10 larutan agar-agar

ERYTHROTEST TM-AGS (Antiserum to human globulin) adalah campuran antiserum kepada globulin manusia dan antibodi anti-C3d monoklonal. Direka untuk menguji keserasian individu penderma dan penerima, untuk menguji serum pesakit untuk kehadiran antibodi imun, untuk menaip darah menggunakan reagen yang mengandungi antibodi yang tidak lengkap, untuk menjalankan ujian Coombs langsung untuk mengesan autosensitisasi eritrosit..

Antiserum terhadap globulin manusia diperoleh daripada serum haiwan (arnab) yang kebal terhadap globulin manusia. ERYTHROTEST TM-AGS mengandungi terutamanya antibodi terhadap imunoglobulin manusia G. Antibodi monoklonal terhadap komponen pelengkap C3d ditambahkan pada sediaan. Reagen juga mengandungi penstabil dan pengawet.

Tujuan utama ubat ini adalah untuk mengesan kepekaan eritrosit dengan antibodi kelas G yang tidak lengkap (tidak terkumpul) menggunakan ujian Coombs langsung atau tidak langsung (ujian antiglobulin), oleh itu reagen diseragamkan mengikut aktiviti anti-IgGnya. Ujian antiglobulin menggunakan antiserum terhadap globulin manusia meningkatkan kepekaan penentuan antibodi, dan oleh itu ujian untuk keserasian individu, kajian mengenai serum untuk kehadiran antibodi imun, penentuan bentuk antigen D yang lemah (DU) disyorkan menggunakan ujian antiglobulin tidak langsung. Penggunaan larutan LISS mempercepat penetapan antibodi, yang secara signifikan memendekkan masa reaksi.


Jangka hayat - 1 tahun pada suhu 2-8 o C. Bentuk pelepasan - cecair siap digunakan

dalam botol kaca 2 ml dan botol penitis plastik 2, 5 dan 10 ml.

ERYTHROTEST тм -LISS (Penyelesaian Kekuatan Ionik Rendah, penyelesaian kekuatan ionik rendah). Dalam persekitaran dengan kekuatan ionik yang rendah, penetapan antibodi manusia yang tidak lengkap pada eritrosit berlaku lebih cepat, dan kekuatan kompleks antigen-antibodi juga meningkat. Penyelesaian isotonik kekuatan ion rendah (LISS) disyorkan untuk menentukan hubungan darah Rh dan keserasian darah penderma dan penerima menggunakan ujian antiglobulin tidak langsung (ujian Coombs tidak langsung).

Jangka hayat: 2 tahun pada suhu 2-8oC. Bentuk pelepasan: penyediaan cecair, siap digunakan dalam botol kaca atau plastik 10 ml.

Kit "ERITROTEST ™ -ANTI-IG" - satu set reagen untuk mengesan kepekaan eritrosit dengan antibodi kelas G yang tidak lengkap (tidak digabungkan) menggunakan ujian Coombs langsung atau tidak langsung (ujian antiglobulin).

Kit ini merangkumi: ERITROTEST TM-AGS (5 ml dalam botol kaca dengan penitis) dan ERITROTEST TM-LISS (2 botol 10 ml). Set lengkap Kit dapat diubah atas permintaan pelanggan.

Jangka hayat: 1 tahun pada suhu 2-8 ° C.

Polyglukin 33 adalah reagen berdasarkan larutan dextran 33%, yang merupakan penguat antibodi tidak lengkap (IgG). Menyebabkan penggabungan eritrosit yang disensasikan oleh antibodi serum atau monoklonal yang tidak lengkap. Ia digunakan untuk mengesan antibodi terhadap eritrosit penderma ketika menguji keserasian dalam "ujian polyglucin".

Jangka hayat adalah 3 tahun. Bentuk pelepasan: penyediaan cecair, siap digunakan dalam botol kaca atau plastik 10 ml.

PENYELESAIAN GELATIN 10%

Arahan untuk penggunaan perubatan ubat ZHELATINA SOLUTION 10%

10 ml larutan mengandungi 1 g gelatin perubatan;

bahan bantu: larutan natrium hidroksida, natrium klorida, air suling.

Kaedah permohonan. Sebelum digunakan, ampul dengan larutan agar-agar mesti dipanaskan dalam air mandi pada suhu 48 ° C sehingga kandungannya dicairkan..

Gunakan larutan agar-agar sesuai dengan kaedah piawai untuk menentukan faktor Rh dengan kaedah konglomerasi.

Ampul yang dibuka disimpan di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari. Jangan gunakan larutan gelatin berawan atau tidak melekit pada suhu bilik.

Keadaan simpanan.

Penyelesaian Gelatin 10% dalam ampul untuk kerja makmal disimpan di tempat yang sejuk dan gelap. Tarikh luput - 12 bulan.

Jangan gunakan selepas tarikh luput yang dicetak pada bungkusan.

Kata kunci: larutan gelatin 10% arahan, larutan gelatin 10% aplikasi, larutan gelatin 10% komposisi, larutan gelatin 10% ulasan, larutan gelatin 10% analog, larutan gelatin dos 10%, larutan gelatin ubat 10%, larutan gelatin harga 10%, larutan agar-agar 10% arahan penggunaan.

Penyelesaian gelatin 10%

Keadaan penyimpanan Larutan gelatin 10%

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Tinggalkan komen anda

 • FSR 2012/14072
 • FSR 2009/05225

Laman rasmi syarikat RLS ®. Laman Utama Ensiklopedia ubat-ubatan dan pelbagai jenis barangan dari Internet Rusia. Direktori ubat Rlsnet.ru memberi pengguna akses kepada petunjuk, harga dan perihalan ubat-ubatan, makanan tambahan, alat perubatan, alat perubatan dan barang lain. Buku rujukan farmakologi merangkumi maklumat mengenai komposisi dan bentuk pelepasan, tindakan farmakologi, petunjuk penggunaan, kontraindikasi, kesan sampingan, interaksi ubat, kaedah pentadbiran ubat, syarikat farmasi. Buku rujukan ubat mengandungi harga ubat-ubatan dan barang-barang pasaran farmasi di Moscow dan bandar-bandar lain di Rusia.

Dilarang memindahkan, menyalin, menyebarkan maklumat tanpa kebenaran LLC "RLS-Patent".
Semasa memetik bahan maklumat yang diterbitkan di halaman laman web www.rlsnet.ru, pautan ke sumber maklumat diperlukan.

Banyak lagi perkara menarik

© DAFTAR DADAH RUSIA ® RLS ®, 2000-2020.

Hak cipta terpelihara.

Penggunaan bahan secara komersial tidak dibenarkan.

Maklumat yang ditujukan untuk profesional penjagaan kesihatan.

Gelatin perubatan

Bahan aktif

Kumpulan farmakologi

Resepi

Antarabangsa:

Rp.: Sol. Gelatinae medicinalis 10% 10.0

D. t. d. N. 10 dalam amp. N. 10

S. 10-20 ml (kanak-kanak 5-10 ml) di bawah kulit

Rusia:

kesan farmakologi

Gelatin perubatan (Gelatina medicinalis) adalah kolagen hidrolisis sebahagian (protein tisu penghubung) yang diperoleh semasa pemprosesan (denaturasi) tulang haiwan dan tulang rawan.

Penyelesaian gelatin 10% adalah kaedah untuk mengganti plasma darah (pengganti plasma), yang banyak digunakan dalam amalan klinikal moden untuk meningkatkan pembekuan darah dalam kes gangguan kritikal sistem hemostasis - sekiranya berlaku pendarahan gastrik, usus dan paru, kecenderungan pendarahan kulit dan pendarahan membran mukus (hemoragik sindrom), dan juga dengan penyakit radiasi.

Kaedah permohonan

Untuk orang dewasa:

Tidak ada dos ubat yang standard untuk pentadbiran intravena tetes: dos dan tempoh ditetapkan dalam setiap kes secara individu - dengan mengambil kira jumlah kehilangan darah, serta kekerapan kontraksi jantung, tekanan darah, jumlah urin dan tahap pembengkakan tisu.

Dengan tahap kehilangan darah yang sederhana dan untuk tujuan profilaksis pra operasi, dos larutan Gelatin 10% adalah dari 500 ml hingga 1 liter selama 1-3 jam. Dan dalam rawatan hipovolemia yang teruk (penurunan jumlah darah yang beredar) - 1-2 liter untuk masa yang sama.

Dalam keadaan darurat yang mengancam nyawa, kaedah penggunaan ubat adalah infus cepat (pemberian intravena di bawah tekanan), dosnya sekurang-kurangnya 500 ml. Sekiranya berlaku kejutan, dos harian larutan 10% Gelatin boleh menjadi 10-15 liter.

Sekiranya pendarahan paru-paru, perut, usus dan lain-lain, dalam rawatan diatesis hemoragik, larutan gelatin diambil secara lisan - satu sudu setiap 1-2 jam.

Dengan suntikan subkutan, suntikan dibuat ke permukaan anterior paha, dosnya 10-50 ml. Kompres digunakan pada tempat suntikan. Apabila diberikan secara intravena, dos dikira: 0.1-1 ml larutan 10% setiap 1 kg berat badan. Sebelum pengenalan ubat, ia mesti dipanaskan hingga suhu badan.

Petunjuk

Hipovolemia (pencegahan dan rawatan): trauma, luka bakar, kejutan hemoragik dan toksik. Keadaan yang disertai dengan penebalan darah (untuk tujuan hemodilusi).

Peredaran extracorporeal. Pencegahan menurunkan tekanan darah dengan anestesia tulang belakang atau epidural. Sebagai pelarut untuk pemberian insulin (untuk mengurangkan kerugiannya akibat penjerapan pada dinding bekas infus dan tiub).

Kontraindikasi

Hipersensitiviti, hipervolemia, CHF teruk

Kesan sampingan

Di tempat suntikan, rasa sakit mungkin berlaku kerana munculnya nekrosis kecil, peningkatan suhu badan, proteinuria, reaksi alergi kulit.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, kejutan yang menyakitkan berlaku.

Penyelesaian gelatin 10%

Semua kandungan iLive ditinjau oleh pakar perubatan untuk memastikannya setepat dan faktual mungkin.

Kami mempunyai garis panduan yang ketat untuk pemilihan sumber maklumat dan kami hanya menghubungkan ke laman web terkemuka, institusi penyelidikan akademik dan, di mana mungkin, penyelidikan perubatan yang terbukti. Harap maklum bahawa nombor dalam tanda kurung ([1], [2], dll.) Adalah pautan interaktif untuk kajian sedemikian.

Sekiranya anda yakin bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman atau dipersoalkan, pilih kandungannya dan tekan Ctrl + Enter.

 • Kod ATX
 • Bahan-bahan aktif
 • Petunjuk untuk digunakan
 • Borang pelepasan
 • Farmakodinamik
 • Farmakokinetik
 • Gunakan semasa mengandung
 • Kontraindikasi
 • Kesan sampingan
 • Kaedah pentadbiran dan dos
 • Overdosis
 • Interaksi dengan ubat lain
 • Keadaan simpanan
 • Jangka hayat
 • Kumpulan farmakologi
 • kesan farmakologi
 • Kod ICD-10
 • Pengilang

Gelatin perubatan (Gelatina medicinalis) adalah kolagen hidrolisis sebahagian (protein tisu penghubung) yang diperoleh semasa pemprosesan (denaturasi) tulang haiwan dan tulang rawan.

Penyelesaian gelatin 10% adalah kaedah untuk mengganti plasma darah (pengganti plasma), yang banyak digunakan dalam amalan klinikal moden untuk meningkatkan pembekuan darah dalam kes gangguan kritikal sistem hemostasis - sekiranya berlaku pendarahan gastrik, usus dan paru, kecenderungan pendarahan kulit dan pendarahan membran mukus (hemoragik sindrom), dan juga dengan penyakit radiasi.

Kod ATX

Bahan-bahan aktif

Kumpulan farmakologi

kesan farmakologi

Petunjuk penggunaan larutan gelatin 10%

Larutan gelatin 10% digunakan untuk mencegah penurunan volume darah yang beredar (hipovolemia) dan memulihkannya dalam keadaan kejutan trauma, luka bakar, hemoragik dan toksik. Spektrum penyakit di mana larutan gelatin digunakan termasuk diatesis hemoragik, hemofilia dan penyakit lain yang berkaitan dengan gangguan pembekuan darah.

Petunjuk penggunaan larutan Gelatin 10% adalah keadaan patologi yang disertai dengan penebalan darah - untuk mengurangkan jumlah sel darah merah dalam plasma (hemodilution).

Ubat ini digunakan dalam sistem peredaran darah buatan (extracorporeal), dan dengan anestesia tulang belakang atau epidural - untuk mencegah penurunan tekanan darah.

Sebagai tambahan, dalam terapi infus diabetes melitus, larutan Gelatin 10% digunakan sebagai pelarut - untuk mengurangkan kehilangan insulin semasa pemberian intravena..

Borang pelepasan

Bentuk pelepasan ubat - larutan steril 10% dalam ampul 10 ml.

Farmakodinamik

Farmakodinamik larutan Gelatin 10% disebabkan oleh kenyataan bahawa pengenalan agen hemostatik ini menyebabkan peningkatan jumlah darah yang beredar di sistem peredaran darah (jangka masa kesan penggantian isipadu adalah 5 jam). Akibatnya, kadar aliran darah vena ke jantung (pulangan vena) dan jumlah peredaran darah (MCV) minit meningkat, tekanan darah meningkat dan pertukaran darah tisu (perfusi) bertambah baik. Di samping itu, darah menjadi kurang likat dan beredar lebih cepat di kapilari. Kadar pemendapan eritrosit (ESR) meningkat, tetapi kemudian kembali normal.

Penyelesaian gelatin 10% menyumbang kepada fakta bahawa cecair dari ruang antar sel kembali ke sistem vaskular, sehingga mengurangkan risiko edema interstisial (interstitial). Larutan gelatin 10% memastikan pemeliharaan fungsi ginjal pada pesakit dalam keadaan terkejut, kerana ia menyebabkan pembebasan sejumlah besar air kencing (osmotik diuresis).

Farmakokinetik

Kerana kandungan sejumlah besar pecahan berat molekul rendah, larutan Gelatin 10% meninggalkan darah dengan cukup cepat: dua jam selepas pentadbiran, selebihnya tidak lebih dari 20%. Separuh hayat penyelesaian adalah 9 jam. Perkumuhan (perkumuhan) sebahagian besar pengganti plasma dilakukan oleh buah pinggang, sehingga 15% bahan yang diperkenalkan diekskresikan oleh usus. Penyelesaian asal semula jadi tidak terkumpul di dalam badan: 10% selebihnya dipecah di dalam badan oleh penguraian enzimatik.

ZHELATIN MEDICAL: Arahan penggunaan

Gelatin perubatan adalah produk yang disucikan dari hidrolisis separa protein tisu penghubung - kolagen, yang terkandung dalam tulang dan tulang rawan haiwan.

Kod ATX: V04C. Alat diagnostik.

Petunjuk untuk digunakan

 • Untuk meningkatkan pembekuan darah sekiranya berlaku pendarahan (perut, usus, paru-paru), sindrom hemoragik, penyakit radiasi, ulser varikos kaki, kulit gatal.
 • Untuk pembuatan kapsul pelarut (contohnya, kapsul gelatin jenis Ovale), untuk penyediaan ubat-ubatan (contohnya, salap jeli atau bebas lemak), sebagai bahan tambahan dalam pembuatan emulsi minyak.
 • Gelatin digunakan untuk penyediaan media kultur dan dalam teknik histologi.
 • Penentuan faktor Rh dengan kaedah konglomerasi.

Peraturan permohonan

Gelatin diberikan secara oral dalam larutan 5-10%, 1 sudu setiap 1-2 jam.

Larutan gelatin 10% steril yang dipanaskan, dipanaskan hingga suhu badan, disuntik secara parenteral di bawah kulit di kawasan femoral - 10-50 ml setiap satu atau secara intravena - pada kadar 0.1-1 ml larutan 10% setiap 1 kg berat badan.

Untuk gatal-gatal kulit, mandi gelatin umum digunakan (0,5 kg gelatin setiap mandi).

Untuk ulser kaki varikos, gunakan "but" yang diperbuat daripada gam zink (gelatin - 30 bahagian, zink oksida - 50 bahagian, gliserin - 50 bahagian, air suling - 85 bahagian). Lem yang dilarutkan dalam mandi air dengan sikat lembut disapu pada bahagian kulit yang terkena dan ditutup dengan pembalut kain kasa, permukaan pembalut juga dilumurkan dengan gam. Ulangi beberapa kali.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Preskripsi untuk gelatin perubatan

Rp.:Sol. Gelatinae medicinalis pro injectionibus 10%10.0
D. t. d. N 10 dalam amp.
S.
 • Serbuk gelatin perubatan kering.
 • Larutan gelatin 10% dalam ampul 10 ml dan 25 ml, dalam bungkusan 10 ampul. 100 ml larutan mengandungi: gelatin perubatan - 10 g; eksipien: larutan natrium hidroksida 0.1 N. - hingga pH 6.0-7.2, natrium klorida - 0,5 g, air untuk suntikan - hingga 100 ml.

Jangka hayat dan penyimpanan

Simpan di tempat yang sejuk dan gelap. Terdapat tanpa preskripsi.

Hayat simpan gelatin perubatan: penyelesaian - 1 tahun.

Persediaan agar-agar

Gelatinous sponge adalah agen hemostatik, digunakan untuk menghentikan pendarahan kapilari dari organ parenkim, untuk tamponade rongga yang terbentuk semasa operasi.

Gelatinol - larutan koloid 8% daripada agar-agar yang dapat dimakan secara separa terbelah, digunakan sebagai agen pengganti plasma untuk kejutan (operasi dan trauma), pendarahan, persediaan untuk pembedahan, untuk detoksifikasi badan.

Hartanah

Gelatin perubatan (gelatina medicinalis, gelatina alba, dari gelare Latin - "beku, beku, mati rasa") - daun nipis yang tidak berbau atau sedikit kekuningan. Dalam air sejuk, agar-agar membengkak dan melembutkan. Larut setelah membengkak dalam air panas, setelah menyejukkan larutan membentuk gel

Larutan gelatin adalah jisim gelatin tanpa warna atau sedikit berwarna yang berubah menjadi cecair apabila dipanaskan.

309. Gelatina rnedicinalis

309. Gelatina rnedicinalis

Produk hidrolisis separa kolagen.

Penerangan. Daun fleksibel lut warna atau sedikit kekuningan atau pinggan kecil tidak berbau.

Keterlarutan. Praktis tidak larut dalam air sejuk, tetapi membengkak dan melembutkan, secara beransur-ansur menyerap air dari 6 hingga 10 bahagian beratnya sendiri. Larut selepas pembengkakan dalam air panas, asid asetik dan campuran gliserin dan air panas, praktikal tidak larut dalam alkohol, eter dan kloroform.

Ketulenan. 0.2 g ubat dilarutkan dalam 20 ml air ketika dipanaskan hingga 60-70 °, setelah pembengkakan awal. Untuk 2 ml larutan ini tambahkan 0.5 ml larutan tanin; endapan flocculated.

Apabila 0.5 ml larutan kalium dikromat, yang sebelumnya diasamkan dengan asid hidroklorik yang diencerkan, ditambahkan ke dalam 2 ml larutan yang sama, endapan kuning terbentuk.

Untuk 5 ml larutan yang sama tambahkan 5-7 tetes larutan natrium hidroksida dan 2-3 titisan larutan tembaga sulfat; warna ungu muncul.

Bau. Penyelesaian larutan air panas yang baru disiapkan (1: 10) tidak boleh mempunyai bau busuk.

Kejelasan penyelesaiannya. Penyelesaian ubat (1: 40), jika dilihat pada lapisan setebal 2 cm, hanya dapat sedikit opalecence dan tidak boleh lebih keruh daripada standard No. 4.

pH 5.0-6.0 (larutan berair 1%, potensiometrik, pada 30 °).

Kelikatan relatif. Sediakan larutan gelatin standard 14.82% dalam jumlah 250 ml.

Jumlah gelatin yang ditimbang dalam gram (X) untuk penyediaan 100 ml larutan dikira dengan formula:

di mana kandungan lembapan dalam gelatin dalam peratus; b - kandungan abu dalam gelatin dalam peratus.

Sebilangan gelatin yang ditimbang dimasukkan ke dalam balang dengan penyumbat tanah dan dibiarkan selama 1 1 /2 membengkak selama berjam-jam dalam jumlah air yang sesuai.

Gelatin yang bengkak dilarutkan dengan pengadukan dalam mandi air pada suhu 50 °, selepas itu larutan disimpan pada suhu 42 ° selama 30 minit dan disaring melalui kain tipis.

200 ml larutan yang disiapkan dituangkan ke dalam alat Engler ke tahap penunjuk.

Penyelesaiannya dikeringkan pada ketika suhunya 40 °. Masa aliran 200 ml larutan dicatat pada jam randik. Nisbah masa ini dengan masa aliran 200 ml air pada 20 ° memberikan nilai kelikatan relatif, yang harus sekurang-kurangnya 10.

Kekuatan gel. Larutan 1.5% ubat disediakan dengan memanaskan dalam air mandi hingga 55-60 ° setelah pembengkakan awal dalam air sejuk, 20 ml larutan yang dihasilkan dituangkan ke dalam gelas dengan diameter 40-50 mm dan dibiarkan semalaman pada suhu 15-20 °. Selewat-lewatnya 18 jam kemudian, larutan di dalam gelas harus berubah menjadi jeli yang tidak aktif yang tidak dapat bergerak ketika kaca dimiringkan 90 °.

Kekuatan 10% agar-agar agar-agar. Siapkan larutan ubat 10% dalam jumlah 100-120 ml (dengan mempertimbangkan kelembapan dan kandungan abu yang sebenarnya, seperti yang ditunjukkan dalam bahagian "Kelikatan relatif") dengan memanaskan dalam mandi air hingga 55-60 ° setelah pembengkakan awal dalam air dingin selama 17 jam.

Penentuan kekuatan agar-agar agar-agar dilakukan dengan menggunakan alat Valenta, yang terdiri dari batang menegak yang bergerak, di hujung bawahnya terdapat muncung berbentuk jamur kuningan dengan diameter 16 mm dan tinggi 5 mm. Dudukan dilekatkan pada hujung atas batang untuk meletakkan berat yang sesuai.

Inti kaedahnya adalah untuk menentukan berat beban yang diperlukan untuk merendam batang ke permukaan agar-agar sebelum pecah..

Larutan gelatin 10% yang disiapkan dalam jumlah 50 ml dimasukkan ke dalam gelas dengan diameter 45-50 mm dan setelah menyejukkan larutan pada suhu bilik sehingga pembentukan jeli ia disimpan selama 18 jam pada suhu 7-8 °. Sebelum menentukan kekuatannya, segelas dengan jeli diletakkan di tempat mandi air pada suhu 15 ° dan disimpan selama 2 jam. Kemudian kekuatan jeli ditentukan, untuk tujuan tembakan dituangkan ke dalam gelas yang diletakkan pada penyangga rod (pada kelajuan yang sama - 10-12 g / saat) sehingga tekanan batang pada permukaan jeli mencapai nilai yang melebihi keanjalan jeli, dan pecah permukaan yang dihasilkan Berat beban, dinyatakan dalam gram, diambil sebagai kekerasan jeli, yang mesti sekurang-kurangnya 1200 g.

Titik lebur 10% agar-agar tidak lebih rendah daripada 32 ° (kaedah 3). Jeli agar-agar 10% disediakan seperti di atas.

Anhidrida sulfur. 10 g penyediaan potongan dimasukkan ke dalam labu bawah bulat 1 l, 50 ml air ditambahkan dan dibiarkan membengkak selama 15 minit, kemudian 50 ml air lagi, 5 ml asid fosforik ditambahkan dan campuran tersebut disuling dengan penyulingan wap. Hasil penyulingan dikumpulkan dalam penerima dengan 30 ml air. Penyulingan dilakukan selama 1 jam, menyesuaikan aliran wap air sehingga selama ini sekitar 400 ml sulingan diperoleh.

1-2 ml larutan kanji ditambahkan ke penyulingan dan dititrasi dengan 0.1 N. larutan iodin dari mikroburet hingga pewarnaan biru.

1 ml 0.1 N. larutan iodin sepadan dengan 0,003203 g SO2, yang dalam penyediaannya mestilah tidak lebih dari 0,075%.

Berat badan semasa pengeringan. Kira-kira 1 g penyediaan yang dihancurkan (ditimbang dengan tepat) dikeringkan dalam kotak pada suhu 105-110 ° hingga berat tetap. Berat badan tidak boleh melebihi 16%.

Abu dan logam berat. Abu dari 1 g penyediaan tidak boleh melebihi 2% dan mesti menahan ujian untuk logam berat (tidak lebih daripada 0.0005% dalam penyediaan).

Arsenik. 0.5 g ubat tidak boleh bertindak balas terhadap arsenik.

Pemeriksaan bakteriologi gelatin dilakukan dari larutan gelatin 10% (ms 962 '):

a) jumlah bakteria dalam 1 g gelatin tidak lebih daripada 10,000;

b) kandungan bakteria kumpulan Escherichia coli ketika disemai dalam 3 mangkuk
Ki Petri, 0.1 g gelatin tidak dibenarkan;

c) kandungan mikroorganisma patogen (dalam 0.025 g gelatin)
tidak dibenarkan;

d) kandungan bakteria penipisan gelatin dalam 1 g gelatin per
permukaan piring Petri dengan diameter 10 cm tidak dibenarkan.

Penyimpanan. Dalam bekas tertutup rapat yang melindungi dari kelembapan.

Nota. Gelatin untuk penyelesaian suntikan juga harus memenuhi keperluan berikut:

 • 1. Penyelesaian ubat (1: 10) tidak boleh lebih keruh daripada standard No. 3;
 • 2. 10% larutan ubat mesti menahan ujian pyrogenicity; dos ujian 10 ml setiap 1 kg berat haiwan (ms 953).

Penjualan larutan gelatin 10% dan larutan poliglucin 33%

Pelanggan yang dihormati, syarikat "Sangvitest" mula menjual larutan gelatin 10% dan larutan poliglukin 33%.

Penyelesaian gelatin 10%

 • Tarikh luput - 6 bulan.
 • Kos pembungkusan - 1500 rubel.
 • Digunakan semasa bekerja dengan reagen berdasarkan antibodi yang tidak lengkap.
 • Satu bungkusan terdiri daripada 8 botol 10 ml.

Penyelesaian poliglukin 33%

 • Kos pembungkusan - 1600 rubel.
 • Menyebabkan penggabungan eritrosit yang peka dengan antibodi IgG yang tidak lengkap.
 • Satu bungkusan terdiri daripada 10 botol 10 ml.

Kos reagen ditunjukkan tidak termasuk kos pengangkutan.

Penyelesaian gelatin

Penyelesaian pembuatan VMV pembengkakan terhad

Gelatin - campuran bahan protein yang berasal dari haiwan - produk hidrolisis separa kolagen yang terkandung dalam kulit penghubung, tulang rawan, tendon dan tulang haiwan. Kerana adanya ikatan kimia ("jambatan"), rantai makromolekul gelatin "saling bertaut" antara satu sama lain dan dilucutkan peluang untuk melepaskan diri dari satu sama lain dan menjadi larutan. Akibat pembengkakan, jeli elastik terbentuk. Walau bagaimanapun, agar-agar boleh menjadi larutan jika pelarut di dalamnya dipanaskan. Pada masa yang sama, agar-agar mencair dan bercampur selama-lamanya dengan pelarut. Sebagai contoh:

13. 4. Resipi: Sol. Gelatinae 2,5% 100 ml

Signa: Untuk enema.

Preskripsi yang ditetapkan adalah bentuk dos cecair - larutan berair agar-agar VMV membengkak secara terhad. Isi padu larutan adalah 100 ml. Kami menyediakan resipi dalam kepekatan jumlah jisim.

DARI% agar-agar dalam resipi 2.5% 0 С (kenaikan suhu adalah sumber pecahnya ikatan intermolekul) sehingga gelatin larut sepenuhnya. Larutan suam disaring melalui kain cheeseclot ke dalam botol untuk dikeluarkan.

Botol kaca oren ditutup rapat dengan penyumbat plastik dengan penutup skru. Hiaskan dengan label "Dalaman" dengan prasasti peringatan "Simpan di tempat yang sejuk dan gelap", "Goncang sebelum digunakan", "Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak", tempelkan nombor resipi.

Untuk larutan agar-agar dengan kepekatan lebih tinggi daripada 1.5%, diperlukan peringatan "Sebelum digunakan, pemanasan hingga pembentukan larutan", botol mesti direndam dalam air suam sehingga kerangka agar-agar runtuh dan bentuk cecair yang mudah bergerak.

Tarikh Ditambah: 2014-01-15; Pandangan: 1478; Pelanggaran hak cipta?

Pendapat anda penting bagi kami! Adakah bahan yang dipos membantu? Ya | Tidak

3.1. Penyediaan pelekat dan larutan

3.1.1. Gam gandum

Gam gandum (gam tepung) dengan kepekatan kira-kira 12%, digunakan dalam hampir semua proses pemulihan, disediakan mengikut resipi:

Tepung gandum dengan gred tertinggi 40 g

Air suling 297 g (atau ml)

Gelatin (foto atau makanan) 3 g

Gliserin 2.5 g (40 tetes = 2 ml)

Etil alkohol 96% 4.5 g

Nipagin 0.645 g (1.5% berat bahan kering)

Peralatan. Piring panas, cawan porselin, porselin atau gelas kaca, ayakan (dengan mesh nilon), sudu kayu atau porselin, batang kaca, periuk enamel (atau mandi air).

Perhatian! Jangan gunakan pinggan aluminium dan sudu!

Memasak. Gam disediakan dari tepung gandum premium dalam larutan gelatin 1%. Untuk menyediakan larutan gelatin, 3 g gelatin dituangkan ke dalam 297 ml air dan dibiarkan selama 8 jam untuk membengkak. Gelatin bengkak dipanaskan, diaduk dengan batang kaca, di dalam air mandi hingga larut sepenuhnya, dan kemudian disaring melalui kain tipis atau ayak halus. Tepung, kira-kira 50 g, dipanaskan dalam cawan porselin dalam mandi air mendidih selama 1 jam dengan kacau berterusan. Kemudian tepung disejukkan dan seberat 40 g. Tuangkan ke dalam cawan porselin, tuangkan larutan agar-agar yang sudah siap pada suhu bilik, kacau sehingga sebati, dan kemudian gosokkannya melalui ayak ke dalam pinggan lain.

Lem direbus dalam mandian air dengan kacau berterusan sehingga jisim yang agak telus diperoleh (10-15 minit). Kemudian mereka sejuk, juga diaduk, sehingga filem tidak terbentuk di permukaan.

Gliserin dan nipagin, dilarutkan dalam alkohol dan disaring melalui kapas, ditambahkan ke gam yang disejukkan, semuanya diaduk dengan teliti (jika ada pengadun elektrik, lebih baik menggunakannya).

Jisim homogen yang disiapkan dicurahkan ke dalam pinggan yang disapu dengan alkohol, ditutup dengan penutup dan disimpan di dalam peti sejuk.

3.1.2. Saiz agar-agar

Ukuran gelatin adalah larutan gelatin 0,5% yang digunakan untuk memperbaiki lapisan cat (lihat Bahagian 3.3), dan juga untuk mengisi ukuran kertas setelah rawatan kimia (lihat Bahagian 3.8.2). Sediakan ukuran agar-agar mengikut resipi:

Air suling 99.5 ml

Memasak. 0,5 g gelatin direndam selama 8 jam dalam 99,5 ml air suling. Kemudian dipanaskan dalam mandi air hingga larut sepenuhnya dan disaring melalui kain cheesecloth atau saringan halus. Penyelesaian siap disimpan di dalam peti sejuk..

3.1.3. Penyelesaian alkohol dammar

Penyelesaian Dammar digunakan untuk memperbaiki prasasti dan gambar yang tidak stabil yang dibuat dengan bahasa Itali, pensil grafit, sanguine (lihat bahagian 3.3). Sediakan penyelesaian mengikut resipi:

Etil alkohol 96% 97 g (123 ml)

Memasak. 3 g dammar dilarutkan dalam 97 g (kira-kira 123 ml pada 20 ° C) 96% etil alkohol. Biarkan selama kira-kira satu hari, sehingga sisa resin menjadi putih. Penyelesaian disaring melalui kertas turas (lebih baik melalui penapis tanpa abu). Simpan di tempat yang gelap.

3.1.4. Isinglass

Sturgeon lem dalam bentuk larutan pelbagai kepekatan digunakan ketika menduplikasi karya bersaiz besar (lihat Bahagian 3.9.4), ketika mendua karya secara serentak di atas kertas dan kanvas (Bahagian 3.9.6), ketika menduplikasi gambar yang hancur, ketika dasar dan teknik (bahan berwarna ) jangan biarkan kelembapan (bahagian 3.9.5.3), ketika mendua pastel pada kanvas (bahagian 3.9.8).

Untuk menyediakan penyelesaian, ambil gam sturgeon standard, tetapi pertama-tama ia dibebaskan dari kekotoran tidak larut dan dilindungi dari acuan dengan antiseptik.

Pembersihan dan rawatan antiseptik gam sturgeon.

Jumlah lem kering yang diperlukan dihancurkan menjadi kepingan kecil ditimbang dan diletakkan di dalam bejana, dituangkan dengan air suling atau rebus yang sejuk sehingga air menutup sepenuhnya lem. Biarkan membengkak selama 12-14 jam. Pembengkakan gam dianggap selesai apabila tiada inti padat yang tinggal di dalam kepingan. Kemudian kepingan gam dikumpulkan dalam gumpalan kecil dan diuli dengan tangan sehingga jisim adunan putih homogen terbentuk. Benjolan lem tumbuk dipindahkan ke periuk dan, secara beransur-ansur menuangkan air di mana pembengkakan terjadi, mereka melarutkan ketulan dengan tangan mereka di dalam air ini.

Setelah menyelesaikan operasi ini, masukkan loyang dengan gam di dalam tab mandi air (suhu air di dalam tab mandi 70 ° C) dan panaskan, kacau dengan teliti, sehingga gam larut sepenuhnya dan jisim telus terbentuk. Perhatian! Tidak mustahil untuk memanaskan larutan gam di atas api terbuka - kelikatannya berkurang dan kapasiti pelekat larutan berkurang!

Penyelesaian pelekat yang disiapkan ditapis dalam keadaan hangat melalui lapisan kain kasa dua kali ganda untuk menghilangkan filem yang tidak larut. Untuk melindungi gam dari acuan dan bakteria (lihat bahagian 2.6.3), antiseptik ditambahkan ke dalamnya - natrium pentaklorofenolat dalam jumlah 1% berat gam kering.

Jumlah antiseptik yang dikira dilarutkan dalam gelas dengan jumlah minimum air, disaring melalui lapisan kasa ganda, ditambahkan ke larutan gam yang disaring dan dicampur dengan teliti.

Perhatian! Natrium pentaklorofenolat adalah toksik! Untuk langkah-langkah keselamatan ketika bekerja dengannya, lihat Ch. sepuluh.

Penyelesaian gam yang telah disiapkan dituangkan ke dalam mangkuk enamel rata dan rendah dan dibiarkan hingga habis. Setelah 10-12 jam (bergantung pada suhu dan kelembapan udara), gam dipotong dengan pisau menjadi kotak 2x2 cm. Letakkan pada bungkus plastik dan keringkan dengan udara terbuka.

Penyediaan penyelesaian larutan gam pelbagai kepekatan.

Lem kering mengandungi 12-15% air, dan oleh itu kepekatan gam tersebut adalah 88-85%. Keadaan ini mesti diambil kira semasa mencari jalan keluar. Pengiraan dibuat mengikut "peraturan salib".

Contoh pengiraan.

Terdapat kepingan gam dengan kepekatan 85% (selebihnya 15% adalah air). Kita perlu mendapatkan gam 15%. Menurut peraturan salib, kita menulis kepekatan akhir yang ditentukan sebanyak 15% di persimpangan dua garis, dan kepekatan komponen awal - di hujung garis atas. Kemudian, untuk setiap baris, kita tolak satu nombor yang berdiri di atasnya dari yang lain dan tuliskan perbezaan pada hujung bebas dari garis yang sama (arah pengiraan ditunjukkan dengan anak panah). Nombor yang diperoleh, terletak di hujung garis yang sesuai di bawah, menunjukkan berapa banyak unit jisim setiap komponen yang harus diambil untuk mendapatkan penyelesaian dengan kepekatan akhir yang diberikan.

Pengiraan: 85 - 15 = 70, 15 - 0 = 15.

Cek: 15 g gam "kering" kepekatan 85% mengandungi:

15x85 / 100 = 12.75 g pelekat.

Tambahkan ke 15 g gam 85% kepekatan 70 g air. Berat keseluruhan menjadi: 15 + 70 = 85 g. 85 g ini mengandungi 12.75 g pelekat, iaitu. kepekatan akhir sama dengan:

12.75x100% / 85 = 15%

Oleh itu, pengiraannya betul: anda perlu mengambil 15 g gam "kering" asli (85%) dan menambahkan 70 g (ml) air.

Jadual 1 menunjukkan jumlah gam "kering" (di mana kandungan air dianggap 15%) dan air, yang mesti ditambahkan ke gam ini untuk mendapatkan larutan pelekat dari kepekatan yang diperlukan.

JADUAL 1

Jumlah gam ikan kering dan air yang diperlukan untuk penyediaan larutan pelekat dari pelbagai kepekatan

Kepekatan larutan pelekat,%Berat gam kering, dalam gramIsipadu air yang ditambah, ml
3382
limalima80
6679
7778
8877
121273
151570

Data jadual dikira mengikut peraturan salib, oleh itu jumlah jisim larutan pelekat adalah sama dalam semua kes dan sama dengan 85 g. Untuk menyediakan sejumlah besar larutan, banyak komponen perlu diambil. Sebagai contoh, anda tidak perlu menyediakan 85 g larutan gam 15%, tetapi 170 g, iaitu 85 x 2. Jadi, anda perlu mengambil: 15 x 2 = 30 g gam "kering" dan 70 x 2 = 140 g air.

Kaedah penyediaan larutan gam.

Kiub kering lem antiseptik ditimbang, dituangkan dengan jumlah air yang diperlukan, dibiarkan membengkak selama 12 jam, dan kemudian larutan gam yang disiapkan disiapkan dalam mandi air (pada suhu air di tempat mandi 70 ° C). Larutan dituangkan ke dalam bekas pengukur dan air yang disejat semasa penyediaan ditambahkan ke isipadu yang diperlukan. Untuk mencairkan larutan gam dari kepekatan tertentu, gunakan peraturan silang yang sama.

Contohnya, anda perlu menyediakan penyelesaian 10% daripada penyelesaian 15%. Menurut peraturan salib:

Jadi, anda perlu mengambil 10 g larutan gam 15% dan tambahkan 5 ml air ke dalamnya.


3.1.4.1. Gam ikan untuk "kaki"

Lem ini digunakan semasa memasang grafik berfungsi di tikar (lihat Bab 7). Disediakan mengikut resipi:

Gam ikan dengan antiseptik 10 g

Air suling 90 ml

Gliserin 15 tetes

Memasak. Gam dituangkan dengan air dan dibiarkan membengkak selama 12 jam, kemudian dilarutkan dalam air mandi (70 ° C) dengan kacau selama kira-kira 30 minit. Lem yang disejukkan, tetapi tidak dikeraskan digunakan pada lapisan seragam tipis dengan seruling ke atas lembaran kertas tulis yang tidak mengandungi pulpa kayu.

Lembaran dikeringkan di tali dan disimpan dibungkus dengan bungkus plastik.

3.1.4.2. Gam tepi

Gam alat ganti 40 g

Gam ikan dengan antiseptik 40 g

Gliserin 20 tetes (1 ml)

Air suling 200 ml

Dalam cawan gelas berasingan tuangkan 40 g ikan dan 40 g gam kayu dalam jumlah yang sama 100 ml air. Biarkan membengkak selama 12 jam.Hangatkan dengan kacau dalam air mandi sehingga larut sepenuhnya, kemudian gabungkan kedua-dua larutan tersebut dan tambahkan gliserin. Gunakan lem dalam keadaan hangat (35-40 ° C), dipanaskan dalam mandi air (kerana gam mengeras pada suhu bilik).

3.1.5. Kertas penunjuk pati yodium

Ia digunakan untuk mengesan oksidan (dalam hal ini - klorin bebas di dalam kertas - lihat, misalnya, bahagian 3.7), di mana ia berubah menjadi biru, kerana klorin bebas dilepaskan..

3 g pati kentang digiling dengan teliti dalam mortar dan dicampurkan dengan 25 ml air suling sehingga jisim homogen (gruel) diperoleh. Jisim perlahan-lahan dituangkan ke dalam 225 ml air suling mendidih, pendidihan dilanjutkan selama 1-2 minit, selepas itu larutan disejukkan. Tambahkan 1 g kalium iodida KI dan 1 g soda abu Na 2CO3, dicairkan dengan air hingga 500 ml dan kacau hingga sebati.

Kertas penapis yang berkualiti (kertas untuk kromatografi atau kertas - alas penapis) diresapi dengan larutan yang telah disiapkan dan dikeringkan dengan menyebarkannya di atas gelas yang bersih, atau dikeringkan dengan pengering rambut (tidak dapat dikeringkan di bawah sinar matahari!).

Kertas kering dipotong menjadi jalur berukuran 1x5 cm dan disimpan di dalam balang kaca gelap dengan gabus tanah, terpisah dari reagen.

Perhatian! Semua operasi ini mesti dilakukan di bilik yang bersih di mana tiada rawatan kimia dilakukan..

3.1.6. Aniline sulfat

Larutan aniline sulfat digunakan untuk mengesan pulpa kayu di dalam kertas. Dengan adanya seratnya, kertas yang digunakan setetes larutan bertukar menjadi kuning. Penyediaan.

5 g anilin sulfat dilarutkan dalam 50 ml air suling, ditapis dan 1 titisan asid sulfurik pekat ditambahkan.

Simpan reagen dalam botol kaca gelap dengan penyumbat tanah.

3.1.7. Penyelesaian pembasmi kuman

Penyediaan larutan alkohol nipagin (2% - dan 5%).

2 dan 5 g nipagin dilarutkan dalam 98 g (123 ml) dan, masing-masing, dalam 95 g (120.2 ml) 96% etil alkohol pada suhu bilik. Simpan dalam termos (gelas mana pun) dengan penyumbat tanah.

Larutan nipagin 2% digunakan untuk membasmi kuman pastel pada kanvas (lihat bahagian 4.1).

Penyelesaian nipagin 5% digunakan untuk membasmi kuman grafik di atas kertas dengan kaedah hubungan (lihat bahagian 2.6.2).

Penyediaan larutan alkohol berair formaldehid (5%).

Ambil formalin - larutan formaldehid 40% berair yang mengandungi (setiap 100 g larutan) 40 g formaldehid dan 60 g air. Oleh itu, larutan alkohol berasaskan formalin 5% harus mengandungi 5 g formaldehid + 7; 5 g air (begitu banyak air dalam formalin untuk 5 g formaldehid) + 87,5 g etil alkohol (96%). Oleh itu, untuk menyediakan larutan 5%, perlu mencampurkan 12.5 g (11.5 ml) formalin dan 87.5 g (110.8 ml) etil alkohol (ketumpatan formalin 1.09 g / ml, alkohol 0.79 g / ml).

Simpan larutan di dalam bekas kaca gelap dengan penyumbat tanah, di tempat yang gelap (kerana larutannya sangat mudah meruap), pada suhu bilik.

Penyelesaian formaldehid digunakan untuk pembasmian kuman pada kerja yang dibuat di atas kertas dan kadbod (lihat bahagian 2.6.2).

Penyediaan larutan alkohol thymol (5%).

Larutkan 5 g kristal timol dalam 95 g (120.2 ml) etil alkohol (96%). Simpan di dalam bekas kaca gelap dengan penyumbat tanah (kerana larutannya mudah berubah) pada suhu bilik. Penyelesaian timol digunakan dalam keadaan wap untuk membasmi kuman pastel pada perkamen (lihat bahagian 4.1)

3.1.8. Penyelesaian gliserin berair (5%)

50 g gliserin (gred analitik) dicampurkan dengan 950 g (950 ml) air suling. Penyelesaiannya digunakan untuk pemlastikan semasa proses pemulihan (lihat bahagian 3.8.1, 3.9.1), untuk menghilangkan kekuningan dari produk rapuh dengan mencuci (bahagian 3.5.1).

3.1.9. Penyelesaian kimia

Jadual 2 menunjukkan komposisi larutan reagen kimia yang paling biasa digunakan. Untuk kemudahan menyediakan penyelesaian, jumlah pepejal ditunjukkan dalam gram, dan cecair - dalam mililiter.