Apa itu absinthe?

Bahkan mereka yang tidak pernah minum absinthe pernah mendengarnya. Kemuliaan halusinogen menumpukan pada minuman beralkohol, dan kegembiraan di sekitar minuman beralkohol bermutu tinggi ini pada masa yang berlainan meningkat lebih banyak daripada pada arak dan sampanye. Mari lihat apa itu - absinth, apa bahaya dan faedah minuman, berapa darjah di absinthe, dll..

Sejarah vodka kayu cacing yang tidak ada

Sejarah minuman beralkohol ini dari wormwood bermula pada akhir abad ke-18, ketika dua penyembuh Switzerland mengeluarkannya pada bulan mereka sendiri. Doktor Ordiner, yang terkenal dengan komposisi sebagai ubat, mengambil alih penyebaran bahan yang tidak biasa: absinth minuman beralkohol dipromosikan olehnya sebagai ubat untuk hampir semua penyakit yang ada.

Terima kasih kepada doktor, absen alkohol hijau dengan kedok ubat menjadi begitu popular di masyarakat tinggi Eropah dan di kalangan orang biasa sehingga dia "dirawat" olehnya, betul atau salah, baik tua dan muda..

Itu diberikan kepada pasukan untuk pencegahan batuk rejan, disentri dan malaria, mereka membasmi kuman air untuk mereka, dan wanita muda Perancis meminumnya tanpa cairan: jadi mereka terus masuk ke korset mereka (dan mendapat sirosis hati, yang kemudian menjadi popular).

Di negara mana absensi dilarang sekarang? Tidak ada, tetapi pengedaran dan pengeluarannya dipantau dengan teliti. Minumnya tidak dilarang.

Minuman absinth ini benar-benar mempunyai khasiat perubatan. Tetapi dengan apa yang telah kita sampai sekarang? Mari kita lihat apa absinth di dunia moden.

Apa yang dibuat absinth dan bagaimana

Walaupun resipi dua ratus tahun yang lalu cukup tepat, kini tidak ada satu pun komposisi minuman ini. Hanya dua komponen yang tidak berubah di absinth:

 • zat thujone, yang membezakan absinth dengan jenis alkohol lain dan memberikan kesan halusinogenik. Baginya minuman itu dijuluki "peri hijau";
 • koleksi pelbagai ramuan.

Jenis absinthe berbeza dalam komposisi daripada yang serupa di dalamnya:

 • kekuatan absinth dalam darjah berbeza antara 54 hingga 86;
 • warnanya bergantung pada ramuan yang membentuk minuman dan boleh berwarna hijau, kuning, biru, hitam, merah, coklat, dan lain-lain;
 • komposisi ramuan absinthe berbeza dari pengeluar ke pengeluar dan mungkin termasuk anise, calamus, adas, pudina; licorice, lemon balm, angelica, white white, ketumbar, chamomile, veronica, pasli dan tanaman lain;
 • kandungan thujone boleh tinggi, rendah, dan tanpa itu sama sekali (thujone terkandung dalam kayu cacing pahit). Kaedah penyediaan thujone juga berbeza: dalam pelbagai jenis daun absinthe, batang, biji, akar kayu cacing digunakan.

Pengeluaran Absinthe

Abinth pahit kini dihasilkan di pelbagai negara. Pengilang termasuk Xenta, Jacques Senaux, Teichenne, King of Spirits, Red Absinth.

Resipi untuk warna dari Ordiner yang disebutkan di atas dianggap klasik. Komposisi selusin ramuan direndam dalam alkohol selama beberapa minggu, selepas itu alkohol disaring dan disuling. Resipi ini menggunakan ramuan segar dengan minyak pati.

Dalam resipi moden pengeluar besar, ramuan kering paling kerap digunakan, dan ketika dibuat buatan sendiri, ramuan ditumbuk dan ditahan secara berasingan..

Varian didapati berbeza dari segi kualiti, aroma, warna, kecanggihan rasa dan bahaya kesihatan..

Jenis absinthe

Klasifikasi utama absinth adalah seperti berikut:

 • hijau, kerana itu disebut "Green Fairy". Warnanya berkisar dari hijau zamrud yang kaya hingga hijau muda. Pewarna itu semula jadi - ini adalah klorofil, yang terkandung di dalam daun hampir semua tumbuhan. Oleh kerana itu, warna absinth ini boleh berubah menjadi kuning dari masa ke masa dengan cara yang paling semula jadi. Oleh kerana itu, pengeluar dapat mewarnai minuman dengan pewarna hijau buatan. Ini, dengan cara, berlaku untuk semua jenis alkohol ini: pewarnaan buatan absinth dalam warna yang berbeza adalah kaedah yang meluas;
 • hitam atau kecoklatan. Warna semula jadi minuman diberikan oleh Katechu akasia hitam, yang menambahkan nota beri dan rasa manis pada rasa. Juga, akar kayu cacing ditambahkan pada komposisi absinthe hitam, dan bukan hanya perbungaan dan daun. Biasanya varieti hitam adalah yang paling kuat;
 • absinthe kuning dibuat dengan bantuan pewarna makanan atau oleh penuaan semula jadi klorofil di dalamnya. Contoh yang terakhir adalah "Raja Roh" Czech, dibuat dengan tangan mengikut resipi lama. Spesies ini mempunyai varian dengan kandungan thujone tinggi dan rendah;
 • absinth merah mempunyai aftertaste asli, yang dicapai dengan bantuan ekstrak delima. Kekuatan minuman ini sekitar 70 darjah;
 • absinthe biru tidak berbeza komposisi dari hijau, ia hanya berwarna. Digunakan untuk membuat koktel;
 • telus. Dalam varian ini, semua ampaian dan daun dikeluarkan dari absinth.

Terdapat satu lagi klasifikasi absinth: ia dibahagikan kepada jenis kuat (55-65 darjah) dan sangat kuat (70-85 darjah). Yang pertama mengandungi sedikit atau tidak ada thujone, yang terakhir adalah minuman asli mengikut resipi lama dan terdiri daripada bahan semula jadi.

Khasiat minuman yang berguna

Walaupun minuman itu diiklankan sebagai ubat, keberkesanannya tidak stabil dan dipersoalkan. Telah lama digunakan untuk pencegahan penyakit dan pembasmian kuman, tetapi sekarang penggunaan ini telah dihentikan. Mungkin inilah yang dapat dikatakan mengenai faedah absinthe.

Keburukan absinthe

Huraian ini akan lebih luas:

 • absinth adalah alkohol, dan kuat. Oleh itu, kita dapat memasukkan dengan selamat dalam perihalan bahaya dari semua bahaya penggunaan alkohol: sirosis hati, penindasan imuniti, penyakit gastrointestinal kronik, kerosakan keluarga, penurunan kecerdasan dan aktiviti, serta semua beratus kesan sampingan alkoholisme yang lain;
 • di bawah pengaruh absinth, kecenderungan seseorang untuk melakukan jenayah meningkat dengan mendadak. Di negara-negara yang diizinkan, kematian meningkat dengan mendadak. Perancis adalah contohnya. Oleh itu, di Eropah dilarang beberapa kali, setelah itu dihidupkan semula di tempat lain dalam bentuk baru;
 • absinth adalah ubat yang menyamar sebagai alkohol. Thujone memberikan kesan halusinogenik. Seperti mana-mana ubat, absinthe adalah ketagihan dan merosakkan sistem saraf pusat. Kesan thujone pada badan tidak dapat diramalkan.

Tidak ada kekuatan penyembuhan, yang nyata atau yang diciptakan, yang akan mengatasi bahaya yang boleh dibawa oleh minuman ini kepada tubuh manusia dan jiwa..

Cara menghilangkan keinginan absinth

Klinik rawatan ubat menawarkan penyingkiran ketagihan alkohol, termasuk absinth. Rawatan dikurangkan untuk memasukkan tubuh depresi yang mematikan seseorang, dan ubat-ubatan yang mengeluarkan badan dari kegelisahan pasca-kejutan dan menghilangkan tekanan. Syaratnya adalah bahawa orang itu sudah keluar dari pesta.

Tubuh benar-benar dibersihkan dari absinth, tetapi seseorang tidak kehilangan kecenderungan untuk pesta walaupun dalam keadaan mengajukan. Sebagai tambahan, usaha untuk membuang bahan toksik dari absinthe dengan memperkenalkan tidak kurang bahan toksik tidak akan membersihkan badan dari racun..

Namun, ada jalan keluar. Di pusat pemulihan "Narconon-Standard" kami hanya menggunakan produk dan prosedur bukan ubat yang membolehkan seseorang menghilangkan sepenuhnya keinginan untuk absen dan kecenderungan untuk minum minuman keras. Nombor telefon tengah terdapat di bahagian atas halaman.

Program ini adalah pemegang rekod dunia dalam bidang pembasmian alkohol dan ketagihan dadah sepenuhnya: ia mempunyai indikator 87% orang yang benar-benar berhenti alkohol dan kembali ke kehidupan normal (tanpa sebarang tempahan, seperti memerlukan ubat lebih lanjut, lawatan ke psikologi, mengambil pengganti alkohol, dll.).).

Hubungi kami - kami dengan senang hati akan menjawab semua bagaimana dan mengapa anda, serta menerima untuk program pemulihan.

Absinthe: apa yang perlu anda ketahui

Sebaik sahaja mereka tidak memanggil absinth dan apa yang mereka anggap itu. Mari kita fikirkan mengapa bagi sesetengah orang dia adalah "Peri Hijau" yang hebat, dan untuk yang lain - "Penyihir Menjijikkan".

Mari mulakan segera dengan bahan. Absinthe adalah minuman beralkohol dengan kekuatan 45% hingga 74%, diperoleh dengan penyulingan. Ia mengandungi bahan-bahan tumbuhan, beberapa di antaranya membuat absinth sama dengan gin: anise bintang, ketumbar, akar angelica, balsem lemon, hyssop, juniper, pala. Tetapi bahan terpenting yang menjadikan absinth absinth adalah bunga dan daun kayu cacing. Mereka mengandungi minyak pati, yang pada gilirannya, mengandungi bahan yang namanya lebih mengingatkan pada sebuah kota Perancis - thujone. Thujone dipercayai sebagai halusinogen. Tetapi, pertama, ini belum terbukti, dan kedua, praktikalnya tidak ada thujone tulen di absinth, hanya ada jejaknya - jumlah jirim yang disebut.

Hijau adalah warna semula jadi absinth tanpa warna. Minuman itu diberikan berkat klorofil, yang dilepaskan semasa maserasi (penyerapan) bunga dan daun kayu cacing. Warnanya berkisar dari hijau zamrud terang hingga zaitun pucat, hampir kuning. Juga, absinthe boleh berwarna merah (jika jus delima ditambahkan ke dalamnya atau ia ditumbuk pada bunga kembang sepatu), coklat (jika tidak bunga dan daun, tetapi akar kayu cacing telah dimerasi) dan berubah warna. Kualiti absinth tidak bergantung pada warna.

Masih absinth di bibir tidak kering

Berbanding dengan semangat lain, yang telah kita bicarakan, absinth adalah praktis belia. Dipercayai bahawa dalam bentuk yang kita ketahui sekarang, absinth muncul pada akhir abad ke-18. Sebilangan sejarawan bahkan menyebut tarikh yang tepat - 1792, mengaitkan penemuan minuman itu kepada doktor tertentu Pierre Ordiner, yang merupakan seorang monarkis yang setia dan melarikan diri dari Revolusi Perancis ke Switzerland, di mana dia menetap di kampung Couvet. Di sana, dia diduga mencipta resipi sendiri untuk minum, menggunakan kayu cacing yang tumbuh di sekitarnya untuk penyediaannya. Tetapi sekarang telah diketahui dengan pasti bahawa penduduk tempatan, saudara perempuan Enrio, membuat minuman serupa sebelum kedatangan Dr. Ordiner.

Dari saudara perempuan Enrio, Mejar Dubier tertentu membeli resipi minuman itu, yang mana anak perempuannya, seterusnya, berkahwin dengan Henri-Louis Pernod (jika anda ingat Pernod Ricard, maka anda berada di landasan yang betul). Dan permulaan pengeluaran absinth pada skala industri sudah dikaitkan dengan nama ini. Untuk menjimatkan cukai, pasangan Pernod mendekatkan pengeluaran dengan pengguna utama mereka - orang Perancis, ke wilayah Jura, yang kini terkenal dengan wain kuningnya..

Absinthe mendapat populariti di Perancis sehingga pada tahun 1896 hanya kilang Pernod (dan bukan lagi satu-satunya) yang menghasilkan 125 ribu liter minuman setiap hari. Benar, lima tahun kemudian idyll terganggu: pada bulan Ogos 1901, kilat menyambar bangunan kilang. Kerana kandungan alkoholnya yang tinggi, absinth sangat mudah terbakar, sehingga kilang itu mengalami kerosakan teruk. Ia diselamatkan dari kehancuran sepenuhnya oleh seorang pekerja yang membuka tangki dengan alkohol dan membuang simpanannya ke sungai berdekatan..

Pahit!

Nama Latin untuk wormwood, Artemísia absínthium, berasal dari perkataan Yunani ἀψίνθιον [apsinfion] - "pahit". Sifat penyembuhan kayu cacing telah diketahui sejak zaman kuno. Pada papirus Mesir kuno abad XVI SM. e. wormwood disyorkan sebagai tonik, antiseptik, antipiretik dan anthelmintik. Orang Yunani dan Rom percaya bahawa wormwood baik untuk perut dan pencernaan secara umum, menyembuhkan rematik, anemia dan kelemahan umum, dan bahkan mencegah pengsan..

Dia hidup pada abad ke-1. n. e. Doktor Yunani Dioscorides menulis dalam karyanya "On Medicinal Substances" bahawa wormwood adalah ubat yang sangat baik dalam memerangi mabuk (walaupun ini agak kontroversial, menurut saya). Paracelsus (ala Swiss) aktif menggunakan kayu cacing untuk melawan demam dan malaria. Wormwood juga digunakan untuk memerangi berbagai serangga, misalnya, tungau dan rama-rama (di tempat inilah wormwood berhutang dengan nama Inggerisnya - wormwood).

Pada tahun 1830, Perancis menyerang Algeria, tenggelam dalam perang kolonial di Afrika selama bertahun-tahun. Oleh kerana gin berhutang kepada kelahiran semula tentera Inggeris di India, maka absin berhutang kebangkitannya kepada tentera Perancis di Benua Hitam. Askar diberikan untuk mencegah disentri dan malaria (Paracelsus betul!). Absinthe membuktikan dirinya dengan baik sehingga menjelang tahun 1845 seluruh tentera penjajah Perancis dari Senegal ke Indochina meminumnya.

Ke mana tentera pergi, ada orang awam. Tahun 1850-an dan 1860-an dianggap sebagai "zaman keemasan penggunaan" di Perancis. Absinthe juga dimakan, yang pada tahun-tahun itu dianggap sebagai minuman beralkohol yang sangat baik. Waktu dari pukul lima hingga tujuh malam bahkan dinamakan sempena l'heure verte - "jam hijau". Tetapi mereka meminumnya secara sederhana: Pernod absinthe kemudian mengandungi 60% alkohol, jadi dianggap norma untuk minum tidak lebih dari satu gelas sehari. Melebihi norma ini dapat dianggap sebagai sopan sangka.

Mengapa perlu membayar lebih

Dan lagi, sejajar dengan gin sesuai: seperti dalam sejarahnya terdapat masa "kegilaan gin", ketika gin adalah minuman orang miskin bandar, jadi absinth pada tahun 1860-an mulai berubah dari minuman bohemia dan borjuasi menjadi minuman untuk kaum proletar. Para pekerja, dan banyak tentera, mula minum terlalu banyak, yang tidak teragak-agak untuk mempengaruhi keberkesanan pertempuran tentera dan menyebabkan kekalahan besar dalam Perang Franco-Prusia 1870-1871.

Kami, atau lebih tepatnya orang Perancis, wajib memiliki phylloxera yang sama, yang hampir menghancurkan semua pembuatan anggur Eropah. Faktanya adalah bahawa awalnya absinth adalah wain suling (sekali atau dua kali) yang mana kayu cacing dan ramuan herba lain ditambahkan. Oleh kerana pencerobohan phylloxera, pengeluar menggantikan sulingan anggur dengan alkohol industri, dan kos minumannya benar-benar runtuh.

Pada tahun 1890-an, harga rata-rata untuk segelas absinth di kafe Paris adalah sekitar 15 sen (iaitu kira-kira 47 rubel pada kadar pertukaran semasa), dan di daerah kerja, anda dapat menemui gelas absinth dan 10 sentimeter segelas. Sebiji roti berharga kira-kira tiga kali lebih banyak, sebotol wain - sekurang-kurangnya 100 sen (iaitu 1 franc).

Apa yang sebenarnya menyebabkan ketagihan terhadap absinth menjadi topik kontroversi: banyak yang menutup mata dengan fakta yang jelas bahawa absinth mengandungi alkohol 50% hingga 70%, dan menggantung semua anjing pada thujone yang sama, kesan halusinogenik yang belum terbukti hingga hari ini. Tetapi, bagaimanapun, penjualan absinth mula dilarang. Pada tahun 1910, tanah air minuman dibuat - Switzerland, pada tahun 1912 - AS dan, akhirnya, pada tahun 1915 - Perancis..

Peri hijau

Ngomong-ngomong, bukan sahaja proletariat mabuk, bohemia juga mabuk. Lebih kurang daripada semua tokoh seni Perancis pada separuh kedua abad ke-19, dan bukan hanya orang Perancis, peminat peminat absinthe. Charles Baudelaire, Edouard Manet, Edgar Degas, Paul Verlaine, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Oscar Wilde dan banyak lagi - semuanya adalah peminat "Peri Hijau", yang mereka dedikasikan puisi, prosa, lukisan dan juga patung. Bagi sebilangan dari mereka, misalnya, untuk Verlaine, peri itu akhirnya berubah menjadi "Penyihir Kebencian" yang membawa mereka ke kubur.

Mungkin di persekitaran Oscar Wilde bar-hopping diciptakan. Rakan Wilde dan penulis biografi pertama Robert Sherard menulis: "Dia minum absinth pertama di satu kafe, yang kedua di tempat lain, dan kesepuluh atau kedua belas di kafe kesepuluh atau kedua belas".

Absinthe juga mempunyai peminat pada abad ke-20. Pablo Picasso dan kekasih rum yang kelihatan setia seperti Ernest Hemingway suka kehilangan segelas absinth. Nah, pada masa ini, "promoter" absinthe dari seni terutamanya pemuzik Trent Reznor (pemimpin Nine Inch Nails) dan Marilyn Manson (hampir tidak memerlukan pengenalan).

Panduan untuk membuat absinth sebenar di rumah

Absinthe adalah minuman beralkohol yang kuat (dari 50 hingga 85 jilid.), Disiapkan dengan penyulingan herba, akar, rempah dan botani lain yang direndam dalam alkohol. Dan dia melukisnya dengan zamrud terang atau warna lain. Tafsiran moden minuman yang ditawarkan oleh sektor komersial kepada kita sangat berbeza dengan tafsiran tradisional. Mungkin membuat absinth di rumah adalah satu-satunya cara untuk merasakan rasa sebenarnya dan merasakan kesan merangsang "peri hijau". Dan sumber sastera yang berwibawa akan membantu kita dalam hal ini, khususnya buku panduan Perancis dan Amerika mengenai minuman keras, yang diterbitkan pada akhir abad ke-19 dan tidak kehilangan kaitannya hingga hari ini..

Terdapat sebilangan besar resipi absinth, serta nuansa teknikal penghasilannya, tetapi selalu, tanpa mengira tradisi dan lokaliti, pengeluarannya merangkumi empat peringkat utama:

Maserasi botani - Penyulingan - Pewarnaan - Penuaan

Dan tidak ada aspek membuat absinth sama pentingnya dengan pemilihan bahan yang teliti dalam campuran botani.!

Pemilihan bahan untuk absinthe

Tumbuhan yang menjadi asas absinth khas:

 • Kayu cacing pahit (Artemisia absinthium) adalah sumber utama sejumlah minyak pati yang memberikan rasa khas kepada absinth, termasuk thujone, yang berkaitan dengan kesan psikoaktif minuman. Kumpulkan kayu cacing, dan tumbuh di alam liar di mana-mana sahaja, semestinya semasa berbunga, dari awal bulan Julai hingga akhir bulan Ogos, kerana tanaman itu mengumpulkan minyak pati terutama dalam perbungaan. Lebih baik melakukan ini dalam cuaca kering, dari jam 10:00 hingga 11:00 malam, memotong tanaman 15-25 cm dari atas. Setelah pengeringan, kayu cacing disarankan untuk menyusun batangnya, yang hanya menyerap alkohol (bertindak sebagai pemberat) dan mempunyai kesan minimum pada sifat organoleptik minuman. Herba selebihnya boleh dituai dengan cara yang sama. Kayu cacing farmasi boleh digunakan, tetapi kualiti lebih rendah daripada yang anda sediakan dengan tangan anda sendiri.
 • Kayu cacing Rom (Artemisia pontica) adalah bahan penting lain di absinthes yang paling popular. Biasanya digunakan bersamaan dengan kayu cacing, sering digunakan untuk mewarna. Berkembang di Mediterranean, di dataran tinggi. Di CIS, ia dijumpai sebagai tanaman hiasan. Anda boleh mengganti kayu cacing atau tanaman dengan aromatik yang serupa, misalnya, tarragon, thyme, yarrow. Tetapi ini tidak akan menjadi pengganti yang sama.
 • Green Anise (Pimpinella anisum L.) - Biji kelabu kehijauan, tidak boleh dikelirukan dengan anise bintang yang dikenali sebagai anise bintang. Ini memainkan peranan besar di absinthe, jadi anda harus mempertimbangkan pilihan dan pembeliannya dengan teliti. Benih harus segar dan mempunyai warna kehijauan..
 • Hyssop (Hyssopus officinalis L.) adalah subrrub bercabang dengan bunga biru, ungu, jarang berwarna merah jambu atau putih. Ini memberikan sumbangan yang signifikan terhadap rasa absinth, dan juga digunakan untuk mewarnainya. Dari segi ciri rasa dan aroma, dalam banyak hal mirip dengan thyme, yang, dalam kes yang sangat ekstrem, dapat digunakan sebagai alternatif. Jarang dijumpai di farmasi, lebih kerap di pasar, di dulang dengan ramuan. Hyssop dengan bunga biru dipercayai mengandungi lebih banyak minyak pati..
 • Rempah penting lain adalah adas (Foeniculum vulgare) dan ketumbar (Coriandrum sativum L.). Mereka terdapat dalam banyak jenis absinth yang popular. Komen berlebihan.

Sudah tentu, ini hanyalah inti absinthe, yang bukan paradigma. Sebilangan besar penanam dan penyuling rumah menggunakan jumlah botani yang jauh lebih besar, khususnya: balsem lemon, pudina dan pudina turki (Dracocephalum moldavicum), anise bintang, jelatang, akar orris, biji dan akar angelica, akar licorice, chamomile, abu putih, jintan, veronica, dll..d. Sebelum menggunakan ramuan, disarankan untuk menggilingnya dalam mortar atau memotongnya dengan halus. Anda boleh mendapatkan sebilangan besar rempah, akar dan ramuan herba yang diperlukan dalam katalog kami.

Peralatan dan alat

Untuk penyulingan infus herba ke dalam absinth, sebarang moonshine yang masih dalam mod pot masih sesuai. Menguatkan modul, seperti lajur dengan penukar paip beban dan ruang kering, sangat "merobek" rasa minuman, jadi lebih baik menolak penggunaannya. Penyuling kaca digunakan secara tradisional di rumah dan ini dibenarkan. Kaca tidak menyerap bau, mudah dibersihkan, dan termos kaca, yang berfungsi sebagai kubus penyulingan, hanya boleh diletakkan di dalam tab mandi air atau di dalam tangki dengan pasir yang dipanaskan (misalnya, dalam kuali). Ini menghilangkan pembakaran herba dan botani lain (dalam bulatan penyapu, prinsip penyulingan ini disebut "penyulingan dengan rawa"), dengan yang seharusnya menyuling minuman ini. Sebagai tambahan kepada cahaya bulan, anda memerlukan:

 • timbangan perhiasan yang tepat untuk menimbang bahan
 • bekas kaca untuk maserasi dan penuaan absinth
 • set hidrometer ASP-3.40, 40..70, 70..100
 • silinder penyukat untuk hidrometer

Kini, dengan persediaan yang berkualiti dan bahan-bahan segar, anda sudah bersedia untuk membuat absen sebenar. Dan, tentu saja, perlu dimulakan dengan resipi asasnya, yang di CIS dan seterusnya dikenali sebagai absinth dari Pontarlier.

Resipi absinthe sederhana dari Pontarlier, Perancis, 1855.

Untuk maserasi:

 • 25-100 g kayu cacing
 • 50 g biji anise
 • 50 g biji adas
 • 0.95 L alkohol makanan 95%
 • 0.2 l + 0.55-0.9 l air tulen

Untuk mewarnai absinth:

 • 10 g hyssop
 • 5 g balsem lemon
 • 10 g kayu cacing Rom

Kemerosotan botani

 1. Letakkan kayu cacing, anise dan biji adas, diurut dari batang dan dicincang ke dalam balang kaca dengan penutup kedap udara.
 2. Tambahkan alkohol makanan, yang sebelumnya dicairkan dengan air hingga 80% (campurkan 0,95 l alkohol dengan 200 ml air tulen). Campurkan isi balang dengan teliti dan tutup rapat.
 3. Terdapat dua cara yang berbeza secara asas untuk merendam botani:
  • sejuk: di tempat yang sejuk dan gelap selama 1 hingga 4 minggu (disyorkan);
  • panas: sekurang-kurangnya 12-36 jam pada suhu +30.. + 40 ° C (contohnya, pada bateri, pemanas elektrik, mandi air, dan lain-lain); pada masa yang sama, tekanan berlebihan akan tercipta di dalam kaleng, jadi disarankan untuk melengkapkan penutup dengan penutup air atau kondensor refluks.
 4. Pada akhir maserasi, sediakan alkohol yang direndam untuk penyulingan, cairkan dengan air. Terdapat beberapa pendekatan di sini:
  • tanpa pemilihan "ekor": 550 ml air hingga 55% alkohol dalam keadaan pegun - bahagian optimum untuk penyulingan dalam penyuling kaca dalam mandi air;
  • dengan pemilihan 10-15% "ekor": 700 ml air hingga 50% alkohol dalam kubus adalah pendekatan tradisional, terdapat lebih sedikit risiko pembakaran "paya", "ekor" ditambahkan ke kumpulan absinth seterusnya terus ke kubus penyulingan dan memperkaya minuman dengan minyak pati dengan ketara;
  • dengan pemilihan 20-25% "ekor": 900 ml air hingga 45% alkohol dalam kubus - dijamin mendapat minuman yang berwarna opalescent, tanpa mengira koleksi "ekor".
 5. Anda boleh memulakan penyulingan.

Penyulingan absinthe

Absinthe harus disuling dalam mod "pot diam", dengan api kecil atau sederhana. Kelajuan optimum: 3-4 tetes sesaat. Anda perlu menyulingnya secara langsung dengan "paya", iaitu dengan semua botani yang telah dikerat. Kiub penyulingan hendaklah diisi tidak lebih dari 2/3 isipadu.

Pertama, anda perlu memilih pecahan kepala, 3-5% isipadu makerat yang dicairkan (kira-kira 30-50 ml mengikut resipi ini). Bahagian ini mesti dibuang. Kami tahu bahawa kami harus mendapatkan kira-kira 0.9 liter sulingan - garis panduan yang baik. Setelah mengumpulkan 800-850 ml minuman, disarankan untuk menukar bekas penerima dan masing-masing mengambil 50 ml, dengan teliti mempelajari hasilnya agar tidak terlepas pecahan ekor. Pada tahap ini, sebagai peraturan, kadar penyulingan akan meningkat dengan ketara, dan hasil penyulingan akan kehilangan ketelusannya. Anda harus memilih seberapa banyak "ekor" yang sepatutnya diambil ketika mencairkan makerat dengan air. Penting untuk tidak melewatkan saat ketika "paya" mula terbakar, jika tidak, minuman akan memperoleh rasa yang tidak menyenangkan, yang hampir mustahil untuk disingkirkan.

Pewarnaan dan penuaan Absinthe

Pada peringkat ini, anda mesti mempunyai sulingan berwarna jerami yang transparan dengan aroma herba cacing halus. Sekarang ia perlu dicelup dengan warna hijau tradisional, serta meningkatkan dan mempelbagaikan aroma. Untuk melakukan ini, ramuan yang mengandungi klorofil ditambahkan ke sulingan - nama dan kuantiti ditunjukkan dalam resipi. Teknologi pencelupan tidak rumit:

 1. Mengisar ramuan untuk mewarnai absinth dengan cara yang sesuai: potong dengan pisau, giling dengan lesung, dll. Tidak digalakkan menggiling botani dalam penggiling kopi, hingga serbuk - minumannya mungkin mendung, dan penapisan selanjutnya memberi kesan negatif terhadap sifat organoleptik.
 2. Tuangkan ramuan cincang dengan hasil sulingan dalam jumlah 400 ml, tutup rapat dan biarkan selama 48 jam di tempat gelap yang sejuk.
 3. Apabila infus memperoleh warna zamrud terang (selalunya hijau gelap atau coklat gelap, bergantung pada kualiti dan kesegaran ramuan), ia mesti disaring melalui beberapa lapisan kain kasa, dibiarkan mengalirkan herba tanpa memerah, selepas itu anda boleh mula mencampurkan dan mencairkan minuman siap.

Juga, dengan analogi dengan teknologi maserasi, ada kaedah panas untuk mewarnai absinth, yang dianggap klasik. Untuk melakukan ini, sebahagiannya, bersama dengan botani, harus diletakkan di dalam pewarna tembaga (di rumah, anda boleh menggunakan periuk tekanan, termos kaca, dll.), Dipanaskan hingga +50 o C. Selepas itu, biarkan minuman sejuk hingga suhu bilik dan ketegangan setelah beberapa lapisan kain kasa. Walau bagaimanapun, kaedah ini agak berbahaya - tekanan berlebihan dibuat pada pewarna, dan terdapat cecair yang mudah terbakar di dalamnya. Pewarnaan sejuk jauh lebih selamat dan selalu memberikan hasil yang boleh diterima.!

Tahap akhir: campurkan sulingan berwarna dengan selebihnya, kemudian cairkan dengan air bersih hingga 70-74% alkohol mengikut hidrometer.

Mencuba absinth segera setelah mencairkannya tidak berbaloi - ia akan cukup tajam, dan rasa dan aroma tersebar. Hanya setelah penuaan 3-4 minggu barulah minuman memperoleh kelembutan dan keseimbangan rasa yang diinginkan. Semasa penyimpanan, ia akan mula kehilangan warna dan bertukar menjadi kuning. Ini normal kerana hanya bahan semula jadi yang digunakan untuk mewarnainya. Untuk memperlahankan pemecahan klorofil, absinth buatan sendiri harus disimpan di tempat gelap yang sejuk, lebih baik di dalam bekas kaca berwarna.

Resipi absinthe lain

Absinthe dari Portanlier tidak begitu elegan dan halus, tetapi setiap penyuling yang berminat dengan minuman ini harus menikmatinya. Teknologi penyediaannya bersifat universal dan apabila dikuasai, sama sekali tidak akan sukar untuk menyiapkan absen lain. Tetapi yang berikutnya adalah mencuba membuat absinth, yang popular di kalangan pengembara domestik dan asing, menurut resipi yang diambil dari buku "Dick's Encyclopedia of Practical Resep".

Absinthe dari buku "Ensiklopedia Dick Resipi Praktikal", 1903.

Untuk maserasi:

 • 15 g kayu cacing
 • 20 g kayu cacing Rom
 • 25 g biji adas
 • Anis bintang 25 g
 • 25 g biji anise
 • 4 g ketumbar
 • 10 g hyssop
 • 1 liter alkohol makanan 95%

Untuk mewarnai absinth:

 • 5 g pudina
 • 3 g balsem lemon
 • 5 g kayu cacing Rom
 • 5 g akar licorice

Teknologi:

Kisar ramuan, tuangkan biji dengan sedikit air sehingga ia diserap. Rendam botani dengan alkohol selama 3 hari, kemudian tambahkan 830 ml air, diamkan selama 24 jam dan suling dalam mod standard. Pewarnaan sejuk mesti berlangsung 10-15 hari. Hasil: ≈1,25 liter absinth dengan alkohol 60-70%.

Absinth Swiss dari Montpellier (Montpellier Swiss Absinthe)

Untuk maserasi:

 • 25 g kayu cacing
 • 50 g biji anise
 • 50 g biji adas
 • 5 g biji ketumbar
 • 4 g biji angelica
 • 950 ml alkohol yang boleh dimakan 85%

Untuk mewarnai absinth:

 • 10 g kayu cacing Rom
 • 7.5 g pudina Turki
 • 7.5 g bunga hyssop

Teknologi:

Siapkan dengan teknologi Portanlier absinthe.

Absinthe dari buku "Dale Pendell's Pharmako / Poeia", 1872.

Untuk maserasi:

 • 30 g kayu cacing
 • 8.5 g hyssop
 • 1,8 g akar calamus
 • 6 g balsem lemon
 • 30 g biji anise
 • 25 g biji adas
 • 10 g anise bintang
 • 3.2 g biji ketumbar
 • 0.8 l alkohol makanan 85-95%

Untuk mewarnai absinth:

 • 4.2 g pudina
 • 1.1 g balsem lemon
 • 3 g kayu cacing
 • 1 g kulit lemon
 • 4.2 g akar licorice

Teknologi:

Rendam botani selama seminggu dengan kacau sekali-sekala. Masukkan 600 ml air, biarkan selama 24 jam. Kelewatan dalam mod standard. Pewarnaan sejuk selama 3-4 hari. Hasil: liter 1 liter absinth dengan alkohol 70%.

Percubaan yang berjaya dan rasa yang disengajakan kepada semua!

Absinthe di rumah dari cahaya bulan

Absinthe adalah minuman beralkohol yang kuat yang diperoleh dengan maserasi infus herba. Ia mendapat namanya dari kata Perancis absinth, dalam terjemahan - wormwood, dan Switzerland dianggap sebagai tempat kelahiran "peri hijau". Kekuatan absinth dalam beberapa kes mencapai 85%, tetapi lebih sering ia disimpan pada tahap 50-70 darjah. Komponen utama absinthe selepas alkohol adalah kayu cacing. Di dalam minyak esensialnya terdapat sejumlah besar thujone, yang, bersama dengan mabuk alkohol, menambah kesan santai..

Pada pergantian abad ke-19, absinthe tidak hanya terkenal di Perancis, seluruh elit Eropah menyukai sumber inspirasi hijau ini. Orang-orang hebat pada zaman itu, penulis dan seniman antaranya Van Gogh, Picasso, Baudelaire, Guy de Maupassant, menikmati minuman yang kuat. Tetapi pada awal abad kedua puluh, setelah berlakunya kemalangan liar, absinth diharamkan.

 1. Apa yang terbuat dari absinth
 2. Resipi Moonshine absinthe dari Pontarlier
 3. Resipi absinthe alkohol
 4. Penyulingan absinthe
 5. Pewarnaan dan penuaan Absinthe
 6. Cara minum absinth di rumah
 7. Resipi koktel Absinthe - 5 teratas
 8. Hiroshima (Hiroshima)
 9. Perbezaan manis
 10. Sayang
 11. Selamat tinggal Johnny
 12. Rumah

Apa yang terbuat dari absinth

Semua resipi absinth mengandungi sekumpulan ramuan dan rempah. Sejambak menarik diperoleh dari minyak pati tanaman aromatik. Komponen utama absinthe adalah kayu cacing, biji anise dan adas. Bahan tambahan yang membentuk resipi direka untuk meningkatkan rasa minuman dan menjadikannya lebih kaya. Antaranya: anise bintang, ketumbar, balsem lemon, pasli, chamomile, calamus, akar licorice, hyssop dan jelatang untuk mewarnai.

Semua ramuan untuk membuat absinth buatan sendiri boleh dibeli di kios farmasi atau dikumpulkan sendiri, yang lebih disukai. Herba yang dibeli dari farmasi umumnya kurang berkualiti. Semasa mengumpulkan bahan mentah, penting untuk mempertimbangkan peraturan utama, hanya untuk merobek daun dan perbungaan, batangnya tidak mengambil bahagian dalam proses infusi. Masa terbaik untuk menuai, masa berbunga.

Berus Sage. Kayu cacing Rom dan kayu cacing pahit sesuai untuk diminum. Bagi spesies pertama, rentangnya terletak terutamanya di negara-negara Mediterranean. Oleh itu, sukar untuk mencari tanaman seperti itu di wilayah kita. Tetapi kayu cacing pahit, tanaman rumpai, tumbuh di mana-mana, dan tidak sukar untuk mencarinya. Adalah perlu untuk menuai kayu cacing pada bulan Julai, Ogos ketika tanaman itu mekar. Bahagian atas kayu cacing, bunga dan daun mesti dikumpulkan pada waktu pagi, gunakan sarung tangan getah, jika tidak, sukar untuk menghilangkan bau. Kayu cacing yang dikumpulkan dikeringkan dengan cara semula jadi, di bawah kanopi dalam rancangan.

Hyssop adalah tumbuhan perubatan semak dengan perbungaan biru. Dalam minuman itu digunakan untuk mewarnai dan memberikan rasa istimewa untuk absinthe. Hyssop tumbuh di wilayah selatan Rusia, jadi lebih mudah mendapatkannya di farmasi atau di pasar dari penjual rempah dan rempah. Anda juga boleh membeli anise hijau, adas dan bahan-bahan lain di sana..

Resipi Moonshine absinthe dari Pontarlier

Absinthe buatan sendiri ternyata jauh lebih berkualiti dan lebih baik daripada yang ada pada masa ini di pasar alkohol. Keseluruhan teknologi untuk pengeluaran absinth terdiri daripada skema berikut: Infusi> Penyulingan> Pewarnaan> Penuaan.

Penting! Dalam resipi, anda mesti menggunakan cahaya bulan tanpa kekotoran dan bau yang tidak perlu. Penyulingan yang buruk akan menyumbat aroma herba, dan minumannya tidak berkualiti. Sugar moonshine berfungsi dengan baik selepas penyulingan pecahan kedua dengan kekuatan maksimum.

Bahan-bahan:

 • Moonshine 80% - 1 liter;
 • Kayu cacing pahit - 30 gr.;
 • Biji anise - 50 gr.;
 • Adas - 50 gr.;
 • Air - 500 ml.

Untuk lukisan:

 • Hyssop - 10 gr.;
 • Melisa –5 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 1 g.

Cara membuat absinth dari moonshine:

 1. Sebelum digunakan, semua ramuan mesti dicincang dengan memotong dengan gunting..
 2. Letakkan kayu cacing, adas manis dan adas dalam balang kaca.
 3. Tuangkan dalam cahaya bulan yang kuat, tutup secara hermetik dengan penutup dan goncangkan campuran dengan baik.
 4. Masukkan balang di tempat sejuk yang gelap selama 10-20 hari.

Sekiranya ada keinginan untuk mempercepat proses maserasi, maka bekas dengan botani harus disimpan pada suhu + 35-40 darjah. Masa infusi pada suhu ini dikurangkan menjadi dua hari..

Resipi absinthe alkohol

Bahan-bahan:

 • Alkohol 95% - 1 liter;
 • Air - 800 ml;
 • Kayu cacing pahit - 15 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 20 gr.;
 • Adas - 25 gr.;
 • Badian - 25 gr.;
 • Biji anise - 25 gr.;
 • Hyssop - 10 gr.;
 • Ketumbar - 4 gr.

Untuk mewarna:

 • Melisa - 5 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 5 gr:
 • Licorice - 5 g.

Membuat absinth dengan tangan anda sendiri:

 1. Potong ramuan, hancurkan sedikit rempah. Lembapkan dengan air, biarkan merendam.
 2. Tuangkan semua bahan dengan alkohol, biarkan selama tiga hari di tempat yang gelap.
 3. Tuangkan air ke dalam infusi, tahan dan tahan botani untuk hari lain.
 4. Mulakan penyulingan.

Penyulingan absinthe


Infusi herba disuling pada cahaya bulan yang masih dalam mod "pot srill", iaitu, tanpa tiang dalam aliran ke depan. Pemilihan sulingan dilakukan pada daya sederhana, titik rujukan adalah 3-4 tetes sesaat. Semua botani diletakkan di dalam kubus, termasuk ramuan dan rempah. Tidak semua alat sesuai untuk penyulingan; kubus mesti dipanaskan sama ada dengan api di luar atau dengan wap. Sekiranya terdapat unsur pemanasan elektrik terpasang, perlu mengelakkan sentuhan ramuan dan elemen pemanasan, jika tidak, pembakaran mungkin berlaku, yang akhirnya akan memberi minuman itu kepahitan yang tidak perlu dan bau yang tidak menyenangkan..

Perhatian! Alkohol adalah cecair yang sangat mudah terbakar. Oleh itu, penyulingan alkohol yang kuat adalah proses yang sangat berbahaya. Semasa memandu, berhati-hati, perhatikan keselamatan kebakaran. Gunakan peralatan berkualiti.

Seperti dalam penyulingan pecahan, pecahan atas dipilih terlebih dahulu. Pemilihan dilakukan secara bertahap, 1-2 tetes sesaat. Jumlah kepala untuk resipi ini adalah kira-kira 30-50 ml. Kemudian masukkan bahagian minum, kira-kira 850-900 ml, ke dalam bekas bersih. Pada akhir penarikan, adalah perlu untuk memantau aromatik sulingan sulingan dan tidak membiarkan pecahan ekor masuk. Ekor tidak perlu diambil, praktikalnya tidak ada nilai dalam puak ini.

Pewarnaan dan penuaan Absinthe

Absinthe wangi putih yang dihasilkan, kadang-kadang dengan warna kekuningan, perlu dicelup dengan warna hijau tradisional dan memberikan aroma tambahan. Terdapat dua cara untuk mewarnai peri hijau - sejuk dan panas.

Kaedah 1.

Potong ramuan halus, tuangkan separuh daripada sulingan yang dihasilkan. Tutup bekas dengan rapat dan biarkan infusi selama dua hari di tempat yang sejuk. Kemudian tapis infusi dan tapis melalui pelapik kapas.

Kaedah 2.

Dalam balang dengan penutup besi yang ketat, letakkan ramuan cincang, tuangkan separuh dari absinthe putih. Tutup penutup dengan rapat, letakkan balang ke dalam bekas dengan air panas pada suhu 50-55 darjah. Selepas itu, tunggu sehingga suhu turun ke suhu bilik, dan saring infusi melalui beberapa lapisan kain kasa.

Campurkan absinthe berwarna dengan putih. Bawa kekuatan minuman ke nilai yang diinginkan, biasanya 65-75%. Absinthe buatan sendiri muda mempunyai rasa dan bau yang tajam, jadi perlu "berehat". Cukup untuk menahan ramuan selama sebulan, sehingga aroma seimbang, rasa lembut muncul. Agar minuman tidak kehilangan warna hijau, paparan harus dilakukan di tempat yang gelap di dalam bekas gelap, tetapi lama-kelamaan absinth masih berubah menjadi kuning dan ini dianggap normal.

Cara minum absinth di rumah

Kerana kekuatan dan kepahitan minuman yang tinggi, absinth dimakan dalam beberapa cara..

Minum absinth yang tidak dicairkan. Untuk meningkatkan selera makan, absinth boleh dijadikan minuman beralkohol sebelum makan tengah hari atau makan malam. Tuangkan absinth yang disejukkan hingga + 1-0 darjah ke dalam gelas sempit dengan kapasiti tidak lebih dari 30 ml, minum dalam satu tegukan. Kaedah yang sesuai untuk absinth yang berkualiti.

Cara minum dengan gula dengan betul. Gula akan membantu mengurangkan kepahitan minuman. Mula-mula anda perlu menyediakan sirap gula mengikut skema biasa 1 bahagian gula dan 2 air. Alkohol dicampurkan dengan sirap dalam bahagian yang diingini dan diminum.

Cara Perancis. Ini adalah klasik, dan ramai yang hanya mengenali kaedah penggunaan ini. Absinthe mabuk dengan cara ini, menurut banyak pengguna minuman, lebih baik dinyatakan.

 • Tuangkan 30 ml absinth ke dalam gelas.
 • Letakkan sudu khas untuk absinth di atasnya, di atasnya gula batu.
 • Tuangkan 90 ml air sejuk melalui gula.
 • Untuk memakan.

Cara Czech.

 • Tuangkan absinth 30 ml ke dalam gelas kecil.
 • Letakkan sudu dengan kiub gula di atas, setelah direndam dalam minuman.
 • Nyalakan gula, tunggu hingga akhir proses penyaliran gula karamel ke dalam gelas.
 • Masukkan sedikit air dan minum.

Resipi koktel Absinthe - 5 teratas

Absinthe sering digunakan dalam resipi koktel. Terdapat koktel kuat lelaki dan versi wanita yang lebih lembut dan kurang kuat..

Hiroshima (Hiroshima)

Komposisi:

 • absinthe - 15 ml;
 • sambuca - 15 ml;
 • Baileys - 15 ml;
 • sirap delima (grenadine) - 5-6 tetes.

Arahan:

 1. Tuangkan minuman keras sambuca di bahagian bawah gelas.
 2. Masukkan minuman keras baileys dengan sudu di atas.
 3. Lapisan ketiga absinthe.
 4. Akhirnya, titiskan sirap delima, yang akan bergerak ke bahagian bawah.
 5. Minum dalam satu tegukan.

Perbezaan manis

Komposisi:

 • absinthe - 50 ml;
 • minuman keras berry (sirap) - 20 ml;
 • Jus epal - 150 ml;
 • ais - 3-4 kiub.

Penyediaan:

 • Tuangkan jus, sirap ke dalam gelas, tambah absinthe.
 • Letakkan beberapa ketulan ais di atas.
 • Minum koktel yang telah disediakan dalam satu tegukan.

Sayang

Komponen:

 • Madu - 20 gr.;
 • absinth - 25 ml;
 • jus lemon - 30 ml;

Penyediaan:

 1. Tuangkan absinth ke bahagian bawah gelas.
 2. Jus bir dan madu. Tambah ke absinthe.
 3. Minum dalam satu tegukan.

Selamat tinggal Johnny

Anda perlu:

 • Cognac - 20 ml;
 • absinth - 20 ml;
 • putih telur - 1 keping;
 • jintan - 1 secubit.

Cara melakukan:

 1. Campurkan segalanya kecuali jintan dalam shaker dengan ais.
 2. Isi gelas martini dengan campuran.
 3. Taburkan dengan biji jintan di atas.

Rumah

Komponen:

 • absinthe - 50 ml;
 • gula - 1 sudu teh;
 • jus lemon - 30 ml.

Penyediaan:

 1. Tuangkan jus dan absinth ke dalam gelas yang berasingan.
 2. Tuangkan gula ke dalam absinthe di sepanjang gelas, bakar, tunggu sehingga gula mula mencair dan tuangkan absinth ke dalam jus lemon dalam aliran nipis.
 3. Tutup dengan gelas kosong, di mana asap akan masuk.
 4. Cara minum: letakkan segelas wap di atas serbet, minum absinth, dan menyedut wap melalui jerami.

Perhatian, pengambilan alkohol berlebihan memudaratkan kesihatan anda!

Absinthe: apa itu dan bagaimana meminumnya

Absinthe adalah minuman beralkohol terkenal yang dianggap paling kuat di dunia. Pada asasnya, banyak koktail disediakan, tetapi juga dimakan dalam bentuk tulen. Bagaimana absinth diminum di pelbagai negara dan di mana ia dicipta, kita akan mengetahui dalam artikel itu.

Absinthe: apa itu, sejarah

Apa itu absinth? Absinthe adalah minuman beralkohol, kandungan alkoholnya adalah sekitar 70%. Terdapat juga jenis minuman yang lebih kuat, di mana kadar alkohol mencapai 85%. Terdapat jenis dan lebih lemah - dari 55%.

Komponen utama minuman adalah ekstrak kayu cacing pahit. Eternya mengandungi thujone (unsur toksik bagi manusia). Dulu dipercayai bahawa komponen ini mempunyai sifat halusinogen..

Selain keracunan, yang datang dengan cepat kerana kekuatan absinth, thujone mempunyai kesan yang menarik dan membawa kepada pencerobohan yang tidak dapat dikendalikan. Walau bagaimanapun, penyelidikan semasa menunjukkan bahawa kesan halusinogen minuman beralkohol telah dilebih-lebihkan..

Apa, selain dari ekstrak kayu cacing, termasuk dalam absinth? Komposisi minuman adalah seperti berikut: calamus, anise, angelica, ketumbar, balsem lemon, pasli, adas dan chamomile.

Jenis absinthe

Minuman klasik mempunyai warna hijau. Ia boleh mendalam atau ringan. Teduh ini dicapai berkat klorofil. Pigmen ini berumur pendek dan cenderung terurai dalam cahaya. Itulah sebabnya mengapa banyak pengeluar menambah pewarna hijau ke absinthe..

Terdapat jenis minuman lain:

 • Kuning. Ini memiliki warna kuning cerah, yang dicapai dengan menambahkan warna makanan. Walau bagaimanapun, nada kuning juga muncul semasa penyimpanan absinth yang berpanjangan, ketika klorofil kehilangan warna dan berubah dari hijau ke kuning.
 • Merah. Ekstrak delima ditambahkan ke minuman seperti itu, sebab itulah ia mempunyai rasa yang tidak biasa dan warna ruby ​​cerah. Seperti jenis absinthe lain, pengeluar sering menambahkan pewarna padanya..
 • Coklat. Untuk minuman ini, bukan daun cacing yang diambil, tetapi akar tanaman. Teduhan gelap disebabkan oleh penambahan infusi akasia hitam, yang memberikan nota manis halus absinth.

Sejarah penciptaan

Terdapat sekurang-kurangnya dua versi asal minuman beralkohol. Ramai sarjana yakin bahawa ia diciptakan pada akhir abad ke-18 di Switzerland. Saudara perempuan Enrio, yang terkenal dengan pengeluaran ubat-ubatan, tinggal di sebuah kota bernama Couvet, yang terletak berhampiran Perancis..

Salah satu tincture ubat disediakan dengan menyuling tincture kayu cacing dan anise. Untuk tujuan ini, alat penyulingan telah digunakan. Sebagai tambahan kepada tanaman ini, saudari menambahkan adas, chamomile, ketumbar dan bayam ke dalam ubat..

Ubat itu, yang mereka sebut "Bon Extrait d'Absinthe", dijual oleh seorang ahli perubatan bernama Pierre Ordiner. Walau bagaimanapun, ada pendapat bahawa doktor secara bebas mencipta resipi absinthe dan menetapkannya kepada pesakit untuk rawatan banyak keadaan patologi..

Beberapa tahun kemudian, seorang lelaki yang berjiwa besar bernama Henri Dubier membeli preskripsi ubat tersebut dari doktor dan memulakan pengeluarannya. Dia ditemani oleh rakannya Louis Pernod, setelah itu dinamakan kilang yang dibuka di Pontarlier. Absinthe masih dihasilkan dengan jenama "Pernod".

Absinthe mendapat populariti tertentu pada tahun 1840-an, ketika perang kolonial Perancis di Afrika Utara berlaku. Tentera seharusnya menggunakan absinth untuk tujuan pencegahan. Kemudian minuman itu tersebar di kalangan penjajah Perancis, menjadi satu langkah populariti dengan arak.

Bertahun-tahun berlalu, dan bahkan pekerja keras biasa mula minum absinth. Harganya menjadi lebih berpatutan kerana penampilan jenama murah. Setiap tahun pengambilan absinth meningkat, pada masa yang sama, jumlah penentang yang ingin melarang minuman juga meningkat..

Pada awal 1900-an, absinth Swiss Jean Landfray menembak keluarga ketika berada di bawah pengaruh absinth. Kejadian ini banyak diliputi oleh wartawan di banyak akhbar Eropah..

Resonansi itu menakutkan penduduk Switzerland, yang menandatangani petisyen yang menuntut untuk melarang minuman cacing di wilayah negara itu. Pada tahun 1908, referendum diadakan dan pihak berkuasa melarang absinth.

Pada tahun 1912 Amerika mengikutinya, dan kemudian minuman itu dilarang di negeri-negeri lain: Perancis, Itali, Jerman, Belgium dan Bulgaria..

Minuman beralkohol itu kembali dijual di Scotland. Absinthe tidak dilarang di negara itu, namun, setelah diasingkan di negeri-negeri lain, ia tidak lagi diminati. Pada akhir 1990-an, Hill memperkenalkan absinthe ke pasaran UK. Produk ini mendapat banyak penolakan daripada pengkritik minuman beralkohol.

Acara ini membawa kepada penciptaan jenama absinth lain yang disebut "La Fee". Pengkritik berpendapat bahawa produk ini mempunyai rasa yang lebih ringan kerana tidak ada rasa selepasnya yang tidak menyenangkan..

Kempen pemasaran jenama absini yang luas ini mempunyai watak lucu dan menghiburkan, yang menjadikan sikap pengguna terhadap minuman berbahaya itu lebih bertoleransi dan positif..

Untuk Sweden dan Belanda, 2004 ditandai dengan pengesahan minuman dengan ekstrak kayu cacing. Pada masa ini, pengeluar alkohol ini mesti mematuhi kehendak Kesatuan Eropah. Sebilangan besar jenama mereka tidak boleh mengandungi lebih daripada 35 mg / kg thujone.

Lihat juga: Cara minum wiski dengan betul

Cara minum absinthe dengan betul: budaya penggunaan di pelbagai negara

Bagaimana cara minum absinth? Absinths yang berpengalaman tidak mengesyorkan minum minuman dalam bentuknya yang tulen, kerana ia mempunyai kepahitan yang berlebihan dan tidak membenarkan anda merasakan semua rasa. Walau bagaimanapun, banyak orang lebih suka absinth tulen. Bagaimana meminumnya agar tidak membahayakan kesihatan anda? Sebaiknya minum tidak lebih daripada 30 ml minuman beralkohol. Dalam jumlah ini, absinth digunakan sebagai minuman beralkohol, menyebabkan selera makan dan meningkatkan pencernaan.

Di kebanyakan negara, adalah biasa untuk mencairkan minuman beralkohol, yang membolehkan anda melepaskan minyak pati dan menutup kepahitan dari ekstrak wormwood. Mari pertimbangkan kaedah penggunaan yang paling popular:

Bahasa Perancis

Versi penggunaan absinth ini dianggap klasik. Kira-kira 50 ml minuman dituangkan ke dalam gelas dan sudu absinth diletakkan di atas, di mana lubang dibuat. Seketul gula diletakkan di atas sudu. Seterusnya, tambahkan air sejuk ke dalam gelas, jumlahnya 3 kali lebih banyak daripada absinthe.

Apabila air ditambahkan, minuman beralkohol mula mendung. Reaksi ini disebabkan oleh fakta bahawa anise dan ester adas, ketika berinteraksi dengan air, berubah menjadi emulsi.

Bahasa Czech

Ambil gelas standard dan isi di tengahnya dengan absinthe. Letakkan sudu absinth dan kiub gula yang direndam di absinth di atas.

Nyalakan sekeping dan tunggu sehingga cair sepenuhnya dan mengalir ke absinth. Masukkan air sejuk ke dalam gelas dan nikmati rasa yang enak. Hati-hati kerana minuman di gelas boleh terbakar.

Orang Rusia

Sediakan sirap gula terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, campurkan air dan gula dalam bahagian yang paling anda sukai. Tuangkan absinth ke dalam gelas dan masukkan sirap gula. Nisbah minuman beralkohol dan sirap dipilih mengikut citarasa.

Terdapat juga cara minum minuman beralkohol yang lebih luar biasa. Ia boleh didapati di kebanyakan bar. Untuk hidangan, ambil segelas "fesyen lama" dan segelas cognac ("snifter"), tiub dan serbet. Buat lubang di tengah serbet dan lalui bahagian pendek tiub melaluinya.

Tuangkan minuman berkarbonat manis ke dalam "gaya lama", dan masukkan ke dalam gelas cognac. Di atas "kuno" tempat "snifter" dan membakar minuman beralkohol. Putar gelas hingga panas sekata.

Tuangkan absinth ke dalam minuman berkarbonat, tutup "fesyen lama" dengan gelas cognac dan tunggu sehingga api padam. Letakkan "snifter" terbalik pada tiub, minum absinth dengan minuman dan menyedut melalui tiub wap yang tinggal di dalam gelas cognac.

Koktel Absinthe

Seperti yang disebutkan sebelumnya, absinth sangat popular dalam penyediaan koktel. Minuman yang paling popular ialah Hiroshima. Untuk menyiapkannya, ikuti urutan tindakan berikut:

 1. Ambil pukulan tinggi dan masukkan 15 ml sambuca.
 2. Dengan menggunakan sudu bar khas atau pisau, letakkan jumlah minuman keras krim yang sama di atas.
 3. Dengan kaedah yang sama, tambahkan 15 ml absinth ke dalamnya.
 4. Letakkan empat hingga lima tetes grenadine (sirap delima) di atas. Oleh kerana ia mempunyai ketumpatan tinggi, sirap akan tenggelam ke bahagian bawah, mewujudkan kemunculan letupan nuklear..
 5. Terang lapisan atas dan minum koktel melalui jerami bermula dari lapisan bawah.

Koktail Absinthe Boom, yang mirip dengan minuman Tequila Boom yang popular, dianggap tidak kurang terkenal dan diminati. Ia mudah disediakan:

 1. Ambil gelas dengan dinding tebal dan tambahkan 50 ml champagne dan absinthe ke dalamnya.
 2. Tutup gelas dengan tangan anda dan letakkan di atas meja.
 3. Minum dalam satu tegukan sebaik sahaja memukul.

Variasi minuman B-52 semakin meluas di bar. Koktel ini disebut "B-53" dan dianggap versi yang lebih kuat dari pendahulunya. Daripada minuman keras oren, absinthe digunakan dalam minuman. Menyiapkan "B-53" dengan cara ini:

 1. Ambil tembakan tinggi dan tuangkan 15 ml minuman keras kopi.
 2. Di atas dengan sudu bar atau pisau, tambahkan jumlah minuman keras krim yang sama, yang meletakkan 15 ml absinthe.
 3. Ringan lapisan atas, turunkan jerami ke bahagian bawah, dan minum dengan cepat untuk mengelakkan jerami meleleh..

Apa yang mereka minum absinth?

Minuman beralkohol dianggap sebagai minuman beralkohol, jadi kebiasaan meminumnya sebelum makan dan tidak makan. Walau bagaimanapun, jika absinthe dimakan dalam bentuk yang dicairkan, maka coklat boleh disajikan dengannya..

Menggabungkan minuman keras berdasarkan kayu cacing dan makanan laut seperti udang dan kerang. Buah sitrus akan menghasilkan pasangan yang sempurna dengan absinth.

Eksperimen dan kreatif dengan mencampurkan absinth dengan minuman dan makanan lain. Perkara utama adalah mengetahui kapan harus berhenti, maka anda akan dapat merasakan sensasi yang tidak dapat dilupakan tanpa membahayakan kesihatan.