Ugolev A.M. "Teori pemakanan dan trofologi yang mencukupi" memuat turun buku ini secara percuma

Laman Utama »Perpustakaan» Ugolev A.M. "Teori pemakanan dan trofologi yang mencukupi" memuat turun buku ini secara percuma

Saya tidak tahu bagaimana saya terlepas buku ini dan masih belum muncul di perpustakaan kami ?! Buku ini mesti ada pada SETIAP orang yang berfikir tentang apa, bagaimana dan mengapa dia makan! Ini bahkan bukan buku, ini adalah buku teks pencernaan kami, setelah membaca yang anda dapat benar-benar memahami mekanisme dan elemen operasi sistem dalaman anda. Sekarang saya mempunyai 2 buku yang sangat saya gemari dan mengesyorkan semua orang membacanya secepat mungkin - ini adalah Ugolev dan "Teori Pemakanan yang Memadai" dan Eret dengan "Sistem Penyembuhan Diet Tanpa Lendir"

Secara semula jadi, saya tidak akan dapat menyampaikan isi buku Ugolev dalam 2 perkataan, tetapi sekarang saya akan berusaha meyakinkan setiap orang yang membaca baris ini tentang keperluan mempelajari buku ini.

Apa yang dibincangkan oleh Ugolev dalam "Teori pemakanan yang mencukupi"?!

Jadi, hari ini banyak perhatian diberikan kepada komposisi produk biokimia, iaitu kandungan protein, lemak, karbohidrat, mikro dan makronutrien, vitamin dan bahan lain. Dan ini adalah tepat di mana teori itu dijejaki dengan jelas, yang, oleh beberapa kebetulan keadaan yang luar biasa, saat ini secara keliru dinaikkan ke peringkat satu-satunya yang betul dan mungkin. Ini adalah teori "diet seimbang". Menurut teori ini, tubuh manusia hanya menerima nutrien yang disertakan bersama dengan makanan yang dimakan. Mereka. kita masing-masing, dalam satu atau lain cara, adalah tebusan teori ini, kerana seseorang akan selalu kehilangan sesuatu. Percayalah - hampir mustahil untuk menjadikan diet anda seimbang sepenuhnya akhir-akhir ini.!

Ugolev, sebaliknya, mendapati (di sini sangat penting untuk tidak menggantikan konsep - dia tidak hanya mencadangkan, tetapi membuktikan eksperimen penemuannya) sistem pemakanan alternatif, yang mana tidak ada kaitan yang ketat antara pengambilan nutrien yang berguna dan nutrien ke dalam tubuh kita melalui makanan yang kita makan. Dia membuktikan bahawa mikroflora kita mampu menghasilkan banyak unsur yang diperlukan untuk manusia, sebagai contoh, semua asid amino penting! Ya, ya, ini adalah asam amino yang dalam teori pemakanan seimbang dapat diperoleh dari luar...

Ahli akademik Ugolev pada umumnya mencadangkan untuk menganggap mikroflora sebagai organ manusia yang terpisah kerana kepentingannya untuk kehidupan dan kesihatan. Tetapi seperti organisma hidup, mikroflora juga memerlukan pemakanan yang sesuai. Makanan sedemikian untuk mikroflora bermanfaat kita adalah serat sayuran mentah. Saya menulis dengan terperinci mengenai serat dan peranannya untuk tubuh manusia dalam artikel ini. Sekiranya anda menyuburkan dan merawat mikroflora anda, ia akan selalu melindungi anda dari mikrob patogen dan memberi tubuh pelbagai vitamin dan asid amino.!

Saya tidak dapat menyebutkan konsep "Autolisis" yang juga diperkenalkan oleh Ugolev dalam kerangka teori pemakanan yang mencukupi. Menurut autolisis, nilai makanan apa pun ditentukan terutamanya oleh kemampuannya untuk mencerna diri sendiri kerana enzim yang terkandung dalam produk yang dimakan. Dan sekarang tugas utama saluran gastrointestinal manusia adalah untuk melancarkan program pencernaan makanan, yang ditetapkan oleh alam semula jadi dalam setiap produk ALAM. Perincian yang sangat penting di sini adalah bahawa semua produk semula jadi ini, yang mampu mencerna diri sendiri, kehilangan kemampuan ini ketika dimasak.!

Ini bukan fiksyen pulpa untuk anda...

Saya mesti segera mengatakan bahawa buku "Teori Pemakanan yang Adekuat" karya Ugolev bukan jurnalisme dan ia tidak dibaca dalam satu nafas! Banyak perkara dalam buku perlu dibaca lebih dari sekali untuk memahami dan memahami, tetapi secara amnya sangat kuat! Sekarang kedua saintis dan karya-karyanya tidak dapat dilupakan, tetapi, percayalah, waktunya akan tiba dan pemakanan yang mencukupi akan diterima dan dihargai!

Teori pemakanan yang mencukupi

Menjelang tarikh Post Admin L4H

Ahli akademik Alexander Mikhailovich Ugolev mengembangkan "Teori Pemakanan Cukup" berdasarkan "Teori Pemakanan Seimbang" klasik, melengkapkannya dengan beberapa tesis berdasarkan struktur tubuh, khususnya usus. Setelah melakukan banyak penyelidikan dan eksperimen, dia berjaya mendapatkan idea holistik mengenai asas pengambilan makanan yang betul.

Mengenai Pengarang

Alexander Mikhailovich Ugolev dilahirkan di Yekaterinoslav, sekarang Dnieper, pada tahun 1926. Di sana dia memasuki institut perubatan, di mana dia mempelajari sains intipati makhluk hidup - fisiologi. Kajian ini berjaya, dan tidak lama kemudian Ugolev mendapat gelaran Doktor Sains Perubatan dan gelaran Akademik Akademi Sains USSR.

Selain fisiologi, Alexander Mikhailovich juga unggul dalam bidang sistem saraf autonomi dan peraturannya. Pengalaman praktikal yang paling terkenal dari ahli akademik adalah proses yang disebut pencernaan diri, atau autolisis, katak segar dalam jus gastrik organisma hidup. Hasil kajian yang dilakukan, didapati bahawa daging katak mentah dapat dicerna sepenuhnya lebih cepat daripada rebus atau goreng. Maklumat lebih lanjut mengenai eksperimen ini boleh didapati dalam karya "Teori pemakanan dan trofologi yang mencukupi".

Pencernaan membran ditemui oleh Ahli Akademik Ugolev pada tahun 1958. Kemudian penemuan ilmiah ini menjadi salah satu yang paling penting di USSR dan dimasukkan ke dalam Daftar Penemuan Negara di negara ini. Menurut teori ini, pencernaan dengan bantuan selaput adalah proses universal memecah makanan menjadi unsur terkecil, yang kemudian menjadi sesuai untuk penyerapan. Iaitu, berbeza dengan skema pencernaan makanan dua peringkat biasa, menjadi mungkin untuk mempertimbangkan skema yang terdiri daripada tiga pautan:

1. Makan makanan ketika pencernaan bermula di mulut

2. Pencernaan makanan dalam membran

3. Penyedutan sisa makanan seterusnya

Proses ini disebut sebagai pencernaan parietal, yang telah menjadi penemuan di seluruh dunia. Kemudian, teori ini berjaya diterapkan dalam praktik, yang memungkinkan untuk memperkenalkan perubahan dalam taktik dan strategi mendiagnosis dan menyembuhkan penyakit yang berkaitan dengan saluran gastrointestinal manusia..

Bermula pada tahun 1961, Akademisi Ugolev menulis banyak karya, di antaranya 10 diterbitkan. Karya utama dalam hidupnya, yang berkaitan dengan ciri pencernaan dan pemakanan yang betul, diterbitkan pada tahun kematiannya - pada tahun 1991. Alexander Mikhailovich dikebumikan di tanah perkuburan Theologis di St Petersburg.

Tesis utama "Teori pemakanan yang mencukupi"

"Teori Pemakanan Seimbang" dianggap klasik. Namun, Ugolev dapat memperluas dan menambah pendapat yang sudah ada mengenai kebenaran pemakanan, bergantung pada proses evolusi dan mengambil kira keadaan ekologi di sekitarnya. Setelah banyak penyelidikan dan eksperimen, "Teori Pemakanan Memadai" muncul.

Menurut pendapat yang dikemukakan di dalamnya, kualiti utama makanan dalam bentuk protein, lemak, karbohidrat, serta kandungan kalori total tidak dapat dianggap sebagai kriteria utama untuk nilainya. Nilai sebenar makanan adalah pencernaan diri dalam jus gastrik, digabungkan dengan kemampuan untuk menjadi makanan bagi mikroorganisma yang terletak di kawasan usus dan membekalkan tubuh dengan unsur berguna yang diperlukan. Proses pencernaan separuh dilakukan dengan bantuan enzim yang terkandung dalam makanan itu sendiri, sementara jus di perut hanya memicu pencernaan makanan sendiri..

Berkat eksperimen yang dilakukan pada katak mentah dan diproses secara termal, adalah mungkin untuk membuktikan bahawa makanan mentah segar lebih bermanfaat bagi tubuh dari segi proses mencerna makanan. Sistem makanan ini dipanggil "makanan mentah". Sekarang adalah perkara biasa bukan sahaja di kalangan mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan lebih cepat dan menghilangkan berat badan tambahan, tetapi juga di kalangan atlet terkenal, misalnya, Frank Medrano, Scott Jurek dan banyak lagi..

Mikroflora saluran usus bertanggungjawab untuk asimilasi makanan yang betul, manfaatnya hanya untuk makanan tertentu. Kepentingannya dalam badan sangat tinggi, kerana melakukan beberapa fungsi penting:

- merangsang pengeluaran imuniti, menyingkirkan bakteria patogen;

- memudahkan proses asimilasi nutrien, seperti zat besi dan kalsium;

- sintesis vitamin, asid amino dan protein;

- pengaktifan proses tiroid;

- bekalan organ dalaman lengkap dengan jumlah asid folik, biotin dan tiamin yang diperlukan;

- memastikan penyerapan cecair yang cepat dalam usus.

Pelbagai fungsi yang dilakukan menunjukkan bahawa kepentingan mikroflora dalam tubuh tidak boleh dipandang rendah. Alexander Mikhailovich dalam tulisannya menekankan ciri struktur mikroflora dan menganggapnya sebagai organ bebas. Agar asimilasi makanan berlaku dengan lebih baik dan cepat, perlu membuat diet anda dari makanan yang memenuhi sepenuhnya keperluan mikroflora usus. Serat mentah sayur adalah pilihan yang sangat baik. Sekiranya seseorang lebih menyukai makanan seperti itu, maka tubuh akan dapat mempertahankan diri sepenuhnya terhadap bakteria dan mikroba, dan pengambilan vitamin dan asid amino berguna dalam jumlah yang diperlukan diaktifkan..

Proses mencerna makanan yang berlainan memerlukan masa yang berbeza:

karbohidrat kompleks - 1 jam.

Untuk mencerna makanan yang berbeza dicampur bersama, badan sering mengeluarkan jus di dalam perut yang sangat berasid. Akibatnya, fermentasi dapat dimulai, menghasilkan pembentukan gas. Proses ini memberi kesan negatif terhadap keseimbangan sedikit alkali, yang seterusnya membahayakan mikroflora yang sihat. Apabila ini berlaku secara berkala, orang itu mengalami disfungsi kronik. Dalam beberapa kes, ini boleh menyebabkan reput dan penguraian organ dalaman..

Dipercayai bahawa vegetarian bermanfaat untuk kesihatan dalaman. Lebih baik mengecualikan produk haiwan dari makanan, serta makanan buatan. Mengelakkan gula, makanan dalam tin, tepung industri dan apa yang telah disediakan daripadanya akan memberi kesan positif kepada tubuh. Walau bagaimanapun, makanan tumbuhan kadang-kadang mengandungi nutrien yang tidak mencukupi. Ini paling kerap berlaku kerana penyimpanan yang berpanjangan..

Ugolev juga berjaya membuktikan bahawa kualiti produk yang dimakan dapat mempengaruhi keadaan emosi seseorang. Dari mana kita dapat menyimpulkan bahawa semakin sihat seseorang makan, semakin bahagia dia. Walau bagaimanapun, setiap organisma berbeza, jadi sebelum beralih ke diet makanan mentah dan vegetarian adalah lebih baik berunding dengan doktor khusus..

Mereka yang berminat dengan Theory of Adequate Nutrition boleh memuat turun buku ini di pautan:

Tautan Buku:

Untuk kejelasan teori, berikut adalah beberapa video:

Video pertama mengenai pemakanan yang betul untuk memastikan fungsi penting badan yang berkualiti tinggi:

Video kedua mengenai mengekalkan mikroflora yang sihat dengan menyesuaikan makanan yang dimasak dengan cepat:

Video ketiga mengenai kesan makanan pada latar belakang hormon orang:

Kesimpulannya

"Teori Pemakanan yang Memadai" Ugolev membantu melihat asas pencernaan dari sudut yang berbeza, memikirkan semula proses makan makanan, dan menyemak semula diet biasa anda. Di dunia moden, terdapat kecenderungan untuk meningkatkan kualiti hidup. Ramai orang cuba makan dengan betul dengan berdiet dan membeli makanan organik yang mahal. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu memahami proses pencernaan itu sendiri, untuk memahami ciri-ciri utamanya, agar tidak membahayakan tubuh. Alexander Mikhailovich Ugolev dalam karyanya menerangkan secara terperinci bagaimana perlu memakan makanan, menjelaskan sebab-sebabnya dan menunjukkan kemungkinan akibat negatif sekiranya peraturan utama tidak dipatuhi. Sesiapa yang berusaha untuk memantau kesihatan mereka disarankan untuk membiasakan diri dengan "Teori Pemakanan yang Memadai".

Pemakanan yang mencukupi

Pada zaman kita, penemuan saintifik pasti tercermin dalam semua aspek kehidupan kita, menyentuh, khususnya, teori pemakanan. Ahli akademik Vernadsky mengatakan bahawa badan setiap spesies mempunyai komposisi kimianya sendiri..

Ringkasnya, hanya khasiat yang diinginkan oleh alam semula jadi yang sangat penting dan bermanfaat bagi setiap organisma. Dalam contoh mudah, ia kelihatan seperti ini: badan pemangsa disesuaikan dengan penggunaan makanan haiwan, elemen utamanya adalah daging.

Sekiranya kita mengambil unta sebagai contoh, maka ia memakan terutama tanaman yang tumbuh di padang pasir, komposisi yang sama sekali tidak dipenuhi protein dan karbohidrat, bagaimanapun, kerana aktiviti vitalnya dan duri cukup untuk tubuhnya berfungsi sepenuhnya. Cuba memberi makan unta dengan daging dan lemak, semua orang memahami bahawa hasil pemakanan seperti itu akan menyedihkan.

Itulah sebabnya seseorang tidak boleh lupa bahawa manusia juga merupakan spesies biologi, yang mempunyai prinsip pemakanan yang khusus untuk alam semula jadi. Secara fisiologi, sistem pencernaan manusia tidak serupa dengan sistem pencernaan karnivor, atau herbivora. Namun, ini tidak memberikan alasan untuk mendakwa bahawa manusia itu maha kuasa. Ada pendapat saintifik bahawa manusia adalah makhluk pemakan buah. Dan buah beri, bijirin, kacang-kacangan, sayur-sayuran, tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan adalah makanan semula jadi..

Ramai yang akan ingat bahawa manusia telah meneruskan pengalaman memakan produk daging selama ribuan tahun. Ini dapat dijawab oleh kenyataan bahawa keadaan untuk kelangsungan hidup spesies ini sering melampau, orang-orang seperti pemangsa. Selain itu, fakta penting dari ketidakkonsistenan hujah ini adalah bahawa jangka hayat orang pada zaman itu adalah 26-31 tahun.

Terima kasih kepada ahli akademik Ugolev Alexander Mikhailovich, pada tahun 1958 muncul teori pemakanan yang mencukupi. Dialah yang mendapati bahawa bahan makanan dipecah menjadi unsur-unsur yang sesuai untuk asimilasi oleh tubuh kita, memanggil proses ini sebagai pencernaan membran. Pemakanan yang mencukupi adalah berdasarkan idea bahawa pemakanan harus seimbang dan memenuhi keperluan badan. Menurut torii spesies pemakanan, makanan yang sesuai untuk pemakanan manusia adalah buah-buahan: buah-buahan, sayur-sayuran, buah beri, bijirin, tumbuh-tumbuhan dan akar. Pemakanan yang mencukupi bermaksud memakannya secara mentah. Ringkasnya, menurut teori pemakanan yang mencukupi, makanan yang dimakan tidak hanya harus mematuhi prinsip keseimbangan, tetapi juga memenuhi kemampuan tubuh yang sebenarnya..

Serat adalah unsur penting makanan. Proses pencernaan berlaku bukan hanya di rongga, tetapi juga di dinding usus. Ini disebabkan oleh enzim yang dirembeskan oleh badan itu sendiri dan yang sudah ada dalam makanan yang dimakan. Telah didapati bahawa usus mempunyai fungsi yang berasingan: sel-sel perut mengeluarkan hormon dan zat hormon dalam jumlah besar, mengendalikan bukan sahaja kerja saluran gastrointestinal dan, tetapi juga sistem tubuh penting lainnya.

Banyak mikroorganisma berfungsi dan berinteraksi di dalam usus kita, peranannya sukar untuk dipandang rendah, oleh sebab itulah muncul konsep ekologi dalaman manusia, yang penting untuk teori pemakanan yang mencukupi. Nutrien yang dihasilkan oleh makanan itu sendiri muncul dengan tepat akibat membran, dan juga, pencernaan rongga. Jangan lupa bahawa kerana proses pencernaan, sebatian baru yang tidak dapat diganti dibuat. Terima kasih kepada karya Alexander Mikhailovich, konsep pemakanan normal badan.

Perut dengan mikroflora menghasilkan tiga arah nutrien:

  • bakteria yang membantu mencerna makanan;
  • produk buangan mikroflora perut, yang menghasilkan bahan berguna hanya jika mikroflora sihat. Jika tidak, badan terdedah kepada toksin;
  • nutrien sekunder, yang merupakan produk pemprosesan mikroflora gastrik.

Titik penting dalam teori pemakanan yang mencukupi adalah pentingnya makan serat, serta protein, lemak, karbohidrat dan komponen lain yang terkandung dalam buah. Tetapi para saintis menyatakan bahawa zat pemberat inilah yang membantu tubuh melawan hipertensi, penyakit jantung koroner, aterosklerosis, masalah saluran pencernaan dan bahkan tumor ganas..

Maklumat penting

  • Perkara penting ialah perhatikan langkah berjaga-jaga dalam pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan: basuh tangan dan buah-buahan sebelum menyiapkan dan memakannya..
  • Semasa memilih produk, anda harus ingat mengenai kehadiran nitrat di dalamnya. Untuk mengurangkan jumlahnya, makanan boleh dimasukkan ke dalam air selama setengah jam..
  • Anda tidak boleh makan makanan dengan tanda-tanda busuk, atau jamur..
  • Menurut teori pemakanan yang mencukupi, penggunaan daging, makanan goreng dan kalengan, serta buah-buahan dan sayur-sayuran yang diproses secara kimia, secara negatif mempengaruhi fungsi mikroflora badan yang bermanfaat. Pemilihan produk harus dibuat terhadap pengeluar tempatan, kerana produk tersebut kurang diproses untuk tujuan pengangkutan.

Kebaikan Pemakanan yang Terbukti

Teori pemakanan yang mencukupi (khusus) adalah baik kerana meminjam idea terbaik dan paling penting dari semua teori pemakanan, mikrobiologi, dan biokimia makanan sebelumnya. Pada masa kini, pemakanan yang mencukupi telah digunakan secara praktikal dalam rawatan hampir semua penyakit, kecuali mungkin untuk penyakit genetik kongenital. Banyak doktor, yang menerapkan teori pemakanan (spesies) yang mencukupi, mendapat hasil yang luar biasa. Malangnya, sebahagian besar maklumat mengenai teori ini tetap tidak dapat dilihat oleh pengguna..

Penganut teori pemakanan yang mencukupi berpendapat bahawa sebagai akibat dari mematuhi peraturan pemakanan yang mencukupi, kesejahteraan meningkat secara radikal, tahap hormon dipulihkan, menghilangkan sakit kepala, demam, sakit belakang, demam, demam, sembelit berterusan.

Jangan lupa bahawa saluran gastrointestinal menghasilkan sejumlah besar hormon yang mempengaruhi fungsi tubuh kita secara keseluruhan. Asimilasi makanan dan pengaruh sensasi kesakitan kita bergantung kepada mereka. Lebih-lebih lagi, perasaan gembira, euforia, malah kebahagiaan sangat bergantung pada hormon-hormon ini, yang bermaksud dapat membantu menghilangkan kemurungan dan migrain..

Harus diingat bahawa hasil terbaik akan membantu mencapai sukan, kepatuhan terhadap rejimen dan beban badan yang betul.

Kajian menunjukkan bahawa setelah empat bulan mengikuti prinsip pemakanan yang mencukupi, kepekatan spermatozoa pada masalah lelaki yang dikaji meningkat lebih dari 20 kali. Juga, bukan kejayaan kecil yang dicapai ketika menerapkan teori pemakanan yang mencukupi dalam rawatan kemandulan wanita.

Kekurangan sistem pemakanan yang mencukupi

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa peralihan ke mana-mana sistem makanan dikaitkan dengan ketidakselesaan emosi dan kadang-kadang fizikal. Sebelum mengubah diet anda sepenuhnya, anda harus berjumpa dengan doktor, membaca literatur terperinci. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk mengelakkan banyak kesilapan dan memahami terlebih dahulu apa masalah yang akan dihadapi..

Sebagai peringatan, orang yang mengamalkan diet makanan mentah mengalami penurunan aktiviti seksual. Ini disebabkan oleh penurunan pengambilan protein..

Ahli akademik Ugolev: teori pemakanan yang mencukupi

Ekologi penggunaan: Inti autolisis, yang ditemui oleh Ahli Akademik Ugolovym, adalah bahawa proses pencernaan makanan ditentukan 50% oleh enzim yang terkandung dalam produk itu sendiri. Jus gastrik hanya "menghidupkan" mekanisme pencernaan makanan sendiri

Teori pemakanan yang mencukupi adalah langkah baru dalam teori pemakanan, secara signifikan melengkapkan teori klasik pemakanan "seimbang", dengan mengambil kira ciri ekologi dan evolusi fungsi sistem pencernaan.

Teori pemakanan yang mencukupi. A.M. Ugolev


Pada tahun 1958, Alexander Mikhailovich Ugolev membuat penemuan saintifik yang membuat zaman - dia menemui pencernaan membran - mekanisme universal untuk pemecahan nutrien menjadi unsur yang sesuai untuk penyerapan. Dia mencadangkan skema tiga kaitan sistem pencernaan (pencernaan rongga - pencernaan membran - penyerapan), teori ekskresi mengenai asal rembesan luaran dan dalaman, teori penghantar-pencernaan-pengangkut, dan teori metabolisme peraturan selera makan. Penemuan pencernaan parietal oleh A.M. Ugolev adalah peristiwa penting di dunia, yang mengubah konsep pencernaan sebagai proses dua peringkat menjadi proses tiga peringkat; ia mengubah strategi dan taktik diagnosis dan rawatan dalam gastroenterologi.


"Teori Pemakanan yang Adekuat" adalah langkah baru dalam teori pemakanan, yang secara signifikan melengkapkan teori klasik pemakanan "seimbang", dengan mempertimbangkan ciri-ciri ekologi dan evolusi fungsi sistem pencernaan. Menurut Teori Pemakanan Yang Memadai, lemak, protein, karbohidrat, dan jumlah kalori bukanlah petunjuk utama nilai makanan. Nilai sebenar makanan adalah kemampuannya mencerna diri sendiri (autolisis) dalam perut manusia dan pada masa yang sama menjadi makanan bagi mikroorganisma yang menghuni usus dan membekalkan tubuh kita dengan bahan yang diperlukan. Inti teori ini terletak pada kenyataan bahawa proses pencernaan makanan ditentukan 50% oleh enzim yang terkandung dalam produk itu sendiri. Jus gastrik hanya "menghidupkan" mekanisme pencernaan makanan sendiri.

Saintis membandingkan pencernaan tisu yang mengekalkan sifat semula jadi dan tisu yang telah menjalani rawatan haba oleh pelbagai organisma. Dalam kes pertama, tisu-tisunya terbelah sepenuhnya, dalam kes kedua, strukturnya sebahagiannya dipelihara, yang menyukarkan pencernaan makanan dan mewujudkan keadaan untuk mengendurkan badan. Lebih-lebih lagi, prinsip "makanan mentah" ternyata sama berlaku tidak hanya untuk manusia, tetapi juga pada sistem pencernaan pemangsa: ketika katak mentah dan rebus dimasukkan ke dalam jus gastrik pemangsa, yang mentah larut sepenuhnya, dan yang direbus hanya sedikit cacat secara dangkal, kerana enzim diperlukan untuk autolisisnya, sudah mati.

Bukan hanya enzim jus gastrik, tetapi juga mikroflora keseluruhan usus dimaksudkan untuk asimilasi jenis makanan yang ditentukan dengan ketat, dan hanya tidak dapat diterima untuk meremehkan kepentingan mikroflora. Inilah beberapa fungsinya: rangsangan imuniti, penindasan bakteria asing meningkatkan penyerapan zat besi, kalsium, vitamin D; peningkatan peristalsis dan sintesis vitamin, termasuk cyanocobalamin (vitamin B12); pengaktifan fungsi kelenjar tiroid, penyediaan 100% badan dengan biotin, tiamin dan asid folik. Mikroflora sihat mengasimilasikan nitrogen secara langsung dari udara, dengan itu mensintesis keseluruhan spektrum asid amino penting dan pelbagai protein. Di samping itu, ia mendorong pembentukan leukosit dan peningkatan pembaharuan sel mukosa usus; mensintesis atau menukar kolesterol menjadi komponen (stercobilin, coprosterol, deoxycholic dan asid litokolik), bergantung pada keperluan badan; meningkatkan penyerapan air oleh usus.

Semua ini menunjukkan bahawa kita harus lebih memperhatikan keperluan mikroflora. Beratnya ialah 2.5-3 kilogram. Ahli akademik Ugolev mencadangkan untuk menganggap mikroflora sebagai organ manusia yang terpisah dan menekankan bahawa makanan harus memenuhi sepenuhnya keperluan mikroflora usus. Jadi apa makanan untuk mikroflora manusia? Makanan untuk mikroflora kita adalah serat tumbuhan mentah. Untuk membekalkan mikroflora kita dengan serat tanaman mentah bermaksud "melindungi" nya. Maka mikroflora, seterusnya, akan melindungi kita dari mikrob patogen dan akan membekalkan kita semua vitamin dan asid amino penting dalam jumlah yang kita perlukan..

Sekarang perlu mempertimbangkan proses pencernaan produk daging oleh tubuh manusia. Oleh kerana jus gastrik manusia adalah sepuluh kali kurang berasid daripada pemangsa, daging di perut kita dicerna selama 8 jam; pada pesakit, ini memerlukan masa lebih lama. Sayuran mengambil masa empat jam untuk dicerna, buah memerlukan dua jam, dan dalam keadaan sangat berasid, karbohidrat seperti roti dan kentang memerlukan satu jam untuk dicerna. Semasa makan daging bersama dengan makanan lain, tubuh mengikuti program yang paling kompleks dan mengeluarkan jus gastrik dengan keasidan maksimum untuk mencerna daging - sehingga merugikan program lain yang lebih sederhana.

Kentang dan roti yang dimakan bersama daging dicerna dalam satu jam, dan proses penapaian dan pembentukan gas bermula di dalam perut. Gas yang dihasilkan menekan pada penjaga pintu dan menyebabkan pembukaan pramatangnya, akibatnya jus gastrik berasid tinggi memasuki usus kecil (duodenum) bersama dengan roti yang ditapai dan daging yang tidak dicerna, sehingga meneutralkan keseimbangan alkali yang lemah, menyebabkan luka bakar dan menghancurkan mikroflora usus. Sebagai tambahan kepada penjaga pintu, saluran pankreas dan pundi hempedu terbuka ke dalam duodenum, yang dapat berfungsi dengan normal hanya di lingkungan duodenum yang lemah.

Sekiranya, "terima kasih" menyimpang dari norma pemakanan spesies dan pelanggaran berat kebersihan makanan asas di duodenum, keadaan ini dikekalkan secara berkala atau berterusan, disfungsi semua injap dan saluran usus menjadi kronik, mengganggu kerja organ-organ rembesan dalaman. Hasil kerja saluran gastrointestinal yang sangat tidak berkesan dan tidak terkawal adalah makanan membusuk dan penguraian badan dari dalam, dengan pelepasan bau badan yang tidak menyenangkan.

Ciri lain dari pemakanan spesies adalah penggunaan produk yang memelihara sifat biologi dan enzimatiknya, dalam usaha untuk memelihara maksimum tenaga yang terkandung di dalamnya, yang terdapat dalam semua makhluk hidup..

Pada akhir abad ke-19, doktor Jerman mencadangkan untuk menentukan jumlah makanan yang diperlukan seseorang berdasarkan kandungan kalori. Oleh itu, asas-asas teori kalori pemakanan diletakkan. Pada masa yang sama, tisu organisma hidup juga mengandungi jenis tenaga lain, yang disebut Ahli Akademik Vernadsky sebagai biologi. Dalam hal ini, doktor Swiss Becher-Benner mengusulkan untuk mempertimbangkan nilai produk makanan bukan berdasarkan nilai kalorinya untuk pembakaran, tetapi oleh kemampuan mereka untuk mengumpulkan tenaga vital, yang disebut prana di timur, yaitu dengan intensitas tenaga mereka. Oleh itu, dia membahagikan makanan kepada tiga kumpulan. Yang pertama, yang paling berharga, dia mengaitkan produk yang dimakan dalam bentuk semula jadi. Ini adalah buah-buahan, beri dan buah-buahan dari pokok renek, akar, salad, kacang-kacangan, badam manis, biji-bijian, buah berangan; dari produk haiwan - hanya susu segar dan telur mentah. Dalam kumpulan kedua, yang dicirikan oleh lemahnya tenaga, dia termasuk sayur-sayuran, ubi tanaman (kentang dan lain-lain), biji-bijian bijirin rebus, roti dan produk tepung, buah-buahan rebus dari pokok dan semak; dari produk haiwan - susu rebus, keju segar, mentega, telur rebus. Kumpulan ketiga termasuk makanan dengan lemah tenaga yang disebabkan oleh nekrosis, pemanasan, atau keduanya pada masa yang sama: cendawan, kerana mereka tidak dapat mengumpulkan tenaga suria secara bebas dan wujud kerana tenaga siap organisma lain, keju jangka panjang, daging mentah, rebus atau goreng, ikan, produk unggas, daging salai dan asin.

Sekiranya makanan tidak spesifik (iaitu, jika enzim jus gastrik tidak sesuai dengan struktur makanan yang masuk ke dalam badan dan jika ia termasuk dalam makanan kategori ketiga), maka jumlah tenaga yang dibelanjakan untuk pencernaan mungkin lebih besar daripada yang diterima tubuh dari makanan itu sendiri (terutamanya ini merujuk kepada cendawan). Sehubungan dengan itu, adalah berguna untuk mengecualikan dari diet anda bukan sahaja makanan bukan vegetarian, tetapi juga makanan pekat buatan, serta gula, makanan dalam tin, tepung yang dibeli di kedai dan produk yang dibuat daripadanya (hanya tepung segar dan segar yang berguna untuk tubuh). Perlu juga diingat bahawa semasa penyimpanan jangka panjang, produk secara beransur-ansur kehilangan tenaga biologi yang dikandungnya..

Ahli akademik Ugolev menetapkan bahawa saluran gastrointestinal adalah organ endokrin terbesar yang menduplikasi banyak fungsi kelenjar pituitari dan hipotalamus dan mensintesis hormon bergantung pada hubungan makanan dengan dinding usus. Akibatnya, latar belakang hormon tubuh, dan oleh itu keadaan jiwa kita, serta mood kita, sangat bergantung pada kualiti makanan yang kita makan.

Kecekapan tertinggi pemakanan spesies dibuktikan oleh hidupnya G.S. Shatalova, pakar bedah profesional dengan pengalaman bertahun-tahun, calon sains perubatan, ahli akademik, yang mengembangkan sistem penyembuhan semula jadi (pemakanan spesies), yang berdasarkan karya A.M. Ugolev, I.P. Pavlov, V.I. Vernadsky, A.L. Chizhevsky dan lain-lain, dan yang mana untuk menghancurkan teori pemakanan kalori tinggi, yang kini dianggap satu-satunya yang betul. Pada awal 90-an abad XX, pada usia 75, dia menyelesaikan satu siri ultra-maraton (penyeberangan 500 kilometer melalui padang pasir di Asia Tengah) bersama-sama dengan pengikutnya - pesakit yang baru-baru ini menderita penyakit kronik yang teruk seperti diabetes yang bergantung kepada insulin, darah tinggi, sirosis hati, kegagalan jantung obesiti, dan seumpamanya. Pada masa yang sama, atlet profesional yang sihat secara fizikal yang tidak mematuhi sistem pemakanan spesies, dengan beban yang tidak berperikemanusiaan dalam keadaan iklim yang paling sukar, bukan sahaja kehilangan berat badan, tetapi juga sepenuhnya tersingkir dari perlumbaan. Galina Sergeevna Shatalova hidup selama 95 tahun, sementara dia merasa hebat, memancarkan kesihatan dan kebajikan, menjalani gaya hidup aktif, melakukan perjalanan, mengadakan seminar, pergi mendaki, berlari, duduk di atas benang dan membasahi dirinya dengan air sejuk.

Kita semua ingin hidup bahagia selamanya, kerana alam telah menetapkan kita. Tetapi seseorang itu lemah, dan banyak, sangat banyak, nampaknya melakukan segala yang mungkin untuk memendekkan satu-satunya kehidupan mereka yang indah, untuk menghabiskan kekuatan rohani dan fizikal mereka sebelum tarikh akhir. Kita hidup seperti kita hidup, dengan inersia, kita makan apa sahaja yang kita dapat, minum, merokok, gugup dan marah. Dan tiba-tiba muncul orang yang cuba mengubah hidup kita secara drastik. Mengubahnya. Mereka meyakinkan kita bahawa kita tidak makan, bernafas, bergerak. Dan bahawa tamadun kita yang disayangi, selesa dan selesa sebenarnya merosakkan, kerana ia menggantikan keperluan semula jadi dengan input asing, buatan dan terus menuju kehancuran diri manusia.

Pemakanan yang mencukupi (khusus)

Pada tahun 1958, ahli akademik Ugolev menemui pencernaan membran yang sebelumnya tidak diketahui - mekanisme sejagat untuk pemecahan nutrien kepada unsur yang sesuai untuk penyerapan. Selepas karya I.P. Pavlov (Hadiah Nobel 1904) dan karya I.I. Mechnikov (Hadiah Nobel 1908), penemuan A.M. Ugolev dianggap sebagai sumbangan terbesar dalam kajian masalah pencernaan. Alexander Mikhailovich Ugolev adalah yang pertama mengembangkan teori spesies atau - pemakanan yang mencukupi, dan juga secara asasnya mempelajari fisiologi pencernaan, yang, dengan penyertaannya, diubah menjadi sains baru - gastroenterologi. Berdasarkan ciri-ciri fisiologi sistem pencernaan tubuh manusia, A.M. Ugolev menetapkan bahawa seseorang itu bukan tergolong dalam herbivora atau karnivor: dia adalah pemakan buah, iaitu spesies pemakanan bagi manusia adalah buah-buahan: buah beri, buah-buahan, sayur-sayuran, biji, akar, herba, kacang dan biji-bijian.

Teori pemakanan yang mencukupi merupakan langkah baru dalam teori pemakanan, secara signifikan melengkapkan teori pemakanan "seimbang" klasik, dengan mempertimbangkan ciri-ciri ekologi dan evolusi fungsi sistem pencernaan. Menurut konsep ini, lemak, protein, karbohidrat, dan kandungan kalori total makanan bukanlah petunjuk utama nilainya. Nilai sebenar makanan adalah kemampuannya mencerna diri sendiri (autolisis) dalam perut manusia dan pada masa yang sama menjadi makanan bagi mikroorganisma yang menghuni usus dan membekalkan tubuh kita dengan bahan yang diperlukan. Inti autolisis yang ditemui oleh ahli akademik Ugolovym adalah bahawa proses pencernaan makanan ditentukan 50% oleh enzim yang terkandung dalam produk itu sendiri. Jus gastrik hanya "menghidupkan" mekanisme pencernaan makanan sendiri. Saintis membandingkan pencernaan tisu yang mengekalkan sifat semula jadi dan tisu yang telah menjalani rawatan haba oleh pelbagai organisma. Dalam kes pertama, tisu-tisu itu terbelah sepenuhnya, dalam kes kedua, strukturnya sebahagiannya dipelihara, yang menyukarkan pencernaan makanan dan mewujudkan keadaan untuk mengendurkan badan. Lebih-lebih lagi, prinsip "makanan mentah" sama berlaku bukan hanya untuk manusia, tetapi juga pada sistem pencernaan pemangsa: ketika katak mentah dan rebus dimasukkan ke dalam jus gastrik pemangsa, yang mentah larut sepenuhnya, sementara yang direbus hanya sedikit cacat secara dangkal, kerana enzim yang diperlukan untuk autolisisnya sudah mati.

Bukan hanya enzim jus gastrik, tetapi juga mikroflora keseluruhan usus dirancang untuk mengasimilasi jenis makanan yang sangat spesifik, dan tidak dapat diterima dengan remehnya nilai mikroflora. Inilah beberapa fungsinya: rangsangan imuniti, penindasan bakteria asing meningkatkan penyerapan zat besi, kalsium, vitamin D; peningkatan peristalsis dan sintesis vitamin, termasuk cyanocobalamin (vitamin B12); pengaktifan fungsi kelenjar tiroid, penyediaan 100% badan dengan biotin, tiamin dan asid folik. Mikroflora sihat mengasimilasikan nitrogen secara langsung dari udara, dengan itu mensintesis keseluruhan spektrum asid amino penting dan pelbagai protein. Di samping itu, ia mendorong pembentukan leukosit dan peningkatan pembaharuan sel mukosa usus; mensintesis atau menukar kolesterol menjadi komponen (stercobilin, coprosterol, deoxycholic dan asid litokolik), bergantung pada keperluan badan; meningkatkan penyerapan air oleh usus.

Semua ini menunjukkan bahawa kita harus lebih memperhatikan keperluan mikroflora. Beratnya 2.5 - 3 kg. Ahli akademik Ugolev mencadangkan untuk menganggap mikroflora sebagai organ manusia yang terpisah dan menekankan bahawa makanan harus memenuhi sepenuhnya keperluan mikroflora usus. Jadi apa makanan untuk mikroflora manusia?

Makanan untuk mikroflora kita adalah serat tumbuhan mentah. Kesihatan dan kesejahteraan ahli makanan mentah nampaknya disebabkan oleh ini: makanan mereka mengandungi jumlah serat maksimum berbanding makanan lain. Mereka yang beralih ke makanan yang belum menjalani rawatan haba suhu tinggi segera mula tidur kurang dari satu setengah hingga dua jam, dan pada siang hari mereka sama sekali tidak merasa mengantuk. Kapasiti kerja mereka meningkat, mood mereka meningkat dan semangat yang stabil dan tidak habis-habisnya muncul. Dalam Injil orang Essen, disebutkan bahwa ketika menyembuhkan orang, Yesus mengesyorkan agar mereka hanya makan makanan yang tidak menyentuh api, dan bahkan mengajar mereka untuk memanggang kue di atas batu, panas di tengah hari. Ayurveda tidak mengesyorkan mengamalkan diet makanan mentah pada musim sejuk, tetapi untuk mengekalkan mikroflora usus yang sihat, diet seseorang harus sekurang-kurangnya 50% serat kasar kasar: buah-buahan dan sayur-sayuran segar, kacang-kacangan, herba, sayur-sayuran akar.

Doktor Sains Perubatan Fadeenko GD, Profesor Institut Terapi Akademi Sains Perubatan Ukraine menulis: "Simbiosis makro dan mikroorganisma adalah bahawa pemilik" mengurus "mikroflora usus, memberikannya nutrien, dan mikroflora menyediakan makroorganisma dengan metabolit yang diperlukannya dan melindungi daripada pengenalan mikrob patogen. Prinsip rawatan yang ada sebelumnya - "membersihkan" dan menampung semula usus - tidak sesuai dengan idea moden mengenai patogenesis pertumbuhan bakteria, dan tidak boleh diterapkan. " Renungkan kata-kata ini. Jangan minum antibiotik! Tidak ada gunanya. Anda hanya perlu menghapuskan punca penyebaran patogen. Untuk membekalkan mikroflora kita dengan serat tanaman mentah adalah "melindungi" nya. Maka mikroflora, seterusnya, akan melindungi kita dari mikrob patogen, dan akan membekalkan kita semua vitamin dan asid amino penting dalam jumlah yang kita perlukan..

Sekarang perlu mempertimbangkan proses pencernaan produk daging oleh tubuh manusia. Oleh kerana jus gastrik manusia adalah sepuluh kali kurang berasid daripada pemangsa, daging di perut kita dicerna selama 8 jam; pada pesakit, ini memerlukan masa lebih lama. Sayuran memerlukan empat jam untuk dicerna, buah memerlukan dua jam, dan dalam keadaan sangat berasid, karbohidrat seperti roti dan kentang memerlukan satu jam untuk dicerna. Semasa makan daging bersama dengan makanan lain, tubuh mengikuti program yang paling kompleks dan mengeluarkan jus gastrik dengan keasidan maksimum untuk pencernaan daging - sehingga merugikan program lain yang lebih sederhana. Kentang dan roti yang dimakan bersama daging dicerna dalam satu jam, dan proses penapaian dan pembentukan gas bermula di dalam perut. Gas yang dihasilkan menekan penjaga pintu dan menyebabkannya terbuka sebelum waktunya, akibatnya jus gastrik yang sangat berasid memasuki usus kecil (duodenum) bersama dengan roti yang ditapai dan daging yang tidak dicerna, sehingga meneutralkan keseimbangan alkali yang lemah, menyebabkan luka bakar dan memusnahkan mikroflora usus. Sebagai tambahan kepada penjaga pintu, saluran pankreas dan pundi hempedu terbuka ke dalam duodenum, yang dapat berfungsi secara normal hanya di lingkungan duodenum yang lemah. Sekiranya, "terima kasih" menyimpang dari norma pemakanan spesies dan pelanggaran berat terhadap kebersihan makanan dasar di duodenum, keadaan seperti itu dikekalkan secara berkala atau berterusan, disfungsi semua injap dan saluran usus menjadi kronik, mengganggu kerja organ rembesan dalaman. Hasil kerja saluran gastrointestinal yang sangat tidak berkesan dan tidak terkawal adalah makanan membusuk dan penguraian badan dari dalam, dengan pelepasan bau badan yang tidak menyenangkan. Pada masa yang sama, diketahui bahawa Ratu Cleopatra terkenal yang hidup tidak lama dahulu, yang bahkan tidak makan ikan, mempunyai bau mawar yang harum di kulitnya, dan bau segar dari mulutnya..

Ciri lain dari pemakanan spesies adalah penggunaan produk yang memelihara sifat biologi dan enzimatiknya, dalam usaha untuk memelihara maksimum tenaga yang terkandung di dalamnya, yang terdapat dalam semua makhluk hidup..

Pada akhir abad ke-19, doktor Jerman mencadangkan untuk menentukan jumlah makanan yang diperlukan seseorang berdasarkan kandungan kalori. Oleh itu, asas-asas teori kalori pemakanan diletakkan. Pada masa yang sama, tisu organisma hidup juga mengandungi jenis tenaga lain, yang disebut Ahli Akademik Vernadsky sebagai biologi. Dalam hal ini, doktor Swiss Becher-Benner mengusulkan untuk mempertimbangkan nilai produk makanan bukan dengan nilai kalori pembakaran mereka, tetapi oleh kemampuan mereka untuk mengumpulkan tenaga penting, yang disebut prana di Timur, yaitu, oleh intensitas tenaga mereka. Oleh itu, dia membahagikan makanan kepada tiga kumpulan. Yang pertama, yang paling berharga, dia mengaitkan produk yang dimakan dalam bentuk semula jadi. Ini adalah buah-buahan, beri dan buah-buahan dari pokok renek, akar, salad, kacang-kacangan, badam manis, biji-bijian, buah berangan; dari produk haiwan - hanya susu segar dan telur mentah. Dalam kumpulan kedua, yang dicirikan oleh lemahnya tenaga, dia termasuk sayur-sayuran, ubi tanaman (kentang, dll.), Biji-bijian bijirin rebus, roti dan produk tepung, buah-buahan rebus dari pokok-pokok dan pokok renek; dari produk haiwan - susu rebus, keju segar, mentega, telur rebus. Kumpulan ketiga merangkumi makanan dengan lemah tenaga yang disebabkan oleh nekrosis, pemanasan, atau keduanya pada masa yang sama: cendawan, yang tidak mampu mengumpulkan tenaga suria secara bebas dan ada dengan mengorbankan tenaga siap organisma lain, keju berumur panjang, daging mentah, rebus atau goreng, ikan, unggas, produk daging asap dan asin, permainan.

Sekiranya makanan tidak spesifik, iaitu, jika enzim jus gastrik tidak sesuai dengan struktur makanan yang memasuki tubuh, dan jika ia termasuk dalam kategori makanan ketiga, maka jumlah tenaga yang dibelanjakan untuk pencernaan mungkin lebih besar daripada yang diterima tubuh dari makanan itu sendiri (terutamanya ini merujuk kepada cendawan). Sehubungan dengan itu, adalah berguna untuk mengecualikan dari diet anda bukan sahaja makanan bukan vegetarian, tetapi juga makanan pekat buatan, serta gula, makanan dalam tin, tepung yang dibeli di kedai dan produk daripadanya (hanya tepung segar dan segar yang berguna untuk tubuh). Perlu juga diingat bahawa semasa penyimpanan jangka panjang, produk secara beransur-ansur kehilangan tenaga biologi mereka. Sehingga baru-baru ini, di Rusia, makanan disediakan terutamanya dengan kaedah pemalas: kuali dengan produk yang dimasukkan ke dalamnya diletakkan di dalam ketuhar Rusia yang dipanaskan pada waktu pagi, dan pada waktu makan tengah hari bubur dan sayur-sayuran yang dikukus dengan cara ini mengambil konsistensi yang diperlukan, menjaga nutrien dan enzim yang diperlukan untuk pencernaan mereka..

Ahli akademik Ugolev mendapati bahawa saluran gastrointestinal adalah organ endokrin terbesar yang menduplikasi banyak fungsi kelenjar pituitari dan hipotalamus dan mensintesis hormon bergantung pada hubungan makanan dengan dinding usus, akibatnya latar belakang hormon badan, dan oleh itu, keadaan jiwa kita, serta mood kita banyak bergantung pada kualiti makanan yang kita makan.

Mitos kekurangan protein

"Vegetarian tidak berada dalam bahaya kelaparan protein; sukar untuk membayangkan diet vegetarian yang bervariasi yang tidak melebihi keperluan protein manusia ".

Paavo Ayrola, salah satu pakar pemakanan terbaik abad ke-20.

"Semasa makan sayur-sayuran, biji-bijian dan produk tenusu bersama, kebanyakan vegetarian mendapat protein berganda setiap hari.".

Dr. F. Steir, Universiti Harvard

"Masalah" yang paling biasa bagi orang yang berfikir untuk beralih ke diet vegetarian adalah memberi protein kepada tubuh. Ramai orang berpendapat bahawa dengan melepaskan hidangan daging, mereka akan mengalami kekurangan protein. Selalunya orang bertanya soalan ini: “Di mana vegetarian mendapatkan protein mereka? Bagaimanapun, protein dan banyak asid amino penting hanya terdapat dalam produk daging! " Sudah tentu, ini adalah pernyataan yang salah dan soalan yang tidak perlu. Anda boleh menjawabnya: "Kami membawa mereka dari tempat yang sama di mana mereka masuk ke dalam daging haiwan - dari sayur-sayuran dan buah-buahan".

Protein adalah molekul besar yang dibina dari yang lebih kecil - asid amino. Terdapat 22 asid amino, dan dipercayai bahawa beberapa di antaranya (8 orang dewasa dan 9 pada kanak-kanak) tidak dapat disintesis oleh badan dan mesti diperoleh dari makanan atau dibekalkan oleh mikroflora usus, oleh itu mereka disebut "penting". Protein "lengkap" adalah protein yang mengandungi semua 22 asid amino penting. Perlu ditekankan bahawa yang penting bukanlah berapa banyak "protein lengkap" yang dapat diperoleh dari satu produk tunggal, tetapi jumlah keseluruhan asid amino yang dimakan oleh seseorang. Badan kita tidak memerlukan protein sendiri, tetapi asid amino, yang bukan "tumbuhan" atau "haiwan". Oleh itu, pernyataan mengenai keperluan protein haiwan untuk manusia tidak mempunyai asas. Protein lengkap dengan pelbagai asid amino terdapat di semua sayur-sayuran berdaun yang mengandungi klorofil, dalam semua jenis kacang, dalam beberapa buah (pir, buah kesemek, aprikot), serta biji-bijian gandum dan bijirin yang tumbuh. Lentil, kacang dan kekacang lain adalah sumber protein sayuran yang kaya; produk soya dan soya (termasuk seperti tauhu dan okara), chestnut makanan, minyak amaranth. Protein haiwan banyak terdapat dalam semua jenis produk tenusu: keju kotej, susu, susu panggang, keju, dll. Pada masa ini, produk baru telah muncul di Rusia - sosis vegetarian, sosej, sosis kecil berdasarkan protein gandum yang mudah dicerna. Semua makanan ini merupakan sumber protein lengkap yang lebih kaya daripada ikan dan daging..

Izinkan saya mengingatkan anda sekali lagi dan menekankan bahawa asid amino disebut "penting" bukan kerana ia hanya terdapat dalam daging dan oleh itu daging "tidak tergantikan", tetapi kerana asid amino ini selalunya tidak dapat disintesis oleh badan itu sendiri dan mesti diperoleh dari luar, iaitu dengan makanan.

Herbivora tidak memakan daging untuk menambah bekalan asid amino dan protein "penting" mereka. Dari rumput kering sahaja, lembu, kambing, unta tidak hanya mendapatkan semua yang mereka perlukan untuk tubuh mereka, malah menghasilkan produk yang kaya dengan protein dan semua nutrien seperti susu! Sekiranya haiwan vegetarian mendapat banyak protein dan masih membagikannya kepada kita, mengapa ini harus menjadi masalah bagi kita, kerana mempunyai peluang untuk makan lebih banyak daripada banyak saudara kita yang lebih kecil? Kami juga diciptakan oleh vegetarian dan merupakan "mahkota evolusi" (dan itu terdengar bangga!). Bandingkan diet lembu dan makanan seseorang: dia mempunyai rumput untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam, sementara kami mempunyai pelbagai jenis hidangan yang boleh disediakan dari susu, bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan. Perlukah kita mengeluh tentang kekurangan makanan dalam diet? Malah monyet adalah "saudara terdekat kita menurut Darwin", dan mereka hanya makan buah-buahan dan tidak mengemukakan soalan: "Di mana kita boleh menemui asid amino penting?" Ternyata makanan paling sederhana malah mengandungi semua nutrien yang diperlukan.!

Anda sering dapat mendengar penjelasan berikut untuk keengganan anda untuk menyerah daging: "Saya melakukan kerja fizikal yang keras, dan saya memerlukan daging untuk kekuatan" Walaupun pernyataan ini nampaknya masuk akal, tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa diet vegetarian, terutama ditambah dengan produk tenusu, tidak akan dapat memberi seseorang malah keperluan tertinggi untuk protein dan nutrien penting lain. Mengonsumsi produk semulajadi dalam jumlah yang mencukupi akan menghilangkan kemungkinan kekurangan protein dalam badan. Tidak boleh dilupakan bahawa dunia tumbuhan akhirnya menjadi sumber semua jenis protein. Vegetarian mendapatkan protein mereka secara langsung dari sumber ini, dan bukan melalui tangan kedua, seperti mereka yang memakan daging dari herbivora.

Berapa Banyak Protein Yang Kita Perlu??

Dr. Paavo Ayrola, pakar pemakanan dan ahli biologi semula jadi, menyatakan: "Dua puluh tahun yang lalu, pengambilan protein harian dianggap 150 gram, tetapi hari ini kadar yang diakui secara rasmi telah menurun menjadi 45 gram. Mengapa? Berkat kajian yang dilakukan di sejumlah negara, kini dapat diketahui dengan pasti bahawa tubuh tidak memerlukan sejumlah besar protein dan norma hariannya tidak lebih dari 30-45 g. Pengambilan protein yang berlebihan tidak hanya tidak berguna, tetapi juga menyebabkan bahaya besar bagi tubuh manusia, lebih-lebih lagi, boleh menyebabkan penyakit serius seperti barah dan penyakit kardiovaskular. Anda tidak perlu makan daging untuk mendapatkan 45 gram protein sehari. Diet vegetarian lengkap dari biji-bijian, kekacang, kacang-kacangan, sayur-sayuran dan buah-buahan cukup untuk memberi seseorang protein dengan jumlah yang diperlukan. Harus diingat bahawa sains moden tidak menganggap isu pengambilan protein sebegitu banyak akhirnya dapat diselesaikan, kerana di banyak negara orang menerima protein dalam jumlah yang jauh lebih kecil. Dalam bukunya Buddhisme dan Vegetarianisme oleh Rossi, Philippe Kaplo juga menghilangkan "mitos protein" ini. Berkaitan dengan penyelidikan masalah pengambilan protein rendah di negara-negara dunia ketiga, didapati bahawa penyebab sebenar kelaparan protein adalah kekurangan zat makanan. Sekiranya diet secara keseluruhan rendah kalori, maka gejala kekurangan protein dapat terus muncul walaupun tubuh mula menerima protein berlebihan. Sebabnya adalah reaksi pertahanan tubuh terhadap kekurangan kalori, akibatnya sebahagian besar protein "dibakar" dalam tisu otot untuk mengekstraksi tenaga yang diperlukan oleh tubuh.

Sebilangan besar saintis bersetuju bahawa, dalam praktiknya, sangat sukar untuk mencari makanan yang mengandungi jumlah protein yang tidak mencukupi, terutama mengingat fakta bahawa makanan tumbuhan cenderung mengandung lebih banyak protein daripada produk daging dan ikan. Dengan memakan pelbagai jenis makanan, masing-masing secara berasingan bukanlah "protein lengkap", anda boleh mendapatkan pelbagai asid amino penting. Sebagai contoh, asid amino yang hilang dari beras didapati berlebihan dalam kekacang, menjadikannya hidangan nasi yang digabungkan dengan kekacang sebagai sumber protein lengkap. Kombinasi produk ini adalah urutan yang lebih besar daripada daging dari segi jumlah dan nilai protein yang dikandungnya. Lebih-lebih lagi, pengambilan kekacang dan bijirin secara serentak meningkatkan penyerapan protein dalam badan. Sekiranya badan menyerap 60% protein dari beras, dan 65% dari kekacang, maka apabila ia dimakan bersama, angka ini adalah 85%.

Banyak penduduk asli Amerika hidup dengan selesa selama berabad-abad dengan makanan sederhana jagung, kekacang, dan nasi, semuanya memberikan profil protein lengkap. Juga diketahui bahawa sejak dahulu kala, hidangan utama India adalah kichri - gabungan nasi dan dala (nama umum untuk sebilangan kekacang yang berbeza menyerupai lentil), yang juga merupakan sumber protein lengkap. Di Jepun, yang sebenarnya merupakan negara vegetarian hingga pertengahan abad ke-19, secara tradisional hidangan utama adalah dan masih nasi digabungkan dengan produk kedelai. Kajian terhadap sekumpulan biksu Buddha Jepun, yang diet vegetariannya ketat terdiri daripada beras dan barli dengan soya tambahan, menunjukkan bahawa mereka semua sihat dan dalam keadaan fizikal yang sangat baik. Sebilangan besar penduduk Cina juga menjalani diet nasi dan kacang, dan campuran millet, jagung dan kacang soya - makanan pokok petani Cina Utara - adalah contoh lain dari sumber protein lengkap. Hidangan utama masyarakat Kaukasia masih lobio - sup kacang digabungkan dengan bubur jagung - hominy. Seperti mereka, banyak masyarakat tradisional lain telah hidup dengan selesa selama berabad-abad dalam keadaan "vegetarianisme semula jadi", tanpa menyeksa diri mereka dengan persoalan "memakan cukup protein." Ketika George Bernard Shaw yang berusia 70 tahun pernah ditanya bagaimana perasaannya dalam diet vegetarian, dia menjawab, “Hebat! Hanya doktor yang selalu mengatakan bahawa saya akan mati tanpa daging yang mengganggu saya! " Ketika, 20 tahun kemudian, orang yang sama bertanya kepada Shaw tentang keadaan kesihatannya sekarang, dia berseru, "Hebat! anda tahu, semua doktor yang sebulat suara menegaskan bahawa saya akan mati jika saya tidak makan daging - mereka sendiri sudah lama meninggal, jadi sekarang tidak ada yang mengganggu saya! "

Anda hanya perlu menerima hakikat bahawa pemakan daging selalu dan akan menentang vegetarian dengan tepat kerana berat sebelah mereka, walaupun terdapat fakta objektif, dan alasannya dijelaskan dengan baik oleh Doktor Sains Perubatan, Profesor Pemenang Hadiah Negara, Profesor Ivan Pavlovich Neumyvakin, yang bekerja dalam sistem rawatan perubatan kosmonot berusia lebih dari 30 tahun: "Jangan takut jatuh ke tangan doktor, bukan kerana mereka buruk, tetapi kerana mereka tertawan dengan khayalan mereka sendiri. Seseorang merasa bermanfaat untuk mewujudkan sistem di mana semakin sedikit pesakit, semakin rendah gaji doktor dan semakin sedikit di meja kakitangan. Malangnya, ubat tidak memerlukan orang yang sihat; ubat memerlukan pesakit sebanyak mungkin. Orang yang sakit bermaksud menyediakan pekerjaan untuk industri penjagaan kesihatan, industri perubatan dan farmaseutikal yang besar, iaitu pasar yang hidup dengan perbelanjaan orang sakit. " Ahli akademik Akademi Sains Alam Rusia Alexander Orekhov meneruskan: “... oleh itu, tidak kira betapa sinisnya, perubatan dan doktor berminat dengan orang yang sakit, jika tidak, mereka akan ditinggalkan tanpa kerja. Secara teori, arah utama kesihatan awam adalah pencegahan penyakit dan pengurangan morbiditi. Sebenarnya, keseluruhan sistem perubatan kita disusun mengikut prinsip "semakin buruk bagi pesakit, lebih baik untuk doktor." Ketika saya ingin melakukan sejumlah tindakan pencegahan, saya mendengar dari seorang pejabat: “Program kesihatan anda bertentangan dengan kepentingan sistem penjagaan kesihatan. Bagaimanapun, jika kadar morbiditi menurun, kadar kami akan menurun dan pendanaan akan menurun. " Harus diakui bahawa kehadiran industri daging, tembakau dan alkohol memungkinkan negeri-negeri untuk mengekalkan tahap morbiditas dan kematian yang dapat diterima di negara ini, kerana dalam keadaan sekarang, tidak ada pemerintah di dunia yang berminat dengan orang yang sudah bersara yang berumur hingga 100 atau 150 tahun. Ekonomi pertanian, tetapi bukan industri, berminat dengan jangka hayat yang tinggi. Semua ini harus diingat untuk memahami mengapa ubat rasmi, walaupun bertentangan dengan fakta objektif, tetap menekankan perlunya memakan produk daging. Walaupun begitu, saintis Amerika Davy Ruben dan Dr. W. Willett, serta ribuan rakan mereka di seluruh dunia, sebulat suara menegaskan bahawa "jumlah daging optimum yang diperlukan untuk seseorang adalah sifar!"

Bukan hanya orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak, serta wanita hamil dapat mengikuti diet vegetarian tanpa membahayakan kesihatan mereka. Kajian oleh Universiti Harvard, Mervyn Harding dan Frederick Stear mendapati bahawa diet vegetarian yang paling ketat dapat memenuhi peningkatan keperluan protein dan asid amino penting kanak-kanak dan wanita hamil. Doktor Stanley Davidson menulis dalam bukunya "Pemakanan Manusia dan Anak": "Telah terbukti bahawa pengambilan protein tumbuhan dalam perkadaran yang betul dapat menggantikan protein haiwan dalam diet anak dengan berjaya.".

Majalah Lancet - penerbitan perubatan Inggeris yang paling berwibawa - membantah pendapat awal mengenai kelebihan protein haiwan berbanding protein tumbuhan: "Sebelumnya, protein tumbuhan dianggap kurang berharga," peringkat kedua "dalam kaitannya dengan protein haiwan. Sehingga kini, pembahagian seperti ini secara umum telah menunjukkan bahawa ia tidak dapat ditangani. Sejumlah kajian klinikal menunjukkan bahawa protein yang diperoleh dengan kombinasi sumber protein sayuran yang betul memberikan petunjuk pertumbuhan dan perkembangan untuk tubuh anak, yang sama sekali tidak lebih rendah daripada kanak-kanak yang menerima protein haiwan dengan susu dan produk haiwan lain. Anak-anak dapat tumbuh, berkembang dan mempunyai kesihatan yang baik walaupun tanpa minum susu, dengan syarat diet mereka mengandungi kombinasi protein tumbuhan penting yang optimum. ".

Jurnal Persatuan Dietetik Amerika melaporkan bahawa IQ vegetarian muda adalah 17 mata di atas purata dan tingginya lebih tinggi. Sekiranya seorang kanak-kanak makan makanan vegetarian sejak kecil, maka dia mencapai usia baligh sedikit lebih lambat daripada rata-rata (dengan memperhatikan percepatan), tetapi ini adalah yang terbaik. Kenyataannya adalah bahawa ketika akil baligh berlaku terlalu awal, sering menyebabkan barah. Khususnya, kanak-kanak perempuan yang tidak makan daging mempunyai risiko terkena kanser payudara 4 kali lebih rendah. Doktor sering terpaksa menyatakan fakta yang menyedihkan: sudah pada usia prasekolah, deposit aterosklerotik muncul di arteri kanak-kanak. Tetapi tidak pada kanak-kanak vegetarian. Orang yang makan makanan vegetarian sejak dilahirkan mengalami penurunan 10 kali ganda kemungkinan penyakit kardiovaskular.!

Adalah sukar untuk mencari anak yang tidak mengalami selesema, jangkitan telinga, yang tidak mengalami sakit perut. Sebaik sahaja ini hanya untuk bayi pergi ke taman asuhan kanak-kanak atau tadika - dan ia bermula... Dan akan ada lebih banyak masalah. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu berhenti memberi daging kepada anak, yang meracuni organisma halus dengan racunnya! Doktor naturopati Amerika yang terkenal, Herbert Shelton mengatakan hal-hal berikut: “Secara semula jadi, daging, atau kaldu daging, atau telur tidak boleh diberikan kepada anak di bawah usia 7–8 tahun. Pada usia ini, dia masih tidak mempunyai kekuatan untuk meneutralkan racun ".

Sekiranya ada yang memberitahu anda bahawa daging itu penting untuk anak-anak dan wanita hamil, cukup anjurkan orang itu untuk membaca manual keibubapaan muda terlaris di peringkat antarabangsa, Penjagaan Anak dan Anak. Dalam buku ini, Dr. Benjamin Spock, yang diakui sebagai pakar kesihatan anak terbaik di dunia, meminta semua ibu bapa, walaupun mereka bukan vegetarian, jangan memberikan daging kepada anak-anak mereka, sekurang-kurangnya sehingga mereka berumur 5-7 tahun..

Kanak-kanak vegetarian bukan sahaja berkembang dengan lebih baik dari segi intelek dan fizikal, mereka juga kurang tertekan..

Banyak kenalan saya adalah vegetarian sejak lahir, dan mereka atau anak-anak mereka tidak pernah menghadapi masalah dengan hemoglobin, kerana mereka selalu memberi anak-anak mereka soba dan lentil, di mana terdapat zat besi yang lebih mudah dicerna daripada daging. Bagaimanapun, seluruh benua India selama bertahun-tahun telah membesarkan anak-anak yang sangat baik dengan diet tenusu dan tumbuhan sahaja, dengan kesihatan dan rahmat yang sangat baik. Vegetarian selalu melahirkan anak yang sangat sihat dan kuat. Doktor sentiasa melihat perkembangannya yang baik dan pantas. Daging tidak pernah diperlukan untuk kanak-kanak atau orang dewasa, tidak seperti susu lembu.

Peralihan ke diet vegetarian yang sihat menghilangkan kecenderungan untuk minum alkohol. Bahkan Biksu Seraphim dari Sarov berpendapat bahawa daging adalah permulaan dari rantai berdosa: daging-alkohol-percabulan. Anda tidak akan pernah melihat pemabuk - vegetarian, kerana secara semula jadi mereka tidak ada. Orang memesan minuman beralkohol di restoran hanya untuk daging, tidak ada yang akan memikirkan minum bubur semolina, sandwic keju atau salad buah dengan wain..

Seperti yang mereka katakan, minum, anak-anak, susu - anda akan sihat!

Semua yang terbaik untuk anda!

Sejak anda membaca hingga akhir, makan sihat adalah salah satu keutamaan anda. Saya dapat mengucapkan tahniah kepada anda di jalan yang betul untuk kesihatan dan panjang umur. Sekiranya anda tidak mengawasi betul pemakanan, petunjuk pertama ini adalah kesihatan gigi anda dan di sini pergigian Kiev akan membantu, dan kemudian makan dengan betul dan tidak akan ada masalah.