Apa itu kapal terbang dan bagaimana ia berfungsi

Bolehkah anda bayangkan bahawa terdapat hidangan di dunia yang tidak perlu dicuci? Dan itu bukan satu-satunya, tidak. Cukup, dia mencuci dirinya! Adakah anda terkejut? Kemudian baca artikel ini, kami akan memberitahu anda mengenai kapal terbang. Apa itu, bagaimana menggunakannya dan apa yang boleh anda masak di dalamnya.

Bagaimana kapal terbang berfungsi

Pada dasarnya dan dalam reka bentuk, ia adalah ketuhar perolakan. Ngomong-ngomong, inilah yang dipanggil oleh peranti semasa ia baru dibuat. Ia berlaku pada tahun 80-an, di Amerika Syarikat. Tetapi tajuknya tidak bernasib baik. Pengguna tidak memahami apa itu dan oleh itu tidak begitu berminat dengan produk baru tersebut.

Tetapi, setelah diganti namanya, orang mula mengambil minat aktif dan membelinya. Namanya agak menggoda dan mencerminkan keseluruhan inti fungsi: kemampuan memasak hidangan di panggangan menggunakan udara.

Peranti pengangkut udara agak mudah. Ia dibuat dalam bentuk panci lutsinar besar yang terbuat dari kaca tahan panas, dengan isipadu 7 hingga 16 liter. Di bawahnya terdapat dudukan yang melindungi permukaan (bagaimanapun, ia dapat memanaskan hingga 260C), dan di atasnya terdapat penutup khas, cukup berat, sekitar 2.5 kg.

Beratnya sedemikian kerana pemanas sepuluh dan kipas dipasang padanya dari bawah, dan dari atasnya dilengkapi dengan panel kawalan elektronik.

Prinsip pengoperasian pesawat udara adalah seperti berikut: apabila peranti disambungkan ke rangkaian, sepuluh alat tersebut dipanaskan, dan kipas mula "menggerakkan" udara panas ke atas bekas. Oleh kerana itu, hidangan digoreng, atau direbus, atau direbus.

Alat perolakan dilengkapi dengan besi atau halogen. Yang terakhir ini jauh lebih ekonomik dari segi penggunaan elektrik, dan juga bertahan lebih lama kerana fakta bahawa ia tidak mengoksidasi dan tidak merosot akibat kakisan. Tetapi elemen pemanasan seperti itu juga lebih mahal..

Bagaimana ia boleh digunakan di luar memasak?

Selalunya anda dapat mendengar pendapat bahawa kapal terbang dapat menggantikan hampir semua peralatan elektrik di dapur, seperti:

 • Ketuhar gelombang mikro
 • Pembakar roti
 • Jadual
 • Pemanggang BBQ
 • Dandang berganda
 • Pembuat Yoghurt
 • Pengering untuk sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Pembuat roti
 • Multicooker
 • Kompor biasa

Secara amnya, jika secara teorinya, memang demikian. Tetapi pada hakikatnya, isinya tidak dapat menggantikan jumlah ketuhar konvensional. Tidak akan berjaya memasak kepingan besar dengan produk bakar sekiranya tetamu datang kepada anda.

Ia tidak dibakar seperti oven biasa, dan sekali lagi, ia akan memuatkan lebih sedikit pai. Roti dan kek, dia akan bakar. Tetapi, jika dilihat dari banyak tinjauan, bahkan pai harus dibalikkan di dalamnya, jika tidak, penaik seragam tidak dapat dicapai.

Secara amnya, kapal terbang melakukan tindakan berikut:

 • Memasak (biasanya memasak, dikukus, rebus, panggang, roti, didihkan pada suhu rendah)
 • Pencairan
 • Memanaskan pinggan
 • Mensterilkan makanan dalam tin
 • Pembersihan diri

Dan peranti apa yang boleh diganti, anda sudah memutuskan sendiri. Siapa sahaja yang selesa.

Pengguna pemanas udara yang paling berterima kasih adalah pelajar atau keluarga muda yang belum memperoleh peralatan yang diperlukan dan tempat tinggal mereka sendiri. Dan yang sangat senang: Saya membeli satu peranti dan membawanya bersama, di pangsapuri yang disewa. Saya membawa semuanya bersama saya, seperti yang mereka katakan.

Dan fungsi pembersihan diri adalah di luar persaingan! Inilah keindahannya... saya memasaknya, lalu memercikkan air, menekan butang dan mengagumi bagaimana dia mencuci.

Betul, bonus ini tidak terdapat di semua model. Mereka yang dilengkapi dengan harganya sedikit lebih tinggi. Tetapi pada pendapat kami, perlu membayar lebih banyak untuk ini..

Perlu dinyatakan bahawa sangat selesa untuk mensterilkan balang di dalamnya. Lebih banyak daripadanya diletakkan di dalam kapal terbang daripada di dalam microwave. Dan jauh lebih senang untuk mengeluarkannya, kerana anda boleh mengambilnya dari atas, dengan penjepit khas. Dan di dalam ketuhar atau microwave biasa, mendapatkan kaleng panas tetap menjadi keseronokan.

Hidangan apa yang boleh anda masak di dalamnya?

Seperti yang anda fahami dari fungsi di atas, terdapat banyak perkara yang boleh anda masak. Dari sup biasa hingga semua jenis daging panggang.

Oleh kerana suhu ditetapkan dari 60C, dan ini adalah suhu memasak yang sangat rendah, anda boleh memasak di dalamnya sama seperti di multicooker: yoghurt, bijirin, seperti dari oven Rusia.

Juga ada kemungkinan mengukus dan memanggang.

Ternyata ayam sangat sedap. Ia keluar lebih enak daripada di dalam ketuhar, tetapi pada masa yang sama, dagingnya paling lembut, dan keraknya renyah dan digoreng. Perkara yang sama berlaku untuk kebab dan daging lain..

Dan kelebihan terbesar alat ini: keupayaan untuk memasak beberapa hidangan pada masa yang sama. Sudah tentu, bau berbaur, walaupun kepercayaan pengeluarnya bertentangan. Oleh itu, anda perlu menyediakan hidangan yang sesuai antara satu sama lain. Contohnya, kentang dengan cendawan dan daging goreng.

Sekiranya anda mengambil peluang dan memasak ikan dengan kompot, hasilnya tidak akan menggembirakan anda, sudah pasti.

Mengenai masa memasak, yang boleh berbeza untuk hidangan yang dimasak pada masa yang sama, tidak ada masalah. Anda boleh mematikannya apabila sudah siap, mengeluarkannya dan meneruskannya lebih jauh.

Penting juga bahawa makanan goreng di dalam peti sejuk lebih sihat daripada makanan yang dimasak dalam ketuhar konvensional atau kuali. Semasa memasak, anda tidak perlu menambahkan minyak, dan lemak dari daging itu sendiri mengalir ke bawah, dan tidak menyelimutkannya.

Dan juga, proses memasak dapat dilihat dengan mudah tanpa membuka penutupnya. Kelalang itu telus! Oleh itu, tidak ada kemungkinan terbakar.

Cara memilih kapal terbang yang betul

Seperti yang sudah anda fahami, pastikan anda menggunakan fungsi membersihkan diri. Tetapi, ini bukan semua nuansa yang perlu diambil kira. Biarkan kami menyenaraikannya untuk anda supaya anda tidak terlepas pandang apa pun di kedai:

 • Jangan lupa untuk membersihkan diri
 • Cuba ambil model dengan ketinggian elemen pemanasan yang boleh disesuaikan. Ini akan memberi anda peluang untuk mempercepat proses dan mengawal hidangan dengan mudah..
 • Ambil model yang dilengkapi dengan cincin khas untuk menambah kelantangan. Oleh kerana, hari ini anda mungkin menganggap bahawa mangkuk itu mencukupi, dan kemudian, anda mungkin memerlukan sebahagian besar..
 • Tidak seperti multicooker, alat pengering udara akan lebih senang digunakan jika penutupnya tidak boleh ditanggalkan. Oleh kerana berat dan dengan elemen pemanas, tidak mudah meletakkannya semasa mengeluarkannya. Dudukan khas, selalunya, tidak memegangnya dengan ketat dan penutupnya boleh terlepas. Dan untuk memecahkannya, pertimbangkan untuk membuang keseluruhan peranti. Oleh itu, lebih baik memakai kurungan khas. Tetapi perhatikan bahan dari mana pengikat dibuat: mestilah logam, bukan plastik.
 • Gril pelindung untuk elemen pemanasan tentu saja boleh ditanggalkan. Jika tidak, anda perlu mencuci penutup dengan berhati-hati, berusaha untuk tidak membiarkan air masuk ke dalam elektronik, yang sangat tidak selesa kerana beratnya.

Kekurangan kapal terbang

Sudah tentu, di sebalik semua kelebihan, ia tidak lengkap tanpa kekurangan..

Kekurangan yang berani adalah penggunaan kuasa yang tinggi.

Memanaskan makanan siap di dalamnya tidak begitu mudah, kerana mengeluarkan piring dari kuali yang panas dengan panas tidak menyenangkan bagi pengsan hati. Amat berbahaya untuk mempercayai anak-anak untuk memanaskan makanan di dalamnya..

Pengangkut udara mula berfungsi dengan buruk sekiranya bekalan kuasa tidak stabil. Ini bermakna ia sangat tidak sesuai untuk kotej musim panas dan rumah luar bandar, kerana di tempat-tempat seperti itu adalah masalah yang kekal.

Kami telah memberitahu anda semua yang kami tahu mengenai kapal terbang. Apa sebenarnya, anda sekarang tahu, dan anda juga tahu model mana yang lebih baik untuk dipilih. Yang tinggal hanyalah memutuskan pembelian! Lagipun, ini pasti perkara yang berguna dalam rumah tangga.

Apa yang boleh dimasak dalam kapal terbang, keupayaan dan fungsinya

Pada akhir abad kedua puluh, alat seperti alat pengering udara muncul di pasaran peralatan dapur. Walaupun telah dihasilkan selama lebih dari dua dekad, tidak semua suri rumah mempunyai idea mengenai pembantu dapur ini. Untuk memahami sama ada peranti diperlukan, perlu memahami keupayaan, kebaikan dan keburukannya yang agak pelbagai. Artikel ini akan membantu anda..

Bagaimana kapal terbang berfungsi

Ketuhar konveksi adalah teknik di mana makanan dimasak dengan mengedarkan aliran udara panas. Peranti ini terdiri daripada elemen struktur berikut:

 • mangkuk kaca lutsinar (termos kaca terbaja);
 • Elemen pemanasan;
 • kipas;
 • penutup;
 • cincin logam tambahan yang direka untuk meningkatkan jumlah mangkuk;
 • lampiran dengan panel kawalan yang terletak di bahagian atas peranti.

Penting! Terima kasih kepada cincin logam yang terdapat di dalam kit, kelantangan kelalang dapat ditingkatkan.

Gril Aero mempunyai saiz berikut:

 • 8-12 liter;
 • 10-14 liter;
 • 12-16 liter.

Nombor pertama menunjukkan jumlah awal mangkuk dan yang kedua menunjukkan kapasiti ketika menggunakan cincin tambahan.

Penutup pada peranti boleh terdiri daripada dua jenis: boleh ditanggalkan atau berengsel. Penutup yang ditanggalkan lebih senang digunakan semasa mencuci. Dan lipatan tidak sesuai jika terdapat set dapur di atas peranti.

Ketuhar perolakan dengan penutup berengsel

Peranti boleh digunakan sebagai elemen pemanasan:

 • elemen pemanasan logam;
 • lampu halogen;
 • elemen pemanasan karbon.

Secara beransur-ansur, lampu halogen mula menggantikan elemen pemanasan logam, kerana mereka memanas dengan lebih cepat dan menyejuk dengan cepat. SEPULUH, seterusnya, memanaskan dengan lebih perlahan dan tidak selesa untuk dibasuh. Tetapi jika perlu, anda boleh mencuci peranti di mesin basuh pinggan mangkuk.

Bergantung pada model kapal terbang, pengeluar melengkapkan peranti sebagai tambahan. Dalam kes ini, kit mungkin termasuk:

 • panggangan rendah dan tinggi untuk memasak;
 • forceps;
 • tikar silikon;
 • loyang;
 • pengadun;
 • majalah mini dengan resipi untuk memasak, yang dijelaskan langkah demi langkah, serta gambar mereka.

Prinsip operasi

Dalam alat pengering udara, makanan dimasak ke keadaan yang diinginkan berkat elemen pemanas dan kipas yang dipasang di dalam peranti, yang menyalurkan udara panas dalam termos secara merata. Prinsip pengoperasian peranti ini sangat mudah. Malah seorang pemula boleh menggunakan peranti ini tanpa masalah.

Penting! Setiap model moden mempunyai pemasa elektronik yang berfungsi untuk memulakan program memasak pada waktu yang tepat dan menunjukkan baki masa hingga akhir proses.

Sekiranya anda perlu memasak, misalnya bubur untuk sarapan, pilih program yang dikehendaki dan mulakan pemasa. Makanan yang dimasak tidak membakar atau melekat pada pinggan, ini menjadikan Airfryer berbeza dengan peralatan dapur lain yang digunakan untuk membakar dan menggoreng.

Apa yang boleh dimasak di dalam kapal terbang

Oleh kerana suhu pemanasan yang tinggi, antara 50 hingga 260 ° C, makanan di dalam mangkuk dapat direbus, dipanggang atau digoreng hingga coklat keemasan. Itulah sebabnya boleh memasak pelbagai jenis hidangan:

 • daging;
 • makanan pertama;
 • ikan;
 • ayam;
 • hiaskan;
 • ikan tenggiri salai;
 • pizza;
 • barang bakar;
 • kentang.

Anda juga boleh memasak daging babi tanpa sebarang masalah. Di samping itu, alat ini digunakan untuk merokok dan memelihara produk (tin disterilkan).

Penting! Semasa memasak dengan Airfryer, anda tidak perlu menggunakan lemak tambahan, seperti minyak sayuran atau marjerin, dan lemak anda sendiri yang dikeluarkan dari makanan akan mengalir ke dalam kuali. Dalam kes ini, kerak kemerahan muncul kerana hembusan udara panas, vitamin lebih baik dipelihara.

Orang yang menjaga kesihatan dan sosok mereka pasti akan menemui pembantu seperti kapal terbang. Bagi sayur-sayuran, selain vitamin, warnanya dijaga ketika dibakar..

Keupayaan peranti

Pengangkut udara mampu mengganti banyak peralatan dapur kerana fungsinya. Peranti ini mempunyai pelbagai kemungkinan.

 1. Alat ini boleh digunakan sebagai pengukus dan boleh dikukus dengannya. Untuk melakukan ini, letakkan semangkuk air di bahagian bawah mangkuk peranti dan masak di rak dawai tinggi..
 2. Walaupun kapal terbang tidak memerlukan perhatian berterusan terhadap makanan yang disediakannya, kadangkala perlu mencampurkan produk. Dalam kes ini, beberapa model mempunyai fungsi mencampurkan bahan semasa memasak. Sekiranya perlu, cukup klik butang pada panel program.
 3. Perhatian khusus harus diberikan kepada fungsi merokok. Anda boleh memasak ikan salai sejuk, lemak babi dan ayam dengan memilih suhu dan kelajuan kipas yang tepat.
 1. Peranti ini mempunyai fungsi membersihkan diri. Untuk melakukan ini, tuangkan air panas pada tahap 3-4 cm dan detergen ke dalam termos. Seterusnya, tetapkan suhu hingga 150 darjah dan hidupkan pemasa selama 5-15 minit, bergantung pada pencemaran.
 2. Juga dalam beberapa model, fungsi memanaskan pinggan disediakan. Anda boleh menghidupkannya sendiri atau menetapkan pemasa untuk waktu tertentu.

Kelebihan dan kekurangan peranti

Untuk memutuskan sama ada bernilai membeli peranti seperti kapal terbang, anda perlu mengetahui kebaikan dan keburukannya. Kelebihan kapal terbang termasuk:

 • menyediakan makanan yang sihat;
 • pesawat udara mengambil sedikit ruang di dapur berbanding dengan sejumlah peralatan dapur yang boleh diganti (ketuhar, dapur, ketuhar gelombang mikro, dandang berganda dan lain-lain);
 • memasak dalam masa yang singkat tanpa banyak usaha;
 • tidak ada keperluan untuk kehadiran tuan rumah secara berterusan di dapur;
 • anda boleh memasak beberapa hidangan yang berbeza pada masa yang sama;
 • bergantung kepada program yang dipilih, jumlah tenaga elektrik yang berbeza digunakan untuk memasak (kekuatan peralatan berbeza dari 600 hingga 1800 W).

Kelemahan peranti ini menjadi berikut:

 • beberapa hidangan memerlukan sedikit masa lebih lama untuk memasak daripada di atas dapur biasa;
 • mangkuk kecil menyimpan sejumlah kecil makanan, dan mangkuk besar tidak begitu senang dicuci.

Harga peralatan berbeza-beza bergantung pada model yang dipilih: dari pilihan anggaran sederhana hingga kos tinggi. Perlu diingat bahawa semasa operasi peranti, mangkuk juga memanas dan anda boleh menyentuhnya hanya dengan bantuan penyekat.

Syarikat mana yang lebih baik, dan model mana yang hendak dibeli, setiap pengguna menentukan sendiri mengikut fungsi yang diperlukan dan kemampuan kewangannya sendiri. Di antara model belanjawan (berharga hingga 10,000 rubel), seseorang boleh menyebut produk, misalnya, Senyum, Unit, Homus, VES. PHILIPS adalah salah satu pengeluar terkemuka pada tahun 2017 menurut ulasan pengguna. Syarikat ini menghasilkan peralatan dapur berkualiti tinggi dalam julat harga yang agak luas..

Mesin penerbangan yang paling dipercayai

Koleksi udara Philips HD9220 Viva Collection di Pasar Yandex

Penggoreng udara ENDEVER AF-117 di Pasar Yandex

Kitfort KT-2208 pelbagai ketuhar di Yandex Market

Ketuhar perolakan

"Analog ketuhar Rusia yang lebih baik... masakan mesra alam..." - inilah yang dikatakan iklan syarikat penerbangan. Dicipta pada tahun 80-an abad yang lalu, kapal terbang ini mengambil tempat yang tepat di rak-rak kedai peralatan rumah tangga. Dan walaupun tidak dapat dikatakan bahawa ini adalah alat yang penting, tetapi cara memasak yang semula jadi, serta kegunaannya, telah menemui peminat mereka bukan sahaja di kalangan suri rumah, tetapi juga di antara kategori warganegara kita yang lain..

Peranti Airfryer

Pengangkut udara terdiri daripada dua bahagian - atas dan bawah. Bahagian atas dilengkapi dengan elemen pemanas dan kipas angin, serta panel kawalan untuk penyediaan pelbagai hidangan berkualiti tinggi dan ekologi. Bahagian bawah adalah mangkuk kaca untuk menyediakan makanan. Bekas kaca terdapat dalam pelbagai saiz. Di kedai-kedai anda boleh mendapatkan mangkuk dari 7 hingga 17 liter! Dan ada juga spesimen yang sangat unik, dengan kemampuan untuk menyesuaikan jumlah mangkuk.

Kelantangan dinaikkan oleh cincin pengembangan khas. Oleh itu, adalah mungkin untuk meningkatkan ketinggian dengan meningkatkan isipadu sebanyak 4-10 liter. Sebagai tambahan kepada peralatan gelas khusus, anda boleh menggunakan sebarang gelas yang terdapat di rumah. Pengecualian adalah bekas yang diperbuat daripada kayu atau plastik..

Bagi penggunaan tenaga, kapal terbang memerlukan lebih sedikit elektrik untuk beroperasi daripada cerek atau seterika biasa. Di samping itu, anda boleh memasangnya di permukaan yang rata dan paling kering. Sekiranya hanya ada wayar yang mencukupi.

Bagi penambahan pada peranti, ketersediaannya bergantung pada kategori harga peranti. Sebagai peraturan, peranti murah hanya mempunyai tiga gril. Peranti yang mahal, selain parut, mempunyai tusuk sate, pemanggang roti, kapal uap dan teknologi masakan lain yang baru..

Fungsi kapal terbang

Dengan menggunakan alat pengering udara, anda boleh memasak dengan hampir semua cara: goreng tanpa minyak, panggang, rebus, rebusan, bakar, asap, kering, masak sandwic panas dan roti bakar, sila orang yang anda sayangi dengan potongan daging wap, barbeku, dan bakar. Dan alat yang hebat ini juga dapat memanaskan makanan pada waktu tertentu, mensterilkan pengawet, memasak jem terus ke dalam balang, membuat yogurt dan menaikkan adunan. Benar, untuk penyediaan yogurt, anda perlu membeli model dengan sistem kawalan elektronik..

Kelebihan kapal terbang termasuk yang berikut:

 • Tidak ada bau yang kuat semasa memasak, serta kemampuan untuk mencegah makanan daripada terbakar.
 • Masakan serentak beberapa hidangan.
 • Pembersihan peranti automatik.
 • Pengangkutan yang selesa.
 • Pemeliharaan maksimum vitamin.
 • Tiada sinaran berbahaya.
 • Pelbagai fungsi dan isi padu. Satu peranti dapat menampung keluarga 4-5 orang.

Kaedah memasak

Memasak berdasarkan prinsip perolakan, iaitu peredaran udara panas di sekitar makanan dengan pemanasannya secara beransur-ansur. Untuk menyediakan makanan, perlu meletakkan makanan yang telah disediakan sebelumnya dalam mangkuk khas, tetapkan parameter memasak tertentu dan hidupkan perkakas.

Ayam panggang terkenal seberat 1 kg dimasak di sini dalam 40 minit. Bagi ikan, suhu memasaknya ialah 180 darjah, dan waktunya berkisar antara 18 minit hingga setengah jam..

Tetapi sebelum menghidupkan peranti, anda harus berhati-hati memenuhi satu syarat lagi. Semua produk yang dimasak di dalam pesawat udara mesti keluar dari dinding pada jarak sekurang-kurangnya satu setengah sentimeter. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa perolakan udara panas hanya dapat dilakukan jika terdapat akses makanan percuma.

Peranti ini juga boleh digunakan sebagai pemasangan merokok. Anda hanya perlu menuangkan serbuk gergaji alder di bahagian bawah pinggan, atau tuangkan asap cair. Dalam kes ini, makanan diletakkan di rak dawai yang disediakan..

Ciri-ciri berguna makanan yang dimasak dalam kapal terbang

Terima kasih kepada udara panas dan bersih, dengan bantuan proses memasak yang dilakukan, alat pengering udara dimasukkan dalam senarai kaedah memasak yang paling sihat..

Airfryer memasak tanpa lemak. Dan ini adalah bonus besar bagi mereka yang mementingkan penampilan, kesihatan dan daya tarikan mereka..

Berkat keramahan persekitaran peranti ini, orang yang terdedah kepada alahan makanan dapat menikmati pelbagai hidangan yang disediakan oleh "oven ajaib" ini dengan tenang.

Terima kasih kepada semua sifat berguna di atas bahawa syarikat penerbangan dapat mengambil tempat yang tepat di dapur anda.

Ciri-ciri berbahaya makanan yang dimasak dalam kapal terbang

Adapun sifat berbahaya dari pesawat udara, mereka tidak dapat dijumpai. Satu-satunya perkara yang harus diingat semasa penyediaan hidangan tertentu adalah bahawa mana-mana produk boleh mempunyai ciri-ciri peribadi negatifnya sendiri, yang tidak ada kaitan dengan kaedah memasak. Penyelidikan oleh saintis mengesahkan bahawa tidak ada teknologi yang berbahaya bagi kesihatan dalam reka bentuk pesawat udara..

Peranti ketuhar konveksi dan prinsip operasi

Nyonya rumah yang berpengalaman selalu mempunyai keistimewaannya sendiri, yang dia dengan senang hati memanjakan tetamu di meja makan. Pembantu yang sangat diperlukannya di dapur adalah kapal terbang. Apa alat ini, bagaimana ia berfungsi dan makanan apa yang boleh dimasak di dalamnya? Mari kita perhatikan lebih dekat soalan-soalan ini..

Apa itu kapal terbang.

Sejak zaman kuno, orang telah memasak makanan dengan api. Perapian, dapur dan dapur gas digunakan oleh manusia untuk menyediakan makanannya. Pengangkut udara adalah penemuan moden yang baru-baru ini muncul di dapur kami. Ia dicipta hanya pada pertengahan tahun 80-an abad yang lalu di Amerika Syarikat dan pada asalnya disebut "oven konveksi". Dalam bahasa Inggeris, "air terbang" bermaksud gril radiator dalam mesin kereta. Ketika ketuhar perolakan muncul di Rusia pada tahun 90-an, mereka mula menyebutnya sebagai pesawat udara..

Ciri khas - jumlah minimum lemak terpakai, kelajuan tinggi dan kualiti memasak. Set kapal terbang biasanya merangkumi beberapa barang. Parut digunakan khas untuk memasak daging. Sebagai peraturan, ada tiga daripadanya, berbeza ketinggian. Kuali wajan diperlukan untuk memasak kukus dan lemak pekat dan untuk pengeringan. Ada tusuk sate untuk kebab dan tusuk sate untuk menyiapkan unggas. Penyepit khas digunakan untuk mengekstrak makanan, pinggan dan parut. Dan akhirnya, cincin pembesar dirancang untuk mengatur kelantangan bekas..

Mengikut prinsip operasi, kawalan pesawat udara terbahagi kepada elektronik dan mekanikal. Peranti yang dikawal secara elektronik mempunyai beberapa kelajuan operasi dan pelbagai fungsi tambahan. Pengangkut udara yang dikendalikan secara mekanikal secara semula jadi lebih murah dan mempunyai satu mod operasi.

Prinsip operasi kapal terbang.

Di jantung kapal terbang terdapat ketuhar elektrik yang memanaskan makanan bukan dari bawah, tetapi dari atas. Peranti ini adalah bekas kaca bulat pada dudukan plastik, di mana makanan untuk memasak diletakkan. Ia ditutup dengan penutup dengan pemanas elektrik. Kipas di pemanas meniup udara panas di dalam bekas. Arus pusaran ini memanaskan makanan memasak. Suhu di dalam kapal terbang boleh mencapai 260 darjah. Ia boleh disesuaikan dengan termostat.

Makanan di dalam pesawat disediakan dengan sedikit atau tanpa minyak. Hampir semua perkakas boleh digunakan untuk memasak. Sekiranya anda membakar daging di rak dawai, lemak berlebihan akan menetes ke dulang bekas. Di dalam kapal terbang, anda boleh memasak beberapa makanan pada masa yang sama. Oleh kerana bekas memasak itu telus, anda boleh memerhatikan masakan dari sebelah.

Semasa membeli, beri perhatian khusus pada pengancing penutup. Melekat pada badan, penutup berengsel jauh lebih senang daripada yang boleh dilepas sepenuhnya. Pengangkut udara harus mempunyai sekurang-kurangnya tiga mod kelajuan. Pilih isi bekas yang paling sesuai untuk dapur anda. Anda boleh menambahkannya dengan cincin khas, tetapi masa memasak akan meningkat hampir satu setengah kali. Ukuran kapasiti sangat penting, kerana kapal terbang dicuci dengan tangan. Adalah mustahak bahawa voltan dalam pesawat udara stabil. Untuk mengelakkan kebakaran, kapal terbang mesti disimpan di tempat tahan api. Sebelum menggunakannya, anda perlu memanaskannya, dan kemudian beri masa untuk menyejukkan badan..

Apa yang boleh dimasak di dalam kapal terbang.

Sebenarnya, kapal terbang adalah alat sejagat untuk menyediakan semua jenis makanan panas. Di dalamnya anda boleh memasak sup, borscht dan kursus pertama yang lain. Tidak menjadi masalah untuk merebus bubur, bakar kentang dalam periuk, membuat pizza asli. Kebab, potongan daging, sayur-sayuran, ikan digoreng dengan sempurna di dalam peti sejuk. Anda boleh menguji kemahiran masakan anda dan membakar kek, roti dan roti buatan sendiri yang aromatik. Merokok sejuk dan panas, mengeringkan cendawan, buah beri, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk musim sejuk juga berada dalam kuasa pesawat terbang. Rasa yang paling indah dari tetamu anda akan berpuas hati sepenuhnya.

Cara memilih kapal terbang (2019)

Membeli kapal terbang akan menggantikan beberapa peralatan rumah tangga di dapur sekaligus. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, unit-unit ini telah dimodernisasi dengan sangat baik, dan sekarang ini merupakan alat yang berfungsi dan mudah digunakan. Cara memilih pilihan yang tepat yang akan menggembirakan keluarga anda dengan hidangan lazat selama bertahun-tahun perlu dipertimbangkan secara terperinci.

Prinsip operasi kapal terbang

Membeli kapal terbang adalah pilihan bagi mereka yang menyukai fungsi dan keselesaan, kerana anda boleh memasak hampir semua perkara dari sup hingga pai di dalamnya..

Kadang-kadang ia dibandingkan dengan dapur Rusia. Dan ini bukan kebetulan, kerana prinsip pengoperasian pesawat udara berdasarkan peredaran udara panas di dalam ruang tertutup..

Peranti ini hanya terdiri daripada beberapa bahagian:

1. Labu kaca berbentuk bulat, yang langsung menjadi bekas untuk memasak.

2. Penutup adalah bahagian penting dalam peranti. Elemen pemanasan dan kipas terpasang padanya, yang membekalkan udara panas ke makanan yang sedang disediakan. Sekiranya anda mengangkat penutup pesawat udara yang beroperasi, elemen pemanasan mungkin mati secara automatik, tetapi kipas terus berjalan. Apabila penutupnya ditutup, program automatik yang ditetapkan akan terus dimasak. Skema ini khas untuk mesin dengan kawalan elektronik dan penutup berengsel atau gelongsor. Tetapi penutup yang boleh ditanggalkan sepenuhnya juga mempunyai kelebihannya - dengan melepaskannya ke sisi, anda diinsuranskan daripada luka bakar udara panas yang tidak disengajakan.

3. Grid dan alat lain untuk meletakkan makanan.

Teknologi memasak adalah asas. Makanan diletakkan di dalam bekas memasak dan ditutup dengan penutup. Dengan bantuan sistem kawalan, suhu dan masa yang diinginkan ditetapkan, dan yang tinggal hanyalah menunggu makan tengah hari. Pada masa yang sama, anda tidak akan merasa berbau, anda tidak akan merasa gementar dengan stim atau asap daripada menggoreng - alat ini benar-benar mencukupi. Ada kemungkinan bahawa perempuan simpanan seluruh dunia sangat menyayanginya kerana kualiti ini..

Sekarang mari kita beralih ke ciri-ciri individu dan bahagian fungsional dari fryer.

Spesifikasi

Kuasa

Salah satu perkara utama yang harus anda perhatikan ketika membeli adalah kekuatan peranti. Kelajuan memasak bergantung pada seberapa tinggi, dan fungsi individu yang dapat atau tidak dapat dilakukan di mesin ini. Petunjuk yang paling optimum adalah dari 1350 hingga 1500 W. Aerogrill seperti itu akan menggoreng ayam, membakar roti atau pai, sayur rebus dengan cepat. Peranti berkuasa rendah sesuai untuk mereka yang membeli kapal terbang untuk operasi mudah, contohnya, untuk memasak sayur atau ikan. Satu-satunya perkara yang tidak boleh anda lupakan ialah bahawa semakin tinggi kuasa peranti, semakin banyak penggunaan elektrik..

Elemen pemanasan

Semua konvektor dilengkapi dengan elemen pemanasan khas. Dialah yang lebih bertanggungjawab untuk memasak berkualiti tinggi dan jangka hayat peranti yang panjang. Beberapa panggangan mempunyai unsur halogen kaca, sementara yang lain mempunyai elemen pemanasan logam..

Yang pertama melakukan pekerjaan yang sangat baik - ia memanaskan dengan cepat, menjaga suhu dengan baik dan menyediakan makanan dengan sempurna. Contohnya, ayam akan mempunyai kerak emas yang indah, dan pai akan dibakar secara merata. Tetapi elemen pemanasan kaca mempunyai kekurangannya. Pertama sekali, ia adalah jangka hayat yang pendek. Dengan penggunaan yang kerap, elemen pemanasan halogen rata-rata gagal dalam 1-2 tahun, dan kemudian mesti diganti. Selain itu, paip kaca sangat sensitif terhadap kotoran, yang tidak dapat dihindari ketika menggunakan pesawat udara. Terdapat satu lagi titik kontroversi - unsur-unsur ini bersinar, sehingga membuat beberapa pemilik peranti tidak senang.

Unsur pemanasan logam lebih tahan pakai. Biasanya pengeluar bercakap mengenai kerja berkualiti selama 10 tahun. Peranti ini kurang sensitif terhadap lemak dan jus yang dihasilkan oleh makanan semasa memasak, tetapi elemen logam memanas dengan lebih perlahan dan, sebagai peraturan, lebih mahal. Pilihan adalah milik anda.

Pengangkut udara mempunyai suhu pemanasan minimum dan maksimum sendiri. Nilai-nilai ini penting untuk hidangan tertentu, seperti mengeringkan kacang atau memanggang. Nilai minimum antara 60 ° hingga 125 °. Sudah tentu, jika anda bukan penggemar biji, kek lapis dan hidangan lain yang dimasak pada kadar pemanasan rendah, maka anda boleh mengabaikannya. Suhu maksimum 200 ° atau 250 ° penting untuk banyak resipi lazat yang menggunakan alat penerbangan, seperti barbeku atau itik.

Isipadu kelalang

Kualiti termos dan isipadu adalah kriteria penting untuk memilih instrumen. Bayangkan suhu tinggi memuatkan pengalaman memasak, dan anda akan memahami mengapa sangat penting untuk memperhatikan kualitinya. Kaca mestilah tahan api, tahan api dan tahan hentaman. Semua tanda ini terdapat pada termos itu sendiri, atau kenyataan ini dinyatakan oleh pengilang dalam arahan.

Ukuran termos untuk kapal terbang adalah dari 2.6 hingga 17 liter. Jumlah kerja yang kecil sesuai untuk mereka yang jarang memasak dan untuk sebilangan kecil orang. Termos yang cukup diperlukan untuk keluarga besar dan bagi mereka yang sering membakar, menggoreng, dan memasak. Adalah tidak realistis untuk mengatur ayam dua kilogram dalam bekas kecil walaupun dengan bantuan cincin pembesar, dan pai akan menjadi sempit dalam alat pengangkut udara 2-3 liter. Saiz yang paling biasa ialah 12 dan 17 liter.

ciri tambahan

Jenis kawalan

Bergantung pada sistem kawalan proses, semua pesawat udara dapat dibahagikan kepada tiga jenis.

Jenis kawalan mekanikal adalah yang paling mudah dan boleh dipercayai. Dalam kes ini, peranti ini dilengkapi dengan beberapa tombol. Dengan pertolongan mereka, peranti ini bermula dan berakhir, suhu dan masa memasak ditetapkan - semuanya mudah dan biasa.

Jenis kawalan elektronik mengaktifkan peranti dengan menekan butang sensor biasa atau pseudo-sensor. Pad sentuh sebenar berfungsi dengan sentuhan ringan jari anda. Dengan cara yang baik, kedua-dua jenis ini serupa, kerana ia memaksa peranti berfungsi menggunakan mikropemproses elektronik, hanya bahagian luaran yang dapat dilihat dari unit kawalan yang berbeza di dalamnya.

Kaedah elektronik mempunyai fungsi yang lebih luas berbanding kaedah mekanikal. Sebagai contoh, mesin sedemikian mampu menyesuaikan kadar perolakan di dalam mentol. Ini menjimatkan masa dan meningkatkan kualiti memasak. Laju aliran udara panas tetap pada indikator: ia dapat dinyatakan dengan kata-kata "rendah", "tinggi" atau "sederhana". Kelajuan kipas dipilih menggunakan butang kawalan kelajuan perolakan.

Sebilangan besar kapal terbang mempunyai hingga 10 program memasak automatik pada sistem kawalan elektronik. Perkakas dimulakan dengan satu tekan butang untuk memasak, memanggang atau memanggang daging. Mesin pintar sendiri mengetahui suhu optimum dan masa memasak hidangan tertentu.

Perlu diingatkan di sini bahawa dengan bantuan alat yang dikendalikan secara mekanikal, anda juga boleh memasak semua pinggan ini, anda hanya perlu membaca arahan dan menetapkan mod secara manual.

Ciri lain yang senang digunakan ialah penundaan permulaan automatik. Lebih senang apabila anda dapat memasukkan makanan ke dalam mesin pengering udara pada waktu pagi dan menerima hidangan siap pada waktu petang setelah pulang dari tempat kerja. Ciri ini boleh terdapat dalam pesawat udara dengan mekanik dan elektronik, sama seperti kemampuan menggunakan pemasa.

Fungsi pemanasan awal menetapkan mod yang digunakan untuk memanaskan makanan dan sebelum mod memasak tertentu, seperti membakar kek. Setelah beralih ke "pemanasan", pesawat udara beroperasi selama beberapa minit pada suhu maksimum dan kadar aliran udara panas.

Semua bahagian alat pengering udara, kecuali penutupnya, senang dicuci di mesin basuh pinggan mangkuk atau dengan tangan. Tudung dilap dengan lembut menggunakan span dan dikeringkan dengan bersih. Beberapa model dilengkapi dengan fungsi pembersihan diri. Dalam kes ini, perlu menuangkan air dan detergen ke dalam termos dan hidupkan peranti pada suhu sedikit lebih dari 100 °. Selepas itu, semuanya dibilas dan dikeringkan dengan teliti..

Alat yang berguna

Sebilangan besar kapal terbang dilengkapi dengan beberapa gril - satu, dua atau tiga. Bahagian atas digunakan untuk daging dan hidangan kecil yang lain. Ia akan sangat berguna ketika menggunakan cincin pembesar, dan untuk menyediakan beberapa produk sekaligus..

Rak bawah digunakan untuk rebusan, memasak di dalam periuk atau meletakkan makanan besar.

Dua atau tiga parut boleh digunakan pada masa yang sama.

Cincin itu digunakan untuk meningkatkan jumlah berguna kapal terbang, misalnya, ketika memasak ayam atau itik besar, ikan, potongan daging besar, untuk mensterilkan tin.

Lembaran penaik diatur untuk mengeringkan beri, herba atau sayur-sayuran, serta menggoreng kacang, biji kopi, biji, keropok.

Dengan bantuan tang yang mencengkam, senang menjangkau makanan panas. Untuk peranti dengan penutup yang boleh ditanggalkan, lebih baik jika terdapat penyangga khas yang disertakan dalam kit.

Ketuhar konveksi: prinsip operasi, tujuan, fungsi, varieti, ciri

Ketuhar konveksi adalah alat dengan pelbagai fungsi, prinsip pengoperasiannya berdasarkan perlakuan panas dengan udara panas. Pertimbangkan apa peranti, peralatan dan kemampuannya, apa kelebihan utama yang dimilikinya, apa kriteria untuk memilih model yang baik, dan juga apa yang dapat dimasak dengannya.

Peranti, peralatan dan keupayaan

Pengangkut udara terdiri daripada bahagian utama berikut:

 1. Bekas kaca tahan panas.
 2. Tudung.
 3. Elemen pemanasan.
 4. Kipas.
 5. Panel kawalan.
 6. Berdiri dengan pendakap.
mvidio.ru

Bergantung pada pengeluarnya, modelnya mempunyai konfigurasi yang berbeza, sambil mengekalkan prinsip umum operasi. Oleh itu, jika penutupnya boleh ditanggalkan, peranti ini dilengkapi dengan cincin logam tambahan yang meningkatkan kelantangannya. Elemen pemanasan di dalamnya adalah:

 1. Elemen pemanasan klasik dengan lingkaran logam.
 2. Lampu halogen.
 3. Sumber karbon.

Selain itu, kapal terbang juga dilengkapi dengan:

 1. Grid bertingkat untuk penempatan produk.
 2. Dengan penyepit.
 3. Pembakar.
 4. Pengukus.
 5. Lidi.
 6. Lekapan ayam.
 7. Pengadun.
 8. Tikar bawah.
 9. Majalah masakan dengan resipi.

Fungsi dan keupayaan kapal terbang ditunjukkan terutamanya dalam fleksibiliti dan multitasking yang luas:

 1. Dandang berganda. Untuk memasak, secawan air diletakkan di bahagian bawah perkakas, dan makanan diletakkan di rak atas..
 2. Percampuran. Beberapa model membolehkan anda menghidupkan pengaduk yang diprogramkan untuk memasak yang lebih baik.
 3. Merokok. Mod operasi khas ditetapkan, habuk papan alder diletakkan di bahagian bawah.
 4. Penyesuaian dan penetapan parameter utama - suhu dan kelajuan bertiup.
 5. Pembersihan diri. Sedikit air dengan detergen dituangkan ke dalam bekas, mod yang sesuai dihidupkan.
 6. Pemanasan. Dilakukan dalam mod yang boleh diprogramkan dan manual.
 7. Memilih ketinggian hidangan.

Juga, alat pengering udara boleh digunakan sebagai pengering, ketuhar dan kuali..

Nota! Kerana kenyataan bahawa pengangkut udara melakukan rawatan haba produk mengikut prinsip aliran udara panas, proses memasak menghilangkan keperluan untuk menggunakan lemak dan minyak tambahan. Ini menjadikan hidangan kurang berkhasiat daripada kaedah memasak tradisional seperti menggoreng dalam kuali. Di samping itu, teknologi ini membolehkan anda mendapatkan kerak permukaan yang enak dan mengekalkan nutrien secara maksimum..

Prinsip operasi dan varieti

Pengoperasian kapal terbang dilakukan mengikut prinsip berikut:

 1. Parameter memasak ditetapkan menggunakan unit kawalan.
 2. Setelah menekan butang "Mula", arus dibekalkan ke kipas dan elemen pemanasan.
 3. Udara panas, yang diedarkan secara merata ke seluruh kelantangan termos, memberikan tahap perlakuan haba produk yang diperlukan.
 4. Apabila pemasa mencapai nilai yang ditetapkan, peranti mati.

Sebilangan besar pesawat udara yang ada di pasaran, mengikut parameter utama - jenis kawalan - dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Mekanikal.
 2. Elektronik.
ozon.ru

Model jenis pertama beroperasi pada kelajuan yang sama. Dari segi fungsi dan prinsip operasi, mereka tidak berbeza dengan jenis jenis pesawat udara kedua. Yang terakhir lebih mahal, kerana ia membolehkan anda menukar mod memasak dan menggunakan program siap pakai. Di samping itu, salinan elektronik berfungsi dalam mod automatik dan secara praktikal tidak memerlukan kawalan manusia..

Sebagai tambahan kepada ciri utama di atas, model pesawat udara berbeza dalam beberapa parameter tambahan:

 1. Kapasiti.
 2. Isipadu.
 3. Jenis pemanas.
 4. Pemasangan penutup.
 5. Peralatan perisian.

Nasihat! Fungsi pengukus tidak berguna untuk setiap model kapal terbang. Mengendalikan peranti dalam mod ini dapat merosakkan elemen pemanasan dengan cepat. Perkara ini mesti diambil kira semasa memilih komponen tambahan untuknya..

Kelebihan

Prinsip khas rawatan haba - di bawah tindakan aliran udara panas - mungkin merupakan kelebihan terpenting bagi mana-mana pesawat udara. Ini membolehkan makanan dimasak tanpa minyak atau lemak, tanpa menambahkan kalori tambahan atau mengubah kualiti gastronomi semula jadi. Di samping itu, terdapat sejumlah faedah lain:

 1. Kurang menghabiskan masa memasak daripada dapur elektrik biasa.
 2. Isi padu ruang minimum dengan fleksibiliti yang luas dan pertukaran antara kebanyakan peralatan dapur.
 3. Proses automasi.
 4. Pelbagai mod.
 5. Memantau kemajuan memasak melalui dinding lutsinar.
 6. Kemungkinan untuk menggunakan peralatan dari pelbagai jenis.
 7. Memasak beberapa makanan pada masa yang sama.
 8. Penggunaan kuasa rendah.

Seperti perkakas dapur lain, alat pengangkut udara itu selain kelebihan dan kekurangannya. Oleh itu, bergantung pada model dan pengubahsuaian isi kompak bekas memasak, mungkin tidak mencukupi. Sebaliknya, terdapat terlalu banyak spesimen yang tidak dapat ditempatkan di dapur bersaiz kecil modern..

Kualiti negatif yang lain ialah pemanasan permukaan luar yang berlebihan, yang, jika lalai dan tidak memerhatikan langkah keselamatan, boleh menyebabkan luka bakar jika disentuh secara tidak sengaja. Di samping itu, jika anda tidak mengikut cadangannya, maka produk boleh menjadi terlalu kering..

Syor! Beberapa petua mudah akan membantu memperluaskan operasi pesawat udara, penggunaannya juga sedikit memudahkan operasi hariannya. Sebelum memuatkan produk, peranti harus dipanaskan pada parameter operasi selama 7-10 minit. Lebih baik memasang peranti di tempat sedemikian sehingga tidak ada orang dari rumah yang sengaja menyentuhnya atau membakarnya. Terbaik untuk dibakar dalam bekas kaca nipis. Setelah mengaktifkan fungsi pembersihan diri, lap kelalang dengan kain lembut.

Beberapa kelebihan memilih hidangan yang dimasak dalam mesin pengering udara

Hidangan yang disediakan mengikut prinsip rawatan udara panas dalam mesin pengering udara mempunyai kelebihan berikut:

 1. Produk daging, ayam dan ikan semasa rawatan panas kehilangan hampir separuh lemak semula jadi mereka, yang hanya mengalir ke bahagian bawah termos. Akibatnya, hidangan tidak membakar, mengekalkan nutrien dan menjadi makanan.
 2. Anda boleh menggoreng di dalam kapal terbang tidak lebih buruk daripada di dalam kuali - dengan kerak rangup yang sebenar, tetapi tanpa menggunakan satu gram minyak.
 3. Semasa memasak, daging diletakkan di rak dawai, sementara lemak terkumpul di bahagian bawah dan tidak berinteraksi dengan hidangan dengan cara apa pun, yang tidak termasuk masuknya karsinogen berbahaya ke dalam badan.
 4. Prinsip pengoperasian kapal terbang membolehkan anda menggunakan kaedah utama memasak makanan sihat - rebusan, reneh, penaik, dll..
 5. Makanan mengekalkan lebih banyak vitamin, mineral dan nutrien lain daripada menggoreng tradisional.
 6. Hidangan airfryer mengandungi kurang lemak dan lebih mudah dicerna.
mvidio.ru

Fryer ini direka untuk kerja seharian, jadi anda boleh memasak makanan yang enak, sihat dan bervariasi untuk seisi keluarga di dalamnya.

Penting! Apa sahaja model kapal terbang yang dibeli, ia mestilah sesuai dari sudut praktikal - semua tetapan jelas dan ringkas, walaupun anda harus menggunakannya sebulan sekali.

Cara memilih model yang baik

Dengan pemeriksaan kursor luaran, mana-mana model kapal terbang kelihatan menarik. Namun, ketika memilih, seseorang juga harus memperhatikan beberapa ciri prestasi berikut:

ParameterPenerangan
KuasaSebilangan besar unit kapal terbang dilengkapi dengan elemen pemanas untuk 1-1.7 kW. Semakin tinggi penunjuk ini, semakin pendek masa memasak, tetapi juga semakin banyak penggunaan tenaga..
IsipaduMengikut kriteria ini, peranti dibahagikan kepada beberapa kategori: Ringkas - kira-kira 2-3 liter. Sederhana - hingga 8 liter. Besar - 10-18 liter. Parameter ini secara langsung mempengaruhi jumlah hidangan yang disediakan..
Jenis elemen pemanasanPada asasnya, elemen pemanasan pesawat udara terbahagi kepada - logam dan halogen. Kerja pertama mencapai 9-10 tahun, yang kedua - hanya 2-3 tahun. Walau bagaimanapun, dari segi praktikal, mereka berbeza dengan ketara. Halogen tidak memerlukan masa pemanasan, yang memendekkan masa memasak. Semasa memilih jenis peranti ini, penting bahawa lampu rapuh di luar dilindungi oleh parut khas..
Jenis kawalanSistem kawalan Airfryer dibahagikan kepada mekanikal dan elektronik. Yang pertama lebih murah, yang kedua lebih senang kerana mereka melakukan kerja berdasarkan prinsip pengaturcaraan dan automasi, yang sangat memudahkan prosedur memasak.
Kepantasan meniupPengangkut udara boleh berfungsi hanya pada satu kelajuan atau dengan kemampuan untuk menyesuaikan - rendah, sederhana dan tinggi.
Pilihan PerlindunganAlat pengangkut udara dilengkapi dengan pendakap pada penutup atau penutup yang boleh ditanggalkan. Yang pertama membolehkannya ditutup dengan lebih ketat semasa operasi, yang kedua - menggunakan cincin pengembangan tambahan untuk meningkatkan kelantangan.

Beberapa petua praktikal untuk memilih kapal terbang:

 1. Kumpulan fungsi mesti sesuai dengan tujuan sebenar dan rangkaian produk yang disediakan.
 2. Peralatan tambahan, seperti probe ambil, tusuk sate, lidi ayam, akan memperluas senarai hidangan siap dan mempermudah pengoperasian peranti.
 3. Item kecil seperti kabel kuasa yang boleh dilepaskan akan menjadikan peranti lebih mudah dikendalikan dan disimpan.
 4. Penutup berengsel mesti dipasang pada pendakap logam yang selamat.

Syor! Versi penutup penutup udara membolehkan anda menutup bekas memasak dengan lebih ketat daripada yang boleh ditanggalkan. Ini akan memastikan masa memasak lebih pendek dan kualiti makanan yang lebih baik..

Apa yang boleh dimasak di dalam kapal terbang

Oleh kerana prinsip operasi yang diguna pakai, alat pengering udara sebenarnya adalah alat sejagat dan membolehkan anda menyediakan pelbagai jenis hidangan:

 1. Sup, borscht, bubur, kentang yang dibakar dalam periuk, pizza, serta semua jenis kursus pertama yang lain.
 2. Sayuran rebus, bakar dan rebus.
 3. Yogurt buatan sendiri dan keju kotej.
 4. Pengambilan, pengeringan, pengetinan persediaan musim sejuk dari sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri, cendawan.
 5. Sediakan resipi salai panas, dan juga resipi untuk boiler berganda dan penggoreng lemak pekat.
 6. Membakar roti, kek buatan sendiri dan pastri.
 7. Diet memanggang daging, ikan, ayam.
 8. Membuat jem, minuman keras.
mvidio.ru

Sebagai tambahan, kapal terbang, pada prinsipnya, membolehkan anda mencairkan dan memanaskan semula makanan siap pakai..

Maklumat penting! Hampir setiap model moden kapal terbang beroperasi mengikut prinsip kawalan pemasa digital. Dengan pertolongannya, waktu akhir program dipantau dengan parameter suhu dan kecepatan hembusan yang diberikan..

Kesimpulan utama

Mesin pengangkut udara adalah alat dapur sejagat yang terdiri daripada bekas lutsinar, penutup dengan elemen pemanas dan kipas angin, dan panel kawalan. Prinsip operasinya adalah seperti berikut:

 1. Setelah parameter pada unit kawalan ditetapkan dan butang mula diaktifkan, pemanas dan kipas dihidupkan..
 2. Aliran udara panas, yang merata ke atas isi dalam termos, menghasilkan perlakuan panas terhadap produk.
 3. Apabila pemasa tamat, peranti akan dimatikan.

Dari segi fungsi dan kemampuan, alat pengering udara membolehkan anda menjalankan hampir semua jenis masakan yang tersedia - rebusan, memasak, membakar, dandang berganda, merokok, menggoreng, dll. Jenis peranti berbeza dalam parameter seperti sistem kawalan, kuasa, jenis elemen pemanasan, kelantangan, program, jenis penetapan penutup. Antara kelebihan utamanya ialah:

 1. Kos memasak minimum.
 2. Dimensi kecil berbanding peralatan dapur standard.
 3. Keserbagunaan yang luas.
 4. Kawalan automatik.
 5. Pelbagai mod dan program.
 6. Keupayaan untuk memerhatikan proses melalui dinding lutsinar.
 7. Penggunaan kuasa minimum.
 8. Penggunaan peralatan dari pelbagai jenis.
 9. Masakan serentak beberapa hidangan.

Semasa memilih kapal terbang, perlu memperhatikan bukan hanya parameter operasi, tetapi juga set fungsi, peralatan dan jenis pengancing yang optimal untuk penutup.

Sekiranya anda mempunyai maklumat tambahan mengenai prinsip operasi, aplikasi dan pengoperasian kapal terbang, serta apa yang anda boleh memasak di dalamnya, pastikan untuk membagikannya dalam komen.

Apa itu kapal terbang

Ramai suri rumah tahu bahawa dengan bantuan peralatan dapur khas dan teknologi moden, anda dapat mempercepat proses memasak dengan mudah. Baru-baru ini, semakin kerap mereka memperoleh unit pelbagai fungsi untuk dapur, yang disebut sebagai pesawat udara. Ia sangat sesuai untuk menyediakan pelbagai makanan, termasuk diet dan menu kanak-kanak. Dengan itu, anda bukan sahaja boleh memasak, tetapi juga kering, panas, memanaskan semula, dll..

Apa itu kapal terbang

Panggangan udara panas adalah perkakas rumah yang dapat memasak makanan yang berbeza dengan bantuan aliran panas di dalamnya. Dalam penampilan, ia adalah mangkuk volumetrik lutsinar, yang mempunyai sokongan tambahan dari bawah dan atas, dan penutup di atas. Di dalam pesawat udara terdapat elemen pemanasan (elemen pemanasan khas) dan kipas angin, di luarnya terdapat panel kontrol dengan mana Anda dapat memilih mod, suhu, waktu.

Ciri dan peralatan Airfryer

Set alat pengangkut udara termasuk (bergantung pada model yang anda beli, pada beberapa model mangkuk tambahan disertakan dalam set untuk menyiapkan porsi untuk syarikat besar) mangkuk kaca temper transparan bulat (kadang-kadang bujur). Isipadu boleh dari 7 hingga 14 liter. Set harus merangkumi grid, dua mangkuk. Kit ini juga merangkumi penutup dengan kipas angin dan alas dengan pemanas yang kuat (bergantung pada model).

Cara memasak makanan menggunakan kapal terbang, apakah prinsip operasinya

Fryerer berfungsi mengikut prinsip berikut: dengan bantuan elemen pemanasan, satu rejim suhu dikekalkan di dalam bekas, dan kipas yang terletak di penutup mengedarkan udara panas ke seluruh bekas secara merata, sambil memberikan suhu maksimum pada bahan-bahan yang diletakkan di grid. Terlepas dari mod di mana panggangan ditetapkan, para pangeran kerjanya selalu sama.

Pada model baru kapal terbang moden, menjadi mungkin untuk memilih rejim suhu secara bebas, dari 60 hingga 200 darjah, yang sangat sesuai untuk setiap pencinta hidangan moden yang lazat. Terima kasih kepada mod suhu terkawal, anda boleh memasak makanan dengan betul, tanpa mengeringkannya, merebus atau menggorengnya dengan betul.

Apa yang boleh anda masak dengan kapal terbang

Pengangkut udara mempunyai sebilangan besar fungsi, dan ia dapat menggantikan peranti seperti:

 • pembakar roti;
 • ketuhar gelombang mikro;
 • dapur elektrik;
 • panggangan BBQ brazier dan elektrik;
 • ketuhar;
 • pengukus;
 • pengering untuk sayur-sayuran dan buah-buahan;
 • pembuat yogurt;
 • kuali yang digunakan untuk menyediakan kursus pertama;
 • boleh sterilizer.

Semua fungsi peranti yang disenaraikan di atas dapat dilakukan oleh pesawat udara, bergantung pada modelnya. Beberapa model mempunyai fungsi tambahan yang berbeza.

Fungsi apa yang dimiliki oleh pesawat udara

Perlu diingat bahawa setiap kapal terbang mempunyai fungsi yang berbeza, dan semakin banyak fungsi yang dilakukannya, semakin tinggi kategori harganya. Penting bagi setiap orang untuk dapat memasak makanan yang sihat tanpa menambahkan minyak. Sehubungan dengan itu, kapal terbang adalah penyelesaian yang optimum, kerana dapat memasak pelbagai jenis hidangan tanpa menambahkan minyak. Sekiranya anda memasak ayam, maka semua lemak yang dikeluarkan akan mengalir ke bahagian bawah mangkuk, dan ayam akan dimasak berair, kerana jusnya habis, sementara lemak tidak masuk ke dalamnya, tetapi hanya mengalir keluar.

Alat pengering udara sering digunakan untuk merokok, dan mod memasak dan mengukus sangat sesuai untuk menyediakan makanan bayi. Semasa mengukus, tidak perlu menambahkan minyak atau rempah tambahan, kerana tanpa ini hidangan akan tetap enak, sesuai untuk menu kanak-kanak, sambil mengekalkan semua selera dan vitamin dalam komposisinya.

Fungsi utama kapal terbang dianggap sebagai:

 • merokok dengan baik;
 • dandang berganda;
 • pencampuran;
 • mengekalkan suhu yang sama;
 • pembersihan diri;
 • penderita;
 • pengeringan.

Cara menggunakan pesawat udara dengan betul

Sebelum membuat sebarang pembelian, anda perlu mengira mengapa anda mengambil produk ini atau itu. Dalam kes ini, anda mesti membuat permulaan berapa banyak orang (rata-rata) yang anda akan memasak di dalamnya, dan cara yang diperlukan untuk memasak. Setelah membeli peranti, anda perlu membaca arahannya, di mana ia ditulis langkah demi langkah bagaimana menggunakannya, ciri dan kualiti yang ada.

Setiap kapal terbang mempunyai butang hidup / mati. Panel kawalan pada setiap gril berbeza, jadi perlu mengenali setiap satu. Beberapa model mempunyai panel sentuh (model yang lebih moden) yang menunjukkan tidak hanya modus, tetapi juga suhu maksimum dan jangka waktu memasak. Pada beberapa model, anda secara bebas dapat memilih mod suhu yang diperlukan (pada panel kawalan) dan durasi (juga ditunjukkan pada panel).

Kebaikan dan keburukan pesawat terbang

Pengangkut udara adalah salah satu pembantu utama dalam memasak, kerana ia boleh digunakan untuk memasak bukan sahaja makanan yang lazat, tetapi juga yang paling berguna. Kelebihan peranti sedemikian adalah:
1. Mempunyai sebilangan besar mod. Dengan itu, anda boleh menggoreng, memasak, merebus, merokok, mensterilkan dan memanaskan, sementara memerlukan sedikit ruang di dapur.
2. Penggunaan minyak minimum. Berbanding dengan penggorengan, alat pengangkut udara memerlukan sedikit minyak, dalam kebanyakan kes - sama sekali tidak memerlukan.
3. Tidak perlu membeli hidangan tambahan, kerana semua yang anda perlukan dijual bersama dalam satu set.
4. Sebarang hidangan senang disediakan. Untuk menyediakan hidangan, anda tidak perlu terus memantau prosesnya, kerana kapal terbang akan menyediakannya untuk anda. Anda hanya perlu melihat apakah hidangan itu dimasak.
5. Menjimatkan masa. Di dalam kapal terbang, anda boleh memasak dua pinggan sekaligus, menggunakan dua rak dawai. Jadi, sebagai contoh: di bahagian bawah anda boleh menggoreng ayam, dan di bahagian atas anda boleh memasak sayur-sayuran.

Terdapat juga kekurangan, walaupun sebilangan kecil daripadanya. Yang utama adalah:
1. Jumlah pengangkut udara tidak besar, walaupun anda membelinya dengan mangkuk terbesar, ia masih tidak mencukupi untuk syarikat seramai 10 orang, misalnya.
2. Sebilangan hidangan memerlukan masa lebih lama untuk memasak daripada kuali. Sebagai contoh, sosej boleh digoreng dalam kuali dalam beberapa minit, dan alat pengering udara akan melakukannya dalam 15 minit atau lebih..
3. Sekiranya setetes air sejuk jatuh secara tidak sengaja di atas mangkuk kaca panas, gelas itu mungkin pecah..