Absinthe

Absinthe adalah minuman yang paling merosot, misteri dan tidak adil pada abad ke-19. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan sejarah penciptaannya, kesannya terhadap budaya dunia, penurunan dan pengabaian. Dan tentu saja, komposisi dan resipi absinthe.

Apa yang absinth dan apa yang tidak absinth

Absinthe - dari Absinthe Perancis, nama kayu cacing Artemisia absinthium. Wormwood bukan satu-satunya komponen minuman, resipi, bergantung pada jenama dan masa pengeluaran, merangkumi banyak komponen lain.

Katakan segera: terdapat tiga resipi asas untuk alkohol yang kuat, yang disebut absinthe, dan hanya satu daripadanya yang asli.

 • Pewarnaan kayu cacing, anise dan adas dalam alkohol anggur, disuling setelah infus, dengan kekuatan 70-90%. Sebagai tambahan kepada alkohol, tincture mengandungi kepekatan minyak pati yang tinggi, dan kandungan thujone di dalamnya mencapai 60-100 mg per liter (secara teknikal mustahil untuk memperoleh kepekatan tinggi). Ini benar absinth, "peri hijau" dan "penyihir hijau", minuman kegemaran bohemia Paris abad ke-19, yang membuat anda gila dan membuka dunia dan jurang. Dalam artikel ini, kita akan membincangkannya..
 • Tekstur kayu cacing murah pada alkohol industri, dengan pelbagai bahan tambahan, hingga terpentin. Ia terkenal pada abad ke-19 di Perancis di kalangan proletariat dan masyarakat paling bawah kerana sifatnya yang murah dan kemampuan untuk mengubah otak menjadi labu dalam waktu sesingkat mungkin.
 • Tiruan moden, yang berwarna dan alkohol berperisa, dengan kandungan thujone rendah (sehingga 10 mg seliter) atau sama sekali. Minuman ini tidak ada kaitan dengan absinth.

Larangan penghasilan absinth mengikut resipi tradisional tidak bermaksud ia dipatuhi. Dan pada masa ini terdapat beberapa jenama absinth yang sesuai dengan tradisi. Tetapi lebih banyak lagi di bawah..

Secara teknikal, absinthe dekat dengan balsem dan pahit (pahit), tetapi sebenarnya ia adalah bentuk farmaseutikal alkohol tincture lama - tincture. Tidak hairanlah: ia muncul sebagai ubat dan digunakan untuk tujuan perubatan. Ciri khasnya adalah penyulingan tambahan infus herba, yang menjadikan absinth sama dengan minuman keras. Tetapi tidak seperti minuman keras, "peri hijau" tidak mengandungi gula.

Sejarah

Tidak diketahui siapa sebenarnya yang mencipta resipi absinth klasik itu. Kayu cacing pahit telah digunakan sebagai ubat dan ramuan dalam minuman beralkohol sejak zaman Yunani Kuno - kayu cacing digunakan untuk menutupi bau alkohol berkualiti rendah, sebagai ubat untuk cacing dan komponen tonik. Ada wain kayu cacing (vermouth, "absintite"), bir wormwood bir, tincture farmasi dan ekstrak. Oleh itu, kemunculan alkohol yang kuat pada kayu cacing hanya merupakan kesimpulan yang tidak dapat dilupakan, dan ada kemungkinan bahawa minuman serupa ada sebelum resipi Pierre Ordiner dan saudara perempuan Enrio, hanya warna kayu cacing tidak menemukan penyair yang menghargai sifat.

Bahan-bahan lain (anise dan adas) telah digunakan untuk membakar semangat dan untuk tujuan perubatan. Tegasnya, absinth tidak boleh disebut tincture kayu cacing - anise dalam komposisi penting pada tahap yang sama, jika tidak lebih.

Bagaimanapun, absinth tradisional muncul di Switzerland pada akhir abad ke-18. Menurut satu versi, ia diciptakan oleh pimpinan kerajaan Pierre Ordiner, yang melarikan diri dari Revolusi Perancis ke Switzerland. Ordiner merawat pesakitnya dengan warna ini, dan mereka melihat kejelasan fikiran, tumpuan dan peningkatan mood antara kesannya..

Menurut versi lain, Ordiner sendiri tidak mencipta apa-apa, dan jamu tempatan, saudara perempuan Enrio, berkongsi resipi dengannya. Bagaimanapun, setelah kematian Ordiner, saudara perempuan Enrio yang menjual resipi itu kepada Major Dubier, yang memulakan pengeluaran industri. Menurut resipi tertua, jenama absinth menjadi "Pernod" - dengan nama menantu Mejar Dubier. Pengeluaran dari Switzerland dipindahkan ke Perancis, dan tidak lama kemudian, pengeluaran absinth harian adalah 20 ribu liter sehari..

Resipi klasik

Bahagian ramuannya tidak diketahui; nuansa seperti itu, untuk alasan yang jelas, dirahsiakan. Alkohol anggur berkualiti tinggi digunakan untuk pengeluarannya. Anise, adas, kayu cacing kering direndam dalam alkohol semalaman, setelah itu campuran tersebut disuling. Hyssop, lemon dan beberapa ramuan dan rempah lain ditambahkan ke sulingan untuk meningkatkan rasa..

Pada masa akan datang, pelbagai pengeluar absinthe membuat perubahan sendiri terhadap teknologi tradisional, contohnya, penyulingan semula dan komponennya sendiri. Prinsipnya tidak berubah: tidak ada tahap fermentasi, dan gabungan komponennya hampir mekanikal..

Tidak ada pertanyaan mengenai "pewarnaan" apa pun, yang sekarang menyiratkan resipi absinth di rumah, dan tidak ada pertanyaan: minuman itu mengandungi klorofil, yang memberi absinthe warna hijau zaitun. Klorofil memudar dalam cahaya, jadi absinthe yang sebenar selalu dibungkus dalam gelas gelap.

Sekiranya anda melihat absinth hijau dalam botol kaca berwarna putih, ia berwarna. Mungkin ia akan kelihatan enak dalam koktel serpihan, tetapi minuman di dalam botol itu tidak absinthe, atau ia disediakan dari ekstrak, dan tidak menggunakan teknologi tradisional.

Kesan mendung (louche)

Minyak pati dalam larutan alkohol tidak stabil. Menambah air sejuk ke absinthe menurunkan kepekatan alkohol dan membebaskan minyak pati, memutuskan ikatan kimia yang lemah. Oleh kerana minyak pati dibebaskan, membentuk emulsi, minuman kehilangan ketelusannya dan berubah warna, menjadi hijau susu.

Ester aromatik yang berlainan dibebaskan pada kepekatan air tertentu, dan semasa pencairan, absinth secara beransur-ansur mengubah sifatnya, mengubah aroma dan rasa. Mencari konsentrasi yang tepat adalah kemahiran ahli pengetahuan. Walau bagaimanapun, absinth tidak bertolak ansur dalam pencairan atau minum..

Pertengahan abad ke-19: absinthe menjadi fesyen

Oleh kerana absinthe pada awalnya tidak dianggap sebagai minuman beralkohol bebas, tetapi dianggap sebagai ubat, dengan permulaan perang kolonial Perancis di Afrika Utara, ia masuk ke tentera dengan tepat sebagai ubat: sebagai ubat untuk parasit usus, pencegahan malaria, disentri dan pembasmian kuman air minum. Tentera dengan cepat menghargai kemungkinan warna kayu cacing, dan setelah didemobilisasi, mereka kembali ke tanah air dengan ketagihan baru..

Monsieur di poster iklan sama sekali tidak menyerupai dekaden gila

Pendakwah utama absinthemania adalah dekaden, penulis dan seniman Paris. Sifat penglihatan yang membangkitkan, tumpuan, rasa kesunyian dalaman dikaitkan dengan absinth, ia dianggap sebagai sumber inspirasi. Adakah absinthe benar-benar mempunyai sifat seperti itu? - Tidak dikecualikan. Minyak pati juga dikreditkan dengan sifat psikoaktif, dan apabila digabungkan dengan alkohol yang kuat, ia sebenarnya dapat nyata.

Pengharaman absinthe mengakhiri era kemerosotan. "Semangat boulevards Paris" adalah perkara masa lalu.

Akhir Peri Hijau

Ketiadaan pada masa kita

Tetapi tidak boleh dikatakan bahawa larangan absen di Amerika Syarikat, Perancis dan Switzerland menghentikan minuman itu sendiri dan semangatnya. Tidak semua negara mengikuti larangan tersebut: absinth terus diproduksi di Republik Ceko, Sepanyol, dan setelah pelonggaran undang-undang di EU sejak 2004, varietas absinth dengan kandungan thujone hingga 10 mg seliter dan bahkan lebih tinggi tersedia hampir di mana-mana..

Beberapa pengeluar telah mengembangkan minuman seperti absinthe yang sama sekali tidak mengandungi kayu cacing atau thujone. Jadi, dalam tincture "pastis" dan bukannya kayu cacing, anise bintang digunakan, dan dalam "pernod putih" - putih. Minuman seperti itu adalah ersatz: mereka jauh menyerupai rasa prototaip, tanpa khasiatnya.

Pengesahan semula absinth pada akhir abad ke-20 bermula dengan jenama Czech Hill's Absinth. Pakar menilai kualitinya sangat rendah, tetapi sudah mengandungi 1.5 mg thujone seliter. Jenama ini dilancarkan dengan tangan ringan Johnny Depp, yang berbicara mengenai kesannya menggunakan Hill semasa penggambaran "Fear and Loathing in Las Vegas" dalam wawancara tahun 1998. Sejak 2004, Hill's Absinth telah mendapat populariti di UK, dan selepas itu - di negara lain..

Walau bagaimanapun, jenama yang menghasilkan semula resipi sejarah sangat menarik minat pengguna. Banyak yang berubah dalam teknologi, dan tidak selalu menjadi yang lebih buruk. Sudah jelas bahawa absinth tidak akan hilang, seperti beberapa minuman beralkohol lain, terlupa dan hilang.

Mitos absinth paling gila

Internet telah berubah dari sumber maklumat menjadi sumber maklumat. Berapa banyak omong kosong yang dapat dijumpai atas permintaan "Absinthe" di mana-mana enjin carian, lebih-lebih lagi di laman web yang popular! Mari kita analisis hanya yang paling liar.

Propaganda anti-alkohol Perancis pada akhir abad ke-19. Daripada menari dengan Green Fairy, peminumnya bermain dengan kematian, dibanjiri oleh penglihatan suram

 • "Rasa absinthe ditentukan oleh kayu cacing pahit." Palsu: kayu cacing memberikan kepahitan yang menyegarkan, tetapi absinth tidak terasa seperti kayu cacing itu sendiri. Rasa utama absinthe berasal dari komponen lain: anise.
 • "Keruh absinth ketika air ditambahkan disebabkan oleh kehadiran thujone." Salah: Anethole, ester aromatik anise, dan beberapa ester lain menyebabkan jerebu. "Kekeruhan" dapat muncul, tetapi thujone dalam komposisi mungkin sama sekali tidak. Tetapi jika tidak ada, tidak ada eter dalam komposisi..
 • "Thuillon mampu menyebabkan halusinasi." Tidak terbukti. Dalam dos yang tinggi, ia beracun dan boleh menyebabkan tindak balas biologi pada reseptor yang sama dengan cannabinoid. Tetapi para penyelidik gagal menghasilkan semula kesan yang melekat pada cannabinoid: kandungannya di absinth terlalu rendah. Alkohol kuat adalah bahan aktif utama di absinth.
 • "Absinthe boleh dan harus digunakan dalam memasak: tambahkan koktel, pencuci mulut dan bahkan daging flambé." Dan dalam hal ini, "penulis iklan" Rusia lebih awal daripada yang lain: demi pertanyaan carian dan menarik lalu lintas ke laman web ini, mereka akan menyusun cerita dalam 5 minit, yang kemudian akan ditulis semula ribuan kali oleh orang lain, kurang kreatif. Hanya ada dua komponen yang dapat mengikat absinth: air sejuk dan gula. Tidak ada koktel, tidak ada lemon.
 • "Absinthe dapat diperoleh dengan memasukkan herba dengan vodka." Ya, saya telah melihat resipi seperti ini, ini diterbitkan secara serius di beberapa laman web masakan. Anda dapat memperoleh persamaan absinth dengan cara ini jika, setelah bersikeras, menyaring warna alkohol ini dari kayu cacing, anise dan adas. Tetapi perlu diingat: anda akan mendapat jumlah yang paling murah, yang meracuni proletar Paris dan apache, dan kerana itu absinth dilarang. Hampir tidak dapat dibahas mengenai kelebihan rasa "absinthe" seperti itu, kecuali jika anda peminat campuran batuk. Selain itu, vodka, kerana kekuatannya yang rendah, tidak akan dapat mengeluarkan minyak pati, atau anda akan mendapat kepekatan yang tidak dapat diabaikan..
 • "Absinthe menyebabkan kejang, halusinasi, penurunan moral yang meluas, kemurungan dan kegilaan." Tindakan ini dikaitkan dengan thujone, sebenarnya, kita sedang membincangkan tentang gejala mabuk yang berlebihan terhadap gegaran delirium. Histeria awal abad ke-20 disebabkan oleh banyak sebab, yang utama adalah kepentingan ekonomi pengeluar wain Perancis. Industri anggur yang pulih setelah pencerobohan Philoxera mengalami kerosakan yang besar kerana permintaan yang menurun.
 • "Cara Rusia untuk minum absinth: cairkan minuman dengan sirap gula." Tidak ada "cara Rusia". Di Rusia, absinth tidak pernah menikmati populariti dan tidak meninggalkan jejak sama ada dalam budaya atau tradisi (jika anda tidak mengambil beberapa lagu pop dengan tuntutan percintaan dan kesopanan). Walaupun, tentu saja, beberapa bar moden mungkin mempunyai tradisi minum mereka sendiri, tidak perlu membicarakan skala apa pun..

Cara memilih absinth dan menentukan kualitinya

 • Pada masa ini, anda boleh memilih salah satu daripada 5 lusin jenama absinth yang dihasilkan di Perancis, Sepanyol, Republik Czech dan beberapa negara lain. Sebilangan besar minuman ini tidak lebih daripada minuman keras biasa yang meniru absinthe sebenar. Tetapi ada juga jenama yang layak, tidak banyak dari mereka. Perhatikan La Fee Perancis, La Bleue Swiss, Logan Ceko 100, Raja Roh dan Sebor, Mari Mayans Sepanyol.
 • Absinthe sebenar mengandungi minyak pati. Alkohol yang kuat menjadikannya terikat, jadi absen sebenar tidak boleh mengandungi alkohol kurang daripada 68%.
 • Apabila absinth dicairkan dengan air sejuk, minyak pati dibebaskan, dan apabila dicampurkan dengan air, ia membentuk emulsi keputihan, yang sangat "ampas". Sekiranya, semasa menambahkan air ke absinth, tidak ada jerebu yang terbentuk, anda membeli kayu cacing pahit, ubat kumur atau yang serupa - tetapi tidak absen.
 • Sekiranya anda melihat sesuatu seperti "bebas thujone" pada label, atau "absinthe halus" - ini bukan absinthe, tetapi yang terbaik adalah warna kayu cacing.

Perkara yang tidak harus anda fokuskan:

 • Warna. Ya, hanya minuman berwarna yang berwarna hijau zamrud. Tetapi bukan fakta bahawa absinth yang baik tidak diwarnakan secara buatan: jenama moden menggunakan ekstrak tumbuhan, tetapi mereka tidak lagi memberikan warna ciri.
 • Kepahitan Tegasnya, absinth adalah pahit, tetapi tidak lebih. Rasa diberikan kepadanya lebih banyak oleh anise daripada kayu cacing. Proses memisahkan minyak pati dan membentuk emulsi memulakan proses transformasi rasa dan bau minuman berkualiti yang agak kompleks. Walaupun kepahitan adalah sifat pahit, tetapi tidak absen.

Cara minum absinth

Upacara adalah bahagian terpenting dalam budaya absinth. Mungkin dialah yang menarik minat orang seni pada zamannya. Jelas bahawa askar Perancis tidak mampu membuang waktu untuk melakukan semacam ritual, tetapi pada pertengahan abad ke-19, tradisi dan peraturan telah ditetapkan. Inilah cara tradisional utama yang berlaku untuk absinthe sebenar. Untuk ersatz moden mereka tidak sesuai, kerana "absinthe" seperti itu tidak mengandungi minyak pati dalam kepekatan yang diperlukan.

Penjajah tentera

Absinthe dituangkan ke dalam gelas (biasanya - dua jari). Masukkan air sejuk secukup rasa. Bahagian yang disyorkan adalah 1 ukuran absinth hingga 5 ukuran air, bergantung pada kekuatan minuman. Gula tidak disediakan dalam kes ini, kerana kita adalah tentera?

Tradisional Paris

Untuk kaedah ini, anda memerlukan sudu khas untuk absinth (berlubang, senang meletakkannya di atas gelas) dan pancuran bar (bekas untuk minuman). Tuangkan sedikit absinth ke dalam gelas absinth (dosis yang disarankan adalah 75 ml), letakkan sudu di atas gelas, sepotong gula ketulan pada sudu, dan perlahan-lahan mulai meneteskan air sejuk dari air pancut ke atas sepotong gula. Apabila gula telah mencair, dan absinth menjadi keruh, anda boleh mula merasainya.

Sekiranya anda tidak mempunyai bar "air pancut", anda boleh mendapatkannya dengan periuk kecil biasa, perkara utama adalah tidak tergesa-gesa. Nisbah absinth dan air dapat bervariasi dari 1: 2 hingga 1: 7, bergantung pada pengeluar: mereka biasanya mengesyorkan perkadaran tertentu yang membolehkan rasa terungkap..

Kaedah Sentsbury

Gelas berisi absinth dimasukkan ke dalam gelas lebar (untuk bourbon atau wiski) dengan bahagian bawah rata. Mulailah menuangkan air sejuk ke absinthe dalam aliran nipis, sehingga cairan itu mula menuangkan ke dalam gelas.

Kaedah ini sesuai untuk estetika visual: anda dapat memerhatikan bagaimana cecair hijau telus secara beransur-ansur berubah warna, menjadi legap. Sudah tentu, ersatz tidak sesuai untuk ini: penggantungan koloid eter tidak terbentuk di dalamnya, tidak ada yang perlu dilihat. Gula juga tidak tersirat.

Cara minum absinthe jenama moden

Seperti yang telah kami katakan di atas, teknologi moden untuk pengeluaran minuman keras-anise kayu dasarnya berbeza dari yang tradisional, dan oleh itu "absinth" ini hanya samar-samar mengingatkan. Ini bermaksud budaya penggunaannya sama sekali berbeza. Pertama, anda mesti meminumnya tanpa cair: hanya dalam bentuk ini anda akan mendapat pelbagai aroma herba yang kaya dengan alkohol yang kuat. Ya, "absinthe" ini cukup kuat (rata-rata - 70% vol), tetapi walaupun begitu, ia senang diminum. Jangan minum dalam satu tegukan, menghirup. Dan perhatikan norma: minumannya agak rumit, kerana ia senang diminum.

Saya tidak mengesyorkan mencairkan pseudo-absinthe jenama moden dengan air: dalam bentuk yang dicairkan, anda akan mendapat cecair yang agak jahat dengan rasa elixir gigi: nota kayu cacing, pudina, lemon hilang, anise mendominasi - lebih-lebih lagi, dengan nota manis, tanpa kepahitan. Dan tentu saja, tidak akan ada keruh yang disebabkan oleh pelepasan minyak pati, kerana sama sekali tidak ada minyak pati, atau terlalu sedikit..

Kami tidak menganggap keseronokan moden dengan pembakaran gula atau alkohol dan helah bar yang lain, menganggapnya tidak sopan dan tidak perlu. Hanya di "Wikipedia" anda dapat menjumpai beberapa cara seperti "Gaya Tambov", "Duduk", "Berlari" Dengan perkara-perkara seperti itu, para bartender dapat menghiburkan gelandangan mabuk, tetapi ini tidak ada kaitan dengan budaya absinth.

Kesimpulannya

Absintheisme Perancis abad ke-19 telah menjadi harta sejarah, tidak ada pergantungan baru pada absinthe. Salah satu masalah utama adalah ketidakpastian: adakah absin boleh dianggap sebagai minuman beralkohol atau minuman beracun yang merosakkan keperibadian dan kesihatan? Tidak ada penyelidikan. Tetapi diketahui bahawa bahkan absinthe klasik lebih berbahaya sebagai minuman beralkohol yang kuat, dan bukan kerana kehadiran thujone..

Apa itu absinthe?

Bahkan mereka yang tidak pernah minum absinthe pernah mendengarnya. Kemuliaan halusinogen menumpukan pada minuman beralkohol, dan kegembiraan di sekitar minuman beralkohol bermutu tinggi ini pada masa yang berlainan meningkat lebih banyak daripada pada arak dan sampanye. Mari lihat apa itu - absinth, apa bahaya dan faedah minuman, berapa darjah di absinthe, dll..

Sejarah vodka kayu cacing yang tidak ada

Sejarah minuman beralkohol ini dari wormwood bermula pada akhir abad ke-18, ketika dua penyembuh Switzerland mengeluarkannya pada bulan mereka sendiri. Doktor Ordiner, yang terkenal dengan komposisi sebagai ubat, mengambil alih penyebaran bahan yang tidak biasa: absinth minuman beralkohol dipromosikan olehnya sebagai ubat untuk hampir semua penyakit yang ada.

Terima kasih kepada doktor, absen alkohol hijau dengan kedok ubat menjadi begitu popular di masyarakat tinggi Eropah dan di kalangan orang biasa sehingga dia "dirawat" olehnya, betul atau salah, baik tua dan muda..

Itu diberikan kepada pasukan untuk pencegahan batuk rejan, disentri dan malaria, mereka membasmi kuman air untuk mereka, dan wanita muda Perancis meminumnya tanpa cairan: jadi mereka terus masuk ke korset mereka (dan mendapat sirosis hati, yang kemudian menjadi popular).

Di negara mana absensi dilarang sekarang? Tidak ada, tetapi pengedaran dan pengeluarannya dipantau dengan teliti. Minumnya tidak dilarang.

Minuman absinth ini benar-benar mempunyai khasiat perubatan. Tetapi dengan apa yang telah kita sampai sekarang? Mari kita lihat apa absinth di dunia moden.

Apa yang dibuat absinth dan bagaimana

Walaupun resipi dua ratus tahun yang lalu cukup tepat, kini tidak ada satu pun komposisi minuman ini. Hanya dua komponen yang tidak berubah di absinth:

 • zat thujone, yang membezakan absinth dengan jenis alkohol lain dan memberikan kesan halusinogenik. Baginya minuman itu dijuluki "peri hijau";
 • koleksi pelbagai ramuan.

Jenis absinthe berbeza dalam komposisi daripada yang serupa di dalamnya:

 • kekuatan absinth dalam darjah berbeza antara 54 hingga 86;
 • warnanya bergantung pada ramuan yang membentuk minuman dan boleh berwarna hijau, kuning, biru, hitam, merah, coklat, dan lain-lain;
 • komposisi ramuan absinthe berbeza dari pengeluar ke pengeluar dan mungkin termasuk anise, calamus, adas, pudina; licorice, lemon balm, angelica, white white, ketumbar, chamomile, veronica, pasli dan tanaman lain;
 • kandungan thujone boleh tinggi, rendah, dan tanpa itu sama sekali (thujone terkandung dalam kayu cacing pahit). Kaedah penyediaan thujone juga berbeza: dalam pelbagai jenis daun absinthe, batang, biji, akar kayu cacing digunakan.

Pengeluaran Absinthe

Abinth pahit kini dihasilkan di pelbagai negara. Pengilang termasuk Xenta, Jacques Senaux, Teichenne, King of Spirits, Red Absinth.

Resipi untuk warna dari Ordiner yang disebutkan di atas dianggap klasik. Komposisi selusin ramuan direndam dalam alkohol selama beberapa minggu, selepas itu alkohol disaring dan disuling. Resipi ini menggunakan ramuan segar dengan minyak pati.

Dalam resipi moden pengeluar besar, ramuan kering paling kerap digunakan, dan ketika dibuat buatan sendiri, ramuan ditumbuk dan ditahan secara berasingan..

Varian didapati berbeza dari segi kualiti, aroma, warna, kecanggihan rasa dan bahaya kesihatan..

Jenis absinthe

Klasifikasi utama absinth adalah seperti berikut:

 • hijau, kerana itu disebut "Green Fairy". Warnanya berkisar dari hijau zamrud yang kaya hingga hijau muda. Pewarna itu semula jadi - ini adalah klorofil, yang terkandung di dalam daun hampir semua tumbuhan. Oleh kerana itu, warna absinth ini boleh berubah menjadi kuning dari masa ke masa dengan cara yang paling semula jadi. Oleh kerana itu, pengeluar dapat mewarnai minuman dengan pewarna hijau buatan. Ini, dengan cara, berlaku untuk semua jenis alkohol ini: pewarnaan buatan absinth dalam warna yang berbeza adalah kaedah yang meluas;
 • hitam atau kecoklatan. Warna semula jadi minuman diberikan oleh Katechu akasia hitam, yang menambahkan nota beri dan rasa manis pada rasa. Juga, akar kayu cacing ditambahkan pada komposisi absinthe hitam, dan bukan hanya perbungaan dan daun. Biasanya varieti hitam adalah yang paling kuat;
 • absinthe kuning dibuat dengan bantuan pewarna makanan atau oleh penuaan semula jadi klorofil di dalamnya. Contoh yang terakhir adalah "Raja Roh" Czech, dibuat dengan tangan mengikut resipi lama. Spesies ini mempunyai varian dengan kandungan thujone tinggi dan rendah;
 • absinth merah mempunyai aftertaste asli, yang dicapai dengan bantuan ekstrak delima. Kekuatan minuman ini sekitar 70 darjah;
 • absinthe biru tidak berbeza komposisi dari hijau, ia hanya berwarna. Digunakan untuk membuat koktel;
 • telus. Dalam varian ini, semua ampaian dan daun dikeluarkan dari absinth.

Terdapat satu lagi klasifikasi absinth: ia dibahagikan kepada jenis kuat (55-65 darjah) dan sangat kuat (70-85 darjah). Yang pertama mengandungi sedikit atau tidak ada thujone, yang terakhir adalah minuman asli mengikut resipi lama dan terdiri daripada bahan semula jadi.

Khasiat minuman yang berguna

Walaupun minuman itu diiklankan sebagai ubat, keberkesanannya tidak stabil dan dipersoalkan. Telah lama digunakan untuk pencegahan penyakit dan pembasmian kuman, tetapi sekarang penggunaan ini telah dihentikan. Mungkin inilah yang dapat dikatakan mengenai faedah absinthe.

Keburukan absinthe

Huraian ini akan lebih luas:

 • absinth adalah alkohol, dan kuat. Oleh itu, kita dapat memasukkan dengan selamat dalam perihalan bahaya dari semua bahaya penggunaan alkohol: sirosis hati, penindasan imuniti, penyakit gastrointestinal kronik, kerosakan keluarga, penurunan kecerdasan dan aktiviti, serta semua beratus kesan sampingan alkoholisme yang lain;
 • di bawah pengaruh absinth, kecenderungan seseorang untuk melakukan jenayah meningkat dengan mendadak. Di negara-negara yang diizinkan, kematian meningkat dengan mendadak. Perancis adalah contohnya. Oleh itu, di Eropah dilarang beberapa kali, setelah itu dihidupkan semula di tempat lain dalam bentuk baru;
 • absinth adalah ubat yang menyamar sebagai alkohol. Thujone memberikan kesan halusinogenik. Seperti mana-mana ubat, absinthe adalah ketagihan dan merosakkan sistem saraf pusat. Kesan thujone pada badan tidak dapat diramalkan.

Tidak ada kekuatan penyembuhan, yang nyata atau yang diciptakan, yang akan mengatasi bahaya yang boleh dibawa oleh minuman ini kepada tubuh manusia dan jiwa..

Cara menghilangkan keinginan absinth

Klinik rawatan ubat menawarkan penyingkiran ketagihan alkohol, termasuk absinth. Rawatan dikurangkan untuk memasukkan tubuh depresi yang mematikan seseorang, dan ubat-ubatan yang mengeluarkan badan dari kegelisahan pasca-kejutan dan menghilangkan tekanan. Syaratnya adalah bahawa orang itu sudah keluar dari pesta.

Tubuh benar-benar dibersihkan dari absinth, tetapi seseorang tidak kehilangan kecenderungan untuk pesta walaupun dalam keadaan mengajukan. Sebagai tambahan, usaha untuk membuang bahan toksik dari absinthe dengan memperkenalkan tidak kurang bahan toksik tidak akan membersihkan badan dari racun..

Namun, ada jalan keluar. Di pusat pemulihan "Narconon-Standard" kami hanya menggunakan produk dan prosedur bukan ubat yang membolehkan seseorang menghilangkan sepenuhnya keinginan untuk absen dan kecenderungan untuk minum minuman keras. Nombor telefon tengah terdapat di bahagian atas halaman.

Program ini adalah pemegang rekod dunia dalam bidang pembasmian alkohol dan ketagihan dadah sepenuhnya: ia mempunyai indikator 87% orang yang benar-benar berhenti alkohol dan kembali ke kehidupan normal (tanpa sebarang tempahan, seperti memerlukan ubat lebih lanjut, lawatan ke psikologi, mengambil pengganti alkohol, dll.).).

Hubungi kami - kami dengan senang hati akan menjawab semua bagaimana dan mengapa anda, serta menerima untuk program pemulihan.

Absinthe di rumah dari cahaya bulan

Absinthe adalah minuman beralkohol yang kuat yang diperoleh dengan maserasi infus herba. Ia mendapat namanya dari kata Perancis absinth, dalam terjemahan - wormwood, dan Switzerland dianggap sebagai tempat kelahiran "peri hijau". Kekuatan absinth dalam beberapa kes mencapai 85%, tetapi lebih sering ia disimpan pada tahap 50-70 darjah. Komponen utama absinthe selepas alkohol adalah kayu cacing. Di dalam minyak esensialnya terdapat sejumlah besar thujone, yang, bersama dengan mabuk alkohol, menambah kesan santai..

Pada pergantian abad ke-19, absinthe tidak hanya terkenal di Perancis, seluruh elit Eropah menyukai sumber inspirasi hijau ini. Orang-orang hebat pada zaman itu, penulis dan seniman antaranya Van Gogh, Picasso, Baudelaire, Guy de Maupassant, menikmati minuman yang kuat. Tetapi pada awal abad kedua puluh, setelah berlakunya kemalangan liar, absinth diharamkan.

 1. Apa yang terbuat dari absinth
 2. Resipi Moonshine absinthe dari Pontarlier
 3. Resipi absinthe alkohol
 4. Penyulingan absinthe
 5. Pewarnaan dan penuaan Absinthe
 6. Cara minum absinth di rumah
 7. Resipi koktel Absinthe - 5 teratas
 8. Hiroshima (Hiroshima)
 9. Perbezaan manis
 10. Sayang
 11. Selamat tinggal Johnny
 12. Rumah

Apa yang terbuat dari absinth

Semua resipi absinth mengandungi sekumpulan ramuan dan rempah. Sejambak menarik diperoleh dari minyak pati tanaman aromatik. Komponen utama absinthe adalah kayu cacing, biji anise dan adas. Bahan tambahan yang membentuk resipi direka untuk meningkatkan rasa minuman dan menjadikannya lebih kaya. Antaranya: anise bintang, ketumbar, balsem lemon, pasli, chamomile, calamus, akar licorice, hyssop dan jelatang untuk mewarnai.

Semua ramuan untuk membuat absinth buatan sendiri boleh dibeli di kios farmasi atau dikumpulkan sendiri, yang lebih disukai. Herba yang dibeli dari farmasi umumnya kurang berkualiti. Semasa mengumpulkan bahan mentah, penting untuk mempertimbangkan peraturan utama, hanya untuk merobek daun dan perbungaan, batangnya tidak mengambil bahagian dalam proses infusi. Masa terbaik untuk menuai, masa berbunga.

Berus Sage. Kayu cacing Rom dan kayu cacing pahit sesuai untuk diminum. Bagi spesies pertama, rentangnya terletak terutamanya di negara-negara Mediterranean. Oleh itu, sukar untuk mencari tanaman seperti itu di wilayah kita. Tetapi kayu cacing pahit, tanaman rumpai, tumbuh di mana-mana, dan tidak sukar untuk mencarinya. Adalah perlu untuk menuai kayu cacing pada bulan Julai, Ogos ketika tanaman itu mekar. Bahagian atas kayu cacing, bunga dan daun mesti dikumpulkan pada waktu pagi, gunakan sarung tangan getah, jika tidak, sukar untuk menghilangkan bau. Kayu cacing yang dikumpulkan dikeringkan dengan cara semula jadi, di bawah kanopi dalam rancangan.

Hyssop adalah tumbuhan perubatan semak dengan perbungaan biru. Dalam minuman itu digunakan untuk mewarnai dan memberikan rasa istimewa untuk absinthe. Hyssop tumbuh di wilayah selatan Rusia, jadi lebih mudah mendapatkannya di farmasi atau di pasar dari penjual rempah dan rempah. Anda juga boleh membeli anise hijau, adas dan bahan-bahan lain di sana..

Resipi Moonshine absinthe dari Pontarlier

Absinthe buatan sendiri ternyata jauh lebih berkualiti dan lebih baik daripada yang ada pada masa ini di pasar alkohol. Keseluruhan teknologi untuk pengeluaran absinth terdiri daripada skema berikut: Infusi> Penyulingan> Pewarnaan> Penuaan.

Penting! Dalam resipi, anda mesti menggunakan cahaya bulan tanpa kekotoran dan bau yang tidak perlu. Penyulingan yang buruk akan menyumbat aroma herba, dan minumannya tidak berkualiti. Sugar moonshine berfungsi dengan baik selepas penyulingan pecahan kedua dengan kekuatan maksimum.

Bahan-bahan:

 • Moonshine 80% - 1 liter;
 • Kayu cacing pahit - 30 gr.;
 • Biji anise - 50 gr.;
 • Adas - 50 gr.;
 • Air - 500 ml.

Untuk lukisan:

 • Hyssop - 10 gr.;
 • Melisa –5 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 1 g.

Cara membuat absinth dari moonshine:

 1. Sebelum digunakan, semua ramuan mesti dicincang dengan memotong dengan gunting..
 2. Letakkan kayu cacing, adas manis dan adas dalam balang kaca.
 3. Tuangkan dalam cahaya bulan yang kuat, tutup secara hermetik dengan penutup dan goncangkan campuran dengan baik.
 4. Masukkan balang di tempat sejuk yang gelap selama 10-20 hari.

Sekiranya ada keinginan untuk mempercepat proses maserasi, maka bekas dengan botani harus disimpan pada suhu + 35-40 darjah. Masa infusi pada suhu ini dikurangkan menjadi dua hari..

Resipi absinthe alkohol

Bahan-bahan:

 • Alkohol 95% - 1 liter;
 • Air - 800 ml;
 • Kayu cacing pahit - 15 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 20 gr.;
 • Adas - 25 gr.;
 • Badian - 25 gr.;
 • Biji anise - 25 gr.;
 • Hyssop - 10 gr.;
 • Ketumbar - 4 gr.

Untuk mewarna:

 • Melisa - 5 gr.;
 • Kayu cacing Rom - 5 gr:
 • Licorice - 5 g.

Membuat absinth dengan tangan anda sendiri:

 1. Potong ramuan, hancurkan sedikit rempah. Lembapkan dengan air, biarkan merendam.
 2. Tuangkan semua bahan dengan alkohol, biarkan selama tiga hari di tempat yang gelap.
 3. Tuangkan air ke dalam infusi, tahan dan tahan botani untuk hari lain.
 4. Mulakan penyulingan.

Penyulingan absinthe


Infusi herba disuling pada cahaya bulan yang masih dalam mod "pot srill", iaitu, tanpa tiang dalam aliran ke depan. Pemilihan sulingan dilakukan pada daya sederhana, titik rujukan adalah 3-4 tetes sesaat. Semua botani diletakkan di dalam kubus, termasuk ramuan dan rempah. Tidak semua alat sesuai untuk penyulingan; kubus mesti dipanaskan sama ada dengan api di luar atau dengan wap. Sekiranya terdapat unsur pemanasan elektrik terpasang, perlu mengelakkan sentuhan ramuan dan elemen pemanasan, jika tidak, pembakaran mungkin berlaku, yang akhirnya akan memberi minuman itu kepahitan yang tidak perlu dan bau yang tidak menyenangkan..

Perhatian! Alkohol adalah cecair yang sangat mudah terbakar. Oleh itu, penyulingan alkohol yang kuat adalah proses yang sangat berbahaya. Semasa memandu, berhati-hati, perhatikan keselamatan kebakaran. Gunakan peralatan berkualiti.

Seperti dalam penyulingan pecahan, pecahan atas dipilih terlebih dahulu. Pemilihan dilakukan secara bertahap, 1-2 tetes sesaat. Jumlah kepala untuk resipi ini adalah kira-kira 30-50 ml. Kemudian masukkan bahagian minum, kira-kira 850-900 ml, ke dalam bekas bersih. Pada akhir penarikan, adalah perlu untuk memantau aromatik sulingan sulingan dan tidak membiarkan pecahan ekor masuk. Ekor tidak perlu diambil, praktikalnya tidak ada nilai dalam puak ini.

Pewarnaan dan penuaan Absinthe

Absinthe wangi putih yang dihasilkan, kadang-kadang dengan warna kekuningan, perlu dicelup dengan warna hijau tradisional dan memberikan aroma tambahan. Terdapat dua cara untuk mewarnai peri hijau - sejuk dan panas.

Kaedah 1.

Potong ramuan halus, tuangkan separuh daripada sulingan yang dihasilkan. Tutup bekas dengan rapat dan biarkan infusi selama dua hari di tempat yang sejuk. Kemudian tapis infusi dan tapis melalui pelapik kapas.

Kaedah 2.

Dalam balang dengan penutup besi yang ketat, letakkan ramuan cincang, tuangkan separuh dari absinthe putih. Tutup penutup dengan rapat, letakkan balang ke dalam bekas dengan air panas pada suhu 50-55 darjah. Selepas itu, tunggu sehingga suhu turun ke suhu bilik, dan saring infusi melalui beberapa lapisan kain kasa.

Campurkan absinthe berwarna dengan putih. Bawa kekuatan minuman ke nilai yang diinginkan, biasanya 65-75%. Absinthe buatan sendiri muda mempunyai rasa dan bau yang tajam, jadi perlu "berehat". Cukup untuk menahan ramuan selama sebulan, sehingga aroma seimbang, rasa lembut muncul. Agar minuman tidak kehilangan warna hijau, paparan harus dilakukan di tempat yang gelap di dalam bekas gelap, tetapi lama-kelamaan absinth masih berubah menjadi kuning dan ini dianggap normal.

Cara minum absinth di rumah

Kerana kekuatan dan kepahitan minuman yang tinggi, absinth dimakan dalam beberapa cara..

Minum absinth yang tidak dicairkan. Untuk meningkatkan selera makan, absinth boleh dijadikan minuman beralkohol sebelum makan tengah hari atau makan malam. Tuangkan absinth yang disejukkan hingga + 1-0 darjah ke dalam gelas sempit dengan kapasiti tidak lebih dari 30 ml, minum dalam satu tegukan. Kaedah yang sesuai untuk absinth yang berkualiti.

Cara minum dengan gula dengan betul. Gula akan membantu mengurangkan kepahitan minuman. Mula-mula anda perlu menyediakan sirap gula mengikut skema biasa 1 bahagian gula dan 2 air. Alkohol dicampurkan dengan sirap dalam bahagian yang diingini dan diminum.

Cara Perancis. Ini adalah klasik, dan ramai yang hanya mengenali kaedah penggunaan ini. Absinthe mabuk dengan cara ini, menurut banyak pengguna minuman, lebih baik dinyatakan.

 • Tuangkan 30 ml absinth ke dalam gelas.
 • Letakkan sudu khas untuk absinth di atasnya, di atasnya gula batu.
 • Tuangkan 90 ml air sejuk melalui gula.
 • Untuk memakan.

Cara Czech.

 • Tuangkan absinth 30 ml ke dalam gelas kecil.
 • Letakkan sudu dengan kiub gula di atas, setelah direndam dalam minuman.
 • Nyalakan gula, tunggu hingga akhir proses penyaliran gula karamel ke dalam gelas.
 • Masukkan sedikit air dan minum.

Resipi koktel Absinthe - 5 teratas

Absinthe sering digunakan dalam resipi koktel. Terdapat koktel kuat lelaki dan versi wanita yang lebih lembut dan kurang kuat..

Hiroshima (Hiroshima)

Komposisi:

 • absinthe - 15 ml;
 • sambuca - 15 ml;
 • Baileys - 15 ml;
 • sirap delima (grenadine) - 5-6 tetes.

Arahan:

 1. Tuangkan minuman keras sambuca di bahagian bawah gelas.
 2. Masukkan minuman keras baileys dengan sudu di atas.
 3. Lapisan ketiga absinthe.
 4. Akhirnya, titiskan sirap delima, yang akan bergerak ke bahagian bawah.
 5. Minum dalam satu tegukan.

Perbezaan manis

Komposisi:

 • absinthe - 50 ml;
 • minuman keras berry (sirap) - 20 ml;
 • Jus epal - 150 ml;
 • ais - 3-4 kiub.

Penyediaan:

 • Tuangkan jus, sirap ke dalam gelas, tambah absinthe.
 • Letakkan beberapa ketulan ais di atas.
 • Minum koktel yang telah disediakan dalam satu tegukan.

Sayang

Komponen:

 • Madu - 20 gr.;
 • absinth - 25 ml;
 • jus lemon - 30 ml;

Penyediaan:

 1. Tuangkan absinth ke bahagian bawah gelas.
 2. Jus bir dan madu. Tambah ke absinthe.
 3. Minum dalam satu tegukan.

Selamat tinggal Johnny

Anda perlu:

 • Cognac - 20 ml;
 • absinth - 20 ml;
 • putih telur - 1 keping;
 • jintan - 1 secubit.

Cara melakukan:

 1. Campurkan segalanya kecuali jintan dalam shaker dengan ais.
 2. Isi gelas martini dengan campuran.
 3. Taburkan dengan biji jintan di atas.

Rumah

Komponen:

 • absinthe - 50 ml;
 • gula - 1 sudu teh;
 • jus lemon - 30 ml.

Penyediaan:

 1. Tuangkan jus dan absinth ke dalam gelas yang berasingan.
 2. Tuangkan gula ke dalam absinthe di sepanjang gelas, bakar, tunggu sehingga gula mula mencair dan tuangkan absinth ke dalam jus lemon dalam aliran nipis.
 3. Tutup dengan gelas kosong, di mana asap akan masuk.
 4. Cara minum: letakkan segelas wap di atas serbet, minum absinth, dan menyedut wap melalui jerami.

Perhatian, pengambilan alkohol berlebihan memudaratkan kesihatan anda!

Minuman beralkohol pada nama kayu cacing

Terdapat beberapa versi penampilan absinth. Sebilangan sejarawan percaya bahawa absinth muncul di Switzerland pada tahun 1792 di bandar Couve, yang terletak berhampiran dengan sempadan Perancis. Di kota ini tinggal saudara perempuan Enrio, yang terlibat dalam pembuatan ubat-ubatan perubatan. Salah satunya disiapkan dengan penyulingan tincture kayu cacing-anise di alat penyulingan kecil dan diberi nama "Bon Extrait d'Absinthe". Minuman beralkohol terakhir juga termasuk chamomile, adas, veronica, ketumbar, hyssop, akar pasli, balsem lemon, bayam. Elixir ini dijual oleh saudari melalui doktor Pierre Ordiner, yang melarikan diri ke Switzerland semasa Revolusi Perancis. Sebilangan sejarawan percaya bahawa Pierre Ordiner sendiri mengembangkan resipi absinth. Doktor menetapkan absinth untuk pesakitnya hampir sebagai ubat mujarab untuk sebarang penyakit.

Kemudian, pengusaha Henri Dubier membeli resipi rahsia untuk minuman itu dan menghasilkannya secara besar-besaran dengan bantuan rakannya Henri-Louis Pernod pada tahun 1798. Penjualan absinth berjalan lancar, yang menjadikannya perlu untuk membuka kilang baru di Pontarlier pada tahun 1805, yang kemudian menjadi pusat utama pengeluaran minuman tersebut, kilang itu disebut "Pernod", hingga sekarang absinth dihasilkan di bawah tanda dagang ini [7].

Sebar

Bahagian ini tidak lengkap.

Populariti absinthe meningkat tajam semasa perang kolonial Perancis di Afrika Utara, yang bermula pada tahun 1830 dan memuncak pada tahun 1844-1847. Tentera Perancis diberi sejumlah absen untuk mencegah malaria, disentri dan penyakit lain, serta membasmi kuman air minum. Absinthe terbukti sangat berkesan sehingga dengan tegas memasuki kehidupan tentera Perancis dari Madagascar hingga Indochina. Pada saat yang sama, kes skizofrenia paranoid, yang disebut "le cafard", menjadi lebih umum di pasukan Afrika Utara. Di kalangan penjajah Perancis dan pendatang di Algeria, fesyen untuk absinth juga tersebar. Pada tahun 1888, absinthe tersebar luas di Perancis. Populariti absinth di Perancis sama dengan populariti wain. The New York Times menyatakan bahawa di Perancis, kanak-kanak perempuan berusia 18 hingga 20 tahun menderita sirosis hati lebih kerap daripada di negara lain, dan alasannya adalah ketagihan untuk absinth. Hobi ini dijelaskan oleh rasa istimewa wanita untuk absinth. Mereka sering meminumnya tanpa cair kerana mereka tidak mahu minum banyak kerana korset. Para penikmat berpendapat bahawa wain putih juga boleh terasa tidak murni setelah absen. Absinthe menonjol dengan rasa istimewa, seperti rokok mentol.

Lama kelamaan, absinthe "menjadi lebih sederhana". Sekiranya sebelumnya "pejuang Algeria lama dan pemalas borjuasi memakan ramuan meragukan ini, berbau seolah-olah mereka dibilas", maka sekitar tahun 1860 absinthe mulai turun dari ketinggian bohemia ke tingkat pekerja biasa. Yang terbaik, absinth adalah minuman yang agak mahal, tetapi dengan adanya jenama murah, ia menjadi lebih mudah diakses dan berbahaya..

Terdapat beberapa sebab untuk "jangkitan" pekerja dengan kebiasaan borjuasi, keseluruhan gambaran menjadi jelas - pengurangan pada hari bekerja hingga 8 jam, kenaikan upah, kematian kebun anggur dari phylloxera pada tahun 1870-an dan 1880-an dan, sebagai akibatnya, kenaikan harga wain. Oleh itu, kos alkohol anggur, yang sebelumnya digunakan dalam pembuatan absinth, meningkat; pengeluar beralih ke alkohol industri, yang menjadikan absinth 7-10 kali lebih murah daripada anggur. Absinthe yang paling murah adalah racun sebenar, dan ia dimakan oleh pekerja di kedai makan yang dipersoalkan, di mana kadang-kadang tidak ada meja dan kerusi, tetapi hanya kaunter seng.

Sejak tahun 1880, absinthe sangat berkaitan dengan skizofrenia, penderitaan dan kematian. Dia disebut "kegilaan dalam botol" (fr. La folie en bouteille). Penggunaan minuman itu meningkat setiap tahun, jika pada tahun 1874 itu 700.000 liter per tahun, maka pada tahun 1910 sudah 36.000.000 liter. Tidaklah mengejutkan bahawa absinth mempunyai lebih banyak lawan - "Jika absinth tidak dilarang, negara kita akan dengan cepat berubah menjadi ruang besar yang dilapisi dengan nuansa, di mana separuh daripada Perancis akan memakai jaket selat di sisi lain.".

Penganiayaan dan larangan

Pada bulan Julai 1905, Jean Landfray, seorang petani Switzerland dan absinth yang terkenal, ketika berada di bawah pengaruh sejumlah besar absinth dan minuman beralkohol lain, menembak seluruh keluarganya - segelas minuman keras pudina, gelas cognac, dua cawan kopi dengan cognac, tiga liter anggur yang dimakan oleh petani pada hari yang sama tidak mendapat sambutan yang begitu menggalakkan dari orang-orang surat khabar. Kisah ini mengambil halaman depan surat khabar Eropah, akibatnya 82.450 orang menandatangani petisyen kepada pihak berkuasa yang meminta mereka untuk melarang absinth di Switzerland (petisyen itu diberikan pada awal 1906).

Di samping itu, alkoholisme besar-besaran di kalangan pekerja Perancis dan kekurangan besar dalam tentera kerana kemerosotan umum kesihatan wajib militer (ini dikaitkan dengan penggunaan absinthe yang meluas) pada malam Perang Besar yang dipimpin pada 16 Ogos 1914 kepada percubaan oleh Dewan Perwakilan Perancis untuk melarang penjualan absinth berdasarkan ketakutan bahawa bir Teutons akan menghapuskan absinthe Perancis yang merosot ".

Pada masa yang sama, poster tentera diedarkan, di mana seorang wanita dengan topi keledar tajam khas untuk tentera Jerman sibuk membuat absinth..

Pada bulan Mac 1915, dengan sokongan yang disebut "lobby anggur", bukan hanya penjualan, tetapi juga produksi absinth dilarang di Perancis.

Sebelumnya, pada tahun 1912, Senat AS memilih untuk melarang "semua minuman yang mengandung thujone" (pada tahun 1980-an, undang-undang ini melengkapi yang lain, yang menurutnya anggota tentera AS dilarang minum absen bahkan di luar negeri).

Akhirnya, absinth benar-benar diusir dari banyak negara di dunia: Switzerland, AS, Perancis, Belgium, Itali, Bulgaria, Jerman. Absinthe dikenali sebagai ubat [8].

Dari tahun 1930-an hingga akhir 1980-an, absinthe wujud dalam posisi semi-legal (stok sebelum perang dan bekalan barang selundup dari England kebanyakannya hancur), atau dalam bentuk pengganti: anise vodka, daun wormwood yang direndam dalam vodka, dll..

Kebangkitan semula

Tempat kebangkitan absinth dianggap sebagai Great Britain, lebih tepatnya Skotlandia, di mana ia tidak pernah dilarang, tetapi setelah penganiayaan di negara-negara lain, ia tidak mendapat popularitas sama sekali hingga tahun 1998, ketika jenama Czech Hill, yang didirikan pada tahun 1920, melancarkan ramuan tersebut di pasar Britain. Dalam jumlah kecil, selebriti menyumbang kepada kejayaan usaha ini, khususnya Johnny Depp, yang berada di UK dalam set filem Sleepy Hollow, menceritakan bagaimana dia minum absen bersama Hunter S. Thompson di set Fear and Loathing di Las Vegas. Kemudian, fesyen ini dipetik di luar negara, dengan absen anda dapat melihat banyak selebriti dari Eminem hingga Marilyn Manson

Secara umum, kejayaan jenama Czech sukar dijelaskan, kerana rasa absini ini menjijikkan. "Absinth ini mabuk untuk cepat mabuk; hanya masokis yang menambahkan air kepadanya untuk memanjangkan tindakannya. Sebaliknya, tempat makan yang baik, boleh diminum secara perlahan dan dalam jangka masa yang lama.

Hills dimarahi oleh semua ahli, dan setahun kemudian, dengan bantuan pakar Perancis utama di absinthe dan pencipta muzium absinth - Marie-Claude Delaet, jenama baru "La Fee" dilancarkan, yang dapat dinikmati.

Dasar pemasaran pengeluar itu mengambil kira sikap komik orang Inggeris terhadap "racun yang paling berbahaya", sejumlah tindakan adalah watak "sembrono" yang jelas, tidak biasa untuk mempromosikan alkohol. Ini membawa kepada penciptaan imej positif absinth - sedikit lucu dan sedikit tidak menyenangkan - tidak pernah sebelumnya absinth mempunyai reputasi "pelangi" seperti itu.

Pada tahun 2004, parlimen Swiss memilih untuk menghalalkan absinth, yang telah dilarang sejak 1907. Pada 24 Julai 2004, sebuah mahkamah di Amsterdam membatalkan undang-undang Belanda tahun 1909 yang melarang absinth. Kini pengeluar absinth diminta untuk mematuhi sekatan yang diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah, yang mana jumlah thujone di absinth tidak boleh melebihi 10 mg / kg. Walau bagaimanapun, norma-norma ini sering dilanggar..

Jenis absinthe

Absinthe boleh dikelaskan mengikut kriteria yang berbeza:

 • Hijau adalah warna semula jadi absinthe klasik. Ia mempunyai beberapa warna: dari zamrud kaya hingga hijau muda. Hampir setiap pengeluar menghasilkan absinth hijau. Oleh kerana pewarnaan dengan pewarna semula jadi (klorofil dari daun hijau) berumur pendek, pengeluar dalam kebanyakan kes menggunakan warna makanan hijau buatan.
 • Absinthe kuning. Warna ambar terang. Dalam kebanyakan kes, warna ini diciptakan oleh pewarna makanan, tetapi juga boleh menjadi tanda keindahan absinthe, kerana pewarna semula jadi (klorofil dari daun hijau) berubah warna menjadi kuning muda beberapa bulan selepas pengeluaran (penuaan absinthe).
 • Absinthe merah adalah minuman dengan ekstrak delima, yang memberikan warna ruby ​​ringan pedas dan aftertaste asli. Sebilangan besar absinthes merah menggunakan pewarna makanan.
 • Absinthe hitam (coklat). Tidak seperti jenis minuman lain, di absinthe hitam, bukan daun atau perbungaan kayu cacing yang digunakan, tetapi akar. Warna gelap minuman diberikan oleh penyerapan akasia hitam Katechu, yang membawa buah beri dan nada manis ke absinth. Pada masa ini, warna makanan digunakan untuk memberikan warna gelap absinth.

Sayangnya, pada masa ini warna absinth tidak dapat dinilai berdasarkan kualiti dan keindahannya..

 • kekuatan rendah 55-65%: Jenis Perancis, Czech dan Sepanyol dengan ekstrak kayu cacing dan kandungan thujone yang rendah atau tidak sama sekali;
 • kuat 70-85%: Swiss, sebahagian besar Czech, Sepanyol, Itali dan Jerman, serta beberapa jenis absinth Perancis. Absinthes semula jadi yang dibuat mengikut teknologi klasik (warna, kemudian penyulingan) biasanya termasuk dalam kategori ini.

Kandungan Thujone [n 2]

 • dengan kandungan yang tinggi: 25-100 mg / l: Swiss La Bleue absinthes, Czech Logan 100, King of Spirits dan lain-lain.
 • dengan kandungan thujone rendah 1.5 hingga 10 mg / l: kebanyakan absinthe dihasilkan di Eropah.
 • tanpa thujone: Logan Fils (Switzerland), Absente (Perancis), yang paling sering minuman keras meniru absinth.

Kesan penggunaan

Bahaya dari absinthe dikaitkan terutamanya dengan kandungan thujone (mototerpine) di dalamnya, bahan beracun yang terkandung dalam kayu cacing pahit dan boleh menyebabkan sejumlah akibat negatif bagi tubuh. Keracunan Absinthe menyerupai tindakan bahan narkotik tertentu yang menyebabkan kegembiraan umum, perubahan kesedaran dan halusinasi, pencerobohan tanpa motivasi.

Selain itu, kerana kepekatan alkohol yang tinggi, absinth boleh membahayakan tubuh, dan penggunaannya boleh mengakibatkan sindrom mabuk, kerosakan pada organ dalaman dan otak. Kesan sampingan penggunaan minuman ini secara berlebihan mungkin termasuk: insomnia, mimpi buruk, gegaran atau menggigil, kemurungan, mati rasa, psikosis, sawan, mual.

Kadang-kadang, semasa menggunakan absinthe, halusinasi berlaku, yang biasanya dikaitkan dengan kandungan thujone di absinthe. Dalam bukunya "Absinthe", saintis budaya Inggeris yang terkenal, Phil Baker membincangkan mengenai kes-kes kesan halusinogen mengambil absinth, yang sama sekali tidak mengandungi thujone, yang membicarakan lebih banyak kepentingan faktor-faktor sekunder, seperti kepatuhan kepada ritual membuat absinth, suasana dan toleransi bahan-bahan minuman oleh badan peminum. beberapa sifat "ajaib" dari "peri hijau" [9].

Laporan realiti berubah sering menyertai penggunaan absinth. [sumber tidak dinyatakan 418 hari]

Peranan thujone dan minyak pati adalah untuk menutup rasa alkohol, yang boleh menyebabkan mabuk yang luar biasa cepat dan kuat, disertai dengan gegaran, sakit kepala, pening, kekejangan otot, dan bahkan kehilangan kesedaran [10].

Budaya penggunaan

Artikel atau bahagian ini perlu disemak semula.Gaya bahagian ini tidak berpakaian atau melanggar norma bahasa Rusia.

Sebilangan absinthe mengesyorkan mengganggu rasa pahit absinth dengan irisan lemon. Walaupun yang terakhir dianggap penyimpangan dari kanon klasik.

Cara menggunakan absinth:

 • Bahasa Perancis.
  • Tuangkan satu bahagian absinth ke dalam gelas, letakkan sudu absinth khusus di tepi gelas, masukkan gula batu di atasnya. Tuangkan tiga bahagian air ais ke dalam gelas melalui gula dalam sudu. Gula akan larut dalam air, dan sirap yang dihasilkan akan bercampur dengan absinthe [11].
  • Kesinambungan kaedah ini adalah penggunaan absinth dengan ais hancur dalam bahagian yang sama.
 • Bahasa Czech.
  • Perahkan satu bahagian absinth dalam tetes besar melalui sekeping gula pada sudu absinth yang terletak di tepi gelas. Nyalakan gula dan titiskan karamel yang dihasilkan ke dalam absinth. Kemudian cairkan dengan 3 bahagian air. Ini, kaedah yang paling terkenal adalah berbahaya kerana absinth dalam gelas mudah terbakar, dan memerlukan berhati-hati. (Dalam kes seperti itu, sebilangan pakar menganggap ini salah satu isyarat untuk mula mencairkan absinth dengan air - minuman, kehilangan kekuatannya, akan padam dengan sendirinya) [11].
  • Cara kedua adalah meletakkan sebilangan gula pada sudu yang dipanaskan dengan lubang, yang dipegang di atas gelas. Minuman itu dituangkan ke atas sudu. Hasilnya adalah campuran (gula cair dan absinth yang sedikit dipanaskan) [11].
 • Bahasa Rusia:
  • Buat sirap gula secara berasingan dengan mencampurkan gula dan air. Kemudian cairkan absinth dengan sirap dalam bahagian yang betul [11].
  • Absinthe dituangkan ke dalam gelas, dibakar. Mereka membiarkannya terbakar sedikit. Kemudian tutup dengan gelas kedua, api padam. Absinthe dituangkan dengan cepat ke dalam gelas kedua, dan yang pertama ditutup dengan serbet dan terbalik. Absinthe yang dipanaskan diminum, dan jerami koktel diletakkan di bawah gelas terbalik dan wapnya dihirup. Urutan penyedutan wap alkohol dan minuman boleh diubah.
 • Teruk:
  • Tuangkan empat bahagian absinth sejuk ke dalam gelas. Nyalakan. Letakkan sebilangan gula di atas sudu absinth, tahan di atas api. Gula akan mula mencair dan menetes ke dalam gelas, mengkristal di bahagian bawah. Apabila bilangan kristal coklat bulat memenuhi baki kelima gelas, angkat sudu dengan gula. Sediakan tiub koktel. Padamkan api dan segera, turunkan tiub ke dalam gelas, tanpa berhenti, di beberapa tegukan cepat, minum semua kandungan cairan gelas itu, pastikan untuk menyebarkannya ke seluruh lidah agar merasakan rasa lebih mendalam. Sekiranya semuanya dilakukan dengan cepat dan betul, peralihan tiba-tiba dari pembakaran es di bahagian bawah menjadi panas yang tidak tertahankan di permukaan, disertai dengan rasa manis yang menyenangkan, akan menjadi salah satu sensasi yang paling tidak dapat dilupakan yang ingin anda alami berulang kali..
   • Isipadu gelas ditentukan oleh keberanian absinthe. Anda boleh menggunakan gelas dengan jumlah sekurang-kurangnya 50 ml.
   • Langkah berjaga-jaga: Pilih bekas dengan hati-hati di tempat absinth akan terbakar - banyak kapal kaca mungkin tidak tahan suhu, pecah atau cacat. Berhati-hatilah ketika memilih jerami - ia boleh mula mencair ketika bersentuhan dengan permukaan minuman yang sangat panas. Dan yang paling penting, tidak digalakkan minum lebih dari tiga ratus gram bahagian absinth yang disediakan dengan cara ini pada satu masa..
 • Parasut yang diubah suai:
  • Tuang 40 ml absinthe ke dalam gelas cognac. Tuangkan 45 ml sprite atau jus ke dalam gelas kuno, satu untuk wiski. Cognac diletakkan di sisi gelas; nyalakan absinth dan putar gelas (supaya gelas tidak pecah). Membakar absinth dengan cepat dituangkan ke dalam gelas, dengan lancar menaikkan brendi; cepat tutup gelas dengan gelas, dalam gelas yang tertutup rapat, absinth akan padam. Kemudian kami memiringkan kaca cognac dan memasukkan tiub ke celah yang terbentuk; kita merokok. Menghirup melalui hidung, menghembus nafas melalui mulut. Semasa seseorang menghirup wap, gula yang sudah siap dibakar di dalam piring: dua kiub gula diletakkan di tengah-tengah piring, satu di atas yang lain, kemudian mereka direndam dengan absinth sehingga genangan terbentuk di lubang cawan (terletak di tengah). Apabila semuanya berasap, ambil brendi dan minum absinth dalam satu tegukan (jika dengan jus); jika dengan sprite, pertama meletup seperti tequila boom dan minum dalam satu tegukan. Apabila anda selesai, perlahan-lahan bawa brendi yang sama ke atas gula lebur, tutup, sehingga rebus. Sekiranya dilakukan dengan betul, brendi tetap utuh. Terdapat letupan dalam bentuk kilatan gas 1 cm sebelum pinggan. Paip dimasukkan dan dihisap semula. Kesan kaedah penggunaan ini cukup menarik - euforia ringan, bercampur dengan sensasi fizikal, peningkatan berpeluh dan kelambatan pergerakan.
 • Ryazan kasar (Skopinsky).
  • Pada segelas absinth (tidak lebih dari 50-70 g), masukkan satu sudu teh dengan segelas gula. Selanjutnya, sama ada absinthe diteteskan ke atas sepotong gula, atau sepotong gula dicelupkan ke dalam absinth dalam gelas. Selepas itu, sekeping gula yang direndam dalam minuman dibakar. Setelah menunggu gula mencair, mereka mengeluarkan api dengan tajam dan memakan sepotong gula (sebilangan tukang makan gula tanpa memadamkannya). Setelah mengunyah gula yang direndam di absinth, tetapi tanpa menelannya, basuh dengan minuman dari gelas.
 • Bahasa Czech yang kasar:
  • Kami meletakkan sudu absinth di tepi gelas besar, meletakkan sekeping gula tebu di atas sudu, tuangkan sebahagian (contohnya, 50 g) ke dalam gelas dari mana anda boleh mencurahkan absinth dalam aliran nipis, tuangkan beberapa gram gula, letakkan api, tunggu hingga habis, tuangkan beberapa gram gula, gula dicuci keluar dari kepingan dan berakhir di bahagian bawah gelas, larut dalam absinthe, bakar api gula, pastikan absinth tidak terbakar di dalam gelas, ulangi sehingga bahagian absinth habis atau semua gula larut, minum dalam teguk kecil.
 • Korzhevsky tegas:
  • Nama itu berasal dari seorang lelaki yang namanya belum dinyatakan. Tuangkan 50 g absinthe ke dalam gelas melalui 2 keping gula halus, masukkan satu ke atas sudu, letakkan yang kedua di atas piring di sebelahnya. Kami menyalakan absinth dalam gelas, nyala api dari absinthe membakar gula, dengan bantuan sudu kami membubarkan gula pembakar di absinthe pembakar, melembapkan perlahan-lahan halus dengan absinth sehingga larut sepenuhnya dan mengkristal di dalam gelas. Kami memadamkan api dalam gelas dengan piring (letakkan piring di atas gelas). Kami membakar gula halus yang direndam terlebih dahulu di atas piring, biarkan membakar selama beberapa saat dan nyalakan api dengan menghembus nafas yang tajam. Kami dengan cepat minum absinthe yang masih hangat, kemudian dengan berhati-hati mengambil gula halus dari piring (ia boleh hancur di tangan kami), makan makanan ringan dengan gula halus. Kesan utamanya ialah ramai yang mengharapkan kelegaan tajam dari tempat makan panas yang bersih selepas makanan ringan, tetapi sensasi ini menipu! Selepas pengambilan, sensasi disertai dengan sedikit kelonggaran...
  • Anda boleh minum absinthe tulen, sangat sejuk dalam bahagian 30 gram.
 • "Citrus absinthe":
  • Ambil sepotong oren / jeruk kepingan dengan kulit, kupas dari lapisan dalam, lapangkan pulpa buah. Celupkan baji dalam campuran gula pasir dan kayu manis (secukup rasa).
  • Masukkan 50 g absinthe ke dalam bekas yang sesuai (lebih baik menggunakan gelas dengan dinding tebal), ambil irisan jeruk / tangerin yang telah disediakan sebelumnya dengan penjepit dan tahan api sehingga campuran gula, kayu manis dan jus menetes ke dalam gelas. Anda boleh menekan sedikit pada lobul dengan tang untuk aliran jus yang lebih banyak.
  • Masukkan minuman, biarkan gelas sejuk sedikit dan minum absinthe suam. Untuk makanan ringan - larutkan kristal gula kayu manis.
 • "Tarhun":
  • Diperlukan: Absinthe (tidak ada, tidak keruh), gula kristal (tidak halus), gelas untuk memasak (gelas, tetapi penggunaannya lebih jauh tidak mungkin), gelas minum (pada prinsipnya, mereka boleh bertepatan dengan apa yang hendak dimasak), sudu (logam). Tuangkan absinth ke dalam gelas untuk memasak (33-100gr), masukkan sedikit gula, bakar. Kami sedang menunggu, kacau dengan sudu, menonton. Kacau gula dan perhatikan bagaimana ia larut; kerana pemanasan akibat pembakaran, gula larut jauh lebih baik, dan yang paling penting adalah untuk memahami bahawa untuk suhu tertentu absinthe, kepekatan gula terlarut telah mencapai tahap maksimum dan gula tidak larut lagi. Pada ketika ini, anda perlu mencurahkan absinth dari cawan untuk penyediaan ke dalam cawan untuk diminum (gelas untuk penyediaan mungkin pecah, tetapi kerana filem yang terbentuk akibat pembakaran, filem itu tidak hancur). Ia mesti dituangkan dengan berhati-hati, kerana gelas kaca untuk memasak retak tepat kerana perbezaan suhu antara dinding dan absinth. Minum dengan cepat, kerana ia sejuk dan gula menghablur. Tidak ada rasa alkohol sama sekali, seperti rasa tarragon, tetapi setelah beberapa saat ia "menutupi" setelah beberapa gelas (tidak ada gunanya minum lebih dari 5, walaupun anda tidak minum apa-apa) (Resipi ini berdasarkan peningkatan kelarutan gula dengan peningkatan suhu larutan dan menutupi rasa absinth dengan larutan gula)
 • Kodok (Jumaat)
  • Untuk memasak, anda memerlukan segelas Batu dan gelas cognac (snifter). 30 ml absinth dituangkan ke dalam gelas cognac. 15 ml minuman keras pudina, 100 ml sampanye dan 30 ml vodka dituangkan ke dalam batu. Absinthe dibakar dalam cognac (snifter) dan berputar sehingga kaca memanas secara merata dan tidak retak. Kemudian kami mencurahkan isi pembakar ke dalam batu ke sisa campuran dan memasukkan cognac (snifter) di atasnya. Penting! Cognac (snifter) yang dimasukkan ke dalam batu harus merendam dalam campuran sebanyak 5-10 mm, kerana fakta bahawa vakum telah dibuat di dalam gelas, melalui campuran itu akan menariknya ke dalam gelas yang mencairkan wap absinthe, dan gelembung akan mula mengembang dari cairan, seperti dari katak Setelah gelembung habis, letakkan brendi (snifter) di atas piring / serbet yang disediakan. Kami menutup gelas dengan beberapa serbet dan memukulnya di kaunter / meja, atau menggoncangkannya, campurannya berbuih, meminumnya dalam satu tegukan sehingga ia mengendap dan menghirup wap.
 • Rusia penuh dengan lubang:
  • Tuangkan ke dalam mangkuk 100 gram, minum dalam satu teguk, makanan ringan pada kapur dan gula.
 • Tender:
  • Tuangkan 1/3 air ais ke dalam gelas, kemudian 2/3 absinthe, agar cecair tidak bercampur, tetapi ada 2 lapisan. Kami minum. Kesannya ialah rasa absinth yang kuat digantikan oleh kelembutan air.
 • Hangat:
  • Tuangkan jus lemon / limau nipis ke dalam gelas 1 hingga 1, kacau, minum dan tunggu 20-30 saat dan basuh dengan gula-gula. Kesan pemanasan tekak yang kuat.
 • Cantik:
  • Kami mengambil gelas 50 gram, tuangkan absinth dan grenadine dalam nisbah 9 hingga 1, ringankan dan turunkan gelas itu menjadi gelas sampanye 300 gram. Isinya perlahan-lahan mulai berubah menjadi warna ceri terang, dan pada akhirnya minuman dari warna terung kaya. Tumpukan hendaklah kekal di dalam gelas setiap masa. Untuk menjadikan rasa minuman itu sekata, anda boleh mengaduknya dengan jerami. Minum perlahan-lahan dan dengan senang hati.
 • Kucing Cheshire:
  • Dalam gelas tumbler, 1/4 es frappe diletakkan di bahagian bawah, 1/4 absinthe hijau ditambahkan, biarkan ais cair sedikit dan tambahkan 2/4 jus epal sejuk.
 • Hemingway:
  • Tuangkan absinth ke dalam cawan besi pada satu jari, tambahkan air sejuk ke tahap 2/3 cawan. Campurkan dan minum dalam sips kecil.

Peraturan kerajaan

Bahagian artikel ini belum ditulis.

Kehebatan dalam seni

Lukisan dan seni rupa

Dengan pengaruh fesyen, para seniman pada akhir abad ke-19 - awal abad ke-20 sering melukis lukisan yang menggambarkan seseorang sedang minum absinth dengan pandangan yang tidak hadir.

Koleksi Hermitage mengandungi lukisan karya Pablo Picasso "The Absinthe Drinker" (1901). Juga, Picasso mempunyai lukisan "Glass of Absinthe" (1914). Pada tahun 1912, dia juga melukis gambar yang menunjukkan sebotol Pernod absinth dan gelas.

Pelukis surealis Giger melukis beberapa karyanya setelah bereksperimen dengan absinthe. Kemudian, pada tahun 2005, namanya diberikan kepada salah satu jenis Brevans absinthe Perancis.

Tidak ada satu, tetapi sekurang-kurangnya tiga versi The Absinthe Drinker. Salah satunya adalah di State Hermitage, yang kedua dibawa ke Hermitage semasa pameran, yang ketiga tidak pernah ada di negara kita, ia hanya tersedia dalam pengeluaran.

Sastera

 • Pada tahun 1913, di Paris, Charles Foley melakonkan sebuah drama yang disebut "Absinthe".
 • Absinthe sangat penting dan tidak ternilai untuk pengembangan puisi simbolis Perancis. Rukun aliran ini seperti Paul Verlaine, Arthur Rimbaud sebahagian besarnya diilhami oleh minuman ini, yang disebut oleh Verlaine dalam Pengakuannya pada tahun 1895 sebagai "penyihir hijau" dan menuntut untuk melarang "sumber kegilaan dan kejahatan, kebodohan dan rasa malu" ini. Dia mengembangkan sikap kategoris seperti absinth kerana ciri khas minum Verlaine "petang dan malam", kerana dia sendiri menyebutnya. Kerana minatnya untuk minum, dia, sebagai orang yang sensitif, tetap menyerang isterinya dan bahkan berusaha membakarnya, menembak revolver ke arah temannya Rimbaud dan, dengan pisau di tangannya, menuntut wang dari ibunya yang sudah tua (dia dipenjarakan selama dua bulan, walaupun di pengadilan ibunya menuntut pembebasan, kerana sebenarnya, seperti yang dia sendiri yakinkan, "di hati dia adalah anak yang baik").
 • Pada tahun 1930, di Amerika Syarikat, Coulson Kernahan menulis sebuah cerpen "Pengemis Dua Orang yang Berpikir". Gambar tragis dan menakutkan yang dilukisnya menggambarkan sikap orang Amerika terhadap absinth. Dua pengemis memutuskan untuk menulis semula dan, kerana mereka "harus menggambarkan seorang lelaki yang ketagih absen," mereka memutuskan untuk mencuba minuman ini sendiri. Idea-idea mengenai "kebobrokan" absinth dalam benak lelaki Amerika di jalanan disampaikan oleh garis-garis berikut - "Misteri di mana cairan yang lebih tebal menggeliat, melingkar menjadi cincin dan lingkaran yang lebih cair, menyebabkan dalam fikiran saya gambar seekor ular sawa berliku di sekitar mangsanya.".
 • Dalam buku "Thirsty Muse", yang meneroka alkoholisme sastera Amerika secara terperinci, pengarangnya, Tom Dardis, mengatakan bahawa dalam rangkaian minuman beralkohol absinth dianggap sebagai had, "tidak ada tempat lain.".
 • Dalam artikel kecil "Penyelidikan Eksperimental dan Klinikal mengenai Alkoholisme. Alkohol dan Absinthe. Epilepsi Absinthe "(Bahasa Perancis udetude Expérimentale et Clinique sur l'Alcoolisme - Alcool et Absinthe, Épilepsie Absinthique, 1871) Jacques-Joseph-Valentin Magnan menggambarkan keanehan ketagihan alkohol di kalangan peminum absinth, sebahagian besarnya meletakkan asas untuk persepsi minuman ini dan peminatnya di Eropah (Magnyan menegaskan bahawa tidak ada yang menyebabkan akibat yang paling parah dalam bentuk epilepsi pada pengguna dan akibat genetik - kelemahan, kebodohan, dll. - dalam beberapa generasi keturunan mereka).
 • Aleister Crowley (1875-1947) adalah salah satu pembela absinth yang paling bersemangat; minuman ini telah meninggalkan tanda yang ketara dalam karyanya. Crowley menumpukan banyak karyanya untuk kemasyhuran absinth; dalam karangannya "Dewi Hijau," dia membenarkan absinth dan mengatakan bahawa sesuatu tidak boleh dinilai oleh penyalahgunaan semata-mata. "Kami tidak mengutuk laut, di mana ada bangkai kapal, dan kami tidak melarang tukang kayu menggunakan kapak hanya kerana simpati kepada Charles I atau Louis XVI. Bukan hanya keburukan dan bahaya khusus yang berkaitan dengan absinth, tetapi juga rahmat dan kebajikan yang tidak akan diberikan oleh minuman lain. " Crowley bercakap mengenai peranan istimewa absinth dalam kreativiti, dalam kata-katanya, absinth membantu "memisahkan bahagian diri yang 'ada' dan merasakan dari bahagian lain yang bertindak dan menderita di dunia luar." Dan inilah yang disebutnya kreativiti.
 • Dalam bukunya Interview with a Vampire (1976), Anne Rice menyebut absinth, menekankan risiko kesihatannya. Setelah meminum darah "dijangkiti" dengan ekstrak kayu cacing pahit, vampire Lestat merasakan keracunan akut yang mengancam nyawanya.
 • Dalam buku karya Erich Maria Remarque absen "Three Comrades" disebut sebanyak 4 kali.
 • Ernest Hemingway adalah peminum absinth yang terkenal di kalangan penulis. Semasa hidupnya di Cuba dan mengerjakan karyanya "The Old Man and the Sea", dia memerintahkan absinth dari Florida jiran dan menyiapkannya dengan cara klasik - menggunakan air pancut khas yang membiarkan air dalam aliran nipis untuk mencairkan absinth. Juga dalam novelnya "For Whom the Bell Tolls" Hemingway menganugerahkan watak utama Robert Jordan dengan kebiasaan minum absen pada waktu malam dengan cara aneh yang diberikan di atas.

Pawagam

 • Di pawagam, absinth pertama kali disebut dalam filem pendek Perancis 1899 La Bonne Absinthe. Anehnya, filem ini diarahkan oleh pembuat filem wanita pertama di dunia, Alice Guy..
 • Pada 7 Januari 1913, filem senyap "Absinthe" dilancarkan di Amerika Syarikat.
 • Di pawagam moden, absinth sering dijumpai sebagai lambang keegoan, estetika atau motif dekaden, serta dalam filem seram sebagai elemen dekat dengan subkultur Gothic..
 • Dalam filem "Three X's" bersama Vin Diesel, watak Marton Csokash minum absinth semasa konsert Rammstein.
 • Dalam komedi 2004 "Eurotour" salah satu episod dengan jelas menunjukkan aksi absinth, termasuk halusinasi.
 • Kesan mempesona absinthe juga tercermin dalam filem Anatoly Bosyachok! (filem, 2001)
 • Dalam filem thriller "From Hell" tahun 2001, wira Johnny Depp menggunakan absinth, sambil menambahkan laudanum.
 • Dalam filem "Van Helsing", para wira meminum absinth di kilang yang terbakar setelah melarikan diri dari istana.
 • Dalam filem "John Hex," Jenderal Quentin Turnbull, ketika menguji senjata rahsia di sebuah kota kecil, minum absinth gaya Perancis, meneteskan gula dengan air ais.
 • Dalam filem "Dracula" berdasarkan novel oleh Bram Stoker, adaptasi tahun 1992. Count [Gary Oldman] memperlakukan Mina [Winona Ryder] dengan absinthe mengatakan bahawa "The Green Fairy ingin merebut jiwanya, tetapi dia selamat bersamanya.".

Muzik

 • Les Joyaux De La Princesse - Absinthe - La Folie Verte dengan Paksi Darah (2001)
 • Ordo Rosarius Equilibrio - Bunga dan Cahaya Di Taman Eden Saya dari Bercinta dan Perang - Wedlock of Roses (2000)
 • Krambambula - lagu "Absinthe".
 • Cradle Of Filth "Nymphetamine" (2004) - Absinthe Dengan Faust
 • Jang Ku - "Absinthe" (2003, "Jerami terakhir")
 • Limpa - instrumental "Absinthe" (1999, "Altavista")
 • Irakli - lagu "Drops of Absinthe".
 • Elena Vaenga - lagu "Absinthe"
 • Marilyn Manson - Minuman Absinthe Mansinthe

Catatan

 1. ↑ Untuk memastikan minyak pati larut, kepekatan alkohol yang sangat tinggi diperlukan, oleh itu absinth mempunyai kekuatan 55 hingga 85%.
 2. Production Pengeluarannya diatur oleh banyak peraturan EU. Contohnya, kayu cacing direndam bukan dalam alkohol, tetapi dalam air suam, jadi kandungan thujone di absinth sering kali lebih sedikit.

Sumber

 1. ^ "Traite de la Fabrication de Liqueurs et de la Distillation des Alcools", P. Duplais (1882 3rd Ed, pp 375-381) (fr.)
 2. ↑ Nouveau Traité de la Fabrikasi des Liqueurs, J. Fritsch (1926, hlm 385-401) (fr.)
 3. ^ "La Fabrication des Liqueurs", J. De Brevans (1908, hlm 251-262) (fr.)
 4. ↑ Nouveau Manuel Complet du Distillateur Liquoriste, Lebead, de Fontenelle, & Malepeyre (1888, hlm 221-224) (fr.)
 5. Ogn Smirnov E.A. Cognac, wiski, tequila, absinthe. - Tuai, 2004.-- 320 p. - ISBN 985-13-1587-7
 6. ↑ Apa yang absinth
 7. Inth Absinthe: sejarah, bahaya dan faedah, jenis
 8. ↑ (2006) "<<>> ". Rawatan, Pencegahan dan Dasar Penyalahgunaan Bahan1: 14. DOI: 10.1186 / 1747-597X-1-14.</li><li>↑ Phil Baker Absinthe = Buku Dedalus Absinthe. - M.: Ulasan sastera baru, 2002.-- 288 p. - ISBN 5-86793-193-5</li><li>↑ Doktor telah mendedahkan rahsia "keberkesanan" absinth</li><li>To 1234 Cara Minum Absinthe</li></ol><h2>Pautan</h2><ul><li>Foto, resipi, petua untuk membuat koktail Absinthe</li><li>Resipi koktail yang luar biasa</li><li>Koktel absinthe yang terkenal</li><li>Artikel Absinthe di Majalah Sgustok</li><li>Video mengenai cara minum absinth</li></ul><h2>Sumber sastera</h2><ul><li>Baker F. Absinthe. - Kajian Sastera Baru, 2002. - 10,000 naskhah. - ISBN 5-86793-193-5</li></ul><p><table><tr><th colspan="2">Minuman beralkohol</th></tr><tr><th>Alkohol tinggi (66-96%)</th><td>Absinthe • Alkohol • Pervach • Stro</td></tr><tr><th>Kuat (31-65%)</th><td>Avamori • Aquavit • Arak • Armagnac • Balsam • Pahit • Borovichka • Brandy • Bumbo • Bukha • Wiski • Vodka • Grappa • Gin • Divin • Zubrovka • Calvados • Kashasa • Kirshwasser • Klekovacha • Cognac • Krambambula • Krupnik • Lrup Mescal • Maraschine • Metaxa • Tincture • Orujo • Palinka • Pisco • Rakia • Kanser • Rum • Sambuca • Moonshine • Slivovitsa • Starka • Tequila • Ouzo • Fernet • Chacha • Schnapps</td></tr><tr><th>Alkohol sederhana (9-30%)</th><td>Wain • Mulled wain • Glog • Grog • Cruchon • Liqueur • Mead • Honey • Touring • Pacharan • Punch • Sake • Sangria • Shochu • Soju • Tuak (nasi)</td></tr><tr><th>Alkohol rendah (1.5-8%)</th><td>Alcopop • Boza • Braga • Koumiss • Perry • Bir • Pulque • Cider • Tesguino • Toddy • Kombucha</td></tr></table><p>Yayasan Wikimedia. 2010.</p><ul><li>Yablochkov</li><li>Alsou</li></ul><h3>Lihat apa "Absinthe" dalam kamus lain:</h3><p>absinthe - (absinth Perancis, dari kayu cacing absinthium Latin). Minuman keras Wormwood, dibumbui dengan sedikit anise atau pudina. Salah satu prototaip vermouth moden. Tempat kelahiran penghasilan absinth adalah Perancis, di mana ia mendapat...... Kamus Kulinari terhebat</p><p>absinthe - a dan y, m. absinthe f. <lat. absinthium. 1811. Ray 1998. Minuman beralkohol yang kuat dibuat dengan kayu cacing atau pudina. ALS 2. Membawa Vasiliev kepada makanan pembuka, pemiliknya, seolah-olah membaca senarai harga, mengesyorkannya vodka. gin,...... Kamus Sejarah Galikisme Rusia</p><p>ABSEN - (fr.). Vodka cacing dengan adas. Kamus perkataan asing yang termasuk dalam bahasa Rusia. Chudinov AN, 1910. ABSENT lat. absinthium, dari bahasa Yunani. absinthion, genus rumput pahit di Dioscorides. a) Genus tumbuh-tumbuhan, disertai oleh ahli botani terkini untuk...... Kamus perkataan asing dari bahasa Rusia</p><p>absinthe - tincture, vodka, drink Kamus sinonim Rusia. absinthe n., bilangan sinonim: 4 • vodka (162) • minum... Kamus sinonim</p><p>ABSINTH - ABSINTH, minuman keras kayu cacing yang kuat, tersebar di Perancis, di mana ia diminum, biasanya dicairkan dengan air. Menurut J. Konig, A. mempunyai komposisi berikut: alkohol 55.9%, ekstrak wormwood 0.32%, ekstrak lain 0.18%; khusus... Ensiklopedia Perubatan Besar</p><p>absinthe - (absinthe salah). Diucapkan [absinthe]... Kamus pengucapan dan kesukaran tekanan dalam bahasa Rusia moden</p><p>Absinthe - [se], absinthe, suami. (Absinth Perancis, kayu cacing asli). Absinthe. Kamus penjelasan Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Kamus Penjelasan Ushakov</p><p>Absinthe - ■ Racun yang sangat kuat. ■ Membunuh lebih banyak askar daripada orang Badwi... Leksikon kebenaran bersama</p><p>ABSENT adalah salah satu sukan terbaik l. USSR, baji hitam pud Akhal-Teke. Batang. pada tahun 1952 di Dzhambul con. dari de dari Arab dan Baccarat. Dia tampil dalam pertandingan berpakaian, beberapa pemenang kejuaraan USSR, Di bawah pelana S.I. Filatova memenangi emas... Panduan pembiakan kuda</p><p>ABSINTH - (absinth Perancis, dari kayu cacing absinthium Latin). Minuman keras Wormwood dengan sedikit anise atau pudina pada masa yang sama. Salah satu prototaip vermouth moden. Tempat kelahiran penghasilan absinth adalah Perancis, di mana ia menerima...... Ensiklopedia Seni Kulinari Besar</p> </div> <div class="share-items clearfix"> <ul class="post-social-icons unstyled"> <li class="facebook"> <a href="#"> <i class="fa fa-facebook"></i> <span class="ts-social-title">Facebook</span></a> </li> <li class="twitter"> <a href="#"> <i class="fa fa-twitter"></i> <span class="ts-social-title">Twitter</span></a> </li> <li class="pinterest"> <a href="#"> <i class="fa fa-pinterest"></i> <span class="ts-social-title">Pinterest</span></a> </li> </ul> </div> </div> </div> <div class="related-posts block"> <h3 class="block-title"><span>Ia Adalah Penting Untuk Mengetahui Tentang Minyak</span></h3> <div class="row"> <div class="col-md-6"> <div class="post-block-style post-grid clearfix"> <div class="post-content1"> <h2 class="post-title title-large"> <a href="/ajva-pri-pankreatite.html">Quince dengan pankreatitis</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-author"><a href="/ovoshhi/">Sayur-sayuran</a></span> </div> </div> </div> </div><div class="col-md-6"> <div class="post-block-style post-grid clearfix"> <div class="post-content1"> <h2 class="post-title title-large"> <a href="/sol-himicheskij-sostav.html">Komposisi kimia garam</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-author"><a href="/jagody/">Beri</a></span> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> <div class="col-lg-4 col-md-12"> <div class="sidebar sidebar-right"> <div class="widget color-default"> <h3 class="block-title"><span>Nutrisi Tambahan</span></h3> <div class="list-post-block"> <ul class="list-post"> <li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/chto-takoe-pishhevaja-piramida-dlja-detej.html">Piramid makanan (piramid makanan)</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/chto-nuzhno-est-pri-cirroze-pecheni.html">Pemakanan untuk sirosis</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/skolko-perevarivajutsja-otrubi.html">Dedak gandum dan rai - faedah</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/poleznye-svojstva-kurkumy.html">Serbuk Emas Kunyit: Faedah dan Aplikasi</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/medicinskij-spirt-primenenie.html">Penggunaan Perubatan Etil Alkohol</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/produkty-s-metioninom.html">FitAudit</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/celebnye-svojstva-zveroboja.html">St. John's wort: manfaat dan keburukan</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/soevoe-maslo-nalivom.html">Minyak kacang soya di Rusia</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/gde-mnogo-uglevodov-eda.html">Makanan yang mengandungi karbohidrat - jadual karbohidrat sihat dan tidak sihat</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/kak-pitatsja-pri-osteohondroze.html">Pemakanan dan diet untuk osteochondrosis tulang belakang, makanan berguna dan berbahaya</a> </h2> </div> </div> </li> </ul> </div> </div> <div class="widget color-default"> <h3 class="block-title"><span>Bijirin Dan Bijirin</span></h3> <div class="list-post-block"> <ul class="list-post"> <li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/pri-gastrite-chto-kushat.html">Pemakanan untuk gastritis</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Sayur-sayuran</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/jantarnaja-kislota-gde-primenjaetsja.html">Asid succinic - khasiat, faedah untuk pelbagai penyakit, petunjuk penggunaan (tablet, kapsul, larutan, serbuk), penurunan berat badan dengan persediaan asid succinic, ulasan</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Beri</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/e316-pishhevaja-dobavka-vred.html">Antioksidan makanan E316 Natrium eritrorbat. Faedah dan khasiat E316</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Minuman</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/trava-pizhma-primenenie.html">Sifat berguna tansy dan cara menggunakannya</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Minuman</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/gde-nahoditsja-krahmal.html">Makanan apa yang mengandungi kanji</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Vitamin</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/kakie-plody-byvajut.html">Pelajaran Bio</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Sayur-sayuran</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/kakuju-rybu-mozhno-est-pri-gastrite.html">Adakah mungkin makan ikan dengan gastritis?</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Minuman</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/mozhno-li-est-pri-diaree.html">Diet untuk cirit-birit</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Minuman</span> </div> </div> </div> </li> </ul> </div> </div> <div class="widget widget-tags"> <h3 class="block-title"><span>Kategori</span></h3> <ul class="unstyled clearfix"> <li><a href="/jagody/">Beri</a></li><li><a href="/zlaki/">Bijirin</a></li><li><a href="/soki/">Jus</a></li><li><a href="/napitki/">Minuman</a></li><li><a href="/ovoshhi/">Sayur-sayuran</a></li><li><a href="/vitaminy/">Vitamin</a></li> </ul> </div> </div> </div> </div> </div> </section> <footer id="footer" class="footer"> <div class="footer-main"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-lg-3 col-sm-12 footer-widget"> <div class="footer-logo"> <a href="/"><img class="img-fluid" src="/template/oolite/img/image_b.png" /></a> </div> <p>Dalam banyak aspek, minyak biji labu sesuai digunakan secara berkala, dan berkat khasiatnya:1. Kesan yang baik pada sistem kardiovaskular <br />Minyak biji labu menyihatkan jantung kerana lemak dan antioksidan yang sihat.</p> </div> <div class="col-lg-3 col-sm-12 footer-widget"> <h3 class="widget-title">Artikel Yang Menarik</h3> <div class="list-post-block"> <ul class="list-post"> <li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/bljuda-britanskoj-kuhni.html">Masakan Inggeris</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/shho-take-mak.html">Juga alamat MAC?</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/kalorijnost-varenoj-koniny.html">Daging kuda rebus - kandungan kalori dan nilai pemakanan</a> </h2> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/produkty-soderzhashhie-triptofan-tablica.html">FitAudit</a> </h2> </div> </div> </li> </ul> </div> </div> <div class="col-lg-3 col-sm-12 footer-widget"> <h3 class="widget-title">Pilihan Editor</h3> <div class="list-post-block"> <ul class="list-post"> <li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/slivki-vred-ili-polza.html">Krim - memberi manfaat dan kemudaratan kepada badan</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Jus</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/produkty-gde-soderzhitsja-magnij.html">Makanan apa yang mengandungi magnesium yang paling banyak?</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Beri</span> </div> </div> </div> </li><li class="clearfix"> <div class="post-block-style post-float clearfix"> <div class="post-content"> <h2 class="post-title title-small"> <a href="/magnij-v-produktah-gde.html">Makanan tinggi magnesium Mg</a> </h2> <div class="post-meta"> <span class="post-date">Vitamin</span> </div> </div> </div> </li> </ul> </div> </div> <div class="col-lg-3 col-sm-12 footer-widget widget-categories"> <h3 class="widget-title">Kategori</h3> <ul> <li> <a href="/jagody/"><span class="catTitle">Beri</span></a> </li><li> <a href="/zlaki/"><span class="catTitle">Bijirin</span></a> </li><li> <a href="/soki/"><span class="catTitle">Jus</span></a> </li><li> <a href="/napitki/"><span class="catTitle">Minuman</span></a> </li><li> <a href="/ovoshhi/"><span class="catTitle">Sayur-sayuran</span></a> </li><li> <a href="/vitaminy/"><span class="catTitle">Vitamin</span></a> </li> </ul> </div> </div> </div> </div> </footer> <div class="copyright"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 col-md-6"> <div class="copyright-info"> <span>© Copyright 2021 <a href="//nor.functionalmedicinebykimross.com /">www.functionalmedicinebykimross.com</a></span> </div> </div> </div> <div id="back-to-top" class="back-to-top"> <button class="btn btn-primary" title="Back to Top"> <i class="fa fa-angle-up"></i> </button> </div> </div> </div> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/jquery.js"></script> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/bootstrap.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/owl.carousel.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/jquery.colorbox.js"></script> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/smoothscroll.js"></script> <script type="text/javascript" src="/template/oolite/js/custom.js"></script> </div> <!-- Yandex.Metrika counter --> <script type="text/javascript" > (function(m,e,t,r,i,k,a){m[i]=m[i]||function(){(m[i].a=m[i].a||[]).push(arguments)}; m[i].l=1*new Date();k=e.createElement(t),a=e.getElementsByTagName(t)[0],k.async=1,k.src=r,a.parentNode.insertBefore(k,a)}) (window, document, "script", "https://mc.yandex.ru/metrika/tag.js", "ym"); ym(69515809, "init", { clickmap:true, trackLinks:true, accurateTrackBounce:true }); </script> <noscript><div><img src="https://mc.yandex.ru/watch/69515809" style="position:absolute; left:-9999px;" alt="" /></div></noscript> <!-- /Yandex.Metrika counter --> </body></html>