Asid amino: jadual kandungan makanan, dan peruntukan harian bagi manusia

Helo pembaca blog saya yang dikasihi! Sekiranya anda serius terhadap kesihatan anda sendiri, saya cadangkan anda terjun ke dunia sebatian organik bersama-sama. Hari ini saya akan bercakap mengenai asid amino dalam makanan, jadualnya akan dilampirkan untuk kemudahan dalam artikel. Mari kita juga bercakap mengenai elaun harian yang diperlukan untuk seseorang..

Asid amino

Ramai di antara kita tahu mengenai sebatian organik ini, tetapi tidak semua orang dapat menjelaskan apa itu dan mengapa ia diperlukan. Oleh itu, mari kita mulakan dari awal.

Asid amino adalah unit kimia struktur yang membentuk protein

Yang terakhir terlibat dalam semua proses fisiologi badan. Mereka membentuk otot, tendon, ligamen, organ, kuku, rambut dan merupakan bahagian tulang. Perhatikan bahawa hormon dan enzim yang mengatur proses kerja dalam tubuh juga protein. Mereka unik dalam strukturnya dan masing-masing mempunyai tujuan tersendiri. Protein disintesis dari asid amino yang diperoleh seseorang daripada makanan. Ini menunjukkan kesimpulan yang menarik - bukan protein adalah unsur yang paling berharga, tetapi asid amino.

Boleh diganti, tidak boleh diganti dengan syarat dan tidak boleh diganti

Anehnya, tumbuh-tumbuhan dan mikroorganisma mampu mensintesis semua asid amino dengan sendirinya. Tetapi manusia dan haiwan tidak mengikutinya..

Asid amino penting. Dihasilkan oleh badan kita sendiri. Ini termasuk:

 • asid glutamik;
 • asid aspartik;
 • asparagin;
 • glutamin;
 • ornithine;
 • prolin;
 • alanine;
 • glisin.

Asid amino penting bersyarat. Tubuh kita mencipta mereka, tetapi tidak dalam jumlah yang mencukupi. Ini termasuk histidin dan arginin.

Asid amino penting. Anda hanya boleh mendapatkannya dari makanan tambahan atau makanan. Maklumat lebih lanjut mengenai mereka ditulis dalam artikel mengenai asid amino penting untuk manusia..

Makanan yang kaya dengan asid amino

Untuk berfungsi sepenuhnya badan kita, setiap orang harus mengetahui makanan mana yang mengandungi sebatian organik:

 • Telur - Ini akan memberi kita BCAA, metionin dan fenilalanin. Diserap dengan kuat, menjamin pemakanan protein untuk tubuh.
 • Produk tenusu - menyediakan arginin, valin, lisin, fenilalanin, dan triptofan kepada manusia.
 • Daging Putih - Mengandungi BCAA, Histidine, Lysine, Phenylalanine, dan Tryptophan.
 • Ikan adalah sumber protein yang sangat baik yang mudah diserap oleh badan. Kaya dengan metionin, fenilalanin dan BCAA.

Ramai yang percaya bahawa protein hanya boleh diperoleh dari produk haiwan. Ini tidak benar. Makanan tumbuhan juga kaya dengan mereka dan merupakan sumber sebatian organik:

ARTIKEL BERKAITAN:

 • Berapakah bilangan asid amino dalam molekul protein?
 • Asid amino penting untuk manusia: senarai dan makanan yang terdapat di dalamnya
 • Apakah asid amino untuk senaman untuk wanita?
 • Kekacang - kaya dengan phenylalanine, leucine, valine, methionine, tryptophan dan threonine.
 • Bijirin - akan memberi tubuh leucine, valine, histidine dan isoleucine.
 • Kacang & Benih - Menyediakan arginine, threonine, isoleucine, histidine, dan lysine.

Saya ingin mengetengahkan quinoa secara berasingan. Bijirin ini tidak begitu popular seperti soba dan millet biasa, tetapi sia-sia.

Kerana 100 gram produk mengandungi sekitar 14 gram protein. Oleh itu, quinoa sangat diperlukan untuk vegetarian dan sangat sesuai untuk pemakan daging. Jangan lupa tentang puasa Ortodoks, yang melarang makan daging, ikan dan produk tenusu beberapa kali dalam setahun..

Untuk kemudahan, saya cadangkan agar anda membiasakan diri dengan senarai produk dalam bentuk meja. Ia boleh dimuat turun dan dicetak.

Pengambilan asid amino setiap hari

Kita memerlukan sebatian organik setiap hari, tetapi ada kalanya dalam hidup kita apabila keperluan mereka meningkat:

 • semasa bermain sukan;
 • semasa tempoh penyakit dan pemulihan;
 • semasa tekanan mental dan fizikal.

Dan, sebaliknya, kebetulan keperluan mereka berkurang dalam kes gangguan kongenital yang berkaitan dengan asimilasi asid amino..

Oleh itu, untuk keselesaan dan kelancaran fungsi badan, anda harus mengetahui pengambilan sebatian organik setiap hari. Mengikut jadual diet, ia berbeza dari 0,5 gram hingga 2 gram sehari..

Penyerapan asid amino bergantung kepada jenis makanan di mana ia dijumpai. Sebatian organik yang diserap dengan baik dari putih telur.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk keju kotej, ikan, dan daging putih tanpa lemak. Gabungan produk juga memainkan peranan besar di sini. Contohnya, bubur susu dan soba. Dalam kes ini, seseorang menerima protein lengkap dan proses asimilasinya, yang selesa untuk tubuh..

Kekurangan dan lebihan asid amino

Tanda-tanda apa yang bermaksud kekurangan sebatian organik dalam badan:

 • daya tahan yang lemah terhadap jangkitan;
 • kemerosotan kulit;
 • pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh;
 • keguguran rambut;
 • mengantuk;
 • anemia.

Selain kekurangan asid amino di dalam badan, kelebihannya mungkin berlaku. Tanda-tandanya adalah seperti berikut: gangguan pada kelenjar tiroid, penyakit sendi, darah tinggi.

Anda harus sedar bahawa masalah serupa boleh berlaku sekiranya terdapat kekurangan vitamin dalam badan. Sekiranya normal, sebatian organik yang berlebihan akan dinetralkan.

Sekiranya terdapat kekurangan dan kelebihan asid amino, sangat penting untuk diingat bahawa pemakanan adalah faktor penentu di sini..

Dengan diet yang betul, anda membuka jalan menuju kesihatan. Perhatikan bahawa penyakit seperti diabetes mellitus, kekurangan enzim atau kerosakan hati. Mereka membawa kepada kandungan sebatian organik yang tidak terkawal dalam badan..

Cara mendapatkan asid amino

Kita semua telah memahami peranan global asid amino dalam kehidupan kita. Dan mereka menyedari betapa pentingnya mengawal pengambilan mereka ke dalam badan. Tetapi, ada situasi di mana perlu diberi perhatian khusus kepada mereka. Ini mengenai bermain sukan. Terutama jika kita bercakap mengenai sukan profesional. Di sini, atlet sering beralih ke kompleks tambahan, tidak hanya bergantung pada makanan.

Anda boleh membina jisim otot dengan menggunakan valine dan leucine isoleucine. Lebih baik menjimatkan tenaga semasa latihan dengan glisin, metionin dan arginin. Tetapi, semua ini tidak akan berguna sekiranya anda tidak memakan makanan yang kaya dengan asid amino. Ini adalah bahagian penting dari gaya hidup aktif dan memuaskan..

Kesimpulannya, kita dapat mengatakan bahawa kandungan asid amino dalam makanan dapat memenuhi keperluan mereka untuk keseluruhan organisma. Terlepas dari sukan profesional, ketika beban yang besar dilakukan pada otot, dan mereka memerlukan pertolongan tambahan.

Atau sekiranya berlaku masalah kesihatan. Maka lebih baik untuk menambah diet dengan kompleks sebatian organik khas. By the way, mereka boleh dipesan secara dalam talian atau dibeli dari pembekal pemakanan sukan. Saya mahu anda ingat apa yang paling penting - dalam diet harian anda. Perkayakannya dengan makanan yang kaya dengan asid amino dan, dengan itu, protein. Jangan hanya fokus pada produk tenusu atau daging. Sediakan pelbagai makanan. Jangan lupa bahawa makanan tumbuhan juga akan memperkaya anda dengan sebatian organik yang diperlukan. Tidak seperti makanan haiwan, ia tidak akan meninggalkan rasa berat di perut.

Saya mengucapkan selamat tinggal, pembaca yang dikasihi. Kongsi artikel di rangkaian sosial dan tunggu siaran baru.

Asid lemak amino

Asid lemak penting (EFA) mesti terkandung dalam ceruk yang dimakan, kerana tubuh tidak dapat mensintesisnya sendiri. Kekurangan asid tersebut membawa kepada penyakit. Tegasnya, hanya dua asid lemak yang tidak dapat diganti - linoleik dan a-linolenik. Kedua-duanya adalah asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) dan wujud dalam keseluruhan bentuk. Asid linoleat mempunyai dua ikatan berganda, dan asid linolenik mempunyai tiga. Asid ini mempunyai beberapa fungsi penting:

1. Asid lemak penting digunakan untuk membentuk fosfolipid, yang merupakan bahagian membran.

2. Asid lemak penting terlibat dalam pengangkutan, pemecahan dan penghapusan kolesterol. Kolesterol adalah komponen penting membran dan diperlukan untuk sintesis steroid, termasuk hormon seks dan vitamin D. penyakit. Oleh itu, diperlukan peraturan metabolisme kolesterol yang jelas. Linoleik dan beberapa PUFA lain menurunkan kadar kolesterol darah, sementara asid lemak tepu, sebaliknya, meningkatkannya. Cadangan terbaik dalam kes ini adalah dengan mengambil sebanyak mungkin asid lemak tepu..

3. Asid linolenik mengurangkan pembekuan darah yang berkaitan dengan aterosklerosis, dan juga mengurangkan risiko infark miokard berulang.

4. Asid lemak penting diperlukan untuk sintesis asid lemak lain yang sangat penting, seperti prostaglandin, yang mempunyai pelbagai kesan fisiologi. Sebagai contoh, mereka mempengaruhi aktiviti hormon tertentu, merangsang tindak balas keradangan, dan mengatur aliran darah ke organ. Mereka terlibat dalam proses kelahiran dan merupakan bagian dari pil kontraseptif sebagai agen antiprogesteron yang mencegah penanaman telur yang disenyawakan.

5. Asid linolenat adalah salah satu asid lemak yang diperlukan untuk perkembangan dan fungsi retina dan otak yang normal..

Kekurangan asid lemak penting jarang berlaku kerana tubuh mempunyai bekalannya dalam bentuk lemak, dan pengambilan harian mereka dalam bentuk lemak biasanya lebih dari cukup.

Protein

Protein terutamanya diperlukan untuk proses pertumbuhan dan reparatif. Sambungan ini mempunyai pelbagai fungsi. Sekiranya diet tidak mengandungi karbohidrat dan lemak yang mencukupi, maka protein dapat berfungsi sebagai sumber tenaga.

Protein terdiri daripada asid amino. Biasanya, protein mengandungi 20 asid amino yang berbeza, dan seperti lemak, asid amino boleh dibahagikan kepada dua jenis - penting dan tidak penting..

Asid amino penting semestinya terkandung dalam makanan, kerana ia sama sekali tidak disintesis oleh tubuh, atau disintesis pada kadar yang rendah sehingga tidak memenuhi keperluan tubuh. Kekurangan asid amino ini boleh menyebabkan perkembangan pelbagai penyakit. Lapan daripada 20 asid amino penting untuk orang dewasa dan 10 untuk kanak-kanak. Asid amino penting boleh disintesis dalam badan daripada yang penting. Protein yang mengandungi banyak asid amino penting dipanggil protein kelas satu atau protein berkualiti tinggi. Protein ini merangkumi protein haiwan terkenal yang terdapat dalam susu dan produk tenusu, daging, ikan dan telur. Bagi vegetarian, protein soya boleh disarankan sebagai protein kelas satu. Protein lain dikelaskan sebagai protein kelas II atau berkualiti rendah.

Asid amino

Terdapat kira-kira 200 asid amino di alam semula jadi. 20 daripadanya terdapat di dalam makanan kami, 10 daripadanya telah dikenali sebagai tidak tergantikan. Asid amino sangat penting untuk berfungsi dengan baik badan kita. Mereka adalah sebahagian daripada banyak produk protein, digunakan sebagai makanan tambahan untuk pemakanan sukan, mereka digunakan untuk membuat ubat, mereka ditambahkan ke makanan haiwan.

Makanan yang kaya dengan asid amino:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

Ciri umum asid amino

Asid amino tergolong dalam kelas sebatian organik yang digunakan oleh badan dalam sintesis hormon, vitamin, pigmen dan asas purin. Protein diperbuat daripada asid amino. Tumbuhan dan kebanyakan mikroorganisma mampu mensintesis semua asid amino yang mereka perlukan untuk hidup sendiri, tidak seperti haiwan dan manusia. Sejumlah asid amino hanya dapat diperoleh oleh badan kita daripada makanan.

Asid amino yang boleh diganti yang dihasilkan oleh badan kita adalah glisin, prolin, alanin, sistein, serin, asparagin, aspartat, glutamin, glutamat, tirosin.

Walaupun pengelasan asid amino ini sangat sewenang-wenangnya. Bagaimanapun, histidin, arginin, misalnya, disintesis dalam tubuh manusia, tetapi tidak selalu dalam jumlah yang mencukupi. Tyrosine asid amino yang boleh diganti boleh menjadi sangat diperlukan sekiranya terdapat kekurangan fenilalanin di dalam badan.

Keperluan harian untuk asid amino

Bergantung pada jenis asid amino, keperluan hariannya untuk tubuh ditentukan. Jumlah keperluan badan untuk asid amino, dicatatkan dalam jadual diet - dari 0,5 hingga 2 gram sehari.

Keperluan untuk asid amino semakin meningkat:

 • dalam tempoh pertumbuhan aktif badan;
 • semasa sukan profesional aktif;
 • dalam tempoh tekanan fizikal dan mental yang kuat;
 • semasa sakit dan semasa pemulihan.

Keperluan untuk asid amino berkurang:

Dengan gangguan kongenital yang berkaitan dengan penyerapan asid amino. Dalam kes ini, sebilangan zat protein boleh menyebabkan reaksi alergi di dalam badan, termasuk masalah dengan saluran gastrousus, gatal-gatal dan loya..

Asimilasi asid amino

Kelajuan dan kelengkapan asimilasi asid amino bergantung pada jenis produk yang mengandunginya. Asid amino yang terdapat dalam protein telur, keju kotej rendah lemak, daging tanpa lemak dan ikan diserap oleh badan dengan baik.

Asid amino juga cepat diserap dengan kombinasi produk yang betul: susu digabungkan dengan bubur soba dan roti putih, semua jenis produk tepung dengan daging dan keju kotej.

Sifat berguna asid amino, kesannya pada badan

Setiap asid amino mempunyai kesan tersendiri pada badan. Oleh itu, metionin sangat penting untuk meningkatkan metabolisme lemak dalam tubuh, ia digunakan sebagai pencegahan aterosklerosis, dengan sirosis dan degenerasi lemak pada hati..

Untuk penyakit neuropsikiatrik tertentu, glutamin, asid aminobutyric digunakan. Asid glutamat juga digunakan dalam memasak sebagai agen perasa. Cysteine ​​ditunjukkan untuk penyakit mata.

Tiga asid amino utama, triptofan, lisin dan metionin, sangat diperlukan oleh badan kita. Tryptophan digunakan untuk mempercepat pertumbuhan dan perkembangan tubuh, dan juga menjaga keseimbangan nitrogen dalam badan.

Lysine memastikan pertumbuhan normal badan, mengambil bahagian dalam proses pembentukan darah.

Sumber utama lisin dan metionin adalah keju kotej, daging lembu, beberapa jenis ikan (ikan kod, pike perch, herring). Tryptophan terdapat dalam jumlah yang optimum dalam daging organ, daging sapi dan permainan.

Interaksi dengan elemen penting

Semua asid amino larut dalam air. Berinteraksi dengan vitamin kumpulan B, A, E, C dan beberapa unsur mikro; mengambil bahagian dalam pembentukan serotonin, melanin, adrenalin, norepinefrin dan beberapa hormon lain.

Tanda-tanda kekurangan dan kelebihan asid amino

Tanda-tanda kekurangan asid amino dalam badan:

 • kehilangan selera makan atau penurunan selera makan;
 • kelemahan, mengantuk;
 • pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh;
 • keguguran rambut;
 • kemerosotan kulit;
 • anemia;
 • daya tahan yang lemah terhadap jangkitan.

Tanda-tanda kelebihan asid amino tertentu di dalam badan:

 • gangguan dalam kerja kelenjar tiroid, hipertensi - berlaku dengan kelebihan tirosin;
 • rambut kelabu awal, penyakit sendi, aneurisma aorta boleh disebabkan oleh kelebihan histidin asid amino dalam badan;
 • methionine meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Masalah seperti itu boleh timbul hanya jika tubuh kekurangan vitamin kumpulan B, A, E, C dan selenium. Sekiranya bahan berguna ini terkandung dalam jumlah yang tepat, kelebihan asid amino cepat dinetralkan, kerana perubahan kelebihan menjadi zat berguna untuk tubuh..

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan asid amino dalam badan

Pemakanan, serta kesihatan manusia, adalah faktor penentu kandungan asid amino dalam nisbah optimum. Kekurangan enzim tertentu, diabetes mellitus, kerosakan hati menyebabkan tahap asid amino yang tidak terkawal di dalam badan.

Asid amino untuk kesihatan, kecergasan dan kecantikan

Untuk pembinaan otot yang berjaya dalam bina badan, kompleks asid amino yang terdiri daripada leucine, isoleucine dan valine sering digunakan..

Atlet menggunakan metionin, glisin, dan arginin, atau makanan yang mengandunginya, untuk mengekalkan tenaga semasa bersenam..

Sesiapa yang menjalani gaya hidup sihat dan aktif memerlukan makanan khas yang mengandungi sejumlah asid amino penting untuk mengekalkan bentuk fizikal yang baik, cepat sembuh, membakar lemak berlebihan atau membina otot.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai asid amino dalam ilustrasi ini dan akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini:

Untuk apa asid amino: penting, tidak penting, bagaimana mengambilnya

Organisma hidup mengandungi formasi organik yang kompleks seperti protein. Tubuh manusia mengandungi 30% bahan organik, di antaranya sebahagian besarnya disebabkan oleh sebatian kompleks ini. Pada suatu masa, Friedrich Engels mengatakan, "Kehidupan adalah cara kewujudan badan protein." Jadual asid amino dalam jumlah 20 molekul dengan formula yang berbeza adalah senjata utama dari mana makromolekul protein dibina.

Apa itu asid amino

Kunci struktur mereka terletak pada nama. Perkataan "amino" menunjukkan adanya kumpulan amino - NH2, dan "asid" - kehadiran kumpulan karboksil berasid - COOH. Dengan kata lain, kumpulan sebatian ini terdiri daripada asid karboksilat, salah satu atom hidrogennya digantikan oleh kumpulan amino.

Rumusannya tidak begitu mudah: antara kumpulan amino dan kumpulan karboksil adalah rangka karbon asid amino, yang berbeza dalam kumpulan berfungsi. Oleh itu, struktur asid amino berbeza, seperti formula mereka. Kehadiran sifat berasid dan asas menjadikannya sebatian amfoterik (neutral). Asid amino berasid bukanlah ungkapan yang betul, dan rasanya manis.

Ini adalah bahan kristal yang mencair pada suhu tinggi (+ 250 ° C) dan larut dengan baik di dalam air, tetapi mengekalkan komposisinya di kebanyakan pelarut organik. Sebilangan besar zat dalam kumpulan ini mempunyai rasa manis..

Mereka mampu membentuk garam, ester, tetapi sifat kimia utama asid amino adalah keupayaan untuk membuat makromolekul protein. Berhubung bersama, asid amino akan menggembirakan petpid (kepingan rangka protein). Dua asid membentuk dipeptida:

Tiga disatukan menjadi tripeptida, empat membentuk tetrapeptida, dan sehingga pemasangan makromolekul protein secara beransur-ansur berjalan. Jawapan mengapa asid amino diperlukan terletak pada penciptaan sejumlah besar protein. Mereka adalah monomer dari mana filamen protein polimer besar dengan formula dan sifatnya sendiri dibina.

Bayangkan asid amino (AMA) dalam bentuk manik. Kami mengikat manik yang berbeza pada benang panjang. Ini adalah struktur utama protein. Kemudian kami melipat utas ini dalam bentuk zigzag sehingga sebilangan manik saling menyentuh. Ini mewujudkan struktur sekunder. Kemudian kami memutar benang ini beberapa kali untuk membentuk bola, dan menuju ke struktur tersier. Beberapa manik kusut bergabung bersama membentuk struktur kuarter. Setiap protein mempunyai struktur yang kompleks, tetapi kerana struktur dan sifat asid amino, konfigurasi khas makromolekul protein yang berbeza dengan strukturnya sendiri dan formula unik dibuat.

Para saintis telah mengira 200 asid amino yang berbeza yang terdapat dalam sel dan tisu organisma yang berbeza. Mereka didapati longgar dan terikat. Sebilangan daripadanya terpencil dan unik: ia terdapat dalam organisma individu.

Asid amino penting dan tidak penting

Dari pelbagai jenis, hanya 20 asid amino yang mampu membentuk protein. AMA terbahagi kepada asid α-, β-, γ-, δ- dan ω-amino, yang mempunyai formula dan sifat kimia yang berbeza. Yang paling penting adalah asid amino alfa, dari mana kebanyakan protein dibina.

Terdapat klasifikasi asid amino, yang membahagikan kumpulan ini menjadi hidrofilik (mempunyai sifat berinteraksi dengan air) dan asid amino hidrofobik (cuba mengelakkan sentuhan dengan air). Tetapi ada juga klasifikasi, yang berdasarkan pengambilannya ke dalam badan: jenis asid amino dibahagikan kepada yang boleh diganti dan tidak dapat diganti.

Tidak boleh diganti

AMA penting merangkumi sebatian yang tidak dapat disintesis oleh badan dalam jumlah yang diperlukan. Ini adalah kompleks asid amino berikut:

 • leucine;
 • valin;
 • lisin;
 • metionin;
 • threonine;
 • triptofan;
 • fenilalanin;
 • histidin.

Masing-masing mempunyai formula, khasiatnya sendiri dan memainkan peranan tertentu dalam proses metabolisme. Terdapat sekumpulan asid amino penting yang disintesis oleh badan dalam jumlah yang tidak mencukupi untuknya. Ini tirosin dan sistein.

Boleh diganti

Badan mensintesis kumpulan AMK ini sendiri. Asid amino terbaik dihasilkan secara dalaman dan tidak perlu sentiasa dibekalkan dari luar. Ini termasuk:

 • arginin;
 • alanine;
 • asparagin;
 • glutamin;
 • glisin;
 • karnitin;
 • ornithine;
 • prolin;
 • serine;
 • taurin.

Masing-masing memainkan peranan penting dalam badan. Ia mempunyai struktur (formula) yang menentukan sifatnya. Secara amnya, mereka mengambil bahagian dalam metabolisme protein-karbohidrat, dalam sintesis bahan yang diperlukan untuk tubuh. Asid amino digunakan untuk hormon, vitamin, alkaloid, pigmen dan sebatian lain.

Asid amino dalam makanan

Untuk mengelakkan kekurangan sebatian dengan sifat penting, ia mesti diperoleh dari luar dengan makanan. Sumber asid amino adalah "bakul runcit" dengan set zat protein.

"Asid Amino Penting: Senarai dalam Makanan"

Tidak.AMKproduk
tidak boleh diganti
1.leucineproduk tenusu, oat, kuman gandum, daging
2.valindaging, cendawan, biji-bijian dan produk tenusu, walnut
3.lisinkekacang dan produk tenusu, unggas, ikan, kacang tanah, kuman gandum
4.metioninkekacang, daging, sayur-sayuran, keju kotej, kacang tanah
lima.threonineproduk tenusu, daging, telur, kacang polong
6.triptofandaging kalkun, produk tenusu, telur, kacang, biji, beras, kentang
7.fenilalanindaging dan produk tenusu, daging ayam, gandum, kuman gandum
8.histidindaging, produk tenusu, kuman gandum
tidak tergantikan dengan syarat
sembilan.tirosinproduk tenusu dan daging, ikan, badam, pisang
sepuluh.sisteinikan, daging, produk soya, gandum, gandum, isi ayam, bawang putih

Asid amino dalam makanan mesti masuk ke dalam badan. Mereka sentiasa mendapat permintaan dalam sintesis protein. Harta ini menjadikan mereka sangat diperlukan dan diperlukan dalam pengertian sepenuhnya..

Mengetahui makanan mana yang mengandungi asid amino, mudah untuk menyusun menu dengan memasukkan set makanan yang diperlukan. Nisbah optimum komponen yang diperlukan hanya mungkin dengan pemakanan yang betul. Contohnya, susu dan produk tenusu mengandungi hampir keseluruhan AMA penting.

Asid amino di dalam badan manusia

Asid amino semula jadi adalah 200 sebatian penting dan 200 formula unik. Mereka dijumpai dalam bentuk bebas atau terikat. Apabila AMK disintesis sendiri, tidak ada masalah. Perhatian utama harus diberikan kepada komponen molekul protein yang tidak dapat diganti yang perlu diperoleh dari luar. Mereka mempunyai formula tersendiri dan diperlukan untuk tubuh, sifat utama:

 • peningkatan fungsi otak kerana keupayaan untuk menghantar impuls saraf (valine, leucine, tryptophan);
 • pengumpulan kalsium (lisin),
 • peningkatan metabolisme lipid (metionin);
 • normalisasi sistem saraf pusat (isoleucine, methionine, threonine);
 • peningkatan selera makan (fenilalanin);
 • ambang kesakitan yang lebih rendah (fenilalanin).
Terdapat 8 AMA yang penting, tetapi kawalan terhadap tiga daripadanya adalah penting: valine, leucine dan isoleucine (BCCA). Formula mereka mempunyai rantai sisi bercabang. Sekiranya kekurangan BCAA tidak berlaku, maka keperluan untuk asid amino yang lain akan dipuaskan..

Tanda-tanda kekurangan dan kelebihan asid amino

Kekurangan atau kandungan AMK yang berlebihan mempengaruhi keadaan umum badan. Dengan kekurangan mereka, diperhatikan:

 • selera makan yang lemah;
 • keadaan mengantuk dan lemah;
 • perencatan pertumbuhan dan perkembangan;
 • keguguran rambut;
 • keadaan kulit yang teruk;
 • anemia;
 • pertahanan imun yang lemah.

Sifat AMK sedemikian rupa sehingga kelebihannya juga mempengaruhi kesihatan:

 1. Dengan kandungan tirosin yang tinggi, keseimbangan kelenjar tiroid berubah, hipertensi berkembang.
 2. Dengan lebih banyak histidin, penyakit sendi, aneurisma aorta mungkin berlaku. Rambut beruban awal berlaku.
 3. Dengan kepekatan metionin yang tinggi, terdapat risiko tinggi terkena strok atau serangan jantung..

Masalah seperti itu mungkin berlaku dengan kekurangan sejumlah vitamin (A, C, kumpulan B) dan selenium. Di hadapan mereka, kandungan asid amino yang berlebihan dineutralkan.

Keseimbangan AMK dikaitkan dengan pemakanan dan kesihatan yang betul. Sekiranya terdapat patologi kronik hati, saluran gastrointestinal, kekurangan enzim tertentu, kandungan AMK menjadi tidak terkawal.

Keperluan harian untuk asid amino

Setiap asid amino dengan formula dan khasiatnya sendiri diperlukan oleh tubuh dalam jumlah tertentu. Mengira elaun harian untuk set yang diperlukan oleh badan adalah sukar, kerana bergantung pada kandungannya dalam 1 g protein. Jumlah keperluan untuk asid amino yang diperlukan ialah 0.5-2 g sehari.

Sekiranya pengambilan protein harian kira-kira 120 g, maka seseorang mendapat:

 • 8.4 g leucine;
 • 4.8 g isoleusin;
 • 6 g valin.

Ini adalah BCCA yang sama yang menutup kekurangan asid amino penting. Norma harian protein yang diperlukan untuk lelaki adalah 65-120 g, untuk wanita - 60-90 g. Separuh dari norma ini jatuh pada protein haiwan. Asid amino adalah sebahagian daripada protein, jadi mungkin untuk mengira berapa banyak yang masuk ke dalam badan.

Metabolisme aktif asid amino berlaku:

 • semasa pertumbuhan badan;
 • dengan sukan aktif;
 • dengan tekanan mental dan fizikal yang serius;
 • semasa sakit dan dalam proses pemulihan.
Kadar penyerapan AMK yang dikehendaki bergantung pada setiap produk atau gabungannya. Tubuh cepat menyerap putih telur, keju kotej rendah lemak, daging tanpa lemak dan ikan. Asimilasi berjalan lancar ketika menggabungkan susu dengan bubur soba dan roti putih, produk tepung dengan daging dan keju kotej.

Sekiranya badan sihat dan pengambilan protein sesuai dengan norma harian, maka anda tidak perlu memikirkan persoalan bagaimana mengambil asid amino dengan betul. Sebilangan besar komponen protein yang diperlukan terdapat dalam daging, susu dan telur. Pengedaran mereka yang betul sepanjang hari akan memenuhi tubuh dengan zat-zat yang diperlukan dengan formula dan sifat yang berbeza yang penting untuk metabolisme..

Sifat berguna asid amino, kesannya pada badan

Bahan keturunan utama sel adalah DNA, salah satu tugasnya adalah sintesis rantai asid amino. Filamen peptida juga dibuat di mitokondria (organel yang disebut "stesen janakuasa kecil"). Oleh itu, serin dan asid lain disintesis dalam mitokondria.

Protein konglomerat yang diperlukan untuk badan dibina dari mereka. AMK membina badan kita dengan membina jisim otot. Mereka diperlukan agar otak berfungsi, menolong seorang wanita untuk menjaga kecantikan luaran. Tetapi ini hanyalah puncak gunung es: peranan biologi asid amino sangat besar..

Asid amino untuk atlet

Untuk mencapai hasil yang diinginkan dalam sukan, perlu membina dan menguatkan jisim otot. Hartanah AMK menyediakan:

 • akses ke otot bahan binaan;
 • membina protein otot;
 • proses redoks cepat pada otot;
 • pengeluaran hormon;
 • percepatan proses anabolik (pembaharuan sel dan tisu);
 • proses yang diperlukan untuk imuniti, pertumbuhannya;
 • normalisasi metabolisme protein;
 • pembakaran tisu adiposa.

Bagi atlet, asid ditawarkan dalam bentuk pekat cair dan kapsul gelatin. Mereka biasanya diambil bersama makanan atau di antara waktu makan, kemas. Cara pengambilan asid amino dinyatakan dalam penjelasan untuk setiap ubat tertentu: masa permulaan atau akhir latihan juga penting..

Melangsingkan Asid Amino

Proses menurunkan berat badan tambahan mungkin hanya jika anda melatih badan anda secara selari. Walaupun dengan pemakanan diet, penyertaan protein dalam makanan diperlukan. Lemak bertindak balas dengan asid amino, menghasilkan pembebasan tenaga tambahan.

Oleh kerana sifat asid, ia berlaku

 • metabolisme protein dan lemak yang cepat;
 • pengambilan lemak badan;
 • penggantungan simpanan lemak di arteri dan hati.
Dengan latihan yang kuat, simpanan lemak secara beransur-ansur diubah menjadi jisim otot. Lemak lebih ringan dan tisu protein lebih berat, jadi barnya tetap sama. Secara visual, angka itu kelihatan lebih langsing..

Asid Amino Rambut

Setiap rambut terdiri dari protein yang disebut keratin. Di lapisan dermis terdapat folikel rambut yang mempunyai sifat pertumbuhan. Formula asid amino rambut mempunyai struktur linier dan diperlukan untuk membina konglomerat keratin baru. Protein rambut dibentuk oleh lima AMA utama: glisin, taurin, prolin, arginin dan lisin.

Pemakanan protein yang diperlukan dan lengkap akan menjaga kualiti rambut dalam keadaan baik. Tetapi jika helai telah pudar, rapuh dan lemah, maka topeng diperlukan untuk menguatkan formula keratin. Gelatin makanan adalah sumber glisin dan arginin, taurin terdapat dalam kuning telur, dan produk tenusu kaya dengan lisin dan prolin. Cysteine ​​juga diperlukan untuk rambut. Ini adalah sumber sulfur, yang memberikan kekuatan dan kilauan helai. Ia diperkaya dengan gelatin. Oleh itu, kesimpulannya: anda perlu menggunakan topeng gelatin, telur mentega dan susu.

Sekiranya rambut wanita rosak teruk oleh banyak pewarnaan atau perms, maka diperlukan bantuan profesional dari pakar kecantikan dan lawatan ke salon kecantikan, di mana mereka akan menawarkan program komprehensif untuk pemulihan helai.

Asid amino otak

Kesan asid amino pada otak telah lama diketahui dalam perubatan. Ini adalah blok bangunan yang diperlukan untuk membina protein, yang merupakan nutrien untuk sel otak. Ciri-ciri sebilangan asid meningkatkan keadaan sistem saraf pusat secara amnya dan kerja otak khususnya:

 1. Formula glisin menormalkan keadaan psiko-emosi dan meningkatkan prestasi otak. Sebahagiannya menghilangkan kesan merosakkan etanol pada sel saraf. Antara khasiatnya yang berguna, pemulihan bioritma yang terganggu: mengawal tidur dan terjaga.
 2. Formula fenilalanin mempunyai keupayaan untuk memulihkan badan sekiranya berlaku sindrom keletihan kronik. Ini adalah ramuan yang tepat untuk meningkatkan ketajaman dan kepantasan pemikiran dan penghafalan. Meredakan kegelisahan dan bertindak melawan tekanan. Ia mensintesis formula phenylethylamine - bahan yang mempengaruhi keadaan cinta.
 3. Tyrosine adalah antidepresan yang paling diperlukan dan kuat. Ini adalah sebahagian daripada "hormon kegembiraan" dan "hormon bahaya." Dengan mempengaruhi proses metabolik asas, ia mengekalkan nada badan. Meredakan ambang kesakitan dan tekanan pada wanita dengan pelbagai perubahan hormon.
 4. Tryptophan mengurangkan tahap pencerobohan, yang memungkinkan untuk merawat hiperaktif pada kanak-kanak. Ia memiliki kemampuan untuk mengesan fokus aktiviti patologi di otak, mencegah perkembangan sakit kepala dan gangguan tidur. Meningkatkan rasa lapar untuk membantu merawat bulimia dan anoreksia. Mengurangkan bilangan episod kemurungan.

Asid amino dalam tablet digunakan jika tidak mencukupi dalam diet atau jika masalah tertentu dalam badan perlu diperbetulkan. Sebagai contoh, sifat glisin digunakan untuk neurosis, keletihan dan tekanan. Ia hadir dalam bentuk tablet putih dengan rasa manis. Varian sintetik fenilalanin dimaksudkan untuk digunakan dalam perawatan neurosis, kemurungan, dan gangguan bipolar.

Sebilangan besar persediaan yang diperlukan untuk kesihatan dengan asid amino dalam komposisi dihasilkan. Contohnya, Ensil, Felicita, Amviks, Kanakor dan ubat-ubatan lain yang tidak kurang diperlukan dan diminati.

Rumusan dan sifat komponen dapat menyelesaikan beberapa masalah kesihatan. Cara minum asid amino ditunjukkan dalam arahan penyediaannya. Dos dan tempoh kemasukan ditetapkan oleh doktor, berdasarkan riwayat pesakit.

Sebaiknya gunakan sifat asid amino yang dikehendaki dengan menyerap makanan yang tepu dengannya. Daging, telur, produk tenusu, bijirin, kekacang yang termasuk dalam diet akan membolehkan tubuh menerima set asid yang diperlukan dan membina pelbagai molekul protein. Jangan lupa bahawa "hidup adalah cara kewujudan badan protein".

Senarai asid amino dan sifatnya

Isi kandungan

 1. Alanin
 2. Arginin
 3. Asparagine
 4. Carnitine
 5. Citrulline
 6. Cysteine ​​dan Cystine
 7. Dimethylglycine
 8. Asid gamma-aminobutyric
 9. Asid glutamik
 10. Glutamin
 11. Glutathione
 12. Glycine
 13. Histidin
 14. Isoleusin
 15. Leucine
 16. Lysine
 17. Metionin
 18. Ornithine
 19. Fenilalanin
 20. Prolin
 21. Serine
 22. Taurine
 23. Threonin
 24. Tryptophan
 25. Tirosin
 26. Valine

Asid amino adalah unit kimia struktur atau blok bangunan yang membentuk protein. Asid amino adalah 16% nitrogen, yang merupakan perbezaan kimia utama mereka dari dua nutrien penting lain - karbohidrat dan lemak. Kepentingan asid amino untuk tubuh ditentukan oleh peranan besar yang dimainkan oleh protein dalam semua proses kehidupan.

Mana-mana organisma hidup, dari haiwan terbesar hingga mikroba kecil, terdiri daripada protein. Pelbagai bentuk protein terlibat dalam semua proses yang berlaku pada organisma hidup. Di dalam tubuh manusia, protein membentuk otot, ligamen, tendon, semua organ dan kelenjar, rambut, kuku. Protein terdapat dalam cecair dan tulang. Enzim dan hormon yang menjadi pemangkin dan mengatur semua proses dalam badan juga merupakan protein. Kekurangan nutrien ini dalam badan boleh menyebabkan ketidakseimbangan keseimbangan air, yang menyebabkan pembengkakan.

Setiap protein dalam badan adalah unik dan wujud untuk tujuan tertentu. Protein tidak boleh ditukar ganti. Mereka disintesis dalam tubuh dari asid amino, yang terbentuk sebagai hasil daripada pemecahan protein yang terdapat dalam makanan. Oleh itu, ia adalah asid amino, dan bukan protein itu sendiri, yang merupakan nutrien yang paling berharga. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa asid amino membentuk protein yang membentuk tisu dan organ tubuh manusia, beberapa di antaranya memainkan peranan sebagai neurotransmitter (neurotransmitter) atau merupakan pendahulunya.

Neurotransmitter adalah bahan kimia yang menghantar impuls saraf dari satu sel saraf ke sel yang lain. Oleh itu, beberapa asid amino sangat penting untuk fungsi otak yang normal. Asid amino membantu vitamin dan mineral berfungsi dengan baik. Asid amino tertentu secara langsung memberikan tenaga kepada tisu otot.

Di dalam tubuh manusia, banyak asid amino disintesis di dalam hati. Walau bagaimanapun, sebilangan daripadanya tidak dapat disintesis dalam badan, jadi seseorang mesti mendapatkannya dari makanan. Asid amino penting ini termasuk histidin, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, dan valine. Asid amino yang disintesis di dalam hati: alanine, arginine, asparagine, asam aspartat, sitrline, sistein, asid gamma-aminobutyric, glutamin dan asid glutamat, glisin, ornitin, prolin, serin, taurin, tirosin.

Proses sintesis protein sedang berjalan di dalam badan. Sekiranya sekurang-kurangnya satu asid amino penting tidak ada, pembentukan protein ditangguhkan. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah serius, dari gangguan pencernaan hingga kemurungan dan pertumbuhan yang tidak stabil..

Bagaimana keadaan ini timbul? Lebih mudah daripada yang anda bayangkan. Banyak faktor menyebabkan ini, walaupun diet anda seimbang dan anda mengambil cukup protein. Penyerapan lemak di saluran gastrointestinal, jangkitan, trauma, tekanan, ubat-ubatan tertentu, proses penuaan, dan ketidakseimbangan nutrien lain dalam tubuh semuanya boleh menyebabkan kekurangan asid amino penting.

Perlu diingat bahawa semua perkara di atas tidak bermaksud bahawa makan sejumlah besar protein akan membantu menyelesaikan masalah. Sebenarnya, ia tidak sihat..

Lebihan protein menimbulkan tekanan tambahan pada buah pinggang dan hati, yang mesti memproses produk metabolisme protein, yang utama adalah ammonia. Ia sangat toksik bagi tubuh, sehingga hati segera mengubahnya menjadi urea, yang kemudian memasuki ginjal dengan aliran darah, di mana ia disaring dan diekskresikan..

Selagi jumlah protein tidak terlalu tinggi dan hati berfungsi dengan baik, amonia dinetralkan dengan segera dan tidak membahayakan. Tetapi jika terdapat terlalu banyak dan hati tidak dapat mengatasi peneutralannya (akibat kekurangan zat makanan, gangguan pencernaan dan / atau penyakit hati), tahap amonia beracun diciptakan dalam darah. Dalam kes ini, banyak masalah kesihatan yang serius boleh timbul, hingga ensefalopati hepatik dan koma..

Kepekatan urea yang terlalu tinggi juga menyebabkan kerosakan buah pinggang dan sakit belakang. Oleh itu, bukan kuantiti tetapi kualiti protein yang dimakan bersama makanan yang penting. Pada masa ini, anda boleh mendapatkan asid amino penting dan tidak penting dalam bentuk makanan tambahan yang aktif secara biologi.

Ini sangat penting untuk pelbagai penyakit dan ketika menggunakan diet pengurangan. Vegetarian memerlukan makanan tambahan yang mengandungi asid amino penting untuk mendapatkan semua yang mereka perlukan untuk sintesis protein normal..

Terdapat pelbagai jenis makanan tambahan asid amino. Asid amino adalah sebahagian daripada beberapa campuran multivitamin, protein. Rumusan tersedia secara komersial yang mengandungi kompleks asid amino atau mengandungi satu atau dua asid amino. Mereka datang dalam pelbagai bentuk: kapsul, tablet, cecair dan serbuk.

Sebilangan besar asid amino terdapat dalam dua bentuk, dengan struktur kimia yang satu adalah gambaran cermin yang lain. Mereka dipanggil bentuk D dan L, misalnya D-cystine dan L-cystine.

D bermaksud dextra (kanan dalam bahasa Latin), dan L bermaksud levo (masing-masing, kiri). Istilah ini merujuk kepada arah putaran heliks, yang merupakan struktur kimia molekul tertentu. Protein haiwan dan tumbuhan diciptakan terutamanya oleh bentuk asam amino L (kecuali phenylalanine, yang diwakili oleh bentuk D, L).

Makanan tambahan yang mengandungi asid L-amino dianggap lebih sesuai untuk proses biokimia tubuh manusia.
Asid amino bebas atau tidak terikat dalam bentuk paling tulen. Oleh itu, apabila memilih suplemen yang mengandungi asid amino, keutamaan harus diberikan kepada produk yang mengandungi asid amino L-kristal, yang diseragamkan oleh American Pharmacopoeia (USP). Mereka tidak perlu dicerna dan diserap terus ke aliran darah. Selepas pemberian oral, mereka diserap dengan sangat cepat dan, sebagai peraturan, tidak menyebabkan reaksi alergi.

Asid amino individu diambil semasa perut kosong, lebih baik pada waktu pagi atau di antara waktu makan dengan sebilangan kecil vitamin B6 dan C. Sekiranya anda mengambil kompleks asid amino yang merangkumi semua asid amino penting, lebih baik melakukan ini 30 minit selepas atau 30 minit sebelum makan. Sebaiknya ambil kedua-dua asid amino yang anda perlukan dan kompleks asid amino, tetapi pada masa yang berlainan. Asid amino sahaja tidak boleh diambil untuk jangka masa yang panjang, terutamanya dalam dos yang tinggi. Mengesyorkan penerimaan dalam 2 bulan dengan rehat 2 bulan.

Alanin

Alanine membantu menormalkan metabolisme glukosa. Hubungan telah terjalin antara kelebihan alanin dan jangkitan dengan virus Epstein-Barr, serta sindrom keletihan kronik. Salah satu bentuk alanin - beta-alanine adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari asid pantotenat dan koenzim A - salah satu pemangkin terpenting dalam badan.

Arginin

Arginine melambatkan pertumbuhan tumor, termasuk barah, dengan merangsang sistem ketahanan badan. Ia meningkatkan aktiviti dan ukuran kelenjar timus, yang menghasilkan T-limfosit. Sehubungan itu, arginin berguna untuk orang yang menderita jangkitan HIV dan neoplasma malignan..

Ia juga digunakan untuk penyakit hati (sirosis dan degenerasi lemak), ini mendorong proses detoksifikasi di hati (terutama peneutralan ammonia). Air mani mengandungi arginine, jadi kadang-kadang digunakan dalam terapi kemandulan kompleks pada lelaki. Terdapat juga sejumlah besar arginin di tisu penghubung dan di kulit, jadi pengambilannya berkesan untuk pelbagai kecederaan. Arginine adalah komponen penting dalam metabolisme otot. Ia membantu mengekalkan keseimbangan nitrogen yang optimum dalam tubuh, kerana ia terlibat dalam pengangkutan dan detoksifikasi kelebihan nitrogen dalam badan..

Arginine membantu mengurangkan berat badan dengan menyebabkan pengurangan simpanan lemak badan.

Arginine terdapat dalam banyak enzim dan hormon. Ini merangsang pengeluaran insulin oleh pankreas sebagai komponen vasopressin (hormon hipofisis) dan membantu dalam sintesis hormon pertumbuhan. Walaupun arginin disintesis dalam badan, penghasilannya dapat dikurangkan pada bayi baru lahir. Sumber arginin termasuk coklat, kelapa, produk tenusu, gelatin, daging, gandum, kacang tanah, kacang soya, walnut, tepung putih, gandum, dan kuman gandum.

Orang dengan jangkitan virus, termasuk Herpes simplex, tidak boleh mengambil makanan tambahan arginin dan harus mengelakkan memakan makanan yang kaya dengan arginin. Ibu yang mengandung dan menyusu tidak boleh mengambil makanan tambahan arginin. Mengambil arginin dalam dos kecil adalah disyorkan untuk penyakit sendi dan tisu penghubung, untuk gangguan toleransi glukosa, penyakit hati dan kecederaan. Penggunaan jangka panjang tidak digalakkan.

Asparagine

Asparagine diperlukan untuk menjaga keseimbangan dalam proses yang berlaku di sistem saraf pusat: ia mencegah kegembiraan dan penghambatan yang berlebihan. Ia mengambil bahagian dalam sintesis asid amino di hati.

Oleh kerana asid amino ini meningkatkan daya hidup, suplemen berdasarkannya digunakan untuk keletihan. Ia juga memainkan peranan penting dalam proses metabolik. Asid aspartik sering diresepkan untuk penyakit sistem saraf. Ia berguna untuk atlet, dan juga untuk disfungsi hati. Di samping itu, ia merangsang imuniti dengan meningkatkan pengeluaran imunoglobulin dan antibodi..

Asid aspartik terdapat dalam jumlah besar dalam protein sayuran yang diperoleh daripada biji percambahan dan produk daging.

Carnitine

Tegasnya, karnitin bukan asid amino, tetapi struktur kimianya serupa dengan asid amino, dan oleh itu ia biasanya dipertimbangkan bersama. Carnitine tidak terlibat dalam sintesis protein dan bukan neurotransmitter. Fungsi utamanya dalam tubuh adalah untuk mengangkut asid lemak rantai panjang, pengoksidaan yang membebaskan tenaga. Ia adalah salah satu sumber tenaga utama untuk tisu otot. Oleh itu, karnitin meningkatkan penukaran lemak menjadi tenaga dan mencegah pengumpulan lemak di dalam badan, terutamanya di jantung, hati, otot rangka..

Carnitine mengurangkan kemungkinan terjadinya komplikasi diabetes mellitus yang berkaitan dengan gangguan metabolisme lemak, memperlambat degenerasi lemak hati dalam alkoholisme kronik dan risiko penyakit jantung. Ia memiliki kemampuan untuk menurunkan kadar trigliserida darah, meningkatkan penurunan berat badan dan meningkatkan kekuatan otot pada pasien dengan penyakit neuromuskular, dan meningkatkan efek antioksidan vitamin C dan E.

Beberapa varian distrofi otot dianggap berkaitan dengan kekurangan karnitin. Dengan penyakit seperti itu, orang harus menerima lebih banyak bahan ini daripada yang sesuai dengan norma..

Ia dapat disintesis dalam tubuh dengan adanya zat besi, tiamin, piridoksin dan asid amino lisin dan metionin. Carnitine disintesis dengan adanya jumlah vitamin C. yang mencukupi. Jumlah nutrien yang tidak mencukupi dalam tubuh menyebabkan kekurangan karnitin. Carnitine memasuki badan melalui makanan, terutamanya daging dan produk haiwan lain.

Sebilangan besar kes kekurangan karnitin dikaitkan dengan kecacatan yang ditentukan secara genetik dalam proses sintesisnya. Kemungkinan manifestasi kekurangan karnitin termasuk gangguan kesedaran, sakit jantung, kelemahan otot, kegemukan..

Kerana jisim ototnya lebih besar, lelaki memerlukan lebih banyak karnitin daripada wanita. Vegetarian cenderung kekurangan nutrien ini daripada bukan vegetarian kerana fakta bahawa karnitin tidak terdapat dalam protein tumbuhan.

Lebih-lebih lagi, metionin dan lisin (asid amino penting untuk sintesis karnitin) juga tidak terdapat dalam jumlah yang mencukupi dalam makanan tumbuhan..

Untuk mendapatkan jumlah karnitin yang tepat, vegetarian mesti mengambil makanan tambahan atau makan makanan yang diperkaya lisin seperti cornflakes.

Carnitine disajikan dalam makanan tambahan dalam pelbagai bentuk: dalam bentuk D, L-carnitine, D-carnitine, L-carnitine, asetil-L-carnitine.
L-carnitine lebih disukai.

Citrulline

Citrulline dijumpai terutamanya di hati. Ini meningkatkan bekalan tenaga, merangsang sistem kekebalan tubuh, dan dimetabolisme menjadi L-arginine. Ia meneutralkan amonia yang merosakkan sel hati.

Cysteine ​​dan Cystine

Kedua-dua asid amino ini berkait rapat, setiap molekul sistin terdiri daripada dua molekul sistin yang saling melekat. Cysteine ​​sangat tidak stabil dan mudah bertukar menjadi L-cystine, dan dengan itu satu asid amino mudah bertukar menjadi yang lain apabila diperlukan.

Kedua-dua asid amino mengandungi sulfur dan memainkan peranan penting dalam pembentukan tisu kulit, penting untuk proses detoksifikasi. Cysteine ​​terdapat dalam alpha-keratin, protein utama pada kuku, kulit dan rambut. Ia mendorong pembentukan kolagen dan meningkatkan keanjalan dan tekstur kulit. Cysteine ​​juga terdapat dalam protein lain dalam badan, termasuk beberapa enzim pencernaan.

Cysteine ​​membantu meneutralkan beberapa bahan toksik dan melindungi tubuh daripada kesan radiasi yang merosakkan. Ini adalah salah satu antioksidan yang paling kuat, dan kesan antioksidannya ditingkatkan apabila diambil serentak dengan vitamin C dan selenium.

Cysteine ​​adalah pendahulu glutathione, bahan yang mempunyai kesan perlindungan pada sel hati dan otak dari kerosakan alkohol, ubat-ubatan tertentu dan bahan toksik yang terkandung dalam asap rokok. Cysteine ​​larut lebih baik daripada cystine dan digunakan lebih cepat di dalam badan, oleh itu ia lebih sering digunakan dalam rawatan kompleks dari pelbagai penyakit. Asid amino ini terbentuk di dalam badan dari L-metionin, dengan kehadiran vitamin B6 yang wajib.

Pengambilan sistein tambahan diperlukan untuk artritis reumatoid, penyakit arteri, barah. Ia mempercepat pemulihan selepas operasi, membakar, mengikat logam berat dan besi larut. Asid amino ini juga mempercepat pembakaran lemak dan pembinaan otot.

L-sistein mempunyai kemampuan untuk memecah lendir di saluran pernafasan, sebab itulah ia sering digunakan untuk bronkitis dan emfisema. Ini mempercepat proses penyembuhan penyakit pernafasan dan memainkan peranan penting dalam pengaktifan leukosit dan limfosit.

Oleh kerana bahan ini meningkatkan jumlah glutathione di paru-paru, ginjal, hati dan sumsum tulang merah, ia melambatkan proses penuaan, misalnya, dengan mengurangkan jumlah bintik usia. N-acetylcysteine ​​lebih berkesan untuk meningkatkan tahap glutathione dalam badan daripada cystine atau bahkan glutathione itu sendiri.

Orang yang menghidap diabetes harus berhati-hati ketika mengambil suplemen sistein kerana mempunyai kemampuan untuk menonaktifkan insulin. Untuk cystinuria, keadaan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan pembentukan batu cystine, jangan mengambil sistein.

Dimethylglycine

Dimethylglycine adalah turunan glisin, asid amino termudah. Ini adalah unsur dari banyak bahan penting, seperti asam amino metionin dan kolin, beberapa hormon, neurotransmitter dan DNA..

Dimethylglycine terdapat dalam jumlah kecil dalam daging, biji, dan biji-bijian. Walaupun tidak ada gejala yang berkaitan dengan kekurangan dimetilglisin, suplemen dimetilglisin mempunyai sejumlah manfaat, termasuk peningkatan tenaga dan prestasi mental..

Dimethylglycine juga merangsang sistem imun, mengurangkan kolesterol dan trigliserida dalam darah, membantu menormalkan tekanan darah dan tahap glukosa, dan membantu menormalkan fungsi banyak organ. Ia juga digunakan untuk sawan epilepsi..

Asid gamma-aminobutyric

Asid gamma-aminobutyric (GABA) berfungsi dalam tubuh sebagai neurotransmitter sistem saraf pusat dan sangat diperlukan untuk metabolisme di otak. Ia terbentuk dari asid amino lain - glutamin. Ia mengurangkan aktiviti neuron dan mencegah sel-sel saraf menjadi berlebihan.

Asid gamma-aminobutyric melegakan kegelisahan dan mempunyai kesan penenang, ia boleh diambil sebagai penenang, tetapi tanpa risiko menjadi ketagihan. Asid amino ini digunakan dalam rawatan kompleks epilepsi dan hipertensi arteri. Oleh kerana ia mempunyai kesan yang menenangkan, ia digunakan dalam rawatan disfungsi seksual. Sebagai tambahan, GABA diresepkan untuk gangguan defisit perhatian. Asid gamma-aminobutyric yang berlebihan, bagaimanapun, dapat meningkatkan kegelisahan, sesak nafas, gegaran.

Asid glutamik

Asid glutamat adalah neurotransmitter yang memancarkan impuls pada sistem saraf pusat. Asid amino ini memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat dan mendorong penembusan kalsium melalui penghalang darah-otak.

Asid amino ini dapat digunakan oleh sel otak sebagai sumber tenaga. Ia juga menyahtoksin ammonia dengan menyingkirkan atom nitrogen semasa pembentukan asid amino lain, glutamin. Proses ini adalah satu-satunya cara untuk menyahtoksin ammonia di otak..

Asid glutamat digunakan dalam pembetulan gangguan tingkah laku pada kanak-kanak, serta dalam rawatan epilepsi, distrofi otot, bisul, keadaan hipoglikemik, komplikasi terapi insulin untuk diabetes mellitus dan gangguan perkembangan mental.

Glutamin

Glutamin adalah asid amino yang paling banyak dijumpai pada otot dalam bentuk bebasnya. Ia sangat mudah menembusi penghalang darah-otak dan dalam sel-sel otak masuk ke dalam asid glutamat dan sebaliknya, di samping itu, ia meningkatkan jumlah asid gamma-aminobutyric, yang diperlukan untuk mengekalkan fungsi otak yang normal..

Asid amino ini juga mengekalkan keseimbangan asid-basa yang normal di dalam badan dan keadaan saluran gastrousus yang sihat, perlu untuk sintesis DNA dan RNA.

Glutamine adalah peserta aktif dalam metabolisme nitrogen. Molekulnya mengandungi dua atom nitrogen dan terbentuk dari asid glutamat dengan penambahan satu atom nitrogen. Oleh itu, sintesis glutamin membantu membuang lebihan ammonia dari tisu, terutamanya dari otak, dan mengangkut nitrogen ke dalam badan..

Glutamin terdapat dalam jumlah besar pada otot dan digunakan untuk mensintesis protein dalam sel otot rangka. Oleh itu, makanan tambahan dengan glutamin digunakan oleh ahli bina badan dan untuk pelbagai diet, serta untuk pencegahan kehilangan otot pada penyakit seperti neoplasma malignan dan AIDS, selepas pembedahan dan dengan rehat tidur yang berpanjangan..

Selain itu, glutamin juga digunakan dalam rawatan artritis, penyakit autoimun, fibrosis, penyakit saluran gastrousus, ulser peptik, dan penyakit tisu penghubung..

Asid amino ini meningkatkan aktiviti otak dan oleh itu digunakan dalam epilepsi, sindrom keletihan kronik, mati pucuk, skizofrenia dan demensia pikun. L-glutamin mengurangkan keinginan patologi terhadap alkohol, oleh itu ia digunakan dalam rawatan alkoholisme kronik.

Glutamin terdapat dalam banyak makanan, baik tumbuhan dan haiwan, tetapi mudah dihancurkan ketika dipanaskan. Bayam dan pasli adalah sumber glutamin yang baik, asalkan dimakan mentah.

Makanan tambahan yang mengandungi glutamin hanya boleh disimpan di tempat yang kering, jika tidak, glutamin ditukar menjadi ammonia dan asid piroglutamat. Jangan mengambil glutamin untuk sirosis hati, penyakit buah pinggang, sindrom Reye.

Glutathione

Glutathione, seperti karnitin, bukan asid amino. Menurut struktur kimianya, ia adalah tripeptida yang diperoleh di dalam badan daripada sistein, asid glutamat dan glisin..

Glutathione adalah antioksidan. Sebilangan besar glutathione terdapat di hati (sebahagiannya dilepaskan terus ke aliran darah), serta di paru-paru dan saluran gastrointestinal.

Ia diperlukan untuk metabolisme karbohidrat, dan juga melambatkan penuaan dengan mempengaruhi metabolisme lipid dan mencegah aterosklerosis. Kekurangan glutathione mempengaruhi terutamanya sistem saraf, menyebabkan koordinasi terganggu, proses pemikiran, gegaran.

Jumlah glutathione dalam badan berkurang seiring bertambahnya usia. Sehubungan itu, orang tua harus menerimanya sebagai tambahan. Walau bagaimanapun, lebih baik mengambil makanan tambahan yang mengandungi sistein, asid glutamat dan glisin - iaitu bahan yang mensintesis glutathione. Yang paling berkesan ialah pengambilan N-acetylcysteine.

Glycine

Glisin memperlambat degenerasi tisu otot, kerana ia adalah sumber kreatin, zat yang terdapat dalam tisu otot dan digunakan dalam sintesis DNA dan RNA. Glisin sangat penting untuk sintesis asid nukleik, asid hempedu dan asid amino tidak penting dalam badan.

Ini adalah sebahagian daripada banyak antasid yang digunakan untuk penyakit perut, ia berguna untuk memperbaiki tisu yang rosak, kerana terdapat dalam jumlah besar pada kulit dan tisu penghubung..

Asid amino ini penting untuk fungsi normal sistem saraf pusat dan menjaga keadaan kelenjar prostat yang baik. Ia bertindak sebagai penghambat neurotransmitter dan dengan itu dapat mencegah serangan sawan.

Glycine digunakan dalam rawatan psikosis manik-depresif, dan juga berkesan untuk hiperaktif. Lebihan glisin dalam badan membuat anda merasa letih, tetapi jumlah yang mencukupi memberi tenaga kepada tubuh. Sekiranya perlu, glisin dalam badan boleh ditukar menjadi serin.

Histidin

Histidin adalah asid amino penting yang mendorong pertumbuhan dan pembaikan tisu, yang merupakan bahagian selubung myelin yang melindungi sel saraf, dan juga diperlukan untuk pembentukan sel darah merah dan putih. Histidine melindungi tubuh dari kesan kerosakan akibat radiasi, mendorong penghapusan logam berat dari badan dan membantu dengan AIDS.

Tahap histidin yang terlalu tinggi boleh menyebabkan tekanan dan bahkan gangguan mental (pergolakan dan psikosis).

Kandungan histidin yang tidak mencukupi di dalam badan memburukkan lagi keadaan pada artritis reumatoid dan pekak yang berkaitan dengan kerosakan pada saraf pendengaran. Methionine membantu menurunkan tahap histidin dalam badan.

Histamin, komponen yang sangat penting dari banyak reaksi imunologi, disintesis dari histidin. Ia juga mendorong rangsangan seksual. Sehubungan itu, pengambilan makanan tambahan aktif secara biologi yang serentak yang mengandungi histidin, niasin dan piridoksin (diperlukan untuk sintesis histamin) mungkin berkesan dalam gangguan seksual.

Oleh kerana histamin merangsang rembesan jus gastrik, penggunaan histidin membantu gangguan pencernaan yang berkaitan dengan keasidan jus gastrik yang rendah.

Orang dengan psikosis kemurungan manik tidak boleh mengambil histidin melainkan kekurangan asid amino ini dapat dibuktikan dengan baik. Histidin terdapat dalam beras, gandum, dan rai.

Isoleusin

Isoleucine adalah salah satu asid amino BCAA dan asid amino penting yang diperlukan untuk sintesis hemoglobin. Ia juga menstabilkan dan mengatur proses gula dalam darah dan bekalan tenaga.Metabolisme isoleusin berlaku pada tisu otot.

Pemberian bersama isoleusin dan valine (BCAA) meningkatkan daya tahan dan mendorong pemulihan otot, yang sangat penting bagi atlet.

Isoleucine penting untuk banyak penyakit mental. Kekurangan asid amino ini membawa kepada gejala yang serupa dengan hipoglikemia.

Sumber makanan isoleusin termasuk almond, kacang mete, ayam, kacang polong, telur, ikan, lentil, hati, daging, rai, kebanyakan biji, protein kedelai.

Terdapat makanan tambahan yang mengandungi isoleusin. Dalam kes ini, adalah perlu untuk menjaga keseimbangan yang betul antara isoleusin dan dua asid amino BCAA yang lain - leucine dan valine..

Leucine

Leucine adalah asid amino penting yang, bersama dengan isoleucine dan valine, tergolong dalam tiga asid amino rantai bercabang dari BCAA. Bekerja bersama, mereka melindungi tisu otot dan merupakan sumber tenaga, serta mempromosikan pemulihan tulang, kulit, otot, oleh itu, mereka sering disyorkan dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan dan pembedahan..

Leucine juga sedikit menurunkan kadar gula darah dan merangsang pembebasan hormon pertumbuhan. Sumber diet leucine termasuk beras perang, kacang, daging, kacang, tepung kedelai, dan tepung gandum.

Makanan tambahan yang aktif secara biologi yang mengandungi leucine digunakan bersama dengan valine dan isoleucine. Mereka harus dijaga dengan berhati-hati untuk mengelakkan menyebabkan hipoglikemia. Leucine yang berlebihan dapat meningkatkan jumlah ammonia dalam badan.

Lysine

Lisin adalah asid amino penting yang terdapat dalam hampir semua protein. Ia penting untuk pembentukan dan pertumbuhan tulang yang normal pada kanak-kanak, meningkatkan penyerapan kalsium dan mengekalkan metabolisme nitrogen normal pada orang dewasa..

Asid amino ini terlibat dalam sintesis antibodi, hormon, enzim, pembentukan kolagen dan pembaikan tisu. Lysine digunakan dalam tempoh pemulihan selepas pembedahan dan kecederaan sukan. Ia juga menurunkan kadar trigliserida serum.

Lysine mempunyai kesan antivirus, terutama terhadap virus yang menyebabkan herpes dan jangkitan pernafasan akut. Mengambil makanan tambahan yang mengandungi lisin dalam kombinasi dengan vitamin C dan bioflavonoid disyorkan untuk penyakit virus.

Kekurangan asid amino penting ini boleh menyebabkan anemia, pendarahan bola mata, gangguan enzim, mudah marah, keletihan dan kelemahan, selera makan yang kurang baik, kelambatan pertumbuhan dan penurunan berat badan, serta gangguan sistem pembiakan..

Sumber makanan lisin adalah keju, telur, ikan, susu, kentang, daging merah, produk soya dan ragi.

Metionin

Metionin adalah asid amino penting yang membantu dalam pemprosesan lemak, menghalangnya daripada disimpan di dinding hati dan arteri. Sintesis taurin dan sistein bergantung kepada jumlah metionin dalam badan. Asid amino ini melancarkan pencernaan, menyediakan proses detoksifikasi (terutamanya peneutralan logam toksik), mengurangkan kelemahan otot, melindungi daripada radiasi, berguna untuk osteoporosis dan alahan kimia.

Asid amino ini digunakan dalam terapi kompleks artritis reumatoid dan toksikosis kehamilan. Methionine mempunyai kesan antioksidan yang jelas, kerana ia adalah sumber sulfur yang baik, yang menonaktifkan radikal bebas. Ia digunakan untuk sindrom Gilbert, disfungsi hati. Methionine juga diperlukan untuk sintesis asid nukleik, kolagen, dan banyak protein lain. Ia berguna untuk wanita yang mendapat kontraseptif hormon oral. Methionine menurunkan tahap histamin dalam badan, yang dapat membantu dalam skizofrenia apabila jumlah histamin tinggi.

Metionin dalam badan ditukar menjadi sistein, yang merupakan pendahulu glutathione. Ini sangat penting sekiranya berlaku keracunan, apabila diperlukan sejumlah besar glutathione untuk meneutralkan racun dan melindungi hati..

Sumber diet metionin: kekacang, telur, bawang putih, lentil, daging, bawang, kacang soya, biji, dan yogurt.

Ornithine

Ornithine membantu melepaskan hormon pertumbuhan, yang membantu membakar lemak di dalam badan. Kesan ini ditingkatkan dengan penggunaan ornithine dalam kombinasi dengan arginine dan carnitine. Ornithine juga penting untuk sistem imun dan fungsi hati, berpartisipasi dalam proses detoksifikasi dan pemulihan sel hati.

Ornithine dalam badan disintesis dari arginine dan, pada gilirannya, berfungsi sebagai pendahulu untuk sitrulin, prolin, asid glutamat. Kepekatan tinggi ornithine terdapat di kulit dan tisu penghubung, jadi asid amino ini membantu memperbaiki tisu yang rosak.

Jangan berikan makanan tambahan yang mengandungi ornithine kepada anak-anak, ibu hamil dan menyusui, atau kepada orang yang mempunyai sejarah skizofrenia.

Fenilalanin

Phenylalanine adalah asid amino penting. Di dalam badan, ia boleh diubah menjadi asid amino lain, tirosin, yang pada gilirannya digunakan dalam sintesis dua neurotransmitter utama: dopamin dan norepinefrin. Oleh itu, asid amino ini mempengaruhi mood, mengurangkan rasa sakit, meningkatkan daya ingatan dan kemampuan belajar, menekan selera makan. Ia digunakan dalam perawatan arthritis, kemurungan, sakit haid, migrain, kegemukan, penyakit Parkinson, dan skizofrenia..

Phenylalanine terdapat dalam tiga bentuk: L-phenylalanine (bentuk semula jadi dan inilah sebahagian besar protein dalam tubuh manusia), D-phenylalanine (bentuk cermin sintetik, mempunyai kesan analgesik), DL-phenylalanine (menggabungkan sifat-sifat bermanfaat dari dua bentuk sebelumnya, biasanya digunakan untuk sindrom pramenstruasi.

Makanan tambahan yang mengandungi fenilalanin tidak diberikan kepada wanita hamil, orang yang mengalami serangan kegelisahan, diabetes, tekanan darah tinggi, fenilketonuria, melanoma berpigmen.

Prolin

Proline memperbaiki keadaan kulit dengan meningkatkan pengeluaran kolagen dan mengurangkan kehilangan kolagen seiring bertambahnya usia. Membantu pemulihan permukaan sendi tulang rawan, menguatkan ligamen dan otot jantung. Untuk menguatkan tisu penghubung, proline paling baik digunakan bersama dengan vitamin C.

Proline memasuki badan terutamanya dari produk daging.

Serine

Serin sangat penting untuk metabolisme lemak dan asid lemak yang normal, pertumbuhan tisu otot, dan pemeliharaan sistem imun yang normal.

Serine disintesis dalam badan daripada glisin. Sebagai pelembap, terdapat dalam banyak produk kosmetik dan dermatologi.

Taurine

Taurin terdapat dalam kepekatan tinggi pada otot jantung, sel darah putih, otot rangka, dan sistem saraf pusat. Ia mengambil bahagian dalam sintesis banyak asid amino lain, dan juga merupakan komponen komponen utama hempedu, yang diperlukan untuk pencernaan lemak, penyerapan vitamin larut lemak, dan untuk mengekalkan tahap kolesterol darah normal..

Oleh itu, taurin berguna untuk aterosklerosis, edema, penyakit jantung, hipertensi arteri dan hipoglikemia. Taurin penting untuk metabolisme normal natrium, kalium, kalsium dan magnesium. Ia menghalang perkumuhan kalium dari otot jantung dan oleh itu membantu mencegah aritmia jantung tertentu. Taurine mempunyai kesan pelindung pada otak, terutama ketika mengalami dehidrasi. Ia digunakan untuk mengatasi kegelisahan dan kegelisahan, epilepsi, hiperaktif, sawan.

Makanan tambahan taurin diberikan kepada kanak-kanak dengan sindrom Down dan distrofi otot. Di beberapa klinik, asid amino ini termasuk dalam terapi kompleks kanser payudara. Ekskresi taurin yang berlebihan dari badan berlaku dalam pelbagai keadaan dan gangguan metabolik.

Aritmia, gangguan pembentukan platelet, kandidiasis, tekanan fizikal atau emosi, penyakit usus, kekurangan zink dan penyalahgunaan alkohol menyebabkan kekurangan taurin dalam badan. Penyalahgunaan alkohol juga mengganggu kemampuan tubuh untuk menyerap taurin..

Dengan diabetes, keperluan tubuh untuk taurin meningkat, dan sebaliknya, mengambil makanan tambahan yang mengandungi taurin dan sistin mengurangkan keperluan insulin. Taurin terdapat dalam telur, ikan, daging, susu, tetapi tidak terdapat dalam protein tumbuhan.

Ia disintesis di dalam hati dari sistein dan dari metionin pada organ dan tisu badan yang lain, dengan syarat terdapat cukup vitamin B6. Untuk gangguan genetik atau metabolik yang mengganggu sintesis taurin, perlu mengambil makanan tambahan dengan asid amino ini.

Threonin

Threonine adalah asid amino penting yang membantu mengekalkan metabolisme protein normal dalam badan. Penting untuk sintesis kolagen dan elastin, membantu hati dan mengambil bahagian dalam metabolisme lemak dalam kombinasi dengan asid aspartat dan metionin.

Threonine terdapat di jantung, sistem saraf pusat, otot rangka dan menghalang lemak yang tersimpan di hati. Asid amino ini merangsang imuniti dengan mempromosikan penghasilan antibodi. Threonine terdapat dalam bijirin dalam jumlah yang sangat kecil, jadi vegetarian cenderung kekurangan asid amino ini..

Tryptophan

Tryptophan adalah asid amino penting yang penting untuk pengeluaran niasin. Ia digunakan untuk mensintesis serotonin di otak, salah satu neurotransmitter yang paling penting. Tryptophan digunakan untuk insomnia, kemurungan dan penstabilan mood.

Ia membantu dengan gangguan hiperaktif pada kanak-kanak, digunakan untuk penyakit jantung, untuk mengawal berat badan, mengurangkan selera makan, dan juga untuk meningkatkan pembebasan hormon pertumbuhan. Membantu dengan serangan migrain, membantu mengurangkan kesan berbahaya dari nikotin. Kekurangan triptofan dan magnesium dapat memperburuk kekejangan arteri koronari.

Sumber makanan kaya triptofan termasuk beras perang, keju negara, daging, kacang tanah, dan protein soya..

Tirosin

Tyrosine adalah pendahulu neurotransmitter norepinefrin dan dopamin. Asid amino ini terlibat dalam pengaturan mood; kekurangan tirosin menyebabkan kekurangan norepinefrin, yang seterusnya menyebabkan kemurungan. Tirosin menekan selera makan, membantu mengurangkan pemendapan lemak, meningkatkan pengeluaran melatonin dan meningkatkan fungsi adrenal, tiroid dan hipofisis.

Tirosin juga terlibat dalam metabolisme fenilalanin. Hormon tiroid terbentuk apabila atom yodium melekat pada tirosin. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa tirosin plasma rendah dikaitkan dengan hipotiroidisme..

Tekanan darah rendah, suhu badan rendah dan sindrom kaki gelisah juga merupakan gejala kekurangan tirosin..

Makanan tambahan tirosin digunakan untuk menghilangkan tekanan dan dipercayai dapat membantu mengatasi sindrom keletihan kronik dan narkolepsi. Mereka digunakan untuk kegelisahan, kemurungan, alergi dan sakit kepala, serta penarikan ubat. Tirosin mungkin bermanfaat untuk penyakit Parkinson. Sumber tirosin semula jadi - badam, alpukat, pisang, produk tenusu, biji labu, dan biji wijen.

Tirosin boleh disintesis dari fenilalanin di dalam tubuh manusia. Makanan tambahan fenilalanin sebaiknya diambil sebelum tidur atau dengan makanan yang tinggi karbohidrat.

Semasa rawatan dengan perencat monoamine oksidase (biasanya diresepkan untuk kemurungan), anda harus hampir sepenuhnya meninggalkan makanan yang mengandungi tirosin, dan tidak mengambil makanan tambahan dengan tirosin, kerana ini boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah yang tidak dijangka dan tajam..

Valine

Valine adalah asid amino penting yang mempunyai kesan merangsang, salah satu asid amino BCAA, sehingga dapat digunakan oleh otot sebagai sumber tenaga. Valine sangat penting untuk metabolisme otot, memperbaiki tisu yang rosak, dan untuk mengekalkan metabolisme nitrogen normal dalam badan.

Valine sering digunakan untuk membetulkan kekurangan asid amino yang teruk akibat ketagihan dadah. Tahapnya yang terlalu tinggi dalam tubuh boleh menyebabkan gejala seperti paresthesia (perasaan lebam pada kulit), hingga halusinasi.
Valine terdapat dalam makanan berikut: biji-bijian, daging, cendawan, produk tenusu, kacang tanah, protein soya.

Suplemen valine harus seimbang dengan BCAAs L-Leucine dan L-Isoleucine lain.