Asid amino: jadual kandungan makanan, dan peruntukan harian bagi manusia

Helo pembaca blog saya yang dikasihi! Sekiranya anda serius terhadap kesihatan anda sendiri, saya cadangkan anda terjun ke dunia sebatian organik bersama-sama. Hari ini saya akan bercakap mengenai asid amino dalam makanan, jadualnya akan dilampirkan untuk kemudahan dalam artikel. Mari kita juga bercakap mengenai elaun harian yang diperlukan untuk seseorang..

Asid amino

Ramai di antara kita tahu mengenai sebatian organik ini, tetapi tidak semua orang dapat menjelaskan apa itu dan mengapa ia diperlukan. Oleh itu, mari kita mulakan dari awal.

Asid amino adalah unit kimia struktur yang membentuk protein

Yang terakhir terlibat dalam semua proses fisiologi badan. Mereka membentuk otot, tendon, ligamen, organ, kuku, rambut dan merupakan bahagian tulang. Perhatikan bahawa hormon dan enzim yang mengatur proses kerja dalam tubuh juga protein. Mereka unik dalam strukturnya dan masing-masing mempunyai tujuan tersendiri. Protein disintesis dari asid amino yang diperoleh seseorang daripada makanan. Ini menunjukkan kesimpulan yang menarik - bukan protein adalah unsur yang paling berharga, tetapi asid amino.

Boleh diganti, tidak boleh diganti dengan syarat dan tidak boleh diganti

Anehnya, tumbuh-tumbuhan dan mikroorganisma mampu mensintesis semua asid amino dengan sendirinya. Tetapi manusia dan haiwan tidak mengikutinya..

Asid amino penting. Dihasilkan oleh badan kita sendiri. Ini termasuk:

 • asid glutamik;
 • asid aspartik;
 • asparagin;
 • glutamin;
 • ornithine;
 • prolin;
 • alanine;
 • glisin.

Asid amino penting bersyarat. Tubuh kita mencipta mereka, tetapi tidak dalam jumlah yang mencukupi. Ini termasuk histidin dan arginin.

Asid amino penting. Anda hanya boleh mendapatkannya dari makanan tambahan atau makanan. Maklumat lebih lanjut mengenai mereka ditulis dalam artikel mengenai asid amino penting untuk manusia..

Makanan yang kaya dengan asid amino

Untuk berfungsi sepenuhnya badan kita, setiap orang harus mengetahui makanan mana yang mengandungi sebatian organik:

 • Telur - Ini akan memberi kita BCAA, metionin dan fenilalanin. Diserap dengan kuat, menjamin pemakanan protein untuk tubuh.
 • Produk tenusu - menyediakan arginin, valin, lisin, fenilalanin, dan triptofan kepada manusia.
 • Daging Putih - Mengandungi BCAA, Histidine, Lysine, Phenylalanine, dan Tryptophan.
 • Ikan adalah sumber protein yang sangat baik yang mudah diserap oleh badan. Kaya dengan metionin, fenilalanin dan BCAA.

Ramai yang percaya bahawa protein hanya boleh diperoleh dari produk haiwan. Ini tidak benar. Makanan tumbuhan juga kaya dengan mereka dan merupakan sumber sebatian organik:

ARTIKEL BERKAITAN:

 • Berapakah bilangan asid amino dalam molekul protein?
 • Asid amino penting untuk manusia: senarai dan makanan yang terdapat di dalamnya
 • Apakah asid amino untuk senaman untuk wanita?
 • Kekacang - kaya dengan phenylalanine, leucine, valine, methionine, tryptophan dan threonine.
 • Bijirin - akan memberi tubuh leucine, valine, histidine dan isoleucine.
 • Kacang & Benih - Menyediakan arginine, threonine, isoleucine, histidine, dan lysine.

Saya ingin mengetengahkan quinoa secara berasingan. Bijirin ini tidak begitu popular seperti soba dan millet biasa, tetapi sia-sia.

Kerana 100 gram produk mengandungi sekitar 14 gram protein. Oleh itu, quinoa sangat diperlukan untuk vegetarian dan sangat sesuai untuk pemakan daging. Jangan lupa tentang puasa Ortodoks, yang melarang makan daging, ikan dan produk tenusu beberapa kali dalam setahun..

Untuk kemudahan, saya cadangkan agar anda membiasakan diri dengan senarai produk dalam bentuk meja. Ia boleh dimuat turun dan dicetak.

Pengambilan asid amino setiap hari

Kita memerlukan sebatian organik setiap hari, tetapi ada kalanya dalam hidup kita apabila keperluan mereka meningkat:

 • semasa bermain sukan;
 • semasa tempoh penyakit dan pemulihan;
 • semasa tekanan mental dan fizikal.

Dan, sebaliknya, kebetulan keperluan mereka berkurang dalam kes gangguan kongenital yang berkaitan dengan asimilasi asid amino..

Oleh itu, untuk keselesaan dan kelancaran fungsi badan, anda harus mengetahui pengambilan sebatian organik setiap hari. Mengikut jadual diet, ia berbeza dari 0,5 gram hingga 2 gram sehari..

Penyerapan asid amino bergantung kepada jenis makanan di mana ia dijumpai. Sebatian organik yang diserap dengan baik dari putih telur.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk keju kotej, ikan, dan daging putih tanpa lemak. Gabungan produk juga memainkan peranan besar di sini. Contohnya, bubur susu dan soba. Dalam kes ini, seseorang menerima protein lengkap dan proses asimilasinya, yang selesa untuk tubuh..

Kekurangan dan lebihan asid amino

Tanda-tanda apa yang bermaksud kekurangan sebatian organik dalam badan:

 • daya tahan yang lemah terhadap jangkitan;
 • kemerosotan kulit;
 • pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh;
 • keguguran rambut;
 • mengantuk;
 • anemia.

Selain kekurangan asid amino di dalam badan, kelebihannya mungkin berlaku. Tanda-tandanya adalah seperti berikut: gangguan pada kelenjar tiroid, penyakit sendi, darah tinggi.

Anda harus sedar bahawa masalah serupa boleh berlaku sekiranya terdapat kekurangan vitamin dalam badan. Sekiranya normal, sebatian organik yang berlebihan akan dinetralkan.

Sekiranya terdapat kekurangan dan kelebihan asid amino, sangat penting untuk diingat bahawa pemakanan adalah faktor penentu di sini..

Dengan diet yang betul, anda membuka jalan menuju kesihatan. Perhatikan bahawa penyakit seperti diabetes mellitus, kekurangan enzim atau kerosakan hati. Mereka membawa kepada kandungan sebatian organik yang tidak terkawal dalam badan..

Cara mendapatkan asid amino

Kita semua telah memahami peranan global asid amino dalam kehidupan kita. Dan mereka menyedari betapa pentingnya mengawal pengambilan mereka ke dalam badan. Tetapi, ada situasi di mana perlu diberi perhatian khusus kepada mereka. Ini mengenai bermain sukan. Terutama jika kita bercakap mengenai sukan profesional. Di sini, atlet sering beralih ke kompleks tambahan, tidak hanya bergantung pada makanan.

Anda boleh membina jisim otot dengan menggunakan valine dan leucine isoleucine. Lebih baik menjimatkan tenaga semasa latihan dengan glisin, metionin dan arginin. Tetapi, semua ini tidak akan berguna sekiranya anda tidak memakan makanan yang kaya dengan asid amino. Ini adalah bahagian penting dari gaya hidup aktif dan memuaskan..

Kesimpulannya, kita dapat mengatakan bahawa kandungan asid amino dalam makanan dapat memenuhi keperluan mereka untuk keseluruhan organisma. Terlepas dari sukan profesional, ketika beban yang besar dilakukan pada otot, dan mereka memerlukan pertolongan tambahan.

Atau sekiranya berlaku masalah kesihatan. Maka lebih baik untuk menambah diet dengan kompleks sebatian organik khas. By the way, mereka boleh dipesan secara dalam talian atau dibeli dari pembekal pemakanan sukan. Saya mahu anda ingat apa yang paling penting - dalam diet harian anda. Perkayakannya dengan makanan yang kaya dengan asid amino dan, dengan itu, protein. Jangan hanya fokus pada produk tenusu atau daging. Sediakan pelbagai makanan. Jangan lupa bahawa makanan tumbuhan juga akan memperkaya anda dengan sebatian organik yang diperlukan. Tidak seperti makanan haiwan, ia tidak akan meninggalkan rasa berat di perut.

Saya mengucapkan selamat tinggal, pembaca yang dikasihi. Kongsi artikel di rangkaian sosial dan tunggu siaran baru.

Asid amino

Terdapat kira-kira 200 asid amino di alam semula jadi. 20 daripadanya terdapat di dalam makanan kami, 10 daripadanya telah dikenali sebagai tidak tergantikan. Asid amino sangat penting untuk berfungsi dengan baik badan kita. Mereka adalah sebahagian daripada banyak produk protein, digunakan sebagai makanan tambahan untuk pemakanan sukan, mereka digunakan untuk membuat ubat, mereka ditambahkan ke makanan haiwan.

Makanan yang kaya dengan asid amino:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

Ciri umum asid amino

Asid amino tergolong dalam kelas sebatian organik yang digunakan oleh badan dalam sintesis hormon, vitamin, pigmen dan asas purin. Protein diperbuat daripada asid amino. Tumbuhan dan kebanyakan mikroorganisma mampu mensintesis semua asid amino yang mereka perlukan untuk hidup sendiri, tidak seperti haiwan dan manusia. Sejumlah asid amino hanya dapat diperoleh oleh badan kita daripada makanan.

Asid amino yang boleh diganti yang dihasilkan oleh badan kita adalah glisin, prolin, alanin, sistein, serin, asparagin, aspartat, glutamin, glutamat, tirosin.

Walaupun pengelasan asid amino ini sangat sewenang-wenangnya. Bagaimanapun, histidin, arginin, misalnya, disintesis dalam tubuh manusia, tetapi tidak selalu dalam jumlah yang mencukupi. Tyrosine asid amino yang boleh diganti boleh menjadi sangat diperlukan sekiranya terdapat kekurangan fenilalanin di dalam badan.

Keperluan harian untuk asid amino

Bergantung pada jenis asid amino, keperluan hariannya untuk tubuh ditentukan. Jumlah keperluan badan untuk asid amino, dicatatkan dalam jadual diet - dari 0,5 hingga 2 gram sehari.

Keperluan untuk asid amino semakin meningkat:

 • dalam tempoh pertumbuhan aktif badan;
 • semasa sukan profesional aktif;
 • dalam tempoh tekanan fizikal dan mental yang kuat;
 • semasa sakit dan semasa pemulihan.

Keperluan untuk asid amino berkurang:

Dengan gangguan kongenital yang berkaitan dengan penyerapan asid amino. Dalam kes ini, sebilangan zat protein boleh menyebabkan reaksi alergi di dalam badan, termasuk masalah dengan saluran gastrousus, gatal-gatal dan loya..

Asimilasi asid amino

Kelajuan dan kelengkapan asimilasi asid amino bergantung pada jenis produk yang mengandunginya. Asid amino yang terdapat dalam protein telur, keju kotej rendah lemak, daging tanpa lemak dan ikan diserap oleh badan dengan baik.

Asid amino juga cepat diserap dengan kombinasi produk yang betul: susu digabungkan dengan bubur soba dan roti putih, semua jenis produk tepung dengan daging dan keju kotej.

Sifat berguna asid amino, kesannya pada badan

Setiap asid amino mempunyai kesan tersendiri pada badan. Oleh itu, metionin sangat penting untuk meningkatkan metabolisme lemak dalam tubuh, ia digunakan sebagai pencegahan aterosklerosis, dengan sirosis dan degenerasi lemak pada hati..

Untuk penyakit neuropsikiatrik tertentu, glutamin, asid aminobutyric digunakan. Asid glutamat juga digunakan dalam memasak sebagai agen perasa. Cysteine ​​ditunjukkan untuk penyakit mata.

Tiga asid amino utama, triptofan, lisin dan metionin, sangat diperlukan oleh badan kita. Tryptophan digunakan untuk mempercepat pertumbuhan dan perkembangan tubuh, dan juga menjaga keseimbangan nitrogen dalam badan.

Lysine memastikan pertumbuhan normal badan, mengambil bahagian dalam proses pembentukan darah.

Sumber utama lisin dan metionin adalah keju kotej, daging lembu, beberapa jenis ikan (ikan kod, pike perch, herring). Tryptophan terdapat dalam jumlah yang optimum dalam daging organ, daging sapi dan permainan.

Interaksi dengan elemen penting

Semua asid amino larut dalam air. Berinteraksi dengan vitamin kumpulan B, A, E, C dan beberapa unsur mikro; mengambil bahagian dalam pembentukan serotonin, melanin, adrenalin, norepinefrin dan beberapa hormon lain.

Tanda-tanda kekurangan dan kelebihan asid amino

Tanda-tanda kekurangan asid amino dalam badan:

 • kehilangan selera makan atau penurunan selera makan;
 • kelemahan, mengantuk;
 • pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh;
 • keguguran rambut;
 • kemerosotan kulit;
 • anemia;
 • daya tahan yang lemah terhadap jangkitan.

Tanda-tanda kelebihan asid amino tertentu di dalam badan:

 • gangguan dalam kerja kelenjar tiroid, hipertensi - berlaku dengan kelebihan tirosin;
 • rambut kelabu awal, penyakit sendi, aneurisma aorta boleh disebabkan oleh kelebihan histidin asid amino dalam badan;
 • methionine meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Masalah seperti itu boleh timbul hanya jika tubuh kekurangan vitamin kumpulan B, A, E, C dan selenium. Sekiranya bahan berguna ini terkandung dalam jumlah yang tepat, kelebihan asid amino cepat dinetralkan, kerana perubahan kelebihan menjadi zat berguna untuk tubuh..

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan asid amino dalam badan

Pemakanan, serta kesihatan manusia, adalah faktor penentu kandungan asid amino dalam nisbah optimum. Kekurangan enzim tertentu, diabetes mellitus, kerosakan hati menyebabkan tahap asid amino yang tidak terkawal di dalam badan.

Asid amino untuk kesihatan, kecergasan dan kecantikan

Untuk pembinaan otot yang berjaya dalam bina badan, kompleks asid amino yang terdiri daripada leucine, isoleucine dan valine sering digunakan..

Atlet menggunakan metionin, glisin, dan arginin, atau makanan yang mengandunginya, untuk mengekalkan tenaga semasa bersenam..

Sesiapa yang menjalani gaya hidup sihat dan aktif memerlukan makanan khas yang mengandungi sejumlah asid amino penting untuk mengekalkan bentuk fizikal yang baik, cepat sembuh, membakar lemak berlebihan atau membina otot.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai asid amino dalam ilustrasi ini dan akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini:

Asid amino yang boleh diganti dan penting dalam makanan: jadual, senarai

Asid amino mengikuti air yang penting untuk fungsi penting tubuh yang mencukupi. Bahan yang diperlukan disertakan dengan makanan atau dihasilkan di dalam badan. Nilai ditentukan bergantung kepada pembahagiannya menjadi tidak tergantikan dan diganti. Pembezaan ini tidak dianggap objektif. Asid amino dalam makanan sangat penting.

Kesan asid amino pada badan

Protein yang masuk ke dalam badan bersama dengan makanan dipecah menjadi 20 asid amino. Mereka diminta melakukan fungsi berikut:

 • sintesis hormon;
 • mengekalkan aktiviti proses pemikiran kerana pengaliran impuls saraf;
 • pemulihan dan pertumbuhan tisu;
 • peraturan sistem saraf;
 • pembentukan serat otot;
 • pengeluaran antibodi dan enzim;
 • kawalan metabolik.

Boleh diganti, tidak boleh diganti dan boleh diganti dengan syarat: apa bezanya

Tubuh memerlukan semua asid amino. Kesannya terhadap fungsi organ dan sistem belum dipelajari dengan secukupnya. Kumpulan bahan berikut dibezakan:

 • tidak boleh diganti;
 • diganti;
 • boleh diganti dengan syarat.

Sebilangan sebatian organik boleh diperoleh secara eksklusif dari makanan. Mereka tidak disintesis dalam badan. Bahan penting adalah yang paling penting. Ini menunjukkan perlunya penyediaan makanan dengan teliti..

Asid amino penting berikut dipanggil:

 • valine, yang meningkatkan pengangkutan nutrien berharga, fungsi kognitif;
 • leucine, diperlukan untuk sintesis protein, fungsi sistem imun, pemulihan otot;
 • fenilalanin, yang mengurangkan tanda-tanda kemurungan, mempunyai kesan positif terhadap fungsi otak;
 • isoleusin, yang meningkatkan daya tahan, mengisi rizab tenaga, mempercepat pemulihan tisu otot;
 • lisin, yang menguatkan sistem imun, merangsang pengeluaran kolagen;
 • methionine, yang membuang produk buangan, mendorong penggunaan lemak;
 • threonine, yang terlibat dalam pembentukan pelbagai tisu, meningkatkan sintesis protein;
 • tryptophan, yang mengatur selera makan, kualiti tidur kerana pengeluaran serotonin neurotransmitter.

Tubuh secara bebas dapat mensintesis beberapa asid amino dari bahan lain. Ini berlaku dengan diet yang tidak seimbang. Antara sebatian organik yang boleh diganti adalah:

 • arginin;
 • glisin;
 • glutamin;
 • asid glutamik;
 • asparagin;
 • karnitin;
 • prolin;
 • serine;
 • ornithine;
 • taurin.

Setiap jenis bahan melakukan hingga 10 fungsi penting, termasuk:

 • penyertaan dalam sintesis hormon;
 • peraturan fungsi sistem imun;
 • normalisasi metabolisme.

Asid amino tidak penting dianggap sebagai kategori kompleks. Ini adalah bahan yang boleh dihasilkan di dalam badan. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak mencukupi untuk melaksanakan beberapa fungsi penting..

Sebatian organik yang boleh diganti dengan syarat termasuk:

 • tirosin, yang mengurangkan tekanan dan keletihan;
 • histidin, yang mempercepat proses pembaikan tisu;
 • alanin, yang menguatkan sistem imun dan sistem saraf;
 • sistein terlibat dalam sintesis protein.

Keperluan harian

Tubuh memerlukan semua asid amino. Jumlah mereka harus harmoni. Nisbah protein haiwan dengan protein sayuran adalah 65: 36-45: 55. Bukan hanya kehadiran sebatian organik dalam produk yang penting, tetapi juga kepekatannya..

Kualiti protein sangat penting. Produk haiwan diserap lebih baik daripada produk tumbuhan. Untuk memenuhi keperluan asid amino, anda perlu memasukkan makanan dari pelbagai kumpulan dalam makanan..

Faktor apa yang mempengaruhi kandungan asid amino dalam badan

Pada sesetengah orang, terdapat pelanggaran penyerapan sebatian organik, yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Fenomena ini biasanya kongenital dan memerlukan penurunan jumlah pengambilan nutrien..

Peningkatan kepekatan nutrien diperlukan dalam kes berikut:

 • pertumbuhan aktif;
 • sukan profesional;
 • tekanan mental dan fizikal yang kuat;
 • tempoh selepas penyakit yang panjang.

Asimilasi protein bergantung pada jenis produk. Penunjuk maksimum diperhatikan untuk item berikut:

 • putih telur;
 • daging tanpa lemak dan ikan;
 • keju kotej.

Juga penting untuk menggabungkan makanan dengan betul. Contohnya, susu boleh dimasukkan ke dalam bubur soba. Keju kotej dan daging sesuai untuk produk tepung.

Sebab dan tanda kekurangan dan berlebihan

Asid amino terdapat dalam makanan. Sebilangan bahan boleh disintesis dalam badan. Kekurangan dan peningkatan kepekatan protein tertentu disebabkan oleh diet yang tidak mencukupi dan penyalahgunaan makanan tertentu. Kadang-kadang ketidakseimbangan berlaku disebabkan oleh patologi hati dan diabetes mellitus.

Gejala kekurangan sebatian organik termasuk:

 • penurunan selera makan;
 • mengantuk dan kelemahan;
 • keguguran rambut;
 • perkembangan dan pertumbuhan yang tertangguh;
 • kemerosotan keadaan kulit;
 • anemia;
 • ARVI yang kerap.

Terhadap latar belakang kelebihan protein, gejala berikut dapat diperhatikan:

 • darah tinggi;
 • disfungsi kelenjar tiroid;
 • uban awal;
 • patologi sendi;
 • risiko peningkatan strok dan serangan jantung.

Makanan apa yang mengandungi asid amino

Pemakanan adalah sumber utama zat. Protein dalam makanan secara konvensional dibahagikan kepada 2 kategori:

 1. Selesai. Termasuk asid amino penting. Ini terutamanya produk haiwan, misalnya produk susu yang ditapai, daging dan ikan, telur. Sumber sayur-sayuran termasuk soya.
 2. Tidak mencukupi. Komposisi dibezakan dengan ketiadaan sebatian organik yang tidak dapat diganti. Kumpulan ini merangkumi produk tumbuhan: biji, kacang, bijirin, kekacang.

Makanan apa yang mengandungi asid amino penting

Bahan-bahan ini tidak disintesis oleh badan. Pengambilan mereka hanya boleh dilakukan dengan makanan. Dalam hubungan ini, dengan diet yang tidak seimbang, kekurangan nutrien penting mungkin berlaku.

Makanan berikut dikatakan mengandungi asid amino penting:

 • daging, ikan, unggas, hati, kaviar;
 • produk tenusu;
 • telur;
 • biji bunga matahari dan labu;
 • walnut, kacang pain dan kacang Brazil, badam, biji bijan, kacang mete, kacang, kurma;
 • kekacang;
 • beras (coklat, coklat), soba dan oatmeal;
 • soya;
 • germa Gandum;
 • Tepung Gandum;
 • kentang;
 • pisang dan alpukat.

Jadual menunjukkan kandungan asid amino dalam makanan:

Makanan apa yang mengandungi asid amino tanpa syarat

Bahan boleh dihasilkan dari sebatian organik lain. Walau bagaimanapun, tumpuan mereka tidak mencukupi untuk melaksanakan fungsi penting..

Makanan berikut mengandungi asid amino tanpa syarat:

 • keju;
 • daging, ayam, ikan;
 • soya;
 • biji bijan, kacang tanah;
 • germa Gandum;
 • biji labu dan bunga matahari;
 • telur;
 • kekacang;
 • pisang, alpukat;
 • soba, beras liar dan coklat;
 • bawang putih, lada merah, tauge Brussels, bawang, brokoli;
 • gandum dan tepung jagung.

Makanan apa yang mengandungi asid amino yang tidak penting

Protein boleh diperoleh melalui diet seimbang. Makanan berikut kaya dengan asid amino tidak penting ditunjukkan:

 • daging, ayam, ikan;
 • soya;
 • telur;
 • produk tenusu;
 • pain dan walnut, kacang tanah, biji bijan;
 • biji bunga matahari dan labu;
 • kekacang;
 • beras perang, oat;
 • gandum dan tepung jagung;
 • agar-agar;
 • makanan laut;
 • cendawan;
 • bit dan kubis.

Makanan apa yang mengandungi semua 20 asid amino

Jumlah nutrien maksimum merangkumi sumber haiwan:

 • daging;
 • makanan laut dan ikan;
 • telur;
 • produk tenusu.

Sumber berkualiti tinggi adalah telur ayam. Produk ini dibezakan dengan set lengkap asid amino dan nisbah optimumnya.

Pakar pemakanan memberi perhatian bahawa anda tidak boleh mempertimbangkan setiap produk secara berasingan untuk menentukan jumlah sebatian organik. Perkara yang paling penting adalah menjaga keseimbangan, yang merupakan keadaan semula jadi.

Kandungan asid amino dalam produk tumbuhan

Bukan hanya sumber haiwan yang kaya dengan sebatian organik. Makanan tumbuhan juga mengandungi sejumlah besar nutrien:

 • kacang;
 • minyak;
 • cendawan;
 • bijirin;
 • Roti roti.

Makanan yang mengandungi asid amino untuk kesihatan dan kecantikan

Tahap nutrien bermanfaat yang optimum memastikan kecergasan fizikal yang baik, pemulihan tenaga yang cepat.

Asid amino yang paling penting terdapat dalam senarai makanan, yang merangkumi:

 • telur;
 • produk tenusu (keju kotej, keju);
 • daging (daging lembu, domba, daging babi, ayam);
 • ikan (ikan kod, pike hinggap);
 • kentang.

Peraturan untuk memilih makanan yang mengandungi asid amino

Diet haruslah bervariasi mungkin. Anda tidak boleh mengutamakan hanya 1 kumpulan makanan. Sebilangan asid amino mempunyai saluran pengangkutan yang sama. Lebihan sebilangan bahan akan menyebabkan kekurangan bahan lain.

Kesimpulannya

Asid amino dalam makanan memberikan manfaat kesihatan mereka. Pengambilan semua nutrien berharga sangat penting. Lebihan sebilangan protein boleh menyebabkan kekurangan yang lain, yang akan mempengaruhi fungsi organ dalaman. Kandungan asid amino makanan tidak jelas. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memasukkan sumber haiwan dan tumbuhan dalam makanan..

Makanan yang mengandungi asid amino

Agar badan dapat berfungsi dengan baik dan sempurna, bahan kimia diperlukan, termasuk asid amino..

Asid amino adalah bahan binaan dari mana protein dan semua organisma hidup kemudiannya dibina. Dalam sistem manusia, semua organ, otot, rambut, kuku, dan sebahagian tulang terdiri daripada protein. Protein adalah bahan kimia yang menghantar impuls saraf dari sel ke sel, membekalkannya dengan oksigen. Sebatian organik ini digunakan oleh tubuh dalam penghasilan hormon, pigmen dan vitamin, yang bertanggungjawab untuk keseimbangan air..

Manusia tidak dapat menghasilkan semua asid amino penting sendiri dan memperolehnya secara eksklusif dari makanan. Sebilangan besar sebatian organik penting untuk kewujudan manusia diketahui, sepuluh daripadanya tidak dapat diganti, kira-kira dua puluh lagi terdapat dalam makanan, dan seseorang dapat memperolehnya dari luar.

Setiap asid amino mempunyai fungsi khas yang sangat penting untuk fungsi badan sepenuhnya. Banyak AA yang diperlukan dihasilkan di hati manusia, ini disebut "Boleh diganti", yang sama dengan yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh disebut "Tidak tergantikan", iaitu, diperoleh dari makanan, ada yang pengeluarannya bergantung pada keadaan tertentu (kriteria usia ), ini adalah "Asid amino yang tidak penting." Perlu ditekankan bahawa semua asid amino yang paling penting terdapat dalam makanan.

Untuk tumbuh dan berkembang, tubuh memerlukan produk yang mempunyai dua komponen utama - protein dan asid amino

Diganti: makanan mana yang mengandungi asid amino

Senarai "Diganti" merangkumi:

 1. Asid Aminosuccinic - digunakan untuk sintesis protein dan pertumbuhan otot, terdapat dalam sel-sel otak, menyumbang kepada kepekatan. Sumbernya adalah produk daging, tenusu dan ikan.
 2. Carnosine dan Alanine - bertanggungjawab untuk menjaga sistem imun, mempunyai sifat antioksidan, menjadikan serat otot tahan terhadap senaman fizikal yang berat. Asid amino ini terdapat dalam makanan seperti daging lembu, ikan, daging babi, ragi.
 3. Cysteine ​​mengurangkan kesakitan, melegakan keradangan, mengurangkan risiko barah, dan memperbaiki keadaan kulit dan rambut. Sumbernya ialah: jagung, brokoli, produk tenusu, telur.
 4. Asid glutamat mempunyai kesan yang baik terhadap pengeluaran hormon pertumbuhan, menyebarkan impuls saraf, dan mengambil bahagian dalam pengecutan otot. Cendawan, tomato, buah-buahan kering, makanan laut mengandungi sejumlah besarnya..
 5. Asid aminoetik membentuk tisu otot, mempunyai sifat semula jadi, antikanker, imunostimulasi. Sumber termasuk: timun, kubis, labu, kacang, ikan, keju.
 6. Ornithine mengambil bahagian dalam pembentukan air kencing, merangsang proses pembakaran lemak, menyembuhkan luka, meningkatkan imuniti. Pembekal utama dianggap sebagai kacang, telur, unggas dan ikan.
 7. Proline membersihkan saluran darah, menormalkan aliran darah, memulihkan otot dan tendon yang rosak, dan mengambil bahagian dalam pengeluaran kolagen. Makanan yang tinggi asid amino: telur, rumput laut, kacang-kacangan, biji-bijian.
 8. Taurin mempengaruhi pembekuan darah dan meningkatkan bekalan darah ke otot jantung, meningkatkan proses metabolik, memberi kesan yang baik pada sistem pernafasan, dan memperpanjang masa muda. Sebilangan besar terdapat dalam daging unggas, ikan merah, makanan laut.

Agar tubuh berfungsi dan berkembang, seseorang memerlukan pengambilan 20 asid amino

Boleh diganti dengan syarat: produk mana yang mengandungi

Asid amino tanpa syarat bersyarat dianggap tidak dapat dihasilkan dalam jangka masa tertentu (bayi dan usia tua), atau dengan jumlah komponen yang tidak mencukupi seperti:

 • arginine - diperlukan untuk tubuh, di mana pertumbuhan jisim otot yang cepat diperlukan, untuk meningkatkan proses metabolik, kerja imuniti;
 • tirosin - menghantar isyarat saraf, dengan hormon penyertaannya (termasuk "hormon kebahagiaan") dan pigmen dihasilkan;
 • histidin - membolehkan pertumbuhan tisu otot, pengeluaran enzim;
 • sistein - menyokong kesihatan organ penglihatan, sistem saraf, perkembangan otot yang pesat.

Makanan yang dapat diganti dengan syarat terdapat dalam makanan yang tinggi asam amino: kekacang, pisang, kacang dan biji, unggas, daging lembu dan ayam belanda, makanan laut.

Asid amino penting memasuki badan kita dengan makanan yang kita makan

Asid amino penting (AA)

Semasa menyusun menu untuk diri sendiri, terutamanya ketika menurunkan berat badan, anda perlu memilih makanan yang mengandungi asid amino penting dalam jumlah yang tepat dan mengetahui bagaimana ia berfungsi pada tubuh.

Pertimbangkan asid amino mana yang dianggap mustahak - ini adalah asid yang tidak dapat mensintesis tubuh sendiri:

 1. Valine menyelamatkan orang dari tekanan, berkesan dalam merangsang pertumbuhan tisu dan otot, antidepresan, dan meneutralkan perubahan suhu yang tajam di persekitaran.
 2. Leucine adalah asas protein semula jadi. Mengandungi Leucine dalam darah, kelenjar dan organ, ditunjukkan untuk distrofi tisu otot, penipisan sistem saraf, penurunan hemoglobin dalam darah.
 3. Isoleucine mengatur tahap glukosa dalam darah, mempercepat metabolisme, mengambil bahagian dalam pengeluaran darah dan limfa, pemulihan tulang, meningkatkan daya tahan semasa latihan fizikal.
 4. Lysine mempunyai kemampuan untuk membekalkan otot jantung dengan oksigen dan nutrien dengan mengangkut darah, mengaktifkan pengeluaran antibodi imuniti, mempunyai kesan antivirus.
 5. Phenylalanine adalah antidepresan yang meningkatkan ingatan dan kesejahteraan emosi, mengurangkan selera makan, mengurangkan kesakitan.
 6. Methionine meningkatkan nada otot, menghilangkan bahan toksik dan mengurangkan kesan pendedahan radiasi, mengambil bahagian dalam penghasilan kolagen.
 7. Tryptophan mempunyai kesan penenang, mengaktifkan pengeluaran hormon pertumbuhan, melegakan kekejangan pelbagai etiologi, melegakan kesakitan migrain.
 8. Threonine bertanggungjawab untuk penghasilan tisu penghubung dan otot, penghasilan antibodi, dan mencegah pengeluaran sel lemak.

Oleh kerana seseorang tidak menghasilkan bahan di atas secara bebas, pertimbangkan untuk menggunakan jadual "Produk dengan kandungan asid amino tinggi":

Pelantikan asid amino penting

Protein dan NAC sangat penting untuk berfungsi dengan baik semua sistem tubuh manusia. Protein yang berasal dari luar adalah yang paling lengkap dengan komposisi seimbang. Keperluan untuk NAC meningkat dengan mendadak dengan sukan yang kuat dan risiko kecederaan yang tinggi. Mustahil untuk membina jisim otot sekiranya terdapat kekurangan AA di dalam badan. Untuk cepat sembuh dari beban fizikal dan tekanan, menghilangkan lemak dan mengekalkan bentuk yang sangat baik, perlu makan makanan yang kaya dengan NAC untuk keseimbangan yang betul dalam sistem fungsi manusia yang kompleks.

Kekurangan dan lebihan asid amino

Dengan penggunaan dan penghasilan bahan organik yang tidak mencukupi oleh seseorang daripada produk, keletihan saraf dan fizikal, sikap tidak peduli, kemerosotan komposisi kualitatif darah, kelewatan dalam perkembangan dan pertumbuhan, kemerosotan keadaan kulit, plat kuku dan rambut.

Berapakah kelebihan bekalan AK?

Jumlah asid amino yang berlebihan juga membawa kesan negatif kepada manusia:

 • berlakunya hipertensi, yang menyumbang kepada strok dan serangan jantung seterusnya;
 • pengurangan daya tahan terhadap virus dan bakteria;
 • kemungkinan munculnya penyakit sistem vaskular dan kerangka tulang;
 • gangguan pengeluaran hormon tiroid.

Kadar penggunaan harian AK

Keperluan untuk asid amino berbeza mengikut status kesihatan, usia, kualiti hidup, dan jumlah dan intensiti latihan. Adalah perlu untuk memahami dan mengatur komposisi kuantitatif asid amino dalam badan dengan jelas. Jadi, pengambilan harian yang normal ditentukan oleh keperluan jumlah 0.5-2 gram sehari.

Adalah sangat penting untuk diingat bahawa sekiranya terdapat gangguan dengan asimilasi bahan ini, reaksi alergi mungkin berlaku. Keperluan untuk pengambilan tambahan mereka dengan tekanan fizikal dan mental aktif, dalam tempoh pertumbuhan intensif, semasa memerangi penyakit dan semasa pemulihan.

Cara mendapatkan asid amino?

Peranan AK dalam kehidupan orang sangat penting pada setiap masa kehidupan. Untuk mengembalikan keseimbangan yang kompleks dan diperlukan dalam irama kehidupan yang normal, cukup untuk memakan makanan yang kaya dengan asid amino. Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi untuk atlet profesional, orang yang ingin membina jisim otot dan bagi mereka yang profesion atau gaya hidupnya dikaitkan dengan peningkatan beban ekstrim. Dalam kes sedemikian, lebih baik menggunakan kompleks organik khas dengan kandungan asid amino yang tinggi..

Senarai makanan yang kaya dengan asid amino yang bermanfaat. Mana yang tidak boleh diganti?

Terakhir dikemas kini 2 Februari 2019 pada 04:34 PM

Asid amino dalam makanan - jadual akan membantu anda membuat diet seimbang. Konsep asid amino tidak biasa bagi setiap orang, kita telah mendengar lebih banyak mengenai vitamin dan mineral berguna. Apakah bahan misteri ini - asid amino? Apa faedah yang mereka bawa ke dalam tubuh kita dan produk apa yang terkandung di dalamnya? Perkara ini akan dibincangkan dalam artikel kami, dan jadual khas kandungan asid amino dalam makanan akan membantu anda dalam membuat diet seimbang..

Apa itu asid amino? Memudaratkan dan menguntungkan

Asid amino adalah sebatian organik, "blok bangunan" yang membentuk molekul protein - asas dari mana-mana organisma hidup. Protein adalah unsur yang sangat diperlukan, asas untuk fungsi tubuh kita. Otot dan badan kita, tulang dan organ dalaman, rambut dan kuku terbuat dari protein. Hormon dan bioenzim juga berdasarkan sebatian protein.

Anda perlu makan protein dan makanan yang kaya dengan asid amino penting setiap hari untuk menjaga kesihatan badan anda. Sekiranya kita membandingkan protein dan asid amino, maka yang terakhir mempunyai nilai biologi yang besar untuk tubuh kita..

Anda akan terkejut mengetahui bahawa tubuh haiwan mampu mensintesis secara bebas semua jenis asid amino - baik yang tidak penting dan tidak boleh diganti. Itulah sebabnya setiap orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka perlu mendekati penyediaan diet harian dengan cekap. Sekiranya memperoleh asid amino penting dari makanan sukar, anda boleh membeli makanan tambahan atau kompleks vitamin khusus di farmasi dengan bebas..

Jenis asid amino dan fungsi utamanya

Secara konvensional, semua asid amino boleh dibahagikan kepada dua jenis: penting dan tidak penting. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci agar anda mempunyai idea betapa pentingnya bahan-bahan ini untuk kesihatan kita..

 • Glycine membantu penyerapan nutrien lain, merupakan asas pengeluaran hormon, dan mempengaruhi kesihatan sistem saraf.
 • Alanine mempromosikan sintesis antibodi dalam darah, merupakan bahagian penting dalam vitamin.
 • Valine membantu mensintesis protein, menguatkan sistem saraf, mempengaruhi kuantiti dan kualiti hormon.
 • Leucine mengekalkan kadar gula darah yang normal, membantu mensintesis protein dan membebaskan tenaga.
 • Isoleucine mengatur kadar gula dan kolesterol, membantu menghasilkan hemoglobin dan memperbaiki tisu yang rosak di dalam badan kita.
 • Proline meningkatkan fungsi otak, mengambil bahagian dalam kerja kelenjar tiroid dan penghasilan hormon.
 • Serine membantu kita melawan jangkitan kerana mensintesis antibodi, dan tindakannya membantu asimilasi protein.
 • Threonine menghasilkan kolagen, terlibat dalam pencernaan, merupakan bahagian penting dari enamel gigi.
 • Cysteine ​​membantu dalam pencernaan makanan, mempengaruhi kesihatan sistem peredaran darah, serta kualiti rambut dan kuku.
 • Methionine melawan toksin, menyokong fungsi otak, mengambil bahagian dalam penghasilan hormon.
 • Asparagine mengatur kerja sistem saraf, mengambil bahagian dalam proses metabolik.
 • Asid aspartik - asas untuk sintesis DNA dan RNA, terlibat dalam proses metabolik.
 • Glutamin adalah asas sistem otot kita, dan juga memastikan fungsi sistem pencernaan, berpartisipasi dalam proses metabolik tisu dan organ.
 • Asid glutamat mendorong pengeluaran prolin dan membantu sintesis karbohidrat.
 • Lysine - asas kolagen (bertanggungjawab untuk keadaan saluran darah), mengasimilasi kalsium, membantu tubuh mensintesis enzim, hormon, antibodi.
 • Arginine melebarkan saluran darah, menyuburkan badan dengan oksigen, membersihkannya dari racun dan lemak.
 • Histidin penting untuk kesihatan lelaki, dan juga membantu sistem kekebalan tubuh melawan virus, membentuk unsur penyusun darah kita.
 • Phenylalanine membantu rembesan jus pankreas, mengurangkan ambang kesakitan.
 • Tyrosine membantu pengeluaran hormon, melindungi otak dari kemasukan bahan yang tidak diperlukan.
 • Tryptophan adalah asas untuk pengeluaran hormon.

Asid amino

Sedikit sejarah

Sebilangan besar asid amino ditemui selepas separuh kedua abad kedua puluh semasa mencari antibiotik baru dari kulat, biji, buah dan cecair haiwan. Asid amino pertama, asparagine, ditemui pada tahun 1806. Ia diasingkan dari jus asparagus oleh ahli kimia Perancis Louis-Nicolas Vauquelin dan pembantu Pierre Jean Robiquet. Tidak lama kemudian, leucine diperoleh dari keju dan keju kotej..

Apa itu asid amino

Dari sudut pandang biokimia, asid amino adalah bahan organik yang terdiri daripada rangka karbon, amina dan kumpulan karboksil. Berkat dua radikal terakhir, asid amino mempunyai kemampuan unik - untuk menunjukkan sifat kedua-dua asid dan alkali.

Protein adalah 20% dari tubuh manusia, mereka mengambil bahagian dalam semua proses biokimia, dan asid amino adalah "blok bangunan" bagi mereka. Sel dan tisu tubuh manusia terdiri terutamanya daripada asid amino, peranan utamanya adalah pengangkutan dan penyimpanan nutrien.

Asid amino sangat penting untuk tubuh, tanpanya sintesis hormon, pigmen, vitamin dan purin adalah mustahil. Tidak semua asid amino tubuh manusia, tidak seperti mikroorganisma dan tumbuh-tumbuhan, dapat mensintesis sendiri, ia mesti diperoleh dari makanan.

Kini, kira-kira 500 asid amino yang terdapat secara semula jadi diketahui. Tetapi hanya 20 daripadanya yang disebut asid amino proteinogenik standard. Sebenarnya, mereka membentuk rantai polipeptida yang mengandungi kod genetik.

Jadual. Asid Amino Proteinogenik Piawai

Asid amino

Singkatan

Sumber

Conglutin, legumin (tauge asparagus)

Terdapat beberapa cara untuk mengklasifikasikan asid amino, yang paling popular adalah pengelasan dengan kaedah sintesis. Menurutnya, asid amino terbahagi kepada dua jenis:

 • Penting - asid amino yang tidak disintesis dalam tubuh manusia;
 • Boleh diganti - yang boleh dihasilkan semula oleh tubuh manusia dengan sendirinya.

Asid amino yang boleh diganti dan penting

Asid amino berikut dianggap boleh diganti, tetapi diperlukan untuk tubuh manusia: alanine, asparagine, aspartate, glycine, glutamine, glutamat, proline, serine, tyrosine, cysteine, hydroxyproline, hydroxylysine.

Sangat diperlukan ialah asid amino yang tidak dapat mensintesis secara bebas dalam tubuh manusia; ia termasuk: valine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptophan and phenylalanine, histidine, arginine. Arginine juga tidak disintesis dalam tubuh anak, oleh itu ia juga disebut sebagai tidak tergantikan.

Makanan apa yang mengandungi asid amino

Asid amino adalah bahagian penyusun protein dan, dengan demikian, adalah logik untuk menganggap bahawa ia terkandung dalam produk protein, dan ini memang berlaku. Sebilangan besar asid amino terdapat dalam telur, produk tenusu, daging dan ikan. Anda juga boleh mendapatkan asid amino penting dari produk tumbuhan. Kandungannya tinggi dalam kacang soya, lentil, kacang dan kekacang lain. Kacang dan biji mengandungi histidin, arginin dan lisin, sementara bijirin mengandungi leucine, valine dan isoleucine.

Berikut adalah jadual dari mana anda dapat melihat dari produk mana anda boleh mendapatkan asid amino penting dan peranannya dalam badan.

Jadual. Makanan yang mengandungi asid amino penting

Nama

Produk apa yang ada

Peranan dalam badan

Kacang, oat, ikan, telur, ayam, lentil

Mengurangkan gula dalam darah

Buncis, lentil, kacang mete, daging, kedelai, ikan, telur, hati, badam, daging

Memulihkan tisu otot

Amaranth, gandum, ikan, daging, kebanyakan produk tenusu

Mengambil bahagian dalam penyerapan kalsium

Kacang tanah, cendawan, daging, kekacang, produk tenusu, banyak biji-bijian

Mengambil bahagian dalam proses pertukaran nitrogen

Daging lembu, kacang, keju kotej, susu, ikan, telur, pelbagai kekacang

Telur, kacang, kacang, produk tenusu

Kacang, kacang soya, telur, daging, ikan, kekacang, lentil

Mengambil bahagian dalam perlindungan dari sinaran

Sesame, oat, kekacang, kacang tanah, kacang pinus, kebanyakan produk tenusu, ayam, ayam belanda, daging, ikan, kurma kering

Memperbaiki dan tidur lebih lena

Lentil, kacang kedelai, kacang tanah, tuna, salmon, daging lembu dan ayam, daging babi tenderloin

Mengambil bahagian dalam reaksi anti-radang

Yogurt, biji wijen, biji labu, keju Swiss, daging lembu, daging babi, kacang tanah

Menggalakkan pertumbuhan dan pembaikan tisu badan

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai setiap asid amino dengan pergi ke halamannya.

Tubuh kita memerlukan asid amino setiap hari dan, menurut kajian biologi, pengambilan protein harian adalah dari 0,5 hingga 2 gram sehari setiap 1 kilogram berat badan. Protein diserap oleh badan dengan cara yang berbeza dari makanan yang berbeza. Dipercayai bahawa protein yang diperoleh daripada telur, keju kotej dan ikan diserap dengan baik..

Asid amino di dalam badan manusia

Tubuh manusia adalah 20% protein - ia adalah bahan binaan utama untuk tisu otot, semua organ dan sel. Protein adalah kulit dan rambut kita, sel darah, otot dan semua sistem lain.

Sebaliknya, asid amino adalah asas protein. Sebenarnya, kita boleh mengatakan bahawa protein (protein) terdiri daripada asid amino.

Di dalam tubuh manusia, asid amino melakukan fungsi penting: mereka mengambil bahagian dalam sintesis hormon, pigmen dan vitamin, memainkan peranan penting dalam pengangkutan dan penyimpanan nutrien.

Berikut adalah senarai beberapa fungsi asid amino yang paling penting dalam badan:

 • Pertama sekali, asid amino diperlukan untuk pembentukan protein, yang merupakan sebahagian daripada tisu otot ligamen dan tendon..
 • Asid amino mengoptimumkan proses pemulihan, mempercepat penyembuhan kecederaan kulit.
 • Asid amino sangat penting untuk fungsi normal otak dan sistem saraf..
 • Asid amino memainkan peranan penting dalam pembentukan enzim.
 • Tidur berkualiti normal tidak mungkin tanpa asid amino.
 • Dan akhirnya, asid amino mempengaruhi kesihatan rambut, kuku dan kulit..

Dari semua perkara di atas, jelas bahawa asid amino diperlukan untuk seseorang dan ia perlu diperoleh dengan banyak untuk fungsi normal semua sistem badan. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan apa yang berlaku dengan kekurangan asid amino, kelebihannya dan dari produk mana anda boleh mendapatkan asid amino penting..

Kekurangan dan lebihan asid amino

Tubuh kita dirancang supaya semuanya selaras dan seimbang. Oleh itu, akibat negatif timbul baik dengan kekurangan asid amino, dan dengan kelebihannya. Setiap asid amino menjalankan fungsinya di dalam badan, ia mempunyai tugasnya sendiri, dan, dengan demikian, sering terjadi bahawa tidak semua asid amino kekurangan dalam tubuh, tetapi hanya sedikit, untuk mengenal pasti kekurangannya, ada ujian darah khusus. Anda juga perlu menjalani ujian darah kerana kekurangan vitamin, kerana asid amino larut dan di dalam tubuh kita berinteraksi dengan vitamin kumpulan B, A, C dan E.

Dengan kekurangan asid amino pada seseorang, gejala berikut diperhatikan:

 • Kelemahan, mengantuk.
 • Penurunan selera makan atau hilang sepenuhnya.
 • Rambut gugur, keadaan kulit yang semakin teruk.
 • Pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang tertangguh.
 • Anemia.
 • Kekebalan menurun, dan sebagai akibatnya, daya tahan rendah terhadap virus dan jangkitan.
 • Lebihan asid amino, serta kekurangannya, menyebabkan gangguan dalam fungsi pelbagai sistem badan. Sebagai peraturan, akibat negatif dari kelebihan asid amino hanya mungkin terjadi dengan kekurangan selenium dan kekurangan vitamin A, E, C, B.

Dengan kelebihan asid amino dalam badan, masalah berikut mungkin timbul: disfungsi kelenjar tiroid, hipertensi (kelebihan tirosin), masalah pada sendi (kelebihan histidin), rambut kelabu awal (kelebihan histidin), risiko serangan jantung dan strok (lebihan metionin) meningkat.

Jadual. Penggunaan asid amino dan dosnya

Asid amino

Permohonan

Dos (sebagai makanan tambahan untuk atlet)

Overdosis;

Kekalahan

Merawat Artritis, Pekak Saraf, Meningkatkan Pencernaan, Penting untuk Bayi Dan Kanak-kanak Semasa Pertumbuhan

8-10 mg setiap 1 kg berat badan (minimum 1 g sehari)

Gangguan mental, kegelisahan, skizofrenia, pendedahan kepada tekanan;

Merawat luka sejuk, menambah tenaga, meningkatkan pengeluaran protein otot, melawan keletihan, mengekalkan keseimbangan nitrogen dalam badan, penting untuk penyerapan dan pengekalan kalsium, mendorong pembentukan kolagen

12 mg setiap 1 kg berat badan

Peningkatan kolesterol, cirit-birit, batu empedu;

Pengeluaran enzim terganggu, penurunan berat badan, penurunan selera makan, penurunan tumpuan.

Merawat kemurungan, artritis, gangguan saraf, sawan, melegakan ketegangan otot, penting untuk penghasilan neurotransmitter serotonin dan melatonin

1 mg setiap 1 kg berat badan

Tekanan darah tinggi, migrain, mual, gangguan jantung dan sistem saraf. Tidak digalakkan untuk wanita hamil dan pesakit kencing manis;

Kelesuan, kelemahan, kerencatan pertumbuhan, disfungsi hati.

Rawatan hati, artritis, kemurungan, mempercepat metabolisme lemak dan meningkatkan pencernaan, antioksidan, mencegah pengumpulan lemak berlebihan di saluran darah dan hati, membuang toksin

12 mg setiap 1 kg berat badan

Ia mungkin berlaku dengan kekurangan vitamin B. Aterosklerosis;

Degenerasi lemak pada hati, kelambatan pertumbuhan, kelesuan, edema, penyakit kulit.

Mencegah pembaziran otot, agen anabolik semula jadi, mendorong penyembuhan luka dan penting untuk penghasilan hormon pertumbuhan

16 mg setiap 1 kg berat badan

Meningkatkan tahap ammonia;

Menyembuhkan luka, melepaskan hormon pertumbuhan, mengatur gula darah, penting untuk pembentukan hemoglobin, bertanggung jawab untuk struktur otot

10-12 mg setiap 1 kg berat badan

Menyebabkan kerap membuang air kecil, berhati-hati sekiranya terdapat penyakit buah pinggang atau hati;

Mengatur keseimbangan nitrogen, memulihkan dan menggalakkan pertumbuhan otot

16 mg setiap 1 kg berat badan

Kesemutan kulit, halusinasi, dilarang bagi orang yang mempunyai penyakit hati atau buah pinggang;

Penyakit Sirap Maple.

Penting untuk penghasilan kolagen, elastin, antibodi, menjaga kesihatan otot, merangsang pertumbuhan, dan digunakan untuk merawat jiwa

8 mg setiap 1 kg berat badan

Kerengsaan, imuniti yang lemah.

Penting untuk pengeluaran serotonin dan melatonin, penting semasa pertumbuhan

3.5 mg setiap 1 kg berat badan

Pening, migrain, muntah, cirit-birit;

Boleh menyebabkan perkembangan batuk kering, barah, diabetes, demensia.

Bertanggungjawab untuk pemulihan otot, penyembuhan luka dan luka yang cepat, membuang toksin, menguatkan sistem imun

0.4 mg setiap 1 kg berat badan

Penyakit pankreas, hati;

Menurunkan tekanan darah, kelemahan, gangguan pencernaan.

Berisiko adalah orang yang mengalami gangguan genetik dalam penyerapan asid amino, vegetarian, ahli bina badan dan orang yang hanya tidak memantau diet mereka.

Asid amino dalam pemakanan sukan

Makanan tambahan asid amino baru-baru ini menjadi sangat popular di kalangan atlet, dan terutama ahli bina badan. Tanpa asid amino yang mencukupi, pertumbuhan otot tidak mungkin dilakukan. Maksudnya ialah membina jisim otot adalah proses mikro kerosakan sistematik kepada serat otot dan penyembuhannya. Dan hanya untuk penyembuhan serat otot, protein diperlukan sebagai bahan binaan. Untuk mengambil protein yang mencukupi, seorang atlet perlu memikirkan dietnya dengan teliti, dalam keadaan kehidupan moden, ini tidak selalu mungkin dan di sini kompleks protein dan asid amino (BCAAs) membantu.

BCAA (dari asid amino rantai bercabang Inggeris - asid amino rantaian bercabang) - kompleks yang terdiri daripada tiga asid amino penting:

 • Leucine
 • Isoleusin
 • Valine

Leucine, isoleucine dan valine membentuk 35% dari semua asid amino dalam tisu otot dan terlibat dalam proses anabolisme dan pemulihan otot, serta mempunyai kesan anti-katabolik. BCAA adalah asid amino penting dan tidak dapat disintesis sendiri, jadi seseorang terpaksa mendapatkannya dengan makanan atau makanan tambahan khas dalam bentuk kapsul atau serbuk. Sekali di dalam badan, BCAA terutama dimetabolisme di otot, dan merupakan sejenis "bahan bakar" untuk pertumbuhan jisim otot. Ini berbeza dengan 17 asid amino yang lain. Properti ini membantu meningkatkan prestasi sukan dengan ketara, meningkatkan kesejahteraan atlet setelah menjalani sesi latihan yang panjang. BCAA selamat untuk kesihatan jika dosnya tidak melebihi.

Perlu diperhatikan bahawa kompleks protein dan asid amino harus diambil mengikut arahan pada bungkusan, tanpa melebihi norma harian..

Kesimpulannya, kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa asid amino adalah keperluan tubuh kita setiap hari untuk mengekalkan fungsi normal semua sistem badan. Anda boleh mendapatkannya bukan sahaja dari produk haiwan, tetapi juga dari bijirin, kekacang dan kacang. Sekiranya seseorang makan sepenuhnya, tidak terlibat dalam bina badan dan tidak mempunyai kelainan genetik, maka dia tidak memerlukan pengambilan asid amino tambahan dalam serbuk dan kapsul.