VIII Persidangan Ilmiah Pelajar Antarabangsa Forum Ilmiah Pelajar - 2016

Rancang.
Pengenalan. 3
1. Asid amino: ciri umum. 4
2. Sifat fizikal dan kimia asid amino. 6
3. Asid amino dalam alam semula jadi dan penggunaannya. sembilan
Kesimpulannya. 12
Senarai kesusasteraan terpakai. 13
Pengenalan.
Asid amino adalah sebatian yang mengandungi kumpulan amino dan karboksil. Bergantung pada lokasi kumpulan amino dan karboksil, a-, b- y -, & -, dan lain-lain, dibezakan. Asid amino:
H2M-CH2-COOH H2N-CH2-CH2-COOH
a-Aminoacetic acid b-Aminopropionic acid
H2M-CH2-CH2-CH2-COOH H2N-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH
Asid y-Aminobutyric & -Aminovaleric
H2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH
w-aminoenanthic acid.
Asid amino pertama diperoleh dari jus asparagus pada tahun 1808. Selama dua abad yang lalu, beberapa ratus asid amino telah diasingkan dari tumbuhan, haiwan dan mikroorganisma, kurang dari tiga lusin daripadanya telah dijumpai dalam protein, dan semua selebihnya terdapat dalam bentuk bebas. Asid aino adalah komponen protein dan mengambil bahagian dalam proses biologi yang paling penting. Asid amino pertama diisolasi pada tahun 1820 oleh penyelidik Perancis H. Braconno oleh hidrolisis asam gelatin, tetapi hanya 13 tahun kemudian terdapat nitrogen di dalamnya. Kemudian, peranan asid-amino sebagai unsur struktur protein ditunjukkan (N.N. Lyubavin, 1871)
Pada awal abad ke-20, lebih daripada 20 asid amino diasingkan oleh hidrolisis.
1. Asid amino: ciri umum.
Selalunya, istilah "asid amino" digunakan untuk merujuk kepada asid karboksilik, kumpulan amino yang berada dalam kedudukan-a, iaitu untuk asid amino. Rumus umum untuk asid amino dapat ditunjukkan seperti berikut: H2N- CH-COOH
Saya
Bergantung pada sifat radikal (R) - asid amino dibahagikan kepada alifatik, aromatik dan heterosiklik.
Jadual 1 menunjukkan yang paling penting - asid amino yang membentuk protein.
Jadual 1.
Asid amino yang paling penting Asid amino Nama ringkas (tiga huruf)
residu asid amino dalam makromolekul peptida dan protein. Struktur R Aliphatic Glycine Gly H- Alanine Ala CH3- Valine * Val (CH3) 2CH- Leucine * Leu (CH3) 2CH-CH2- Isoleucine * Ile CH3-CH2-CH- I CH3 Mengandungi kumpulan OH- Serine Serine Ser HO-CH2- Threonine * Thr CH3-CH (OH) - Mengandungi COOH- kumpulan Aspartik Asp HOOC-CH2- Glutamic Glu HOOC-CH2-CH2- Mengandungi NH2CO- kumpulan Asparagine Asn NH2CO-CH2- Glutamine Gln NH2CO-CH2-CH2- Mengandungi kumpulan NH2- Lysine * Lys NH2- (CH2) 3-CH2- Arginine Arg NH2-C-NH- (CH2) 2-CH2- II NH yang mengandungi Sulfur Cysteine ​​Cys HS-CH2- Methionine * Met
CH3-S-CH2-CH2- Phenylalanine Aromatik * Phe Tyrosine Tyr Heterosiklik Tryptophan * Trp Histidine His Proline Pro * Essential a- asid amino
Semua asid a-amino semula jadi tergolong dalam siri-L.
2. Sifat fizikal dan kimia.
Ciri-ciri fizikal:
Asid amino adalah bahan kristal dengan titik lebur tinggi (di atas 250 ° C), yang sedikit berbeza untuk asid amino individu dan oleh itu tidak mempunyai ciri. Peleburan disertai dengan penguraian bahan. Asid amino sangat larut dalam air dan tidak larut dalam pelarut organik, yang menjadikannya serupa dengan sebatian bukan organik. Banyak asid amino terasa manis. Rajah 1 menunjukkan corak struktur L- dan D-alanine.

Gambar: 1. Model struktur L- dan D-alanine.
Sifat kimia:
1) Beberapa sifat asid amino, khususnya titik leburnya yang tinggi, dijelaskan oleh struktur peliknya (ion bipolar). Asid amino-amino bebas sebagai hasil interaksi kumpulan amino asas dan kumpulan karboksil asid dalam larutan berair terdapat dalam bentuk garam dalaman, yang merupakan ion bipolar; oleh itu, larutan berairnya biasanya hampir neutral (pH

6, 8).
Setelah pengasidan, kerana peneutralan kumpulan karboksil, asid amino diubah menjadi kation. Dalam persekitaran alkali, kumpulan ammonium dinetralkan, dan asid amino menjadi anion.
.
Struktur bipolar asid amino disahkan oleh kajian spektrum inframerah mereka. Kumpulan karboksil dalam spektrum inframerah mempunyai jalur penyerapan ciri pada 1650 cm-1, dan kumpulan amino pada 3320-3380 cm-1.
Data elektrokimia juga menunjukkan struktur bipolar: dalam medium berasid, asid amino berpindah ke katod dan menunjukkan sifat kation; dalam medium alkali, asid amino bergegas ke anod dan, oleh itu, anion. Pada nilai pH tertentu yang menjadi ciri setiap asid amino, mereka tidak peduli dengan tindakan arus elektrik. Dalam kes ini, kepekatan anion dan kation dalam larutan adalah sama. Nilai pH ini disebut titik isoelektrik asid amino (pHi).
2) Kerana adanya kumpulan fungsian berasid dan asas dalam molekul asid amino, asid a-amino adalah sebatian amfoterik, iaitu mereka membentuk garam dengan asid dan alkali.
3) Dalam tindak balas dengan alkohol, ester terbentuk. Etil ester alanin.
4) a- Asid amino dapat diasilasi, khususnya, asetilasi dengan tindakan anhidrida asetik atau asetil klorida. Akibatnya, terbitan N-asil dari asid-amino terbentuk (simbol "N" bermaksud bahawa asil dihubungkan dengan atom nitrogen). N - asetilalanin.
5) a- Asid amino masuk satu sama lain dalam tindak balas polikondensasi, yang membawa kepada asid amida. Produk pemeluwapan ini dipanggil peptida..
Apabila dua asid amino berinteraksi, dipeptida terbentuk. Apabila tiga asid amino berinteraksi, tripeptida terbentuk.
3. Asid amino dalam alam semula jadi dan penggunaannya.
asid amino adalah unsur protein dan terlibat dalam proses biologi yang paling penting.
Seperti yang anda ketahui, untuk sintesis protein dan tindak balas biokimia lain, tubuh menggunakan asid amino secara eksklusif, dan bukan protein dari makanan. Sebilangan asid amino yang diperlukan untuk pertumbuhan dan fungsi normal organisma haiwan dimakan siap pakai dari makanan, kerana kadar sintesisnya tertinggal daripada kadar penggunaan. Asid amino ini dipanggil asid amino penting. Ini termasuk valine, leucine, isoleucine, phenylalanine, arginine, threonine, methionine, lysine, tryptophan, hyetidine.
Nama sejarah adalah ciri asid amino. Asal mereka dikaitkan dengan sifat dan nama produk dari mana mereka pertama kali diasingkan. Glycine mempunyai rasa manis (dari "glukos" Yunani - manis). Cystine diasingkan dari batu pundi hempedu (dari bahasa Yunani "cystis" - pundi kencing). Leucine diperoleh dari protein susu kasein (dari bahasa Yunani "leukos" - putih). Asid aspartik diasingkan dari bercambah asparagus (dari bahasa Yunani "asparagus" - asparagus). Ornithine diasingkan dari kotoran burung (dari bahasa Yunani "ornithus" - burung). Asid amino juga dinamakan asid karboksilik induk. Kedudukan kumpulan amino dan pengganti lain ditunjukkan oleh huruf abjad Yunani. Tatanama saintifik biasanya tidak berlaku untuk asid amino.
Semua asid amino semula jadi (kecuali glisin) aktif secara optik dan tergolong dalam siri-L. Dengan kaedah mikrobiologi, asid amino terbentuk semasa aktiviti penting bakteria. Kaedah hidrolitik didasarkan pada hidrolisis produk semula jadi protein, seperti tanduk, kuku, darah (sisa terutamanya dari industri daging), dari mana asid amino dilepaskan. Kedua-dua kaedah menghasilkan campuran asid-amino siri-L yang aktif secara optik. Kaedah sintetik memberikan campuran racemik asid D dan L-amino.
Pada skala perindustrian, asid lisin dan glutamat banyak didapatkan dengan kaedah mikrobiologi; hidrolitik-sistein, leucine, isoleucine; sintetik - metionin dan asid glutamat. Dalam beberapa kes, kaedah sintetik dan mikrobiologi (lisin) digabungkan. Pertama, campuran asid amino yang bersifat racemik disintesis, dan kemudian secara enzimatik, akibat penyerapan D-isomer oleh bakteria, L-isomer diasing.
Baru-baru ini, asid-amino diperoleh dalam jumlah kecil dan digunakan terutamanya untuk penyelidikan saintifik. Sekarang mereka telah menjadi produk perindustrian dalam jumlah besar kerana keperluan untuk menyediakan makanan untuk penduduk dunia yang semakin meningkat, di mana sekurang-kurangnya 500 juta lapar dan 1 bilion kekurangan makanan..
Ketidakcukupan makanan terutama disebabkan oleh kekurangan protein, yang di saluran gastrointestinal dihidrolisiskan menjadi asid amino siri-L. Asid makanan penting sangat penting: L-lisin, L-triptofan, L-metionin dan asid L-glutamat. Kelaparan protein sekarang ditakrifkan sebagai 4 juta tan protein, bersamaan dengan 15 juta tan daging lembu. Ini diatasi dengan meningkatkan sumber pertanian (penternakan dan pertanian), memperoleh dari hidrokarbon minyak protein mikrobiologi (makanan dan makanan) tanpa rasa dan bau, yang tidak kalah dengan nilai pemakanan dengan protein makanan yang kaya dengan lisin, tetapi tanpa metionin. Akhirnya, nilai pemakanan makanan dan makanan banyak ditingkatkan dengan penambahan sejumlah kecil asid a-amino penting. Sebagai contoh, penambahan 0.1-0.25% lisin untuk memberi makan mengurangkan penggunaan makanan sebanyak 15-20% dan meningkatkan berat badan haiwan ternakan sebanyak 20%, dan pengenalan metionin ke dalam makanan meningkatkan pengeluaran telur ayam sebanyak 20%. Asid glutamat - perasa yang paling banyak digunakan di dunia (setelah garam) - ditambahkan untuk meningkatkan rasa hampir semua pekat makanan dan makanan dalam tin. Ia juga membantu melawan penyakit neuropsikiatrik tertentu..
Asid α-Amino adalah komponen utama makanan berasaskan karbohidrat sintetik yang mengandungi vitamin penting dan perisa sintetik. Oleh itu, peningkatan permintaan untuk asid amino memerlukan pengembangan kaedah industri yang sederhana dan murah untuk penyediaannya menggunakan produk permulaan yang tersedia..
Kandungan asid γ-aminobutyric di otak dikaitkan dengan peranannya dalam pelaksanaan fungsi penghambatan sistem saraf.
Sebilangan (asid γ-aminobutyric yang diganti β (asid β-phenyl-γ-aminobutyric, phenibut, dalam istilah rasmi) adalah ubat penenang psikotropik (ubat penenang) yang memperbaiki keadaan pesakit mental dan mengurangkan ketegangan saraf pada orang yang sihat. jika dibandingkan dengan banyak ubat psikotropik yang asing bagi tubuh dalam struktur kimia, tidak ada ketoksikan kerana jarak struktur dengan produk metabolik semula jadi. Kesan zat perubatan-produk kimia organik sintetik - pada jiwa dikaji oleh cabang baru farmakologi - psikofarmakologi.
Kesimpulannya.
Keperluan untuk asid amino jelas - tanpanya, pertumbuhan dan fungsi badan yang berkesan tidak mungkin. Tetapi untuk memastikan keberkesanan ini, pengambilan asid amino mesti seimbang..
Asid amino adalah komponen utama makanan berasaskan karbohidrat sintetik yang mengandungi vitamin dan perisa sintetik. Oleh itu, peningkatan permintaan untuk asid amino memerlukan pengembangan kaedah perindustrian yang sederhana dan murah untuk pengeluarannya menggunakan produk permulaan yang tersedia..
Asid amino boleh mempunyai banyak kesan pada sistem fungsi dan organ manusia yang berbeza, merangsang atau menghalang aktiviti mereka.
Senarai kesusasteraan terpakai.
Akhumov E.I. et al., Kursus kimia Bahagian I, Teori am - M.: Sekolah tinggi, 1967 - 403 p..
Butskus P.F. Sebuah buku untuk membaca mengenai kimia organik - M.: Pendidikan, 1985. - 256 s.
Perekalin V.V., Zonis S.A. Kimia organik.- Edisi ke-4, Revisi-M.: Pendidikan, 1982.-560 p..
Hans Becker Organicum: Dalam 2 jilid.Jilid 2: Per. Dari German-M: Mir, 1992.-- 474 p..

Karya di halaman ini disajikan untuk ulasan anda dalam bentuk teks (disingkat). Untuk mendapatkan karya yang lengkap dalam format Word, dengan semua nota kaki, jadual, angka, grafik, lampiran, dan lain-lain, anda hanya perlu MENGUNDUH.

Asid amino

Terdapat kira-kira 200 asid amino di alam semula jadi. 20 daripadanya terdapat di dalam makanan kami, 10 daripadanya telah dikenali sebagai tidak tergantikan. Asid amino sangat penting untuk berfungsi dengan baik badan kita. Mereka adalah sebahagian daripada banyak produk protein, digunakan sebagai makanan tambahan untuk pemakanan sukan, mereka digunakan untuk membuat ubat, mereka ditambahkan ke makanan haiwan.

Makanan yang kaya dengan asid amino:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

Ciri umum asid amino

Asid amino tergolong dalam kelas sebatian organik yang digunakan oleh badan dalam sintesis hormon, vitamin, pigmen dan asas purin. Protein diperbuat daripada asid amino. Tumbuhan dan kebanyakan mikroorganisma mampu mensintesis semua asid amino yang mereka perlukan untuk hidup sendiri, tidak seperti haiwan dan manusia. Sejumlah asid amino hanya dapat diperoleh oleh badan kita daripada makanan.

Asid amino yang boleh diganti yang dihasilkan oleh badan kita adalah glisin, prolin, alanin, sistein, serin, asparagin, aspartat, glutamin, glutamat, tirosin.

Walaupun pengelasan asid amino ini sangat sewenang-wenangnya. Bagaimanapun, histidin, arginin, misalnya, disintesis dalam tubuh manusia, tetapi tidak selalu dalam jumlah yang mencukupi. Tyrosine asid amino yang boleh diganti boleh menjadi sangat diperlukan sekiranya terdapat kekurangan fenilalanin di dalam badan.

Keperluan harian untuk asid amino

Bergantung pada jenis asid amino, keperluan hariannya untuk tubuh ditentukan. Jumlah keperluan badan untuk asid amino, dicatatkan dalam jadual diet - dari 0,5 hingga 2 gram sehari.

Keperluan untuk asid amino semakin meningkat:

 • dalam tempoh pertumbuhan aktif badan;
 • semasa sukan profesional aktif;
 • dalam tempoh tekanan fizikal dan mental yang kuat;
 • semasa sakit dan semasa pemulihan.

Keperluan untuk asid amino berkurang:

Dengan gangguan kongenital yang berkaitan dengan penyerapan asid amino. Dalam kes ini, sebilangan zat protein boleh menyebabkan reaksi alergi di dalam badan, termasuk masalah dengan saluran gastrousus, gatal-gatal dan loya..

Asimilasi asid amino

Kelajuan dan kelengkapan asimilasi asid amino bergantung pada jenis produk yang mengandunginya. Asid amino yang terdapat dalam protein telur, keju kotej rendah lemak, daging tanpa lemak dan ikan diserap oleh badan dengan baik.

Asid amino juga cepat diserap dengan kombinasi produk yang betul: susu digabungkan dengan bubur soba dan roti putih, semua jenis produk tepung dengan daging dan keju kotej.

Sifat berguna asid amino, kesannya pada badan

Setiap asid amino mempunyai kesan tersendiri pada badan. Oleh itu, metionin sangat penting untuk meningkatkan metabolisme lemak dalam tubuh, ia digunakan sebagai pencegahan aterosklerosis, dengan sirosis dan degenerasi lemak pada hati..

Untuk penyakit neuropsikiatrik tertentu, glutamin, asid aminobutyric digunakan. Asid glutamat juga digunakan dalam memasak sebagai agen perasa. Cysteine ​​ditunjukkan untuk penyakit mata.

Tiga asid amino utama, triptofan, lisin dan metionin, sangat diperlukan oleh badan kita. Tryptophan digunakan untuk mempercepat pertumbuhan dan perkembangan tubuh, dan juga menjaga keseimbangan nitrogen dalam badan.

Lysine memastikan pertumbuhan normal badan, mengambil bahagian dalam proses pembentukan darah.

Sumber utama lisin dan metionin adalah keju kotej, daging lembu, beberapa jenis ikan (ikan kod, pike perch, herring). Tryptophan terdapat dalam jumlah yang optimum dalam daging organ, daging sapi dan permainan.

Interaksi dengan elemen penting

Semua asid amino larut dalam air. Berinteraksi dengan vitamin kumpulan B, A, E, C dan beberapa unsur mikro; mengambil bahagian dalam pembentukan serotonin, melanin, adrenalin, norepinefrin dan beberapa hormon lain.

Tanda-tanda kekurangan dan kelebihan asid amino

Tanda-tanda kekurangan asid amino dalam badan:

 • kehilangan selera makan atau penurunan selera makan;
 • kelemahan, mengantuk;
 • pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh;
 • keguguran rambut;
 • kemerosotan kulit;
 • anemia;
 • daya tahan yang lemah terhadap jangkitan.

Tanda-tanda kelebihan asid amino tertentu di dalam badan:

 • gangguan dalam kerja kelenjar tiroid, hipertensi - berlaku dengan kelebihan tirosin;
 • rambut kelabu awal, penyakit sendi, aneurisma aorta boleh disebabkan oleh kelebihan histidin asid amino dalam badan;
 • methionine meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Masalah seperti itu boleh timbul hanya jika tubuh kekurangan vitamin kumpulan B, A, E, C dan selenium. Sekiranya bahan berguna ini terkandung dalam jumlah yang tepat, kelebihan asid amino cepat dinetralkan, kerana perubahan kelebihan menjadi zat berguna untuk tubuh..

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan asid amino dalam badan

Pemakanan, serta kesihatan manusia, adalah faktor penentu kandungan asid amino dalam nisbah optimum. Kekurangan enzim tertentu, diabetes mellitus, kerosakan hati menyebabkan tahap asid amino yang tidak terkawal di dalam badan.

Asid amino untuk kesihatan, kecergasan dan kecantikan

Untuk pembinaan otot yang berjaya dalam bina badan, kompleks asid amino yang terdiri daripada leucine, isoleucine dan valine sering digunakan..

Atlet menggunakan metionin, glisin, dan arginin, atau makanan yang mengandunginya, untuk mengekalkan tenaga semasa bersenam..

Sesiapa yang menjalani gaya hidup sihat dan aktif memerlukan makanan khas yang mengandungi sejumlah asid amino penting untuk mengekalkan bentuk fizikal yang baik, cepat sembuh, membakar lemak berlebihan atau membina otot.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai asid amino dalam ilustrasi ini dan akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini:

Asid amino

Asid amino, atau asid aminokarbik, adalah sebatian organik, molekulnya adalah kumpulan amina dan karboksil.

ciri umum

Asid amino biasanya zat kristal dengan rasa manis yang dapat diperoleh dengan hidrolisis protein atau oleh reaksi kimia tertentu. Kristal yang larut dalam air ini dicirikan oleh titik lebur yang sangat tinggi - sekitar 200-300 darjah Celsius. Unsur kimia utama asid amino ialah karbon, nitrogen, hidrogen, oksigen.

 • ciri umum
 • Asid amino di dalam badan manusia
 • Klasifikasi popular
 • Keperluan harian: kepada siapa dan berapa
 • Punca masalah hormon
 • Berlebihan
 • Di mana untuk mencari asid amino penting
 • Interaksi dengan bahan lain
 • Makanan tambahan asid amino
 • Cara memilih asid amino yang betul
 • Asid amino penting: kepentingan untuk manusia

Walaupun nama bahan-bahan ini mengandung kata "asam", sifatnya lebih mengingatkan pada garam, walaupun berdasarkan spesifik struktur molekul, mereka dapat memiliki kemampuan berasid dan asas pada masa yang sama. Ini bermaksud - sama berkesan dengan asid dan alkali.

Sebilangan besar asid amino terdiri daripada dua jenis: L-isomer dan D-isomer.

Yang pertama dicirikan oleh aktiviti optik dan berlaku secara semula jadi. Asid amino bentuk ini penting untuk kesihatan badan. Bahan D terdapat dalam bakteria, berperanan sebagai neurotransmitter dalam organisma beberapa mamalia.

Secara semula jadi, terdapat 500 asid amino proteinogenik standard. 20 daripadanya sebenarnya membentuk rantai polipeptida yang mengandungi kod genetik. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sains telah membincangkan keperluan untuk mengembangkan "keluarga" asid amino, dan beberapa penyelidik melengkapkan senarai ini dengan 2 lagi bahan - selenocysteine ​​dan pyrrolysine.

Asid amino di dalam badan manusia

20 peratus tubuh manusia terdiri daripada protein, yang terlibat dalam hampir semua proses biokimia, dan asid amino adalah "blok bangunan" bagi mereka. Sebilangan besar sel dan tisu tubuh manusia terdiri dari asid amino, yang memainkan peranan penting dalam pengangkutan dan penyimpanan nutrien.

Menariknya, secara semula jadi, hanya tumbuh-tumbuhan dan beberapa mikroorganisma yang mampu mensintesis semua jenis asid amino. Tetapi orang (dan haiwan) dapat memperoleh beberapa asid amino yang diperlukan untuk hidup hanya dari makanan. Berdasarkan kemampuan mensintesis, bahan berguna ini dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 • tidak boleh diganti (badan hanya menerima makanan);
 • diganti (dihasilkan dalam tubuh manusia).

Asid amino penting ialah: arginine, valine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptophan, phenylalanine.

Asid amino yang boleh diganti: alanine, asparagine, aspartate, glycine, glutamine, glutamate, proline, serine, tyrosine, cysteine.

Dan walaupun badan dapat mensintesis arginin dan histidin, asid amino ini juga antara yang penting, kerana selalu ada keperluan untuk menambah simpanan dari makanan. Perkara yang sama dapat dikatakan mengenai tirosin, yang boleh berubah dari kumpulannya yang dapat diganti ke senarai yang tidak dapat diganti jika tubuh merasa kekurangan fenilalanin.

Klasifikasi popular

Dalam dunia saintifik, parameter yang berbeza digunakan untuk mengklasifikasikan asid amino. Terdapat beberapa klasifikasi yang digunakan untuk bahan-bahan ini. Seperti yang telah disebutkan, perbezaan dibuat antara asid amino tidak penting dan penting. Sementara itu, klasifikasi ini tidak menggambarkan tahap kepentingan objektif bagi setiap bahan yang disebut, kerana semua asid amino adalah penting bagi tubuh manusia..

Pengelasan lain yang paling popular

Dengan mempertimbangkan radikal, asid amino terbahagi kepada:

 • tidak polar (alanine, valine, isoleucine, leucine, methionine, proline, tryptophan, phenylalanine);
 • polar tidak dicas (asparagine, glutamine, serine, tyrosine, threonine, cysteine);
 • kutub dengan cas negatif (aspartat, glutamat);
 • polar dengan cas positif (arginine, lisin, histidin).

Memandangkan fungsi kumpulan:

 • aromatik (histidin, tirosin, triptofan, fenilalanin);
 • heterosiklik (histidin, prolin, triptofan);
 • aliphatic (seterusnya, buat beberapa subkumpulan lagi);
 • asid imino (prolin).

Memandangkan keluarga asam amino biosintetik:

 • keluarga pentosis;
 • keluarga piruvat;
 • keluarga aspartat;
 • keluarga serine;
 • keluarga glutamat;
 • keluarga shikimata.

Menurut klasifikasi lain, 5 jenis asid amino dibezakan:

 • mengandungi sulfur (sistein, metionin);
 • neutral (asparagine, serine, threonine, glutamine);
 • berasid (asid glutamat, asid aspartik) dan asas (arginine, lisin);
 • aliphatic (leucine, isoleucine, glycine, valine, alanine);
 • aromatik (fenilalanin, triptofan, tirosin).

Di samping itu, terdapat zat yang sifat biologinya sangat mirip dengan asid amino, walaupun sebenarnya tidak. Contoh yang mencolok adalah taurin, yang disebut asid amino tidak betul sepenuhnya.

Asid amino untuk pembina badan

Pembina badan juga mempunyai klasifikasi asid amino mereka sendiri. Dalam pemakanan sukan, 2 jenis nutrien digunakan: asid amino dan hidrolisis bebas. Kumpulan pertama termasuk glisin, glutamin, arginin, yang dicirikan oleh kelajuan pengangkutan maksimum. Kumpulan kedua adalah protein, dipecah ke tahap asid amino. Bahan seperti ini diserap oleh tubuh lebih cepat daripada protein biasa, yang bermaksud bahawa otot mendapat "bahagian" protein mereka lebih cepat.

Asid amino penting juga sangat penting bagi pembina badan. Mereka penting untuk mengekalkan bentuk tisu otot. Oleh kerana badan tidak dapat mensintesisnya sendiri, penting bagi pembina badan untuk memasukkan dalam makanan sejumlah besar daging dan produk tenusu, soya dan telur. Di samping itu, mereka yang ingin membina otot menggunakan makanan tambahan yang mengandungi asid amino.

Untuk kesihatan dan kecantikan

Sebagai tambahan kepada fakta bahawa asid amino memainkan peranan penting dalam sintesis enzim dan protein, mereka penting untuk kesihatan sistem saraf dan otot, untuk penghasilan hormon, serta menjaga struktur semua sel di dalam badan..

Dan untuk pembina badan, asid amino adalah salah satu bahan yang paling penting, kerana ia menyumbang kepada pemulihan badan. Sebagai asas protein, asid amino sangat penting untuk otot yang cantik. Elemen bermanfaat ini menjadikan senaman anda lebih berkesan dan melegakan kesakitan selepas bersenam. Sebagai makanan tambahan, mereka mencegah kerosakan tisu otot dan merupakan tambahan yang ideal untuk diet protein. Juga, asid amino berfungsi untuk membakar lemak dan menekan selera makan yang berlebihan..

Keperluan harian: kepada siapa dan berapa

Dos harian ditentukan secara berasingan untuk setiap asid amino, berdasarkan keperluan dan ciri badan. Sementara itu, kadar purata turun naik antara 0,5 dan 2 g sehari..

Adalah penting untuk meningkatkan tahap penggunaan kompleks asid amino bagi orang yang terlibat secara profesional dalam sukan, serta semasa latihan fizikal yang kuat, kerja mental yang kuat, semasa dan selepas sakit. Keseimbangan asid amino yang betul adalah penting bagi kanak-kanak dalam tempoh pertumbuhan.

Norma harian kompleks asid amino untuk pembina badan adalah dari 5 hingga 20 g bahan untuk satu dos. Sementara itu, semasa menggabungkan pengambilan nutrien ini dengan pemakanan sukan, penting untuk mengetahui beberapa peraturan. Keberkesanan asid amino (kadar penyerapan) dikurangkan dengan ketara jika ia dimakan dengan makanan atau penggantinya, protein atau penambah.

Pada masa yang sama, orang dengan penyakit genetik (di mana penyerapan asid amino terganggu) tidak boleh melebihi pengambilan harian yang disyorkan. Jika tidak, makanan protein boleh menyebabkan perubahan dalam kerja saluran gastrousus, alergi. Di samping itu, penderita diabetes, penderita penyakit hati atau mereka yang kekurangan enzim tertentu berisiko mengalami ketidakseimbangan asid amino..

Semasa mengambil makanan protein, perlu diingat bahawa asid amino diserap dengan cepat dari putih telur, ikan, keju cottage dan daging tanpa lemak. Dan untuk asimilasi nutrien yang lebih intensif, pakar pemakanan menasihatkan untuk menggabungkan makanan dengan betul. Susu, misalnya, digabungkan dengan roti putih atau soba, dan protein dari keju kotej atau daging membentuk "sepasang" dengan produk tepung.

Punca masalah hormon

Kekurangan nutrien, sebagai peraturan, mempengaruhi kesihatan. Kekurangan imuniti, anemia, dan kekurangan selera makan menunjukkan ketidakseimbangan nutrien yang serius. Pengambilan asid amino yang tidak mencukupi menyebabkan ketidakseimbangan hormon, gangguan, kegatalan dan kemurungan. Selain itu, penurunan berat badan, masalah kulit, pertumbuhan terganggu dan mengantuk juga menunjukkan kekurangan asid amino..

Berlebihan

Lebihan asid amino, serta kekurangan nutrien, menyebabkan gangguan fungsi tubuh. Benar, kebanyakan akibat negatif daripada kelebihan asid amino hanya mungkin berlaku dengan hipovitaminosis A, E, C, B, dan juga dengan kekurangan selenium.

Penggunaan histidin yang berlebihan adalah penyakit sendi, uban pada usia dini, aneurisma aorta. Kelebihan tirosin menyebabkan hipertensi, disfungsi tiroid. Methionine dalam dos yang besar adalah serangan jantung atau strok.

Di mana untuk mencari asid amino penting

Sebilangan besar makanan (terutamanya protein) mengandungi kira-kira 20 asid amino, 10 daripadanya tidak dapat diganti.

Sementara itu, senarai bahan berguna ini lebih luas: secara semula jadi, terdapat kira-kira 5 ratus asid amino. Dan kebanyakannya penting untuk kehidupan yang sihat. Sebilangan elemen ini adalah komponen aktif pemakanan sukan, makanan tambahan, ubat-ubatan, dan juga digunakan sebagai bahan tambahan makanan haiwan.

Kompleks asid amino penting yang hampir lengkap mengandungi:

 • biji labu;
 • pistachio;
 • gajus;
 • kacang polong;
 • kentang;
 • asparagus;
 • soba;
 • soya;
 • lentil.

Sumber asid amino lain yang sihat: telur, susu, daging (daging lembu, daging babi, domba, ayam), ikan (ikan kod, pike perch), pelbagai jenis keju.

Interaksi dengan bahan lain

Asid amino larut air digabungkan dengan sempurna dengan asid askorbik, vitamin A, E dan kumpulan B. Bersama-sama, mereka dapat membawa banyak faedah lebih banyak. Penting untuk mempertimbangkan nuansa ini ketika menyusun menu makanan yang kaya dengan vitamin dan nutrien yang sihat..

Makanan tambahan asid amino

Pembina badan menggunakan asid amino secara aktif sebagai makanan tambahan. Terdapat beberapa bentuk pelepasan nutrien ini: tablet, kapsul, serbuk, larutan, dan juga suntikan intravena..

Masa dan kekerapan pengambilan asid amino sebagai makanan tambahan bergantung pada tujuannya. Sekiranya ubat itu diambil sebagai bantuan untuk mendapatkan jisim otot, maka perlu minum asid amino sebelum dan selepas latihan, dan juga pada waktu pagi. Dan jika ubat tersebut semestinya berperanan sebagai pembakar lemak, anda harus meminumnya lebih kerap (seberapa kerap - ditunjukkan dalam arahan penggunaan).

Cara memilih asid amino yang betul

Asid amino dalam bentuk suplemen bioaktif untuk pemakanan sukan, sebagai peraturan, tidak murah. Dan agar tidak membuang wang, penting untuk memeriksa kualiti barang sebelum membeli. Langkah pertama adalah memperhatikan tarikh luput dan kualiti pembungkusan; dari segi konsistensi dan warna, bahan mesti mematuhi sepenuhnya keterangan. Di samping itu, kebanyakan asid amino larut dalam air dan mempunyai rasa pahit..

Asid Amino Penting: Carta Perbandingan
Asid aminoPermohonanDos (sebagai makanan tambahan untuk atlet)Overdosis;

Kekalahan

Sumber
HistidinMerawat Artritis, Pekak Saraf, Meningkatkan Pencernaan, Penting untuk Bayi Dan Kanak-kanak Semasa Pertumbuhan8-10 mg setiap 1 kg berat badan (minimum 1 g sehari)Gangguan mental, kegelisahan, skizofrenia, pendedahan kepada tekanan;

Tidak diketahui.

Produk tenusu, daging, unggas, ikan, beras, karat, gandum, epal, delima, bit, wortel, saderi, timun, dandelion, chicory, bawang putih, lobak, bayam, lobak
LysineMerawat luka sejuk, menambah tenaga, meningkatkan pengeluaran protein otot, melawan keletihan, mengekalkan keseimbangan nitrogen dalam badan, penting untuk penyerapan dan pengekalan kalsium, mendorong pembentukan kolagen12 mg setiap 1 kg berat badanPeningkatan kolesterol, cirit-birit, batu empedu;

Pengeluaran enzim terganggu, penurunan berat badan, penurunan selera makan, penurunan tumpuan.

Keju, telur, susu, kacang, kentang, daging, ragi, kedelai, selada, tahu, apel, aprikot, anggur, pepaya, pir, bit, wortel, saderi, timun, hijau dandelion, pasli, bayam, lobak
FenilalaninMerawat kemurungan, artritis, gangguan saraf, sawan, melegakan ketegangan otot, penting untuk penghasilan neurotransmitter serotonin dan melatonin1 mg setiap 1 kg berat badanTekanan darah tinggi, migrain, mual, gangguan jantung dan sistem saraf. Tidak digalakkan untuk wanita hamil dan pesakit kencing manis;

Kelesuan, kelemahan, kerencatan pertumbuhan, disfungsi hati.

Produk tenusu, badam, kacang, biji, alpukat, kacang kedelai, biji wijen, kacang, bayam, epal, nanas, bit, wortel, pasli, tomato, ragi bir
MetioninRawatan hati, artritis, kemurungan, mempercepat metabolisme lemak dan meningkatkan pencernaan, antioksidan, mencegah pengumpulan lemak berlebihan di saluran darah dan hati, membuang toksin12 mg setiap 1 kg berat badanIa mungkin berlaku dengan kekurangan vitamin B. Aterosklerosis;

Degenerasi lemak pada hati, kelambatan pertumbuhan, kelesuan, edema, penyakit kulit.

Daging, telur ikan, kacang, bawang putih, bawang, lentil, krim masam, yogurt, bayam, kentang, biji wijen, kacang kedelai, bijirin, apel, nanas, kacang hazel, kubis Brussels, kembang kol, sorrel, lobak, selada
LeucineMencegah pembaziran otot, agen anabolik semula jadi, mendorong penyembuhan luka dan penting untuk penghasilan hormon pertumbuhan16 mg setiap 1 kg berat badanMeningkatkan tahap ammonia;

Tidak diketahui.

Makanan protein, beras perang, kacang, kacang-kacangan, biji-bijian, gandum, kedelai, selada, biji alfalfa, kacang, tahu, biji wijen, alpukat, pepaya, zaitun, kelapa
IsoleusinMenyembuhkan luka, melepaskan hormon pertumbuhan, mengatur gula darah, penting untuk pembentukan hemoglobin, bertanggung jawab untuk struktur otot10-12 mg setiap 1 kg berat badanMenyebabkan kerap membuang air kecil, berhati-hati sekiranya terdapat penyakit buah pinggang atau hati;

Tidak diketahui.

Telur, ikan, daging, hati, ayam, kacang almond, lentil, produk kedelai, selada air, chard Swiss, bayam, kacang, alpukat, zaitun, kelapa
ValineMengatur keseimbangan nitrogen, memulihkan dan menggalakkan pertumbuhan otot16 mg setiap 1 kg berat badanKesemutan kulit, halusinasi, dilarang bagi orang yang mempunyai penyakit hati atau buah pinggang;

Penyakit Sirap Maple.

Produk tenusu, daging, bijirin, cendawan, kacang tanah, kacang kedelai, selada, biji wijen, kacang polong, kacang, apel, badam, delima, bit, wortel, saderi, hijau dandelion, selada, okra, pasli, pasli, labu, tomat, lobak, Ragi bir
ThreoninPenting untuk penghasilan kolagen, elastin, antibodi, menjaga kesihatan otot, merangsang pertumbuhan, dan digunakan untuk merawat jiwa8 mg setiap 1 kg berat badanTidak diketahui;

Kerengsaan, imuniti yang lemah.

Daging dan produk tenusu, telur, selada, kacang kedelai, bayam, biji wijen, biji bunga matahari, kacang
TryptophanPenting untuk pengeluaran serotonin dan melatonin, penting semasa pertumbuhan3.5 mg setiap 1 kg berat badanPening, migrain, muntah, cirit-birit;

Boleh menyebabkan perkembangan batuk kering, barah, diabetes, demensia.

Daging dan produk tenusu, produk kedelai, bayam, biji wijen, selada, brokoli, asparagus, kacang, dedak oat, kubis Brussels, wortel, saderi, bawang, chicory, dill, ragi bir
ArgininBertanggungjawab untuk pemulihan otot, penyembuhan luka dan luka yang cepat, membuang toksin, menguatkan sistem imun0.4 mg setiap 1 kg berat badanPenyakit pankreas, hati;

Menurunkan tekanan darah, kelemahan, gangguan pencernaan.

Babi, ayam, salmon, telur, susu, kacang pinus, kenari, biji labu, beras, soba, jagung, kacang polong

Asid amino penting: kepentingan untuk manusia

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Alanine - bertanggungjawab untuk kadar gula dalam darah.

Asparagine - menyumbang kepada fungsi sistem imun.

Glutamin - "bahan bakar" untuk badan semasa beban yang sangat tinggi, menguatkan ingatan, meningkatkan perhatian.

Glycine - "bahan mentah" untuk mencipta kreatin, penting untuk mengekalkan daya hidup.

Proline - penting untuk tisu penghubung, menyuburkan badan semasa bersenam.

Serine - penting untuk sistem saraf, membekalkan sel dengan tenaga.

Citruline - menghilangkan amonia dari badan.

Taurine - mempengaruhi fungsi sistem saraf.

Cysteine ​​- membantu membersihkan badan dari toksin dan racun, bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut.

Ornithine - penting untuk metabolisme lemak.

Asid amino, seperti vitamin dan nutrien, sangat penting untuk menjaga kesihatan dan kekuatan. Kekurangan mereka sangat menyedihkan untuk keadaan kesihatan. Tetapi pada masa yang sama, tidak perlu "menambahkan" badan ke dalam asid amino dalam bentuk makanan tambahan (tentu saja, kecuali jika anda adalah pembina badan yang mengimpikan banyak otot). Bagi orang biasa, cukup untuk mematuhi pemakanan yang betul, kerana hampir keseluruhan kompleks asam amino terkandung dalam makanan harian kita.

 1. Ognev S.I. Asid amino, peptida dan protein / Ognev S.I. - M.: Sekolah menengah, 2005.-- 365s.
 2. Komov V.P.: Biokimia. - M.: Bustard, 2008

Maklumat kesihatan yang lebih segar dan relevan di saluran Telegram kami. Langgan: https://t.me/foodandhealthru

Kepakaran: pakar penyakit berjangkit, ahli gastroenterologi, ahli pulmonologi.

Jumlah pengalaman: 35 tahun.

Pendidikan: 1975-1982, 1MMI, san-gig, kelayakan yang lebih tinggi, doktor penyakit berjangkit.

Ijazah saintifik: doktor dari kategori tertinggi, calon sains perubatan.

Latihan:

 1. Penyakit berjangkit.
 2. Penyakit parasit.
 3. Kecemasan.
 4. HIV.

Asid amino

Sedikit sejarah

Sebilangan besar asid amino ditemui selepas separuh kedua abad kedua puluh semasa mencari antibiotik baru dari kulat, biji, buah dan cecair haiwan. Asid amino pertama, asparagine, ditemui pada tahun 1806. Ia diasingkan dari jus asparagus oleh ahli kimia Perancis Louis-Nicolas Vauquelin dan pembantu Pierre Jean Robiquet. Tidak lama kemudian, leucine diperoleh dari keju dan keju kotej..

Apa itu asid amino

Dari sudut pandang biokimia, asid amino adalah bahan organik yang terdiri daripada rangka karbon, amina dan kumpulan karboksil. Berkat dua radikal terakhir, asid amino mempunyai kemampuan unik - untuk menunjukkan sifat kedua-dua asid dan alkali.

Protein adalah 20% dari tubuh manusia, mereka mengambil bahagian dalam semua proses biokimia, dan asid amino adalah "blok bangunan" bagi mereka. Sel dan tisu tubuh manusia terdiri terutamanya daripada asid amino, peranan utamanya adalah pengangkutan dan penyimpanan nutrien.

Asid amino sangat penting untuk tubuh, tanpanya sintesis hormon, pigmen, vitamin dan purin adalah mustahil. Tidak semua asid amino tubuh manusia, tidak seperti mikroorganisma dan tumbuh-tumbuhan, dapat mensintesis sendiri, ia mesti diperoleh dari makanan.

Kini, kira-kira 500 asid amino yang terdapat secara semula jadi diketahui. Tetapi hanya 20 daripadanya yang disebut asid amino proteinogenik standard. Sebenarnya, mereka membentuk rantai polipeptida yang mengandungi kod genetik.

Jadual. Asid Amino Proteinogenik Piawai

Asid amino

Singkatan

Sumber

Conglutin, legumin (tauge asparagus)

Terdapat beberapa cara untuk mengklasifikasikan asid amino, yang paling popular adalah pengelasan dengan kaedah sintesis. Menurutnya, asid amino terbahagi kepada dua jenis:

 • Penting - asid amino yang tidak disintesis dalam tubuh manusia;
 • Boleh diganti - yang boleh dihasilkan semula oleh tubuh manusia dengan sendirinya.

Asid amino yang boleh diganti dan penting

Asid amino berikut dianggap boleh diganti, tetapi diperlukan untuk tubuh manusia: alanine, asparagine, aspartate, glycine, glutamine, glutamat, proline, serine, tyrosine, cysteine, hydroxyproline, hydroxylysine.

Sangat diperlukan ialah asid amino yang tidak dapat mensintesis secara bebas dalam tubuh manusia; ia termasuk: valine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptophan and phenylalanine, histidine, arginine. Arginine juga tidak disintesis dalam tubuh anak, oleh itu ia juga disebut sebagai tidak tergantikan.

Makanan apa yang mengandungi asid amino

Asid amino adalah bahagian penyusun protein dan, dengan demikian, adalah logik untuk menganggap bahawa ia terkandung dalam produk protein, dan ini memang berlaku. Sebilangan besar asid amino terdapat dalam telur, produk tenusu, daging dan ikan. Anda juga boleh mendapatkan asid amino penting dari produk tumbuhan. Kandungannya tinggi dalam kacang soya, lentil, kacang dan kekacang lain. Kacang dan biji mengandungi histidin, arginin dan lisin, sementara bijirin mengandungi leucine, valine dan isoleucine.

Berikut adalah jadual dari mana anda dapat melihat dari produk mana anda boleh mendapatkan asid amino penting dan peranannya dalam badan.

Jadual. Makanan yang mengandungi asid amino penting

Nama

Produk apa yang ada

Peranan dalam badan

Kacang, oat, ikan, telur, ayam, lentil

Mengurangkan gula dalam darah

Buncis, lentil, kacang mete, daging, kedelai, ikan, telur, hati, badam, daging

Memulihkan tisu otot

Amaranth, gandum, ikan, daging, kebanyakan produk tenusu

Mengambil bahagian dalam penyerapan kalsium

Kacang tanah, cendawan, daging, kekacang, produk tenusu, banyak biji-bijian

Mengambil bahagian dalam proses pertukaran nitrogen

Daging lembu, kacang, keju kotej, susu, ikan, telur, pelbagai kekacang

Telur, kacang, kacang, produk tenusu

Kacang, kacang soya, telur, daging, ikan, kekacang, lentil

Mengambil bahagian dalam perlindungan dari sinaran

Sesame, oat, kekacang, kacang tanah, kacang pinus, kebanyakan produk tenusu, ayam, ayam belanda, daging, ikan, kurma kering

Memperbaiki dan tidur lebih lena

Lentil, kacang kedelai, kacang tanah, tuna, salmon, daging lembu dan ayam, daging babi tenderloin

Mengambil bahagian dalam reaksi anti-radang

Yogurt, biji wijen, biji labu, keju Swiss, daging lembu, daging babi, kacang tanah

Menggalakkan pertumbuhan dan pembaikan tisu badan

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai setiap asid amino dengan pergi ke halamannya.

Tubuh kita memerlukan asid amino setiap hari dan, menurut kajian biologi, pengambilan protein harian adalah dari 0,5 hingga 2 gram sehari setiap 1 kilogram berat badan. Protein diserap oleh badan dengan cara yang berbeza dari makanan yang berbeza. Dipercayai bahawa protein yang diperoleh daripada telur, keju kotej dan ikan diserap dengan baik..

Asid amino di dalam badan manusia

Tubuh manusia adalah 20% protein - ia adalah bahan binaan utama untuk tisu otot, semua organ dan sel. Protein adalah kulit dan rambut kita, sel darah, otot dan semua sistem lain.

Sebaliknya, asid amino adalah asas protein. Sebenarnya, kita boleh mengatakan bahawa protein (protein) terdiri daripada asid amino.

Di dalam tubuh manusia, asid amino melakukan fungsi penting: mereka mengambil bahagian dalam sintesis hormon, pigmen dan vitamin, memainkan peranan penting dalam pengangkutan dan penyimpanan nutrien.

Berikut adalah senarai beberapa fungsi asid amino yang paling penting dalam badan:

 • Pertama sekali, asid amino diperlukan untuk pembentukan protein, yang merupakan sebahagian daripada tisu otot ligamen dan tendon..
 • Asid amino mengoptimumkan proses pemulihan, mempercepat penyembuhan kecederaan kulit.
 • Asid amino sangat penting untuk fungsi normal otak dan sistem saraf..
 • Asid amino memainkan peranan penting dalam pembentukan enzim.
 • Tidur berkualiti normal tidak mungkin tanpa asid amino.
 • Dan akhirnya, asid amino mempengaruhi kesihatan rambut, kuku dan kulit..

Dari semua perkara di atas, jelas bahawa asid amino diperlukan untuk seseorang dan ia perlu diperoleh dengan banyak untuk fungsi normal semua sistem badan. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan apa yang berlaku dengan kekurangan asid amino, kelebihannya dan dari produk mana anda boleh mendapatkan asid amino penting..

Kekurangan dan lebihan asid amino

Tubuh kita dirancang supaya semuanya selaras dan seimbang. Oleh itu, akibat negatif timbul baik dengan kekurangan asid amino, dan dengan kelebihannya. Setiap asid amino menjalankan fungsinya di dalam badan, ia mempunyai tugasnya sendiri, dan, dengan demikian, sering terjadi bahawa tidak semua asid amino kekurangan dalam tubuh, tetapi hanya sedikit, untuk mengenal pasti kekurangannya, ada ujian darah khusus. Anda juga perlu menjalani ujian darah kerana kekurangan vitamin, kerana asid amino larut dan di dalam tubuh kita berinteraksi dengan vitamin kumpulan B, A, C dan E.

Dengan kekurangan asid amino pada seseorang, gejala berikut diperhatikan:

 • Kelemahan, mengantuk.
 • Penurunan selera makan atau hilang sepenuhnya.
 • Rambut gugur, keadaan kulit yang semakin teruk.
 • Pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang tertangguh.
 • Anemia.
 • Kekebalan menurun, dan sebagai akibatnya, daya tahan rendah terhadap virus dan jangkitan.
 • Lebihan asid amino, serta kekurangannya, menyebabkan gangguan dalam fungsi pelbagai sistem badan. Sebagai peraturan, akibat negatif dari kelebihan asid amino hanya mungkin terjadi dengan kekurangan selenium dan kekurangan vitamin A, E, C, B.

Dengan kelebihan asid amino dalam badan, masalah berikut mungkin timbul: disfungsi kelenjar tiroid, hipertensi (kelebihan tirosin), masalah pada sendi (kelebihan histidin), rambut kelabu awal (kelebihan histidin), risiko serangan jantung dan strok (lebihan metionin) meningkat.

Jadual. Penggunaan asid amino dan dosnya

Asid amino

Permohonan

Dos (sebagai makanan tambahan untuk atlet)

Overdosis;

Kekalahan

Merawat Artritis, Pekak Saraf, Meningkatkan Pencernaan, Penting untuk Bayi Dan Kanak-kanak Semasa Pertumbuhan

8-10 mg setiap 1 kg berat badan (minimum 1 g sehari)

Gangguan mental, kegelisahan, skizofrenia, pendedahan kepada tekanan;

Merawat luka sejuk, menambah tenaga, meningkatkan pengeluaran protein otot, melawan keletihan, mengekalkan keseimbangan nitrogen dalam badan, penting untuk penyerapan dan pengekalan kalsium, mendorong pembentukan kolagen

12 mg setiap 1 kg berat badan

Peningkatan kolesterol, cirit-birit, batu empedu;

Pengeluaran enzim terganggu, penurunan berat badan, penurunan selera makan, penurunan tumpuan.

Merawat kemurungan, artritis, gangguan saraf, sawan, melegakan ketegangan otot, penting untuk penghasilan neurotransmitter serotonin dan melatonin

1 mg setiap 1 kg berat badan

Tekanan darah tinggi, migrain, mual, gangguan jantung dan sistem saraf. Tidak digalakkan untuk wanita hamil dan pesakit kencing manis;

Kelesuan, kelemahan, kerencatan pertumbuhan, disfungsi hati.

Rawatan hati, artritis, kemurungan, mempercepat metabolisme lemak dan meningkatkan pencernaan, antioksidan, mencegah pengumpulan lemak berlebihan di saluran darah dan hati, membuang toksin

12 mg setiap 1 kg berat badan

Ia mungkin berlaku dengan kekurangan vitamin B. Aterosklerosis;

Degenerasi lemak pada hati, kelambatan pertumbuhan, kelesuan, edema, penyakit kulit.

Mencegah pembaziran otot, agen anabolik semula jadi, mendorong penyembuhan luka dan penting untuk penghasilan hormon pertumbuhan

16 mg setiap 1 kg berat badan

Meningkatkan tahap ammonia;

Menyembuhkan luka, melepaskan hormon pertumbuhan, mengatur gula darah, penting untuk pembentukan hemoglobin, bertanggung jawab untuk struktur otot

10-12 mg setiap 1 kg berat badan

Menyebabkan kerap membuang air kecil, berhati-hati sekiranya terdapat penyakit buah pinggang atau hati;

Mengatur keseimbangan nitrogen, memulihkan dan menggalakkan pertumbuhan otot

16 mg setiap 1 kg berat badan

Kesemutan kulit, halusinasi, dilarang bagi orang yang mempunyai penyakit hati atau buah pinggang;

Penyakit Sirap Maple.

Penting untuk penghasilan kolagen, elastin, antibodi, menjaga kesihatan otot, merangsang pertumbuhan, dan digunakan untuk merawat jiwa

8 mg setiap 1 kg berat badan

Kerengsaan, imuniti yang lemah.

Penting untuk pengeluaran serotonin dan melatonin, penting semasa pertumbuhan

3.5 mg setiap 1 kg berat badan

Pening, migrain, muntah, cirit-birit;

Boleh menyebabkan perkembangan batuk kering, barah, diabetes, demensia.

Bertanggungjawab untuk pemulihan otot, penyembuhan luka dan luka yang cepat, membuang toksin, menguatkan sistem imun

0.4 mg setiap 1 kg berat badan

Penyakit pankreas, hati;

Menurunkan tekanan darah, kelemahan, gangguan pencernaan.

Berisiko adalah orang yang mengalami gangguan genetik dalam penyerapan asid amino, vegetarian, ahli bina badan dan orang yang hanya tidak memantau diet mereka.

Asid amino dalam pemakanan sukan

Makanan tambahan asid amino baru-baru ini menjadi sangat popular di kalangan atlet, dan terutama ahli bina badan. Tanpa asid amino yang mencukupi, pertumbuhan otot tidak mungkin dilakukan. Maksudnya ialah membina jisim otot adalah proses mikro kerosakan sistematik kepada serat otot dan penyembuhannya. Dan hanya untuk penyembuhan serat otot, protein diperlukan sebagai bahan binaan. Untuk mengambil protein yang mencukupi, seorang atlet perlu memikirkan dietnya dengan teliti, dalam keadaan kehidupan moden, ini tidak selalu mungkin dan di sini kompleks protein dan asid amino (BCAAs) membantu.

BCAA (dari asid amino rantai bercabang Inggeris - asid amino rantaian bercabang) - kompleks yang terdiri daripada tiga asid amino penting:

 • Leucine
 • Isoleusin
 • Valine

Leucine, isoleucine dan valine membentuk 35% dari semua asid amino dalam tisu otot dan terlibat dalam proses anabolisme dan pemulihan otot, serta mempunyai kesan anti-katabolik. BCAA adalah asid amino penting dan tidak dapat disintesis sendiri, jadi seseorang terpaksa mendapatkannya dengan makanan atau makanan tambahan khas dalam bentuk kapsul atau serbuk. Sekali di dalam badan, BCAA terutama dimetabolisme di otot, dan merupakan sejenis "bahan bakar" untuk pertumbuhan jisim otot. Ini berbeza dengan 17 asid amino yang lain. Properti ini membantu meningkatkan prestasi sukan dengan ketara, meningkatkan kesejahteraan atlet setelah menjalani sesi latihan yang panjang. BCAA selamat untuk kesihatan jika dosnya tidak melebihi.

Perlu diperhatikan bahawa kompleks protein dan asid amino harus diambil mengikut arahan pada bungkusan, tanpa melebihi norma harian..

Kesimpulannya, kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa asid amino adalah keperluan tubuh kita setiap hari untuk mengekalkan fungsi normal semua sistem badan. Anda boleh mendapatkannya bukan sahaja dari produk haiwan, tetapi juga dari bijirin, kekacang dan kacang. Sekiranya seseorang makan sepenuhnya, tidak terlibat dalam bina badan dan tidak mempunyai kelainan genetik, maka dia tidak memerlukan pengambilan asid amino tambahan dalam serbuk dan kapsul.