Penyediaan asid amino

Sebilangan besar asid amino dapat diperoleh melalui tindak balas kimia atau hidrolisis protein.

1. Dari asid karboksilik melalui derivatif halogennya dalam radikal

Halogenasi asid karboksilik

Interaksi asid karboksilik α-halogenasi dengan ammonia berlebihan (ammonolisis)

Pada peringkat kedua, atom halogen dalam asid karboksilik halogen digantikan oleh kumpulan amino. Hidrogen klorida yang dibebaskan dalam proses ini diikat oleh lebihan ammonia untuk membentuk ammonium klorida:

2. Hidrolisis peptida dan protein

Asid α-amino dibentuk oleh hidrolisis peptida dan protein.

Apabila protein dihidrolisis, campuran kompleks asid α-amino biasanya terbentuk, namun, dengan menggunakan kaedah khas, asid amino tulen individu dapat diasingkan dari campuran ini.

3. Pengurangan asid karboksilik pengganti nitro (biasanya digunakan untuk mendapatkan asid amino aromatik)

4. Sintesis mikrobiologi

Kaedah ini berdasarkan kemampuan mikroorganisma khas untuk menghasilkan asid α-amino tertentu dalam medium nutrien semasa hidup mereka..

Asid amino

Asid aminoinoat (glisin) merujuk kepada asid amino, tidak mengandungi ikatan aromatik, dan satu-satunya yang tidak mempunyai isomer optik kerana struktur spatialnya. Ia digunakan dalam perubatan sebagai nootropik, dalam industri makanan - sebagai bahan tambahan makanan.

Kaedah dan kaedah memperoleh

Dalam industri, produk diperoleh melalui interaksi asid monokloroasetik (dan garamnya) dengan ammonia dalam medium alkali (pilihan dalam alkohol) dengan adanya hexamethylenetetramine.

Kaedah makmal: ammonolisis dan hidrolisis glikolonitril dalam medium berair. Tindak balas hidrolisis alkali hidantoin juga mungkin. Kelemahan kaedah ini adalah ketersediaan reagen awal yang rendah, lebih-lebih lagi, asid hidrokianik toksik diperlukan untuk sintesisnya..

 • Sintesis kimia.
 • Sintesis bioteknologi. Corynebacterium digunakan sebagai mikroorganisma yang menghasilkannya.
 • Hidrolisis. Untuk substrat protein semula jadi (sebagai peraturan, sisa industri tenusu), larutan asid atau alkali, serta resin pertukaran ion digunakan sebagai reagen.

Fakta menarik mengenai asid aminoetik

Kapal angkasa Stardust NASA, yang menjelajah Comet Wilda 2, menyampaikan pada tahun 2006 sampel debu antarbintang yang telah wujud di alam semesta selama lebih dari 4.5 bilion tahun. Jejak asid aminoetik yang berasal dari luar bumi jelas dijumpai dalam sampel, yang diikuti dari analisis isotop karbon.

Rantau Moscow.,
Kupavna Lama,
Daerah Noginsk,
st. Dorozhnaya, rumah nombor 1,
wilayah kilang "Khimreaktivkomplekt"
+7 (495) 796-22-81 (berbilang saluran)
+7 (4965) 12-61-43 (tel / faks)
+7 903 101-01-09
+7 906 770-44-07
+7 906 770-60-02
e-mel: [email protected]

Dengan pengangkutan bermotor di sepanjang lebuh raya M 7 Moscow - Nizhny Novgorod, dari Jalan Lingkaran Moscow - 20 km. Staraya Kupavna. Belok kanan di belakang papan tanda Kupavna Lama, lebih jauh ke bawah anak panah

115191, Rusia, Moscow,
st. B. Tulskaya, 13
+7 (495) 796-22-81 (berbilang saluran)

142450, Rusia,
Rantau Moscow.,
Daerah Noginsk,
Staraya Kupavna, P.O. Box 50

Asid aminoinoat: penyediaan dan penggunaan

Asid aminoinoat (atau glisin) penting untuk fungsi normal tubuh manusia. Itulah sebabnya penting untuk mempertimbangkan dengan lebih terperinci sifat fizikal dan kimia asas bahan organik ini, untuk memperhatikan penggunaannya.

Kaedah memperoleh

Pertama, mari kita memikirkan kaedah utama untuk menghasilkan glisin. Asid aminoino boleh didapati dengan sintesis dua peringkat.

Pada peringkat pertama, interaksi asid kloroasetik dengan klorin dijalankan. Syarat utama kejayaan proses kimia ini adalah penggunaan pemangkin.

Pada peringkat kedua, tindak balas berlaku antara asid kloroasetik dan amonia yang diperoleh, produk akhir akan menjadi asid 2-aminoasetik.

Kepentingan biologi glisin

Bahan ini terdapat dalam komposisi banyak bahan aktif biologi dan molekul protein. Asid aminoinoat adalah bahan permulaan untuk sintesis asas purin dan porfirin.

Apakah Asid Aminoasetik? Formula bahan: NH2 -CH2 -COOH, yang menunjukkan adanya sifat amfoterik.

Terdapat reseptor glisin di banyak kawasan saraf tunjang dan otak. Oleh kerana mengikat reseptor, asid aminoetik mempunyai kesan "penghambatan" pada neuron. Bahan ini mengurangkan proses pembebasan impuls oleh neuron, yang merupakan "patogen" sebatian seperti asid glutamat.

Di samping itu, glisin mengikat sistem reseptor individu yang merangsang isyarat dari neurotransmitter aspartat dan glutamat.

Di saraf tunjang, asid aminoetik menyebabkan penghambatan neuron, oleh itu ia digunakan dalam neurologi untuk mengurangkan peningkatan nada otot.

Sifat kimia

Asid aminoinoetik bertindak balas dengan asid, menunjukkan sifat asasnya yang lemah. Tindak balas ini mungkin berlaku kerana adanya sepasang elektron yang tidak berpasangan pada nitrogen dalam kumpulan amino. Reaksi mempunyai mekanisme penderma-penerima, dikaitkan dengan pembentukan garam.

Di samping itu, asid aminoetik bertindak balas dengan alkohol (esterifikasi) untuk membentuk ester. Ia dilakukan dengan menggunakan asid sulfurik pekat sebagai pemangkin..

Penggunaan perubatan

Penyediaan farmakologi asid aminoetik mempunyai kesan menenangkan (penenang) pada pesakit. Glycine diakui sebagai penenang ringan, antidepresan yang lemah, yang membantu mengurangkan perasaan ketakutan, kegelisahan, tekanan psiko-emosi.

Glycine termasuk dalam senarai bahan yang mempunyai kesan positif untuk mengurangkan keracunan alkohol. Sebagai ubat tambahan, bahan ini adalah komponen nootropik, meningkatkan ingatan, proses bersekutu.

Glycine merangsang proses metabolik, mengaktifkan dan menormalkan proses penghambatan pelindung dalam sistem saraf pusat. Penggunaannya meningkatkan prestasi mental, mengurangkan tekanan psiko-emosi.

Oleh kerana kesan anti-toksiknya, ubat mengatasi tugas-tugas berikut:

 • mengurangkan keagresifan, tekanan psikoemosi, konflik, meningkatkan penyesuaian sosial;
 • meningkatkan mood;
 • memudahkan tidur dan menormalkan tidur;
 • meningkatkan prestasi mental;
 • mengurangkan gangguan vegetatif-vaskular;
 • mengurangkan kesan toksik alkohol, serta ubat-ubatan yang mempunyai kesan negatif pada sistem saraf pusat;
 • mengurangkan gangguan serebrum pada kecederaan otak traumatik, strok iskemia.

Glycine cepat memasuki banyak cecair biologi dan tisu badan, termasuk otak. Asid amino ini dimetabolisme menjadi karbon dioksida dan air, ia tidak terkumpul dalam tisu.

Asid amino yang dianalisis diakui sebagai pengatur proses metabolik. Dengan penggunaan bahan ini secara sistematik, kesan penyekat adrenergik dapat dilihat. Selalunya ubat ini diresepkan kepada kanak-kanak dan remaja dengan peningkatan aktiviti, dinyatakan dalam penyimpangan dari tingkah laku normal.

Penggunaan industri

Glycine dalam industri makanan disajikan dalam bentuk bahan tambahan E 640. Ia digunakan sebagai pengubah aroma dan rasa.

Glycine

GlycineAmSistematik
namaasid aminoetikSingkatanGly, G, Gly
GGU, GGC, GGA, GGGChem. formula N H 2 - C H 2 - C O O HCiri-ciri fizikalJisim molar75.07 g / molKetumpatan1.607 g / cm³Sifat termalT. terapung.233 ° CT. dek.290 ° CHaba pengewapan tertentu−528.6 J / kgHaba pelakuran tertentu−981.1 J / kgSifat kimiapKa2.34
9.58Keterlarutan airbaik, 24.99 g / 100 ml (25 ° C) [1]
larut dalam piridin, larut dalam etanol, tidak larut dalam eterPengelasanReg. Nombor CAS56-40-6PubChem750Reg. Nombor EINECS200-272-2KECILChEBI15428, 57305 dan 42964ChemSpider730KeselamatanLD502.6 g / kgData berdasarkan keadaan standard (25 ° C, 100 kPa) kecuali dinyatakan sebaliknya.

Glycine (asid aminoetik, asid aminoethanic) adalah asid amino alifatik termudah, satu-satunya asid amino proteinogenik yang tidak mempunyai isomer optik. Bukan elektrolit. Nama glisin berasal dari bahasa Yunani kuno. γλυκύς, glycys - manis, kerana rasa manis asam amino. Ia digunakan dalam perubatan sebagai ubat nootropik. Glycine ("glycine-photo", paraoxyphenylglycine) juga kadang-kadang disebut asam p-hydroxyphenylaminoacetic, bahan pengembangan dalam fotografi.

Kandungan

 • 1 Sifat kimia
  • 1.1 Memperoleh
  • 1.2 Sambungan
 • 2 Peranan biologi
 • 3 Dalam perubatan
  • 3.1 Aplikasi dalam urologi
 • 4 Dalam industri makanan
 • 5 Berada di luar Bumi
 • 6 Lihat juga
 • 7 Catatan

Sifat kimia

Menerima

Glisin dapat diperoleh semasa pengklorinan asid karboksilik dan interaksi lebih lanjut dengan ammonia:

Sambungan

Peranan biologi

Glycine adalah komponen banyak protein dan sebatian aktif secara biologi. Porphyrins dan purin base disintesis dari glisin dalam sel hidup.

Glycine juga merupakan asid amino neurotransmitter yang bertindak ganda. Reseptor glisin terdapat di banyak kawasan otak dan saraf tunjang. Dengan mengikat reseptor (dikodkan oleh gen GLRA1, GLRA2, GLRA3 dan GLRB), glisin menyebabkan kesan "penghambatan" pada neuron, mengurangkan pelepasan asid amino "rangsangan" dari neuron, seperti asid glutamat, dan meningkatkan pelepasan GABA. Glycine juga mengikat ke laman web tertentu pada reseptor NMDA dan dengan itu memudahkan penghantaran isyarat dari neurotransmitter glutamat dan aspartat. [4] Di saraf tunjang, glisin menghalang motoneuron, yang memungkinkan glisin digunakan dalam latihan neurologi untuk menghilangkan peningkatan nada otot [sumber tidak ditentukan 595 hari].

Dalam bidang perubatan

Organisasi Kesihatan Sedunia tidak mempunyai data mengenai keberkesanan atau kepentingan klinikal penggunaan glisin dalam bentuk apa pun selain penyelesaian untuk mencuci urologi. [sumber tidak dinyatakan 77 hari]

Pengilang persediaan farmakologi glisin mendakwa bahawa glisin mempunyai kesan penenang, anti-kegelisahan dan antidepresan yang lemah, mengurangkan keparahan kesan sampingan antipsikotik (neuroleptik), hipnotik dan antikonvulsan, termasuk dalam beberapa amalan terapi untuk mengurangkan alkohol, candu dan jenis penarikan lain sebagai ubat tambahan, yang mempunyai kesan penenang dan penenang yang ringan. Mempunyai beberapa sifat nootropik, meningkatkan memori dan proses bersekutu.

Glycine adalah pengatur metabolisme, menormalkan dan mengaktifkan proses perencatan pelindung dalam sistem saraf pusat, mengurangkan tekanan psiko-emosi, meningkatkan prestasi mental.

Glycine terdapat dalam serebrolisin dalam jumlah yang banyak (1,65-1,80 mg / ml) [4].

Dalam industri farmaseutikal, tablet glisin kadang-kadang digabungkan dengan vitamin (B1, B6, B12 [5] atau D3 c Glycine D3).

Ubat glisin boleh didapati sebagai tablet sublingual. Tablet berwarna putih dan boleh didapati dalam bentuk kapsul silinder rata serong. Satu tablet mengandungi bahan aktif glisin mikroenkapsulasi - 100 mg dan komponen tambahan: metilselulosa larut dalam air - 1 mg, magnesium stearat - 1 mg. Lepuh sel berkontur (10, 50 keping) dibungkus dalam bungkusan kadbod.

Aplikasi dalam urologi

Penyelesaian Pengairan Glycine 1.5%, USP (Pharmacopoeia Amerika Syarikat) adalah larutan glisin berair hipotonik yang steril, bukan pirogenik, yang ditujukan hanya untuk pengairan urologi semasa prosedur pembedahan transurethral [6].

Dalam industri makanan

Dalam industri makanan, ia didaftarkan sebagai bahan tambahan makanan E640 dan garam natriumnya E64X. Dibolehkan di Rusia. [7]

Berada di luar Bumi

Glycine ditemui di Comet 81P / Wild (Wild 2) sebagai sebahagian daripada projek yang diedarkan Stardust @ Home [8] [9]. Projek ini bertujuan untuk menganalisis data dari kapal sains Stardust ("Stardust"). Salah satu tugasnya adalah menembus ekor komet 81P / Wild (Wild 2) dan mengumpulkan sampel bahan - yang disebut habuk antarbintang, yang merupakan bahan tertua yang masih tidak berubah sejak terbentuknya sistem suria 4.5 bilion tahun yang lalu [10].

Pada 15 Januari 2006, setelah tujuh tahun melakukan perjalanan, kapal angkasa itu kembali dan menjatuhkan kapsul sampel stardust ke Bumi. Jejak glisin dijumpai dalam sampel ini. Bahan ini jelas berasal dari awal, kerana mengandungi lebih banyak isotop C¹³ daripada glisin terestrial [11].

Pada bulan Mei 2016, saintis menerbitkan data mengenai pengesanan glisin dalam awan gas di sekitar komet 67P / Churyumov-Gerasimenko [12].

Amines. Asid amino

Amines

Amina adalah turunan amonia, dalam molekul yang mana satu, dua atau tiga atom hidrogen digantikan oleh radikal hidrokarbon.

Pengelasan

Dengan bilangan radikal hidrokarbon yang menggantikan atom hidrogen dalam molekul NH3, semua amina boleh dibahagikan kepada tiga jenis:

Kumpulan - NH2 dipanggil kumpulan amino.

Terdapat juga amina yang mengandungi dua, tiga atau lebih kumpulan amino, contohnya:

Isomerisme

Pertimbangkan semua jenis isomerisme menggunakan contoh amina dengan formula empirik C4HsebelasN:

Ciri-ciri fizikal

Amina primer yang paling rendah adalah bahan gas, mempunyai bau amonia, dan mudah larut dalam air. Amina dengan berat molekul relatif yang lebih tinggi adalah cecair atau pepejal, kelarutannya dalam air berkurang dengan peningkatan berat molekul.

Sifat kimia

Sifat kimia amina serupa dengan ammonia.

1. Interaksi dengan air - pembentukan ammonium hidroksida yang diganti.

Mari kita ingat bagaimana ammonia berinteraksi dengan air:

Larutan ammonia dalam air mempunyai sifat alkali (asas) yang lemah. Sebab bagi sifat utama ammonia adalah kehadiran pasangan elektron tunggal di atom nitrogen, yang terlibat dalam pembentukan ikatan penderma-akseptor dengan ion hidrogen. Atas sebab yang sama, amina juga merupakan asas yang lemah. Amina adalah asas organik:

Amina larut adalah asas yang lebih kuat daripada amonia.

2. Interaksi dengan asid - pembentukan garam (reaksi peneutralan).

Sebagai asas, ammonia membentuk garam amonium dengan asid:

Begitu juga, apabila amina bertindak balas dengan asid, garam amonium yang diganti terbentuk:

Alkalis, sebagai asas yang lebih kuat, menggantikan amonia dan amina dari garamnya:

3. Pembakaran amina

Amina mudah terbakar. Produk pembakaran amina, seperti sebatian organik yang mengandungi nitrogen lain, adalah karbon dioksida, air dan nitrogen bebas; cth:

Kaedah memperoleh

1. Interaksi alkohol dengan ammonia apabila dipanaskan di hadapan Al2TENTANG3 sebagai pemangkin. Lihat contoh dalam topik "Alkohol".

2. Interaksi alkil halida (haloalkana) dengan ammonia; cth:

Amina primer yang dihasilkan dapat bertindak balas dengan kelebihan alkil halida dan amonia untuk membentuk amina sekunder:

Amina tersier boleh diperolehi dengan cara yang sama.

Aniline

Aniline adalah wakil amina aromatik utama yang paling mudah:

Ciri-ciri fizikal

Aniline adalah cecair berminyak tanpa warna dengan bau khas, sedikit larut dalam air, beracun.

Sifat kimia

Sifat utama anilin dinyatakan dengan lemah, kerana kesan cincin benzena pada kumpulan amino mempengaruhi.

1. Reaksi yang melibatkan kumpulan amino

2. Reaksi yang melibatkan cincin benzena

Kumpulan amino sebagai pengganti jenis pertama memudahkan reaksi penggantian pada gelang benzena, sementara substituen menjadi posisi orto dan para kepada kumpulan amino:

Mendapatkan aniline

Aniline dan amina aromatik primer lain diperoleh dengan reaksi yang ditemui pada tahun 1842 oleh ahli kimia Rusia, N.N.Zinin. Reaksi Zinin adalah kaedah untuk menghasilkan amina aromatik (termasuk anilin) ​​dengan pengurangan sebatian nitro:

Ini adalah kaedah biasa tetapi bukan satu-satunya untuk membuat amina aromatik..

Penggunaan Aniline

Asid amino

Asid amino adalah turunan hidrokarbon yang mengandungi kumpulan amino (-NH2dan kumpulan karboksil.

Formula am: (NH2)mR (COOH)n, di mana m dan n paling kerap 1 atau 2. Oleh itu, asid amino adalah sebatian dengan fungsi campuran.

Asid amino badan:

Digantikan - disintesis dalam tubuh manusia, ini termasuk glisin, alanin, asid glutamat, serin, asid aspartik, tirosin, sistein.

Sangat diperlukan - mereka tidak disintesis dalam tubuh manusia, mereka disertakan dengan makanan. Ini termasuk valin, lisin, fenilalanin.

Ciri-ciri fizikal

Asid amino adalah bahan kristal tidak berwarna, mudah larut dalam air, takat lebur 230-300 o C. Banyak asid α-amino mempunyai rasa manis.

Kaedah memperoleh

Untuk mendapatkan asid α-amino dalam keadaan makmal, dua kaedah berikut biasanya digunakan:.

1. Interaksi asid karboksilik α-halogenasi dengan berlebihan ammonia. Semasa tindak balas ini, atom halogen dalam asid karboksilik halogen digantikan oleh kumpulan amino. Hidrogen klorida yang dilepaskan dalam proses ini diikat oleh lebihan ammonia untuk membentuk ammonium klorida. Sebagai contoh, alanin boleh diperoleh dengan bertindak balas asid α-kloropropionik dengan ammonia:

2. Hidrolisis protein. Apabila protein dihidrolisis, campuran asid amino kompleks biasanya terbentuk, namun, menggunakan kaedah khas, asid amino tulen individu dapat diasingkan dari campuran ini.

Sifat kimia

a) sebagai asid (kumpulan karboksil terlibat):

b) sebagai asas (kumpulan amino terlibat):

2. Interaksi dalam molekul - pembentukan garam dalaman:

a) asid monoaminomonocarboxylic (asid neutral).

Larutan berair asid monoaminomonocarboxylic adalah neutral (pH = 7);

b) asid monoaminodicarboxylic (asid amino berasid).

Larutan berair asid monoaminodicarboxylic mempunyai pH 7 (medium alkali), kerana sebagai hasil pembentukan garam dalaman asid ini, kelebihan ion hidroksida OH muncul dalam larutan.

3. Interaksi asid amino antara satu sama lain - pembentukan peptida:

Dua asid amino membentuk dipeptida:

Semasa menyusun nama dipeptida, asid amino pertama kali dipanggil, di mana kumpulan itu - COOH mengambil bahagian dalam pembentukan dipeptida. Dalam nama remeh asam ini, huruf terakhir "n" digantikan dengan huruf "l". Kemudian nama separa asid amino ditambahkan tanpa perubahan, di mana kumpulan -NH mengambil bahagian dalam pembentukan dipeptida2.

Mana-mana dipeptida mempunyai kumpulan amino dan karboksil bebas dan oleh itu dapat berinteraksi dengan satu lagi molekul asid amino untuk membentuk tripeptida; tetrapeptida diperoleh dengan cara yang sama, dan lain-lain:

Sama

Tambah komen Batalkan balasan

Mengenai laman web

Selamat datang ke laman web ini! Di sini anda akan dapati maklumat yang paling lengkap mengenai sejarah kimia dan perkembangannya sebagai sains, serta artikel menarik tentang semua unsur kimia yang diketahui sehingga kini dan sebatian yang terbentuk..

Asid amino

Asid aminoinoat adalah reagen kimia penting untuk badan

Asid aminoinoat (aminoethanic), yang lebih dikenali sebagai glisin, adalah reagen dalam bentuk serbuk kristal putih atau kelabu muda tanpa bau yang jelas, termasuk dalam asid amino alifatik termudah. Bahan ini mudah larut dalam air panas, larut dalam eter, alkohol dan pelarut organik lain. Nama asam berasal dari kata Yunani kuno, yang bermaksud "manis" kerana rasanya yang manis. Secara semula jadi, glisin terdapat dalam semua organisma hidup dan komposisi molekul protein yang kompleks.

Reagen kimia dihasilkan dalam proses sintesis kimia atau hidrolisis protein dalam peralatan makmal khas. Selama beberapa dekad yang lalu, ia telah diperoleh dari tisu penghubung beberapa haiwan. Proses pembuatannya sendiri agak mudah dan murah. Sebagai bahan tambahan makanan, ia diperoleh melalui interaksi ammonia dan asid kloroasetik.

Reagen kimia ini tergolong dalam kumpulan bahan berbahaya sederhana. Asid aminoinoat mudah terbakar dan boleh merengsakan selaput lendir dan kulit jika ditangani secara sembarangan. Oleh itu, anda hanya perlu bekerja dengannya dalam produk getah: topeng pelindung, gaun berpakaian, penutup kasut, sarung tangan pemeriksaan atau sarung tangan nitril.

Kepentingan untuk badan

Asid aminoinoat adalah komponen banyak protein dan sebatian biologi. Banyak reseptor di otak dan saraf tunjang bertindak balas terhadapnya. Ini membolehkan anda mengurangkan pelepasan asid amino rangsangan, sambil memberikan kesan penenang dan hipnosis..

Tindakan farmakologi asid adalah penyerapan mudah ke dalam cecair dan tisu, misalnya, ke otak. Bahan tersebut terurai (dimetabolisme) menjadi karbon dioksida dan air, sedangkan ia tidak terkumpul dalam tisu.

Kandungan asid aminoetik yang berlebihan dalam tubuh mempengaruhi kesihatan: seseorang mengalami rasa lemas dan mengantuk.

Perubatan dan kosmetologi

Oleh kerana sifat antioksidan, antitoksik dan antidepresannya, asid aminoetik dimasukkan dalam banyak ubat untuk:
- normalisasi tidur dan kemudahan tidur;
- meningkatkan mood;
- peningkatan prestasi mental;
- meminimumkan kesan toksik ubat dan alkohol yang memberi kesan negatif terhadap kerja sistem saraf pusat;
- memberikan kesan penenang;
- mengurangkan tekanan dan keagresifan emosi dan psikologi;
- meningkatkan ingatan dan perhatian;
- mengurangkan hiperaktif;
- pemulihan dan kilauan rambut;
- melambatkan degenerasi tisu otot (adalah sumber kreatin);
- mengurangkan kesan antikonvulsan;
- halangan serangan epilepsi, dll..

Juga berguna sebagai ubat profilaksis setelah infark iskemia dan kecederaan otak traumatik, serta dalam rawatan penyakit gastrousus.

Glycine adalah sebahagian daripada banyak produk kosmetik sebagai komponen pelembab: melambatkan penuaan kulit pramatang, melindungi membran sel dari kesan radikal bebas yang merosakkan dan meningkatkan proses metabolik dalam sel. Juga digunakan sebagai pemekat. Kadang kala bahan kimia ini ditambahkan semasa proses pembuatan sabun untuk menggantikan gentian sutera. Ia memberikan kehalusan, kilauan dan warna berkrim, membentuk busa, tidak memberi kesan menjengkelkan.

Industri Makanan

Asid aminoetik digunakan sebagai bahan tambahan makanan E640 untuk meningkatkan aroma dan rasa beberapa minuman, terutama minuman beralkohol. Dalam beberapa produk makanan, glisin ditambahkan untuk memperkaya mereka dengan bahan berguna, misalnya: sebatian asid aminoetik dan kalsium - untuk memperkaya minuman dengan kalsium.

Oleh kerana khasiatnya yang bermanfaat, asid ini termasuk dalam pemakanan sukan.

Industri kimia

Reagen kimia digunakan sebagai bahan permulaan untuk mendapatkan glisin yang disucikan. Ia juga digunakan untuk mendapatkan semua jenis baja, pewarna, asid sulfurik, untuk mengukir bahan dan logam semikonduktor. Digunakan sebagai pengoksidaan bahan api roket.

Digunakan dalam fotografi sebagai pembangun yang murah.

Peralatan makmal berkualiti tinggi

Reagen kimia yang diperakui, peralatan dan instrumen makmal, barang gelas makmal untuk dibeli di Moscow ditawarkan oleh kedai khusus dengan "Prime Chemicals Group" borong runcit dan dalam talian. Keseluruhan koleksi yang ditawarkan memenuhi standard GOST, yang menunjukkan kualitinya yang tinggi.

Beli gliserin, beli propilena glikol, beli kalsium klorida, beli asid amino dan asid oksalik pada harga yang berpatutan menawarkan kedai reagen kimia Moscow runcit dengan kemungkinan penghantaran baik di dalam bandar dan di seluruh wilayah Moscow.

"Prime Chemicals Group" adalah tanda kualiti dan harga yang berpatutan!

Glycine - pencirian lengkap bahan

Glycine tergolong dalam kelas asid amino. Bahan ini terlibat dalam kerja sistem saraf, kardiovaskular, buah pinggang, otak dan organ lain. Ia digunakan sebagai antidepresan..

 1. ciri umum
 2. Ciri fizikokimia
 3. Peranan dan metabolisme dalam tubuh manusia
 4. Permohonan dalam bidang perubatan
 5. Gunakan dalam industri makanan
 6. Kekurangan dan lebihan
 7. Di mana saya boleh membeli

ciri umum

Glisin (asid aminoetik) tidak mempunyai stereoisomer dan terlibat dalam pembentukan protein dan sebatian purin seperti guanin, xanthine, adenine. Ia dibuat dari gelatin dan digunakan untuk membuat makanan tambahan. Untuk mendapatkan glisin, hidrolisis protein atau kaedah pengklorinan asid karboksilik dengan interaksi lebih lanjut dengan ammonia digunakan. Dalam industri farmaseutikal, anda boleh mendapatkan nama lain - glisin, E640, paraoxyphenylglycine, p-hydroxyphenyalaminoacetic atau aminoethanic acid.

Bahan ini juga dihasilkan dalam tubuh manusia - glisin disintesis dalam hati dari serine dan threonine. Kepekatan tertinggi terdapat pada otot, tisu penghubung dan kulit..

Nota! Sumber utama untuk sintesis glisin adalah serine.

Ciri fizikokimia

Glycine adalah zat putih, mempunyai rasa manis, larut dalam air, tetapi tidak berinteraksi dengan alkohol atau aseton dan tidak menembusi penghalang darah-otak. Jisim molarnya ialah 75.07 g / mol.

Formula kimia kelihatan seperti ini - C2HlimaTIADA2.

Foto - Formula struktur asid aminoetik

Peranan dan metabolisme dalam tubuh manusia

Glisin penting bukan sahaja untuk penghasilan protein dan sebatian biologi lain, tetapi juga untuk fungsi normal otak dan sistem saraf pusat. Ia adalah bahan metabolik, neurotransmitter penghambat, berinteraksi dengan reseptor glisin, dan juga:

 • mengurangkan aktiviti enzim antioksidan dan pengeluaran asid amino dengan kesan yang menarik;
 • melindungi sel dari tekanan;
 • meningkatkan pengeluaran asid gamma-aminobutyric;
 • mengurangkan manifestasi mabuk badan.

Glisin asid amino juga mempunyai sifat bermanfaat berikut:

 • mempunyai kesan penenang dan antidepresan;
 • menukar glukosa menjadi tenaga;
 • melegakan tekanan psiko-emosi, menghilangkan keagresifan;
 • mempercepat penyesuaian sosial;
 • menormalkan tidur;
 • meningkatkan ingatan, pemikiran logik dan tumpuan perhatian, meningkatkan prestasi mental;
 • mengurangkan keparahan gangguan vegetatif-vaskular, gangguan peredaran serebrum;
 • menormalkan proses metabolik di otak;
 • menghasilkan kesan anti-barah.

Glycine juga menghilangkan tekanan, mudah marah dan kegelisahan. Di samping itu, dalam keadaan tekanan, tekanan emosi dan fizikal, pengeluarannya meningkat..

Bahan tersebut juga tidak memberi kesan negatif pada tubuh. Kontraindikasi untuk mengambil ubat berdasarkannya hanya intoleransi individu.

Perhatian! Glycine boleh diambil oleh wanita hamil dan menyusui untuk menormalkan fungsi sistem saraf dan menghilangkan gejala toksikosis.

Permohonan dalam bidang perubatan

Glycine tergolong dalam kumpulan nootropik. Makanan tambahan berdasarkannya digunakan untuk merawat penyakit otak, gangguan neurologi dan dihasilkan dalam pelbagai bentuk:

 1. Pil. Mereka sering mengandungi komponen tambahan: vitamin B, iaitu B1, B6, B12. Tablet disimpan di mulut di bawah lidah sehingga larut sepenuhnya. Secara purata, dos harian adalah 2-3 biji. Mereka boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Kursus rawatan adalah 7-30 hari.
 2. Kapsul. Bentuk pelepasan ini juga mungkin mengandungi komponen tambahan. Tetapi kapsul tidak diletakkan di bawah lidah, tetapi diambil secara lisan. Rejimen dosnya sama seperti ketika menggunakan pil..
 3. Serbuk. Tidak mengandungi nutrien tambahan. Adalah lebih baik untuk memberi dos, tetapi norma penggunaannya ditetapkan oleh pakar neurologi.

Perhatian! Walaupun keperluan glisin harian tubuh adalah 2-3 g, bahan tersebut tidak boleh dimakan lebih dari 1 g sehari..

Arahan penggunaan disajikan dalam video:

Persediaan berasaskan asid amino digunakan untuk menghilangkan dan mencegah keadaan dan penyakit berikut:

 • insomnia;
 • kemerosotan kemampuan kognitif;
 • neurosis, tekanan;
 • penyakit fungsional dan organik sistem saraf;
 • strok;
 • epilepsi;
 • ensefalopati;
 • VSD;
 • akibat kecederaan otak traumatik;
 • skizofrenia;
 • gangguan metabolik yang disebabkan oleh kecacatan genetik.

Glycine juga melindungi sistem saraf pusat (CNS), otak, ginjal, dan hati dari kesan negatif alkohol dan ubat-ubatan tertentu.

Menurut kajian, keberkesanan asid amino dalam iskemia miokard akut, ensefalopati diskirkulasi, terapi keadaan kegelisahan terbukti..

Gunakan dalam industri makanan

Glycine juga digunakan sebagai penambah rasa dan aroma. Bahan ini dikenali sebagai E640..

Penyediaan asid amino

Glisin boleh diperoleh dengan hidrolisis protein atau dengan sintesis kimia:

Peranan biologi

Glycine adalah komponen banyak protein dan sebatian aktif secara biologi. Porphyrins dan purin base disintesis dari glisin dalam sel hidup.

Formula kimia: N H 2 - C H 2 - C O O H

Glycine juga merupakan asid amino neurotransmitter yang bertindak ganda. Reseptor glisin terdapat di banyak kawasan otak dan saraf tunjang. Dengan mengikat reseptor (dikodkan oleh gen GLRA1, GLRA2, GLRA3 dan GLRB), glisin menyebabkan kesan "penghambatan" pada neuron, mengurangkan pelepasan asid amino rangsangan dari neuron, seperti asid glutamat, dan meningkatkan pelepasan GABA. Glycine juga mengikat ke laman reseptor NMDA tertentu dan dengan demikian memudahkan transduksi isyarat dari neurotransmitter glutamat dan aspartat. [1] Di otak tulang belakang, glisin menghalang neuron motorik, yang memungkinkan glisin digunakan dalam praktik neurologi untuk menghilangkan peningkatan nada otot..

Permohonan dalam bidang perubatan

Persediaan farmakologi glisin mempunyai ubat penenang (penenang), penenang ringan (anti-kegelisahan) dan kesan antidepresan ringan, mengurangkan perasaan kegelisahan, ketakutan, tekanan psikoemosi, meningkatkan kesan antikonvulsan, antidepresan, antipsikotik, termasuk dalam beberapa amalan terapi untuk mengurangkan pengambilan alkohol dan jenis lain, sebagai ubat tambahan dengan ubat penenang dan penenang yang ringan, mengurangkan. Mempunyai beberapa sifat nootropik, meningkatkan memori dan proses bersekutu.

Glycine adalah pengatur metabolisme, menormalkan dan mengaktifkan proses perencatan pelindung dalam sistem saraf pusat, mengurangkan tekanan psiko-emosi, meningkatkan prestasi mental.

Glycine mempunyai glisin dan GABAergik, penyekat alpha1-adrenergik, antioksidan, kesan antitoksik; mengatur aktiviti reseptor glutamat (NMDA), kerana ubat ini dapat:

 • mengurangkan tekanan psychoemotional, agresiviti, konflik, meningkatkan penyesuaian sosial;
 • meningkatkan mood;
 • memudahkan tidur dan menormalkan tidur;
 • meningkatkan prestasi mental;
 • mengurangkan gangguan vegetatif-vaskular (termasuk dalam tempoh klimaks);
 • untuk mengurangkan keparahan gangguan serebrum pada strok iskemia dan kecederaan otak traumatik;
 • mengurangkan kesan toksik alkohol dan ubat-ubatan yang menekan fungsi sistem saraf pusat;
 • mengurangkan keinginan untuk gula-gula.

Menembusi dengan mudah ke dalam kebanyakan cecair biologi dan tisu badan, termasuk otak; dimetabolisme menjadi air dan karbon dioksida, pengumpulannya dalam tisu tidak berlaku. [2]

Glisin terdapat dalam serebrolisin dalam jumlah yang besar (1,65-1,80 mg / ml). [1]

Dalam industri

Mendaftar dalam industri makanan sebagai makanan tambahan E640 sebagai pengubah rasa dan aroma.

Berada di luar Bumi

Glycine ditemui di Comet 81P / Wild 2 sebagai sebahagian daripada projek diedarkan Stardust @ Home. [3] [4] Projek ini bertujuan untuk menganalisis data dari kapal penyelidikan Stardust ("Stardust"). Salah satu tugasnya adalah menembus ekor komet 81P / Wild (Wild 2) dan mengumpulkan sampel bahan - yang disebut habuk antarbintang, yang merupakan bahan tertua yang tetap tidak berubah sejak terbentuknya sistem suria 4.5 bilion tahun yang lalu. [lima]

Pada 15 Januari 2006, setelah tujuh tahun melakukan perjalanan, kapal angkasa itu kembali dan menjatuhkan kapsul sampel stardust ke Bumi. Jejak glisin dijumpai dalam sampel ini. Bahan ini jelas berasal dari tanah, kerana mengandungi lebih banyak isotop C¹³ daripada glisin terestrial. [6]

Asid amino

Asid amino - sebatian bifungsi organik, yang merangkumi kumpulan karboksil -COOH dan kumpulan amino -NH2.

Asid amino semula jadi boleh dikelaskan kepada kumpulan utama berikut:

sistein

tirosin

1) Asid amino had alifatik (glisin, alanin)NH2-CH2-COOH glisin

NH2-CH (CH3) -COOH alanin

2) Asid amino yang mengandungi sulfur (sistein)
3) Asid amino dengan kumpulan hidroksil alifatik (serine)NH2-CH (CH2OH) -COOH serin
4) Asid amino aromatik (fenilalanin, tirosin)
5) Asid amino dengan dua kumpulan karboksil (asid glutamat)HOOC-CH (NH2) -CH2-CH2-COOH

asid glutamik

6) Asid amino dengan dua kumpulan amino (lisin)CH2(NH2) -CH2-CH2-CH2-CH (NH2) -COOH

lisin

Tatanama asid amino

 • Untuk asid α-amino semula jadi R-CH (NH2COOH, nama sepele berlaku: glisin, alanin, serin, dll..
 • Menurut tatanama sistematik, nama asid amino terbentuk dari nama asid yang sesuai dengan menambahkan awalan amino dan menunjukkan lokasi kumpulan amino berkaitan dengan kumpulan karboksil:

2 - Asid AminobutanoikAsid 3-Aminobutanoik
 • Kaedah lain untuk membina nama asid amino sering digunakan, yang mana awalan amino ditambahkan pada nama separa asid karboksilat, menunjukkan kedudukan kumpulan amino dengan huruf abjad Yunani.

Asid α-aminobutyricAsid β-Aminobutyric

Sifat fizikal asid amino

Asid amino adalah pepejal kristal dengan takat lebur yang tinggi. Larut dalam air, larutan berair mengalirkan arus elektrik dengan baik.

Mendapatkan asid amino

 • Penggantian halogen untuk kumpulan amino dalam asid pengganti halogen yang sesuai:
 • Pemulihan asid karboksilik yang diganti nitro (digunakan untuk mendapatkan asid amino aromatik):

Sifat kimia asid amino

Apabila asid amino dilarutkan di dalam air, kumpulan karboksil menghilangkan ion hidrogen, yang boleh melekat pada kumpulan amino. Dalam kes ini, garam dalaman terbentuk, molekulnya adalah ion bipolar:

1. Sifat asas asid asid amino

Asid amino adalah sebatian amfoterik.

Mereka mengandungi dua kumpulan berfungsi bertentangan dalam molekul: kumpulan amino dengan sifat asas dan kumpulan karboksil dengan sifat berasid.

Larutan asid amino berair mempunyai persekitaran neutral, alkali atau berasid, bergantung pada bilangan kumpulan berfungsi.

Jadi, asid glutamat membentuk larutan berasid (dua kumpulan -COOH, satu -NH2lisin bersifat alkali (satu kumpulan -COOH, dua -NH2).

1.1. Interaksi dengan logam dan alkali

Sebagai asid (pada kumpulan karboksil), asid amino dapat bertindak balas dengan logam, alkali, membentuk garam:

1.2. 5interaksi dengan asid

Pada kumpulan amino, asid amino bertindak balas dengan asas:

2. Interaksi dengan asid nitrat

Asid amino dapat bertindak balas dengan asid nitrat.

Contohnya, glisin berinteraksi dengan asid nitrat:

3. Interaksi dengan amina

Asid amino dapat bertindak balas dengan amina untuk membentuk garam atau amida.

4. Pengasingan

Asid amino dapat bertindak balas dengan alkohol dengan adanya gas hidrogen klorida untuk membentuk ester:

Contohnya, glisin berinteraksi dengan etil alkohol:

5. Dekarboksilasi

Teruskan semasa dipanaskan dengan asid amino alkali atau ketika dipanaskan.

Sebagai contoh, glisin bertindak balas dengan barium hidroksida apabila dipanaskan:

Contohnya, glisin terurai apabila dipanaskan:

6. Interaksi molekul asid amino

Apabila asid amino berinteraksi, peptida terbentuk. Apabila dua asid α-amino berinteraksi, dipeptida terbentuk.

Contohnya, g lycine bertindak balas dengan alanin untuk membentuk dipeptida (glisilalanin):

Fragmen molekul asid amino yang membentuk rantai peptida disebut residu asid amino, dan ikatan CO - NH disebut ikatan peptida.

Protein dan asid amino

Protein (syn. Protein) adalah bahan organik dengan berat molekul tinggi yang dibina daripada residu asid amino. Mengikut kepentingan biologi mereka, mereka adalah antara komponen tubuh yang paling penting..

Tidak diragukan lagi, protein sangat penting untuk kehidupan tumbuhan, haiwan dan kulat. Oleh kerana sangat penting bahawa protein telah menerima nama protein (proton Yunani - yang pertama, utama).

Tindak balas xantoprotein adalah tindak balas kualitatif terhadap protein. Ia dilakukan dengan menambahkan HNO ke larutan protein3 (ringkas) sehingga pemendakan berhenti. Endapan berubah menjadi warna kuning yang khas.

Asid amino

Asid amino adalah asid organik yang mengandungi sekurang-kurangnya satu kumpulan karboksil (COOH) dan satu kumpulan amino (NH2). Asid amino adalah penyusun utama semua protein.

20 asid amino yang paling biasa terlibat dalam pembinaan protein. Pada peringkat ini, tidak perlu menghafalnya, tugas ini akan menimpa anda di Jabatan Biokimia;)

Namun, untuk berjaya mempelajari topik ini, kita akan mengambil dua asid amino sebagai asas: glisin dan alanin..

Saya mahu menggembirakan anda (saya harap saya akan)). Sekiranya anda berjaya mempelajari topik: asid karboksilik, amina - maka anda sudah mengetahui sifat kimia asid amino!

Mereka menyerupai sebatian amfoterik: mereka bertindak balas dengan asid pada kumpulan amino, dan dengan basa pada kumpulan karboksil. Kami akan menganalisisnya dengan lebih terperinci di bawah..

Mendapatkan asid amino

Asid amino dapat diperoleh dengan bertindak balas ammonia dengan asid karboksilik halogenasi.

Sifat kimia asid amino
 • Sifat asas

Kerana kehadiran kumpulan amino, asid amino menunjukkan sifat asas. Tindak balas dengan asid.

Pada kumpulan karboksil, asid amino mampu bertindak balas dengan logam, oksida asas, asas dan garam asid lemah.

Asid amino dapat memasuki reaksi esterifikasi, membentuk ester.

Dalam molekul protein, asid amino dihubungkan satu sama lain melalui ikatan peptida. Ia terbentuk antara kumpulan karboksil satu asid amino dan kumpulan amino asid amino yang lain..

© Bellevich Yuri Sergeevich 2018-2020

Artikel ini ditulis oleh Yuri Sergeevich Bellevich dan merupakan harta inteleknya. Menyalin, menyebarkan (termasuk dengan menyalin ke laman web dan sumber lain di Internet) atau penggunaan maklumat dan objek lain tanpa persetujuan terlebih dahulu dari pemegang hak cipta dihukum oleh undang-undang. Untuk mendapatkan bahan artikel dan kebenaran menggunakannya, sila rujuk Bellevich Yuri.

Ikuti ujian untuk menyatukan pengetahuan

Reaksi kualitatif terhadap protein adalah tindak balas xanthoprotein.

Asid amino mempunyai sifat amfoterik (ganda).

Asid amino bergabung untuk membentuk protein.

Ikatan peptida boleh terbentuk antara asid amino.