Ensiklopedia Barbarian: Cannabinoid endogen (Anandamide)

Cannabinoid endogen (anandamide)

Sehingga baru-baru ini, morfin endogen dianggap satu-satunya neurotransmitter yang menimbulkan perasaan senang hati. Namun, pada tahun 1992, anandamide ditemukan di otak untuk meniru semua kesan ganja yang diketahui. Cannabinoid endogen juga mengandungi bahan "2-arachidonoyl-glycerol".

Tujuan cannabinoid endogen belum dapat ditentukan sepenuhnya. Terdapat keseluruhan sistem reseptor cannabinoid di dalam tubuh manusia..

Pada tahun 2003, secara eksperimen didapati bahawa endocannabinoids memainkan peranan penting dalam menghilangkan emosi negatif dan kesakitan yang berkaitan dengan pengalaman masa lalu. Pada awal eksperimen, bunyi tertentu digabungkan dengan rangsangan pendek kaki tikus oleh arus elektrik yang lemah. Selepas beberapa ketika, mendengar suara itu, haiwan itu membeku dalam jangkaan kejutan elektrik. Sekiranya suaranya tidak disertai oleh rangsangan yang menyakitkan elektro berulang-ulang, ia tidak akan takut lagi: refleks yang dikondisikan akan hilang. Ternyata haiwan dengan reseptor kanabinoid yang tersekat tidak dapat membebaskan diri dari rasa takut apabila suara berhenti bergabung dengan kesakitan..

Oleh itu, jika anda tidak dapat menghilangkan kenangan negatif yang berkaitan dengan pengalaman masa lalu, organisme anda kekurangan kanabinoid. Endogen, atau ekstragenik - inilah yang lebih suka.

"Kakao juga mengandungi Anandamide - bahan yang meningkatkan pemindahan impuls saraf dalam neuron. Anandamide dihasilkan secara semula jadi di otak manusia. Enzim yang terkandung dalam koko memperlambat pemecahan anandamide dalam badan dan, dengan mempertimbangkan penambahannya dari koko itu sendiri ke dalam darah, memungkinkan untuk mengekalkan kepekatan tinggi dalam sistem saraf. lama setelah mengambil.

"Penting untuk mengekalkan dos yang tidak lebih dari 40-50 gram sehari untuk orang yang beratnya 70 kg.

Sebaiknya mulakan dengan 20-25 gram. Minum 10-15 gram secara merata sepanjang hari (1-1,5 sudu besar atau 10-15 biji), tetapi tidak lebih dari 3 jam sebelum tidur.

Berikan anak dengan berat badan!

Koko dan kacang hidup yang dihancurkan dapat dimakan dalam beberapa cara:

1. Kunyah sahaja - ia mempunyai rasa pahit yang menyenangkan, yang pada mulanya mungkin tidak biasa bagi anda. Tetapi percayalah, setelah satu atau dua kali ingatan genetik anda akan memberitahu bahawa rasanya sangat enak dan anda akan senang menggunakannya secara kerap.

2. Kisar biji koko yang telah dikupas selama 30 saat dalam pengisar kopi kecil dan tuangkan ke dalam cawan kecil dengan air suam (50 ° C). Untuk rasa, anda boleh menambah madu atau setengah sudu gula. Tanpa susu. Koko hidup yang digiling, tidak seperti serbuk koko biasa, yang diproses dengan alkali semasa pengeluaran, tidak larut sepenuhnya. Air panas (air mendidih) dikontraindikasikan, kerana ia merosakkan sifat hidup koko.

3. Masukkan pisang yang dikupas atau buah-buahan lain ke dalam koko tanah - sangat sedap.

4. Dengan cara lain, tetapi tidak termasuk rawatan panas, menggoreng dan membakar, kerana ini merosakkan sifat hidup koko hidup - hadiah dari Dewa Aztec dan Maya untuk manusia moden.

Catatan: Ingat, semakin mudah resepinya, semakin banyak manfaat yang akan diberikan oleh penggunaannya. Ini berlaku bukan hanya untuk biji kakao, tetapi untuk semua makanan !! "

Peningkatan emosi selepas bersenam

Anda mungkin pernah mendengar tentang kesan senaman yang sangat menarik - perasaan kesejahteraan dan keselesaan selepas bersenam. Para saintis mendapati bahawa senaman dapat menghilangkan kemurungan dan kegelisahan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sukan berfungsi lebih pantas dan lebih berkesan daripada antidepresan yang popular.

Ramai orang mempunyai ikatan yang kuat untuk bersenam. Mereka berlatih dengan bersungguh-sungguh, dan setelah tidak menjalani sesi, mereka menderita atau bahkan mengalami kemurungan, mengalami semua gejala penarikan ciri penagih dadah..

Teori paling awal mengaitkan fenomena ini dengan peningkatan pelepasan katekolamin seperti norepinefrin, epinefrin dan dopamin. Semuanya mempunyai kesan merangsang yang kuat dan dilepaskan secara aktif semasa bersenam. Nampaknya semuanya logik.

Namun, penyelidikan lebih lanjut menunjukkan bahawa tubuh mempunyai sistem candu sendiri. Penghilang rasa sakit semula jadi, atau analgesik otak, termasuk eenkephalins dan endorfin, yang secara strukturnya serupa dengan morfin, tetapi jauh lebih kuat. Semasa menyiasat hubungan antara endorfin dan senaman, para saintis menyedari bahawa sama ada tahap intensiti yang tinggi atau jangka masa latihan yang signifikan, seperti lari jarak jauh, diperlukan untuk mengaktifkan bahan kimia ini..

Tetapi penyelidikan lebih lanjut menunjukkan beberapa kelemahan dalam teori ini. Antara yang pertama adalah bahawa tahap candu semula jadi hanya dapat diukur secara tepat dalam darah, tetapi sensasi yang berkaitan dengan kenaikan tahapnya lahir di otak. Kedua, merangsang sistem candu membawa kepada beberapa kesan yang tidak dapat dilihat semasa bersenam, seperti kemurungan pernafasan yang ketara, yang merupakan penyebab utama kematian akibat overdosis opiat, dilatasi murid, dan penekanan motilitas usus yang menyebabkan sembelit. Selain itu, endorfin yang muncul di dalam darah terlalu besar secara struktur untuk mengatasi halangan pelindung dan memasuki otak, di mana ia mempunyai kesannya..

Kemudian reseptor otak didapati sensitif terhadap THC, bahan aktif dalam ganja. Para saintis kini mengetahui bahawa tubuh manusia menghasilkan ganja versi sendiri. Sebenarnya, ubat pemakanan baru didasarkan pada menyekat sistem ini. Pengguna ganja tahu sepenuhnya bahawa ia meningkatkan selera makan. Menyekat endocannabinoids otak (yang disebut reseptor THC) menyebabkan penurunan keinginan yang kuat untuk gula-gula, dan rangsangan mereka meningkatkan selera makan.

Dua jenis reseptor endocanabinoid telah dikenal pasti, dan juga dua bahan yang berinteraksi dengan reseptor ini. Satu dipanggil anandamide, yang lain 2-AG. (Coklat mungkin mengandungi beberapa anandamida semula jadi, yang menjelaskan mengapa banyak orang menginginkan produk ini.)

Pengaktifan sistem endocannabinoid membawa kepada penghilang rasa sakit dan perubahan emosi dan mental. Reseptor untuk cannabinoid semula jadi terdapat pada otot, kulit, sel endotel, dan paru-paru. Ramai saintis kini percaya bahawa keadaan damai selepas bersenam mungkin berkaitan dengan pengaktifan reseptor cannabinoid..

Sebaliknya, sebilangan pakar berpendapat bahawa keadaan seperti itu dapat terjadi hanya setelah kejadian daya tahan yang berpanjangan, dan aktiviti intensif yang pendek, seperti bina badan, tidak cukup untuk mengaktifkan sistem ini. Walau bagaimanapun, rangsangan kesakitan pada kulit mengaktifkan sistem endocannabinoid. Semasa berlari, pengaktifan ini dapat dilakukan dengan memukul kaki terus ke tanah. Adalah logik untuk menganggap bahawa sesi kekuatan yang kuat, yang memberikan beberapa sensasi yang menyakitkan, juga mengaktifkan sistem endocannabinoid. Banyak sensasi yang dimiliki pelari maraton setelah menamatkan perlumbaan juga tipikal untuk latihan berat..

Berita baik mengenai pengaktifan sistem endocannabinoid adalah bahawa kesan sampingan yang serius dari pengambilan ubat farmakologi (seperti kemurungan pernafasan dan sembelit tidak muncul dalam kes ini. Ini kerana di otak (di mana pernafasan dikawal) dan di dalam usus ( di mana sembelit berlaku) terdapat sedikit reseptor cannabinoid.

Anandamide diketahui dapat mengurangkan edema dan keradangan sambil menyekat sensasi menyakitkan yang berkaitan dengan pembebasan asid laktik. Oleh kerana pengumpulan asid laktik pada otot menyebabkan sensasi terbakar dan mencetuskan isyarat untuk menyelesaikan set, pengaktifan sistem endokannabinoid secara teorinya membolehkan anda berlatih lebih keras. Mencuba untuk mencapai kesan yang sama dengan menghisap rokok ganja sebelum latihan tidak berfungsi kerana kelonggaran umum sistem membuat anda menginginkan apa-apa selain latihan. Cannabinoid semula jadi mempunyai kesan sebaliknya. Mereka memberi tenaga kepada anda sambil mengurangkan perasaan gelisah dan cemas. Ini mungkin menjelaskan mengapa senaman mengurangkan kesan rangsangan kafein..

Pengaktifan sistem endocannabinoid juga dapat menjelaskan keinginan untuk bersenam. Sensasi yang menyenangkan yang diberikan oleh latihan menyebabkan keinginan untuk mendapatkannya lagi, dan jika tidak ada latihan, gejala penarikan berlaku - kemurungan atau kegelisahan.

Di samping itu, anandamide berfungsi sebagai vasodilator, meluaskan aliran darah, yang memberikan pam otot semasa bersenam dan meningkatkan penghantaran oksigen dan pelbagai nutrien ke otot. Kerana endocanabinoids berfungsi sebagai bronkodilator, mereka meningkatkan pernafasan dan bahkan dapat membantu orang dengan keadaan seperti asma..

Penyelidikan mengenai endocanabinoids pada peringkat awal, tetapi hasilnya sudah ada yang memberangsangkan. Sekurang-kurangnya kita sudah dapat menjelaskan mengapa begitu banyak orang di seluruh dunia berlatih dengan bersungguh-sungguh dan kerap, dan bersenam sangat menggembirakan mereka..

Prestasi Fisiologi Sukan Jurnal Antarabangsa, 8: 108-121, 2009

Neuromolekul: anandamide

Mungkin, setiap orang yang berlari sejauh lebih dari lima kilometer atau yang terlibat secara profesional dalam atletik trek dan padang atau bermain ski, sekurang-kurangnya sekali merasa luar biasa, serupa dengan euforia, emosi yang dekat dengan akhir jarak dan, lebih-lebih lagi, di penghujungnya. Bersama dengan keletihan umum dan keinginan untuk berantakan di halaman rumput berdekatan atau dalam keadaan salji salji, anda disita oleh perasaan luar biasa sama ada kegembiraan, atau kebanggaan terhadap diri sendiri, atau cinta kepada seluruh dunia. Perasaan ini berasal dari anandamide. Ia adalah mengenai dia yang akan dibincangkan dalam terbitan baru projek bersama kami dengan Institut Kimia Bioorganik Akademi Sains Rusia "Neuromolecules".

Anandamide adalah kanabinoid endogen. Molekul comel ini dihasilkan secara aktif di dalam badan dalam jangka masa panjang, dan namanya (atau lebih tepatnya, perkataan "ananda" diambil dari bahasa Sanskrit dan diterjemahkan sebagai "kebahagiaan" atau "kebahagiaan sempurna" (Skt. आनंद). "Euforia pelari" - sekurang-kurangnya dan konsep eksklusif subjektif, sama sekali bukan istilah bagi atlet, tetapi istilah ilmiah yang menggambarkan keadaan pelari jarak jauh sebagai perasaan gembira dan euforia yang tidak dijangka dan menyenangkan, kelonggaran, penarikan kegelisahan dan kesakitan.

Oleh kerana semua emosi dan sensasi kita tidak lebih dari hasil pelbagai proses biokimia dalam tubuh, maka keadaan ini juga mempunyai "latar belakang" biokimia yang sangat pasti. Mari cuba mengetahuinya.

Kebahagiaan Amoeba

Selama beberapa dekad, dipercayai bahawa keadaan ini dimediasi oleh endorfin endogen (terbentuk di dalam badan) yang dihasilkan semasa berjalan, walaupun semua mekanisme neurobiologi yang disertakan tidak difahami sepenuhnya. Endorfin sering disebut sebagai "hormon kebahagiaan". Ini tidak sepenuhnya benar, kerana secara formal ia bukan hormon, tetapi neuromodulator. Sebilangan besar endorfin dapat membawa seseorang ke keadaan euforia, maka namanya.

Dari segi tindakan, endorfin serupa dengan opiat - turunan narkotik candu dan opioid - ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang serupa dengan candu pada badan. Sangat menarik bahawa organisma uniselular juga dapat menghasilkan endorfin (contohnya, ciliate Tetrahymena pyriformis dan amoeba Amoeba proteus). Dan apa, seorang amuba juga berhak untuk bahagia!

Pengeluaran endorfin dilakukan sebagai tindak balas kepada tekanan (jangka panjang juga sejenis tekanan) sebagai tindak balas pertahanan semula jadi tubuh, menyebabkan kesan analgesik apabila mengikat reseptor opioid - yang sangat mempengaruhi ubat-ubatan seperti morfin.

Euforia: ya atau tidak?

Seiring berjalannya waktu, "hipotesis endorfin", sebagai satu-satunya yang bertanggungjawab terhadap euforia pelari, telah menerima kritikan serius dari penyelidik kerana sejumlah ketidakkonsistenan. Sebagai contoh, hasilnya dipersoalkan, menentukan kepekatan endorfin oleh enzim immunoassay. Oleh kerana struktur endorfin sangat mirip dengan beberapa neuromolekul lain, misalnya, dengan hormon adrenokortikotropik (yang juga meningkat semasa tekanan), antibodi untuk analisis dapat menemui dan mengikat antigen dan zat yang salah yang diperlukan.

Dan dari sudut pandang fisiologi, tidak semuanya berjalan lancar. β-endorfin mengikat yang terbaik pada reseptor μ-opioid sistem opioid endogen, yang memediasi sensasi euforia dan melegakan kesakitan. Pada masa yang sama, sedikit pengaktifan sistem opioid endogen yang sama juga menyebabkan kegagalan pernafasan, penekanan motilitas gastrointestinal dan beberapa kesan lain yang jelas tidak diperhatikan pada pelari gembira..

Secara beransur-ansur, para penyelidik membuat kesimpulan bahawa sistem endocannabinoid juga diaktifkan semasa latihan yang berpanjangan. Khususnya, tidak lama dahulu, sekumpulan saintis Jerman yang diketuai oleh Peter Hass menunjukkan bahawa semasa berjoging, tahap kedua-endorphin (opioid) dan anandamide (endocannabinoid) meningkat.

Cannabinoid dijumpai secara semula jadi dalam keluarga ganja dan merupakan bahan aktif hashish dan ganja. Cannabinoid ini dipanggil phytocannabinoids. Pada masa yang sama, badan kita dapat mensintesis sejumlah bahan yang sangat serupa dengan mereka dalam struktur dan fungsi. Mereka dipanggil cannabinoid endogen atau endocannabinoids dan bertindak sebagai neurotransmitter, mengatur sebilangan besar proses biokimia penting dalam sistem saraf pusat.

Apa yang dibincangkan oleh Mouse Races?

Untuk mengesahkan hipotesis mereka tentang kebahagiaan cannabinoid, para saintis tidak menekankan pelari setelah pertandingan, tetapi melakukan penyelidikan mengenai objek kegemaran mereka - tikus makmal. Secara keseluruhan, tikus dalam kumpulan ujian berjalan hampir 7 km di roda selama beberapa hari, setelah itu mereka menjalani beberapa siri ujian biokimia dan tingkah laku..

Tikus pelari merasa kurang sakit dan kurang tertekan, dan pada hari berikutnya mereka menjadi lebih malas dan berlari lebih sedikit daripada rakan kawalan mereka, yang menunjukkan kelonggaran - salah satu ciri khas euforia pelari. Satu-satunya perkara yang tersisa di luar kawalan penyelidik adalah untuk mengetahui sama ada tetikus itu gembira setelah berlari atau tidak..

Berkenaan dengan ujian biokimia, tahap sebilangan kanabinoid endogen (anandamide, 2-arachidonoglycerin, palmitylethanolamide, oleylethanolamide, dan juga asam arakidonat) dalam plasma darah tikus pelari meningkat dengan ketara berbanding dengan kumpulan kawalan..

Lebih-lebih lagi, jika kita "menyekat" tindakan reseptor yang mengikat endocannabinoid, menghalangnya daripada memberi kesan biologi mereka, maka sensitiviti haiwan terhadap tekanan dan kesakitan menjadi sama - seperti sebelum latihan, iaitu reseptor kanabinoid yang menjadi penghubung penarikan kegelisahan dan kesakitan setelah sekian lama berlari.

Adakah anda ketagih berlari?

Persoalan mengapa ia berlaku secara evolusioner dan mengapa seseorang menikmati berlari mungkin dapat dijawab seperti berikut: pada awal perkembangan manusia, semakin aktif seseorang berperilaku, semakin banyak peluang dia untuk bertahan hidup, dan menjalankan euforia sepertinya merupakan kemahiran evolusi yang sangat berguna. Bagaimanapun, mereka benar-benar membuktikan bahawa tikus yang kekurangan reseptor CB-1 (reseptor cannabinoid dari jenis pertama) pada neuron GABAergic menunjukkan aktiviti berjalan yang lebih sedikit dan lebih pasif, mungkin kerana mereka tidak senang berlari dan cepat kehilangan minat terhadapnya.... Dan tingkah laku ini tidak mungkin menjadi kunci kejayaan apabila terdapat banyak pemangsa yang berkeliaran, untuk siapa anda menjadi makanan, dan bahkan ketika anda sendiri harus mencari makanan..

Jadi apa yang berlaku: jika cannabinoid, yang boleh disebut "ubat dalaman", dihasilkan secara aktif di dalam badan semasa berlari, maka ketergantungan timbul dari aktiviti sukan biasa?

Berdasarkan pengalaman peribadi saya, saya dapat mengatakan dengan pasti: jika anda mula berlari secara berkala, anda tidak akan dapat berhenti, itu adalah ketagihan. Tetapi, pada pendapat saya, ini adalah jenis ketagihan yang paling berguna untuk tubuh dan ia hanya berdasarkan mood yang baik dan keadaan yang kuat selepas latihan. Dan jika kita berbicara dari sudut pandang biokimia, maka secara formal, pergantungan pada neuromodulator endogen belum banyak dikaji dan dibuktikan, membuka lapangan yang luas untuk aktiviti bagi penyelidik muda.

Sudah tentu, joging menggembirakan bukan hanya kerana fenomena yang dinyatakan di atas. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk melepaskan minda anda dari bekerja, berehat dan meningkatkan kecergasan anda..

Jog, sama ada musim sejuk atau musim panas! Ia bukan sahaja menyembuhkan, tetapi juga sangat menyenangkan!

Teks: Victoria Shipunova, pelajar PhD, Makmal Imunologi Molekul, Institut Kimia Bioorganik, Akademi Sains Rusia

Baca bahan laman web kami di Facebook, VKontakte, Yandex-Zen dan saluran Telegram, serta ikuti gambar baru hari ini di Instagram.

10 makanan seperti ubat dan menyeronokkan

Bukan rahsia lagi bahawa ada beberapa bahan yang dapat meningkatkan mood atau bahkan menyebabkan keadaan kesedaran berubah. Bagaimana dengan makanan biasa? Bolehkah mereka meningkatkan mood anda? Berikut adalah senarai 10 makanan yang mempunyai kesan yang serupa pada tubuh..

10. Lada cili.

Cili mengandungi capsaicin, ubat penghilang rasa sakit tempatan yang membantu dengan artritis dan keadaan lain.

[blockquote_fact] Namun, ada yang berpendapat bahawa makan makanan yang sangat pedas dapat meningkatkan endorfin dan dopamin. [/ blockquote_fact]

Tetapi kajian saintifik tidak dapat mengesahkan fakta ini, walaupun orang sering mengatakan bahawa makanan pedas menyumbang kepada berlakunya keadaan khas..

9. Turki.

Seperti mana-mana unggas, ayam belanda mengandungi tryptophan, bahan yang diperlukan untuk pengeluaran serotonin, yang bertanggungjawab untuk mood dan kelonggaran yang baik..

8. Ubi keledek.

Ubi jalar, seperti banyak makanan berkanji, meningkatkan pengeluaran serotonin dalam badan, sehingga meningkatkan kesejahteraan. Makan kerepek ubi jalar jika anda mahu menenangkan diri. Mereka berfungsi seperti makanan ringan Valium..

7. Bayam.

Popeye (pelaut dari kartun Amerika yang terkenal) banyak mengajar kami, tetapi pelajaran yang paling penting adalah: "Anda merasa lebih baik jika anda makan bayam." Tumbuhan ini kaya dengan magnesium, yang membantu melawan tekanan.

Walaupun anda tidak dapat mengatasi Bluto (pesaing kartun Popeye), hidangan salad bayam yang baik akan membantu anda menenangkan dan mengabaikan sebarang masalah..

6. Salmon.

Ikan yang sedap ini kaya dengan Asid Docosahexaenoic (DHA), yang merupakan komponen penting dalam masalah kelabu otak. Penyelidikan telah membuktikan peranan penting DHA dalam perkembangan otak. Bahan ini boleh dipanggil ubat semula jadi untuk kecerdasan..

[blockquote_fact] Ada yang berpendapat bahawa DHA boleh memberi kesan positif terhadap prestasi mental, atau sekurang-kurangnya membantu otak "tetap cergas" seiring bertambahnya usia. Makanan tambahan DHA sangat digemari oleh pelajar Jepun semasa sesi tersebut. [/ Blockquote_fact]

Sekiranya anda ingin merasa lebih bahagia dan lebih bijak, makan nigiri dengan salmon: ikannya kaya dengan DHA, dan karbohidrat dari beras akan membekalkan serotonin - "hormon kebahagiaan." Tidak suka salmon? Di samping itu, DHA terdapat dalam ikan sardin dan ikan laut yang lain..

5. Koko.

Biji koko - bahan utama dalam coklat - kaya dengan zat yang dapat menaikkan mood anda. Anandamida dalam coklat bertindak pada reseptor otak yang sama dengan ganja. Coklat juga merupakan sumber theobromine, antidepresan ringan.

Oleh itu, makan serbuk koko dalam apa jua bentuk, baik itu sos Mexico panas atau coklat bar, walaupun sebentar, tetapi meningkatkan mood..

4. Kacang sirih.

Di Oceania dan bahagian Asia, kacang merah kecil yang tumbuh di telapak tangan adalah popular. Kacang ini mengandungi bahan yang bertindak sebagai perangsang ringan yang mengandungi kafein.

[blockquote_fact] Mereka boleh dikunyah rapi, tetapi biasanya dibuat dengan kacang, gula, jintan, cengkih dan rempah lain. Semua ini dibungkus dengan daun sirih, yang juga mengandungi zat perangsang. Ramai orang memanggil keseluruhan campuran sirih ini. [/ Blockquote_fact]

Kacang biasa jauh lebih sihat daripada ini, misalnya, kacang walnut berguna dalam menurunkan gula darah.

3. Gula.

Sumber gula boleh menjadi gula pasir biasa, tetapi pilihan yang lebih sihat adalah fruktosa, gula dari buah-buahan. Walau apa pun, gula adalah sumber tenaga utama, dan dalam kuantiti yang banyak dapat membuat anda sangat bertenaga..

[blockquote_fact] Tetapi gula halus dapat menimbulkan lelucon buruk pada mood anda: pada mulanya anda akan merasa hebat, tetapi kemudian kelesuan dan kemurungan menyusul. [/ blockquote_fact]

Untuk mengelakkan perubahan mood, pilihlah fruktosa. Gula buah diserap oleh badan lebih lama, tidak memberikan tenaga, tetapi juga tidak menyebabkan perubahan mood yang tajam.

2. Kopi.

Biji kopi mengandungi kafein. Saya rasa semua orang tahu bahawa kafein adalah perangsang. Ia memasuki badan dengan minuman kopi atau sebagai sebahagian daripada pelbagai sos atau gula-gula.

Terlepas dari cara anda menggunakannya, kopi membolehkan anda menyegarkan hanya untuk sementara waktu. Tetapi juga ketagihan, dan berhenti minum kafein boleh menyebabkan sakit kepala..

1 biji pala.

Dengan mengambil lebihan dos rempah ini, tubuh akan mendapat cukup myristicin untuk menyebabkan muntah dan cirit-birit. Tetapi ia mungkin bernilai selepas beberapa jam anda akan mengalami halusinasi dan keadaan persepsi yang berubah.

Walaupun pala akan membiarkan anda mati, kesan sampingan yang tidak menyenangkan akan berlangsung selama berhari-hari. Sebagai tambahan, dos buah pala yang tinggi boleh membawa maut. Oleh itu, gunakannya dengan berhati-hati dan sederhana..

Anandamide

Anandamide (nama penuh adalah etanolamida asid arakidonik, disingkat AEA) adalah bahan semula jadi, neurogenansmitter cannabinoid (sebatian kumpulan fenol terpena) yang bersifat endogen (dihasilkan oleh badan). Anandamide disintesis di otak, di mana tahapnya dikawal dengan ketat.

Kesannya pada otak sangat lokal. Neurotransmitter ini menggunakan isyarat retrograde, iaitu, ia dirembeskan oleh membran postsynaptic dan mempunyai kesan pada presynaptic. Oleh itu, pelepasan sebatian organik ini boleh mempengaruhi banyak neuron di ruang sinaptik yang berdekatan, tetapi tidak di luarnya. Anandamide tidak mempunyai kesan hormon meresap. Pelepasannya dikawal secara tempatan dan tidak memberi kesan sistemik pada badan, begitu juga dengan pemberian kanabinoid eksogen.

Anandamide disintesis dalam neuron sebagai hasil tindak balas pemeluwapan antara asid arakidonik dan etanolamin di bawah kawalan ion kalsium dan enzim adenosin monofosfat siklik. Ia terdegradasi oleh hidrolisis berikut pengambilan semula neuron dan astrosit yang ditengahi oleh amidase.

Anandamide menghalang pelepasan presynaptik dari neurotransmitter glutamat yang terangsang di hipokampus. Oleh itu, hipokampus, korteks serebrum, cerebellum, dan ganglia basal adalah lokasi utama bahan ini. Oleh kerana struktur ini terlibat dalam kognisi, pembelajaran, ingatan, mood dan fungsi intelektual lain yang lebih tinggi, serta dalam aktiviti motor, semuanya dipengaruhi oleh gangguan dalam sintesis dan pelepasan AEA..

Anandamide adalah agonis endogen yang kuat dari reseptor cannabinoid CB1 dan CB2. Reseptor CB1 terutamanya terdapat di sistem saraf pusat, di mana mereka terutamanya mempengaruhi kesan psikotropik tetrahydrocannabinol dan endocannabinoids.

Tujuan sistem endocannabinoid

Sistem endocannabinoid adalah rangkaian reseptor, molekul dan enzim yang kompleks yang bekerjasama untuk membantu mengekalkan keseimbangan sel dan homeostasis di dalam badan. Keseimbangan ini membolehkan sel, organ, dan sistem berfungsi pada prestasi optimum. Semua manusia dan vertebrata mempunyai sistem endocannabinoid, dan ini telah berkembang di dalam badan dari masa ke masa..

Penemuan sistem endocannabinoid adalah hasil saintis yang berusaha memahami kesan ganja (ganja) pada tubuh manusia. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kanabinoid wujud di luar badan kita (secara eksogen) dan bahawa tubuh manusia sebenarnya menghasilkan sebatiannya sendiri (endogen).

Cannabinoid endogen bertindak sebagai petunjuk kepada rangkaian reseptor di dalam badan dan menunjukkan sifat yang mengagumkan. Mereka membantu tubuh mengatur berbagai fungsi, mulai dari selera makan, tidur, pengaturan mood, neuroproteksi, dan fungsi kekebalan tubuh. Mereka mempengaruhi reseptor yang bertanggungjawab untuk koordinasi pergerakan, pembelajaran dan ingatan..

Pengaktifan dan pengikatan anandamide ke reseptor cannabinoid adalah hasil pemacu berterusan badan untuk mencapai dan mengekalkan homeostasis. Apabila sel, organ dan sistem kita mula menyimpang dari titik keseimbangannya, sistem endokannabinoid badan mula aktif bertindak untuk mengekalkan prestasi sel yang optimum..

Salah satu cara anandamide mempromosikan peraturan homeostatik ini adalah dengan mengikat reseptor dan merangsang perkembangan sel saraf di otak. Proses ini dikenali sebagai neurogenesis, yang penting kerana pembentukan neuron baru di otak diperlukan untuk fungsi seperti memori dan pembelajaran..

Fungsi anandamide

Anandamide bertindak sebagai neurotransmitter (pemancar) dan pengatur komunikasi kimia antara neuron. Ia memainkan peranan penting dalam mekanisme asal kesakitan, gangguan kemurungan, selera makan dan keperluan untuk makanan, penghafalan dan pembiakan maklumat, fungsi pembiakan. Sebatian ini meningkatkan daya tahan jantung terhadap kesan iskemia proarrhythmic (penampilan baru, peningkatan frekuensi dan kemerosotan aritmia yang ada sebelumnya) dan kerosakan reperfusi pada miokardium dengan mengaktifkan reseptor cannabinoid (CB2).

AEA boleh digambarkan sebagai neurotransmitter yang responsif terhadap tekanan. Sekiranya anandamide selalu aktif, otak akan menurunkan kepekaan terhadapnya, sehingga menurunkan fungsi neuromodulatorinya. Oleh itu, fungsi isyarat yang dilakukan oleh variasi respons tekanan pada tahap anandamide akan terganggu..

Fungsi sambungan sangat penting untuk proses seperti mencari akson dan membentuk sinaps. Gangguan dalam sintesis bahan semasa neurogenesis boleh membawa akibat yang serius.

Telah disarankan bahawa AEA dapat menghalang percambahan sel tumor atau mendorong apoptosis secara bebas dari reseptor CB1 dan CB2 dengan berinteraksi dengan reseptor vanilloid jenis 1 (VR1). VR1 adalah saluran ion yang secara eksklusif dinyatakan oleh neuron deria, diaktifkan oleh pH, ​​haba toksik (> 48 darjah Celsius), dan racun tumbuhan, dan dipercayai memainkan peranan penting dalam nociception.

Sejak penemuan anandamide, beberapa kajian menunjukkan hasil yang menarik apabila subjek terdedah kepada tahap tinggi. Kajian pada tahun 2015 pada sukarelawan menunjukkan bahawa tahap tinggi anandamide adalah pemangkin untuk peningkatan mood dan juga pengurangan ketakutan. Pada orang yang mengambil bahagian dalam eksperimen, penghasilan enzim yang dihambat yang bertanggungjawab untuk pemecahan anandamide menyebabkan penurunan tahap kegelisahan dan kegelisahan pada masa-masa yang diancam..

Selain itu, kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa tahap tinggi anandamide sangat penting untuk ovulasi. Didapati bahawa turun naik kepekatan sebatian dalam tempoh embrio boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin. Kajian ini menyimpulkan bahawa tahap zat yang lebih tinggi semasa ovulasi dapat menyumbang kepada kehamilan yang berjaya.

Tahap anandamide yang tinggi telah dijumpai dalam aliran darah mereka yang melakukan senaman yang kuat. Ini mengesahkan teori "maksimum euforia", yang dicapai semasa aktiviti fizikal yang kuat dan berpanjangan.

Juga didapati bahawa ikatan yang tinggi memberikan suasana hati dan kebahagiaan yang sangat baik. Itulah sebabnya saintis mencadangkan bahawa neurotransmitter ini terlibat dalam mekanisme perkembangan kemurungan. Sintesis anandamide menghilangkan ketakutan dan kegelisahan, menunjukkan bahawa sebatian ini memainkan peranan penting dalam pembentukan gangguan kecemasan fobia.

Cara meningkatkan sintesis anandamide

Pengeluaran kanabinoid endogen dapat dirangsang secara semula jadi dengan mengikuti petua mudah.

Nikmati berjalan pantas dan berlari

Sebilangan besar orang mendapati bahawa setelah berlari atau mendaki dengan pantas, mereka merasa bertenaga, gembira, dan ceria. Fenomena ini disebabkan bukan sahaja oleh pembebasan endorfin - hormon kebahagiaan, tetapi juga oleh peningkatan tahap anandamida. Dapat dikatakan bahawa rasa kesejahteraan dan kesenangan adalah hadiah yang diberikan oleh anandamide untuk aktiviti fizikal yang kuat..

Makan coklat

Para saintis percaya bahawa bahan-bahan dalam coklat mempunyai kesan dua hala pada anandamide. Mereka merangsang reseptor endocannabioid dan menghalang pemecahan bahan. Biji kakao mengandungi kira-kira 300 zat yang berbeza, di antaranya salah satu yang paling berharga adalah anandamide. Oleh itu, adalah kebiasaan yang baik untuk makan sepotong coklat gelap berkualiti tinggi pada waktu pagi..

Dapatkan flavonoid yang mencukupi

Kaempferol adalah flavonol semula jadi yang terdapat dalam pelbagai tumbuhan dan produk herba. Ia terdapat dalam buah-buahan segar seperti epal, tomato, anggur, kentang, bawang, dan brokoli. Kaempferol dalam badan menyekat aktiviti enzim yang memecah anandamide.

Kesimpulannya

Mengekalkan fungsi sistem endocannabioid yang optimum adalah kunci untuk kesihatan fizikal dan mental yang baik. Kegiatan fizikal yang kerap, kehadiran sayur-sayuran dan buah-buahan segar dalam makanan dapat merangsang sintesis dan pembebasan anandamide. Tahap hubungan yang mencukupi akan memastikan bahawa tidak ada kemurungan dan kecemasan panik.

Apa yang mengandungi cannabinoid?

Selama bertahun-tahun, rami dipercayai satu-satunya tumbuhan yang mampu menghasilkan kanabinoid. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kajian telah menunjukkan bahawa bahan-bahan ini, yang kononnya unik untuk rami, terdapat di tanaman lain dan bahkan sering.!

Apa itu kanabinoid??

Cannabinoid adalah molekul berasaskan lipid, dan semuanya bertindak pada tahap yang berbeza pada reseptor cannabinoid, yang merupakan komponen utama sistem endocannabinoid (ES). Cannabinoid dihasilkan oleh tumbuhan (rami paling terkenal), tetapi juga oleh organ manusia dan kebanyakan spesies haiwan lain, dan juga dapat disintesis di makmal.

Cannabinoid yang dihasilkan oleh tumbuhan dikenali sebagai phytocannabinoids; yang dihasilkan dalam badan haiwan dikenali sebagai endocannabinoids, dan akhirnya, analog kanabinoid semula jadi yang dihasilkan oleh makmal dipanggil cannabinoids sintetik.

Sebilangan besar peminat ganja telah mendengar tentang kanabinoid klasik seperti THC, CBD, THCV, dan CBQ. Selama bertahun-tahun, dipercayai bahawa hanya mereka yang dapat bertindak pada reseptor kanabinoid. Semua kanabinoid klasik mempunyai formula kimia yang sama - C21H30O2.

Walau bagaimanapun, kerana pengetahuan kita mengenai sistem endocannabinoid telah berkembang, begitu juga senarai sebatian yang berbeza yang bertindak pada reseptor ini..

Oleh itu, kita mesti memperluas pemahaman kita tentang apa itu kanabinoid - selain kira-kira 120 kanabinoid klasik, terdapat juga sebilangan sebatian yang belum ditentukan yang juga bertindak pada reseptor, tetapi mempunyai formula yang berbeza dari yang klasik..

Dan apa itu kanabimimetik?

Selain kanabinoid, ada juga kelas penting kanabinoid bukan klasik yang dikenali sebagai kanabimimetik. Mereka disebut demikian kerana mereka benar-benar meniru aktiviti biologi kanabinoid klasik, walaupun mereka mempunyai struktur yang berbeza..

Cannabimimetics mendapat perhatian yang semakin meningkat dari para penyelidik mengenai sifat perubatan kanabinoid. Secara klasik, ES dilihat sebagai satu set sederhana dari dua jenis reseptor dan dua ligan (istilah "ligan" merujuk kepada sebatian yang mengikat reseptor).

Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ES jauh lebih kompleks. Pada masa ini, puluhan sebatian yang berbeza diketahui secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi ES, dan sebilangan besar sebatian ini juga mempengaruhi sistem isyarat biologi penting yang lain, seperti opioid, serotonergik dan dopaminergik..

Beberapa contoh kanabimimetik yang diketahui:

N-acylethanolamines dan N-alkylamides

N-acylethanolamines adalah kelas sebatian asid lemak yang diketahui terlibat secara aktif dalam proses isyarat biologi. Sebatian ini termasuk anandamide yang terkenal, yang paling hampir meniru tindakan THC, kerana secara langsung mengaktifkan reseptor kanabinoid utama, CB1. Sekarang juga didapati bahawa anandamide juga bertindak pada jenis ketiga reseptor cannabinoid yang dikenali sebagai GPR119.

Sebagai tambahan, ini dan N-acylethanolamines lain mempunyai kesan tidak langsung pada ES. Faktanya adalah bahawa mereka menghalang tahap enzim FAAH, yang bertanggung jawab untuk penurunan anandamide, dan dengan itu tahapnya dalam tisu meningkat dari masa ke masa..

N-alkylamides adalah kelas kanabimimetik yang serupa tetapi kurang dipelajari. Mereka secara selektif mensasarkan reseptor CB2 dan - seperti anandamide - mempunyai kesan anti-radang.

Beta-caryophyllene

Terpene penting (sebatian aromatik) terdapat dalam ganja, dan oksida (terbentuk ketika bersentuhan dengan udara) adalah anjing pelatih yang dilatih! B-caryophyllene telah terbukti sebagai agonis reseptor CB2 yang lengkap, walaupun ia tidak bertindak pada reseptor CB1.

Kajian menunjukkan bahawa terpene ini mempunyai kesan anti-radang dan analgesik pada tikus normal, tetapi tidak pada mereka yang kekurangan genetik reseptor CB2, yang menunjukkan bahawa kesan ini disebabkan oleh kesannya pada reseptor.

Salvinorin A

Salvinorin A adalah komponen utama spesies tumbuhan psikoaktif Salvia divinorum. Ini adalah sebatian yang tidak biasa pada tumbuhan halusinogen, kerana ia adalah terpenoid dan bukan alkaloid seperti mescaline, psilocybin, dan DMT. Juga, ini adalah disosiatif, bukan halusinogen klasik..

Menariknya, Salvinorin A, nampaknya, tidak berinteraksi dengan reseptor cannabinoid klasik, tetapi mengaktifkan reseptor cannabinoid jenis ketiga hipotetik, yang timbul hanya semasa keradangan. Ia juga mengikat reseptor opioid kappa, yang merupakan kunci untuk menghilangkan rasa sakit dan disasarkan oleh kebanyakan halusinogen.!

Terpen lain yang sangat penting dalam rami, myrcene juga merupakan komponen utama minyak pati hop. Walaupun myccene tidak dipercayai secara langsung mempengaruhi reseptor cannabinoid, aktiviti biologinya didapati dapat mempengaruhi kesan THC.

Myrcene diketahui terdapat dalam jenis ganja yang memberikan kesan 'sofa' atau 'batu' kepada perokok. Kesan menenangkan tumbuhan yang mengandungi myccene, seperti hop dan verbena, telah diketahui sejak ribuan tahun, dan kini dipercayai bahawa kesan sedatif disebabkan oleh kemampuan myccene untuk mengaktifkan reseptor opioid (kajian menunjukkan bahawa antagonis reseptor opioid Naxalone menyekat kesan myrcene, yang bermaksud myrcene adalah seorang agonis).

Oleh itu, walaupun myccene biasanya tidak diklasifikasikan sebagai cannabinoid dalam literatur ilmiah semasa, ia pasti mempengaruhi persepsi subjektif ganja tinggi. Penyelidikan lebih lanjut pasti akan membuktikan sifat hubungan yang ada; pada masa ini, walaupun makmal seperti California Steep Hill Halent telah mengumpulkan data selama bertahun-tahun, belum ada penyelidikan formal yang dilakukan.

Tumbuhan yang menghasilkan kanabimimetik

Sebagai permulaan, beberapa tumbuhan menghasilkan sejumlah besar terpena seperti beta-caryophyllene dan myccene. Myrcene terdapat dalam kepekatan yang sangat tinggi dalam ekstrak minyak hop - kadang-kadang mereka mencapai hampir 80% jumlah dalam beberapa jenis. Ia juga banyak terdapat dalam mangga, serai, thyme, dan verbena..

B-caryophyllene terdapat dalam lada hitam, cengkeh, rosemary, hop, jintan, oregano, basil, lavender, kayu manis, dan banyak spesies tumbuhan lain. Dalam kebanyakan jenis ini, beta-caryophyllene adalah komponen utama minyak pati (sehingga 20% di beberapa hop).

Salvinorin A adalah bahan yang jauh lebih jarang dan nampaknya terdapat dalam jumlah besar hanya di S. divinorum. Walau bagaimanapun, terdapat bukti bahawa spesies bijak lain mungkin juga mengandungi sejumlah kecil sebatian itu sendiri atau molekul yang berkaitan..

N-acylethanolamines terdapat di banyak spesies tumbuhan. Contohnya, dalam koko. Lebih-lebih lagi, truffle hitam dilaporkan bahkan mengandungi anandamide itu sendiri! Akhirnya, N-alkylamides telah dijumpai dalam pelbagai jenis echinacea, dan dipercayai bahawa keberkesanan echinacea dalam perubatan herba adalah disebabkan oleh ini.

Seiring waktu, senarai tumbuhan yang mengandungi kanabimimetik pasti akan berkembang dengan ketara, kerana sains sentiasa menemui bahan yang boleh mempengaruhi sistem endocannabinoid..

Namun, adakah tumbuhan (selain rami) yang menghasilkan kanabinoid klasik??

Sehingga baru-baru ini, nampaknya hanya rami yang dapat mensintesis kanabinoid klasik yang benar. Walau bagaimanapun, kepercayaan tradisional ini dibatalkan pada tahun 2012 ketika para saintis memutuskan bahawa biji rami, khususnya biji rami, menghasilkan kanabidiol (CBD)! Atau sekurang-kurangnya sebatian cannabinoid yang sangat serupa dengan CBD dan mempunyai kesan anti-radang yang sama.

Yang dikatakan, ada kajian lebih awal yang membuktikan bahawa cannabigerol (CBG) dan asid cannabigerolic pendahulunya terdapat dalam satu ramuan Afrika Selatan, dan satu kajian tahun 2011 menunjukkan bahawa cannabichromenes (CBH) dan beberapa sebatian yang berkaitan terdapat dalam rhododendron Cina.

Akhirnya, Radula marginata tumbuh di New Zealand, menghasilkan cannabinoid yang nampaknya sangat mirip dengan THC, sehingga dapat mengaktifkan reseptor CB1! Masih belum diketahui apakah ini benar dan adakah tumbuhan ini sebenarnya boleh meniru tingginya ganja..

Dan satu lagi fakta yang tidak dapat dipertikaikan - tidak ada tumbuhan yang diketahui manusia kecuali rami yang menghasilkan THC..

Histamine dan Anandamide

Ahli fisiologi Vyacheslav Dubynin mengenai neuron histamin, reseptor cannabinoid dan sintesis anandamida

Kumpulan utama sel-sel tersebut dipanggil "sel mast". Oleh itu, histamin mencetuskan keradangan total, vasodilatasi, edema - kita semua tahu ini terutamanya dari reaksi alahan, apabila sesuatu tidak disedut dan sudah mengalir dari hidung, atau bronkus terkena kekejangan, atau badan gatal. Untuk menghilangkan gejala ini, pada suatu ketika, antihistamin diciptakan, yang, seperti yang kita fahami sekarang, adalah antagonis reseptor histamin. Sekiranya anda melihat badan kita, kita membezakan tiga jenis reseptor histamin, mereka dipanggil H1, H2, H3. Reseptor histamin - H. Histamin jenis pertama bertanggungjawab untuk reaksi keradangan, dan terdapat sebilangan kecil di antaranya di otak. Reseptor histamin jenis II lebih berkaitan dengan saluran gastrousus: mereka bertanggungjawab untuk rembesan jus gastrik, dan ini adalah fungsi histamin yang berasingan. Akhirnya, reseptor H3 - seperti H1, mereka dijumpai di otak. Kita akan sampai ke otak kemudian, tetapi pertama-tama mari kita bincangkan mengenai keradangan.

Ternyata jika kita ingin menghilangkan kesan keradangan, kita mesti menyekat reseptor histamin. Kembali pada pertengahan abad ke-20, ubat-ubatan seperti diphenhydramine, suprastin diciptakan dan ditemui, yang bahkan sangat membantu dengan alahan dan semua jenis keradangan yang berlebihan. Dan kemudian tiba-tiba ternyata bahawa ubat-ubatan ini mempunyai kesan neurotropik yang serius: serentak dengan kesan anti-radang mereka, mereka juga menghalang kerja otak, dan bahkan sehingga pada masa itu terdapat percubaan untuk mencipta sesuatu seperti bahan hipnosis berdasarkan suprastin yang sama. Mengapa ada kesan pada otak menjadi nyata kemudian, ketika reseptor H1 dan H3 mulai dibuka di struktur otak yang berlainan, dan kemudian sinapsis dan sel saraf tersebut ditemukan di mana histamin sudah berfungsi sebagai mediator.

Ternyata pada umumnya terdapat beberapa neuron histamin. Mereka terletak di kawasan yang disebut badan mamillary - kawasan yang agak kecil di bahagian bawah hipotalamus. Secara luaran, badan mamilari ini terlihat seperti penonjolan berpasangan, dan terdapat neuron histamin ini, dan aksonnya menyimpang secara meluas ke seluruh otak. Sebenarnya, mereka adalah salah satu komponen sistem tidur dan bangun tidur. Dan histamin di otak berfungsi sebagai neurotransmitter rangsangan ringan, iaitu, ia adalah salah satu komponen sistem sedemikian untuk mengekalkan tahap terjaga yang cukup tinggi. Dan ternyata jika kita menggunakan antagonis histamin untuk menyekat keradangan, kita secara serentak melambatkan otak, dan ini tidak baik. Oleh itu, pengembangan lebih lanjut dan evolusi farmaseutikal ubat histamin menuju ke arah mengubah molekulnya sehingga mereka dapat melewati penghalang darah-otak yang lebih teruk. Dan antihistamin moden, secara teori, hampir tidak boleh bertindak di otak - idealnya mereka sama sekali tidak boleh melakukannya. Setelah mengambil pil, mereka harus berada di pinggir, melegakan bengkak di suatu tempat di rongga hidung atau di bronkus, dan tidak sampai ke otak.

Sebagai tambahan, ahli farmasi mempunyai idea hebat - untuk mengubah kesan sampingan menjadi yang utama. Sekiranya histamin mengaktifkan otak, dan antagonisnya melambatkan sistem saraf, maka mari kita menjadikan antagonis reseptor histamin seperti itu yang melewati penghalang darah-otak dengan baik, tidak akan mempengaruhi keradangan periferal, tetapi akan berfungsi seperti ubat penenang. Dan idea paradoks ini menjadi kenyataan. Mula-mula molekul yang digunakan sebagai ubat untuk penyakit bergerak. Oleh itu, jika anda merasa sakit di suatu tempat, misalnya di dalam bas, dan jika anda dalam pelayaran, ubat tidak akan menyakitkan. Dan kemudian, berdasarkan ubat-ubatan tersebut, bahan-bahan diciptakan yang sudah berfungsi sebagai penenang dan diposisikan, sudah diedarkan sebagai sebatian yang menenangkan. Dalam kes ini, mereka adalah ubat preskripsi, dan doktor mesti menetapkan ubat ini untuk anda. Ubat anti-kegelisahan histamin adalah tambahan yang sangat penting untuk terapi anti-kegelisahan konvensional, di mana agonis GABA digunakan terutamanya. Sebenarnya, kajian mengenai sifat antihistamin seperti ini baru bermula..

Anandamide adalah neurotransmitter yang baru ditemui pada tahun 1992. Bahan ini telah lama dicari, kerana reseptornya ditemui beberapa tahun sebelumnya, tetapi agonis reseptor ini telah diketahui oleh manusia sejak zaman dahulu lagi, kerana ini adalah racun yang terdapat di banyak tumbuhan, khususnya rami. Kesan ganja dan ganja melalui reseptor cannabinoid yang disebut, dan anandamide adalah mediator semula jadi reseptor cannabinoid ini. Bahkan kanabinoid sendiri ditemui tidak lama dahulu - pada awal 1960-an sebagai sebahagian daripada ganja, hashish, walaupun kesan sebatian ini pada otak manusia telah lama dikenal dan diposisikan sebagai penenang, rekreasi: melegakan semacam tekanan, menaikkan mood, dan euforia ringan. Sudah tentu, mereka yang terlibat dalam otak berminat dengan apa yang sebenarnya berlaku dalam sinapsis di bawah tindakan kanabinoid dan reseptor apa yang ada untuk ini. Ketika anandamide ditemui, semua orang terkejut dengan struktur kimianya, kerana kebanyakan pengantara kami adalah asid amino atau turunan asid amino, molekul yang agak kecil.

Anandamide adalah turunan asid lemak, dan ini adalah keunikan kimianya, keunikannya. Asid lemak adalah komponen membran semua sel kita. Seperti yang anda ketahui, membran sel adalah filem lipid dua lapisan, dan, dengan itu, terdapat pelbagai asid lemak di sana. Salah satunya dipanggil asid arakidonik. Anandamide disintesis daripadanya. Ia boleh bertindak pada reseptor tertentu, dan ketika kita mula mencari reseptor ini dan melihat bagaimana anandamide dilokalisasikan dalam kaitannya dengan reseptor ini, kita sekali lagi melihat keadaan yang benar-benar unik: dalam kes anandamide, penghantaran isyarat tidak pergi dari akson ke sel seterusnya, iaitu, bukan dari pautan presynaptik ke yang pasca-sinaptik, dan, sebaliknya, dari sel sasaran postsynaptik ke akson yang merembeskan pengantara utama tertentu. Sebenarnya, anandamide dan sistem reseptor kanabinoid adalah cara yang agak unik bagi sel sasaran untuk memberitahu akson bagaimana berfungsi, untuk mempengaruhi aktivitinya. Ini adalah maklum balas terpenting yang membolehkan anda mengkonfigurasi sinaps untuk melakukan tugas tertentu dengan cara yang optimum..

Oleh itu, anandamide muncul dalam sitoplasma sel postsynaptic. Kemudian, kerana sifatnya seperti lemak, ia secara bebas melewati membran postsynaptic, memasuki celah sinaptik dan bertindak pada reseptor cannabinoid yang terletak di membran akson. Dan kemudian ternyata bahawa kesan reseptor cannabinoid adalah terutamanya penghambatan, iaitu, pengaktifan mereka menyebabkan penurunan pengambilan kalsium, peningkatan pengambilan kalium dan, secara umum, menghalang rembesan mediator. Sekiranya kita mula melihat di mana reseptor ini berada, kita dapati di otak dan organ dalaman, terutama pada sel yang berkaitan dengan sistem imun. Walau bagaimanapun, ini adalah pelbagai jenis reseptor. Otak mengandungi reseptor cannabinoid jenis I - CB1, dan sel-sel sistem imun - reseptor cannabinoid jenis II. Tetapi di sana-sini kesannya menghalang. Sekiranya kita bercakap mengenai sinapsis, maka ini adalah penurunan pembebasan pelbagai orang tengah.

Reseptor Cannabinoid jenis pertama dioleskan di lapisan nipis di seluruh otak. Mereka juga terdapat di saraf tunjang, sehingga mereka dapat mengatur berbagai fungsi. Oleh itu pelbagai kesan kanabinoid. Mereka mempengaruhi pelbagai komponen aktiviti badan dan jiwa kita. Sebilangan besar reseptor kanabinoid berada pada akson, yang mengeluarkan GABA. Kawalan brek sedang dijalankan. Sekiranya kita menggunakan agonis anandamide atau jika seseorang menghisap ganja, maka banyak kesannya seperti kesan penyekat. Fungsi otak dipertingkatkan. Kesan ciri adalah peningkatan motivasi makanan. Seseorang yang berada di bawah pengaruh ganja makan 3-5 kali lebih banyak daripada orang biasa.

Kenaikan mood sedikit dicatat, dan aktiviti fizikal menjadi kurang, kecuali ucapan. Berbual berlaku, yang merupakan kesan penggunaan ganja. Sekiranya anda menggunakannya dalam jangka masa yang lama dan berterusan, atau jika anda terlalu kerap menggunakan ganja, kesannya akan menjadi lebih kuat. Ketagihan dan ketergantungan dibentuk oleh mekanisme sinaptik. Salah satu kesan yang tidak menyenangkan adalah gangguan ingatan. Pembentukan penagihan dadah menyebabkan penurunan motivasi hidup. Seseorang yang menerima emosi positif dari ubat berhenti berinteraksi secara aktif dengan dunia luar.

Oleh kerana ganja dikaitkan dengan reseptor kanabinoid, reseptor ini sering dianggap sebagai sebahagian daripada sistem ubat. Tetapi sebenarnya, ia adalah blok otak yang paling penting, yang dapat mengawal banyak sinaps. Oleh itu, agonis dan antagonis kanabinoid mempunyai masa depan yang hebat sebagai ubat yang dapat mengawal selera makan, mood dan tahap pengujaan sel saraf. Dengan menggunakan agonis reseptor cannabinoid, aktiviti neuron dapat ditekan. Agonis ini adalah kumpulan ubat antiepileptik yang menjanjikan. Perkara yang sama dapat dikatakan untuk penyakit Alzheimer, kerana penyakit ini dicirikan oleh terlalu banyak aktiviti sel kortikal. Sekiranya kita mempunyai agonis reseptor kanabinoid yang mengurangkan aktiviti reseptor NMDA untuk glutamat, maka kita akan mempunyai ubat yang berkesan. Tetapi ia perlu diubah agar tidak mempengaruhi pusat emosi positif, tetapi tidak memberi kesan narkotik. Di samping itu, pengembangan analgesik berdasarkan aktiviti reseptor kanabinoid sedang dijalankan, dan semua ini sangat menjanjikan..

CANNABISNEWS.RU

BERITA HEMP - SEMUA TENTANG HEMP, MARIHUAN DAN HASHISH

7 tumbuhan yang mengandungi kanabinoid terapeutik

Cannabinoid adalah istilah yang meluas dalam industri ganja, tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis kanabinoid yang berlaku secara semula jadi?
Phytocannabinoids adalah kanabinoid yang dihasilkan oleh tumbuhan.
Endocannabinoids adalah kanabinoid yang dihasilkan pada manusia dan haiwan.
Cannabinoid sintetik adalah cannabinoid yang dihasilkan di makmal.
Menariknya, ganja bukanlah satu-satunya tumbuhan yang menghasilkan penyembuhan fitokannabinoid. Banyak makanan super (dan bunga) mengandungi sebatian penyembuhan yang memberi tenaga kepada sistem endocannabinoid kita.
Secara rasmi, istilah "makanan super" tidak ada dalam sains, tetapi ada makanan yang benar-benar berbeza dengan sifat berguna mereka daripada yang lain. Itulah sebabnya pakar pemakanan telah memberikan mereka awalan "super".
Makanan super adalah makanan yang secara serentak mengandungi jumlah nutrien maksimum, sekaligus membantu tubuh membakar lemak, dan juga merupakan sumber antioksidan yang kuat yang dapat mengurangkan kesan radikal bebas.
Terdapat juga tumbuhan yang mengandungi sebatian yang meniru aktiviti biologi cannabinoid klasik, tetapi mempunyai struktur yang sedikit berbeza. Mereka dipanggil sebatian cannabimimetic..

Koko kaya dengan anandamide, endocannabinoid yang dihasilkan secara semula jadi di otak manusia

Koko (Theobroma cacao)
Theobroma cacao, secara harfiah diterjemahkan sebagai "koko, makanan para dewa," adalah makanan super yang mengandungi banyak sifat terapeutik. Koko mengandungi beberapa bahan kimia otak senang yang berbeza seperti theobromine, phenylethylamine, tryptophan, dan anandamide..
Koko kaya dengan anandamide, endocannabinoid yang dihasilkan secara semula jadi di otak manusia; ia mengatur mood, ingatan, selera makan dan persepsi kesakitan. Anandamide dikenali sebagai neurotransmitter "kebahagiaan" kerana menghasilkan kesan "tinggi" euforia - sering disebut sebagai versi semula jadi THC.
Anandamide, berasal dari tumbuh-tumbuhan (seperti koko), bertahan lama di dalam badan, menghasilkan perasaan gembira. Koko dan ganja adalah satu-satunya tumbuhan yang diketahui mengandungi sebatian yang mengikat reseptor tertentu di otak manusia sebagai "kunci dan kunci".
Untuk mendapatkan semua manfaat kesihatan dari koko, penting untuk menggunakan koko mentah dan organik daripada diproses, seperti coklat susu.

Lada hitam (Piper nigrum) mengandungi jumlah terpena beta-caryophylline yang tinggi

Lada hitam (Piper nigrum)
Ramuan ubat kuat yang mengejutkan mempunyai banyak persamaan dengan ganja. Ia bukan sahaja mengandungi tahap terpena beta-caryophylline yang tinggi, yang bertanggung jawab untuk bau lada pada jenis ganja seperti OG Kush, Trainwreck, dan Girl Scout Cookies, tetapi juga memulakan tindak balas fisiologi pada reseptor cannabinoid 2 (CB2). Lada hitam juga mengencangkan sistem endocannabinoid. Herba dinamik ini memberikan sifat anti-radang yang kuat yang membantu melegakan sakit artritis dan osteoporosis.

Echinacea merangkumi sistem endokannabinoid (reseptor CB1) dengan kanabimimetik, bukan kanabinoid

Echinacea (Echinacea)
Ia biasanya digunakan sebagai ubat untuk selesema. Tetapi echinacea sebenarnya mempunyai banyak kaitan dengan ganja. Echinacea merangkumi sistem endokannabinoid (reseptor CB1) dengan kanabimimetik, bukan kanabinoid. Interaksi dengan sistem endokannabinoid inilah yang membolehkan Echinacea mengurangkan kegelisahan, migrain, keletihan, dan artritis. N-alkylamides (NAA) yang terdapat di echinacea sangat mirip dengan THC yang terdapat dalam ganja dan bertanggungjawab untuk mengatur sistem imun, kesakitan dan keradangan..

Truffle hitam mencipta anandamide yang sama, "molekul bahagia" seperti ganja dan koko

Truffle Hitam (Tuber melanosporum)
Baru-baru ini, para penyelidik Itali mendapati bahawa truffle hitam mencipta anandamide yang sama, "molekul bahagia" seperti ganja dan koko. Seperti disebutkan sebelumnya, anandamide adalah endocannabinoid yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh yang mengatur persepsi mood dan kesakitan dengan mengikat CB1 (reseptor cannabinoid 1).
Menariknya, penyelidik Mauro Maccarone, yang mengkaji anandamide dalam truffle hitam, menyatakan bahawa truffle jauh lebih tua daripada ganja. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa truffle hitam berasal kira-kira 156 juta tahun yang lalu, sementara ganja dipercayai hanya 70-110 juta tahun yang lalu..

Kebun sayur Akmella menyekat reseptor kesakitan pada ujung sarafnya

Taman acmella (Acmella oleracea)
Ia telah lama digunakan sebagai gel penghilang rasa sakit di wilayah Amazon. Berkat penyelidikan di University of Cambridge, didapati bahawa kebun acmella menyekat reseptor kesakitan pada ujung saraf mereka. Sebatian yang menyebabkan penghilang rasa sakit yang berkesan dari bunga ini adalah cannabinoids yang disebut N-isobutylamides, yang mempengaruhi reseptor CB2 dan mengatur kesakitan dan keradangan di seluruh badan.

Heartwort (Radula marginata) mengandungi sejumlah besar cannabinoid yang disebut asid perrottethinenic, yang menyerupai THC

Hati (Radula marginata)
Dikenal kerana kemampuannya merawat masalah hati, pundi kencing, dan pundi hempedu, penduduk asli Selandia Baru ini mengandungi sejumlah besar cannabinoid yang disebut asid perrottethinenic yang menyerupai THC. Walaupun kelenjar hati tidak mempunyai kesan psikotropik, ia dipercayai mengikat reseptor CB1. Seperti ganja, hati berkesan dalam merawat bronkitis dan penyakit pernafasan kronik..

Kava adalah minuman kebangsaan Fiji. Ia dibuat dengan mencampurkan akar kava serbuk, juga disebut lada memabukkan, dengan air