Anomali rahim

Semua kandungan iLive ditinjau oleh pakar perubatan untuk memastikannya setepat dan faktual mungkin.

Kami mempunyai garis panduan yang ketat untuk pemilihan sumber maklumat dan kami hanya menghubungkan ke laman web terkemuka, institusi penyelidikan akademik dan, di mana mungkin, penyelidikan perubatan yang terbukti. Harap maklum bahawa nombor dalam tanda kurung ([1], [2], dll.) Adalah pautan interaktif untuk kajian sedemikian.

Sekiranya anda yakin bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman atau dipersoalkan, pilih kandungannya dan tekan Ctrl + Enter.

 • Kod ICD-10
 • Sebab-sebabnya
 • Faktor-faktor risiko
 • Patogenesis
 • Gejala
 • Bentuk
 • Diagnostik
 • Apa yang perlu dikaji?
 • Cara meneliti?
 • Rawatan
 • Siapa yang hendak dihubungi?

Kedudukan alat kelamin yang tidak normal harus difahami sebagai penyimpangan berterusan dari kedudukan tipikal ("normal") mereka, biasanya disertai dengan fenomena patologi. Kedudukan alat kelamin berubah dengan usia. Pada masa kanak-kanak, rahim terletak lebih tinggi daripada semasa baligh. Pada usia tua, sebaliknya, lebih rendah, sering menyimpang ke belakang.

Kod ICD-10

Penyebab keabnormalan di lokasi rahim

Pada kedudukan alat kelamin wanita, gangguan (anomali) relatif sering diperhatikan, yang terutama sekunder dan bergantung pada pelbagai proses patologi yang berlaku baik di alat kelamin dan di luar rahim dan lampirannya. Gangguan yang diperhatikan dalam kes ini tidak hanya ditentukan oleh pencampuran rahim, tetapi juga bergantung pada penyakit yang mendasari yang menyebabkan anomali ini. Lebih jarang, kedudukan rahim yang tidak normal adalah kongenital.

Penyebab hiperantefleksia juga boleh menjadi pemendekan ligamen sacro-uterine kerana proses keradangan kronik yang berpanjangan. Dalam kes seperti itu, disebabkan oleh pengecutan ligamen sacro-uterine, kawasan lampirannya ke rahim ditarik ke belakang, dan badan mendekati serviks.

Antara sebab retrofleksi, organik (penurunan nada rahim dan ligamennya dalam infantilisme, sindrom asthenik, trauma kelahiran, keradangan, tumor rahim dan ovari) dan konstitusional (15% wanita dewasa yang sihat secara seksual mengalami retrodeviation).

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor yang memastikan kedudukan normal organ kelamin wanita adalah:

 • nada kemaluan sendiri;
 • hubungan antara organ dalaman dan aktiviti terkoordinasi diafragma, dinding perut dan lantai pelvis;
 • menggantung, memasang dan menyokong radas rahim.

Patogenesis

Posisi khas secara konvensional dianggap sebagai kedudukan organ kelamin pada wanita yang sihat, matang seksual, tidak hamil dan tidak menyusui yang berada dalam kedudukan tegak dengan pundi kencing dan rektum kosong. Dalam kes ini, rahim menempati kedudukan median di pelvis kecil, bahagian bawah rahim tidak menonjol di atas satah pintu masuk ke pelvis kecil, bahagian faraj serviks berada pada tahap pesawat yang melewati tulang belakang sciatic. Fundus rahim menghadap ke atas dan anterior, bahagian faraj serviks - ke bawah dan belakang. Seluruh paksi rahim sedikit condong ke anterior (anieversio). Selekoh terbentuk antara badan dan serviks. Sudut yang dihasilkan tidak jelas dan terbuka secara anterior (antefleksio).

Nada kemaluan yang betul bergantung pada fungsi semua sistem badan yang betul. Penurunan nada mungkin dikaitkan dengan penurunan tahap hormon seks, pelanggaran keadaan fungsi sistem saraf, perubahan yang berkaitan dengan usia.

Hubungan antara organ dalaman (usus, omentum, parenchymal dan organ genital) membentuk kompleks tunggal kerana hubungan langsung antara satu sama lain. Ini membentuk lekatan kapilari, yang, bersama-sama dengan kandungan gas usus, membantu mengimbangi keparahan organ dalaman dan membatasi tekanan mereka pada alat kelamin.

Alat gantung terdiri daripada ligamen bulat dan lebar rahim, ligamen suspensi sendiri dan ovari.

Alat pemasangan merangkumi ligamen sacro-uterine, cardinal, utero-vesicular dan vesicopubic.

Alat sokongan dilambangkan oleh otot-otot dasar pelvis, septum vesicovaginal, septum rektovaginal dan tisu penghubung yang padat yang terletak di dinding lateral faraj.

Gejala anomali di lokasi rahim

Gejala hiperantefleksia sesuai dengan penyakit yang mendasari (gejala infantilisme, keradangan, dll.). Oleh kerana retroflection bukanlah penyakit bebas, gambaran klinikalnya ditentukan oleh gejala penyakit yang menyebabkan retroflection - sakit, disfungsi organ jiran, disfungsi fungsi haid dan sekretori. Retrofleksi perlembagaan tidak simptomatik dan dikesan secara kebetulan semasa pemeriksaan rutin.

Bentuk

Perpindahan rahim boleh berlaku di sepanjang satah menegak (atas dan bawah), di sekitar paksi membujur dan di sepanjang satah mendatar.

Perpindahan rahim di sepanjang satah menegak merangkumi peningkatan rahim, prolaps, prolaps dan eversi rahim. Apabila dinaikkan, rahim bergeser ke atas, bahagian bawahnya terletak di atas bidang pintu masuk ke pelvis kecil, dan bahagian vagina serviks berada di atas bidang tulang belakang. Peningkatan patologi rahim berlaku dengan pengumpulan darah haid di faraj kerana atresia selaput dara atau faraj bawah, dengan tumor faraj dan rektum yang besar, dengan efusi inflamasi di ruang Douglas. Peningkatan (ketinggian) rahim juga dapat terjadi ketika menyatu dengan dinding perut anterior setelah laparotomi (bahagian cesarean, ventrofixation).

Bila keturunan (descensus uteri) rahim terletak di bawah tahap normal, bagaimanapun, bahagian serviks faraj, walaupun ketika meneran, tidak menonjol dari celah kemaluan. Sekiranya serviks menonjol di luar celah kemaluan, mereka bercakap mengenai prolaps rahim (prolapsus uteri).Bezakan antara prolaps uterus yang tidak lengkap dan lengkap. Sekiranya rahim prolaps tidak lengkap, hanya bahagian leher rahim yang keluar dari faraj, dan badan rahim terletak lebih tinggi, di luar celah kemaluan. Dengan prolaps uterus yang lengkap, serviks dan badan rahimnya terletak di bawah celah genital. Prolaps dan prolaps rahim disertai dengan prolaps faraj.

Penukaran rahim sangat jarang berlaku. Dengan anomali ini, membran serous terletak di dalam, dan selaput lendir berada di luar, badan rahim terbalik terletak di dalam faraj, dan serviks, yang terpaku di bilik kebal, terletak di atas paras badan.

Pembalikan rahim dalam kebanyakan kes berlaku dengan pengurusan tempoh selepas bersalin yang tidak betul (memerah plasenta, menarik tali pusat untuk mengeluarkan plasenta) dan lebih jarang apabila tumor dengan kaki pendek yang tidak dapat dikeluarkan dikeluarkan dari rahim.

Perpindahan rahim di sekitar paksi membujur mempunyai dua bentuk: putaran rahim (putaran badan dan serviks dari kanan ke kiri atau sebaliknya) dan putaran rahim (torsio uteri). Apabila rahim dipusingkan, badan rahim berpusing di kawasan segmen bawah dengan serviks yang tidak bergerak.

Perpindahan rahim pada satah mendatar boleh terdiri daripada beberapa jenis: perpindahan seluruh rahim (antepositio, retropositio, dextropositio dan sinistropositio), kecenderungan rahim yang tidak teratur (retroversio, dextroversio, sinistroversio) dan keretakan patologi rahim.

Perpindahan seluruh rahim boleh dalam empat bentuk; antepositio, retropositio, dextropositio dan sinistropositio.

Biasanya, sudut yang tidak jelas terbentuk di antara badan dan serviks, terbuka ke depan. Walau bagaimanapun, dengan selekoh patologi, sudut ini boleh menjadi akut, terbuka secara anterior (hyperanteflexio) atau posterior (retroflexio).

Dari semua jenis anomali pada kedudukan organ genital, kepentingan klinikal yang paling penting adalah anjakan rahim ke bawah (prolaps), retrodeviations (anjakan posterior, terutamanya retroflection) dan antefleksia patologi (hyperantaflexia).

Hiperantheflexia, sebagai peraturan, ia menyertai infantilisme seksual - ukuran serviks melebihi panjang badan rahim. Apabila hyperantheflexia, rahim tidak menutupi pundi kencing, gelung usus menembusi antara pundi kencing dan rahim, memberi tekanan pada pundi kencing. Pendedahan yang berpanjangan boleh menyebabkan pundi kencing dan vagina bergeser ke bawah.

Bila retrofleksi sudut antara badan dan serviks tidak terbuka secara anterior, seperti pada posisi normal, tetapi ke belakang. Dalam kes ini, badan rahim diarahkan ke belakang, dan serviks agak ke anterior. Dengan susunan rahim ini, kedudukan normal organ dalaman terganggu. Pundi kencing tidak dilindungi oleh rahim, gelung usus menembusi ke ruang vesicouterine dan menekan pada dinding pundi kencing dan di permukaan depan rahim. Oleh itu, retrofleksi adalah faktor risiko prolaps genital..

Diagnosis anomali di lokasi rahim

Diagnosis retroflection tidak menimbulkan kesukaran. Dengan pemeriksaan vagina, terbukti bahawa serviks menghadap ke anterior, badan rahim terletak di belakang dan ditentukan melalui fornix posterior, antara badan dan serviks, sudut terbuka ke belakang. Dengan retrofleksi mudah alih, seringkali dimungkinkan untuk membawa rahim ke kedudukan yang betul, dengan retrofleksi tetap, sebagai peraturan, tidak mungkin mengeluarkannya.

Anomali kedudukan organ dalaman

Anomali pada kedudukan alat kelamin - penyimpangan berterusan mereka dari penyetempatan anatomi normal, yang boleh menyebabkan manifestasi patologi.

492 Ginekologi Praktikal

Faktor etiologi:

♦ tumor terletak di alat kelamin (fibroid rahim, cystoma ovari, dll.) Atau di luarnya (tumor rektum, pundi kencing);

♦ penyakit radang, lekatan pada pelvis kecil, yang menyebabkan fiksasi rahim ke peritoneum parietal;

An anomali perkembangan organ kelamin;

♦ kerosakan pada alat perineum, vagina, ligamen;

♦ penyakit yang diperoleh yang mengurangkan nada tisu genital;

♦ hypoestrogenism dalam tempoh selepas menopaus.

Jenis anomali Terdapat beberapa pilihan untuk anomali pada kedudukan alat kelamin:

1. Kedudukan patologi (positio) dan kecenderungan (versio) rahim.

2. Membengkokkan badan rahim (flexio).

3. Putaran (rotatio) dan putaran (torsio) rahim.

4. Perpindahan rahim dalam bidang menegak: menaikkan (elevatio), turun (turun naik) dan prolaps (prolapsus), inversi rahim (inversio).

Kedudukan patologi (positio) - penyimpangan paksi longitudinal rahim dari garis tengah pelvis. Di antara kedudukan rahim yang tidak betul (anjakan pada satah mendatar), jenis berikut dibezakan:

Anteposition (antepositio) - anjakan rahim ke hadapan. Sebagai fenomena fisiologi, ia diperhatikan dengan limpahan rektum. Mungkin disebabkan oleh pembengkakan ruang rektum-rahim atau kehadiran eksudat di dalamnya.

Retroposisi (retropositio) - anjakan punggung rahim sambil mengekalkan arah paksi rahim yang betul. Berlaku ketika pundi kencing melimpah, massa pelvis yang terletak di hadapan rahim.

Lateroposition (lateropositio) - anjakan rahim ke sisi. Lateroposition dapat diperhatikan pada tumor pelvis, infiltrat inflamasi tisu peri-rahim, terdapat dua jenis:

Bab 11. Anomali kedudukan organ genital 493

1. Dextroposition (decstropositio) - anjakan rahim ke kanan.

2. Sinistroposition (sinistropositio) - anjakan rahim ke kiri.

Kecenderungan patologi (versio) - anjakan badan rahim ke satu sisi, dan serviks ke sisi lain. Ia berlaku akibat proses keradangan pada tisu pelvis dan alat ligamen organ kelamin dalaman. Terdapat kecenderungan patologi rahim:

1. Anteversio (anteversio) - badan rahim dipindahkan ke anterior, dan serviks - posterior.

2. Retroversion (retroversio) - badan rahim dipindahkan ke belakang, dan serviks dipindahkan ke anterior.

3. Dextroversion (dectroversio) - badan rahim condong ke kanan, dan serviks - ke kiri.

4. Sinistroversio (sinistroversio) - badan rahim condong ke kiri, dan serviks - ke kanan.

Bengkok (flexio) badan rahim berbanding serviks. Jenis lenturan rahim:

1. Hyperanteflexio (hyperanteflexio) - lenturan patologi rahim secara anterior, apabila sudut akut terbentuk antara badan dan serviks, terbuka secara anterior (biasanya - sudut yang tidak jelas, terbuka secara anterior).

Hyperantheflexia sering menyertai infantilisme seksual (ukuran serviks melebihi panjang badan rahim), lebih jarang - hasil proses keradangan pada organ pelvis, ligamen sacro-rahim. Apabila hyperantheflexia, pundi kencing tidak menutupi rahim, sementara gelung usus menembusi antara rahim dan pundi kencing, memberi tekanan pada yang terakhir. Dengan pendedahan yang berpanjangan, pundi kencing dan vagina boleh bergerak ke bawah. Hipomenorea, algomenorea, sakit pelvis berterusan, dispareunia, dan kemandulan diperhatikan. Perubahan struktur dan fungsional yang terdapat pada hipoplasia rahim sering dijumpai: serviks mempunyai bentuk kerucut, badannya kecil, nisbah antara badan dan serviks sepadan dengan masa kanak-kanak, ketika panjang serviks mendekati atau melebihi ukuran badan rahim. Di samping itu, diperhatikan

494 Ginekologi Praktikal

kelemahan alat ligamen, yang menyebabkan perpindahan rahim (hiperanfefleksia bersudut akut) ke belakang.

2. Retroflexion (retroflexio) - selekoh rahim badan melengkung ke belakang dengan pembentukan sudut antara badan dan serviks, terbuka ke belakang, dengan badan rahim diarahkan ke belakang, dan serviks - anterior. Pundi kencing tidak dilindungi oleh rahim, sementara gelung usus menembusi ke ruang vesicouterine dan menekan pada dinding pundi kencing dan di permukaan anterior badan rahim. Dengan pemeriksaan faraj, serviks menghadap ke anterior, badan rahim terletak di belakang dan ditentukan melalui fornix posterior, antara badan dan serviks, sudut terbuka ke belakang.

3. Retrodeviatio adalah gabungan retroflection dan retroversion. Terdapat dua pilihan untuk perubahan semula: mudah alih dan tetap. Penyebab keadaan ini adalah gangguan anatomi dan fisiologi (penurunan nada alat sokongan, gantung dan pemasangan organ genital), penurunan berat badan yang tajam, pengurusan masa selepas bersalin yang tidak betul. Retrodeviation yang tetap pada rahim berkembang akibat penyakit radang sebelumnya pada organ kelamin wanita, endometriosis luaran, tumor organ pelvis. Dengan retrodeviation tetap, rasa sakit di bahagian bawah perut dan sakrum, hiperpolimenorea, senggugut algo, disfungsi organ pelvis, keguguran diperhatikan.

Putaran (rotatio) rahim. Semasa berpusing, rahim dipusingkan dengan paksi membujur. Ia berlaku akibat keradangan ligamen sacro-uterine, pemendekannya, dan juga apabila terdapat tumor pelvis yang terletak di belakang dan di sisi rahim.

Putaran (torsio) rahim - putaran badan rahim di segmen bawah dengan serviks tetap. Sebab-sebab keadaan ini adalah:

♦ formasi volumetrik unilateral pelengkap rahim;

♦ nod myomatous subserous besar pada rahim.
Perpindahan organ genital dalaman pada satah menegak
tulang

Ketinggian (elevatio) rahim - anjakan ke atas, sementara bahagian bawah rahim terletak di atas pintu masuk ke pelvis kecil, dan vagina

Bab P. Anomali kedudukan organ genital 495

bahagian serviks di atas satah tulang belakang. Antara sebab perkembangan patologi ini adalah:

1. Punca fisiologi (limpahan pundi kencing dan rektum).

2. Sebab patologi:

• pengumpulan darah haid di faraj kerana selaput dara atau atresia faraj yang lebih rendah;

• tumor faraj dan rektum yang besar;

• efusi inflamasi yang dikemas di rongga rektum-rahim;

• peleburan rahim dengan dinding perut anterior selepas laparotomi (bahagian caesar, ventrofixation).

Descensus dan prolapsus rahim dan vagina diperincikan di bahagian 11.3..

Manifestasi klinikal pada pesakit dengan kedudukan organ genital yang tidak normal ditentukan oleh proses patologi utama yang menyebabkan ini atau anomali kedudukan itu. Rawatan untuk semua anomali pada kedudukan organ kelamin pertama sekali harus bertujuan untuk memperbaiki penyakit yang mendasari.

Pemindahan organ

Penerangan umum mengenai penyakit ini

Ini adalah anomali asal semula jadi yang sangat jarang berlaku, di mana semua organ dalaman atau satu organ tunggal disusun mengikut urutan cermin..

Artinya, organ terletak sebaliknya: jantung berada di sebelah kanan, dan tidak seperti yang biasa kita lakukan di sebelah kiri, pundi hempedu dan hati terletak di sebelah kiri, dan perut dengan limpa terletak di sebelah kanan. Kedudukan terbalik ini juga boleh mempengaruhi paru-paru. Dengan transposisi paru-paru, akan ada paru-paru tiga-lobus di sebelah kiri, dan paru-paru dua-lobus di sebelah kanan. Ini juga berlaku untuk semua saluran darah dan limfa, saraf dan usus..

Kelaziman dan jenis transposisi organ dalaman

Sekiranya puncak jantung diarahkan ke kanan, dan semua organ lain terletak pada gambar cermin, anomali ini disebut transposisi organ dengan dextrocardia..

Sekiranya jantung diletakkan di sebelah kiri dada, dan semua organ dalaman lain terbalik, maka kes seperti itu disebut transposisi organ dengan penyakit jantung kiri..

Jenis anomali pertama lebih biasa, dengan dextrocardia berlaku pada 1 orang dalam 10 ribu. Dengan jenis transposisi kedua untuk 22 ribu orang, hanya satu orang dengan penyakit jantung kiri yang berlaku.

Organ yang terdapat dalam gambar cermin dibandingkan dengan kedudukan normal organ dengan levocardia dan dextrocardia tanpa transposisi organ dalaman sangat berbahaya bagi kehidupan manusia.

Sebab-sebab susunan organ terbalik

Pekerja perubatan belum membuktikan sebab untuk mengembangkan anomali semula jadi yang serius..

Lokasi organ tidak dipengaruhi oleh usia ibu bapa, tidak juga kewarganegaraan, atau genetik. Semua orang istimewa itu mempunyai anak dengan susunan organ dalaman yang normal. Ini bermaksud bahawa transposisi bukanlah penyakit keturunan..

Para saintis telah memperhatikan bahawa agak banyak kes dextrocardia berlaku pada orang dengan trisomi pada kromosom ketiga belas (dengan apa yang disebut sindrom Patau). Dalam kes ini, hanya jantung yang terletak di belakang, dan semua organ dalaman yang tidak berpasangan berada dalam urutan normal.

Gejala dan diagnosis pemindahan organ

Sekiranya seseorang tidak mengalami kecacatan jantung kongenital, maka tidak ada susunan organ tertentu yang dapat dikesan oleh tanda-tanda luaran.

Banyak orang mengetahui ciri mereka setelah bertahun-tahun hidup, ketika mereka menghadapi beberapa masalah kesihatan yang serius yang sama sekali tidak berkaitan dengan penempatan organ..

Dengan penyakit jantung kongenital, bayi segera didiagnosis melakukan transposisi semasa kardiogram dan ultrasound.

Pada orang yang mengalami dextrocardia, kecacatan jantung kongenital berlaku dalam 5-10 peratus. Bagi transposisi dengan penempatan jantung yang normal (dengan levocardia), kecacatan jantung dikesan pada hampir 95% orang.

Pada masa ini, sehingga seseorang mengetahui ciri-ciri anatominya, walaupun pada usia beberapa bulan, doktor menetapkan pemeriksaan perubatan untuk bayi untuk mendiagnosis awal anomali ini..

Komplikasi peralihan organ dalaman

Susunan organ dalam gambar cermin, jika seseorang tidak mengetahui tentangnya, sering menyukarkan membuat diagnosis yang betul. Bagaimanapun, semua tanda dan gejala (sakit di bahagian sisi, perut) akan timbul dari sisi "salah". Katakan seseorang yang mengalami transposisi akan mengalami radang usus buntu, dia akan mengadu sakit di sudut kiri bawah perut; akan ada masalah dengan limpa, doktor boleh dikaitkan dengan masalah hati atau pundi hempedu.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui ciri-ciri anatomi anda. Di Barat, orang kurang upaya memakai rantai kunci khas, gelang atau tatu dengan diagnosis dan jenis transposisi yang tepat..

Kawasan transplantasi pada orang dengan transposisi menyebabkan kesukaran besar. Bagaimanapun, pada dasarnya, penderma adalah orang dengan lokasi organ dalaman dan saluran darah yang betul. Mengganti satu organ dengan organ yang lain dengan adanya lokasi terbalik adalah proses yang sangat kompleks dan memerlukan kelayakan tinggi doktor transplantasi, kerana kapal yang terletak dengan betul, saraf mesti berubah seperti cermin sehingga organ baru berakar dan tidak putus.

Makanan berguna untuk pemindahan organ

Sekiranya tidak ada kecacatan jantung atau penyakit kongenital lain, seseorang boleh menjalani aktiviti kehidupan yang benar-benar normal. Makanan harus berkalori tinggi, sihat, mengandungi semua unsur makro dan mikro, vitamin, enzim yang diperlukan untuk kehidupan normal manusia.

Sekiranya anda mempunyai penyakit, anda perlu menyesuaikan diet anda bergantung pada masalah yang dikenal pasti. Segala bentuk pemakanan atau diet harus dibincangkan dengan pegawai perubatan yang berkelayakan yang akan menunjukkan semua cadangan.

Ubat tradisional untuk pemindahan organ

Dengan transposisi organ, ubat-ubatan rakyat hanya dapat bertindak sebagai tambahan untuk menyelesaikan masalah yang menimpa orang yang "istimewa".

Sekiranya terdapat gangguan serius dalam fungsi organ, diperlukan rawatan perubatan yang berkelayakan. Dalam keadaan tidak harus seseorang secara bebas mendiagnosis dan menetapkan terapi perubatan. Sekiranya anda tidak mengetahui tentang keanehan anda, anda boleh "menyembuhkan" organ yang sihat, tetapi organ yang terjejas akan terus sakit dan penyakitnya hanya akan berlanjutan. Diagnostik harus dilakukan dengan menggunakan pemeriksaan perubatan dan peralatan moden.

Produk berbahaya dan berbahaya dari pemindahan organ

Seseorang dengan susunan organ seperti cermin sangat digalakkan untuk menjalani gaya hidup sihat dan hanya memasukkan makanan yang sihat dalam diet mereka. Alkohol, tembakau, lemak trans, penyebaran, campuran herba, soda bergula, makanan segera dan semua makanan bukan hidup lain harus dikecualikan dari diet..

Sekiranya terdapat reaksi alergi, produk yang mengandungi alergen harus dikecualikan. Senarai produk berbahaya boleh dilanjutkan kerana penyakit kongenital atau penyakit lain. Pendekatan peribadi untuk setiap orang secara individu adalah penting di sini, dengan mengambil kira semua ciri tubuhnya.

Topik 20 Anomali kedudukan organ genital dalaman

ANOMI DALAM KEDUDUKAN DALAMAN

Tempoh pelajaran - 6 jam.

Tujuan pelajaran: untuk mengkaji dengan pelajar penyebab utama patologi lokasi organ genital dalaman, klasifikasi, bentuk klinikal penyakit ini; gejala, kaedah diagnostik, diagnosis pembezaan, rawatan dan langkah pencegahan.

Pelajar harus mengetahui: kedudukan normal organ kelamin wanita; faktor yang menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan normal organ genital dalaman pada pelvis kecil (gantung dan alat sokongan rahim), klasifikasi anomali pada kedudukan organ genital wanita, gejala klinikal pelbagai bentuk manifestasi patologi ini; diagnostik, diagnostik pembezaan, kaedah rawatan dan pencegahan.

Pelajar harus dapat: kumpulkan anamnesis, cari aduan, perhatikan anamnesis khas dan sejarah perkembangan penyakit ini. Periksa pesakit, lakukan pemeriksaan faraj, pemeriksaan dengan cermin. Untuk mendiagnosis, mengembangkan rancangan untuk pengurusan dan rawatan pesakit, menentukan skop operasi, mengetahui persiapan dan taktik pra operasi pada masa selepas operasi, serta prinsip operasi yang digunakan untuk patologi ini, bergantung pada usia pesakit, keparahan proses patologi, penyakit ekstragenital bersamaan.

Lokasi pelajaran: bilik latihan, jabatan ginekologi, bilik operasi, wad pasca operasi.

Peralatan: jadual, slaid, sejarah kes, filem demonstrasi.

Rancangan organisasi pelajaran:

Masalah organisasi, penegasan topik - 10 min.

Kawalan pengetahuan pelajar - 35 min.

Pengawasan pesakit, analisis klinikal sejarah kes, pemeriksaan pesakit di bilik pemeriksaan, kehadiran di operasi, menyelesaikan masalah keadaan - 205 min.

Menyimpulkan hasil pelajaran, penilaian pengetahuan pelajar - 20 min.

Isi pelajaran

Prolaps dan prolaps organ genital dalaman wanita adalah patologi yang kerap; dalam struktur morbiditi ginekologi, patologi ini menyumbang sehingga 28%. Sebagai peraturan, penyakit ini bermula pada usia pembiakan dan selalu berkembang. Prolaps dan prolaps organ genital dalaman merujuk kepada anomali pada kedudukan alat kelamin..

Anomali dalam kedudukan organ kelamin dalaman wanita boleh menjadi kongenital dan diperolehi. Ini atau kedudukan organ genital dalaman selalu dikaitkan dengan kedudukan rahim, iaitu, dalam aspek anatomi dan topografi, organ tengah pelvis kecil. Oleh itu, adalah perlu untuk mengkaji pelbagai kedudukan rahim dalam keadaan fisiologi dan patologi..

Adalah kebiasaan memanggil kedudukan rahim seperti itu ketika berada di tengah pelvis kecil dengan pundi kencing dan rektum kosong, bahagian bawahnya berada pada tahap satah pintu masuk ke pelvis kecil, os serviks luaran pada tahap satah bahagian sempit rongga pelvis (garis interspinal). Sudut yang dibentuk oleh serviks dan badan rahim kelihatan tidak jelas (kira-kira 100), terbuka secara anterior (anteflexiouteri). Sekiranya serviks menghadap ke sakrum, dan fundus rahim ke pangkal rahim, kedudukan ini dilambangkan dengan istilah anteversiouteri. Oleh itu, kedudukan rahim (normal) khas di pelvis ditentukan oleh istilah anteflexioversiouteri.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan normal alat kelamin di pelvis kecil:

Nada intrinsik organ genital, yang bergantung pada fungsi semua sistem tubuh yang betul (keadaan sistem saraf, keadaan peredaran darah dan tahap hormon seks dalam darah yang beredar, penurunan nada akibat penyakit, atrofi pikun).

Hubungan antara organ dalaman, aktiviti terkoordinasi diafragma, dinding perut dan lantai panggul.

Suspensi dan alat sokongan rahim:

a) alat gantung merangkumi: ligamen bulat rahim, ligamen lebar, otot rektum-rahim, ligamen ovari sendiri, ligamen voronik;

b) alat sokongan terdiri daripada: ligamen utama, ligamen sacro-uterine, otot dan fasia dari dasar pelvis.

Anomali genital

Pada salpingitis akut, dinding tiub fallopi menjadi menebal dan berdarah penuh. Tanda-tanda edema yang ketara ditentukan pada fimbriae dan lipatan membran mukus, bentuk keradangan fibrin pada membran serous. Dalam lumen tiub, nanah terkumpul, yang disembunyikan dari ampul. Di bawah epitel.

Kista folikular, yang terdapat di hampir setiap ovari, sering berganda, terletak di korteks dan jarang melebihi 10-15 mm. Permukaan dalamannya licin, isinya telus, berair. Jarang sekali, kista yang lebih besar mungkin melonjak di atas permukaan dan bahkan mempunyai pedikel.

Di zon pembentukan epitel skuamosa berstrata pada pesakit dengan jangkitan virus, sel-sel dari jenis parabasal telah disahkan, dan sudah ada tanda-tanda perubahan, terletak di seluruh sepertiga bahagian bawah lapisan epitel, yang biasanya memenuhi syarat sebagai manifestasi bentuk displasia ringan.

Kekerapan displasia CM yang disahkan secara histologi, menurut data kita sendiri, pada wanita yang tidak hamil yang disebabkan oleh HSV adalah 12.3 ± 3.2%, yang jauh lebih rendah daripada HPV - 20.9 ± 3.8%. Situasi yang serupa berterusan semasa kehamilan [P. S. Rusakevich, 2000].

Selama dekad yang lalu, terdapat kemajuan yang signifikan dalam kajian etiologi, patogenesis, diagnosis dan rawatan penyakit radang kronik pelengkap rahim pada wanita usia reproduktif. Walaupun begitu, salpingo-oophoritis kronik (CSO) terus menduduki salah satu.

Klasifikasi moden perubahan patologi pada serviks didasarkan pada data histologi, serta pada hasil kolpo- dan servikoskopi. Pada masa yang sama, praktiknya tidak ada istilah yang ketinggalan zaman..

Pesakit dengan ektopia, sebagai peraturan, tidak menunjukkan aduan. Walau bagaimanapun, dengan adanya proses keradangan bersamaan rahim, pelengkap dan farajnya, serta dalam kombinasi dengan proses latar belakang serviks lain, aduan keputihan, sakit, kadang-kadang bersentuhan atau ante- dan menangguhkan.

Anomali kedudukan organ genital. Gejala dan kursus. Rawatan

Dalam keadaan normal, rahim terletak di tengah pelvis kecil, dengan pergerakan fisiologi. Kedudukan yang tidak normal (prolaps, prolaps, eversion of rahim, rotation, twisting and kinks, perpindahan seluruh rahim anterior, posterior) akibat proses keradangan - penyusupan, parut, lekatan, dll., Neoplasma yang dilokalisasikan di pelbagai bahagian sistem pembiakan, trauma kelahiran otot dan ligamen perineum, serta penyakit umum dan gangguan fungsi. Keadaan ketika rahim atau dinding vagina, turun, tidak melampaui celah kemaluan, disebut prolaps. Dalam kes di mana sebahagian atau sepenuhnya menonjol dari labia majora, prolaps didiagnosis. Sebab - pelanggaran integriti dasar panggul (air mata perineal yang tidak selamat selepas melahirkan anak) dan sering mengiringi kelonggaran otot-otot perut, terutama pada multiparous, selepas beberapa kehamilan, dll..

Gejala dan kursus. Dengan prolaps dan prolaps alat kelamin, perubahan berlaku pada mukosa vagina - kekeringan, melicinkan lipatan, di kawasan leher - ulser trophik, hakisan semu, leukoplakia. Perpindahan ke bawah rahim menentu berlakunya patologi dalam sistem kencing (prolaps dinding posterior pundi kencing - cystocele) dan dalam struktur rektum (peninggalan dinding anteriornya - rektocele), kekurangan sfinkter dubur, buasir. Prolaps sering berubah menjadi tidak lengkap, dan kemudian menjadi kerugian sepenuhnya, terutama pada usia tua, dengan kerja keras.

Rawatan. Konservatif - terdiri dalam prosedur dan kaedah pengukuhan umum yang membantu meningkatkan nada rahim, otot lantai panggul, otot perut (latihan fizikal, urutan ginekologi khas dan umum, terapi lumpur, dll.). Dengan prolaps dinding vagina yang ketara, dan lebih-lebih lagi dengan prolaps rahim, campur tangan pembedahan ditunjukkan.

Anomali kedudukan organ dalaman

1. Kecacatan organ kelamin.
Anomali pada perkembangan organ genital biasanya berlaku pada masa embrio, jarang pada masa selepas bersalin. Kekerapan mereka meningkat (2-3%), yang terutama diperhatikan di Jepun 15-20 tahun setelah letupan nuklear di Hiroshima dan Nagasaki (hingga 20%).
Sebab-sebab perkembangan alat kelamin yang tidak normal dianggap sebagai faktor teratogenik yang bertindak pada embrio, mungkin pada janin dan bahkan selepas bersalin. Faktor teratogenik boleh dibahagikan kepada luaran dan dalaman (badan ibu). Luaran termasuk: sinaran pengion, jangkitan, ubat-ubatan, terutama hormon, kimia, atmosfera (kekurangan oksigen), makanan (kekurangan nutrisi, kekurangan vitamin) dan lain-lain yang mengganggu proses metabolisme dan pembahagian sel. Kesan teratogenik dalaman merangkumi semua keadaan patologi organisma ibu, dan juga keturunan.
Pengelasan anomali genital wanita mengikut tahap keparahan:
• paru-paru yang tidak mempengaruhi keadaan fungsi alat kelamin;
• sederhana, merosakkan fungsi alat kelamin, tetapi membiarkan kemungkinan melahirkan anak;
• berat, tidak termasuk kemungkinan melakukan fungsi subur.
Dari segi praktikal, klasifikasi mengikut penyetempatan lebih diterima.
Kecacatan ovari, sebagai peraturan, disebabkan oleh kelainan kromosom, disertai atau menyumbang kepada perubahan patologi pada keseluruhan sistem pembiakan, dan selalunya organ dan sistem lain.
Daripada anomali tiub, kekurangannya dapat diperhatikan, sebagai manifestasi infantilisme genital. Anomali jarang termasuk aplasia (ketiadaan), keadaan asas, lubang aksesori dan tiub aksesori.
Aplasia faraj - ketiadaan faraj kerana perkembangan bahagian bawah saluran Müllerian yang tidak mencukupi. Ia disertai dengan amenorea. Pada masa yang sama, kehidupan seks terganggu atau tidak mungkin. Rawatan pembedahan: bougienage dari bahagian bawah; penciptaan vagina buatan dari kepak kulit, kawasan kolon kecil atau sigmoid, peritoneum pelvis di kanal buatan buatan antara rektum, uretra dan bahagian bawah pundi kencing.
Kerosakan rahim paling kerap berlaku. Hipoplasia dan infantilisme berkembang dalam tempoh selepas bersalin dan digabungkan dengan anomali pada kedudukan organ ini (hyperantheflexia atau hyperretroflexia). Rahim dengan kecacatan seperti itu berbeza dengan rahim normal dengan ukuran badan yang lebih kecil dan serviks yang lebih panjang (rahim bayi) atau penurunan berkadar dalam badan atau serviks.
Malformasi rahim terbentuk pada masa embrio kerana pelanggaran peleburan saluran Müllerian termasuk gabungan cacat rahim dan vagina. Bentuk yang paling ketara dan sangat jarang berlaku ialah adanya dua alat kelamin bebas: dua rahim (masing-masing mempunyai satu tiub dan satu ovari), dua leher, dua sarung. Apabila rahim terbahagi di kawasan badan rahim dan peleburan yang padat di kawasan serviks, rahim bertanduk dua terbentuk. Ia datang dengan dua leher, dan faraj mempunyai struktur normal atau dengan septum separa. Dua tanduk dapat dinyatakan sedikit, kemurungan hanya terbentuk di kawasan bawah - rahim pelana. Rahim seperti itu mungkin mempunyai septum lengkap di rongga atau separa (di bahagian bawah atau leher).
Diagnosis anomali perkembangan ovari, rahim, tiub, vagina dilakukan mengikut kajian klinikal, ginekologi dan khusus (ultrasound, radiografi, hormon).
Ginatresia - pelanggaran patensi saluran kemaluan di kawasan selaput dara, vagina dan rahim.
Hymen atresia berlaku semasa akil baligh, ketika darah haid berkumpul di dalam vagina (haematocolpos), rahim (haematometra), dan juga tiub (haematosalpinx). Rawatan - sayatan silang pada selaput dara dan penyingkiran kandungan saluran kemaluan.
Atresia faraj boleh dilokalisasikan di bahagian yang berlainan (atas, tengah, bawah), mempunyai panjang yang berbeza. Gejala serupa dengan atresia selaput dara. Rawatan - operasi.
Atresia rahim biasanya berlaku kerana pertumbuhan os dalaman saluran serviks yang berlebihan selepas kecederaan traumatik atau proses keradangan. Rawatan - Pembedahan (membuka saluran serviks dan mengosongkan rahim).
Kecacatan organ genital luaran berkembang sebagai manifestasi hermaphroditism.
Hermafroditisme sejati adalah apabila kelenjar ovari dan testis berfungsi khusus terdapat di gonad. Pseudohermaphroditism adalah anomali di mana struktur alat kelamin tidak sesuai dengan kelenjar seks. Pembetulan kecacatan organ genital luaran hanya dapat dicapai dengan pembedahan, dan tidak selalu berlaku sepenuhnya.
2. Anomali kedudukan organ kelamin wanita.
Keabnormalan kedudukan alat kelamin dianggap seperti keadaan tetapnya yang melampaui norma fisiologi dan melanggar hubungan normal antara mereka.
Klasifikasi ditentukan oleh sifat pelanggaran kedudukan rahim:
 anjakan di sepanjang satah mendatar (seluruh rahim ke kiri, kanan, ke depan, ke belakang; hubungan yang salah antara badan dan serviks dalam kecenderungan dan keparahan lenturan; putaran dan putaran);
Displ anjakan menegak (prolaps, prolaps, elevasi dan eversi rahim, prolaps dan prolaps vagina).
Pengimbangan mengufuk.
Perpindahan rahim dengan serviks ke kanan, kiri, ke depan, ke belakang berlaku lebih kerap apabila dimampatkan oleh tumor atau semasa pembentukan lekatan selepas penyakit radang pada alat kelamin. Rawatan bertujuan menghilangkan penyebabnya: pembedahan untuk tumor, prosedur fisioterapi dan urutan ginekologi untuk lekatan.
Kecenderungan dan selekoh patologi antara badan dan leher dipertimbangkan secara serentak. Biasanya, untuk selekoh dan kecenderungan, terdapat dua pilihan untuk kedudukan rahim: kecenderungan dan lenturan anterior - anteversio-anteflexio, lenturan dan lenturan posterior - retroversio-retroflexio. Sudut antara serviks dan badan rahim terbuka secara anterior atau posterior dan rata-rata 90 °. Di hadapan faraj dan rahim terdapat pundi kencing dan uretra, dan di belakang terdapat rektum. Kedudukan normal rahim boleh berbeza-beza bergantung pada pengisian organ-organ ini..
Hyperantheversion dan hiperfleksi rahim adalah kedudukan di mana kecenderungan anterior lebih jelas, dan sudut antara badan dan serviks adalah akut (

Anomali kedudukan organ dalaman

Pengenalan. Inversi - kedudukan terbalik organ relatif dengan paksinya sendiri atau median median badan - adalah hasil pelanggaran awal putaran embrio. Sebilangan keabnormalan dikompensasi dan tidak simptomatik secara klinikal. Yang lain menyebabkan penyakit dan kematian. [5].

Tujuan kerja ini adalah untuk menjelaskan kemungkinan mekanisme pembentukan dan kekerapan berlakunya anomali kongenital pada kedudukan organ dan kapal rongga dada dan perut, untuk menggambarkan dengan pemerhatian dari arkib Jabatan Anatomi Normal dan Jabatan Diagnostik Radiasi Fakulti Pengajian Lanjutan dan Pengkhususan Profesional Pascasiswazah Universiti Perubatan Negeri Rostov.

Pada masa embrio awal, organ toraks dan perut terletak di garis tengah. Biasanya, putaran dan pertumbuhan berlaku di sebelah kanan, dan dengan situs viscerus inversus - ke kiri. Situs viscerus inversus biasanya dilihat pada kembar bersatu (Gbr. 1). Anomali ini sangat jarang berlaku pada orang lain (1 dari 8000-25000 bayi baru lahir) [14].

Kedudukan yang tidak normal boleh membimbangkan semua organ - laman viscerus inversus totalis, organ satu rongga atau bahkan organ individu - laman viscerus inversus partialis [4].

Dengan laman viscerus inversus totalis, kedudukan organ terbalik dapat diperhatikan. Keadaan kesihatan orang dengan anomali ini tanpa disertai kecacatan biasanya normal [9].

Situs viscerus inversus partialis sangat jarang berlaku (1 dari 10,000 kelahiran hidup). Dengan anomali ini, susunan organ terbalik hanya di rongga dada (Gamb. 2), atau hanya di rongga perut sahaja yang mungkin [5, 9].

Rajah 1. Organ dalaman thoracoabdomenopagus. Satu hati, satu hati, satu perut dapat dilihat, tetapi usus setiap kembar terpisah.

Di laman ambiqus - penggandaan sisi kanan atau sisi kiri, ada pelanggaran lateralisasi pada masa perkembangan embrio dan disebut sebagai heterotaxy [5]. Pelanggaran seperti itu membawa kepada perkembangan janin dengan isomerisme kanan (setiap sisi janin betul) dengan asplenia, atau sebaliknya, dengan isomerisme kiri (setiap sisi janin dibiarkan) dengan polysplenia [12].

Dengan polysplenia, atau isomerisme kiri [12], anomali perkembangan berikut adalah mungkin: kedua-dua paru-paru terdiri daripada dua lobus, kedua-dua atria mempunyai morfologi kiri, banyak limpa terungkap, aplasia vena cava inferior dengan saliran ke vena azygos (Gamb. 3), kecacatan jantung kongenital, penggandaan vena cava unggul atau ketiadaannya.

Rajah 3. SCA saluran rongga perut dan toraks (bahagian kanan - frontal, kiri - sagital). Aplasia bahagian prerenal dan hepatik vena cava inferior dengan saliran ke vena azygos, polysplenia.

Dengan asplenia, atau isomerisme kanan [12], anomali perkembangan berikut diperhatikan: kedua-dua paru-paru terdiri daripada tiga lobus, kedua-dua atria mempunyai morfologi sebelah kanan, tidak ada sinus koronari, tidak ada limpa, urat hepatik dapat mengalir ke atrium kiri, terdapat penggandaan vena cava inferior dan vena cava unggul urat, kecacatan jantung kongenital. Dengan asplenia, kecacatan jantung lebih teruk daripada pada polisplenia.

Lebih daripada 50 sindrom keturunan telah dijelaskan, termasuk susunan organ terbalik [1, 3]. Salah satu sindrom ini adalah sindrom Kartagener atau sindrom silia bergerak [5].

Lelaki dengan sindrom Kartagener dicirikan oleh susunan organ seperti cermin, kemandulan dan deria bau yang lemah. Buat pertama kalinya, kombinasi bronchiectasis dengan susunan organ dan sinusitis terbalik dijelaskan oleh A. Sievert [6]. Setelah sindrom ini dijelaskan oleh M. Kartagener pada tahun 1936 [13], setelah nama triad itu dinamakan, hubungan sebab-akibat antara ciri khas sindrom itu tetap tersembunyi untuk masa yang lama. Pada tahun 1976, doktor Sweden B. Afzelius [11] mendapati bahawa deria penciuman dan kemandulan disebabkan oleh kecacatan pada silia. Kecacatan pada silia epitel saluran udara menyumbang kepada perkembangan proses keradangan dan, sebagai akibatnya, rasa bau yang buruk. Pada masa dewasa, kemandulan lelaki dijelaskan oleh kurangnya pergerakan sperma, kerana ekor sperma juga merupakan cilium besar. Mobiliti silia didasarkan pada kompleks protein, dynein, yang terdiri daripada selusin protein besar, yang masing-masing dikodekan oleh satu gen. Pada masa ini, 2 gen telah diasingkan dalam sindrom Kartagener [8].

B. Afzelius mendedahkan bahawa situs viscerus inversus adalah ciri hanya untuk separuh orang dengan sindrom Kartagener, dan juga untuk salah satu kembar siam. B. Afzelius menyarankan agar silia mewakili bahagian penting dari mekanisme yang digunakan oleh embrio untuk membezakan sisi kanan dan kiri, tetapi dia tidak dapat menjelaskan peranan mereka. Mekanisme ini telah ditemui dalam beberapa tahun kebelakangan ini [8]. Di satu hujung embrio terdapat sekumpulan sel mesodermal dengan silia, yang disebut sebagai penganjur. Pergerakan silia menyebabkan aliran cecair tertentu yang mengelilingi embrio, yang mengumpulkan molekul isyarat dari sebelah kiri embrio. Gen yang mengekodkan molekul isyarat dihidupkan di dalam sel di sekitar penganjur. Yang terakhir menyampaikan asas asimetri yang diberikan oleh penganjur kepada embrio dan menguatkannya. Apabila embrio bersatu masa depan diwakili oleh jalur bersebelahan, masing-masing membentuk geometri spatialnya sendiri. Pembentukan satu kembar terganggu oleh isyarat yang berasal dari kembar yang lain, dan dengan kebarangkalian lima puluh lima puluh organnya dapat bergerak ke sisi yang berlawanan.

Sindrom Kartagener adalah penyakit keturunan, kekerapan kejadiannya adalah 1: 50,000 pada populasi umum [10].

Ketidaksuburan lelaki dan risiko kemandulan pada wanita dengan sindrom ini dijelaskan oleh perubahan struktur pada sperma flagella dan silia saluran tuba, sama dengan yang terdapat pada silia saluran pernafasan [2, 7, 11]. Pemerhatian jangka panjang [10] menunjukkan bahawa wanita dengan sindrom Kartagener dapat mengekalkan kesuburan, bagi lelaki ini jarang terjadi.

Keabnormalan kedudukan organ perut

Gangguan putaran usus. Anomali kedudukan usus kongenital termasuk gangguan putaran usus.

Dengan perkembangan intrauterin yang normal, usus adalah tiub primitif yang membentuk "midgut", termasuk jejunum, ileum, buta, menaik dan sebahagian daripada kolon melintang.

Pada masa pranatal, proses mengubah usus "tengah" dari primitif ke kedudukan normal bermula pada minggu ke-5. Antara minggu ke-6 dan ke-8, giliran 90 ° berlaku dan sebahagian dari midgut meluas ke luar, membentuk hernia umbilik sementara. Selepas minggu ke-10, rongga perut meningkat dalam jumlah dan usus "tengah" secara beransur-ansur tenggelam ke dalamnya, dengan kolon buta, menaik, melintang dan sebahagian usus kecil yang tinggal di bahagian kiri perut. Dalam keadaan normal, cecum mencapai kuadran kanan bawah perut, dan proses putaran usus secara beransur-ansur berhenti. Mesentery terpaku pada permukaan posterior rongga perut, di mana bahagian usus besar yang menaik dan menurun tumbuh bersama. Mesentery jejunum dan ileum juga menyatu dengan dinding perut posterior..

Terdapat jenis anomali kedudukan usus berikut:

1. Pelanggaran kedudukan gelung pusar setelah berpusing 90 °, usus kecil terletak di sebelah kanan, yang tebal di sebelah kiri.

2. Apabila gelung berhenti secara bergilir sebanyak 180 °, pertumbuhan usus besar proksimal ditangguhkan secara serentak dan sekum tetap berada di tempat duodenum dan tumbuh bersama dengan dinding posterior rongga perut di sebelah kanan 1L.

3. Dengan lokasi sekum yang tinggi, helai peritoneal yang memanjang darinya menekan lumen duodenum dari luar, menyebabkan fenomena penyumbatan tinggi. Dengan penyambungan mesentery yang belum sempurna ke dinding posterior rongga perut, volvulus kongenital midgut berlaku di sekitar akar mesentery biasa. Volvulus midgut di sekitar akar mesentery biasa dalam kombinasi dengan pemampatan lumen duodenum - sindrom Ledd (Gamb. 196, 197, A, B).


Gambar: 196. Giliran usus normal.
A - usus tergantung di satah sagital sebelum berpusing, bahagian midgut berada di tali pusat; B - permulaan giliran; gelung midgut, yang terletak di tali pusat, berpusing 90 ° berlawanan arah jarum jam dari sagittal ke satah mendatar; B - penerusan putaran pada 180 ° berikutnya dan pengurangan spontan hernia umbilikal secara serentak; D - dengan pengembangan putaran yang lebih jauh, cecum terdapat di kuadran kanan atas; usus hanya berpusing 270 ° (skema menurut Toshovsky dan Vikhitil).


Gambar: 197. Volvulus kongenital pada anak selama 3 hari.
A - dengan latar belakang rongga perut tanpa udara, gelembung gas; radiografi tidak kontras; B - gambar yang sama, radiograf lateral; operasi.

Gambaran klinikal keabnormalan putaran usus bergantung pada tahap putaran. Dalam kebanyakan pemerhatian, fenomena penyumbatan usus tinggi lengkap atau separa dicatat: muntah besar pada massa yang berwarna dengan hempedu, asimetri perut dengan pembengkakan kawasan epigastrik dan penarikan perut bawah dengan jumlah mekonium yang normal (BA Bairov dan N.S. Mankina, 1962).

Gambar sinar-X bergantung pada tahap pemampatan lumen duodenum.

Dengan penyumbatan lengkap pada radiograf rongga perut yang tidak kontras, dua gelembung gas dengan tahap mendatar ditentukan di bahagian atas. Ukurannya berbeza bergantung pada pengosongan semasa muntah. Dengan pelanggaran sepenuhnya patensi duodenum di perut bawah tidak ada gas, dengan stenosis separa terdapat gelembung gas kecil.

Kajian kontras usus bertujuan untuk menentukan kedudukan cecum dan ileum.

Susunan cermin organ dalaman. Situs viscerum inversus boleh bersifat total dan separa. Dalam kes pertama, semua organ intraperitoneal dicerminkan berkaitan dengan norma, dalam kes kedua, ini hanya berlaku pada usus besar; dengan susunan ini, sigma dan kolon menurun berada di sebelah kanan, yang mudah dikenali dengan enema kontras.

Pada radiografi rongga dada dan perut yang tidak kontras, gambaran keseluruhan susunan cermin organ sangat jelas. Gambar ini amat meyakinkan dalam keadaan normal kanak-kanak dan ketiadaan fenomena patologi - peningkatan perut, pengekalan najis, di mana seseorang dapat mengesyaki fenomena yang menyebabkan perpindahan organ perut ke arah yang bertentangan..

Hernia embrio (umbilik) adalah malformasi yang jarang berlaku dan sangat teruk. Mereka timbul akibat kekurangan dinding perut dan kejadian organ perut ke arah luar. Di kawasan pusar, penonjolan ukuran yang cukup besar terbentuk, ditutup dengan selaput lutsinar di mana organ-organ perut dapat dilihat (Gamb. 198).


Gambar: 198. Hernia umbilik pada anak selama 4 hari.

Sinar-X abdomen dalam dua unjuran pada kedudukan mendatar anak menunjukkan organ mana yang dipindahkan. Selain itu, tugas pemeriksaan sinar-X adalah untuk mengenal pasti malformasi lain atau mengecualikannya..

Hernia embrio menjalani pembedahan, dengan syarat hanya satu-satunya kecacatan.

Anomali kedudukan organ dalaman

Bab 11. Anomali kedudukan organ genital wanita

Masalah anomali pada kedudukan organ kelamin wanita terus menjadi tumpuan perhatian pakar bedah-pakar sakit puan, kerana walaupun terdapat pelbagai kaedah yang berbeza, semasa rawatan pembedahan pesakit ini, penyakit berulang masih berlaku, yang berkaitan bukan sahaja dengan kegagalan otot lantai panggul yang dipulihkan, tetapi juga dengan ketidaksempurnaan yang dilakukan rawatan pembedahan. Penyelesaian untuk masalah ini sangat penting dalam rawatan pesakit usia reproduktif dan bekerja..

Daripada anomali pada kedudukan organ genital wanita, yang paling banyak berlaku dalam amalan ginekologi adalah prolaps dan prolaps organ genital dalaman, yang diperhatikan pada 10.0% wanita di bawah 30 tahun, di 40.2% wanita berusia 30 hingga 45 tahun dan di 50% wanita lebih tua 50 tahun. Dalam struktur petunjuk untuk rawatan pembedahan pesakit ginekologi yang dirancang, prolaps genital berada di kedudukan ketiga setelah tumor jinak rahim dan ovari, endometriosis.

Anomali pada kedudukan organ genital adalah penyimpangan berterusan dari kedudukan normalnya, yang berlaku berkaitan dengan penyakit ginekologi (proses keradangan, endometriosis, tumor, dll.); kerosakan pada alat perineum, vagina, ligamen (contohnya, dengan kecederaan kelahiran); gangguan kongenital dan penyakit yang diperoleh yang mengurangkan nada tisu genital dan struktur tisu penghubung otot.

Kedudukan alat kelamin dianggap normal pada wanita yang tidak hamil dan tidak menyusui yang sihat pada usia subur, dalam kedudukan tegak, dengan pundi kencing dan rektum kosong.

Semasa akil baligh, rahim terletak di sepanjang garis tengah pelvis kecil pada jarak yang sama dari simfisis dan sakrum, dinding lateral pelvis kecil. Fundus rahim menghadap ke atas dan anterior dan tidak melampaui bidang pintu masuk ke pelvis kecil. Bahagian faraj serviks dan bahagian luar saluran serviks berada pada tahap satah tulang belakang; bahagian faraj serviks menghadap ke bawah dan ke belakang, bukaan luar saluran serviks bersebelahan dengan dinding faraj di kawasan fornix posterior. Di tempat peralihan badan rahim ke serviks, sudut terbentuk terbentuk, terbuka ke anterior; puncak sudut berada pada tahap faring dalaman. Tiub fallopio terletak hampir secara mendatar, pada tahap ovari yang mereka bengkok ke bawah dan ke belakang, akibatnya ujung ampullarnya mendekati ovari. Ovari terletak di daun posterior ligamen lebar dan bersebelahan dengan peritoneum dinding posterior pelvis kecil, dengan arah serong dari bawah dan dari depan ke atas dan belakang. Dinding anterior dan posterior vagina bersentuhan, fornix posterior bersebelahan dengan rahim pada tahap yang lebih tinggi daripada anterior.

Kedudukan fisiologi rahim, tiub dan ovari disediakan oleh:

? alat gantung, yang merangkumi ligamen rahim bulat dan lebar; memiliki dan menggantung ligamen ovari

? alat penetapan - ligamen sacro-rahim, kardinal, vesicouterine dan vesicopubic

? alat sokongan yang merangkumi otot-otot dasar pelvis, yang paling penting dari segi mengatasi tekanan intra-perut adalah dubur levator.

Sejumlah faktor menyumbang kepada kedudukan normal alat kelamin: nada alat kelamin sendiri, ditentukan oleh tahap hormon seks, peredaran darah, keadaan fungsi sistem saraf; aktiviti koordinat diafragma, dinding perut anterior dan dasar panggul, di mana tekanan intra-perut diatur dan permukaan organ dalaman saling melekat.

Kedudukan alat kelamin bergantung pada usia: pada masa kanak-kanak, rahim dan apendiks terletak tinggi di pelvis kecil; pada usia tua, kerana atrofi otot-otot dasar panggul dan ligamen, rahim turun ke bawah dan sering menyimpang ke belakang.