Antiandrogen sintetik untuk pengurusan wanita dengan hirsutisme

Jadual berikut menyenaraikan ubat-ubatan yang digunakan doktor untuk menguruskan wanita dengan keadaan yang bergantung kepada androgen seperti hirsutism, alopecia, jerawat, dan dermatitis seborrheic. Anda perlu memahami bahawa mengambil ubat hanya mengurangkan keguguran dan memperlambat transformasi rambut vellus menjadi rambut terminal. Antiandrogen sintetik mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza dan kesan sampingan yang berkaitan. Ingatlah dengan baik: ubat-ubatan ini TIDAK MENGATASI, mereka mengganggu transformasi biokimia beberapa bahan menjadi bahan lain, mengganggu proses ini, kerana antara lain, pengeluaran / aktiviti androgen berkurang. Rawatan melibatkan mewujudkan persekitaran di mana cara semula jadi androgen anda diatur semula. Ini sering mustahil, maka tidak ada cara tanpa ubat-ubatan. Anda dan doktor anda perlu mempertimbangkan faedah yang diharapkan berbanding bahaya yang diharapkan daripada mengambil ubat ini. Dipercayai bahawa jika terapi dengan ubat yang dipilih tidak memberi kesan yang nyata dalam setahun, penyebab hiperandrogenisme tidak betul, dan taktik rawatan perlu diubah..

Terdapat bahan berasingan mengenai setiap ubat di laman web ini.

Legenda: +++ - digunakan secara aktif dan agak berkesan, ++ - digunakan apabila tidak mungkin digunakan dari senarai dengan tiga nilai tambah, + - ada data mengenai penggunaan untuk rawatan hirsutisme.

Kelas dan mekanisme tindakanBahan aktif dan nama dagangKesan sampinganAdakah ia digunakan untuk hirsutisme?Tempoh separuh hayat
Penurunan pengeluaran androgen di ovari, persaingan dengan androgen untuk mendapat tempat di reseptornya (kontraseptif)Cyproterone (Andokur, Diane-35, dll.)Kesan toksik pada hati, tromboemboli, dll..+++≈48 j.
Drospirenone (Yarina, Jess, Angelique, dll.)Thromboembolisme, dll..+++35-39 jam.
Chlormadinon (Belara dan lain-lain)+34-39 jam.
Dienogest (Janine, Byzanne, dll.)+8.5-11 jam.
Medroxyprogesterone (Provera, Divina, Veraplex, dll.)+30 h.
Pesaing androgen bukan steroid untuk mendapat tempat di reseptornya, tidak mengaktifkannya.Spironolactone (Veroshpiron)+++13-24 jam.
FlutamidaKesan toksik pada hati++6 h.
Nilutamide (Anandron et al.)(tiada data, secara teori ++)24 jam.
Bicalutamide (Casodex, Bikana, dll.)7 hari.
Ketoconazole (Nizoral, Fungavis, dll.)Kesan toksik pada hati, penindasan adrenal++, hanya dalam rawatan sindrom Itsenko-Cushing2-4 jam.
Fluridil (Eucapil)digunakan secara luaran, tiada kesan sampingan yang dijumpai+++0 h.
Menghambat enzim yang diperlukan untuk sintesis androgenFinasteride (Proscar, Finast, dll.)Kemurungan yang mendalam++6 h.
Dutasteride (Duodart, Avodart, dll.)(tiada data, secara teori +++)3-5 hari (1 penerimaan), 3-5 minggu (penerimaan berterusan)

Lain-lain mengenai topik:

 • Ketoconazole (Nizoral dan lain-lain) dalam rawatan hirsutisme
 • Bicalutamide (Casodex, Bikana, dll.) Dalam terapi hirsutisme
 • Medroxyprogesterone (Provera dan lain-lain) dalam rawatan hirsutisme

Apabila memilih bahan dari laman web secara selektif, jangan lupa memberi tag sumbernya: telah diperhatikan bahawa orang yang tidak melakukan ini mulai tumbuh dengan rambut binatang. Dilarang menyalin artikel sepenuhnya.

"Soalan berbulu" tidak akan menggantikan doktor anda, jadi ikuti nasihat dan pengalaman saya dengan cukup banyak keraguan: badan anda adalah ciri genetik anda dan gabungan penyakit yang diperoleh.

ANTIANDROGEN: PERSIAPAN UNTUK WANITA

Antiandrogen adalah sekumpulan ubat dan sebatian yang menurunkan tahap atau aktiviti androgen hormon lelaki di dalam badan. Antagonis androgen secara luas dapat didefinisikan sebagai sebatian yang mempunyai kesan biologi menyekat atau menekan tindakan hormon seks lelaki seperti testosteron dalam tubuh manusia..

Terapi antiandrogen pada wanita boleh berfungsi melalui:

 1. Menyekat / mensensitisasi reseptor androgen.
 2. Pengurangan pengeluaran androgen adrenal atau ovari.
 3. Mengurangkan pengeluaran "hormon laktasi" prolaktin oleh kelenjar pituitari.
 4. Penghambatan (penekanan) reduktase 5-alpha, dengan itu mengurangkan kedua-dua dihidroksi testosteron, atau DHT.
 5. Penurunan daya tahan insulin.

Senarai penyakit di mana wanita diberi ubat ini termasuk:

 • sindrom ovari polikistik,
 • hirsutisme ("keguguran"),
 • keguguran rambut (alopecia),
 • jerawat (jerawat),
 • seborrhea,
 • hidradenitis purulen (Hidradenitis Suppurativa),
 • gangguan dan patologi endokrin.

Wanita dengan androgen yang berlebihan biasanya mendapatkan rawatan perubatan untuk gejala utama seperti hirsutisme, jerawat, dan ketidakteraturan haid.

Hirsutisme paling baik "dirawat" dengan gabungan kaedah mekanikal dan kimia. Kaedah mekanikal menghilangkan rambut dengan segera, sementara kaedah kimia mencegah peralihan vellus (vellus, halus) lebih lanjut ke rambut akhir (gelap, tebal).

PCOS yang berkaitan dengan ketahanan insulin paling sering dirawat dengan metformin dan / atau OC dengan atau tanpa antiandrogen (spironolactone). Untuk penyakit polikistik yang tidak berkaitan dengan ketahanan insulin, COC diresepkan dengan atau tanpa penambahan spironolactone.

Rawatan untuk jerawat dan jerawat bertujuan untuk mengurangkan keratin dan keratinisasi kulit yang berlebihan dengan ubat topikal dan sistemik. Penindasan pengeluaran androgen mengurangkan pengeluaran sebum dan mengurangkan jerawat.

ANTIANDROGEN UNTUK WANITA: PERSIAPAN, RAMBUT DAN TABEL ACNE

 1. Cyproterone Asetat

Cyproterone asetat adalah steroid sintetik yang bertindak sebagai antiandrogen yang kuat. Ia juga mempunyai sifat progestogenik dan dapat digunakan dalam perawatan kemandulan yang kompleks pada wanita..

Tablet Cyproterone asetat (Androcur - Androcur, Procur, Siterone) 50-200 mg boleh dibeli dengan preskripsi doktor. Antiandrogen yang kuat ini biasanya diambil dari hari ke-1 hingga ke-10 kitaran haid (iaitu dari hari pertama haid anda).

Kontraseptif oral (pil kawalan kelahiran) yang mengandungi etinil estradiol (estrogen) dan antiandrogenik progesteron juga diresepkan untuk menurunkan hormon lelaki di dalam badan. Ini termasuk cyproterone asetat (Diane-35, Estelle 35, Ginet-84), drospirenone - Drospirenone (Yasmin - Yasmin, Jess - Yaz) atau dienogest (Valette). Kontraseptif oral gabungan rendah dos lain mempunyai kesan antiandrogenik minimum. Mereka mengandungi etinil estradiol dan desorgestrel, gestodene atau norgestimate.

 1. Spironolactone (Veroshpiron

Spironolactone adalah kortikosteroid sintetik yang biasa digunakan sebagai antagonis aldosteron yang kompetitif dan bertindak sebagai diuretik yang memelihara kalium. Ia digunakan untuk mengobati hipokalemia, sindrom Connes dan hipertensi dengan hormon renin rendah, tetapi ia juga mempunyai kesan antiandrogenik dan lemah menghalang reduktase 5-alpha.

Spironolactone biasanya diresepkan kepada wanita berusia lebih dari 30 pada 25-200 mg setiap hari (Aldactone - Aldactone, Spirotone, Spiractin).

 1. Flutamide / Nilutamide / Bicalutamide

Ini adalah antiandrogen bukan steroid, tulen. Bicalutamide adalah ubat yang agak baru dengan kesan sampingan yang lebih sedikit.

Flutamide diresepkan pada 250-500 mg / hari dan biasanya digunakan sebagai agen antikanker hormon pada lelaki dengan barah prostat. Ubat ini boleh merosakkan hati dengan serius dan tidak boleh digunakan untuk merawat keadaan kulit..

Ketoconazole adalah turunan imidazol yang digunakan sebagai agen antikulat spektrum luas. Ia mengurangkan pengeluaran androgen pada kelenjar adrenal pada wanita. Ini adalah antiandrogen yang agak lemah, tetapi mempunyai kesan yang baik pada pesakit dengan sindrom Cushing..

Persediaan ketoconazole boleh digunakan secara luaran untuk keguguran rambut dan seborrhea. Dalam kes ini, mereka tidak mempunyai kesan sampingan..

 1. Finasteride

Finasteride dan Dutasteride adalah penghambat reduktase 5-alpha, enzim yang bertanggungjawab untuk menukar testosteron kepada bentuk aktif dihidrotestosteron (DHT). Mereka adalah antiandrogen khusus kerana mereka hanya bertindak melawan testosteron dan bukan androgen lain. Finasteride tidak mengurangkan pengeluaran sebum dan tidak berkesan untuk merawat jerawat.

Inhibitor 5-alpha-reduktase juga merangkumi zink, asid azelaic, dan beberapa antiandrogen yang berasal dari tumbuhan. Isotretinoin mengurangkan sebum sebahagiannya dengan mengurangkan pengeluaran DHT di kelenjar sebum.

 1. Bromocriptine, cabergoline dan quinagolide

Ubat ini membantu mengurangkan prolaktin yang terlalu tinggi, sehingga mengurangkan testosteron..

 1. Metformin (Glucophage, Siofor)

Ia diresepkan untuk diabetes mellitus jenis 2, kegemukan, sindrom metabolik. Membantu mengurangkan manifestasi ketahanan insulin. Menurunkan tahap insulin yang tinggi pada wanita juga dapat mengurangkan tanda-tanda hiperandrogenisme. Metformin selamat pada dos 250 mg hingga 2 g setiap hari, tetapi boleh menyebabkan cirit-birit, jadi ia harus diambil setelah makan, secara beransur-ansur meningkatkan dos. Rosiglitazone dan pioglitazone yang diberikan untuk ketahanan insulin lebih berbahaya dan boleh menjadi toksik pada jantung dan hati.

ANTIANDROGEN TANAMAN UNTUK WANITA

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, para pakar Barat mulai memperhatikan apa yang disebut antiandrogen herba untuk wanita, yang diperoleh dari ubat semula jadi. Bahan kimia antiandrogenik pada tumbuh-tumbuhan, herba dan makanan adalah alternatif daripada ubat-ubatan sintetik moden dan dipercayai mempunyai kesan sampingan yang jauh lebih sedikit.

 1. Licorice, Licorice (Glycyrrhiza glabra)

Licorice adalah bahan aromatik yang beberapa kali lebih manis daripada gula. Licorice secara tradisional digunakan bukan hanya untuk makanan, tetapi juga untuk tujuan perubatan (contohnya, untuk batuk). Licorice juga dapat menurunkan kadar testosteron pada wanita. Ini dianggap disebabkan oleh asid glisirhizik, yang mempunyai kesan antiandrogenik ringan..

Hasil kajian yang berbeza berbeza. Penurunan testosteron nampaknya berumur pendek dan bergantung kepada dos. Dosis licorice kecil (100 gram licorice sebagai makanan) tidak mengurangkan tahap androgen. Kesan terapi mula muncul apabila diambil dari 500 mg, namun, dos yang sama dapat menyebabkan kesan sampingan: hipertensi, peningkatan DHEA dan kortisol. Tidak digalakkan menggunakan licorice dan aditif dengannya untuk jangka masa yang panjang dan dalam dos yang tinggi..

 1. Peony putih (Paeonia lactiflora)

Peony Cina adalah tanaman hiasan yang meluas yang digunakan dalam perubatan tradisional Cina dan telah terbukti mempengaruhi tahap androgenik manusia secara in vitro (in vitro). Satu kajian tahun 1991 menggambarkan kesan peloniflorin, sebatian yang terdapat pada peony putih yang menghalang pengeluaran testosteron dan mendorong aktiviti aromatase, yang mengubah testosteron menjadi estrogen. Sehingga kini, tidak ada bukti bahawa peony putih akan berkesan dalam mengurangkan androgen dalam tubuh wanita..

 1. Biji rami (lignan, biji rami)

Menurut eksperimen yang dijalankan, rami mengurangkan testosteron total dan bebas, serta FSH pada wanita, tetapi tidak mempengaruhi tahap estradiol. Kursus pentadbiran biasanya 12 minggu, 40 gram biji setiap hari..

 1. Pudina (Mentha spicata)

Pudina dan teh dengan ramuan ini banyak digunakan oleh wanita di wilayah Timur Tengah sebagai ubat herba untuk hirsutisme. Sifat antiandrogenik ramuan ini mengurangkan tahap testosteron bebas dalam darah, sambil meninggalkan jumlah testosteron dan DHEAS tidak berubah. Secawan teh pudina, diminum dua kali sehari selama 5 hari semasa fasa folikular, membantu mengurangkan hirsutisme pada wanita. Sebagai tambahan kepada kesan hormon ini, pudina meningkatkan LH, FSH dan estradiol.

Kajian lain mendapati bahawa minum teh pudina dua kali sehari selama 30 hari mengurangkan kadar androgen plasma pada pesakit dengan hirsutisme dan sindrom ovarium polikistik. Pada masa yang sama, tidak ada perubahan objektif dalam skala Ferriman-Gallway dalam mata pelajaran..

 1. Vitex, Prutnyak (Chaste Tree, Vitex agnus-castus)

Vitex digunakan secara tradisional untuk mengembalikan keseimbangan hormon. Kajian klinikal telah menunjukkan keberkesanan sediaan yang berasal dari ekstrak tumbuhan dalam rawatan PMS dan mastodynia. Diasumsikan bahawa mekanisme tindakan adalah kesan dopaminergik (peningkatan dopamin), yang menyebabkan perubahan dalam pengeluaran prolaktin pada kelenjar pituitari anterior. Pada dos yang rendah, ia menyekat pengaktifan reseptor D2 di otak dengan mengikat, yang menyebabkan sedikit peningkatan pelepasan prolaktin. Pada kepekatan yang lebih tinggi, aktiviti mengikat cukup untuk mengurangkan pelepasan prolaktin.

Penurunan prolaktin mempengaruhi tahap FSH dan estrogen pada wanita, dan testosteron juga dapat menormalkan.

 1. Inositol (Inofert)

Pseudovitamin ini meningkatkan kepekaan insulin, dan jika peningkatan testosteron dikaitkan dengan ketahanan insulin, myo-inositol dapat membantu mengurangkannya. Ia juga menurunkan LH, meningkatkan SHBG dan progesteron, menurut penyelidikan..

 1. Kayu manis (kayu manis Ceylon, Cinnamomum verum)

Dalam memerangi testosteron, meningkat oleh insulin, kayu manis juga membantu. Ia sama berkesannya dengan metformin (Siofor, Glucophage). Ia digunakan sebagai bahan tambahan atau sebagai perasa untuk makanan (dari 1 gram dengan makanan karbohidrat).

Produk seperti saw palmetto dan teh hijau (EGCG) belum terbukti berkesan menurunkan testosteron dan DHT pada wanita. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa katekin teh hijau dapat menurunkan rembesan insulin dan meningkatkan kualiti kulit, dan kurma kerdil kadang-kadang ditambahkan pada rawatan keguguran rambut topikal..

TOP 8 ubat antiandrogenik terbaik

Androgen adalah hormon yang dihasilkan oleh ovari, testis dan korteks adrenal. Mereka bertanggungjawab untuk pengembangan ciri seksual sekunder pada lelaki dan wanita. Kelebihan androgen tidak memberi kesan terbaik pada tubuh lelaki: suara menjadi lebih kasar, rambut tumbuh lebih cepat, termasuk "tumbuh-tumbuhan" pada wajah dan badan.

Bagi wanita, lebih teruk lagi: rambut di bibir atas, jerawat di bahagian tubuh yang berlainan dan seborrhea menimbulkan banyak masalah, dan kemandulan yang dihasilkan menjadi tragedi bagi banyak orang. Keadaan ini memerlukan rawatan dan preskripsi antiandrogen yang wajib..

 1. Apa itu antiandrogen
 2. Petunjuk untuk digunakan
 3. Kontraindikasi
 4. Kontraseptif
 5. Logest - dos rendah
 6. Janine - memperbaiki keadaan endometriosis
 7. Yarina - mengurangkan berat badan
 8. Ubat-ubatan lain
 9. Bromocriptine - menormalkan tahap prolaktin serum
 10. Finasteride-obl - 5 alpha reductase inhibitor
 11. Siofor 1000 - mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah
 12. Klymen - mengurangkan gejala menopaus
 13. Androkur adalah androgen yang berkesan

Apa itu antiandrogen

Nama bahan yang menekan biosintesis hormon seks lelaki atau melemahkan tindakannya adalah antiandrogen. Sifatnya: tidak membenarkan androgen mengikat reseptor sel, menghalang kesan biologi androgen pada organ yang sensitif terhadapnya.

Ubat antiandrogenik hanya boleh diresepkan oleh doktor - ahli terapi, pakar sakit puan, pakar urologi setelah pemeriksaan penuh, dengan mengambil kira keputusan ujian.

Petunjuk untuk digunakan

Antiandrogen diresepkan untuk lelaki dan wanita, tetapi mereka mempunyai alasan rawatan yang berbeza. Bagi lelaki adalah:

 • jerawat dengan kursus yang teruk;
 • hiperplasia prostat jinak;
 • penyakit onkologi, yang bergantung kepada hormon.

Wanita mungkin memerlukan antiandrogen dalam kes berikut:

 • dengan ovari polikistik;
 • dari hirsutisme - peningkatan pertumbuhan rambut yang tidak sepatutnya;
 • alopecia hiperandrogenik;
 • jerawat dan seborrhea;
 • dengan keradangan purulen pada kelenjar peluh apokrin.

Petunjuk untuk pelantikan antiandrogen bagi wanita adalah gangguan sistem endokrin. Tindakan banyak pil perancang - OC dikaitkan dengan kesan antiandrogenik.

Kontraindikasi

Seperti mana-mana ubat, kontraindikasi yang paling serius untuk penggunaan antiandrogen adalah kepekaan individu terhadapnya. Terdapat sebab lain yang menghalang rawatan dengan bahan hormon ini:

 • penyakit jantung dan saluran darah dengan kursus kronik;
 • penyakit hati;
 • keletihan dan mabuk badan;
 • sekiranya aktiviti sistem saraf terganggu;
 • kemurungan psikologi atau kemurungan;
 • anemia sel sabit atau trombosis vena;
 • diabetes yang teruk;
 • beberapa jangkitan virus

Hipertensi dan vena varikos adalah alasan untuk berjumpa doktor sebelum menetapkan antiandrogen, mereka benar-benar dikontraindikasikan untuk wanita hamil dan ibu yang menyusui.

Wanita yang belum memikirkan tentang keibuan sering diberi ubat kontraseptif dengan kesan antiandrogenik..

Kontraseptif

Kontraseptif antiandrogenik mengandungi progestogen sintetik yang menekan sintesis berlebihan hormon lelaki dan estrogen untuk mengawal kitaran haid.

Dengan pertolongan mereka, secara bersamaan dapat dilakukan tindakan terhadap gejala ciri peningkatan kandungan androgen dan melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini..

Kontraseptif seperti itu disebut gabungan, disingkat - COC. Sekiranya pil kawalan kelahiran hanya mengandungi gestagen, ia dipanggil mi-pili.

Kandungan hormon dalam tubuh wanita mempunyai turun naik semula jadi. Sekiranya ubat mengambil kira ini: kepekatan hormon dalam pil berubah bergantung pada fasa kitaran haid, kontraseptif disebut multiphase.

Kontraseptif monofasik mempunyai jumlah progestogen dan estrogen yang sama dalam setiap pil. Senarai OK panjang. Kami akan memberikan yang terbaik.

Logest - dos rendah

Dalam Logest kontraseptif oral gabungan, progestogen adalah gestodene pada dos 0,075 mg, etinilestradiol pada dos 0,02 mg bertindak sebagai estrogen. Ubat ini terdapat dalam tablet bersalut putih.

Kontraseptif monofasik - setiap tablet mengandungi jumlah bahan aktif yang sama, dan dalam dos yang rendah. Bioavailabiliti gestodene tinggi - 99%. Kepekatan maksimum dalam serum darah dicapai dalam satu jam selepas pemberian..

Etinilestradiol diserap sepenuhnya dari saluran gastrointestinal, tetapi ketersediaan biologinya hanya 45%, kerana ubat pertama kali melewati hati. Kepekatan maksimum dalam serum darah adalah selepas 1.7 jam. Kepekatan keseimbangan etinil estradiol dalam badan dicapai setelah mengambil ubat selama 5-6 hari.

Agar ubat dapat berfungsi dengan berkesan, anda perlu mengambilnya, dengan berhati-hati mengikuti arahan: satu tablet setiap hari tanpa berehat selama 21 hari. Malah masa pemberian mestilah hampir sama untuk mengekalkan kepekatan ubat yang diperlukan dalam badan. Terdapat banyak kontraindikasi untuk pelantikan Logest:

 • trombosis urat dan arteri, walaupun ia tidak ada pada masa ini, tetapi sebelumnya;
 • keadaan yang berkaitan dengan kekejangan vaskular;
 • patologi hati, termasuk penyakit onkologinya;
 • diabetes mellitus dengan komplikasi vaskular;
 • hipertensi yang tidak terkawal;
 • pankreatitis;
 • tumor malignan yang bergantung pada hormon dan juga kecurigaan terhadapnya;
 • pendarahan faraj dengan sebab yang tidak jelas;
 • intoleransi individu terhadap dadah.

Jangan menetapkannya kepada wanita hamil dan menyusui. Apabila kehamilan berlaku semasa mengambil Logest, ia segera dibatalkan.

 • dos rendah;
 • helah sederhana;
 • mengurangkan risiko fibroadenoma dan kista berserat pada kelenjar susu, penyakit radang organ-organ wanita;
 • mengurangkan pembentukan sebum.

Logest dihasilkan oleh Bayer Weimar GmbH und Co. KG, kualitinya dikawal dengan ketat. Ubat ini sesuai untuk semua wanita untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini, jika tidak ada kontraindikasi untuk mengambil.

Janine - memperbaiki keadaan endometriosis

Janine adalah COC monofasik dengan dos yang rendah, bertujuan untuk pentadbiran oral, oleh itu bentuk pelepasannya adalah dragee. Ia berwarna putih dengan permukaan yang halus. Dalam lepuh - 21 tablet, hanya untuk 1 kursus kemasukan dengan rehat tujuh hari.

Arahan yang sangat jelas dilampirkan pada ubat, ia mengambil kira semua kemungkinan situasi dan memberi petunjuk bagaimana meneruskannya dalam kes ini. Pengilang Bayer memilih dienogest sebagai progestogen untuk kontraseptif Janine.

Antiandrogen ini diserap sepenuhnya ke dalam serum darah, kepekatan keseimbangannya dicapai setelah 4 hari diberikan. Dienogest mengikat pada reseptor progesteron rahim dan mempunyai aktiviti progestogenik yang kuat. Hormon ini juga mempunyai kesan sampingan "bonus": keadaan kulit bertambah baik; rambut di kepala berhenti gugur; manifestasi endometriosis menurun.

Untuk mencapai kesan ini, ubat mesti diambil dalam jangka masa yang lama. Doktor menetapkannya, dengan mengambil kira kontraindikasi, dan senarai mereka cukup besar, serta jumlah kesan sampingan.

 • keberkesanan yang baik - apabila digunakan sepanjang tahun, jumlah kehamilan yang berlaku kurang dari satu per 100 wanita;
 • merawat endometriosis dan jerawat;
 • menekan ovulasi;
 • kelikatan cecair serviks meningkat, kerana ia menjadi tidak kedap pada sperma;
 • selepas pembatalan, kehamilan cepat berlaku.
 • banyak wanita mengalami penurunan libido.

Janine kontraseptif digunakan oleh pakar sakit puan bukan sahaja untuk mencegah kehamilan, tetapi juga dalam rawatan endometriosis.

Yarina - mengurangkan berat badan

Bagi kebanyakan OC, kesan sampingannya adalah kenaikan berat badan dan peningkatan tekanan darah. Tetapi Yarina tidak memilikinya. Dan semua kerana ubat drospirenone generasi baru diperkenalkan ke dalam komposisi ubat tersebut sebagai progestogen.

Ia mempunyai kesan anti-mineralokortikoid dan tidak menyimpan natrium dan cecair di dalam badan: pada pesakit yang mengambil Yarina, berat badan menurun dan tekanan darah menurun. Ubat ini mempunyai kesan positif terhadap metabolisme lipid dan mempunyai kesan antiatherogenik - ia mencegah perkembangan penyakit kardiovaskular.

Sebagai tambahan kepada tindakan langsungnya - mencegah kehamilan yang tidak diingini, Yarina mempunyai banyak kesan pencegahan dan terapi tanpa kontraseptif: haidnya menjadi kurang menyakitkan dan melimpah, keadaan kulit bertambah baik, risiko anemia dan kehamilan ektopik, serta penyakit radang dan onkologi organ pelvis, menurun.

Ubat ini dihasilkan dalam tablet bersalut filem dengan kepekatan etinilestradiol - 30 μg, dan droperinon - 3 mg.

Mereka mula mengambil ubat pada hari pertama kitaran haid, sehingga pada akhir keseimbangan kepekatannya telah mencapai tahap optimum. Yarina mempunyai banyak kontraindikasi, ada juga kesan sampingan, jadi diperlukan nasihat doktor sebelum membawanya.

 • kontraseptif yang boleh dipercayai;
 • kesan antiandrogenik yang ketara;
 • tiada kenaikan berat badan dan kenaikan tekanan.
 • kerap - lebih daripada 6% kesan sampingan dalam bentuk mual, muntah, cirit-birit;
 • harga tinggi.

Yarina digunakan sebagai kontraseptif setelah berunding dengan doktor.

Ubat-ubatan lain

Tidak semua ubat antiandrogenik mempunyai kesan kontraseptif. Tindakan mereka bergantung pada hormon yang merupakan sebahagian daripada.

Bromocriptine - menormalkan tahap prolaktin serum

Bromocriptine adalah turunan sintetik alkaloid ergot. Ia dengan sengaja menghalang pengeluaran prolaktin yang berlaku di kelenjar pituitari anterior, tanpa mempengaruhi rembesan hormon lain..

Tahap prolaktin meningkat pada trimester ketiga kehamilan, menurun sedikit setelah melahirkan, tetapi tetap cukup tinggi sepanjang tempoh penyusuan, kerana diperlukan untuk penyusuan yang betul.

Pada sesetengah wanita, ia tidak pernah kembali normal, menyebabkan galaktorea - aliran susu secara spontan dari kelenjar susu di luar tempoh penyusuan. Jarang, masalah ini juga boleh muncul pada lelaki. Tahap prolaktin yang meningkat mempunyai akibat berikut:

 • kenaikan berat badan;
 • pelanggaran kitaran haid atau ketiadaan haid sepenuhnya;
 • gangguan kelenjar tiroid;
 • pelepasan berterusan dari kelenjar susu boleh mencetuskan mastopati;
 • kehilangan kalsium dalam susu membawa kepada osteoporosis.

Bromocriptine digunakan untuk menormalkan tahap prolaktin dalam badan. Pengambilan ubat mungkin diperlukan selepas bersalin jika penyusuan tidak mungkin atau dikontraindikasikan.

Ubat ini berguna dalam penyakit ovari polikistik, kerana menormalkan rembesan hormon luteinizing. Bromocriptine dihasilkan dalam tablet putih, masing-masing mengandungi 2.87 bromocriptine mesylate. Ambil tablet hanya dengan makanan, bermula pada dos 1.25 mg.

Sekiranya kesan mengurangkan prolaktin tidak diperhatikan, dosnya akan meningkat. Rawatan berterusan sehingga tahap prolaktin normal dalam plasma darah tercapai, sekiranya berlaku ketidakteraturan haid - sehingga normal.

 • tidak mempengaruhi sintesis hormon lain;
 • menghilangkan penyelewengan haid;
 • dalam kombinasi dengan antibiotik, ia membantu merawat mastitis pada peringkat awal;
 • untuk rawatan konservatif dengan prolaktin.
 • kemungkinan peningkatan tekanan darah dan sakit kepala yang teruk.

Ubat ini digunakan dalam kes di mana ia diperlukan untuk menormalkan tahap prolaktin.

Finasteride-obl - 5 alpha reductase inhibitor

Finasteride-obl digunakan untuk merawat hiperplasia prostat jika jinak.

Perkembangannya dirangsang oleh dihydrotestosteron. Finasteride-OBL menghalang 5 alpha reduktase, enzim yang mengubah testosteron yang ada di dalam badan menjadi dihydrotestosteron. Ubat ini dikeluarkan dengan preskripsi. Bentuk pelepasan - tablet bersalut. Mereka diletakkan dalam sel kontur 7, 10 atau 14 keping.

Ketersediaan bio ubat adalah 80%. Finasteride-obl ditujukan khas untuk lelaki dan tidak diresepkan untuk wanita atau kanak-kanak. Hanya diperlukan satu tablet sehari, jangka masa rawatannya panjang.

 • mengurangkan saiz kelenjar prostat;
 • meningkatkan aliran air kencing;
 • tidak menjejaskan pengeluaran hormon lain;
 • beberapa kontraindikasi dan kesan sampingan.
 • kemungkinan reaksi alahan, jarang - penurunan libido atau mati pucuk.

Finasteride-obl - ubat untuk rawatan hiperplasia prostat.

Siofor 1000 - mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah

Bahan aktif ubat adalah metmorfin. Ia adalah pemekaan insulin - mengurangkan hiperinsulinemia dan tahap androgen darah. Tidak merangsang pengeluaran insulin. Tindakannya berdasarkan mengurangkan pengeluaran glukosa di hati.

Ini juga meningkatkan kepekaan otot terhadap insulin, yang meningkatkan penyerapan dan penggunaan glukosa, dan menurunkan penyerapan glukosa di saluran gastrointestinal. Ubat ini meningkatkan metabolisme lipid, menurunkan kolesterol.

Terdapat bukti penggunaannya untuk rawatan sindrom ovarium polikistik sebagai sebahagian daripada terapi kompleks. Ubat ini dihasilkan oleh syarikat Jerman BERLIN-CHEMIE / MENARINI PHARMA, GmbH dalam bentuk tablet putih, yang dilampirkan dalam cangkang filem. Setiap tablet mengandungi 500, 850 atau 1000 mg Metmorphine.

Anda perlu mula mengambil dengan satu tablet dengan dos 500 mg sekali atau dua kali sehari. Selepas 2 minggu, dos dapat ditingkatkan dengan memantau glukosa darah.

 • menurunkan tahap glukosa;
 • meningkatkan tindakan insulin;
 • mengurangkan berat badan;
 • tidak membawa kepada hipoglikemia.
 • tidak boleh digunakan oleh wanita hamil dan ibu menyusu, dengan kekurangan hati dan buah pinggang.

Siofor 1000 - ubat untuk rawatan diabetes jenis 2 pada orang dewasa dan kanak-kanak dari usia 10 tahun.

Klymen - mengurangkan gejala menopaus

Ini adalah ubat gabungan yang dirancang untuk mengisi kekurangan estrogen pada wanita semasa menopaus dan menetapkan kitaran haid yang betul sebelum itu. Bahan aktif: estradiol valerate - estrogen dan cyproterone asetat - antiandrogen.

Klimen boleh didapati dalam bentuk dua jenis pil: putih, 11 dalam lepuh - hanya mengandungi estradiol valerate pada dos 2 mg dan merah jambu, 10 keping dalam lepuh - mengandungi gabungan estradiol valerate pada dos 2 mg dan cyproterone asetat pada dos 1 mg.

Kedua-dua lepuh dijual dalam satu bungkusan. Skema untuk mengambil ubat ini adalah kitaran: 11 hari mereka minum ubat putih, dan 10 - warna merah jambu, 1 keping sehari..

 • bukan penyekat sintesis hormonnya sendiri dalam badan;
 • mencegah kehilangan tulang;
 • meningkatkan kandungan kolagen pada kulit;
 • merawat penyakit yang disebabkan oleh tahap androgen yang tinggi;
 • mencegah perkembangan barah endometrium;
 • menurunkan tahap kolesterol total.
 • banyak kesan sampingan dan kontraindikasi untuk digunakan.

Klymen digunakan untuk menormalkan kitaran haid pada wanita dengan rahim yang tidak dikeluarkan dan untuk melegakan gejala menopaus semasa menopaus.

Androkur adalah androgen yang berkesan

Dengan bantuan Androkur, penyakit hiperandrogenik berjaya dirawat pada lelaki dan wanita. Ia mengandungi cyproterone acetate, micro 20, androgen yang kuat dengan keberkesanan yang terbukti. Petunjuk untuk digunakan pada lelaki: barah prostat yang tidak dapat dikendalikan disertai dengan metastasis.

Untuk rawatan penyakit ini, tablet dengan dos tunggal 100 mg cyproterone asetat digunakan. Sekiranya terdapat dorongan seks yang meningkat atau barah prostat yang tidak dapat dikendalikan tanpa metastasis, tablet 50 mg mencukupi.

Bagi wanita, dosnya lebih rendah - 10 mg. Ubat ini digunakan untuk alopecia androgenik, untuk hirsutisme, jerawat dan seborrhea. Bentuk pelepasan - tablet putih atau kuning muda. Ubat ini dikeluarkan dengan preskripsi.

 • berkesan dalam penyakit hiperandrogenik;
 • bersama-sama dengan Diane-35 ia adalah kontraseptif;
 • menghalang perjalanan barah prostat pada lelaki.
 • tidak boleh digunakan untuk penyakit hati.

Androkur digunakan setelah berunding dengan doktor untuk rawatan penyakit hiperandrogenik.

Peningkatan kandungan androgen menyebabkan banyak masalah bagi lelaki dan wanita. Doktor harus merawat penyakit ini setelah menjalani semua ujian yang diperlukan. Dia juga menetapkan ubat yang diperlukan..

Antiandrogen herba

Pertama, saya akan menceritakan kisah saya sedikit. Seperti yang ditunjukkan oleh ujian hormon, androgen saya meningkat.
Analisis 25.11.10
dgea-s 435 (norma 74.8-410.2)
Hormon anti-Müllerian 4.77 (1.0-2.5)
Diagnosis dari pakar sakit puan saya adalah hiperandrogenisme adrenal. Saya diberi ubat dexamethasone, veroshpiron. Setelah membaca arahan untuk dexamethasone, saya memutuskan untuk tidak tergesa-gesa untuk mula mengambilnya. Oleh kerana pakar sakit puan saya dengan tegas membuktikan bahawa saya ditunjukkan dex, saya segera menukar doktor. Sementara itu, saya melayari Internet mencari masalah yang serupa. Memang mereka yang mempunyai androgen yang tinggi sehingga sukar hamil dan melahirkan anak. Itu memang sering disebut dex. Semasa mencari pengganti herba, saya menjumpai maklumat mengenai pudina. Benar, tidak ada dos kemasukan, dan dari awal Disember, atas risiko dan risiko saya sendiri, bukannya dex dan veroshpiron, saya mula minum teh pudina. Untuk secawan air 1jam. L. Pudina, bukannya teh biasa dua kali sehari, kemudian secara berasingan, kemudian dibasuh dengan makanan.
Pada 14.12.10 dgea-s 369.1 (norma 74.8-410.2)
Pakar sakit puan yang lain memberi saya analisis untuk 17-OH, sayang saya tidak pernah melakukannya sebelum ini. Eh, doktor kami memerlukan mata dan mata. Semuanya perlu diperiksa...
20 Disember 17-OH 2.69 (0.6-2. 3)
31 Disember, dgea-s 355.5 (74.8-410.2) menurun lebih jauh!
17-OH 0.76 (0.1-0.8) sudah normal!
Hormon anti-Müllerian 2.84 (1.0-2.5) belum normal, tetapi telah menurun dengan ketara!

Melihat ujian saya, pakar sakit puan yang baru mengatakan bahawa androgen saya normal dan tidak mengganggu kita. Anda tidak perlu mengambil Dex dan Veroshpiron. Semasa saya bertanya adakah saya mesti minum teh pudina, dia terus diam, menundukkan matanya. Saya terus minum.

Pada suatu hari saya menjumpai laman web yang mengumpulkan maklumat mengenai jenis antiandrogen herba lain. Http://agideliya.com/kak-stat-uxozhennoj/rastitelnye-antiandrogeny/.html
Sayang sekali saya tidak berjaya membuat pinggan, seperti yang asal.

Ringkasnya, androgen - hormon lelaki - hampir selalu menjadi penyebab jerawat, peningkatan kulit dan rambut berminyak, dengan kehilangan dan tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini pada badan. Mereka berlebihan dan diubah menjadi dihydrotestosteron (DHT) oleh enzim 5-alpha reductase. Dia, seterusnya, menyebabkan kerosakan yang dapat dilihat pada mata..

Objektif antiandrogen herba:

- menormalkan tahap hormon

- mengurangkan pengeluaran testosteron berlebihan

- menyekat pengeluaran reduktase 5-alpha dan penukaran testosteron menjadi DHT

- meningkatkan tahap globulin yang mengikat hormon seks

- menurunkan gula darah dan meningkatkan daya tahan insulin (bagi banyak orang, ini adalah penyebab utama penyakit polikistik dan peningkatan pengeluaran DHT).

Antiandrogen herba berpuluh-puluh, dan mungkin beratus-ratus kali lebih lemah daripada rakan sintetiknya. Tetapi, perkara utama ialah mereka berjaya, dan dalam kombinasi yang berjaya, mereka mempunyai kesan kosmetik yang baik dan baik..

Bahan herba yang paling kuat adalah Saw Palmetto, dan gabungannya dengan zink dan vitamin B6 bertindak sangat ajaib, dan agak serupa dengan hormon sintetik. Dan tentunya tanpa kesan sampingan yang tidak menyenangkan.

Kursus rawatan selalu dari 6 bulan.

Untuk peningkatan pengeluaran androgen, perlu mengalahkan sekaligus dari semua bidang, dengan mengambil serentak beberapa antiandrogen herba dengan kesan yang berbeza. Gabungkan mereka, ubah, cuba yang baru dan jejak perubahan positif dalam penampilan anda.!

Saw Palmetto (atau Saw Palmetto, sawit kerdil, dengan saw palmetto, sabal, saw palmetto)

Selalunya, ekstrak sawit kerdil dapat dijumpai sebagai persediaan untuk rawatan adenoma prostat - terutamanya dibuat berdasarkannya. Prostamol Uno, Saw Palmetto (NSP, Neways), Permikson, Likoprofit. Dipercayai bahawa dengan penyakit polikistik, dos harian optimum adalah 160 mg. Begitulah, misalnya, dalam "Saw Palmetto" di Cevan International atau dalam dua kapsul "ProstaSabal" yang murah. Tetapi dalam kes yang teruk, pada awal rawatan, dosnya boleh mencapai 320 mg. - untuk wanita.
Atas dasar telapak kurcaci, ubat "Rinfoltil" dihasilkan untuk rawatan alopecia. Ekstrak kurma kerdil mempunyai sifat antiandrogenik, dekongestan, anti-radang dan vasoprotektif. Ia pada asalnya digunakan secara eksklusif untuk rawatan masalah lelaki. Kemudian, nampaknya, pesakit - wanita menyedari bahawa masalah dengan adenoma prostat dan penyakit polikistik adalah sama untuk semua orang - aktiviti enzim 5a-reduktase dan aromatase, yang mendorong penukaran testosteron menjadi dihydrotestosteron. Ia tidak menyebabkan perubahan keseimbangan hormon dalam darah, tidak mempengaruhi sistem hipotalamus-hipofisis. Bagi wanita, suplemen ini paling baik diambil dari hari ke-14 (dengan kitaran 28 hari), iaitu pada fasa kedua kitaran sehingga bermulanya haid. Dalam tempoh ini, peningkatan jumlah androgen dalam darah diperhatikan. Bonus yang menyenangkan bagi wanita - serenoa membawa kepada peningkatan, lebih tepatnya, peningkatan payudara.

Cimicifuga (atau cohosh hitam, cohosh hitam)

terkandung dalam persiapan "C-Ex" (NSP), "Estrovel", "Kitaran lunar wanita" (Yogi Tea), "Cimicifuga-Gomaccord", "Black cohosh" (SFP), "Altera Plus" (Altera), "PerFem Forte / PerFem Forte (Santegra), dll. Ekstrak cimicifuga adalah pengganti terapi hormon yang paling popular di Eropah bagi wanita selepas bermulanya menopaus. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan dengan hirsutisme dan keguguran rambut juga akan mendapat manfaatnya. Kesan antiandrogenik cukup kuat.

Prutnyak (suci Vitex, pohon Abraham, kemurnian Berry)

dalam persediaan "Cyclodinon", "Agnucaston", "Mastodinon", "Chasteberry Plus". Ia diambil untuk waktu yang lama, pagi dan petang. Ia memberi kesan pada sistem hipotalamus-hipofisis badan wanita. Menghilangkan ketidakseimbangan antara hormon luteinizing dan perangsang folikel, prolaktin dan progesteron. Ia memerintahkan fasa kedua kitaran haid, di mana, secara amnya, peningkatan tahap androgen diperhatikan. Mengatur kitaran.

Angelica (Angelica, Herb of Angels, Herb Angelica, Female Ginseng, Dong Quai)

Angelica (tersedia di farmasi), "Kitaran Lunar Wanita" (Teh Yogi), "Angelica Chinese / Dong Quai" (SEKARANG Makanan), "Altera Plus" (Altera), "VAG" (ARGO, "Nutricare Int.") Dan dr Angelica adalah ramuan tradisional untuk perubatan rakyat Cina dan telah digunakan selama lebih dari seratus tahun. Membantu dengan kebanyakan gangguan ginekologi yang berkaitan dengan sistem endokrin. Ia dapat digunakan untuk waktu yang sangat lama, walaupun hanya sedikit, kerana ia mempunyai kesan yang agak kuat dan tidak menyenangkan rasanya.
Menormalkan kedua-dua ketidakseimbangan hormon dan kerja hati untuk membuang lebihan hormon dari badan.

Minyak Primrose Petang (Minyak Primrose Petang, Minyak Primrose)

terkandung dalam "Beauty Natural" (AD Medicine), "Evening primrose oil" (Tyanshi), "Femiglandin", dll. Mengandungi asid lemak tak jenuh dan asam gamma-linoleat. Mereka diperlukan untuk pengeluaran dan metabolisme prostaglandin - "mediator ovulasi". Minyak primrose malam menormalkan kitaran haid dan mempunyai kesan kosmetik yang indah. Evening primrose sangat sesuai untuk kulit dan rambut gadis-gadis yang tidak sihat yang menderita penyakit polikistik..

Isoflavon soya

Soy Isoflavone (ekstrak cecair), Phyto-40 dengan Soy Isoflavones (semua Vivasan), Altera Plus (Altera), PerFem Forte (Santegra), Doppelherz Active Menopause, dll. Fitoestrogen yang paling terkenal... Masa serangan terhadapnya oleh doktor berakhir sebaik sahaja para saintis mengungkapkan tindakannya sepenuhnya. Ternyata, masuk ke dalam tubuh wanita, isoflavon mengurangkan tahap estrogen, jika meningkat, dan meningkat, jika rendah, dan yang paling penting, bagaimanapun, menurunkan testosteron. Untuk wanita - salah satu antiandrogen yang paling sesuai.

Akar Liquorice

Akar licorice (tersedia di farmasi) dan Licorice (tablet effervescent), Milona No. 5 untuk wanita, VAG (ARGO, Nutricare Int.). Licorice tidak boleh diminum lebih dari 6 minggu secara berterusan; badan harus diberi rehat daripadanya. Licorice adalah adaptogen dan antioksidan yang terkenal. Ia mempunyai sifat antibakteria, anti-virus, menenangkan. Ini menurunkan kolesterol dan menurunkan tekanan darah, dan asam glisirhizik yang terdapat dalam akar licorice serupa dengan hormon kortisol. Dan yang paling luar biasa adalah bahawa licorice menurunkan pengeluaran testosteron dengan cukup baik, dan oleh itu, membantu dalam rawatan penyakit polikistik. Kajian klinikal menunjukkan bahawa, bersama dengan peony, ia memberikan hasil antiandrogenik yang lebih cepat dan stabil.

Peony mengelak (akar Maryin)

Akar peony (terdapat di farmasi), Milona No. 5 untuk wanita, dll. Peony adalah ramuan wanita yang telah lama digunakan oleh pakar herba dalam rawatan mastopati, fibroid dan penyakit lain yang disebabkan oleh gangguan hormon. Kajian asing menunjukkan bahawa peony mempunyai sifat antiandrogenik, bagaimanapun, pada sebagian besar ketika diambil bersama dengan akar licorice.

Pudina

Terdapat pudina di setiap farmasi. Untuk meningkatkan aksi, anda boleh menyeduh separuh dengan susu thistle. Kajian terbaru menunjukkan bahawa walaupun dua cawan infusi pudina sehari dapat mengurangkan tahap androgen yang berbahaya..

Ekstrak plum Cameroon (Afrika)

"Likoprofit", "Trianol", dll. Lebih sesuai untuk lelaki, walaupun bahan tersebut tidak berbahaya bagi wanita.
Jelatang (akar jelatang) Jelatang (di setiap farmasi), Ekstrak jelatang cair Ekstraknya juga mempunyai sifat menyekat 5-alpha-reduktase, tanpa menurunkan testosteron. Produk yang berpatutan dengan kesan kosmetik yang baik.

Zink

"Zincite", "Zincteral", biji labu, "Tykveol" Antiandrogen kuat. Menyekat penukaran testosteron menjadi DHT. Sangat berkesan dalam dos tinggi dan bersama dengan vitamin B6.

Polifenol Teh Hijau

"Inneov", "Ekstrak teh hijau" dari Evalar, teh hijau biasa Mengurangkan pengeluaran DHT. Minum dalam kuantiti yang banyak

Asid linoleat (juga gamma-linoleik)

"Tykveol", minyak kismis hitam, teh bunga raya, biji rami, "CLA acid linoleic Conjugated" (SEKARANG Makanan), "Vitamin F" Perencat DHT yang kuat. Gamma - organisma linoleik mampu mensintesis dari asid linoleik.

Oat

Oat untuk tumbuh, oat untuk pembuatan bir (di jabatan pesakit kencing manis). Minum infus 2-3 kali sehari. Dipercayai bahawa oat meningkatkan testosteron, tetapi pengeluaran DHT, bagaimanapun, semakin rendah. Ia juga menstabilkan kadar gula dalam darah.

Stevia (ramuan madu)

Stevia terdapat di farmasi, jabatan pesakit kencing manis, sebagai bahan tambahan dalam persediaan siap pakai. Pengganti gula semula jadi. Di Jepun, sehingga 40 peratus gula-gula sudah dihasilkan berdasarkannya. Lebih manis daripada gula berpuluh-puluh, mungkin beratus-ratus kali. Tidak menjejaskan pengeluaran insulin. Tindakan antiandrogenik yang terbukti.

Vitamin C

Asid askorbik, ascorutin, dll. Kesan antiandrogenik tidak diucapkan, tetapi sebenarnya. Sangat disyorkan dari 16 hingga 26 hari kitaran.
(Vitamin C dalam dos besar mengganggu kehamilan, lebih baik minum dengan berhati-hati, menurut infen dari sumber lain, Lena)

Phytosterols (khususnya beta-sitosterol)

Biji wijen dan biji labu, minyak wijen, kacang cedar, minyak biji rami, minyak biji anggur, sediaan "Sitosan", "BETA 300", "minyak Amaranth" Menghambat proses pemindahan testosteron ke DHT. Mengurangkan tahap kolesterol, melambatkan keguguran rambut yang berkaitan dengan androgen berlebihan. Imunomodulator.

Vitamin B6

"Neuromultivit", ragi bir, "Vumenlife" (Leovit), "Magne B", "VAG" (ARGO, "Nutricare Int."), "Doppelgerts aktif Ginkgo Biloba + B1 + B2 + B6" Antiandrogen, bertindak sendiri, tetapi juga boleh menyebabkan kekurangan vitamin lain. Jadi minum di kompleks

Fireweed (Epilobi Herba), aka teh Ivan

Fireweed dijual di farmasi. Ahli herba mendakwa bahawa fireweed bahkan dapat menyembuhkan barah prostat. Dan seperti yang saya katakan di atas, masalah lelaki yang serupa dan ovari polikistik wanita mempunyai penyebab hormon yang sama. Minum bukan teh untuk memastikan tahap androgen rendah.

Fenugreek (atau Shambhala)

Lihatlah di bahagian perubatan rempah dan Ayurveda India. Phyto-estrogen, serupa dengan isoflavon soya.

Thistle susu (thistle susu, thistle bervariasi)

Makanan thistle susu, minyak thistle susu. Untuk meningkatkan tindakan dan meningkatkan rasa, anda boleh membancuh separuh dengan pudina. Mempunyai kesan keseimbangan hormon. Silymarin dalam komposisinya membersihkan hati dari toksin dan hormon berlebihan.

Akar dandelion

Akar Dandelion, "Esobel", "Ekstrak akar Dandelion", "Anavita", "Hepatocholan", "Kulit" tablet dari Leovit Membersihkan hati dari hormon berlebihan, menyeimbangkan kadar testosteron. Membersihkan kulit!

Galega (rue kambing)

Rue kambing atau, dengan kata lain, galega, terdapat di banyak farmasi. Ramuan unik yang mengandungi zat - biguanidides, yang menormalkan tahap gula dalam darah. Ubat Metformin yang diketahui tergolong dalam biguanides yang sama. Oleh itu, kami menggantinya sepenuhnya dengan infusi galega.

Pallas spurge (manusia-akar)
Ia lebih berkesan dalam bentuk tingtur, tetapi infus juga berfungsi dengan baik. Pallas spurge menormalkan keseimbangan hormon wanita dan lelaki. Imunomodulator yang kuat

Drugs Ubat antiandrogenik terbaik untuk tahun 2020

Tubuh manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan dari semua komponennya. Setiap badan bertanggungjawab untuk fungsinya sendiri. Pada lelaki dan wanita, kerana sistem pembiakan yang berbeza, jumlah hormon yang berbeza dilepaskan. Androgen adalah hormon yang dimiliki oleh setiap orang. Sekiranya keseimbangannya terganggu, wanita mungkin mengalami tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini di seluruh badan, jerawat, ketidakteraturan dalam kitaran haid dan kemandulan. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan konsep hormon, fungsinya, penyebab pelbagai penyakit dan kaedah rawatan. Juga, penyunting laman web "YaNashla" telah menyediakan untuk anda penilaian ubat antiandrogenik terbaik untuk tahun 2020.

Apa itu androgen dan apa fungsinya dalam badan?

Androgen adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar seks lelaki dan wanita dan korteks adrenal. Ini termasuk: testosteron, androsteron, dihydrotestosteron, androstenediol.

Hormon ini dalam badan lelaki bertanggungjawab untuk:

 • Suara timbre yang rendah;
 • Peningkatan tumbuh-tumbuhan;
 • Jisim otot meningkat;
 • Daya tahan badan yang lebih kuat.

Pada wanita, androgen melakukan fungsi berikut:

 • Pertumbuhan rambut di kawasan intim;
 • Penstabilan haid;
 • Mengatur fungsi kelenjar peluh dan lemak.

Fluktuasi hormon yang berbahaya bagi wanita dan lelaki.

Sekiranya terdapat penurunan hormon, jantina lelaki meningkatkan nada suara, pertumbuhan rambut di badan menurun, kelemahan muncul di dalam badan, dan sperma menjadi sangat perlahan, yang menyebabkan kesukaran untuk mengandung anak. Pada wanita, penurunan membawa kepada kerosakan dalam kitaran haid, serta munculnya masalah yang jelas dengan mengandung dan melahirkan bayi..

Peningkatan androgen dalam badan membawa kepada penampilan suara yang lebih kasar, pertumbuhan rambut yang sangat aktif untuk lelaki. Bagi wanita, peningkatan itu berbahaya kerana tumbuh-tumbuhan muncul di seluruh badan dan wajah (hirsutism), tahap aktif jerawat muncul dan kemandulan berlaku.

Hyperandrogenism dan penyebab permulaan penyakit

Hyperandrogenism adalah penyakit yang merupakan peningkatan hormon lelaki, iaitu testosteron. Keadaan ini menyebabkan wanita mengalami keguguran dalam 15% kes. Oleh itu, sekiranya tiada rawatan yang betul, sukar bagi seorang wanita untuk hamil dan melahirkan anak..

Penyakit yang dapat meningkatkan tahap androgen dalam tubuh wanita:

 • Penyakit ovari polikistik;
 • Tumor jinak dan malignan;
 • Hipotiroidisme;
 • Pengambilan ubat yang tidak terkawal;
 • Penyakit genetik.
 • Pertumbuhan rambut, terutamanya di muka, dada, punggung;
 • Kemunculan tompok botak;
 • Masalah kulit (jerawat, jerawat, perubahan warna);
 • Obesiti;
 • Kemungkinan diabetes;
 • Tekanan darah meningkat;
 • Masalah dengan hati;
 • Pelanggaran kitaran haid;
 • Risiko keguguran;
 • Kemandulan;
 • Masalah mental;
 • Keletihan;
 • Melemahkan imuniti.

Pada tanda-tanda pertama penyakit ini, pesakit diresepkan ubat dengan kesan antiandrogenik, yang menurunkan aktiviti hormon lelaki, yang utama adalah gabungan pil perancang.

Sebagai tambahan kepada hiperandrogenisme, ubat antiandrogenik diresepkan dalam kes berikut:

 • Sindrom ovari polikistik;
 • Peningkatan tumbuh-tumbuhan;
 • Alopecia (kebotakan);
 • Masalah kulit muka (jerawat);
 • Kemunculan kelemumur dalam bentuk patologi seborrhea;
 • Patologi endokrin lain.

Jenis dan ciri ubat antiandrogenik

Untuk mengelakkan kesilapan semasa memilih, perlu diketahui ubat apa yang mempunyai tindakan antiandrogenik, yang pasti merupakan salah satu kriteria pemilihan penting.

Jenis produk perubatanCiriContohnya
COC - pil perancang gabunganCOC mengandung estrogen, yang masuk ke hati, sehingga merangsang pengeluaran globulin, yang menurunkan testosteron dalam darah. Juga, progestogen menghalang hormon lelaki memasuki fasa aktiviti. Alat ini mengurangkan pengeluaran hormon secara langsung di ovariYarina, Janine, Logest dan lain-lain. PENTING! Semua COC diresepkan secara eksklusif oleh doktor yang melakukan ujian yang diperlukan untuk memilih ubat yang optimum
SteroidBerdasarkan hormon sintetik. Setiap ubat diresepkan berdasarkan gejala: peningkatan keguguran, jerawat, seborrhea, menopaus, tumor. Setiap ubat mempunyai senarai kontraindikasi yang mengagumkan, oleh itu, dana hanya ditetapkan oleh doktorAndrokur, Diane-35, Klimen dan lain-lain
Ubat bukan steroidKurang berkesan, tetapi pada masa yang sama, menyebabkan bahaya minimum pada tubuh kerana androgen "tulen". Oleh kerana strukturnya, ubat-ubatan tersebut membolehkan anda menyesuaikan diri dengan hormon tertentuFlutopharm, Dutasteride, Metformin dan lain-lain
Ubat-ubat herbaLicorice, kayu manis, biji rami, peony Cina - infus herba yang mengurangkan tahap androgen dalam tubuh wanitaDibuat sendiri atau dibeli di kedai khas

Penarafan ubat antiandrogenik terbaik untuk tahun 2020

Penilaian produk berkualiti akan membantu anda mengetahui ubat mana yang lebih baik untuk dibeli, berapa kos dana dan keberkesanan yang terbukti. Dalam tinjauan tersebut, pembaca akan menemui ubat dari pengeluar terbaik di pasaran ubat. Malangnya, hampir semua alat kontraseptif tidak mengikut anggaran, kerana ia mempunyai kesan yang terbukti, oleh itu, dalam rawatan masalah dengan tahap androgen yang tinggi, ubat-ubatan dengan preskripsi yang sempit dan harga yang murah dapat diresepkan.

Ubat hormon, salah satu yang terbaik, menurut pembeli. Bentuk pelepasan: tablet, lozenges, kapsul. Direka untuk kontrasepsi kerana estrogen dan progestogen. Perlindungan terhadap kehamilan yang tidak diingini terletak pada interaksi bahan yang menghentikan proses ovulasi dan secara signifikan mengubah kelikatan lendir di saluran serviks.

Ini mengganggu laluan sperma. Sekiranya tablet diambil dengan betul, tanpa lulus pada skala khas (indeks Mutiara), kehamilan adalah mungkin dalam 1 kes. Produk ini mengandungi zat - dienogest, yang mempunyai kesan antiandrogenik. Berkat alat ini, kitaran haid pesakit bertambah baik, jumlah pelepasan dan tempoh hari haid itu sendiri berkurang.

Juga, berkat kajian klinikal, terbukti dapat mengurangkan risiko barah ovari dan endometrium. Sebelum memulakan penerimaan, anda mesti mengkaji dengan teliti arahan penggunaannya untuk mengelakkan akibatnya.

Ia digunakan selama 21 hari secara berterusan, pada masa yang sama. Selepas itu, anda mesti menghentikan penerimaan tetamu selama tujuh hari dan memulakan kursus sekali lagi. Anda harus tahu bahawa jika anda terlambat mengambil pil, kesan perlindungannya kekal selama 12 jam, tetapi dengan peningkatan jangka masa ini, kontrasepsi berkurang dengan ketara. Penggunaan yang dikecualikan semasa kehamilan dan penyusuan. Harga purata: 1 100 rubel untuk 21 biji pil.

 • Ubat yang berkesan;
 • Ubat antiandrogenik.
 • Banyak kesan sampingan;
 • Senarai kontraindikasi yang mengagumkan;
 • Harganya mahal.

Kontraseptif yang mengandungi hormon. Mengambil pil hanya boleh dilakukan dari usia 18 tahun, tidak sesuai untuk remaja. Perlindungan dari kehamilan yang tidak diingini berlaku kerana mekanisme tindakan gestodene dan etinil estradiol. Menghambat rembesan hormon gonadotropik kelenjar pituitari, menghentikan proses pematangan folikel dan, sebagai akibatnya, menghentikan ovulasi.

Oleh kerana bahan aktif, kelikatan lendir berubah, yang menghentikan penembusan sperma. Sebagai tambahan kepada perlindungan terhadap kehamilan, wanita mengalami pemasangan kitaran haid, jumlah kehilangan darah dan penurunan dalam jangka masa. Ubat hormon mengurangkan anemia, kekerapan senggugut dan tidak termasuk berlakunya kehamilan ektopik.

Dengan penggunaan ubat yang berterusan pada wanita, terdapat penurunan manifestasi fibroadenoma dan kista berserat pada kelenjar susu, penyakit radang pada organ pelvis dan barah endometrium. Juga, kerana kesan androgenik, kulit wajah diperbaiki dengan menghilangkan jerawat.

Ubat ini digunakan selama 21 hari tanpa gangguan. Selepas itu, anda perlu berhenti sejenak selama tujuh hari, di mana haid berlaku. Sebelum menggunakannya, anda harus berjumpa doktor dan membaca arahan penggunaannya. Harga purata: 2,000 rubel untuk 31 tablet.

 • Ubat yang berkesan untuk kehamilan yang tidak diingini;
 • Menghilangkan banyak masalah kesihatan wanita;
 • Kesan antiandrogenik;
 • Kesan sampingan kecil.