Sejarah tembikai

Perkataan "tembikai" berasal dari bahasa Turki dan diterjemahkan sebagai "timun keldai". Oleh kerana itu, ramai yang percaya bahawa semangka itu sendiri adalah tanaman Asia. Namun, sebenarnya, tempat kelahiran tembikai adalah Afrika Selatan. Di sana, di Botswana, Namibia, Lesotho dan Afrika Selatan, anda masih boleh menemui semangka liar - colocynth.

Dulu disangka bahawa inilah colocynth yang merupakan nenek moyang semangka moden. Walau bagaimanapun, kajian genetik baru-baru ini menunjukkan bahawa semangka liar dan penanaman mempunyai satu nenek moyang yang sama - tembikai Tsamma. Tumbuhan ini tumbuh di Gurun Kalahari dan masih merupakan sumber air terpenting bagi orang-orang Bush. Omong-omong, semangka liar berukuran kecil (kira-kira seperti limau gedang) dan rasanya sangat pahit. Jadi hari ini kita menikmati tembikai manis dan berair hanya berkat kerja keras penternak..

Pengedaran tembikai di dunia

Penyelidikan arkeologi membuktikan bahawa semangka diketahui oleh orang yang sudah empat ribu tahun yang lalu, pada abad kedua puluh SM. Dipercayai bahawa pada era Kerajaan Tengah, orang Mesir kuno menjumpai buah beri, mulai menanamnya dan melakukan eksperimen kuliner di atasnya..

Oleh itu, ahli arkeologi mendapati di makam Mesir kuno (termasuk makam Tutankhamun) bukan hanya gambar tembikai di dinding, tetapi juga benihnya. Tembikai diletakkan di kubur agar firaun dapat memakannya di akhirat. Juga, sebutan tembikai terdapat di papyri kuno, dalam resipi perubatan. Dari Mesir, budaya semangka merebak ke Syria, Arab, Palestin dan Parsi. Orang Arab sangat mementingkan semangka, percaya bahawa beri ini mampu "membersihkan tubuh dan mengeluarkan penyakit daripadanya, jika selalu diminum sebelum makan.".

Juga, semangka terkenal di Rom kuno - tanaman itu disebut dalam ayat-ayat Virgil. Orang Rom menggunakan tembikai segar dan masin, dan madu rebus dari itu. Penjual tembikai di Itali abad pertengahan Pada abad ketujuh, semangka mula ditanam di India, dan di kesepuluh. mereka juga muncul di China, di mana mereka dibawa dari Eropah. Di China, semangka itu disebut "tembikai barat", dan untuk menghormatinya, mereka bahkan mengadakan "percutian semangka" setiap tahun, di mana beri ini adalah makanan utama di atas meja. Di Eropah Barat, khususnya di Sepanyol, semangka sudah ada pada Zaman Pertengahan, semasa perang salib pertama di Palestin. Melalui Eropah selatan, semangka menyebar ke Eropah utara, tetapi di sana semangka tidak tumbuh dengan baik kerana iklim yang keras dan sejuk. Tembikai mula muncul di mana-mana di kebun Eropah dari abad ketujuh belas. Tembikai dibawa ke Amerika oleh penjajah Eropah dan hamba dari Afrika. Pada tahun 1576, peneroka Sepanyol menanam tembikai di Florida. Pada tahun 1629, mereka ditanam di Massachusetts, dan pada tahun 1650 mereka telah menyebar ke Peru, Brazil dan Panama. Tembikai segera menjadi popular di Hawaii dan kepulauan Pasifik yang lain, di mana mereka dibawa oleh pelancong dan penjelajah, termasuk pelaut tentera laut Inggeris, James Cook..

Tembikai di Rusia

Terdapat dua versi utama mengenai penampilan tembikai di Rusia. Menurut yang pertama, semangka dibawa kepada kami pada abad XIII-XIV oleh orang-orang Tatar. Versi kedua mengatakan bahawa pedagang luar negeri dari India membawa tembikai ke Rusia pada abad ke-8-10, pada masa perdagangan yang meriah dengan Kievan Rus. Namun, kedua-dua versi tersebut bersetuju bahawa pada awalnya tembikai berakar di wilayah Volga. Bagaimanapun, hingga abad ketujuh belas, semangka di Rusia hampir tidak diketahui, kerana semangka diimport dari luar negeri atau tumbuh di tempat terpencil, dianggap sebagai makanan istimewa di luar negeri. Telah diketahui bahawa pada abad XVI-XVIII, semangka ditanam berhampiran Vladimir, Kursk, Voronezh, serta di St Petersburg, Moscow dan Kazan sebagai budaya rumah kaca eksklusif. Sejak abad kesembilan belas, semangka mula ditanam di dekat Orenburg (misalnya, di Sol-Iletsk). Sejarah sebenar tembikai domestik bermula pada tahun 1660, ketika Tsar Alexei Mikhailovich memerintahkan penyediaan tembikai ke istana kerajaan dari Astrakhan, di mana "kebun tembikai dan tembikai" diatur. Tidak lama kemudian, keputusan khas juga dikeluarkan untuk penanaman semangka di Chuguev, wilayah Kharkov. Kemudian semangka dihantar ke meja raja, segera setelah mereka masak. Pada waktu yang sama, mereka dihidangkan tidak segar, tetapi direndam dalam sirap gula. Secara umum, pada mulanya, semangka di Rusia tidak dimakan "mentah", tetapi disiapkan dengan cara yang agak spesifik - bubur semangka yang dihancurkan direndam dalam soda, dan kemudian molase dengan rempah-rempah dan rempah lain disiapkan dari itu. Mereka mulai menanam semangka secara besar-besaran di hulu Volga pada masa pemerintahan Peter I. Kemudian, semasa perjalanan ke Caspian, dia berjaya disembuhkan penyakit ini dengan semangka, setelah itu dikeluarkan keputusan yang sesuai. Tentu saja, tidak ada jenis semangka domestik, tetapi semangka Iran dan Turki ditanam. Mereka berbuah besar, mempunyai daging merah terang, tetapi retak kuat, tidak menyimpan untuk waktu yang lama dan sedikit bergula. Keadaan itu juga rumit oleh iklim kering di selatan stepa. Tetapi para petani tidak dapat melanggar perintah tsar, sehingga mereka dengan keras kepala menyemai semangka, berusaha mencari varietas yang lebih sesuai. Akibatnya, setelah pemilihan berterusan untuk rasa manis, ukuran dan ketahanan kemarau, nenek moyang varieti Ukraine Selatan dan Rusia (Volgograd, Astrakhan) yang kini terkenal dibiakkan.

Tembikai Rusia hari ini

Hari ini, menurut statistik Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Persekutuan Rusia berada di kedudukan ke-8 dunia dalam penanaman tembikai. Oleh itu, pada tahun 2012, Rusia menanam kira-kira 1.5 juta tan semangka, menghasilkan negara seperti Algeria, Amerika Syarikat, Mesir, Brazil, Iran, Turki dan China dengan jumlah rekod 70 juta tan. Kawasan utama melon komersial yang tumbuh di Rusia adalah Wilayah Stavropol dan Krasnodar, Kaukasus Utara, Saratov, Rostov, sebahagian dari Wilayah Orenburg (Daerah Sol-Iletsky), serta Wilayah Volga Bawah (Volgograd, Kawasan Astrakhan dan Kalmykia). Jadi, hanya di wilayah Astrakhan pada tahun 2013, kira-kira 200 ribu tan semangka dituai, separuh dari produknya awal, terutama varieti domestik. Dari segi kawasan tembikai, menurut perkiraan UNCTAD dan FAO, Persekutuan Rusia berkongsi tempat ketiga dengan Iran (sekitar 144 ribu hektar), dan pada tahun 2013 kawasan ini meningkat sebanyak 10% kerana peningkatan permintaan pengguna.

Kawasan tembikai yang dapat dipasarkan terus meningkat di kawasan lain (pertumbuhan tembikai telah merebak ke selatan Tambov, Voronezh dan wilayah yang berdekatan). Selama 20 tahun terakhir, di wilayah Saratov dan Volgograd, tembikai dan labu meningkat dua kali ganda, di Dagestan - lebih dari 3, dan di wilayah Orenburg, kawasan ini telah meningkat 10 kali ganda. Jadi, hanya di daerah Sol-Iletsk, kawasan yang disemai berkembang dari 511 hektar pada tahun 2003 menjadi 26 ribu pada tahun 2012. Walau bagaimanapun, di beberapa kawasan, kawasan yang disemai untuk tembikai dan labu menurun (sebanyak 20% di wilayah Astrakhan dan hampir 2 kali di wilayah Rostov, di wilayah Stavropol dan Krasnodar). Ini disebabkan oleh fakta bahawa wilayah-wilayah telah menjadi lebih jelas khusus. Oleh itu, wilayah selatan memfokuskan pertumbuhan produk awal, wilayah utara dan bahagian tengah Persekutuan Rusia menghasilkan semangka yang lebih masak, dan wilayah tengah yang lain membekalkan tembikai yang lewat. Tetapi pertumbuhan tembikai domestik tidak berhenti. Pengembangan kaedah penanaman semangka, serta pemilihan varietas baru yang diperbaiki secara berterusan meluaskan geografinya. Jadi sekarang semangka telah mula berjaya ditanam di kawasan seperti wilayah Volga Tengah, Siberia Selatan, Ural Selatan, Altai dan bahkan Yakutia..

Artikel ini merangkumi sejarah tembikai, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai bekalan borong atau memesan tembikai borong di sini.

Tembikai

genus tumbuhan tahunan atau tahunan keluarga labu. Akarnya sangat bercabang, lebih dalam 1 m atau lebih. Batangnya merayap, dengan daun panjang yang dipotong pinnately (terdapat varietas dengan daun yang tidak bertekanan). Bunga dioecious dan hermaphrodite, mono- atau dioecious, bersendirian, lebih jarang terdapat dalam tandan. Buahnya adalah labu, bulat, bujur, rata atau silinder; warna kulit kayu dari putih hingga hijau gelap dengan corak dalam bentuk grid, jalur, bintik-bintik; pulpa berwarna merah jambu, merah, merah, lebih jarang putih dan kuning. Terdapat 3 spesies: A. liar (C. colocynthis), biasa di padang pasir Afrika, Iran, Cf. Asia, Afghanistan dan Australia, dan spesies yang dibiakkan - A. table (C. vulgaris) dan A. hijauan (C. colocynthoides). A. adalah tanaman termofilik, kurang menuntut kesuburan tanah daripada tembikai dan labu lain. Tanah Air A. - Yuzh. Afrika. Budaya A. tersebar luas di Amerika Syarikat, Jepun, China, India, dan di negara-negara Eropah Tenggara. Di USSR, A. ditanam di Nizh. Wilayah Volga, ke Utara. Caucasus, selatan Ukraine, Moldova, Transcaucasia, Kazakhstan, di republik Rabu. Asia, Central Black Earth Belt dan beberapa kawasan lain. Buah dari jadual A. berat 0,6-16 kg dan mengandungi gula (hingga 11%), vitamin, dan bahan lain; digunakan dalam bentuk segar dan masin (kecil), untuk merebus madu (nardek), membuat buah gula-gula, dan lain-lain. Benih mengandungi minyak yang berharga. Buah-buahan makanan A. beratnya 10-15 kg, mengandung 2–3% gula, dan dimakan oleh semua spesies haiwan, segar dan diikat. Hasil purata: jadual A. 150-200, makanan 250-300 c / ha. Di USSR, varieti pematangan awal jadual A. (65-75 hari) tersebar luas: Stokes 647/649, Pobeditel 395, Lyubimets dari ladang Pyatigorsk, dan lain-lain; pematangan pertengahan dan akhir (85-140 hari): Melitopol 142 dan 143, Bykovsky 22, dan lain-lain; varieti makanan A.: Dishkhim, Brodsky 37-42, dll..

Tanah untuk tanaman A. dibajak pada musim gugur hingga kedalaman 25-27 cm; mengerikan dan dua penanaman dilakukan pada awal musim bunga. Baja mineral fosforus dan potash digunakan di bawah bajak, dan baja nitrogen atau organik (humus atau kotoran busuk) digunakan untuk penanaman pada musim bunga. Benih (2-4 kg / ha) ditaburkan hingga kedalaman 6-8 cm. Dalam keadaan gersang, kawasan penyusuan makanan dan jenis daun A. daun A. ialah 4-6 m 2, dari jenis otak pendek - 3-4 m 2; kawasan pemakanan yang disediakan dengan kelembapan berkurang. Pada tanaman, mereka melakukan terobosan tanaman, melonggarkan tanah dan menaburkan bulu mata. Pengairan digunakan terutamanya di wilayah Astrakhan dan di republik Rabu. Asia (9-12 pengairan dilakukan pada kadar 400-500 m2 per hektar). Di wilayah utara, varietas pematangan awal A dapat ditanam pada anak benih.

Arbdijadual z: 1 - buah dalam bahagian; 2 - bahagian batang dengan daun dan bunga.

Dari mana tembikai itu berasal?

Tembikai itu juga mempunyai namanya sendiri dalam bahasa Latin - Citrullus lanatus (sitrus adalah pokok sitrus; lana adalah bulu). Tanah air semangka adalah Afrika Selatan, tetapi kedua Paraguay dan Brazil menuntut peranan ini. Di negara-negara ini anda boleh menemuinya di alam liar. Tidak ada yang tahu bagaimana dan kapan semangka muncul di benua lain, tetapi orang Mesir kuno sudah mengetahui budaya ini..

Penuaian tembikai diketahui dari hieroglif Mesir hampir 5000 tahun yang lalu. Didapati bahawa tembikai sering diletakkan di kubur firaun sebagai makanan untuk kehidupan akhirat.

Mitos Mesir mendakwa bahawa semangka itu "disemai" oleh Seth, dewa guntur dan padang pasir, yang mempersonifikasikan kecenderungan jahat. Menjelang abad ke-10 Masihi, semangka ditanam di China, sekarang negara ini merupakan pengeluar tanaman ini yang terkemuka.

Penjajah Moor membawa buah keajaiban ke Eropah sekitar abad ke-13, dan di England semangka dikenali pada tahun 1615. Kini semangka terkenal di hampir semua negara. Secara keseluruhan, terdapat lebih dari 1200 jenis semangka, mereka ditanam di 96 negara di dunia, tetapi kebanyakan budaya ini biasa berlaku di Turki, China, Amerika, Rusia, Ukraine dan Uzbekistan..

Tembikai kelihatan seperti labu besar, bujur, bulat atau silinder, ditutup dengan kulit kayu yang tebal, ketebalannya adalah 4-15 mm. Kulit semangka berwarna hijau gelap, tetapi dalam beberapa varietasnya ditemukan dengan kulit kuning dan putih; kulitnya mungkin mempunyai corak - dalam bentuk jalur atau bintik-bintik cahaya yang besar. Daging semangka masak manis rasanya, biasanya merah, tetapi ada varieti dengan daging kuning atau putih. Sebilangan buah mempunyai berat lebih daripada 20 kg.

Selalunya, tembikai dimakan segar, tetapi mereka boleh acar, asin dan gula-gula. Ini membuat selai, kue, dan anda juga boleh menggunakan pulpa semangka sebagai bahan makanan ringan atau koktel. Marzipans yang lazat keluar dari kulit tembikai. Berkat Internet, anda dapat dengan mudah menemui sebilangan besar jenis resipi untuk memasak hidangan tembikai.

Musim telah tiba untuk semangka, dan oleh itu sudah tiba masanya untuk mengetahui apa faedah yang akan diberikan oleh beri ini kepada tubuh.?

 • Tembikai adalah 80% air. Juga dalam semangka, setiap 100 g protein - 0,7 g, lemak - 0,2 g, karbohidrat - 10,9 g, serat - 0,5 g.
 • Kandungan kalori semangka rata-rata setiap 100g hanya sekitar 38 kkal.
 • Telah diketahui bahawa tembikai membersihkan badan dengan sempurna dan membuang toksin.
 • Di samping itu, ia mengandungi banyak vitamin dan mineral. Oleh itu, semangka akan menolong anda menenangkan sistem saraf, ini adalah salah satu kaedah paling sedap untuk mengatasi tekanan..
 • Baru-baru ini, para saintis telah membuktikan bahawa beberapa keping tembikai sehari meningkatkan mood dan kecergasan. Tembikai menghasilkan arginin dalam darah, yang mempunyai kesan psikotropik positif.

Akhir musim panas adalah perayaan perut bagi pencinta tembikai. Mark Twain memberi jaminan: rasakan tembikai, dan anda akan mengetahui apa yang dimakan oleh malaikat.

Dari mana datangnya tembikai

Semua orang suka tembikai. Rasa buah beri yang unik ini sangat lazat, dan bagi kami ini adalah satu lagi hadiah musim panas yang indah. Dari mana datangnya tembikai di Rusia??

Tembikai (Citrullus lanatus) adalah pokok merambat yang tergolong dalam keluarga labu. Orang Mesir kuno tahu tentang buah ini, yang percaya bahawa dewa ribut dan gurun Seth menyemai tembikai. Mereka meletakkan tembikai di kubur firaun sebagai makanan untuk kehidupan akhirat.

Tembikai adalah salah satu jenis tembikai. Oleh itu, jika anda menyangka bahawa tembikai dan tembikai adalah perkara yang sama sekali berbeza, maka anda jelas salah..

Tembikai adalah buah beri yang enak dengan rasa sedap yang berasal dari tumbuh-tumbuhan liar yang hidup di Afrika tropika. Pusat asal tembikai adalah Gurun Namib dan Gurun Semi Kalahari. Di sana dan sekarang anda dapat menjumpai belalang semangka liar.

Kita akan sangat terkejut dengan rupa tembikai empat ribu tahun yang lalu. Kira-kira seukuran limau gedang dan rasanya cukup pahit. Dan hanya setelah orang menganut budaya liar, hasilnya, tembikai besar dengan bubur manis diperoleh. Sebilangan jenis tembikai mempunyai berat hingga 20 kilogram. Kami biasa memakannya segar, tetapi semangka juga acar, mereka membuat pastil, madu (bekmez) dan jem, dan jem dan buah manisan yang enak dibuat dari kulit buah. Di negara-negara Timur, biji semangka juga dimakan, dan mereka dianggap sebagai makanan istimewa. Terdapat banyak jenis tembikai - di Amerika sahaja terdapat lebih dari 300 spesies.

Di Rusia, semangka itu muncul pada abad VIII-X dan dibawa dari India, yang pada masa itu secara aktif berdagang dengan Kievan Rus. Menurut versi kedua, semangka dibawa ke Rusia oleh orang-orang Tatar pada abad XIII-XIV. Pada mulanya, semangka itu berakar di wilayah Volga. Pada abad ke-17, ia tersebar luas di seluruh negara dan ditanam di rumah hijau bahkan di wilayah tengah. Mereka mengatakan bahawa semangka yang paling sedap ditanam di Astrakhan.

Sehingga abad ke-17, hampir tidak ada yang diketahui mengenai tembikai di Rusia. Mereka sangat jarang di atas meja dan dianggap makanan istimewa di luar negara. Tembikai diimport dari luar negeri atau ditanam di tempat-tempat terpencil.

Pada abad ke-16 - ke-18, semangka ditanam berhampiran Kursk, Voronezh, Vladimir, Kazan, Moscow dan St Petersburg di kawasan panas. Sejak abad ke-19, semangka telah ditanam di dekat Orenburg. Sejarah sebenar tembikai di Rusia bermula pada tahun 1660, setelah perintah Tsar Alexei Mikhailovich untuk membekalkan semangka Astrakhan ke istana raja. Di Astrakhan, "kebun tembikai dan tembikai" ditanam pada masa itu. Di istana mereka sangat menyukai tembikai sehingga mereka dihantar ke meja kerajaan, hampir masak. Kemudian mereka makan semangka tidak segar, tetapi direndam dalam sirap gula. Secara umum, pada mulanya, semangka di Rusia tidak dimakan mentah, tetapi disiapkan dengan cara yang istimewa. Bubur semangka dihancurkan dan direndam dalam air, dan kemudian molase dengan rempah-rempah dan rempah-rempah disediakan dari dalamnya.

Semasa pemerintahan Peter I, semangka mula ditanam secara besar-besaran di hulu Volga. Semasa perjalanan raja ke Kaspia, ia berhasil disembuhkan penyakitnya dengan semangka, setelah itu dikeluarkan keputusan mengenai pembiakan mereka.

Tidak ada semangka domestik pada masa itu, tetapi varietas Turki dan Iran ditanam. Namun, setelah pemilihan mereka berterusan, varietas Volgograd dan Astrakhan yang terkenal dibiakkan. Tidak lama kemudian, keputusan dikeluarkan mengenai penanaman semangka di wilayah Kharkov, di Chugaev.

Orang Amerika, yang mempunyai kira-kira empat puluh perayaan tembikai, dan Turkmens, yang mempunyai Hari Melon sebagai cuti kebangsaan, menunjukkan cinta yang istimewa untuk semangka..

Tembikai semestinya buah, tapi apa?

Menurut klasifikasi botani moden, semangka adalah buah keluarga labu. Tetapi pilihan lain juga digunakan - ia termasuk dalam kumpulan beri palsu. Masih belum ada kata sepakat mengenai perkara ini..

Tembikai dianggap saudara terdekat:

 • tembikai lembut dan sangat manis;
 • timun berair dan rendah kalori;
 • diet labu dan labu.

Ia telah terkenal sejak zaman Mesir Purba. Tembikai digunakan oleh orang Mesir bukan hanya untuk makanan, tetapi juga untuk upacara pengebumian. Diyakini bahawa mereka akan diberi makan oleh firaun yang mati dalam perjalanan mereka melalui kerajaan orang mati. Juga, semangka dibawa ke Rom Kuno dan China. Orang Cina tidak hanya menerima tembikai dengan baik, tetapi juga menyebutnya sebagai "Melon of the West." Di dunia moden, bahkan sekarang, China memegang kedudukan utama dalam ranking pengeluar tembikai. Orang Rom, pada gilirannya, memakannya bukan sahaja segar, tetapi juga masin.

Orang sering menentukan tembikai dengan tidak betul, mengubahnya menjadi sayur atau buah. Untuk memahami cara memanggil semangka, anda perlu membiasakan diri dengan semua versi klasifikasinya..

Sedikit sejarah dan maklumat

Penting untuk diperhatikan bahawa buah tembikai moden sedikit menyerupai buah yang diimport ke Eropah dari Afrika Selatan pada abad ke-17. Eropah telah mengetahui tentang mereka sejak zaman Perang Salib. Orang Arab mengaitkan khasiat perubatan dengan buah ini, tetapi orang Eropah tidak akan menanam dan membeli tembikai secara besar-besaran. Dipercayai bahawa Gurun Kalahari adalah tempat kelahiran beri palsu besar ini. Sebagai contoh, kehidupan diam yang terkenal oleh Giovanni Stanki, yang mempunyai gambar tembikai. Gambar menunjukkan dengan jelas buah dengan pulpa yang ringan dan sedikit merah jambu. Ia menjadi merah dan manis kemudian, berkat hasil kerja penternak yang dapat mengisinya dengan likopen yang berguna..

Ini menjadikan semangka makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis kerana meningkatkan metabolisme. Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira karbohidrat dalam jumlah besar, sebab itulah ia tidak boleh digunakan sebagai makanan utama, walaupun ketika menurunkan berat badan. Ia juga meningkatkan selera makan. Sekiranya buah dimakan terlalu kerap dalam bahagian yang banyak, beban serius pada buah pinggang akan terjejas, yang boleh mengakibatkan akibat yang menyedihkan.

Tembikai adalah objek penyelidikan saintifik tepat kerana keanehan penyerapan likopena oleh manusia. Sekiranya tembikai, ini berlaku secara langsung..

Dan kerana dapat mencegah banyak penyakit, bukan hanya diabetes, tetapi juga kanker prostat dan serviks, ia dapat menjadikannya elemen penting untuk mencegah penyakit serius ini. Selain itu, semangka membantu menguatkan usaha melawan proses oksidatif dalam badan dan mencegah berlakunya penyakit kardiovaskular..

Pada awal abad ke-20, semangka menjadi manis. Seniman Boris Kustodiev menggambarkan pandangan kira-kira buah pada masa itu. Dalam lukisan "Seorang isteri saudagar sedang minum teh" anda dapat melihat bahawa semangka pada masa itu tidak jauh berbeza dengan yang semangka. Sejak saat itu, semangka memulakan perarakan kemenangannya di seluruh planet dan mendapat populariti. Walaupun di Rusia ia terkenal sejak abad ke-13. Perkataan "tembikai" itu sendiri dipinjam dari bahasa Kipchak.

Tembikai adalah tanaman labu dan buahnya?

Sebagai tambahan kepada versi bahawa semangka adalah labu, ada juga tuntutan bahawa ia boleh menjadi buah, beri atau sayur. Adalah perlu untuk mempertimbangkan semua versi sekaligus, ini akan membantu menyedari kesilapan mereka, dan juga untuk memahami masalah utama klasifikasi.

Fakta lucu adalah bahawa, walaupun tembikai milik biji labu, ia juga berry, dan cukup rasmi. Tetapi buah labu dianggap sebagai sayur..

Sayur-sayuran biasanya dipanggil tanaman herba tahunan, buahnya mempunyai rasa yang sedap. Juga, hampir semua yang tidak tumbuh di pokok jatuh di sini. Walaupun semangka boleh diklasifikasikan sebagai ramuan, ia bukan sayur kerana mengandungi banyak gula..

Secara umum, perlu diperhatikan bahawa istilah "sayur" tidak hanya dapat digunakan secara botani, tetapi juga penggunaan sehari-hari. Dalam kes ini, biasanya bermaksud tanaman yang berbuah di akar (kentang), pelbagai sayur-sayuran akar, seperti lobak, wortel, bit, bawang putih, dan sebagainya..

Dari mana datangnya tembikai

Sudah di Mesir Kuno, orang tahu dan memupuk budaya ini. Tembikai itu sering diletakkan di makam firaun sebagai sumber makanan di akhirat mereka. Tembikai dibawa ke Eropah Barat semasa era Perang Salib. Tembikai dibawa ke wilayah Rusia moden oleh Tatar pada abad XIII-XIV.

Ia paling banyak ditanam di China, diikuti oleh Turki, negara-negara Amerika, serta Rusia dan Uzbekistan (lihat jadual di bawah).

Di Rusia, budaya industri semangka tertumpu di wilayah Volga dan beberapa kawasan di wilayah selatan, dan di Ukraine, terutamanya di wilayah selatan dan Krimea; di sini tembikai masak secara bebas di udara terbuka, sambil mencapai kualiti yang sangat baik dari segi rasa. Di kawasan chernozem tengah, semangka kadang-kadang tidak masak di tanah, begitu juga di kawasan utara, oleh itu, budaya di ladang diganti dengan penarikannya di ranjang atau di rumah hijau. Untuk tembikai dan labu, chernozem loam berpasir dara lebih disukai, di mana buahnya lebih besar daripada pada loamy. Pematangan varieti awal - pada separuh kedua bulan Jun, akhir - menjelang musim luruh.

Tembikai ditanam dengan baik di padang rumput dan iklim Mediterranean dengan musim panas kering yang panjang dan musim sejuk yang ringan.

Penerangan botani

Batangnya nipis, fleksibel, menjalar atau kerinting, biasanya pentahedral bulat, panjangnya hingga 4 m atau lebih, bercabang. Bahagian muda batang ditutup dengan padat dengan bulu yang menonjol lembut.

Daun pada petioles panjang, bergantian, berbulu, kasar, ovate segitiga dalam garis besar, tali di pangkal, panjang 8-10 hingga 20-22 cm dan lebar 5-10 hingga 15-18 cm, kasar di kedua-dua sisi, dalam tripartit, lobus mereka dipisahkan dengan pin atau dua kali jaraknya dengan pin, dengan lobus tengah akut yang memanjang di puncak, lobus lateral biasanya bulat, kadang-kadang daun utuh, lebih kurang.

Bunga-bunga itu uniseksual, dengan patah berbentuk kapal. Bunga benang sari bersendirian, berdiameter 2-2,5 cm, pada batang bunga yang lusuh; bekas berbentuk lonceng, berbulu; sepal berbentuk lansolat secara sempit hingga subulat-νηit; corolla berwarna hijau dan berbulu di luar, berbentuk corong luas, lobusnya berbentuk lonjong atau bujur bujur; terdapat lima stamen, di antaranya empat menyatu berpasangan, dan satu bebas. Bunga pistilate bersendirian, agak lebih besar daripada bunga jantan; ovari lebih kurang puber; lajurnya nipis, panjangnya kira-kira 5 mm; stigma berlapis lima, kehijauan.

Buah dari semua wakil genus Tembikai adalah labu beraneka biji [3]. Buah tembikai dalam bentuk, ukuran dan warna boleh sangat berbeza antara satu sama lain bergantung pada varieti; permukaan buahnya licin.

Benih rata, sering berbatasan, berwarna berubah-ubah, dengan bekas luka. Pulpa berwarna merah jambu atau merah, sangat berair dan manis, tetapi terdapat varieti dengan pulpa kuning keputihan.

Mekar pada bulan-bulan musim panas.

Bahan mentah sayur

Komposisi kimia

Pulpa buah semangka mengandungi 5,5 hingga 13% gula yang mudah dicerna (glukosa, fruktosa dan sukrosa). Pada masa pematangan, glukosa dan fruktosa mendominasi, sukrosa terkumpul semasa penyimpanan tembikai. Pulpa mengandungi zat pektin - 0,68%, protein - 0,7%; kalsium - 14 mg /%, magnesium - 224 mg /%, natrium - 16 mg /%, kalium - 64 mg /%, fosforus - 7 mg /%, zat besi dalam bentuk organik - 1 mg /%; vitamin - tiamin, riboflavin, niasin, asid folik, karoten - 0.1-0.7 mg /%, asid askorbik - 0.7-20 mg /%, bahan alkali. 100 gram buah yang dimakan mengandungi 38 kalori.

Biji tembikai mengandungi minyak lemak hingga 25%. Minyak biji tembikai mengandungi asid linoleik, linolenik dan palmitik, sifat fizikal dan kimianya serupa dengan minyak badam dan dapat menggantikannya, dari segi rasa - dengan Provencal [5].

Sifat farmakologi

Buah semangka masak (pulpa, kulit kayu) dan biji digunakan sebagai bahan mentah perubatan..

Tembikai mempunyai sifat diuretik, koleretik, anti-radang, antipiretik, pencahar dan tonik yang kuat. Menormalkan proses metabolik, meningkatkan peristalsis usus.

Makna dan penerapan

Di selatan, semangka digunakan untuk menyiapkan nardek (madu tembikai) dengan menguap jus tembikai hingga setebal madu. Nardek mengandungi hingga 20% sukrosa dan 40% gula terbalik (terbelah).

Garam besi, kalium, natrium, fosforus, magnesium, yang terkandung dalam pulpa semangka, mempunyai kesan yang baik terhadap aktiviti organ hematopoietik, pencernaan, sistem kardiovaskular, kelenjar endokrin. Tembikai digunakan dalam pemakanan perubatan untuk anemia, penyakit sistem kardiovaskular, penyakit hati, batu pundi hempedu dan saluran kencing, serta sebagai diuretik untuk diuresis asam urin, kegemukan dan keperluan untuk berpuasa ketika ditunjukkan selama rawatan. Ia tidak merengsakan buah pinggang dan saluran kencing. Kandungan gula dan air yang mudah dicerna dalam pulpa semangka menentukan penggunaan semangka dalam penyakit hati kronik dan akut. Serat pulpa semangka meningkatkan pencernaan, mendorong penghapusan kolesterol, dan asam folat dan vitamin C yang terkandung dalam semangka mempunyai kesan anti-sklerotik. Jus tembikai menghilangkan dahaga sekiranya demam. Kandungan sebatian alkali mengatur keseimbangan asid-basa, akibatnya semangka digunakan untuk asidosis pelbagai asal.

Tembikai mempunyai keupayaan untuk mengumpulkan nitrat dalam buah-buahan. Kadang kala minum tembikai boleh menyebabkan mual, muntah, sakit perut, dan cirit-birit. Kanak-kanak mungkin mengalami gejala dyspeptik yang teruk, disertai dengan muntah dan cirit-birit..

Pengelasan

Varieti dan varieti

Di dalam spesies, dua jenis dibezakan [4]:

 • Citrullus lanatus var. citroides (L. H. Bailey) Mansf. - Botswana, Lesotho, Namibia, Afrika Selatan (Wilayah Cape, Free State, KwaZulu-Natal, Transvaal)
  • Citrullus vulgaris var. citroides L. H. Bailey
 • Citrullus lanatus var. lanatus - hanya terdapat dalam budaya
  • [syn. Citrullus aedulis Pangalo]
  • Citrullus lanatus var. caffer (Schrad.) Mansf.
  • [syn. Citrullus vulgaris Schrad. ex Eckl. & Zeyh. ]
  • [syn. Colocynthis citrullus (L.) Kuntze]
  • [syn. Cucurbita citrullus L.]
Varieti

Jenis tembikai dan labu yang terkenal - Astrakhan, atau Bykovsky (putih), biara (hijau dengan jalur putih dan dengan biji merah atau kelabu), Kamyshinsky (warna yang sama), Kherson, Mozdok, Uryupinsky dan lain-lain. Sebilangan buah tembikai masuk ke garam, seperti timun, dan untuk memasak, dengan merebus dan menebal pulpa berair, madu semangka (nardek, bekmes). Dengan penanaman semangka di kebun atau rumah hijau, benih diambil lama (yang segar memberikan subur, walaupun pertumbuhan tanaman kuat).

Dari jenisnya, yang paling awal patut mendapat perhatian - epal, Korea, chernouska, krim raspberry, dll.

Taksonomi

Spesies Semangka biasa tergolong dalam genus Tembikai (Citrullus) dari suku Benincaseae dari subfamily Cucurbitoideae dari keluarga Cucurbitaceae dari urutan Cucurbitales.

6 keluarga lagi
(mengikut Sistem APG II)
6 suku lagi
(mengikut Sistem APG II)
4-6 spesies lagi
memesan labukeluarga kecil Cucurbitoideaesemangka genus
Pembungaan Jabatan, atau Angiospermalabu keluargasuku Benincaseaepandangan
Tembikai biasa
44 lebih banyak pesanan tanaman berbunga
(mengikut Sistem APG II)
keluarga kecil Zanonioideae yang lain
(mengikut Sistem APG II)
18 kelahiran lagi

Pengeluaran tembikai dunia

Tidak.NegaraPengeluaran tembikai, t
1China62 256 973
2Turki3 796 680
3Iran3,300,000
4Brazil2 092 630
limaUSA1 944 490
6Mesir1 912 991
7Rusia1,060,000
8Mexico1,058,848
sembilanUzbekistan840,000

Masih hidup dengan tembikai. 1981.
Lukisan oleh artis Soviet Anatoly Nenartovich (1915-1988)

Fakta menarik

Rekod dunia bagi jisim tembikai adalah sekitar 119 kilogram. Jisim sebegitu mencapai tembikai pelbagai Karolina Cross [6].

Igor Likhosenko, seorang petani dari daerah Temryuk di Wilayah Krasnodar, pada tahun 2009 menanam semangka dari varietas "ukuran Rusia" seberat 61.4 kilogram [7]. Ia adalah tembikai terbesar yang tumbuh di Eropah [8].

Pada tahun 1722, armada Peter the Great tiba di Dmitrievsk (Kamyshin, Wilayah Volgograd). Maharaja pergi ke kempen ketenteraan Parsi (Caspian). Berjalan di darat bersama-sama dengan Catherine I dan tuan-tuan mulia yang lain, yang berkuasa, seperti yang dikatakan oleh legenda lama, menerima hadiah dari tangan gabenor Dmitrievsky - semangka yang tumbuh di pinggir bandar melon. Setelah merasai bubur semangka yang berair, Peter berseru: "Buah yang sangat baik!" - dan memerintahkan untuk membuang tembikai dari tembaga untuk dipasang di spitz majistret. Untuk menghormati acara ini, Festival Tembikai Kamyshin diadakan.

lihat juga

 • Buah gula-gula

Catatan

 1. Used Juga menggunakan nama Angiosperms.
 2. ↑ Mengenai konvensional menunjukkan kelas dikotilon sebagai takson unggul bagi kumpulan tanaman yang dijelaskan dalam artikel ini, lihat bahagian "Sistem APG" dari artikel "Dikotilon".
 3. ↑ 12Tykvina - artikel dari Ensiklopedia Besar Soviet
 4. ↑ 12 Menurut laman web GRIN (lihat kad tanaman)
 5. ↑ Lavrenov V.K., Lavrenova G.V. Ensiklopedia moden tumbuhan perubatan. - M.: Kumpulan Media ZAO OLMA, 2009. - P. 30-31. - 272 p. - ISBN 978-5-373-02547-8
 6. ↑ Pelbagai tembikai Carolina Cross
 7. ↑ Berry seberat setengah sen tumbuh di Kuban
 8. ↑ "Watermelon Paradise" mengumpulkan ribuan tetamu

Sastera

 • Genus 1424. Tembikai - Citrullus Forsk. // Flora USSR. Dalam 30 t / Dimulakan di bawah kepimpinan dan di bawah pengeditan utama Acad. V. L. Komarova; Ed. jilid oleh B.K.Shishkin dan E.G. Bobrov. - M. - L.: Rumah penerbitan Akademi Sains USSR, 1957. - T. XXIV. - S. 111-114. - 501 + XVII hlm. - 2500 salinan.
 • Fursa T. B., Filov A. I. Flora budaya Uni Soviet. Labu (tembikai, labu) / Ed. jilid Ph.D. O. N. Korovina, T.B. Bulu. - M.: Kolos, 1982.-- T. XXI. - S. 9-140. - 279 p. - 2000 salinan.
 • Maznev N.I. Tembikai yang boleh dimakan // Ensiklopedia tumbuhan perubatan. - Edisi ke-3, Rev. dan tambah. - M.: Martin, 2004. - S. 78-79. - 496 p. - 10,000 salinan. - ISBN 5-8475-0213-3
 • Lavrenov V.K., Lavrenova G.V. Ensiklopedia moden tumbuhan perubatan. - M.: Kumpulan Media ZAO OLMA, 2009. - P. 30-31. - 272 p. - ISBN 978-5-373-02547-8

Pautan

 • Tembikai // Kamus Ensiklopedik Brockhaus dan Efron: Dalam 86 jilid (82 jilid dan 4 tambahan). - SPb., 1890-1907.
 • Tembikai - artikel dari Ensiklopedia Besar Soviet (Diakses pada 9 September 2009)
 • Tembikai.ru (semua jenis, cara memilih, cara memotong).
 • Varieti tembikai pilihan Ukraine.
 • Kurdyumov N.I. pandai tembikai.
 • Tembikai USSR.
Tembikai | Timun Armenia | Melon | Zucchini | Timun | Patisson | Labu

Yayasan Wikimedia. 2010.

 • Hilarion (Alfeev)
 • Kuznetsova, Ariadna Ivanovna

Lihat apa "Tembikai biasa" dalam kamus lain:

Tembikai (genus) - Tembikai Tembikai biasa. Paparan khas... Wikipedia

FORK CITRULLUS. - WATERBUZ - 914. [Klan ini berasal dari Yu Z. Az. Di tempat yang sama di Hindustan, nampaknya spesies C. vulgaris terbentuk. Dalam Yu Afr. terdapat bentuk peninggalan tembikai liar Pangalo (1955). Filov (1962).] Citrullus Forsk. Tembikai lihat... Panduan Tumbuhan

Timun biasa - Istilah ini mempunyai makna lain, lihat Timun. Menyemai timun Oh... Wikipedia

Colocynth biasa - (labu pahit, semangka colocynth) - Citrulus colocyntnis L. Keluarga labu. Tumbuhan berkerak, kasar, herba berkekalan dengan akar yang tebal dan berdaging; dalam budaya, tanaman tahunan. Batangnya agak tipis, berdiameter kira-kira 3 mm,...... Ensiklopedia Tumbuhan Ubat

Melon - Buah tembikai biasa (tembikai, tembikai, labu) tergolong dalam keluarga labu (Cucurbitaceae), yang merangkumi 114 genera dan 760 spesies. Terdapat bentuk pokok dan pokok renek. Melon dan labu... Wikipedia

Rawatan dengan tanaman (buku oleh Kovaleva) - Rawatan dengan tanaman. Esei mengenai perubatan herba... Wikipedia

Pangalo, Konstantin Ivanovich - Konstantin Ivanovich Pangalo (Pangalos) Tarikh lahir: 2 Oktober (20 September) 1883 (1883 09 20) Tempat lahir: Kharkov Tarikh kematian: 5 Mac 1965 (19... Wikipedia

Minyak biji semangka adalah minyak sayuran yang sejuk dari biji semangka biasa (Citrullus lanatus). Terutamanya dihasilkan dan digunakan di Afrika Barat. Isi 1 Sifat dan komposisi 2 Mendapatkan... Wikipedia

Wassermelone - f semangka biasa (m)... Kamus Tumbuhan Ubat Jerman-Rusia

Arbuse - f tembikai biasa (m)... Kamus Tumbuhan Ubat Jerman-Rusia

Tembikai

Menurut klasifikasi botani, semangka (lat.citrullus lanatus) adalah sejenis buah keluarga labu, walaupun masih belum ada konsensus mengenai hal ini. Banyak saintis mengaitkannya dengan kumpulan beri palsu, dan beberapa ahli botani menyebutnya labu..

Perbezaan dalam klasifikasi, bagaimanapun, tidak sedikit pun menghalangi kita untuk mengatakan dengan yakin bahawa semangka adalah produk yang sihat yang bukan hanya memberi tubuh rasa segar, tetapi juga memberi manfaat kepada jantung, membantu menurunkan kadar kolesterol dan, dengan itu, mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular.... Citrulline asid amino menjadikannya tidak ternilai bagi atlet, dan kehadiran antioksidan dalam komposisinya dikaitkan dengan pencegahan barah.

Sifat semangka yang berguna

Kandungan komposisi dan kalori

Bahan asas
(g / 100 g):
Tembikai segar [1]Benih Kering [2]
Air91.455.05
Karbohidrat7.5515.31
Gula6.2
Serat makanan0,4
Protein0.6128.33
Lemak0.1547.37
Kalori (Kcal)tiga puluh557
Mineral (mg / 100 g):
Potasium112648
Fosforussebelas755
Magnesiumsepuluh515
Kalsium754
Natrium199
Besi0.247.28
Zink0.1010.24
Vitamin (mg / 100 g):
Vitamin C8.1
Vitamin PP0.1783,550
Vitamin A0.171
Vitamin B60.0450.089
Vitamin B10.0330.190
Vitamin B20.0210.145
Vitamin E0.05

Seperti yang anda lihat dari meja, semangka adalah beri rendah kalori, yang terdiri terutamanya dari air. Namun, anda tidak boleh menyalahgunakannya dan berusaha menurunkan berat badan dengannya, kerana mengandungi sejumlah besar karbohidrat dan gula dan mempunyai indeks glisemik yang sangat tinggi. Walaupun begitu, mustahil untuk meremehkan manfaat semangka untuk tubuh, kerana mengandungi unsur surih dan vitamin yang berguna. Dan bijinya, walaupun mempunyai nilai tenaga yang sangat tinggi, adalah sumber fosforus, magnesium, zink dan vitamin PP terkaya.

Penyembuhan sifat

Pada pandangan pertama, semangka semangka, yang 90% cair, tidak memperkaya tubuh dengan unsur-unsur berguna, tetapi sebenarnya, bersama-sama dengannya, seseorang mendapat dos vitamin C yang besar, yang melindungi sel dari kerosakan dan memberi keanjalan pada kulit dan saluran darah, serta vitamin A, yang terlibat secara langsung dalam proses persepsi visual. Walaupun pulpa semangka tidak mempunyai kandungan vitamin B yang tinggi, termasuk asam folat yang sangat penting, serta vitamin PP, yang mengatur proses pembebasan tenaga dari makanan, mereka banyak terdapat dalam biji semangka.

Bagi mineral, tembikai memberikan sejumlah besar magnesium kepada tubuh, yang mempunyai kesan yang baik terhadap kontraktilitas otot. Selain itu, penting untuk penyerapan kalsium yang normal. Tanpa magnesium, proses pembaharuan tulang tidak mungkin dilakukan. Terdapat banyak unsur jejak ini pada biji semangka (130% dari nilai harian 100 g). Juga, semangka (pada tahap yang lebih rendah pulpa dan lebih banyak biji) kaya dengan fosfor, yang memberi kekuatan pada tulang dan gigi. Ngomong-ngomong, bertentangan dengan mitos yang popular, memakan biji tidak membawa kepada radang usus buntu..

Saintis Amerika telah membuktikan bahawa semangka adalah sumber semula jadi L-citrulline terkaya, asid amino dari mana nitrik oksida disintesis di dalam badan, yang pada gilirannya mendorong vasodilasi dan mengekalkan nada mereka. Dalam satu eksperimen, subjek dipindahkan ke bilik sejuk setelah pengambilan citrulline untuk mendorong vasokonstriksi. Kemudian mereka mengukur tekanan darah mereka, dan ternyata setelah asid amino masuk ke dalam badan, indikatornya lebih rendah dan salurannya menyempit. Lebih-lebih lagi, L-citrulline mampu mengeluarkan asid laktik dari otot [3].

Warna merah pulpa semangka sebahagian besarnya disebabkan oleh adanya karotenoid dalam komposisinya, yang diubah menjadi vitamin A di dalam badan.Namun, salah satunya, lycopene, tidak mengalami transformasi ini. Sebaliknya, ia menunjukkan aktiviti antioksidan yang tinggi. Beberapa saintis mengaitkan kesannya dengan penurunan risiko terkena barah sistem pencernaan dan kelenjar prostat. Di samping itu, mereka mencatat kesannya yang baik pada saluran darah (menurunkan kadar kolesterol dan mencegah pembentukan plak) dan fungsi jantung. Seperti karotenoid lain, likopen baik untuk penglihatan dan menyumbang kepada pencegahan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (gangguan penglihatan pusat).

Tembikai dianggap makanan yang berfungsi dan sangat bermanfaat bagi orang yang mendapat banyak aktiviti fizikal semasa latihan. Buah beri ini secara serentak menyediakan badan dengan karbohidrat cepat, antioksidan, asid amino. Penyelidikan menunjukkan bahawa tembikai dan jus tumbuk (500 ml selepas bersenam) mempengaruhi tubuh dengan cara yang sama seperti minuman sukan. Mereka mengurangkan kesakitan otot dan membantu pemulihan. [18].

Akhirnya, harus diperhatikan bahawa, bertentangan dengan kepercayaan popular, semangka tidak boleh dianggap sebagai ubat ajaib yang membersihkan dan membersihkan tubuh dari semua toksin. Bersama pulpa, kita mengambil bukan sahaja sejumlah besar cecair, tetapi juga jumlah gula yang berlebihan. Untuk penyingkirannya, buah pinggang terlibat secara aktif dalam kerja, dan semakin banyak gula yang perlu dikeluarkan, semakin banyak cecair yang mereka ambil dari badan. Oleh itu, sebahagian kecil dapat, dengan pengertian yang baik, mengaktifkan kerja organ-organ ini, tetapi anda tidak perlu bersandar pada tembikai dan membuat beban yang besar pada mereka..

Dalam bidang perubatan

Dalam perubatan saintifik, semangka praktikalnya belum digunakan. Tetapi memandangkan beberapa komponennya mempunyai potensi terapeutik yang tinggi, ada kemungkinan pada masa akan datang para saintis menggunakannya untuk mengembangkan pelbagai ubat (contohnya, vasodilator).

Hari ini, ekstrak jus tembikai digunakan dalam ubat Korea yang disebut Mighty Khan atau Super Khan. Tindakannya ditujukan untuk meningkatkan potensi, dan jus tembikai bertanggung jawab untuk membersihkan dan mengembang saluran yang mengalir darah ke zakar. Namun, mari kita perhatikan fakta bahawa ubat ini tidak digolongkan sebagai ubat, tetapi sebagai bahan tambahan makanan. Dan agak sukar untuk membuat kesimpulan yang jelas mengenai keberkesanannya. Tahap pendedahan bergantung kepada penyebab disfungsi ereksi, jadi lebih baik berunding dengan doktor anda mengenai kemungkinan mengambil kapsul ini.

Juga di rak farmasi, semangka disajikan dalam bentuk ekstrak minyak biji-bijiannya, yang disarankan untuk digunakan dalam penyakit ginjal. Produk ini membantu menghilangkan pasir dan batu kecil. Terima kasih, struktur tisu ginjal bertambah baik. Sebagai tambahan, minyak ini menghasilkan kesan diuretik ringan, meningkatkan perkumuhan asid urik dan terlibat dalam menjaga keseimbangan asid-basa..

Dalam perubatan rakyat

Dalam perubatan rakyat, semangka digunakan terutamanya dalam rawatan penyakit buah pinggang dan saluran kencing, tetapi beberapa resipi menjanjikan penyelesaian untuk masalah dengan sistem kardiovaskular dan pencernaan. Juga, semangka digunakan secara luaran untuk mempercepat penyembuhan luka dan luka bakar. Perhatikan bahawa dalam penyediaan ubat-ubatan rakyat, kulit dan biji buah tembikai lebih kerap digunakan daripada bubur.

Merebus

Dianjurkan untuk menggunakan rebusan kulit tembikai ketika pasir atau batu kecil muncul di ginjal dan pundi hempedu, serta untuk kolitis dan dysbiosis. Ubat ini boleh disediakan dari kulit segar dan kering. Sekiranya kita bercakap mengenai bahan mentah segar, maka langkah pertama adalah memisahkan kerak dari pulpa dan membersihkannya dari filem hijau terang luar. Kemudian kisar dan isi dengan air pada kadar 100 g bahan mentah setiap 1 liter air. Campuran ini mesti dibiarkan pada api kecil selama 30 minit, kemudian biarkan hingga mendidih lebih kurang satu jam dan tapis.

Sekiranya terdapat keperluan untuk menyediakan rebusan sepanjang tahun, maka anda boleh membuat bekalan untuk musim sejuk. Kupas dan potong kecil, kupas harus dibentangkan dalam satu lapisan pada loyang dan diletakkan di dalam oven yang dipanaskan hingga 50 ° C. Apabila kelembapan menguap, suhu dinaikkan hingga 70 ° C. Anda juga boleh meninggalkan loyang di bawah sinar matahari atau menggunakan pengering elektrik. Bahan mentah yang dihasilkan biasanya disimpan dalam beg kertas atau digiling menjadi serbuk dan dipindahkan ke peralatan kaca.

Untuk menyiapkan kuahnya, 150 g kulit kering dituangkan ke dalam 1 liter air mendidih (ketika menggunakan serbuk, ambil 1 sudu besar untuk 1.5 cawan air) dan biarkan mendidih selama satu jam. Ambil ubat ini satu gelas 3-4 kali sehari 20-30 minit sebelum makan. By the way, dengan cirit-birit, penyembuh disarankan untuk mengambil satu sendok teh serbuk, dicuci dengan air, setiap dua jam, sehingga pencernaan bertambah baik.

Terdapat juga resipi untuk merebus biji tembikai. Untuk menyediakan ubat seperti itu, 40 g biji diuli dalam mortar dan dituangkan ke dalam 1 liter air panas, biarkan dengan api kecil selama 30 minit. Kemudian anda perlu membiarkan cecair menyeduh selama kira-kira satu jam dan terikan. Kemudian masukkan 150 g pulpa tembikai hancur, campurkan dan hantar untuk disimpan di dalam peti sejuk. Mereka menggunakan ubat ini untuk radang saluran kencing dan penyakit ginjal 2 hari seminggu mengikut skema berikut: 1 gelas pada perut kosong, dan kemudian gelas lain 30 minit selepas setiap makan.

Penggunaan luaran

Penyembuh tradisional mendakwa bahawa kedua pulpa tembikai dan kulit semangka berkesan dalam merawat luka kecil dan selaran matahari. Untuk melakukan ini, perlu mengisar bahan mentah segar dengan pengisar ke jisim puri, dan kemudian sapukan ke kawasan kulit yang terkena dan selamatkan dengan pembalut. Selepas satu jam, basuh dengan air sejuk. Untuk mempercepat penyembuhan luka, anda boleh membuat kompres dari rebusan kulit tembikai.

Sebagai tambahan, penyembuh tradisional mendakwa bahawa menggunakan kerak segar ke kuil untuk sakit kepala dan sendi sekiranya arthrosis membantu mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, faedah prosedur sedemikian sangat diragukan..

Jus

Dalam perubatan rakyat, jus tembikai dianggap sebagai ubat yang berkesan untuk demam, penyakit hematologi dan keradangan berjangkit pada sistem genitouriner. Biasanya ia diminum satu gelas 4-5 kali sehari. Selain itu, jus tembikai sering dicampurkan dengan jus sayur-sayuran dan buah-buahan lain yang baru diperah. Dari campuran yang paling popular, yang berikut dapat dibezakan:

 • Tembikai-oren (campurkan dalam bahagian yang sama dan ambil 0.5 cawan 3 kali sehari 30 minit sebelum makan). Mengurangkan kadar kolesterol, mengaktifkan peristaltik usus, membantu sembelit ringan, melegakan gejala kerja berlebihan.
 • Tembikai-birch (campurkan dalam bahagian yang sama dan ambil 1 gelas 3 kali sehari 30 minit sebelum makan). Mengurangkan tekanan darah, membantu mengurangkan gejala aritmia, mempunyai kesan koleretik, diuretik dan antipiretik. Dia disyorkan untuk membilas mulut dan tekak sekiranya berlaku proses keradangan.
 • Tembikai-ceri (campurkan dalam bahagian yang sama dan ambil 1 gelas 3-4 kali sehari). Membantu selsema, mempunyai kesan antikonvulsan, menormalkan saluran gastrousus dan meningkatkan selera makan.
 • Tembikai-epal (campurkan dalam bahagian yang sama dan minum sepanjang hari). Ia membantu memulihkan atau mengekalkan nada badan, membantu keletihan mental dan fizikal, pening. Mempunyai kesan pencahar ringan.
 • Tembikai-tembikai (campurkan dalam nisbah 2 hingga 1 dan ambil 1 gelas 2 kali sehari). Campuran jus ini berguna untuk masalah sistem pencernaan (gastritis dengan keasidan tinggi, enterocolitis, ulser usus dan perut, dysbiosis, pedih ulu hati, sembelit). Ia juga digunakan sebagai losyen untuk selaran matahari..

Ngomong-ngomong, untuk radang saluran kencing dan demam, dianjurkan untuk menggunakan "susu semangka". Untuk menyiapkannya, 50 g biji diuli dengan sempurna dalam mortar, dan kemudian 500 ml air ditambahkan dan ditumbuk sehingga cairan susu muncul. Campuran yang dihasilkan ditapis dan diminum 1 sudu teh 6 kali sehari.

Dalam perubatan oriental

Dalam perubatan rakyat di negara-negara timur, semangka telah lama diperhatikan. Sebagai contoh, di China ia diklasifikasikan sebagai produk penyejukan dan dipercayai memberi kesan pada jantung, perut dan pundi kencing. Ia dipercayai mempunyai kesan pembersihan dan dapat menghilangkan penyakit dari badan jika diminum secara berkala sebelum makan. Selain itu, beri ini menenangkan semangat dan membantu menghilangkan kegelisahan dan kekecewaan. [16].

Sehingga kini, penyembuh tradisional Cina menggunakan tembikai untuk melegakan penyakit seperti nefritis dan darah tinggi [15]. Lebih-lebih lagi, mereka percaya bahawa ia mempunyai kesan antipiretik, diuretik dan pencahar ringan. Perhatian khusus diberikan kepada biji, yang diseduh dalam bentuk kering seperti teh. Minuman ini mempunyai kesan yang baik pada buah pinggang dan membantu mengurangkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, doktor China memberi amaran agar tidak memakan tembikai bagi mereka yang mempunyai masalah gastrousus..

Dalam perubatan rakyat India, semangka dianggap pada peringkat pertama produk sejuk dan lembap yang merangsang selera makan dan meningkatkan proses pencernaan. Selain itu, disarankan untuk menggunakannya untuk penyakit mata, dan juga digunakan secara luaran untuk radang kulit..

Dalam penyelidikan saintifik

Tembikai masuk ke dalam penyelidikan ilmiah terutamanya kerana ia mengandungi kepekatan tinggi likopen pigmen karotenoid. Sebelum ini dipercayai bahawa sumber antioksidan terkaya ini adalah tomato. Walau bagaimanapun, kemudian, para saintis mendapati bahawa semangka dengan pulpa merah bukan sahaja tidak lebih rendah, tetapi bahkan melebihi tomato dalam penunjuk ini sekitar 40% [4]. Lebih-lebih lagi, untuk mendapatkan dos likopena yang tinggi dari tomato, ia mesti menjalani rawatan haba, dan likopen dari semangka diserap oleh tubuh secara penuh dan langsung [5].

Para penyelidik percaya bahawa pigmen ini mempunyai sifat yang diperlukan untuk mencegah penyakit kronik seperti dislipidemia (tahap kolesterol buruk), diabetes, osteoporosis dan juga barah. Di samping itu, ia membantu melawan radikal bebas, tekanan oksidatif (proses yang membawa kepada kemunculan penyakit sistem kardiovaskular dan saraf) dan penyakit neurodegeneratif [6].

Sebagai contoh, dalam satu eksperimen, para saintis memasukkan likopena ke dalam diet perokok lelaki yang sihat dengan lebih sedikit buah dan sayur-sayuran dan mendapati bahawa tahap tekanan oksidatif dalam badan mereka berkurang dengan ketara. Tambahan pula, peningkatan fungsi endotelium (lapisan dalam saluran darah) dicatatkan [7].

Menurut hasil satu kajian yang dilakukan di Universiti Harvard, para saintis mendapati bahawa lelaki yang kerap mendapat lycopene kurang berisiko terkena barah, terutama barah prostat [8]. Terdapat juga bukti bahawa di antara mereka yang menghidap penyakit ini, terdapat 25% lebih banyak orang dengan kekurangan pigmen karotenoid ini dalam diet [9].

Bagi wanita, saintis percaya bahawa jumlah likopen yang mencukupi dalam badan membantu mengurangkan risiko terkena barah serviks sebanyak 5 kali [10]. Dan jika kita mengambil statistik yang merangkumi jenis kanser lain, maka di kalangan pesakit terdapat 44% lebih banyak orang yang menerima jumlah pigmen karotenoid yang tidak mencukupi [9].

Lycopene juga terbukti berkesan dalam hiperglikemia. Saintis Cina membahagikan tikus kepada beberapa kumpulan, masing-masing diberi pigmen ini dalam dos yang berbeza (0, 250, 500 dan 2000 mg / kg berat badan) selama 28 hari. Pada akhir eksperimen, tidak ditemukan penyimpangan dari norma dalam pembacaan darah dan air kencing, kecuali tahap glukosa menurun dengan ketara. Lebih-lebih lagi, semakin tinggi dos likopena, semakin banyak glukosa jatuh [11]. Dalam kajian serupa yang lain, ia mencatat tidak hanya penurunan gula, tetapi juga peningkatan kadar insulin [12].

Di samping itu, dari tahun 1992 hingga 2003. kerja berskala besar dilakukan untuk memantau wanita diabetes pertengahan umur. Dalam tempoh ini, mereka mengikuti diet yang kaya dengan makanan yang mengandung likopena. Para saintis terus memantau keadaan wanita ini hingga 2013 dan, sebagai hasilnya, menyimpulkan bahawa, secara purata, tahap insulin mereka meningkat 37-45% [13].

Akhirnya, dalam salah satu kajian terbaru, para saintis menganalisis kesannya, bukan hanya likopen, tetapi semua komponen tembikai pada tubuh tikus yang menjalani diet aterogenik (yang mendorong perkembangan aterosklerosis). Khususnya, perhatian khusus diberikan kepada sifat antioksidan dan anti-radang semangka, serta kesannya pada profil lipid..

Didapati bahawa, berbanding dengan kumpulan kawalan, pada tikus yang kerap mendapat ekstrak tembikai, tahap tekanan oksidatif, kolesterol dan trigliserida menurun, dan keupayaan antioksidan badan juga meningkat, yang seterusnya menyebabkan penurunan risiko terkena penyakit kardiovaskular [14].

Melangsingkan badan

Biasanya tembikai termasuk dalam buah-buahan dan sayur-sayuran teratas yang membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat. Selalunya ia berdasarkan diet mono. Di satu pihak, sikap seperti buah beri raksasa ini sepertinya dibenarkan, kerana mengandungi banyak cairan dan sangat sedikit kalori (100 g pulpa hanya mengandung 30 kkal). Namun, sebaliknya, semangka mempunyai indeks glisemik yang terlalu tinggi, mengandungi banyak gula dan dalam jumlah besar ia memberikan beban besar pada buah pinggang..

Oleh itu, penggunaan semangka dalam diet penurunan berat badan adalah mungkin, tetapi bahagiannya tidak boleh melebihi 200-300 g sehari. Walaupun beri ini mengandungi serat, yang semestinya memberikan rasa kenyang yang tahan lama, setelah semangka, selera makan muncul dengan cepat. Masalahnya ialah indeks glisemiknya adalah 80 unit. Ini bererti bahawa setelah makan pulpa, tahap darah naik dengan mendadak, dan kemudian kadar gula turun sama tajam dan rasa lapar cepat kembali. Di samping itu, walaupun gula dalam tembikai sederhana, tetapi kelebihannya tidak memberi manfaat kepada tubuh.

Sekiranya dalam diet dengan diet yang bervariasi, semangka dalam jumlah sederhana cukup diterima dan bahkan berguna kerana kandungan kalori rendah dan kemampuan untuk mengeluarkan lebihan cairan dari tubuh, maka lebih baik menolak mono-diet semangka. Memakan produk yang sama, tubuh kehilangan sejumlah besar nutrien. Selain itu, semangka itu menyapu mineral bermanfaat yang sudah ada di dalam badan..

Akhirnya, beban besar jatuh ke buah pinggang, jadi diet seperti ini tidak hanya tidak diingini, tetapi dikontraindikasikan untuk orang yang sudah mempunyai masalah dengan organ ini atau yang menderita keradangan sistem genitouriner. Akibat berbahaya dapat menanti mereka yang mempunyai penyakit sistem kardiovaskular dan pencernaan atau diabetes mellitus.

Dalam memasak

Cara tradisional meminum tembikai adalah segar dan sering terpisah dari makanan lain. Walau bagaimanapun, semuanya tidak terhad kepada ini, dalam banyak masakan semangka dunia dikeringkan, asin, digoreng. Jam, madu (tradisional Astrakhan nardek) dibuat dari itu, ia ditambahkan pada pencuci mulut, tiram, salad dan juga sup (contohnya, salah satu pilihan untuk gazpacho musim panas). Di samping itu, penduduk Mediterranean lebih suka menyebarkan keju krim di semangka, dan orang Thai mempunyai kebiasaan menaburkan bubur dengan garam. Ngomong-ngomong, di China, tembikai dengan garam juga biasa, sehingga mereka malah mengeluarkan minuman Fanta yang terkenal dengan aroma yang sesuai..

Mengikut rasanya, semangka sesuai dengan makanan manis dan masin. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan fakta bahawa garam menyimpan air, dan semangka membekalkannya ke tubuh dalam jumlah besar. Gabungan ini boleh menyebabkan pengekalan cecair dan pembengkakan. Adalah berguna untuk menggabungkan buah beri ini dengan makanan yang mengandung lemak, kerana lycopene dan karotenoid adalah pigmen larut lemak. Dalam pengertian ini, salad tembikai, keju feta dan pudina, dibumbui dengan minyak zaitun sangat sesuai.

Sekiranya anda ingin bereksperimen dan menambahkan sedikit eksotik dalam diet harian anda, maka anda boleh mencuba menggoreng potongan tembikai. Pertama sekali, mereka perlu dikupas dan biji dikeluarkan, dan kemudian dipotong kecil-kecil. Untuk adunan, anda perlu mencampurkan 2 putih telur dan 4 sudu besar pati kentang (sebelumnya dicairkan dalam sedikit air). Celupkan kepingan tembikai ke dalam tepung, kemudian dalam adunan dan goreng dalam lemak pekat atau dalam kuali. Kemudian taburkan dengan gula tepung.

Pencuci mulut musim panas yang menarik lain adalah kek tembikai. Untuk menyiapkannya, kupas semangka dari kerak bumi dan gunakan pisau untuk memberikan bentuk apa pun (ia akan menjadi asas untuk pencuci mulut). Kemudian kisar kepingan kelapa ke keadaan puri, panaskan jisim ini dan tambahkan gelatin ke dalamnya, kacau hingga larut sepenuhnya, tuangkan krim disebat sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk selama satu jam. Kemudian tutup pulpa tembikai dengan krim ini dan taburkan dengan badam.

Ngomong-ngomong, bukan sahaja pulpa, tetapi juga kulit dari mana jem dibuat boleh berguna dalam memasak. Resipi sangat mudah, tetapi akan memakan masa. Kulit, dibasuh dan dipotong kecil, dimasukkan ke dalam sirap gula dan direbus selama 15 minit, kemudian dibiarkan di dalam peti sejuk selama 12 jam. Selama ini, kulit menjadi lut dan memperoleh warna kuning. Selepas itu, mereka mesti dibakar lagi dan direbus selama 15 minit, dan kemudian disembunyikan di dalam peti sejuk selama 12 jam. Untuk ketiga kalinya semasa mendidih, masukkan rasa oren dan rempah secukup rasa dalam jem.

Akhirnya, tembikai membuat koktel musim panas yang sangat berkesan. Untuk menyediakan "minuman dalam tong" seperti itu, anda perlu memotong lubang kecil untuk pengisar di bahagian atas buah, rendam dan pukul pulpa. Kemudian masukkan rum atau alkohol, pudina dan kapur lain dan masukkan straw.

Apa sahaja cara untuk memasak semangka, penting untuk diingat bahawa anda mesti mencucinya terlebih dahulu, jika tidak, semasa memotong kulitnya, bakteria dari permukaan akan masuk ke dalam bahagian yang boleh dimakan.

Dalam kosmetologi

Tidak seperti perubatan rasmi, dalam bidang kosmetologi, semangka telah lama mendapat pengiktirafan yang pantas. Ekstrak pulpa, serta minyak biji semangka, digunakan dalam produk kecantikan untuk pelbagai tujuan. Sebagai contoh, kerana kandungan cairannya yang tinggi, buah beri sangat berguna untuk pelembap, dan kehadiran gula sederhana (sukrosa, glukosa dan fruktosa), yang mengandungi asid glikolat, membenarkan penampilannya dalam produk pengelupasan lembut. Asid ini membantu menghilangkan lapisan sel mati tanpa merosakkan kulit di bawahnya..

Sebagai tambahan, semangka menambah pektin pada komposisi kimia produk kosmetik, yang mengaktifkan fungsi pelindung kulit dan melembutkan kesan agresif terhadap persekitaran. Vitamin C dan antioksidan memberikan keanjalan dan keteguhan epidermis, sehingga melindunginya dari penuaan pramatang. Akhirnya, vitamin B merangsang proses pengisian sel dengan oksigen dan dengan itu mengekalkan warna kulit. Perhatikan bahawa semangka juga memberikan sedikit kesan pemutihan, yang mungkin bermanfaat bagi mereka yang mempunyai kulit berpigmen dan jeragat..

Bagi minyak biji semangka, menurut pakar kosmetik, ia memberi kesan yang baik pada rambut. Asid stearic, oleic, linoleic dan palmitic menyuburkan keriting, dan L-arginine mempengaruhi bekalan darah ke folikel rambut, merangsang proses pertumbuhan dan, jika perlu, memulakan proses pemulihan. Oleh kerana kandungan tembaga dan zink, produk dengan minyak biji semangka akan sangat berguna untuk rambut yang mudah berminyak dan kehilangan pigmen aktif (uban). Akhirnya, kami perhatikan bahawa kerana aromanya yang segar dan sedikit manis, tembikai sering digunakan pada minyak wangi wanita dan lelaki, terutama ketika mencipta aroma musim panas..

Bagi penyediaan kosmetik di rumah, antara resipi yang paling popular adalah seperti berikut:

 • Untuk kesan menyegarkan dan tonik, disarankan untuk membekukan jus tembikai dalam kiub ais dan kemudian bersihkan wajah anda dengannya. Basuh cecair yang tinggal selepas 15 minit.
 • Apabila jerawat muncul, letakkan 10 g biji tembikai dalam mortar dan uli dengan baik, secara beransur-ansur menambah 100 ml air. Sapukan pada kulit, biarkan selama 20 minit dan kemudian bilas dengan air sejuk.
 • Dengan kulit tangan yang kasar dan kering, potong bahagian atas buah tembikai, pukul daging di dalam sedikit dengan pengisar, tambahkan segelas susu suam di sana dan celupkan telapak tangan anda ke dalam campuran ini selama beberapa minit. Kemudian sapukan pecahan lemak (minyak sayuran apa pun) ke kulit.

Ciri-ciri berbahaya tembikai dan kontraindikasi

Pengambilan semangka yang sederhana memberi kesan yang baik kepada tubuh, namun penyalahgunaan boleh mengakibatkan akibat negatif:

 • Lebih daripada 30 mg lycopene antioksidan yang sangat berguna dapat memprovokasi gangguan sistem pencernaan (terutama pada orang tua), menyebabkan mual dan cirit-birit.
 • Pada orang dengan hiperkalemia, sebilangan besar tembikai dapat menyebabkan kekejangan otot dan aritmia.
 • Lebihan kalium juga dapat menyebabkan penurunan tekanan darah yang tajam..
 • Sebilangan besar gula adalah beban glisemik yang kuat pada badan, terutama bagi mereka yang menderita diabetes. Lebih baik menggabungkan makan tembikai dengan makanan tumbuhan yang kaya dengan serat. Ini akan menjadikan lonjakan glukosa kurang dramatik..
 • Sekiranya terdapat masalah pada buah pinggang, sebilangan besar tembikai dapat menimbulkan edema yang teruk, kerana cairan itu tidak dapat meninggalkan tubuh dengan cepat..
 • Biji tembikai mengandungi apa yang disebut antinutrien (phytins, tanin, inhibitor trypsin, enzim yang memecah protein), jadi mereka paling baik dimakan bukan mentah, tetapi dikeringkan atau dipanggang.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya tembikai dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial, dengan pautan ke halaman kami:

Fakta menarik

Tembikai mula ditanam di wilayah Gurun Kalahari 4000 tahun yang lalu, tetapi hanya datang ke Eropah dari Afrika pada abad ke-17. Penternak tanaman mengatakan bahawa beri moden sedikit menyerupai pendahulunya. Saintis Amerika James Niinhuis memetik kehidupan diam oleh seniman Itali pada masa itu Giovanni Stanki, yang menggambarkan buah dengan bubur yang sangat ringan dan hampir tidak berwarna merah jambu. Tembikai menjadi merah berkat kerja penternak, yang secara beransur-ansur mengisinya dengan lycopene..

Pada awal abad kedua puluh, buah beri telah memperoleh warna kemerahan dan, menurut sejarawan, sangat manis. Sebuah lukisan oleh Boris Kustodiev "Isteri Pedagang di Teh" dipamerkan di Muzium Tembikai di Astrakhan. Kanvas menggambarkan seorang wanita dengan cawan, dan di atas meja di sebelah samovar terdapat sepotong tembikai. Dipercayai bahawa beri itu sangat manis sehingga dimakan sebagai pencuci mulut dengan teh..

Sejak itu, semangka itu hanya mendapat populariti di seluruh dunia, tidak ada artinya festival bertema diadakan di banyak negara, dan bahkan monumen didirikan untuknya. Banyak monumen seperti itu terletak di wilayah negara-negara pasca-Soviet. Yang paling terkenal adalah di Saratov dan Kamyshin (Rusia), serta di Kherson dan dengan. Osokorovka, wilayah Kherson (Ukraine). Juga, patung raksasa berdiri di bandar kecil Chinchilla di Australia. Walaupun lebih sederhana, terdapat juga monumen tembikai di Amerika Syarikat - di Texas.

Sangat menarik bahawa semangka sangat digemari dan dihargai bukan sahaja kerana ciri rasa dan sifat berguna, tetapi juga untuk struktur khasnya. Pertama, mereka berfungsi sebagai bahan yang bagus untuk para pengukir seni masakan (memotong sayur-sayuran dan buah-buahan secara artistik). Kedua, jurutera suara filem seram menggunakan buah tembikai untuk mencipta semula bunyi yang berkaitan dengan menumbuk wajah, membelah kepala, dan patah tulang. Dan dalam siri TV terkenal "Game of Thrones" dengan memukul semangka, mereka meniru suara telur naga yang retak.

Pemilihan dan penyimpanan

Menentukan tempoh dari mana menjadi selamat untuk membeli semangka dan memilih beri yang baik tidaklah sukar, walaupun dikelilingi oleh banyak mitos. Sebaiknya mulakan makan tembikai pada awal musim, iaitu pada bulan Ogos. Sudah tentu, ada jenis pematangan awal yang matang lebih awal, tetapi ada sedikit di antaranya di pasaran, tetapi kemungkinan menghasilkan buah yang pertumbuhannya dipaksa oleh baja cukup tinggi.

Perhatikan bahawa hampir semua penanam tembikai menggunakan baja nitrogen semasa menanam tembikai, tetapi perkara utama adalah tidak melebihi norma yang dibenarkan. Dengan kelebihan nitrogen, buahnya cepat matang, tetapi sejumlah besar nitrat tetap ada di dalamnya. Dengan cara yang sama, beri yang belum dimasak adalah berbahaya. Nitrat dari baja mesti melalui tempoh bentuk dan perkumuhan yang terikat, dan dalam kes penuaian awal, bahan berbahaya tidak mempunyai masa untuk melakukan ini dan tinggal di dalam.

Walaupun terdapat nitrat yang berlebihan dalam semangka dan ini tidak begitu berguna bagi tubuh, hampir mustahil untuk diracun oleh mereka. Pengambilan nitrat yang dibenarkan oleh seseorang dengan berat 60 kg ialah 300 mg. Walaupun pada buah tembikai yang paling "tercemar", terdapat sekitar 270-280 mg bahan berbahaya per 1 kg pulpa. Sebagai perbandingan, kadang-kadang terdapat 1000 mg nitrat / 1 kg terdapat dalam daging, dan hingga 2500 mg / 1 kg dalam bayam dan arugula rumah hijau.

Keracunan, yang biasanya dikaitkan dengan penggunaan semangka, terjadi, tetapi sama sekali tidak disebabkan oleh nitrat, tetapi disebabkan oleh ketidakpatuhan terhadap standard kebersihan. Mual, sakit perut, cirit-birit adalah gejala yang menyertai jangkitan usus yang timbul kerana pengambilan bakteria yang hidup di permukaan sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dicuci. Apabila dipotong, mereka jatuh di atas pulpa, dan kemudian ke saluran gastrousus. Oleh itu, anda harus mencuci tembikai dengan baik dan bersih sebelum digunakan..

Semasa memilih buah, anda harus memperhatikan kulitnya: tidak boleh ada kerosakan atau penyok di atasnya. Permukaan semangka masak biasanya berkilat dan hijau terang, tetapi harus ada tempat berwarna kuning-coklat (tanah) di satu sisi - tempat di mana semangka itu berbaring ketika masak. Cukup normal apabila terdapat sarang lebah di kulit semangka - jalur kelabu-coklat nipis dan hiasan. Ia dipercayai sebagai tanda kemanisan buah yang istimewa. Ekor atau tempat di mana ia terpasang mestilah kering, dan suara ketika diketuk mestilah jelas.

Untuk penyimpanan tembikai, setelah memotongnya boleh disimpan di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3-4 hari. Ngomong-ngomong, pencinta buah beri yang inventif ini telah mendapat peretas berguna - menutupi separuh baki semangka dengan penutup mandi. Kerana gusi, ia tahan dengan baik dan melindungi pulpa dari pecah-pecah.

Pada suhu bilik, semangka keseluruhan dapat rata-rata selama kira-kira 2 minggu, tetapi waktunya bergantung pada tahap kematangannya. Menariknya, buah ini dapat dipelihara sehingga tahun baru. Untuk melakukan ini, ia mesti diletakkan di dalam jaring dan digantung, atau diletakkan di rak, dibungkus dengan jerami, di dalam bilik yang gelap dan sejuk (4-5 ° C). Benar, seperti yang diketahui oleh saintis, dalam keadaan dengan suhu rendah dalam semangka, kandungan likopen menurun (dari 8.1-12.7 mg / 100 g menjadi 7.8-8.1 mg / 100 g) [17].

Varieti dan penanaman

Sebelum ini, dipercayai bahawa tembikai hanya dapat tumbuh di iklim selatan yang panas. Walau bagaimanapun, hasil usaha penternak memungkinkan untuk menanam buah beri ini dalam keadaan yang kurang baik, yang utama adalah memilih varieti yang sesuai untuk wilayah anda. Melon harus terletak di bahagian selatan laman web dan dilindungi dari angin kencang. Perhatikan bahawa lokasi dekat air bawah tanah tidak dapat diterima, dan untuk aliran keluar cecair yang lebih baik dan memanaskan bumi, anda juga boleh membuat katil setinggi 15 cm. Dari segi struktur, tanah berpasir atau tanah berpasir sangat sesuai.

Anda boleh menyemai semangka langsung ke tanah ketika suhunya mencapai 15-16 ° C, dan tanah telah memanaskan sekitar 10 cm. Penyiraman tanaman mungkin jarang berlaku, tetapi harus banyak (kira-kira 3 baldi per 1 persegi M.). Selama tempoh berbunga, pelembap harus dilakukan 2 kali seminggu, dan semasa pematangan, penyiraman tidak diperlukan lagi.

Varieti semangka sangat mengagumkan: anda boleh memilih buah beri untuk hampir semua keadaan cuaca. Mereka akan berbeza dari segi tumbuh-tumbuhan, fros dan tahan kekeringan, tetapi rasa dan penampilannya tetap tidak berubah. Walaupun terdapat beberapa pengecualian.

Sebagai contoh, penternak berjaya membiakkan semangka "bulan" dengan pulpa kuning. Dan di pulau Hokkaido di Jepun, semangka Densuke tumbuh. Kulit mereka berwarna hijau gelap tanpa garis-garis, oleh itu mereka juga dipanggil hitam. Dalam satu musim, sebilangan besar buah-buahan dituai di sana, tetapi dipercayai bahawa mereka mempunyai rasa manis yang istimewa. Ini menjelaskan harga purata mereka $ 250 untuk buah beri seberat 6-7 kg, dan semangka hitam terbesar dijual di lelong dengan harga $ 6100. Mereka biasanya dijual dalam kotak hitam yang bergaya dan dianggap sebagai hadiah yang sangat berharga..

Di samping itu, terdapat varietas di mana benih sama sekali tidak ada (di negara kita tidak begitu umum, tetapi di Eropah mereka merangkumi 80% pasaran). Di beberapa negara, buah beri kecil (berdiameter sekitar 10 cm) telah mendapat populariti. Juga, penanam tembikai Jepun secara aktif bereksperimen dengan bentuknya, menanam buah piramidal dan kubik. Ngomong-ngomong, jika semangka-piramid diciptakan, lebih tepatnya, untuk tujuan pemasaran, maka penampilan batu semangka dijelaskan dengan pertimbangan yang cukup praktikal. Biji sebegini memakan lebih sedikit ruang dan lebih senang dibawa..

Anda boleh menanam buah kubik di kebun anda sendiri. Pada saat ovari mencapai ukuran epal atau bola tenis, ia ditutup di atasnya dengan kubus plastik (dirancang untuk 4-5 kg) dengan dinding dan lubang yang telus untuk penembusan udara. Apabila beri memenuhi seluruh ruang, kiub dikeluarkan dan buah dibiarkan masak.

Secara keseluruhan, semangka bukan hanya air yang menyegarkan, tetapi sumber asid amino, antioksidan, vitamin dan mineral penting. Ia rendah kalori dan lemak, tetapi mempunyai serat. Buah beri ini telah lama digunakan dalam bidang kosmetologi, dan kini khasiatnya dikaji secara aktif oleh doktor. Apabila dikonsumsi secara sederhana, semangka membantu menjaga fungsi normal sistem kardiovaskular dan pencernaan, ia juga menyumbang kepada pertahanan antioksidan tubuh dan membantu mencegah perkembangan banyak penyakit kronik..

 1. Pangkalan data nutrien Nasional AS, sumber
 2. Pangkalan data nutrien Nasional AS, sumber
 3. 9 faedah kesihatan teratas dari makan tembikai, sumber
 4. Jaskani M.J., Kwon S.W., Kim D.H. Kajian perbandingan mengenai sifat vegetatif, pembiakan dan kualitatif tujuh garis semangka diploid dan tetraploid. Euphytica. 2005; 145: 259-268.
 5. Edwards A.J., Vinyard B.T., Wiley E.R., Brown E.D., Collins J.K., Perkins-Veazie P., Baker R.A., Clevidence B.A. Pengambilan jus tembikai meningkatkan kepekatan plasma likopena dan beta-karoten pada manusia. J Nutr. 2003 Apr; 133 (4): 1043-50.
 6. Choksi P.M., Joshi C.V.Y. Kajian mengenai pengekstrakan, pemurnian, kestabilan dan penggunaan lycopene. Prop Makanan Int J. 2007; 10: 289-298.
 7. Kim J.Y., Paik J.K., Kim O.Y., Park H.W., Lee J.H., Jang Y., Lee J.H. Kesan suplemen likopena pada tekanan oksidatif dan penanda fungsi endotel pada lelaki yang sihat. Aterosklerosis. 2011 Mac; 215 (1): 189-95.
 8. Dahan K., Fennal M., Kumar N.B. Lycopene dalam pencegahan barah prostat. J Soc Integr Oncol. Musim Sejuk 2008; 6 (1): 29-36.
 9. Tang F.Y., Cho H.J., Pai M.H., Chen Y.H. Tambahan suplemen likopen dan asid eicosapentaenoic menghalang percambahan sel barah kolon manusia. Biokimia J Nutr. 2009 Jun; 20 (6): 426-34.
 10. Rao L.G., Mackinnon E.S., Josse R.G., Murray T.M., Strauss A., Rao A.V. Pengambilan likopen mengurangkan tekanan oksidatif dan penanda penyerapan tulang pada wanita pascamenopause. Osteoporos Int. 2007 Jan; 18 (1): 109-15.
 11. Jian W.C., Chiou M.H., Chen Y.T., Lin C.N., Wu M.C., Du C.J., Chen-Pan C. Kajian ketoksikan oral dua puluh lapan hari lycopene dari rekombinan Escherichia coli pada tikus. Regul Toxicol Pharmacol. 2008 Nov; 52 (2): 163-8.
 12. Ahn J, Choi W, Kim S, Ha T. Kesan anti-diabetes semangka (Citrullus vulgaris Schrad) pada tikus diabetes yang disebabkan oleh Streptozotocin. Bioteknologi Makanan Sci. 2011; 20: 251–254.
 13. Wang L., Liu S., Manson J.E., Gaziano J.M., Buring J.E., Sesso H.D. Pengambilan produk makanan berasaskan likopen dan tomato tidak dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 pada wanita. J Nutr. 2006 Mac; 136 (3): 620-5.
 14. Hong M.Y., Hartig N., Kaufman K., Hooshmand S., Figueroa A., Kern M. Penggunaan tembikai meningkatkan keupayaan keradangan dan antioksidan pada tikus yang diberi makanan aterogenik. Nutr Res. 2015 Mac; 35 (3): 251-8.
 15. Pigulevskaya I. 365 Rahsia kesihatan dan umur panjang Tibet dan Cina. Moscow: Centerpolygraph, 2011.
 16. Pemakanan Perubatan Cina: Manfaat semangka, sumber
 17. Choudhary R., Bowser T.J., Weckler P., Maness N.O., McGlynn W. Anggaran pantas kepekatan likopena dalam tembikai dan puri tomato dengan spektroskopi pantulan kelihatan serat optik. Postharvest Biol Technol. 2009; 52: 103–109.
 18. Alison J. Edwards, Bryan T. Vinyard, Eugene R. Wiley, Ellen D. Brown, Julie K. Collins, Penelope Perkins-Veazie, Robert A. Baker, Beverly A. Clevidence. Pengambilan jus tembikai meningkatkan kepekatan plasma Lycopene dan B-karoten pada manusia. Jurnal Pemakanan, Jilid 133, Edisi 4, April 2003, Halaman 1043-1050, sumber

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!