Perisa susu

Produk serbuk ini digunakan dalam susu fermentasi, gula-gula, produk roti, sos dan makanan bayi. Melengkapkan rasa dan bau susu utama. Sejauh perisa susu berkualiti digunakan dalam pengeluaran, kesan dibuat mengenai produk anda..

Kelebihan perisa susu

Rasa yang digunakan dalam pengeluaran produk tenusu mempunyai kelebihannya:

 • menjadikan pelbagai jenis lebih pelbagai;
 • meningkatkan rasa yang diingini;
 • meniru bau lemak haiwan dalam produk dengan minyak sayuran;
 • mengurangkan bilangan mikroorganisma dalam produk susu yang ditapai.

Rangkaian utama rasa makanan:

 • susu (termasuk susu bakar);
 • mentega;
 • krim;
 • krim masam;
 • dan lain-lain.

Susu Perisa

Ejen perasa susu panggang dihasilkan dalam pengeluaran berteknologi tinggi dari komponen nanokomponen. Untuk ini, ramuan terbaik yang diperoleh dari luar negara dipilih. Makanan perisa semula jadi "susu" adalah termostabil. Berdasarkan intensiti perlakuan panas, kandungan lemak, mungkin diperlukan 0.5-1.5 ml per kilogram produk akhir. Dos meningkat pada suhu tinggi.

Dianjurkan untuk menggunakan perasa susu yang serupa dengan semula jadi, kerana gabungan penunjuk rasa dan aroma dalam produk siap tidak stabil dari tindakan suhu tinggi. Oleh itu, bahan tambahan makanan memungkinkan untuk meningkatkan ciri rasa kebanyakan barang yang dibuat dari bahan mentah berharga dan sihat yang tidak mempunyai aroma (ini berlaku untuk produk yang dibuat dari soya). Juga, bahan tambahan aroma akan menjadi pembantu yang baik untuk menghilangkan bau yang tidak diingini..

Mentega Perisa

Dalam pengeluaran moden, rasa mentega dianggap elemen penting, yang popular dalam pembuatan produk yang mengandungi lemak dan susu, memberikan rasa berkrim yang sesuai. Agen perasa untuk mentega yang boleh dimakan dibuat dari susu yang terdedah kepada pengaruh tertentu (diperam, disuling dengan wap). Hasilnya, komposisi enzim semula jadi muncul, iaitu minyak perisa semula jadi suling, yang boleh anda beli dari kami. Penambahannya akan memungkinkan menghasilkan barang berkualiti tinggi, mengubah aroma dan rasa mentega. Oleh kerana komposisi semula jadi, penggunaan bahan tambahan tidak termasuk dalam komposisi yang ditunjukkan pada bungkusan makanan.

Krim Perisa

Dalam industri makanan, perasa semulajadi untuk krim sangat digemari, yang membolehkan anda memberi produk aroma berkrim dengan rasa yang jelas. Ia biasanya digunakan untuk produk dengan kandungan lemak berkurang untuk meningkatkan ciri rasa dan aroma mereka. Anda juga boleh membeli agen perasa krim untuk mengurangkan kos barang, menggunakan lemak sayuran sebahagian atau sepenuhnya sambil mengekalkan bau dan aroma berkrim dalam produk roti, tenusu dan gula-gula..

Krim masam perisa

Proses penyediaan krim masam dapat dipermudah dengan menggunakan bahan tambahan makanan. Oleh itu, agen perasa "krim masam" akan meningkatkan aroma dan sifat rasa produk, mengurangkan pergantungan mereka pada kualiti bahan mentah. Penambah rasa boleh ditambahkan ke produk atau setelah dicampurkan dengan bahan cair (air, minyak) semasa memasak. Perkadaran tepat ditentukan untuk setiap produk.

Pembekal utama adalah kilang Slovenia "Frutarom ETOL", yang bekerjasama dengan syarikat kami AROMAX. Bahan tambahan makanan dijual dalam pelbagai jenis di Rusia, kualiti tinggi dijamin dengan harga yang berpatutan.

Kelebihan Perisa Susu

Bahan mentah dan bahan tambahan makanan berbeza dengan syarikat kami:

jangka hayat yang panjang;

pemerataan dalam campuran kering;

pemeliharaan rasa dan aroma semula jadi untuk masa yang lama.

Syarikat AROMAX terlibat dalam pembekalan makanan tambahan yang serupa dengan semula jadi dalam jumlah yang banyak. Pembekal utama adalah kilang Slutaria Frutarom ETOL. Kami adalah pengedar rasmi perusahaan ini di Rusia dan berkat ini, anda akan mendapat perisa susu berkualiti tinggi dengan harga yang menarik..

"Krim" perisa makanan

Dos yang disyorkan g / kg:
0.5-0.6 - marmalade
1.0-1.2 - pengisian buah
1.5-2.0 - karamel
0.5-1.0 - produk tenusu
0.4-0.6 - minuman ringan
0.8-1.0 - ais krim berasaskan susu
1.8-2.0 - produk tepung

Dos kerja agen perasa dalam produk tertentu dipilih oleh pengeluar dalam proses pengujian pada resipi tertentu.

Susu adalah ramuan utama dalam makanan manusia. Tidak menghairankan bahawa produk dengan citarasa popular. Syarikat kami memberi peluang untuk memborong rasa makanan berkualiti Eropah. Dapatkan penghantaran yang stabil di mana sahaja di rantau Moscow. dan RF. Selama lebih dari 3 tahun tidak ada kelewatan dari pihak kami.

Skop aplikasi: pengeluaran perasa makanan sangat diminati oleh pengeluar bahan tambahan segera untuk kopi, teh, dan juga kilang yang menghasilkan minuman siap pakai. Komposisi juga relevan dalam bidang berikut:

  • Industri gula-gula;
  • Industri minyak dan lemak;
  • Segmen tenusu.
Anda boleh menghubungi pengurus untuk sebarang pertanyaan.

Pembungkusan: memesan perasa makanan kering dan cair. Mereka dilepaskan dalam bekas plastik dengan kapasiti 1-20 kg..

Kami tidak hanya mencipta semula aroma asli, tetapi juga melakukan analisis pasaran. Yang terakhir ini memberikan maklumat yang komprehensif mengenai kebolehlaksanaan kedudukan dengan zat. Dalam kes perasa makanan untuk krim, pakar harus menghilangkan beberapa nota khas dari cecair yang diperoleh dari lembu. Menyempurnakan komposisi ini dilaksanakan dari tahun 2012 hingga 2016. Ulasan dan statistik pelanggan dikumpulkan. Hasilnya, kami berjaya mendapatkan pilihan terbaik yang membezakan kami daripada pesaing.

Dengan memilih AROMA VAM sebagai pengeluar perasa makanan, anda akan menerima beberapa kad truf dalam perjuangan pembeli. Hubungi, tanya dan isi permohonan.

Perisa susu-krim

Perisa susu-krim

E.V. Borisenko, Yu. ALEKSEEVA, S. A. Klimova
LLC "Scorpio-Aromat"

Syarikat "Scorpio -Aromat" menyajikan produk baru dan sudah cukup baik untuk memperkenalkan rasa kumpulan susu-krim yang memungkinkan untuk meningkatkan kualiti dan memperbesar pelbagai pengeluaran lemak dan minyak yang dihasilkan.

Perisa susu dan krim paling banyak digunakan dalam industri makanan. Apa yang menyebabkan trend ini? Pertama, kualiti susu mentah yang tidak stabil, yang mempengaruhi kualiti bukan sahaja produk tenusu dan lemak dan minyak, tetapi juga gula-gula. Kedua, dengan menggantikan lemak haiwan dengan lemak sayuran kerana beberapa sebab. Proses mencipta rasa untuk kumpulan susu-krim sangat kompleks dan bergantung pada proses biokimia sebenar yang berlaku dalam produk tenusu.

Dalam rajah. 1 menunjukkan mekanisme pembentukan sebatian perasa susu dalam proses pemprosesan teknologinya. Pembentukan sebatian aromatik dan, dengan demikian, intensiti perubahan bau dan rasa susu bergantung terutamanya pada parameter perlakuan panasnya. Pada suhu pasteurisasi 76 ° C, produk memperoleh rasa sulfur, yang semakin meningkat dalam lingkungan 82-100 ° C dan menjadi maksimum pada 129.5 ° C. Bau dan rasa semasa rawatan panas berubah terutamanya akibat penukaran karbohidrat dan asid amino.

Tugas pakar "Scorpio-Aromat" LLC adalah untuk menghasilkan semula proses biokimia yang dinyatakan di atas dalam keadaan model untuk membuat sekumpulan rasa yang meniru rasa dan aroma produk tenusu yang diperoleh oleh pelbagai teknologi dari susu keseluruhan.

Sebatian aromatik berikut dipilih sebagai objek penyelidikan:

• lakton yang memberikan "rasa berkrim" pada produk;

• asid laktik, memberikan rasa "susu masam";

• aldehid, keton, asid karboksilik, memberikan rasa dan aroma "butter";

• asid lemak berat molekul rendah yang memberikan rasa dan aroma "cheesy";

• sebatian sulfur yang dilepaskan semasa perlakuan panas susu dan memberikan bau khas dan rasa susu "rebus".

Penggunaan perisa kumpulan susu-krim membolehkan anda menambah rasa dan aroma produk tenusu semula jadi yang tidak cukup dinyatakan untuk alasan tertentu, untuk meningkatkan nota rasa yang diinginkan (berkrim, susu, mentega, susu masam), yang membolehkan anda mengoptimumkan ciri rasa produk.

Salah satu masalah utama pengeluar produk lemak dan minyak adalah bahawa kebanyakan perisa yang ditawarkan di pasaran sekarang wujud dalam arah perasa dengan nota vanila, karamel, manis dan gula-gula lain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa vanillin, ethyl vanillin, maltol, ethyl maltol digunakan sebagai penambah zat aromatik utama yang bertanggungjawab untuk sifat rasa akhir produk..

Di satu pihak, penambah rasa diperlukan untuk membuat nota krim yang jelas dari produk makanan, di sisi lain, mereka memberikan rasa "gula-gula" perasa..

Ahli perisa Skorpio-Aromat LLC telah mengembangkan rangkaian rasa yang seimbang yang ditujukan secara langsung untuk industri minyak dan lemak. Perlu diperhatikan bahawa penggunaannya memungkinkan untuk mengubah rasa dan sifat aromatik dari produk jadi dalam pelbagai jenis dari susu fermentasi hingga warna manis..

Semasa membuat agen perasa untuk kumpulan susu-krim, perisa berikut terdapat di dalamnya: susu, manis, berkrim, mentega, susu yang ditapai, cair (semasa memilih agen perasa untuk kumpulan cair), karamel, vanila, keju, buah, belerang (bau dan rasa susu rebus).

Mari kita bandingkan rasa arah krim tenusu untuk industri gula-gula dan lemak-dan-minyak. Apabila memilih penerangan yang sama untuk rasa yang ditunjukkan, rajah sensori ditunjukkan dalam Gambar. 2 dan 3 menunjukkan:

• dalam perisa untuk industri gula-gula "Susu pekat 3303" dan "Mentega 2411", kedua-dua susu-krim dan vanila malah nota buah diucapkan, ciri aroma vanila semula jadi;

• rasa untuk industri lemak dan minyak "Susu 2430" dan "Mentega 2423", sebaliknya, dicirikan oleh nada susu tulen (atau berkrim) yang jelas.

Rangkaian perasa baru untuk industri minyak dan lemak diwakili oleh perkembangan seperti Vologda Butter, Peasant Butter, Milk, Ghee Cream, Butter-Milk (buttermilk), Butter-Cream dan pelbagai rasa yang sudah terkenal di pasaran - "Susu bakar", "Mentega", "Krim", "Krim susu", dan lain-lain. Jadual menunjukkan pelbagai, dos yang disyorkan dan warna perisa kumpulan susu-krim untuk industri lemak dan minyak.

Sebilangan besar perusahaan industri tidak terhad kepada pengeluaran marjerin, minyak, produk lemak gabungan dan merangkumi mayonis dan sos dalam rangkaian produk. Itulah sebabnya mengapa pakar Skorpio-Aromat LLC menyusun pengembangan kumpulan perisa khas untuk mayonis dan sos sebagai keutamaan..

Bidang minat kami merangkumi semua jenis produk ini, tetapi yang paling penting, menurut pendapat kami, adalah tugas memperoleh mayonis sederhana dan rendah kalori dengan rasa dan aroma yang penuh dan jelas. Penggunaan agen perasa "Mustard" meningkatkan rasa dan penampilan produk; rasa kumpulan susu-krim - untuk memberi lemak, "mentega" mengikut rasa; "Telur", "Lada Hitam" - untuk meningkatkan penunjuk rasa dan aroma dan mengurangkan pencemaran mikrobiologi produk. Dos perasa dipilih sedemikian rupa untuk mendapatkan rasa sedekat mungkin dengan mayonis lemak tinggi tradisional.

Sebagai kesimpulan, kesimpulan berikut dapat diambil:

• penggunaan perisa susu-krim adalah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan kualiti dan rangkaian produk;

• pengembangan rasa untuk kumpulan susu-krim berdasarkan kajian dan pemodelan proses biokimia transformasi susu;

• perasa untuk industri lemak dan minyak dicirikan oleh rasa dan aroma berkrim (susu) yang jelas dengan ketiadaan nota gula-gula karamel-vanila;

• sekumpulan rasa, yang dikembangkan untuk produk mayonis, membolehkan anda memperoleh mayonis dengan kandungan kalori sederhana dan rendah dengan rasa dan aroma penuh, serta memperluas rangkaian sos mayonis dengan bantuan rasa seperti "Lecho", "Kari", "Ketchup", dll..

Perisa susu krim untuk produk lemak dan minyak

PerisaIndeksDos, kg per 1 tan produk siapRasa
Krim susu32010.2-0.3Rasa berkrim susu lembut. Sesuai untuk mentega sandwic ringan
Minyak Vologda24320.2-0.4Rasa manis-krim yang diucapkan
Susu24300.3-0.5Rasa susu ringan. Sesuai dengan asas marjerin
Krim mentega24330.2-0.4Rasa berkrim manis
Mentega24180.15-0.25Rasa berkrim yang diucapkan dengan nada masam-krim. Disyorkan untuk pengeluaran analog minyak import
Susu bakar33080.15-0.25Nyatakan susu bakar pada lelangit
Susu mentega (buttermilk)24310.3-0.5Rasa susu dengan nada lembut dan lembut

INDUSTRI MINYAK DAN MAKANAN, No. 1, 2004

© 1989-2019 Scorpio-Aromat
"Tumbuhan perisa makanan"

Apa kelebihan rasa "Krim"

Dengan menggunakan agen perasa "Krim" dalam pembuatan produk, anda dapat memberi mereka aroma krim semula jadi yang cerah, rasa kaya yang jelas, yang dibezakan oleh kehalusan dan kepenuhan. Bahan tambahan seperti ini disyorkan dalam pembuatan produk dengan kandungan lemak yang berkurang - penggunaannya dapat memperkaya rasa dan aroma ciri produk dengan ketara.

Krim perasa semula jadi "Krim" juga boleh digunakan untuk mengurangkan kos pengeluaran, kerana ia memungkinkan anda mengganti sebahagian atau sepenuhnya krim dengan lemak sayuran tanpa kehilangan rasa dan bau. Dicipta dari bahan mentah tenusu berkualiti tinggi melalui pengekstrakan, ia dibezakan dengan komposisi semula jadi, yang memungkinkan untuk menggunakannya untuk pembuatan produk elit produk gula-gula, tenusu atau roti..

"Krim" perasa semula jadi dengan kos terbaik

Sekiranya anda juga memerlukan makanan tambahan yang serupa, yang dibuat oleh pakar syarikat FCI (First Choice Ingredients), anda boleh memesannya di AROMA FOOD. Hubungi kami - dan anda akan mengetahui berapa harga ramuan tersebut, serta apa ciri penggunaannya..

Setelah memulakan kerjasama dengan kami, anda akan mendapat kesempatan bukan hanya untuk membeli agen perasa Krim Semula jadi untuk memberi rasa dan bau krim yang cerah kepada produk anda, tetapi juga memilih bahan tambahan lain, misalnya, memberikan rasa keju atau susu. Ini akan meluaskan rangkaian produk anda dengan ketara..

Kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan cadangan kami yang lain untuk industri makanan:

Perisa makanan yang memberikan rasa dan aroma kepada krim

Penemuan ini berkaitan dengan industri makanan dan boleh digunakan untuk perisa pelbagai produk makanan. Perasa makanan, yang memberikan rasa dan aroma krim, mengandungi komponen berikut,% berat: maltol - 0.1-0.3, delta-decalactone -0.01-0.025, diacetyl - 0.0009-0.002, acetoin dimer - 0.001- 0,003, asid butirat - 0,0067-0,0095, asid asetik - 0,027-0,042, delta-dodecalactone - 0,01-0,25, dihidrokoumarin - 0,001-0,0025, etil vanillin - 0,002-0,005, trans-2- hexenal - 0.0008-0.0015, asid laktik -0.009-0.023, minyak lemon - 0.007-0.01, alkali - 0.0007-0.00095, tiamin hidroklorida - 0.0025-0.0041, pelarut, atau campuran pelarut dan pengemulsi, atau pengisi - hingga 100. Perasa makanan memberikan produk makanan rasa khas dan aroma krim yang baru dibuat dari susu cair. Rasa dan aroma ini dikekalkan dalam produk makanan yang mempunyai persekitaran berasid atau memerlukan pemanasan semasa memasak hingga 320 o C. 6 C. f-ly.

Penemuan ini berkaitan dengan industri makanan dan boleh digunakan untuk perisa produk tenusu dan roti, gula-gula, termasuk produk mealy dan gula, serta untuk perisa lemak yang boleh dimakan, marjerin, minyak gabungan dan pengganti mentega lain.

Dalam industri makanan, tugasnya adalah untuk memperoleh pelbagai rasa yang memberikan produk dan produk rasa yang diinginkan atau meningkatkan rasa semula jadi..

Perasa yang terkenal, memberikan produk aroma dan rasa berkrim (EP 0007673 B 1, penerbitan 12/30/81 g, contoh 21), yang mengandungi (dalam% berat) Diacetyl - 2.0, acetoin - 3.0, vanillin - 2.0, etil butirat - 1.0, maltol - 0,5, delta-decalactone - 1,0, etil laktat - 5,0, asid butirat - 5,0, asid kaproik - 0,5 dan propilena glikol sebagai pelarut hingga 100% berat dalam ketiadaan atau kehadiran 0.25% berat metilthiomethyl propionate atau 0.05% berat metilthiomethyl butyrate.

Perasa ini memberikan produk gula-gula rasa dan aroma krim yang tidak begitu jelas, yang mempunyai rasa manis yang sangat baik..

Hasil teknikal yang dicapai dengan pelaksanaan penemuan yang dicadangkan terdiri dari pengayaan perasa dengan warna yang terdapat pada krim segar semula jadi yang diperoleh dari susu berlemak, dan penghapusan rasa manis yang terlalu ditingkatkan.

Hasil teknikal yang ditentukan dicapai kerana perasa makanan yang dicadangkan, memberikan rasa dan rasa krim, yang mengandungi maltol, delta-decalactone, diacetyl, acetoin dimer, butyric acid dan komponen yang tidak aktif, menurut penemuan ini juga mengandungi asid asetik, delta-dodecalactone, dihydrocoumarin, ethyl vanillin, trans-2-heksenal, asid laktik, minyak lemon, alkali, tiamin hidroklorida, dan sebagai komponen yang tidak aktif - pelarut atau campuran pelarut dan pengemulsi, atau pengisi.

Kandungan komponen ini dalam% berat ialah: maltol - 0.1-0.3, delta-decalactone - 0.01-0.025, diacetyl - 0.0009-0.002, acetoin dimer - 0.001-0.003, butyric acid - 0.0067 -0.0095, asid asetik - 0.027-0.042, delta-dodecalactone - 0.01-0.25, dihydrocoumarin - 0.001-0.0025, ethyl vanillin - 0.002-0.005, trans-2-hexenal - 0.0008-0, 0015, asid laktik - 0,009-0,023, minyak lemon - 0,007-0,01, alkali - 0,0007-0,00095, tiamin hidroklorida - 0,0025-0,0041, pelarut atau campuran pelarut dan pengemulsi, atau pengisi - hingga 100.

Perasa makanan boleh menjadi penyelesaian, atau emulsi, atau serbuk, atau serbuk.

Sebagai pelarut, ia mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada propilena glikol, triasetin, etil alkohol, minyak sayuran, air.

Sebagai pengemulsi, rasa mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada polisakarida sulfat, pektin, glikoprotein, surfaktan nonionik, garam asid alginik larut dalam air, karagenan, alkohol polivinil.

Daripada glikoprotein, bahan "Xantangum" digunakan, atau bahan "Instant-gum", atau bahan "emulsi" ("Emulcia"), atau campurannya.

Sebagai pengisi, rasa mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada maltodekstrin, pati diubahsuai, laktosa, dekstrosa.

Minyak lemon Itali digunakan sebagai minyak lemon..

Sebagai alkali, ambil kalium hidroksida atau natrium hidroksida.

Komponen untuk penyediaan perasa dijelaskan dalam sumber maklumat berikut: Dihydrocoumarin - S.A. Voitkevich "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga", Moscow, Industri Makanan, 1994, hlm. 567; Ethylvanillin - katalog syarikat "MERCK" 1999/2000, Frankfurt, Jerman, h. 651; Acetoin (asetin dimer) - S.A. Voitkevich, "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga", Moscow, Industri Makanan, 1994, h. 50; Delta-decalactone - S.A. Voitkevich, "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga", Moscow, Industri Makanan, 1994, hlm. 562; Delta-dodecalactone - Heath, Henry B. "Buku sumber perisa" / The AVI Publishing Company, 1981, h. 350; Asid asetik - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 73, 153; Maltol - S.A. Voitkevich. "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga". Moscow. Industri Makanan. 1994, hlm. 548; Trans-2-Hexenal - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I.L. Knunyants /, edisi ke-2. BDT, 1998, hlm.38;
Asid laktik - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 137;
Etanol - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I.L. Knunyants /, edisi ke-2. BDT, 1998, ms 715;
Minyak lemon - Katalog "LIONEL HITCHEN (Essential oil) Limited Est. 1965";
Asid butik - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I. L. Knunyants /, edisi ke-2. BDT, 1998, ms 313;
Thiamine hydrochloride - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I.L. Knunyants /, edisi ke-2. BDT, 1998, ms 576;
Natrium hidroksida - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I. L. Knunyants /, edisi ke-2. BDT, 1998, ms 362;
Gamma-nonalactone - S.A. Voitkevich "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga". Moscow. Industri makanan.1994, h. 559;
Gamma-oktalakton - S.A. Voitkevich. "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga". Moscow. Industri Makanan. 1994, hlm. 558;
Gamma-undecalactone - S.A. Voitkevich. "865 bahan aromatik untuk minyak wangi dan bahan kimia rumah tangga". Moscow. Industri Makanan. 1994, hlm. 560;
Delta-nonalactone - Kimia. Kamus ensiklopedik besar / Ch. ed. I.L. Knunyants /, edisi ke-2. BRE, 1998, ms 296;
Maltodextrin - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 127;
Propilena glikol - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 145:
Vanillin - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 122;
"Emulsion" - brosur iklan CNI "Acacia Gums in Emulsions", 2000, hlm.9-10;
Dextrose - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Buku rujukan, St. Petersburg, "Ut", 1996, hlm. 68, 127;
Laktosa - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori, St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 135;
Pati yang diubah suai - Buldakov A.S. Nutrisi tambahan. Direktori. - St. Petersburg, "Ut", 1996, h. 137;
Glikoprotein pelbagai struktur - Kimia. Kamus ensiklopedik besar. / Ch. ed. I.L. Orang bodoh. - Edisi ke-2. - BDT, 1998, hlm. 137.

Surfaktan yang bersifat nonionik, sesuai digunakan dalam industri makanan (sodium alginate, lesitin, mono- dan digliserida) - Direktori "Surfaktan dan detergen", disunting oleh A.A. Abramzon, 1993, hlm. 1-79.

Pectin - Direktori "Sigma", 1998, hlm. 838-839.

Perasa makanan disediakan seperti berikut.

Untuk menyediakan agen perasa dalam bentuk larutan, pertama-tama ambil sejumlah pelarut dan tambahkan semua komponen padanya satu persatu, kacau dengan pengadun berkelajuan rendah. Kemudian selebihnya pelarut ditambahkan ke dalam campuran ini hingga 100% berat dan dicampurkan lagi.

Untuk menyediakan agen perasa makanan dalam bentuk emulsi, kira-kira separuh (berat) komponen yang memberikan rasa dan rasa krim diambil dan dicampurkan dengan pengadun berkelajuan rendah dengan bahan yang menstabilkan keadaan pengagregatan, misalnya, bahan "rezinogum" atau "acaciagam".

Separuh kedua berat komponen ini dicampurkan dengan cara yang sama dengan pelarut dan kemudian dengan pengemulsi (misalnya, bahan "emulsi"). Kedua-dua campuran digabungkan bersama, beratnya disesuaikan dengan pelarut hingga 100% berat dan dihomogenkan menjadi emulsi.

Polivinil alkohol - hingga 150g, karet getah - hingga 100g, emulgum - hingga - 300g, acaciagam hingga - 300g, polisakarida sulfat hingga - 300g dan pektin hingga - 500g.

Untuk menyediakan agen perasa dalam bentuk serbuk, larutan atau emulsi komponen terlebih dahulu disediakan seperti yang dijelaskan di atas. Kemudian larutan atau emulsi yang ditentukan disalurkan secara kontra melalui pengisi sambil mengekalkan suhu. Pada masa yang sama, komponen yang memberikan aroma dan rasa disimpan di pengisi, yang dikeringkan ke keadaan mengalir bebas.

Ejen perasa makanan boleh mengandungi penambah aroma dan / atau penstabil rasa dan / atau pengubah rasa.

Sebagai penambah aroma per 1000 g rasa, ambil hingga 1 g vanillin atau hingga 5 g dimetil sulfida.

Sebagai pengubah rasa, ambil hingga 0,07 g per 1000 g perasa, campuran verartraldehid dan damascone beta, diambil dalam nisbah 0,7-1,2: 1,0-1,2.

Sebagai penstabil aroma berkenaan dengan persekitaran yang agresif dan suhu tinggi, aroma boleh mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada: benzyl benzoat, triacetin, ester asid oksigen dalaman.

Dari ester dalaman asid hidroksi - lakton, ambil gamma-nonalactone, atau gamma-decalactone, atau delta-undecalactone, atau delta-octalactone, atau campurannya.

Inti penemuan digambarkan dengan contoh berikut:
CONTOH 1
Untuk memperoleh 1 kg perasa makanan dalam bentuk larutan, ambil asid asetik 0.3 g, asetin 0.025 g, asid butirat 0.09 g, delta-decalactone 0.15 g, delta-dodecalactone 0.17 g, diasetil 0.015 g, dihidrokoumarin 0.018 g, etil vanillin 0,05 g, asid laktik 0,15 g, maltol 2,0 g, natrium hidroksida 0,0075 g, tiamin hidroklorida 0,03 g, minyak lemon Itali 0,0089 g dan sebagai pelarut 1,05 g etanol untuk melarutkan tiamin hidroklorida dan natrium hidroksida dan 995.9356 g propilena glikol.

Komponen, yang jumlahnya kurang dari 0.1 g (komponen "mini"), diambil dalam bentuk pengenceran yang disediakan dalam pelarut, yang jumlahnya diambil kira dalam berat akhir rasa.

Jadi, untuk mengambil minyak lemon 0,0089 g, ambil 0,5 g komponen ini dan larutkan dalam 5 ml pelarut - propilena glikol, kemudian buat siri pencairan 10 kali berturut-turut yang diperlukan. 0.89 ml pencairan 10 kali pertama mengandungi 0.0089 g minyak lemon. Dengan cara yang sama, sediakan larutan stok komponen-komponen "mini" yang lain dan ambil kira jumlah pelarut yang ditambahkan ke dalam campuran bersama-sama komponen-komponen "mini" pada berat akhir rasa.

Dari jumlah propilena glikol yang ditentukan, ambil 500 ml, letakkan dalam pengadun dengan pengaduk berkelajuan rendah, kemudian, dengan kacau, tambahkan semua komponen lain secara bergantian. Turunkan berat perasa ke 1000 g dengan baki propilena glikol dan campurkan lagi.

Rasa yang dihasilkan ditambahkan pada kadar 0.25 kg per 1 tan marjerin 80% lemak. Produk siap memperoleh rasa lembut berkrim, seperti penambahan krim berat semula jadi.

CONTOH 2
Untuk memperoleh 1 kg perasa makanan dalam bentuk emulsi, ambil asid asetik 0,35 g, asetin 0,02 g, asam butirat 0,1 g, delta-decalactone 0,2 g, delta-dodecalactone 0,2 g, diasetil 0,021 g, dihydrocoumarin 0.02 g, etil vanillin 0.035 g, asid laktik 0.2 g, maltol 2.5 g, natrium hidroksida 0.0075 g, tiamin hidroklorida 0.03, minyak lemon Itali 0.01 g, etanol 2.11 g sebagai pelarut untuk komponen "mini" dan 993.4165 g campuran air suling dan bahan "Emulsi", diambil dalam nisbah 10: 1.

Dari jumlah yang ditentukan dari campuran bahan "emulsi" dengan air, ambil 500 ml, masukkan ke dalam pengadun, di mana semua komponen lain yang ditentukan, termasuk komponen "mini", dilarutkan dalam jumlah triacetin yang ditentukan, ditambahkan berturut-turut dengan kacau. Kemudian baki campuran bahan "emulsi" dengan air ditambahkan ke dalam campuran ini, menjadikan berat campuran menjadi 1000 g, dicampurkan, disajikan dalam homogenizer, di mana ia dihomogenkan untuk mendapatkan emulsi.

Emulsi yang dihasilkan mempunyai penampilan yang paling pucat, kerana ia dihasilkan tanpa bahan "getah getah".

Rasa yang dihasilkan ditambahkan pada kadar 0,5 kg per 1 tan pengisi untuk bijirin sarapan pagi. Produk siap memperoleh rasa dan aroma berkrim khas.

CONTOH 3
Untuk mendapatkan agen perasa makanan dalam bentuk serbuk kering, ambil asid asetik 0,4 g, asetin 0,015 g, asam butirat 0,095 g, delta-decalactone 0,1 g, delta-dodecalactone 0,22 g, diasetil 0,02 g, dihidrokoumarin 0,011 g, etil vanillin 0,042 g, asid laktik 0,15 g, maltol 1,8 g, natrium hidroksida 0,0075 g, tiamin hidroklorida 0,03 g, minyak lemon Itali 0,01 g, etanol 2,98 g sebagai pelarut untuk "mini "-komponen, 100 g campuran air suling dan bahan" Emulsi ", diambil dalam nisbah 10: 1, dan 987.1095 g maltodekstrin sebagai pengisi.

Semua komponen ini diletakkan di dalam pengadun, kecuali maltodextrin, dicampurkan dengan pengadun berkelajuan tinggi, kemudian dimasukkan ke homogenizer, di mana mereka diselaraskan menjadi emulsi. Emulsi yang dihasilkan disalurkan secara berlawanan ke arah pengisi - maltodextrin di ruang pengeringan pada suhu 45 o C. Dalam kes ini, komponen yang memberikan rasa dan aroma krim, dan bahan "emulsi" disimpan pada maltodextrin, yang dikeringkan ke keadaan aliran.

Rasa yang dihasilkan ditambahkan dalam jumlah 1 kg per 1 tan adunan semasa penyediaan biskut untuk meningkatkan rasa manis berkrim. Hasil daripada tindakan agen perasa, produk biskut telah memperoleh warna lembut berkrim yang jelas kelihatan dalam rasanya..

CONTOH 4
Untuk mendapatkan 1 kg perasa makanan dalam bentuk emulsi, ambil asid asetik 0,35 g, asetin 0,02 g, asam butirat 0,1 g, delta-decalactone 0,2 g, delta-dodecalactone 0,2 g, diasetil 0,021 g, dihydrocoumarin 0,02 g, etil vanillin 0,035 g, asid laktik 0,2 g, maltol 2,5 g, kalium hidroksida 0,008 g, tiamin hidroklorida 0,04, minyak lemon Itali 0,01 g, sebagai penambah rasa berkrim 0,5 g dimetil sulfida, etanol 2.26 g sebagai pelarut untuk komponen "mini", 32 g triacetin sebagai penstabil aroma, sebagai pengemulsi - 30 g karagenan, sebagai penstabil agregasi - 40 g bahan "rezinogum", dan sebagai pelarut untuk penyediaan emulsi - 891.536 g campuran air dan propilena glikol dalam nisbah 100: 0.1.

Bahan "rezinohum" dimasukkan ke dalam bekas dan dicampurkan pada suhu kira-kira 30 o C dengan separuh jumlah berat komponen ini, kecuali karagenan dan campuran air dan propilena glikol.

Separuh kedua berat komponen ini dicampurkan dengan pengemulsi - karagenan dan 500 ml campuran air dan propilena glikol diambil dari jumlah yang dinyatakan. Kedua-dua campuran digabungkan, beratnya diselaraskan dengan baki campuran air dan propilena glikol hingga 1000 g, dicampurkan dengan pengadun berkelajuan tinggi sehingga zarah-zarah fasa tersebar diperoleh dengan ukuran 3-5 mikron dan dimasukkan ke homogenizer, di mana mereka diselaraskan ke keadaan emulsi stabil halus dengan ukuran zarah fasa tersebar tidak melebihi 1 mikron.

Rasa yang dihasilkan ditambahkan pada kadar 0,5 kg per 1 tan ais krim. Produk siap memperoleh rasa dan aroma berkrim yang lembut dengan nada berkrim yang lebih baik.

CONTOH 5
Ejen perasa makanan dalam bentuk emulsi disediakan seperti dalam Contoh 4, kecuali bahawa 0,07 g campuran verartraldehid dan Damascone beta, yang diambil dalam nisbah 1: 1, digunakan sebagai pengganti dimetil sulfida, bukan triacetin sebagai penstabil rasa - 0,5 g delta-oktalakton, sebagai pelarut untuk komponen "mini" - 2,96 g etanol, sebagai pengemulsi dan bukannya karragenan - 30 g instgam; sebagai penstabil emulsi dan bukannya rezinogum - 60 g acaciagam dan 902,766 g campuran air dan propilena glikol dalam nisbah 100: 0.1 sebagai pelarut untuk menyediakan emulsi.

Rasa yang dihasilkan ditambahkan pada kadar pengisian 0,5 kg per tan - pengisi untuk bijirin sarapan pagi. Produk siap telah memperoleh ciri rasa dan aroma berkrim yang terdapat pada krim berat semula jadi, dengan sedikit rasa manis.

CONTOH 6
Ejen perasa makanan dalam bentuk larutan disediakan seperti dalam Contoh 1, kecuali 2.0 g tambahan benzil benzoat diambil sebagai penstabil rasa, dan 993.9356 g etanol diambil sebagai ganti pelarut propilena glikol.

Rasa yang dihasilkan ditambahkan ke yoghurt pada kadar 1 kg rasa per tan yogurt. Produk ini memperoleh warna dan aroma berkrim yang lembut.

CONTOH 7
Ejen perasa makanan dalam bentuk larutan disediakan seperti dalam Contoh 1, kecuali 2.87 g propilena glikol juga digunakan sebagai pelarut untuk komponen "mini" dengan jumlah etanol yang ditentukan, dan 993.0656 g kacang soya yang dihilangkan bau diambil sebagai komponen yang tidak aktif dan bukan propilena glikol. minyak.

CONTOH 8
Untuk mendapatkan agen perasa makanan dalam bentuk serbuk, larutan komponen pada propilena glikol terlebih dahulu disediakan mengikut contoh 1, kecuali 1.5 g gamma decalactone juga diambil sebagai penstabil rasa.

Kemudian ambil 994.4356 g dekstrosa sebagai pengisi, yang dimasukkan ke dalam ruang pengering pada suhu 40 o Dengan arus balik ke larutan yang ditentukan. Dalam kes ini, komponen yang memberikan rasa dan aroma berkrim disimpan di pengisi, yang dikeringkan ke keadaan bebas.

CONTOH 9
Ejen perasa makanan dalam bentuk serbuk disediakan seperti dalam contoh 8, kecuali bahawa 1.0 g gamma-nonalactone digunakan sebagai penstabil rasa bukan gamma decalactone, dan 994.9356 g pati diubahsuai digunakan sebagai pengisi dan bukannya dekstrosa.

Diperolehi mengikut contoh 7-9 perasa ditambahkan dalam jumlah 1 kg per 1 tan doh ketika menyediakan muffin, "rum babes" dan produk roti lain untuk meningkatkan rasa manis susu-krim. Hasil daripada tindakan agen perasa, produk roti memperoleh rona berkrim dan rasa..

Oleh itu, perasa yang dicadangkan memberi produk makanan rasa yang lebih khas dan aroma krim yang baru disiapkan, kaya dengan aroma perasa yang terdapat pada krim semula jadi yang diperoleh daripada susu lemak. Rasa dan aroma ini dikekalkan dalam produk makanan yang mempunyai persekitaran berasid, atau memerlukan pemanasan ketika memasak hingga suhu 320 o С.

Ejen perasa makanan yang dicadangkan sesuai untuk perasa bukan sahaja produk tenusu, tetapi juga produk roti dan gula-gula roti dan gula-gula..

Pengenalan penambah aroma dan / atau penstabil aroma ke dalam komposisi agen perasa berkenaan dengan kesan media agresif dan suhu tinggi, dan / atau penstabil keadaan agregatnya secara praktikal tidak mempengaruhi sifat organoleptik agen perasa..

Pengenalan ke dalam komposisi pengubah rasa dan aroma yang dicadangkan - campuran verartraldehid dan damascone-beta, yang diambil dalam nisbah 0.7-1.2: 1.0-1.2 meningkatkan rasa manis dalam rasa.

Penambahan dimetil sulfida pada perasa meningkatkan rasa berkrim dalam rasa.

1. Perasa makanan, yang memberikan rasa dan aroma krim, yang mengandungi maltol, delta-decalactone, diacetyl, acetoin dimer, butyric acid dan komponen yang tidak aktif, yang dicirikan kerana ia juga mengandungi asid asetik, delta-dodecalactone, dihydrocoumarin, ethyl vanillin, trans-2 -heeksenal, asid laktik, minyak lemon, alkali, tiamin hidroklorida, dan sebagai komponen yang tidak aktif - pelarut, atau campuran pelarut dan pengemulsi, atau pengisi dengan nisbah komponen berikut,% berat: maltol - 0.1-0.3, delta- decalactone - 0.01-0.025, diacetyl - 0.0009-0.002, acetoin dimer - 0.001-0.003, butyric acid - 0.0067-0.0095, asid asetik - 0.027-0.042, delta-dodecalactone - 0.01-0, 25, dihydrocoumarin - 0.001-0.0025, ethyl vanillin - 0.002-0.005, trans-2-hexenal - 0.0008-0.0015, asid laktik - 0.009-0.023, minyak lemon - 0.007-0.01, alkali - 0, 0007-0.00095, tiamin hidroklorida - 0,0025-0,0041, pelarut, atau campuran pelarut dan pengemulsi, atau isi anak lembu - hingga 100.

2. Ejen perasa makanan menurut tuntutan 1, yang dicirikan bahawa ia adalah larutan, atau emulsi, atau serbuk, atau serbuk.

3. Perasa makanan mengikut tuntutan 1, yang dicirikan bahawa sebagai pelarut mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan tersebut termasuk propilena glikol, triacetin, etil alkohol, air, minyak sayuran.

4. Perasa makanan mengikut tuntutan 1, yang dicirikan bahawa sebagai pengemulsi mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada polisakarida sulfat, pektin, glikoprotein, surfaktan nonionik, garam asid alginik larut dalam air, alkohol polivinil.

5. Bahan perasa makanan menurut tuntutan 4, yang dicirikan bahawa bahan xanthangam atau bahan gusi segera atau bahan emulsi atau campurannya digunakan dari glikoprotein.

6. Perasa makanan mengikut tuntutan 1, yang dicirikan oleh bahawa sebagai pengisi ia mengandungi sekurang-kurangnya satu komponen yang dipilih dari kumpulan yang terdiri daripada maltodekstrin, kanji yang diubah, laktosa, dekstrosa.

7. Perasa makanan mengikut tuntutan 1, yang dicirikan bahawa dari minyak lemon digunakan minyak lemon Itali.

NF4A Pemulihan kesahan paten Persekutuan Rusia untuk penemuan

QZ4A Nyatakan pendaftaran pindaan perjanjian berdaftar

Tarikh dan nombor pendaftaran negeri perjanjian yang membuat perubahan dibuat:
28 Disember 2007 No. RD0031054

Jenis kontrak: lesen

Orang yang memindahkan hak eksklusif:
Usahawan individu Borisenko Elena Viktorovna

Orang yang telah diberi hak untuk menggunakan:
Syarikat Liabiliti Terhad "SCORPIO-Aromat"

Tarikh dan bilangan pendaftaran perubahan negeri yang dibuat pada perjanjian berdaftar:
11/25/2010 RD0073093

Perubahan:
Menukar jumlah yuran lesen.

Krim, rasa

Untuk menambahkan aroma sabun dan kosmetik, wangian atau perasa makanan digunakan. Dengan mencipta aroma unik produk akhir kita sendiri atau menggunakan bau tertentu, kita masing-masing menjadi pencipta emosi positif, kesan sekejap, hampir dilupakan, tetapi tidak kurang kenangan dan pergaulan yang menyenangkan. Dan ini memainkan peranan penting dalam kehidupan kita..

Penerangan: aroma berkrim manis yang sedap.

Perasa yang serupa secara semula jadi adalah perasa makanan yang mengandungi satu atau lebih bahan perasa yang serupa dengan bahan semula jadi, mungkin mengandungi agen perasa dan agen perasa semula jadi. Jika tidak, ini adalah sebatian kimia, serupa dalam komposisi dengan sebatian dalam bahan mentah asal tumbuhan, tetapi diperoleh dengan sintesis kimia, atau diasingkan dari bahan mentah dengan kaedah kimia. Rasa yang serupa dengan semula jadi boleh mengandungi bahan semula jadi.

Kelarutan: larut dalam air.

Keamatan bau sabun ditentukan oleh kepekatan wangian atau wangian di dalamnya.

Kepekatan yang disyorkan oleh pengeluar: 1 hingga 2.5 ml per 100 g produk akhir (dalam kes ini, 20 hingga 50 tetes).

Kepekatan yang sangat tinggi (2-2.5%) akan memberikan sabun bau yang sangat kuat, tetapi boleh menyebabkan perubahan warna yang tidak dijangka, mengurangkan ketelusan sabun, mendorong pelepasan minyak di permukaan sabun semasa perubahan suhu, dan kadang-kadang merosakkan pembungkusan. Kepekatan rasa atau wangian standard (1%) atau kurang biasanya akan memberikan aroma bau yang tidak dapat diterima tetapi tidak kuat dan membantu mengelakkan kesan negatif yang dinyatakan di atas..

Jauh dari rahsia bahawa rasa dan wangian mempunyai intensiti bau yang berbeza, oleh itu, dengan menumpukan perhatian pada perasaan anda sendiri, anda dapat memeriksa kepekatan maksimum yang dibenarkan dari masing-masing dengan melakukan ujian mudah:

1. Lebih baik anda bereksperimen dengan asas yang telus, jadi anda akan mengetahui mengenai kesan kepekatan tertentu pada kekeruhan produk siap..

2. Ambil asas yang cukup untuk membuat 6 acuan kecil, bahagikan kepada tiga bahagian yang sama. Cairkan bahagian pertama alas di dalam mandian air tanpa menambahkan apa-apa (ini akan menjadi sampel kawalan). Isi dua acuan.

3. Ambil bahagian kedua pangkal, cairkan, tambahkan wangian atau wangian pada kepekatan maksimum (2.5%), isi dua acuan.

4. Ambil sepertiga alas, cairkan, tambah minyak wangi 1%, isi dua acuan.

5. Semasa menuangkan semua sampel, cubalah mengelakkan gelembung udara di dalamnya. Biarkan sabun di dalam acuan semalaman, keluarkan pada waktu pagi, bungkus rapat dengan plastik, label dengan kepekatan minyak wangi. Letakkan setiap sampel dengan kepekatan yang berbeza dan sampel kawalan di dalam peti sejuk, biarkan pasangannya pada suhu bilik.

6. Bandingkan sampel ujian dengan kawalan setiap hari. Selepas 7 hari, ujian selesai. Sekiranya sampel yang disimpan di dalam peti sejuk yang mengandungi 2% minyak wangi adalah jelas seperti sampel yang disimpan pada suhu bilik, maka 2.5% minyak wangi dapat diterima. Begitu juga, anda perlu memeriksa sisa sampel dan menentukan peratusan maksimum kandungan minyak wangi yang dibenarkan. Perbandingan juga harus memperhatikan warna sampel dan intensiti bau. Pada masa yang sama, anda harus memeriksa kesan kandungan wangian dalam kepekatan yang berbeza pada filem pembungkusan.

Semua maklumat yang disajikan di laman web hanya untuk rujukan, disarankan untuk menguji reaksi individu sebelum digunakan.

Perisa Krim, 50400920

Penyedia

 • Nama: WM-Pro, penilaian: 5
 • Dalam perkhidmatan sejak: 24/06/2019 07:15
 • Penerangan Ringkas:

WM-Pro, sebuah rumah perisa Rusia yang terkemuka.
Kualiti dan keselamatan pengeluaran memenuhi keperluan antarabangsa dan disahkan oleh Pensijilan Sistem Keselamatan Makanan 22000, HALAL dan KOSHER.

Terma penghantaran

Syarikat pengangkutan: PEK-easyway

Penghantaran percuma: di dalam Rusia

Jemput di tempat pengambilan: Percuma

 • Penerangan
 • Spesifikasi
 • Komposisi
 • Dokumentasi
 • Temujanji
 • Pembungkusan: 1
 • Berat: 1
 • Negara asal: Rusia
 • Unit ukuran: kg
 • Jenis pembungkusan: tabung
 • Pengilang: VM Pro
 • Tinggi, cm: 10.00
 • Lebar, cm: 5.00
 • Kedalaman cm: 23.00
 • Isipadu, m3: 0.00
 • TNVED: 3302909000

Dokumentasi tersedia untuk pengguna yang dibenarkan.
Sila log masuk atau daftar

Digunakan untuk:

mousses, puding, jeli, massa gula fondant, mousses beku, puding, keju cottage dan produk curd, bar muesli, toffee diedarkan, cast toffee, cookie, shaker shaker, jenis pengisi karamel lembut, isi lemak untuk wafel, ekstrudat, isi lemak putih untuk gula-gula, muffin, gulungan, tambalan gula-gula mentega, penyelesaian model untuk produk manis, biskut dengan kandungan gula yang dikurangkan, susu burung, tambalan gula-gula, yogurt, kefir, bijirin, pekat manis, kue roti halia, donat, susu fondant, tambalan lemak dengan kacang, tampalan lemak gelap untuk wafel, tambalan lemak gelap untuk gula-gula, lapisan gula gula-gula, coklat, pralin, truffle, krim berasaskan sayur-sayuran, topping ais krim - tampalan seperti susu pekat, marjerin, salutan, ais krim

Perisa susu

Produk serbuk ini digunakan dalam susu fermentasi, gula-gula, produk roti, sos dan makanan bayi. Melengkapkan rasa dan bau susu utama. Sejauh perisa susu berkualiti digunakan dalam pengeluaran, kesan dibuat mengenai produk anda..

Kelebihan perisa susu

Rasa yang digunakan dalam pengeluaran produk tenusu mempunyai kelebihannya:

 • menjadikan pelbagai jenis lebih pelbagai;
 • meningkatkan rasa yang diingini;
 • meniru bau lemak haiwan dalam produk dengan minyak sayuran;
 • mengurangkan bilangan mikroorganisma dalam produk susu yang ditapai.

Rangkaian utama rasa makanan:

 • susu (termasuk susu bakar);
 • mentega;
 • krim;
 • krim masam;
 • dan lain-lain.

Susu Perisa

Ejen perasa susu panggang dihasilkan dalam pengeluaran berteknologi tinggi dari komponen nanokomponen. Untuk ini, ramuan terbaik yang diperoleh dari luar negara dipilih. Makanan perisa semula jadi "susu" adalah termostabil. Berdasarkan intensiti perlakuan panas, kandungan lemak, mungkin diperlukan 0.5-1.5 ml per kilogram produk akhir. Dos meningkat pada suhu tinggi.

Dianjurkan untuk menggunakan perasa susu yang serupa dengan semula jadi, kerana gabungan penunjuk rasa dan aroma dalam produk siap tidak stabil dari tindakan suhu tinggi. Oleh itu, bahan tambahan makanan memungkinkan untuk meningkatkan ciri rasa kebanyakan barang yang dibuat dari bahan mentah berharga dan sihat yang tidak mempunyai aroma (ini berlaku untuk produk yang dibuat dari soya). Juga, bahan tambahan aroma akan menjadi pembantu yang baik untuk menghilangkan bau yang tidak diingini..

Mentega Perisa

Dalam pengeluaran moden, rasa mentega dianggap elemen penting, yang popular dalam pembuatan produk yang mengandungi lemak dan susu, memberikan rasa berkrim yang sesuai. Agen perasa untuk mentega yang boleh dimakan dibuat dari susu yang terdedah kepada pengaruh tertentu (diperam, disuling dengan wap). Hasilnya, komposisi enzim semula jadi muncul, iaitu minyak perisa semula jadi suling, yang boleh anda beli dari kami. Penambahannya akan memungkinkan menghasilkan barang berkualiti tinggi, mengubah aroma dan rasa mentega. Oleh kerana komposisi semula jadi, penggunaan bahan tambahan tidak termasuk dalam komposisi yang ditunjukkan pada bungkusan makanan.

Krim Perisa

Dalam industri makanan, perasa semulajadi untuk krim sangat digemari, yang membolehkan anda memberi produk aroma berkrim dengan rasa yang jelas. Ia biasanya digunakan untuk produk dengan kandungan lemak berkurang untuk meningkatkan ciri rasa dan aroma mereka. Anda juga boleh membeli agen perasa krim untuk mengurangkan kos barang, menggunakan lemak sayuran sebahagian atau sepenuhnya sambil mengekalkan bau dan aroma berkrim dalam produk roti, tenusu dan gula-gula..

Krim masam perisa

Proses penyediaan krim masam dapat dipermudah dengan menggunakan bahan tambahan makanan. Oleh itu, agen perasa "krim masam" akan meningkatkan aroma dan sifat rasa produk, mengurangkan pergantungan mereka pada kualiti bahan mentah. Penambah rasa boleh ditambahkan ke produk atau setelah dicampurkan dengan bahan cair (air, minyak) semasa memasak. Perkadaran tepat ditentukan untuk setiap produk.

Pembekal utama adalah kilang Slovenia "Frutarom ETOL", yang bekerjasama dengan syarikat kami AROMAX. Bahan tambahan makanan dijual dalam pelbagai jenis di Rusia, kualiti tinggi dijamin dengan harga yang berpatutan.

Kelebihan Perisa Susu

Bahan mentah dan bahan tambahan makanan berbeza dengan syarikat kami:

jangka hayat yang panjang;

pemerataan dalam campuran kering;

pemeliharaan rasa dan aroma semula jadi untuk masa yang lama.

Syarikat AROMAX terlibat dalam pembekalan makanan tambahan yang serupa dengan semula jadi dalam jumlah yang banyak. Pembekal utama adalah kilang Slutaria Frutarom ETOL. Kami adalah pengedar rasmi perusahaan ini di Rusia dan berkat ini, anda akan mendapat perisa susu berkualiti tinggi dengan harga yang menarik..

Rasa apa yang dibuat, sama dengan semula jadi

Perisa Sama Asli

Terdapat tiga jenis perisa makanan: semula jadi, tiruan, dan semula jadi yang serupa. Yang pertama dibuat dari bahan aromatik semula jadi: misalnya, kelopak mawar sebenar, daun pudina, melati. Rasa semula jadi boleh berasal dari tumbuhan dan haiwan. Tidak ada ramuan seperti itu dalam bahan tambahan tiruan: bahan itu sepenuhnya buatan, di makmal, dan tidak ada analog bahan seperti itu di alam semula jadi..

Walaupun dalam sifat komposisi dan aroma mereka, ia mungkin sedikit serupa dengan rasa semula jadi.

Rasa serupa semula jadi menempati tempat perantaraan antara jenis yang dinyatakan di atas. Sebilangan besar komposisi mereka, dan kadang-kadang keseluruhan bahan juga disintesis di makmal, tetapi komposisi kimianya sedekat mungkin dengan analog semula jadi. Ini bermaksud bahawa kira-kira 80-90% unsur bahan mentah semula jadi tertentu terdapat dalam perisa ini. Para saintis belum dapat mengenal pasti semua 100%: mereka melepaskan hanya bahan utama yang menjadi asas bau, tetapi nota kekotoran lain juga mempengaruhi bau.

Oleh itu, rasa yang tidak wajar selalu mempunyai rasa yang terlalu kaya, rata, malah "kimia".

Bahan mentah semula jadi juga boleh digunakan dalam pengeluaran bahan-bahan ini. Walau bagaimanapun, istilah "perisa yang sama semula jadi" tidak digunakan di banyak negara: semua bahan bukan semula jadi dikelaskan sebagai buatan..

Penghasilan rasa sama dengan semula jadi

Sebagai peraturan, satu agen perasa, sama dengan yang semula jadi, terdiri daripada 7-15 unsur kimia dan sebatian, yang juga merupakan bahagian dari semula jadi, yang, bagaimanapun, mengandung sekitar seratus unsur. Sebatian kimia untuk penghasilan perasa makanan dibuat di makmal menggunakan pelbagai bahan mentah, termasuk yang tidak ada kaitan dengan makanan.

Sebilangan sebatian mempunyai ciri bau yang kaya dengan produk semula jadi tertentu. Mereka digunakan sebagai bahan utama dalam pengeluaran wangian. Jadi, bukannya kayu manis, aldehid kayu manis ditambahkan ke makanan - bahan organik kompleks yang disintesis dari minyak pati kayu manis. Isoamyl asetat atau ethyl decadienoate bertanggungjawab untuk bau pir. Allilgescanoate mempunyai bau nanas yang berterusan. Dengan mencampurkan sebatian ini antara satu sama lain, pengeluar mendapat bau baru. Hari ini, hampir setiap perasa semula jadi mempunyai rasa yang serupa dengan yang semula jadi..