Asid askorbik dalam onkologi

Banyak saintis moden percaya bahawa dengan pendekatan bersepadu untuk rawatan, asid askorbik dapat menjadi agen tambahan, tetapi tidak dapat menggantikan ubat utama untuk rawatan barah. Oleh itu, pernyataan yang dibuat oleh saintis Scotland pada tahun 1971 bahawa "asid askorbik dapat menyembuhkan barah" tidak dapat diambil secara harfiah.

Kesan vitamin C pada sel barah

Penyelidikan terbaru yang dilakukan oleh saintis dari University of Salford pada tahun 2017 mengenai tikus menunjukkan bagaimana vitamin C berfungsi pada barah. Telah terbukti bahawa asid askorbik, diberikan dalam jumlah besar kepada pesakit barah, mengganggu metabolisme sel-sel barah dan menghentikan pertumbuhannya.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengenalan dos tambahan asid askorbik mendorong pembentukan sejumlah besar hidrogen peroksida di sekitar sel barah. Sel-sel yang terkena barah mulai menyusut ketika hidrogen peroksida mula menghambat enzim GLUT1 yang membekalkannya dengan glukosa. Tanpa pemakanan glukosa tambahan, pesakit barah tidak dapat bertahan - tumor mula mengecut.

Ujian apa yang dijalankan

Kajian mengenai kesan asid askorbik pada sel barah bermula 40 tahun yang lalu.

 • Para saintis Scotland menyuntikkan vitamin C ke dalam tikus dengan beberapa jenis tumor. Dalam 75%, didapati bahawa, setelah memasuki tubuh, ia memberi kesan pada sel barah - kadar pertumbuhan tumor menurun sebanyak 53%.
 • Pada tahun 70-an, saintis Scotland memilih sekumpulan sukarelawan yang diminta untuk mengambil 10 g tablet askorbik setiap hari. Sebilangan peserta eksperimen didapati mempunyai batu ginjal, yang menimbulkan keraguan mengenai pengambilan ubat tersebut dalam pil untuk merawat barah.
 • Di Amerika Syarikat, penyelidikan dilakukan oleh Linus Pauling, pemenang dua Hadiah Nobel dalam bidang kimia dan penyokong suplemen vitamin C yang terkenal untuk meningkatkan imuniti. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam makanan dapat mengurangkan 10% kematian akibat barah - menyelamatkan hingga 20 ribu nyawa.
 • Para saintis AS, yang dipimpin oleh Ki Chen, melakukan eksperimen dengan 27 pesakit yang didiagnosis dengan kanser ovari tahap 3 - 4. Asid askorbik diberikan secara intravena. Pada masa yang sama, wanita menerima sesi kemoterapi. Hasilnya menunjukkan bahawa ubat yang diberikan mengurangkan kesan toksik kimia pada tubuh, sementara sel yang sihat tidak terjejas, dan jumlah sel barah menurun. Oleh kerana wanita menjalani sesi kemoterapi, tidak mustahil untuk membincangkan faedah khusus asid askorbik untuk barah. Hanya ada anggapan bahawa dos tambahan ubat yang diperkenalkan mempunyai kesan positif tambahan pada perjalanan rawatan..
 • Sekumpulan saintis lain dari Amerika Syarikat (Johns Hopkins University), yang diketuai oleh Ji-ye Yun, melakukan penyelidikan pada tikus dengan kanser rektum yang teruk. Setelah eksperimen, bukti diberikan bahawa pemberian dos vitamin C dalam jumlah yang besar dapat mengurangkan ukuran tumor pada semua tikus, dan pada beberapa tikus, barahnya dapat sembuh sepenuhnya. Kajian yang dilakukan menunjukkan bahawa asid askorbik dalam kepekatan tinggi dapat memusnahkan sel barah.

Hasil kajian

Suntikan vitamin C, menurut saintis, akan menyelamatkan atau menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit dengan beberapa bentuk barah. Penting untuk mempertimbangkan beberapa perkara:

 • Pertama, asid askorbik mempunyai kesan tidak pada semua, tetapi hanya pada beberapa bentuk barah. Keberkesanan penggunaan asid askorbik untuk rawatan barah rektum dan pankreas pada haiwan telah terbukti.
 • Kedua, disarankan memberi vitamin C untuk pesakit barah secara intravena dan bukannya secara oral. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai kepekatan tinggi dalam darah..
 • Ketiga, kesannya akan jauh lebih baik sekiranya asid askorbik diberikan secara intravena dalam kombinasi dengan asid lain (contohnya, asid asetik) dan "air mati".

Hasil positif dari kajian yang dilakukan pada tahap yang lebih besar pada haiwan mungkin tidak dapat disahkan pada manusia, kerana tubuh manusia mungkin bertolak ansur dengan dos vitamin C yang berlebihan.

Kesan negatif asid askorbik pada sel barah

Pesakit barah hanya boleh mengambil vitamin C di bawah pengawasan perubatan. Asid askorbik, memasuki badan, boleh bertindak sebagai antioksidan dan sebagai prooksidan (oksidan). Maksudnya, kesannya mungkin sebaliknya. Dengan kelebihan vitamin C dalam sel, proses pengoksidaan dapat dimulakan, yang akan memberi kesan toksik pada tubuh. Ini berlaku atas sebab berikut..

Sinaran agresif atau kemoterapi bertindak pada sel-sel pesakit barah. Overdosis vitamin C dapat "menangkis" kesan sinaran, melihatnya secara negatif, sehingga melindungi tubuh dari kesan berbahaya. Maksudnya, pesakit tidak menerima dos ubat yang diperlukan untuk melawan barah, kerana overdosis asid askorbik terhadap barah tidak memungkinkan ini..

Hingga hari ini, penyelidikan sedang dijalankan, yang dimulakan oleh saintis Scotland pada tahun 70-an. Ada kemungkinan bahawa asid askorbik dapat menjadi cara yang baik untuk mencegah kambuh barah, tetapi tidak dapat menggantikan kaedah rawatan yang lebih berkesan..

Rawatan Kanser Vitamin C: Penipuan atau Harapan Sebenar?

Hari ini, terdapat beberapa pilihan terapi yang memberi harapan kepada pesakit kanser untuk hidup sihat yang panjang..

Bolehkah Vitamin C Mengisi Niche Yang Kosong Dan Menjadi Penyembuh Kanser Sebenar?

Amerika Syarikat melaburkan berbilion-bilion dolar dalam penyelidikan dan rawatan barah. Berkat usaha berterusan ini, kematian akibat barah di Amerika menurun sedikit setiap tahun..

Pada masa yang sama, barah tetap menjadi pembunuh # 2 di planet ini, kedua setelah penyakit kardiovaskular..

Pesakit, saudara-mara, rakan dan doktor mereka selalu mendengar berita dalam bidang rawatan barah, dengan harapan dapat mendengar berita yang menggembirakan. Tetapi, di sebalik pencapaian perubatan yang luar biasa pada abad yang lalu, umat manusia belum menemui kaedah radikal untuk mengalahkan barah..

Rawatan barah dengan vitamin C (asid askorbik) sebagai kaedah alternatif dicadangkan pada awal tahun 1970-an, dan sejak itu telah banyak penelitian mengenai topik ini..

Hari ini kita akan cuba meringkaskan data saintifik dan menjawab soalan utama:

Apakah Rawatan Kanser Vitamin C? Penipuan atau harapan?

Sifat asid askorbik

Orang tidak dapat menghasilkan vitamin C kerana kekurangan enzim penting, jadi kita harus mendapatkan bahan berharga ini dari makanan setiap hari. Kebanyakan sayur.

Asid askorbik mempunyai beberapa fungsi penting, termasuk biosintesis kolagen, komponen utama tisu penghubung. Ia membantu penghasilan neurotransmitter (dopamin dan norepinefrin), melindungi sel-sel saraf dari masalah putih otak.

Para saintis sangat mementingkan sifat antioksidan vitamin C, yang secara teorinya mampu melindungi sel dan DNA dari kerosakan radikal bebas. Oleh kerana asid askorbik terlibat dalam banyak proses biologi penting, perhatian penyelidik kanser terhadap vitamin ini tidak mengejutkan..

Tiga mekanisme dugaan tindakan vitamin C pada kanser telah dirumuskan:

1. Penukaran antioksidan menjadi prooksidan

Dr. Mark Levine dari Jabatan Pemakanan Molekul dan Klinikal Institut Kesihatan Nasional AS telah menunjukkan bahawa dengan adanya logam, vitamin C memulakan pembentukan peroksida - oksidan kuat yang sangat toksik kepada sel mana pun.

Peroksida sangat berbahaya bagi sel barah. Malangnya, mensasarkan asid askorbik pada sel tumor lebih sukar daripada memakan satu paun jeruk setiap hari. Selain itu, tubuh manusia secara efektif mengatur kandungan vitamin C dengan membuang lebihan vitamin C dalam air kencing..

Pasukan Dr. Levin telah membuktikan bahawa suntikan asid askorbik dosis tinggi dapat melewati mekanisme kawalan dan tisu tepu kita dengan vitamin ini..

Penyelidik lain, Dr Lewis Cantley dari Weill Cornell Medicine di New York, mendapati bahawa asid askorbik menyebabkan kerosakan oksidatif pada sel-sel barah kolorektal..

Rawatan dengan dos vitamin C yang tinggi cukup untuk memicu apoptosis dan mengurangkan populasi sel barah dengan ketara. Sebagai tambahan kepada kesan prooksidan ini, Dr. Cantley dapat mengetahui bahawa asid menghalang glikolisis, laluan utama pengeluaran tenaga sel..

2. Vitamin C menjadikan sel barah kelaparan

Penggunaan jalan metabolik sel kanser adalah kunci kepada penemuan Michael Lisanti dari Pusat Penyelidikan Bioperubatan di University of Salford (Amerika Syarikat).

Dalam kultur sel, para penyelidik telah menunjukkan bahawa sel stem tumor (CSC) sangat bergantung pada kerja mitokondria mereka ("pembangkit tenaga sel").

Metabolisme mitokondria dan glikolisis saling berkaitan.

Apabila tenaga dibebaskan dari glukosa oleh glikolisis, produk akhir terbentuk - piruvat. Ia ditangkap oleh mitokondria dan mencetuskan aliran reaksi yang lain untuk membebaskan tenaga..

Eksperimen menunjukkan bahawa asid askorbik menghalang enzim utama yang diperlukan untuk glikolisis. Tanpa glikolisis - tiada piruvat. Akibatnya, "pembangkit tenaga selular" berhenti menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk sel barah, mereka kelaparan dan secara beransur-ansur mati.

Dalam eksperimen lebih lanjut, saintis Amerika cuba memusnahkan sel induk barah dengan kombinasi antibiotik dan vitamin C. Faktanya ialah doxycycline dan beberapa ubat antibakteria lain mempunyai kesan negatif pada mitokondria. Membunuh koktel.

Kesan doxycycline pada mitokondria "tersingkir", dan sel barah hanya dapat menggunakan glikolisis untuk bertahan hidup. Pengenalan vitamin C dalam dos yang besar menjadikan mereka alternatif yang terakhir kerana penghambatan glikolisis. Pilihan terakhir adalah kematian.

Tetapi metabolisme tenaga bukan satu-satunya sasaran asid askorbik..

Ternyata vitamin tersebut dapat mempengaruhi DNA dan mengganggu perkembangan sel induk.

3. Menukar kawalan genetik

Metilasi DNA mematikan gen individu. Kumpulan kimia kecil, yang disebut kumpulan metil, ditambahkan pada DNA, sehingga tidak dapat diakses oleh enzim yang bertanggungjawab untuk memulakan ekspresi gen. Proses ini diperlukan untuk fungsi normal sel, kerana tidak perlu menggunakan ribuan gen yang tidak berguna yang dikodkan dalam DNA..

Apabila sel induk menjadi lebih berbeza, gen tertentu mesti dimetilasi. Dengan kata lain, "label" metil dikeluarkan dan gen diaktifkan.

Tetapi pada banyak pesakit leukemia yang mengalami mutasi pada gen TET2, mekanisme kawalan genetik ini tidak berfungsi dengan baik..

TET2 demethylates DNA dan memberikan akses kepada gen tertentu. Mutasi TET2 dalam sel stem darah bermaksud mereka tidak berkembang menjadi sel darah matang normal. Sebaliknya, sel induk terus membelah dan corak leukemia berkembang..

Dr. Louise Chimmino dari New York University School of Medicine telah mengkaji mekanisme ini secara terperinci pada tikus yang diubahsuai secara genetik. Pemutusan TET2 pada sel induk haiwan menyebabkan pembahagian yang tidak normal dan perkembangan leukemia. Ketika para saintis menyuntik tikus dengan dosis tinggi vitamin C, demetilasi DNA dihidupkan kembali, dan "tingkah laku" sel-sel dengan cepat kembali normal. Mereka matang dan memenuhi fungsi mereka.

Terus mengkaji mutasi TET, mereka menemui gangguan serupa pada barah lain, termasuk melanoma, glioblastoma, perut, usus, paru-paru, barah payudara..

Mengingat penemuan ini, rawatan vitamin C untuk barah tidak lagi seperti khayalan dan tipu daya pemasaran lain dari pengeluar makanan tambahan yang tidak bertanggungjawab..

Penipuan atau harapan?

Ujian klinikal menggunakan vitamin C untuk rawatan barah dalam kombinasi dengan ubat lain menunjukkan "hasil bercampur," menurut National Institutes of Health.

Dalam beberapa kes, terdapat peningkatan dalam kualiti hidup pesakit dan tanda objektif kemunduran penyakit. Kajian lain secara tidak dijangka telah menemukan antagonisme antara ubat antikanker dan asid askorbik, yang menyebabkan kegagalan terapi. Masih ada yang tidak menunjukkan kelebihan yang boleh dipercayai dari kombinasi yang tidak biasa ini..

Pada tahun 2010, kakitangan Dr. Levin menemu ramah pakar perubatan pelengkap dan alternatif Amerika. Mereka mendapati bahawa mereka banyak menggunakan suntikan asid askorbik untuk barah, walaupun kekurangan persetujuan FDA yang sesuai.

NCI memberitahu kami mengenai lima ujian klinikal yang sedang dijalankan untuk memeriksa keberkesanan vitamin C dalam kombinasi dengan ubat barah yang lain..

Malangnya, persoalan yang kami kemukakan tetap tanpa jawapan yang jelas..

Pada masa ini, hanya ada andaian teori dan data eksperimen terhad yang memihak kepada vitamin C. Tetapi tidak ada bukti klinikal yang mencukupi.

Satu perkara yang jelas: ubat tidak akan berhenti sehingga ia menemui jawapannya.

Konstantin Mokanov: Sarjana Farmasi dan Penterjemah Perubatan Profesional

Vitamin untuk onkologi

Pakar mengatakan bahawa vitamin dalam onkologi diperlukan untuk melindungi tubuh, yang dilemahkan oleh rawatan yang diterima: kemoterapi, terapi radiasi. Orang memerlukan mereka untuk melawan penyakit ini. Vitamin terlibat dalam proses oksidatif, meningkatkan kestabilan sistem imun, secara langsung atau sebagai sebahagian daripada sistem enzim mengambil bahagian dalam metabolisme protein, karbohidrat, lemak. Satu-satunya syarat: kompleks vitamin mesti dipilih dengan teliti dalam setiap keadaan tertentu.

Adakah vitamin menyebabkan barah?

Dengan sendirinya, vitamin tidak boleh menyebabkan keganasan sel. Mereka bukan blok bangunan untuk sel atau sumber tenaga. Bahan berat molekul rendah organik ini tidak dihasilkan oleh sel (tidak termasuk vitamin D) dan tidak disimpan dalam simpanan. Pengambilan zat vitamin setiap hari diperlukan untuk memulakan proses metabolik asas dan detoksifikasi setelah rawatan sitotoksik, radiasi.

Vitamin untuk pesakit barah yang dapat diperoleh dari makanan ditunjukkan dalam jadual.

AB1B2B3B5B6B9CDE
Bijirin, bijirinsoba++++
nasi+++++
bijirin+++++
dedak++++++++
gandum bercambah++++++++
Buah-buahan, buah beribuah kering++++++
aprikot++++
pisang++++++++
pir+++++
kiwi++++++
Strawberi++++++++
buckthorn laut+++++++++
buah pic+++++
Rowan++++++
kurma+++++
sitrus+++++++
ceri manis+++++
anggur hitam++++++
pinggul mawar+++
Kehijauanjelatang+++++++
pudina+++++++
pasli+++++
jarum pain++
bayam++++++
kesedihan+++
Sayur-sayuranbrokoli++++++
kobis++++++
kentang+++
Lada merah+++++++++
lobak merah+++++++
bit++++++
tomato++++++
labu+++++
kembang kol+++++
Susu, produk susu yang ditapaisusu (keseluruhan)+++++++
keju keras+++++
krim+++
keju kotej++++
mentega++
Kekacangkacang++++++
Kacang hijau++++
Produk dagingdaging++++
hati daging lembu+++++
jeroan+++++
Hasil ikanseekor ikan++++++
lemak ikan+++++
Hati ikan kod++++
Cendawancendawan++++
ragi++++
Kacangwalnut++++
Telurkuning telur+++++
Minyak sayuranminyak sayuran yang tidak ditapis+

Vitamin bertindak sebagai pemangkin, mereka mempercepat dan meningkatkan kecekapan tindak balas kimia dalam tubuh. Sebilangan besar terkandung dalam makanan, tetapi tidak selalu mungkin untuk memberi orang sakit sejumlah besar zat penting, terutama dalam kes kerosakan pada saluran gastrointestinal. Dalam kes-kes ini, keputusan dibuat mengenai penunjukan bentuk kompleks vitamin yang disuntikkan atau disuntik. Pentadbiran intramuskular dan intravena disebut rangsangan vitamin, mendorong penyerapan vitamin yang terbaik.

Walau bagaimanapun, penggunaan ruam boleh mencetuskan pertumbuhan neoplasma malignan. Vitamin apa yang boleh diambil dengan onkologi - hanya doktor yang akan menentukan. Pengambilan kompleks yang ditetapkan akan menjadi pembantu yang sangat baik dalam mencegah kambuh dan memerangi neoplasma.

Vitamin untuk barah

Terdapat banyak vitamin, kekurangannya, seperti berlebihan, dapat menimbulkan kemerosotan penyakit umum. Pertimbangkan penyertaan mereka dalam badan.

Vitamin B dalam onkologi

Kompleks kumpulan B mempunyai huruf umum kerana vitamin kumpulan ini mempunyai persamaan kimia yang sama, dan kerana penyertaan bersama mereka dalam metabolisme. Bahan individu yang termasuk dalam sebatian ini mempunyai nama mereka sendiri. Kumpulan B mempercepat metabolisme dengan mengambil bahagian dalam metabolisme nutrien asas - protein, lemak, karbohidrat.

Nilai manusia:

 • normalisasi sistem saraf;
 • peningkatan perhatian, ingatan (kepekatan saraf);
 • meningkatkan aktiviti mental, pencegahan gangguan emosi - apatis, kemurungan.

Vitamin B untuk onkologi, kontraindikasi:

 • penggunaan tanpa had boleh mencetuskan pertumbuhan aktif neoplasma onkologi;
 • pengambilan berlebihan boleh menyebabkan reaksi alergi, degenerasi lemak pada hati, perkembangan mabuk;
 • bentuk hipervitaminosis yang teruk ditunjukkan oleh kelemahan, demam, mual, muntah, pening.

Kadar harian, petunjuk:

B1 (tiamin)Normalisasi sistem saraf pusat1,7mg
B2 (riboflavin)Proses metabolik selular2.0mg
B3 (asid nikotinik, niasin)Meningkatkan fungsi sistem pencernaan20.0mg
B6 (piridoksin)Menguatkan imuniti2.0mg
B12 (cyanocobalamin)Merangsang pertumbuhan sel-sel sumsum tulang3mcg = 0.003mg

Vitamin B12 dalam onkologi berada di bawah had normal, menyebabkan gangguan selera makan, anemia, cirit-birit, dan gejala lain. Lebihan zat tidak kurang berbahaya. Penting untuk mencari keseimbangan, dan hanya pakar onkologi yang memimpin pesakit semasa sakit yang dapat menemuinya..

Vitamin E

Elemen larut lemak E diambil bersama dengan kumpulan vitamin lain. Nilai utama zat adalah kemampuannya untuk meneutralkan radikal bebas dalam media dan cecair badan. Ini meletakkannya sebagai antioksidan. Dalam onkologi, ia ditetapkan untuk tempoh pemulihan selepas pembedahan, kemoterapi dan terapi radiasi. Keberkesanan kompleks dalam mencegah kambuh selepas rawatan telah dikaji dengan baik..

Vitamin semula jadi disintesis dalam makanan tumbuhan. Tokoferol terdapat dalam minyak sayuran yang tidak dimurnikan (soya, bunga matahari, zaitun, canola, dll.).

Petunjuk (kadar harian):

Vitamin A

Pembantu yang sangat baik dalam pencegahan perkembangan tumor itu sendiri dan kemunculan penyakit yang berulang. Retinol adalah antioksidan berkesan yang mencegah keganasan sel normal. Bahan kristal tidak larut dalam air, terurai oleh oksigen dan sensitif terhadap pendedahan cahaya. Sinergi dengan vitamin E dan D membantu mengekalkan aktiviti unsur dan meningkatkan penyerapannya. Vitamin untuk penyakit onkologi paling berkesan dalam diagnosis:

 • kanser prostat,
 • kanser otak,
 • kanser payudara,
 • ketumbuhan leher,
 • karsinoma paru-paru.

Kadar penggunaan sehari ialah 700-900 mcg (masing-masing untuk wanita dan lelaki).

Vitamin D

Unsur ini disintesis di kulit di bawah pengaruh cahaya matahari dari provitamin dan diisi semula di dalam badan melalui makanan. Merangsang sel-T, membantu menguatkan dinding saluran darah, mengembalikan metabolisme kalsium-fosforus. Pelantikan inhibitor resorpsi tulang (Zometa, Rezorba) disertai dengan pengambilan vitamin kumpulan ini secara wajib.

Ditunjukkan untuk metastasis pada tulang kerangka, barah usus.

kanak-kanak2-10 mcg
dewasa3-5 mcg
wanita hamil, menyusu10 mcg

Vitamin C

Asid askorbik mengambil bahagian dalam proses redoks, menormalkan pembekuan darah, kebolehtelapan kapilari darah. Dalam onkologi, ia digunakan untuk pencegahan penyakit dan sebagai elemen tambahan, sebagai bagian dari terapi kompleks. Penggunaan ubat ini mendorong pembentukan radikal bebas yang memusnahkan sel-sel malignan.

Kadar yang diperlukan (sehari) 90-100 mg.

Apa vitamin yang tidak boleh diambil dalam onkologi?

Mengambil vitamin untuk barah adalah langkah yang diperlukan untuk membantu tubuh melawan penyakit. Keadaan utama adalah bahawa kompleks ini dipilih dan diresepkan oleh doktor.

Vitamin untuk onkologi, kontraindikasi

Dalam rawatan penyakit onkologi, keadaan hipovitaminosis dan hipervitaminosis sama berbahaya. Pemilihan ubat, dengan mengambil kira keserasian, dos, keadaan umum pesakit, dilakukan oleh ahli onkologi.

Adakah sakit menyuntik vitamin?

Suntikan intramuskular adalah prosedur yang tidak menyenangkan, dalam beberapa keadaan menyakitkan. Dengan sedikit persiapan, pesakit boleh memberi suntikan pada paha secara bebas. Infus intravena hanya ditunjukkan di hospital.

Penerbitan pengarang:
YANCHIY MARINA NIKOLAEVNA
ahli onkologi jabatan kemoterapi jangka pendek
Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional Onkologi dinamakan sempena N.N. Petrov dari Kementerian Kesihatan Rusia

Vitamin C - penggunaan dos tinggi dalam onkologi

(diterjemahkan oleh Anastasia Budina)

Penyelidikan oleh Institut Kanser Nasional AS (NCI), yang dilakukan dengan penyertaan Pusat Nasional untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif (NCCIH) di Institut Kesihatan Nasional (NIH).

Kajian diambil dari pangkalan data Physician Data Query (PDQ). Ini adalah pangkalan data yang mengandungi maklumat untuk profesional dan pesakit mengenai rawatan, pencegahan, genetik, diagnosis awal tumor ganas dan merawat pesakit dengan masalah tersebut..

TINJAUAN KESELURUHAN

Vitamin C adalah makanan tambahan biasa yang merupakan antioksidan yang baik dan memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen (soalan 1, lihat di bawah). Dosis tinggi vitamin C dapat diberikan secara intravena atau diambil secara oral. Dengan pemberian vitamin C dalam jumlah yang sama, kepekatannya dalam darah akan lebih tinggi (soalan 1). Penggunaan vitamin C dosis tinggi dalam rawatan barah telah diteliti sejak tahun 1970-an (soalan 2).

Kajian makmal menunjukkan bahawa penggunaan vitamin C dosis tinggi menghentikan pertumbuhan barah prostat, pankreas, hati, usus dan mempengaruhi jenis sel barah dengan cara yang serupa (soalan 5).

Kajian makmal dan haiwan menunjukkan bahawa menggabungkan vitamin C dosis tinggi dengan rawatan anti-kanser mempunyai kesan yang baik, sementara kajian lain menunjukkan bahawa vitamin C mengurangkan keberkesanan kemoterapi (soalan 5).

Kajian haiwan menunjukkan bahawa rawatan vitamin C dosis tinggi menyekat pertumbuhan sel tumor pada model prostat, hati, pankreas, ovari, sarkoma, dan mesothelioma malignan (soalan 5).

Kajian mengenai penggunaan vitamin C dosis tinggi pada manusia telah menunjukkan peningkatan dalam kualiti hidup, yang meliputi peningkatan kesejahteraan fizikal, mental dan emosi, penurunan gejala keletihan, mual, muntah, sakit, dan selera makan yang lebih baik (soalan 6).

Vitamin C intravena mempunyai sedikit kesan sampingan seperti yang dibuktikan oleh kajian klinikal (soalan 7).

SOALAN DAN JAWAPAN MENGENAI PERMOHONAN DOS TINGGI VITAMIN C

1. Apakah vitamin C dos tinggi?
Vitamin C (juga disebut asam L-askorbik atau askorbat) adalah bahan yang perlu diperoleh seseorang daripada makanan atau makanan tambahan, kerana ia tidak disintesis dalam badan.

Vitamin C adalah antioksidan dan membantu dalam pencegahan tekanan oksidatif. Ia berfungsi bersama dengan enzim yang memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen. Sekiranya vitamin C diberikan secara intravena, adalah mungkin untuk mencapai kepekatan yang jauh lebih tinggi dalam badan daripada jika diambil secara oral..

Di makmal di mana kesan vitamin C dosis tinggi telah dikaji, telah disarankan bahawa, dalam kepekatan tinggi, menyebabkan kematian sel barah.
Kekurangan vitamin C yang teruk dalam makanan menyebabkan kudis, penyakit yang dicirikan oleh kelemahan umum, kelesuan, pendarahan, dan pendarahan subkutan dari pendedahan kecil.

Ini juga mengubah tekstur kolagen: ia menjadi lebih lemah, serat menjadi lebih nipis. Sekiranya anda memberikan vitamin C pesakit, serat kolagen menjadi lebih tebal lagi..

2. Apakah sejarah penggunaan vitamin C dosis tinggi sebagai rawatan barah pelengkap dan alternatif?
Penggunaan vitamin C dosis tinggi dalam rawatan barah telah diteliti sejak tahun 1970-an. Pakar bedah Scotland, Evan Cameron dan ahli kimia pemenang Nobel, Linus Pauling menyiasat potensi faedah vitamin C dalam rawatan barah pada akhir 1970-an dan awal 1980-an. Laporan doktor di persidangan Institut Perubatan Pelengkap dan Alternatif Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dos vitamin C yang tinggi sering diresepkan untuk keletihan, jangkitan, pelbagai jenis barah, termasuk. dengan barah payudara.

3. Mengapa dos vitamin C yang tinggi digunakan untuk barah?
Lebih dari 50 tahun yang lalu, ada sebuah kajian yang menunjukkan bahawa barah terjadi di dalam tubuh ketika ada kekurangan vitamin C. Pada tahun 1970-an, disarankan agar pengambilan vitamin C dosis tinggi akan membantu anda mengatasi jangkitan, dan mungkin juga barah. Kajian terbaru menunjukkan bahawa kepekatan vitamin C dalam darah bergantung pada bagaimana pengambilannya.

4. Cara pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi?
Ia boleh diambil secara oral, tetapi telah terbukti bahawa kepekatan vitamin C yang lebih tinggi dalam darah dicapai dengan pemberian jumlah vitamin C yang sama secara intravena.

5. Adakah terdapat kajian praklinikal (makmal, haiwan) mengenai penggunaan asid askorbik dalam dos yang tinggi?
Kajian makmal dan eksperimen haiwan menggunakan vitamin C dosis tinggi dilakukan untuk memahami apa kesannya terhadap onkopatologi.

Penyelidikan makmal.
Banyak penyelidikan makmal telah dilakukan untuk memahami bagaimana vitamin C membawa kepada kematian sel barah. Kesan antitumor vitamin C adalah bahawa pelbagai jenis sel barah mencetuskan reaksi kimia yang melepaskan hidrogen peroksida, yang membunuh sel-sel barah..

Kajian makmal menunjukkan perkara berikut:

A. Rawatan dengan dos vitamin C yang tinggi dapat menghentikan pertumbuhan dan penyebaran sel barah dari prostat, hati, pankreas, rektum, mesothelioma malignan, neuroblastoma dan jenis sel barah yang lain.

B. Gabungan vitamin C dosis tinggi dengan kemoterapi akan meningkatkan keberkesanan kemoterapi dalam kes berikut:
Asid askorbik + arsenik trioksida - untuk kanser ovari;
Asid askorbik + gemcitabine - untuk kanser pankreas; Asid askorbik + gemcitabine + epigallocatechin - 3 - gallate - untuk mesothelioma malignan.

B. Kajian makmal lain menunjukkan bahawa kombinasi terapi radiasi dan dos vitamin C yang tinggi dapat membunuh lebih banyak sel glioblastoma multiforme daripada terapi radiasi sahaja.

D. Tetapi tidak semua kajian makmal menunjukkan bahawa penambahan vitamin C untuk terapi barah bermanfaat. Menggabungkan asid dehidroascorbik, bentuk vitamin C, dengan kemoterapi mengurangkan jumlah sel barah yang terbunuh.

Penyelidikan haiwan.
Kajian mengenai penggunaan vitamin C dosis tinggi telah dilakukan pada haiwan dengan penyakit yang serupa dengan penyakit tertentu pada manusia..

Dalam beberapa kes, pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi telah membantu membunuh lebih banyak sel barah:
Dosis tinggi vitamin C menyekat pertumbuhan sel barah pada haiwan dengan model pankreas, prostat, hati, ovari, sarkoma dan mesothelioma malignan.

Dosis tinggi vitamin C dalam kombinasi dengan kemoterapi pada tikus dengan model barah pankreas dalam kajian membunuh sel barah lebih aktif daripada kemoterapi sahaja.
Vitamin C Meningkatkan Keberkesanan Terapi Radiasi pada Tikus yang Disuntik dengan Sel Kanser Payudara.

Vitamin C intravena dalam kombinasi dengan ubat antikanker karboplatin dan paclitaxel pada tikus dengan model kanser ovari meningkatkan keberkesanan rawatan.

Kajian lain menunjukkan bahawa vitamin C boleh mengganggu kesan agen antikanker, misalnya, dengan cara ini: Tikus dengan model limfoma manusia dan pelbagai myeloma, yang disuntik dengan vitamin C dan bortezomib, menunjukkan pertumbuhan sel barah yang lebih aktif daripada yang tidak menerima bortezomib sahaja.

6. Adakah terdapat kajian klinikal vitamin C intravena dosis tinggi pada manusia??
Pelbagai jenis penyelidikan telah dilakukan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kajian Vitamin C Sahaja.
Vitamin C dosis tinggi diberikan secara intravena kepada pesakit barah payudara yang juga menerima terapi radiasi dan kemoterapi. Dalam analisis perbandingan, didapati bahawa pesakit yang mendapat vitamin C kurang mendapat kesan sampingan dari rawatan dan mencatat kualiti hidup yang lebih tinggi..

Satu kajian dilakukan untuk pemberian vitamin C dosis tinggi dan oral pada pesakit dengan kanser yang tidak dapat disembuhkan. Vitamin C terbukti selamat dan berkesan pada pesakit ini, membantu mengatasi rasa mual, muntah, melegakan kesakitan, keletihan dan meningkatkan selera makan, dan meningkatkan kualiti hidup dari segi mental, fizikal dan emosi..

Suatu kajian saringan dilakukan untuk mengidentifikasi orang yang harus menghindari pengambilan vitamin C. Vitamin C telah digunakan pada dosis hingga 1,5 g / kg pada sukarelawan yang sehat dan pada pasien barah. Kajian-kajian ini telah menunjukkan keselamatan penggunaan vitamin C walaupun dalam dosis tinggi, dan juga menunjukkan bahawa pemberian vitamin C secara intravena dengan jumlah yang sama (disingkat IV) dapat mencapai kepekatan darah yang lebih tinggi daripada pemberian oral, dan peningkatan kepekatan vitamin C dalam darah berlangsung sekitar 4 jam.

Meneliti kombinasi vitamin C dengan ubat lain.
Hasil kajian ini bercampur:
Dalam kumpulan kecil (14 orang) pesakit dengan barah pankreas, vitamin C intravena diberikan bersama dengan kemoterapi dan terapi yang disasarkan (ditujukan untuk sel sasaran tertentu - kira-kira terjemahan). Pesakit mempunyai kesan sampingan yang serius dengan rawatan vitamin C. Sembilan pesakit yang menyelesaikan rawatan mengalami penstabilan (tidak ada perkembangan penyakit - kira-kira terjemahan.).

Dalam kumpulan lain, 9 orang dengan barah pankreas lanjut menerima kitaran kemoterapi seminggu sekali selama tiga minggu dalam kombinasi dengan vitamin C intravena 2 kali seminggu selama 4 minggu. Pesakit bertoleransi dengan rawatan dengan baik, tidak ada kesan sampingan. Penyakit pada pesakit ini tidak berkembang selama beberapa bulan..

Pada tahun 2014, kemoterapi sahaja digunakan pada 27 pesakit dengan kanser ovari lanjut. Kumpulan lain yang serupa menggunakan kemoterapi dan terapi vitamin C intravena dosis tinggi. Pesakit yang mendapat vitamin C mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada kemoterapi.

Pesakit dengan leukemia myeloid akut, kanser kolorektal metastatik refraktori, dan melanoma metastatik dirawat dengan vitamin C intravena dalam kombinasi dengan agen antineoplastik. Dengan penambahan vitamin C, keadaan pesakit semakin buruk dan percepatan perkembangan penyakit ini diperhatikan.

7. Apakah kesan sampingan daripada pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi?
Pemberian vitamin C dalam dos yang tinggi menyebabkan kesan sampingan yang sangat sedikit seperti yang ditunjukkan dalam kajian klinikal. Tetapi jika seseorang mempunyai faktor risiko, mereka harus berhati-hati..

Rawatan dengan dos vitamin C yang tinggi tidak boleh digunakan pada pasien dengan riwayat masalah ginjal dan kecenderungan untuk membentuk batu ginjal. Pada pesakit ini, dos vitamin C yang tinggi boleh menyebabkan perkembangan kegagalan buah pinggang..
Jangan gunakan dos vitamin C yang tinggi pada pesakit dengan kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase kongenital.

Dosis tinggi vitamin C dalam kes ini boleh menyebabkan hemolisis..
(Catatan trans.: Sindrom kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase adalah anemia hemolitik keturunan, yang dicirikan oleh perkembangan krisis hemolitik secara berkala apabila pelbagai bahan kimia dimasukkan ke dalam tubuh atau penggunaan jenis produk tertentu. Ini boleh menjadi ubat antimalaria, sulfonamida, analgesik, beberapa ubat kemoterapi. (furadonin, PASK), vitamin K, produk sayur-sayuran (kekacang, kekacang). Hemolisis tidak berlaku dengan segera, tetapi 2 - 3 hari setelah mengambil ubat. Dalam kes yang teruk, pesakit mengalami suhu tinggi, kelemahan teruk, sakit di perut dan belakang, muntah yang mendalam. Terdapat sesak nafas yang nyata, berdebar-debar, sering terjadi keadaan kolaptoid. Gejala khas adalah pembuangan air kencing gelap. Semasa dan selepas krisis hemolitik, seseorang mengalami anemia. Sekiranya pesakit pernah mengalami simptom yang serupa, anda perlu berhati-hati untuk tidak memberinya vitamin C dosis tinggi..)

Oleh kerana vitamin C memudahkan penyerapan zat besi oleh tubuh, dos vitamin C yang tinggi tidak digalakkan untuk pesakit dengan hemochromatosis, penyakit di mana zat besi lebih banyak disimpan di dalam badan daripada yang diperlukan..
(Nota terjemahan: Hemokromatosis sebelum diagnosis boleh disyaki oleh gejala berikut: kelemahan, keletihan, pembesaran dan penebalan hati, serta rasa tidak selesa di hati, lebih gelap daripada warna kulit biasa, penyakit berjangkit yang kerap, sakit sendi).

8. Apakah hasil interaksi kombinasi vitamin C dengan ubat antikanser yang sudah diketahui??
Dalam beberapa kes, penggunaan vitamin C dalam kombinasi dengan ubat antikanker menjadikannya kurang berkesan. Setakat ini, ini hanya diperhatikan dalam kajian makmal dan kajian haiwan..

Kesan gabungan vitamin C dengan bortezomib telah dikaji. Ini adalah bahan yang menyekat sebilangan jalan metabolik dalam sel barah dan membunuhnya. Dalam kultur sel barah dan model kanker haiwan, telah terbukti bahawa vitamin C mengurangkan keberkesanan bortezomib, termasuk pada beberapa sel myeloma. Kajian serupa pada tikus yang disuntik dengan sel barah prostat manusia tidak menunjukkan bahawa penambahan vitamin C ke bortezomib dengan cara apa pun mengurangkan kesan ubat ini..

Bentuk vitamin C yang teroksidasi, asam dehidroascorbik, telah digunakan dalam kultur sel barah dan pada haiwan dengan model barah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid dehidroascorbik dapat berinteraksi dengan agen antikanker, mempengaruhi kesannya. Asid Dehydroascorbic terdapat dalam jumlah yang sangat kecil dalam makanan dan pelbagai bahan tambahan makanan.

Overdosis vitamin C untuk barah dan COVID-19

Betapa pentingnya vitamin C untuk tubuh manusia

Sebenarnya, seluruh badan diciptakan dari unsur jejak ini. Ia memberikan sintesis kolagen, dan serat kolagen terlibat dalam pembentukan tisu penghubung, ia terdapat di dinding vaskular, kulit, gigi, tulang. Kekurangan vitamin C menyebabkan kekurangan kolagen, iaitu:
pertumbuhan badan berhenti;
tisu tidak diperbaharui;
dinding saluran darah rosak;
luka sembuh dengan lebih perlahan;
terdapat pelbagai masalah kesihatan yang lain.
Sebagai tambahan, askorbat mendorong penukaran lisin menjadi karnitin, yang penting untuk pengecutan otot. Itulah sebabnya, dengan kekurangan vitamin, seseorang merasa lemah dan letih..

Juga, unsur jejak ini dapat meneutralkan sebatian berbahaya, membersihkan tubuh dari kolesterol "buruk" dan menguatkan sistem imun, yang sangat penting dalam konteks penyebaran virus baru yang cepat.

Vitamin C menghalang perkembangan barah dan mencegah jangkitan dengan COVID-19

Sudah tentu, dengan bantuan satu vitamin, tidak mungkin menyingkirkan barah. Pauling percaya bahawa kaedah rawatan lain harus diresepkan kepada pesakit, bersamaan dengan dos asid askorbik yang berlebihan. Linus membuktikan ini dalam praktiknya, dia berjaya meringankan keadaan banyak pesakit barah. Hasil serupa diperoleh oleh doktor Jepun Fukumi Morishige - pada 25% pesakit barah yang menerima 10 g asid askorbik setiap hari, pertumbuhan tumor menjadi perlahan, pada 9% - neoplasma dicatatkan, dan dalam 1% regresi lengkap diperhatikan.
Para saintis Amerika telah menguji sejumlah ujian klinikal di mana 11 orang dengan barah otak dan paru-paru mengambil bahagian. Pesakit diberi dos vitamin yang mengubah kadar harian hampir 1000 kali. Seorang pakar, Brian Allen, mengatakan hasilnya kelihatan menjanjikan, tetapi para saintis tidak tahu dengan tepat berapa banyak vitamin yang meningkatkan keberkesanan kemoterapi, seperti yang akan ditunjukkan oleh ujian klinikal peringkat seterusnya. Walaupun terdapat overdosis mikronutrien secara intravena, pesakit menerima rawatan dengan lebih baik dan tidak mengalami kesan sampingan yang teruk.

Vitamin melambatkan atau menghentikan pertumbuhan tumor sepenuhnya, orang yang menghidap barah hidup 40% lebih lama daripada pesakit yang tidak diberi terapi sedemikian. Dr. Allen berpendapat bahawa jika peringkat kedua percubaan selesai dengan jayanya, vitamin akan digunakan secara lebih aktif dalam rawatan onkologi, yang akan memperpanjang umur pesakit dan mengurangkan kos rawatan dengan ketara..
Vitamin C juga digunakan oleh doktor di New York untuk merawat pesakit yang didiagnosis dengan COVID-19.
Orang Amerika mengadopsi pengalaman rakan mereka yang berbangsa Cina. Orang sakit dalam keadaan serius disuntik secara intravena dengan 1500 mg vitamin 3-4 kali sehari. Maksudnya, setiap dos melebihi keperluan harian hampir 16 kali. Vitamin tersebut sudah termasuk dalam protokol rawatan coronavirus, tetapi dosnya dipilih secara individu untuk setiap pesakit oleh doktor yang hadir. Berkat unsur jejak ini, pakar Cina berjaya mengurangkan kematian di kalangan pesakit..
Risiko terkena penyakit dapat dikurangkan dengan mengambil vitamin C dalam dos yang besar, dan pengambilan dos berlebihan semasa penyakit memudahkan keadaan seseorang dan mempercepat pemulihan..

Dosis tinggi vitamin C untuk rawatan barah

Oleh boletnebudu Diterbitkan 4 Ogos 2018 Dikemas kini 25 Februari 2020

  11 4 1
MAKLUMAT AM

Dosis tinggi vitamin C untuk rawatan barah adalah kaedah yang sangat serius untuk melawan barah. Pada masa yang sama, protokol untuk merawat barah dengan dosis besar vitamin C adalah bahagian integral dari pendekatan komprehensif untuk rawatan barah, yang juga lebih baik termasuk: diet anti-barah, detoksifikasi, ketepuan badan dengan vitamin dan mineral lain, ramuan anti-barah, serta perubahan gaya hidup lengkap untuk menjaga kesihatan..

Dosis tinggi vitamin C juga disyorkan untuk rawatan standard (kemoterapi, pembedahan, terapi radiasi).

Dosis tinggi vitamin C secara klinikal terbukti dapat mengurangkan simptom dan juga memanjangkan usia pesakit barah yang sakit.

Pesakit dengan barah sering kekurangan vitamin C, dan dos vitamin C yang tinggi (intravena atau oral) dapat membantu mengatasi kekurangan ini.

Vitamin C diperlukan oleh tubuh untuk sistem kekebalan tubuh untuk menghasilkan dan menggerakkan sel darah putih, yang seterusnya melawan barah. Kembali pada tahun 1995, beberapa saintis memberikan bukti bahawa vitamin C beracun untuk sel-sel ganas dan sama sekali tidak berbahaya bagi sel yang sihat. Ia juga merupakan antioksidan yang sangat kuat dan membantu membawa oksigen ke seluruh badan. Mengoksigenkan badan juga membunuh sel-sel malignan.

Doktor A. Goth dan I. Littman menerbitkan sebuah artikel pada tahun 1948, di mana mereka memberikan maklumat bahawa barah hanya wujud pada organ-organ di mana kandungan asid askorbik (vitamin C) di bawah 4.5 mg% dan jarang muncul di organ di mana kandungannya lebih tinggi.

Vitamin C berguna untuk pesakit barah:

 • Vitamin C intravena Meningkatkan Kualiti Hidup bagi Pesakit Kanser.
 • Vitamin C intravena mengurangkan keradangan di dalam badan (seperti yang diukur oleh tahap protein C-reaktif) dan menurunkan sitokin anti-radang.
 • Apabila diambil dalam vitamin C dosis tinggi, askorbat mempunyai kesan toksik pada sel-sel tumor, menjadikan sel-sel yang sihat tetap utuh. Dengan berbuat demikian, ia juga memberi kesan penekanan pada pembentukan saluran darah yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pemakanan tumor..

Walaupun anda tidak menghidap barah, anda boleh menggunakan protokol ini untuk meningkatkan kesihatan anda secara signifikan, memahami berapa banyak tekanan toksik yang dikumpulkan oleh badan anda, dan menyembuhkan sejumlah penyakit lain..

Pada masa kini, sukar untuk mengejutkan seseorang dengan fakta bahawa vitamin C baik untuk tubuh. Tubuh tidak menghasilkannya sendiri, vitamin C mesti dibekalkan dari luar setiap hari dan dalam jumlah yang mencukupi.

Vitamin C menyokong hampir semua sistem di dalam badan kita: sistem imun, kelenjar adrenal, sistem kardiovaskular dan banyak lagi. Vitamin C meningkatkan keupayaan sistem imun untuk meneutralkan jangkitan bakteria dan kulat.

Tetapi yang paling penting, vitamin C meneutralkan radikal bebas dalam badan..

Semakin sakit anda atau semakin badan anda dipenuhi toksin, semakin banyak radikal bebas yang ada di dalam badan anda dan semakin banyak vitamin C badan anda akan dapat menyerap dan menggunakan..

Tubuh menyimpan bekalan vitamin C yang sangat kecil untuk digunakan apabila diperlukan. Tetapi jika anda sakit, badan anda kekurangan vitamin C.

Orang yang sihat boleh mengambil secara oral (iaitu dalam bentuk vitamin atau serbuk ketika diambil secara oral) dari 6 hingga 15 gram (6,000 - 15,000 mg) vitamin C dalam masa 24 jam. Apabila badan mencapai normanya (jumlahnya cukup), ia menandakannya dengan najis longgar.

Orang yang sakit memerlukan 10 atau 20 kali lebih banyak. Keperluan ini boleh mencapai 100-200 gram sehari. Dos seperti itu selamat.

Sekiranya anda pernah mengambil vitamin C, misalnya, untuk selesema, tetapi tidak sembuh, itu hanya bermakna anda mengambil terlalu sedikit vitamin C.

Norma rasmi untuk vitamin C sangat rendah. Orang yang berusia di atas 19 tahun disarankan untuk mengambil 75 mg (miligram.) Vitamin C sehari, yang sama sekali tidak mencukupi untuk kekal sihat. Kenapa ini terjadi? Mungkin untuk memberi makan tentera syarikat farmasi. Menjadi sihat, anda tidak menjana pendapatan syarikat farmasi atau doktor, tidak kira betapa sinisnya.

Jeruk biasa mengandungi 150 mg vitamin C. Tidak ada yang merasa sakit kerana memakan sebilangan buah oren. Dan jika seseorang mematuhi diet yang sihat, maka dia makan beberapa buah sehari ditambah sayur-sayuran, jadi jumlah vitamin C yang dimakannya setiap hari jauh lebih tinggi daripada dos yang disarankan, yang hanya membawanya untuk kesihatan.

Sekiranya anda hanya mengambil 75 mg vitamin C sehari, anda tidak akan menjadi orang yang sihat. Bukan jumlah yang meningkatkan kesihatan dan fungsi tubuh yang optimum..

PROTOKOL UNTUK RAWATAN KANSER DENGAN VITAMIN Lisan C

Sekiranya anda tidak berpeluang mendapatkan vitamin C secara intravena, anda boleh mengikuti protokol untuk merawat barah atau penyakit lain dengan vitamin ini melalui pengambilan oral (iaitu pengambilan vitamin C dari mulut dalam bentuk vitamin atau serbuk).

Dalam pendekatan ini, perlu meningkatkan dos vitamin C secara beransur-ansur sehingga anda mempunyai najis yang longgar. Dengan cara ini, anda akan menetapkan norma yang dapat diterima oleh badan anda. Sebaik sahaja anda mempunyai najis yang longgar, anda akan sedikit mengurangkan pengambilan vitamin C harian anda agar najis anda kembali normal. Kemudian anda mengambil dos ini setiap hari.

Lama kelamaan, ketika badan anda pulih, pengambilan vitamin C harian anda akan berkurang. Anda akan mengetahui perkara ini lagi melalui penampilan najis yang longgar. Kemudian anda sekali lagi mengurangkan pengambilan vitamin C harian anda sehingga najis normal..

Ramai orang, ketika merawat barah dengan dos vitamin C yang tinggi, mencapai ambang najis yang longgar 60 gram sehari, dan setelah beberapa bulan ambang ini turun menjadi kurang dari 30 gram sehari. Ini menunjukkan bahawa tubuh pulih dan tidak memerlukan dos yang besar..

Perlu mengambil vitamin C dalam dos yang besar sehingga tanda-tanda barah di dalam badan hilang sepenuhnya (dalam 12 bulan mereka tidak boleh diperhatikan untuk semua ujian).

Cara mudah untuk mengetahui dos anda adalah dengan mengambil 2-3 gram vitamin C setiap dua jam (bernyanyi bersama dengan 240 ml air). Oleh itu, anda akan mengambil kira-kira 12-18 gram pada hari pertama. Catat jumlah harian anda supaya anda tidak lupa dan mengesan hasil anda.

Sekiranya anda mengambil vitamin C dalam bentuk serbuk, ingatlah bahawa 1 sudu teh sama dengan kira-kira 5 gram vitamin C.

Matlamat anda adalah untuk mencari dos maksimum dalam 24 jam, bukan dalam satu dos.

Separuh hayat vitamin C dalam badan (iaitu, penghapusannya) adalah 30 minit. Ini bermaksud bahawa dalam satu jam setelah mengambil vitamin C, tubuh anda hampir habis menggunakannya..

Sehubungan dengan itu, bahagian penting dari protokol ini adalah ketepuan badan dengan vitamin C sepanjang hari. Ambilnya setiap jam atau setiap dua jam, kecuali ketika anda tidur..

Sekiranya dalam 24 jam pertama anda mengalami najis longgar semasa mengambil vitamin C:

Kurangkan dos yang anda ambil sebanyak 20-25% dan teruskan untuk jangka masa sehingga badan anda kembali memberitahu anda dengan najis longgar bahawa dos ini terlalu tinggi untuk anda. Sekali lagi, kurangkan dos sebanyak 20% dan teruskan pengambilannya sehingga gejala gangguan najis lebih lanjut. Ulangi proses ini mengikut keperluan.

Semakin sihat anda, semakin kurang vitamin C yang diperlukan oleh badan anda.

Sekiranya dengan manipulasi di atas anda telah mengurangkan dos anda menjadi 10-15 gram sehari, maka anda boleh menganggap diri anda sebagai orang yang sihat sepenuhnya!

Sekiranya anda tidak mengalami gangguan najis dalam 24 jam pertama:

Terus meningkatkan dos anda. Sekiranya anda sakit parah, anda mungkin perlu meningkatkan dos anda setiap jam atau setiap 30 minit..

Mengetahui bahawa anda hampir mencapai norma anda adalah mudah: pada masa ini anda akan mempunyai gas dan najis lembut. Ini bermakna sudah tiba masanya untuk menurunkan dos sedikit..

Berikut ini adalah grafik Dr. Robert Cathcart yang legenda, yang menyembuhkan 9.000 orang dengan vitamin C.

INJEK INTRAVENSI DOS TINGGI VITAMIN C UNTUK KANSER

Dalam dunia kaedah alternatif rawatan onkologi, klinik telah berjaya menggunakan vitamin C intravena dalam dos yang besar (dari 50 gram hingga 100 gram dan bahkan lebih tinggi pada satu masa) selama beberapa dekad. Perlu menjalani keseluruhan kursus, yang terdiri daripada suntikan vitamin C mingguan (atau bahkan 2-3 kali seminggu, dan kadang-kadang beberapa kali sehari) beberapa bulan, dan sering bertahun-tahun (dari masa ke masa, suntikan dibuat semakin sedikit).

Apabila pesakit kanser mendapat vitamin C intravena, mereka juga melaporkan penghilang rasa sakit dan toleransi kemoterapi yang lebih baik.

Terdapat banyak bukti bahawa pesakit yang menerima suntikan vitamin C intravena, bersama dengan rawatan kanser standard yang lain, mengalami lebih sedikit kesan sampingan daripada rawatan konvensional, mengekalkan selera makan yang baik (yang penting dalam rawatan barah), dan umumnya mengekalkan tahap tenaga yang tinggi. berbanding dengan mereka yang tidak menjalani prosedur ini semasa menjalani rawatan barah.

Sebagai tambahan kepada onkologi, terapi vitamin C intravena membantu:
 • Mengurangkan kesakitan selepas kecederaan
 • Menyembuhkan luka dengan lebih cepat
 • Meningkatkan tahap tenaga / mengurangkan keletihan
 • Membantu mengekalkan daya tahan terhadap pelbagai jangkitan (seperti selesema / selesema atau jangkitan virus dan bakteria lain).
DOSA MUNGKIN VITAMIN C UNTUK PENYAKIT LAIN:

PenyakitBilangan temu janji dalam 24 jamKadar harian dalam gram selama 24 jam
Sihat4-64-15
Kanser4-1515-100
Selsema ringan6-1030-60
Selsema teruk8-1560-100+
Selesema8-20100-150
Mononukleosis12-25150-200+
Radang paru-paru virus12-25100-200+
Demam tinggi, asma,
alahan
4-815-50
Luka bakar, kecederaan, operasi,
kegelisahan, tekanan
6-2025-150+
Ankylosing
Spondyloarthritis
4-1515-100
Sindrom Reiter4-1015-60
Artritis reumatoid4-1515-100
Jangkitan bakteria10-2530-200+
Hepatitis berjangkit6-1530-100
Candidiasis6-2515-200+
APA YANG ANDA PERLU INGAT:

Sekiranya anda mengalami tekanan yang berterusan atau mengambil bahagian dalam sukan seperti berlari, angkat berat, dan sebagainya, anda cenderung memerlukan peningkatan keperluan vitamin C dan ambang pencernaan anda akan lebih tinggi. Walaupun anda sihat sepenuhnya.

Dr. Cathcart menyatakan bahawa dos vitamin C yang rendah tidak berpengaruh, sementara dos vitamin yang tinggi, ketika pesakit mengambil 80-90% dari jumlah yang menyebabkan najis longgar, gejala mengurangkan dengan ketara. Gejala dikurangkan dengan ketara jika anda membawa dos vitamin C anda ke tahap najis yang longgar. Sehingga saat ini, gejala tidak dapat dikurangkan..

CARA MEMILIH VITAMIN C?

Penting untuk membeli vitamin C yang tidak dihasilkan di China, bungkusannya mesti mengatakan bahawa ia tidak mengandungi GMO dan jagung.

Sebilangan besar vitamin C yang dijual di pasaran dibuat dari jagung. Jagung adalah alergen yang serius, sehingga sering dapat menekan sistem kekebalan tubuh dan merengsakan badan dan kerongkongan..

Selalunya, vitamin juga mengandungi vitamin C yang teroksidasi, yang tidak baik, ditambah D-askorbat, bentuk vitamin C yang menjengkelkan dan tidak berguna secara biologi.

Vitamin C berkualiti tinggi, tidak berbahaya bagi manusia, adalah 100% L-askorbat, pulih sepenuhnya dan bebas jagung. L-askorbat adalah molekul vitamin C yang betul secara biologi yang berlaku secara semula jadi, tetapi lebih mahal untuk dihasilkan dan lebih sukar diperoleh. Dalam hubungan ini, banyak pengeluar menggunakan bahan mentah sintetik yang murah dan memberikan formula berkualiti rendah untuk dijual.

Di samping itu, vitamin C sering disajikan sebagai asid askorbik tulen atau buffer mineral. Gunakan satu yang disangga dengan mineral seperti kalium, magnesium, kalsium dan zink..

Jaga kesihatan anda dan gunakan hanya bentuk vitamin C yang murni mengikut arahan di atas!

LANGKAH BERJAGA-BERJAGA

Dosis tinggi vitamin C benar-benar selamat. Satu-satunya perkara yang perlu anda ingat ialah vitamin C menipiskan darah, dan oleh itu, jika anda menjalani pembedahan (lawati doktor gigi, pembedahan atau manipulasi badan yang serupa), hentikan penggunaan vitamin C beberapa minggu sebelum peristiwa ini.

Ingatlah bahawa jika anda ingin berhenti mengambil dos vitamin C dalam jumlah besar, anda mesti mengurangkan dos secara beransur-ansur, dan bukannya berhenti mengambilnya dengan segera..

Di laman web kami, anda boleh membaca mengenai rawatan barah alternatif di bahagian protokol Anti-barah, mengenai diet anti-barah, vitamin dan mineral, herba, rempah-rempah dan suplemen yang disyorkan untuk diambil sekiranya terdapat onkologi yang didiagnosis, penyebab onkologi. Anda juga boleh mendapatkan nasihat mengenai semua masalah ini dengan menghubungi kami melalui borang di bahagian Kenalan.

Pengarang artikel: Irina Pravdina

Riordan, Meng, Li, Jackson, "askorbat intravena sebagai agen kemoterapi sitotoksik tumor", Hipotesis Perubatan, 1995

Cancer Research, Jilid 8, 1948

Faktor Penyembuhan, Dr. Batu Irwin

Menyembuhkan Yang Tidak Dapat Diubati: Penyakit Berjangkit dan Toksin, Thomas Levy, MD, JD

Jangan Pernah Takut Kanser Lagi, Raymond Francis, M.Sc

Kanser. Langkah Di Luar Kotak, Ty Bollinger

Mengalahkan Kanser dengan Pemakanan, Patrick Quilling