Makanan tambahan akan sembuh, akan sembuh? Iklan balsem didapati tidak sesuai!

02.16.2016 18:02, wilayah Penza, RegionFAS.ru:

Pada 15 Februari 2016, Penza OFAS Rusia mempertimbangkan kes yang dimulakan terhadap pengusaha individu berdasarkan pelanggaran Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Kes itu dimulakan setelah pengedaran risalah di peti mel bangunan pangsapuri pada bulan November 2015 yang berisi iklan untuk produk "Balsam Fedor Bykov Stozhilnik".

Dalam pertimbangan kes oleh Suruhanjaya Jabatan Antimonopoli, telah ditetapkan bahawa iklan produk "Balsam of Fedor Bykov" Stozhilnik "berisi kes-kes tertentu untuk menyembuhkan orang dari pelbagai penyakit, serta kes-kes peningkatan keadaan mereka akibat penggunaan balsem yang diiklankan. Iklan menimbulkan kesan bahawa balsem yang ditunjukkan dalam iklan adalah ubat dan mempunyai sifat perubatan. Walau bagaimanapun, bahagian belakang risalah mengandungi maklumat bahawa produk yang diiklankan bukanlah ubat..

Sesuai dengan klausa 2 dari bagian 3 dari artikel 5 Undang-Undang Persekutuan "Mengenai Iklan", iklan yang berisi informasi yang tidak benar tentang setiap ciri produk, termasuk sifat, komposisi, kaedah dan tarikh pembuatan, tujuan, sifat pengguna, syarat penggunaan produk, tempat asal, ketersediaan sijil pematuhan atau perisytiharan pematuhan, tanda pematuhan dan tanda peredaran di pasaran, jangka hayat, jangka hayat.

Menurut klausa 6 dari bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan", iklan tidak dibenarkan menunjukkan sifat perubatan, iaitu, kesan positif terhadap perjalanan penyakit, objek pengiklanan, dengan pengecualian petunjuk tersebut dalam pengiklanan ubat-ubatan, perkhidmatan perubatan, termasuk kaedah rawatan, produk perubatan dan peralatan perubatan.

Berdasarkan hasil pertimbangan kasus tersebut, iklan tersebut dianggap tidak pantas, melanggar persyaratan perenggan 2, paragraf 10 dari bagian 3 dari Artikel 5; klausa 6 bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Seorang pengusaha individu yang merupakan pengiklan telah dikeluarkan perintah untuk menghentikan pelanggaran Hukum Periklanan.

Keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di wilayah Kirov pada 31 Ogos 2016 N 37 / 04-16R (topik utama: ubat-ubatan - Undang-undang mengenai pengiklanan - pihak berkuasa antimonopoli - iklan - terima kasih)

Keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di wilayah Kirov
bertarikh 31 Ogos 2016 N 37 / 04-16Р

Bahagian operasi keputusan diumumkan pada 23 Ogos 2016. Kirov

Penyelesaian lengkap dihasilkan pada 31 Ogos 2016.

Suruhanjaya Direktorat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di wilayah Kirov untuk mempertimbangkan kes dengan alasan melanggar undang-undang pengiklanan (selepas ini - Suruhanjaya Kirov OFAS Rusia) yang terdiri daripada: Ketua Suruhanjaya - Fufacheva I.N. - Timbalan Ketua Jabatan - Ketua Jabatan Kawalan Perolehan, Anggota Suruhanjaya - NV Metelevoy - Ketua Jabatan Pasaran Kewangan dan Iklan, VD Shirokova - pakar kategori 1 bahagian pasaran kewangan dan pengiklanan,

sekiranya tidak diberitahu mengenai tarikh, masa dan tempat pertimbangan kes No. 37 / 04-16r:

- pemohon - seorang individu;

- seseorang yang tindakannya mengandungi tanda-tanda pelanggaran undang-undang Persekutuan Rusia mengenai iklan, seorang usahawan individu),

semasa menjalankan protokol Meteleva N.V. - Ketua Jabatan Pasaran Kewangan dan Iklan,

Setelah mempertimbangkan kasus No. 37 / 04-16r dengan alasan melanggar undang-undang Persekutuan Rusia mengenai iklan, yaitu, perenggan 6 dari bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan" (selanjutnya disebut sebagai Undang-undang Persekutuan "Tentang Iklan" "), mengenai fakta pengedaran risalah dengan iklan:" Balsam Fedor Bykov "Stozhilnik". Kesihatan dapat dicapai. Produk semula jadi 100%. Pengusaha individu Alamat sah: 618131, kampung Komarovo, jalan Shkolnaya, rumah 7, daerah Osinsky, wilayah Perm OGRN 311594426600027. Sijil acc. N ROSS RU.AG83.N01398 bertarikh 15.10.2012. Iklan. Bukan ubat. Terdapat kontraindikasi. Balsem Fedor Bykov "Stozhilnik" adalah hadiah emas dari hati yang panjang. Ia unik! ",

Persekutuan Rusia telah menubuhkan:

Kirov OFAS Rusia menerima kenyataan dari seorang individu mengenai fakta menyebarkan risalah dengan iklan: "Balsam of Fedor Bykov Stozhilnik. Kesihatan dapat dicapai. Produk semula jadi 100%. Alamat sah IP: 618131, kampung Komarovo, Shkolnaya st., 7, daerah Osinsky," Perm wilayah OGRN 311594426600027. Sijil acc. N ROSS RU.AG83.N01398 bertarikh 15.10.2012 Iklan. Bukan ubat. Terdapat kontraindikasi. Balsem Fedor Bykov - "Stozhilnik" adalah hadiah emas dari hati yang panjang. Ini unik! ", mengandungi petikan dari surat individu dengan ucapan terima kasih dan maklumat mengenai penyembuhan penyakit ketika menggunakan balsem stozhilnik (Kirov, Kirov-Chepetsk, N. Novgorod, Petrozavodsk, Dzerzhinsk, Petrozavodsk, Kirov).

Menurut pemohon, modul periklanan yang dipertimbangkan mengandungi maklumat yang tidak tepat mengenai sifat perubatan balsem, sedangkan sebenarnya ubat ini bukan produk ubat-ubatan, yang membawa kepada pengguna iklan yang menyesatkan, yakni mengandungi tanda-tanda pelanggaran klausa 6, bahagian 5, artikel 5, bagian.7 Seni. 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 N 38-FZ "Mengenai Iklan" (selepas ini - Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan").

Dengan keputusan bertarikh 06/09/2016, Kirov OFAS Rusia memulakan kes No. 37 / 04-16r dengan alasan melanggar IP fasal 6 bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan" (selepas ini - Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" ), dinyatakan dalam definisi kandungan dan penyebaran iklan, yang berisi petunjuk sifat perubatan produk. Pertimbangan kes dijadualkan pada 07/05/2016.

Dengan definisi 07/05/2016, jangka waktu pertimbangan kes N 37 / 04-16r diperpanjang dan pertimbangan kes ditangguhkan kerana perlunya meminta kembali dokumen dan maklumat dari pengusaha individu untuk pertimbangan objektif kes tersebut.

Pada mesyuarat komisi, yang diadakan pada 23 Ogos 2016, pemohon - seorang individu, tidak muncul, dia tidak mengajukan permintaan untuk menangguhkan pertimbangan kes.

Seseorang yang tindakannya menunjukkan tanda-tanda pelanggaran undang-undang Persekutuan Rusia mengenai iklan, seorang pengusaha individu, tidak muncul untuk pertimbangan kes, tidak menyerahkan dokumen yang diminta. Bahan kes tersebut mengandungi dokumen yang mengesahkan pemberitahuan yang tepat dari pengusaha mengenai tarikh, waktu dan tempat pertimbangan kes di alamat.

Setelah mengkaji bahan-bahan kes itu, tugas Kirov OFAS Rusia membuat kesimpulan berikut.

Menurut Art. 3 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan", periklanan adalah informasi yang disebarkan dengan cara apa pun, dalam bentuk apa pun dan menggunakan cara apa pun, ditujukan kepada lingkaran orang yang tidak ditentukan dan bertujuan untuk menarik perhatian pada objek yang diiklankan, menghasilkan atau mempertahankan minat terhadapnya dan promosi di pasar. Objek pengiklanan difahami sebagai produk, sarana penyesuaiannya, pengeluar atau penjual produk, hasil aktiviti intelektual atau acara (termasuk pertandingan sukan, konsert, pertandingan, festival berdasarkan risiko permainan, pertaruhan), yang bertujuan untuk menarik perhatian pengiklanan. Produk adalah produk aktiviti (termasuk kerja, perkhidmatan) yang dimaksudkan untuk penjualan, pertukaran atau pengenalan lain ke dalam edaran.

Maklumat kandungan berikut: "Balsam Fedor Bykov" Stozhilnik ". Kesihatan dapat dicapai. Produk semula jadi 100%. Pengusaha individu Alamat sah: 618131, kampung Komarovo, jalan Shkolnaya, rumah 7, daerah Osinsky, wilayah Perm OGRN 311594426600027. Sijil acc. N ROSS RU.AG83.N01398 bertarikh 15.10.2012 Iklan. Bukan ubat. Terdapat kontraindikasi. Balsem Fedor Bykov - "Stozhilnik" adalah hadiah emas dari hati yang panjang. Ia unik! " dengan petikan dari surat-surat individu dengan kata-kata terima kasih dan maklumat mengenai penyembuhan penyakit menggunakan balsem "Stozhilnik" (>, Kirov, Kirov-Chepetsk, N. Novgorod, Petrozavodsk, Dzerzhinsk,, Petrozavodsk, Kirov), yang diletakkan di atas risalah, ditujukan kepada kalangan orang yang tidak terbatas, kerana diedarkan di kalangan penduduk kota Kirov, bertujuan untuk menarik perhatian pada objek iklan - produk "Balsam of Fedor Bykov" Stozhilnik "dan promosi di pasar barang, yaitu, memenuhi persyaratan Artikel 3 Undang-Undang Persekutuan "Mengenai Iklan" dan merupakan iklan.

Menurut Bahagian 1 Seni. 5 undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" periklanan mesti berhati-hati dan boleh dipercayai. Iklan yang tidak adil dan tidak dipercayai tidak dibenarkan.

Iklan diakui tidak sesuai jika tidak memenuhi kehendak perundangan Persekutuan Rusia (Artikel 3 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan").

Sesuai dengan klausa 6, bahagian 5, artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan", iklan tidak diizinkan untuk menunjukkan sifat-sifat ubat, iaitu, kesan positif terhadap perjalanan penyakit, objek pengiklanan, dengan pengecualian petunjuk tersebut dalam pengiklanan ubat-ubatan, perkhidmatan perubatan, termasuk kaedah pencegahan, diagnosis, rawatan dan pemulihan perubatan, alat perubatan.

Iklan yang dimaksudkan berisi petunjuk sifat perubatan produk "Balsam Fedor Bykov Stozhilnik", serta catatan bahawa produk ini bukan ubat. Petikan dari surat dari individu yang ditempatkan di dalam risalah menunjukkan contoh khusus penggunaan balsem sebagai ubat kemudahan:

-"Isteri saya mempunyai urat varikos di bahagian belakang kakinya, dan dia menggunakan serbuk untuk menyembunyikannya. Selama empat tahun dan seterusnya, dia cuba menyingkirkan trombosis, termasuk aktiviti fizikal. Kami mencuba Stozhilnik. Setelah berminggu-minggu satu kaki memperoleh warna yang benar-benar normal. Rasa sakit hilang, kaki pasti lebih sihat ".

- "Ensefalitis Postinfluenza sangat mengerikan kerana selepas itu pesakit hampir tidak pulih. Kerana sakit kepala yang teruk, saya bergerak, berpegangan di meja. Saya mula pekak. Saya mula mengambil Stozhilnik Balm, dan tidak lama kemudian telinga saya dihidupkan kembali. Sekarang kecacatan saya disingkirkan, saya kembali bekerja ".

Maklumat yang terkandung dalam risalah ini memberikan gambaran mengenai sifat perubatan produk "Balsam of Fedor Bykov" Stozhilnik ", iaitu, memberi kesan positif terhadap penyakit ini..

Sesuai dengan Artikel 4 Undang-undang Persekutuan 12.04.2010 N 61-FZ "Mengenai Peredaran Ubat", produk ubat adalah zat atau kombinasinya yang bersentuhan dengan tubuh manusia atau haiwan, menembusi organ, tisu tubuh manusia atau haiwan, yang digunakan untuk pencegahan, diagnosis (kecuali bahan atau kombinasinya yang tidak bersentuhan dengan tubuh manusia atau haiwan), rawatan penyakit, pemulihan, untuk memelihara, mencegah atau menghentikan kehamilan dan diperoleh dari darah, plasma darah, dari organ, tisu tubuh manusia atau haiwan, tumbuhan, mineral dengan kaedah sintesis atau menggunakan teknologi biologi. Ubat termasuk bahan farmasi dan produk ubat.

Menurut undang-undang, obat-obatan dapat digunakan untuk pencegahan, diagnosis dan perawatan penyakit..

Menurut Artikel 13 Undang-undang Persekutuan 12.04.2010 N61 FZ "Mengenai Peredaran Ubat" di Persekutuan Rusia, pengeluaran, pembuatan, penyimpanan, pengangkutan, import ke Persekutuan Rusia, eksport dari Persekutuan Rusia, pengiklanan, pengeluaran, penjualan, pemindahan, penggunaan, pemusnahan dibenarkan produk perubatan, jika ia didaftarkan oleh badan eksekutif persekutuan yang sah.

Sesuai dengan ketentuan Peraturan Administratif Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia untuk penyediaan perkhidmatan negeri untuk pendaftaran negara produk perubatan untuk penggunaan perubatan, yang disetujui oleh Perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 10.22.2012 N428n, dokumen yang mengesahkan fakta pendaftaran negara produk ubat adalah sijil pendaftaran. Produk "Balsam" Stozhilnik "tidak ada dalam daftar ubat-ubatan negara (rangkaian Internet http://grls.rosminzdrav.ru), iaitu bukan ubat. Di bahagian bawah risalah terdapat tulisan" Bukan ubat ".

Di samping itu, perakuan pematuhan dari 15.10.2012 NROSS RU.AG83.NO1398 yang dinyatakan dalam risalah ini bukanlah dokumen yang dikeluarkan untuk produk "Balsam of Fedor Bykov Stozhilnik". Menurut sijil pematuhan dari 09.12.2014 NROSS RU.AG99.N00322 produk yang diiklankan adalah minuman tanpa alkohol "Stozhilnik".

Setelah menganalisis dokumen dalam fail kes itu, komisi Kirov OFAS Rusia sampai pada kesimpulan bahawa ubat "Fyodor Bykov's Balm" Stozhilnik "yang ditunjukkan dalam iklan itu bukan ubat, yang tidak termasuk kemungkinan menunjukkan dalam iklan sifat khasiatnya yang mempunyai kesan positif terhadap pemulihan tubuh manusia. yang merupakan pelanggaran kehendak klausa 6, bahagian 5, artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Dengan mempertimbangkan keadaan di atas dan ketentuan klausa 6 dari bahagian 5 dari artikel 5 Undang-Undang Persekutuan "Mengenai Iklan", harus diakui bahawa iklan yang dimaksud tidak memenuhi kehendak undang-undang ini..

Sesuai dengan Art. 38 undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" bertanggungjawab atas pelanggaran syarat yang ditetapkan oleh klausa 6 jam 5 seni. 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" ditanggung oleh pengiklan dan pengedar iklan. Pengiklan bertanggungjawab sekiranya terbukti bahawa pelanggaran itu berlaku kerana kesalahannya.

Menurut perenggan 5 Art. 3 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" pengiklan adalah pengilang atau penjual barang atau orang lain yang telah menentukan objek pengiklanan dan (atau) kandungan iklan.

Menurut perenggan 7 Art. 3 dari undang-undang Persekutuan "On Advertising" pengedar iklan adalah orang yang menyebarkan iklan dengan cara apa pun, dalam bentuk apa pun dan menggunakan cara apa pun.

Berdasarkan kandungan risalah tersebut, produk yang diiklankan dijual oleh pengusaha perseorangan yang perinciannya tertera pada risalah.

Dalam situasi ini, seorang pengusaha individu, sebagai orang yang mengenal pasti objek iklan dan menyebarkan iklan melalui risalah, adalah pengiklan dan pengedar iklan dalam arti Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" dan bertanggung jawab atas pelanggaran syarat yang ditetapkan oleh klausa 6 bahagian 7 Art. 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Sesuai dengan Bahagian 1 Seni. 14.3 Kod Kesalahan Pentadbiran Persekutuan Rusia, pelanggaran undang-undang mengenai pengiklanan oleh pengiklan, pengeluar iklan atau pengedar iklan, kecuali kes-kes yang diperuntukkan dalam bahagian 2-4 artikel ini, Artikel 14.37, 14.38, 19.31 dari Kod ini, - melibatkan pengenaan denda pentadbiran ke atas warga negara dalam jumlah dua ribu hingga dua ribu lima ratus rubel; untuk pegawai - dari empat ribu hingga dua puluh ribu rubel; untuk entiti undang-undang - dari seratus ribu hingga lima ratus ribu rubel.

Oleh kerana risalah iklan tidak diedarkan, komisen Kirov OFAS Rusia memutuskan untuk tidak mengeluarkan perintah untuk menghapuskan pelanggaran tersebut.

Berpandukan Art. 3, Seni. 5, Seni. 33, seni. 36, seni. 38 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan" dan sesuai dengan hal. 37-42 Peraturan untuk pertimbangan oleh badan antimonopoli kes yang dimulakan dengan alasan melanggar undang-undang Persekutuan Rusia mengenai iklan, Suruhanjaya memutuskan:

1. Kenali iklan yang tidak sesuai: "Balsam Fedor Bykov" Stozhilnik ". Kesihatan dapat dicapai. Produk semula jadi 100%. Pengusaha individu Alamat sah: 618131, kampung Komarovo, jalan Shkolnaya, rumah 7, daerah Osinsky, wilayah Perm OGRN 311594426600027. Sijil acc. N ROSS RU.AG83.N01398 bertarikh 15.10.2012 Iklan. Bukan ubat. Terdapat kontraindikasi. Balsem Fedor Bykov - "Stozhilnik" adalah hadiah emas dari hati yang panjang. Ia unik! ", Dengan petikan dari surat individu dengan kata-kata terima kasih dan maklumat mengenai penyembuhan penyakit ketika menggunakan balsam "Stozhilnik" (, Kirov, P.E., Kirov-Chepetsk, N. Novgorod, Petrozavodsk, Dzerzhinsk, Petrozavodsk,, Kirov), karena melanggar syarat perenggan 6 dari bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 N 38-FZ "Mengenai Iklan".

2. Perintah untuk menghapuskan pelanggaran undang-undang Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan kepada pengusaha individu (TIN 594402828120, OGRNIP 311594426600027) tidak boleh dikeluarkan.

3. Pindahkan bahan-bahan kes ke pejabat yang berwenang untuk memulai kasus kesalahan pentadbiran yang diperuntukkan dalam bahagian 1 dari artikel 14.3 Kanun Kesalahan Pentadbiran Persekutuan Rusia.

Keputusan itu boleh diajukan banding ke pengadilan arbitrase - dengan cara yang ditentukan oleh Art. 198 dari APC RF, ke mahkamah - dengan cara yang ditentukan oleh Art. 131 Kanun Prosedur Sivil Persekutuan Rusia.

I. N. Fufacheva, Ketua Suruhanjaya

Anggota Suruhanjaya N.V. Meteleva

Buka versi dokumen semasa sekarang atau dapatkan akses penuh ke sistem GARANT selama 3 hari secara percuma!

Sekiranya anda pengguna versi Internet sistem GARANT, anda boleh membuka dokumen ini sekarang atau meminta dari Talian Hotline dalam sistem.

Keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di wilayah Kirov pada 31 Ogos 2016 N 37 / 04-16R

Bagaimana tungku digunakan untuk rawatan perubatan tradisional

Soalan dari: Tanpa Nama

Saya mendengar mengenai khasiat perubatan tanaman tungku: dalam perubatan rakyat, nampaknya membantu penyakit buah pinggang. Beritahu kami lebih lanjut mengenai tanaman ini: di mana ia tumbuh, bagaimana menggunakannya, adakah terdapat kontraindikasi untuk digunakan?

Penggunaan tungku dalam perubatan rakyat bermula dari zaman kuno. Ahli herba menggunakannya untuk menyembuhkan luka bernanah dan abses, dengan gigitan ular dan serangga. Pada masa ini, kompor digunakan untuk penyakit kronik dan akut dari sistem genitouriner, untuk menghilangkan keinginan untuk alkohol, untuk penyakit jantung, misalnya, untuk takikardia. Tumbuhan ini mempunyai kesan diuretik dan diaforetik, digunakan sebagai emetik sekiranya berlaku keracunan.

Kilang itu mempunyai nama lain - gusset perubatan. Ini adalah semak abadi setinggi 100 cm. Batangnya lurus, ditutup dengan rambut kecil, daunnya runcing. Bunga mempunyai warna kekuningan atau kehijauan, terletak di bahagian atas tanaman. Akar penyembuh semula jadi mendatar, kuat. Kilang ini mekar pada bulan Jun-Julai.

Ia tumbuh di hutan birch, padang rumput, dan hutan pinus di bahagian Eropah di Rusia. Anda boleh menemuinya di Siberia Barat..

Dalam penyakit sistem kencing (sistitis, nefritis dan pielonefritis), tumbuhan ini mempunyai kesan anti-radang, analgesik dan diuretik.

Resipi infusi

 1. Tuangkan satu sudu ramuan kering dengan 2.5 cawan air mendidih.
 2. Goncangkan, tutup dan biarkan mendidih selama 2 jam.
 3. Tapis dengan teliti.
 4. Sebelum makan, minum 1 sudu makan dengan ketat 3 kali sehari.

Kumpulkan dapur pada bulan September, keringkan secara semula jadi di tempat yang kering dan berventilasi. Bahan mentah kering dihancurkan dan disimpan di dalam bekas yang tertutup rapat.

Kontraindikasi untuk digunakan

Kompor sangat beracun, jadi anda perlu mengira dos dengan betul semasa menggunakannya. Sekiranya berlaku overdosis, keracunan teruk berlaku, kelumpuhan otot jantung adalah mungkin, diikuti dengan kematian. Sebelum mengambil tanaman ini, pastikan anda berjumpa doktor..

"Siberian balsam" - keajaiban atau penipuan lain?

Baru-baru ini, sebuah organisasi telah muncul di bandar, secara aktif mempromosikan dan menjual Siberian Balsam. Tulisan ini ditulis dengan baik, dan orang ramai memerlukan untuk membelinya. Saya ingin tahu apakah ia benar-benar memberi kelegaan kepada pesakit, meremajakan badan, atau hanya makanan tambahan lain, yang ternyata kemudian membahayakan kesihatan?

Anda tahu, akan menjadi pelik jika syarikat yang mengiklankan "Siberian Balsam" menulis ulasan buruk mengenainya. Sudah tentu, mereka mengaitkan segala macam sifat ajaib kepadanya. Ia juga bagus jika komposisi balsem yang mereka tawarkan sesuai dengan semua komponen tumbuhan yang dinyatakan di dalamnya, jika tidak, pengeluar yang tidak bertanggungjawab biasanya memasukkannya dengan pelbagai jenis kimia, yang bahkan tidak ditunjukkan dalam komposisi. Secara peribadi, menurut saya bahawa balsem tidak banyak memberi kesan terapeutik, tetapi kesan plasebo dicetuskan (dari plasebo Latin - "Saya akan menjadi lebih baik" - ini adalah ketika seseorang mengambil ubat tanpa sifat penyembuhan yang jelas (tetapi orang itu sendiri tidak tahu mengenainya) pemulihan dengan bantuan ubat ini. Kekuatan self-hypnosis sangat hebat sehingga semua proses yang bertujuan untuk pemulihan dilancarkan di dalam badan. Oleh itu, maka terdapat begitu banyak orang yang diduga sembuh berkat ubat ini atau ubat itu. Ingat Alan Chumak juga mengisi air melalui skrin TV? tumpuan air tulen, yang juga dikira untuk kesan plasebo. Dan ada banyak orang yang mendakwa bahawa air benar-benar "membantu.".

Ini adalah pendapat peribadi saya, saya sama sekali tidak menghalang sesiapa dan tidak meminta apa-apa. Untuk mengambil balsem ini atau tidak adalah urusan peribadi semua orang. Siapa tahu, mungkin anda akan berada di barisan mereka yang bertuah yang akan "sembuh" darinya. Yang paling penting ialah jika dia tidak menyumbang kepada pemulihan, sekurang-kurangnya dia tidak membahayakan. Semua kesihatan dan kesejahteraan!))

Sverdlovsk OFAS mengisytiharkan iklan haram dari balsam Stozhilnik, Ruff of Health dan Pribor Ereton, menjanjikan penyembuhan yang dijamin untuk pesara. Sverdlovsk OFAS mengisytiharkan iklan haram balsem Stozhilnik dan Ruff of Health, menjanjikan

Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan Rusia di Wilayah Sverdlovsk telah mengiktiraf iklan Stozhilnik, balsams Ruff of Health dan alat Ereton yang melanggar Undang-undang Persekutuan mengenai Iklan. Seperti yang diberitahu oleh Znak.com dalam perkhidmatan akhbar jabatan itu, baru-baru ini seorang penduduk wilayah itu mengajukan permohonan kepada jabatan itu, yang memberitahu tentang iklan mengganggu "perubatan" balsem "Stozhilnik", "Ruff of health" dan alat "Ereton" di akhbar "Pensiunan". Teks iklan mengatakan bahawa balsem itu semestinya membantu dari pelbagai penyakit dan bahkan memberikan contoh kes tertentu untuk menyembuhkan orang, serta ucapan terima kasih dari orang yang menyingkirkan penyakit.

Pada masa yang sama, menurut Kementerian Kesihatan Wilayah Sverdlovsk, balsem ini tidak didaftarkan dalam daftar ubat-ubatan negeri dan, oleh itu, bukan ubat-ubatan, di samping itu, ia tidak didaftarkan sebagai bahan tambahan aktif secara biologi..

Menurut Undang-Undang "Mengiklankan" pengiklanan ubat-ubatan dan alat-alat perubatan tidak boleh memuat rujukan pada kasus-kasus tertentu penyembuhan penyakit akibat penggunaannya, dan juga menjamin efek positif, keberkesanan dan ketiadaan kesan sampingan ubat atau alat perubatan.

Pada masa yang sama, iklan peranti "Ereton" juga berisi tautan ke kes tertentu peningkatan kesihatan manusia akibat penggunaannya, menjamin kesan positif.

Dengan mempertimbangkan semua keadaan kasus, komisi badan antimonopoli memutuskan untuk mengakui iklan alat "Ereton" dan iklan balsem yang ditentukan melanggar Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Bykov Fedor Ivanovich

Dilahirkan pada 29 September 1922 dalam keluarga petani besar di desa terpencil Chaunino, wilayah Omsk, di mana kehidupan diukur dan gelisah, seperti pejalan kaki di dinding pondok.

Selama bertahun-tahun kolektivisasi, keluarga ini mengalami nasib banyak ladang petani pertengahan. Mereka terpaksa meninggalkan kediaman mereka. Keluarga itu berpindah ke bandar Prokopyevsk. pada tahun 1946, setelah demobilisasi, nasib membawa Fyodor Ivanovich ke kampung Shkolny, di mana dia memulakan kerjayanya, pertama sebagai seniman di sekolah teknik pertanian, dan kemudian sebagai ketua sebuah kelab.

Selama lebih dari setengah abad dia tinggal dan bekerja di penempatan Shkolny. Fyodor Ivanovich bukan sahaja seorang pekerja budaya dengan panggilan, tetapi juga penyair, artis dan pengarah asli yang mengikut caranya sendiri.

Seorang veteran tempat kejadian kelab, Fyodor Ivanovich membuat puluhan persembahan dan mementaskannya. Pasukan drama yang diketuai olehnya mendapat gelaran "People" dan pada tahun 1996 menyambut ulang tahunnya yang ke-50.

Cinta akan alam semula jadi timbul secara perlahan-lahan. Sejak kecil, keseronokan dan penemuan pertamanya dikaitkan dengan sifat asalnya. Dia mula melukis pada usia sepuluh tahun dan masih lukisannya memukau dengan kemurnian pandangan anak yang kagum..

Rasa alam menjadi lebih mendalam dan serius pada masa dewasa. Dia memerlukan puisi. Puisi beliau sangat indah. Dia menggunakan perkataan itu, seperti seorang seniman dengan cat - "Memuliakan hidup!" - ini adalah kata-kata yang paling penting dan benar yang dikatakan penyair mengenai dirinya. Puisi-puisinya mencerminkan kehidupan, tahun-tahun yang dilalui. Dari mereka muncul cahaya cinta bagi semua orang yang tinggal di tanah asal mereka.

Alam sendiri menjaganya, menghadiahkannya dengan kemampuan untuk terkejut, menikmati hidup, mencari sesuatu yang luar biasa dalam kehidupan sehariannya, kemampuan untuk mencintai, kemampuan untuk mengungkapkan perasaan, fikiran, secara puitis, kemampuan untuk selamanya menyinari sinar matahari yang malu-malu di atas kanvas dengan sikat, daun hijau muda yang halus, pucat - kabut ungu dari pohon birch baru terbangun pada awal musim bunga.

Sejak kecil, kesenangan dan penemuan anak pertamanya dikaitkan dengan sifat asalnya. Dia mula melukis pada usia 10 tahun, dan hingga hari ini lukisannya memukau dengan kemurnian tatapan anak yang kagum. Dunia di sekelilingnya bertindak seperti balsem, memperlihatkan keperibadiannya yang kaya dan asli. Bukan kebetulan bahawa bakat pelukis itu terwujud dengan kekuatan tertentu di sini, di kampung Shkolny. Pelajar sekolah itu memberikan banyak kesan pemandangan. Di sini selama berjam-jam dia dapat menikmati keindahan alam sekitarnya yang bijaksana dan terkekang dan menghirup udara forbs dengan payudara penuh. Genre lukisan kegemarannya adalah lakaran, pemandangan, dari mana kehangatan, keselesaan dan ketenangan bernafas. Dia tetap setia dengan panggilannya. Fyodor Ivanovich benar-benar mahu lukisannya menghidupkan kehidupan. Dia telah lama mengusahakan masing-masing, mencapai keharmonian warna dan bentuk. Oleh itu, ia berasal dari lukisannya dengan gambar-gambar asli Rusia, di mana sungai yang tenang bercakap dengan willow yang membungkuk dan padang rumput menjadi hijau di kejauhan, di mana birch yang langsing diam-diam menggegarkan dedaunan - kedamaian dan harmoni.

Sebagai seniman amatur, Fyodor Ivanovich mengambil bahagian dalam pameran seni rakyat daerah dan wilayah lebih dari sekali.

Rasa alam menjadi lebih mendalam dan serius pada masa dewasa. Dia memerlukan puisi. Puisi beliau sangat indah. Dia menggunakan perkataan itu sebagai artis menggunakan cat. Lagipun, puisi adalah, pertama sekali, citra, perasaan dan suasana hati.

"Memuliakan hidup!" - ini adalah kata yang paling penting dan benar yang dikatakan penyair mengenai dirinya. Suara yang tenang dan ikhlas, kata-kata baik yang datang dari hati menembusi semua kreativiti puitisnya.

Puisi-puisinya mencerminkan kehidupan, pada tahun-tahun yang dilalui. Penyair itu tunduk ke tanah asalnya, teman hidupnya, Tatyana, rakan senegaranya. Sungai masa melayang. Sudah 75 tahun di belakang kita, tetapi percutian hidup itu kekal. Perayaan hidup ini tetap ada dalam ayat.

Setelah melalui banyak ujian, dia merasakan kebahagiaan hidup dalam setiap keadaan kecil dan dapat membahagiakan dirinya sendiri, dan membuat orang yang tersayang bahagia.

Seseorang hidup di bumi selagi dia menikmati kehidupan. Fyodor Ivanovich suka hidup untuk hidup. Dia menyukai matahari kerana panasnya, pokok - kerana ia berubah menjadi hijau. Dia percaya bahawa setiap momen kehidupan adalah unik, tetap setia pada panggilannya, berusaha untuk memastikan bahawa dari puisi-puisinya, yang ditulis oleh jiwa dan hatinya, cahaya cinta terpancar untuk semua orang yang tinggal di tanah asalnya.

Makanan tambahan akan sembuh, akan sembuh? Iklan balsem didapati tidak sesuai!

Pada 15 Februari 2016, Penza OFAS Rusia mempertimbangkan kes yang dimulakan terhadap pengusaha individu berdasarkan pelanggaran Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Kes itu dimulakan setelah pengedaran risalah di peti mel bangunan pangsapuri pada bulan November 2015 yang berisi iklan untuk produk "Balsam Fedor Bykov Stozhilnik".

Dalam pertimbangan kes oleh Suruhanjaya Jabatan Antimonopoli, telah ditetapkan bahawa iklan produk "Balsam of Fedor Bykov" Stozhilnik "berisi kes-kes tertentu untuk menyembuhkan orang dari pelbagai penyakit, serta kes-kes peningkatan keadaan mereka akibat penggunaan balsem yang diiklankan. Iklan menimbulkan kesan bahawa balsem yang ditunjukkan dalam iklan adalah ubat dan mempunyai sifat perubatan. Walau bagaimanapun, bahagian belakang risalah mengandungi maklumat bahawa produk yang diiklankan bukanlah ubat..

Sesuai dengan klausa 2 dari bagian 3 dari artikel 5 Undang-Undang Persekutuan "Mengenai Iklan", iklan yang berisi informasi yang tidak benar tentang setiap ciri produk, termasuk sifat, komposisi, kaedah dan tarikh pembuatan, tujuan, sifat pengguna, syarat penggunaan produk, tempat asal, ketersediaan sijil pematuhan atau perisytiharan pematuhan, tanda pematuhan dan tanda peredaran di pasaran, jangka hayat, jangka hayat.

Menurut klausa 6 dari bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan", iklan tidak dibenarkan menunjukkan sifat perubatan, iaitu, kesan positif terhadap perjalanan penyakit, objek pengiklanan, dengan pengecualian petunjuk tersebut dalam pengiklanan ubat-ubatan, perkhidmatan perubatan, termasuk kaedah rawatan, produk perubatan dan peralatan perubatan.

Berdasarkan hasil pertimbangan kasus tersebut, iklan tersebut dianggap tidak pantas, melanggar persyaratan perenggan 2, paragraf 10 dari bagian 3 dari Artikel 5; klausa 6 bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Iklan".

Seorang pengusaha individu yang merupakan pengiklan telah dikeluarkan perintah untuk menghentikan pelanggaran Hukum Periklanan.

Suatu tindakan berdasarkan hasil audit dokumentari tidak berjadual mengenai pematuhan MediaInform LLC dengan perundangan Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan

02 Mac 2016 Izhevsk

Sesuai dengan klausa 1) bahagian 1 dari artikel 33, klausa 3) dari bahagian 4 dari artikel 35.1 dari Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan", untuk mengawasi kepatuhan terhadap perundangan Persekutuan Rusia tentang periklanan, berdasarkan pengenalpastian fakta yang membuktikan mengenai adanya tanda-tanda pelanggaran undang-undang Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan, Perintah Udmurt OFAS Rusia bertarikh 25 Januari 2016 No. 7 "Mengadakan pemeriksaan dokumentari yang tidak berjadual mengenai pematuhan MediaInform LLC dengan perundangan Persekutuan Rusia mengenai iklan", pemeriksaan dokumentasi tidak berjadual (selepas ini - pengesahan) pematuhan LLC "MediaInform" (alamat sah: 426000, Republik Udmurt, Izhevsk, Molodezhnaya st., 79, INN 1840021015, OGRN 1131840007287) perundangan Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan.

Tempoh pemeriksaan: dari 03 Februari 2016 hingga 02 Mac 2016.

Perbuatan itu dibuat oleh: pakar-pakar dari jabatan kawalan iklan dan persaingan yang tidak adil dari Udmurt OFAS Rusia.

Orang yang melakukan pemeriksaan: - Ketua Jabatan Kawalan Iklan dan Persaingan Tidak Adil Udmurt OFAS Rusia; - Pemeriksa Kanan Negeri bagi Jabatan Kawalan Iklan dan Persaingan Tidak Adil Udmurt OFAS Rusia; - pakar-pakar jabatan kawalan iklan dan persaingan tidak adil Udmurt OFAS Rusia, - pakar-pakar jabatan kawalan iklan dan persaingan yang tidak adil dari Udmurt OFAS Rusia.

Subjek audit adalah kepatuhan MediaInform LLC dengan kehendak undang-undang Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan ketika meletakkan iklan untuk ubat Stozhilnik oleh Fedor Bykov dalam penerbitan cetak "7 malam anda" bertarikh 16.12.2015.

Mengikut klausa 9 perintah Udmurt OFAS Rusia bertarikh 25 Januari 2016 No. 7, MediaInform LLC menyampaikan salinan cetakan penerbitan "7 malam anda" No. 49 bertarikh 16 Disember 2015, salinan e-mel kepada penerima "bertarikh 9 Disember 2015., susun atur iklan balsem Fedor Bykov "Stozhilnik", salinan sijil pendaftaran negara seseorang sebagai pengusaha individu bertarikh 09/23/2011, salinan sijil pendaftaran dengan pihak berkuasa cukai seorang individu di tempat kediaman di Persekutuan Rusia, salinan permohonan untuk kontrak No. 16/1 bertarikh 16 Januari 2015, salinan kontrak untuk penyediaan perkhidmatan pengiklanan dan maklumat No. 6/1 bertarikh 16 Januari 2015, salinan perisytiharan pematuhan, salinan perakuan pematuhan No. ROSS RU.AG99.N00322, salinan akta No. 1358 bertarikh 16.12.2015, salinan surat kuasa No. 04 bertarikh 01.01.2015 yang ditujukan kepada nama, salinan pesanan No. 1 bertarikh 24.10.2015 mengenai pelantikan pengarah dan ketua akauntan MediaInform LLC, salinan perakuan pendaftaran em organisasi Rusia dengan pihak berkuasa cukai di tempat lokasinya bertarikh 23.10.2013, salinan sijil pendaftaran media massa PI No. TU 00484 bertarikh 31.03.2014, surat lamaran rujukan. No. 2 bertarikh 12.02.2016.

Pengesahan menetapkan perkara berikut.

Edisi cetak "Your 7 Evenings" adalah media massa yang didaftarkan pada 31 Mac 2014 mengikut sijil pendaftaran media PI No. TU 18-00484. Pengasasnya adalah MediaInform LLC.

Pada halaman 12-13 edisi cetak "7 malam anda" No. 49 bertarikh 16 Disember 2015 maklumat iklan disiarkan dengan kandungan berikut:

 1. "Balsam of Fedor Bykov" Stozhilnik "Kesihatan boleh dicapai";
 2. “Pada musim semi saya berenang di kolam yang penuh dengan berudu. Selepas itu kaki saya disapu dengan ketuat yang mengerikan. Mereka bertambah dan bertambah banyak dari hari ke hari, saya tidak lagi boleh meletakkan kasut saya di jalan. Apa sahaja yang dilakukan isterinya, dia tidak menolong. Kami pergi ke doktor. Tetapi tidak ada pertolongan dari itu. Kemudian kami pergi menemui datuk Fedor. Dia duduk di kayu balak, dan kakinya yang panjang dan telanjang tergantung di jelatang muda. Saya berfikir dengan kehairanan: tidak menyengat! Namun, ini hanya sedikit berbanding dengan apa yang orang ramai gemari. Mereka takut kepadanya, tetapi mereka keluar dari keperluan mendesak. Saya bercakap mengenai musibah saya, menutupi kaki saya, ditutup dengan kudis jahat. Datuk Fyodor mendengarkan dengan senyap, memandang ke suatu tempat melewati saya dengan mata acuh tak acuh. Kemudian saya belum tahu bahawa kebijaksanaan selalu sedikit acuh tak acuh. Pelik, tetapi dia tidak pernah memandang kaki saya - apa yang seharusnya dia perlakukan. Saya memenuhi semua preskripsi dengan betul. Dan dua minggu kemudian, saya memeriksa kaki saya. Tidak ada ketuat. Tiada. Vladimir Pyankov ";
 3. “BAGAIMANA Pada waktu malam, setelah penat bekerja dan panas, kami duduk di bawah aras tua, dan datuk Fyodor memberitahu saya perkara-perkara menakjubkan mengenai hutan Siberia, stepa Kalmyk, mengenai Sungai Pechora dan Pergunungan Altai. Takdir mengejutkan lelaki ini. Dia belajar di gimnasium, selama perang dia adalah seorang yang berpartisipasi, menghabiskan bertahun-tahun di taiga Siberia. Dia belajar lebih dari satu kerajinan, tinggal sebagai pertapa di sebuah biara, melayani pekerja keras di Kolyma. Mengembara dunia, mengambil bahagian dalam pelbagai ekspedisi. Di mana sahaja dia berada, apa yang telah dia pelajari... Selepas itu, Fyodor Bykov kembali ke Ural asalnya, menetap dengan saudara-mara di sebuah pondok lama. Dia tinggal dari kebun, membuat kraf di kampung, membuat orang lebih sihat. Dia menulis sedikit, tetapi tidak menunjukkan catatannya kepada sesiapa pun. Dan tahun lalu (pada usia 103 tahun!) Datuk Fedor meninggal dunia. Bukan kerana sakit, tetapi menguatkan bilik bawah tanah, dan menumpuk di tanah. Yang tinggal setelahnya adalah beg pakaian dari buku tulis. Ramai yang mengakui bahawa mereka sangat berminat dengan apa yang mereka baca dan membuat mereka memikirkan kehidupan mereka. Semuanya sebulat suara: mereka mahu membaca nota Fyodor Bykov sepenuhnya. Setiap nasihat dalam naskah itu nampak berharga dan bernas. Sistem ini memukau dengan kekuatannya yang luar biasa: orang buta mula melihat, dan orang yang berbohong bangun di atas kaki mereka... ”;
 4. "PENULIS"... Hanya sekali di Siberia saya berada di hospital ketika kaki saya patah. Tetapi saya tidak pernah ke farmasi. Saya memperlakukan diri sendiri dan mengesyorkannya kepada semua orang: makan dengan betul, dan Stozhilnik sesuai untuk ini. Ia sesuai untuk semua orang, kerana ia diperbuat daripada produk semula jadi. Produk ini sangat mudah dan berpatutan. Saya tidak pergi ke farmasi, walaupun ahli farmasi sendiri mengunjungi saya. Saya mempunyai farmasi sendiri di loteng. Lebih dari sekali saya mendengar: kami ingat anda sebagai datuk selama empat puluh tahun. Dan selalu sama. Bagaimana anda berjaya kelihatan begitu segar? Semua orang ingin mendengar rahsia dalam satu perkataan dan sekaligus, dan supaya ia dapat diketahui oleh semua orang. Dan kemudian saya katakan: stozhilnik! Minum setiap hari, sekurang-kurangnya 2 bulan dalam setahun. Tidak ada yang tidak dapat diatasi oleh seseorang. Cari, tunggu, dapatkan. Dan anda akan menerima nasihat - melalui orang lain, melalui buku, melalui rumput atau binatang. Saya melihat sebatang pokok disambar petir yang layu selama enam tahun. Dan pada hari ketujuh, setelah hujan yang menghidupkan, berubah menjadi hijau. Apa yang kemudian dikatakan mengenai seseorang - anak Tuhan. ","... Ketika kesihatan merosot, runtuh, anda rasa kita sembuh? Alam menyembuhkan. Dan kita hanya membantu badan untuk menyembuhkan dirinya sendiri. Apa yang akan membakar atau membersihkan penyakit dari badan, ramuannya akan bertambah. Alam menyimpulkan ramuan dari bumi, dan orang yang masuk akal tidak mengabaikan Sains Hijau. Herba digunakan untuk merawat dan menenangkan kesakitan, dan sesiapa yang mengetahui ini tahu cara mencampurkannya. Tumbuhan mengepam air dari tanah, yang tidak dijumpai di telaga. Diisi dengan arus kehidupan. Kekuatan ini mengatasi penyakit, menguatkan pesakit. Dan kebiasaannya kacang polong tikus yang sengsara tidak akan menggantikan ubat dari farmasi. Ia berlaku bahawa seseorang tidak mempunyai satu sakit, tetapi dua atau tiga luka. Dan jika anda merawatnya, anda boleh memberi makan orang lain pada masa yang sama. Di Siberia, saya mula-mula menemui akar yang memulihkan semangat. Ayah saya yang terhormat memimpikannya sepanjang hidupnya. ","... Ahli farmasi tertarik dengan bagaimana dan apa yang saya lihat. Saya tidak dapat menjelaskan. Kemudian dia membawa saya ke hospital, di mana rakannya adalah ketua doktor. Dia membawa saya seorang demi seorang pesakit untuk diperiksa. "Yang ini mempunyai hati yang bengkak," kata saya. Lain: "Jantung berdebar-debar seperti ekor kelinci." Pada yang ketiga: "Caecum sudah membusuk." Keempat: "Hernia pecah." Yang kelima adalah "sihat, maaf memberinya tempat tidur di hospital." Para doktor saling memandang dengan terkejut... ","... Orang-orang membawa saya bijirin, mentega, benang, dan dari saya mereka mengambil cendawan kering, kulit, mainan yang diukir dari kayu, ramuan - salap dan warna "Stozhilnik" ke bandar dengan tujuan bagaimana dan dari apa yang harus diambil. Khabar angin mengenai sihir tanpa nama saya tersebar di seluruh orang. Ubat itu dipesan walaupun dari Moscow dan dari selatan. Mereka yang berkuasa tidak menyukai "dukun" saya, walaupun mereka sendiri bukan saja secara diam-diam datang, tetapi juga membawa saudara-mara. Kelemahan sama dengan semua orang. Seorang doktor Yunani yang terkenal, seorang yang cerdas dan sensitif, juga menjadi kawan saya. Dalam perkhidmatannya, dia tidak layak untuk berkawan dengan lelaki perubatan tertentu. Oleh itu, dia meminta untuk membawanya ramuan segar, cendawan dan beri. Saya membawanya, dan kami berbual berjam-jam. Pernah seorang doktor Yunani membawa pengarah perubatan dari Moscow. Tetamu berkelakuan seperti tuan, mengajukan soalan yang menghakis. Sudah menjadi orang Yunani menjadi tidak selesa. Dengan telinga yang sensitif, saya tersentak dengan suara Muscovite: "Saya tidak faham, rakan sekerja, bagaimana lelaki berusia tujuh puluh tahun ini memenangkan anda!" Bagi rakan saya ini menjadi menghina, dan saya memutuskan bahawa saya berumur lebih dari setahun. Saya mendekatinya, menyentuhnya - Muscovite berpakaian dengan bergaya: “Dan ini dia - tepat lima puluh tiga. Dan ginjal usang, dan usus meracuni diri, dan kaki anda bengkak, tidak lama sebelum bisul basah... ". Pegawai itu bertukar warna ungu dan tersentak ke arah limusin. Lama kelamaan, melalui bahasa Yunani, dia meminta saya memberikannya beberapa jenis resep untuk rawatan. Dan saya memberi... ","... Selama beberapa dekad saya tinggal di satu tempat. Saya melakukan satu pekerjaan. Saya mempunyai perbualan dengan beberapa orang. Saya duduk di meja yang sama pada waktu yang sama dan makan makanan yang hampir sama. Saya tidur pada waktu yang sama dan di tempat tidur yang sama... Tahun berlalu, tetapi tidak ada yang berubah - bukan persekitaran, bukan saya. Kerana jiwa saya tidak berubah. Dan ini bagus. Saya melihat gambar datuk, ayah, cucu dan cicit saya, dan nampaknya saya selalu berada di dunia ini. Dan saya akan selamanya... ";
 5. "Balsam of Fedor Bykov -" Stozhilnik "adalah hadiah emas dari hati yang panjang. Dia unik! Terdapat kontraindikasi. Rujuk pakar! "
 6. “Ivan sering kehilangan kesedaran - dia mempunyai hati yang buruk. Walaupun pada pandangan pertama, jelas bahawa dia sakit. Tanpa dadah, hidupnya akan berakhir. Dia biasa duduk di kerusi dan takut untuk bernafas. Nampaknya dia tidak akan cukup bernafas, dan dia akan mati lemas. Kemudian serangan menjadi lebih kerap, dan kami memutuskan untuk mencuba balsem Fyodor Bykov "Stozhilnik". Bukan satu serangan! Sekarang dia lebih baik, dan kami mengambil "Stozhilnik" dengan seisi keluarga. Zabotina S.V., Omsk ";
 7. "Saya, Koneva Antonina Fyodorovna, orang kurang upaya kumpulan ke-2. Saya menggunakan balsem Stozhilnik dan Siberian Mammoth selama satu bulan. Semua sendi saya sakit. Mengembara sakit: di satu ia akan retak, yang lain akan mengambil, dan pergi ke seluruh badan. Osteochondrosis. Sebelum ini, saya tidak dapat berjalan sama sekali, tetapi sekarang saya membersihkan rumah. Apa yang belum saya cuba - semuanya tidak berguna! Cucu saya mengambil wang pencen saya dan membelikan saya ubat-ubatan anda. Saya tidak menyesal. AF Koneva, Novokuznetsk. ";
 8. "Saya seorang profesional perubatan. Dia bekerja lama, sehingga sekitar tiga tahun yang lalu dia didiagnosis dengan katarak. Penyakit ini tidak berhenti, doktor mencadangkan mengeluarkan mata. Sudah tentu saya menolak. Di akhbar saya membaca artikel mengenai balsem Fyodor Bykov "Stozhilnik", menulisnya, menghantarnya. Hari ini saya memutuskan untuk membelinya sekali lagi, tetapi sudah berada di pembentangan kuliah, tk. Saya mulai merasakan mata itu kembali hidup: ia mulai memperbaharui dirinya sendiri, masuk ke tempatnya, mulai menyiram, sebuah gambar muncul. Banyak terima kasih manusia! Pavlova S.N., Novosibirsk "
 9. "Stozhilnik" - Balsem Fyodor Bykov digunakan oleh seisi keluarga, kami mendapatkannya secara tidak sengaja di pameran, tetapi sama sekali kami tidak menyesal. Suami saya mempunyai adenoma prostat. Operasi diperlukan, tetapi para doktor takut bahawa dia akan mati di meja operasi. Semasa operasi, dia mengalami strok yang teruk dan lumpuh lengkap. Mereka melakukan urutan, suntikan - tidak ada yang membantu. Dia menawarkannya untuk menggunakan balsem, tetapi ini tidak memberi keyakinan pada suaminya. Saya melakukan kompres 3-4 kali, minum selama dua bulan, dan terkejut ketika pergerakan muncul di anggota badan yang kebas. Dalam enam bulan dia keluar: dia merasa 10 tahun lebih muda, dia lupa tentang adenoma. Dan bagaimana lelaki berfungsi - walaupun setiap hari! Keluarga Stepanovs, Kazan ";
 10. "Anak perempuan saya menggunakan balsem Fyodor Bykov Stozhilnik dan sangat gembira dengan hasilnya. Corong di paru-parunya sembuh (paru-paru kanannya hampir membusuk), pernafasannya pulih, hemoptisis (tuberkulosis) berlalu, dan dia berjaya bertahan setelah menjalani operasi yang sukar. Kalugina LA, Krasnoyarsk ";
 11. "Saya dengan tulus mengucapkan terima kasih kerana mencipta balsem Stozhilnik yang benar-benar ajaib. Sebulan yang lalu, balsem ini datang kepada saya. Dan kejayaan yang memberangsangkan dalam sebulan. Saya menulis kepada anda dengan mudah dengan tangan kanan saya. Diagnosis saya sejak tahun 2000: artritis reumatoid! Selama 8 tahun dia menderita hipertensi, pening, tekanan berterusan dengan peningkatan pada waktu malam dan malam menjadi 200/120. Sekarang saya berasa lebih baik! Borovik A.D., Orsk ";
 12. "Pada bulan Mac tahun ini, sesuatu yang sangat buruk menimpa saya, dan mereka membawa saya pergi dengan ambulans. Pakar bedah mendiagnosis ulser perut berlubang, pembedahan segera diperlukan. Semasa saya mengikatnya dengan simpul. Tidak ada perkara lain yang dapat dilakukan. Saya tidak tahan dengan ubat bius. Selepas 5 bulan, operasi seterusnya dirancang - untuk membuang sebahagian perut. Sementara itu, mereka diberhentikan. Saya mula minum balsem Fyodor Bykov "Stozhilnik" - 3 kali sehari sebelum makan saya minum selama dua bulan. Dan enam bulan kemudian saya diperiksa. Doktor tidak dapat menjumpai tempat di mana dia mengikat simpul, simpul itu telah larut. Ahli Parlimen Klichugin, Tyumen ";
 13. "Pameran dan penjualan balsem Fedor Bykov" Stozhilnik ", serta konsultasi mengenai penggunaannya, akan berlangsung: 23 Disember, Izhevsk 15.00 hingga 16.00, Istana Es" Izhstal "Institusi budaya dan sukan, st. Udmurtskaya, 222. Harga balsam Bykov "Stozhilnik" - 660 rubel (pcs.) Diskaun pencen dan orang kurang upaya - 9% - 60 rubel. Harga balsem Bykov "Stozhilnik" dengan potongan harga ialah 600 rubel. Kursus (percubaan) yang disyorkan adalah 1 bulan (2 buah.). Untuk penyakit kronik sekurang-kurangnya 2 kursus - (4 pcs.). Untuk kegunaan luaran + 1 pc. untuk sebulan. Potongan harga tidak sah untuk permohonan pos. Minimum pesanan adalah 2 unit produk. Telefon untuk pertanyaan: 8 (863) 247-40-38, 8 (863) 247-37-91. Pesanan diterima: Isnin-Jumaat. dari jam 9.00 hingga 17.00 waktu Moscow. Masa, Sabtu, Matahari - keluar. * Semasa membeli lebih dari 2 ribu rubel. sebagai balsem hadiah "Siberian". Anda juga dapat membeli balsem "Ruff of Health", balm "Nut", balsem "Tsar" dan "Hijau". Aplikator "Siberian Mammoth" - harganya ialah 690 rubel, dengan diskaun - 650 rubel. (1 pek - untuk penggunaan 3-6 bulan). SP. Perakuan acc. No. ROSS RU.AG83.N01398 bertarikh 15.10.2012. Mengiklankan. Ia bukan ubat. Terdapat kontraindikasi. Rujuk pakar! ".

Klausa 6) Bahagian 5 dari Artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan" menetapkan larangan pengiklanan yang mengandung indikasi sifat ubat-ubatan, yaitu, efek positif terhadap perjalanan penyakit, dari objek yang diiklankan, kecuali pengecualian indikasi tersebut dalam iklan ubat dana, perkhidmatan perubatan, termasuk kaedah pencegahan, diagnosis, rawatan dan pemulihan perubatan, alat perubatan..

Iklan untuk balsem Fyodor Bykov "Stozhilnik" mengandungi petunjuk mengenai kesan positif balsem pada penyakit ini. Menurut sijil pematuhan No. ROSS RU.AG99.N00322 Stozhilnik adalah minuman tanpa alkohol, iaitu, ia bukan ubat. Akibatnya, iklan tersebut melanggar kehendak klausa 6) bahagian 5 dari Artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan".

Menurut bahagian 6, 7 dari Artikel 38 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan" karena melanggar persyaratan yang ditetapkan oleh perenggan 6) bahagian 5 dari Artikel 5 Undang-undang Persekutuan ini, pengiklan dan pengedar iklan.

Oleh itu, dalam tindakan pengiklan (IE) dan pengedar iklan (LLC "MediaInform") dari iklan yang dipertimbangkan, terdapat tanda-tanda pelanggaran perenggan 6) bahagian 5 dari artikel 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan".

 1. salinan edisi bercetak "7 malam anda" No. 49 dari 16.12.2015 - 16 halaman. dalam 1 salinan;
 2. salinan e-mel kepada penerima " bertarikh 09.12.2015 - pada 1 helaian. dalam 1 salinan;
 3. susun atur iklan untuk balsem Fyodor Bykov "Stozhilnik" - 1 l. dalam 1 salinan;
 4. salinan sijil pendaftaran negara seseorang sebagai usahawan individu bertarikh 09/23/2011 - 1 helaian. dalam 1 salinan;
 5. salinan sijil pendaftaran dengan pihak berkuasa cukai individu di tempat kediaman di wilayah Persekutuan Rusia - 1 helai. dalam 1 salinan;
 6. salinan permohonan kontrak No. 16/1 bertarikh 16 Januari 2015 - pada 1 helaian. dalam 1 salinan;
 7. salinan kontrak untuk penyediaan perkhidmatan iklan dan maklumat No. 6/1 bertarikh 16 Januari 2015 - pada 1 helaian. dalam 1 salinan;
 8. salinan perisytiharan pematuhan - 1 helaian. dalam 1 salinan;
 9. salinan sijil pematuhan No. ROSS RU.AG99.N00322 - 1 helaian. dalam 1 salinan;
 10. salinan akta No. 1358 dari 16.12.2015 - 1 helaian. dalam 1 salinan;
 11. salinan surat kuasa No. 04 bertarikh 01.01.2015 dialamatkan kepada - 1 helaian. dalam 1 salinan;
 12. salinan pesanan No. 1 bertarikh 24 Oktober 2015 mengenai pelantikan pengarah dan ketua akauntan MediaInform LLC - di 1 halaman. dalam 1 salinan;
 13. salinan sijil pendaftaran organisasi Rusia dengan pihak berkuasa cukai di tempat lokasinya bertarikh 23 Oktober 2013 - pada 1 helaian. dalam 1 salinan;
 14. salinan perakuan pendaftaran media massa PI No. TU-00484 bertarikh 31 Mac 2014 - pada 1 helaian. dalam 1 salinan;
 15. rujukan surat lamaran. No. 2 bertarikh 02/12/2016 - untuk 1 helaian. dalam 1 salinan.

Penghakiman 17 Jun 2016 dalam kes No. А71-3503 / 2016

MAHKAMAH ARBITRASI REPUBLIK UDMURT

426011, Izhevsk, st. Lomonosov, 5

Atas nama Persekutuan Rusia

KEPUTUSAN

No. Kes А71-3503 / 2016
Izhevsk
17 Jun 2016.
Bahagian operasi keputusan diumumkan pada 14 Jun 2016.

Teks penuh keputusan dibuat pada 17 Jun 2016.

Mahkamah Timbang Tara Republik Udmurt yang dianggotai oleh Hakim L.F. Mosina, sambil menyimpan minit sesi pengadilan oleh setiausaha sesi pengadilan V.Yu. Stepanova, setelah mempertimbangkan kes itu di mahkamah terbuka atas permintaan pengusaha individu Nepomnyashchikh Viktor Pavlovich, Izhevsk ke Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan untuk Republik Udmurt, Izhevsk, dengan penyertaan dalam kes itu sebagai pihak ketiga yang tidak menyatakan tuntutan bebas mengenai subjek perselisihan - Shurmin Dmitry Sergeevich, Izhevsk kerana mengakui sebagai tidak sah keputusan 20.02.2016 dalam kes No. TG04-03 / 2015-185R sebahagian,

dengan penyertaan wakil:

daripada pemohon: Kazakova S.Yew. dengan surat kuasa bertarikh 12/18/2015;

dari defendan: Semenova T.A. dengan surat kuasa bertarikh 01/14/2016; A.V. Golovina dengan surat kuasa bertarikh 01/14/2016;

dari pihak ketiga: gagal muncul, diberitahu dengan sewajarnya,

Pengusaha individu Nepomnyashchikh Viktor Pavlovich (selepas ini IP Nepomnyashchikh V.P.) memohon kepada mahkamah timbang tara dengan pernyataan (dengan mengambil kira penjelasan secara lisan semasa sesi pengadilan) untuk mengisytiharkan haram keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di Republik Udmurt badan) atas pelanggaran undang-undang antimonopoli pada 20.02.2016 dalam kes No. TG04-03 / 2015-185R dari segi perenggan 1, 3, 5, 7 keputusan.

Defendan tidak mengakui tuntutan pemohon dengan alasan yang dinyatakan dalam jawapan terhadap permohonan itu.

Dari bukti yang dikemukakan dalam kes tersebut, menunjukkan bahawa pada 10/14/2015, OFAS pada UR menerima rayuan dari D.S. Shurmin. (masukan No. 8259) mengenai sebaran di surat khabar "Uspekh khudomu" No. 40 (452) dari 12.10.-18.10.2015 iklan ubat Stozhilnik oleh Fedor Bykov, menunjukkan sifat perubatannya, yang, menurut pendapat pemohon, mempunyai tanda-tanda pelanggaran perundangan Persekutuan Rusia mengenai iklan, kerana ubat ini bukan ubat.

Definisi 11.11.2015 berhubung dengan usahawan individu Nepomnyashchikh V.P. kes dimulakan dengan alasan melanggar perenggan 6 bahagian 5 Art. (seperti yang diubah pada 23/05/2016)> "Tentang pencegahan penyebaran di Persekutuan Rusia penyakit yang disebabkan oleh virus imunodefisiensi manusia (HIV)"> Bab I. Ketentuan umum> Artikel 5. Jaminan pemenuhan hak dan kebebasan 'target =' yang dijangkiti HIV _blank '> 5 Undang-Undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan" mengenai fakta pengedaran iklan untuk ubat Stozhilnik oleh Fedor Bykov "di akhbar" Uspekh kazhdu "bertarikh 12.10-18.10.2015 yang menunjukkan sifat perubatan produk yang tidak ubat.

Semasa pertimbangan kes, Suruhanjaya OFAS di UR mendapati bahawa di halaman 12 surat khabar Uspekh khudomu No. 40 (452) bertarikh 12.10-18.10.2015 iklan untuk minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov sedang diedarkan di bawah tajuk Stozhilnik oleh Fedor Bykov Life dengan gembira boleh dicapai! ”, terdiri daripada 10 blok teks.

Kandungan blok teks 1-3 menimbulkan kesan bahawa Bykov memiliki pengetahuan dan kemahiran yang memungkinkannya mendiagnosis penyakit, membuat minuman dan komposisi dari ramuan ubat, menyembuhkan orang yang berpaling kepadanya, yang mendorong pengguna iklan untuk beralih ke produk yang dihasilkan oleh Resipi Bykov untuk menyembuhkan penyakit atau menjaga kesihatan.

Blok 4-9 iklan mengandungi maklumat yang diformat sebagai surat warganegara dari pelbagai bandar Rusia: LV Mankova, Chelyabinsk; Agibalova N.P., Krasnodar; Leonov A.N., Omsk; E.D. Maltsev, Biysk; E. Lomonosova, Neftekamsk; Afanasyeva M.P., Novosibirsk. Dalam blok teks ini, warganegara melaporkan penyakit serius (penyakit mereka sendiri atau orang tersayang). Nama-nama penyakit dan gejala diserlahkan dalam jenis: "Ulser trofik", "Endarteritis", "Kakinya benar-benar dimakan oleh gangren", "Diabetes", "Kanser", "Kerana ini, gondok besar telah tumbuh", "tangan menjalani kehidupan mereka sendiri, mereka selalu gemetar "," Prostatitis "," Tekanan "," Taruhan di belakang tulang dada "," Pada 60, semua sendi sakit "," Kaki bengkak dengan sangat "," Ulser, retakan muncul di kaki "," Katarak "," Stroke "," Bedsores "," Bronkitis kronik, asma dan batuk kering "," Saya mengalami radang paru-paru dua kali setahun "," Gangrena paru-paru, suhu 40 "," Perut saya sakit "," Saraf Trigeminal ". Citizens Mankova L.V., Agibalova N.P., Leonov A.N., Maltsev E.D., Lomonosova E.G., Afanasyeva M.P. laporkan bahawa penyakit dan gejala ini dapat disembuhkan, tanpa kaedah dan penerangan mengenai rawatan. Selain itu, surat-surat ini menyebutkan minuman "Stozhilnik", yang pada masa lalu, orang sakit mengambilnya setelah sembuh.

Dari blok teks iklan yang dipertimbangkan ini, menunjukkan bahawa warga negara, setelah pulih dari penyakit serius, menjaga kesihatan mereka dengan bantuan Stozhilnik, menggunakannya sebagai alat pencegahan "untuk mempertahankan kekuatan dan tenaga". Contoh khusus untuk menyingkirkan warganegara dari penyakit, serta penonjolan grafik mengenai nama penyakit, menarik perhatian pengguna iklan, menimbulkan kesan bahawa penggunaan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "mempunyai kesan positif terhadap perjalanan penyakit tertentu..

Blok teks 10 mengandungi maklumat mengenai syarat dan tempat pembelian minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov ", mengenai kursus yang disyorkan - 2-4 buah..

Maklumat yang terdapat dalam blok teks mempengaruhi pengguna iklan, mendorong mereka membeli minuman ini, menimbulkan kesan di kalangan pengguna iklan bahawa dengan menggunakan minuman ini seseorang memperoleh umur panjang dan kesihatan.

Maklumat mengenai minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov "bertujuan untuk menarik perhatian kalangan orang yang tidak terbatas (pembaca berpotensi surat kabar Uspekh kepada Semua orang) terhadap objek iklan minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov", mempromosikan produk ini di pasaran, oleh itu, ia adalah iklan.

Menurut perakuan pematuhan No. ROSS RU.AF99.H00322, objek yang diiklankan adalah minuman bukan alkohol "Stozhilnik", iaitu, ia bukan ubat.

Suruhanjaya mempertimbangkan hujah IP Nepomnyashchikh V.P. mengenai ketiadaan indikasi sifat perubatan minuman, dan tentang kemustahilan untuk mewujudkan kesan di kalangan pengguna iklan mengenai kesan positif minuman pada penyakit ini, dia menganggapnya tidak masuk akal, memandangkan hal berikut.

Semua blok teks terletak di bawah satu tajuk: "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov Kehidupan dalam kegembiraan dapat dicapai! " Maklumat yang terdapat dalam blok teks mempengaruhi pengguna iklan, mendorong mereka untuk membeli minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov. Maklumat ini juga memberi kesan di kalangan pengguna iklan bahawa dengan menggunakan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "seseorang memperoleh umur panjang dan kesihatan..

Walaupun "surat warganegara" tidak mengandungi petunjuk langsung mengenai pemulihan orang sakit kerana penggunaan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov ", Suruhanjaya UFAS mengenai UR sampai pada kesimpulan bahawa penempatan maklumat ini dalam iklan yang dimaksudkan bersama menimbulkan kesan mengenai sifat perubatan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov ", mempunyai kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini.

Oleh itu, pengiklanan minuman tanpa alkohol Stozhilnik oleh Fedor Bykov, yang bukan ubat, membangkitkan kesan sifat perubatan minuman, iaitu, kesan positif terhadap penyakit ini, termasuk pencegahannya, melanggar syarat perenggan 6 Bahagian 5 Seni. (seperti yang diubah pada 23/05/2016)> "Tentang pencegahan penyebaran di Persekutuan Rusia penyakit yang disebabkan oleh virus imunodefisiensi manusia (HIV)"> Bab I. Ketentuan umum> Artikel 5. Jaminan pemenuhan hak dan kebebasan 'target =' yang dijangkiti HIV _blank '> 5 Undang-undang Persekutuan 13.03.2006 No. 38-FZ "Mengenai Iklan".

Pada 10 Februari 2016, OFAS untuk UR mengeluarkan SP Nepomnyashchikh V.P. Preskripsi No. 404-03 / 2015-185Р mengenai penghentian pelanggaran perundangan Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan menjelang 04 April 2016, iaitu, untuk menghentikan penyebaran iklan untuk minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov di surat khabar Sukses kepada Semua Orang, yang mengandungi petunjuk mengenai sifat perubatan, iaitu, kesan positif terhadap perjalanan penyakit, objek iklan.

Ketidakpuasan pemohon dengan keputusan UFAS mengenai UR bertarikh 20 Februari 2016 No..

Untuk menyokong tuntutan tersebut, pemohon merujuk kepada fakta bahawa penemuan OFAS yang dinyatakan dalam keputusan yang dipertikaikan adalah subjektif dan tidak benar. Teks iklan tidak mengatakan bahawa F. Bykov membuat minumannya dari ramuan perubatan dan orang yang sembuh. Tidak ada petunjuk mengenai sifat perubatan minuman dalam iklan. Dari teks iklan tersebut menunjukkan bahawa warga menggunakan minuman "Stozhilnik" sebagai kaedah pencegahan. Iklan tersebut secara langsung menyatakan bahawa subjek iklan bukanlah ubat, yang tidak diberi perhatian oleh komisi UFAS ketika membuat keputusan..

Menentang syarat yang dinyatakan, OFAS di UR menunjukkan bahawa keputusan yang dipertikaikan itu sah dan berasas, tidak ada alasan untuk pembatalannya. Penempatan maklumat ini dalam iklan yang dipertimbangkan bersama-sama menimbulkan kesan sifat perubatan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov ", iaitu, kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini. Kesimpulan ini juga disahkan oleh kenyataan bahawa warga negara DS Shurmin mengajukan permohonan kepada OFAS, yang menunjukkan bahawa dia mempunyai kesan kesan positif dari minum minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov semasa penyakit ini..

Setelah menilai bukti yang dikemukakan dalam kes tersebut, setelah mendengar penjelasan dari orang-orang yang terlibat dalam kes tersebut, pengadilan sampai pada kesimpulan berikut.

Menurut Bahagian 1 Seni. Bahagian III. Prosiding di mahkamah arbitrase pertama mengenai kes-kes yang timbul dari hubungan undang-undang pentadbiran dan awam lain> Bab 24. Pertimbangan kes-kes mengenai mencabar tindakan undang-undang, keputusan dan tindakan (tidak aktif) badan-badan negeri, pihak berkuasa tempatan, badan-badan lain, organisasi yang dikurniakan undang-undang persekutuan yang berasingan negara atau kuasa awam lain, pegawai> Artikel 198. Hak untuk mengajukan banding ke pengadilan arbitrase dengan pernyataan mengenai pengakuan tindakan undang-undang bukan normatif sebagai tidak sah, keputusan dan tindakan (tidak aktif) 'target =' _ blank '> haram, 198 APC RF warganegara, organisasi dan orang lain mempunyai hak untuk mengajukan permohonan ke mahkamah timbang tara dengan pernyataan mengenai pembatalan tindakan undang-undang bukan normatif, keputusan dan tindakan haram (tidak bertindak) badan-badan yang menggunakan kuasa awam, pegawai, jika mereka percaya bahawa tindakan, keputusan dan tindakan non-normatif yang dipertikaikan tersebut tidak mematuhi undang-undang atau sebaliknyatindakan undang-undang peraturan dan melanggar hak-hak mereka dan kepentingan sah dalam bidang keusahawanan dan kegiatan ekonomi lain, secara tidak sah mengenakan kewajipan ke atas mereka, mewujudkan halangan lain untuk pelaksanaan kegiatan keusahawanan dan ekonomi lain.

Menurut Bahagian 4 Seni. Bahagian III. Prosiding di mahkamah timbang tara pertama mengenai kes-kes yang timbul daripada hubungan undang-undang pentadbiran dan awam lain> Bab 24. Pertimbangan kes-kes mengenai tindakan undang-undang, keputusan dan tindakan yang tidak normatif yang mencabar badan-badan negeri, pihak berkuasa tempatan, badan-badan lain, organisasi yang mempunyai undang-undang persekutuan yang berasingan negara atau kuasa publik lain, pegawai> Artikel 200. Litigasi dalam kes mencabar tindakan undang-undang, keputusan dan tindakan non-normatif (tidak bertindak) badan-badan yang menjalankan kuasa publik, target pegawai = '_ blank'> 200 APC RF ketika mempertimbangkan kes-kes mencabar tindakan, keputusan dan tindakan undang-undang bukan normatif (tidak bertindak) badan-badan negara, badan-badan pemerintah tempatan, badan-badan lain, pegawai, mahkamah timbang tara dalam sesi pengadilan memeriksa tindakan yang dipertikaikan atau peruntukannya sendiri, keputusan dan tindakan yang dipertikaikan (tidak bertindak) dan menetapkannya pematuhan dengan undang-undang atau peraturan perundangan lain, menetapkan kuasa badan atau orang yang mengadopsi tindakan yang dipertikaikan, keputusan atau melakukan tindakan yang dipertikaikan (tidak bertindak), dan juga menetapkan apakah tindakan, keputusan dan tindakan yang dipertikaikan tersebut (tidak bertindak) melanggar hak dan kepentingan sah pemohon dalam bidang keusahawanan dan kegiatan ekonomi lain.

Oleh itu, untuk membatalkan tindakan undang-undang bukan normatif, perlu secara bersamaan mempunyai dua syarat: ketidakpatuhan tindakan yang dipertikaikan dengan undang-undang atau tindakan undang-undang normatif lain dan pelanggaran oleh tindakan hak dan kepentingan sah pemohon dalam bidang kegiatan keusahawanan dan kegiatan ekonomi lain.

Hubungan hukum dalam bidang pengedaran iklan diatur oleh Undang-undang Persekutuan No. 38-FZ bertarikh 13.03.2006 "Tentang Periklanan" (selanjutnya disebut Undang-undang tentang Iklan), yang tujuannya adalah untuk mengembangkan pasar untuk barang, karya dan perkhidmatan berdasarkan prinsip persaingan yang adil, untuk memastikan kesatuan ekonomi ruang, merealisasikan hak pengguna untuk menerima iklan yang benar dan dipercayai, pencegahan pelanggaran perundangan Persekutuan Rusia mengenai pengiklanan, serta penindasan fakta pengiklanan yang tidak sesuai.

Sesuai dengan klausa 1 dari Pasal 3 UU Periklanan, iklan adalah informasi yang disebarkan dengan cara apa pun, dalam bentuk apa pun dan menggunakan cara apa pun, ditujukan kepada lingkaran orang yang tidak terbatas dan bertujuan untuk menarik perhatian pada objek yang diiklankan, menghasilkan atau mempertahankan minat di dalamnya dan promosi di pasaran.

Objek pengiklanan difahami sebagai produk, cara individualisasi badan hukum dan (atau) produk, pengeluar atau penjual produk, hasil aktiviti intelektual atau acara (termasuk pertandingan sukan, konsert, pertandingan, festival berdasarkan risiko permainan, pertaruhan) yang bertujuan menarik perhatian yang ditujukan kepada pengiklanan.

Dengan kata lain, maklumat yang diakui oleh iklan tersebut mesti memenuhi syarat-syarat berikut, iaitu, maklumat tersebut mesti ditujukan untuk kalangan orang yang tidak terbatas; menarik, menjana dan mengekalkan minat terhadap objek yang diiklankan; mempromosikan objek pengiklanan (produk) di pasaran.

Sesuai dengan paragraf 6 bagian 5 dari Pasal 5 Undang-Undang, iklan dalam iklan tidak diizinkan untuk menunjukkan sifat obat, yaitu, efek positif pada perjalanan penyakit, dari objek iklan, dengan pengecualian indikasi seperti itu dalam iklan obat, layanan medis, termasuk metode pencegahan, diagnosis, rawatan dan pemulihan perubatan, alat perubatan.

Berdasarkan bagian 6, 7 dari Pasal 38 Undang-undang Periklanan, pengiklan dan pengedar iklan bertanggung jawab atas pelanggaran persyaratan yang ditetapkan oleh klausa 6, bagian 5, artikel 5 dari Undang-undang Persekutuan ini..

Sesuai dengan klausa 5, 7 dari Pasal 3 Undang-undang Iklan, pengiklan adalah pengilang atau penjual barang, atau orang lain yang telah menentukan objek iklan dan (atau) isi iklan, pengedar iklan adalah orang yang menyebarkan iklan dengan cara apa pun, dalam bentuk apa pun dan menggunakan apa pun dana.

Menurut kontrak bertarikh 12.05.2015 No.IP0040139 / 1 untuk penempatan iklan, disimpulkan oleh IE Nepomnyashchikh V.P. dengan IE Zanin I.F., pengiklan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "adalah pengusaha individu Zanin I.F., sebagai orang yang membuat perjanjian untuk iklan dan menyetujui susun atur iklan tersebut.

Sesuai dengan perakuan pendaftaran media massa PI No.TU 18-0254 bertarikh 12.08.2011, yang dikeluarkan oleh Pejabat Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan dalam Bidang Komunikasi, Teknologi Maklumat dan Media Massa di Republik Udmurt, pengasas akhbar "Uspekh khudomu" adalah IE Nepomnyashchikh V. P.

Oleh itu, SP Nepomnyashikh V.P. adalah pengedar iklan dari iklan yang dianggap, sebagai orang yang melakukan penempatan iklan dan penerbitan surat kabar "Kejayaan untuk Semua Orang" No. 40 (452) dari 12.10-18.10.2015.

Mahkamah mendapati bahawa iklan minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov, yang disiarkan dalam surat khabar Uspekh to Everybody, No. 40 (452) bertarikh 12.10-18.10.2015, terdiri daripada blok teks berasingan di bawah satu tajuk: Stozhilnik oleh Fedor Bykov Kehidupan dalam kegembiraan dapat dicapai ! ". Setiap blok teks memuat beban semantik, membawa beberapa informasi yang diperlukan untuk menarik perhatian pengguna iklan, membuat dan mempertahankan minat pada objek yang diiklankan.

Maklumat yang terdapat dalam blok teks mempengaruhi pengguna iklan, mendorong mereka untuk membeli minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov. Maklumat ini juga memberi kesan di kalangan pengguna iklan bahawa dengan menggunakan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "seseorang memperoleh umur panjang dan kesihatan..

Mahkamah bersetuju dengan kesimpulan OFAS mengenai UR bahawa iklan yang dimaksudkan mengandungi petunjuk mengenai sifat perubatan minuman Stozhilnik, iaitu, kesan positif terhadap penyakit. Teks iklan mengandungi pautan ke kes tertentu yang menyembuhkan orang akibat penggunaan minuman tersebut.

Oleh itu, teks iklan menimbulkan kesan bahawa objek yang diiklankan mempunyai kesan terapeutik, terutama karena iklan tersebut berisi nama-nama penyakit dan penyebutan produk secara serentak sebagai alat untuk memberi kesan pencegahan..

Perkara di atas menunjukkan niat untuk menarik perhatian pembeli terhadap produk yang diiklankan tepat sebagai cara yang mempunyai kesan pencegahan dan terapi..

Hujah-hujah pemohon bahawa iklan kontroversial tidak mengandungi petunjuk sifat perubatan, kesan positif terhadap penyakit objek iklan tersebut ditolak oleh pengadilan.

Kandungan blok teks 1-3 menimbulkan kesan bahawa Bykov memiliki pengetahuan dan kemahiran yang memungkinkannya mendiagnosis penyakit, membuat minuman dan komposisi dari ramuan ubat, menyembuhkan orang yang berpaling kepadanya, yang mendorong pengguna iklan untuk beralih ke produk yang dihasilkan oleh Resipi Bykov untuk menyembuhkan penyakit atau menjaga kesihatan.

Blok 4-9 iklan mengandungi maklumat yang diformat sebagai surat warganegara dari pelbagai bandar Rusia: LV Mankova, Chelyabinsk; Agibalova N.P., Krasnodar; Leonov A.N., Omsk; E.D. Maltsev, Biysk; Lomonosova E.G., Neftekamsk; Afanasyeva M.P., Novosibirsk. Dalam blok teks ini, warganegara melaporkan penyakit serius (penyakit mereka sendiri atau orang tersayang). Nama-nama penyakit dan gejala diserlahkan dalam jenis: "Ulser trofik", "Endarteritis", "Kakinya benar-benar dimakan oleh gangren", "Diabetes", "Kanser", "Kerana ini, gondok besar telah tumbuh", "tangan menjalani kehidupan mereka sendiri, mereka selalu gemetar "," Prostatitis "," Tekanan "," Taruhan di belakang tulang dada "," Pada 60, semua sendi sakit "," Kaki bengkak dengan sangat "," Ulser, retakan muncul di kaki "," Katarak "," Stroke "," Bedsores "," Bronkitis kronik, asma dan batuk kering "," Saya mengalami radang paru-paru dua kali setahun "," Gangrena paru-paru, suhu 40 "," Perut saya sakit "," Saraf Trigeminal ". Citizens Mankova L.V., Agibalova N.P., Leonov A.N., Maltsev E.D., Lomonosova E.G., Afanasyeva M.P. laporkan bahawa penyakit dan gejala ini dapat disembuhkan, tanpa kaedah dan penerangan mengenai rawatan. Selain itu, surat-surat ini menyebutkan minuman "Stozhilnik", yang pada masa lalu, orang sakit mengambilnya setelah sembuh.

Oleh itu, dalam blok teks iklan yang dipertimbangkan, diberikan contoh-contoh khusus untuk menyingkirkan warga dari penyakit, serta penekanan grafik mengenai nama penyakit, yang menarik perhatian pengguna iklan, menimbulkan kesan bahawa penggunaan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "memberi kesan positif terhadap perjalanan penyakit tertentu, dan juga bahawa minuman itu digunakan untuk tujuan menjaga dan memperkuat kesihatan, iaitu untuk pencegahan.

Hujah pemohon bahawa Suruhanjaya tidak menilai fakta bahawa amaran "bukan ubat" dalam iklan minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov "tidak diambil kira oleh pengadilan, kerana pengiklan dan pengedar iklan tidak dikecualikan dari kewajiban untuk mematuhi kehendak perenggan 6 Bahagian 6 Seni. 5 Pasal 5 Undang-Undang Periklanan, bahkan jika peringatan yang dimaksud ditunjukkan, karena norma yang ditentukan menetapkan larangan secara khusus pada indikasi sifat ubat-ubatan, yaitu, efek positif terhadap perjalanan penyakit, dari objek iklan, dengan pengecualian indikasi tersebut dalam iklan ubat-ubatan, layanan medis, di termasuk kaedah pencegahan, diagnosis, rawatan dan pemulihan perubatan, alat perubatan.

Iklan untuk minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov, yang terdiri daripada blok teks berasingan di bawah satu tajuk, telah dipertimbangkan secara keseluruhan oleh Suruhanjaya Udmurt OFAS Rusia. Setiap blok teks memuat beban semantik, membawa beberapa informasi yang diperlukan untuk menarik perhatian pengguna iklan, membuat dan mempertahankan minat pada objek yang diiklankan.

Semua blok teks terletak di bawah satu tajuk: "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov Kehidupan dalam kegembiraan dapat dicapai! " Maklumat yang terdapat dalam blok teks mempengaruhi pengguna iklan, mendorong mereka untuk membeli minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov. Maklumat ini juga memberi kesan di kalangan pengguna iklan bahawa dengan menggunakan minuman "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov "seseorang memperoleh umur panjang dan kesihatan..

Berdasarkan yang disebutkan di atas, pengadilan menyimpulkan bahwa iklan tersebut menimbulkan kesan bahawa objek yang diiklankan memiliki efek penyembuhan, terutama karena iklan tersebut berisi nama-nama penyakit dan penyebutan produk secara serentak sebagai alat untuk memberi kesan pencegahan.

Hujah pemohon mengenai ketiadaan teks blok 1 rujukan mengenai penyakit warganegara Pyankov tidak diambil kira oleh mahkamah.

Menurut ensiklopedia perubatan-enc.ru perubatan, ketuat adalah lesi kulit berjangkit jinak yang kelihatan seperti papule atau papilloma. Ketuat disebabkan oleh papillomavirus manusia. Oleh itu, ketuat adalah penyakit kulit. Sebagai tambahan, blok teks 1 menunjukkan bahawa V. Pyankov meminta bantuan perubatan dalam rawatan penyakit ini. Dan hanya setelah mengunjungi F. Bykov dan memenuhi arahannya, pemberian bantuan perubatan kepada V. Pyankov memberi kesan. Penyertaan blok ini dalam teks iklan bertujuan untuk meyakinkan pengguna iklan tersebut bahawa F. Bykov menolong orang yang berpaling kepadanya dengan memberikan preskripsi tertentu yang membantu menyembuhkan penyakit.

Mahkamah juga tidak memperhitungkan hujah pemohon mengenai ketiadaan sebutan dalam teks iklan mengenai kemampuan F. Bykov untuk menyembuhkan orang dari penyakit, membuat produk ubat.

Dalam blok teks 2, secara langsung ditunjukkan bahwa F. Bykov terlibat dalam praktik menyembuhkan orang - "Selepas itu, Fyodor Bykov kembali ke Ural asalnya. menjadikan orang lebih sihat ”. Juga, berdasarkan nama minuman - "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov ", kandungan blok teks: 2 -" Setiap nasihat dalam manuskrip itu tampak berharga. Kakek saya tinggal di hutan dan mengetahui sifat semua produk, berkat pengetahuan ini, minuman dari Fedor Bykov muncul ", 3 -" Mereka merawat dan menghilangkan rasa sakit dengan ramuan, dan siapa sahaja yang memahami ini tahu bagaimana mencampurkannya ", dalam hubungan ini, komisen itu sampai pada kesimpulan bahawa F. Bykov membuat minuman (termasuk "Stozhilnik") dari produk, khasiatnya, termasuk ubat-ubatan, yang dia tahu dan gunakan.

Istilah "perubatan tradisional" dapat digunakan dalam arti ubat alternatif, yang merangkumi pengetahuan tentang penyakit, kaedah dan cara rawatan yang diturunkan dari generasi ke generasi, serta nama kolektif untuk kaedah yang mengaku dapat merawat (atau mencegah) penyakit, keberkesanan dan keselamatannya belum terbukti secara saintifik. Petunjuk rawatan herba (ubat herba), pengeluaran minuman dan ramuan oleh F. Bykov, adalah petunjuk kaedah rawatan dan pencegahan penyakit, berbeza dengan ubat tradisional "rasmi".

Juga dalam perenggan keempat blok teks 3 ditunjukkan bahawa F. Bykov memberi orang minum "Stozhilnik" "dengan petunjuk bagaimana dan kapan harus diambil." F.Bykov didekati "dari Moscow dan dari selatan", dan pihak berkuasa "sendiri bukan saja secara diam-diam datang, tetapi juga membawa saudara mereka. Kelemahan sama dengan semua orang. " Menurut Kamus Penjelasan Ozhegov, kelemahan adalah kelemahan, penyakit. Dari perenggan ini, kita dapat menyimpulkan bahawa orang berpaling kepada F. Bykov sekiranya sakit. Fakta meminta pertolongan daripada orang yang berstatus sosial tinggi - yang "berkuasa" dan saudara-mara mereka - juga mempengaruhi pengguna iklan, memperkuat kewibawaan Bykov sebagai penyembuh rakyat yang dapat memberikan bantuan. Sebagai tambahan, petunjuk mengenai syarat-syarat tertentu untuk penggunaan minuman Stozhilnik - "dengan petunjuk bagaimana dan kapan harus diambil" - menimbulkan kesan tujuan khas minuman, dan bukannya menghilangkan dahaga, seperti yang ditunjukkan oleh Penggugat. Kesimpulan ini juga disahkan oleh kehadiran dalam iklan kursus penggunaan minuman yang disyorkan - 2-4 pcs..

Teks blok 3 iklan yang dipertimbangkan mengandungi petunjuk kaedah unik untuk mendiagnosis penyakit oleh F. Bykov: “Dia membawa saya satu demi satu pesakit untuk pemeriksaan. "Yang ini mempunyai hati yang bengkak," kata saya. Lain: "Jantung berdebar-debar seperti ekor kelinci." Pada yang ketiga: "Caecum sudah membusuk." Keempat: "Hernia pecah." Kelima: "Sihat, maaf memberinya tempat tidur di hospital." Para doktor saling memandang dengan terkejut. "," Saya menghampirinya, menyentuhnya - Muscovite berpakaian dengan bergaya: “Dan di sini anda - tepat lima puluh tiga. Dan ginjal sudah usang, dan usus meracuni diri, dan kaki anda bengkak, tidak lama dan sebelum bisul basah. ". Pemohon menunjukkan bahawa blok teks ini tidak mengandungi penilaian pernyataan Bykov mengenai "penglihatan" penyakitnya.

Oleh itu, tujuan meletakkan blok teks ini adalah untuk mewujudkan kesan di kalangan pengguna iklan bahawa F.Bykov melakukan aktiviti untuk mendiagnosis dan menyembuhkan orang, mengetahui sifat-sifat ramuan dan produk, dan menerapkan pengetahuan ini untuk merawat penyakit..

Semua blok teks terletak di bawah satu tajuk: "Stozhilnik" oleh Fedor Bykov Kehidupan dalam kegembiraan dapat dicapai! " Maklumat yang terdapat dalam blok teks mempengaruhi pengguna iklan, mendorong mereka untuk membeli minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov ", kerana maklumat ini memberi kesan kepada pengguna iklan bahawa dengan menggunakan minuman Stozhilnik oleh Fedor Bykov" seseorang memperoleh umur panjang dan kesihatan.

Berdasarkan yang disebutkan di atas, pengadilan menyimpulkan bahawa keputusan OFAS pada UR bertarikh 20 Februari 2016 No..

Pemohon tidak memberikan alasan undang-undang untuk tidak sahnya keputusan yang dipertikaikan, pelanggaran hak dan kepentingan sah oleh defendan, dan tidak memberikan bukti yang dapat diterima untuk membuktikan hujah di atas.

Dalam keadaan di atas, tidak ada alasan undang-undang untuk menyatakan tidak sah dan membatalkan keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan untuk Republik Udmurt bertarikh 20 Februari 2016 No. 404-03 / 2015-185Р, tuntutan pemohon tidak boleh dipuaskan.

Dalam memenuhi syarat yang dinyatakan untuk menyatakan tidak sah keputusan Pejabat Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan di Republik Udmurt, Izhevsk bertarikh 20 Februari 2016 No. TG04-03 / 2015-185R dari segi perenggan 1, 3, 5, 7 yang dikeluarkan terhadap pengusaha individu Viktor Pavlovich Nepomnyashchikh Izhevsk untuk menolak.

Keputusan tersebut dapat diajukan banding melalui proses banding di Mahkamah Rayuan Timbang Tara Ketujuh Belas dalam waktu sebulan dari tanggal penerimaannya (produksi sepenuhnya) melalui Mahkamah Timbang Tara Republik Udmurt.