Makanan tambahan yang dinamakan selamat untuk kesihatan

Tidak semua makanan tambahan berbahaya kepada tubuh. Sebilangannya benar-benar berbahaya dari sudut pandang memprovokasi penyakit onkologi, yang lain mampu menyebabkan sedikit kerosakan sistem pencernaan, memuatkan buah pinggang dan hati dengan jumlah kerja tambahan, menyebabkan reaksi alergi, tetapi, untungnya, terdapat sejumlah bahan tambahan yang tidak memberi kesan berbahaya pada tubuh, dan malah bahagian yang lebih kecil dapat digunakan walaupun oleh anak kecil. Kami akan memberitahu anda mengenai bahan tambahan makanan E yang selamat untuk makanan bayi dalam artikel ini..

Kami menyediakan senarai makanan tambahan yang tidak berbahaya dan bermanfaat. Walau bagaimanapun, walaupun pakar pediatrik mereka tidak mengesyorkan penggunaan yang kerap untuk kanak-kanak prasekolah.

E140-141 - komponen klorofil tumbuhan, yang memberikan warna hijau kepada tanaman, dan sebatiannya dengan tembaga.

E160 adalah sebatian yang berperilaku seperti vitamin A dalam badan. E160 adalah pewarna semula jadi yang diperoleh daripada wortel, tanaman tropis, alga dan minyak sawit.

E161 - lutein, malah berguna untuk organ penglihatan.

E163 adalah pewarna yang diperoleh secara semula jadi dari kulit anggur merah, currant, chokeberry, dll..

E260 adalah cuka yang diperoleh daripada penapaian produk semula jadi.

E270 - Asid laktik.

E290 - karbon dioksida, yang terdapat dalam minuman berkarbonat.

E296 adalah asid malik, ia dianggap sebagai bahan yang tidak berbahaya, tetapi lebih baik bagi kanak-kanak untuk tidak sering menggunakannya.

E300-302 - asid askorbik, iaitu vitamin C berguna untuk imuniti.

Е306–309 - vitamin E. Cukup diperlukan untuk tubuh anak. Boleh berasal dari semula jadi atau sintetik.

E330 - Asid sitrik.

E375 juga merupakan vitamin, yang juga disebut PP, B3 atau asam nikotinik.

E338, E450 adalah sebatian fosforus, menguatkan tulang dan gigi, tidak berbahaya bagi organ lain.

E440 adalah makanan tambahan yang bukan sahaja tidak mendatangkan bahaya, malah berguna. Bahan ini, diperoleh dari buah-buahan semula jadi (di negara kita, terutama dari epal), dengan konsistensi seperti jeli, yang mampu mengumpulkan dan mengeluarkan bahan berbahaya dan tidak perlu dari usus..

E500 - baking soda biasa.

E641-642 - asid amino yang diperlukan untuk sistem imun dan otot.

E916-917 - sebatian kalsium dan yodium, kedua-dua elemen itu diperlukan untuk tubuh. Ia digunakan untuk pengayaan buatan produk dengan yodium.

E967 adalah pemanis birch, ditambah dengan gula-gula getah dan penyegar mulut. Tidak seperti gula, ia tidak menyumbang kepada perkembangan karies.

Makanan tambahan dalam makanan bayi

Asid sitrik (E330) membantu produk disimpan lebih lama, tidak memusnahkan vitamin yang dikandungnya, praktikal tidak menyebabkan alahan.

Lecithin. Ia adalah bahan yang diperlukan untuk otak dan saraf tunjang bayi. Lecithin bertanggungjawab untuk proses berfikir dan ingatan, diperlukan untuk penyerapan vitamin larut lemak yang lebih baik, membantu tubuh menghasilkan tenaga, yang sangat penting bagi anak-anak yang bergerak. Dan jangan bimbang jika bungkusan mengatakan itu kedelai: lecithin berasaskan tumbuhan telah terbukti lebih berkesan.

Asam lemon. Ia ditambahkan pada makanan bayi sebagai pengawet. Mempunyai kelebihan - sangat jarang menyebabkan alahan. Asid sitrik meningkatkan jangka hayat produk, mencegah pemusnahan vitamin, pemecahan lemak. Oleh itu, bubur pisang di dalam balang tidak berubah menjadi hitam, tetapi mempunyai warna cahaya yang menyenangkan.

Kanji. Selalunya, pati jagung dan beras hypoallergenic digunakan dalam penyediaan puri daging untuk mengelakkan pencegahan pencemaran. Penambahan pati ke dalam puri buah-buahan dan sayur-sayuran memberi mereka konsistensi yang diinginkan, di mana hidangan lebih mudah dipegang pada sudu, sementara pati mendorong pencernaan buah yang lebih baik. Sebaiknya masukkan kentang tumbuk dengan kandungan pati tidak lebih awal dari usia enam bulan.

Pada nota! Warna merah yang digunakan dalam yoghurt dibuat dari serangga.

Senarai bahan tambahan makanan E yang tidak membahayakan badan

E100 - pewarna kuning-oren dari kunyit atau safron, beberapa sumber memberikan maklumat mengenai kesan baiknya pada tubuh.

E162 - pewarna bit merah semula jadi.

E170 - adalah sumber kalsium, kerana kapur.

E297 - asid fumarat.

E326 - garam asid laktik, yang biasanya terdapat dalam keju yang diproses.

E406 - agar-agar yang diperoleh dari rumput laut, tanpanya mustahil untuk membayangkan penyediaan marmalade.

E410-411 - Pemekat yang berasal dari karbohidrat dan oat.

E420 - sorbitol itu sendiri atau sirapnya.

E900–903 - lilin digunakan untuk memproses buah, yang meningkatkan jangka hayatnya. Ia tidak berbahaya dan tidak masuk ke dalam badan, jika buah-buahan dan sayur-sayuran dibasuh dengan berus di bawah air suam, kupas dari mereka.

E905b, c - Lilin vaselin dan parafin juga digunakan untuk memproses sayur-sayuran dan buah-buahan.

E958 - diperoleh dari akar licorice.

E960 - bahan asal semula jadi - stevioside, yang diperoleh dari ramuan.

Bahan tambahan makanan E selamat untuk manusia.

Terdapat banyak suplemen E dan kebanyakannya tidak berguna, dan sebahagian daripadanya membahayakan tubuh dengan satu atau lain cara. Tetapi ada yang tidak hanya membahayakan, tetapi juga berguna. Sebilangan makanan tambahan E yang selamat malah diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak..

Senarai bahan tambahan makanan yang tidak berbahaya E.

Berikut adalah senarai semua makanan tambahan yang selamat dan sihat E. Tetapi, walaupun demikian, anak-anak mereka tidak digalakkan menggunakannya..

 • E101 adalah vitamin B2.
 • E140-141 adalah klorofil (komponen tumbuhan) dan sebatiannya dengan tembaga. Memberi tanaman warna hijau.
 • E160 adalah sebatian yang berperilaku seperti vitamin A dalam tubuh manusia.
 • E160 adalah pewarna semula jadi yang diekstrak dari wortel, tanaman tropika, alga, minyak sawit.
 • E161 adalah lutein, tidak banyak memberi manfaat kepada organ penglihatan.
 • E163 adalah pewarna yang diperoleh secara semula jadi dari kulit anggur merah, currant, chokeberry dan beri lain yang serupa..
 • E260 adalah cuka, yang merupakan produk penapaian produk semula jadi.
 • E270 adalah asid laktik.
 • E290 adalah CO2, ia ditambah ke dalam soda.
 • E296 adalah asid malik, termasuk dalam kategori bahan tambahan yang tidak berbahaya, tetapi lebih baik bagi kanak-kanak untuk tidak sering menggunakannya.
 • E300-302 adalah asid askorbik - vitamin C.
 • E306–309 adalah vitamin E - vitamin yang sangat penting bagi organisma yang sedang tumbuh. Terdapat semula jadi dan sintetik.
 • E322 adalah lesitin.
 • E330 adalah asid sitrik.
 • E375 adalah asid nikotinat (PP, B3) - vitamin.
 • E338, E450 adalah sebatian fosforus, berguna untuk kerangka dan gigi. Tidak membahayakan badan.
 • E440 adalah makanan tambahan yang berguna. Ia diperoleh dari buah-buahan semula jadi (biasanya kita memilikinya dari epal), mempunyai struktur agar-agar yang mengumpulkan dan membuang bahan berbahaya dan tidak perlu dari usus..
 • E500 adalah baking soda.
 • E641–642 adalah asid amino yang penting untuk sistem imun dan otot.
 • E916-917 adalah sebatian kalsium dan yodium - yang diperlukan oleh badan. Digunakan untuk menjenuhkan makanan secara artifisial dengan yodium.
 • E967 adalah pemanis birch. Tambahkan ke penyegar permen karet dan mulut. Tidak menyebabkan kerosakan gigi.

Makanan tambahan dalam makanan bayi.

Makanan tambahan - lesitin. Lecithin diperlukan untuk perkembangan otak dan saraf tunjang anak, bertanggungjawab untuk proses pemikiran dan ingatan, dan mendorong penyerapan vitamin larut lemak yang lebih baik. Di samping itu, lesitin membantu tubuh menghasilkan tenaga yang sangat diperlukan oleh kanak-kanak..

Para saintis telah membuktikan bahawa lesitin tumbuhan lebih berguna daripada semula jadi, jadi lesitin soya lebih baik.

Makanan tambahan - asid sitrik. Asid sitrik dimasukkan ke dalam makanan bayi sebagai pengawet, sementara hampir tidak menyebabkan alergi. Asid sitrik meningkatkan jangka hayat, mencegah vitamin daripada musnah dan lemak daripada kerosakan.

Makanan tambahan - kanji. Pati jagung dan beras hipoalergenik digunakan terutamanya untuk penyediaan puri daging untuk mengelakkan pencabutannya. Kanji membolehkan anda mengekalkan konsistensi puri dalam keadaan yang diingini apabila melekat pada sudu. Selain itu, pati membantu penghadaman buah dengan lebih baik. Pati yang mengandungi pati disarankan untuk kanak-kanak berumur lebih dari enam bulan.

Nota! Pewarna merah dalam yoghurt dibuat dari serangga..

Bahan tambahan E yang berguna dan berbahaya - jadual dengan penyahkodan

Pengeluaran makanan dan perdagangan rentas sempadan memerlukan sistematisasi bahan yang digunakan dalam proses pembuatan. Untuk memisahkan bahan tambahan makanan berbahaya daripada yang neutral dan bermanfaat, perlu mengkaji sifatnya..

Ciri umum bahan tambahan E

Bahan tambahan makanan dikelaskan mengikut sifatnya:

 • e100-182 ditambahkan untuk mewarnai campuran;
 • e200-299 digunakan untuk mengekalkan kesegaran produk;
 • e300-399 - antioksidan;
 • e400-499 - pengemulsi;
 • e500-599 - digunakan untuk membetulkan keasidan;
 • e600-699 meningkatkan rasa atau bau;
 • e700-899 - nilai ganti;
 • e900 - bahan dengan sifat individu (sebagai contoh, e950 adalah pemanis).

Juga, bahan tambahan makanan dikelaskan mengikut kesannya pada manusia:

 • berguna;
 • tidak berbahaya atau berkecuali;
 • bahan berbahaya.

Kesan bahan E makanan pada badan

Bahan tambahan makanan selalu digunakan dalam makanan. Di rumah, orang menggunakan cuka, asid sitrik, soda, dll. Dalam pengeluaran perindustrian, juga diperlukan untuk meningkatkan sifat produk akhir. Sebagai contoh, pengawet E membolehkan anda menyimpan makanan segar beberapa kali lebih lama daripada yang mungkin secara semula jadi..

Untuk mengetahui segala-galanya mengenai suplemen E, saintis melakukan banyak ujian. Bahan selamat dibenarkan untuk digunakan.

Bahan tambahan makanan berbahaya boleh menyebabkan tumor, penyakit kronik, dan kerosakan pada organ dalaman. Mereka dilarang untuk digunakan..

Jadual-katalog bahan tambahan makanan yang paling biasa digunakan

Jadual E yang lengkap terlalu besar. Senarai itu merangkumi ribuan nama bahan. Oleh itu, berikut adalah keterangan mengenai bahan yang paling biasa dalam industri makanan..

Makanan tambahan yang sihat

Nama tambahan dalam senarai "e"PeneranganMenggunakanKesan pada tubuh manusia
e100Makanan tambahan yang dibuat dari kunyit dan tanaman lain dari keluarga halia.Curcumin digunakan untuk mewarnai tanaman dan produk haiwan. Digunakan dalam beberapa makanan tambahan.Para penyelidik menunjukkan bahawa kurkumin tidak mempunyai kesan yang signifikan pada manusia. Pada kepekatan tertentu, ia menyebabkan kematian sel barah tanpa mempengaruhi tisu sihat secara negatif.
e129Pewarna yang diperbuat daripada tar arang batu.Memberi makanan dengan warna merah.Kajian dalam pelangi menunjukkan bahawa penggunaan e129 mengurangkan risiko barah perut sebanyak 40%.
e296Asid malonik atau malik. Ia diperoleh secara sintetik semasa reaksi pengurangan asid tartarik.e296 digunakan untuk meningkatkan rasa. Terdapat dalam gula-gula dan produk gula-gula lain yang menggunakan perisa tiruan.e296 tidak berbahaya bagi badan. Asid malik meningkatkan nada badan.

e306Campuran tokoferol. Disintesis dari bahan tanaman.Antioksidan, mencegah pengoksidaan bahan tertentu, seperti vitamin A. Digunakan dalam pencuci mulut, pai daging, produk tenusu.e306 mengikat radikal bebas di dalam badan, mencegahnya berinteraksi dengan tisu sel. Akibatnya, risiko penyakit onkologi berkurang, imuniti meningkat..e401Garam natrium asid alginik.e401 digunakan sebagai penstabil dan pemekat dalam sos, jeli, jem dan campuran lain. Formulasi mengekalkan keseragaman dan kelikatan.Tidak ada kesan berbahaya dari bahan tambahan e401 pada manusia. Dalam dos yang tinggi, ia dapat mengikat radionuklida dan logam berat, mengeluarkannya dari badan.e407Carrageenan. Diperbuat dari alga merah. Pemekat.Bahan membentuk gel. Dalam pengeluaran ais krim, produk tenusu, gula-gula, carrageenan membantu menjadikan jisim homogen.Ia mempunyai sedikit kesan antivirus, antikoagulan. Melegakan simptom ulser perut.e414Arab gusi. Resin pokok akasia yang dirawat.Ia digunakan dalam pembuatan biskut, gula-gula, minuman ringan, pastil, pembekuan untuk mencegah pembentukan ketulan, busa, gula.Aditif E414 tidak menyebabkan reaksi alahan, menghilangkan logam berat dari badan.

Bahan tambahan makanan yang tidak berbahaya dan neutral

Banyak bahan yang digunakan dalam industri makanan tidak memberi kesan negatif yang ketara. Yang biasa digunakan ditunjukkan dalam jadual aditif makanan berikut.

Nama tambahPeneranganMenggunakanKesan pada tubuh manusia
e 104Pewarna sintetik kuning.e 104 ditambahkan ke minuman, gula-gula, bahan makanan dan produk lain untuk pewarna.Pada tahun 2007, penyelidik di Britain mendapati bahawa penggunaan pewarna ini boleh menyebabkan hiperaktif pada kanak-kanak. Kemudian, asas bukti kesan e 104 terhadap tingkah laku didapati lemah..
e120Carmine. Dicipta dari Cossack Beetles.Dalam industri makanan, ia digunakan untuk mewarnai warna merah. Biasanya dalam sosej dan sosej.Tidak ada reaksi positif atau negatif badan terhadap bahan ini.
e133Pewarna yang diperolehi dari tar arang batu.Bahan yang digabungkan dengan sebatian lain memberikan warna hijau kepada minuman, ais krim, pencuci mulut.Tambahan E133 Boleh Menyebabkan Tindak Balas Alergi Pada Orang Dengan Intoleransi Aspirin.
e150aWarna gula. Pengemulsi, diperoleh dengan pemanasan dan penguraian gula.Pengemulsi dan pewarna coklat. Digunakan dalam pembuatan minuman beralkohol, pencuci mulut.E150a benar-benar selamat untuk kesihatan. Dengan penggunaan produk yang berlebihan dengannya, gangguan gastrousus mungkin terjadi.
e160Karotena Berasal dari Carrot, Jagung, Kelapa Sawit.Pewarna kuning-oren. Biasanya ditambahkan ke produk tenusu (keju, yogurt, dll.), Mayonis, roti bakar.Bahan tersebut tidak memberi kesan berbahaya kepada tubuh dalam dos yang digunakan untuk mewarnai makanan. Dalam kepekatan tinggi, ia digunakan dalam perubatan untuk rawatan penyakit organ penglihatan.
e262Garam natrium asid asetik. Boleh didapati di rumah dengan memadamkan soda dengan cuka.Pengawet. Menghalang pertumbuhan bakteria.

Alergen kuat yang boleh mengganggu fungsi buah pinggang. Bahan tersebut adalah sebahagian daripada sitoplasma sel, jadi reaksi aktif berlaku pada sebilangan kecil orang.
e316Natrium isoascorbate. Diperbuat dari bit, jagung, tebu.Antioksidan. Melindungi produk daging dan ikan dari pengoksidaan dan perubahan warna. Digunakan dalam pembuatan roti dan gula-gula.Menurut e 316, ditunjukkan bahawa tubuh orang yang sihat bertoleransi secara neutral.
e321Ionol. Diperolehi oleh tindak balas paracresol dengan isobutilena.Ditambahkan sebagai antioksidan untuk bijirin, muesli, granola, minyak dan makanan lain untuk mengurangkan kadar pengoksidaan diri zat.Beberapa negara telah mengiktiraf suplemen e321 sebagai karsinogenik, tetapi belum ada bukti yang tepat.
e331Makanan tambahan diperoleh melalui interaksi asid sitrik dan garam natrium. Nama Teknikal - Petikan Natrium.Antioksidan dengan rasa masam. Ia ditambahkan pada minuman, pastil, souffle dan produk lain untuk melambatkan proses pengoksidaan diri.Sebatian kimia terbentuk secara semula jadi di dalam badan mana-mana orang. Tidak menyebabkan alahan, reaksi negatif yang lain.
e 341Kalsium fosfat. Diperolehi oleh interaksi asid fosforik dan susu limau.Penstabil, pengatur keasidan, penyekat warna. Ditambah dengan pengeluaran produk roti, minuman, bijirin sarapan pagi, susu tepung, dll..Aditif tersebut tidak termasuk dalam senarai larangan di negara-negara Rusia dan EU. Tidak memberi kesan positif atau negatif kepada seseorang.
e470Kumpulan bahan: magnesium, kalsium, garam ammonium oleik, palmitik, myristik dan asid stearik.Penstabil dan pengemulsi. Menghalang penggumpalan dan kek. E470 digunakan dalam pengeluaran sup tepung, gula tepung, dll..Bahan tambahan E470 tidak mempunyai sifat berbahaya bagi manusia.
e471Makanan tambahan terbentuk apabila lemak dipecah.Sebatian tersebut dapat menggantikan lemak haiwan dalam mayonis, marjerin, ais krim, yogurt, dll..Bahannya adalah neutral. Komposisi kimia hampir dengan lemak haiwan, oleh itu ia diproses oleh badan tanpa akibat.
e472Kod tersebut menunjukkan sekumpulan ester asid lemak.Pengemulsi dan pemekat. Bahan tambahan digunakan untuk membuat coklat, sosej, sos, biskut, dll..Tidak ada data yang disahkan mengenai sifat berbahaya atau bermanfaat dari e472.
e474eEster gliserin bercampur.e474e digunakan untuk membuat plastik doh. Digunakan dalam penyediaan produk roti, dalam pengeluaran pasta, dll..Aditif e474e selamat, dibenarkan di banyak negara di dunia.
e 475Poligliserida, diperoleh dengan sintesis gliserol dengan asid karboksilik alifatik.Pengemulsi dan penstabil. Meningkatkan kelikatan produk. Terdapat dalam pencuci mulut dan gula-gula.Banyak kajian telah dijalankan pada e 475. Tidak mendatangkan faedah atau keburukan kepada manusia.
e476Tanam Lecithin.Pengemulsi, digunakan dalam penyediaan coklat dan gula-gula lain.Tidak berbahaya.
e503Dibentuk semasa pemanasan ammonium klorida dan tindak balasnya dengan air dan karbon dioksida.Pengemulsi. e503 digunakan dalam kuki, kek dan produk lain.e503 hanya boleh berbahaya dalam keadaan awal. Tidak membahayakan seseorang dalam makanan.
e635Natrium 5-ribonukleotida.Bahan tambahan E635 meningkatkan rasa dan bau. Ditambah dengan kerepek, crouton dan makanan ringan lain.Bahaya penambahan e635 pada manusia belum dapat diketahui.
e1414Ini adalah pengental yang diperoleh dari biji-bijian, mentol, biji dan batang tanaman. Kanji yang diubah suai.Aditif E1414 digunakan untuk pengetinan ikan, makanan bayi, yogurt dan produk lain sebagai pemekat dan penstabil konsistensi.Bahan e1414 hanya sebahagiannya diserap oleh tubuh, kepekatan berbahaya bagi manusia belum dapat ditentukan. Kesan yang serupa hanya mungkin berlaku dengan reaksi alahan individu..
e1442Kanji yang diubah suai.Pengemulsi yang digunakan dalam penyediaan produk tenusu.Bahaya e 1442 tidak disahkan.
e1450Ester pati dan garam natrium asid oktenil suksinat.Memberi keseragaman pada produk. Ditambah dengan minuman, keju, sos, dll..e1450 diproses oleh badan tanpa akibat.
e551Silika.Digunakan dalam produk serbuk dan campuran kering sebagai agen anti-caking.Tidak hadir.

Bahan tambahan makanan yang berbahaya

Bahan tambahan berbahaya, yang kesan negatifnya terhadap manusia telah disahkan, dilarang digunakan. Jadual ini mengandungi bahan tambahan makanan, yang kesan negatifnya akhirnya tidak dapat disahkan..

Nama tambahPeneranganMenggunakanKesan pada tubuh manusia
e250Bahan tambahan diperoleh dari

Secara komposisi ia adalah natrium nitrit.

Terdapat dalam produk daging. Pengawet, mempromosikan penetapan warna.Dalam dos yang besar, ia menyebabkan penurunan nada otot, menyumbang kepada perkembangan COPD dan penyakit onkologi.
e466Karboksimetil selulosa.Pemekat. Digunakan dalam pembuatan ais krim, produk curd, pencuci mulut, jeli.Sejumlah kajian pada e 466 menunjukkan bahawa bahan tersebut meningkatkan kadar kolesterol dalam darah, dapat menyebabkan perkembangan tumor pada haiwan. Tidak ada data yang tepat mengenai pendedahan manusia.
e492Sorbitan tristearat. Berasal dari produk haiwan.Stabilizer e492 ditambahkan pada susu, krim, isi gula-gula, gula-gula getah, dll..Sekiranya dos 25 mg per kg berat badan terlampaui, kelambatan pertumbuhan, pembesaran hati adalah mungkin.
e 627Disodium guanylate.Pengawet, digunakan dalam sosej, sayur-sayuran dalam tin, kerepek, dll..Tidak disyorkan untuk pesakit asma, kanak-kanak di bawah 12 tahun dan pesakit dengan gout.
e1520Propilena glikol (alkohol).E1520 digunakan untuk membekukan buah beri dan daging sebagai bahan pendingin.Boleh menyebabkan dermatitis dalam jumlah besar, toksik pada sistem saraf dan imun.

Bahan tambahan yang paling berbahaya dilarang oleh undang-undang untuk digunakan dalam penyediaan makanan. Mustahil untuk bertemu barang dengan mereka secara percuma.

Bahan tambahan makanan yang berbahaya mempengaruhi tubuh hanya dengan penggunaan yang berpanjangan dalam kuantiti yang banyak. Hasil penyelidikan adalah mengenai peningkatan risiko penyakit tertentu, bukan petunjuk bahawa bahan tambahan makanan tersebut pasti membawa kepada penyakit tertentu..

Tidak mungkin mengetahui semua perkara mengenai E. Seseorang yang tidak mempunyai kontraindikasi untuk penggunaan bahan tertentu tidak perlu mengkaji komposisi kimia setiap produk dengan teliti.

Warganegara, yang ingin mengecualikan aditif berbahaya dari diet, melupakan faktor lain yang memberi kesan negatif kepada kesihatan: merokok, pengambilan alkohol, tekanan, kurang tidur, dll..

Apa mitos mengenai suplemen E yang disangkal di Roskachestvo?

Pengilang menggunakan bahan tambahan makanan untuk memanjangkan jangka hayat produk, untuk memberikan penampilan yang lebih menyelerakan atau tekstur yang menyenangkan. Walau bagaimanapun, stereotaip telah terbentuk di kalangan pengguna: jika terdapat "E" dalam komposisi, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan produk. Pakar Roskachestvo Vladimir Bessonov, Calon Sains Kimia, Doktor Sains Biologi, memberitahu apa yang tersembunyi di sebalik kod aditif makanan dan apakah ia benar-benar perlu ditakuti.

Mengapa bahan tambahan makanan disebut "E" dan apa maksud nombor?

Huruf "E" dalam kod aditif makanan diambil dari kata "Eropah" (bahasa Inggeris "Eropah"), sejak sistem pengenalan digital aditif dibuat di negara-negara Komuniti Eropah pada tahun 1953. Juga, "E" dapat muncul kerana kata-kata "essbar" dan "edible", yang masing-masing diterjemahkan dari bahasa Jerman dan Inggeris, bermaksud "dimakan". Indeks tiga digit yang diberikan untuk setiap suplemen menunjukkan bahawa ia telah lulus ujian kualiti dan keselamatan, jelas pakar. Namun, untuk menggunakan atau tidak, setiap orang memutuskan untuk dirinya sendiri.

Dengan nombor dalam nama bahan tambahan, anda dapat menentukan kategori mana ia termasuk:

 • E100-E199 - pewarna makanan;
 • E200-E299 - pengawet (meningkatkan jangka hayat produk);
 • E300-E399 - antioksidan (melambatkan proses oksidatif);
 • Stabil400-Е499 - penstabil (berikan produk bentuk dan tekstur yang diinginkan);
 • E500-E599 - pengemulsi (berikan produk yang konsisten yang diinginkan);
 • E600-E699 - penambah rasa dan aroma;
 • E700-E899 - nombor ini disediakan untuk maklumat lain yang mungkin.

Adakah semua suplemen E benar-benar kimia padat??

Sebenarnya, orang telah lama menggunakan bahan tambahan makanan: garam dan gula adalah pengawet yang terkenal, jus bit dan wortel adalah pewarna. Walau bagaimanapun, dengan pengenalan kodifikasi, banyak bahan yang sudah biasa mulai ditentukan dalam komposisi dengan indeks khas. Oleh itu, di bawah sebutan E440 adalah pektin epal (bahan semula jadi yang terdapat dalam epal dan menjadikan buah tetap teguh), dan di bawah E330 - asid sitrik. Pelbagai produk terkenal mempunyai sebutan tersendiri dalam kodifikasi:

 • E260 - asid asetik (pengatur keasidan);
 • E500 - garam natrium asid karbonik (digunakan sebagai serbuk penaik);
 • E210 - asid benzoat, terdapat dalam epal dan cranberry (pengawet);
 • E440 - pektin (pemekat);
 • E100 - kurkumin (pewarna kuning);
 • E162 - Betanin (pewarna bit);
 • E150 - warna gula (pewarna dari gula terbakar);
 • E163 - Anthocyanins (pewarna dari kulit anggur).

Tanpa disedari, sebilangan pengguna percaya bahawa semua E berbahaya kepada manusia. Betul, mana-mana makanan tambahan boleh membahayakan jika dimakan dalam jumlah besar, pakar menjelaskan. Walau bagaimanapun, seseorang akan jatuh sakit kerana makan makanan sihat yang berlebihan. "Anda boleh meregangkan badan dengan sebarang produk berguna, contohnya epal, memakannya tanpa ukuran," - kata Bessonov.

Lebih-lebih lagi, beberapa produk menggunakan bahan tambahan makanan untuk keselamatan. Sebagai contoh, dalam pengeluaran sosej, pengawet natrium nitrit (E250) sering digunakan. Dengan pertolongannya, warnanya tetap, dan ia juga mempunyai sifat antibakteria.

Adakah monosodium glutamat benar-benar berbahaya??

Juga dipercayai secara meluas bahawa pengeluar menyalahgunakan penggunaan monosodium glutamat (E621) untuk menjadikan produk lebih menyelerakan dan menarik. Walau bagaimanapun, pakar Roskachestvo percaya bahawa khabar angin mengenai bahaya penambah rasa ini dibesar-besarkan..

Monosodium glutamat diperoleh dengan melarutkan asid glutamat. Sebaliknya, asid ini adalah salah satu daripada 20 asid amino yang terdapat dalam protein. Maksudnya, jejak monosodium glutamat dapat dijumpai di mana-mana produk protein - baik di mana ia ditambahkan khas dan di mana ia tidak ditambahkan..

E621 mempengaruhi selera, dan produk dengan bahan tambahan seperti itu akan terasa lebih enak. Agar kesan negatif suplemen muncul, anda perlu makan dos yang meningkat setiap hari: lebih daripada 10 g penambah rasa per 1 kg berat badan. Maksudnya, orang dewasa memerlukan sekitar 700 g makanan tambahan kering tulen..

Bahan tambahan apa yang dilarang di Rusia?

Pada beberapa masa, beberapa bahan tambahan telah dilarang di Rusia. Namun, seperti yang dicatat oleh pakar, walaupun dengan mereka, semuanya mungkin tidak menakutkan seperti yang dilihat pada pandangan pertama. "Untuk menyatakan suplemen dengan indeks 'E' tidak sah, sudah cukup untuk mengesyaki bahawa suplemen tersebut berpotensi membahayakan kesihatan manusia. Keraguan sedikit pun ditafsirkan sebagai larangan, ”jelas Bessonov. Pada masa yang sama, pengenalan aditif makanan ke dalam senarai yang dibenarkan adalah proses yang sukar dan panjang..

Bahan tambahan makanan berikut dilarang di wilayah Rusia hari ini:

 • E103 - alkana (pewarna);
 • E121 - sitrus merah 2 (pewarna);
 • E123 - amaranth merah (pewarna);
 • E128 - merah 2G (pewarna);
 • E216 - propil ester, para-hydroxybenzoic acid, kumpulan paraben (pengawet);
 • E217 - garam natrium asid para-hidroksibenzoik propil ester (pengawet);
 • E240 - formaldehid (pengawet).

Telah terbukti bahawa bahan tambahan ini boleh membahayakan tubuh, oleh itu, importnya ke wilayah Persekutuan Rusia, serta penjualan barang dengan penambahannya dilarang..

Roskachestvo mengingatkan bahan tambahan makanan yang selamat

MOSCOW, 18 Mei. / TASS /. Roskachestvo menasihati pengguna agar tidak takut dengan bahan tambahan makanan yang dibenarkan, tetapi mengambil pendekatan yang seimbang untuk membuat keputusan mengenai penggunaannya. Ini dinyatakan dalam mesej organisasi.

"Bahan tambahan yang dibenarkan tidak boleh membimbangkan pembeli, tetapi setiap orang memutuskan penggunaannya untuk dirinya sendiri," kata mesej itu..

Seperti yang diingatkan oleh Roskachestvo, menurut klasifikasi bahan tambahan makanan, E100-E199 adalah pewarna makanan, E200-E299 adalah pengawet yang membantu memelihara produk dan meningkatkan jangka hayat, E300-E399 adalah antioksidan yang melambatkan proses pengoksidaan, E400-E499 adalah penstabil (berikan produk dan bentuk yang diinginkan), E500-E599 - pengemulsi (berikan produk yang konsisten yang diinginkan), E600-E699 - bertanggung jawab untuk meningkatkan rasa dan aroma, E700-E899 adalah nombor yang disediakan untuk maklumat lain yang mungkin.

Indeks E tiga digit yang diberikan pada bahan tambahan menunjukkan bahawa ia telah diuji untuk kualiti dan keselamatan. Indeks E, seperti yang dikatakan oleh pakar, digunakan untuk banyak produk terkenal: contohnya, pektin epal - E440, asid sitrik - E330, asid askorbik - E300, dan sebagainya..

"Mana-mana aditif yang disenaraikan benar-benar berbahaya bagi kesihatan jika dimakan dalam jumlah besar dalam bentuknya yang murni, tetapi ini bertentangan dengan akal sehat. Selain itu, mengikuti logik ini, anda boleh meregangkan badan dengan sebarang produk berguna, misalnya, epal, dengan memakannya tanpa ukuran," - dijelaskan dalam Roskachestvo. Seperti yang dijelaskan oleh para pakar, dalam sejumlah produk penggunaan beberapa bahan tambahan dibenarkan untuk alasan keselamatan. Sebagai contoh, pengawet natrium nitrit E250 yang terkenal paling sering digunakan dalam pengeluaran produk daging dimasak, tidak dimasak, asap asap dan daging kering, kerana ia adalah penyekat warna sosej, dan juga mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria dan melindungi produk dari bakteria botulisme.

Contoh lain ialah asid benzoat, yang juga terdapat dalam cranberry dan melindungi beri dari kerosakan, meningkatkan jangka hayat. Keju matang juga mengandungi asid benzoat, ia dibentuk oleh tindakan kultur masam, kerana keju matang tidak merosakkan. Asid benzoat juga dapat diperoleh dengan sintesis kimia, tetapi dari sudut kimia analitik, ia tidak dapat dibezakan dari asid benzoat yang diasingkan dari buah-buahan tumbuhan. Walaupun begitu, kandungan bahan ini sebagai bahan tambahan makanan diseragamkan oleh peraturan teknikal yang relevan dari Kesatuan Kastam, dos selamat harian yang dibenarkan bagi manusia adalah 5 mg / kg berat badan..

Sebagai tambahan, para pakar percaya bahawa maklumat mengenai bahaya monosodium glutamat - E621 - sangat dibesar-besarkan. Bahan pengawet lain yang sering digunakan dalam industri makanan ialah sulfur dioksida E220. Ini adalah aditif yang diluluskan yang mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat, menghalang pencelupan enzimatik buah-buahan dan sayur-sayuran dan meningkatkan jangka hayat makanan. Di antara bahan tambahan yang dilarang di Rusia, Roskachestvo memanggil E103 - alkanit (pewarna), E121 - sitrus red 2 (pewarna), E123 - merah amaranth (pewarna), E128 - merah 2G (pewarna), E216 - parahydroxybenzoic acid propyl eter, kumpulan paraben (pengawet ), E217 - garam natrium propil ester parahydroxybenzoic (pengawet), E240 - formaldehid (pengawet).

Apa yang E membahayakan kesihatan: jadual

Jadual bahan tambahan makanan berbahaya E dengan penyahkodan adalah senarai bahan yang paling biasa dengan pelabelan ini yang terdapat dalam makanan. Bagaimana ia mempengaruhi tubuh, mana yang berguna atau tidak berbahaya, dan yang berbahaya?

Apa itu E-suplemen dan apa bahaya mereka

Hampir tidak ada makanan yang tersisa tanpa bahan tambahan. Ini tidak dapat dielakkan - bandar raya moden tidak dapat diberi makan dengan produk semula jadi, mesra alam, segar (dan oleh itu binasa).

Bahan tambahan makanan diciptakan untuk memberikan produk penampilan yang menarik, meningkatkan rasa dan meningkatkan jangka hayat dan jangka hayat.

Terdapat begitu banyak bahan ini dalam produk moden sehingga jika anda menuliskan namanya dengan lengkap, tidak akan ada cukup ruang pada bungkusan itu, oleh itu di Eropah, dan sekarang di negara kita, mereka dilabel dengan huruf E (Eropah) dengan kod digital.

Digit pertama kod bermaksud kategori aditif:

 • E100-182 - pewarna;
 • E200-299 - pengawet;
 • E300-399 - antioksidan;
 • E400-499 - penstabil dan pemekat;
 • E500-599 - pengemulsi (buat konsistensi homogen);
 • E600-699 - penambah rasa;
 • Е700-899 - nombor simpanan;
 • E900-999 - penyekat penyekat (atau agen anti-penyalaan).

Tidak semua E berbahaya, ada yang selamat dan bahkan berguna, tetapi mereka adalah minoriti. Sebahagian besar komponen ini mengancam kesihatan, kerana kita memakannya sedikit, tetapi setiap hari, dan ia terkumpul di dalam badan. Ini berlaku secara beransur-ansur, selama bertahun-tahun, jadi pengeluar yang menggunakan bahan berbahaya tidak dapat ditangkap oleh tangan. Keperihatinannya adalah menjual, yang bermaksud bahawa produk itu mesti kelihatan cantik, berbau harum dan tidak merosot untuk jangka masa panjang..

Dan fakta bahawa makanan seperti itu menyebabkan penyakit berbahaya, termasuk barah, menjadi masalah bagi pembeli: anda diberi amaran - baca bungkusannya dengan teliti.

Jadual umum E-aditif dengan penyahkodan:

Kategori
bahan tambahan
pewarnapengawetantioksidanpenstabil dan pemekatpengemulsipenambah rasapenyekat barang
bergunaE100, E101, E160, E162, E170E270E300, E306, E307, E322E406, E440
agak selamatE140E202, E260E330E410, E412, E415, E471E500E916, E917, E950, E954, E957, E965, E967, E968
sangat bahayaE123E510, E513, E527
berbahayaE102, E110, E120, E124, E127, E129, E155, E180E201, E220, E222, E223, E224, E228, E233, E242E400, E401, E402, E403, E404, E405,E501, E502, E503E620, E636, E637
mencurigakanE104, E122, E141, E171, E173E241E477
dilarangE103, E105, E111, E121, E123, E125, E126, E130, E152E211E924, E952
karsinogen
menyebabkan barah
E131, E142, E153E210, E212, E213, E214, E215, E216, E219, E230, E240, E249, E280, E281,
E282, E283
E310E945
penyakit
perut
EE338, E339, E340, E341, E343E450, E461. E462, E463, E465, E466
penyakit ususE154E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635
penyakit kulitE151, E160E231, E232, E239E311, E312, E320E907, E951
tekanan arteriE154E250, E252
kolesterol tinggiE320, E321
berbahaya bagi kanak-kanakE102E270

Bahan tambahan: tidak berbahaya, berguna, berbahaya

Jangan tergesa-gesa, jangan mencari produk tanpa huruf E pada bungkusan - begini semua bahan tambahan pada produk utama. Jangan takut huruf E, tetapi angka di belakangnya. Lebih buruk lagi jika disebut "penambah rasa", "rasa serupa dengan semula jadi" - dalam kes ini, anda tidak akan mengetahui komposisi tanpa analisis di makmal kimia. Spreadsheets membantu anda memutuskan sama ada akan membeli item atau mengembalikannya ke rak.

Makanan tambahan berguna - Jadual Eshek dengan penyahkodan dan keterangan:

Kod aditifCiri
E100Curcumin adalah bahan bermanfaat semula jadi yang menurunkan kolesterol dan meningkatkan hemoglobin, berguna untuk saluran gastrointestinal, mengekalkan kadar gula darah normal, dll..
E101Riboflavin atau Vitamin B12 - mengambil bahagian dalam metabolisme protein dan lemak, sintesis vitamin lain dalam badan.
E160Ekstrak karotena, likopen, annatto - antioksidan yang kuat, menguatkan sistem imun.
E162Beet betanin - menurunkan tekanan darah, meningkatkan penyerapan protein, mempunyai kesan anti-radiasi, dll..
E170Kapur biasa, kalsium karbonat - penting untuk darah, otot, tulang.
E270Asid laktik - penting untuk penyerapan karbohidrat, untuk fungsi usus.
E300
E322
E440
Pektin, lesitin dan asid askorbik - menguatkan sistem imun, antioksidan, menghilangkan kolesterol dan logam berat dari badan.
E406Agar - kaya dengan vitamin dan unsur surih, terutamanya yodium, baik untuk kelenjar tiroid.

Bahan tambahan E yang tidak berbahaya

Kod aditifCiri
E140Klorofil - pewarna hijau.
E202Asid sorbik.
E260Asid asetik.
E330Asam lemon.
E410
E412
E415
Gum - bahan tambahan dalam pencuci mulut, sos dan makanan bakar.
E471Mono- dan digliserida dimasukkan ke dalam sos. Tidak selamat sepenuhnya - mereka menjadikan anda gemuk!
E500Soda - serbuk penaik untuk gula-gula.
E950
E954
E957
E965
E967
E968
Acesulfame kalium, sakarin, thaumatin, maltitol, xylitol dan erythritol - pengganti gula; tidak ada kata sepakat mengenai bahaya mereka.
E916
E917
Kalsium iodida dan kalium iodida masih kurang difahami, tetapi tidak dianggap berbahaya atau dilarang. Pertimbangkan sama ada untuk bereksperimen pada diri sendiri.

Bahan tambahan E yang berbahaya

Senarai bahan tambahan makanan berbahaya adalah yang paling lama. Sebilangan besar dari mereka telah dikaji secara menyeluruh, diketahui bagaimana dan mengapa mereka berbahaya, tetapi penggunaannya tetap berlanjutan.

Perhatian! Jadual E, yang tidak boleh dimakan agar tidak membahayakan kesihatan:

NamaBahanDi mana digunakanApa yang berbahaya
bahan tambahan berbahaya
E104Quinoline kuning-hijauGula-gula, daging asap, minuman berkarbonatAlahan
Penyakit saluran gastrousus
E210-213Asid benzoat
dan terbitannya
Sos, makanan dalam tin, jus, minuman berkarbonatAlahan, penyakit onkologi, gangguan saraf
E221-228SulfitBuah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin, makanan segera, makanan berkanji, wain.
Digunakan untuk memproses buah kering
Alahan, asma bronkial, penyakit gastrousus
E239UrotropinKeju, kaviar dalam tinAlahan, penyakit kulit
E250-252Nitrit dan nitratSosejAlahan, kardiovaskular,
penyakit neurologi, onkologi
E280-283PropionateProduk tenusu, roti bakar, sosKekejangan vaskular otak
E290Karbon dioksidaMinuman berkarbonatUlser, gastritis, membuang kalsium keluar dari badan
E510Ammonium kloridaTepung, ragi, produk rotiPenyakit hati dan saluran gastrousus
E621Monosodium glutamatKerepek, perasa, sos, produk separuh siapAlahan, sakit kepala, takikardia, penurunan penglihatan
bahan tambahan terlarang
E102Tartazin kuningAis krim, yoghurt, minuman berkarbonat, gula-gulaAlahan, migrain.
Terutama berbahaya bagi kanak-kanak
E121Jeruk merahMinuman berkarbonat, gula-gula, ais krimKarsinogen yang kuat - menyebabkan patologi hati, penyakit onkologi
E123Amaranth
(pewarna merah gelap)
Pencuci mulut, bijirin, pastriPatologi hati dan buah pinggang, alahan, penyakit onkologi
E240FormaldehidProduk daging, sosej, minuman, gula-gulaKarsinogen - menyebabkan patologi hati, penyakit onkologi, alergi, kerosakan pada sistem saraf
E924a
E924b
Kalium dan kalsium bromatProduk roti, minuman berkarbonatKarsinogen yang kuat - menyebabkan patologi hati, penyakit onkologi

Menjumlahkan

Bahan tambahan makanan, termasuk yang berbahaya, tidak dapat dihindari di dunia moden. Apa nak buat? Cuba buat minimum:

Katalog makanan tambahan

Bahan tambahan makanan adalah kaedah yang berkesan untuk memberi dan mengekalkan penampilan produk yang menarik untuk jangka masa panjang. Mereka dapat memanjangkan jangka hayat beberapa kali, meningkatkan warna, rasa dan aroma makanan. Katalog lengkap aditif makanan terdiri daripada beberapa ratus item. Tetapi, mungkin, hanya ahli kimia dan teknolog makanan yang memahami sepenuhnya apa yang ada di belakang setiap "E". Sebilangan besar bahan tambahan ini berbahaya dan ada yang berbahaya..

Ciri umum bahan tambahan E

Semua bahan tambahan makanan, mengikut fungsinya, dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • E100-182 - pewarna (mempengaruhi warna produk);
 • E200-299 - pengawet (memanjangkan jangka hayat makanan);
 • E300-399 - antioksidan (menghalang proses pengoksidaan, mereka menyerupai bahan pengawet dengan tindakannya);
 • E400-499 - penstabil (mengekalkan konsistensinya), pemekat (tambah kelikatan);
 • E500-599 - pengemulsi (berikan konsistensi yang seragam, mencegah pembentukan ketulan);
 • E600-699 - penambah rasa dan bau;
 • Е700-899 - nombor terpelihara;
 • E900-999 - periuk api, agen anti-nyala api.
 • Ciri umum bahan tambahan E
 • Kesan E-bahan makanan pada badan
 • Jadual-katalog bahan tambahan makanan yang paling biasa digunakan

Pengawet dan antioksidan adalah bahan tambahan yang paling berbahaya yang menyebabkan mutasi dalam badan, penyakit kronik, dan tumor barah. Dan di Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, England dan Perancis, mereka sudah mulai berbicara mengenai fakta bahawa penggunaan bahan pengawet dalam jumlah besar menghalang penguraian badan setelah mati. Formaldehid (E240) mempunyai kesan yang paling berbahaya bagi tubuh. Terdapat juga pewarna yang dilarang kerana bahan berbahaya terutamanya: E121, E123 (terdapat dalam soda dan pelbagai jenis ais krim). Dan untuk jatuh sakit dengan hepatitis, kadang-kadang, hanya penggunaan produk selama 6 bulan dengan pemanis E968 (xylitol). Sebenarnya, hanya makanan tambahan semula jadi yang disebut tidak berbahaya (walaupun tidak disarankan kepada anak-anak): E100, E363, E504, E957.

Senarai bahan tambahan berbahaya dan terlarang: E102, E104, E110, E120-124, E127-129, E131-133, E142, E151, E153-155, E173-175, E180; E214-217, E219, E226, E227, E230, E231, E233, E236-240, E249-252, E296, E320, E321, E620, E621, E627, E631, E635, E924a-b, E926, E951, E952, E954, E957.

Terutama berbahaya: E510, E513, E527.

Mencurigakan, tetapi belum dilarang: E104, E122, E141, E150, E171, E173, E241, E477.

Kesan E-bahan makanan pada badan

Kesan aditif makanan pada kesihatan manusia:

 1. Sebab gangguan pencernaan: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450-453, E461, E463, E465, E466.
 2. Memudaratkan usus: E220-E224, E154, E343, E626-635.
 3. Memudaratkan buah pinggang dan hati: E171-173, E220, E302, E320-322, E510, E518.
 4. Meningkatkan kolesterol: E320, 466, 471.
 5. Memprovokasi serangan asma: E102, E107, E122-124, E155, E211-214, E217-227.
 6. Menyebabkan reaksi alahan: E131, E132, E160, E210, E214, E217, E230-232, E239, E311-313.
 7. Mempengaruhi kulit secara negatif, menyebabkan ruam: E151, E160, E230-233, E239, E310-312, E907, E951.
 8. Meningkatkan tekanan darah: E154, E250, E251.
 9. Mempengaruhi perjalanan kehamilan dan perkembangan janin: 233.
 10. Mereka memprovokasi pertumbuhan tumor: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E143, E152, E210, E211, E213-217, E230, E240, E249, E252, E280-283, E330, E447, E 954.

Senarai E-kod makanan berbahaya dan selamat

Terdapat banyak produk makanan asing di Rusia sekarang. Dan tidak semua yang terbaik dibawa kepada kami. Dan selalunya sukar bagi pembeli kami untuk memahami kualiti produk. Salah satu indikator kualiti dan keselamatan untuk penggunaan adalah apa kandungan makanan tambahan yang terdapat dalam produk tertentu. Sesungguhnya, untuk memberikan produk kualiti tertentu, pelbagai zat ditambahkan ke dalamnya, yang kadang-kadang menjadi racun bagi tubuh. Lebih-lebih lagi, beberapa pengeluar "dengan jujur" memberi amaran kepada pembeli mengenai perkara ini dengan meletakkan senarai bahan tambahan makanan dalam ramuan menggunakan kod khas (yang disebut INS - Sistem Digital Antarabangsa) - kod tiga atau empat digit, yang didahului oleh huruf E di Eropah. Di sini kami mahu ceritakan sedikit tentang bahan tambahan tersebut.

Jadi, ingat! Huruf "E" adalah Eropah, dan kod digital adalah ciri tambahan makanan untuk produk.

Kod yang bermula dengan 1 bermaksud pewarna; 2 - pengawet, 3 - antioksidan (mereka mencegah kerosakan produk), 4 - penstabil (mengekalkan konsistensinya), 5 - pengemulsi (mengekalkan struktur), 6 - penambah rasa dan aroma, 9 - anti-nyala api, iaitu bahan antifoam. Indeks dengan nombor empat digit menunjukkan adanya pemanis - bahan yang dapat menjaga kerentanan gula atau garam, agen kaca.

Adakah bahan tambahan ini berbahaya? Pakar makanan percaya bahawa huruf "E" tidak begitu menakutkan seperti yang dicat: penggunaan bahan tambahan dibenarkan di banyak negara, kebanyakannya tidak mempunyai kesan sampingan. Tetapi doktor sering mempunyai pendapat yang berbeza..

Sebagai contoh, pengawet E-230, E-231 dan E-232 digunakan dalam pemprosesan buah-buahan (di sinilah jeruk atau pisang di rak kedai tidak merosakkan selama bertahun-tahun!), Dan mereka tidak lebih dari itu. FENOL! Yang, masuk ke dalam tubuh kita dalam dosis kecil, memprovokasi barah, dan dalam dos yang besar, itu hanya racun tulen. Sudah tentu, ia digunakan untuk tujuan yang baik: untuk mengelakkan kerosakan produk. Dan hanya pada kulit buah. Dan buah saya sebelum makan, kita mencuci fenol. Tetapi adakah setiap orang dan selalu mencuci pisang yang sama? Seseorang hanya mengupas kulitnya, dan kemudian dengan tangan yang sama mengambil pulpa. Begitu banyak untuk fenol!

Di samping itu, terdapat bahan tambahan makanan yang dilarang sama sekali di Rusia. Ingatlah mereka: E-121 adalah pewarna (sitrus red), E-240 adalah formaldehid yang sama berbahaya. Aluminium serbuk diberi kod di bawah tanda E-173, yang digunakan untuk menghias gula-gula dan produk gula-gula yang diimport dan juga dilarang di sini..

Tetapi ada juga "E" yang tidak berbahaya, malah berguna. Sebagai contoh, bahan tambahan E-163 (pewarna) hanyalah anthocyanin dari kulit anggur. E-338 (antioksidan) dan E-450 (penstabil) adalah fosfat berbahaya yang penting untuk tulang kita.

Dan inilah beberapa lagi maklumat untuk pemikiran - pewarna semula jadi E-120 (carmine). Ia dihasilkan dari serangga skala, serangga yang parasit tanaman rumah. Adakah anda ingin makan makanan dengan bahan tambahan ini? Digunakan untuk menambah warna pada kesesakan.

Tetapi doktor masih menegaskan kesimpulan ini: walaupun bahan tambahan makanan yang dibuat dari bahan mentah semula jadi masih menjalani proses kimia yang mendalam. Oleh itu, akibatnya, anda tahu, boleh menjadi samar-samar. Oleh itu, lebih baik memakan sesuatu yang ditanam dengan tangan anda sendiri tanpa bahan kimia dan diawetkan tanpa bahan pengawet. Sayang sekali bahawa tidak semua daripada kita adalah tukang kebun dan tukang kebun..

Pengelasan bahan tambahan makanan: Pewarna E100 - E182

Pengawet E200 - E280

E300 - E391 antioksidan, pengatur keasidan

E400 - E481 penstabil, pengemulsi, pemekat

E500 - E585 berbeza

E600 - E637 penambah rasa dan aroma

Nombor alat ganti E700 - E899

E900 - E967 defoamers, glazer, penambah tepung, pemanis

Persediaan enzim E1100 - E1105

Bahan tambahan makanan yang dilarang untuk digunakan di Persekutuan Rusia:

Bahan tambahan makanan yang tidak diluluskan untuk digunakan di Persekutuan Rusia:

E103, E107, E125, E127, E128, E140, E153-155, E160d, E160f, E166, E173-175, E180, E182, E209, E213-219, E225-228, E230-233, E237, E238, E241, E252, E253, E264, E281-283, E302, E303, E305, E308-314, E317, E318, E323-325, E328, E329, E343-345, E349, E350-352, E355-357, E359, E365- 368, E370, E375, E381, E384, E387-390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429-436, E441-444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476-480, E482-489, E491-496, E505, E512, E519-523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554-557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622- 625, E628, E629, E632-635, E640, E641, E906, E908-911, E913, E916-919, E922-926, E929, E942-946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.

Beberapa ciri bahan tambahan makanan lain: E110, E123, E127, E129, E150, E151, E173-175, E210, E212, E216-219, E227, E228, E235, E242, E339-341, E400-403, E450-452, E521-523, E541-556, E559, E574-579, E620-625, E900, E912, E951, E954, E965, E967, E999, E1200-1202

ragu E102, E104, E120, E122, E124, E141, E150, E161, E173, E180, E241

karsinogen E131, E142, E210-217, E239

memusnahkan vitamin B12 E220

mengganggu aktiviti saluran gastrousus E221-226

merosakkan fungsi kulit E230, E231, E233

menyebabkan ruam E311, E312

mengandungi banyak kolesterol E320, E321

mengganggu pencernaan E338, E340, E341, E407, E450, E461-463, E466, E468

Senarai simbol kimia untuk bahan tambahan makanan mengikut abjad:

O - berbahaya; Prohibited - dilarang; P - mencurigakan; P - krustasea; RK - gangguan usus; VK - berbahaya bagi kulit; X adalah kolesterol; RJ - senak; OO sangat berbahaya; RD - tekanan darah; C - ruam; GM - diubahsuai secara genetik

Pengelasan bahan tambahan makanan:

AAgar-agar, 1) RK RZh E406

Natrium adipat E356

Kalium adipat E357

Asid adipik E355

Azorubin, karmazin C E122

Allura red AC О E129

Aluminium (serbuk) E173

Aluminosilikat О Е559

Kalsium aluminosilikat О Е556

Kalium aluminosilikat О E555

Natrium aluminosilikat О E554

Natrium aluminium fosfat О Е541

Ammonium alginat О E403

Kalium alginat О E402

Kalsium alginat О E404

Natrium alginat E401

Asid alginik O E400

Amaranth ATAU membawa kepada pengumpulan kapur di buah pinggang! E123

Annatto, bixin, norbixin E160b

Kalsium Ascorbate E302

Natrium askorbat E301

Asid askorbik E300

Aspartame 2) OO GM E951

Kalium Acesulfame E950

Kalium asetat E261

Kalsium Asetat E263

Natrium asetat E262

Distarch asetilasi adipat E1422

Fosfat distar asetilasi E1414

Kanji asetilasi E1420

E444 sukrosa asetat isobutyrate

1) Ejen pelembap berasaskan tumbuhan semula jadi dari alga merah. Tidak dapat dicerna. Mengganggu penyerapan mineral oleh badan. Dalam dos yang besar, ia mempunyai kesan pencahar.

2) 200 kali lebih manis daripada gula. Di Jepun dan Amerika Syarikat - diubahsuai secara genetik! Pembersihan yang buruk dan dos yang tinggi boleh membahayakan kesihatan! Dos yang dibenarkan setiap hari ialah 40 mg setiap 1 kg berat. Bagi seseorang yang beratnya 60 kg, dos ini sudah dapat dicapai setelah memakan 1.2 kg yogurt ringan atau 8 cawan kopi yang dimaniskan dengan aspartam. Seorang kanak-kanak dengan berat 25kg memerlukan 600g yogurt ringan.

BPotassium benzoat OS E212

Kalsium benzoat E213

Sodium benzoat OS E211

OS benzoat asid E210

Beta-apo-8'-karotenal (C 30) E160e

Etil ester beta-apo-8'-karotenik (C 30) E160f

Biphenyl, diphenyl VK E230

Asid Borik E284

Butylhydroxyanisole (BHA) PC X E320

Butylhydroxytoluene, ionol (BHT) C X E321

Potassium bisulfite O - Berbahaya untuk pesakit asma! E228

Asid tartarik (L (+) - asid tartarik) E334

Lilin Candelilla E902

Lilin Carnauba E903

Lilin polietilena teroksida E914

Lilin lebah, putih dan kuning E901

Hexamethylenetetramine C 2) - kaviar merah E239

Resin Guaiac E314

Ammonium hidroksida E527

Kalium hidroksida E525

Kalsium hidroksida E526

Magnesium hidroksida E528

Natrium hidroksida E524

Hydroxypropylcellulose RK - Sekiranya melebihi 6 gram! E463

Kalium hidrogen sulfit E228

Kalsium hidrogen sulfit О - Berbahaya untuk pesakit asma! E227

Natrium hidrosulfit RZh O - Berbahaya untuk pesakit asma! E222

Kalsium glutamat OO - Kentang renyah, produk tepung! E623

Magnesium glutamat O E625

Asid glutamat O E620

Monosodium glutamat I-diganti О Е621

Kalium glutamat I-diganti О Е622

Ammonium glutamat I-diganti О Е624

Ferrous glukonat O - Tidak melebihi 20 gram sehari! E579

Kalium glukonat O - Tidak melebihi 20 gram sehari! E577

Kalsium glukonat O - Tidak melebihi 20 gram sehari! E578

Natrium glukonat O - Tidak lebih daripada 20 g sehari E576

Asid glukonat O - Tidak melebihi 20 gram sehari! E574

Glucono-delta-lactone O - Tidak melebihi 20 gram sehari! E575

Kalsium guanylate E629

Asid Guanylic E626

Guar gum C E412

Gumiarabic C E414

2) Bahan buatan yang terbuat dari amonia dan formaldehid. Di Eropah Barat, hanya dibenarkan dalam keju Provalone. Ia digunakan dalam ubat-ubatan, untuk pembasmian kuman pada kulit dan saluran kencing, serta pengawet dalam kosmetik

Disodium 5'-ribonucleotide E635

Natrium difosfat RKO - Menghancurkan kalsium, magnesia, besi! E450

Diphenyl C O 3) E230

Dimetil karbonat О Е242

Silikon dioksida amorf (asid silikat) E551

Karbon dioksida E290

Silikon dioksida E551

Sulfur dioksida OO - Berbahaya untuk pesakit asma! E220

Titanium dioksida E171

Dodecylgalate C E312

3) Dibolehkan sebagai pengawet terhadap jamur dan jamur untuk perawatan kulit jeruk, dapat dipindahkan dengan jari ke daging buah itu sendiri. Sebaiknya basuh tangan anda dengan bersih selepas membersihkan. Pada haiwan, dalam dos yang besar, menyebabkan pendarahan dalaman dan perubahan organ.

Asid lemak E 570

Natrium isoascorbate E316

Asid isoascorbic (eritrorbik) E315

Isomalt, isomaltitol O - Tidak melebihi 50 gram sehari! E953

Asid Inosinik E630

K Gob karet C E410

Karaya gusi О Е416

Gusi Guaiac P Е241

Gusi Xanthan E415

Gusi bekas C E417

Gellan gum E418

Xylitol O - Tidak lebih daripada 50 gram sehari! E967

Carrageenan Mengenai RK E407

Karbamida (urea) Е927b

Dye biru berkilat tinggi E133

Pewarna hitam VK E151

Pewarna makanan OS 'E110' berwarna kuning oren-kuning

Pewarna makanan hijau-S E142

Pewarna makanan 'emas' E175

Makanan pewarna 'indigo-carmine' Е132

Pewarna makanan canthaxanthin O - Deposit retina! E161g

Pewarna makanan curcumin E100

Pewarna makanan riboflavi Е101

Pewarna makanan tartrazine OS E102

Pewarna makanan alkanet (alkana) E103

Pewarna makanan kuning quinoline C E104

Pewarna makanan carmine (dari serangga skala serangga!) C E120

Pewarna makanan azorubin (karmuazin) С Е122

Pewarna makanan amaranth C E123

Pewarna makanan berwarna merah С С124

Ejen pewarna makanan Erythrosin O - Untuk kelenjar tiroid! E127

Pewarna makanan merah С Е128

Pewarna makanan merah 'menawan' (allura) С Е129

Pewarna makanan berwarna biru dipatenkan E131

Pewarna makanan indigo carmine E132

Pewarna makanan biru berkilat E133

Pewarna makanan klorofil E140

Kompleks kuprum pewarna makanan klorofil E141

Pewarna makanan hijau S Е142

Pewarna makanan gula sederhana warna E150a

Makanan gula sulfat pewarna makanan E150b

Pewarna makanan gula amonium warna О 50150с

Warna gula amonium-sulfit pewarna makanan О Е150d

Pewarna makanan berkilat hitam О Е151

Pewarna makanan sayur-sayuran karbon E153

Pewarna coklat makanan FK С Е154

Pewarna coklat makanan HT С Е155

Pewarna karotena makanan E160a

Mewarnai ekstrak makanan annatto E160b

Ejen pewarna untuk minyak-resin paprika ible160c yang boleh dimakan

Lycopene E160d pewarna makanan

Pewarna makanan aldehid beta-apokarotenik Е160e

Pewarna ester makanan asid beta-apo-8'-karotenik E160f

Pewarna makanan flavoxanthin E161b

Pewarna makanan merah ubi bit E162

Pewarna makanan antosianin E163

Pewarna makanan kalsium karbonat E170

Pewarna makanan titanium dioksida E171

Pewarna besi oksida gred makanan E172

Aluminium pewarna makanan О Е173

Pewarna makanan perak О Е174

Pewarna makanan emas О Е175

Pewarna makanan litholrubin BK C E180

Kepekatan tokoferol E306

Natrium karboksimetil selulosa C RK - Sekiranya lebih daripada 5 gram! E466

Pewarna paprika, capsantin, capsorubin E160c

Natrium karbonat E500

Kalium karbonat E501

Ammonium karbonat E503

Magnesium karbonat E504

Natrium aluminium tawas О Е521

Alum kalium-tawas О Е522

Alum-ammonia alum О Е523

L Lecithins, fosfatida E322

Natrium laktat E325

Kalium laktat E326

Kalsium laktat E327

Ammonium laktat E328

Asid sitrik E330

Natrium laktilat E481

Kalsium laktilat E482

Lactit RJ - Tidak lebih daripada 20 gram sehari! E966

Lysozyme C - Mungkin GM. (Terdapat dalam keju). E1105

Asid formik MM E236

Asid laktik E270

Ammonium malate E349

Natrium malat E350

Kalium malat E351

Kalsium malat E352

Asid metartartat E353

Mannit RJ - Tidak lebih daripada 20 gram sehari! Memudaratkan gigi! E421

Methylcellulose RZh RK - Sekiranya melebihi 6 gram! E461

Mono- dan digliserida asid lemak E471

Montanoic Acid O - Jangan gunakan dengan kulitnya! E912

Sirap maltitol dan maltitol O - Tidak lebih daripada 20 gram sehari! E965

Kalium nitrit О Е249

Natrium nitrit O - hampir semua sosej, ham E250

Natrium nitrat О Е251

Natrium nitrat О Е252

Ortho-phenylphenol VK O E231

Garam natrium Ortho-phenylphenol О Е232

Octyl gallate C O E311

Asid orto-fosforik O PK E338

Kalsium oksida E529

Magnesium oksida E530

Natrium pyrosulfite RJ O - Berbahaya untuk pesakit asma! E223

Potassium pyrosulphite RJ O - Berbahaya untuk pesakit asma! E224

Pimaricin (natamycin) O - Berbahaya untuk pesakit asma! E235

Asid propionik О Е280

Natrium propionat О Е281

Kalsium propionat О Е282

Kalium propionat О Е283

Propil gallate О Е310

Asid Borik О Е284

Polyoxyethylene sorbitan tristearate О Е436

Pirofosfat О Е450

Triphosfat О Е451

Polifosfat О Е452

Polydimethysiloxane О Е900

Polydextrose O E1200

Polyvinylpyrrolidone O - Tidak lebih daripada 90 gram sehari! E1201

Polyvinylpolypyrrolidone O - Boleh didapati dalam wain! E1202

CalciumRibonucleotides-5 'kalsium Е 634

CSaccharin О Е954

Asid sorbik E200

Potassium sorbate E202

Natrium sorbat E203

Sulfur dioksida RO - Boleh didapati dalam wain putih! E220

Natrium sulfit RJ O - Berbahaya untuk pesakit asma! E221

Potassium sulfite RJ O - Berbahaya untuk pesakit asma! E225

Kalsium sulfit RJ O - Berbahaya untuk pesakit asma! E226

Sirap sorbitol dan sorbitol E420

Garam asid lemak E470

Sorbitan monostearat O E491

Sorbitantristearate O E492

Sorbitan monolaurate, SPEN 20 О Е493

Sorbitan monooleate, SPEN 80 О Е494

Sorbitan monopalmitate, SPEN 40 О Е495

Sorbitan trioleate, SPEN 85 О Е496

Asid hidroklorik E507

Asid sulfat О Е513

Natrium sulfat E514

Kalium sulfat E515

Kalsium sulfat E516

Amonium sulfat E517

Aluminium sulfat О Е520

T Tiabendazole BK O E233

Natrium tetraborate O - Gangguan metabolik! E285

Natrium tartrat E335

Kalium tartrat E336

Kalium-natrium tartrat E337

Kalsium tartrate E354

Tragacant C E413

Berkembar (polysorbate 20) О Е432

Berkembar (polysorbate 80) О Е433

Berkembar (polysorbate 40) О Е434

Berkembar (polysorbate 60) О Е435

Natrium tiosulfat E539

Arang batu sayur E153

Asid asetik glasial E260

Karbon dioksida E290

Asid Fumaric E297

Natrium fosfat О Е339

Kalium fosfat O PK E340

Kalsium fosfat O PK E341

Ammonium fosfat E342

Ammonium fosfat О Е343

Natrium ferosianida E535

Kalium ferosianida E536

Kalsium ferosianida E538

Klorida kalium E508

Kalsium klorida E509

Amonium klorida E510

Magnesium klorida E511

Tin Chloride O - Mengundang muntah, terdapat dalam makanan dalam tin! E512

Natrium sitrat E331

Kalium sitrat E332

Kalsium sitrat E333

Magnesium sitrat E345

Ammonium sitrat E380

Asid siklamik dan garamnya О Е952

Ester asid gliserin dan resin E445

(c) Institusi Kesihatan Anggaran Persekutuan "Pusat Kebersihan dan Epidemiologi di Wilayah Ryazan", 2006-2020.

Alamat: 390046, wilayah Ryazan, bandar Ryazan, st. Svobody, rumah 89