FitAudit

FitAudit adalah pembantu pemakanan harian anda.

Maklumat yang benar mengenai makanan akan membantu anda menurunkan berat badan, menambah jisim otot, meningkatkan kesihatan, menjadi orang yang aktif dan ceria..

Anda akan dapati sendiri banyak produk baru, anda akan mengetahui faedah sebenar mereka, anda akan membuang dari diet anda produk-produk yang sebelum ini anda tidak tahu tentang bahaya sebelumnya.

Semua data berdasarkan penyelidikan saintifik yang boleh dipercayai, dapat digunakan oleh amatur dan pakar pemakanan profesional dan atlet.

Asid lemak tak jenuh ganda: makanan apa yang mengandungi, faedahnya

Asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) adalah asid lemak yang mengandungi lebih daripada satu ikatan berganda dalam rantai mereka. Kelas lemak ini merangkumi sebilangan besar sebatian penting, seperti asid lemak penting, dan zat lemak yang memberikan sifat kering kepada minyak kering. Lemak tak jenuh ganda dapat dijumpai terutama pada kacang, biji, ikan, minyak biji, dan tiram. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan apa itu asid lemak tak jenuh ganda, makanan apa yang dikandungnya, apa faedahnya bagi kesihatan manusia, dan apa peranannya dalam tubuh..

Asid lemak tak jenuh ganda: makanan apa yang mengandungi, faedahnya

Apakah asid lemak tak jenuh ganda?

Asid lemak tak jenuh ganda adalah sejenis lemak makanan. PUFA adalah antara jenis lemak sihat, bersama dengan lemak tak jenuh tunggal. Lemak tak jenuh ganda terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan seperti salmon, minyak sayuran, dan beberapa kacang dan biji.

Makan lemak poli tak jenuh (dan tak jenuh tunggal) yang sederhana sebagai ganti lemak tepu dan lemak trans boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Lemak tak jenuh ganda berbeza dengan lemak tepu dan lemak trans, yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan masalah kesihatan lain.

Peranan biologi asid lemak tak jenuh ganda

Asid lemak tak jenuh ganda sangat penting untuk perkembangan organisma muda yang betul dan menjaga kesihatan yang baik pada manusia. Asid ini tergolong dalam keluarga Ω-6 dan Ω-3.

Asid linoleat (C18: 2 Ω-6) juga ada di antara mereka, serta asid lemak rantai lebih panjang yang terbentuk dari asid linoleik dalam tisu haiwan dan manusia, yang juga tergolong dalam keluarga Ω-6:

 • asid dihomo-γ-linolenat (DHDA) (C20: 3, Ω-6);
 • asid arakidonik (AA) (C20: 4, Ω-6);
 • Asid α-linolenat (C18: 3 Ω-3).

Dan yang tergolong dalam keluarga Ω-3:

 • asid eicosapentaenoic (EPA) (C20: 5, Ω-3);
 • asid docosahexaenoic (DHA) (C22: 6, Ω-3).

Asid 20-karbon adalah substrat untuk sintesis eicosanoid, yang mengandungi prostaglandin, prostacyclins, thromboxanes, leukotrienes, hydroxy and epoxy acid acid dan lipoxins, yang diperlukan untuk metabolisme.

Eicosanoids - hormon tisu dan peranannya dalam badan

Eikosanoid boleh dianggap sebagai pemancar kelas pertama yang paling eksternal yang meningkatkan atau menurunkan aktiviti pengawalseliaan hormon dan neurotransmitter pada tahap sel. Substrat untuk sintesis eicosanoid terletak di fosfolipid dalam membran sel.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak fakta telah dibuktikan yang membuktikan bahawa eicosanoid mempunyai spektrum aktiviti yang sangat luas..

Mereka mempunyai kesan yang signifikan terhadap pengaturan sistem kardiovaskular dan pengoksigenan tisu, dan juga mempunyai kesan antiaritmia (mengurangkan risiko aritmia). Mereka mengendalikan pengaturan tekanan darah, keseimbangan pembekuan darah dan decoagulasi, dan kestabilan saluran darah. Mereka mengatur kandungan lipoprotein, khususnya HDL, trigliserida dan protein lipoprotein tertentu.

Mereka mempengaruhi penyesuaian imuniti tubuh terhadap proses keradangan, percambahan (pertumbuhan semula dan pembiakan) sel, aktiviti hormon dan neurotransmitter, ekspresi gen dan aktiviti banyak organ (seperti otak, ginjal, paru-paru dan saluran pencernaan), sensasi kesakitan dan banyak lagi fisiologi dan proses biokimia.

Keluarga penting Ω-3

Telah dijumpai bahawa orang yang makan banyak makanan laut yang mengandungi asid lemak dari keluarga Ω-3 cenderung untuk menderita penyakit yang biasa terjadi pada orang di negara industri..

Individu ini didapati mengalami kejadian aterosklerosis, iskemia miokard, karsinoma payudara, barah kolorektal, trombi intravaskular dan asma. Telah terbukti secara eksperimen bahawa minyak ikan mempunyai kesan terapeutik dalam pendarahan serebrum, infark miokard dan psoriasis..

Banyak data saintifik telah dikumpulkan yang menunjukkan bahawa asid lemak dari keluarga Ω-3 mempunyai kesan yang sangat positif terhadap sistem peredaran darah. Didapati bahawa minyak ikan mempunyai kesan hipotensi yang kuat (menurunkan tekanan darah); oleh itu harus disyorkan untuk hipertensi. Mereka juga menurunkan kadar lipoprotein berketumpatan rendah (VLDL), trigliserida, dan kolesterol serum (khususnya kolesterol total), sekaligus meningkatkan kolesterol HDL. (1)

Bagaimana lemak tak jenuh ganda mempengaruhi kesihatan anda

Asid lemak tak jenuh ganda dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL (buruk). Kolesterol adalah bahan lembut dan berlilin yang boleh menyebabkan penyempitan atau penyumbatan lumen di arteri anda. Kolesterol LDL yang rendah menurunkan risiko penyakit jantung.

Lemak tak jenuh ganda merangkumi lemak omega-3 dan omega-6. Ini adalah asid lemak penting yang diperlukan oleh tubuh untuk fungsi otak dan pertumbuhan sel. Badan kita TIDAK menghasilkan asid lemak penting, jadi anda hanya boleh mendapatkannya dari makanan.

Asid lemak omega-3 baik untuk jantung anda dalam beberapa cara. Mereka membantu:

 • Mengurangkan kadar trigliserida (sejenis lemak darah).
 • Mengurangkan risiko degupan jantung tidak teratur (aritmia).
 • Cegah pembentukan plak yang perlahan pada dinding arteri (plak kolesterol).
 • Turunkan tekanan darah sedikit.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai asid lemak omega-3 di sini - Asid lemak omega-3: apa itu, peranannya, sumber makanan.

Asid lemak omega-6 dapat membantu:

 • Kawal gula darah.
 • Mengurangkan risiko menghidap diabetes.
 • Mengurangkan tekanan darah.

Kadar penggunaan asid lemak tak jenuh ganda

Tubuh anda memerlukan lemak untuk tenaga dan fungsi lain. Lemak tak jenuh ganda adalah pilihan yang sihat. Garis Panduan Diet pada tahun 2010 memberikan garis panduan berikut untuk berapa banyak lemak yang harus anda makan setiap hari:

 • Dapatkan 25 hingga 30% kalori harian anda dari lemak. Pastikan kebanyakan lemak ini tidak jenuh tunggal atau tak jenuh ganda.
 • Hadkan pengambilan lemak tepu (terdapat dalam daging merah, mentega, keju, dan produk susu keseluruhan) - kurang daripada 6% kalori harian anda harus berasal dari jenis lemak ini. Untuk diet pembatasan kalori 2000, tidak lebih daripada 120 kalori atau 13 gram lemak tepu harus dimakan setiap hari.

Makan lemak sihat boleh membawa manfaat kesihatan tertentu. Tetapi mengambil terlalu banyak lemak boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Semua lemak mengandungi 9 kalori per gram. Ini lebih dari dua kali ganda jumlah kalori yang terdapat dalam karbohidrat dan protein.

Tidak cukup untuk menambahkan makanan yang tinggi lemak tak jenuh ke makanan yang penuh dengan makanan dan lemak yang tidak sihat. Sebaliknya, gantikan lemak tepu atau lemak trans dengan lemak sihat. Secara keseluruhan, menghilangkan lemak tepu dua kali lebih efektif dalam menurunkan kolesterol darah berbanding dengan meningkatkan pengambilan lemak tak jenuh ganda. (2)

Membaca label produk

Semua makanan yang dibungkus mempunyai label komposisi yang menunjukkan kandungan lemak. Membaca label ini dapat membantu anda mengetahui berapa banyak lemak yang anda makan setiap hari..

 • Periksa jumlah lemak dalam satu hidangan. Ingatlah untuk menghitung jumlah hidangan yang anda makan dalam satu sesi.
 • Perhatikan jumlah lemak tepu dan lemak trans dalam satu hidangan. Selebihnya adalah lemak tak jenuh yang sihat. Beberapa label akan menyatakan lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda, tetapi kebanyakan tidak..
 • Cuba dapatkan sebahagian besar pengambilan lemak harian anda dari sumber yang mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda.
 • Banyak restoran makanan segera juga memberikan maklumat makanan mengenai menu mereka. Sekiranya anda tidak melihatnya, tanyakan kepada kakitangan perkhidmatan. Anda juga boleh mendapatkan komposisi hidangan di laman web restoran.

Di manakah asid lemak tak jenuh ganda dijumpai?

Sebilangan besar makanan mempunyai gabungan semua jenis lemak. Sebilangan daripada mereka mempunyai lemak yang lebih sihat daripada yang lain. Berikut adalah sumber utama asid lemak tak jenuh ganda:

 • walnut
 • biji bunga matahari
 • biji rami dan minyak biji rami
 • ikan seperti salmon, mackerel, herring, sardine, tuna, dan trout
 • alpukat
 • minyak alpukat
 • minyak bunga matahari
 • minyak zaitun
 • minyak jagung
 • minyak kacang soya
 • minyak safflower
 • mentega kacang
 • minyak bijan
 • minyak walnut

Untuk faedah kesihatan, anda perlu mengganti lemak yang tidak sihat dengan yang sihat..

 • Makan walnut dan bukannya kuki sebagai makanan ringan. Tetapi pastikan untuk berpegang pada bahagian kecil kerana kacang tinggi kalori.
 • Gantikan sebilangan daging haiwan dengan ikan. Cuba makan sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan berminyak setiap minggu.
 • Masukkan biji rami ke dalam makanan anda.
 • Masukkan kacang walnut atau biji bunga matahari ke salad.
 • Gunakan minyak jagung atau minyak safflower dan bukannya mentega dan lemak keras (seperti marjerin).

Kelebihan asid lemak tak jenuh ganda

Ikan laut dan minyak ikan adalah sumber asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) yang paling popular dan terkenal, iaitu asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). PUFA ini diketahui mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat, termasuk kesan hipotrigliseridemik dan anti-radang yang dapat ditentukan, yang dapat membantu mencegah perkembangan penyakit kardiovaskular..

Selain itu, pelbagai kajian menunjukkan kesan antihipertensi, antineoplastik, antioksidan, antidepresan, anti perekat, dan antiaritik yang menjanjikan..

Lebih-lebih lagi, kajian baru-baru ini juga menunjukkan kesan anti-radang dan pemekaan insulin asid lemak ini pada gangguan metabolik. Oleh itu, n-3 PUFA mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang dimediasi, sekurang-kurangnya sebahagiannya, oleh tindakan anti-radang mereka; oleh itu, pengambilannya harus digalakkan, terutama dari sumber makanan. (3)

Mengurangkan kadar trigliserida darah

Kelebihan asid lemak tak jenuh ganda ialah menurunkan kadar trigliserida. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar orang yang mempunyai kadar trigliserida tinggi menggantikan lemak tepu dalam makanan mereka dengan lemak tak jenuh ganda..

Lemak tak jenuh ganda mengikat dan menghilangkan lemak tidak sihat seperti lemak tepu, kolesterol, dan trigliserida. Dalam kajian yang diketuai oleh penyelidik E. Balk dan diterbitkan dalam jurnal Atherosclerosis pada tahun 2006, didapati bahawa minyak ikan meningkatkan tahap kolesterol "baik", yang dikenali sebagai lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), dan mengurangkan kadar trigliserida.

Satu lagi kajian yang diketuai oleh William S. Harris, yang diterbitkan pada bulan Mei 1997 di American Journal of Clinical Nutrition, menunjukkan bahawa pengambilan harian sekitar 4 gram minyak ikan menurunkan kadar trigliserida sebanyak 25-35%.

Menurunkan tekanan darah

Asid lemak tak jenuh ganda dapat membantu menurunkan tekanan darah. Beberapa kajian mendapati harta tanah ini, termasuk kajian yang diketuai oleh penyelidik Hirotsugu Ueshima, yang diterbitkan dalam jurnal Hypertension pada tahun 2007. Kajian itu menganalisis diet orang yang berbeza. Orang yang makan minyak ikan dan lemak tak jenuh ganda didapati mengalami tekanan darah rendah.

Meningkatkan kemurungan dan ADHD

Manfaat asid lemak tak jenuh termasuk keupayaan untuk memperbaiki gejala kemurungan. Beberapa kajian menunjukkan faedah dan yang lain tidak, walaupun makanan tambahannya tidak berbahaya. Satu kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam Nutrition Review yang diketuai oleh penyelidik J. Sarris mendapati bahawa asid lemak omega-3 yang digunakan sendiri kemungkinan tidak akan bermanfaat jika tidak digunakan dalam digabungkan dengan antidepresan.

Asid lemak tak jenuh ganda juga boleh menguntungkan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Kajian Januari 2000 yang diketuai oleh penyelidik J. Burgess dan diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa 100 kanak-kanak lelaki dengan ADHD mempunyai tahap rendah lemak tak jenuh ganda, yang mungkin berkaitan dengan gejala dan potensi ADHD keupayaan untuk mengurangkan gejala.

Lemak tak jenuh ganda: apa itu dan apa yang mengandungi makanan

Lemak tak jenuh ganda adalah lipid di mana bahagian integral dari rantai hidrokarbon mempunyai dua atau lebih ikatan berganda karbon-karbon. Lemak ini banyak terdapat pada kacang, biji, ikan, alga, puncak tanaman dan krill. Asid lemak tak jenuh ganda adalah lemak sihat kerana terdiri daripada lemak tak jenuh. Di bawah ini anda akan mengetahui secara terperinci apa lemak tak jenuh ganda, makanan mana yang mengandunginya dan apa faedahnya..

Sifat berguna asid lemak tak jenuh ganda (PUFA)

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang terbukti penting bagi makanan kaya lemak tak jenuh ganda dan makanan tambahan PUFA..

Manfaat berpotensi pengambilan PUFA

Kajian awal menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dalam minyak rumput laut, minyak ikan, ikan dan makanan laut terbukti dapat mengurangkan risiko infark miokard. Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa asid lemak omega-6 yang terdapat dalam minyak bunga matahari dan minyak safflower juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Di antara asid lemak tak jenuh ganda omega-3, tidak ada bentuknya yang berkaitan dengan risiko barah payudara pada wanita. Tahap asid docosahexaenoic yang tinggi (bentuk PUFA omega-3 yang paling biasa dalam membran sel darah merah) dikaitkan dengan penurunan risiko kanser payudara. Asid docosahexaenoic (DHA), yang diperoleh dari penggunaan asid lemak tak jenuh ganda, telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi dan tingkah laku kognitif. Di samping itu, DHA sangat penting untuk masalah kelabu otak manusia, serta rangsangan retina dan neurotransmisi.

Kajian awal menunjukkan bahawa suplemen lemak tak jenuh ganda terbukti dapat mengurangkan risiko sklerosis lateral amyotrophic (ALS, penyakit Lou Gehrig).

Kepentingan nisbah asid lemak omega-6 / omega-3 yang dibuat oleh kajian perbandingan menunjukkan bahawa nisbah omega-6 / omega-3 dari 4: 1 dapat menyumbang kepada kesihatan.

Kerana kekurangan asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA) dalam diet vegetarian, dosis tinggi asid lipoik alfa (ALA) memberikan vegetarian dan vegan dengan jumlah EPA yang terhad dan DHA yang sangat sedikit.

Terdapat hubungan yang bertentangan antara faktor diet dan fibrilasi atrium (AF). Dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2010 di The American Journal of Clinical Nutrition, para penyelidik mendapati bahawa pengambilan lemak tak jenuh ganda tidak banyak dikaitkan dengan AF..

Kurangkan kadar trigliserida

Lemak tak jenuh ganda mengurangkan kadar trigliserida. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar orang yang mempunyai trigliserida tinggi menggantikan lemak tepu dalam makanan mereka dengan lemak tak jenuh ganda. Asid lemak tak jenuh ganda membantu membersihkan tubuh daripada lemak tidak sihat seperti lemak tepu (berbahaya hanya jika dimakan dalam jumlah besar), kolesterol, dan trigliserida. Dalam kajian tahun 2006 yang diketuai oleh penyelidik E. Balk, didapati bahawa minyak ikan meningkatkan tahap kolesterol "baik", yang dikenali sebagai lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), dan menurunkan trigliserida. Satu lagi kajian tahun 1997 yang diketuai oleh William S. Harris mendapati bahawa pengambilan 4 gram minyak ikan setiap hari menurunkan kadar trigliserida sebanyak 25 hingga 35%..

Menurunkan tekanan darah

Asid lemak tak jenuh ganda dapat membantu menurunkan tekanan darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai diet kaya PUFA atau yang mengambil minyak ikan dan suplemen lemak tak jenuh ganda mempunyai tekanan darah rendah.

Pengambilan semasa mengandung

Pengambilan asid lemak omega-3 semasa kehamilan sangat penting untuk perkembangan janin. Semasa tempoh pranatal, lemak ini diperlukan untuk pembentukan sinapsis dan membran sel. Proses-proses ini juga memainkan peranan penting selepas kelahiran, mendorong tindak balas sistem saraf pusat yang normal terhadap trauma dan rangsangan retina..

Penyakit barah

Kajian pada tahun 2010 terhadap 3,081 wanita dengan barah payudara menyelidiki kesan lemak tak jenuh ganda pada barah payudara. Didapati bahawa pengambilan sejumlah besar lemak tak jenuh ganda omega-3 rantai panjang dari makanan mengurangkan risiko berulang kanser payudara sebanyak 25%. Juga didapati bahawa wanita yang mengambil bahagian dalam eksperimen ini mengalami penurunan kadar kematian. Pengambilan lemak tak jenuh ganda dalam bentuk suplemen minyak ikan tidak mengurangkan risiko kambuhan kanser payudara, walaupun penulis menyatakan bahawa hanya kurang dari 5% wanita yang mengambil makanan tambahan itu..

Sekurang-kurangnya satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa mengambil sejumlah besar lemak tak jenuh ganda (tetapi bukan lemak tak jenuh tunggal) dapat meningkatkan metastasis kanser pada tikus. Para penyelidik mendapati bahawa asid linoleat dalam lemak tak jenuh ganda meningkatkan lekatan sel tumor yang beredar ke dinding saluran darah dan organ yang jauh. Menurut laporan itu, "Bukti baru menyokong bukti awal dari kajian lain bahawa orang yang mengambil banyak lemak tak jenuh ganda dapat meningkatkan risiko penyebaran barah.".

Kecenderungan lemak tak jenuh untuk mengoksidasi adalah faktor risiko lain yang mungkin. Ini membawa kepada pembentukan radikal bebas, dan akhirnya menjadi tengik. Kajian menunjukkan bahawa dos CoQ10 yang rendah mengurangkan pengoksidaan ini. Menggabungkan diet yang kaya dengan asid lemak tak jenuh ganda dan suplemen dengan koenzim Q10 menghasilkan jangka hayat yang lebih lama pada tikus. Kajian pada haiwan menunjukkan hubungan antara lemak tak jenuh ganda dan kejadian tumor. Dalam beberapa kajian ini, kejadian tumor meningkat dengan peningkatan pengambilan lemak tak jenuh ganda (sehingga 5% daripada jumlah kalori dari makanan).

Walau bagaimanapun, walaupun tanpa suplemen koenzim Q10, kesan kesihatan PUFA dilihat lebih baik dari segi faedah daripada bahaya kerana pengurangan kolesterol jahat yang dirasakan..

Makanan apa yang mengandungi lemak tak jenuh ganda

Kandungan PUFA untuk setiap 100 g produk:

 • Walnut - 47 g
 • Minyak Canola - 34 g
 • Biji bunga matahari - 33 g
 • Sesame - 26 g
 • Biji Chia - 23.7 g
 • Kacang tanpa garam - 16 g
 • Mentega kacang - 14.2 g
 • Minyak alpukat - 13.5 g
 • Minyak zaitun - 11 g
 • Minyak safflower - 12.82 g
 • Rumpai laut - 11 g
 • Sardin - 5 g
 • Soya - 7 g
 • Tuna - 14 g
 • Salmon liar - 17.3 g
 • Ikan berlemak
 • Biji-bijian gandum utuh - 9,7 g

Adakah artikel ini membantu anda? Kongsikan kepada orang lain!

Asid lemak tak jenuh ganda

Secara semula jadi, ada zat yang kita perlukan sejak awal. Unsur-unsur penting ini merangkumi asid lemak tak jenuh ganda.

Badan tidak dapat menghasilkan bahan ini sendiri. Oleh itu, para pakar mengesyorkan agar berhati-hati dengan kandungannya yang mencukupi dalam badan..

Sedikit sejarah

Penemuan asid lemak tak jenuh oleh sains dikaitkan dengan kajian yang wujud sejak dua puluhan abad yang lalu. Para saintis Denmark sampai pada kesimpulan yang mengejutkan, dan sedikit aneh.

Ternyata penduduk asli dari Utara, yang memakan makanan yang kaya dengan lemak dari ikan dan haiwan laut, praktis tidak menderita aterosklerosis. Lebih-lebih lagi, kadar kolesterol darah mereka selalu normal..

Seperti yang ternyata kemudian, minyak ikan, yang biasa dimakan oleh orang Eskimo hingga hari ini, mempunyai khasiat perubatan khas, dan merupakan sebahagian daripada asid lemak tak jenuh ganda.

Produk dengan kandungan PUFA maksimum:

Ciri umum PUFA

Asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) adalah sekumpulan asid lemak tak jenuh yang mempunyai ikatan kovalen berganda antara atom karbon. Hari ini, terdapat dua kumpulan utama PUFA: omega-3 dan omega-6.

Gabungan asid ini dikenali sebagai "vitamin F". Tubuh manusia tidak dapat mensintesis PUFA dan vitamin F secara bebas, oleh itu sangat penting untuk mengambil jumlah bahan ini dengan makanan..

Wakil utama asid lemak tak jenuh ganda adalah asid linolenik, arakidonik, eicosapentaenoic dan asid docosahexagenic. Sebilangan besar bahan tersebut dicatat dalam minyak sayuran, ikan, biji dan sebilangan bijirin..

Keperluan harian untuk PUFA

Seseorang memerlukan kira-kira 2.5 gram asid lemak tak jenuh setiap hari. Jumlah asid lemak ini terkandung, misalnya, dalam 20-30 gram minyak sayuran. Nisbah optimum unsur tumbuhan dan haiwan ini dalam diet ditakrifkan sebagai 4: 1.

Keperluan untuk PUFA semakin meningkat:

 • semasa kehamilan;
 • ketika bermain sukan dan kerja fizikal yang sukar;
 • dengan penyakit: aterosklerosis, diabetes, prostatitis dan masalah kulit;
 • pada musim sejuk;
 • semasa tinggal di wilayah utara.

Keperluan untuk PUFA menurun:

 • dengan sakit di perut;
 • dengan pedih ulu hati;
 • dengan ruam alahan pada kulit.

Pencernaan PUFA

Untuk tahap terbaik, PUFA diserap dari minyak sayuran yang sejuk: bunga matahari, kacang soya, zaitun, dan sebagainya, serta dari beras perang, jagung, kacang tanah, kacang dan minyak ikan.

Harus diingat bahawa semasa rawatan haba, minyak sayuran kehilangan sifat bermanfaatnya..

Sifat PUFA yang berguna dan kesannya pada badan

 • menurunkan tahap kolesterol darah;
 • normalisasi tekanan darah;
 • peneutralan proses keradangan di dalam badan;
 • pencegahan pembekuan darah;
 • kesan positif pada sistem pembiakan badan;
 • merawat keadaan kulit tertentu, seperti jerawat;
 • pembinaan membran sel penuh di dalam badan;
 • pembakaran lemak tepu di dalam badan, akibatnya - penurunan berat badan.

Harus diingat bahawa rawatan aterosklerosis yang berkesan hampir mustahil tanpa jumlah PUFA yang betul di dalam badan..

Seperti yang anda ketahui, aterosklerosis pada tubuh manusia adalah akibat daripada kadar kolesterol darah tinggi. Untuk masa yang lama, kaedah utama untuk mencegah penyakit ini dianggap sebagai penghapusan lemak separa atau lengkap dari diet..

Pada saat penyelidikan oleh saintis Denmark, ternyata masalah penyebaran aterosklerosis di kalangan penduduk dikaitkan dengan kurangnya penggunaan PUFA.!

Kesan positif vitamin F (gabungan Omega 3 dan Omega 6) membolehkan kolesterol memperoleh bentuk yang larut dan dikeluarkan dari badan.

PUFA mempromosikan pembentukan dinding sel. Mereka menghalang mikrob patogen memasuki kulit, dan juga membantu mengekalkan kelembapan pada kulit, mengekalkan keanjalannya.

Interaksi dengan unsur lain

Ia diserap dalam tahap terburuk apabila sejumlah besar karbohidrat memasuki badan. Pada masa yang sama, pengambilan makanan yang kaya dengan protein mempunyai kesan yang sebaliknya. Meningkatkan tindakan vitamin A, B, D, E.

Tanda-tanda kekurangan PUFA dalam badan:

 • jerawat dan kulit kering;
 • hujung berpecah;
 • kuku kusam dan mengelupas.

Jauh lebih berbahaya bagi kesihatan dan bahkan kehidupan manusia boleh:

 • tahap kolesterol tinggi;
 • darah beku.

Tanda-tanda berlebihan PUFA di dalam badan:

Lebihan asid lemak tak jenuh secara praktikal tidak membawa kesan negatif. Reaksi alergi, serta sakit perut, boleh menjadi tanda berlebihan PUFA..

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan PUFA dalam badan

Pertama sekali, perlu diingat bahawa badan kita tidak dapat mensintesis PUFA dengan sendirinya, oleh itu sangat penting untuk memberikan komponen nutrisi ini kepada tubuh dengan makanan dalam jumlah yang tepat..

Sebagai tambahan, hari ini ada peluang untuk peningkatan tambahan kadar PUFA dalam tubuh, misalnya, penggunaan minyak ikan secara berkala dalam kapsul.

PUFA untuk kecantikan dan kesihatan

Peranan asid lemak tak jenuh ganda untuk kecantikan dan kesihatan tubuh sangat sukar untuk dinilai berlebihan. Tahap unsur-unsur yang mencukupi dalam tubuh manusia bermaksud berat badan yang optimum, rambut dan kuku yang cantik, kulit elastik dan sistem kardiovaskular yang sihat..

Di manakah asid lemak tak jenuh ganda dan peranannya dalam badan kita

Saya dengan senang hati mengalu-alukan pembaca blog saya yang dikasihi! Hari ini saya tidak mempunyai berita baik. Kulit menjadi sangat kering, bahkan kerengsaan dan pengelupasan muncul. Ternyata, saya memerlukan asid lemak tak jenuh ganda, di mana anda tahu? Mari kita fahami bersama: apakah peranan mereka dalam tubuh, serta faedah dan keburukannya.

Asid lemak tak jenuh ganda - apakah kandungannya dan bagaimana ia berguna

Vitamin, lemak, protein, karbohidrat dan unsur surih sangat penting untuk badan kita. Banyak bahan yang kita perlukan terdapat dalam makanan. Asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) tidak terkecuali. Nama itu berdasarkan struktur molekul. Sekiranya molekul asid mempunyai ikatan berganda antara atom karbon, ia adalah tak jenuh ganda. Jangan mengelirukan PUFA dengan lemak tak jenuh ganda. Yang kedua adalah asid lemak yang dipasangkan dengan gliserin, mereka juga disebut trigliserida. Mereka adalah sumber kolesterol dan berat badan berlebihan..

Asid alfa-linolenik sering dijumpai dalam makanan tambahan dan vitamin. Asid lemak docosahexaenoic dan eosapentaenoik dapat dilihat dalam formulasi sedemikian. Ia adalah PUFA omega-3.

Dalam komposisi penyediaannya, anda juga dapat melihat asid linoleat, arakidonik atau gamma-linolenik. Mereka dikelaskan sebagai omega-6. Unsur-unsur ini tidak dapat disintesis dalam badan kita. Itulah sebabnya mengapa mereka sangat berharga. Mereka boleh menghubungi kita sama ada dengan makanan atau dadah.

Produk yang anda gunakan mestilah mengandungi PUFA. Sekiranya tidak ada di sana, dari masa ke masa, gejala kekurangan zat yang diperlukan akan muncul. Saya rasa anda pernah mendengar tentang vitamin F. Ia terdapat di banyak kompleks vitamin. Jadi vitamin F mengandungi asid omega-3 dan omega-6. Sekiranya anda mengambil vitamin, pastikan untuk memperhatikan kehadirannya.

Apakah nilai bahan ini:

 • menormalkan tekanan darah;
 • menurunkan kolesterol;
 • berkesan dalam rawatan jerawat, pelbagai penyakit kulit;
 • menggalakkan penurunan berat badan dengan membakar lemak tepu;
 • mengambil bahagian dalam struktur membran sel;
 • mencegah pembentukan trombus;
 • meneutralkan sebarang keradangan di dalam badan;
 • memberi kesan positif kepada sistem pembiakan.

Omega-6 dan omega-3 paling baik diambil bukan secara berasingan, tetapi bersama-sama. Sebagai contoh, orang Eskimo mengambil lemak ini dalam kadar yang sama. Bukti ini adalah kadar kematian yang rendah dari penyakit jantung dan saluran darah..

Sebilangan besar saintis bersetuju bahawa bahagian optimum lemak ini adalah 5: 1 (selalu kurang omega-3)

Sekiranya seseorang sakit, maka 2: 1. Tetapi kerana semuanya cukup individu, doktor yang hadir boleh memberi nisbah yang berbeza kepada anda.

ARTIKEL BERKAITAN:

 • Asid lemak omega 6 - di mana ia dijumpai dan apa yang diperlukan oleh badan kita
 • Cara mengembalikan kilauan pada rambut anda dengan pemakanan yang betul
 • Sifat bermanfaat biji rami untuk badan kita - terbukti dengan penyelidikan saintifik

Makanan yang kaya dengan lemak omega-3 dan omega-6

Asid keluarga omega-3, peranan biologi mereka sangat hebat, terlibat dalam pembinaan membran sel biologi. Membran digunakan untuk menghantar isyarat antara neuron. Mempengaruhi keadaan retina, saluran darah dan jantung, fungsi otak.

Minyak biji rami mengandungi kira-kira 58% omega-3, minyak kacang soya - 7%. Unsur ini juga terdapat dalam tuna -1.5g / 100g, mackerel-2.6g / 100g. Ia juga terdapat di kuning telur, walaupun tidak banyak - 0.05g / 100g.

Banyak omega-6 dalam minyak sayuran. Yang paling penting adalah minyak bunga matahari - 65%, minyak jagung - 59%. Dan juga minyak kacang soya - 50%. Biji rami hanya mengandungi 14%, dan minyak zaitun - 8%. Dalam tuna dan makarel, 1g / 100g produk. Dalam kuning telur - 0.1g / 100g. Lemak ini mencegah berlakunya sklerosis berganda dan penting dalam rawatan penyakit ini. Menghilangkan artritis, mengawal gula dalam darah. Dinyatakan untuk orang yang mempunyai penyakit kulit, penyakit hati, dll..

PUFA ini juga terdapat dalam tahu, kacang soya, kuman gandum, dan kacang hijau. Dalam buah-buahan seperti epal, pisang, strawberi. Mereka mengandungi walnut, biji wijen, biji labu.

Manfaat dan keburukan Omega-6

Bagaimana untuk memahami bahawa anda tidak mempunyai PUFA yang mencukupi atau, sebaliknya, berlebihan? Penyakit yang bersifat radang boleh menunjukkan lebihan lemak tak jenuh ganda. Kemurungan berulang, darah tebal juga menunjukkan ini. Sekiranya terdapat lebihan asid lemak ini, cubalah mengecualikan dari diet: kenari, minyak sayuran, biji labu, bijan.

Perundingan doktor tidak akan menyakitkan. Mungkin gejala di atas tidak berkaitan dengan omega-6. Dengan kekurangan zat ini, serta dengan kelebihannya, darah tebal diperhatikan. Dan juga, kolesterol tinggi. Dengan kelebihan dan kekurangan asid jenis ini, mungkin terdapat gejala yang serupa. Kekurangan lemak tak jenuh ganda ini dapat ditunjukkan oleh:

 • kulit longgar;
 • kegemukan;
 • imuniti yang lemah;
 • kemandulan pada wanita;
 • gangguan hormon;
 • penyakit sendi dan masalah dengan cakera intervertebral.

Sukar untuk menilai kelebihan lemak jenis ini. Terima kasih kepada mereka, pembuangan toksin dalam badan kita dipercepat. Kerja jantung dan keadaan saluran darah bertambah baik. Mengurangkan risiko penyakit mental. Aktiviti otak meningkat. Memperbaiki pertumbuhan kuku dan rambut, penampilannya. Seorang dewasa perlu mengambil sekurang-kurangnya 4.5-8 g PUFA ini setiap hari.

Apakah risiko kekurangan atau kelebihan omega-3

Kekurangan lemak omega-3 yang sihat mengakibatkan kuku rapuh, ruam, dan kulit mengelupas (seperti kelemumur). Tekanan bertambah dan masalah sendi muncul.

Sekiranya terdapat terlalu banyak PUFA ini di dalam badan, maka sering berlaku cirit-birit dan masalah pencernaan. Juga, hipotensi dan pendarahan mungkin berkaitan dengan kelebihannya.

Anda mesti mengambil sekurang-kurangnya 1 - 2,5 g lemak jenis ini setiap hari

Omega-3 sangat bernilai bagi tubuh kita kerana:

 • Menguatkan saluran darah dan meningkatkan fungsi jantung;
 • Menormalkan gula darah;
 • Memulihkan sistem saraf;
 • Meningkatkan fungsi kelenjar tiroid;
 • Ikut serta dalam pembinaan membran sel;
 • Menyekat keradangan.

Sekiranya anda kekurangan lemak ini, cubalah mengambil makanan yang disenaraikan setiap hari

Persediaan siri omega-3 dan omega-6

Tidak semua orang berjaya mempelbagaikan menu PUFA harian mereka. Maka masuk akal untuk memikirkan persediaan yang mengandungi bahan-bahan ini. Secara semula jadi, sebelum membeli pil, lebih baik berjumpa doktor. Seperti yang saya tulis di atas, gejala kekurangan dan kelebihan PUFA mungkin serupa. Berikut adalah beberapa makanan tambahan yang mengandungi omega-3 dan omega-6:

Asid lemak tak jenuh ganda

Asid lemak tak jenuh ganda (nama lain PUFA, vitamin F) - sekumpulan lipid, dalam molekul yang terdapat dua atau lebih ikatan berganda.

Wakil utama sebatian tersebut adalah omega-3 (docosahexaenoic, alpha-linolenic, eicosapentaenoic acid) dan omega-6 (arachidonic, linoleic acid).

Lemak tak jenuh ganda meningkatkan ciri reologi darah, mengurangkan kolesterol yang tersimpan di dinding saluran darah, melindungi lipid membran sel dari pengoksidaan dan hiperinsulinemia reaktif dari hiperinsulinemia reaktif.

 • Manfaat dan keburukan
 • Keperluan harian
 • Sumber semula jadi
 • PUFA semasa mengandung
 • Pengeluaran

Manfaat dan keburukan

Fungsi utama PUFA adalah untuk menjaga fungsi membran sel, sel organ myelin, saluran ion transmembran, dan tisu penghubung. Sekali di dalam badan, asid eicosapentaenoic dan docosahexaenoic dimasukkan ke dalam lapisan fosfolipid sel, meningkatkan sifat fungsinya (aktiviti enzimatik, kelikatan membran, kebolehtelapan, rangsangan elektrik).

Ciri-ciri berguna PUFA yang lain:

 • menekan sintesis lipoprotein dan trigliserida dalam hepatosit, mengatur metabolisme lemak (kesan hipolipidemik);
 • memberi "kelancaran" membran sel, mencegah gangguan irama jantung (kesan antiarrhythmogenic);
 • mengatur kandungan serotonin di otak (kesan antidepresan);
 • meningkatkan kepekaan reseptor terhadap insulin, mencegah perkembangan ketahanan insulin (diabetes jenis 2);
 • melarutkan deposit eksogen di dinding saluran darah (tindakan hipokolesterik);
 • menormalkan tahap hormon, meningkatkan perjalanan sindrom pramenstruasi dan climacteric (kesan estrogenik);
 • memperkuatkan sintesis bahan (prostaglandin) yang menekan proses autoimun, atopik dan radang dalam badan (kesan anti-radang);
 • mengurangkan agregasi platelet, yang membawa kepada peningkatan parameter reologi darah (tindakan antiagregat);
 • mengambil bahagian dalam pembinaan selubung otak myelin (sebagai elemen struktur), meningkatkan perhatian, ingatan, koordinasi psikomotor;
 • mengatur nada vaskular kapilari, menormalkan tekanan darah (kesan hipotensi);
 • mencegah penembusan agen asing ke dalam badan;
 • mengurangkan sintesis mediator keradangan (kerana dimasukkan ke dalam lapisan fosfolipid sel);
 • meningkatkan keadaan kuku, kulit, rambut yang berfungsi;
 • mengambil bahagian dalam metabolisme vitamin B (tiamin dan piridoksin).

Vitamin F tidak disintesis oleh mikroflora usus, jadi mesti dimakan setiap hari dengan makanan atau kompleks vitamin-mineral.

Keperluan harian

Norma harian PUFA berbeza dalam lingkungan 10 - 15 gram.

Memandangkan lemak penting bersaing di dalam badan, nisbah optimum omega-6 dan omega-3 lipid adalah 6: 1. Jika tidak, sintesis trigliserida terganggu. Keperluan fisiologi untuk omega-6 adalah 8-10 gram sehari, kerana omega-3 tidak melebihi 1 - 2 gram.

Jumlah asid tak jenuh dalam makanan harus ditingkatkan dalam kes berikut:

 • dengan sukan intensif (buruh fizikal);
 • semasa tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • dengan penyakit autoimun, disfungsi pankreas (diabetes), ruam kulit, prostatitis;
 • pada usia tua (55 - 85 tahun) dan kanak-kanak (0 - 12 tahun);
 • semasa tinggal di wilayah utara;
 • pada musim sejuk.

Menariknya, kekurangan lipid omega-6 dalam tubuh manusia sangat jarang berlaku, berbeza dengan PUFA jenis omega-3. Pertimbangkan bagaimana kekurangan lipid dari kumpulan terakhir ini menampakkan diri..

Tanda-tanda kekurangan asid eicosapentaenoic dan docosahexaenoic dalam menu harian:

 • kekeringan kulit, termasuk pemburukan psoriasis, eksim;
 • kekurangan penyelarasan;
 • kemerosotan penglihatan;
 • kerencatan pertumbuhan (pada kanak-kanak);
 • penurunan fungsi kognitif, termasuk kemampuan belajar;
 • kelemahan dalam badan;
 • rasa mati rasa atau kesemutan di hujung kaki;
 • peningkatan tekanan darah;
 • hiperkolesterolemia;
 • perubahan emosi;
 • jerawat;
 • keinginan untuk minuman beralkohol;
 • keadaan kemurungan;
 • pemecahan kuku;
 • keguguran rambut.

Kekurangan lipid penting yang berpanjangan menyebabkan berlakunya penyakit autoimun, trombosis, gangguan saraf, dan patologi kardiovaskular. Dalam kes yang teruk, gangguan mental berkembang.

Walau bagaimanapun, pengambilan lemak tak jenuh ganda yang berlebihan, khususnya omega-6, dengan latar belakang pengambilan omega-3 yang rendah, menyebabkan peningkatan dalam proses keradangan, penyempitan lumen saluran darah, peningkatan risiko terkena penyakit sistemik, onkologi, diabetes mellitus, strok, kekurangan koronari, keadaan kemurungan. Oleh itu, kawal dengan ketat jumlah pengambilan PUFA setiap hari..

Sumber semula jadi

Lemak poli tak jenuh ganda omega-6 adalah sebatian semula jadi yang biasa terdapat di hampir semua kacang, biji, dan minyak sayuran. Sumber utama omega-3 adalah ikan (varieti lemak), makanan laut, dan minyak biji rami. Pertimbangkan produk mana yang mengandungi PUFA.

Nombor jadual 1 "Sumber semula jadi asid lemak penting"
Nama produk segar (tidak dirawat)Kandungan ω-3 dalam 100 gram bahan, gramKandungan ω-6 dalam 100 gram bahan, gram
Minyak biji rami40 - 5712 - 17
Minyak unta38 - 4517 - 25
Minyak rami2555
Minyak cedar1736
Minyak walnutsepuluh53
Minyak rapeseed8 - 914 - 15
Minyak kacang soya6-745 - 50
Minyak sawi5.5enam belas
Minyak jagung1.1553
Minyak zaitun0.7sepuluh
minyak bijan0.340
Minyak bunga matahari0.25sembilan
Lemak salmon381.55
minyak ikan kod200.95
Lemak herring13.51.15
Kaviar hitam, merah70.08
Ikan kembung1.7 - 30.2
Herring1.7 - 2.50.13 - 0.19
Salmon20.12 - 0.17
Trout0.90.17
Tiram0.90.04
Salmon merah jambu0.70.09
Kerang0.50.02
Sotong0.50.002
Biji rami22.56
Biji Chia17.55.8
Walnut2.733,7
Pistachio0.213.5
Bijan0.2525
Biji labu0.1220.5
Hazelnut0.17.8
Gajus0.0657.8
Biji bunga matahari0.0324
Badam0.00412
Kacang tanah0.003enam belas
Pudina (kering)2.50.45
Alpukat0.150.015
Pucuk Brussels0.10.045
Salad (daun)0.060.025
Bawang putih0.020.25
Lemak Turki1.521
Lemak domba1.353.8
Lemak daging lembu1.051.5
Lemak itik1.0413
Lemak ayam120
Lemak babi0.612
Mentega (lemak)0.324.3
Keju mozzarella0.370,4
Chees Feta0.30.3
Telur ayam (mentah)0.11.6
Blackberry0.0950.18
Susu keseluruhan0.0750.13

Untuk meningkatkan ketersediaan bio asam lemak, menu harian diperkaya dengan makanan yang mengandung vitamin E dan dihydroquercetin (Q 10).

PUFA semasa mengandung

Lipid tak jenuh ganda adalah nutrien penting bagi ibu hamil, kerana ia mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan memudahkan manifestasi toksikosis. Di samping itu, unsur-unsur "bertanggungjawab" untuk pembentukan sistem saraf periferal pada embrio yang tumbuh. Memandangkan lemak membentuk 70% retina dan 30-40% lipid otak, vitamin F mengawal ontogenesis alat visual dan otak pada janin yang sedang berkembang..

Semasa mengandung, ibu "memberi" kepada anak 2.5 gram PUFA, jadi keperluan harian untuk lemak penting berganda. Pengambilan vitamin F harian bagi wanita "dalam kedudukan" adalah 15 gram (omega-3 - 2 gram, omega-6 - 13 gram).

Kesan lain dari pengambilan PUFA semasa kehamilan:

 1. Menguatkan pelepasan prostaglandin dan eicosanoid, yang meningkatkan status imun kanak-kanak.
 2. Mengambil bahagian dalam mekanisme membina sistem kardiovaskular embrio.
 3. "Kawal" pembentukan, pematangan dan fungsi plasenta yang betul (metabolisme dan bekalan darah).
 4. Memanjangkan kehamilan.
 5. Mencegah perkembangan toksikosis pada trimester ketiga (gestosis).
 6. Mencegah perkembangan gangguan trombofilik, dan akibatnya, kekurangan plasenta.
 7. Kurangkan sebanyak 50% kemungkinan mengalami kemurungan postpartum.
 8. Meningkatkan toleransi tindakan kelahiran oleh embrio.

Untuk mengisi keperluan harian lemak, biji rami atau minyak camelina, kacang-kacangan, ikan, sayur-sayuran, buah-buahan diperkenalkan ke dalam menu harian. Walau bagaimanapun, diet seimbang, dalam 90% kes, tidak merangkumi pengambilan bahan harian. Oleh itu, disarankan untuk ibu masa depan menggunakan kompleks aktif secara biologi, yang merangkumi asid omega-3..

Pertimbangkan senarai persediaan yang mengandungi lemak penting:

 1. Minyak ikan Omega-3 premium (Madre Labs, USA). 1 kapsul mengandungi 180 miligram asid eicosapentaenoic, 120 miligram asid docosahexaenoic dan 1000 miligram minyak ikan.
 2. Faktor Rx omega-3 (Faktor Semula Jadi, Amerika Syarikat). Ubat ini mengandungi minyak ikan (1170 miligram dalam 1 tablet) dan kepekatan lemak tak jenuh ganda ω-3 (600 miligram dalam 1 kapsul).
 3. Novomegin (Kehidupan seni, Rusia). Biocomplex, terdiri daripada kepekatan lipid tak jenuh ganda omega-3 (150 miligram per 1 kapsul), minyak biji rami (200 miligram per tablet), asid lipoik, vitamin E, dihidrokercetin, selenium organik.
 4. Praatal DHA (Nordic Naturals, Amerika Syarikat). Pil organik termasuk: asid eicosapentaenoic (102,5 miligram), asid docosahexaenoic (220 miligram), cholecalciferol (200 IU), minyak ikan (500 miligram).
 5. Omega-3 (Solgar, Amerika Syarikat). Makanan tambahan mengandungi kepekatan lemak tak jenuh ganda yang diekstrak dari otot ikan air sejuk di laut utara. 1 kapsul ubat mengandungi 900 miligram omega-3, 1500 miligram minyak ikan.
 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Untuk menormalkan latar belakang psiko-emosi seorang wanita semasa kehamilan, bersama dengan mengambil kompleks ini, disarankan minum 15 mililiter minyak biji rami setiap hari.

Pengeluaran

Oleh itu, lemak tak jenuh ganda adalah mikronutrien penting yang menyokong fungsi membran sel, mencegah pembentukan keradangan, merangsang aktiviti sistem imun, dan menormalkan nada saluran darah..

Memandangkan bahawa omega-3 mengurangkan kesan keradangan omega-6, nisbah optimum lipid pertama dengan yang kedua adalah 1: 6.

Sumber vitamin F semula jadi adalah minyak biji rami, biji, ikan berminyak, kacang (mentah). Selain makan makanan yang kaya dengan lemak, dalam beberapa kes, disarankan untuk mengkonsumsi kompleks vitamin yang mengandung omega-3. Jadi, pengambilan suplemen "lipid" sebelum pembuahan akan membantu mengisi kekurangan PUFA dalam tubuh wanita, akibatnya kebarangkalian persenyawaan telur akan berlipat ganda. Di samping itu, untuk pembentukan embrio yang semakin meningkat, penting bagi ibu masa depan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1 - 2 miligram lipid omega-3 penting setiap hari..

 1. M.I. Gladyshev: Asid lemak tak jenuh ganda penting dan sumber makanannya untuk manusia, Institut Biofizik SB RAS.
 2. I. S. Chekman, N. A. Gorchakova, A. V. Rudenko, M. V. Kurik, A. A. Orlov, M. I. Zagorodny, L. M. Osinnyaya: Sifat klinikal dan farmakologi asid lemak tak jenuh ganda. - Universiti Perubatan Nasional. A. A. Bogomolets Kementerian Kesihatan Ukraine.
 3. A.V. Sukhanov: Asid lemak tak jenuh ganda dalam rawatan dan pencegahan gangguan kognitif pada usia akhir: keadaan dan prospek semasa. - FSBI "Institut Penyelidikan Terapi" SB RAMS.

Maklumat kesihatan yang lebih segar dan relevan di saluran Telegram kami. Langgan: https://t.me/foodandhealthru

Kepakaran: pakar penyakit berjangkit, ahli gastroenterologi, ahli pulmonologi.

Jumlah pengalaman: 35 tahun.

Pendidikan: 1975-1982, 1MMI, san-gig, kelayakan yang lebih tinggi, doktor penyakit berjangkit.

Ijazah saintifik: doktor dari kategori tertinggi, calon sains perubatan.

Latihan:

 1. Penyakit berjangkit.
 2. Penyakit parasit.
 3. Kecemasan.
 4. HIV.

Saya membaca artikel itu dengan penuh minat. Pada akhir kehamilan, saya mengambil Omega-3 Evalar berganda atas nasihat pakar sakit puan. Saya fikir seperti pada zaman kanak-kanak ini, penghapusan minyak ikan yang jahat akan berlaku lagi. Tetapi tidak, ubat ini tidak berdosa dengan ini. Dan tidak ada yang seperti itu. Tetapi saya bertambah baik keadaan kulit, yang pada akhir musim luruh mulai terkelupas dengan kuat, menguatkan rambut dan kuku. Tetapi saya menambahkan minyak biji rami ke salad. Saya tidak boleh meminumnya seperti itu.