Emiriah Rusia - Forum Rusia di UAE

Tanpa kawalan yang betul, termasuk kawalan veterinar, daging dan produk tenusu yang tercemar dapat menyumbang kepada penyebaran brucellosis di kalangan manusia..

BAKU, 27 Julai - Sputnik, Zulfiya Guluyeva. Anda masih dapat melihat produk daging dan tenusu yang belum lulus kawalan veterinar untuk penjualan di rangkaian runcit, jadi anda tidak boleh menggunakan produk ini tanpa rawatan panas yang betul, kata ketua epidemiologi negara, Ibadulla Agayev, kepada Sputnik Azerbaijan..

Dia mengesahkan fakta kehadiran brucellosis yang dijangkiti di kalangan penduduk negara itu dan menggesa orang untuk berhati-hati.

Pengesahan rasmi maklumat mengenai penyebaran brucellosis di hampir semua wilayah Azerbaijan menimbulkan kebimbangan serius di kalangan penduduk.

Nigar Safi, jurucakap Agensi Perkhidmatan Pertanian di bawah Kementerian Pertanian, menjelaskan wabaknya dengan adanya haiwan yang tidak divaksinasi di pasar daging. Jadi, jika haiwan yang dijangkiti sebelumnya diasingkan, sekarang petani tidak melakukan ini, dan sebagai hasilnya, jumlah kes jangkitan dengan brucellosis semakin meningkat, katanya..

Penyebaran penyakit di kalangan haiwan sudah membimbangkan organisasi antarabangsa, kata ketua Kesatuan Pengguna Percuma Eyyub Huseynov, yang mengulas masalah Sputnik.

Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) melancarkan projek untuk meningkatkan kawalan penyakit haiwan, lanjutnya.

Matlamat projek ini adalah untuk meningkatkan keupayaan institusi dan jabatan Azerbaijan, yang fungsinya meliputi pencegahan, diagnosis dan pengesanan awal penyakit haiwan endemik dan eksotik..

Sebuah makmal rujukan nasional dan enam makmal pengujian serantau, doktor haiwan yang bekerja di sejumlah institusi swasta dan awam akan mengambil bahagian dalam latihan khas dengan pakar antarabangsa dan tempatan di lapangan.

"Saya berpendapat bahawa pelaksanaan projek ini akan memberi sumbangan besar kepada pemeliharaan kesihatan manusia dan haiwan di negara ini. Projek ini juga akan mencegah penyebaran brucellosis di kalangan haiwan," kata Huseynov..

Daging dan produk tenusu mesti diperiksa dengan teliti. Tanggungjawab besar dalam hal ini terletak pada doktor haiwan. Agensi Keselamatan Makanan Azerbaijan harus melarang penjualan daging dan produk tenusu yang belum melalui kawalan veterinar agar brucellosis tidak merebak di kalangan orang dan juga di kalangan haiwan, kata aktivis hak asasi manusia itu..

Brucellosis adalah penyakit berjangkit haiwan peliharaan yang disebabkan oleh bakteria dari kumpulan Brucella, yang menular ke manusia melalui daging dan produk tenusu dan menyebabkan kerosakan pada sistem saraf, kardiovaskular dan osteoartikular..

Rosselkhoznadzor: Wilayah Chelyabinsk tidak menguntungkan rabies dan brucellosis haiwan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, wilayah Chelyabinsk tidak menguntungkan rabies pada binatang, keadaan dengan leukemia lembu tetap tegang, terdapat pendaftaran tahunan anemia kuda, penyakit kawin kuda, brucellosis haiwan dan burung burung. Ini dinyatakan dalam perutusan pentadbiran Rosselkhoznadzor di wilayah Chelyabinsk, yang menyiapkan sijil mengenai keadaan epizootik di rantau ini.

Di wilayah Chelyabinsk, terdapat dua titik yang tidak menguntungkan untuk brucellosis pada lembu, selama 4 bulan 2020, 103,633 kepala diperiksa untuk brucellosis, sementara 20 ujian positif dikesan pada sapi, mereka disembelih. Brucellosis adalah jangkitan yang ditularkan dari haiwan yang sakit kepada manusia.

Menurut Rosselkhoznadzor, keadaan epizootik yang sukar dengan leukemia lembu masih ada: terdapat 103 titik yang tidak menguntungkan di rantau ini. Pada tahun 2019, 68 haiwan yang sakit dikenal pasti, yang juga disembelih di rumah sembelih. FSBI "Chelyabinsk MVL" melakukan kajian pemantauan terhadap darah haiwan untuk mengesan penyakit ini dalam kerangka penugasan negara dan dalam kerangka pemantauan epizootik.

Keadaan epizootik wilayah Chelyabinsk dari segi penyakit akut dan kronik haiwan ternakan dan unggas pada amnya dicirikan sebagai stabil. Wilayah Chelyabinsk selamat untuk penyakit karantina dan terutamanya berbahaya seperti antraks, demam babi klasik, penyakit kaki dan mulut, selesema burung yang sangat patogen, bluetongue.

Di wilayah Chelyabinsk, haiwan ganas dijumpai dua kali lebih kerap

Sejak tahun 2006, wilayah Chelyabinsk telah bebas dari selesema burung yang sangat patogen. Sejak April 2020, di wilayah Wilayah Chelyabinsk, tiga ladang unggas (PJSC Poultry Chelyabinskaya, LLC Chebarkulskaya Ptitsa, LLC Ravis - Sosnovskaya Poultry Farm) telah memvaksinasi unggas terhadap selesema burung. Ingat bahawa jumlah populasi unggas di semua ladang unggas Chelyabinsk adalah sekitar 28 juta ekor.

Juga, menurut Rosselkhoznadzor, wilayah Chelyabinsk bebas dari penyakit kaki dan mulut. Pada tahun 2019, 823 sampel serum darah dari haiwan yang diimunisasi dihantar ke FGBI ARRIAH untuk kekuatan imuniti. Pada separuh pertama tahun 2020, 450 sampel telah dihantar. Kerana peningkatan keadaan, vaksinasi ternakan yang rentan telah dihentikan sejak Ogos 2019. Status wilayah Chelyabinsk telah diubah: kini dianggap wilayah bebas FMD tanpa vaksinasi.

Brucellosis

Maklumat am

Brucellosis adalah jangkitan zoonosis yang ditularkan dari haiwan ke manusia. Penyakit ini dicirikan oleh banyak lesi organ dan sistem - sistem genitouriner, vaskular, pencernaan, pembiakan boleh terjejas. Bakteria genus Brucella menyebabkan penyakit ini. Jangkitan ini terutamanya menyerang haiwan dan burung. Tetapi jika orang bersentuhan dengan haiwan yang dijangkiti brucellosis atau dengan produk haiwan yang mengandung infeksi, mereka juga kemudian menjadi sakit..

Seperti yang dibuktikan oleh Wikipedia, tanda-tanda pertama penyakit ini dijelaskan oleh Hippocrates lebih dari dua ribu tahun yang lalu. Tetapi penerangan saintifik pertama mengenai brucellosis pada tahun 1861 dibuat oleh seorang doktor tentera dari England, Maurston. Selepas itu, penyakit ini disebut dalam karya bertulis di negara yang berlainan, dan ia mendapat nama yang berbeza - misalnya, demam Mediterranean dan Malta. Itu juga disebut "demam seperti gelombang". Definisi "demam seperti gelombang" muncul kerana gejala khas brucellosis - demam berulang.

Pada tahun 1886, mikroba yang menyebabkan penyakit ini ditemui oleh seorang saintis dari England David Bruce. Sebagai penghormatan kepada saintis bahawa bakteria ini diberi nama brucella. Terdapat satu lagi fakta penting dalam sejarah penyakit ini: pada pertengahan abad kedua puluh di Amerika Syarikat, bakteria itu digunakan sebagai senjata bakteriologi. Tetapi pada tahun 1969 ia dilarang.

Patogenesis

Brucella adalah bakteria kecil yang tidak membentuk spora, tidak bergerak, gram negatif. Ejen penyebab brucellosis dapat parasit secara intraselular. Dalam karya yang menggambarkan mikrobiologi brucellosis, dikatakan bahawa sumber brucella berbahaya bagi manusia adalah: kambing, domba (agen penyebab Br.melitensis), babi (Br.abortus suis), lembu (Br.abortus bovis), anjing (Br.canis ). Patogen dikeluarkan dalam susu, cecair ketuban, air kencing. Bakteria cukup berdaya maju, mereka boleh bertahan di dalam tanah sehingga 100 hari. Mereka mati di persekitaran kering pada suhu 90-95 darjah dalam satu jam, di persekitaran lembap pada suhu 55 darjah Celsius untuk masa yang sama. Apabila direbus, brucella mati serta merta.

Pembawa brucellosis adalah haiwan yang bersentuhan dengan manusia. Brucellosis haiwan adalah penyakit berjangkit kronik yang paling sering menampakkan diri pada lembu, babi, domba. Brucellosis sering didiagnosis pada lembu ternakan, menyebabkan pengguguran. Lembu mengalami kehilangan selera makan, penurunan aktiviti, dan demam. Brucellosis pada anjing menyebabkan masalah pembiakan. Oleh itu, gejala brucellosis pada anjing ditunjukkan oleh gangguan pada kawasan genital..

Seseorang boleh dijangkiti dengan memakan makanan dengan brucella. Gerbang untuk jangkitan adalah mikrotraum pada kulit, selaput lendir saluran pencernaan dan saluran pernafasan. Selepas jangkitan berlaku, kebanyakan brucellae cepat dihilangkan oleh fagositosis. Tetapi sebahagian daripadanya tetap dapat digunakan dalam fagosom. Patogen oleh laluan limfogen memasuki kelenjar getah bening, di mana ia terkumpul. Apabila brucella dilepaskan ke dalam darah, pesakit mengalami tanda-tanda klinikal penyakit ini. Akibat jangkitan, berlaku penstrukturan semula alahan pada tubuh. Untuk masa yang lama setelah membersihkan badan dari patogen, terdapat hipersensitiviti jenis kelewatan yang ketara.

Penyakit ini kronik. Setelah seseorang sakit, kekebalan dikembangkan kepadanya, tetapi tidak untuk waktu yang lama. Jangkitan semula mungkin berlaku selepas beberapa tahun.

Pengelasan

Jenis brucellosis berikut dibezakan mengikut tempoh kursus:

 • Akut - berlangsung tidak lebih dari 3 bulan.
 • Subacute - berlangsung 3 hingga 6 bulan.
 • Kronik - berlangsung lebih lama daripada 6 bulan.

Dengan mengambil kira gejala dan ciri perjalanan penyakit ini, bentuk klinikal brucellosis berikut dibezakan:

 • Pendam utama - seseorang berasa sihat secara praktikal. Sekiranya kekebalannya lemah, bentuk ini boleh masuk ke yang lain (septik akut atau metastatik kronik primer). Kadang kala, dengan penyakit ini, kelenjar getah bening meningkat sedikit, suhu meningkat ke tahap subfebril, dan dengan senaman fizikal, peluh diperhatikan. Pada masa yang sama, kecekapan tetap ada.
 • Septik akut - ada demam (suhu meningkat hingga 40 darjah), menggigil, berpeluh. Gejala ini muncul dalam gelombang. Pada masa yang sama, keadaan kesihatan tetap normal walaupun pada suhu tinggi, tidak ada tanda-tanda mabuk. Kelenjar getah bening diperbesar secara sederhana, kadang-kadang sensitif. Selepas beberapa hari, limpa membesar. Keadaannya tidak mengancam nyawa.
 • Metastatik kronik primer - berkembang dengan segera, tanpa bentuk septik akut. Demam, insomnia, mudah marah, kemerosotan prestasi dan selera makan yang rendah. Kelenjar getah bening sensitif. Limpa dan hati membesar. Terdapat lesi organ, terutamanya sistem muskuloskeletal. Sistem saraf dan pembiakan juga boleh terjejas. Sendi dan otot sakit, poliartritis berkembang, metastasis lain diperhatikan. Tulang belakang di kawasan lumbar mungkin terjejas. Kemungkinan neuritis, radiculitis, dan lain-lain. Kemungkinan penurunan fungsi seksual, amenorea. Gejala ciri lain juga muncul..
 • Metastatik sekunder-kronik - berkembang selepas bentuk akut-septik, ia dicirikan oleh gejala dan manifestasi yang serupa dengan bentuk metastatik kronik primer.
 • Secondary-latent - berbeza dengan primer-latent kerana ia berulang lebih kerap.

Sebab-sebabnya

Sebab perkembangan brucellosis adalah jangkitan dengan mikroorganisma genus Brucella. Terdapat kaedah jangkitan seperti itu:

 • Hubungi - seseorang dijangkiti ketika bersentuhan dengan haiwan yang sakit, merawatnya. Bakteria boleh terkena kulit atau selaput lendir yang rosak.
 • Makanan - semasa memakan makanan yang tercemar Anda boleh dijangkiti sekiranya terdapat produk haiwan yang tercemar brucella. Selalunya, jangkitan berlaku semasa memakan susu mentah, keju atau keju kotej dari susu yang tidak dipasteurisasi, lebih jarang apabila memakan daging haiwan yang tidak diproses secara termal.
 • Aerogenik - laluan jangkitan ini sangat jarang berlaku. Jangkitan berlaku apabila seseorang menyedut habuk dengan patogen brucellosis.

Gejala brucellosis pada manusia

Foto gejala brucellosis pada manusia

Tempoh tempoh inkubasi untuk brucellosis adalah dari 5 hari hingga beberapa bulan. Tetapi selalunya ia berlangsung sekitar dua minggu..

Gejala boleh berkembang secara tiba-tiba. Orang itu mula bimbang tentang sakit kepala, demam, sakit pada sendi dan punggung bawah. Kesukaran umum diperhatikan, cirit-birit kadang-kadang bergabung.

Tetapi kadang-kadang tanda-tanda bertambah secara beransur-ansur. Dalam kes ini, pada mulanya pesakit merasakan sedikit kelainan prodromal, sakit pada otot dan leher dari belakang, dan dia juga mungkin mengalami sakit kepala. Selepas beberapa ketika, pada waktu petang, suhu badannya meningkat..

Apabila penyakit itu berkembang, suhu meningkat hingga 40-41 ° C, dan kemudian secara beransur-ansur kembali normal. Pada masa yang sama, seseorang berpeluh dengan teruk pada waktu pagi..

Dalam kebanyakan kes, demam tidak stabil berlaku pada pesakit dari 1 hingga 5 minggu, sementara pengampunan dicatat selama 2 hari hingga 2 minggu, di mana keparahan gejala menurun dengan ketara. Kadang-kadang demam itu sementara, atau ia muncul dalam gelombang, sementara sekejap ia berlaku sebagai demam yang tidak diketahui.

Selepas peringkat awal demam, brucellosis mungkin menunjukkan gejala berikut:

 • penurunan berat badan, anoreksia;
 • sakit di perut, sendi, sakit kepala;
 • insomnia, kelemahan;
 • kerengsaan, kemurungan;
 • kecenderungan untuk sembelit;
 • kelenjar getah bening yang diperbesar;
 • hepatomegali (pada kira-kira separuh pesakit).

Walau bagaimanapun, lesi sistemik boleh mempengaruhi semua organ. Mereka sangat pelbagai. Khususnya, terdapat pelanggaran dalam aktiviti sistem muskuloskeletal, pernafasan, pencernaan, sistem genitouriner, jantung, sistem saraf pusat, penglihatan.

Analisis dan diagnostik

Dalam proses diagnosis, doktor melakukan tinjauan, menentukan apakah pasien telah bersentuhan dengan binatang, apakah dia telah memakan makanan yang tidak diproses secara asal dari haiwan. Maklumat lain juga penting, khususnya tempat kerja pesakit, adanya fokus endemik.

Gambaran klinikal diambil kira.

Untuk mengesahkan diagnosis, kaedah bakteriologi, serologi dan alergi kulit digunakan..

Ujian darah umum adalah wajib. Ia juga dipraktikkan untuk menguji brucellosis dengan menginokulasi darah pada medium nutrien. Analisis khas dijalankan - reaksi Wright, reaksi Coombs, reaksi Heddleson, ujian kulit Burne, ujian 2-mercaptoethanol-agglutinite.

Rawatan brucellosis pada manusia

Kaedah rawatan utama adalah penggunaan rejimen antibiotik yang dipilih khas. Juga, rawatan brucellosis melibatkan penggunaan kaedah tambahan..

Rosselkhoznadzor mencatatkan 7 wabak brucellosis di wilayah Orenburg

Pejabat Rosselkhoznadzor di Wilayah Orenburg memaklumkan mengenai 7 penempatan yang kurang bernasib baik untuk brucellosis lembu.

Setiap daripada mereka mempunyai langkah-langkah yang menyekat. Karantina untuk brucellosis beroperasi di 3 titik di daerah Akbulak (desa Tamdysai; desa Novousspenka, desa Shkunovka), di desa Dimitrovskiy, distrik Ilek, di kampung daerah perkotaan Vetlyanka Sol-Iletsk, di ladang Chuloshnikov di daerah Orenburg, serta di kawasan ternakan di wilayah ladang dewan kampung Boldyrevsky di daerah Tashlinsky.

Brucellosis sangat berbahaya kerana seseorang boleh dijangkiti dengannya bukan hanya melalui hubungan langsung dengan ternakan, tetapi juga ketika memakan produk haiwan - daging dan tenusu. Brucella, yang menyebabkan penyakit, tidak mati pada suhu rendah, dapat dijumpai di tanah, di rambut binatang peliharaan, susu sapi, juga di dalam air dan bahkan daging beku.

Sekurang-kurangnya 96 orang mengidap brucellosis di institusi penyelidikan di China

Seperti yang dilaporkan oleh Pengpai pada hari Ahad, hingga kini, 96 pekerja dan pelajar mengalami penyakit ini. Menurutnya, empat kes pertama dikesan pada 28-29 November tahun ini di empat pekerja yang bekerja dalam kumpulan itu untuk pencegahan dan kawalan penyebaran penyakit kaki dan mulut. Selepas itu, 317 pekerja dan pelajar institusi ini menjalani ujian makmal khas, yang mana 96 orang didiagnosis menghidap penyakit ini..

Seperti yang dicatatkan oleh akhbar itu, di kebanyakan yang dijangkiti, penyakit ini berlanjutan dalam bentuk pendam tanpa manifestasi gejala yang jelas - demam, berpeluh meningkat, sakit pada otot dan sendi, serta keletihan. Tempoh inkubasi penyakit boleh berlaku baik untuk jangka waktu yang pendek (satu hingga dua minggu) dan untuk jangka waktu yang agak lama (dari setahun). Pihak berkuasa tempatan dan perwakilan institut telah membuat komisi khas yang menetapkan penyebab jangkitan orang dan peningkatan jumlah yang dijangkiti dari 4 hingga 96 orang dalam 10 hari.

Brucellosis adalah jangkitan zoonosis yang ditularkan dari haiwan yang sakit kepada manusia melalui hubungan dengan atau melalui pengambilan produk tenusu atau daging yang dijangkiti. Ia dicirikan oleh banyak kerosakan pada organ dan sistem tubuh manusia. Bakteria - patogen - brucella - tahan terhadap persekitaran luaran dan mampu bertahan walaupun pada suhu beku.

Analisis

Topik hangat

Harga susu akan turun musim ini lebih banyak daripada biasa, menurut beberapa peserta pasaran yang disurvei oleh The DairyNews. Penganalisis, pada gilirannya, mencatat bahawa penurunan itu tradisional, dapat diramalkan, dan situasi di wilayah tertentu diprovokasi oleh masalah yang telah menumpuk selama lebih dari satu tahun..

Topik hangat. Komen

Temu ramah

Baca juga

Video baru

Perniagaan baru Peta

The DairyNews - Berita Pasar Tenusu Harian.

The DairyNews adalah penerbitan terbesar pasaran tenusu Rusia dan salah satu saluran media khusus terbesar dalam industri tenusu global. The DairyNews adalah media yang berpengaruh, berwibawa dan bebas yang setiap hari menerbitkan puluhan berita mengenai keadaan industri tenusu di Rusia dan dunia.

The DairyNews mempunyai pembaca lebih dari 1 juta pelawat unik, yang mendapat lebih daripada 4.5 juta tontonan setiap tahun. Jumlah pelanggan yang menerima berita setiap hari dalam bahasa Rusia dan Inggeris adalah lebih daripada 7 ribu orang.

Pasukan editorial DairyNews mengikuti prinsip keterbukaan, kebolehaksesan dan kebebasan - semua maklumat mengenai penternakan tenusu dan industri tenusu, serta mengenai aktiviti perusahaan - pelaku pasar susu selalu dapat diakses sepenuhnya dan percuma untuk pembaca.

Sejak tahun 2014, The DairyNews telah mengembangkan platform analisis bebas - Pusat Kajian Pasar Tenusu. Produk analisis utama Pusat Penyelidikan Pasaran Tenusu DairyNews adalah: 1. Peta tenusu Rusia, yang mengumpulkan maklumat terkini dan terkini mengenai perusahaan industri tenusu di Rusia. 2. Peta Susu Kekurangan adalah produk analitik tahunan, yang tujuannya adalah untuk menentukan tahap kemandirian wilayah-wilayah di Persekutuan Rusia. 3. Buletin "Industri Tenusu Rusia" - panduan analisis berdasarkan data statistik rasmi struktur jabatan, serta data dari sumber korporat.

The DairyNews adalah penganjur sejumlah acara paling penting di pasaran tenusu Rusia, seperti Sidang Kemuncak Tenusu Musim Panas Tahunan dan Gerakan All-Russian "Jalan ke Susu!" Di samping itu, The DairyNews telah membentuk sejumlah platform latihan maklumat di mana latihan dan pertukaran amalan perindustrian Rusia dan asing dijalankan - Sekolah Silo, Sekolah Youngstock, Sekolah Kesihatan, satu siri seminar "Cara Membina Loji Tenusu".

The DairyNews adalah pakar yang terkenal di pasaran susu global dan merupakan rakan kongsi atau ahli organisasi dan acara antarabangsa seperti IDF, IFCN, WDS, EuroTier, MilkPoint dan lain-lain..

Nombor sijil pendaftaran media massa: No. FS 77-61920

Brucellosis di uae

Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Air Emiriah Arab Bersatu memerintahkan pembasmian 500 domba pada Khamis lalu setelah mendapat pengesahan bahawa mereka dijangkiti brucellosis.

Abu Dhabi, UAE. Tindakan undang-undang yang diperlukan telah diambil oleh perwakilan kementerian berkenaan dengan orang yang melanggar peraturan mengenai impor binatang ke negara ini, sesuai dengan Resolusi negara No. 548 tahun 2008. Selain itu, pelanggaran prosedur karantina veterinar yang diadopsi sesuai dengan Undang-undang Persekutuan No. 6 tahun 1979 juga disahkan. Kementerian menggesa para penggembala dan pengimport borong untuk memperhatikan maklumat yang disiarkan di laman web persekutuan atau menghubungi kementerian secara langsung untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai import haiwan hidup. Brucellosis adalah jangkitan zoonosis yang ditularkan dari haiwan yang sakit kepada manusia, yang dicirikan oleh banyak lesi organ dan sistem tubuh manusia. Ejen penyebab penyakit ini adalah sekumpulan mikroorganisma genus Brucella. Tiga adalah patogen bagi manusia: agen penyebab brucellosis pada lembu kecil, agen penyebab brucellosis pada lembu dan agen penyebab brucellosis pada babi. Sumber brucella berbahaya bagi manusia adalah terutamanya kambing, domba, lembu dan babi, yang mengeluarkan patogen dengan susu, air kencing dan cairan ketuban. Jangkitan manusia berlaku melalui hubungan langsung dengan pembawa haiwan atau melalui pengambilan makanan yang tercemar - susu mentah dan keju yang terbuat dari susu yang tidak dipasteurisasi.

Alamat kekal bahan: EMIRAT RUSIA

Berita serupa

Sebuah video dengan ikan paus berenang di perairan UAE muncul di Instagram. baca lagi

Penyu hijau dari kawasan simpanan di UAE berenang ke Oman. baca lagi

Apa bahaya brucellosis pada manusia, gejala, rawatan

Brucellosis adalah penyakit berjangkit yang sangat berbahaya dan signifikan secara sosial, disertai dengan tahap ketidakupayaan pesakit tertinggi dan menyebabkan kerosakan yang besar terhadap ekonomi (kos rawatan dan pencegahan). Brucellosis juga disebut demam malarial Maltese dan kepialu, penyakit Bang, dll..

Penyebaran penyakit ini berleluasa. Di wilayah Persekutuan Rusia, brucellosis paling sering dijumpai di wilayah Stavropol, Krasnodar, Ural Selatan, Altai dan Republik Dagestan.

Brucellosis - apa itu

Brucellosis adalah penyakit berjangkit zoonosis sistemik yang dicirikan oleh pelbagai mekanisme penularan dan disertai dengan perkembangan sindrom demam, polyarthritis, myositis, kecacatan tulang, serta kerosakan pada sistem saraf dan pembiakan. Kod penyakit ICD10 - A23.

Untuk rujukan. Punca dan pembawa penyakit ini adalah haiwan peliharaan. Haiwan liar juga rentan terhadap brucellosis, tetapi fokus jangkitan semula jadi tidak ada.

Brucellosis - agen penyebab

Brucellosis disebabkan oleh bakteria genus Brucella dari keluarga Brucellaceae. Brucella adalah parasit intraselular yang mampu menghasilkan endotoksin (toksin bakteria). Oleh kerana adanya enzim hyaluronidase, bakteria mampu memecah asid hyaluronik yang terkandung dalam tisu penghubung dan menyebar dengan cepat di organ dan tisu.

Brucellosis pada manusia disebabkan oleh 4 jenis bakteria utama:

 • melitensis (penyebab brucellosis yang paling biasa pada manusia. Tuan rumah utama brucella jenis ini adalah domba dan kambing;
 • abortus (lembu, lembu adalah sumber jangkitan);
 • suis (babi berfungsi sebagai takungan brucella);
 • canis (sumber penyakit ini adalah anjing).

Ejen penyebab brucellosis tahan terhadap pengaruh persekitaran. Semasa memukul:

 • air tawar, brucella boleh disimpan lebih dari dua bulan;
 • susu - kira-kira empat puluh hari;
 • keju - lebih daripada dua bulan;
 • keju keras - sehingga setahun;
 • daging mentah - lebih dari tiga bulan, daging asin menyimpan brucella yang berdaya tahan selama lebih kurang sebulan;
 • rambut haiwan - kira-kira empat bulan.

Penting. Brucella tahan terhadap suhu rendah, tetapi mati seketika semasa mendidih (oleh itu, mustahil dijangkiti ketika memakan produk daging yang diproses secara termal atau susu rebus).

Patogen juga sangat sensitif terhadap pelbagai pembasmi kuman dan beberapa antibiotik:

 • tetrasiklin,
 • aminoglikosida,
 • rifampisin,
 • eritromisin.

Brucellosis - laluan penularan

Brucellosis tergolong dalam kumpulan penyakit zoonosis (ditularkan dari haiwan ke manusia). Jangkitan berlaku melalui hubungan dengan haiwan yang sakit, penyedutan bakteria di udara (bekerja dengan kulit, turun, dll.), Makan makanan yang dijangkiti bakteria (daging, susu, keju, dll.).

Perhatian. Brucellosis makanan pada manusia paling sering dikaitkan dengan penggunaan produk tenusu yang belum menjalani rawatan panas. Daging boleh menjadi penyebab jangkitan sekiranya ia telah diasinkan atau dibekukan (dihiris), serta diproses secara termal (kebab shish atau stik dengan darah). Jangkitan melalui air minuman sangat jarang berlaku.

Jangkitan kontak, paling kerap, dilakukan oleh prof. watak. Biasanya brucellosis mempengaruhi orang yang bekerja sebagai gembala, pembantu rumah susu, doktor haiwan, pakar ternakan, dll..

Selaput lendir konjungtiva, saluran pernafasan dan gastrointestinal, serta kulit (dengan adanya microtraumas) dapat berfungsi sebagai pintu masuk brucella..

Jangkitan boleh berlaku semasa:

 • potongan rambut haiwan,
 • menyisir bulu atau bulu,
 • memproses kulit,
 • membersihkan bilik tempat haiwan disimpan (bakteria dilepaskan ke lingkungan bersamaan dengan kotoran binatang yang sakit).

Penting. Orang yang sakit tidak mewakili bahaya epidemiologi dan tidak dapat menjadi sumber jangkitan. Pengecualian adalah wanita hamil (penularan ibu ke janin) dan wanita yang menyusui, kerana brucella dapat masuk ke dalam susu ibu, yang menyebabkan jangkitan pada bayi semasa menyusu.

Brucellosis terutamanya mempengaruhi orang berusia 20 hingga 50 tahun. Kekebalan setelah penyakit ini mereda, setelah lima tahun, jangkitan semula adalah mungkin.

Baca juga mengenai topik ini

Klasifikasi penyakit

Brucellosis pada manusia boleh berlaku pada:

 • bentuk pendam (brucellosis laten, kemudian berubah menjadi akut);
 • bentuk akut (tempoh penyakit ini hingga tiga bulan);
 • bentuk subakut (dari tiga hingga enam bulan);
 • bentuk kronik (lebih daripada enam bulan).

Brucellosis akut dan subakut dibahagikan mengikut keparahan jangkitan kepada: ringan, sederhana dan teruk.

Brucellosis kronik terbahagi kepada:

 • kronik primer (tiada fasa akut);
 • sekunder-kronik (berkembang selepas dipindahkan dalam bentuk akut atau subakut).

Dari segi keparahan, penyakit kronik boleh menjadi:

 • diberi pampasan (pesakit tetap dapat bekerja);
 • subkompensasi (brucellosis seperti itu disertai oleh kecacatan separa);
 • dekompensasi (disertai dengan kecacatan lengkap).

Brucellosis residu juga dibezakan, yang merangkumi akibat jangka panjang dan komplikasi penyakit akut..

Patogenesis perkembangan penyakit ini

Setelah brucella memasuki tubuh manusia, mereka menembusi limfa dan terpaku di kelenjar getah bening serantau. Pada masa yang sama, di tempat pintu masuk (kulit yang cedera, konjunktiva mata, dll.), Tidak ada perubahan yang diperhatikan.

Setelah pembiakan aktif dan pengumpulan sejumlah besar brucella di kelenjar getah bening, patogen mula memasuki aliran darah secara beransur-ansur, sementara kematiannya disertai dengan pembebasan sejumlah besar toksin.

Untuk rujukan. Pada peringkat ini, tanda-tanda pertama brucellosis muncul pada manusia - demam, reaksi yang bersifat toksik-alergi, dan sistem saraf juga terjejas.

Selanjutnya, dengan aliran darah, brucella dibawa ke semua organ dan tisu, membetulkan di hati, limpa, endokardium, otot, fasia, kapsul sendi dan tendon. Pembentukan fokus metastatik yang jauh mungkin disertai dengan perkembangan sepsis brucellosis spesifik.

Brucella dapat bertahan lama dalam tisu yang terjejas, menyebabkan keradangan, disertai dengan pembentukan fokus nekrosis dan granuloma tertentu. Bentuk bakteria L yang tahan antibiotik boleh bertahan dalam granuloma.

Penting. Ini disebabkan oleh bentuk-L, yang, dalam keadaan yang baik, mampu masuk ke dalam bentuk penggandaan secara aktif, bahawa brucellosis pada manusia dapat melanjutkan perkembangan kambuh..

Brucellosis - gejala pada manusia

Tempoh inkubasi untuk brucellosis pada manusia adalah dari satu hingga enam minggu (biasanya hingga tiga minggu). Dalam beberapa kes, tempoh inkubasi dapat meningkat hingga beberapa bulan (dengan permulaan pendam). Gejala brucellosis pada manusia berkembang secara beransur-ansur dan bergantung pada bentuk klinikal penyakit ini:

 • brucellosis pendam primer;
 • septik akut;
 • metastatik;
 • pendam sekunder.

Perhatian. Dengan brucellosis pendam primer, pada orang yang dijangkiti, kelenjar getah bening periferal meningkat, suhu subfebril diperhatikan, dan berpeluh meningkat. Keadaan umum sedikit terganggu, pesakit tetap dapat bekerja dan, sebagai peraturan, bahkan tidak menganggap diri mereka sakit.

Dengan permulaan brucellosis septik akut, seseorang mengalami demam gelombang tinggi (hingga 40 darjah), berpeluh dan menggigil. Tanda-tanda keracunan umum secara praktikal tidak ditunjukkan, kesejahteraan pesakit tetap memuaskan.

Terdapat juga peningkatan kelenjar getah bening (dalam semua kumpulan), hati dan limpa (sindrom hepatolienal diperhatikan pada akhir penyakit pertama yang pertama). Kelenjar getah bening yang membesar tidak menyakitkan atau kurang menyakitkan semasa palpasi.

Bentuk septik akut dicirikan oleh jalan yang baik dan ketiadaan pembentukan fokus jangkitan metastatik yang jauh. Bentuk septik akut bukan sepsis dan, sebagai peraturan, tidak menimbulkan ancaman bagi kehidupan pesakit.

Juga, pesakit dengan brucellosis mungkin mengalami:

 • insomnia;
 • peningkatan kerengsaan, ketidakupayaan emosi, kemurungan, mania;
 • meningitis serous;
 • sakit dan sakit pada otot dan sendi;
 • kemerahan leher dan muka dengan latar belakang batang dan anggota badan yang pucat;
 • kekejangan sendi;
 • hipotensi arteri yang teruk, gangguan irama jantung;
 • gejala miokarditis, endokarditis, perikarditis;
 • lelaki mungkin mempunyai simptom orchitis dan epididymitis.

Baca juga mengenai topik ini

Gejala brucellosis subakut

Brucellosis subakut pada manusia dicirikan oleh perjalanan berulang. Terdapat demam yang tidak teratur dan beralun dengan suhu rendah. Pesakit bimbang akan kesakitan yang teruk pada otot dan sendi, kelemahan, mudah marah, insomnia, kehilangan selera makan, kemurungan, kegelisahan, sakit kepala yang teruk.

Terdapat juga rasa dahaga yang teruk, mulut kering, sembelit, sakit perut, paresthesia (sensasi panas, merayap merangkak, kesemutan, dll.). Dengan kerosakan pada sistem kardiovaskular, takikardia, murmur jantung, tanda-tanda blokade EKG, miokarditis, endokarditis, perikarditis, tanda-tanda kegagalan jantung diperhatikan.

Penglibatan saluran pernafasan jarang berlaku dan biasanya timbul dengan gejala tonsilitis catarrhal, faringitis, atau bronkitis.

Untuk rujukan. Dalam bentuk brucellosis yang teruk, meningitis serous lambat mungkin berlaku. Pesakit mengalami sakit kepala yang teruk, fotofobia, leher kaku, dll..

Palpasi sering menunjukkan formasi yang menyakitkan dari pelbagai ukuran (dari diameter beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter). Fibrositis boleh didapati di tisu, otot, tendon subkutan. Selulit brucellosis juga boleh berkembang.

Brucellosis kronik

Bentuk penyakit kronik dapat berkembang dengan segera, atau setelah bentuk akut. Penyakit ini menampakkan diri:

 • gejala mabuk yang teruk,
 • subfibrilasi berpanjangan,
 • kelemahan otot,
 • mudah marah,
 • insomnia,
 • sindrom hepatolienal,
 • limfadenopati (kelenjar getah bening boleh menjadi lembut dan tidak menyakitkan, serta ketat, tidak menyakitkan, dan berlubang).

Untuk rujukan. Manifestasi bentuk penyakit kronik yang paling tipikal adalah lesi sistem muskuloskeletal. Poliartritis brucellosis terutamanya mempengaruhi sendi besar. Perkembangan bursitis disertai dengan penampilan segel sfera pada sendi, pembilasan kulit dan edema.

Mobiliti pada sendi yang terjejas adalah terhad, terdapat sindrom kesakitan yang teruk, edema. Pada masa akan datang, ubah bentuk sendi yang teruk mungkin disebabkan oleh pertumbuhan tisu tulang. Dengan perkembangan penyakit ini, tulang belakang lumbal terjejas.

Manifestasi yang paling ketara secara diagnostik adalah perkembangan sacroiliitis (keradangan pada sendi sacroiliac).

Bentuk penyakit kronik juga disertai dengan perkembangan myositis yang teruk, dengan pembentukan meterai yang teraba dalam ketebalan otot. Myositis dimanifestasikan oleh rasa sakit yang sering membosankan yang semakin teruk selepas bersenam atau ketika cuaca berubah.

Dengan kerosakan pada sistem saraf pusat, perkembangan mungkin terjadi:

 • neuritis,
 • polyneuritis,
 • radiculitis,
 • ensefalitis,
 • meningitis, dll.

Perhatian. Keradangan pada sistem pembiakan boleh disertai dengan perkembangan pada lelaki - orkitis dan epididimitis, dan pada wanita - salpingitis, metritis dan endometritis. Pada wanita hamil, penyakit ini boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran mati.

Diagnosis brucellosis

Dalam ujian darah, leukopenia, limfositosis, dan ESR tinggi diperhatikan. Dalam ujian air kencing - leukosituria, mikroproteinuria dan mikrohematuria. Semasa melakukan ujian darah biokimia, terdapat peningkatan enzim hati dan bilirubin.

Ujian darah khusus untuk brucellosis dilakukan dengan mengadakan reaksi Wright, Heddelson, mereka juga dapat menggunakan RPHA dengan diagnostik eritrosit brucellosis.

Data epid diambil kira tanpa gagal. anamnesis.

Brucellosis - rawatan

Brucellosis hanya dirawat di hospital. Dalam perjalanan akut, pesakit dimasukkan ke hospital selama 26 hari, dan dalam keadaan kronik selama 30 hari.

Tempoh pengambilan agen antibakteria untuk brucellosis adalah 1.5 bulan. Menetapkan ubat:

 • doxycycline, dalam kombinasi dengan streptomisin (lima belas hari pertama) atau rifampisin;
 • co-trimoxazole dengan rifampisin;
 • doxycycline dengan gentamicin;
 • rifampisin dengan ofloxacin.

Untuk rujukan. Rawatan brucellosis dengan vaksin sangat jarang berlaku, kerana keberkesanan terapi antibiotik yang tinggi. Juga, NSAID, glukokortikosteroid, antihistamin, imunomodulator juga boleh diresepkan.

Ramalan

Dengan terapi yang tepat pada masanya dan mencukupi, prognosisnya baik. Dalam bentuk kronik, kecacatan teruk mungkin berlaku kerana kerosakan pada sistem saraf pusat dan sistem muskuloskeletal.

Brucellosis

Brucellosis adalah penyakit berjangkit kronik haiwan dan manusia, yang disebabkan oleh sekumpulan bakteria - brucella; disertai dengan kerosakan pada organ dan sistem, pada banyak haiwan, ini ditunjukkan oleh pengguguran dan penahan plasenta.

Brucellosis sebagai penyakit pada manusia diketahui pada masa doktor Yunani kuno Hippocrates. Penyebaran brucellosis yang meluas di kalangan manusia diperhatikan pada abad ke-18 dan ke-19 di negara-negara di sekitar Laut Mediterranean dan dikenali sebagai demam Malta. Mempelajarinya, doktor Inggeris D. Bruce pada tahun 1886 mengasingkan patogen micrococcus melitensis dan membuktikan bahawa sumber demam Malta adalah kambing yang dijangkiti jangkitan, dan penyebab jangkitan orang adalah penggunaan susu dari kambing seperti itu.

Kini brucellosis adalah perkara biasa di banyak negara di dunia. Di negara-negara bekas USSR, negara ini paling meluas di Kazakhstan, Asia Tengah dan wilayah selatan Rusia.

Pada 01.01.2012, terdapat 161 titik yang tidak baik untuk brucellosis pada lembu di Persekutuan Rusia. Selama 10 bulan 2012, 330 mata yang tidak disenangi sekali lagi dikenal pasti di Persekutuan Rusia, 214 mata dipulihkan dan pada 1 November 2012, 277 mata yang tidak memuaskan.

Jumlah mata yang paling tidak menguntungkan di wilayah Astrakhan - 51, Republik Kalmykia - 49, Wilayah Stavropol - 40, dll..

Bakteria brucellosis dibahagikan kepada 6 jenis, masalah utama epizootik dan epidemiologi untuk brucellosis adalah brucella: melitensis, abortus dan suis haiwan ternakan. Brucella ruminan kecil - melitensis - menimbulkan bahaya tertentu kepada manusia. Brucella, yang mempunyai daya tarikan yang tinggi, dapat meresap ke dalam tubuh manusia melalui selaput lendir yang utuh dan dengan mikrotraum pada kulit. Brucella tidak tahan terhadap faktor kimia dan fizikal: di tanah, air, baja, makanannya bertahan hingga 4 bulan, cahaya matahari langsung membunuh brucella dalam 3-4 jam. Dengan ketahanan terhadap pembasmi kuman - tidak stabil.

Pada masa yang sama, dalam susu mentah, apabila disimpan di dalam peti sejuk, ia disimpan selama 10 hari, dalam mentega - 4 minggu, yogurt dan krim masam - 8-15 hari, dalam daging - 12 hari. Dalam daging dan produk tenusu yang dijangkiti beku - boleh digunakan sepanjang hayat simpanan.

Pada haiwan, brucellosis dalam kebanyakan kes berlaku tanpa tanda-tanda klinikal yang dapat dilihat. Tempoh inkubasi (laten) adalah 2-4 minggu. Manifestasi brucellosis yang paling biasa pada lembu, ruminan kecil dan babi adalah pengguguran, lebih kerap pada separuh kedua kehamilan, dan pengekalan selepas kelahiran. Terdapat penyakit sendi - bursitis, artritis, sering di bahagian depan kaki. Lelaki mempunyai orkitis dan epididimitis. Brucella diekskresikan oleh haiwan yang sakit dengan air kencing dan susu: pada biri-biri - sehingga 2 tahun, pada sapi - dalam 5-7 tahun. Seseorang dijangkiti dari lembu brucellosis yang sakit ketika bekerja dengan lembu yang sakit, melalui bahan mentah asal haiwan (bulu, bulu, kulit), ketika memakan daging dan produk tenusu yang dijangkiti, barang penjagaan haiwan yang dijangkiti, kotoran, dll..

Seseorang dengan brucellosis mempunyai tempoh inkubasi (laten) 1-2 minggu, kadang-kadang hingga 2 bulan. Penyakit ini bermula dengan peningkatan suhu badan hingga 39-40 darjah. Suhu berlangsung selama 7-10 hari atau lebih. Sekiranya anda tidak menjalankan rawatan, maka suhu tinggi akan berlangsung selama 2-3 bulan. Demam suhu yang disebut disertai dengan menggigil, berpeluh meningkat dan tanda-tanda mabuk. Semasa penyakit ini berkembang, gejala kerosakan pada sistem muskuloskeletal, kardiovaskular, saraf dan sistem badan yang lain muncul (artritis, spondylitis, ischioradiculitis, meningoencephalitis, miokarditis, dll.)

Walaupun banyak kerosakan pada sistem badan, pesakit sering berasa sihat. Dalam subjek Persekutuan Rusia yang tidak menguntungkan untuk brucellosis, rancangan komprehensif sedang dikembangkan untuk pencegahan brucellosis, berdasarkan yang pemilik haiwan ternakan, tanpa mengira bentuk pemilikannya, wajib:

 • mematuhi keperluan untuk pencegahan, pengesanan tepat pada masanya haiwan yang dijangkiti brucellosis;
 • untuk menyediakan pakaian pelindung, peralatan pelindung diri, premis rumahtangga;
 • mengatur agar pegawai penyelenggaraan menjalani pemeriksaan perubatan pencegahan;
 • pemilik plot rumahtangga swasta setahun sekali menjalani pemeriksaan serologi untuk brucellosis untuk mengesan penyakit pada peringkat awal.

Sekiranya terdapat pengesanan brucellosis di perusahaan pertanian atau petak rumah tangga swasta, sekatan dikenakan di ladang dengan keputusan gabenor, langkah-langkah dikembangkan untuk meningkatkan pemulihan dari brucellosis dan berbagai langkah antiepizootik diambil.

Brucellosis, penyakit berjangkit anjing yang kronik

Brucellosis adalah penyakit kronik haiwan dan manusia yang produktif. Sejak sekian lama dipercayai bahawa anjing kebal terhadap jangkitan, tetapi setelah mengunjungi pameran antarabangsa, haiwan yang dijangkiti muncul di Rusia. Penyakit ini didiagnosis kerana kawalan kesihatan anjing pemeliharaan elit dilakukan pada tahap yang tepat. Brucellosis adalah ancaman kepada manusia.

 1. Cara jangkitan dan patogenesis
 2. Gejala
 3. Diagnostik dan rawatan
 4. Langkah kawalan dan pencegahan

Cara jangkitan dan patogenesis

Punca jangkitan adalah anjing yang sakit, dan juga haiwan dari spesies lain. Dalam keadaan bandar, anjing liar dan tikus memainkan peranan utama dalam penyebaran brucella. Jangkitan berlaku secara oral, tinja, seksual, juga melalui membran mukus, calar, kulit yang utuh. Anak anjing mendapat jangkitan dari ibu mereka atau melalui susu lembu mentah.

Apabila patogen memasuki badan, bakteria dibawa melalui saluran limfa ke kelenjar getah bening, di mana sistem imun cuba memusnahkan makhluk asing. Organisma uniselular yang masih hidup memasuki aliran darah dan dibawa ke hati, sendi, organ pembiakan dan sistem saraf pusat, di mana ia menghasilkan kesan yang merosakkan. Masa yang dihabiskan Brucella dalam darah periferal adalah singkat, oleh itu terapi antibiotik tidak berkesan.

Gejala

Manifestasi klinikal kurang berkembang, dan muncul secara beransur-ansur dalam jangka masa yang lama. Pemilik anjing yang prihatin mendapati kelainan berikut:

 • kemurungan, keletihan awal;
 • penurunan selera makan;
 • hipertrofi kelenjar getah bening subkutan;
 • kehilangan dorongan seks;
 • pelepasan coklat kehijauan dari vulva;
 • kelewatan estrus;
 • pengguguran;
 • kelahiran anak anjing yang mati atau tidak layak;
 • kelewatan keluar plasenta;
 • kemandulan;
 • artritis, bursitis;
 • orkitis, kerutan testis pada lelaki;

Penyakit ini jarang membawa maut. Pengampunan dan eksaserbasi adalah mungkin. Anjing yang dijangkiti menyebarkan brucella sehingga satu tahun setelah gejala patologi hilang.

Diagnostik dan rawatan

Penyebab awal penyakit ini ditunjukkan oleh tanda-tanda klinikal. Selalunya, pemilik bitches yang digugurkan berlaku. Setelah mengumpulkan sejarah, doktor haiwan menetapkan kajian berikut:

 • budaya bakteriologi;
 • PCR;
 • ujian serologi;
 • RA - pengesanan antibodi.

Sekiranya penyahsulitan tidak memberikan hasil, sebulan kemudian penyelidikan diulang. Diagnosis dengan rawatan. Terapi antibiotik digunakan, di mana mungkin untuk mengalahkan klamidia atau salmonellosis yang serupa dengan gejala. Ejen antimikroba tidak berkesan, namun, jika pemilik anjing berkeras, rawatan dijalankan, tetapi pemulihan tidak dijamin.

Sekiranya tanda-tanda klinikal dapat dihilangkan, lelaki dikebiri, dan betina dikeluarkan dari pembiakan..

Langkah kawalan dan pencegahan

Langkah-langkah untuk memerangi brucellosis pada anjing dibahagikan kepada tindakan yang mencegah jangkitan, penyebaran penyakit, dan melindungi seseorang dari jangkitan. Adalah perlu untuk membatasi hubungan haiwan kesayangan dengan saudara yang tersesat, dan juga tidak menggunakan daging mentah dan susu dalam memberi makan.

Sebelum berkahwin, kedua-dua pasangan harus diperiksa untuk mengalami masalah. Sekiranya anjing digugurkan di kandang, semua ternakan matang secara seksual diperiksa untuk mengalami brucellosis. Pemeriksaan anak anjing yang baru lahir harus dilakukan dengan sarung tangan, dan kemudian basuh tangan anda dengan sabun cucian.

Kumpulan risiko termasuk doktor haiwan, penternak, tapak semaian dan kakitangan perlindungan. Pemilik anjing yang tinggal di sebuah pangsapuri tidak berpeluang dijangkiti brucellosis, tetapi ada ancaman bagi anak-anak, orang tua, dan mereka yang telah menderita penyakit serius. Oleh itu, dalam situasi seperti itu, doktor haiwan mengesyorkan memusnahkan anjing tersebut..

Baca kami juga di Vkontakte dan Odnoklassniki. Kami menjemput anda ke komuniti kami.