Sayuran akar manis - bit: apa itu, perbezaan dengan bit, cara menyebutnya dengan betul?

Banyak budaya dapat mencemburui pelbagai hidangan Rusia. Penggunaan sayur-sayuran dan tanaman akar yang banyak menjadikan masakan kebangsaan menjadi unik.

Bit adalah bahan penting dalam banyak makanan. Tanaman akar ini menyebabkan banyak kontroversi mengenai namanya, kerana ada pendapat bahawa nama yang tepat adalah kumbang atau bit. Apakah ciri luaran dan cara memanggil tanaman akar dengan betul - baca terus.

Sedikit mengenai terminologi

Kekeliruan dalam perbezaan antara istilah bit dan bit memaksa penduduk untuk berdebat panjang: ada yang menunjukkan bahawa bit adalah satu-satunya nama yang betul untuk tanaman itu, yang lain menunjukkan bahawa bit adalah tanaman yang sama sekali berbeza. Untuk menyelesaikan soalan yang sukar ini, perlu merujuk kamus..

Beet

Menurut kamus Ozhegov, bit adalah sayur akar manis yang digunakan untuk makanan. Terdapat kantin, makanan dan gula. Oleh itu, dengan menggunakan istilah bit, anda dapat membuktikan kes anda dengan selamat, bergantung pada tafsiran Ozhegov, Dahl dan Kamus Ensiklopedik Hebat.

Fakta menarik: bit gula muncul hanya pada tahun 1747. Tanaman akar dibiakkan oleh penternak setelah banyak usaha mengembangkan jenis tanaman baru..

Buriak

Dalam kamus Ozhegov yang sama, bit atau, seperti yang ditunjukkan dalam buku rujukan, bit, mempunyai makna yang sama dengan bit. Perkataan ini sering digunakan di selatan Rusia dan Ukraine. Sangat menarik bahawa perkataan bit hampir mustahil ditemui di Ukraine. Beetroot, oleh itu, memiliki arti yang sama dengan bit, tetapi lebih jarang digunakan, keutamaan tetap diberikan kepada versi "bit" yang lebih sastera.

The Zaporozhye Cossacks pertama kali menemui seekor kumbang di Vienna, membantu penduduk kota itu dikepung pada tahun 1683. Kemudian, ketika berjalan di sekitar kawasan itu, mereka menemui tanaman akar ini di kebun sayur yang ditinggalkan.

Hidangan, yang disediakan dari bit, digabungkan bit goreng dengan daging asap, dan kemudian direbus dengan sayur-sayuran lain, dan menerima nama "sup kubis coklat". Menurut data sejarah, ini adalah bagaimana nama hidangan Ukraine "borsch" muncul..

Kata buryak itu sendiri kemungkinan besar berasal dari kata sifat "coklat", kerana warna inti dari tanaman akar masak. Pada abad kedua puluh, kumbang merebak begitu banyak sehingga hari ini dapat dijumpai di semua benua Bumi, kecuali Antartika..

Apakah perbezaan antara tanaman?

Perbezaan luaran mungkin menunjukkan sama ada bit dan bit berbeza, atau masih tumbuhan yang sama, berbeza dari segi nama.

Ciri luaran bit

Secara luaran, bit mempunyai beberapa ciri khas. Bahagian bawah tanaman akar hampir keseluruhannya tersembunyi di dalam tanah. Ia berwarna coklat. Inti itu sendiri mempunyai warna merah-ungu dengan intensiti yang berbeza-beza, bergantung pada variasi atau kematangannya. Ekor kecil terletak di bahagian bawah tanaman akar. Bahagian atas bit mempunyai bahagian atas yang kuat membentuk sekumpulan. Bahagian atas hijau dengan unsur coklat.

Bit gula berwarna putih atau kekuningan. Dalam bentuknya, kelihatan lebih seperti lobak pekat yang diperbesar. Jenis bit lain adalah makanan ternakan. Ini boleh berbeza dari segi bentuk dan warna. Bit makanan pertama kali dikembangkan di Jerman. Perbezaan utamanya adalah lebih banyak serat..

Sebilangan akar tanaman makanan tumbuh sangat besar dan beratnya melebihi 2 kg. Jenis tanaman akar ini digunakan untuk memberi makan ternakan, yang memberi kesan yang baik terhadap hasil susu dan kesihatan haiwan. Pada masa yang sama, pemakanan haiwan merangkumi bukan sahaja akar tanaman itu sendiri, tetapi juga bahagian atasnya.

Pada mulanya, orang hanya menggunakan bahagian atas bit dalam makanan. Akarnya sendiri digunakan untuk tujuan perubatan. Terdapat jenis bit lain - bit daun. Ia dibezakan dengan daun cantik berwarna merah jambu, ungu, perak dan warna lain. Jenis bit ini hampir tidak mempunyai akar dan digunakan untuk tujuan hiasan..

Ciri-ciri bit

Buryak mempunyai ciri luaran yang sama dengan bit, kerana satu-satunya perbezaan antara keduanya adalah terminologi: penduduk wilayah selatan Rusia mendapat satu nama, selebihnya negara itu memiliki nama lain.

Di Parsi kuno, bit dianggap sebagai simbol pertengkaran dan gosip. Ahli sejarah mendakwa bahawa ini disebabkan oleh warna sayuran akar, yang menyerupai darah tebal. Sekiranya salah satu dari jiran itu bertentangan dengan yang lain, bit besar dilemparkan ke halaman, sehingga menunjukkan rasa tidak senang dan penghinaan mereka.

Dalam foto yang dibentangkan, anda dapat melihat dengan jelas apa itu bit..

Apakah perbezaannya?

Tidak ada perbezaan antara bit dan bit. Ini adalah sayuran akar yang sama, yang dipanggil berbeza.

Cara menamakan tanaman akar?

Menurut kamus Rusia, kedua-dua perkataan itu boleh digunakan. Satu-satunya perkara penting ialah istilah "kumbang" dalam buku rujukan disenaraikan sebagai "kumbang".

Beetroot lebih disukai untuk digunakan dalam penceritaan sastera. Istilah ini juga digunakan dalam dokumentasi, pada pembungkusan produk dan di media. Jadi, sebagai contoh, anda tidak akan mendapat sebutan bit gula di mana-mana, lebih baik memanggil bit gula tanaman akar ini. Bagaimana sebenarnya menamakan tanaman dalam kehidupan sehari-hari tidak diatur.

Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.

Buriak apa itu

Buryak I. M. - Buryak I. M. Ivan Makarovich Sov. pelombong, pemula pengenalan kombin. kaedah menggerudi lubang letupan di lombong bijih besi, Hero Sots. Buruh (1958). Ahli Parti Komunis Kesatuan Soviet sejak 1959. Pada tahun 1948 79 bekerja di lombong pentadbiran lombong yang dinamakan. F. E. Dzerzhinsky...... Ensiklopedia geologi

bit - kata nama, bilangan sinonim: 2 • bit (5) • bit (12) kamus sinonim ASIS. V.N. Trishin. 2013... Kamus sinonim

Buryak Z. Yu. - Zoya Buryak Nama lahir: Zoya Yuryevna Buryak Tarikh lahir: 6 November 1966 (42 tahun) Tempat lahir... Wikipedia

Buryak L. - Leonid Buryak Maklumat umum Nama penuh Leonid Iosifovich Buryak Nama Panggilan <<<прозвище>>>... Wikipedia

Buryak L.I. - Leonid Buryak Maklumat am Nama penuh Leonid Iosifovich Buryak Nama Panggilan <<<прозвище>>>... Wikipedia

Buryak adalah nama tempatan angsa liar (di wilayah Tobolsk)... Kamus Ensiklopedik F.А. Brockhaus dan I.A. Efron

kumbang - a /, hlm. 1) Gorodnya roslina, akar domba mono-dan-bagatore. 2) Akar pertumbuhan pertumbuhan, bagaimana membiasakan diri untuk mengonsumsi makanan untuk kurus, dan juga ru syruvina untuk promislovosti... Kosakata Tlumach Ukraine

kumbang - I [bur'a / k] r aka /, m. (na) r aku /, pl. r aki /, r ak і / ў (one root) II [bur'a / k] r aku / m. (y) r aku / (zbirne)... Kosa kata ortoepik movi Ukraine

Buriak adalah pujian * Wanita terbiasa dengan jenis yak dalam satu, sehingga banyak yang tidak berubah... Perbendaharaan kata ortografik dari bahasa Ukraine

Buryak - 1 imenik dari keluarga kolovik satu akar Buryak 2 imenik dari keluarga kolovich zbirne... Kamus ortografik bahasa Ukraine

Buriak

Perkataan "bit" atau "bit" merujuk kepada nama umum bit di Ukraine, Belarus dan barat daya Rusia. Burak adalah tumbuhan keluarga angsa (angsa), dengan kitaran pengembangan dua tahun. Sebagai tanaman pertanian, ubi bit mulai tumbuh kembali pada 1-2 milenium SM, namun daun utamanya digunakan untuk makanan..

Cara memilih yang betul

Seperti yang anda ketahui, bergantung pada tujuannya, bit boleh terdiri daripada tiga jenis: meja, makanan dan bit gula. Beetroot digunakan untuk memasak dan rawatan. Itulah sebabnya penting untuk membezakannya dengan jenis lain, kerana kadang-kadang mereka berusaha menjual makanan ternakan atau bahkan bit gula di rak kedai atau di pasar dengan kedok bit makan. Bit makanan lebih besar dan warnanya lebih ringan, dan juga dicirikan oleh peningkatan ketegaran.

Bit yang boleh dimakan mempunyai kulit yang keras dan licin. Tidak boleh ada keretakan, pemotongan dan pertumbuhan patologi (dikenali sebagai "ketuat"). Sekiranya permukaan tanaman akar ditutup dengan banyak akar kecil, ini menunjukkan pelanggaran peraturan penyimpanan.

Pada bahagian tersebut, bit harus seragam, tanpa kekosongan atau formasi yang tidak khas, bintik hitam dan busuk. Sayuran akar yang matang mempunyai ekor nipis (yang lebih tebal dan berdaging pada bit yang belum matang). Buah-buahan yang belum masak mempunyai jangka hayat yang jauh lebih pendek dan nilai pemakanan yang tidak dapat dipertahankan.

Cara menyimpannya dengan betul

Pilihan terbaik untuk menyimpan bit akan menjadi bilik bawah tanah atau ruang bawah tanah. Suhu tidak boleh melebihi 2 C. Sayuran akar diletakkan di dalam kotak dan ditaburkan dengan pasir kering atau habuk papan supaya sayur-sayuran tetangga tidak bersentuhan antara satu sama lain. Sayuran bersaiz sederhana diletakkan di bahagian bawah, dan yang lebih besar di atas. Abu kapur atau kayu boleh dijadikan taburan..

Di sebuah apartmen, bit disimpan dengan baik di dalam kotak atau di dalam beg plastik besar yang terletak di balkoni berhampiran pintu (dengan suhu udara 1-2 C). Prasyaratnya adalah akses udara percuma ke tanaman akar, jadi beg mesti sentiasa terbuka. Pada suhu 0 C, bit disimpan dengan sempurna di dalam peti sejuk, di rak bawah yang boleh bertahan hingga 30 hari. Dalam kes ini, anda perlu memantau penampilan pemeluwapan di dinding beg dan mengeluarkannya tepat pada masanya..

Kandungan kalori

Bergantung pada ragam dan kaedah pemprosesan, 100 gram bit mengandungi 43 hingga 49 kkal, yang menjadikan sayur ini sangat menarik bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Beberapa pakar pemakanan menasihatkan untuk tidak mempertimbangkan jumlah kilokalori dalam bit sama sekali, kerana semuanya dihabiskan untuk memproses serat kasar. Walau bagaimanapun, versi ini memerlukan bukti saintifik dan eksperimen tambahan. Perlu diperhatikan bahawa bit dibezakan oleh kecernaan yang dicemburui - ini adalah kelebihan tambahannya..

Nilai pemakanan setiap 100 gram

100 gram bit mengandungi: 1.5 gram protein, 8.8 gram karbohidrat, 0.1 gram lemak, serta 1 gram abu dan 86 gram air. Berat spesifik serat makanan ialah 2.5 gram, asid organik - 0.1 gram, mono- dan disakarida - 8, 7 gram, pati - 0.1 gram. Beetroot mengandungi serat penting untuk kesihatan. Zink, fosforus, besi, kalium, magnesium, yodium disajikan dalam jumlah yang mencukupi. Di antara vitamin, peratusan terbesar jatuh pada vitamin PP - 0,2 miligram, beta-karoten - 0,01, vitamin A - 2 μg. Bit boleh disebut "harta karun" vitamin B: B1 - 0,02 mg, B 2 - 0,04 mg, B5 - 0,1 mg, B6 - 0,07 mg, B9 13 μg. Selain itu, bit mengandungi vitamin C (10 mg), E (0.1 mg) dan PP (0.4 mg). Bit kaya dengan kalsium (37 mg), magnesium (22 mg), natrium (46 mg), kalium (288 mg), fosfor (43 mg), klorin (43 mg) dan sulfur (7 mg).

Sifat berguna kumbang

 • Oleh kerana kandungan karoten dan vitamin C yang tinggi dalam bit, telah lama dianggap sebagai ubat yang sangat baik untuk pencegahan hipovitaminosis dan kudis. Untuk tujuan ini, tanaman akar itu sendiri dan bahagian atasnya berguna..
 • Buryak sangat berguna untuk merawat anemia kekurangan zat besi, anemia akibat pembedahan atau pendarahan sebelumnya. Campuran jus (bit, lobak dan wortel) atau penggunaan sauerkraut secara signifikan meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah.

Semasa mula menggunakan bit untuk tujuan perubatan, sejumlah kontraindikasi harus diambil kira. Dalam jumlah besar, jus bit tidak digalakkan untuk pesakit dengan urolithiasis dan batu ginjal, hipotensi, diabetes mellitus, osteoporosis. Oleh kerana bit mengandungi asid oksalik, maka perlu menggunakannya dengan berhati-hati untuk patologi seperti glomerulonefritis, pielonefritis, sindrom nefrotik dengan gout dan rheumatoid arthritis, peningkatan keasidan jus gastrik.

Seperti yang anda lihat, ubi bit mempunyai banyak kelebihan dan senarai kontraindikasi yang agak sempit untuk digunakan. Dan memandangkan di negara kita tanaman sayur ini banyak tumbuh, anda dapat mengembalikan kesihatan anda bukan hanya secara semula jadi, tetapi juga secara ekonomi..

Manfaat dan bahaya bit untuk kesihatan manusia

Beet adalah sayur yang popular di lintang kita. Nenek moyang kita menggunakannya untuk tujuan masakan dan perubatan, dan kecantikan muda gemar mencium pipinya dengan jus bit merah. Di wilayah Ukraine, Belarus dan sebahagian Rusia, bit biasanya dipanggil bit atau bit. Ia sangat berguna mentah dan dimasak, di samping itu, ia mengekalkan kualiti berguna walaupun setelah penyimpanan lama..

Kandungan kalori dan nilai pemakanan

100 gram sayuran akar mentah mengandungi 42.7 kcal. Karbohidrat dalam bit menyumbang 3.7% daripada jumlah jisim, protein - 1.6%, jumlah bahagian lemak - kurang daripada 0.1%. Di antara karbohidrat, bahagian terbesar jatuh pada karbohidrat sederhana, jisimnya dalam 100 gram produk ialah 6.7 g.

Di hampir setiap negara Eropah semasa wabak wabak, orang menggunakan jus bit sebagai langkah pencegahan.

Bit rebus sedikit lebih tinggi kalori, tetapi perbezaannya tidak ketara, dan bit rebus juga sesuai untuk orang yang ingin menurunkan berat badan. Terdapat 49 kcal per 100 g bit bit rebus. Tidak terdapat lemak sayuran dalam produk ini. Protein setiap 100 g produk - 1,8 g, karbohidrat - 10,8 g.

Vitamin, makro dan unsur mikro

Bit sangat kaya dengan nutrien, termasuk banyak vitamin dan unsur mikro, mikro:

 • besi, kalium, kalsium, magnesium;
 • natrium, sulfur, zink, boron, fosforus, tembaga, yodium;
 • vitamin B1 dan B2;
 • asid folik dan pantotenik;
 • vitamin C, A, P;
 • beta karotena, niasin.

Sebagai tambahan kepada vitamin dan mineral yang disenaraikan, sayuran akar mengandungi asid organik, termasuk asid sitrik, malik dan oksalat. Produk ini juga kaya dengan asid amino yang menjalankan fungsi penting (arginine, betanine, histidine, valine, lysine).

Varieti bit

Bit biasa dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • kantin;
 • gula;
 • tegas.
Terdapat dua jenis bit meja utama: putih dan merah. Perbezaan warna tidak mempengaruhi rasa dengan cara apa pun. Sayuran akar putih rasanya seperti kawannya yang merah, tetapi ia digunakan dalam hidangan di mana warna merah tidak diingini.

Beetroots berbentuk bulat dan berbentuk silinder. Ukuran dan berat buah berkisar antara beberapa gram hingga beberapa kilogram.

Terdapat juga bit kuning cerah dan bergaris yang berkembang biak untuk tujuan hiasan, walaupun sayur-sayuran ini juga digunakan untuk makanan..

Dalam kebanyakan kes, bit gula ditanam secara komersial untuk pemprosesan selanjutnya menjadi etanol dan gula. Akar seperti itu berwarna putih salji dan mengandungi sukrosa hingga 22%. Gula bit digunakan sebagai pemanis semula jadi untuk kompot, salad buah, sirap, dll..

Bit makanan ditanam untuk haiwan ternakan. Ia mengandungi zat yang hampir sama seperti sayur akar umbi. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa bit makanan mengandungi lebih banyak serat dan protein. Sebagai tambahan, lebih mudah dan lebih menguntungkan untuk mengusahakannya, kerana beberapa spesimen mencapai berat 20 kg atau lebih..

Varieti bit

Mengikut tempoh matang, bit dibahagikan kepada awal, pertengahan musim dan lewat. Berikut adalah senarai jenis bit bit yang paling popular di rantau kami:

 • "Mesir" adalah pelbagai awal. Mempunyai buah-buahan sfera, rasa manis dan ukuran kecil (sekitar 250 g).
 • "Bola merah" - varieti bit awal dengan bubur berair dan enak.
 • "Vinaigrette Marmalade" - varieti masak awal dengan buah-buahan besar dan bubur lebat.
 • "Bordeaux 237" - salah satu jenis bit pertengahan musim yang paling popular, yang dibezakan dengan penjagaan yang tidak bersahaja.
 • "Pablo" adalah sejenis bit bit pertengahan musim yang tumbuh di hampir semua jenis tanah. Ia sesuai untuk penyimpanan jangka panjang dan sesuai untuk menyediakan hidangan.

Sekiranya anda menderita urolithiasis, gastritis, hipotensi atau diabetes mellitus, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya..

 • Detroit adalah salah satu jenis bit bit pertengahan musim yang paling popular di kalangan penduduk musim panas. Memiliki rasa yang sangat baik dan dibezakan dengan hasil tinggi per meter persegi tanaman.
 • "Renova" adalah varietas bit akhir dengan buah silinder. Pulpa padat, dengan warna ungu, disimpan sehingga 7 bulan.
 • "Mona" adalah varietas bit akhir dengan pulpa lembut, berair dan beraroma.

Mengapa bit berguna

Burak telah lama digunakan untuk merawat sembelit kronik. Ubi bit mengandungi serat dan asid organik, yang meningkatkan fungsi metabolik, meneutralkan proses putrefaktif dan meningkatkan pergerakan usus..

Sayuran akar mengandungi zat yang sangat berguna - betaine. Terima kasih kepadanya, metabolisme lemak dinormalisasi dan fungsi hati bertambah baik. Selain itu, betaine yang mencegah lonjakan tekanan darah secara tiba-tiba, yang dapat menyebabkan krisis hipertensi. Betaine sangat berguna untuk kegemukan, oleh itu bit adalah ramuan dalam banyak diet terapi dan pencegahan..

Bit sangat kaya dengan magnesium. Dengan kekurangan magnesium, masalah bermula dengan sistem kardiovaskular dan saraf. Magnesium membantu menurunkan tekanan darah dan juga mengurangkan risiko aterosklerosis. Beetroot juga menunjukkan kesan pencahar diuretik dan ringan, kerana tekanan kembali normal bahkan lebih penting (penting untuk pesakit hipertensi).

Burak adalah sayuran yang sangat diperlukan untuk penyakit pernafasan akut, kerana komponennya mempunyai kesan anti-radang, analgesik dan antipiretik. Orang telah lama mengetahui bahawa bit membantu mengatasi mabuk..

Sayuran akar sangat bermanfaat untuk fungsi normal pembentukan darah. Burak membantu mengatasi anemia dan penyakit darah sederhana yang berkesan. Semasa mengandung, tanaman akar tidak hanya memberi manfaat kepada ibu, tetapi juga anaknya. Asid folik, yang terdapat pada bit, bertanggungjawab untuk perkembangan dan struktur normal sistem saraf bayi yang belum lahir. Besi dan fosforus terlibat dalam pembinaan tulang dan gigi rangka.

Resipi penyembuhan berdasarkan bit dijelaskan dalam tulisan penyembuh kuno terkenal Hippocrates dan Avicenna.

Pengambilan bit secara berkala mencegah risiko terkena barah. Sayuran akar meningkatkan fungsi kelenjar tiroid dan proses tenaga pada tahap sel.

Untuk lelaki

Beetroot menunjukkan sifat bermanfaat berikut berkaitan dengan badan lelaki:

 • Komponen tanaman akar berkesan membasmi usus dari bakteria dan mikroorganisma berbahaya yang boleh menyebabkan penyakit pada sistem pembiakan.
 • Jus bit mengandungi sejumlah besar zink, yang memainkan peranan penting dalam fungsi normal kelenjar prostat.
 • Oleh kerana kehadiran beta-karoten dalam sayuran akar, adalah mungkin untuk melindungi kelenjar prostat dari perkembangan tumor jinak.
Bit segar juga berkesan untuk merawat mati pucuk lelaki dan kekurangan ereksi..

Untuk para wanita

Sayuran akar mampu membawa faedah berikut kepada tubuh wanita:

 • Melegakan kesakitan dan menghentikan pendarahan pada hari-hari kritikal.
 • Berdasarkan bit dan daunnya, anda boleh membuat topeng untuk wajah dan kulit, yang akan memperbaiki keadaan kulit dan menghilangkan kedutan..
 • Wanita lebih cenderung kepada aterosklerosis dan hipertensi daripada lelaki. Sayuran akar dapat mencegah penyakit berbahaya ini.

Ciri penggunaan

Bit harus dimakan dengan cara yang berbeza untuk kumpulan umur yang berbeza dan dalam situasi tertentu..

Semasa mengandung

Hampir semua ibu mengandung mengalami peningkatan tekanan darah pada trimester ketiga kehamilan, yang berkaitan dengan kenaikan berat badan. Untuk menormalkan tekanan darah, disarankan untuk mengambil 50 g jus bit pada waktu pagi dan malam setelah makan. Berdasarkan jus bit, anda juga boleh membuat microclysters untuk sembelit, yang merupakan penyakit biasa wanita hamil..

Ibu masa depan boleh mendapat ARVI dalam tempoh membawa anak, tetapi dikontraindikasikan untuk merawat penyakit seperti ini dengan ubat sintetik. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan jus bit. Untuk menanam hidung, 3-4 tetes cukup di setiap lubang hidung, berkumur 3-4 kali sehari 1 jam sebelum makan (cairkan jus dengan air dalam jumlah yang sama).

Semasa penyusuan

Semasa penyusuan, sekiranya tidak ada kontraindikasi, bit boleh digunakan dalam bentuk apa pun. Masuk akal untuk menambah salad segar, makan dalam kepingan kecil dengan bijirin, sediakan jus, borscht, sayur rebus. Pakar mencatat bahawa sepanjang tempoh penyusuan, bit terbaik dimakan rebus dengan penambahan biji rami atau minyak zaitun yang sejuk. Pengenalan bit ke dalam diet hanyalah salah satu item diet untuk ibu menyusu..

Semasa menurunkan berat badan

Di bawah ini kami tunjukkan salah satu skema penurunan berat badan yang paling berkesan menggunakan sayur-sayuran akar umbi. Tempoh diet adalah 21 hari, di masa depan kami berusaha untuk mematuhi peraturan diet yang sihat sesering mungkin, jika tidak, pound tambahan dapat kembali dengan pengisian semula:

 • Gunakan salad buah, wortel, prun, kubis dan bit untuk sarapan. Beetroot rebus harus sarapan pada hari Isnin dan Selasa, mentah - pada hari Sabtu, pada hari-hari lain isi makanan anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain tanpa gula dan makanan tambahan.
 • Jadikan salad salad bit setiap hari Isnin, Selasa, Khamis dan Jumaat. Anda boleh menambah sedikit wortel atau epal dengan prun. Selain bit, makan ayam atau ikan dan sebilangan bubur tanpa lemak..
 • Makan malam pada hari Isnin dan cuti dua hari hendaklah terdiri daripada bit rebus dan satu gelas kefir rendah lemak.

Dengan pankreatitis

Sekiranya seseorang menderita pankreatitis, maka bit harus dimasukkan ke dalam makanannya secara beransur-ansur, dan hanya boleh dimakan dalam bentuk rebus. Pada hari pertama, anda hanya perlu makan 1 sudu besar. l. sayur akar, pada hari kedua bahagiannya dapat ditingkatkan sebanyak 1.5-2 kali. Bahagian maksimum bit rebus harian yang dibenarkan untuk pankreatitis adalah 100 g. Ingat bahawa cuka, asid sitrik atau jus lemon tidak boleh ditambahkan ke salad dari sayur ini..

Dengan diabetes mellitus

Dengan diabetes mellitus, yang terbaik adalah memakan sayur-sayuran akar rebus, kerana mengandungi lebih sedikit sukrosa. Elaun harian maksimum yang dibenarkan ialah 150 g, bit mentah boleh dimakan tidak lebih dari 70 g sehari. Pakar perhatikan bahawa dengan diabetes jenis 2, jus bit segar dapat dimakan, tetapi tidak lebih dari 200 g sehari, sementara kadar gula darah harus dipantau. Sebaiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai pemakanan makanan..

Bilakah anda boleh memberi anak anda

Pediatrik mencatatkan bahawa jika seorang kanak-kanak tidak mempunyai reaksi alergi terhadap komponen bit, maka ia dapat dimasukkan ke dalam diet dari 8-9 bulan. Tetapi ini harus dilakukan hanya setelah penambahan awal sayur-sayuran lain (kentang, zucchini, brokoli, wortel) ke menu anak-anak.

Beetroot dengan madu dalam perkadaran yang sama membantu mengurangkan tekanan darah dengan cepat dan berkesan.

Kadang-kadang sayur akar rebus dapat diberikan kepada anak dari usia enam bulan. Sering kali, doktor sendiri mengesyorkan agar ibu bapa memberi anak mereka bit jika bayi mempunyai masalah dengan najis atau pergerakan motorik yang berkurang.

Bagaimana ia digunakan dalam memasak

Dalam memasak, bukan sahaja buah bit digunakan; koki juga menggunakan daun untuk menyediakan hidangan. Berdasarkan sayur-sayuran akar, anda boleh memasak:

 • okroshka atau borsch;
 • bit, botvinu;
 • salad vitamin yang dipakai dengan minyak sayuran (+ prun, aprikot kering atau kismis);
 • vinaigrette, herring "di bawah mantel bulu";
 • Salad "Brushka" berdasarkan bit, lobak merah dan kubis putih.
Sebagai tambahan kepada hidangan tradisional di atas, bit digunakan untuk menyediakan pelbagai pencuci mulut eksotik:
 • sorbet (ais krim lazat yang tidak mengandungi produk tenusu);
 • marmalade, hidangan Turki, pelbagai pai dan pastri;
 • salad buah dari buah-buahan eksotik, yang menonjol adalah penambahan potongan bit.
Sayuran akarnya sesuai dengan hampir semua hidangan, selain itu, ia sering digunakan sebagai pewarna semula jadi untuk acar dan pembalut.

Cara memasak bit sedap, lihat videonya

Cara memilih ketika membeli

Sekiranya anda ingin membeli tanaman akar berkualiti tinggi dan masak, ikuti peraturan di bawah ini semasa membeli:

 • Terbaik untuk membeli bit muda.
 • Burak harus pekat, kerana sayur yang lembap adalah tanda penyimpanan lama.
 • Jangan beli buah yang rosak atau busuk. Penjual boleh memberi anda potongan dan memberitahu anda bahawa bit seperti itu boleh dipotong, tetapi lebih baik anda membayar lebih banyak dan membeli bit muda.
 • Warna sayur berkualiti dari merah gelap hingga merah marun.
Lebih baik membeli sayur-sayuran akar di pasar di mana orang menjual produk mereka sendiri. Produk pasar raya ditanam di perusahaan pertanian besar, di mana kualiti merosot ke latar belakang. Matlamat utama usahawan adalah menjadi produktiviti tahap tinggi, yang paling mudah dicapai dengan menambahkan bahan kimia tambahan ke tanah dengan sayur-sayuran..

Cara menjaga pada musim sejuk

Simpan sayur-sayuran akar di tempat yang sejuk dan kering. Sekiranya anda mempunyai bilik bawah tanah, maka anda boleh menyimpan bit selama 6-7 bulan. Untuk melakukan ini, buat petak di ruang bawah tanah di mana bit akan tidak bersentuhan dengan tanah. Keluarkan daun dan kotoran dari sayur dan kemudian masukkan ke dalam beg kecil. Anda boleh menyimpan bit di dalam peti sejuk, tetapi dalam keadaan seperti itu, ia akan tetap segar tidak lebih dari dua bulan..

Aplikasi dalam perubatan tradisional

Penyembuh tradisional menggunakan buah bit, daun dan jusnya untuk merawat banyak penyakit. Anda boleh dirawat dengan tanaman akar tanpa rasa takut, sementara persediaan farmasi mempunyai banyak kesan sampingan.

Untuk anemia

Dengan anemia, kekurangan mineral ferum (zat besi) berlaku di dalam badan pesakit. Jus bit mengandungi banyak mineral ini, jadi ia berkesan digunakan untuk mengembalikan jumlah darah yang normal. Untuk merawat anemia dengan selamat, jus dengan bit segar, lobak merah dan lobak. Ambil 1-2 sudu besar. l. jus seperti itu 3 kali sehari sebelum setiap hidangan. Teruskan kursus terapi sekurang-kurangnya 2 bulan.

Penyebutan pertama bit boleh berasal dari X-XI abad Masihi.

Sekiranya terdapat anemia, salad bit juga bermanfaat, di mana anda boleh menambah kacang dan prun (ia juga mempunyai kesan yang baik terhadap komposisi darah). Bit rebus membersihkan darah dari garam logam berat dan sisa mikroorganisma patogen.

Dari selsema

Jus bit adalah ubat yang berkesan terhadap selesema etiologi berjangkit. Untuk rawatan simptom selesema, ia telah lama digunakan, kerana mempunyai sifat-sifat bermanfaat berikut: ia melebarkan saluran darah dan memulihkan pernafasan normal, mencairkan rembesan tebal dan sengaja melawan mikroorganisma patogen pada nasofaring.

Tetapi jus untuk menanam ke dalam hidung mesti disediakan dengan betul agar tidak menyebabkan reaksi pembakaran dan alergi:

 • Kami mencuci bit segar dan, setelah mengeluarkan kulitnya, perah jusnya.
 • Biarkan jus di dalam peti sejuk selama 3-4 jam.
 • Setelah masa yang ditentukan telah berlalu, kami mengeluarkan jus dari peti sejuk dan membiarkannya sebentar (sehingga suhu cair mencapai suhu bilik).
 • Kami mencampurkan jus pekat dengan air pra-disucikan dalam perkadaran 1: 2 (untuk orang dewasa), 1: 3 (untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun).
 • Anda perlu menguburkan ejen 3-4 kali sehari selama seminggu atau sehingga pemulihan sepenuhnya.

Untuk sembelit

Sekiranya anda ingin menghilangkan sembelit dalam masa 6-8 jam, sediakan jus bit segar. Orang dewasa harus minum segelas minuman ini 30 minit sebelum sarapan. Sarapan pagi mesti terdiri daripada produk susu yang ditapai (keju kotej rendah lemak, kefir, acidophilus). Adalah perlu untuk merawat sembelit pada kanak-kanak dari 7 hingga 12 tahun dengan cara yang sama, tetapi kurangkan dos sebanyak 2 kali, untuk kanak-kanak di bawah umur 7 tahun, kurangkan dos sebanyak 4 kali.

Bagaimana boleh digunakan untuk tujuan kosmetik

Topeng dan lulur berdasarkan bit akan mengatasi kulit pucat dan penuaan, memperbaiki keadaan kulit kering dan gebu. Sayuran akar adalah ubat yang sangat baik untuk kelemumur dan rambut yang lemah.

Untuk kulit wajah

Pektin, kalium, betaine dan asid askorbik - komponen penting dari bit, melembapkan kulit, memberikan keanjalan dan kekencangan.

Topeng berkhasiat

Untuk menyediakan topeng berasaskan bit yang berkhasiat, sayur mesti terlebih dahulu direbus dan kemudian parut menjadi kepingan kecil. Tambahkan yogurt atau krim masam rendah lemak ke gruel yang dihasilkan dalam bahagian 1: 1. Topeng ini harus dipakai setiap hari setengah jam sebelum tidur. Ia akan mengatasi masalah kulit, jenuh dengan vitamin dan mineral, membersihkan pori-pori dan memberi keanjalan.

Resipi topeng bit, lihat videonya

Topeng pelembap

Topeng pelembap berdasarkan ubi bit sesuai untuk kulit kering dan bermasalah:

 • Resipi 1. Rebus bit kecil (150-200 g) dan buat gruel dari itu. Masukkan satu sudu susu dan 1 sudu kecil. jus aloe. Sapukan topeng sebelum tidur selama 20-25 minit.
 • Resipi 2. Perah sebilangan jus bit dan campurkan dengan krim dalam nisbah 3: 1. Sapukan topeng ini pada wajah anda setiap hari selama 15-20 minit.

Topeng berdasarkan bit dengan penambahan air mineral, madu dan teh hijau semula jadi juga akan memberi kesan pelembab..

Scrub muka

Lulur yang dibeli tidak selalu berfungsi dengan baik, dan boleh menyebabkan reaksi alergi dan kesan sampingan yang lain. Sediakan scrub wajah semula jadi berdasarkan bit rebus: bawa sayur akar kecil ke dalam keadaan gruel dengan parutan dan tambahkan satu sudu besar oatmeal di sana. Tanpa menunggu serpihan membengkak, mulailah menggunakan scrub.

Untuk rambut

Burak mempunyai kesan yang baik pada akar dan folikel rambut. Jus bit digunakan untuk merawat dan mewarnakan rambut. Ini memberi mereka kehalusan, kemegahan dan membantu menguatkannya..

Pewarnaan rambut

Pewarnaan rambut dengan tanaman akar adalah kaedah yang berkesan dan selamat, kerana jus bit asli tidak mengandungi sebatian kimia berbahaya. Dengan bantuan bit, anda dapat memberikan warna gelap pada rambut pirang dan menjadikan rambut menjadi hitam-hitam jika terdapat brunettes.

Untuk melegakan mabuk, buat jus segar dari bit, jeruk, epal dan wortel dan gunakan 4-5 kali sehari, 100-150 g.

Untuk membuat pewarna semula jadi, perahkan sedikit jus bit segar dan tambahkan serbuk inai ke dalamnya. Kacau bahan-bahan ini sehingga keseragaman terbentuk dan sapukan hanya pada rambut kering dengan span.

Rambut yang dicelup ditutup dengan penutup plastik selama 15 minit, selepas itu gruel dapat dicuci tanpa syampu. Untuk kesan pencelupan yang lebih tahan lama, bilas rambut anda secara berkala dengan jus bit yang dicairkan.

Menguatkan topeng

Topeng rambut berdasarkan aloe dan bit mempunyai kesan pengukuhan dan penyembuhan yang sangat baik. Untuk menyediakan dan menggunakan topeng dengan betul, ikuti garis panduan ini:

 • Buat gruel dari daun aloe dan peras segelas jus bit segar.
 • Campurkan kedua-dua bahan sehingga konsistensi homogen terbentuk.
 • Sapukan topeng yang dihasilkan pada rambut, sambil melakukan gerakan mengurut bulat.
 • Pakai topi selofan dan rendam topeng pada rambut anda selama 40-50 minit.
 • Bilas topeng dengan air suam tanpa menggunakan syampu.
Prosedur sedemikian disyorkan untuk dilakukan setiap minggu untuk meningkatkan kesan terapi..

Anti kelemumur

Untuk menghilangkan kelemumur yang menjengkelkan, sapukan gruel bit rebus ke kulit kepala dan rambut (anda boleh menggunakan segar, sebelumnya dicincang pada parutan). Setelah meletakkan topeng di kepala anda, pakai topi selofan.

Topeng harus disimpan selama setengah jam, kemudian dibasuh tanpa syampu. Adalah perlu untuk menjalankan prosedur sedemikian 1-2 kali seminggu selama 2 bulan. Secara berkala, anda boleh mencuci rambut di dalam air di mana bit dimasak.

Kontraindikasi dan bahaya

Bit tidak boleh membahayakan orang yang sihat, kerana ia tidak mengandungi sebatian kimia berbahaya dalam komposisinya. Sayuran akar hanya boleh membahayakan orang yang mempunyai kontraindikasi penggunaannya (dalam beberapa kes, anda boleh memakan sayur ini, tetapi dalam jumlah yang terhad):

 • Pengambilan bit dalam jumlah besar secara teratur boleh menyebabkan kekejangan saluran darah. Oleh itu, ia harus digunakan dengan berhati-hati oleh orang-orang dengan penyakit vaskular dan migrain kronik..
 • Burak menurunkan tahap tekanan darah. Ia boleh membahayakan kesihatan orang hipotonik..

Bit gula muncul dalam proses pemilihan hanya pada tahun 1747.

 • Beetroot adalah julap semula jadi, jadi orang yang sering mengalami cirit-birit harus makan produk sedemikian secara sederhana atau terhad..
 • Lebih baik tidak memakan Burak untuk orang (atau menggunakannya secara terhad, hanya setelah berunding dengan doktor) yang menderita gastritis akut atau kronik dengan peningkatan keasidan kandungan gastrik. Dengan gastritis, anda mesti mematuhi sistem pemakanan khas..
 • Jus bit dikontraindikasikan dalam urolithiasis.
 • Orang yang menghidap diabetes harus mengehadkan jumlah bit mentah dan rebus dalam makanan mereka..
Dalam artikel ini, kami telah memberitahu hampir semua perkara yang perlu diketahui oleh setiap orang mengenai bit. Sekarang anda tahu bagaimana menggunakan sayur ini untuk penyakit tertentu, bagaimana menggunakannya dalam kosmetologi dan memasak, serta cara menyimpannya dan memilih yang tepat di pasaran.

Tonton video mengenai khasiat jus bit

Beet

Ini adalah tanaman sayur-sayuran dengan sejarah kuno dari keluarga Amarantov. Beet ditanam, kediamannya dianggap sebagai wilayah Mediterranean, 4000 tahun yang lalu. Pewarna semula jadi diekstrak dari sayuran akar, tanaman itu digunakan dalam perubatan, memasak, dan dalam industri.

Ciri-ciri berguna bit

Kandungan komposisi dan kalori

Bahan asas (dalam 100 g):Mentah [1]Rebus [2]Bahagian atas segar [3]
Air87.5887.0691.02
Karbohidrat9.569.964.33
Serat makanan2.823.7
Protein1.611.682.2
Lemak0.170.180.13
Kalori (Kcal)434422
Mineral (mg / 100 g):
Potasium325305762
Natrium7877226
Fosforus403841
Magnesium232370
Kalsiumenam belasenam belas117
Besi0.80.792.57
Zink0.350.350.38
Vitamin (mg / 100 g):
Vitamin C4.93.6tiga puluh
Vitamin B30.3340.3310,4
Vitamin B90.1090.080.015
Vitamin B60.0670.0670.106
Vitamin B20.040.040.220
Vitamin E0.040.041.5
Vitamin B10.0310.0270.1
Vitamin A0.0020.0020.316
Vitamin K0.00020.00020,4

Beet meja mengandungi gula (sukrosa, glukosa, fruktosa), asid organik (oksalat, malik, sitrik), pektin (1.2%), protein (1.7%), betaine, karoten (0.01 mg%), askorbik asid (5-15 mg%), vitamin B1 (0,02 mg%), vitamin B2 (0,04 mg%), pewarna dan sebatian kalium (288 mg%), magnesium (40-45 mg%), zat besi ( 1400 μg / 100 g), tembaga (140 μg / 100 g), vanadium, boron, yodium, mangan, kobalt, litium, molibdenum, rubidium, fluorin dan zink. [4]

Harus diingat bahawa karbohidrat yang terkandung dalam tanaman akar diwakili oleh sukrosa (99%), glukosa dan fruktosa (1%). Di bahagian atas bit, kandungan karbohidrat lebih rendah (dari 3 hingga 5%), dan mereka diwakili oleh 3/4 glukosa dan fruktosa. Ini difasilitasi oleh adanya invertase dalam daun bit, enzim yang memecah sukrosa menjadi fruktosa dan glukosa. Enzim ini tidak ada pada tanaman akar. Oleh itu, pesakit diabetes disarankan untuk memasukkan dalam diet mereka bukan tanaman akar, tetapi langsung, kerana lebih banyak insulin diperlukan untuk mengasimilasi sukrosa. Kandungan gula dalam sayur bit adalah 6,76 g%, dan di daun - 0,5 g%.

Daun bit mempunyai potensi perubatan yang besar dibandingkan dengan tanaman akar: daun bit mengandungi lebih banyak vitamin C, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), piridoksin (vitamin B6), vitamin A, vitamin E, vitamin K. Kandungan mineral dalam bit daun juga lebih tinggi jika dibandingkan dengan tanaman akar. Oleh itu, bahagian akar bit jauh lebih rendah daripada bahagian atas dari segi jumlah bahan aktif biologi yang terkandung. [lima]

Penyembuhan sifat

Nilai perubatan bit disebabkan oleh terdapatnya banyak bahan aktif secara fisiologi dalam kuantiti yang mempunyai kesan terapeutik dan profilaksis. Jus bit biasa mempunyai sifat antispasmodik, diuretik dan anti-sklerotik. Jus bit merangsang hematopoiesis, rembesan gastrik dan motilitas usus, menghalang perkembangan mikroorganisma dalam usus, mendorong penghapusan kolesterol, menguatkan dinding kapilari, melemahkan vasospasme, menghalang pertumbuhan tumor, meningkatkan metabolisme, mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi gonad, dan memberi kesan positif pada penglihatan. Terdapat maklumat mengenai kesan anti-radang dan penyembuhan luka jus bit. Penggunaan jus bit disarankan untuk kolitis spastik, aterosklerosis, tirotoksikosis, aritmia, hipertensi, penyakit hati, aton usus, sembelit kronik. Bit mentah dan acar adalah rawatan berkesan untuk penyakit kudis. [4]

Dalam bidang perubatan

Industri farmaseutikal menghasilkan ubat Acidin-pepsinum, yang membantu meningkatkan pencernaan. Ubat ini ditetapkan untuk dispepsia, hipoasid (keasidan rendah) dan gastritis anasid.

Dalam perubatan rakyat

 • Dengan anemia kekurangan zat besi, ambil campuran jus bit, lobak dan wortel (dalam kadar 1: 1: 1), tiga kali sehari, dalam satu sudu besar.
 • Untuk hipertensi, vasospasme, sebagai julap ringan dan penenang, ambil jus bit dengan madu (dalam perkadaran 1: 1) atau gabungan jus bit dan cranberry (2: 1).
 • Dengan tekanan darah tinggi, jus bit segar diminum selama 4 hari, tiga kali sehari, pengambilan sekali - 200 ml.
 • Jus bit pada waktu perut kosong (100 ml), salad bit rebus disyorkan sebagai pencahar. [4]
 • Dengan aterosklerosis, jus bit mentah, disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam, ambil satu pertiga gelas setengah jam sebelum makan.
 • Untuk hipertensi, penyembuh tradisional menasihatkan tingtur. Tincture 1: campurkan 400 ml jus bit, 250 g madu bunga, jus satu lemon, 100 ml jus cranberry, segelas vodka. Ambil satu sudu tincture tiga kali sehari satu jam sebelum makan. Tincture 2: gabungkan 200 ml wortel dan jus bit dan 100 ml jus cranberry dengan 100 ml alkohol dan segelas madu. Masukkan campuran di tempat yang gelap selama 3 hari. Minum satu sudu tiga kali sehari.
 • Untuk cholelithiasis, ubat rakyat berguna: kupas, potong dan masak beberapa akar bit untuk jangka masa yang panjang, sehingga kuahnya pekat, hingga keadaan sirap. Ambil ubat seperti itu dalam seperempat gelas tiga kali sehari sebelum makan. Pembubaran batu di pundi hempedu dengan penggunaan rebusan yang berpanjangan berlaku secara beransur-ansur dan agak tidak menyakitkan.
 • Dalam rawatan tumor malignan, ubat tradisional digunakan: jus bit harus diminum pada 600 ml sehari secara berkala (satu kali pengambilan 100 ml). Lebih baik minum jus dengan perut kosong seperempat jam sebelum makan, sedikit panas. Sebilangan jus disita dengan sepotong roti kecil, sauerkraut. [6]
 • Untuk pencegahan dan rawatan kekurangan vitamin, tuangkan 2 cawan air mendidih di atas 2 sudu besar bit parut, pinggul mawar dan kismis hitam (masing-masing satu sudu besar). Biarkan selama 3 jam, kemudian tapis dan tambahkan 2 sudu teh madu. Minum infus 50 ml dua kali sehari satu jam sebelum makan. Kursus - sekurang-kurangnya 2 minggu.
 • Untuk artritis, sediakan rebusan 400 ml air, bit parut dan akar burdock cincang (satu sudu setiap satu). Rebus komposisi dengan api kecil selama seperempat jam, kemudian tapis. Minum ubat dalam satu sudu 4 kali sehari 60 minit sebelum makan. Kursus - sekurang-kurangnya seminggu.
 • Untuk sembelit kronik, komposisi berguna: parut sayur akar besar dan campurkan dengan 2 sudu minyak zaitun dan satu sudu teh madu. Ambil dalam jumlah kecil sebelum setiap hidangan. [7]

KELUAR:

 • Untuk menyembuhkan luka, sapukan bit parut segar. Jisim diubah sebaik sahaja ia mulai kering, ia dipasang di kawasan yang rosak dengan daun bit.
 • Dengan hidung berair, gunakan jus bit (gunakan jus yang diperah dari bit rebus: lembapkan kapas kapas dan masukkan ke dalam lubang hidung).
 • Potongan sayuran akar mentah mengurangkan sakit gigi dengan menahannya di mulut, menekannya pada gigi yang sakit. [4]
 • Untuk sakit tekak, parut bit segar pada parutan halus dan perah jusnya. Tuangkan satu sudu cuka ke dalam 200 ml jus. Berkumurlah dengan komposisi ini hingga 6 kali sehari.
 • Dengan lichen spiral merah, sapukan bit merah mentah parut ke kawasan yang terjejas. Jisim bit harus diubah semasa mengering.
 • Dengan kulit tangan yang kering, mudah retak, mandi berguna: tuangkan 3 tanaman akar bersaiz sederhana dan rebus dengan api kecil selama seperempat jam. Masukkan madu ke dalam kuah yang sedikit sejuk (dengan kadar satu sudu per liter kaldu). Angkat tangan anda selama 10 minit. Kemudian lap dan sikat dengan krim berkhasiat.
 • Resipi lain melembutkan kulit tangan: rebus separuh bit sederhana dan parut halus. Tuangkan jisim bit parut dengan kaldu bit bit panas dan biarkan hingga seperempat jam. Kemudian tapis, tuangkan kefir (segelas kefir per liter infusi) dan rendam tangan anda dengan komposisi selama 15 minit. Basuh dengan air suam dan gris tangan dengan krim.
 • Mandi akan membantu melembutkan kulit yang mengeras di telapak kaki: sejumlah kecil soda ditambahkan ke dalam sup bit yang direbus bersama dengan bahagian atas. Lambung kaki selama seperempat jam. Kemudian lap kering dan lembapkan dengan krim kaki.
 • Mandi kaki yang terbuat dari daun bit dan ramuan jelatang: ambil komponen satu demi satu, tuangkan air mendidih ke atas, biarkan mendidih. Pastikan kaki disuntik sekurang-kurangnya seperempat jam.
 • Tumit retak dirawat dengan pulpa bit rebus. Parut bit dan tambahkan sedikit mentega cair ke dalamnya. Sapukan campuran ke bahagian tumit yang rosak dan biarkan selama seperempat jam. Kemudian bilas dengan air suam dan gosok dengan baik.
 • Dengan peluh kaki yang berlebihan, larutan kalium permanganat yang lemah disediakan berdasarkan rebusan dari bahagian atas. Kaki direndam dalam larutan suam dan direndam selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air yang tidak panas dan lap hingga kering. [8]
 • Untuk sakit tekak, bit parut dan wortel (ambil satu sudu besar) tuangkan 200 air, rebus selama 5 minit, kemudian tapis, tambahkan air rebus sebanyak itu sehingga isipadu awal diperolehi, campurkan dengan satu sendok teh madu dan berkumur dengan komposisi ini dua kali secara mengetuk.
 • Untuk urat varikos, buat losyen dengan merebus: bit melewati penggiling daging, kulit kayu cincang dari kayu oak biasa dan buah chestnut kuda (ambil satu sudu setiap bahan) rebus dalam 2 gelas air dengan api kecil selama 10 minit. Biarkan selama setengah jam, tapis. Lembapkan kain bersih atau kain kasa dalam kaldu dan sapukan pada bahagian yang terkena pada kaki selama seperempat jam. Sapukan losyen setiap hari, sekali sehari, selama seminggu.
 • Untuk vena varikos, tincture buatan sendiri juga berkesan: bit parut, bunga akasia putih dan madu (hanya satu sudu setiap satu) dituangkan dengan segelas vodka. Tahan tincture selama 2 minggu di tempat yang gelap, kadang-kadang gementar. Selepas itu, mereka menyaring dan menggosok kaki setiap petang sebelum tidur. Kursus rawatan adalah 7 hari. [7]

Dalam perubatan oriental

Avicenna berpendapat bahawa merebus bahagian atas bit dan jus bit menyembuhkan keretakan pada kulit yang disebabkan oleh sejuk. Doktor mengaitkan sifat menghilangkan jeragat ke daun bit. Avicenna menggunakan jus bit untuk merawat ketuat, menyingkirkan kutu; rebusan bit digunakan dalam pembalut ubat yang digunakan untuk tumor; bahagian atas bit rebus menyembuhkan luka bakar. Avicenna menerangkan titisan telinga jus bit dan ubat kelemumur.

Saintis Armenia abad ke-15, doktor Amirdovlat Amasiatsi mengaitkan sifat afrodisiak dengan bit, kemampuan untuk menyembuhkan gegaran, epilepsi dan neoplasma. [lima]

Dalam penyelidikan saintifik

Pada awal abad ke-20 di Hungaria, Dr. Sandor Ferenczi (seorang psikiatri oleh profesion dan pengasas Hungarian Psychoanalytic Society) dengan penuh semangat mempelajari ubat-ubatan semula jadi yang dapat digunakan dalam rawatan barah. Ferenczi menerbitkan karya "Bit merah sebagai alat terapi tambahan dalam rawatan pesakit dengan tumor ganas." Kes-kes yang dijelaskan untuk menyembuhkan pesakit barah perut, rektum, dan pundi kencing dijadikan asas praktikal bagi teori sifat perubatan jus bit. Bahan antosianin (antaranya betaine, dari kumpulan polifenol) mampu mempengaruhi sel barah secara aktif. [sembilan]

Beetroot dapat meningkatkan prestasi profesional dalam atlet: Satu kajian tahun 2012 di Journal of the Academy of Nutrition and Diabetics mendapati peningkatan dalam kelajuan berjalan sebanyak 5% pada kumpulan subjek yang memasukkan bit pada menu harian mereka. Dalam maraton 5 kilometer dalam jarak 1.8 kilometer terakhir, kelajuan pelari ini meningkat (berbanding dengan apa yang disebut "kumpulan plasebo"). [sepuluh]

Sifat antioksidan, anti-radang, pengukuhan vaso dari bit dan komponennya, kesan terapeutik meminum jus bit adalah objek kajian dalam karya dan artikel perubatan moden (T. Clifford, G. Howatson, D. West, E. Stevenson, R. Dominguez, E. Cuenca dan lain-lain). [sebelas]

Melangsingkan badan

Beet berjaya digunakan dalam pemakanan pemakanan. Kandungan kalori 100 g bit (sayuran akar mentah) adalah 43 kcal. Dari segi kandungan yodium, bit merah adalah salah satu sayuran terkemuka. Ini membolehkan anda menggunakan bit untuk kegemukan, penekanan fungsi pankreas - untuk mengaktifkan metabolisme.

Makanan bit makanan termasuk dalam sistem pemakanan kanonik doktor Amerika W.-G. Heya; Saintis Jepun, Profesor K. Nishi (bertujuan untuk kesihatan umum dan penurunan berat badan).

Dalam memasak

Bit merah meja digunakan untuk menyediakan hidangan tradisional: bit, borscht, vinaigrette. Beet adalah bahan yang sangat diperlukan dalam pelbagai hidangan utama, makanan ringan dan lauk. Bit dijemput, direbus, disumbat (dengan daging, beras, cendawan, keju, sayur-sayuran) dan dibakar dalam krim masam. Bit rebus digunakan dalam salad, untuk menghias makanan ringan dan menu bufet.

Beet, digabungkan dengan produk dari pelbagai kategori, baik dalam semua nuansa rasa mereka: bit panas gaya Korea (dengan bawang putih, cuka dan rempah), bit kerajaan (dengan acar), yang telah menjadi salad bit klasik dengan prun dan kacang. Masukkan kismis, epal ke bit.

Dalam memasak, tanaman akar dan daun bit digunakan - bahagian atas. Botvinya disiapkan daripadanya (sup sejuk pada kvass dari bahagian atas bit rebus dan parut dengan penambahan kacang merah dan herba), salad.

Resipi salad daun bit: potong daun bit muda (60 g, kira-kira 2 genggam), garam secukup rasa. Sediakan perapan jus lemon atau cranberry (sudu besar), minyak (sudu teh), bawang hijau cincang, dan mustard secukup rasa. Campurkan bahan-bahan dengan teliti dan perasakan salad.

Cara memasak bit dengan betul?

 • Bit tidak disyorkan untuk direbus dalam air masin - mereka akan berasa dan tidak berkhasiat. Anda boleh menambah kiub gula sebelum akhir memasak.
 • Menyimpan bit di luar dalam bentuk yang disucikan kehilangan sejumlah besar vitamin C.
 • Bit panggang oven lebih sihat dan enak daripada bit rebus dan disyorkan untuk salad dan vinaigrette.
 • Anda perlu merebus bit sehingga air menutup tanaman akar tidak lebih dari satu sentimeter.
 • Sebelum anda mencampurkan sayur-sayuran untuk vinaigrette, anda perlu memisahkan bit dengan minyak sayuran secara berasingan, campurkan dengan teliti dan kemudian masukkan komponen lain, sehingga sayur-sayuran yang lain akan mengekalkan warna semula jadi.
 • Bit gelombang mikro adalah cara "lebih cepat" dan lebih mudah untuk memasak bit, kerana memakan masa yang lama untuk memasak. Di dalam ketuhar gelombang mikro, bit yang dicuci dan tidak dikupas, diletakkan di lengan penaik dengan lubang menusuk di dalamnya, masak dengan kekuatan tinggi hanya sekitar 10 minit.
 • Agar borsch memperoleh warna bit merah terang, bit mesti direbus keseluruhan, kemudian parut, ditaburkan dengan asid sitrik (di hujung pisau) dan gula pasir, gaul rata dan diamkan. Selepas itu, masukkan borscht dan biarkan mendidih sekali. [12]

Minuman

Cranberry, currant merah, epal, madu ditambahkan ke minuman berdasarkan jus bit. Disediakan dari bit dan kvass. Untuk menyediakan bit kvass, anda memerlukan: 400 g bit, 1.2 liter air, gula - secukup rasa. Basuh bit, kupas, potong kepingan, lipat ke dalam enamel atau kuali kaca, seli lapisan bit yang dihiris dengan bit, potong menjadi bahagian atau bahagian. Tuangkan bit dengan air rebusan sejuk, tambah gula. Tutup kuali dengan kain kasa dan biarkan di tempat yang hangat selama 5-6 hari. Untuk mempercepat proses penapaian, anda boleh menambah sebiji roti rai. Kemudian sejukkan kvass dan simpan di dalam peti sejuk. Gunakan sebagai minuman mandiri atau untuk membuat sup musim panas yang sejuk, okroshka.

Dalam kosmetologi

Kosmetik buatan sendiri menggunakan bit segar. Resipi kosmetik untuk semua jenis kulit:

Untuk memperbaiki kulit, bersihkan leher dan wajah dengan potongan bit segar, biarkan jusnya kering, kemudian sapukan lapisan krim nipis pada kulit, dengan lembut memukulnya dengan hujung jari anda.

Topeng bit: parut bit mentah pada parutan halus dan campurkan dengan krim masam (1: 1), sapukan pada wajah, biarkan kering, bilas hingga bersih dengan air suam.

Topeng bit yang menyegarkan: parut bit segar pada parutan halus, campurkan jisim bit dengan krim masam dan kuning telur (ambil satu sudu teh keseluruhan). Sapukan pada wajah, tahan topeng selama setengah jam dan bilas dengan air suam. [12]

Losyen bit untuk pelbagai jenis kulit

Losyen untuk kulit kering (untuk menyediakannya, gunakan air di mana bit direbus): campurkan setengah gelas kaldu bit yang disejukkan dengan 100 ml susu, satu kuning telur dan 3 sudu besar alkohol perubatan dicairkan dengan air dalam bahagian 1: 1. Dengan losyen siap pakai, lap wajah anda dengan gerakan ringan menggunakan kapas. Simpan losyen di dalam peti sejuk untuk masa yang singkat..

Losyen untuk kulit berminyak: sediakan infusi puncak bit dan bunga calendula (hanya ambil satu bahagian pada satu masa). Kukus tanaman dengan air mendidih dan biarkan mendidih. Masukkan jus satu lemon dan 3 sudu besar alkohol ke infus herba.

Losyen untuk kulit normal

Sediakan infusi daun bit, pudina dan ramuan chamomile (1: 1: 1): tuangkan air mendidih ke atas dan biarkan hingga mendidih. Masukkan 2 kuning telur dan 3 sudu besar vodka.

Rebus seperempat satu bit sederhana dan parut pada parut kasar. Kukus jisim bit dengan 200 ml infusi bahagian atas bit, sejukkan dan gabungkan dengan 2 sudu alkohol, satu sudu madu dan satu kuning telur. [8]

Air bit untuk rambut: Membilas rambut dengan air bit digunakan untuk kelemumur. Untuk menyediakan infusi bit, bekas tiga liter diisi dengan 1.5 liter air sejuk. Mereka meletakkan bit mentah yang dihiris dalam jumlah sehingga paras air naik hampir ke tepi. Infusi bit disimpan di tempat yang tidak gelap selama 6 hari, sehingga acuan hijau muncul di permukaan. Air disaring dengan teliti dan digunakan untuk membilas rambut setelah mencuci, mencairkan infus dengan air panas. [12]

Untuk membersihkan badan

Hati dan usus yang tersumbat dengan toksin membantu membersihkan kvass bit. Pembersihan seperti itu dianggap agak ringan, ia mudah ditoleransi oleh badan. Beetroot atau roti bit tidak hanya membuang toksin, tetapi juga merosakkan mikroorganisma patogen dalam usus.

Untuk penyakit buah pinggang, pundi kencing, urolithiasis, kaedah pembersihan ini dikontraindikasikan.

Sifat berbahaya dari bit dan kontraindikasi

Ia dikontraindikasikan untuk memakan bit dalam jumlah besar untuk batu ginjal (terutamanya oxaluria) dan gangguan metabolik lain. [4]

Bit tinggi gula, dan makan mentah secara berlebihan dapat menyebabkan gula darah meningkat. Bit untuk diabetes jenis 2 dibenarkan dalam bentuk rebus dalam jumlah yang dipersetujui dengan doktor yang hadir.

Rawatan dengan jus segar dari bit mentah dikontraindikasikan untuk gastritis dengan keasidan tinggi (gastritis hiperasid), tekanan darah rendah, glomerulonefritis, cirit-birit, sindrom nefrotik, osteoporosis, proses keradangan pada saluran gastrointestinal (peringkat akut), kegagalan buah pinggang kronik dan penyakit ginjal perut dan duodenum (pada peringkat akut).

Adalah sangat tidak diingini untuk mengambil jus bit yang baru diperah, disarankan untuk menggunakan jus yang sudah diselesaikan (yang disimpan sekurang-kurangnya 3 jam). Jus bit segar boleh menyebabkan vasospasme, menurunkan tekanan darah secara drastik, dengan gejala yang menyertainya dalam bentuk mual ringan dan kelemahan umum. [7]

Pengambilan bit yang berlebihan dikontraindikasikan pada pesakit yang menderita hemochromatosis dan penyakit Wilson (ini disebabkan oleh kemungkinan pengumpulan tembaga dan besi di dalam badan). [empat belas]

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya bit dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial dengan pautan ke halaman kami:

Fakta menarik

 • Biji bit mengekalkan keupayaan untuk bercambah selama 6-10 tahun.
 • Hippocrates menerangkan sekurang-kurangnya 10 resipi untuk penggunaan bit dalam perubatan tradisional.
 • Untuk pertama kalinya, istilah "Beta rubra" ("bit merah") muncul pada abad ke-3. SM. dalam teks Pristian.
 • Bit tidak selalu mempunyai bentuk tanaman akar yang bulat, yang diketahui oleh pengguna moden: hingga abad 16-17, bit memanjang dan nipis ditanam di Eropah, yang menyerupai lobak besar.
 • Dalam beberapa budaya, ada kepercayaan yang mengatakan bahawa seorang lelaki dan wanita yang telah merasakan gigitan dari satu sayuran akar yang dimasak dalam bentuk hidangan pasti akan saling jatuh cinta..
 • Beet boleh disebut sayur pemenang. Setelah mereka belajar menyimpannya di Rusia, fermentasikannya dalam air garam - untuk menuainya untuk kegunaan masa depan, secara beransur-ansur dan yakin bit mengusir pesaing utama mereka di selatan dan di jalan tengah: lobak, lobak dan rutabagas..
 • Botvinya adalah salah satu hidangan sejuk pertama yang paling mahal, meriah dan "rumit" dalam sejarah masakan Rusia, walaupun versi sup ini lebih mudah dan lebih murah adalah biasa dalam masakan moden. Secara tradisional, botvinha yang disebut "penuh" merangkumi 3 komponen wajib: 1) langsung botvinya (sup), 2) ikan merah rebus (sturgeon, salmon atau stellate sturgeon), yang disajikan secara berasingan dengan sup, 3) ais hancur dalam bekas yang berasingan.
 • Beet adalah salah satu produk simbolik yang menyertai percutian Yahudi di Rosh Hashanah. Makan sedikit di meja perayaan, mereka mengucapkan kata-kata doa tradisional di mana mereka meminta untuk menyelamatkan pada masa akan datang dari mana-mana lawan untuk bekerja atau pemikiran.
 • Di Australia, bit acar ditambahkan ke hamburger. [13]

Pemilihan dan penyimpanan

Semasa membeli, anda perlu memilih tanaman akar berwarna bulat atau bulat rata: ia lebih berair dan lebih unggul daripada bit memanjang mengikut citarasa. Firma sayuran akar segar dan sihat, padat, berat, dengan daging merah, merah atau putih-merah. Untuk borscht, bit merah gelap lebih disukai, bit ringan dimasukkan ke dalam vinaigrette, mana-mana yang digunakan untuk salad, dan bit burgundy lebih baik ditapai. Tanaman akar masak mempunyai ekor yang tipis, sementara tanaman yang belum masak mempunyai ekor yang tebal.

Tanaman akar tanpa bahagian atas disimpan dalam beg plastik di ruangan khas peti sejuk isi rumah. Pada skala yang lebih besar, bit disimpan di dalam kotak atau langsung di lantai di ruang bawah tanah, ditutup dengan pasir.

Tanaman akar bit dijaga dengan baik pada kelembapan udara 80% dan kepanasan 2-3 darjah (dalam beg yang diperbuat daripada polietilena yang sangat padat). Sekiranya bit disimpan di dalam kotak kayu, kelembapan mestilah 90% dan suhu penyimpanan antara 0 hingga 1 darjah. Di ruang bawah tanah, tanaman akar dapat dibentangkan dalam bentuk piramid bulat, menaburkan setiap lapisan dengan pasir. Bit tidak boleh dicampurkan dengan sayur-sayuran lain (kentang adalah pengecualian), kerana ini akan menyebabkan jamur. [8]

Beetroot - tanaman sayuran, perindustrian dan makanan dengan reputasi di seluruh dunia - juga merupakan produk rendah kalori yang menonjol di antara tanaman sayur-sayuran lain dengan kadar gula yang tinggi di dalamnya dan karbohidrat yang agak tinggi. Bit kaya dengan antioksidan, mempunyai nilai pemakanan yang luar biasa dan, berkat khasiatnya, sangat berharga dari segi perubatan dan pemakanan makanan..

 1. Bit, mentah, sumber
 2. Bit, dimasak, direbus, disalirkan, sumber
 3. Hijau bit, mentah, sumber
 4. Tumbuhan perubatan: buku rujukan ensiklopedik / ed. A.M. Grodzinsky. - Kiev: Olymp, 1992.-- 544 p.: Sakit.
 5. Danikov N. Penyembuhan bit, 2017.-- 123 p..
 6. Ensiklopedia perubatan tradisional yang hebat. - M.: "ANS Publishing House", 2005. - 1120 p.: Sakit.
 7. Beet. Resipi untuk kesihatan dan belia. Zaitsev V. - M.: RIPOL klasik, 2012.44 s.
 8. Semua mengenai bit biasa. Dubrovin I. - M.: Eksmo-Press, Yauza, 2000.-- 90 p. Ferenczi, Sandor
 9. Keseluruhan penggunaan bit bit meningkatkan prestasi berjalan, sumber
 10. Kesan Tambahan Jus Beetroot pada Daya Tahan Kardiorespirasi pada Atlet. Kajian Sistematik, sumber
 11. Produk penyembuhan. Makanan adalah ubat, ubat adalah makanan. Komposisi. A.D. Milskaya, - Kh.: Phoenix, 1998.-- 479 s.
 12. Beetroot, sumber
 13. Beetroot, sumber

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!