F g e in dan k a

buah beri

Penerangan alternatif

• saudara raspberi yang lemah

• semak dengan beri yang boleh dimakan

• semak berduri buah dan berry dengan beri hitam yang boleh dimakan

• tanaman berkaitan keluarga Rosaceae dengan raspberi - semak berduri dengan beri hitam yang boleh dimakan

• beri hitam biasa, rubus

• berry dengan nama gadis dan haiwan yang tersembunyi namanya

• kumanika berbeza

• beri ini boleh berwarna kelabu, gunung, ness

• nama beri ini mengandungi nama gadis itu

• beri gunung atau kelabu

• beri yang serupa dengan raspberi

• kakak raspberry kelabu hutan

• kakak raspberry kelabu

• merah adalah raspberry, dan biru?

• ozhina atau kumanika

• beri "perlumbaan hitam"

• beri dengan nama berduri

• beri kelabu serupa dengan raspberi

• Beri hitam hutan yang boleh dimakan

• Tanaman pokok renek berry

• Tumbuhan keluarga yang berkaitan dengan raspberry. Rosaceae - semak berduri dengan beri hitam yang boleh dimakan, serta buahnya yang paling banyak

• Perdu berduri dengan buah beri hitam yang boleh dimakan, tanaman keluarga Rosaceae

• Nama beri ini mengandungi nama gadis itu

• nama beri ini mengandungi nama gadis itu

• f. semak dan berry Rubus fruticosus, hutan blackberry, ozhina selatan. sejuk, sarabalin psk. caesius, kumanik, pirus, blackberry ladang, bramble medan, raspberry pekak. Astrkh. Sparganium simplex et ramosum, nyunka, blackberry, cardanberry, serigala (bukan nenek). Blackberry m. Blackberry semak dan tempat yang ditumbuhi oleh mereka. Blackberry, berkaitan dengan blackberry, disediakan daripadanya. Minuman keras Blackberry m. atau bahasa m. menyemai. dan timur. pagar palisade atau wattle di seluruh sungai, agar tidak membiarkan ikan naik dan menangkap semuanya di tempat; memaksa, mengganggu, menikam, uchug; jika tidak seluruh lebar sungai, maka ini adalah tempat yang menghantui. Bahasa khas dikenali dari Kama dan anak sungai, berbeza dengan tusukan kerana perangkap itu sendiri disusun di bandar: timbunan dengan kaki (penyokong terhadap air) dipukul, bahagian tengahnya diambil oleh burung hantu yang kuat (tiang) dan diikat dengan pengikat; di tengah, rentang dua jelaga. tempat berjalan gelendong (gelung) dengan warna kelabu (lengan jaring); biji (simochka, sims, cambuk) pergi dari mulut kelabu ke loceng di atas air; Setelah ditangkap, ikan itu sendiri memanggil dan berputar. Ini untuk ikan yang ditunggang, dan untuk yang lebih rendah mereka meletakkan pondok, dengan lantai kisi atau ayakan, dengan peluncur (pintu bawah) dan dengan peringatan: ketika ikan masuk, peluncur jatuh, dan ayakan dinaikkan oleh kelebihan berat badan. Mereka menyebutnya sebagai Ezami dan dengan tepat memasang pagar memancing pada separuh dan sepertiga dari lebar sungai; menyemai. timur harta rujuk. lengkungan. yaz, permzhnik perm. menikam, pagar, gangguan di sungai, untuk memancing; ez atau yaz jarang padat (ini adalah tusukan, uchug), dan dalam hal ini ada pintu gerbang dengan moncong di dalamnya, dan keseluruhan ez membentuk sayap di seluruh sungai; tetapi ia menempati lebih banyak sungai di lereng, dalam baji, meninggalkan saluran atau ke satu tebing rentang, dan jika tidak lebih lebar dari sepertiga sungai, maka itu disebut breech. Ezovy, merujuk kepadanya. Pemandu, pemilik perjalanan; tua. pengasuh, pegawai, yang sewenang-wenangnya mencuci dari kapal-kapal yang melewati saluran itu. Ezovye, yazovye lih. tempat di tebing sungai, sesuai untuk memandu. Ez psk. kawan kawan dari yazyat? Ezovische Rabu tempat di mana perjalanan ditempatkan, dengan pembukaan sungai; untuk musim sejuk dia faham. Ezovy, yazovy, mengganggu, zakolny, uchuzhny, ea (re) menyerang

Beri untuk jeli ubat, 7 huruf, petunjuk silang kata

Kata 7 huruf, huruf pertama adalah "H", huruf kedua adalah "E", huruf ketiga adalah "P", huruf keempat adalah "N", huruf kelima adalah "I", huruf keenam adalah "K", huruf ketujuh adalah "A", perkataan dengan huruf "H", "A" terakhir. Sekiranya anda tidak mengetahui perkataan dari kata silang atau kata imbas, maka laman web kami akan membantu anda mencari perkataan yang paling sukar dan tidak dikenali.

Teka teka-teki:

Saya masuk ke rumah hijau dan tidak tinggal lama di dalamnya. Rumah ini ternyata Pantas - di bandar lain. Tunjukkan Jawapan >>

Saya menggali bumi - sama sekali saya tidak letih. Sesiapa yang menggali dengan saya berasa letih. Tunjukkan Jawapan >>

Saya di rumah - dan bukan di rumah, Antara langit dan bumi, Tebak, kawan, Di manakah saya? Tunjukkan Jawapan >>

Makna lain dari perkataan ini:

 • Atau blueberry biasa, atau blueberry berdaun myrtle
 • Apa yag. menerima nama panggilan "kecantikan utara
 • Pokok renek keluarga lingonberry dengan beri manis hitam dan biru bulat
 • Beri hutan, tanaman perubatan
 • Beri kecil, pada dasarnya lingonberry, tetapi mempunyai warna yang berbeza, itulah namanya
 • Belukar liar kecil dari keluarga lingonberry dengan beri hitam yang boleh dimakan. mi
 • Semak berry kecil
 • Beri liar yang berguna
 • Yag hutan manis biru tua
 • Beri untuk jeli ubat
 • Beri paling gelap
 • Berry "wanita kulit hitam"
 • Pokok renek berry

Teka-teki rawak:

Dua wanita tua berdiri di gunung-gunung, Jika mereka tersentak, Orang-orang menjadi pekak.

Anekdot rawak:

Menurut tradisi lama yang baik, wanita pertama kali dijaga dan kemudian berkahwin. Dan untuk orang yang tidak baik - mereka segera bercinta.

Adakah kamu tahu?

Di negeri Kansas (AS) hujan jagung pada 08.08.2001. Ribuan daun jagung sepanjang 30 cm jatuh dari langit.

Kata kunci imbas, kata silang kata, sudoku, kata kunci dalam talian

Beri

Huruf beech terakhir "a"

Jawapan untuk soalan "Berry", 7 huruf:
cloudberry

Soalan silang kata alternatif untuk cloudberry

Tumbuhan dari keluarga Rosaceae, tumbuh di paya tundra yang berlumut

Buah beri yang diminta oleh Pushkin sebelum kematiannya

Beri apa yang disebut "raspberry utara"?

Saudara kranberi utara

Marsh berry, ramuan dari keluarga mawar

Definisi cloudberry dalam kamus

Ensiklopedia Besar Soviet Arti kata dalam kamus Ensiklopedia Besar Soviet
(Rubus chamaemorus), tumbuhan dari keluarga Rosaceae dari genus yang sama dengan raspberi, blackberry, drupes, dan lain-lain. Tumbuhan herba setinggi 5-20 cm, dengan rimpang panjang dan batang tahunan yang tegak. Daunnya berbentuk reniform, berkerut, 5-lobed.

Kamus Ensiklopedik, 1998 Makna perkataan dalam Kamus Ensiklopedik Kamus, 1998.
ramuan abadi dari keluarga mawar. Ia tumbuh terutamanya di Hemisfera Utara, di rawa-rawa berlumut tundra dan zon hutan. Buahnya boleh dimakan. Tumbuhan madu.

Contoh penggunaan perkataan cloudberry dalam kesusasteraan.

Sekarang mereka makan telinga sterlet yang kaya dan terlalu berlemak, kukus rebus, menyipit ikan putih dan sevryuzhina, dipotong kecil, di atas piring dengan lingonberi yang direndam, cloudberry, timun, kubis.

Matinee pertama tidak memerlukan waktu lama untuk menunggu, mengejutkan gnat dengan embun beku, rumput kecil yang hancur, setiap tanaman menusuk dengan biji rimbah tumpah keluar, mengotori tanah dengan bulu, dedaunan bersinar di semak-semak, lingonberi di tundra terbakar merah, blueberry yang tersisa jatuh, blueberry, masam akhir cloudberry, puteri menjatuhkan buah beri terakhir ke dalam lebam, daun rosemary meringkuk ke dalam tiub.

Hutan lebat, birch kerdil, crowberry, rosemary liar tumbuh di rabung, cloudberry, lingonberry, blueberry, lumut hijau dan lumut.

Bawa busurku kepadanya, tetapi hadiah kecil, beri awan Tab mandi kerzhen.

Sejak kecil, saya mengoleskan kaki saya dengan minyak, Kek penyembuhan yang ditelan Dari gutta-percha dan beri awan - Cubalah, kawan!

Sumber: perpustakaan Maxim Moshkov

Beri. Senaraikan dengan foto

Ini adalah buah berdaging kecil atau berair yang dituai dari pokok renek dan tumbuh-tumbuhan. Anda perlu memahami bahawa dalam botani, buah diklasifikasikan dengan cara mereka sendiri (tomato dianggap sebagai beri, dan raspberi dan strawberi dianggap buah). Untuk mengelakkan kekeliruan, buah-buahan dibezakan daripada buah beri terutamanya mengikut ukurannya. Kemanusiaan telah memakan buah beri selama hampir seluruh abadnya: walaupun di bawah sistem komunal primitif, berkumpul membantu bertahan. Buah-buahan ini dihargai bahkan sekarang: kerana rasanya, kandungan kalori rendah dan komposisi vitamin dan mineral yang kaya.

Tembikai

Ia adalah sumber asid amino, antioksidan, vitamin dan mineral penting. Ia rendah kalori dan lemak, tetapi mempunyai serat. Buah beri ini telah lama digunakan dalam bidang kosmetologi, dan kini khasiatnya dikaji secara aktif oleh doktor. Apabila dikonsumsi secara sederhana, semangka membantu menjaga fungsi normal sistem kardiovaskular dan pencernaan, ia juga menyumbang kepada pertahanan antioksidan tubuh dan membantu mencegah perkembangan banyak penyakit kronik..

Barberry

Barberry tergolong dalam genus pokok renek, lebih jarang pokok, keluarga Barberry. Ini adalah gugur, separa malar hijau (dedaunan sebahagiannya gugur), pokok renek malar hijau atau pokok kecil, dengan pucuk tegak ribet yang bercabang pada sudut akut. Kulit kayu berwarna kelabu kecoklatan atau kelabu kecoklatan. Ia juga mempunyai nama lain - pokok karamel.

Lingonberry

Lingonberry adalah subrrub bercabang, rendah, malar hijau, mencapai ketinggian 10 hingga 20 cm. Daunnya kecil, petiolate, berkulit, berkilat. Bunga berwarna loceng putih merah jambu, sepanjang 5mm, berkumpul di bahagian atas dahan dengan berus yang jarang berlaku. Mekar pada bulan Mei - awal Jun. Buah Lingonberry berukuran kecil, beri merah terang dengan ciri rasa manis dan masam. Memasak pada bulan Ogos-September. Lingonberry adalah beri hutan liar. Terdapat di tundra, juga di kawasan hutan, di zon iklim sederhana.

Penatua

Elderberry adalah tanaman berkayu abadi dari keluarga honeysuckle. Pokok renek atau kecil, tingginya mencapai 3-10 m. Batang dan dahannya berwarna kelabu. Daun berlawanan, petiolate, pinnate. Bunganya kecil, harum, berkrim atau putih kekuningan. Mekar dari Mei hingga separuh pertama bulan Jun. Buah elderberry berwarna hitam dan ungu, berbentuk beri. Memasak pada bulan Ogos - September.
Di alam liar, elderberry hitam dijumpai di antara semak-semak di pinggir hutan di zon tengah bahagian Eropah di Rusia, di Ukraine, di Negara-negara Baltik dan Belarus, di Crimea, di Caucasus, di tenggara Rusia. Elderberry tumbuh di tempat yang cerah dan teduh. Pembiakan dilakukan dengan membahagikan semak tua, melapis dan menyemai benih.

Anggur

Sudah pada zaman kuno, anggur dan turunannya dinilai tidak hanya untuk rasa, tetapi juga untuk sifat perubatannya. Perubatan saintifik moden mengesahkan bahawa beri mengandungi sejumlah besar antioksidan yang melindungi tubuh daripada penyakit kronik sistem kardiovaskular dan saraf, dan juga menyumbang kepada memerangi radikal bebas. Bahkan kandungan gula yang tinggi tidak merosakkan buah beri, kerana juga mengandung zat yang meningkatkan penyerapan glukosa.

beri goji

Goji berry (wolfberry biasa) atau Lycium barbarum tergolong dalam kumpulan tumbuhan dengan nama kolektif "wolfberry". Omong-omong, tidak semua tumbuhan dalam kumpulan ini mempunyai kesan toksik pada manusia - beberapa spesiesnya mempunyai sifat penyembuhan yang unik. Sejak zaman kuno, goji berry telah digunakan dalam perubatan Cina untuk meningkatkan libido pada wanita dan lelaki, serta untuk meningkatkan mood dan meningkatkan kesejahteraan dalam situasi tertekan. Tumbuhan ini dipercayai dapat membantu melawan sel barah, meningkatkan imuniti dan memanjangkan umur..

Blueberry

Blueberry adalah semak kecil setinggi 1 meter dengan cabang melengkung berwarna kelabu. Daun sehingga 3 cm. Bunga kecil, bergigi lima, putih atau merah jambu. Buah blueberry - biru dengan mekar kebiruan, beri yang boleh dimakan berair sepanjang 1.2 cm.
Kadang-kadang blueberry disebut pemabuk atau gonobel kerana kononnya mereka mabuk dan sakit kepala. Tetapi sebenarnya, penyebab fenomena ini adalah rosemary liar, sering tumbuh di sebelah blueberry..
Blueberry dituai mentah dan diproses untuk dimakan. Mereka membuat jem dan juga digunakan untuk membuat anggur..

Ceri

Pokok atau pokok renek, biasanya dengan beberapa batang setinggi 1.5-2.5 m, jarang hingga 3 m dan lebih.
Daun berwarna hijau gelap, bujur, puber di bawah, beralun kuat, dan hujungnya runcing. Bunganya berwarna putih, putih dengan merah jambu (jarang berwarna merah jambu), berdiameter hingga 2.5 cm. Buah-buahan ceri berupa oval, berwarna merah apabila matang, manis (kadang-kadang masam), lebih enak daripada ceri biasa (berdiameter 0,8-1,5 cm), ditutup dengan daun kecil. Bergantung pada wilayah, mereka masak dari akhir bulan Jun hingga akhir bulan Julai, dan di pohon yang sama hampir serentak; ceri berbuah dengan banyak, biasanya pada tahun ketiga hingga 15-20 tahun setiap tahun.

Tanaman keluarga Labu, spesies genus Timun, kultur tembikai, beri palsu.
Melon adalah tanaman yang hangat dan suka cahaya, tahan terhadap kemasinan tanah dan kekeringan, tidak tahan kelembapan yang tinggi. Pada satu tanaman, bergantung pada ragam dan tempat penanaman, dari dua hingga lapan buah, seberat 1,5 hingga 10 kg, dapat terbentuk. Buah tembikai berbentuk bulat atau silinder, berwarna hijau, kuning, coklat atau putih, biasanya dengan jalur hijau. Tempoh pematangan tembikai dari dua hingga enam bulan.

Blackberry

Sebuah semak abadi dari genus Rubus, milik keluarga Rosaceae. Blackberry meluas di lintang utara dan sederhana di benua Eurasia, di hutan konifer dan campuran, di dataran banjir sungai, di zon padang rumput. Hampir tidak ada blackberry kebun, jadi pencinta beri ini harus bergantung pada nikmat alam dan menunggu hasil panen beri liar ini dengan baik.

Strawberi

Strawberry adalah ramuan abadi dari keluarga Rosaceae setinggi 20 cm. Rimpang pendek, serong, dengan banyak akar coklat, coklat nipis. Batangnya tegak, berdaun, ditutup dengan rambut. Daun di petioles panjang, trifoliat, hijau gelap di atas, hijau kebiruan di bawah, pubescent lembut. Pucuk pucuk berkembang dari paksi daun basal. Mekar dari Mei hingga Julai. Bunganya berwarna putih, terletak di becak panjang. Buah strawberi adalah buah yang salah, salah disebut buah beri. Ia adalah wadah merah yang berdaging, harum dan terang. Stroberi masak pada bulan Julai - September.

Tumbuhan menakjubkan keluarga Rosaceae. Tidak memerlukan keadaan tumbuh, biasanya dapat menahan beku hingga -40 -50 darjah, dan semasa berbunga, embun beku hingga -5 -7 darjah. Irga tumbuh dengan baik di tanah dengan komposisi dan keasidan yang berbeza. Tetapi ada syarat yang sangat diperlukan - jika anda ingin mendapatkan hasil panen yang besar, manis, dengan aroma buah beri segar, anda perlu mengambil tempat yang cerah untuk menjengkelkan. Oleh itu, semak irga harus terletak pada jarak sekurang-kurangnya 2,5-3 m, kecuali jika anda bertujuan untuk menanam pagar tinggi, yang mana irga sangat sesuai.

Viburnum

lat. Viburnum
Beri merah dengan lubang yang cukup besar. Viburnum matang pada akhir September selepas fros pertama. Sebelum itu, buah beri agak masam dengan kepahitan, dan di bawah pengaruh sedikit embun beku ia memperoleh rasa manis. Digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional.

Kayu Anjing

Belukar setinggi 5-7 meter, kadang-kadang pokok kecil. Dogwood telah diusahakan oleh manusia sejak sekian lama, sejarawan melaporkan mengenai tulang dogwood yang dijumpai lebih dari 5 ribu tahun yang lalu mengenai penggalian penempatan manusia yang terletak di wilayah Switzerland moden. Hari ini, 4 jenis dogwood ditanam di kebanyakan Eropah (Perancis, Itali, Eropah Timur, Ukraine, Moldova, Rusia), Kaukasus, Asia Tengah, China, Jepun dan Amerika Utara.

Strawberi

Strawberry adalah ramuan abadi, tingginya 15-35 cm, milik keluarga Rosaceae.
Batangnya tegak, daunnya besar, hijau muda. Perbungaan Corymbose dari 5-12 bunga pada pedikel pendek dan padat puber. Bunga biasanya uniseksual, lima kelopak, putih, dengan perianth ganda. Antara permulaan pembungaan strawberi dan permulaan pematangan strawberi, tempoh 20 hingga 26 hari berlalu..

Kranberi

Ini adalah tanaman malar hijau, semak dengan pucuk nipis dan rendah. Panjang pucuk rata-rata sekitar 30 cm, beri cranberry liar berwarna merah, bulat, berdiameter 8-12 mm. Beberapa jenis yang dibiakkan khas mempunyai buah beri berdiameter hingga 2 cm. Cranberry mekar pada bulan Jun, pengambilan buah beri bermula pada bulan September dan berterusan sepanjang musim gugur. Beri tanaman masak 1-2 minggu lebih awal daripada yang liar. Cranberry boleh disimpan dengan mudah sehingga musim bunga.

Riben Merah

Kismis merah adalah semak abadi kecil dari keluarga Gooseberry (Grossulariaceae). Tidak seperti kismis hitam, semak lebih mampat dan memanjang ke atas. Pucuk tahunan yang kuat dan tebal yang tumbuh dari pangkal semak menuju ke pembentukannya dan menggantikan dahan lama yang sekarat, tetapi selama bertahun-tahun pertumbuhannya.

Gooseberry

Pokok renek bertahun-tahun dengan batang berbuah panjang dan produktiviti tinggi - hingga 20-25 kg per semak. Belukar gooseberry mencapai ketinggian hingga 1.5 m dan diameter hingga 2 m. Gooseberry adalah tumbuhan lintang beriklim sederhana, bertolak ansur dengan sedikit peneduhan, tetapi cukup hygrophilous. Sistem akar gooseberry terletak pada kedalaman 40 cm. Ia paling baik diletakkan di sepanjang pagar pada jarak 1-1.5 m dari belukar. Lama kelamaan, mereka tumbuh, membentuk dinding berduri yang kukuh..

Schisandra

Schisandra adalah semak liana pendakian besar dari keluarga magnolia. Panjangnya mencapai lima belas meter, dan berpusing di sekitar pokok, serai menyerupai pokok anggur. Batangnya setebal 2 sentimeter. Tanaman ini berbentuk semak di wilayah utara. Beri Schisandra adalah 2 biji, berwarna merah terang, berair, bulat, sangat masam. Bijinya berbau seperti lemon dan mempunyai rasa pahit, pedas. Kulit akar dan batangnya juga berbau seperti lemon, maka namanya - serai.

Raspberry

Tanaman semak Rubus idaeus, atau Raspberry biasa, terdapat di seluruh dunia - dari Alaska dan Kepulauan Aleutian ke Hawaii. Di antara orang-orang, buah raspberry disebut beri, yang tidak sesuai dengan definisi mereka dalam klasifikasi botani. Dari kedudukan ini, untuk buah raspberry, nama yang lebih tepat adalah "polystyanka".
Dari senarai tanaman berry, raspberi terkenal dengan kepekatan antioksidan yang tinggi, yang mencegah kerosakan sel tubuh dan menghentikan proses penuaan. Ini memberikan hak untuk memanggil raspberry "buah kesihatan dan umur panjang".

Cloudberry

Ramuan kecil kecil dengan rimpang yang menjalar dan bercabang. Batangnya sederhana, tegak. Tinggi 10-15 cm, diakhiri dengan bunga putih tunggal. Daun berkerut, berbentuk hati, dengan pinggir bergerigi. Buah cloudberry adalah drupe komposit, pada mulanya kemerah-merahan, dan ketika masak, kuning kuning. Cloudberry mekar pada bulan Mei dan Nyune, matang pada bulan Julai dan Ogos. Buah - wain masam-pedas.

Buckthorn laut

Pokok renek atau pokok kecil, mencapai ketinggian tiga hingga empat meter dengan dahan ditutup dengan duri kecil dan daun yang sedikit memanjang hijau.
Buckthorn laut diserbuki oleh angin, mekar pada akhir musim bunga. Buah-buahan kecil (hingga 8-10 mm), oren-kuning atau merah-oren, berbentuk bujur. Nama untuk tumbuhan ini "Sea Buckthorn" sangat sesuai, kerana buahnya berada di tangkai yang sangat pendek, di dahan mereka duduk sangat dekat, seolah-olah mereka melekat pada mereka. Buah beri mempunyai rasa manis dan masam yang agak menyenangkan, serta aroma unik dan unik, yang agak jauh mengingatkan pada nanas. Itulah sebabnya buckthorn laut kadang-kadang disebut nanas utara, atau Siberia..

Zaitun

Pokok tinggi subtropika Evergreen dari genus Olive (Olea) dari keluarga Olive (Oleaceae).
Ketinggian pokok zaitun dewasa dewasa lima hingga enam meter, tetapi kadang-kadang mencapai 10-11 meter atau lebih. Batangnya ditutup dengan kulit kelabu, kenop, melengkung, biasanya berlubang pada usia tua. Cabang-cabang itu kemas, panjang. Daun berwarna sempit-berbentuk pisau pembedah, berwarna kelabu-hijau, tidak jatuh pada musim sejuk dan diperbaharui secara beransur-ansur selama dua hingga tiga tahun. Bunga wangi sangat kecil, panjangnya 2 hingga 4 sentimeter, keputihan, dalam satu perbungaan dari 10 hingga 40 bunga. Buah - zaitun berbentuk bujur memanjang, panjang 0,7 hingga 4 sentimeter dan diameter 1 hingga 2 sentimeter, dengan hidung runcing atau tumpul, berdaging, zaitun mengandungi batu di dalamnya.

Rowan

Pokok setinggi 10 m, lebih jarang pokok renek dari keluarga Rosaceae. Buah Rowan berbentuk bulat, berbentuk buah beri, merah, masam, pahit, sedikit rasa. Selepas fros pertama, buah-buahan kehilangan daya tarikannya, menjadi enak, agak manis. Mekar pada bulan Mei - awal Jun. Buahnya masak pada bulan September, kekal di pohon hingga musim sejuk.
Secara semula jadi, abu gunung terdapat di hutan dan kawasan pergunungan di bahagian utara dan tengah hemisfera utara. Cukup mudah dijaga, kebanyakan pokok rowan kelihatan hebat sepanjang tahun.

Blackthorn adalah pokok renek atau pokok kecil setinggi 1,5-3 (spesies besar hingga 4-8) meter dengan banyak dahan berduri. Dahan tumbuh secara mendatar dan berakhir dengan duri yang tebal dan tebal. Cawangan puber muda.
Daun duri berbentuk elips atau obovate. Daun muda berwarna puber, dengan usia menjadi hijau tua, dengan kilauan matte, berkulit. Buah-buahan Blackthorn umumnya berbentuk bulat, kecil (diameter 10-15mm), berwarna hitam-biru dengan lapisan berlilin.

Feijoa

Sehingga kini, tidak semua penduduk di negara kita tahu bagaimana rupa feijoa. Sebilangan buah beri eksotik ini dikira sebagai timun kecil, sementara yang lain adalah buah alpukat. Feijoa mempunyai rasa yang samar-samar, baik strawberi atau nanas. Nampaknya sesuatu mengenai buah beri ini biasanya sukar untuk dinyatakan. Dipercayai bahawa feijoa mengandung sejumlah besar yodium kekurangan, tetapi pendapat mengenai kepekatan tinggi unsur ini dipertikaikan. Feijoa dipanggil produk "berubah-ubah" kerana ketidakupayaan buah menyimpan lebih dari seminggu, tetapi ini hanya sebahagiannya benar. Penyelidikan, yang semakin banyak dilakukan baru-baru ini, membantu membuktikan kebenaran mengenai feijoa.

Fisalis

Physalis biasa (perennial, cherry, marunka) adalah tumbuhan tahunan dari keluarga Solanaceae setinggi 50-100 cm. Pucuk bawah tanah physalis menjalar, berkayu, bercabang. Batangnya tegak. melengkung bersudut. Buah Physalis adalah buah berry, berair, oren atau merah, yang disertakan dalam oren yang membengkak, berbentuk gelembung. kelopak hampir bulat, berkat tumbuhan itu mendapat namanya physalis dari perkataan Yunani "physo", yang bermaksud bengkak. Kilang ini mekar pada bulan Mei - Ogos. Buah Physalis masak pada bulan Jun - September. Tumbuh di mana-mana di hutan yang ringan, di antara semak-semak, di pinggir hutan, di jurang.

Ceri manis

Tumbuhan buah ini merupakan bentuk subgenus ceri yang tertua. Dipercayai bahawa sudah 10 ribu tahun yang lalu pohon ini dikenal di Anatolia, dan juga di Eropah Tengah dan Utara. Dalam klasifikasi botani pada peringkat keluarga Rosaceae, ceri manis adalah "saudara" mawar, dan pada tahap genus - "saudara" dari plum.
Dalam perubatan, pulpa ceri, biji-bijiannya dan juga permen karet telah lama digunakan, kerana berkembangnya tradisi tertentu menggunakan komposisi berdasarkannya. Namun, sejak 2007, ketika sifat antikanker anthocyanin sedang dikaji secara aktif di dunia saintifik, ceri sekali lagi menjadi fokus perubatan eksperimen..

Anggur hitam

Sebuah semak abadi milik keluarga gooseberry, mencapai ketinggian hingga 1.5 m dengan pucuk abu-abu kekuningan yang diturunkan, berwarna kecoklatan pada akhir musim panas. Daun currant hitam bergantian, petiolate, tiga, lima-lobed, glabrous di atas, di bawah - dengan kelenjar emas di sepanjang urat, dengan bau tertentu yang harum, lebar hingga 12 cm. Bunga sepanjang 7-9 mm, ungu atau kelabu merah muda, lima anggota, dikumpulkan pada 5-10 dalam racemes terkulai panjang 3-8 cm. Buah currant hitam adalah berry hitam atau ungu gelap berbiji berry berkilat bulat berdiameter 7-10 mm. Mekar pada bulan Mei - Jun, buah masak pada bulan Julai - Ogos.

Blueberry

Tanaman berukuran rendah dari genus Vaccinium dari keluarga Heather, setinggi 15-30 cm.
Batang tegak, bercabang, licin. Rimpang bilberry panjang, menjalar. Daun berbentuk elips, licin, hijau muda, berkulit, panjang 10-30 mm, ditutup dengan rambut jarang dan tepi bergigi. Mekar pada bulan Mei-Jun. Bunga berwarna putih kehijauan dengan warna merah jambu, menyendiri. Mereka terletak di pedicel pendek di gandar daun atas. Blueberry berair, hitam, dengan mekar kelabu kebiruan, berkilat. Pulpa berwarna merah gelap, berair, lembut, dengan banyak biji. Memasak pada bulan Julai-Ogos. Blueberry berbuah pada tahun kedua atau ketiga.

Ceri burung

Sebuah pokok renek atau pokok lebat besar dari keluarga Rosaceae, tingginya hingga 10 m, dengan mahkota memanjang yang padat, dengan kulit abu-abu gelap yang kusam dan retak, di mana lentikel berwarna coklat berkarat atau putih jelas dibezakan. Lapisan dalam kulit ceri burung berwarna kuning, dengan aroma khas almond. Cawangan muda berwarna zaitun ringan, puber pendek, merah ceri, berkilau; kulit kayu berwarna kuning dari dalam, dengan bau khas. Daun bergantian, pendek-petiolate, bujur-elips, menyempit di kedua-dua hujungnya, bergigi bergigi di sepanjang tepi. Bunga putih dengan bau yang kuat dikumpulkan dalam racem terkulai berbilang bunga. Bunga pada bulan Mei, buah masak pada bulan Julai - Ogos. Buah ceri burung berwarna hitam, berkilau, berbentuk bulat, terasa sesuai dengan rasa, sangat kuat dengan satu tulang. Tulang bulat-ovate, berliku-liku.

Chokeberry

Sebuah pokok renek atau pokok kecil, setinggi 1.5 meter, dengan daun yang sedikit mengingatkan pada daun ceri. Chokeberry beri manis, enak, sedikit masam, terutama yang belum dimasak. Aronia sering ditanam sebagai tanaman hiasan dan buah, dan juga sebagai tanaman perubatan oleh tukang kebun amatur, penduduk musim panas, di ladang khusus, dll..

Mulberry

Buah berdaging kecil berukuran 2-3 cm. Buahnya berair, manis dan mempunyai aroma yang menyenangkan. Mulberry, bergantung pada ragamnya, boleh berubah warna dari merah hingga ungu gelap hingga hampir hitam dan dari putih hingga merah jambu. Pokok mulberry berbuah setiap tahun dan sangat banyak. Hasil sebiji pokok boleh melebihi 200 kg. Buah pertama mula masak pada pertengahan bulan Julai. Tempoh pematangan utama datang pada akhir bulan Julai, awal bulan Ogos.

Rosehip

Rosehip dari keluarga Pink, sebagai tanaman multivitamin dan perubatan yang penting, digunakan secara sistematik oleh Avicenna yang terkenal walaupun pada awal-awal penubuhan sains perubatan. Pada abad ke-16, pedagang menjual bulu dan kain satin untuk buah-buahan anti-scing dari semak ini. Walau bagaimanapun, pada masa ini para saintis moden menemui lebih banyak sifat berharga dari pinggul mawar, yang dapat melawan penyakit manusia yang paling kompleks..

*******: cari kata mengikut topeng dan definisi

Jumlah dijumpai: 155, dengan topeng 7 huruf

aalboot

perahu layar tiang tunggal di Belanda

abajyan

abaza

(abaza) orang di Karachay-Cherkessia

rakyat Rusia (jamak)

orang kecil di Kaukasus Utara

orang kecil Caucasus (

penduduk Kaukasus Utara

salah satu masyarakat Kaukasus Utara

orang kecil Kaukasus

orang asli Kaukasus Utara

salah satu bangsa kecil Rusia

salah satu daripada beberapa. rakyat Rusia

beberapa. orang Karachay-Cherkessia

beberapa. orang Utara. Kaukasus

abalkin

(lahir tahun 1930) burung hantu. ahli ekonomi, ahli akademik

meninggalkan

pengabaian hak pemilik kargo yang memihak kepada syarikat insurans

keluar dari perjanjian

pengecualian pemilik kargo dari haknya ke harta yang diinsuranskan setelah pembayaran jumlah insurans

penolakan insurans

kehilangan kapal sepenuhnya

kasar

abasheli

abbadan

Abbasov

Pengarah filem Soviet; burung hantu. penyanyi

penghulu

abgaryan

Karlen (1928-95) Saintis Rusia, ahli akademik, menggarap teori sistem kawalan automatik

abdalar

nama kota Lachin di Azerbaijan sebelum tahun 1926

perut

perut, bahagian belakang badan arthropod

perut dalam bahasa latin

abdulin

watak drama N. Gogol "The Inspector General"

abdullah

peranan Kakha Kavsadze dalam filem V. Motyl "The White Sun of the Desert"

pemilik harem kami yang paling terkenal

musuh rakan seperjuangan Sukhov

salah satu wira filem "White Sun of the Desert"

yang membunuh Petrukha?

gulchatay adalah isteri kesayangannya

ch. Basmach dalam "Matahari Putih Gurun"

suami Gulchatay di pawagam

lawan rakan seperjuangan Sukhov

Ketua Basmach dalam filem "White Sun of the Desert"

basmach utama dalam "White Sun of the Desert"

Basmach - lawan Sukhov

musuh rakan seperjuangan Sukhov

Vereshchagin tidak memberinya kejayaan

". Kastam memberikan kemajuan! "

orang yang membunuh Petrukha

tuan harem yang dijaga oleh Sukhov

memerangi Sukhov

yang mengejar Sukhov?

yang tidak memberi ketenangan kepada Sukhov dalam filem itu?

basmach utama dalam filem "White Sun of the Desert"

"Tinggalkan sekurang-kurangnya kartrij,. Tidak akan ada apa-apa untuk menembak! "

yang merupakan musuh Sukhov dan Petrukha?

Said mempunyai Dzhavdet, dan siapa yang mempunyai Sukhov?

yang menikam Petruha?

penyamun harem

abdullo

abdulov

Alexander (lahir 1953) Pelakon Rusia, filem: "Kill the Dragon", "Prison Romance", filem TV "An Ordinary Miracle"

Osip (1900-53) Pelakon, pengarah Rusia

di pawagam dia adalah seorang Genius dan Beruang

dalam filem "Mencari Wanita" dia melakonkan kegemaran wanita

pelakon kami yang melakonkan Bisu

Pelakon Soviet, "kekasih gembira", yang belajar berjalan melalui dinding pada Malam Tahun Baru (walaupun tidak lama)

dalam filem "Genius" dia memainkan peranan utama

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Ivanushka dalam filem Konstantin Bromberg "The Sorcerers"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Koroviev dalam siri televisyen "The Master and Margarita"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan sebagai Beruang dalam filem "An Ordinary Miracle"

beruang dari filem "An Ordinary Miracle" (pelakon)

pelakon, bekas suami Alferova

pelakon yang melakonkan Genius

peguam di "Munchausen yang sama"

Bekas suami Alferova

"Genius", "Formula cinta" (pelakon)

pelakon utama dalam filem "Genius"

Alexander dari filem "Genius"

beruang dari filem "Biasa. keajaiban "

Ramkopf dalam "Munchausen yang sama"

pelakon, rakan Vysotsky

bekas suami pelakon Alferova

Pelakon Rusia Alexander.

"Keajaiban biasa" (pelakon)

Vitaly - Pelakon Rusia

beruang dari filem "Keajaiban Biasa"

Vsevolod Osipovich. (1942-2002) - Pelakon teater dan filem Soviet dan Rusia

filem "Genius", pelakon

abdylas

nama komposer Kyrgyz, Maldybaev

abevega

abjad, huruf awal, abc

nama lama Rusia dari primer

abensour

pengkritik teater, doktor sastera, profesor di Institut Peradaban dan Bahasa Oriental Nasional (Paris)

aberdeen

(1784-1860) Perdana Menteri Britain (1852-1860), mengisytiharkan perang terhadap Rusia pada tahun 1854

bandar pelabuhan di Great Britain, di Scotland, pusat pentadbiran daerah Grampian

pelabuhan di UK

kelab bola sepak Scotland

dengan kelab bola sepak inilah Sir Alex Ferguson mencapai kejayaan berprofil tinggi pertama dalam karier kejurulatihan

apakah nama bandar Eropah yang terletak berhampiran muara Dee?

Abidjan

bandar dan pelabuhan utama negeri Cote d'Ivoire, pusat pentadbiran dep. Abidjan

bandar pelabuhan dan bekas ibu kota (sehingga 1983) Republik Cote Divoire

bukan ibu negara Côte d'Ivoire, tetapi kerusi presiden dan pemerintah

ibu kota Pantai Gading

pelabuhan di Pantai Gading

nama bandar ini di Cote d'Ivoire dalam salah satu bahasa tempatan bermaksud "daun yang dihiris"

pelabuhan utama Cote d'Ivoire

abitibi

abitura

calon pelajar (bahasa sehari-hari)

pemohon universiti (jarg.)

pelajar masa depan dalam bahasa pelajar

pelajar masa depan (jarg.)

calon universiti (jarg.)

ablatif

kes pertahanan dalam beberapa bahasa

pembekal

(Bahasa Jerman untuk "menyisihkan") mekanisme untuk memberi makan gambut dari pengambilan gambut

mampukat

pengawal untuk jeneral Rom

ablatif

sama dengan ablatif (berlaku dalam beberapa bahasa)

pencabulan

(Ablatio Latin - mengambil) penyingkiran bahan dari permukaan TV. badan oleh aliran gas panas (oleh hakisan, pelakuran, pemejalwapan)

pembongkaran produk pemusnahan batu oleh glasier, perairan yang mengalir di lereng, atau angin

penyingkiran jisim dari permukaan pepejal oleh aliran gas panas

pengurangan jisim glasier kerana pencairan dan penyejatan

dalam geomorfologi - satu set proses hakisan dan pencucian pesawat yang membentuk kelegaan

dalam keadaan pepejal fizik - penyingkiran (penyejatan) zat dari permukaan apabila terdedah kepada sinaran laser

dalam astronomi - mekanisme untuk mengurangkan jisim benda langit kecil semasa berlalunya lapisan atmosfer planet yang padat atau pemanasan kuat berhampiran bintang

menjauhkan diri

(Manusia Hutan) dalam mitologi Abkhaz, raksasa yang garang, gagah dan cakar dengan penonjolan baja berbentuk kapak di dadanya

langganan

Pemenang pingat Itali abad ke-16, salah satu pemenang pingat terbesar Renaissance

pelanggan

orang atau institusi yang berhak menggunakan sesuatu

orang langganan

pengguna telefon

pelanggan nod telefon

sebut dalam bahasa Jerman "orang yang melanggan sesuatu"

lelaki tergantung di telefon

seseorang yang berada di luar zon atau tidak tersedia buat sementara waktu

pelanggan dengan telefon bimbit

pelanggan selular

pemilik nombor telefon

pengguna perkhidmatan PBX

pelanggan pertukaran telefon

percakapan telefon anda

". tidak tersedia buat sementara waktu "(tel.)

pemilik nombor telefon

pemegang pas perpustakaan tetap

pelanggan tetap PBX

pelanggan tv kabel

pelanggan tetap perpustakaan

pelanggan selular

pengguna telefon

". tidak tersedia sementara "(telefon)

menaiki kapal terbang

teknik pertempuran zaman armada pelayaran: pemasangan kapal dengan sisi untuk pertempuran tangan-ke-tangan

pada era armada pelayaran: menyerang kapal musuh

pertempuran kapal secara langsung

kaedah pertempuran dengan mendayung dan belayar kapal

teknik taktikal untuk melakukan pertempuran tentera laut (terutamanya pada abad ke-18): menyerang kapal musuh dengan mencengkamnya untuk pertempuran tangan-ke-tangan

teknik taktik pertempuran tentera laut

penerimaan dalam pertempuran laut

pertempuran kapal layar bergelut

kaedah pertempuran tentera laut ini adalah yang utama sebelum munculnya taktik ramming

perkataan ini berasal dari perkataan Perancis "papan", ia digunakan dalam praktik hingga abad ke-19, dan sekarang anda hanya dapat membacanya atau melihatnya dalam filem

hiburan kegemaran lanun ketika bertemu kapal dagang

rampasan kapal lanun

cara menangkap kapal

penyitaan kapal dari kapal

penyitaan kapal dari kapal

penyitaan kapal dari kapal

penangkapan tentera laut

teknik tempur tentera laut lama

pertempuran tentera laut terdekat

serangan tentera laut hubungan penuh

serangan tentera laut dengan mata kail

pertempuran tangan ke tangan di laut

serangan kapal

serangan lanun

serangan lanun

menjaga

antara masyarakat Tibeto-Burma. adi kumpulan nenek moyang

abraham

Bahasa Jerman pemotong duit syiling dan pemenang pingat abad ke-18.

kasar

bahan dengan kekerasan tinggi yang digunakan untuk rawatan permukaan produk yang diperbuat daripada logam, kaca, plastik, dll..

bahan pekat, halus atau serbuk yang digunakan untuk mengisar, menggilap, mengasah

bahan keras yang digunakan untuk mengasah, mengisar, dll..

bahan halus yang keras

emery, grit (gen.)

emeri, korundum dan batu apung

bahagian kerja kertas pasir

"Grit" untuk mengisar

kekasaran kertas pasir

dan emery, dan korundum

lelasan

(Abrasio Latin - mengikis) proses pemusnahan dan pembongkaran pantai oleh ombak dan ombak laut

proses pemusnahan oleh gelombang pesisir takungan

pemusnahan pantai, tasik, takungan besar oleh ombak

kemusnahan oleh gelombang pantai, tasik

pemusnahan pantai dengan melayari

mengikis (rongga rahim, soket gigi)

proses pemecahan gelombang

pembedahan mengikis lapisan rahim

kemusnahan pantai oleh ombak

abrame

(abrashka) walrus, walrus cub

Abramov

Penulis Soviet, pengarang novel "House"

Pelakon Soviet, Artis terhormat RSFSR (1953)

Ketua Direktorat Stesen Keretapi, Keretapi Rusia

Abrahamyan

Khoren (lahir 1930) Pelakon Armenia, pengarah

Abraham

lembah, dataran tinggi berhampiran Quebec, Kanada

abrachia

anomali perkembangan: ketiadaan anggota badan atas

Abreeva

watak novel "People of the Forties" karya A. Pisemsky

aprikot

tanaman kebun berkayu dari keluarga badam

aprikot kering dan aprikot dibuat dari buah-buahan pokok ini

buah keluarga mawar

buah, yang namanya diterjemahkan dari bahasa Latin sebagai "masak lebih awal"

pokok buah dengan buah berdaging

buah berair kuning-merah selatan dengan batu besar

buah selatan pokok

dalam bahasa Latin "dihangatkan oleh matahari" - "apricus", tetapi terjemahkan ke dalam bahasa Rusia

beritahu saya apa yang diperbuat daripada minuman keras Aprikotin?

aprikot ketika digantung dari sebatang pokok

buah apa di Mesir Kuno yang disebut "telur matahari"?

aprikot kering semasa hidup

buah kering - menjadi aprikot

aprikot di puncaknya

aprikot kering pada "belia"

aprikot ketika digantung di sebatang pokok

belia aprikot dan aprikot kering

serupa dengan buah persik, tetapi lebih kecil

aprikot separuh siap dan aprikot kering

bahan mentah untuk aprikot kering dan aprikot

buah apa yang dianggap orang Cina sebagai simbol pengecut

buah apa yang baik untuk melegakan tekanan darah?

apa buah di Pakistan sejak zaman purba penduduk kawasan pergunungan membersihkan darah?

apa yang di Mesir kuno disebut "bintang matahari"

aprikot kering sebelum menjadi aprikot kering

pokok buah selatan

abrosim

abrskil

wira wira Abkhazia. epik

abruzzi

wilayah pergunungan di selatan Itali, terbahagi kepada wilayah L'Aquilla, Chieti, Pescara dan Teramo

kawasan bersejarah di Itali

nama kawasan ini di Itali Tengah berasal dari bahasa Latin "curam, curam", kerana di tempat ini adalah bahagian Apennines yang paling kasar

absalon

(sekitar 1128-1201) Pemerintah Denmark. dan paderi, Uskup Agung Lund (ketua gereja Denmark) sejak 1177

dialah yang menulis deskripsi abad pertengahan yang paling terkenal di Denmark

mutlak

(dari bahasa Latin absolutus - tanpa syarat, tidak terhad) dalam falsafah dan agama - permulaan yang sempurna tanpa syarat

vodka Sweden yang kotor

sesuatu yang mengandungi semua maklumat mengenai struktur hidup dan tidak hidup di Alam Semesta, di seluruh dunia, dan mempengaruhi semua proses yang berlaku di dalamnya

asas segalanya (ahli falsafah.)

dalam falsafah idealistik, ini adalah nama asas asas dunia yang abadi, tanpa syarat, tanpa batas

minuman ini dicipta pada tahun 1879 oleh Olson Smith, pengilang vodka dari Stockholm, dan semasa pembuatannya, ia mengalami 10 penyulingan

permulaan menjadi (ahli falsafah.)

asas segalanya (falsafah.)

sesuatu yang sangat sempurna, ideal

infiniti dan tanpa syarat

permulaan yang sempurna

Jenama vodka Sweden

Jenama vodka "tanpa had"

kategori falsafah penting

semua yang boleh dimasukkan dalam perkataan "semuanya"

prinsip asas yang tidak berubah dalam falsafah

vodka dengan nama swedia

abses

abses, abses, pengumpulan nanah di organ atau tisu

keradangan tempatan dengan suppuration

Abu Dhabi

ibu kota Emiriah Arab Bersatu

abukara

(Abu-Korre) Theodore (abad VIII-IX) Uskup kota Harran di Mesopotamia, seorang murid St John of Damascus

abucon

perangkap pantai

abukuma

di sungai mana bandar Fukushima Jepun?

kekok

(Jepun) dimasak dengan soya mentega atau ringkas. sos soya

aburame

Shino. - wakil klan Aburame dari anime "Naruto"

abushkan

tasik garam pahit di daerah Chistoozeron di wilayah Novosibirsk di Rusia

abkhaz

jiran Circassian dan Georgia

rakan senegara dari Circassian dan Georgia

rakan senegara Georgia, Ossetia, Armenia

penduduk Sukhumi dan Pitsunda

salah seorang penduduk Kaukasus

abkhaz

(untuk deposit di Abkhazia) pelbagai atau bahkan syn. amfibole-asbestos

abkhazia

republik autonomi di Georgia

sebuah negara di mana orang bangga yang menyebut diri mereka apsua tinggal

gagra, Pitsunda, Ritsa (wakil)

gagra, Pitsunda, Ritsa (republik)

republik di Georgia

republik autonomi Caucasus

republik selatan permatang Kaukasia

wilayah dengan Sukhumi

di sana ibukota adalah Sukhumi

Abkhazia

wakil rakyat dari luar negara

rakan senegara Georgia dan Circassian

penduduk Sukhumi dan Pitsunda

saudari dari Georgia, Ossetia, Armenia

salah seorang penduduk Kaukasus

Orang Abkhazia

orang-orang dari kumpulan etno-linguistik Abkhaz-Adyg, yang merupakan penduduk pribumi Abkhazia

absheron

Kelab bola sepak Azerbaijan

semenanjung di Azerbaijan (Laut Kaspia)

abstrich

terak yang diperoleh semasa pemurnian plumbum dari arsenik dan antimoni

avagis

avadana

genre sastera Buddha di India

Abaddon

dalam mitologi agama Yahudi, keperibadian jurang neraka; malaikat maut (mitos)

puisi oleh A. Fet

avalist

penjamin bil

bil pertukaran

avallon

dalam mitologi Celtic "pulau yang diberkati", dunia lain

dalam mitologi Celtic - pulau yang diberkati di pulau-pulau barat yang jauh, di mana wanita menawarkan epal di menara kaca, memberikan keabadian

bandar di Perancis

avanbek

bahagian depan banteng di jambatan menyokong, dibatasi oleh dua pesawat atau permukaan bulat

avandek

hujung trapezoid ponton dok terapung

pintu masuk dewan

bilik di hadapan dewan utama di bangunan awam yang besar atau di istana

bilik yang terletak di hadapan pintu masuk ke dewan utama

bilik di hadapan ruang depan

bilik di bangunan

ruang legar di hadapan bilik utama

bilik kecil di hadapan dewan utama

balai di tepi dewan di bangunan awam

bilik di hadapan dewan utama

"Bilik persalinan" dari bilik utama

sebuah bilik di dewan orang ramai

bilik di istana

bilik di hadapan bilik utama

bilik kecil di hadapan ch. dewan

dewan oleh dewan di khalayak ramai. bangunan

ruang legar di hadapan utama premis

avantage

faedah, faedah, nasib, keuntungan

avanthos

parit counter-escarp, atau parit depan, digali di depan glasi yang selari dengannya

avaruit

(di sepanjang Teluk Avarua di New Zealand) mineral, komposisi Ni, Fe

mineral, sejenis besi asli yang kaya dengan nikel

mineral ini mendapat namanya dari sebuah teluk di New Zealand

avatar

dalam agama Hindu - penjelmaan dewa Wisnu dengan penyamaran pahlawan Krishna, Rama

dalam mitologi Hindu, keturunan dewa ke bumi, hipostasis Tuhan yang menjelma (mitos)

patung realiti maya yang dihasilkan komputer yang mewakili seseorang

dalam agama Hindu - perwujudan dewa Wisnu dengan penyamaran pahlawan Krishna, Rama, dll.

gambar pengguna internet

menterjemahkan keturunan ke dalam bahasa Sanskrit

penjelmaan dewa Wisnu

salah satu penjelmaan Wisnu

penjelmaan semula tuhan Wisnu

avadon

Heb. "Pemusnah"; nama malaikat jurang

avvakum

ketua kerajaan yang menentang pembaharuan Nikon

ketua orang-orang Mukmin Tua dan ideologi perpecahan di Gereja Ortodoks, ketua keluarga

dalam Alkitab - yang ke-8 dari dua belas nabi kecil, yang hidup pada masa pemerintahan Yosia, sezaman dengan nabi Yeremia, pengarang sebuah buku nubuatan tiga bab

di kota Beloozero pemimpin rohani ini dibakar

paderi, ketua Orang-orang Lama Beriman, ideologi perpecahan pada abad ke-17

nama lelaki jarang sesuai untuk pelukan

nama lelaki: (Ibrani) cinta kepada tuhan

(1620 / 21-1682) - Rusia. ketua keluarga, ahli ideologi Orang Beriman Lama, penulis

Ketua keluarga Rusia, pengarang "Life"

pengarang buku Perjanjian Lama

Pengarang Perjanjian Lama

penentang reformasi Nikon

salah seorang nabi alkitabiah

pengarang sebahagian dari Perjanjian Lama

augelite

aluminium mineral terkumpul yang jarang berlaku

auginia

watak opera oleh komposer Belarus A. Bogatyrev "In the Pushchas of Polesye"

auguria

di Rom kuno, pemerhatian tanda-tanda dan tafsirannya

pertanda, tanda nasib, tanda perkara yang akan datang

Ogos

nama perempuan: diterjemahkan dari bahasa Latin: suci

Avdakov

Nikolay (1847-1915) Pengusaha Rusia, jurutera perlombongan

avdelay

(Abdalaikl) Seleucus (meninggal 344) Hieromartyr, Presbyter

avicia

Parsi (meninggal sekitar 380) Hieromartyr, Diakon

Avdiyane

kristus. mazhab yang timbul pada abad ke-4. di Mesopotamia

avdotik

burung seperti kren seperti

avdotka

kren nokturnal

burung urutan waders, seperti kren

burung keluarga kren, paya

antara sandpiper dan bustard

burung di kaki panjang

burung bangau

burung, sama seperti berbohong

saudara bustard, bangau dan kren

kren sesama malam

burung, saudara kren

burung seperti kren seperti

sama seperti berbohong

nama lain untuk burung itu berbohong

sama dengan berbohong (zool.)

burung berbaring berbeza

anagram untuk peguam

sebilangan kecil huruf perkataan "peguam"

avdotya

nama perempuan: (Rusia) dari gereja Evdokia

itulah nama Ballerina Istomin dari Rusia yang luar biasa

nama adik Rodion Raskolnikov dari novel FM Dostoevsky "Jenayah dan Hukuman"

nama Ballerina Istomina

avdoshka

nama Bigfoot di wilayah Novgorod

avdyushko

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Bolshevik Fedor dalam filem "Prologue"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan penyelam Matveev dalam filem "In Peaceful Days"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Stepan dalam filem "It All Starts with the Road"

Pelakon Rusia yang memerankan askar Oznobishin dalam filem "Heroes of Shipka"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan sebagai Sarjan Mejar Shesternev dalam filem "The Living and the Dead"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan sebagai askar Yamshchikov dalam filem "Peace to the incoming"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan sebagai penganjur parti Prokhor Korniyets dalam filem "Our Common Friend"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Grigory Shiligin dalam filem "Workers 'Village"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan Pavel Mansurov dalam filem "Sasha Comes to Life"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan sebagai Marshal Konev dalam filem "Soldiers of Freedom"

Pelakon Rusia yang memainkan peranan penyelam Misha dalam filem "Tiga Puluh Tiga"

Hutan beri: senarai dengan nama dan foto, perbezaan antara sifat berguna dan beracun

Pemberian hutan adalah gudang vitamin dan unsur mikro dan makro yang berguna, dengan bantuan yang mana seseorang tidak hanya dapat mempelbagaikan diet, tetapi juga memperkuat pertahanan tubuh, dan juga menyingkirkan banyak penyakit. Sebagai tambahan kepada akar dan ramuan perubatan, beri hutan mempunyai nilai pemakanan dan perubatan yang istimewa. Sebelum mengejar mereka ke hutan, anda perlu mengkaji dengan teliti maklumat mengenai jenis beri liar. Terima kasih kepada foto dan penerangan terperinci mengenai setiap varieti, anda dapat dengan mudah membezakan beri beracun dengan yang sihat..

Apakah perbezaan antara beri yang dimakan dan beri yang tidak boleh dimakan?

Jenis beri beracun dapat dikenal pasti dengan kriteria berikut:

 1. Semasa memetik buah beri, keutamaan harus diberikan hanya pada semak yang telah dipilih oleh burung dan haiwan. Sekiranya buah mempunyai banyak tanda gigitannya, maka buah beri sesuai untuk dimakan..
 2. Hampir semua jenis beri beracun mempunyai rasa pahit, astringen dan asam yang tajam, sementara spesimen yang selamat untuk manusia mempunyai rasa asam atau manis yang berair..
 3. Beri bulat kecil dengan kulit hitam atau merah berkilat dianggap sangat beracun..

Senarai beri liar yang paling popular

Banyak beri tumbuh di hutan kita. Senarai yang paling popular merangkumi nama-nama berikut:

 • blueberry;
 • raspberry;
 • strawberi;
 • lingonberry;
 • kismis;
 • kranberi;
 • beri batu;
 • blueberry.

Blueberry dan khasiatnya yang bermanfaat

Pokok renek berukuran kecil ini tumbuh terutamanya di tundra dan garis lintang utara. Tempat tumbuh yang digemari adalah paya dan hutan pinus. Beri berwarna biru tua atau hitam, mengotorkan (menghitamkan) tangan dan mulut. Oleh kerana sifat inilah tanaman itu disebut blueberry. Pulpa merah mempunyai rasa berair manis.

Beri mengandungi banyak komponen berharga:

 • vitamin A, B dan C;
 • mangan;
 • magnesium;
 • kalsium;
 • flavonoid.

Oleh kerana kandungan komponen berguna seperti tanin, antosianin dan pektin, tumbuhan ini banyak digunakan dalam amalan perubatan dan kosmetik untuk:

 • menghentikan cirit-birit;
 • rawatan penyakit kudis, diabetes, penyakit mata, lesi sistem pencernaan;
 • mempercepat penyembuhan luka bakar dan bisul;
 • penghapusan stomatitis dan gingivitis;
 • keremajaan kulit.

Blueberry masak dari bulan Julai hingga September. Seperti buah-buahan lain, disyorkan untuk memilih beri ini pada waktu yang sejuk pada waktu siang - pada waktu pagi atau petang. Kelemahan utama tanaman ini ialah apabila dimakan dalam jumlah besar, ia menimbulkan sembelit..

Raspberry hutan

Dipercayai bahawa nama raspberry mempunyai akar Indo-Eropah kuno yang bermaksud "biru" atau "hitam" ("molase" diterjemahkan dari bahasa Yunani sebagai "hitam"). Pokok renek ini boleh mencapai ketinggian 2.5 meter. Tempat tumbuh yang digemari adalah pembukaan hutan, hutan, tebing sungai. Biasanya semak rasberi liar dipenuhi dengan banyak buah merah. Walau bagaimanapun, di alam liar, anda dapat menemui beri warna kuning dan hitam..

Bubur merah terang dari buah berbulu, yang mempunyai rasa manis yang indah dan aroma yang menyenangkan, mengandungi banyak biji-bijian. Di Rusia tengah, semak berbuah dari pertengahan Julai hingga akhir Ogos.

Buah beri mengandungi banyak komponen berharga:

 • glukosa;
 • fruktosa;
 • pentosa;
 • minyak pati;
 • pektin;
 • protein;
 • lendir;
 • vitamin A, B, C;
 • asid organik;
 • wain dan alkohol isoamil;
 • keton;
 • sianin antosianin;
 • katekin;
 • tanin.

Oleh kerana kandungan asid salisilat, tumbuhan ini banyak digunakan dalam perubatan rakyat sebagai agen antipiretik semula jadi dalam rawatan selesema. Di samping itu, buah beri yang banyak terdapat di kawasan hutan dapat melawan gejala neuralgia dan sciatica. Kilang ini telah berjaya digunakan untuk sakit sendi. Untuk menguatkan pertahanan badan, disyorkan untuk selalu menggunakan raspberi segar atau beku.

Kilang ini juga digunakan dalam bidang kosmetologi. Benihnya menghasilkan lulur yang sangat baik yang mengelupas zarah-zarah terangsang dengan lembut dan berkesan dari permukaan wajah dan badan, menjadikan kulit lembut dan berseri..

Stroberi dan sifat penyembuhannya

Musim sejuk apa yang lengkap tanpa sebotol jem strawberi yang harum dan lazat? Stroberi adalah salah satu beri hutan yang paling popular. Ramuan perennial ini mencapai ketinggian 15 cm. Stroberi adalah beri merah memanjang dengan sebilangan besar biji. Sebahagian besar tanaman boleh dituai di padang rumput terbuka dan tepi hutan. Stroberi juga boleh didapati di lereng gunung dan tempat kering dan panas yang lain. Tumbuhan ini tidak bertolak ansur dengan kelembapan berlebihan, oleh itu ia tidak tumbuh di kawasan paya.

Biasanya, buahnya masak pada bulan Jun-Julai, tetapi di latitud utara tanaman berbuah hingga akhir bulan Ogos. Dipercayai bahawa nama buah beri ini berasal dari kata "strawberi" yang keluar dari penggunaan ucapan. Mereka menyebutnya kerana buahnya sangat dekat dengan tanah..

Kilang ini mengandungi banyak komponen:

 • vitamin A, B, C, E, PP;
 • asid organik;
 • karotena;
 • tanin dan bahan pektin;
 • Sahara;
 • fosforus;
 • besi;
 • mangan;
 • tembaga;
 • potasium;
 • kalsium.

Beri digunakan sebagai anti-alergi, vitamin, koleretik dan diuretik. Dalam kosmetologi, strawberi digunakan untuk membuat lulur wajah, pemutih dan topeng berkhasiat, di pergigian - untuk meringankan enamel gigi, dalam dietetik - untuk mengurangkan berat.

Untuk menyediakan buah beri untuk kegunaan masa depan, sambil mengekalkan sebilangan besar khasiat berguna, lebih baik membekukan atau mengeringkannya. Dalam kesesakan, berbeza dengan buah segar dengan gula, praktis tidak ada vitamin yang tersisa.

Mengapa lingonberry berguna??

Lingonberry (buahnya dapat dilihat dalam foto) adalah semak tumbuh rendah, mencapai ketinggian 8-15 cm. Dari bulan Ogos hingga September, semak lingonberry ditutup dengan padat dengan beri merah terang kecil dengan rasa asam pahit. Tanaman ini terdapat di hutan campuran dan konifer, serta di rawa gambut. Ia diedarkan di daerah dengan iklim sederhana, tundra dan tundra hutan di Siberia Timur. Lingonberry betul disebut ratu beri liar. Telah lama dianggap sebagai ubat sebenar terhadap keabadian. Apa bahan berguna yang terdapat di dalamnya?

Ia termasuk:

 • vitamin A, B1, B2, B9, C, E, PP;
 • beta karotena;
 • potasium;
 • kalsium;
 • fosforus;
 • natrium;
 • magnesium;
 • mangan;
 • besi;
 • asid organik;
 • Sahara.

Tumbuhan ini digunakan untuk menormalkan tekanan darah, menurunkan suhu badan, menghilangkan sembelit, menghentikan keradangan, membersihkan badan dari toksin. Lingonberry mempunyai kesan diuretik dan antimikrob yang berkesan. Ia membantu mengatasi gejala penyakit pernafasan dengan cepat dan lembut.

Kismis liar

Buah beri ini terdapat di hampir setiap hutan, di pinggirnya dan di tebing sungai. Oleh kerana creeper (ini adalah nama lain untuk currant hutan) tidak bertolak ansur dengan suhu rendah, ia tidak tumbuh di kawasan yang mempunyai iklim sejuk. Ketinggian semak boleh mencapai 3 meter. Masa masak buah currant bergantung pada keadaan iklim, biasanya berbuah dari pertengahan Jun hingga awal Ogos.

Kulit beri berwarna kuning, merah dan hitam. Ia, berbeza dengan bubur manis, mempunyai rasa masam yang ketara. Semua jenis banci mengandungi sejumlah besar vitamin A, B, C, E dan P, asid malik dan sitrik, pektin, tanin, mikro dan unsur makro. Kilang ini digunakan secara meluas untuk:

 • rawatan jangkitan dan selsema, penyakit darah, patologi sistem pencernaan;
 • meningkatkan pertahanan badan;
 • normalisasi tekanan;
 • menguatkan dinding saluran darah;
 • pencegahan penyakit onkologi dan diabetes mellitus;
 • meningkatkan ketajaman penglihatan, fungsi ginjal dan hati;
 • pemulihan fungsi pencernaan;
 • pemeliharaan aktiviti mental;
 • penghapusan keradangan;
 • melegakan kulit gatal;
 • penindasan sumber luka kulit bakteria dan berjangkit.

Cranberry berry Marsh

Pelbagai jenis beri paya ini termasuk dalam tanaman renek yang menjalar. Cranberry suka iklim lembap. Ia dapat ditemukan dengan banyak di rawa, di hutan konifer sphagnum, di pantai takungan rawa. Buah-buahan kecil berwarna merah tua itu bulat atau memanjang dan mempunyai rasa masam. Penuaian bermula dari akhir bulan Ogos sepanjang musim gugur.

Tumbuhan paya ini mengandungi:

 • vitamin B1, B2, B5, B6, C, K1, PP;
 • asid organik;
 • pektin;
 • Sahara;
 • unsur mikro dan makro.

Kerana komposisi yang kaya, cranberry mempunyai sifat perubatan berikut:

 • antioksidan;
 • antibakteria;
 • anti-radang.

Tumbuhan ini digunakan untuk menghilangkan gejala jangkitan dan selsema, plak vaskular dan trombosis. Cranberry juga disyorkan untuk menguatkan dinding saluran darah dalam pengembangan vena varikos..

Boneberry: aplikasi dan sifat berguna

Tumbuhan abadi hingga 30 cm tinggi tumbuh terutamanya di wilayah Eropah, Siberia dan Timur Jauh. Di tengah-tengah negara kita, ia boleh didapati di mana-mana sahaja. Keadaan pertumbuhan yang digemari adalah hutan lembap, terutama konifer. Buah dengan rasa manis dan masam mempunyai warna merah tua atau oren kemerahan dan terdiri dari 1-5 biji. Tongkat drum dituai dari bulan Julai hingga Ogos.

Kilang ini mengandungi:

 • vitamin C;
 • karbohidrat;
 • asid organik;
 • pektin;
 • tanin;
 • flavonoid.

Dalam amalan perubatan, tanaman ini digunakan untuk:

 • normalisasi tahap hemoglobin;
 • merawat selsema, penyakit sistem pencernaan, gout, kudis;
 • penghapusan neoplasma malignan, keradangan pada sendi, jantung dan sakit kepala, neurosis.

Teh penyembuh, minuman keras, minuman buah, kompot dibuat dari tulang. Walau bagaimanapun, khasiat yang paling bermanfaat terdapat pada buah segar dan sejuk beku..

Blueberry (gonobel)

Belukar ini dengan buah-buahan manis yang berair dengan warna biru tua tumbuh di semua kawasan dari iklim sejuk hingga sejuk. Blueberry tergolong dalam tanaman paya, kerana seringkali belukarnya terdapat di rawa dan rawa gambut.

Buah gonobel masak dari bulan Julai hingga September. Kerana kandungan sejumlah besar vitamin dan komponen berguna, beri ini sering digunakan untuk:

 • membuang bahan radioaktif dari badan;
 • normalisasi fungsi sistem kardiovaskular;
 • melambatkan proses penuaan sel saraf;
 • pemeliharaan aktiviti mental;
 • rawatan diabetes, aterosklerosis.

Tumbuhan ini mempunyai sifat anti-sklerotik, perangsang jantung dan anti-radang. Lebih-lebih lagi, ia berkesan untuk menurunkan tekanan darah..