Bahagian badan ketam

Ketam, udang karang ekor pendek (Brachyura), substrat invertebrata mengikut urutan krustasea decapod.

Kepala kecil; mata dijuntai. Cephalothorax lebar, lebar pelindung dada adalah dari 2 hingga 20 cm, di kepiting laut dalam Jepun (Macrocheira kaempferi) hingga 60 cm. Sepasang kaki berjalan pertama dilengkapi dengan cakar.

Perut pendek, bengkok di bawah cephalothorax; anggota badan perut pada lelaki (2 pasang) diubah menjadi alat pendua, pada wanita (4 pasang) mereka berfungsi untuk melahirkan telur.

Mereka tinggal di laut, di badan air tawar dan di darat. Semua ketam kecuali air tawar berkembang biak di laut. Perkembangan ketam berlaku dengan metamorfosis; larva zoea muncul dari telur, yang berubah menjadi larva megalopa, dan kemudian menjadi ketam dewasa. Hanya ketam air tawar (keluarga Potamidae) yang tidak mempunyai larva berenang bebas. Ketam yang dikejar mampu mematahkan anggota badan dengan gerakan yang tajam, di tempat yang baru tumbuh.

Ketam memakan terutamanya invertebrata. Banyak ketam boleh dimakan dan dimancing. T. n. Ketam Kamchatka dekat bukan dengan kepiting, tetapi kepiting pertapa. Sebilangan ketam menghancurkan moluska komersial - tiram dan kerang, dan ketam berbulu Cina (Eriocheir sinensis) kadang-kadang, memasuki sungai, menghancurkan empangan di mana ia membuat lubang, dan juga merosakkan jaring ikan.

Lebih daripada 4 ribu spesies ketam diketahui, di Rusia terdapat kira-kira 50 spesies.

Ketam kalori

Daging ketam mempunyai kandungan kalori rendah, kerana 100 g daging tersebut mengandungi 73 kkal. Ketam rebus mengandungi 96 kkal per 100 g, dan nilai tenaga kepiting kalengan adalah 85 kkal per 100 g. 100 g ketam kukus mengandung 97 kkal. Daging ketam mempunyai sejumlah besar protein dan tepu dengan tenaga. Secara sederhana, produk ini tidak menyebabkan kegemukan.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
18.30.6-1.879.673

Sifat ketam yang berguna

Daging ketam adalah produk makanan yang berharga secara fisiologi. Ia biasanya dimakan rebus. Ia dihargai kerana rasanya yang tinggi dan kerana ia mengandungi bahan aktif secara biologi. Daging ketam mentah mempunyai konsistensi seperti jeli dan warna kelabu.

Daging ketam mengandungi 80.1-82.5% kelembapan, 0.2-1.4% lipid, 11.6-19.2% protein, 1.2-2.2% abu. Daging ketam mengandungi lebih banyak asid amino penting daripada daging ikan. Ini juga mengandungi sejumlah besar glikogen (dalam ketam raja - hingga 2,4%). Karbohidrat ini memberi daging kepiting rasa manis yang menyenangkan. Daging ketam mengandungi vitamin B. Berbanding dengan produk makanan lain yang berasal dari tumbuhan dan haiwan, daging ketam berbeza dengan kadar magnesium, fosforus, sulfur yang aktif secara biologi. Dari unsur surih, ia mempunyai kandungan tembaga yang tinggi. Atas sebab ini, daging kepiting dicirikan oleh kecacatan seperti perubahan warna biru - pembentukan sebatian tembaga berwarna di bawah tindakan enzim.

Daging yang boleh dimakan terletak di anggota badan dan perut. Anggota badan diperbuat daripada tiub karapas yang disambungkan oleh sendi. Sekumpulan serat otot yang membentuk otot anggota badan terletak pada plat chitinous yang disambungkan ke cengkerang di kawasan sendi. Di bawah tempurung, tubuh kepiting ditutup dengan lapisan merah, yang menjadi dasar pembentukan cangkang baru setelah cangkang ketam, jika tetap berada di laut.

Ketam bukan sahaja makanan, tetapi juga kaya dengan vitamin, asid amino dan unsur surih. Ini adalah iodin, kalsium, zink, asid lemak tak jenuh ganda, antioksidan: taurin dan vitamin E dan C. Ketam juga berguna untuk anemia, penyakit kardiovaskular dan gangguan penglihatan.

Sejumlah produk berkualiti tinggi dapat dihasilkan dari ketam: makanan dalam tin, kaki ketam beku rebus, daging kering. Ketam segar dan sejuk mesti dijual dengan cepat: pada suhu tidak lebih tinggi daripada 12-15 ° C, ketam disimpan tidak lebih dari 15 jam, dan ditutup dengan ais yang dihancurkan halus - 30-36 jam.

Sifat ketam yang berbahaya

Makan daging ketam dengan berhati-hati, kerana ia boleh tercemar dengan bakteria kerana pemakanan khas penduduk laut ini. Dan pengambilan ketam yang dijangkiti secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan toksik yang teruk, dan juga dapat menyebabkan hilangnya pendengaran, penglihatan, dan gangguan sistem saraf..

Juga, daging ketam dikontraindikasikan untuk orang yang alah kepada makanan laut..

Struktur dan jenis ketam

Krustasea adalah makhluk yang menarik yang menjalani gaya hidup rahsia dan dibezakan oleh pelbagai yang luar biasa - besar dan kecil, beracun dan boleh dimakan, berguna dan berbahaya. Haiwan ini dijumpai di hampir setiap sudut planet ini..

Mereka telah lama dikenali oleh manusia. Ketam adalah salah satu penduduk tertua di planet kita. Fosil yang dijumpai mengesahkan bahawa mereka hidup semasa zaman Jurassic.

Siapa ketam

Ketam adalah krustasea decapod dari urutan arthropoda. Mereka tergolong dalam kelas udang karang yang lebih tinggi. Hari ini, terdapat 93 keluarga ketam, yang dibahagikan kepada kira-kira 7 ribu spesies. Adalah mungkin untuk membiak dan membiakkannya di rumah..

Struktur ketam

Secara luaran, ketam berbeza dengan udang karang dalam struktur perut - kecil dan bengkok di bawah dada. Krustasea ini memiliki 10 anggota badan, di mana dua cakar digunakan untuk menangkap makanan, dan kaki yang lain berjalan.
Hampir semuanya hidup di dalam air dan bernafas dengan bantuan insang. Ciri menarik - di darat, mereka tidak menghirup udara di sekitar mereka, tetapi udara yang terkumpul di rongga insang.

Cengkerang kepiting adalah kerangka, tepat di luar. Ia bukan sahaja berperanan melindungi, tetapi juga memberi sokongan. Mereka mempunyai sepuluh anggota badan dan sepasang cakar.

Dalam pertempuran dengan musuh, kepiting dapat kehilangan cakarnya, tetapi kemudian ia akan tumbuh kembali. Ini menjelaskan hakikat bahawa banyak individu mempunyai satu cakar yang lebih besar daripada yang lain..

Tubuh, dilindungi oleh cangkang chitinous, masuk ke cephalothorax. Mata terletak pada proses tangkai dan memiliki struktur segi kompleks, iaitu, terdiri dari banyak mata, maklumat dari mana memasuki otak. Sebilangan besar ketam mempunyai badan yang rata, memungkinkan mereka mencari tempat perlindungan di bawah batu.

Ketam jantan sangat agresif antara satu sama lain, sifat ini sangat ketara semasa musim pembiakan.

Walaupun terdapat perlindungan kuat dari cangkang, kepiting memiliki banyak musuh di lingkungan semula jadi mereka. Mereka diburu oleh gurita, berang-berang laut, beberapa spesies ikan. Pengambilan kepiting manusia adalah ancaman serius kepada penduduk. Banyak spesies disenaraikan dalam Buku Merah dan dilindungi oleh undang-undang.
Sebagai perlindungan, banyak krustasea menggunakan penyamaran, warnanya bertepatan dengan habitatnya - pasir, batu, dan sebagainya..

Terdapat ketam yang telah menyesuaikan diri untuk mempertahankan diri dengan bantuan penduduk dasar laut yang lain, seperti anemon. Ketam menanamnya di punggung atau cakar mereka dan, jika ada bahaya, memaparkannya kepada musuh.

Mereka sering bergerak ke sisi, meletakkan cakar mereka ke depan untuk perlindungan. Mereka berjaya mengembangkan kelajuan yang cukup tinggi, yang memungkinkan mereka mengejar mangsa..

Jangka hayat

Seperti yang sering terjadi di kerajaan binatang, harapan hidup bergantung pada ukuran. Ketam kacang terkecil hidup selama 2-3 tahun, dan ketam Kamchatka yang besar hidup hingga 15-20 tahun. Hati panjang yang dikenali di antaranya adalah kepiting labah-labah, yang umurnya boleh mencapai 50-70 tahun..

Tempat tinggal

Selama berjuta-juta tahun di mana kelas ini wujud di planet ini, wakil-wakilnya telah menyesuaikan diri dengan keadaan hidup yang berbeza. Mereka dapat ditemukan di lautan semua lautan, di zona iklim yang berbeza - dari daerah tropika hingga ke Kutub Utara dan Antartika, di perairan dengan saliniti dan suhu yang berbeza.

Sebilangan besar krustasea hidup di laut, tetapi ada spesies yang telah menyesuaikan diri dengan kehidupan di perairan segar - kepiting berbulu Jepun atau Cina. Mereka secara tidak sengaja dibawa dengan air pemberat ke Eropah dan menetap di sepanjang pantai barat. Ketam ini sering dijumpai di sungai Sweden, Jerman, Perancis..

Bahkan ada spesies daratan. Ini adalah pencuri sawit. Larva hidup di laut, dan orang dewasa bergerak ke darat, memasuki air hanya untuk membiak. Mereka sudah terbiasa dengan pantai sehingga mencari makanan mereka dengan pantas memanjat batang pohon palma..

Pemakanan dan pembiakan

Ketam, seperti banyak krustasea lain, adalah pemangsa omnivora dan memakan terutama penghuni bawah, kerana lebih mudah ditangkap. Segala sesuatu yang dapat ditangkap dan disambar digunakan untuk makanan. Selalunya, mereka diberi makan oleh:

 • invertebrata akuatik;
 • landak laut;
 • krustasea kecil;
 • kerang;
 • ikan kecil;
 • bintang laut.

Individu yang besar dapat menjamu selera walaupun burung gape. Ketam juga memainkan peranan sebagai pesanan di pesisir pantai, kerana mereka tidak hanya memakan hidupan, tetapi juga binatang yang mati.

Selepas itu, lelaki menolong betina untuk mencabut cengkerang tua dan mula mengawan. Jantan mengeluarkan dan melekatkan pada kaki wanita spermatophore - kantung panjang dalam membran yang tidak larut, selepas itu ketam tersebar. Selanjutnya, betina bertelur, jumlahnya berkisar antara puluhan ribu hingga 300 ribu keping. Ia juga mengeluarkan cecair khas untuk melarutkan membran spermatofore.

Satu perkawinan mungkin cukup bagi seorang wanita untuk bertelur seumur hidupnya. Telur yang dibaja dilekatkan pada kaki betina, selebihnya masih terletak di ovari. Telur berkembang pada musim panas, dalam cuaca sejuk, perkembangannya ditangguhkan. Rata-rata, wanita itu memakainya selama 11.5 bulan, kemudian membuangnya. Hanya 10% telur yang bertahan, selebihnya menjadi mangsa ikan.

Larva penetasan mempunyai badan yang memanjang dan tidak kelihatan seperti orang dewasa. Selama kira-kira dua bulan, mereka bergerak berkat arus, menumpahkan empat kali selama ini. Kemudian mereka tenggelam ke dasar dan tahi lalat berlaku kira-kira sekali setiap dua puluh hari. Dengan setiap tahi lalat, goreng memperoleh lebih banyak ciri khas dan kelihatan seperti ketam.

Semakin besar krustasea, semakin lama larva menjadi dewasa secara seksual. Oleh itu, ketam Kamchatka mula berhijrah pada usia 5-6 tahun, dan betina bersedia untuk pembiakan pada usia 8 tahun, lelaki pada usia 10 tahun.

Jenis ketam

Tidak semua krustasea sesuai untuk penggunaan manusia; ada juga yang beracun. Mari senaraikan jenis ketam yang menjadi objek memancing.

Berduri

Tinggal di Lautan Pasifik timur laut. Terasa baik dalam air masin rendah, kadang-kadang bahkan di perairan segar - ia terperangkap dalam jaring ketika memancing ikan salmon. Selalunya dijumpai di lepas pantai Kamchatka, di Kuriles dan Sakhalin. Ketam berduri menetap di tempat-tempat dengan tanah berbatu. Ia lebih suka berada di perairan cetek - tidak lebih dari 20-25 meter, walaupun terdapat kes-kes ketika spesies ini ditemui pada kedalaman 340 meter. Biasanya menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Sangat sesuai dengan perubahan musim dalam suhu air. Cangkang krustasea ini ditutup dengan duri tajam dan lebarnya boleh mencapai 12-15 cm. Ia memakan terutamanya moluska kecil.

Nautikal

Di wilayah Rusia, krustasea sering dijumpai di Laut Hitam. Jenis utama yang terdapat di sana:

 • ketam laut marmar - mempunyai ukuran kecil hingga 5 cm dan corak pada cangkang yang menyerupai marmar, yang jelas kelihatan dalam foto;
 • pencinta air, atau ketam ungu; mencapai 6 cm, praktikal tidak keluar di darat;
 • kumbang menyelam dijumpai di tempat berpasir dan dikebumikan dengan baik di dalam tanah;
 • rumput lebih suka perairan cetek dan rumput, merupakan wakil arthropoda terpantas, bergerak dengan kelajuan 1 meter sesaat;
 • batu. Ini adalah ketam Laut Hitam terbesar, cengkerang tumbuh hingga 15 cm dan ditutup dengan duri dan tumbuh. Warnanya boleh menjadi merah atau coklat. Ia mempunyai cakar yang sangat kuat yang dapat mengangkat mangsa lebih besar dan lebih berat daripada kepiting. Ia adalah spesies komersial, dagingnya sangat sedap.

Diraja

Nama penuh spesies ini adalah ketam raja biru. Ia dikaitkan dengan warna - bintik biru besar pada latar belakang coklat. Perut berwarna putih. Haiwan ini cukup besar, jantan mencapai berat 4.5 - 5 kg. Wanita mempunyai berat badan lebih rendah - kira-kira satu setengah kilogram.

Pasifik

Secara tradisional, kepiting Pasifik dipahami sebagai kepiting raja yang sama, yang mempunyai beberapa nama, tetapi di Lautan Pasifik, selain itu, terdapat beberapa jenis kepiting menarik lainnya:

 • baldu terapung;
 • tanah besar;
 • tangan buluh cina.

Kamchatka atau imperial

Kepiting Kamchatka berada di antara ketam keluarga ketam. Ini adalah salah satu wakil terbesar seumpamanya. Ukuran orang dewasa mencapai 25 sentimeter lebar badan dan jarak satu setengah meter kaki. Berat boleh sampai 7.5 kg pada lelaki. Berat perempuan seberat 4.5 kg. Tubuh merangkumi cephalothorax dan perut. Carapace di kawasan jantung dan perut dilindungi oleh tulang belakang yang tajam. Ia mempunyai lima pasang kaki, empat untuk pergerakan, dan satu lagi untuk membersihkan insang. Cakar berbeza dari segi tujuan - kanan untuk pecah kerang, kiri untuk makanan ringan.

Setahun sekali, haiwan itu meleleh, meneteskan tempurung lamanya. Prosesnya memakan masa sekitar tiga hari. Betina yang rentan dijaga oleh lelaki semasa molting. Semasa molting, haiwan juga memperbaharui selaput perut dan jantung, tendon berubah. Semakin muda haiwan, semakin kerap ia menumpahkan - hingga 12 kali pada tahun pertama kehidupan, kemudian dua bulan sekali pada tahun kedua, kemudian - dua tahun sekali.

Ketam Kamchatka terdapat di laut Jepun, Okhotsk dan Bering. Pada 60-an abad XX, ia menetap di Laut Barents. Percubaan seperti itu dilakukan pada tahun 1951, tetapi tidak berjaya. Pada tahun 1960, ketam Kamchatka pertama berakar dan menyesuaikan diri, tetapi 90% telurnya mati. Kemudian, hanya orang dewasa yang diimport..

Katak

Secara luaran, haiwan ini kelihatan seperti katak - cangkang besar dan penjepit kecil, berbentuk seperti tang. Warnanya berwarna oren atau merah. Ia boleh bergerak ke depan dan ke belakang, tidak seperti kebanyakan saudara lain, bergerak ke samping. Lebih suka tempat yang sepi dan kedalaman hingga 100 m. Habiskan sebahagian besar hari dengan menggali pasir. Dipilih untuk makanan sahaja, berasal dari Lautan Hindi.

Bersalji

Nama lain - opilio, atau kepiting salji, mempunyai warna putih. Tinggal di Rusia di Laut Barents dan bahagian barat Lautan Atlantik. Di perairan sejuk, ia terjadi pada kedalaman 10-20 meter, di kawasan yang lebih panas - 1200 meter. Pembiakan selalu berlaku pada kedalaman tempat tinggal ketam. Selepas mengawan, haiwan mati, hidup tidak lebih dari 5-6 tahun. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah mereka telah berkurang kerana penangkapan yang tidak terkawal, ada larangan menangkap wanita atau individu yang panjang cengkerangnya tidak mencapai 10 cm.

Sama

Ia hidup pada kedalaman kira-kira 500 meter. Gaya hidup tidak bergerak, haiwan itu tidak berhijrah, kerana suhu air di habitatnya secara praktikal tidak berubah-ubah. Haiwan itu mendapat namanya kerana pertumbuhan di badan - semuanya berukuran sama dan menutupi cangkangnya secara merata. Warnanya berwarna kuning keemasan, ukuran lelaki dewasa boleh mencapai 7 kg, betina separuh dari ukurannya.

Ketam terkecil di dunia

Ketam kacang mendapat namanya dari ukurannya yang kecil - kurang dari 2.5 cm. Ia sangat kecil sehingga sering dijumpai di cangkang tiram hidup, nama mereka yang lain adalah tiram. Oleh itu, ketam dilindungi dari pemangsa. Kelebihan lain dari simbiosis ini ialah ketam kacang menerima makanan, dan ia tidak memakan moluska itu sendiri, tetapi mangsanya. Bentuk cangkangnya menyerupai kacang. Wanita berwarna merah jambu muda dan lelaki berwarna coklat, seperti dalam foto.

Pemakaian ketam

Daging ketam adalah produk makanan yang sangat berharga dan menyumbang 40% dari berat badannya. Secara keseluruhan, mereka ditangkap dan ditanam di dunia sekitar 1.5 juta tan per tahun..

Daging mentah kelihatan seperti jeli dan berwarna kelabu; biasanya dimakan setelah dimasak. Ia mengandungi asid amino dan glikogen penting untuk rasa manis yang menyenangkan. Juga, daging mempunyai tahap fosforus, sulfur dan magnesium yang aktif secara biologi. Bahagian badan krustasea yang boleh dimakan adalah anggota badan dan perut. Di bawah karapas, badan ditutup dengan filem merah, yang akan berubah menjadi karapas baru semasa molting..

Daging ketam berguna untuk anemia, gangguan penglihatan dan penyakit sistem kardiovaskular.

Kerana kandungan kalori yang rendah, ia adalah makanan, 100 gram mengandungi hanya 73 kkal, 18.3 gram protein dan 0.6 gram lemak.

Tetapi makanan laut ini juga berbahaya. Krustasea bukan hanya pemangsa, tetapi juga pemulung. Memakan sisa-sisa haiwan, mereka boleh dijangkiti dengan pelbagai jangkitan dan parasit. Sekiranya anda memakan daging haiwan yang sakit, anda boleh mendapat pelbagai komplikasi - keracunan, kehilangan penglihatan dan pendengaran, gangguan sistem saraf.

Daging ketam tidak boleh dimakan oleh orang yang mempunyai intoleransi makanan laut.

Kesimpulannya

Banyak spesies ketam berada di ambang kepupusan. Ini kerana nilai pemakanan mereka. Mempengaruhi populasi ketam dan pemanasan global, yang memusnahkan terumbu karang, habitat kegemaran beberapa spesies. Untuk mengekalkan populasi, perlu menanam krustasea ini.

Struktur anggota badan ketam Kamchatka

Kepiting Kamchatka dinamai tempat di mana ia pertama kali ditemui bukan hanya oleh para saintis, tetapi juga gambaran pertama tentang penghuni invertebrata ini. Selama lebih dari satu abad, daging kepiting Kamchatka telah dikenali di seluruh dunia sebagai makanan enak dan sihat. Seperti semua anggota keluarga, anggota badan kepiting paling dihargai, yang boleh dibeli di berbagai belahan dunia. Perlu diperhatikan bahawa sudah seratus tahun yang lalu kepiting yang ditangkap oleh pelaut Rusia dihargai di England, Perancis, dan Amerika Syarikat. Pada mulanya, makanan dalam tin dari daging krustasea laut hanya dieksport dan memberi mata wang negara. Lebih dekat dengan pertengahan abad kedua puluh, daging kepiting muncul di pasaran domestik..

Memilih anggota badan kepiting Kamchatka, yang boleh dibeli di Moscow semudah di kawasan memancing, kami akan berusaha mengetahui struktur struktur kepiting dan kakinya.

Struktur umum ketam Kamchatka

Walaupun kepiting Kamchatka termasuk dalam susunan udang karang Decapod, bentuk badannya berbeza dengan bentuk berbentuk gelendong seperti udang karang atau udang laut yang biasa, udang. Kepala dada ditutup dengan cangkang keras dari kitin. Ia dipanggil karapas. Bentuknya berbentuk bulat rata, seperti ketam. Ia berfungsi sebagai rangka luaran dan melindungi organ dalaman daripada kerosakan. Anggota badan melekat padanya di kiri dan kanan, dari mereka daging yang enak dan lembut diperoleh.

Ketam sebenar mempunyai lima pasang kaki yang berkembang dengan baik. Namun, ketam raja hanya mempunyai empat daripadanya. Oleh itu, ia bukan milik keluarga Crab, tetapi keluarga Craboid..

Mereka mempunyai kemiripan luaran dengan kepiting sebenar, tetapi berbeza kerana pasangan anggota badan yang terakhir berkurang.

Mengingat anggota badan kepiting yang berpasangan, yang ingin dibeli oleh setiap peminat makanan laut, kita dapat menyimpulkan bahawa mereka menjalankan fungsi tertentu dan memainkan peranan penting dalam kehidupan invertebrata komersial ini..

Kaki kepiting terutama disesuaikan untuk pergerakan di dasar laut. Penduduk laut ini dapat berenang di lajur air hanya pada tahap awal larva awal. Orang dewasa hanya bergerak sepanjang dasar laut sepanjang hidup mereka..

Pasangan anggota badan depan, bersenjatakan penjepit, digunakan untuk mencari dan menangkap makanan, serta untuk pertahanan atau serangan. Selain itu, sepasang kaki ini penting untuk ketam semasa proses mengawan. Lelaki dengan pertolongan mereka memegang pasangan. Sekiranya anda melihat struktur sepasang kaki depan dengan teliti, anda akan melihat bahawa cakar kanan kepiting Kamchatka lebih besar daripada yang kiri. Tiga pasang anggota badan yang lain mempunyai struktur yang sama. Fungsi mereka adalah pergerakan.

Nama anatomi dan teknologi segmen kaki kepiting

Sekiranya kita mempertimbangkan struktur umum kaki kepiting Kamchatka, maka kita dapat melihat bahawa mereka terdiri daripada bahagian atau ruas yang terpisah. Bahagian kepiting, yang boleh anda beli di kedai dalam talian, mempunyai nama dagang segmen, yang berbeza dengan sebutan ahli zoologi yang diterima.

Bahagian kaki berjalan, bermula dari sudut lampiran ke karapas, dari sudut anatomi, disebut:

Pasangan depan tidak mempunyai cakar, tetapi cakar, ia dibentuk oleh cakar dan pertumbuhan segmen kedua belakang.

Pasangan anggota badan yang terakhir dalam ketam raja dikurangkan dengan kuat. Mustahil untuk melihatnya dari atas. Dia tidak mengambil bahagian dalam berjalan kaki, tetapi melakukan tugas membersihkan insang, menahan telur dan fungsi tambahan lainnya.

Selain anatomi, terdapat varian nama teknologi untuk bahagian kaki kepiting raja yang berjalan. Mereka digunakan oleh nelayan dan pawang. Nama yang sama digunakan oleh penjual produk gourmet..

Tiga segmen pertama coxobasic dan ischiopodite digabungkan menjadi satu bahagian dan ia dipanggil mawar. Segmen seterusnya biasanya dipanggil segmen tebal. Lutut mengekorinya. Dan lutut diikuti oleh segmen nipis dan cakar. Pada sepasang kaki depan, bukannya segmen tipis dan cakar, ada cakar. Dia kadang-kadang dipanggil penumbuk.

Daging ketam sebagai makanan

Bahagian ketam boleh dibeli keseluruhan atau dipotong menjadi bahagian. Sekiranya kita menganggap daging dari anggota kepiting dari sudut memasak dan (atau) makan, maka yang paling menarik adalah bahagian tebal atau phalanx pertama. Ini adalah bahagian terbesar. Diekstrak sepenuhnya dari cangkang setelah dimasak, ia mempunyai penampilan yang menarik dan rasa halus yang sangat baik..

Daging dari phalanx kedua atau segmen nipis juga hampir menarik. Lebarnya agak lebih sempit, tetapi rasanya juga enak..

Daging segmen tebal dan nipis boleh dimakan dalam bentuk semula jadi setelah mendidih, dan untuk memasak. Daging ini sesuai untuk hidangan yang memerlukan kepingan daging yang besar dan cantik..

Kepingan kepiting Kamchatka boleh dibeli sepenuhnya di Moscow semudah daging yang dikupas dari phalanx pertama atau kedua.

Mawar dan lutut tidak mengandungi potongan daging yang sangat besar. Ia tidak begitu halus, tetapi rasanya sangat menyenangkan. Daging ini sesuai untuk menyediakan hidangan di mana rasa penting, bukan bentuk. Ia digunakan untuk bekas. hidangan utama, salad dan makanan ringan.

Daging pincer atau penumbuk sangat enak, walaupun mempunyai ketumpatan yang sedikit lebih tinggi daripada daging dari phalanx pertama dan kedua.

Untuk pesta bir yang mesra, anda boleh membeli anggota badan ketam dalam tempurung chitinous. Selalunya ia hanya dicairkan dan dimakan..

Tetapi untuk meningkatkan rasa daging dalam kitin, anda boleh merebus kaki lagi. Untuk melakukan ini, masukkan ketam ke dalam periuk, tuangkan air dan garamnya. Celupkan sedikit tangkai dill dan hirisan lemon. Didihkan, rebus selama 5-6 minit dan biarkan anggota badan di dalam air panas selama seperempat jam. Selepas itu, anda boleh menghidangkan kaki kepiting raja di atas meja..

Secara berasingan, perlu dikatakan mengenai kos pelbagai bahagian kepiting. Daging halus yang paling mahal dari segmen tebal. Daging dari segmen nipis berharga lebih kurang sama. Daging dari cakar dan bahagian lain agak lebih murah.

Sekiranya anda memerlukan kepiting untuk salad anggaran, anda boleh membeli mi atau daging salad. Ia diperoleh dari cengkerang kapit dari semua bahagian kaki kepiting. Ia murah tetapi rasanya enak.

Anda boleh melihat pelbagai jenis kedai dalam talian kami di SINI

Ketam Kamchatka

Ketam Kamchatka juga disebut Royal kerana ukurannya yang mengagumkan. Penduduk laut dasar menarik sebagai spesies biologi, ia juga menarik dari sudut ekonomi, kerana ia adalah objek tangkapan komersial. Habitatnya luas. Ketam Kamchatka adalah salah satu daripada beberapa wakil zoo yang berjaya melepasi proses penempatan semula buatan.

 • Asal dan perihalan spesies
 • Rupa dan ciri
 • Di mana ketam Kamchatka tinggal??
 • Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??
 • Ciri-ciri watak dan gaya hidup
 • Struktur dan pembiakan sosial
 • Musuh asli ketam Kamchatka
 • Penduduk dan status spesies

Asal dan perihalan spesies

Foto: Ketam Kamchatka

Kepiting Kamchatka (Paralithodes camtschaticus) berkat namanya karena kemiripan luarannya dengan kepiting, namun, menurut klasifikasi zoologi, ia berasal dari proses pengembangan evolusi dari kepiting pertapa yang tergolong dalam keluarga Craboids, genus umum Paralithodes.

Perbezaan utama dari ketam adalah sepasang kaki berjalan yang kelima, dipendekkan dan disembunyikan di bawah cangkang, serta perut asimetris berbentuk tidak teratur dengan perisai kitin pada wanita. Sepasang anggota badan pendek di kepiting pertapa berfungsi menahan cengkerang. Dalam proses evolusi, kepiting Kamchatka berhenti tinggal di cangkang dan oleh itu keperluan untuk memegangnya hilang. Sepasang kaki kelima digunakan untuk membersihkan insang.

Ketam bergerak dengan bantuan empat pasang anggota badan, menggerakkannya secara bergantian. Bergerak dengan kelajuan yang cukup tinggi, arah pergerakan spesies ini berada di sebelah.

Di perut, dibengkokkan dan dipendekkan, terdapat piring kecil dan mikroleg, susunan asimetri yang mengesahkan asal-usul arthropod dari spesies di mana perut dipintal dalam bentuk lingkaran.

Video: Ketam Kamchatka

Deria sentuhan dan bau disediakan oleh antena depan dengan silinder sensitif yang terletak di atasnya. Ciri khas ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap tingkah laku makan, membantu dalam pencarian dan pemilihan makanan..

Semasa individu tumbuh, kerangka berubah, atau cair. Kekerapan molting pada awal kehidupan, terutama dalam tempoh perkembangan larva, tinggi dan berlaku lebih jarang, sehingga 1-2 tahun pada orang dewasa, dan pada akhir hayat ia berlaku hanya dua tahun sekali. Seberapa kerap ketam harus diturunkan diatur oleh kelenjar khas yang terletak di tangkai mata. Sebelum pelupusan bingkai lama, bahagian lembut arthropod sudah ditutup dengan cengkerang yang masih lemah. Ketam Kamchatka rata-rata hidup sekitar 20 tahun.

Rupa dan ciri

Foto: Ketam Kamchatka masih hidup

Tubuh kepiting terdiri daripada dua bahagian - cephalothorax, yang berada di bawah cangkang pelindung, dan perut, yang bengkok di bawah cephalothorax. Mata dilindungi oleh rabung atau paruh karang yang terlalu banyak. Carpax mempunyai jarum pelindung tajam pelindung tajam, 6 daripadanya terletak di atas jantung dan 11 di atas perut.

Selain fungsi pelindung, cangkang juga melakukan fungsi pendukung dan exoskeleton, kerana serat otot yang melakukan gerakan melekat padanya dari dalam. Pada permukaan lateral cangkang kerangka terdapat organ pernafasan - insang. Sistem saraf diwakili oleh rantai simpul saraf yang saling berkaitan yang terletak di bahagian bawah cephalothorax dan perut. Jantung berada di belakang dan perut di kepala.

Dari lima pasang kaki, ketam hanya menggunakan empat untuk pergerakan. Pasangan kelima yang dikurangkan tersembunyi di bawah karapas dan digunakan untuk membersihkan insang.

Fakta menarik. Penggunaan cakar pada ketam raja berbeza dengan sifat fungsi yang dilakukan. Cakar kiri kepiting memotong makanan yang lebih lembut, dan yang kanan menghancurkan yang keras - landak laut yang tinggal di dasar, kerang pelbagai moluska. Cakarnya berbeza dari segi ukuran, yang lebih besar adalah yang tepat, yang melakukan kerja yang lebih sukar.

Pada lelaki, lebar badan berbeza dari 16 hingga 25 cm dan beratnya mencapai 7 kg. Jarak antara hujung kaki panjang pada individu terbesar mengambil masa kira-kira 1.5 m. Betina lebih kecil - badan hingga 16 cm, berat rata-rata 4 kg. Betina juga berbeza dengan adanya perut yang bulat dan tidak teratur.

Warna kulit kepiting Kamchatka di atas berwarna merah dengan warna coklat, di permukaan sisi terdapat kawasan dan bintik-bintik dalam bentuk bintik ungu, di bawah warna kepiting lebih ringan - dari putih hingga kekuningan.

Di mana ketam Kamchatka tinggal??

Foto: Ketam Kamchatka yang hebat

Ia tersebar luas di bahagian utara Laut Pasifik, di mana arthropoda spesies ini lebih banyak terdapat di wilayah Kamchatka di Laut Okhotsk, dan juga di Laut Bering. Ketam itu juga hidup di luar pantai Amerika di Teluk Bristol, Teluk Norton dan berhampiran Kepulauan Aleutian. Di Laut Jepun, habitat ditandai di sebelah selatan.

Fakta menarik. Ahli biologi Soviet mengembangkan dan melakukan migrasi spesies tersebut ke Laut Barents.

Keadaan persekitaran baru berbeza dengan keadaan tempat tinggal semula jadi yang biasa (saliniti yang lebih rendah, julat suhu, rejim perubahan suhu tahunan). Proses latihan teori telah berjalan sejak tahun 1932, didorong oleh tujuan utama - untuk mencapai keuntungan ekonomi dari memancing di perairan mereka, mengelakkan persaingan tinggi dari Jepun dan negara-negara lain.

Percubaan pertama untuk mengangkut ketam dilakukan dengan menggunakan kereta api dan tidak berjaya - semua individu mati, masa perjalanannya panjang, memakan masa lebih dari 10 hari. Selepas itu, pada tahun 60-an, pengangkutan dengan penerbangan dilakukan, yang memakan masa yang singkat. Oleh itu, penghantaran arthropoda pertama dihantar dan disesuaikan. Kemudian, pada tahun 70-an, pengangkutan berlaku di gerabak yang dilengkapi khas dan paling berjaya.

Pada masa ini, sebagai hasil dari proses pencerobohan di Atlantik Utara, sebuah unit populasi bebas dengan jumlah pengisian yang tinggi dan pengaturan diri telah terbentuk. Hasil tangkapan komersial lelaki besar berlaku. Melarang remaja dan wanita dilarang.

Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??

Foto: Ketam raja Kamchatka

Makanan untuk spesies ini sangat pelbagai dan ketam sememangnya pemangsa omnivor..

Semua penduduk dasar laut adalah makanan:

 • pelbagai moluska;
 • plankton;
 • cacing;
 • landak laut;
 • krustasea;
 • askidian;
 • ikan kecil;
 • bintang laut.
 • alga;
 • organisma hidroid;
 • cacing.

Semasa hidup mereka, wakil spesies ini melakukan pergerakan besar-besaran untuk tujuan makanan. Berpindah dari satu ekosistem ke yang lain, spesies yang dominan dalam sistem tertentu menjadi makanan.

Cakar yang kuat berfungsi sebagai alat yang sangat baik, dan ketam dengan mudah memperoleh makanan yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, membunuh mangsa, ketam tidak memakannya sepenuhnya, dan sebahagian besar jisimnya hilang. Ketam juga digunakan sebagai makanan untuk sisa bangkai ikan dan organisma laut lain, bertindak sebagai pembersih ruang air. Setelah pengenalan ketam ke perairan laut utara, masih belum ada pendapat yang tegas mengenai pengaruh migran pada biosystem tempatan secara umum..

Beberapa saintis mengkritik eksperimen itu, kerana takut akan kehadiran dan jumlah spesies asli penduduk laut utara, yang dengannya ketam Kamchatka bersaing dalam keperluan makanan dan yang dimakannya. Setelah memakan sejumlah jenis organisma secara besar-besaran, ketam boleh menyebabkan penipisan dan kepupusan mereka. Saintis lain bercakap baik mengenai hasil pengenalan, dengan penekanan pada keuntungan ekonomi.

Fakta menarik. Dalam tempoh yang berbeza dalam kitaran hidup mereka, arthropoda lebih suka makanan yang berbeza. Sebagai contoh, individu yang akan memakan ayam dalam masa terdekat lebih baik memilih organisma dengan kandungan kalsium yang tinggi, misalnya echinoderma.

Ciri-ciri watak dan gaya hidup

Foto: Ketam Kamchatka

Rangka arthropoda yang kuat, berfungsi sebagai perlindungan dan sokongan, pada masa yang sama menghalang pertumbuhan antara saat-saat perubahannya. Haiwan ini tumbuh hanya dalam jangka waktu yang pendek (biasanya tidak lebih dari 3 hari), apabila bingkai padat lama dibuang, dan yang baru masih lembut dan lentur tidak mengganggu peningkatan saiznya yang cepat. Selepas lonjakan pertumbuhan, penutup kitin sangat tepu dengan garam kalsium dan pertumbuhan umum berhenti sehingga molek berikutnya.

Kekerapan perubahan karapas berbeza sepanjang hayat:

 • sehingga 12 kali selepas pembentukan larva pada tahun ini;
 • sehingga 7 kali, lebih jarang pada tahun kedua kehidupan;
 • 2 kali sepanjang tahun dalam jangka hayat dari tahun ketiga hingga tahun kesembilan kehidupan individu;
 • 1 kali dari tahun kesembilan hingga kedua belas kehidupan;
 • Dua tahun sekali, dari usia tiga belas hingga akhir hayatnya.

Semasa molting, haiwan itu berusaha mencari tempat berlindung pada kemurungan atau celah-celah batu, kerana ia menjadi tidak berdaya tanpa kerangka.

Fakta menarik. Molting tidak hanya mempengaruhi bahagian luar kepiting, tetapi juga pembaharuan organ dalaman - cengkerang esofagus, perut dan usus diperbaharui. Ligamen dan tendon yang melekatkan gentian otot ke exoskeleton juga dikenakan pembaharuan. Tisu jantung juga diperbaharui.

Wakil spesies ini adalah arthropoda yang agak aktif, sentiasa melakukan pergerakan migrasi. Laluan pergerakan tidak berubah, berulang setiap tahun. Sebab migrasi adalah perubahan musim dalam suhu air dan ketersediaan makanan, serta naluri pembiakan.

Oleh itu, dengan bermulanya musim sejuk, kepiting tenggelam di sepanjang dasar ke perairan dalam dalam jarak 200-270 m. Dengan pemanasan, ia kembali ke air cetek yang dipanaskan yang penuh dengan makanan. Ketam berhijrah secara beramai-ramai, berkumpul dalam kumpulan dengan bilangan yang berbeza. Jantan yang telah mencapai usia sepuluh tahun dan betina tujuh atau lapan tahun sudah bersedia untuk pembiakan.

Struktur dan pembiakan sosial

Foto: Ketam Kamchatka laut

Selepas bermulanya musim bunga, lelaki memulakan perjalanan ke perairan cetek. Wanita bergerak ke arah yang sama, tetapi dalam kumpulan yang terpisah. Betina membawa telur yang sudah masak di kaki yang terletak di bahagian perut. Lebih dekat dengan air cetek, larva keluar dari telur dan terbawa arus. Pada masa ini, telur baru sudah terbentuk di alat kelamin betina, yang baru akan disenyawakan.

Dengan permulaan molting, individu dari kedua-dua jantina semakin dekat dan membentuk postur ciri - lelaki memegang wanita dengan kedua cakar, menyerupai berjabat tangan. Memegang berterusan sehingga akhir tahi lalat, kadang-kadang lelaki menolong yang terpilih untuk membebaskan dirinya dari kerangka lama. Setelah tahi lalat selesai (rata-rata, dari tiga hingga tujuh hari), lelaki mengeluarkan pita dengan sel seks - spermatophores, yang dipasang pada kaki wanita. Lelaki itu, setelah menyelesaikan misi, dikeluarkan dan juga cacing.

Selepas beberapa ketika (dari beberapa jam hingga beberapa hari), betina bertelur (50 hingga 500 ribu), yang, bertemu dengan pita jantan, disenyawakan. Bahan melekit khas mengumpulkan telur bersama-sama dan melekatkannya pada vili di kaki perut wanita, di mana mereka menjalani kitaran pengembangan hingga musim bunga berikutnya, selama 11 bulan. Betina hanya bertelur setahun sekali, pada musim bunga, sementara jantan boleh kawin dengan beberapa betina..

Larva yang baru menetas dari telur selama kira-kira dua bulan di lajur air dan dibawa oleh arus, pada tahap perkembangan ini hingga 96% larva mati. Setelah larva yang masih hidup tenggelam ke dasar, ke dalam alga, di mana mereka hidup selama tiga tahun. Mereka sering mencair, melalui beberapa peringkat perkembangan. Kemudian remaja bergerak ke kawasan bawah berpasir. Penghijrahan bermula setelah berumur 5 tahun, kadang-kadang berumur 7 tahun.

Musuh asli ketam Kamchatka

Foto: Ketam raja

Terdapat beberapa musuh semula jadi pada perwakilan spesies dewasa yang besar, kerana ketam mempunyai perlindungan yang sangat baik - cangkang yang boleh dipercayai dan tahan lama, yang, di samping itu, ditutup dengan jarum runcing tajam. Hanya mamalia laut besar yang mampu mengatasi ketam dewasa.

Individu yang berukuran lebih kecil mempunyai lebih banyak musuh, antaranya:

 • ikan pemangsa;
 • Cod Pasifik;
 • halibut;
 • berang laut;
 • gobies;
 • sotong;
 • ketam besar dari pelbagai spesies (kanibalisme intraspesifik diperhatikan).

Semasa molting, ketam menjadi sangat rentan dan terpaksa mencari perlindungan. Manusia tidak tergolong dalam musuh semula jadi spesies tersebut, namun, mengingat hasil tangkapan komersial yang tidak terkawal, tangkapan perburuan, manusia memiliki setiap peluang menjadi musuh spesies. Oleh itu, di peringkat negeri, kuota ditentukan untuk penangkapan arthropoda kerajaan, untuk menggunakan cadangan penduduk dengan hati-hati mungkin, tanpa menjejaskan jumlah dan kemampuan mereka untuk pulih..

Kegiatan manusia secara tidak langsung memberi kesan negatif terhadap kehidupan laut, khususnya ketam Kamchatka. Sisa kimia industri, plastik, produk minyak mencemarkan luas lautan dan lautan, memberi kesan negatif kepada keseluruhan flora dan fauna. Akibatnya, seluruh spesies berisiko habis atau terancam..

Penduduk dan status spesies

Foto: Ketam raja besar

Penghijrahan kepiting raja berlaku dalam kumpulan individu, sementara wanita dan lelaki bergerak secara berasingan, bertemu hanya setahun sekali, pada musim bunga, untuk mengawan. Individu muda juga bergerak secara berasingan, mewujudkan kumpulan haiwan muda. Populasi kepiting di daerah Kamchatka kini berkurang dengan ketara, dengan alasan yang sama untuk penangkapan ikan komersial berskala besar dan tidak terkawal.

Di Laut Barents, di mana pengenalan spesies buatan dilakukan, keadaannya sebaliknya. Kerana ketiadaan banyak musuh semula jadi yang mengatur populasi, arthropoda kerajaan dengan cepat menyebar ke seluruh kawasan pesisir Laut Barents. Menurut anggaran kasar, populasi pada tahun 2006 lebih daripada 100 juta individu dan terus bertambah.

Pemangsa polifagus dengan cepat membasmi spesies asli banyak krustasea, moluska dan lain-lain, yang dengan tepat menimbulkan kebimbangan mengenai keberadaan ekosistem yang stabil di Laut Barents di antara banyak ahli biologi.

Sejak 2004, Rusia mula menghasilkan hasil tangkapan komersial. Jumlah penangkapan ikan yang dibenarkan ditentukan setiap tahun berdasarkan keadaan semasa dalam anggaran jumlah penduduk.

Ketam Kamchatka adalah arthropod yang menarik dengan kitaran pengembangan khas. Perwakilan spesies ini telah berjaya melewati proses pengenalan dan aklimatisasi di Laut Barents utara. Bagaimana pencerobohan ini akan mempengaruhi integriti ekosistem laut pada masa akan datang, para saintis meramalkan secara berbeza.

9 spesies ketam akuarium

Memelihara dan membiak ikan akuarium telah membuat ramai aquarists bosan. Ikan itu digantikan oleh penduduk eksotik di laut dan lautan - ketam akuarium. Semakin ketam di alam lebih suka air masin, tetapi ada juga ketam air tawar yang tinggal di ekosistem sungai.

Penerangan

Ketam atau, dengan kata lain, udang karang ekor pendek adalah kumpulan subtipe Crustacea, yang tergolong dalam kelas Kanser Tinggi. Jenazah telah dijumpai dalam fosil dari zaman Jurassic. Kini mereka hampir tidak mengubah penampilan mereka dan masih kelihatan seperti nenek moyang mereka. Arthropoda ini terdapat hampir di seluruh dunia..

Ketam adalah saudara terdekat udang karang. Perbezaan mereka adalah ketiadaan luaran perut, yang berakhir di ekor. Mereka mempunyai perut, tetapi terlalu kecil dan terletak di bawah payudara. Ekor akan mengganggu pergerakan di darat.

Pada krustasea ini, ukuran tubuh bergantung pada spesies spesifik dan berkisar antara 4 hingga 35 cm. Ciri yang membezakan dari haiwan lain adalah adanya cakar yang kuat, yang dirancang untuk memburu, melindungi dan membersihkan tubuh. 4 pasang anggota badan yang lain membantu arthropod untuk bergerak. 2 anggota badan yang kecil dan kurang berkembang di dekat bukaan mulut membantu menyerap makanan.

Mereka tinggal di sungai, laut, lautan, jarang di darat. Mereka dapat berenang di tiang air, merangkak di sepanjang dasar.

Warna cangkang kebanyakan spesies berwarna hijau-coklat. Tetapi warna badan pelbagai spesies menyesuaikan dengan habitatnya. Penghuni dasar berpasir mempunyai warna kuning air keemasan, mereka yang suka bersembunyi di alga berwarna hijau muda. Terumbu karang beragam.

Arthropod menjadi haiwan peliharaan akuarium yang lebih biasa. Tetapi mereka tidak begitu ramah dengan penduduk bawah laut yang lain, bahkan kepada ahli keluarga mereka sendiri. Lebih baik menjaga mereka sendirian..

Berapa banyak yang tinggal

Ketam mempunyai jangka hayat 3 hingga 6 tahun..

Jenis ketam akuarium

Untuk setiap jenis ketam akuarium, ciri-ciri tertentu menjaga, memberi makan dan pembiakan lebih disukai. Oleh itu, semasa membeli, pastikan anda memperhatikan jenis kepiting yang anda beli..

Pertimbangkan jenis ketam yang paling biasa.

Paya bakau merah

Spesies bakau merah di alam hidup di takungan di bahagian Asia Selatan. Ini adalah sejenis ketam yang tinggal di dekat pantai berpasir atau di anak sungai dengan dasar berpasir. Ini mendapat namanya "bakau" untuk tempat kediaman kegemarannya - kawasan hutan bakau.

Warna karapas spesies ini berkisar dari burgundy hingga coklat gelap. Anggota badan adalah warna yang sama dengan karapas, tidak termasuk cakar. Cakarnya berwarna merah tua, cerah hingga akhir. Saiz kecil - panjangnya hanya beberapa sentimeter.

Seorang individu dari spesies bakau merah akan memerlukan aquaterrarium kecil berukuran 35 * 35 cm dan ketinggian air 10-15 cm. Kawasan darat harus sekurang-kurangnya 20% dari volume akuaterrarium. Dia lebih suka tinggal di air yang sedikit masin. Ia tidak terlalu sensitif terhadap kekerasan dan keasidan air. Semasa menyimpan banyak ketam bakau, konflik dan pertengkaran akan timbul di antara mereka.

Tempat kediaman haiwan peliharaan mesti ditutup dengan penutup. Ini adalah ukuran yang perlu kerana spesies bakau merah dibezakan oleh ketangkasannya. Dia dapat dengan mudah memanjat batu dan balak dan melompat keluar.

Tidak membiak di luar persekitaran semula jadi.

Belanda

Spesies Belanda dijumpai di Belanda, laut Caspian dan Azov. Spesies ini sangat sesuai untuk pemilik krustasea yang tidak berpengalaman. Mereka tidak mengalami kesukaran untuk menjaga. Keperluan persekitaran mereka semasa molting tidak terlalu tinggi. Sepanjang hayat dalam keadaan optimum - 2.5 - 3 tahun.

Spesies Belanda bersaiz kecil. Seorang dewasa tumbuh hingga 3-4 cm. Cengkerang dicat dengan warna gelap.

Ketam Belanda adalah spesies air tawar dan oleh itu terdapat di dalam air akuarium tanpa garam. Pandangannya tidak terlalu agresif. Kerana itu, mereka dapat hidup bersama dengan ikan lain. Adalah wajar penduduk lain berada di lapisan atas dan tengah air sepanjang masa. Ini akan membantu mengelakkan konflik. Menunjukkan pencerobohan dengan wakil lain dan mempertahankan wilayahnya.

Berbeza dengan perosak berkaitan dengan tanaman. Udang karang ekor pendek ini suka menggali akar dan memetik daun bawah. Gunakan tanaman atau tanaman buatan dengan sistem akar yang kuat.

Tidak memerlukan syarat khas untuk pembiakan. Telur diinkubasi selama sebulan. Selepas itu, larva menetas, yang setelah beberapa hari berubah menjadi salinan kecil ibu bapa mereka berukuran beberapa milimeter..

Kerdil

Habitat di alam semula jadi - kawasan perairan Thailand dan sejumlah negara yang berbohong. Spesies ini dianggap paling kecil di kalangan invertebrata. Seorang perwakilan dewasa mencapai ukuran 0,5-1,3 cm. Kerana ukurannya, ia disebut ketam labah-labah, labah-labah mikro. Mendiami badan air tawar. Jangka hayat 1.5-2 tahun.

Wakil kerdil tidak berbeza dengan warna terang. Badan mereka berwarna kelabu atau kehijauan muda. Terdapat rambut kecil atau gebu di badan. Dengan bantuan mereka, air ditapis, mencari zarah makanan di bahagian bawah.

Menjaga ketam tidak sukar. Untuk spesies kerdil, bekas 8-10 liter sesuai. Mampu bergaul dengan ikan lain. Tetapi ikan yang agresif dan pemangsa akan memburu arthropod kecil. Dalam kes ini, lebih baik mengatur tangki yang berasingan. Mereka aktif dalam kegelapan. Selebihnya waktu mereka bersembunyi di tempat perlindungan dan tanaman..

Untuk pembiakan, suhu dinaikkan hingga 28-30 darjah. Setelah mengawan, larva menetas setelah sebulan. Bayi tidak memerlukan penjagaan khas.

Pelangi

Ketam pelangi adalah haiwan peliharaan krustasea yang paling popular kerana warnanya yang terang dan senang dijaga. Mempunyai nama lain: patriot, indigo, terrestrial, tricolor. Dalam persekitaran semula jadi, ia hidup di pesisir Lautan Pasifik.

Carapace penampilan warna warni berwarna biru tua atau ungu pucat. Bahagian bawah badan berwarna kuning muda. Anggota badan berwarna oren gelap. Di bahagian luar, cakar tidak berwarna atau tidak berwarna. Ukuran purata orang dewasa ialah 20 cm.

Wakil pelangi berubah-ubah dan menuntut untuk dijaga. Mereka memerlukan akuarium yang luas dengan sebahagian besar daratan. Jumlah minimum ruang air diperlukan. Dalam persekitaran semula jadi di dalam air, spesies pelangi hanya dijumpai semasa pencabutan dan pembiakan, dan sisa hidupnya dihabiskan di darat.

Tidak membiak di rumah.

Pontianak

Ketam vampire menarik perhatian aquarists dengan penampilannya yang eksotik. Carapace, anggota badan dan kepala berwarna ungu tua. Dengan latar belakang ini, mata jingga berbeza. Ukuran badan 1.5-3 cm. Di alam, mereka tinggal di badan air tawar dan sungai India, Asia, di pulau-pulau Jawa, Hawaii.

Terarium atau akuarium dengan volume 30-40 liter sesuai untuk menyimpan beberapa wakil. Di persekitaran semula jadi mereka, mereka lebih suka memakan bahagian bawah lumut sphagnum yang merosot. Rumah memakan serangga kecil dan makanan khas untuk krustasea.

Keserasian yang baik dengan makhluk lain, vampir tidak menunjukkan pencerobohan dan wilayah.

Mereka tidak bertolak ansur dengan aklimatisasi. Kadang-kadang vampir mati semasa molting. Ini disebabkan oleh kekurangan vitamin dan nutrien untuk menyusun semula badan..

Syaitan Merah

Dalam persekitaran semula jadi, ia tinggal di selatan Asia. Disebut "syaitan merah" kerana warna badan tertentu. Anggota badan, sisi dan muncung berwarna hitam. Dengan latar belakang ini, cakar merah tepu, bintik-bintik di cangkang dan kepala menonjol berbeza..

Secara lahiriah, krustasea ini benar-benar menimbulkan kesan menjijikkan. Tetapi ini adalah spesies yang damai dan tidak agresif. Mampu bergaul dengan ikan yang damai. Ukuran badan 3-5 cm.

Aquaterrarium atau paludarium dilengkapi dengan bahagian air kecil. Selebihnya diambil di bawah tanah. Tanam tanaman di atasnya. Kelembapan udara 90-95%.

Orang melayu

Spesies Malawi mendapat namanya untuk habitat di mana ia pertama kali dijumpai. Mereka tinggal dengan banyak di Danau Malawi, yang terletak di timur Afrika..

Warna utama cengkerang dan anggota badan adalah biru-biru. Badan bawah berwarna coklat atau burgundy. Ukuran cangkang adalah 10-12 cm, dan panjang cakarnya 5-7 cm.

Spesies Malawi agresif dan mampu mempertahankan wilayahnya dalam pergaduhan dan merebut yang baru. Oleh itu, ia disimpan sendiri. Mampu bergaul dengan ikan Malawi, seperti di persekitaran semula jadi mereka.

Spesies ini cukup kuat dan mampu membawa kerikil kecil dan membina bukit dari mereka. Sekiranya tangki tidak mempunyai penutup atau jaring untuk perlindungan, maka ketam dapat melarikan diri.

Krustasea ini memerlukan jumlah minimum protein hewani, kerana terlalu banyak makan akan menimbulkan keagresifan berlebihan.

Laut Hitam Ritropanopeus

Laut Hitam Rithropanopeus atau dengan cara lain kepiting Belanda pertama kali ditemui di wilayah pesisir Belanda. Kemudian diketahui bahawa dia tinggal di kawasan pesisir laut Hitam dan Caspian dan bahkan di Sungai Don.

Rithropanopeus tidak besar, ukuran badannya kira-kira 4 cm. Warna badan berwarna coklat kecoklatan dengan bintik-bintik kecil untuk bersembunyi di kelodak dan liang di pasir. Badan bawah jauh lebih ringan.

Ketam Belanda diakui sebagai tidak bersahaja terhadap alam sekitar dan menyesuaikan haiwan peliharaan dengan cepat. Mereka dibezakan oleh perangai yang tenang, konflik hanya timbul semasa musim pembiakan..

Belanda memerlukan akuarium yang luas. Dengan banyak tumbuh-tumbuhan akuarium.

Mereka membiak dengan baik di rumah. Faktor utama kejayaan pembiakan adalah air masin, yang sangat dekat dengan air laut. Dalam air segar atau sedikit masin, kaviar akan hilang.

Leopard Diraja

Leopard kerajaan atau kepiting panther adalah spesies yang terdapat di perairan air tawar di Indonesia. Leopardov dinamakan kerana penampilannya. Warna badan utama adalah ringan dan kuning air. Seluruh badan, kecuali bahagian bawah, ditutup dengan bintik-bintik kecil yang gelap. Tumbuh hingga 12 cm.

Perwatakan Ketam Raja tidak tenteram. Di hadapan makhluk lain, akan mempertahankan wilayahnya tanpa pamrih.

Spesies macan tutul tidak memerlukan tanah seperti beberapa spesies lain. Mereka juga tinggal dengan tenang di akuarium. Tanam tanaman yang cukup mesra arthropod di akuarium.

Syarat

Semasa menyimpan ketam di akuarium, penting untuk mengetahui ciri-ciri tubuh mereka, rutin harian, dan pilihan makanan. Sebelum membeli haiwan peliharaan arthropoda, anda perlu menimbang kebaikan dan keburukan, mengetahui maklumat mengenai pemeliharaan dan perawatannya.

Keperluan air

Sebilangan besar spesies krustasea hidup di badan air masin. Oleh itu, air di akuarium juga mesti masin. Gunakan garam laut untuk ini. Sekiranya tidak tersedia, campurkan garam meja, soda dan kalsium klorida.

Sekiranya anda menyukai video - kongsi dengan rakan anda:

Ketam Kamchatka. Gaya hidup dan habitat ketam raja

Ketam Kamchatka sebenarnya barah. Ini adalah identiti biologi spesies. Nama itu diberikan kepadanya kerana kemiripan luarannya dengan ketam. Mereka lebih pendek daripada udang karang, perut lebih kecil, kurang ekor dan bergerak ke samping.

Kanser, sebaliknya, diketahui suka menyokongnya. Oleh kerana spesies Kamchatka menyerupai kepiting, ia termasuk dalam genus craboids. Ada yang membezakannya sebagai tahap pertengahan antara dua spesies arthropoda..

Asal dan perihalan spesies

Foto: Ketam Kamchatka

Kepiting Kamchatka (Paralithodes camtschaticus) berkat namanya karena kemiripan luarannya dengan kepiting, namun, menurut klasifikasi zoologi, ia berasal dari proses pengembangan evolusi dari kepiting pertapa yang tergolong dalam keluarga Craboids, genus umum Paralithodes.

Perbezaan utama dari ketam adalah sepasang kaki berjalan yang kelima, dipendekkan dan disembunyikan di bawah cangkang, serta perut asimetris berbentuk tidak teratur dengan perisai kitin pada wanita. Sepasang anggota badan pendek di kepiting pertapa berfungsi menahan cengkerang. Dalam proses evolusi, kepiting Kamchatka berhenti tinggal di cangkang dan oleh itu keperluan untuk memegangnya hilang. Sepasang kaki kelima digunakan untuk membersihkan insang.

Ketam bergerak dengan bantuan empat pasang anggota badan, menggerakkannya secara bergantian. Bergerak dengan kelajuan yang cukup tinggi, arah pergerakan spesies ini berada di sebelah.

Di perut, dibengkokkan dan dipendekkan, terdapat piring kecil dan mikroleg, susunan asimetri yang mengesahkan asal-usul arthropod dari spesies di mana perut dipintal dalam bentuk lingkaran.

Video: Ketam Kamchatka

Deria sentuhan dan bau disediakan oleh antena depan dengan silinder sensitif yang terletak di atasnya. Ciri khas ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap tingkah laku makan, membantu dalam pencarian dan pemilihan makanan..

Semasa individu tumbuh, kerangka berubah, atau cair. Kekerapan molting pada awal kehidupan, terutama dalam tempoh perkembangan larva, tinggi dan berlaku lebih jarang, sehingga 1-2 tahun pada orang dewasa, dan pada akhir hayat ia berlaku hanya dua tahun sekali. Seberapa kerap ketam harus diturunkan diatur oleh kelenjar khas yang terletak di tangkai mata. Sebelum pelupusan bingkai lama, bahagian lembut arthropod sudah ditutup dengan cengkerang yang masih lemah. Ketam Kamchatka rata-rata hidup sekitar 20 tahun.

Ketam raja Tasmania

Ketam diakui sebagai salah satu yang terbesar di Bumi. Ukuran cangkangnya berdiameter hingga 40 cm, dan berat orang dewasa lebih dari 6,500 gram. Ketam raja tinggal di pesisir pantai Tasmania, sering dijumpai di Kamchatka dan berhampiran Jepun. Di Australia, dagingnya diakui sebagai makanan istimewa yang mahal, dan restoran tempatan menjual hidangan dengan ramuan ini dengan harga beberapa ribu dolar..

Mengapa hujan dan bagaimana awan terbentuk

Ketam raja yang paling terkenal ialah Claude. Ia diiktiraf sebagai yang terbesar seumpamanya. Sejak sekian lama, makhluk itu tinggal di akuarium tertutup sehingga dibeli oleh pemilik ladang aqua Inggeris dengan harga $ 5000. Hari ini Claude tinggal di Weymouth Park dan ditunjukkan kepada orang ramai beberapa kali dalam setahun. Tetapi sebelum itu, kepiting dikarantina, di mana ia diperiksa oleh doktor haiwan yang memutuskan apakah haiwan itu dapat ikut serta dalam pameran tersebut..

Rupa dan ciri

Foto: Ketam Kamchatka masih hidup

Tubuh kepiting terdiri daripada dua bahagian - cephalothorax, yang berada di bawah cangkang pelindung, dan perut, yang bengkok di bawah cephalothorax. Mata dilindungi oleh rabung atau paruh karang yang terlalu banyak. Carpax mempunyai jarum pelindung tajam pelindung tajam, 6 daripadanya terletak di atas jantung dan 11 di atas perut.

Selain fungsi pelindung, cangkang juga melakukan fungsi pendukung dan exoskeleton, kerana serat otot yang melakukan gerakan melekat padanya dari dalam. Pada permukaan lateral cangkang kerangka terdapat organ pernafasan - insang. Sistem saraf diwakili oleh rantai simpul saraf yang saling berkaitan yang terletak di bahagian bawah cephalothorax dan perut. Jantung berada di belakang dan perut di kepala.

Dari lima pasang kaki, ketam hanya menggunakan empat untuk pergerakan. Pasangan kelima yang dikurangkan tersembunyi di bawah karapas dan digunakan untuk membersihkan insang.

Fakta menarik. Penggunaan cakar pada ketam raja berbeza dengan sifat fungsi yang dilakukan. Cakar kiri kepiting memotong makanan yang lebih lembut, dan yang kanan menghancurkan yang keras - landak laut yang tinggal di dasar, kerang pelbagai moluska. Cakarnya berbeza dari segi ukuran, yang lebih besar adalah yang tepat, yang melakukan kerja yang lebih sukar.

Pada lelaki, lebar badan berbeza dari 16 hingga 25 cm dan beratnya mencapai 7 kg. Jarak antara hujung kaki panjang pada individu terbesar mengambil masa kira-kira 1.5 m. Betina lebih kecil - badan hingga 16 cm, berat rata-rata 4 kg. Betina juga berbeza dengan adanya perut yang bulat dan tidak teratur.

Warna kulit kepiting Kamchatka di atas berwarna merah dengan warna coklat, di permukaan sisi terdapat kawasan dan bintik-bintik dalam bentuk bintik ungu, di bawah warna kepiting lebih ringan - dari putih hingga kekuningan.

Ketam

Ketam adalah sekumpulan besar haiwan akuatik dan separa akuatik yang tergolong dalam urutan Decapod Crustacea. Ketam berbeza dengan udang karang, udang, udang karang dan udang galah yang berkaitan di perut yang terasa pendek dan tersendat di bawah cephalothorax yang luas. Ini memberi mereka bentuk yang khusus dan dikenali. Pada masa yang sama, kepiting telah mencapai kepelbagaian yang belum pernah terjadi sebelumnya: 6793 spesies haiwan ini digabungkan menjadi 93 keluarga, yang merupakan separuh daripada jumlah pesanan..

Ketam batu berbintik (Grapsus grapsus) - penghuni Kepulauan Galapagos.

Seiring dengan bentuk badan khas, kepiting dicirikan oleh kehadiran 10 pasang anggota badan. Mereka dibahagikan kepada dada dan perut. 3 pasang anggota dada yang pertama sangat pendek, mereka disebut rahang kaki, kerana tidak mengambil bahagian dalam pergerakan, tetapi hanya berfungsi membawa makanan ke mulut. Pasangan kaki dada yang tersisa digunakan untuk pergerakan, mencengkam dan memotong makanan, dan juga dapat melakukan fungsi bantu lain. Pasangan kaki terbesar dan paling besar adalah penjepit. Dengan pertolongan mereka, ketam bukan sahaja dapat memburu, tetapi juga mempertahankan diri, turut serta dalam pertempuran kawin. Pengkhususan sempit organ-organ ini tercermin dalam penampilannya: sering kali cakar kanan dan kiri mempunyai ukuran dan bentuk yang berbeza, sehingga tubuh ketam tidak simetri. Bagi kaki perut, mereka kecil dan digunakan untuk persenyawaan (pada lelaki) atau mengandung telur (pada betina). Organ-organ vital seperti insang dikaitkan dengan kaki kepiting toraks. Selalunya kelopaknya terletak betul-betul di bahagian kaki atau berhampiran tempat lekatannya ke badan..


Oleh kerana perbezaan besar pada cakar, kepiting yang memikat nampaknya bersenjata satu. Seperti manusia, haiwan ini adalah tangan kanan dan kiri, dengan 85% tangan kanan.

Ketam adalah salah satu krustasea yang paling sempurna, jadi mereka telah mengembangkan pancaindera. Visi memainkan peranan penting dalam kehidupan mereka. Mata haiwan-haiwan ini kompleks, berwajah. Mereka terdiri dari ribuan mata, masing-masing hanya melihat sebahagian kecil ruang di depannya. Perhimpunan terakhir gambar berlangsung di otak haiwan. Banyak pemerhatian telah membuktikan bahawa dengan bantuan penglihatan, ketam mengenal pasti musuh yang berpotensi, mencari pasangan semasa musim pembiakan, dan menavigasi mencari makanan. Tetapi jika haiwan itu buta, ia hanya akan kehilangan kemampuan untuk melihat bahaya, dan akan menemui makanan dan pasangan dengan kecekapan yang hampir sama. Antena ("antena") yang dapat mengeluarkan bau akan membantunya dalam hal ini. Sekiranya anda memotong antena juga, ketam akan menemui makanan lagi. Benar, dalam hal ini, dia harus menghabiskan banyak waktu dan usaha, kerana dia benar-benar akan bergerak ke arah mangsa dengan menyentuh, mengetuk penjepitnya ke tanah. Beberapa jenis kepiting mempunyai keseimbangan organ - statolit. By the way, peranan besar dalam fisiologi mereka dimainkan oleh... batang mata. Ini adalah kelenjar endokrin sebenar, yang mampu mengeluarkan hormon dan mengatur fungsi tubuh seperti kekerapan molting, permulaan kematangan seksual dan bahkan perubahan warna.!


Di Latreille bermata besar darat (Macrophthalmus latreillei), tangkai mata sangat panjang, yang berkaitan dengan keperluan untuk memeriksa daerah dari jarak jauh.

Ketam tidak memiliki kulit seperti itu; ia digantikan oleh lapisan kitin yang keras dan tidak dapat ditembusi, yang membentuk sejenis cengkerang. Chitin tidak dapat meregangkan, menjadikan pertumbuhan linear normal tidak mungkin. Ketam menyelesaikan masalah ini dengan tahi lalat biasa. Ketika cengkerang lama pecah, seekor binatang yang lembut dan tanpa pertahanan muncul dari situ. Dari beberapa minggu hingga enam bulan diperlukan untuk mengeraskan penutup baru, dalam tempoh ini kepiting bersembunyi di tempat terpencil dan tumbuh secara intensif. Chitin dapat diresapi dengan semua jenis pigmen, sehingga kepiting dapat memiliki hampir semua warna.


Ketam vampire bicolor (Geosesarma bicolor) mendapat namanya dari kombinasi mata kuning terang yang tidak biasa dengan cangkang ungu tua. Kerana penampilannya yang memukau, ia sering disimpan oleh aquarists amatur..

Sebagai tambahan, penutup chitinous boleh mempunyai pertumbuhan: jarang dan keras, seperti duri, pendek dan keras, seperti bulu, atau panjang dan nipis, seperti bulu.


Ketam bongkahan cina (Eriocheir sinensis) menonjol di antara bawaannya dengan klac "bulu" di cakarnya.

Ukuran haiwan ini berbeza dalam had yang luas. Diameter tempurung kepiting kacang terkecil di dunia tidak melebihi 1 cm, sementara jarak kaki dari ketam labah-labah Jepun terbesar mencapai 4 m dan berat 20 kg.


Ketam kacang (Pinnotheres boninensis) tinggal di pantai laut Azov dan Laut Hitam.

Ketam mendiami semua laut dan lautan planet ini, tetapi mereka mencapai kepelbagaian terbesar di kawasan tropika. Habitat krustasea ini memiliki jangkauan yang sangat luas: kepiting dapat ditemukan di laut dangkal dan lautan, di antara tebal karang di terumbu, pada kedalaman hingga 5000 m, di takungan gua, di zona intertidal, bakau dan bahkan di kedalaman pulau yang jauh dari pantai. Sebilangan besar dari mereka hidup di air masin, sekitar 850 spesies hidup di badan air tawar. Ketam yang menghabiskan masa yang lama di darat menyimpan air di bawah tempurungnya, atau mereka mengembangkan organ seperti paru-paru. Insang yang kurang berkembang hampir tidak berfungsi untuk mereka, dan dengan rendaman berterusan di dalam air, individu seperti itu mati. Spesies yang tinggal di bahagian bawah sering aktif dalam kegelapan, ketam darat paling aktif pada siang hari.


Ketam gergasi Tasmania kedua terbesar (Pseudocarcinus gigas) beratnya hingga 13 kg dengan lebar cangkang 46 cm.

Semasa bergerak, krustasea ini tidak pernah meletakkan kedua kaki satu pasang di tanah pada masa yang sama, yang memberikan kestabilan berjalan, tetapi panjang badan pendek dan sebilangan besar kaki menjadikannya tidak selesa untuk bergerak ke depan, sehingga kepiting lebih suka berjalan ke samping. Pada masa yang sama, ini sama sekali tidak menghalangi mereka untuk mengembangkan kecepatan yang pantas, misalnya, ketam rumput mengatasi 1 m dalam 1 detik! Tetapi haiwan ini berenang dengan teruk dan enggan.


Pengecualian adalah kepiting berenang, di mana sepasang kaki belakang diubah menjadi bilah dayung, membuat mereka merasa seperti di rumah dengan elemen air.

Sifat krustasea ini bertengkar, mereka semua tinggal bersendirian dan berjaga-jaga menjaga tempat atau tempat perlindungan mereka; lelaki sangat agresif. Pada masa yang sama, kawasan kepiting kecil sangat kecil, sehingga boleh terdapat hingga 50 liang per 1 meter persegi. Bahaya adalah satu-satunya perkara yang membuat penduduk jajahan melupakan pergaduhan. Sekiranya terdapat ancaman, kepiting memberi isyarat kepada jiran dengan mengayunkan cakar, suara atau mengetuk tanah. Berkat getaran, bahkan individu yang tidak melihat musuh mempunyai masa untuk bersembunyi.


Ketam askar biru (Dotilla myctiroides) membentuk kepekatan besar di pantai.

Tempat perlindungan memerlukan perhatian khusus. Dalam kes yang paling sederhana, haiwan ini bersembunyi di antara ranting karang, di celah-celah antara batu atau injap cangkang, di rongga span. Tetapi banyak ketam tidak mengharapkan nikmat dari alam semula jadi, dan mereka sendiri menggali lubang di kelodak atau pasir yang likat. Rumah-rumah ini boleh mempunyai satu laluan langsung (selalunya cukup dalam), atau beberapa lorong bercabang dengan jalan keluar kecemasan; ketam yang memikat melengkapkan pintu masuk ke lubang dengan penutup. Beberapa spesies menetap di bawah kubah ubur-ubur, di antara tentakel anemon, di rongga mantel moluska, di antara jarum, atau bahkan di rektum landak laut.


Mink di salah satu pantai Malaysia digali oleh saudara terdekat ketam tentera - scopimers. Setiap individu, mendorong pasir keluar dari tempat tinggal, menggulungnya menjadi bola yang kemas. Kotoran ketam mempunyai bentuk yang sama ketika memakan tanah..

Ketam secara praktiknya tidak mempunyai pengkhususan makanan; semuanya adalah satu tahap atau omnivor yang lain. Haiwan ini boleh memakan filem bakteria yang meliputi batu, ganggang, daun dan bunga yang gugur, moluska bivalve, cacing polychaete, bintang laut, krustasea kecil dan bahkan gurita. Seperti udang karang, ketam dengan rela hati memakan bangkai. Spesies yang hidup di perairan cetek senang "menggigit" tanah dengan senang hati. Dengan mengalirkan enapcemar melalui usus mereka, mereka mengasimilasikan mikroorganisma yang terdapat di dalamnya. Ketam tidak hanya merebut mangsa besar, tetapi menyembelihnya seperti gourmets sebenar. Pada masa yang sama, mereka menggunakan cakar seperti pisau dan garpu: mereka memegang mangsa dengan satu, dan dengan yang lain mereka memotong kepingan yang kemas.


Ketam herba (Carcinus maenas) akan menjamu selera pada kerang dua.

Reproduksi kepiting mempunyai sifat musiman yang ketara, dalam spesies yang berlainan ia terbatas pada satu atau fenomena semula jadi yang lain (musim hujan, air pasang tertinggi). Sebagai contoh, ketam merah Pulau Krismas (Gecarcoidea natalis) tinggal di darat yang jauh dari pantai, tetapi bergerak ke selancar untuk bertelur. Penghijrahan mereka adalah salah satu fenomena yang paling megah di alam..


Berjuta-juta individu bergegas ke sungai yang hidup menuju ke arah tujuan, mengatasi jalan, parit dan halangan lain di sepanjang jalan.

Pada masa ini, kepiting mati secara besar-besaran di bawah roda pengangkutan dan kaki orang yang bosan dengan melewati banyak pelancong.


Untuk mengelakkan kematian ketam, penghalang jalan dibuat di Pulau Krismas untuk memandu para pendatang di sekitar jalan berbahaya.

Penghijrahan dan pembiakan ketam merah Pulau Krismas.

Perhatikan serangga di bingkai. Ini adalah semut gila kuning yang dibawa ke pulau oleh orang. Mereka ternyata menjadi spesies yang sangat agresif dan produktif dan telah memusnahkan 1/3 populasi ketam - 20 juta individu!

Pertarungan kepiting kepiting yang menarik tidak kurang menarik. Dengan cakar isyarat hipertrofi mereka, mereka mengancam saingan dan bahkan memukulnya dalam perlanggaran. Kemudian, dengan gerakan mengepakkan, mereka memberi isyarat kepada wanita itu, seolah-olah mengumumkan kemenangan mereka. Ritisme yang ditekankan ini telah menyebabkan perbezaan yang sangat ketara antara lelaki dan wanita dalam banyak spesies (dimorfisme seksual).


Duel ketam yang memikat.

Sebelum mengawan, pasangan kadangkala mengambil posisi bersemuka dan boleh kekal dalam posisi ini selama beberapa hari. Menariknya, satu kawin cukup untuk betina bertelur sepanjang hidupnya. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa lelaki memberikannya sperma, yang dibungkus dalam beg khas - spermatophores. Di dalamnya, sel-sel kuman kekal berdaya maju selama bertahun-tahun, pada musim berikutnya, wanita melarutkan membran spermatofore dengan rembesan khas dan persenyawaan berlaku lagi. Kesuburan pada ketam sangat tinggi dan berjumlah puluhan ribu dan berjuta-juta telur. Betina membawa mereka pada kaki perut dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Larva yang menetas bebas berenang.

Setelah beberapa tahi lalat, mereka berubah menjadi ketam muda, yang menetap di biotop ciri-ciri spesies ini atau itu. Jangka hayat di krustasea ini berkisar antara 3-7 tahun pada spesies kecil hingga 50-70 tahun dalam ketam labah-labah yang besar.


Ketam labah-labah Jepun (Macrocheira kaempferi).

Kerana kepelbagaian dan kelimpahan yang banyak, ketam mempunyai banyak musuh. Ikan, gurita, buaya, bintang laut, burung camar dan hampir semua binatang pemangsa yang mengembara di sepanjang pantai berusaha menyerang nyawa mereka. Rakun umumnya pakar dalam mengumpulkan ketam di persisiran pantai. Minat tajam dari karnivor telah menyebabkan krustasea ini membuat pelbagai pertahanan. Yang paling mudah adalah penyamaran. Ia dapat dicapai dalam beberapa kes dengan mewarnakan warna dengan tepat dan bahkan corak substrat di mana spesies ini dijumpai..


Ketam karamel (Hoplophrys oatesii) meniru warna dan bentuk karang dendronephthia di mana ia hidup.

Dalam kes lain, objek di sekitarnya digunakan untuk penutup. Sebagai contoh, ketam pemalu menutupi diri mereka dengan pelindung cangkang, kepiting penghias memotong kepingan bryozoa dan hidroid dengan cakarnya dan meletakkannya di punggung mereka, melekatkannya bersama rembesan khas. Di bahagian belakang kepiting, haiwan penjajah ini terus berkembang dan mengubah cangkangnya menjadi tempat tidur bunga.


Di semak yang menjalar ini, sukar untuk mengenali kepiting penghias yang tersembunyi yang sempurna (Camposcia retusa).

Ketam dromia mencari span dan, seperti jahitan biasa, memotong sepotong dari itu tepat dengan ukuran punggung.


Ketam dromia (Dromia erythropus) menyerupai wanita tua di baret. Oleh kerana tubuhnya cukup berdaging, dromia harus mencari penutup dengan selekoh yang idealnya mengikuti lekuk cengkerangnya..

Sekiranya penyamaran tidak membantu, kaedah pertahanan aktif digunakan. Ketam besar masuk ke dalam pertempuran dan mengangkat cakar mereka ke atas. Sekiranya penyalahguna tidak memahami petunjuknya, mereka menggunakan pemotong wayar mereka dan dapat menyebabkan luka dalam. Ketam petinju selalu menyimpan anemon di cakarnya, sel yang menyengat berbahaya bahkan untuk haiwan yang agak besar.


Kepiting peninju wanita (Lybia tessellata) dalam keadaan bertarung dengan anemon. Segumpal telur kelihatan di perut individu ini.

Banyak spesies mampu melakukan autotomi (amputasi diri). Ketika melihat musuh, kepiting itu mengundurkan kakinya dengan pengecutan otot khas. Dalam kes ini, injap di tempat pemisahan segera menutup luka dan menghentikan pendarahan. Sekiranya pemberian seperti itu tidak mencukupi, mangsa memberikan anggota badan seterusnya kepada pemangsa. Kaki yang koyak tumbuh semula setelah beberapa tahi lalat.

Tonton ketam bertahan daripada udang belalang.

Ini dapat dilihat bagaimana reaksi individu yang berbeza terhadap serangan: ada yang menyusut tanpa pertahanan, yang lain menerima pertarungan dan mengayunkan cakar mereka, dan yang lain lebih suka tidak mengambil risiko dan segera mengorbankan cakar itu kepada musuh (2: 00-2: 25).

Ketam telah lama memainkan peranan penting dalam diet manusia. Adalah mudah untuk mengumpulkan kepiting kecil secara langsung di pantai tanpa peralatan; jaring dan perangkap khas digunakan untuk menangkap spesies laut dalam yang lebih besar. Kira-kira 1.5 juta tan krustasea ini dituai setiap tahun di dunia, yang telah merosakkan sebilangan spesies. Tetapi walaupun tangkapan daging kepiting begitu banyak, itu tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan pengguna, jadi produk ini diklasifikasikan sebagai produk gourmet. Daging ketam semulajadi sering diganti dengan apa yang disebut "tongkat ketam". Pengganti ini, yang dihasilkan dari sisa industri perikanan, tidak ada kaitan dengan ketam sebenar. Di beberapa negara, telur ketam juga digunakan. Baru-baru ini, ketam darat dan separa darat semakin banyak terdapat di akuarium domestik. Semasa menyimpannya, perlu diingat bahawa kerana sifat sombong mereka, krustasea ini tidak sesuai dengan ikan, katak, siput, dan dapat bergaul satu sama lain hanya dalam bekas yang sangat luas..


Ketam batu berbintik-bintik dengan tenang memanjat badan iguana laut Galapagos. Rasa puas hati reptilia ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia memakan alga, sehingga kepiting tidak menarik minatnya.

Perlu diingat bahawa sebagai tambahan kepada nilai ekonomi, kepiting juga merupakan pesanan semula jadi. Kebaikan mereka sangat hebat di negara-negara tropika, di mana tentera krustasea yang lelah ini memusnahkan sisa organik yang cepat terurai. Terima kasih kepada mereka, risiko penyebaran jangkitan berbahaya dikurangkan dengan ketara..

Perhatikan ketam labah-labah.

Perhatikan gurita ditakuti oleh sekumpulan ketam yang berhijrah (0:50); molt sebelum mengawan (1: 10-1: 45); mengawan sendiri (1: 46-1: 57); memburu ketam ikan pari (2:13).

Baca mengenai haiwan yang disebutkan dalam artikel ini: ubur-ubur, karang, anemon laut, bintang laut, gurita, semut, sinar, katak, buaya, burung camar, rakun

Di mana ketam Kamchatka tinggal??

Foto: Ketam Kamchatka yang hebat

Ia tersebar luas di bahagian utara Laut Pasifik, di mana arthropoda spesies ini lebih banyak terdapat di wilayah Kamchatka di Laut Okhotsk, dan juga di Laut Bering. Ketam itu juga hidup di luar pantai Amerika di Teluk Bristol, Teluk Norton dan berhampiran Kepulauan Aleutian. Di Laut Jepun, habitat ditandai di sebelah selatan.

Fakta menarik. Ahli biologi Soviet mengembangkan dan melakukan migrasi spesies tersebut ke Laut Barents.

Keadaan persekitaran baru berbeza dengan keadaan tempat tinggal semula jadi yang biasa (saliniti yang lebih rendah, julat suhu, rejim perubahan suhu tahunan). Proses latihan teori telah berjalan sejak tahun 1932, didorong oleh tujuan utama - untuk mencapai keuntungan ekonomi dari memancing di perairan mereka, mengelakkan persaingan tinggi dari Jepun dan negara-negara lain.

Percubaan pertama untuk mengangkut ketam dilakukan dengan menggunakan kereta api dan tidak berjaya - semua individu mati, masa perjalanannya panjang, memakan masa lebih dari 10 hari. Selepas itu, pada tahun 60-an, pengangkutan dengan penerbangan dilakukan, yang memakan masa yang singkat. Oleh itu, penghantaran arthropoda pertama dihantar dan disesuaikan. Kemudian, pada tahun 70-an, pengangkutan berlaku di gerabak yang dilengkapi khas dan paling berjaya.

Pada masa ini, sebagai hasil dari proses pencerobohan di Atlantik Utara, sebuah unit populasi bebas dengan jumlah pengisian yang tinggi dan pengaturan diri telah terbentuk. Hasil tangkapan komersial lelaki besar berlaku. Melarang remaja dan wanita dilarang.

Spesies ketam komersil

Laut Timur Jauh adalah rumah bagi banyak spesies ketam yang tersedia untuk ditangkap. Di bahagian tersebut, anda boleh membeli ketam Kamchatka atau yang lain.

Kepiting salji Byrd adalah spesies yang lebih kecil, kadang-kadang ia dapat mengawan dan memberi kacukan dengan kepiting salji opilio. Spesies ini beratnya sekitar 1 kg. dan mempunyai ukuran karacap sekitar 15 cm. Ketam salji merah tinggal di Laut Jepun. Ini adalah haiwan kecil dengan rata-rata 10-15 cm. Dinamakan demikian kerana warna merah cerahnya.

Harga ketam Kamchatka berbeza-beza, anda boleh membeli ketam utuh, langsung atau beku. Terdapat peluang untuk membeli phalanges ketam raja, cakar - di cangkang dan tanpa, daging dan pelbagai hidangan siap daripadanya. Kos di tempat tangkapan jauh lebih rendah daripada mengambil kira penghantaran ke daerah. Harga ketam hidup kira-kira 10,000 rubel.

Daging ketam Kamchatka sangat berharga untuk seluruh organisma kerana adanya vitamin dan unsur mikro di dalamnya. Ia berguna untuk penglihatan, menguatkan sistem kardiovaskular dan peningkatan umum keadaan badan..

Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??

Foto: Ketam raja Kamchatka

Makanan untuk spesies ini sangat pelbagai dan ketam sememangnya pemangsa omnivor..

Semua penduduk dasar laut adalah makanan:

 • pelbagai moluska;
 • plankton;
 • cacing;
 • landak laut;
 • krustasea;
 • askidian;
 • ikan kecil;
 • bintang laut.
 • alga;
 • organisma hidroid;
 • cacing.

Semasa hidup mereka, wakil spesies ini melakukan pergerakan besar-besaran untuk tujuan makanan. Berpindah dari satu ekosistem ke yang lain, spesies yang dominan dalam sistem tertentu menjadi makanan.

Cakar yang kuat berfungsi sebagai alat yang sangat baik, dan ketam dengan mudah memperoleh makanan yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, membunuh mangsa, ketam tidak memakannya sepenuhnya, dan sebahagian besar jisimnya hilang. Ketam juga digunakan sebagai makanan untuk sisa bangkai ikan dan organisma laut lain, bertindak sebagai pembersih ruang air. Setelah pengenalan ketam ke perairan laut utara, masih belum ada pendapat yang tegas mengenai pengaruh migran pada biosystem tempatan secara umum..

Beberapa saintis mengkritik eksperimen itu, kerana takut akan kehadiran dan jumlah spesies asli penduduk laut utara, yang dengannya ketam Kamchatka bersaing dalam keperluan makanan dan yang dimakannya. Setelah memakan sejumlah jenis organisma secara besar-besaran, ketam boleh menyebabkan penipisan dan kepupusan mereka. Saintis lain bercakap baik mengenai hasil pengenalan, dengan penekanan pada keuntungan ekonomi.

Fakta menarik. Dalam tempoh yang berbeza dalam kitaran hidup mereka, arthropoda lebih suka makanan yang berbeza. Sebagai contoh, individu yang akan memakan ayam dalam masa terdekat lebih baik memilih organisma dengan kandungan kalsium yang tinggi, misalnya echinoderma.

Ketam salji Opilio

Makhluk krustasea mendiami perairan Bering dan Laut Okhotsk, dan juga terjadi dekat Kanada dari Kutub Utara, British Columbia, dan antara Greenland dan Portland. Ketam salji Opilio hidup pada kedalaman 100 meter, dan hanya ketika bertelur mereka berenang ke pantai, di mana mereka melahirkan keturunan. Sebilangan besar haiwan spesies ini dapat dilihat di permukaan air pada musim bunga. Diameter cangkang Chionoecetes opilio betina mencapai 15 cm; jantan dua kali lebih besar. Ketam tidak mewakili nilai pemakanan, oleh itu mereka tidak terperangkap dalam skala industri. Kadang-kadang mereka jatuh ke dalam jaring nelayan dan disingkirkan semasa memancing ikan.

Negara dan bandar paling kotor di dunia

Sejak tahun 2019, kepiting salji telah dilindungi oleh Bahagian Laut PBB, dan menyasarkan makhluk itu adalah kesalahan jenayah. Sementara itu, beberapa orang Amerika Utara memburu dan menjual kepiting opilio sebagai hiasan untuk akuarium rumah mereka..

Ciri-ciri watak dan gaya hidup

Foto: Ketam Kamchatka

Rangka arthropoda yang kuat, berfungsi sebagai perlindungan dan sokongan, pada masa yang sama menghalang pertumbuhan antara saat-saat perubahannya. Haiwan ini tumbuh hanya dalam jangka waktu yang pendek (biasanya tidak lebih dari 3 hari), apabila bingkai padat lama dibuang, dan yang baru masih lembut dan lentur tidak mengganggu peningkatan saiznya yang cepat. Selepas lonjakan pertumbuhan, penutup kitin sangat tepu dengan garam kalsium dan pertumbuhan umum berhenti sehingga molek berikutnya.

Kekerapan perubahan karapas berbeza sepanjang hayat:

 • sehingga 12 kali selepas pembentukan larva pada tahun ini;
 • sehingga 7 kali, lebih jarang pada tahun kedua kehidupan;
 • 2 kali sepanjang tahun dalam jangka hayat dari tahun ketiga hingga tahun kesembilan kehidupan individu;
 • 1 kali dari tahun kesembilan hingga kedua belas kehidupan;
 • Dua tahun sekali, dari usia tiga belas hingga akhir hayatnya.

Semasa molting, haiwan itu berusaha mencari tempat berlindung pada kemurungan atau celah-celah batu, kerana ia menjadi tidak berdaya tanpa kerangka.

Fakta menarik. Molting tidak hanya mempengaruhi bahagian luar kepiting, tetapi juga pembaharuan organ dalaman - cengkerang esofagus, perut dan usus diperbaharui. Ligamen dan tendon yang melekatkan gentian otot ke exoskeleton juga dikenakan pembaharuan. Tisu jantung juga diperbaharui.

Wakil spesies ini adalah arthropoda yang agak aktif, sentiasa melakukan pergerakan migrasi. Laluan pergerakan tidak berubah, berulang setiap tahun. Sebab migrasi adalah perubahan musim dalam suhu air dan ketersediaan makanan, serta naluri pembiakan.

Oleh itu, dengan bermulanya musim sejuk, kepiting tenggelam di sepanjang dasar ke perairan dalam dalam jarak 200-270 m. Dengan pemanasan, ia kembali ke air cetek yang dipanaskan yang penuh dengan makanan. Ketam berhijrah secara beramai-ramai, berkumpul dalam kumpulan dengan bilangan yang berbeza. Jantan yang telah mencapai usia sepuluh tahun dan betina tujuh atau lapan tahun sudah bersedia untuk pembiakan.

Kehidupan dan Keruntuhan

Apabila kepiting raja berubah dari larva menjadi dewasa, kerangkanya berubah beberapa kali. Molting semacam itu sering berlaku pada mulanya, dan semakin kurang apabila mereka bertambah tua. Cengkerang baru tumbuh di bawah yang lama, dan apabila dibuang, ia mulai tumbuh lebih kuat, menyerap garam kalsium dari air hingga mencapai keadaan yang diinginkan. Dinding chitinous organ dalaman juga berubah. Warna karapas matang berwarna merah-coklat, dengan bintik-bintik ungu di sisi. Perut berwarna putih dan kekuningan..

Ketika mencair, kepiting Kamchatka menghabiskan masa di tempat perlindungan sehingga kerangka baru menjadi lebih kuat. Tempoh ini menguntungkan untuk pertumbuhan haiwan. Apabila cangkang keras, arthropoda tidak dapat berubah ukurannya, dan hanya jika masih lembut mungkin saja. Hasilnya adalah pertumbuhan yang memberangsangkan.

Haiwan itu bergerak dengan empat pasang kakinya dengan kelajuan yang baik, ke samping. Jangka hayat purata seseorang individu adalah 20 tahun.

Struktur dan pembiakan sosial

Foto: Ketam Kamchatka laut

Selepas bermulanya musim bunga, lelaki memulakan perjalanan ke perairan cetek. Wanita bergerak ke arah yang sama, tetapi dalam kumpulan yang terpisah. Betina membawa telur yang sudah masak di kaki yang terletak di bahagian perut. Lebih dekat dengan air cetek, larva keluar dari telur dan terbawa arus. Pada masa ini, telur baru sudah terbentuk di alat kelamin betina, yang baru akan disenyawakan.

Dengan permulaan molting, individu dari kedua-dua jantina semakin dekat dan membentuk postur ciri - lelaki memegang wanita dengan kedua cakar, menyerupai berjabat tangan. Memegang berterusan sehingga akhir tahi lalat, kadang-kadang lelaki menolong yang terpilih untuk membebaskan dirinya dari kerangka lama. Setelah tahi lalat selesai (rata-rata, dari tiga hingga tujuh hari), lelaki mengeluarkan pita dengan sel seks - spermatophores, yang dipasang pada kaki wanita. Lelaki itu, setelah menyelesaikan misi, dikeluarkan dan juga cacing.

Selepas beberapa ketika (dari beberapa jam hingga beberapa hari), betina bertelur (50 hingga 500 ribu), yang, bertemu dengan pita jantan, disenyawakan. Bahan melekit khas mengumpulkan telur bersama-sama dan melekatkannya pada vili di kaki perut wanita, di mana mereka menjalani kitaran pengembangan hingga musim bunga berikutnya, selama 11 bulan. Betina hanya bertelur setahun sekali, pada musim bunga, sementara jantan boleh kawin dengan beberapa betina..

Larva yang baru menetas dari telur selama kira-kira dua bulan di lajur air dan dibawa oleh arus, pada tahap perkembangan ini hingga 96% larva mati. Setelah larva yang masih hidup tenggelam ke dasar, ke dalam alga, di mana mereka hidup selama tiga tahun. Mereka sering mencair, melalui beberapa peringkat perkembangan. Kemudian remaja bergerak ke kawasan bawah berpasir. Penghijrahan bermula setelah berumur 5 tahun, kadang-kadang berumur 7 tahun.

Ketam labah-labah

Labah-labah kepiting Jepun atau laut dalam hidup di luar pantai Jepun di perairan Lautan Pasifik dan disenaraikan dalam Guinness Book of Records sebagai yang terbesar di dunia. Selalunya ia berlaku pada kedalaman 50 hingga 300 meter. Wakil terbesar spesies ini mempunyai panjang karapas (bahagian utama cangkang) 45 cm, cephalothorax - 180-200 cm, dan jarak sepasang kaki pertama mencapai tiga meter. Berat krustasea gergasi seperti itu melebihi 20 kilogram..

Labah-labah kepiting laut dalam ditangkap untuk menyimpan di akuarium yang dilengkapi khas, diabadikan untuk pameran dan hiasan muzium sejarah semula jadi. Dagingnya boleh dimakan. Baru-baru ini, populasi penduduk bawah laut ini telah berkurang, itulah sebabnya pemegang rekod dimasukkan ke dalam Buku Merah. Pemerintah Jepun mengeluarkan keputusan yang melarang menangkap ketam ketika bertelur.

Ketam labah-labah Jepun bukan sahaja yang terbesar, tetapi juga yang paling lama hidup di planet ini. Banyak individu di akuarium, apabila dijaga dengan betul, hidup hingga 100 tahun..

Musuh asli ketam Kamchatka

Foto: Ketam raja

Terdapat beberapa musuh semula jadi pada perwakilan spesies dewasa yang besar, kerana ketam mempunyai perlindungan yang sangat baik - cangkang yang boleh dipercayai dan tahan lama, yang, di samping itu, ditutup dengan jarum runcing tajam. Hanya mamalia laut besar yang mampu mengatasi ketam dewasa.

Individu yang berukuran lebih kecil mempunyai lebih banyak musuh, antaranya:

 • ikan pemangsa;
 • Cod Pasifik;
 • halibut;
 • berang laut;
 • gobies;
 • sotong;
 • ketam besar dari pelbagai spesies (kanibalisme intraspesifik diperhatikan).

Semasa molting, ketam menjadi sangat rentan dan terpaksa mencari perlindungan. Manusia tidak tergolong dalam musuh semula jadi spesies tersebut, namun, mengingat hasil tangkapan komersial yang tidak terkawal, tangkapan perburuan, manusia memiliki setiap peluang menjadi musuh spesies. Oleh itu, di peringkat negeri, kuota ditentukan untuk penangkapan arthropoda kerajaan, untuk menggunakan cadangan penduduk dengan hati-hati mungkin, tanpa menjejaskan jumlah dan kemampuan mereka untuk pulih..

Kegiatan manusia secara tidak langsung memberi kesan negatif terhadap kehidupan laut, khususnya ketam Kamchatka. Sisa kimia industri, plastik, produk minyak mencemarkan luas lautan dan lautan, memberi kesan negatif kepada keseluruhan flora dan fauna. Akibatnya, seluruh spesies berisiko habis atau terancam..

Ciri umum ketam

Ketam disebut udang karang ekor pendek kerana penampilannya dan ekor kecil, lebih kelihatan pada betina. Nama Latin mereka Brachyura diterjemahkan sebagai "pendek" dan "ekor", dan evolusi haiwan bermula 200 juta tahun. Carapace yang kuat (rangka luar) terdiri daripada kitin dan melindungi organ dalaman. Termasuk insang, berkat ia dapat hidup di perairan dan darat. Kepala, tersembunyi di celah kerangka luar, kecil dan mata dapat melihat 360 darjah. Sebagai organ sentuhan, ketam menggunakan antena-antena, dan dengan bantuannya mereka dapat mencari makanan, walaupun mereka kehilangan penglihatan.

Arthropod bergerak ke samping, dengan bantuan lapan dari sepuluh cakarnya, yang boleh "jatuh" jika perlu dan tumbuh semula. Kedua lengan depan kepiting berbentuk cakar dan digunakan untuk bertahan melawan musuh, menyerang mangsa, merobek makanan dan menyerahkannya ke mulut. Ia dapat berupa tanaman (berbagai alga) dan binatang (moluska kecil, ikan, invertebrata, kadang-kadang krustasea). Musuh merangkumi beberapa jenis ikan dan moluska pemangsa. Mereka dianggap "pesanan laut", kerana kebanyakan bukan hanya pemangsa, tetapi juga pemulung.

Sebilangan besar ketam diukur dalam sentimeter, tetapi sebilangan spesies dapat tumbuh hingga 4 meter. Mereka mempunyai nilai pemakanan bagi manusia kerana daging, yang mengandungi vitamin dan unsur surih..

Jenis ketam. Apa perbezaan antara ketam Kamchatka dan yang mana yang lebih sedap?

Kelihatan ketam dan ketam.

Tetapi apabila anda datang ke pasar di Kamchatka atau Vladivostok untuk membeli kepiting atau daging kepiting, menjadi jelas bahawa tidak semuanya mudah: beberapa phalanx berharga 1.500 rubel sekilogram, yang lain - 2.500, dan yang lain boleh mencapai 4.500-6.000 rubel / Kg.

Pada tanda harga: Kamchatka, berduri, biru, strigun, berbulu... Mana yang hendak dibeli?

Yang paling terkenal dan paling mahal adalah ketam Kamchatka. Ini adalah nama langsung, bukan tempat asalnya, sejak dan jenis kepiting lain juga ditangkap di Kamchatka, tetapi ia dipanggil berbeza.

Ketam Kamchatka adalah kepiting yang paling mahal dan terbesar. Untuk menangkapnya, walaupun dengan perangkap amatur, anda memerlukan lesen. Ini adalah ketam komersil utama, diikuti oleh kepiting samudera, yang menangkapnya di lautan terbuka pada kedalaman yang cukup besar dan keadaan yang sangat keras. Sejenak, profesi penangkap ketam adalah antara sepuluh profesion paling berbahaya di dunia..

Jangkauan kaki lelaki dewasa boleh mencapai 1 m, dan berat rata-rata sekitar 2 kg. Spesimen terbesar mencapai 25 cm lebar cengkerang, satu setengah meter pada jarak kaki dan berat 7 kg.

Ketam Kamchatka rebus di pasar Sakhalin

Sangat serupa dengan ketam raja - ketam biru.

Ia juga komersial, tetapi tidak banyak yang terdapat di tepi pantai Kamchatka, jadi tidak dilombong di sini dengan sangat aktif..

Yang lebih biasa (dan disukai) adalah ketam biru pada Sakhalin. Sebab utama "penghormatan" kepiting biru adalah kurangnya perlesenan untuk memancing rekreasi.

Ketam biru sedikit lebih kecil daripada kepiting Kamchatka, ia berbeza dengan warna biru di cangkang, dan rasanya (sekurang-kurangnya bagi saya) hampir sama. Walaupun dagingnya lebih berlemak.

Ketam biru juga mempunyai phalanx pertama yang lebih kecil daripada kepiting Kamchatka, jadi harganya selalu lebih murah di pasar dan di kedai..

Ramai orang sangat menyukai ketam berduri, menyebutnya juga "kerajaan".

Falang kepiting ini tidak selagi dua ketam sebelumnya dan daging di dalam ketam lebih kurang.

Tetapi bagi saya, rasa daging ketam berduri adalah yang paling kuat, dan daging itu sendiri sangat memuaskan..

Tempat paling sedap yang dia ada ialah apa yang disebut "mawar". Ini adalah otot penambah yang terletak di cengkerang di persimpangan kaki..

Ini adalah ketam Kamchatka termurah dan salah satu "terkecil".

Cakarnya agak tipis jika dibandingkan dengan Kamchatka dan kepiting biru, dan sering kali tidak dipenuhi dengan daging, seperti pada spesies komersial yang lebih mahal..

Daging itu sendiri, pada masa yang sama, cukup enak dan banyak kepingan salji lebih suka ketam Kamchatka. Perbezaan utamanya adalah rasa lebih manis dan kurang kenyang..

Ini adalah yang terkecil, tidak sering ditangkap, hampir tidak pernah dijumpai di pasar. Tetapi pada waktu yang sama, ketika jatuh ke dalam perangkap, ia tidak dilemparkan kembali ke laut..

Pertama, ini adalah ketam 8 jari yang sebenarnya, tidak seperti ketam 10 jari sebelumnya, dan kedua, dagingnya cukup sedap dan berbeza rasanya.

Bagaimana dengan kosnya? Anda boleh membaca mengenai harga ketam dan makanan laut lain di Kamchatka dalam artikel ini.

Suka jika anda suka, kongsi dengan rakan anda dan langganan saluran saya, agar tidak terlepas kisah seterusnya dari perjalanan ke Kamchatka, dan juga mengikuti penerbitan baru dari perjalanan saya.

Ciri perisa

Bukan kerana apa-apa bahawa daging kepiting dianggap sebagai makanan istimewa. Arthropoda ini menyediakan makanan berkhasiat berharga yang rasanya enak..

Ciri-ciri rasa daging ketam

Gourmets memastikan bahawa daging kepiting dalam rasanya sama sekali tidak kalah dengan udang dan udang galah..

Daging ketam berbeza:

 • juiciness;
 • rasa manis;
 • tekstur halus;
 • rasa halus dan indah yang bertahan walaupun dalam tin.

Daging ketam mempunyai rasa manis tertentu kerana glikogen - karbohidrat khas yang terkandung dalam produk ini dalam kuantiti yang banyak.

Bahagian ketam mana yang lebih sedap?

Mengingat ketam itu, banyak orang, yang tidak berpengalaman dalam makanan enak, bertanya-tanya di mana arthropoda ini, tersembunyi di cangkangnya, menyembunyikan dagingnya?

Ketam mempunyai 4 pasang cakar, dan pasangan pertama berfungsi sebagai "tangan" - pasangan depan, dengan mana ia merebut mangsa. Ketam bergerak dengan bantuan cakar belakangnya. Karbida - sering dikelirukan dengan ketam, 5 pasang cakar.

Mengingat seberapa sedikit daging yang anda dapat dari satu kepiting, mudah untuk meneka bahawa produk ini tidak terdapat dalam "tongkat kepiting" yang dijual dengan harga yang berpatutan di setiap kedai runcit..

Daging ketam terdapat di:

 • cakar;
 • kaki (phalanges);
 • di bahagian perut.

Gourmets percaya bahawa daging ketam yang paling enak terletak di sendi anggota badan dengan badan..

Pendaftaran keusahawanan

Sebarang perniagaan harus dimulakan dengan pendaftaran negeri. Sekiranya aktiviti keusahawanan tidak didaftarkan dengan cara yang ditentukan, ia boleh dinyatakan tidak sah dan pengusaha akan dikenakan denda. Di samping itu, tanpa dokumen, anda tidak boleh bergantung pada penjualan banyak produk siap dan kesimpulan tawaran yang menguntungkan..

Aktiviti penanaman krustasea adalah berkaitan dengan penternakan ikan. Bergantung pada jenis air (laut atau segar) haiwan akan disimpan, aplikasi pendaftaran perniagaan harus menunjukkan kod 03.21 "Penternakan ikan laut" atau 03.22 "Penternakan ikan air tawar". Kod-kod ini diterima secara umum, dinyatakan dalam klasifikasi jenis kegiatan ekonomi OKVED. Kedua-dua usahawan individu (berguna untuk membaca bagaimana mengeluarkan seorang usahawan secara bebas) dan entiti undang-undang (lihat prosedur untuk mendaftarkan entiti undang-undang) dapat terlibat dalam perdagangan ini. Ini tidak memerlukan lesen.

Catatan: untuk melepaskan produk ke pasar, Anda harus mendapatkan pernyataan pematuhan dengan persyaratan keselamatan Peraturan Teknis Kesatuan Pabean (TR CU 021/2011).

Bagaimana ketam dilahirkan. Pertama, beberapa fakta menarik:

Ketam Kamchatka berkaki sepuluh, juga dikenal sebagai Royal, dan juga ketam pertapa dari keluarga Craboid, hanya bergerak dengan 8 kaki, dan menyembunyikan dua yang lain untuk membersihkan insang.

Sekiranya terdapat bahaya, dia dapat dengan mudah memisahkan satu kakinya dari dirinya sendiri dan melemparkannya ke musuh, atau mengalihkan perhatiannya, dan kemudian membesarnya sendiri dari awal, tidak lebih buruk.

Sangat menarik bahawa cangkang kepiting itu tidak tumbuh dengannya, dan secara berkala harus membuang "sut yang tidak berukuran", iaitu. menumpahkan, dan kemudian bersembunyi di pasir atau batu, "apa yang dilahirkan oleh ibu" dan menanam yang baru (kira-kira sekali setahun).

Seperti kebanyakan ketam, tamu Kamchatka itu tangan kanan, dan dengan penjepit kanannya dia mendapat makanannya, memecahkan kerang, memotong kepingan yang paling enak, dan memotongnya dengan sebelah kiri dan memasukkan makanan ke mulutnya..

* By the way, cakar kanan lebih mahal daripada yang kiri.

Ketika tiba masanya untuk melahirkan anak, pada usia 8-10 tahun, ketam itu mendapati dirinya betina, berdiri di seberang dan membawanya dengan cakar atau dua sekaligus. Jabat tangan seperti itu dapat berlangsung selama beberapa hari, dan kemudian wanita itu melepaskan semua perkara yang tidak perlu...

Seorang lelaki, sebagai lelaki sejati, sering menolong seorang wanita untuk membuang cengkerang lama dan melindunginya sehingga dia tumbuh yang baru.

Perhatian, prosesnya sendiri:

»Lelaki melekatkan spermatoforanya sangat dekat dengan bukaan kemaluan wanita dengan bantuan kaki perut depannya, dan dia, bersama-sama dengan telur, menyembunyikan rahsia yang melarutkan membran spermatofores.

Sperma dilepaskan dan telur disenyawakan. " Semua!

Betina membawa telur selama hampir setahun dan memegangnya dengan kaki khas di bawah ekor, seperti barah.

Gambar sebagai ilustrasi dari koleksi Yandex

Jumlah larva yang menetas dapat mencapai beberapa ratus ribu (!).

Ketam herba (Carcinus aestuarii)

Ia dijumpai di tepi Laut Hitam dan Laut Azov, serta di banyak takungan lembangan Mediterranean. Ketam kecil, dengan cangkang, selebar hingga 8 cm, dicat dengan warna hijau berumput. Ia memiliki cakar kecil, oleh karena itu mempertahankan diri dengan buruk dan, jika terjadi bahaya, berjalan dengan baik di samping dengan kecepatan hingga 1 m / s.

Ia memperoleh makanan dari penyergapan, memburu kerang, udang, gastropoda kecil dan goreng ikan. Mudah memakan bangkai dan alga di lagun dan teluk pesisir.

Ketam herba (Carcinus aestuarii), betina dengan kaviar.


Ketam herba (Carcinus aestuarii).

Udang dan ketam apa yang terbaik untuk dibiakkan untuk dijual

Perniagaan seperti memelihara udang di rumah, pertama sekali, memerlukan pemerolehan ternakan berkualiti tinggi dan berkualiti. Jangan beli krustasea yang biasa hidup di air masin. Seorang usahawan tidak mungkin dapat mewujudkan keadaan yang sesuai untuk mereka..

Anda boleh mengembangkan perniagaan dalam dua arah: untuk mengembangkan individu yang ditujukan untuk penggunaan manusia (ini adalah tawaran yang lebih menguntungkan), atau untuk membiakkan udang hiasan (spesies seperti "Amano" atau "Cherry" dijual dengan potongan itu).

Dalam keadaan Rusia, udang air tawar Malaysia, yang panjangnya mencapai 32 cm, sangat sesuai untuk pembiakan. Ia tidak bersahaja, omnivora dan subur. Bagi pembiakan ketam, spesies yang paling sesuai adalah spesies Kamchatka Far Eastern. Kos hanya anggota badannya bermula dari 1800 rubel.

Penting! Semasa membeli ketam dan udang hidup untuk pembiakan, anda harus bertanya kepada penjual mengenai syarat pemeliharaannya. Dianjurkan agar dia menunjukkan takungan tempat mereka tumbuh. Hanya dengan cara ini penternak masa depan dapat memastikan bahawa individu itu sihat..

Ketam pasir (Xantho poressa)

Ini adalah kepiting kecil, dengan cangkang selebar hingga 4,2 cm. Ia dicat berwarna kelabu-hijau dengan bintik gelap, kadang-kadang dengan warna biru atau ungu. Makan pada invertebrata bentik kecil dan organik yang terurai.

Ia dijumpai di lepas pantai Crimea dan Caucasus, yang terdapat di Laut Mediterranean dan di lepas pantai Kepulauan Canary. Ketam pasir sangat perlahan, jarang mencapai kedalaman 15 m, lebih suka air cetek dengan kerikil atau dasar berpasir.

Ketam pasir (Xantho poressa).

Ketam terbesar di Laut Hitam

Yang terbesar di Laut Hitam adalah ketam batu. Lebarnya mencapai 9-10 cm. Ia lebih memilih cara hidup pertapa. Mendiami laut cetek (hingga 30 m) atau di kawasan berbatu yang tidak berpenghuni. Kerana cakarnya yang besar dan kuat, spesies ini dapat diburu dengan baik, memilih siput, cacing, dan ikan kecil sebagai mangsa.

Tempat menangkap ketam?

Memancing ketam paling baik dilakukan berhampiran laut. Kedalamannya dapat mencapai satu meter dan hanya di daerah-daerah di mana terdapat kerikil. Pada waktu surut, mereka paling mudah dilihat dan ditangkap. Peralatan khas diperlukan untuk memburu ketam di laut.

Di dasar laut, kepiting memiliki sedikit peluang berlindung, yang tidak berlaku di darat. Bagaimana ketam ditangkap di laut? Penangkapan ketam di air laut dapat dilakukan di seluruh wilayah, namun, kerana kerumitan proses itu sendiri, lebih tepat memilih air cetek. Tidak ada gunanya menyelam ke kedalaman lebih dari 30 meter. Kawasan memancing harus tenang, sepi, paling baik berbatu.

Kriteria yang baik untuk wilayah yang menjanjikan adalah adanya ketam kecil di pesisir, yang berjemur di bawah sinar matahari. Apabila ada ancaman, mereka cepat-cepat berlari di bawah batu. Sekiranya terdapat individu kecil di pantai, ini adalah tanda kehadiran ketam besar pada kedalaman. Sekiranya terdapat maklumat mengenai kapal yang tenggelam, maka perlu dikunjungi. Pengembaraan seperti ini akan membawa hasil tangkapan kepiting yang kaya.

Ketam marmar

Cangkang kepiting marmer dapat berwarna dari coklat gelap hingga biru-hijau, dihiasi dengan sebilangan besar jalur cahaya yang menyerupai marmar. Oleh kerana warna gelap dan anggota badannya yang panjang, kadangkala ia disebut labah-labah. Ini adalah satu-satunya ketam Laut Hitam yang kehabisan air dan bergerak di sepanjang batu dan batu pesisir.

Pada waktu malam, mereka dapat memanjat batu hingga ketinggian lima meter, dan di lereng lembut berjalan sejauh lima hingga sepuluh meter dari air. Tetapi hanya apabila mereka merasakan bahaya, mereka melompat dari tempat itu dengan sepantas kilat dan bersembunyi di celah terdekat atau bergegas ke air.

Apa yang dimakan oleh ketam Laut Hitam? Selain alga, mereka memakan sisa-sisa rakan mereka dan pelbagai organik lain. Mereka tidak akan menghina bahkan sisa-sisa dari meja manusia. Kepiting marmar juga sedikit, dan karenanya tergolong dalam spesies yang terancam punah..

Ketam menangkap dengan tangan anda

Perlu diketahui bahawa pemburuan ketam jenis ini mengandungi ancaman tertentu. Krustasea dapat menyerang tangan manusia dengan cakarnya. Syarat utama untuk memancing yang berkesan adalah mencari habitat kepiting. Penangkap dapat mencari kawasan berbatu secara bebas atau menemu ramah pemancing yang berpengalaman.

Setelah mengenal pasti mangsanya, tinggal menangkapnya dengan berhati-hati. Untuk melindungi diri dari cakar, lebih tepat menggunakan sarung tangan yang terbuat dari bahan tebal. Walau bagaimanapun, perkara berguna yang dapat diberikan kepada ketam yang menyerang juga akan berlaku. Lebih tepat menangkap kepiting dalam cuaca yang tenang dan tidak berangin, berpindah batu kecil.

Tidak sukar menangkap kepiting dengan tangan anda di pantai dan di laut. Anda harus berlatih lebih kerap, dan semuanya akan berjalan lancar..