Apa itu trichophytosis dan bagaimana merawatnya?

Banyak haiwan dan manusia menderita jangkitan kulat. Kurap adalah penyakit kulat yang menyerang kulit kepala, kulit, dan kadang-kadang kuku manusia dan haiwan. Ejen penyebab penyakit ini adalah kulat patologi genus Trichophyton. Dalam artikel ini, anda dapat mengetahui bentuk trichophytosis pada manusia, gejala penyakit dan rawatannya.

 • Maklumat umum mengenai penyakit, bentuk asas
 • Gambar klinikal
 • Rawatan

Maklumat umum mengenai penyakit, bentuk asas

Trichophytosis adalah penyakit yang terutama menyerang kanak-kanak, atau remaja, yang berlaku pada orang yang berumur berbeza. Bentuk penyakit yang teruk disebabkan oleh hubungan langsung dengan haiwan yang dijangkiti. Jangkitan boleh berlaku ketika berkongsi barang, barang kebersihan diri, tetapi kemungkinan dijangkiti jamur lebih rendah.

Faktor yang menyumbang kepada jangkitan trichophytosis:

 • luka terbuka kulit;
 • penurunan nada sistem imun;
 • hubungan langsung dengan haiwan yang sakit, orang;
 • tinggal berpanjangan di tempat yang mempunyai kelembapan tinggi.

Terdapat 3 jenis trichophytosis pada manusia - dangkal, kronik dan infiltratif-suppuratif. Kulat antropofilik - agen penyebab 2 jenis penyakit pertama, mempengaruhi kulit dan pelengkapnya. Apabila rambut rosak, kulat terletak di bahagian dalam, menyebabkan perubahan keradangan pada kulit. Kulat zooanthropophilic adalah agen penyebab jenis penyakit infiltratif-suppuratif. Kulat ini menjangkiti manusia dan haiwan. Mempengaruhi rambut, mereka terletak di luar, menyebabkan proses keradangan tajam pada kulit, tisu subkutan.

Untuk pengetahuan anda. Cendawan boleh berbentuk spora kecil dan spora besar. Yang pertama boleh dijangkiti dari tikus, babi guinea, yang kedua - dari lembu, kuda.

Gambar klinikal

Trichophytosis boleh mempengaruhi kulit kepala, kulit licin, atau kuku.

 1. Trichophytosis dangkal adalah penyakit yang berlaku pada orang yang berumur berbeza, kebanyakan kanak-kanak dijangkiti oleh orang dewasa, sebab itulah penyakit ini dijuluki "keluarga".

Trichophytosis dangkal pada kulit kepala. Ia dibahagikan kepada bentuk fokus kecil dan fokus besar, berbeza dalam ukuran kawasan yang terjejas, mempunyai bentuk yang tidak teratur tanpa garis batas yang jelas, reaksi keradangan yang tajam. Kawasan fokus ditutup dengan skala pityriasis, di sepanjang pinggir gelembung yang dapat ditempatkan, dan kerak dapat terbentuk. Rambut di kawasan fokus tidak terjejas semua, ada yang putus. Penyakit ini dapat terus berkembang selama beberapa tahun jika tidak dirawat. Pada wanita, penyakit ini sering menjadi kronik, pada lelaki ia dapat sembuh dengan sendirinya.

Trichophytosis dangkal pada kawasan kulit licin. Kulat mempengaruhi kulit wajah, tangan, leher. Naikkan fokus penyakit di atas tahap umum kulit, mempunyai bentuk bulat. Di bahagian tengah lesi, terdapat kawasan kulit yang pucat dan tidak stabil. Penyakit ini mungkin disertai dengan gatal. Kebanyakan kanak-kanak menderita.

 1. Trichophytosis kronik adalah sejenis penyakit yang mula terbentuk sejak kecil. Kanak-kanak perempuan tanpa ubat sendiri mendapat penyakit kronik dari masa ke masa. Kanak-kanak lelaki dengan trichophytosis sembuh sendiri sebelum baligh. Peralihan ke bentuk kronik penyakit berlaku apabila fungsi organ sistem endokrin, bahagian simpatik, parasimpatik dari sistem saraf, hipovitaminosis vitamin A. Trichotyphia kronik pada 80% kes mempengaruhi wanita.
 2. Trichophytosis kuku. Lesi bermula dari tepi bebas dari paku kuku, merebak ke seluruh kawasan kuku selama beberapa bulan. Plat mula menebal, melonggarkan, hancur dengan mudah, berubah menjadi warna kelabu.
 3. Trichophytosis infiltratif-suppuratif. Ia mempunyai 3 bentuk yang mempengaruhi:
  • Kulit kepala. Kawasan fokus adalah kawasan kulit yang kemerahan yang ditutupi dengan kerak purulen, dari mana nanah dilepaskan, mirip dengan madu, keluar dari sarang lebah (sarang lebah Celsius adalah salah satu nama bentuk penyakit ini);
  • Kawasan janggut dan misai. Banyak luka terbentuk, serupa dengan kulit kepala. Mereka lebih kecil;
  • Kulit licin. Lesi diwakili oleh plak merah bulat yang ditutupi dengan sisik, dengan kerak purulen di sepanjang pinggiran. Plak bertukar menjadi hitam dari masa ke masa, tumbuh. Plak hilang selepas 2-3 minggu, meninggalkan tempat atau bekas luka di tempatnya.

Rawatan

Rawatan trichophytosis pada manusia terdiri daripada penggunaan rawatan yang kompleks. Bahagian kulit licin yang terkena dirawat dengan ubat antimikotik. Pada waktu pagi gunakan 2-5% tingtur iodin, pada waktu petang - salap sulfur, salisilik, sulfur-tar. Kortikosteroid digunakan untuk keradangan yang ketara. Terapi antijamur digunakan untuk luka pada kulit kepala, misai, janggut. Griseofulvin - ubat antimikotik utama yang digunakan dalam terapi, digunakan pada kadar 18 mg per kg berat badan manusia. Ubat ini digunakan selama 2 minggu setiap hari kedua, selama 2 minggu lagi, 1 kali selama 3 hari. Rambut dicukur semasa terapi.

Sebelum rawatan, anda perlu menghubungi pakar dermatologi, atau pakar penyakit berjangkit, yang akan memberi nasihat mengenai rawatan dan ubat-ubatan yang akan membantu melegakan gejala penyakit, memusnahkan jangkitan kulat.

Gejala yang dikesan dalam masa berfungsi sebagai pencegahan. Perhatian harus diberikan kepada binatang peliharaan, ternak, jika ada kontak langsung dengan yang terakhir. Ingat, mengelakkan jangkitan kulat lebih mudah daripada menyingkirkannya..

Trichophytosis: penyakit dengan seribu wajah

Kulit adalah bahagian penting dalam tubuh manusia. Organ besar ini mempunyai aliran darah yang berkembang dengan baik, banyak ujung saraf. Berkat kulit, badan dapat mengekalkan suhu dalamannya yang biasa. Permukaannya yang besar adalah salah satu daripada lima deria. Kulit adalah penghalang pelindung utama antara persekitaran dalaman badan dan dunia luaran agresif mikrob patogen, fenomena cuaca dan sinaran matahari. Salah satu ciri yang paling menakjubkan dari organ ini adalah keupayaan untuk memperbaharui dan memulihkan dengan cepat dari kerosakan - calar, lecet dan luka yang lebih dalam. Walau bagaimanapun, organ yang sempurna ini mudah diserang penyakit. Salah satu patologi yang paling biasa adalah trichophytosis..

apa itu trichophytosis

Kulat adalah salah satu daripada lima bentuk kehidupan utama di Bumi, bersama dengan virus, bakteria, tumbuhan dan haiwan. Organisma ini unik dengan cara mereka sendiri, kerana mereka menggabungkan ciri-ciri organisma tumbuhan dan haiwan. Mereka telah menyesuaikan diri dengan baik dalam kehidupan di tanah, mendapatkan air dan nutrien darinya. Sebilangan besar spesies kulat menjalani kehidupan yang aman dan damai, memberi manfaat kepada tanaman tetangga dan menjadi makanan bagi banyak haiwan. Bagi seseorang, mereka bukan sahaja mempunyai kepentingan gastronomi. Antibiotik ditemui dengan mengkaji kesan kulat pada mikroorganisma.

Cendawan menggabungkan ciri-ciri organisma tumbuhan dan haiwan

Hanya beberapa jenis kulat yang berbahaya bagi manusia. Setelah mereka tinggal di tanah, barulah mereka menemui cara untuk mendapatkan nutrien dari kulit binatang. Dan barulah kulat patogen ini menyesuaikan diri dengan kewujudan dalam tubuh manusia. Cendawan ini merangkumi keseluruhan genus Trichophyton (nama Latin Trichophyton). Varieti kulat ini adalah agen penyebab trichophytosis (luka kulit) bukan hanya pada manusia, tetapi juga pada haiwan..

Ejen penyebab trichophytosis adalah kulat yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia terdiri daripada benang yang saling berkait - hyphae. Kulat membiak dengan bantuan spora. Setiap perselisihan tidak hanya mampu bertahan dari kondisi lingkungan yang buruk, tetapi juga menimbulkan organisme baru. Cendawan memakan gula dan lemak sederhana. Kulat secara bebas mengekstrak bahan-bahan ini, secara harfiah menguraikan kulit ke bahagian komponennya. Nutrien kegemaran adalah keratin protein - asas rambut, stratum corneum dan piring kuku.

Stratum corneum adalah habitat kegemaran kulat patogen

Penyakit ini menyerang orang-orang dari semua peringkat umur, termasuk bayi dan orang tua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keteraturan. Rambut dan kulit kepala lebih cenderung mempengaruhi beberapa jenis kulat, kulit dan kuku - yang lain. Kawasan geografi yang berbeza mempunyai struktur patogen trichophytosis mereka sendiri. Trichophyton mentagrophytes dan Trichophyton rubrum ada di mana-mana. Trichophyton soudaneuse dan Trichophyton gourvilli terdapat terutamanya di benua Afrika. Trichophytoncentricon adalah perkara biasa di Pasifik dan Amerika Selatan. Di Amerika Syarikat dan Mexico, agen penyebab trichophytosis adalah Trichophyton tonsurans.

Di kawasan yang berlainan di planet ini, trichophytosis disebabkan oleh pelbagai spesies jamur Trichophyton

Sinonim untuk penyakit ini: kurap.

Mekanisme jangkitan dan penyebaran trichophytosis

Cendawan genus Trichophyton disesuaikan dengan baik dengan faktor persekitaran yang agresif. Spora kulat ini mampu menahan suhu tinggi dan rendah, cahaya matahari selama satu setengah tahun atau lebih. Mereka dibunuh hanya dengan tindakan pembasmi kuman yang kuat. Pada rambut dan barang-barang rumah tangga yang hilang, mereka bertahan selama beberapa bulan. Bergantung pada jenisnya, kulat boleh dijangkiti dari orang yang sakit atau haiwan. Dalam kes pertama, kulat tergolong dalam mikroorganisma antropofilik, di kedua - mikroorganisma zoofilik. Jangkitan kulat boleh berlaku dalam beberapa cara:

 • kulat berjaya disebarkan melalui hubungan langsung dengan orang atau haiwan yang dijangkiti. Haiwan yang sakit boleh menjadi haiwan kesayangan atau binatang peliharaan, atau haiwan ternakan. Contohnya, kuda sering mengalami trichophytosis;
 • semasa menggunakan barang kebersihan biasa - sikat, tuala, bantal, selipar, aksesori manikur;
 • ketika mengunjungi kolam renang, mandi dan mandi bersama;
 • semasa melawat pantai awam;
 • semasa melawat pendandan rambut.

Trichophyton mentagrophytes - agen penyebab trichophytosis yang paling biasa

Jangkitan itu sering merebak dalam keluarga dan kumpulan tertutup. Yang terakhir, risikonya disebabkan oleh kesesakan, memakai seragam dan kasut (termasuk yang berventilasi dan ketat), dan menggunakan pancuran mandi bersama. Contoh biasa adalah pelombong dan pekerja di loji tenaga nuklear, pelajar di sekolah tertutup dan sekolah berasrama penuh. Kulat zoophilic sering dijangkiti oleh doktor haiwan, pekerja ladang ternakan. Trichophytosis adalah penyakit yang sangat menular. Bahkan satu spora jamur yang masuk ke kulit dapat mencetuskan proses patologi. Sejumlah keadaan membantu menyebarkan jangkitan:

 • usia tua;
 • perempuan. Wanita yang sering mengalami trichophytosis dalam bentuk kronik yang terhapus (sekitar 80%);
 • kanak-kanak dan remaja. Orang dewasa mengalami trichophytosis lebih jarang;
 • gangguan peredaran darah di saluran kecil kulit;
 • penyakit metabolik (diabetes mellitus);
 • penyakit organ endokrin lain - ovari, kelenjar tiroid;
 • keadaan kekurangan imuniti yang mendalam, termasuk yang disebabkan oleh virus HIV.

Penyakit kulat adalah pendamping imunodefisiensi yang disebabkan oleh virus HIV

Jangkitan kulat pada kanak-kanak - video

Varieti penyakit ini

Trichophytosis dibahagikan kepada beberapa jenis utama:

 1. Fokus kulat boleh terletak di satu atau lebih kawasan khas badan:
  • di kulit kepala;
  • di zon pertumbuhan janggut dan misai;
  • pada kulit licin dengan atau tanpa rambut vellus;
  • pada kuku tangan dan kaki.
 2. Mengikut jenis penyakit ini, trichophytosis terbahagi kepada dua bentuk:
  • dangkal. Dalam kes ini, kulat wujud di lapisan atas kulit (stratum corneum);

Jangkitan kulat sering terhad kepada stratum corneum

Perkembangan penyakit dan simptomnya

Tempoh inkubasi trichophytosis rata-rata 7 hari. Dalam jangka masa ini, jamur secara diam-diam menembusi kulit dan menetap di gudang nutrien ini. Kulat mengeluarkan sebatian kimia khas - enzim yang dapat memecah zat kulit yang kompleks kepada yang lebih sederhana, yang digunakannya untuk pemakanan. Gejala penyakit bergantung pada lokasi jangkitan kulat..

Trichophytosis, dilokalisasi di kulit kepala, mempunyai gambaran yang pelik. Sebagai peraturan, terdapat beberapa fokus jangkitan kulat di kepala, rambut di atasnya sangat tipis dan patah di pangkal. Akibatnya, rami kecil atau bahkan titik hitam tetap di tempat rambut yang sihat, yang jelas dapat dilihat dengan mata kasar. Sebagai peraturan, ada salah satu yang terbesar di antara fokus. Kawasan jangkitan kulat tidak cenderung membesar dan bergabung. Di pinggir zon pengenalan patogen, kulit ditutup dengan sisik putih keperakan. Penyakit di bahagian badan ini boleh berlaku dalam bentuk berikut:

 • vesikular eritematosa. Gambaran fokus dalam kes ini dilengkapi dengan kemerahan yang jelas dan penampilan gelembung kecil dengan kandungan berair (vesikel);
 • skuamosa. Dalam keadaan ini, tumpuan sepenuhnya ditutup dengan timbangan tebal tanpa sempadan yang jelas dari kawasan yang terjejas;
 • tidak bertanggungjawab. Dalam lesi ini, kerak menguasai timbangan dan kemerahan..

Lesi pada kulit kepala dicirikan oleh rambut yang terputus di pangkal

Lesi kulat pada kulit licin paling kerap terletak di kawasan terbuka - muka, leher, lengan. Penyetempatan lesi lain jarang berlaku. Jarang sekali, fokus trichophytosis diperhatikan di seluruh badan. Mereka cenderung bergabung dan mengambil bentuk yang pelik kerana ini. Kawasan yang terkena berbentuk seperti bulatan atau cakera. Bahagian luar lesi edematous, kemerahan, mengandungi vesikel. Bahagian tengah cakera lebih pucat, tenggelam, dan bersisik. Rambut vellus di dalam lesi terputus di pangkal, sering kelihatan seperti titik hitam.

Fokus trichophytosis pada kulit licin serupa dengan penampilan pada cakera

Trichophytosis dangkal kuku adalah hak istimewa eksklusif orang dewasa. Kanak-kanak tidak menderita penyakit ini. Kulat paling sering merebak ke piring kuku dari kawasan kulit yang berdekatan. Dalam kes ini, tepi kuku bebas terjejas terlebih dahulu, zon pertumbuhan terlibat kemudian. Kuku menjadi kusam, menebal, mengelupas. Secara beransur-ansur, warna kuku merah jambu digantikan dengan kekuningan atau coklat. Kuku mengelupas dari tempat tidurnya dan dapat dikupas sepenuhnya. Trichophytosis kuku (onychomycosis) boleh mengambil beberapa bentuk:

 • normotrofik. Plat kuku mengekalkan bentuk normalnya untuk masa yang lama, sementara permukaannya pudar;
 • hipertrofik. Dalam kes ini, plat kuku menebal, memperoleh warna kuning yang kotor dan melonggarkan pinggir bebas;
 • atropik. Plat kuku runtuh, dasar kuku terdedah, kesan hakisannya tercipta;
 • onycholysis. Kuku yang terkena terkelupas dari tempat tidur dan berubah warna, bertukar menjadi kuning atau coklat.

Di bawah tindakan kulat, plat kuku sering hancur, onikolisis berlaku

Trichophytosis infiltratif-suppuratif berbeza dengan lesi yang lebih dalam dangkal. Filamen kulat muncul di lapisan bawah epidermis dan dermis. Sistem kekebalan tubuh mengenali kulat sebagai agen asing dan mengarahkan sel khas - leukosit - untuk melawannya. Mereka dalam bentuk batang pelindung mengelilingi benang cendawan. Banyak leukosit mati dalam pertarungan, membentuk nanah. Hasilnya adalah lesi dalam bentuk simpul lebat dengan rambut patah dan kerak bernanah..

Bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif lebih kerap disebabkan oleh kulat zoofilik

Trichophytosis - video

Diagnostik

Diagnosis trichophytosis adalah tugas bagi ahli dermatologi yang berpengalaman. Doktor mengesyaki jangkitan kulat selepas pemeriksaan awal. Fokus khas memaksa penyelidikan lebih jauh ke arah ini:

  banyak kulat, termasuk genus Trichophyton, berpendar dalam cahaya kehijauan. Punca sinaran tersebut adalah lampu Kayu. Kilauan tompok dengan rambut yang patah menunjukkan sifat kulatnya;

Lampu kayu membolehkan anda mengenal pasti jangkitan jangkitan kulat

Di bawah mikroskop, filamen jamur dapat dilihat dengan sempurna

Menyemai pada medium nutrien membolehkan anda menentukan jenis patogen tertentu

Kaedah untuk menghilangkan jangkitan kulat

Rawatan trichophytosis memerlukan perhatian pakar yang berkelayakan. Dalam kebanyakan kes, terapi dijalankan di rumah. Untuk memerangi kulat yang berjaya, diperlukan pendekatan bersepadu: ubat-ubatan untuk kegunaan luaran dan dalaman digunakan, kaedah fisioterapi.

Rawatan trichophytosis dengan ubat-ubatan

Perubatan moden menawarkan kepada ahli dermatologi pelbagai jenis agen antijamur. Patogen biasanya terjejas dengan cara yang kompleks: salap digunakan secara topikal, di dalam ubat dalam bentuk tablet atau kapsul.

Rawatan tempatan dan umum trichophytosis - jadual

Persediaan untuk rawatan luaran trichophytosisRawatan sistemik trichophytosis
Nama ubatBahan aktifBorang pelepasanNama ubatBahan aktifBorang pelepasan
ExoderilNaftifinPenyelesaianItrazolItraconazoleKapsul
Keto tambah
 • ketokonazol;
 • perithion zink.
SyampuSanguirithrin
 • hidrogen sulfat sanguinarine;
 • chelerythrine hidrogen sulfat.
Pil
Pernis OflomilAmorolfinePengilat kukuExifinTerbinafinePil
FungoterbinTerbinafine
 • krim;
 • sembur.
MycosistFluconazolePil
Sanguirithrin
 • hidrogen sulfat sanguinarine;
 • chelerythrine hidrogen sulfat.
 • liniment;
 • penyelesaian.
OrungalItraconazoleKapsul
MikoderilNaftifin
 • penyelesaian;
 • krim.
BinafinTerbinafinePil
LamisilTerbinafineKrimRumikosisItraconazoleKapsul
ExifinTerbinafineKrimDiflazonFluconazoleKapsul

Ejen antijamur - galeri foto

Sebagai tambahan kepada agen antijamur, sejumlah ubat tambahan diresepkan untuk rawatan trichophytosis:

 • ubat anti-alergi (Zodak, Loratadin, Suprastin);
 • ubat-ubatan yang meningkatkan peredaran darah (Troxevasin, Trental);
 • antioksidan yang meningkatkan penyembuhan kulit yang rosak (Actovegin);
 • imunomodulator yang mengaktifkan pertahanan badan (Timogen, T-activin).

Thymogen meningkatkan imuniti

Fisioterapi

Fisioterapi adalah kaedah yang berkesan untuk merawat banyak penyakit, termasuk trichophytosis dangkal dan mendalam. Jenis prosedur berikut ditetapkan oleh pakar:

 • elektroforesis dengan iodin membolehkan anda membasmi kuman lesi;
 • iontophoresis dengan iodin berjaya menggantikan prosedur sebelumnya;
 • inductothermy (rawatan medan magnet) meningkatkan peredaran darah di kawasan kulit yang bermasalah;
 • terapi ultrasound ke kawasan kelenjar getah bening terdekat membawa kepada pengaktifan mekanisme imun sendiri untuk melawan kulat.

Cadangan isi rumah

Rawatan trichophytosis selalunya merupakan proses yang panjang dan sukar. Pesakit mesti mengikuti beberapa cadangan yang akan mempercepat pemulihan dan mencegah penyebaran jangkitan:

 • dengan trikofitosis kepala, rambut dicukur seminggu sekali sehingga sembuh sepenuhnya;
 • sekiranya berlaku kerosakan pada kaki, perlu membasmi kuman permukaan dalam kasut seminggu sekali dengan kapas yang dicelupkan ke dalam larutan Chlorhexidine;

Penyelesaian klorheksidin membasmi kuman dengan sempurna

Rawatan trichophytosis pada kanak-kanak adalah tugas pakar yang berpengalaman. Prinsip terapi serupa dengan yang berlaku pada orang dewasa. Dosis oral agen antijamur dikira mengikut umur dan berat badan anak..

Ubat-ubatan rakyat dalam rawatan trichophytosis tidak digunakan, kerana mereka belum membuktikan keberkesanannya.

Kursus dan prognosis penyakit

Prognosis terapi trichophytosis biasanya menguntungkan. Penyakit ini dianggap dapat disembuhkan hanya jika, setelah hilangnya lesi pada kulit dan kuku di bawah mikroskop, jamur tidak dikesan sekurang-kurangnya selama analisis tiga sampel bahan tersebut. Kajian ini dilakukan tidak lebih awal dari seminggu setelah tamatnya terapi penuh. Pemeriksaan kawalan dilantik dalam sebulan.

Langkah pencegahan

Trichophytosis adalah penyakit yang sangat menular. Walau bagaimanapun, sejumlah langkah dapat mengurangkan jumlah kes:

 • pemeriksaan perubatan berkala dalam kumpulan tertutup (taska, sekolah, sekolah berasrama penuh);
 • pengenalpastian orang yang menjadi permulaan rantai jangkitan dengan kulat, terutama dalam keluarga yang sama;
 • pembasmian kuman barang keperluan rumah yang digunakan oleh pesakit (tuala, mainan, sikat rambut);
 • pengawasan kebersihan terhadap kerja salun pendandan rambut;
 • kawalan veterinar terhadap kesihatan haiwan ternakan.

Trichophytosis pada haiwan peliharaan harus dirawat dengan teliti

Trichophytosis adalah patologi yang serius dan sangat menular. Berisiko adalah orang tua, kanak-kanak dan remaja. Pada tanda-tanda pertama jangkitan kulat pada kulit, rambut atau kuku, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan tertentu. Percubaan bebas untuk menghilangkan gejala boleh menyebabkan peralihan proses menjadi bentuk kronik dan munculnya komplikasi.

Trichophytosis pada manusia: ciri, rawatan dan foto

Trichophytosis adalah penyakit dermatologi kulat yang menyerang rambut, kuku dan kulit. Ia lebih dikenali sebagai kurap. Ejen penyebab penyakit ini adalah kulat patologi genus Trichophyton. Trichophytosis adalah ciri baik manusia dan haiwan.

 • Penerangan mengenai trichophytosis pada manusia dan gambar
 • Gejala kurap pada manusia
  • Trichophytosis inguinal dan gejalanya
 • Rawatan Trichophytosis
 • Rawatan penyakit ini dengan ubat-ubatan rakyat
  • Salap Propolis
  • Infusi herba
  • Penyerapan Sophora Jepun
  • Ubat untuk rawatan ruam di kepala
  • Resepi lain
 • Pencegahan kurap

Hari ini kami akan memberitahu anda bagaimana trichophytosis menampakkan diri pada manusia dan bagaimana merawatnya dengan betul. Anda juga akan melihat foto manifestasi dermatologi kurap pada manusia..

Penerangan mengenai trichophytosis pada manusia dan gambar

Trichophytosis boleh menyerang seseorang pada usia berapa pun, tetapi kebanyakannya berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Bentuk penyakit yang paling teruk adalah apabila seseorang dijangkiti melalui hubungan dengan haiwan yang sakit. Juga, seseorang boleh dijangkiti dengan berkongsi perkara-perkara tertentu yang disebarkan oleh kulat, tetapi jangkitan tidak selalu berlaku.

Selalunya, seseorang dijangkiti trichophytosis dengan adanya faktor yang menyertainya:

 • kecederaan kulit;
 • penurunan imuniti;
 • tinggal berpanjangan di tempat yang mempunyai kelembapan tinggi;
 • hubungan berpanjangan dengan sumber penyakit.

Klasifikasi trichophytosis pada manusia bergantung pada jenis patogen:

 • dermatomycosis dangkal disebabkan oleh jangkitan dengan dermatitis antroponous semasa bersentuhan dengan pesakit, selalunya kanak-kanak terdedah kepada ini;
 • dermatofitosis infiltratif-suppuratif - penyakit yang berlaku akibat jangkitan dengan parasit zoonotik haiwan.

Selalunya, pekerja pertanian yang selalu bersentuhan dengan haiwan, termasuk orang sakit, terdedah kepada bentuk trichophytosis terakhir..

Gejala kurap pada manusia

Trichophytosis dari jenis dangkal dilokalisasikan di bahagian badan seperti:

 • kuku;
 • kulit kepala;
 • kulit bahagian badan yang lain.

Tempat di mana patogen diperkenalkan kelihatan seperti tumit bulat merah atau merah jambu. Semasa ia berkembang, jumlah bintik mula tumbuh dengan cepat.

Gulungan, ditutup dengan kerak, gelembung dan nodul, menguraikan kontur formasi dan naik sedikit di atas kulit. Ini adalah perbezaan utama antara kurap dan formasi lain. Kulit, yang terletak di dalam tempat, tidak mengalami perubahan serius, kecuali ia dapat mengelupas. Dalam beberapa kes, gatal mungkin terjadi, dan jika kawasan kulit kepala terkena, mungkin ada bintik-bintik botak.

Plat kuku pudar dan runtuh, sehingga memperoleh penampilan yang tidak menyenangkan. Sekiranya tidak ada rawatan khas untuk penyakit ini, ia boleh menjadi kronik..

Bentuk trichophytosis yang serupa berlaku pada kanak-kanak perempuan remaja, lesi biru bersisik muncul di badan yang gatal. Dan bahagian yang terkena di kepala kelihatan seperti rambut patah yang tumbuh di dalam. Kuku tidak terjejas..

Pada lelaki, simptomnya mungkin lesi di kawasan bercukur..

Mana-mana kawasan yang terkena kelihatan seperti abses bernanah, penyakit ini juga boleh disertai dengan gejala berikut:

 • kemerosotan keadaan umum;
 • suhu tinggi;
 • keguguran rambut;
 • kelenjar getah bening yang bengkak.

Juga antara tanda-tanda penyakit ini ialah munculnya bintik-bintik bulat dan lebat yang tidak menimbulkan rasa sakit. Folikel dipenuhi dengan nanah. Ketika kawasan itu sembuh, bekas luka mungkin tetap berada di kepala, yang menimbulkan kemunculan kebotakan.

Trichophytosis inguinal dan gejalanya

Bentuk penyakit ini mempengaruhi pangkal paha, sementara bukan sahaja kawasan genital dan perineum, tetapi juga bahagian dalam paha. Semua ini disertai dengan sensasi, ruam dan pengelupasan yang tidak menyenangkan..

Gejala lain termasuk:

 • pembakaran;
 • gatal-gatal;
 • kemunculan ruam merah yang meningkat;
 • kulit kering.

Selalunya, trichophytosis inguinal menyerang lelaki, puncak penyebaran penyakit ini adalah musim panas.

Rawatan Trichophytosis

Sekiranya trichophytosis hanya mempengaruhi kawasan kulit yang licin, maka rawatan terhad kepada rawatan luaran dengan ubat antikulat. Selalunya, kawasan yang terjejas dilincirkan dengan agen seperti:

 • iodin;
 • Salap sulfurik;
 • salap sulfur-tar;
 • salap salisilik.

Dana sedemikian juga dapat membantu:

 • Cyclopirox;
 • Clotrimazole;
 • Isokonazol.

Sekiranya keradangan itu sangat ketara, maka kesan yang baik adalah dari ubat gabungan tindakan berdasarkan hormon, seperti Travocort atau Mycozolon. Dan jika penyakit ini disulitkan oleh jangkitan bakteria, kulit boleh dirawat dengan krim Triderm.

Losyen berdasarkan cairan Burov akan membantu mengurangkan gejala trichophytosis infiltratif-suppuratif, satu sudu dicairkan dalam segelas air. Abses dapat dibuka dalam keadaan klinikal; doktor harus membilas rongga yang dibersihkan dengan kalium permanganat. Rambut yang tumbuh di kawasan yang terjejas harus dikeluarkan dengan pinset.

Pusat jenis sanitasi mesti dilincirkan dengan yodium dan ditutup dengan salap sulfur-tar. Tetapi sebagai terapi antijamur, anda boleh membuat losyen dari ichthyol atau penyelesaian berdasarkan perak nitrat. Sekiranya kita bercakap mengenai luka pada kulit kepala, maka terapi sistemik dilakukan. Ubat utama adalah antibiotik Griseofulvin.

Dengan lesi yang kuat, piring kuku mesti dikeluarkan.

Rawatan trichophytosis harus diteruskan secara berterusan sehingga anda mendapat ujian negatif pertama untuk kehadiran kulat. Rata-rata, jangka masa terapi adalah sekitar 2 bulan. Sekiranya kerosakan pada kulit kepala, untuk memudahkan perawatan, rambut dicukur..

Terapi berdasarkan Griseofulvin harus digabungkan dengan rawatan kawasan yang terjejas dengan salap antijamur. Tablet terbinafine boleh diresepkan dan bukannya Griseofulvin.

Sekiranya seseorang mempunyai kontraindikasi terhadap penggunaan antibiotik, maka dia diberi ubat tampalan khas dan rawatan kulit dengan salap. Dalam beberapa kes, terapi sinar-X mungkin diresepkan.

Rawatan penyakit ini dengan ubat-ubatan rakyat

Di bawah ini kami mencadangkan membaca resipi yang akan membantu anda mengatasi kurap di rumah..

Salap Propolis

Resepinya adalah seperti berikut:

 • ambil propolis dan minyak sayuran dalam bahagian yang sama, campurkan;
 • rebus dengan api kecil;
 • anda boleh melarutkan propolis bukan dalam minyak, tetapi dalam alkohol.

Salap harus digunakan pada lapisan nipis pada kulit yang sakit dan ditutup dengan kertas lilin. Pada hari-hari awal, reaksi keradangan mungkin meningkat, tetapi ia akan hilang dalam beberapa hari. Salap melarutkan segel, melegakan gatal dan sakit. Trichophytosis akhirnya dapat reda selepas 2 minggu, dan tidak ada jejak yang akan tinggal di badan.

Infusi herba

Kami mengambil 5 bahagian tali tripartit, 4 bahagian stigma jagung dan jumlah St. John's wort yang sama dan menggabungkannya satu sama lain. Tambahkan di sana rimpang calamus paya, dan tiga bahagian masing-masing rumput ekor kuda dan ungu tricolor. Seterusnya, tambahkan 2 bahagian rimpang Ural licorice, bunga calendula dan rumput toadflax. Kemudian masukkan 1 sudu besar koleksi dalam termos, dan tuangkan segelas air mendidih. Berkeras selama 5 jam, kemudian ketegangan. Anda perlu mengambil infus pada waktu pagi dan petang selama setengah gelas sejam selepas makan.

Penyerapan Sophora Jepun

Untuk infusi, kita memerlukan 50 gram bunga atau buah sophora. Mereka perlu dituangkan dengan 0,5 vodka dan dibiarkan meresap di tempat yang gelap selama sebulan. Selepas itu, infus harus diambil 3 kali sehari, satu sudu teh, sebentar sebelum makan selama 3-4 bulan. Sekiranya terdapat kontraindikasi terhadap penggunaan minuman beralkohol, maka satu sudu makan Sophora harus dituangkan dengan segelas air mendidih dan dibiarkan dalam termos semalaman. Anda boleh mengambil produk pada keesokan harinya..

Ubat untuk rawatan ruam di kepala

Untuk menghilangkan ruam di kepala, anda perlu menyediakan ubat ini. Untuk itu, kami memerlukan ramuan berikut:

 • 1 bahagian ramuan ekor kuda;
 • 2 bahagian celandine besar;
 • 4 bahagian rentetan tripartit.

Campurkan semua komponen dengan baik, dan tuangkan air mendidih pada kadar 2 sudu besar produk dalam segelas air mendidih. Biarkan selama satu jam, ketegangan. Gosokkan produk ke bahagian kepala yang terkena selepas mencucinya setiap tiga hari.

Resepi lain

Juga, untuk rawatan trichophytosis, anda juga boleh menggunakan dana berdasarkan resipi berikut:

 • ambil 50 g mentega, campurkan dengan 200 ml kaldu ikan dan 3 kepala bawang putih cincang sehingga campuran memperoleh konsistensi krim. Melincirkan kulit yang terkena dengannya setiap hari;
 • 4 bahagian tali, 2 bahagian celandine dan satu bahagian ekor kuda, campurkan, isi dengan air dan tahan hingga satu jam. Infusi yang dihasilkan membasuh fokus yang terkena;
 • dalam ukuran yang sama, bawang putih parut, getah pisang dan arang birch diambil dan berdasarkannya salap disediakan untuk menggosok ke kulit;
 • bahagian kulit yang terkena dibasuh dengan cuka, kemudian dibalut dengan kain tebal untuk penembusan cuka yang lebih baik. Sekiranya anda menggunakan cuka bawang putih, anda boleh menambahkan beberapa tetes minyak kapur barus ke dalamnya;
 • pertama kita gosokkan kulit dengan campuran berdasarkan jus dan gruel bawang putih, dan selepas itu kita sapukan serbuk berdasarkan arang birch dan jus burdock segar yang diperah dari akar tanaman. Prosedur ini harus dilakukan setiap hari selama 20 minit sehingga kawasan kulit yang terkena hilang sepenuhnya;
 • ayak tepung rai nipis melalui kain nilon dan gosokkannya ke luka yang terkena;
 • bintik-bintik sakit dapat dilincirkan dengan sisa nikotin, ini membantu mengatasi trichophytosis dengan cepat;
 • gulung kertas di corong, letakkan kon di atas pinggan dengan hujung ke atas dan nyalakan. Resin akan kekal di hujung kerucut. Resin ini digunakan untuk melincirkan luka;
 • membantu dengan baik pelinciran kurap pada kulit dengan jus susu.

Pencegahan kurap

Pada dasarnya, semua langkah pencegahan penyakit ini bertujuan untuk mengenal pasti seseorang yang sakit dalam pasukan dan menghantarnya untuk rawatan..

Selalunya, kanak-kanak terdedah kepada trichophytosis, oleh itu, pemeriksaan perubatan berkala perlu dilakukan di sekolah dan tadika. Kanak-kanak yang sakit mesti diasingkan dari anak yang sihat dan dirujuk untuk rawatan.

Semua perkara pesakit harus dibasmi kuman, dan pemeriksaan dilakukan kepada saudara-mara dan semua orang yang bersentuhan dengannya, termasuk binatang peliharaan.

Haiwan yang sakit yang menyebabkan penyakit manusia disahkan mati atau rawatan khas ditetapkan.

Trichophytosis pada manusia adalah penyakit yang sangat tidak menyenangkan dari segi ketidakselesaan, tetapi ia dapat disembuhkan dengan terapi yang betul.

Trichophytosis (kurap) - jenis dan gejala, laluan jangkitan, diagnosis, rawatan dan pencegahan, foto

Laman web ini memberikan maklumat latar belakang untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Trichophytosis adalah nama kolektif untuk tiga bentuk mikosis kulit, rambut atau kuku yang berbeza, yang disebabkan oleh kulat genus Trichophyton yang sama. Peruntukkan trichophytosis superfisial, kronik dan infiltratif-suppuratif, yang merupakan tiga bentuk jangkitan kulat. Penyakit berjangkit mendapat namanya dari penunjukan gen patogenik kulat Trichophyton, yang merupakan patogennya.

Setiap bentuk trichophytosis boleh mempengaruhi kulit, kulit kepala, atau kuku yang licin. Biasanya, trichophytosis secara berasingan hanya mempengaruhi kulit, atau hanya kulit kepala, atau kuku. Walau bagaimanapun, lesi gabungan sering diperhatikan, misalnya, trichophytosis pada kulit dan kulit kepala yang licin, atau kuku, dll..

Trichophytosis - penerangan ringkas

Di bawah nama umum trichophytosis, doktor bermaksud tiga bentuk jangkitan yang dapat dilokalisasikan di kawasan yang berlainan pada kulit atau pelengkap kulit (rambut dan kuku), iaitu:
1. Trichophytosis dangkal pada kulit licin, kulit kepala atau kuku.
2. Trichophytosis kronik kulit licin, kulit kepala atau kuku.
3. Trichophytosis infiltratif-suppuratif pada kulit licin, kulit kepala atau janggut dan misai pada lelaki.

Bentuk trichophytosis superfisial dan kronik (superfisial, kronik dan infiltratif-suppurative) disebabkan oleh satu jenis kulat genus Trichophyton, yang hanya mempengaruhi manusia. Oleh itu, jangkitan dengan bentuk trikofitosis ini hanya mungkin dilakukan dengan hubungan langsung atau tidak langsung orang yang sakit dengan orang yang sihat. Hubungan langsung bermaksud pelukan, ciuman dan varian interaksi rapat, di mana terdapat hubungan antara badan. Hubungan tidak langsung bermaksud penggunaan barang keperluan rumah yang sama, seperti sikat, tuala, pakaian, kain lap, dll..

Bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif, atau, seperti yang disebut pada masa lalu, mendalam, disebabkan oleh jenis jamur lain dari genus Trichophyton, yang dapat mempengaruhi haiwan dan manusia. Oleh itu, bentuk trichophytosis ini dapat disebarkan melalui hubungan, secara langsung atau tidak langsung, dan dari orang ke orang, dan dari haiwan ke manusia. Sebagai peraturan, jamur ditularkan melalui kontak langsung dengan haiwan itu sendiri atau dengan objek yang dijangkiti oleh mereka, seperti rumput kering, tanah, makanan dan lain-lain, akibatnya, kerana alasan yang jelas, penduduk kawasan luar bandar sering menderita bentuk trichophytosis ini.

Dalam 20 tahun terakhir, terdapat kekerapan kejadian trichophytosis superfisial dan infiltratif-suppuratif yang sama pada orang yang berumur berbeza. Lebih-lebih lagi, terdapat kecenderungan peningkatan morbiditi penduduk bandar, dan bukan hanya di kawasan luar bandar. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pembawa agen penyebab kulat bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif adalah tikus, khususnya tikus dan tikus, yang hidup dalam jumlah besar di bandar. Tikus yang melintasi jalan-jalan kota meninggalkan sisik kulit dengan spora jamur di aspal, dinding rumah, permukaan pintu, dll. Orang, yang bersentuhan dengan permukaan ini, boleh dijangkiti kulat dan, dengan itu, jatuh sakit dengan bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif.

Trichophytosis superfisial dan infiltratif-suppuratif berbeza dari kronik kerana ia terbatas, iaitu, setelah jangka waktu tertentu, dalam kebanyakan kes, penyembuhan diri berlaku. Trichophytosis kronik, sebenarnya, dangkal, tetapi tidak dapat disembuhkan sendiri, tetapi berubah menjadi jalan perlahan yang berterusan.

Trichophytosis kronik, sebagai peraturan, berkembang pada wanita dewasa atau anak-anak dari kedua-dua jantina yang belum mencapai akil baligh kerana keunikan status hormon mereka. Pada kanak-kanak (baik kanak-kanak lelaki dan perempuan), jangkitan boleh berlanjutan untuk waktu yang lama kerana ketiadaan hormon seks dalam darah, yang mendorong penyembuhan diri, atau, sebaliknya, mengubah penyakit ini menjadi bentuk kronik. Walaupun hormon seks tidak dihasilkan, trichophytosis boleh berterusan pada kanak-kanak untuk jangka masa yang panjang, yang berdasarkan ini disebut sebagai kronik.

Pada anak lelaki yang telah mencapai usia baligh, sebagai peraturan, penyembuhan diri dari trichophytosis berlaku, kerana di bawah tindakan hormon seks lelaki, zat khas dimasukkan ke dalam sebum yang mempunyai kesan buruk pada jamur. Pada kanak-kanak perempuan yang telah mencapai akil baligh, penyembuhan diri dari trichophytosis dangkal tidak berlaku, dan dengan kebarangkalian yang tinggi ia menjadi kronik, kerana di bawah pengaruh estrogen, asid tidak dihasilkan, yang mempunyai kesan buruk pada jamur.

Itulah sebabnya trichophytosis kronik adalah ciri kanak-kanak di bawah akil baligh dan wanita. Pada lelaki, trichophytosis kronik hanya berlaku dengan kekurangan androgen, misalnya, dengan latar belakang sindrom Itsenko-Cushing, akrokianosis, kekurangan vitamin A, dll..

Trichophytosis (kulit kepala, kulit licin dan kuku) - foto

Foto ini menunjukkan fokus trichophytosis pada kulit licin.

Foto ini menunjukkan fokus bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif pada kawasan janggut dan misai pada lelaki.

Foto ini menunjukkan fokus trichophytosis kulit kepala.

Foto ini menunjukkan trichophytosis kuku.

Trichophytosis di bawah mikroskop

Ejen penyebab trichophytosis

Ejen penyebab ketiga bentuk trikofitosis adalah kulat patogen genus Trichophyton. Tetapi pelbagai bentuk jangkitan disebabkan oleh kulat dari pelbagai spesies dan strain yang tergolong dalam genus yang sama..

Oleh itu, trichophytosis dangkal dan kronik diprovokasi oleh kulat spesies endothrix Trichophyton, yang menembusi ke dalam rambut apabila kulit kepala terjejas. Oleh kerana lokasi kulat di dalam rambut inilah jenis trichophyton disebut endothrix, di mana awalan endo bermaksud tepat lokasi sesuatu di dalamnya. Trichophytosis infiltratif-suppuratif diprovokasi oleh kulat jenis Trichophyton ectothrix, yang, apabila kulit kepala terjejas, terletak di luar rambut, membentuk sejenis kopling di sekitarnya. Oleh itu, jenis kulat disebut ectothrix, di mana awalan ecto bermaksud lokasi sesuatu di luar.

Di antara wakil spesies endothrix Trichophyton, patogen bentuk jangkitan dangkal atau kronik boleh menjadi dua jenis kulat - Tr. violaceum dan Tr. ttonsurans, yang membentuk kumpulan kawah. Ejen penyebab trichophytosis infiltratif-suppuratif boleh menjadi jenis kulat jenis Trichophyton ectothrix - Tr berikut. mentagraphytes dan Tr. verrucosum.

Sebagai tambahan, jenis agen penyebab kulat dari bentuk infiltratif-suppuratif trichophytosis dibahagikan kepada dua bentuk - spora kecil (Tr. Ectothrix microides) dan spora besar (Tr. Ectothrix megasporon). Kulat spora kecil spesies Trichophyton ectothrix menjangkiti manusia, haiwan domestik kecil (kucing, anjing, arnab, dll.), Tikus, tikus dan babi guinea. Dan kulat spora besar menjangkiti manusia dan ternakan besar, misalnya, kuda, lembu, domba, dll..

Kaedah penghantaran

Cara penularan sebarang bentuk trichophytosis adalah hubungan. Ini bermaksud bahawa untuk mendapat jangkitan, anda mesti menyentuh orang, haiwan atau permukaan yang terdapat spora kulat dari genus Trichophyton..

Penularan kulat boleh berlaku melalui hubungan langsung dan tidak langsung. Hubungan langsung melibatkan hubungan antara badan orang sakit atau haiwan dan orang yang sihat, di mana orang yang tidak dijangkiti menerima spora jamur. Dan hubungan tidak langsung melibatkan jangkitan melalui penggunaan barang-barang rumah tangga biasa (tuala, sikat, kain lap, dan lain-lain) atau menyentuh pelbagai permukaan yang mungkin terdapat spora jamur (contohnya, dinding di rumah lembu, rumput kering, makanan haiwan, kerusi berlengan dan sofa) di mana kucing atau anjing duduk, dll.).

Walau bagaimanapun, walaupun, dengan sentuhan langsung atau tidak langsung, agen penyebab trichophytosis kulat muncul pada kulit, ini tidak bermakna seseorang semestinya jatuh sakit, kerana untuk perkembangan penyakit berjangkit, mikrob patogen perlu menembusi kulit. Sesungguhnya, dengan mudah terkena kulat pada kulit, ia hanya akan dihancurkan oleh sistem imun atau dibasuh dari permukaannya semasa mencuci. Oleh itu, agar seseorang jatuh sakit dengan trichophytosis, bukan sahaja diperlukan kulat pada kulit, tetapi juga adanya faktor-faktor predisposisi yang memungkinkannya masuk ke sel-sel kulit dan menyebabkan perkembangan jangkitan.

Faktor predisposisi trichophytosis merangkumi keadaan berikut:

 • Kerosakan traumatik terhadap integriti kulit;
 • Kemerosotan kulit;
 • Kekebalan berkurang.

Trichophytosis pada kanak-kanak

Trichophytosis pada kanak-kanak berlaku dengan cara yang sama seperti pada orang dewasa dan dicirikan oleh perkembangan gejala klinikal yang sama. Satu-satunya perbezaan ciri antara trichophytosis pada kanak-kanak adalah kebarangkalian hampir tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, jangkitan pada kanak-kanak harus selalu dirawat dan dibasmi kuman secara menyeluruh semua benda dan pakaian yang bersentuhan dengan pesakit untuk menghilangkan spora jamur dari mereka dan mencegah jangkitan semula.

Oleh kerana prinsip terapi dan manifestasi bentuk trichophytosis pada kanak-kanak adalah sama seperti pada orang dewasa, maka tidak wajar untuk mempertimbangkan secara terpisah ciri-ciri jangkitan pada masa kanak-kanak.

Trichophytosis dan mikrosporia

Trichophytosis, selain nama perubatan yang diterima umum, mempunyai nama sejarah dan meluas - kurap. Nama kiasan ini diberikan kepada penyakit ini oleh doktor dari abad-abad yang lalu, yang tidak dapat mengenal pasti penyebab penyebab jangkitan, tetapi hanya dapat menerangkan tanda-tanda luarannya dengan terperinci dan berusaha menyembuhkannya dengan ubat-ubatan yang ada. Dan kerana dengan trichophytosis, rambutnya putus pada akarnya, akibatnya mereka kelihatan seperti dipangkas, para dokter memanggil penyakit ini secara kiasan dan ringkas - kurap.

Namun, seiring kemajuan teknologi, para doktor dapat mengenal pasti dan mengenal pasti penyebab penyebab pelbagai jangkitan, termasuk kurap. Akibatnya, adalah mungkin untuk membuktikan bahawa manifestasi klinikal kurap yang sama dapat disebabkan oleh dua jenis kulat patogenik - Trichophyton dan Microsporum. Kemudian diputuskan bahawa penyakit yang disebabkan oleh jamur Trichophyton akan disebut trichophytosis, dan Microsporum, masing-masing, mikrosporia. Walau bagaimanapun, kerana gejala dan trichophytosis dan mikrosporia hampir sama, nama biasa kedua jangkitan ini tetap ada - kurap.

Maksudnya, trichophytosis dan microsporia adalah dua jenis kurap.

Gejala penyakit

Trichophytosis dangkal

Trichophytosis dangkal dapat dilokalisasi pada kulit, kulit kepala dan kuku yang licin.

Trichophytosis dangkal pada kulit kepala
Trichophytosis dangkal pada kulit kepala boleh menjadi fokus kecil dan fokus besar, ketika rambut putus dan membentuk bintik-bintik botak, masing-masing, kecil atau besar. Selain ukuran, tidak ada perbezaan antara trichophytosis fokus besar dan kecil.

Pusat jangkitan tanpa sempadan yang jelas, dengan garis besar yang tidak rata dan bentuk bulat yang tidak teratur. Pada kulit kepala, mungkin terdapat satu atau lebih luka pada masa yang sama. Pada lelaki dewasa, fokus trichophytosis juga boleh terletak di wajah di kawasan misai dan janggut..

Di dalam lesi, sisik sisik keputihan terlihat pada kulit, menutupi kulit pada selang waktu antara serpihan rambut. Di sempadan lesi, mungkin terdapat gelembung atau pustula, serta kerak.

Di dalam fokus trichophytosis, rambut hanya terkena sebahagiannya, akibatnya ia menjadi lebih jarang, iaitu, ia kehilangan ketumpatan sebelumnya, tetapi tidak membentuk tampalan botak yang berterusan. Sebilangan rambut terputus pada tahap 1 - 2 mm dari permukaan kulit dan mempunyai bentuk yang tidak teratur menyerupai tanda baca, misalnya, cangkuk, koma, tanda tanya, dll. Potongan rambut seperti itu disebut rami..

Luka secara praktikal tidak mengganggu seseorang, kerana ia tidak menyebabkan gejala yang menyakitkan, selain kemerosotan penampilan. Dalam kes yang jarang berlaku, fokus trichophytosis di kepala gatal secara sederhana atau lemah.

Tanpa rawatan, trichophytosis dapat sembuh secara spontan pada lelaki atau menjadi kronik pada wanita..

Trichophytosis dangkal pada kulit licin
Trichophytosis dangkal pada kulit licin paling kerap terjadi pada kanak-kanak dan biasanya dilokalisasi pada wajah, leher, lengan bawah dan batang badan, walaupun secara teorinya, ia boleh berkembang di mana sahaja pada kulit. Dalam kes ini, satu orang mungkin mempunyai beberapa fokus.

Lesi selalu berbentuk bulat, mempunyai sempadan yang jelas, dapat dilihat dengan baik dan agak tinggi yang memisahkannya dari permukaan kulit yang lain. Batas lesi dapat diwakili oleh roller bintik atau nodul yang ditutup dengan kerak. Di dalam lesi, kulit berwarna lebih pucat daripada di sempadan dan mungkin terkelupas. Warna fokus trichophytosis biasanya berwarna merah terang atau merah-merah jambu. Mengupas boleh menyebabkan gatal ringan hingga sederhana.

Fokus trichophytosis pada kulit licin cenderung bergabung, akibatnya mereka dapat membentuk lesi besar dari bentuk yang pelik.

Trichophytosis kuku
Trichophytosis kuku berkembang apabila kulat keluar dari kulit dengan adanya bentuk jangkitan dangkal di pinggir bebas plat kuku. Biasanya kuku terkena pada 2 - 3% orang yang menderita trichophytosis kulit licin. Pada dasarnya, trichophytosis adalah kulat kuku khas (onychomycosis).

Dengan trichophytosis, sebagai peraturan, pinggir kuku bebas terjejas, dari mana kulat menyebar ke seluruh permukaan plat kuku selama beberapa bulan. Kuku menjadi tebal, rapuh, rapuh, mudah patah dan diwarnai dengan warna kelabu yang kotor. Dengan sedikit kesan, bahagian luar kuku terkelupas dengan mudah dari tempat tidur dan terdapat penumpukan epidermis di bawahnya.

Trichophytosis kronik

Trichophytosis kronik boleh mempengaruhi kulit licin, kulit kepala, dan kuku. Biasanya, penyakit ini bermula pada masa kanak-kanak, ketika anak pertama kali mengalami trichophytosis dangkal, yang tidak dirawat secara aktif. Kemudian, setelah baligh, pada kanak-kanak lelaki, trichophytosis dangkal sembuh, dan pada kanak-kanak perempuan, sebagai peraturan, ia menjadi kronik..

Trichophytosis kronik kulit kepala
Lesi paling sering dilokalisasi di kawasan pelipis dan belakang kepala, dan kelihatan seperti bintik-bintik merah pucat kecil dengan warna kebiruan. Terdapat penskalaan di dalam lesi dan tompok-tompok botak kelihatan.

Rambut pada fokus trichophytosis terputus di akarnya, iaitu pada tahap yang sama dengan kulit, dan oleh itu penampilannya menyerupai "titik hitam" (komedo) pada liang yang diperbesar. Rambut patah jenis ini adalah ciri khas trichophytosis kronik. Kerana gejala utama ini pada masa lalu, penyakit ini bahkan disebut "black dot trichophytosis".

Fokus trichophytosis kronik mungkin kecil, dan dalam kes ini, terutama dengan ketumpatan rambut yang baik, penyakit ini tetap tidak didiagnosis untuk waktu yang lama. Dalam kes seperti itu, jangkitan berlangsung selama bertahun-tahun, dan orang yang sakit adalah sumber jangkitan bagi semua saudara-mara dan rakan-rakannya yang dia hubungi di rumah dan di tempat kerja..

Trichophytosis kronik pada kulit licin
Trichophytosis kronik pada kulit licin berbeza dengan bentuk dangkal. Pertama, fokus trichophytosis kronik terletak pada kaki, punggung dan sendi lutut, dan lebih kerap di bahagian muka dan batang badan..

Fokus trichophytosis tidak mempunyai sempadan yang jelas, tetapi, sebagaimana adanya, secara beransur-ansur dan lancar memasuki kulit normal di sekitarnya. Bahagian dalam lesi adalah sianotik dan ditutup dengan sisik, akibatnya ia sangat mirip dengan eksim. Tidak ada gejala yang mengganggu orang itu. Kadang-kadang, lesi boleh menyebabkan gatal ringan..

Trichophytosis kaki
Trichophytosis kaki dicirikan oleh pengelupasan lamellar yang besar dan peningkatan desquamation dari epidermis, akibatnya keseluruhan gatal. Kulit di kaki menjadi kering dan lebat. Selalunya jangkitan juga menyerang kuku.

Trichophytosis kuku
Trichophytosis kuku berkembang pada 30% orang yang menderita bentuk jangkitan kronik. Dalam kes ini, kuku menebal, permukaannya menjadi bergelombang, dan warnanya kelabu kotor. Kuku hancur dan patah, dan pinggir bebas piring kuku tertinggal di belakang katil, mudah terkelupas.

Trichophytosis infiltratif-suppuratif (dalam)

Trichophytosis infiltrative-suppurative (deep trichophytosis) boleh mempengaruhi kulit kepala atau kulit licin.

Trichophytosis infiltratif-suppuratif kulit kepala
Trichophytosis kulit kepala infiltratif-suppuratif dapat berlanjutan sebagai bentuk yang mendalam atau ciri. Dengan ciri khas di kulit kepala, terdapat fokus besar dengan sempadan yang tajam dan jelas. Kulit kepala pada lesi berwarna merah, lebat, menebal dan ditutup dengan kerak yang bernanah. Pada pandangan pertama, nampaknya di bawah kerak orang itu mempunyai satu abses besar. Namun, jika kerak dikeluarkan, akan terlihat nanah keluar dari setiap folikel rambut yang terkena lesi. Gambaran pembuangan nanah seperti itu dari setiap folikel individu menyerupai aliran madu dari sarang lebah, oleh itu ciri trichophytosis infiltratif-suppuratif juga disebut "Celsus honeycomb".

Sekiranya fokus trichophytosis infiltratif-suppuratif ciri terletak pada janggut atau misai pada lelaki, maka ia, secara umum, mempunyai ukuran yang agak kecil, tetapi gejala dan kursus klinikalnya sama seperti pada kulit kepala.

Dengan berlakunya trichophytosis berdasarkan jenis bentuk dalam, fokus juga digariskan tajam, edematous, menebal dan berwarna merah. Banyak kerak juga terlihat di dalam fokus, dari mana nanah keluar. Semasa menekan fokus, seseorang merasakan kesakitan yang teruk. Jangkitan sering menyebabkan kelesuan, demam, sakit kepala, dan kelembutan dan kelenjar getah bening yang membengkak.

Dalam kes yang jarang berlaku, trichophytosis infiltratif-suppuratif hanya berlaku dengan kemerahan, edema dan penebalan fokus tanpa pelepasan nanah (sekitar 20% kes). Semua varian perjalanan trichophytosis infiltratif-suppuratif sembuh secara spontan dalam beberapa bulan, tetapi bekas luka tetap ada di lokasi fokus.

Trichophytosis infiltratif-suppuratif pada kulit licin
Trichophytosis infiltratif-suppuratif pada kulit licin dicirikan oleh pembentukan plak merah dengan tepi yang jelas, dibatasi dengan tajam dari kulit yang sihat. Plak mempunyai bentuk bulat, edematous, dipadatkan dan ditutup dengan timbangan pelbagai bentuk. Di dalam tumpuan terdapat sebilangan besar pustula dan kerak purulen. Plak trikofitosis perlahan-lahan meningkat dalam ukuran, kadang-kadang mencapai diameter 5 cm atau lebih.

Penyembuhan diri berlaku dalam beberapa minggu, dan kawasan atau bekas luka berpigmen tetap berada di lokasi tumpuan trichophytosis.

Kurap (trichophytosis): tanda, manifestasi dan akibat - video

Trichophytosis inguinal

Diagnostik

Diagnosis trichophytosis agak mudah dan merangkumi pemeriksaan lesi oleh doktor dengan mata kasar atau di bawah lampu Kayu. Pemeriksaan di bawah lampu Wood diperlukan untuk membezakan trichophytosis dari microsporia, yang, berdasarkan cahaya alat ini, memberikan cahaya hijau yang khas.

Selepas pemeriksaan, jika perlu, kajian mikroskopik dan budaya dilakukan untuk menentukan jenis patogen dengan tepat. Untuk melakukan ini, doktor dengan pisau bedah yang tumpul mengikis sisik dan serpihan rambut dari lesi dan memeriksanya di bawah mikroskop, atau menaburkannya pada medium nutrien Sabouraud. Sebelum mengikis sisik untuk mencegah penambahan jangkitan bakteria, kawasan yang terkena dirawat dengan alkohol 96%.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan mikroskopik dan budaya tidak selalu dilakukan, kerana dalam banyak kes, untuk diagnosis trikofitosis yang lengkap, pemeriksaan dengan mata dan di bawah lampu Kayu sudah cukup. Oleh itu, dalam praktiknya, penyelidikan mikroskop dan budaya hanya dilakukan apabila diperlukan untuk menentukan jenis patogen secara tepat atau menentukan kepekaan jamur terhadap pelbagai ubat antijamur. Ini biasanya dilakukan dengan cara yang berpanjangan atau dengan rawatan jangkitan yang tidak berkesan..

Trichophytosis - rawatan

Prinsip umum terapi

Untuk rawatan trikofitosis yang berkesan dalam bentuk apa pun (dangkal, kronik dan infiltratif-suppuratif), perlu menggabungkan pengambilan ubat antijamur di dalam (dalam bentuk tablet atau kapsul) dengan terapi tempatan, yang merangkumi merawat lesi dengan pelbagai salep, larutan, krim, dll. mempunyai kesan merosakkan pada kulat.

Dalam rawatan trichophytosis, ubat oral yang mengandungi bahan aktif berikut berkesan:

 • Persediaan Griseofulvin (Griseofulvin);
 • Persediaan ketoconazole (Ketoconazole, Mycozoral, Nizoral, Oronazole, Funginok, Fungistab, Fungavis);
 • Persediaan terbinafine (Lamisil, Terbinafine, Terbizil, Atifin, Binafin, Bramisil, Terbinafine, Terbinox, Terbifin, Thermikon, Tebikur, Fungoterbin, Tsidocaine, Exiter, Exifin);
 • Persediaan fluconazole (Diflazon, Diflucan, Mikosist, Mikomax, Mikoflucan, Nofung, Procanazole, Fangiflu, Fluzol, Fluconorm, Flucostat, dll.);
 • Persediaan Itraconazole (Irunin, Itrazol, Itraconazole, Canditral, Miconichol, Orungal, Orungamin, Orunit, Rumikoz, Teknazol).

Untuk aplikasi tempatan untuk fokus trichophytosis, ubat berikut digunakan:

 • Salap dengan miconazole (Dactarin, Mikozon);
 • Salap dengan clotrimazole (Amiklon, Imidil, Candiderm, Kanisten, Kanizon, Triderm, Funginal, Fungitsip);
 • Salap Mikoseptin;
 • Salap Tolnaftat;
 • Salap dengan terbinafine (Lamisil, Terbizil, Atifin, Exifin, dll.).

Salap dengan miconazole dan clotrimazole berkesan hanya dalam rawatan trichophytosis kronik atau dangkal pada kulit licin. Dan ubat Mikoseptin, Tolnaftate dan salap yang mengandungi terbinafine berkesan dalam rawatan sebarang bentuk trichophytosis kulit, kuku dan kulit kepala yang licin.

Sebagai tambahan kepada salap ini dengan komponen antijamur khusus, ubat-ubatan berikut boleh digunakan sebagai agen untuk rawatan trichophytosis tempatan dari pelbagai bentuk dan penyetempatan:

 • Tincture iodin 2 - 5%;
 • Salap sulfur 10 - 20%;
 • Salap sulfur-salisilik;
 • Salap sulfur-tar.

Rawatan trichophytosis kulit kepala

Sekiranya boleh, disarankan untuk mencukur seluruh lesi sehingga batasnya jelas kelihatan. Di masa depan, selama keseluruhan terapi, rambut dari kawasan yang terkena harus dicukur, atau dicabut dengan plaster dengan griseofulvin. Sekiranya terdapat kerak di kulit kepala, maka ia harus dikeluarkan kerana ia terbentuk dengan salap salisilik, yang digunakan selama beberapa jam dan dikikis bersama dengan keropeng yang lembap. Setelah mengeluarkan kerak dan sebelum menggunakan ubat antijamur tempatan ke kulit kepala, disarankan untuk merawat fokus trichophytosis dengan larutan furacilin, kalium permanganat, ichthyol atau Rivanol. Juga, sepanjang menjalani terapi trichophytosis, perlu mencuci rambut anda 1-2 kali seminggu dengan sabun tar atau syampu yang mengandungi selenium sulfida atau ketoconazole.

Terlepas dari bentuk trikofitosis kulit kepala (dangkal, kronik atau infiltratif-suppuratif), rawatan terdiri daripada pengambilan ubat antikulat secara serentak di dalam dan rawatan luka dengan agen luaran. Sekiranya jangkitan pada kulit kepala, ubat antijamur oral adalah wajib, kerana ubat topikal yang diasingkan tidak cukup berkesan.
Ubat antijamur diambil secara lisan dalam dos berikut:

 • Griseofulvin - 200 mg 3 kali sehari (dosnya meningkat menjadi 750 - 1000 mg sehari dalam kes yang lebih sukar) selepas makan, selama 6 - 8 minggu. Griseofulvin harus diminum dengan sesudu minyak, kerana lemak meningkatkan penyerapan ubat ke dalam darah;
 • Persediaan terbinafine - 250 - 500 mg sekali sehari selama 4 - 6 minggu;
 • Persediaan Itraconazole - 100 - 200 mg sekali sehari selama 4 minggu;
 • Persediaan ketoconazole - 200 mg 1 kali sehari selama 4 hingga 6 minggu.

Serentak dengan mengambil salah satu ubat ini, anda harus merawat kawasan yang terkena dengan rambut yang dicukur dengan ubat tempatan setiap hari. Adalah optimum untuk rawatan fokus trichophytosis di kepala untuk menggunakan cara yang berbeza pada siang hari - contohnya, salep pagi atau losyen Lamisil, dan pada waktu malam - salap sulfur, yodium, dll..

Dengan trichophytosis kulit kepala, persediaan itraconazole atau fluconazole paling berkesan dalam kombinasi dengan syampu dengan komponen antijamur atau rawatan fokus dengan salap yodium, salisilik, sulfur-salisilik, dll..

Sekiranya terdapat keradangan teruk pada kulit kepala, maka dalam 3 hingga 5 hari pertama rawatan, ia harus dirawat dengan salap yang mengandungi, selain komponen antijamur, hormon glukokortikoid, seperti Travocort, Triderm, dll. Sebaik sahaja keradangan berkurang, penggunaan salap dengan bahan hormon harus dihentikan dan beralih ke penggunaan ubat yang hanya mengandungi komponen antijamur, misalnya, Lamisil, Terbizil, Travogen, dll..

Rawatan trichophytosis kulit licin

Sekiranya, dengan trikofitosis kulit licin, tanpa mengira bentuknya, rambut vellus terlibat dalam proses tersebut, maka untuk rawatan yang berkesan, perlu mengambil ubat antijamur di dalam dan pada masa yang sama merawat fokus dengan pelbagai agen luaran. Sekiranya rambut vellus tidak terlibat dalam proses patologi, maka rawatan lesi dengan agen antijamur luaran (salap, losyen, krim, semburan, dan lain-lain) akan cukup mencukupi untuk rawatan trichophytosis kulit licin. Hanya doktor yang dapat mengetahui apakah rambut vellus terjejas.

Dalam rawatan trichophytosis kulit licin, ubat yang sama digunakan dalam dos yang sama seperti untuk rawatan jangkitan pada kulit kepala. Iaitu, di dalam trichophytosis dengan lesi rambut vellus, perlu mengambil ubat antijamur dalam dos berikut:

 • Griseofulvin - 200 mg 3 kali sehari (dosnya meningkat menjadi 750 - 1000 mg sehari dalam kes yang lebih sukar) selepas makan, selama 6 - 8 minggu. Griseofulvin harus diminum dengan sesudu minyak, kerana lemak meningkatkan penyerapan ubat ke dalam darah;
 • Persediaan terbinafine - 250 - 500 mg sekali sehari selama 4 - 6 minggu;
 • Persediaan Itraconazole - 100 - 200 mg sekali sehari selama 4 minggu;
 • Persediaan ketoconazole - 200 mg sekali sehari selama 4 hingga 6 minggu;
 • Persediaan flukonazol - 50 mg sekali sehari selama 4 hingga 7 minggu.

Rawatan lesi luaran pada kulit licin harus dilakukan 2 hingga 3 kali sehari pada selang waktu yang hampir sama. Lebih-lebih lagi, disyorkan untuk merawat kulit dengan pelbagai persediaan, misalnya, pada waktu pagi dengan salap Mikoseptin, pada waktu makan siang dengan losyen Lamisil, dan pada waktu malam dengan salap sulfur. Dengan bentuk trichophytosis infiltratif-suppuratif, dalam tempoh keradangan aktif, losyen dengan cecair penggerudian, 2% asid borik, 0,25% perak nitrat atau 10% ichthyol berair harus digunakan pada fokus selama 1 - 4 hari. Setelah keradangan reda, luka dirawat dengan mana-mana agen luaran antijamur..

Dengan trichophytosis kaki, lebih baik mengambil persediaan ketoconazole secara dalaman, dan merawat secara luaran dengan salap clotrimazole. Lesi kulit licin dirawat dengan berkesan dengan ubat terbinafine dan fluconazole yang digabungkan dengan rawatan topikal lesi dengan salap Tolnaftate.

Sebagai tambahan kepada penggunaan ubat antijamur untuk trichophytosis kronik kulit licin, cara berikut harus diambil, tindakannya bertujuan untuk mengurangkan kesan faktor predisposisi:

 • Vitamin (kompleks multivitamin paling berkesan, contohnya, Vitrum, Centrum, Supradin, Alphabet, dll.);
 • Imunomodulator (Likopid, Polyoxidonium, dll.);
 • Dadah yang meningkatkan peredaran darah dalam darah (contohnya, Trental, Curantil, dll.);
 • Dadah yang menguatkan dinding vaskular (contohnya, Eskuzan, Troxevasin, dll.).

Akhir rawatan dan kawalan keberkesanannya

Rawatan trichophytosis pada kanak-kanak

Trichophytosis pada kanak-kanak dirawat mengikut skema dan prinsip yang sama seperti pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, ubat yang optimum untuk kanak-kanak adalah produk yang mengandungi terbinafine (Exifin, Lamisil, Terbizil, dan lain-lain), kerana ia adalah yang paling tidak toksik dan paling baik diterima oleh bayi. Persediaan yang mengandungi komponen antijamur lain (griseofulvin, itraconazole, ketoconazole dan fluconazole) lebih teruk diterima oleh kanak-kanak dan lebih beracun. Oleh itu, ubat ini disyorkan untuk digunakan hanya jika terbinafine tidak berkesan..
Dos terbinafine untuk kanak-kanak bergantung pada berat badan:

 • Kanak-kanak dengan berat 10 - 20 kg - mengambil 95 mg (3/4 tablet Terbinafine 125 mg) 1 kali sehari;
 • Kanak-kanak dengan berat 20 - 40 kg - mengambil 190 mg (1,5 tablet Terbinafine 125 mg) sekali sehari;
 • Kanak-kanak dengan berat lebih daripada 40 kg - mengambil 250 mg Terbinafine 1 kali sehari.

Dos yang diberikan lebih tinggi daripada yang disyorkan oleh pengilang ubat dan ditunjukkan dalam arahan. Walau bagaimanapun, dos inilah yang telah diakui berkesan oleh pengamal perubatan berdasarkan pemerhatian kanak-kanak yang dirawat kerana trichophytosis. Oleh itu, doktor mengesyorkan mengambil ubat dalam dos 50% lebih tinggi daripada yang ditunjukkan dalam arahan, agar tidak menjalani 2 atau lebih terapi..

Untuk rawatan fokus trichophytosis pada kanak-kanak, persiapan tempatan yang sama digunakan seperti pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, doktor percaya bahawa salap yang mengandungi clotrimazole atau terbinafine adalah ubat yang optimum untuk kanak-kanak..

Pencegahan jangkitan

Trichophytosis (kurap): tanda dan gejala, laluan jangkitan, rawatan dan pencegahan - video

Vaksin Trichophytosis

Malangnya, manusia tidak mempunyai vaksin untuk melawan trichophytosis. Vaksin trichophytosis pada masa ini hanya tersedia untuk haiwan peliharaan. Lebih-lebih lagi, beberapa sediaan vaksin dihasilkan untuk pelbagai jenis haiwan domestik, misalnya TF-130 dan LTF-130 - untuk lembu (lembu, lembu, yaks, dll.), SP-1 - untuk kuda dan Mentovak - untuk arnab dan haiwan berbulu (nutria, cerpelai, berang-berang, dll.).

Vaksin terhadap trichophytosis diberikan kepada haiwan secara intramuskular dalam dua dos dengan selang waktu antara mereka berlangsung 10-14 hari. Kekebalan terhadap jangkitan kulat selepas 21 - 30 hari dan berlangsung selama 8 - 10 tahun pada anak lembu, 6 tahun - pada kuda dan 3 tahun - pada haiwan dan arnab bulu.

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.