Bagaimana bacon berbeza dengan ham dan bacon?

Mari kita lihat bagaimana kedua-dua produk ini berbeza, jika dalam kedua-dua kes itu disediakan dari daging babi.

Bacon adalah sayap babi. Bacon boleh merokok dan tidak merokok. Ham - kaki babi masin dan salai, bahu belakang atau depan.

Potongan daging yang ditawarkan di kedai, seperti bacon Denmark, dilapisi dari tulang salai. Di Amerika Syarikat dan Inggeris, daging asap adalah hidangan sampingan yang popular dan disajikan dengan telur goreng, sandwic, salad dengan tomato.

Kami menawarkan resipi salad kentang Jerman yang indah - salah satu hiasan masakan kebangsaan Jerman.

Prosciutto, jamon, bacon: apa yang perlu anda ketahui mengenai pembuka selera daging terbaik

Kaki babi masin dan salai, dipotong menjadi kepingan nipis, disebut ham. Tetapi para penikmat sejati tahu bahawa memikirkan setiap daging babi asin sebagai ham adalah kejahatan gastronomi yang mengerikan. Itulah sebabnya mengapa perlu diketahui apa jenis prosciutto, jamon, speck, bacon dan makanan ringan babi lain yang disukai di seluruh dunia. Sebenarnya, perbezaannya terletak pada bagaimana daging babi ini diasinkan, dihisap, dibakar, disimpan dan dimakan. Dan mencubanya sekali bernilai setiap jenisnya.

- Prosciutto -

Ham jenis Itali paling sering disebut prosciutto. Varieti yang paling popular ialah Prosciutto di Parma, atau Parma ham. Ia biasanya tidak digabungkan dengan makanan ringan lain dan dimakan rapi dalam kepingan nipis kertas. Babi berusia 1-2 tahun digunakan untuk membuat prosciutto. Makin lama haiwan itu, prosciutto akan semakin gelap dan harum, oleh itu, bukan pemuda yang dihargai di sini, tetapi "pengalaman". Ia berbeza dengan jenis ham prosciutto yang lain kerana ia kurang menggunakan garam dan lebih banyak gula..

- Jamon -

Penjelmaan ham Sepanyol yang terbaik dan paling popular adalah Iberico jamon. Secara umum, jamon mirip dengan prosciutto Itali, tetapi ia menggunakan jenis babi khas, yang disebut babi hitam. Daging jamon ini berwarna gelap dan mempunyai rasa yang lebih kompleks kerana diet khas babi hitam. Ciri khas Iberico adalah kuku hitam. Secara amnya, orang Sepanyol adalah yang paling menghormati penyediaan ham mereka. Mereka dengan hati-hati memantau bagaimana babi makan, dalam keadaan apa mereka hidup, dan juga proses selanjutnya perubahan mereka menjadi jamon.

- Bacon -

Ramai orang juga menganggap bacon sebagai sejenis ham, tetapi ini tidak sepenuhnya benar. Ham dibuat dari ham babi, sementara daging babi dibuat dari perut babi. Ia selalu mempunyai lebih banyak lemak di dalamnya. Daging asap juga dihisap dengan cara yang berbeza, dibiarkan selama beberapa hari di dalam ruangan yang penuh dengan asap, dan kemudian matang, memperoleh rasa yang kuat. Bacon selalunya tidak dimakan dalam bentuknya yang tulen, tetapi ditambah sebagai perasa tambahan untuk pelbagai hidangan.

- Shpek -

Spek adalah ham seperti prosciutto, tetapi dengan rasa yang lebih kaya dan rasa berasap yang lebih kuat. Sebenarnya, ini adalah daging yang diawet kering, untuk penyediaannya mereka mengambil ham dengan lapisan daging nipis. Rempah utama dalam resipi adalah juniper, bawang putih dan lada hitam. Hasilnya adalah sekeping daging yang berwarna gelap di bahagian luar dan merah tua pada potongannya. Bintik boleh dimakan dengan kemas atau ditambah ke panggang atau hidangan kompleks lain untuk rasa.

- Ham Country -

Ham country paling baik dimakan dengan madu. Ini adalah bagaimana dia akan mendedahkan semua sifat seleranya. Daging masin, salai dan kering dengan warna merah pekat disediakan untuk memanggang. Ham ini biasanya dipotong menjadi kepingan tebal, seperti sosej. Fakta ini membezakannya dengan pilihan yang lebih canggih seperti prosciutto dan jamon..

- Bandar Ham -

Dan ham Kota adalah jenis daging yang betul-betul dibungkus sosej atau ayam Bavaria. Rasanya agak manis dan tidak selalu merokok. Itulah sebabnya lebih baik anda membakarnya sebelum digunakan..

Bagaimana bacon berbeza dengan ham dan bacon?

Atau bacon, ham dan lemak babi hampir sama?

Sesuatu yang berbeza.

Bacon adalah lemak babi dengan lapisan daging, sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat.

Ham, sebaliknya, adalah daging dengan sedikit lemak..

Dan lemak babi hanya gemuk, walaupun ia berlaku. dan lemak babi dengan lapisan, tetapi ini lebih dekat dengan daging.

Daging babi baik dalam semua variasi!

Semua orang tahu bacon sebagai produk. Ia boleh dimakan secara bebas dengan roti, dan pelbagai hidangan panas dan makanan ringan boleh disediakan daripadanya..

Bacon disediakan dari sebelah babi yang disembelih. Bacon salai lebih biasa di kedai. Anda boleh beli dengan masin sahaja.

Ham adalah kaki babi asin dan salai, untuk ini menggunakan pisau bahu, belakang atau depan.

Lard adalah lemak babi, kadang-kadang boleh dengan lapisan. Lard boleh diasinkan dan dihisap. Dan juga dijual mentah.

Ketiga-tiga produk ini banyak digunakan dalam masakan. Kami menggoreng telur dengan mereka, membakar kentang, memasak daging dalam daging dan sayur-sayuran.

Bacon vs Ham - Perbezaan & Perbandingan

Akar lobak, sifat penyembuhannya Wawancara # 7

Isi kandungan:

 • jadual perbandingan
 • Kandungan: Bacon vs. Ham
 • gambaran keseluruhan
 • Jenis-Jenis
 • Kaedah makan

Bacon dan ham adalah potongan daging yang diambil dari babi (daging babi). Perbezaannya terletak pada bahagian babi mana yang dipotong dan bagaimana dagingnya dipelihara..

jadual perbandingan

Carta Perbandingan Bacon dan Ham
Baconham
 • penilaian semasa ialah 4.18 / 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • lima
(179 undi)
 • Peringkat semasa 3.39 / 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • lima
(131 penilaian)
Kaedah makanBoleh dimakan salai, rebus, goreng, goreng atau bakar.Sembuh atau dimasak segar.
Jenis-JenisJenis daging bergantung pada ketebalan dan dari mana bahagian daging babi berasal.Semua ham diambil dari paha atau punggung dan hanya berbeza semasa proses penyembuhan bergantung pada negara yang berbeza.
latihanSembuh dalam air garam atau kering yang dibalut tinggi garam, diasap, direbus, atau dikeringkan dengan udara sejuk.Boleh disediakan dan dihidangkan segar; kalengan basah atau kering, biasanya dengan madu atau gula
PeneranganBabi tersentak.Daging dari paha atau serpihan babi, dipotong dari paha babi atau babi hutan.

Kandungan: Bacon vs. Ham

 • 1 Gambaran Keseluruhan
 • 2 jenis
 • 3 cara makan
 • 4 Pautan

gambaran keseluruhan

Bacon adalah daging yang diambil dari belakang, pinggang atau perut babi. Bacon diawet kering di udara sejuk atau diasap atau diisi dengan banyak garam, atau disembuhkan basah ketika dicelupkan ke dalam air garam cair.

Ham adalah daging yang dipotong dari paha atau pantat babi. Ham boleh dimasak dan disajikan segar atau basah atau kering, biasanya dengan kurang garam dan lebih banyak gula.

Terdapat banyak jenis daging bergantung pada ketebalan dan bahagian babi mana yang dipotongnya. Daging belakang mempunyai lebih sedikit lemak dan lebih banyak daging, dan diambil dari pinggang babi dan kemudian disembuhkan. Bacon bergaris terbuat dari payudara babi - "jalur" bermaksud lemak yang melewati setiap potongan atau kepingan. Di Itali, kiub daging kering mentah dengan lapisan lemak disebut pancetta. Bacon kotej adalah bahu babi yang dihiris nipis menjadi bentuk bujur berdaging. Bacon goreng - pipi babi salai dan sembuh. Gammon, biasanya dimakan di Great Britain dan Ireland, berasal dari kaki belakang babi dan secara tradisional "disembuhkan dari Wiltshire" (ubat tradisional menggunakan acar yang berasal dari Wiltshire, England).

Jenis ham berbeza antara negara. Di Itali, ham kering atau rebus disebut Proscuitto; di Perancis, ham berlubang, kering dalam keadaan basah, disebut Jambon de Paris; Parma ham dari Itali menggunakan sedikit garam dan mengandungi gula dan garam bawang putih untuk menyembuhkannya, ditutup dengan lemak babi untuk menangguhkan pengeringan; di Sepanyol, ham Serrano berasal dari babi putih; ham dalam tin, biasa di Amerika Syarikat, adalah kepingan kecil daging yang dijual dalam balang jeli.

Kaedah makan

Bacon boleh digoreng, dipanggang, direbus, diasap, atau dibakar. Ini dapat dipotong menjadi kepingan daging asap dan digunakan sebagai pengisian untuk banyak hidangan, termasuk pizza dan salad. Bacon juga melilit daging lain seperti dada ayam untuk menambahkan lemak dan rasa. Bacon lard atau lemak digunakan untuk daging coklat. Bacon paling sering dimakan dalam kepingan atau kepingan dalam sandwic atau untuk sarapan pagi dengan telur dan roti bakar.

Ham biasanya digunakan sebagai irisan salad dan sandwic. Pada majlis-majlis khas seperti Krismas, ham Krismas, yang merupakan keseluruhan ham, ditaburkan dengan cengkih, ditutup dengan lapisan gula maple dan dibakar sebelum dihiris.

Ham dan Canadian Bacon 2020

Ham berbanding daging Kanada

Ham dan bacon Kanada serupa rasa, tekstur, dan penampilannya. Walau bagaimanapun, daging ham dan daging Kanada mempunyai banyak perbezaan antara keduanya..

Bacon Kanada diperoleh dari pinggang, yang berjalan di sepanjang bahagian belakang babi, sementara ham diperoleh dari potongan utama, yang meliputi kaki, pantat dan batang. Ham memukul kiub, kepingan, dan bentuk keseluruhan. Sebaliknya, daging Kanada hanya dipotong.

Apabila ham mengandungi madu atau gula, bacon Kanada tidak mengandungi satupun dari mereka. Sekarang, melihat kandungan kalori, bacon Kanada lebih rendah kalori daripada ham. Lebih-lebih lagi, bacon Kanada lebih rendah karbohidrat dan kolesterol daripada ham. Bacon Kanada juga mempunyai lebih banyak protein daripada ham. Sementara itu, ham mengandungi lebih banyak sodium daripada bacon Kanada. Tidak seperti bacon Kanada, ham mengandungi lebih banyak vitamin C dan kalsium.

Semasa membandingkan kandungan lemak, hanya ada sedikit perbezaan antara daging dan ham Kanada. Bacon Kanada mengandungi lemak tepu sedikit lebih banyak daripada ham.

Ham biasanya dimakan pada waktu makan tengah hari atau makan malam, dan bacon Kanada dimakan ketika sarapan.

Lebih banyak membincangkan mengenai bacon Kanada, ia adalah daging masin dan sembuh, sama seperti daging tradisional di Amerika Syarikat, sementara dagingnya diawet dan diproses secara berbeza di Kanada dan UK. Bacon Kanada tidak disajikan dengan keras, tetapi hanya lembut dan berair. Sekiranya dibiarkan mengeras, daging bacon Kanada tidak akan terasa dan kering..

1. Bacon Kanada diperoleh dari tali pinggang yang berjalan di sepanjang bahagian belakang babi, sementara ham diperoleh dari potongan primer yang merangkumi kaki, pantat dan betis. 2. Ham biasanya dimakan pada waktu makan tengah hari atau makan malam, dan bacon Kanada dimakan ketika sarapan. 3. Bacon Kanada mengandungi sedikit lemak tepu daripada ham. 4. Ham jatuh ke dalam kiub, kepingan dan bentuk keseluruhan. Sebaliknya, daging Kanada hanya dipotong. 5. Bacon Kanada tidak disajikan dengan keras, tetapi hanya lembut dan berair. 6. Apabila ham mengandungi madu atau gula, bacon Kanada tidak mengandungi satupun dari mereka. 7. Bacon Kanada mengandungi lebih sedikit kalori daripada ham. 8. Bacon Kanada lebih rendah karbohidrat dan kolesterol daripada ham. Bacon Kanada juga mempunyai lebih banyak protein daripada ham. 9. Ham mengandungi lebih banyak natrium daripada bacon Kanada. Tidak seperti bacon Kanada, ham mengandungi lebih banyak vitamin C dan kalsium.

Veralline.com

Bandingkan dan bincangkan

 • Cari
 • Bahasa Inggeris
 • Untuk masuk
 • Daftar sekarang
 • Untuk masuk
 • Menarik
 • Baru
 • Dilihat
 • /
 • Buat tinjauan pendapat

Bacon atau ham, yang mana lebih baik?

 • Bacon 26%

Bacon atau ham?

Bacon dan ham, dua produk daging yang diperbuat daripada daging babi. Walaupun ham boleh dibuat dari hampir semua daging, lebih banyak lagi di bawah ini:
Bacon
Bacon adalah produk daging asin yang diperoleh hasil dari pemakanan dan pemeliharaan babi tertentu. Ini adalah sisi babi muda tanpa anggota bawah, tulang belakang, tulang pelvis dan sternum (sayap). Bacon salai diperbuat daripada daging asin. Secara visual, ia dapat dikenali dengan penampilannya, sebagai peraturan, daging dicirikan oleh daging berair tanpa lemak, ditembusi dengan lapisan daging yang rata.


Ham
Ham adalah kaki babi masin dan salai, belakang atau, lebih jarang, bahu depan; bahagian lain juga dihisap, misalnya tulang rusuk; terdapat juga ham yang diperbuat daripada rusa, ayam belanda, dll..
Mereka tahu cara memasak ham yang sudah ada di Rom kuno. Di rumah, ham disiapkan menggunakan alat yang disebut pembuat ham. Ia adalah silinder logam berongga dengan alat penghancur daging cincang dengan pegas.
Terdapat juga definisi rasmi, menurut GOST R 52427-2005 "Ham adalah produk yang terbuat dari kepingan daging tanpa tulang, diasinkan menggunakan urut, masak dan memasak untuk mewujudkan struktur monolitik dan konsistensi elastik dalam produk siap".

Perbezaan antara daging asap dan ham:

 • Bacon adalah bock, ham biasanya ham.
 • Dagingnya lebih gemuk, dengan lapisan lemak babi.
 • Ham boleh dimasak di bahagian bawah daging apa pun, tetapi daging asap selalu daging babi.

Bacon

Bacon adalah produk daging asin atau salai yang diperoleh hasil penggemukan dan pemeliharaan babi tertentu (pembiakan babi bacon). Ia mewakili sisi babi muda tanpa anggota bawah, tulang belakang, tulang pelvis dan sternum (sayap). Bacon salai diperbuat daripada daging asin. Ia dicirikan oleh daging tanpa lemak, berair, meresap dengan lapisan daging yang rata. Sekiranya anda suka daging dengan rasa manis, gunakan salai Kanada, dan jika daging dengan rasa yang kuat, pilih varieti Eropah, misalnya, pancetta Itali.

Sekiranya anda ingin membuat kaldu yang enak, ambil perapan daging dan tumis dengan banyak sayur-sayuran, kemudian gunakan kuahnya untuk sup sayur-sayuran akar yang lazat.

Memotong daging menjadi lebih kecil dilakukan dengan gunting dapur dan bukannya pisau..

Kalori Bacon

Bacon adalah makanan berlemak dan tinggi kalori yang mengandungi 500 kcal per 100 g. Pengambilan bacon yang kerap boleh menyebabkan kegemukan.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
tiga puluh441.47.512.4500

Kebaikan daging

Bacon sering digunakan untuk menyediakan pelbagai jenis hidangan: sup, makanan ringan, salad, sandwic, telur orak, hidangan utama, dll..

Bacon sering dijumpai di meja percutian dan sedap dan berkhasiat. Seronok dapat makannya :)

Tetapi fikirkan apa rawatan kimia dan haba yang dilaluinya dan berapa banyak yang menyerap bahan pengawet dan pewarna. Vedt sering berbaring di kaunter selama berbulan-bulan - tanpa mengubah warna dan bau.

Sifat berbahaya dari bacon

Tidak digalakkan memberi anak-anak bacon, ham dan daging asap lain untuk mengelakkan risiko terkena barah pada masa dewasa.

Yayasan Penyelidikan Kanser Dunia mengatakan bahawa ibu bapa harus bertindak dengan anak-anak mereka untuk mengurangkan atau menghentikan anak-anak mereka daripada makan daging asap, asin dan kalengan. Masalahnya ialah penggunaan jangka panjang makanan seperti itu meningkatkan risiko barah usus, jelas para saintis..

Pegawai dari Food Standards Agency di UK mengatakan daging salai boleh dimakan untuk sarapan pagi, tetapi dalam jumlah kecil dan tidak kerap. Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini para penyelidik menemui kaitan antara pengambilan daging asap dan barah usus pada orang dewasa. Menurut para saintis, banyak kes penyakit ini dapat dielakkan jika penggunaan produk tersebut sejak kecil dibatasi hingga 70 gram. seminggu, laporan BBC

Adakah anda suka bacon rangup dan berair? Adakah anda tahu rahsia penyediaannya? Tidak? Kemudian tonton video ini!

Ham dan daging tidak digalakkan untuk kanak-kanak.

Ibu bapa dinasihatkan agar tidak memberi daging kepada anak-anak mereka dan daging asap lain untuk mengelakkan risiko barah pada masa dewasa..

Yayasan Penyelidikan Kanser Dunia mengatakan bahawa ibu bapa harus bertindak dengan anak-anak mereka untuk mengurangkan atau menghentikan anak-anak mereka daripada makan daging asap, asin dan kalengan. Masalahnya ialah penggunaan jangka panjang makanan seperti itu meningkatkan risiko barah usus, jelas para saintis..

Pegawai dari Food Standards Agency di UK mengatakan daging salai boleh dimakan untuk sarapan pagi, tetapi dalam jumlah kecil dan tidak kerap. Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini para penyelidik menemui kaitan antara pengambilan daging asap dan barah usus pada orang dewasa. Menurut para saintis, banyak kes penyakit ini dapat dielakkan jika penggunaan produk tersebut sejak kecil dibatasi hingga 70 gram. seminggu, laporan BBC.

Pasta Carbonara dengan ham dan bacon

Kami menawarkan untuk menyediakan hidangan masakan Itali yang sangat cepat - alla carbonara pasta.
Keseluruhan proses memasak tidak akan memakan masa lebih dari 30 minit dan bahkan tukang masak yang paling tidak berpengalaman dapat mengatasinya.

Komposisi ramuan yang dicadangkan, tentu saja, disesuaikan, mengambil kira sekatan gastronomi asing dan tidak termasuk "terlarang". Oleh itu, guanchiale tradisional atau pancetta telah diganti dengan ham dan bacon..

Resipi asal untuk pasta alla carbonara dilahirkan di wilayah Rom Lazio. Mereka tidak menggunakan krim untuk sos, dan dua jenis keju ditambahkan - parmesan keras dan picorino romano berbutir. Di kawasan lain, dibenarkan untuk memasak sos dengan krim dan, seperti dalam resipi kami, adalah mungkin untuk menggantikan makanan daging dengan daging yang lebih murah dan biasa..

Resipi langkah demi langkah untuk pasta alla carbonara dengan ham dan bacon

 • Spaghetti 300 gr.
 • Ham 100 gr.
 • Bacon 50 gr.
 • Kuning telur 3 pcs.
 • Krim 200 ml.
 • Bawang putih 2 ulas
 • Keju keras 100 gr.
 • Minyak zaitun
 • Lada garam

1. Rebus spageti hingga al dente, atau hampir masak. Perkara utama adalah tidak mencerna.
Lipat spageti yang sudah siap di dalam saringan, biarkan air mengalir.

2. Sediakan makanan untuk menggoreng:
kupas bawang, potong ham dan daging menjadi kepingan kecil.

3. Untuk sos:
Pisahkan kuning telur dari protein. Kita hanya memerlukan kuning telur. Campurkan dengan krim, pukul sebati. Masukkan sedikit garam.

4. Panaskan kuali, masukkan minyak. Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.

5. Masukkan ham dan daging dengan bawang putih. Goreng selama beberapa minit, kacau selalu.

Goreng ham dan daging

6. Letakkan spageti dan kacau perlahan. Kurangkan haba 2/3.

7. Tuangkan sos telur berkrim. Campurkan.

8. Parut keju pada parutan halus, masukkan spageti, gaul.

9. Garam dan lada.

10. Pasta siap apabila kuahnya tidak lagi cair.