Tiram dan kerang

Oleh kerana nilai pemakanannya, makanan laut menjadi semakin meluas dalam masakan dari pelbagai bangsa di dunia. Kelezatan yang diakui dalam kumpulan ini adalah kerang. Yang paling popular di antaranya ialah tiram dan kerang..

Persamaan dan perbezaan

Ya, kedua-duanya adalah organisma yang berkaitan, tetapi ada sedikit persamaan di antara mereka. Moluska ini serupa dengan:

 • kedua-duanya boleh dimakan;
 • mewakili pengasingan invertebrata;
 • mempunyai dua cengkerang yang menutupi badan;
 • adalah pengumpan penapis di habitat;
 • semua jenis menghasilkan mutiara.

Dalam aspek lain, moluska ini berbeza. Untuk mengetahui perbezaannya, anda perlu mempertimbangkan setiap spesies secara terperinci..

Kerang

Cengkerang kerang tidak terlalu besar. Ia mempunyai permukaan yang halus, tepi yang halus dan dibezakan dengan warna gelap. Organisma ini mempunyai byssus filamen khas, dengan bantuannya mereka terpaku pada permukaan keras di bahagian bawah dan dapat bergerak jarak pendek untuk mencari makanan. Moluska di koloni disusun dalam satu baris yang sama rata dan tidak saling mengganggu untuk mencari makanan.

Kerang mengandungi banyak protein yang sihat. Tetapi nilai utama makanan laut ini adalah asid lemak. Bahan-bahan ini memberi nutrien kepada sel-sel otak dan merangsang aktiviti mental. Nilai pemakanan 100 gr. kerang hanya 77 kkal, jadi mereka digunakan dalam penyediaan diet. Kos rendah menjadikan produk ini berpatutan.

Kanak-kanak boleh makan daging kerang hanya selepas tiga tahun. Dan orang yang mempunyai kecenderungan terhadap penyakit alergi harus mencubanya dengan berhati-hati.

Kerang ini mesti dimasak sebelum makan. Daging mereka mempunyai rasa yang sedikit masin. Sekiranya teknologi memasak dilanggar, kerang boleh terasa pahit.

 • penutup ditutup rapat;
 • tidak terdapat cip atau keretakan di bahagian sisi;
 • produk tersebut tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan;
 • tidak mengetuk di dalam sink semasa gegaran.

Tiram

Tiram juga moluska bivalve yang biasa di laut hangat. Tetapi mereka tidak terlalu gemar dengan kandungan garam yang tinggi di dalam air, oleh itu mereka sering dijumpai di badan air tawar. Apa yang menjadikannya sesuai untuk penternakan tiram.

Tidak seperti kerang, tiram tidak bergerak. Mereka melekat kuat pada batu dan satu sama lain dan tidak dapat bergerak mencari makanan. Cangkang moluska ini besar, dengan tepi dan kekasaran yang tidak rata. Warna berkisar dari keemasan muda hingga coklat.

Terdapat 50 jenis tiram, rasanya langsung bergantung pada habitatnya. Sebilangan moluska mempunyai rasa masin, ada yang manis. Tiram tinggi fluorida, zink, yodium dan fosfor. Oleh itu, mereka disarankan untuk dimakan sebagai makanan pemakanan..

Dari sudut pandang gastronomi, tiram Laut Tengah dan Laut Hitam dihargai paling tinggi. Mereka digunakan untuk menyediakan masakan Perancis dan Belgia gourmet. Kos tiram jauh lebih tinggi.

Tiram boleh dimakan mentah. Persiapan untuk penggunaan tidak memerlukan masa yang lama.

Moluskular berbeza antara satu sama lain:

 • pandangan;
 • cara hidup;
 • nilai pemakanan;
 • cara penggunaan
 • kos.

Foto-foto itu menunjukkan dengan jelas bagaimana kerang berbeza dengan penampilan tiram..

Apa perbezaan antara tiram dan kerang, bagaimana bentuknya dan mana yang lebih enak

Tiram dan kerang, dari sudut masakan, adalah kerang yang boleh dimakan dan lazat. Manusia menemui mereka sendiri pada masa lalu. Terdapat legenda mengenai rasa dan khasiatnya yang bermanfaat. Hari ini, kerang sering menjadi makanan masakan Mediterranean..

Persamaan dan perbezaan

Masa untuk memberitahu bagaimana tiram mewah berbeza dari rakan tirinya yang lebih sederhana - kerang. Pada prinsipnya, kedua-duanya adalah makhluk yang berkaitan, moluska bivalve, tetapi pada masa yang sama perbezaannya jelas.

Kesamaan tiram dan kerang hanya kerana mereka tergolong dalam organisma seperti moluska. Jika tidak, kerang ini penuh dengan perbezaan..

TiramKerang
SkuadOstreoidaMytiloida
Pandangan luaranBesarKecil
Bentuk cengkerangIa boleh menjadi cekung atau rata, tepi cangkangnya bergelombang, tidak rata, permukaannya kasar untuk disentuh, berwarna terangBulat atau berbentuk drop, selalu cekung. Tepi betul-betul lurus dan tajam. Warnanya boleh berwarna coklat atau hampir hitam. Permukaannya licin disentuh.
HabitatLaut eksklusifMana-mana badan air, laut, sungai
Cara hidupMenetap. Ia dilekatkan pada batu dengan ikat pinggang dan tidak bergerak sepanjang hayatnya. Benang Byssus tiada.Gaya hidup aktif. Dilampirkan pada batu dengan benang nipis dan kuat (byssus).
PenyelesaianMereka menetap berdasarkan prinsip koloni, mengikut kaedah berlapis di atas satu sama lain.Mereka hidup dalam barisan, tinggal di jajahan
Nilai pemakananNilai nutriennya hebat, mengandungi iodin, vitamin dan mineral, dan kaya dengan fluorida. Sesuai untuk makanan diet.Nilai pemakanan cukup tinggi, mengandungi sejumlah besar vitamin dan mineral, dan kaya dengan sodium. Sesuai untuk makanan diet.
Ciri-ciri gastronomiBoleh dimakan mentah, begitu juga dengan rawatan panas.Tidak digalakkan makan mentah, ia harus dirawat dengan panas.

Mana yang lebih sedap

Adalah mustahil untuk mengatakan dengan jelas siapa yang lebih enak daripada tiram atau kerang. Jawapan untuk soalan ini boleh disebut retorik, kerana setiap orang mempunyai selera sendiri. Penasihat kerang menghargai rasa dari kedua yang disajikan.

Daging tiram lembut, seperti jeli, lembut dan diminum mentah terus dari cengkerang. Hayat rak adalah minimum, mereka tidak bertolak ansur dengan pembekuan. Daging tiram disajikan di atas ais dengan baji lemon.

Daging kerang, berbeza dengan tiram, lebih pekat dalam konsistensi, terutama setelah rawatan panas, dan rasanya tidak begitu lembut dan lembut. Rasa inilah yang akan membantu anda menentukan kerang mana yang lebih dekat dengan citarasa anda..

Bagaimana mereka kelihatan dalam foto

Berapa dan di mana hendak dibeli

Kos tiram mungkin mengejutkan banyak pihak, dan ini dapat difahami. Kerang elit sukar diperoleh. Itulah sebabnya mengapa kerang adalah produk yang lebih berpatutan bagi kebanyakan orang. Mereka bertolak ansur dengan penyimpanan beku, pengangkutan dengan baik dan tersedia secara komersial.

Harga purata kerang hidup adalah 600 rubel, dan beku jauh lebih murah, kira-kira 350 rubel. Harganya dipengaruhi dengan ketara oleh pelbagai moluska dan habitatnya.

Hanya sebilangan kecil yang mampu berkenalan dengan rasa tiram hidup yang elegan, kerana "keindahan laut" ini disajikan hidup-hidup hanya di restoran elit. Tidak mustahil untuk membelinya di pasar raya besar biasa. Harga untuk 1 kg moluska ini berbeza dari 1,500 rubel dan boleh mencapai tahap tertinggi. Ia dipengaruhi oleh pelbagai, ukuran dan habitat.

Masakan apa yang hendak dimasak

Hidangan lazat dan halus disediakan dari tiram dan kerang, yang disajikan di majlis makan malam atau jamuan sosial. Beberapa contoh hidangan di mana tiram adalah penyanyi solo utama akan membantu anda menentukan penyediaannya.

 1. Dimasak dengan nasi dan sotong.
 2. Goreng pada lidi di rak dawai.
 3. Dimasak di bawah wain putih.
 4. Koktil tiram dengan herba dan lemon.
 5. Salad tiram dan udang.

Terdapat banyak hidangan di mana kerang adalah bahan utama. Mereka direbus dan digoreng, asin, acar, bahkan salai. Mereka dihidangkan dengan mayonis, mereka juga enak dengan nasi, tomato dan sos mustard. Contoh hidangan kupang:

 1. Rebus dengan sayur-sayuran.
 2. Gaya pelaut digoreng dengan bawang putih.
 3. Kerang panggang dengan bawang dan tomato.
 4. Salad kupang.
 5. Pilaf dengan kerang.

Hidangan dari moluska tempurung diperhalus dan diperhalusi. Seseorang menyukai mereka, seseorang tidak peduli terhadap mereka. Ini adalah masalah selera, tetapi bagaimanapun, anda mesti mencuba kerang sekurang-kurangnya sekali untuk membuat kesimpulan anda sendiri..

Apakah perbezaan antara arak dengan mereka

Pilihan klasik adalah menghidangkan wain Chablis kering putih (Perancis) atau sampanye dengan tiram atau kerang. Selain itu, anggur dari jenis anggur seperti: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay akan sesuai dengan kerang. Wain mesti sangat kering. Varieti anggur ini dikenali di seluruh dunia dan ditanam di mana sahaja..

Sama sekali tidak perlu mengejar anggur yang diimport "tinggi". Pengeluar Rusia tahu bagaimana membuat wain kering putih yang sangat sesuai untuk kerang ini. Perhatikan wain di Wilayah Krasnodar dan Crimea. Contohnya, wain Fanagoria premium atau Esse dari kilang Satera.

Siapa moluska

Kerang bukan hanya tiram dan kerang. Moluska tinggal di sebelah kita dan kita dikelilingi di mana-mana sahaja. Ini adalah sejenis haiwan invertebrata dan bertubuh lembut, kebanyakannya mempunyai cangkang. Tidak semuanya boleh dimakan, ada yang tinggal di air, dan yang lain di darat. Sebilangan kerang berfungsi sebagai pembekal mutiara berharga dan ibu mutiara.

Jadi siapa moluska? Ini adalah siput biasa dan siput kebun, gurita, cumi-cumi, tiram, kerang, dan rapana. Secara keseluruhan, ahli biologi mengira kira-kira 130,000 spesies moluska di alam hidup, dan saintis menganggapnya sebagai nenek moyang organisma hidup di planet ini..

Baiklah, kita telah berurusan dengan tiram dan kerang, sekarang kita tahu mana dari mereka, siapa dan dengan apa mereka dimakan. Yang tinggal hanyalah menyiapkan dan menghidangkannya, dan jangan lupa segelas wain kering putih sejuk. Kami berharap semua orang mendapat pengalaman yang harum dan rasa yang menyenangkan.

Apa perbezaan antara tiram dan kerang foto

Hari ini, kerang dan tiram adalah kerang paling popular yang terdapat dalam masakan hampir semua negara di dunia. Tidak ada yang mempunyai maklumat yang boleh dipercayai tentang kapan dan dalam keadaan apa mereka mula dimakan oleh manusia. Hanya diketahui bahawa ia berlaku sejak dulu. Ahli sejarah dan ahli arkeologi mendakwa bahawa mereka mempunyai bukti pengumpulan kerang manusia purba sejak zaman kuno lagi daripada bukti penangkapan ikan dan pemburuannya. Walau bagaimanapun, orang moden berminat dengan beberapa soalan lain. Contohnya, bagaimana kerang berbeza dengan tiram, moluska lebih enak dan lebih sihat bagi manusia, cara memasak makanan laut dengan betul, dll..

Baiklah, kita akan cuba memberi jawapan kepada soalan-soalan ini, dan juga memperkenalkan pembaca kepada beberapa fakta menarik mengenai moluska laut ini..

Ramai orang tidak membezakan antara kerang dan tiram. Tetapi mereka adalah moluska laut yang sama sekali berbeza. Jadi, apa itu kerang dan tiram, bagaimana membezakannya? Sekarang mari kita fikirkan ini..

Penampilan

Sebagai permulaan, perlu diperhatikan bahawa penampilan hidupan laut ini sama sekali berbeza. Jadi, tiram lebih besar daripada kerang. Kerang mereka agak kasar, dan bergelombang di tepinya. Cengkerang tiram dicirikan oleh bentuk yang rata atau sedikit cekung. Kerang, pada gilirannya, mempunyai cengkerang yang jauh lebih kecil. Bentuknya juga sama sekali berbeza: lebih bulat, dengan tepi tajam. Anda juga dapat membezakan moluska antara mereka dengan warna cengkerang. Tiram pada umumnya berwarna agak terang, sementara kerang berwarna kelabu gelap hingga hampir hitam. Kehadiran naungan ini atau tidak bergantung pada kualiti air di takungan tempat moluska hidup.

Cara hidup

Anda boleh memahami bagaimana kerang berbeza dengan tiram jika kita mempertimbangkan gaya hidup beberapa dan moluska lain. Oleh itu, tiram tidak dapat bergerak. Mereka menghabiskan seumur hidup mereka "duduk" di satu tempat, dilekatkan dengan seluruh cengkerang ke batu atau batu keras lain yang terdapat di dasar laut. Kerang dapat mengubah lokasi mereka. Benang khas (byssus) membolehkan mereka melakukan ini. Dengan pertolongannya, kerang dilekatkan pada objek yang tidak bergerak dan bergerak mencari makanan dari jarak yang memungkinkan benang.

Mengingat adanya moluska dalam masyarakat, satu lagi ciri dapat diperhatikan yang membezakan kedua spesies ini. Sekiranya kerang lebih suka menjalani kehidupan sosial, saling berurutan satu demi satu, maka tiram tinggal di "timbunan", kadang-kadang disatukan rapat antara satu sama lain.

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram? Apa yang lebih berguna?

Kedua-dua moluska jenis satu dan yang lain mempunyai nilai pemakanan yang sangat tinggi untuk tubuh manusia. Tiram dan kerang adalah langkah pencegahan barah yang baik. Properti ini disebabkan oleh kandungan unsur yang tinggi seperti natrium dan fluorida dalam moluska laut..

Perbezaan antara tiram dan kerang terletak pada cara penyediaannya. Lebih tepat lagi, hakikat bahawa yang pertama tidak boleh dimasak dengan rawatan haba, dan yang terakhir mesti wajib. Ini kerana tiram adalah produk yang lebih bersih. Mereka dimakan mentah. Dan kerang, kerana hidupnya yang lebih aktif, terkumpul dalam diri dos berbahaya bahan berbahaya yang masuk ke dalam air setelah mendidih..

Mungkin kriteria utama bagaimana kerang berbeza dari tiram (foto kedua spesies disajikan dalam artikel untuk kejelasan) adalah harganya.

Yang terakhir ini cukup mahal dan, sebagai peraturan, hanya disajikan di beberapa restoran di negara kita. Kerang boleh didapati dijual dengan kerap. Hampir di setiap kedai anda boleh membeli moluska beku ini dengan harga yang cukup berpatutan..

Cara memilih?

Mungkin ini adalah nuansa utama yang memungkinkan orang yang paling jauh dari masakan tinggi untuk mengetahui apa perbezaan antara kerang dan tiram. Sekarang mari kita pertimbangkan beberapa perkara yang lebih penting yang berkaitan dengan kaedah penyediaan dan peraturan untuk memakan moluska seperti itu, tentu saja, dengan mempertimbangkan perbezaan yang diberikan di atas.

Dipercayai bahawa kerang dan tiram segar yang masih hidup hingga beku mempunyai cengkerang tertutup. Dan mereka terbuka setelah mereka mati. Perkara ini harus dipertimbangkan ketika memilih kerang dan tiram di kedai..

Rawatan

Setelah membeli moluska laut, anda perlu memprosesnya secepat mungkin. Sudah tentu, jika ada yang beku, anda boleh menangguhkannya, tetapi jika kerang dibeli secara langsung atau sejuk, anda mesti segera memasaknya. Mula-mula anda perlu membuka cengkerang, memutarnya dengan sisi tajam ke arah anda dan, dengan meletakkan pisau di antara dua bahagian, putar 90 darjah dan dapatkan kerang. Selepas itu, anda perlu membuang bahagian dalamnya dan bilas dengan baik di bawah air yang mengalir. Sekiranya tiram, memasak akan selesai pada peringkat ini. Setelah diproses, mereka mesti segera dihidangkan ke meja, sambil menambah sedikit sos atau sepotong lemon ke dalam pinggan..

Sebelum menghidangkan kerang, mesti dimasak. Walaupun disimpan lebih lama daripada tiram, khasiatnya yang berguna mula hilang setiap hari. Setelah melepaskan cengkerang dan isi perut, mereka dapat direbus dan dibumbui, sekali lagi, dengan kuah apa saja. Hidangan kerang yang sudah siap boleh disimpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 12 jam..

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram? Seperti yang dinyatakan sebelumnya, yang terakhir dapat dimakan mentah, sedangkan yang pertama tidak boleh dimakan. Ini adalah kriteria yang sangat penting. Dalam masakan di banyak negara, terdapat resipi untuk tiram mentah. Namun, sebelum menggunakan kerang dengan cara ini, anda harus memastikan bahawa kerang itu diperoleh di takungan bersih secara ekologi. Jika tidak, lebih baik memilih hidangan tiram yang dimasak..

Moluska laut dapat dihidangkan dalam bentuk yang terpisah, atau dapat menjadi komponen dari hidangan apa pun. Di restoran, paling kerap disarankan untuk mencuba tiram secara berasingan. Tetapi di dapur rumah, bahan-bahan lain boleh ditambah untuk menjimatkan wang..

Kaedah memasak

Nuansa lain, bagaimana kerang berbeza dengan tiram, adalah cara mereka dimakan. Tiram boleh dihidangkan dengan tempurungnya ditutup. Maka anda perlu membukanya sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu membuka cengkerang, memotong bahagian yang disisipkan daging tiram itu dengan pisau, tuangkan sos dan minum seluruh tiram sekaligus.

Sekiranya kerang dihidangkan dikupas, mereka harus dimakan dengan alat makan. Kerang selalu dikupas, dan, sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan penggunaannya..

Kesimpulannya

Maklumat yang diberikan dalam artikel ini cukup untuk memahami bagaimana kerang berbeza dari tiram, bagaimana membezakannya dan memisahkan kerang berkualiti tinggi dari kerang berkualiti rendah, serta cara memasak dan memakan makanan istimewa ini. Sebagai peraturan, mereka yang telah merasakan hidangan makanan laut seperti itu akan ingin mencicipinya lebih dari sekali..

Moluska laut, kerang dan tiram telah dimakan sejak sekian lama dan dikelaskan sebagai makanan istimewa. Kedua-dua spesies ini merupakan wakil dari keluarga bivalve, namun, mereka berasal dari pelbagai pesanan dan mempunyai sejumlah perbezaan yang signifikan..

Kerang

Tempat pengedaran moluska adalah laut Mediterranean, Jepun, Bering dan Okhotsk. Cangkang kerang selalu berwarna gelap dan dicirikan oleh permukaan yang halus dan tepi yang halus. Fillet kerang mempunyai rasa masin, dan setelah digoreng, ia menyerupai cendawan. Kadang kala, dengan penyediaan yang tidak betul dan kualiti produk yang rendah, dagingnya boleh terasa pahit. Untuk mengelakkan kesan yang tidak menyenangkan, anda mesti memilih kerang dengan berhati-hati ketika membeli dan memasaknya dengan betul..

Semasa memilih makanan laut, anda harus memperhatikan fakta bahawa kepaknya ditutup rapat, dan tidak ada cip dan retakan di permukaan sisi. Selain itu, kerang tidak boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, dan ketika digoncang tidak boleh mengetuk..

Kerang dibezakan oleh kandungan protein yang tinggi dan, dari segi peratusannya kepada jumlah jisim produk, kerang lebih tinggi daripada ikan dan daging putih. Tetapi nilai utama kerang adalah asid lemak, yang menyuburkan sel otak dan merangsang aktiviti mental. Di samping itu, produk ini mengandungi vitamin kumpulan A, B, C, E dan PP, serta sebatian magnesium, kalium, fosforus, natrium dan kalsium.

Nilai gizi 100 g kerang adalah 77 kkal, yang memungkinkan anda menggunakan kerang sebagai makanan diet, dan juga menggunakannya untuk menyediakan makanan ringan. Kerang mempunyai kesan positif pada potensi lelaki dan ditunjukkan untuk banyak penyakit wanita. Tetapi anak-anak boleh makan daging kerang hanya setelah mencapai usia tiga tahun. Ini disebabkan oleh risiko alergi, yang, bagaimanapun, sering menjadi alasan untuk menolak makan banyak makanan laut lain, bukan hanya kerang..

Tiram

Tiram juga diklasifikasikan sebagai moluska bivalve dan biasa di laut tropika panas. Tetapi kerana mereka tidak begitu gemar dengan air garam laut, mereka sering dijumpai di air tawar, misalnya di ladang tiram atau di sungai. Tiram hidup pada kedalaman 1 hingga 70 m, menempel pada batu bawah laut, dasar berpasir, batu besar atau satu sama lain. Cangkang moluska memiliki bentuk yang tidak simetri, dan permukaan dalamnya mempunyai warna khas mutiara.

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 50 spesies tiram di dunia, tumbuh baik dalam keadaan buatan khas dan di persekitaran laut dan sungai semula jadi. Rasa kerang sepenuhnya bergantung pada habitatnya dan berkisar dari asin hingga sedikit manis dan samar-samar mengingatkan tembikai.

Dari segi khasiatnya, daging tiram jauh lebih unggul daripada ikan. Kerana komposisi kimianya yang kaya dengan kandungan zink, yodium, fluorin dan fosfor yang tinggi, kerang ditunjukkan sebagai makanan diet dan terapi, keberkesanannya telah disahkan oleh banyak pakar pemakanan Eropah. Di samping itu, daging tiram mengandungi vitamin yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal badan, termasuk A, C, D, B dan PP..

Yang terbaik, dari sudut pandang gastronomi, adalah pemandangan Laut Tengah dan Laut Hitam, mereka adalah komponen utama untuk penyediaan masakan Perancis dan Belgia yang lazat.

Menyiapkan tiram untuk dimakan tidak memerlukan banyak masa. Untuk membuka tiram, perlu memusingkan cengkerang dengan tepi tajam ke arah anda, masukkan pisau ke lipatan yang hampir tidak dapat dilihat di antara kedua-dua penutup, dan putar 90 darjah. Kemudian usus harus dikeluarkan, yang kelihatan seperti kantung hitam kecil dan terletak tepat di bawah kulit. Seterusnya, anda perlu membilas lembut tiram di bawah air yang mengalir, selepas itu kerang dapat dimakan.

Perbezaan utama

Seiring dengan beberapa persamaan, moluska mempunyai sejumlah ciri khas.

 • Salah satu perbezaan utama antara tiram dan kerang adalah penampilannya. Oleh itu, cangkang tiram berukuran besar, rata atau bentuk cekung, dan permukaan kasar. Sementara cangkang kerang kecil dan bulat, dengan ujungnya yang lebih tajam dan benar-benar halus. Selain itu, warna mereka bergantung pada habitat moluska dan dapat bervariasi dari abu-abu hingga hitam kebiruan, walaupun pada kenyataannya cangkang tiram selalu berwarna terang..
 • Kriteria seterusnya untuk membezakan moluska adalah gaya hidup mereka. Jadi, kerang dipasang di permukaan batu dengan menggunakan byssus seperti benang khas, yang memungkinkan mereka bergerak jarak tertentu untuk mencari makanan. Tiram tidak mempunyai "tali" seperti itu, dan oleh itu dipasang dengan kuat pada pangkal di tepi injap dan tidak dapat bergerak. Penempatan koloni pada batu juga berbeza. Dan jika kerang disusun secara berturut-turut dan boleh, tanpa mengganggu satu sama lain, bebas mencari makanan, maka tiram "erat" melekat satu sama lain dan wujud dalam bentuk tidak bergerak.
 • Nilai pemakanan makanan juga mempunyai beberapa perbezaan. Kerang lebih kaya dengan natrium, sementara tiram adalah gudang fluorida. Namun, kedua kerang digunakan sebagai makanan diet dan sumber protein, dan juga berfungsi sebagai profilaksis kuat untuk melawan barah..
 • Makan kerang dan tiram juga mempunyai perbezaan yang ketara. Tiram boleh dimakan mentah. Mereka disajikan dalam cengkerang yang sedikit terbuka, dilapisi dengan ais di semua sisi dan ditaburkan dengan sedikit jus lemon. Kerang, kerana keunikan pemakanan mereka sendiri, dimakan hanya dimasak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa moluska, dalam mencari makanan, melewati sejumlah besar air laut melalui dirinya sendiri, sehingga bertindak sebagai penapis. Akibatnya, badan kerang mulai terkumpul bukan sahaja berguna, tetapi juga bahan berbahaya, dan kadang-kadang unsur toksik. Oleh itu, makan makanan laut tidak hanya memerlukan panas, tetapi rawatan panas sepenuhnya: semasa proses memasak, kebanyakan bahan berbahaya dinetralkan dan tidak lagi membahayakan tubuh manusia.

Selain itu, terdapat sejumlah batasan penggunaan kedua-dua kerang. Oleh itu, makan tiram dengan kerap dilarang bagi orang yang mempunyai patologi perut dan usus, dan lebih baik menahan diri dari makan kerang untuk penghidap alergi dan anak kecil.

 • Perbezaan harga antara tiram dan kerang lebih banyak daripada yang dapat dirasakan. Kerang adalah produk yang lebih berpatutan dan boleh didapati di rak mana-mana pasar raya, sementara tiram dianggap makanan gourmet yang agak mahal dan tidak terdapat di kedai setiap hari..

Peraturan am untuk pemilihan dan penyimpanan

Semasa membeli kerang atau tiram, disarankan untuk memilih spesimen dengan cengkerang yang ditutup sepenuhnya. Dipercayai bahawa walaupun dengan sedikit bukaan injap, moluska langsung mati. Anda perlu memasak makanan laut sebaik sahaja dibeli, dan dibenarkan menyimpan hidangan yang disediakan dari mereka di dalam peti sejuk tidak lebih dari 12 jam. Selain itu, jika anda merancang untuk makan tiram mentah, maka anda perlu mengetahui asal usulnya. Pilihan terbaik adalah membeli moluska yang ditanam dalam keadaan tiruan..

Ladang tiram biasanya melakukan kawalan ketat terhadap kualiti air, yang disebabkan oleh kos makanan laut yang agak tinggi dan penghantaran langsung ke restoran yang bagus, jadi tidak ada yang akan merosakkan reputasi mereka dengan mengembangkan produk berkualiti rendah. Berkat ini, tiram dari tapak semaian khusus jauh lebih enak daripada rakan lautnya, tidak berbahaya dan boleh dimakan mentah dengan selamat. Sekiranya tempat pengumpulan makanan laut adalah perairan laut yang mencuci negara-negara besar dengan industri maju, maka lebih baik menahan diri daripada membeli produk tersebut..

Walaupun terdapat perbezaan yang jelas, kedua-dua kerang adalah makanan diet yang sangat baik yang membantu menepu tubuh dengan nutrien penting dan melindungi daripada banyak penyakit serius..

Untuk maklumat mengenai cara memasak kerang sungai, lihat video seterusnya.

Tiram berbanding kerang

Tiram dan kerang adalah kerang. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perbezaan yang terdapat pada anatomi, habitat, pembiakan dan tingkah laku mereka. Tetapi sangat sukar untuk membezakan antara mereka, dan orang tidak mungkin dapat mencari perbezaan di antara mereka..

Salah satu perbezaan utama yang dapat dikatakan ialah tiramnya sedikit berdaging daripada kerang..

Salah satu perbezaan utama yang dapat diperhatikan adalah persenyawaan. Pada kerang laut, persenyawaan berlaku di luar badan. Tahap larva melayang selama tiga hingga enam bulan sebelum menetap di permukaan keras ketika kerang muda. Pada kerang air tawar, jantan melepaskan sperma terus ke dalam air, dan ia mencapai betina melalui sifon yang lewat. Setelah persenyawaan berlaku, telur berkembang menjadi tahap larva yang disebut glochidium, yang melekat pada sirip atau insang ikan. Sebelum itu, glokidia tumbuh di insang kerang betina. Tiram membiak secara berbeza. Persenyawaan luaran berlaku dalam tiram, yang bermaksud telur dan sperma di dalam air.

Ketika memeriksa cangkang, dapat dilihat bahwa kerang memiliki cangkang halus, sementara tiram memiliki lapisan yang lebih kasar. Kerang lebih panjang daripada cangkang bujur, dan daerah punggung terlihat ke arah bawah cangkerang daripada ke tengah. Tiram juga bivalve, yang dihubungkan oleh engsel kecil.

Walaupun kedua-dua kerang dan tiram adalah penyaring penyaring, beberapa perbezaan dapat dijumpai di antara keduanya. Selain tiram, kerang memiliki "siphon" khas di dalam tubuhnya, yang membantu menyerap dan menyaring air dengan lebih baik..

Tiram diketahui bergerak dengan lebih bebas. Kerang biasanya suka melekat pada permukaan berbatu. Setelah berada di habitatnya, kerang hidup di sungai, badan air tawar, dan sungai bersama dengan zona pasang masin di mana lautan memenuhi pantai. Tiram di seberang berada di laut.

Sebaliknya, kerang hidup di persekitaran segar dan laut. Tiram gembira dengan kehidupan mereka. Tetapi kerang berusaha mencari keperibadian.

Perbezaan ketara lain yang dapat diperhatikan ialah mutiara biasanya terdapat di tiram. Pada kesempatan yang jarang berlaku, mutiara juga dapat dilihat pada kerang..

Walaupun tiram boleh dimakan mentah, kerang hanya boleh dimakan dimasak.

Ringkasan 1. Tiram sedikit berdaging daripada kerang. 2. Kerang mempunyai kulit yang halus, sementara tiram memiliki cangkang yang lebih kasar. 3. Tiram diketahui bergerak dengan lebih bebas. Kerang biasanya suka melekatkan diri pada permukaan berbatu.

Apakah perbezaan antara kerang dan tiram

Apabila disiapkan dengan betul, makanan laut dapat dimanjakan dengan hidangan yang benar-benar mewah. Tetapi sebelum anda mula memasak, anda perlu mengetahui bagaimana kerang berbeza dengan tiram. Walaupun terdapat persamaan, ini adalah moluska dari pelbagai kategori, termasuk kaedah penyediaannya. Sebagai tambahan kepada harganya, yang berbeza hampir sepuluh kali ganda, ini juga merupakan kategori "elit" yang berbeza. Kerang boleh dibeli di mana-mana pasar dan dimasak dalam kuali, tetapi tiram masih lebih halus dan mempunyai cara penyediaan dan memasak tertentu. Tetapi ini bukan semua perbezaan di antara mereka..

Apa perbezaan antara kerang dan tiram di alam

Sebagai permulaan, kedua-dua jenis moluska lazat ini kini ditanam di ladang khas. Kerang tumbuh di jaring di laut atau lautan hingga matang. Selepas tarikh akhir, mereka dikeluarkan dan kemudian dijual.

Kerang tumbuh dengan pelbagai cara:

 • kerang dilampirkan oleh organ khas dan boleh berhijrah di dalam takungan;
 • tiram tumbuh di satu tempat.

Kedua-dua makanan laut dituai dalam jumlah besar, kemudian dibungkus dan dihantar ke seluruh dunia.

Apakah perbezaan antara kerang dan tiram dalam foto

Sekiranya anda tidak tahu membezakannya di pameran pasar raya, maka maklumat berikut akan berguna bagi anda:

 • kerang berwarna kelabu gelap hingga hitam dan berbentuk titisan;
 • tiram mempunyai cengkerang tidak tentu dengan penyimpangan coklat keabu-abuan.

Yang pertama selalu dijual dengan kilogram, ini adalah produk yang murah, dan yang terakhir hanya dengan potongan.

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram gourmet

Makanan laut dan makanan laut lain boleh dibeli di pasar raya besar atau lebih. Perbezaannya adalah bahawa kerang terdapat dalam pelbagai jenis:

 • dalam cengkerang;
 • rebus dan beku;
 • acar.

Tiram berbeza kerana ia hanya dijual dengan cengkerang segar. Ini adalah barang barang yang mahal.

Rasanya serupa, mempunyai aroma "laut" yang kaya dan kaya dengan fosforus dan kalium. Tetapi ada satu perbezaan yang sangat penting yang menentukan nilai moluska ini di seluruh dunia:

 • kerang dimakan secara eksklusif selepas rawatan haba;
 • tiram dimakan kebanyakannya mentah, ditaburkan dengan jus lemon.

Sebagai tambahan kepada harga dan kaedah penyediaan yang berbeza, tiram juga berbeza dalam rasa dari kerang. Yang terakhir lebih halus dan mempunyai aroma yodium yang halus, tetapi makanan laut yang lebih murah mempunyai rasa klasik dan sesuai untuk menyediakan lauk, sup dan hidangan utama..

Penting bagi semua nelayan untuk mengetahui cara menyimpan perahu PVC pada musim sejuk sehingga dapat berfungsi selama bertahun-tahun..

Tiram dan kerang 2020

Tiram berbanding kerang

Tiram dan kerang adalah kerang. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perbezaan yang terdapat pada anatomi, habitat, pembiakan dan tingkah laku mereka. Tetapi sangat sukar untuk membezakan antara mereka, dan orang tidak mungkin dapat mencari perbezaan di antara mereka..

Salah satu perbezaan utama yang dapat dikatakan adalah bahawa tiramnya sedikit berdaging daripada kerang..

Salah satu perbezaan utama yang dapat diperhatikan adalah persenyawaan. Pada kerang laut, persenyawaan berlaku di luar badan. Tahap larva melayang selama tiga hingga enam bulan sebelum menetap di permukaan keras ketika kerang muda. Pada kerang air tawar, jantan melepaskan sperma terus ke dalam air, dan ia mencapai betina melalui sifon yang lewat. Setelah persenyawaan berlaku, telur berkembang menjadi tahap larva yang disebut glochidium, yang melekat pada sirip atau insang ikan. Sebelum itu, glokidia tumbuh di insang kerang betina. Tiram membiak secara berbeza. Persenyawaan luaran berlaku dalam tiram, yang bermaksud telur dan sperma di dalam air.

Ketika memeriksa cangkang, dapat dilihat bahwa kerang memiliki cangkang halus, sementara tiram memiliki lapisan yang lebih kasar. Kerang lebih panjang daripada cangkang bujur, dan daerah punggung terlihat ke arah bawah cangkerang daripada ke tengah. Tiram juga bivalve, yang dihubungkan oleh engsel kecil.

Walaupun kedua-dua kerang dan tiram adalah penyaring penyaring, beberapa perbezaan dapat dijumpai di antara keduanya. Selain tiram, kerang memiliki "siphon" khas di dalam tubuhnya, yang membantu menyerap dan menyaring air dengan lebih baik..

Tiram diketahui bergerak dengan lebih bebas. Kerang biasanya suka melekat pada permukaan berbatu. Setelah berada di habitat mereka, kerang hidup di sungai, badan air tawar, dan sungai bersama dengan zona pasang masin di mana lautan memenuhi pantai. Tiram di seberang berada di laut.

Sebaliknya, kerang hidup di persekitaran segar dan laut. Tiram gembira dengan kehidupan mereka. Tetapi kerang berusaha mencari keperibadian.

Perbezaan ketara lain yang dapat diperhatikan ialah mutiara biasanya terdapat di tiram. Pada kesempatan yang jarang berlaku, mutiara juga dapat dilihat pada kerang..

Walaupun tiram boleh dimakan mentah, kerang hanya boleh dimakan dimasak.

Ringkasan 1. Tiram sedikit berdaging daripada kerang. 2. Kerang mempunyai kulit yang halus, sementara tiram memiliki cangkang yang lebih kasar. 3. Tiram diketahui bergerak dengan lebih bebas. Kerang biasanya suka melekatkan diri pada permukaan berbatu.

Perbezaan antara kerang dan tiram

Hidupan laut yang disediakan dengan betul adalah makanan istimewa yang lazat dan sihat. Sebilangan besar makanan laut yang dimakan adalah kerang dari keluarga bivalve: kerang dan tiram. Walaupun mereka berasal dari keluarga yang sama, tiram dan kerang bukan produk yang sama, kerana jika ada persamaan, perbezaan antara kedua penduduk laut ini jauh lebih besar.

 • Definisi
 • Perbandingan
 • Kesimpulan TheDifference.ru

Definisi

Kerang - moluska bivalve laut, pesan Mytiloida.

Tiram - moluska bivalve laut, memesan Ostreoida.

Perbandingan

Kerang berbeza dengan penampilan tiram. Yang terakhir jauh lebih besar. Cangkang tiram cekung atau rata, tepinya bergelombang, tidak rata. Permukaan cangkang tiram kasar pada sentuhan, warnanya sering ringan.

Ukuran kerang lebih kecil daripada tiram. Cangkang kerang berbentuk bulat atau berbentuk drop, mempunyai bentuk cekung. Bahagian tepinya rata dan sangat tajam. Bergantung pada habitat, warna cengkerang dapat bervariasi: warna yang paling umum adalah coklat keemasan dan hitam kebiruan. Cengkerang kerang halus hingga disentuh.

Kerang dilekatkan pada batu atau formasi lain menggunakan benang nipis tetapi kuat - byssus. Berkat utas ini, moluska dapat menjalani gaya hidup aktif, menggunakannya sebagai kaki dan bergerak ke tempat lain..

Tiram tidak mempunyai byssus. Ia dilekatkan pada batu dengan selempang (seolah-olah "disemen"). Itulah sebabnya moluska ini tidak bergerak dan tidak dapat berpindah ke tempat lain..

Koloni tiram dan kerang juga sangat berbeza. Yang pertama berpegang pada prinsip meletakkan satu tiram pada tiram yang lain. Kerang disusun dalam satu baris.

Berkenaan dengan nilai pemakanan, kedua moluska sangat berkhasiat dan mengandungi sejumlah besar vitamin dan unsur surih yang diperlukan untuk tubuh manusia (termasuk pencegahan barah yang sangat baik). Kerang tinggi natrium dan tiram tinggi fluorida.

Tiram boleh dimakan mentah dengan taburkan jus lemon. Cangkang ajer moluska ini disajikan di atas ais yang dihancurkan. Makan kerang mentah sangat tidak diingini. Intinya adalah bahawa mereka adalah penyaring hidup, membiarkan air laut dan mengumpulkan bahan berbahaya. Kerang ini paling baik dimakan setelah dimasak..

Daging tiram tidak digalakkan bagi mereka yang menderita penyakit kronik sistem pencernaan. Kerang harus dimakan dengan berhati-hati oleh penghidap alergi..

Kerang adalah makanan istimewa, harganya jauh lebih rendah daripada tiram.

Tiram dan kerang: ciri dan perbezaan kerang

Moluska laut, kerang dan tiram telah dimakan sejak sekian lama dan dikelaskan sebagai makanan istimewa. Kedua-dua spesies ini merupakan wakil dari keluarga bivalve, namun, mereka berasal dari pelbagai pesanan dan mempunyai sejumlah perbezaan yang signifikan..

Kerang

Tempat pengedaran moluska adalah laut Mediterranean, Jepun, Bering dan Okhotsk. Cangkang kerang selalu berwarna gelap dan dicirikan oleh permukaan yang halus dan tepi yang halus. Fillet kerang mempunyai rasa masin, dan setelah digoreng, ia menyerupai cendawan. Kadang kala, dengan penyediaan yang tidak betul dan kualiti produk yang rendah, dagingnya boleh terasa pahit. Untuk mengelakkan kesan yang tidak menyenangkan, anda mesti memilih kerang dengan berhati-hati ketika membeli dan memasaknya dengan betul..

Semasa memilih makanan laut, anda harus memperhatikan fakta bahawa kepaknya ditutup rapat, dan tidak ada cip dan retakan di permukaan sisi. Selain itu, kerang tidak boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, dan ketika digoncang tidak boleh mengetuk..

Kerang dibezakan oleh kandungan protein yang tinggi dan, dari segi peratusannya kepada jumlah jisim produk, kerang lebih tinggi daripada ikan dan daging putih. Tetapi nilai utama kerang adalah asid lemak, yang menyuburkan sel otak dan merangsang aktiviti mental. Di samping itu, produk ini mengandungi vitamin kumpulan A, B, C, E dan PP, serta sebatian magnesium, kalium, fosforus, natrium dan kalsium.

Nilai gizi 100 g kerang adalah 77 kkal, yang memungkinkan anda menggunakan kerang sebagai makanan diet, dan juga menggunakannya untuk menyediakan makanan ringan. Kerang mempunyai kesan positif pada potensi lelaki dan ditunjukkan untuk banyak penyakit wanita. Tetapi anak-anak boleh makan daging kerang hanya setelah mencapai usia tiga tahun. Ini disebabkan oleh risiko alergi, yang, bagaimanapun, sering menjadi alasan untuk menolak makan banyak makanan laut lain, bukan hanya kerang..

Tiram

Tiram juga diklasifikasikan sebagai moluska bivalve dan biasa di laut tropika panas. Tetapi kerana mereka tidak begitu gemar dengan air garam laut, mereka sering dijumpai di air tawar, misalnya di ladang tiram atau di sungai. Tiram hidup pada kedalaman 1 hingga 70 m, menempel pada batu bawah laut, dasar berpasir, batu besar atau satu sama lain. Cangkang moluska memiliki bentuk yang tidak simetri, dan permukaan dalamnya mempunyai warna khas mutiara.

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 50 spesies tiram di dunia, tumbuh baik dalam keadaan buatan khas dan di persekitaran laut dan sungai semula jadi. Rasa kerang sepenuhnya bergantung pada habitatnya dan berkisar dari asin hingga sedikit manis dan samar-samar mengingatkan tembikai.

Dari segi khasiatnya, daging tiram jauh lebih unggul daripada ikan. Kerana komposisi kimianya yang kaya dengan kandungan zink, yodium, fluorin dan fosfor yang tinggi, kerang ditunjukkan sebagai makanan diet dan terapi, keberkesanannya telah disahkan oleh banyak pakar pemakanan Eropah. Di samping itu, daging tiram mengandungi vitamin yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal badan, termasuk A, C, D, B dan PP..

Yang terbaik, dari sudut pandang gastronomi, adalah pemandangan Laut Tengah dan Laut Hitam, mereka adalah komponen utama untuk penyediaan masakan Perancis dan Belgia yang lazat.

Menyiapkan tiram untuk dimakan tidak memerlukan banyak masa. Untuk membuka tiram, perlu memusingkan cengkerang dengan tepi tajam ke arah anda, masukkan pisau ke lipatan yang hampir tidak dapat dilihat di antara kedua-dua penutup, dan putar 90 darjah. Kemudian usus harus dikeluarkan, yang kelihatan seperti kantung hitam kecil dan terletak tepat di bawah kulit. Seterusnya, anda perlu membilas lembut tiram di bawah air yang mengalir, selepas itu kerang dapat dimakan.

Perbezaan utama

Seiring dengan beberapa persamaan, moluska mempunyai sejumlah ciri khas.

 • Salah satu perbezaan utama antara tiram dan kerang adalah penampilannya. Oleh itu, cangkang tiram berukuran besar, rata atau bentuk cekung, dan permukaan kasar. Sementara cangkang kerang kecil dan bulat, dengan ujungnya yang lebih tajam dan benar-benar halus. Selain itu, warna mereka bergantung pada habitat moluska dan dapat bervariasi dari abu-abu hingga hitam kebiruan, walaupun pada kenyataannya cangkang tiram selalu berwarna terang..
 • Kriteria seterusnya untuk membezakan moluska adalah gaya hidup mereka. Jadi, kerang dipasang di permukaan batu dengan menggunakan byssus seperti benang khas, yang memungkinkan mereka bergerak jarak tertentu untuk mencari makanan. Tiram tidak mempunyai "tali" seperti itu, dan oleh itu dipasang dengan kuat pada pangkal di tepi injap dan tidak dapat bergerak. Penempatan koloni pada batu juga berbeza. Dan jika kerang disusun secara berturut-turut dan boleh, tanpa mengganggu satu sama lain, bebas mencari makanan, maka tiram "erat" melekat satu sama lain dan wujud dalam bentuk tidak bergerak.
 • Nilai pemakanan makanan juga mempunyai beberapa perbezaan. Kerang lebih kaya dengan natrium, sementara tiram adalah gudang fluorida. Namun, kedua kerang digunakan sebagai makanan diet dan sumber protein, dan juga berfungsi sebagai profilaksis kuat untuk melawan barah..
 • Makan kerang dan tiram juga mempunyai perbezaan yang ketara. Tiram boleh dimakan mentah. Mereka disajikan dalam cengkerang yang sedikit terbuka, dilapisi dengan ais di semua sisi dan ditaburkan dengan sedikit jus lemon. Kerang, kerana keunikan pemakanan mereka sendiri, dimakan hanya dimasak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa moluska, dalam mencari makanan, melewati sejumlah besar air laut melalui dirinya sendiri, sehingga bertindak sebagai penapis. Akibatnya, badan kerang mulai terkumpul bukan sahaja berguna, tetapi juga bahan berbahaya, dan kadang-kadang unsur toksik. Oleh itu, makan makanan laut tidak hanya memerlukan panas, tetapi rawatan panas sepenuhnya: semasa proses memasak, kebanyakan bahan berbahaya dinetralkan dan tidak lagi membahayakan tubuh manusia.

Selain itu, terdapat sejumlah batasan penggunaan kedua-dua kerang. Oleh itu, makan tiram dengan kerap dilarang bagi orang yang mempunyai patologi perut dan usus, dan lebih baik menahan diri dari makan kerang untuk penghidap alergi dan anak kecil.

 • Perbezaan harga antara tiram dan kerang lebih banyak daripada yang dapat dirasakan. Kerang adalah produk yang lebih berpatutan dan boleh didapati di rak mana-mana pasar raya, sementara tiram dianggap makanan gourmet yang agak mahal dan tidak terdapat di kedai setiap hari..

Peraturan am untuk pemilihan dan penyimpanan

Semasa membeli kerang atau tiram, disarankan untuk memilih spesimen dengan cengkerang yang ditutup sepenuhnya. Dipercayai bahawa walaupun dengan sedikit bukaan injap, moluska langsung mati. Anda perlu memasak makanan laut sebaik sahaja dibeli, dan dibenarkan menyimpan hidangan yang disediakan dari mereka di dalam peti sejuk tidak lebih dari 12 jam. Selain itu, jika anda merancang untuk makan tiram mentah, maka anda perlu mengetahui asal usulnya. Pilihan terbaik adalah membeli moluska yang ditanam dalam keadaan tiruan..

Ladang tiram biasanya melakukan kawalan ketat terhadap kualiti air, yang disebabkan oleh kos makanan laut yang agak tinggi dan penghantaran langsung ke restoran yang bagus, jadi tidak ada yang akan merosakkan reputasi mereka dengan mengembangkan produk berkualiti rendah. Berkat ini, tiram dari tapak semaian khusus jauh lebih enak daripada rakan lautnya, tidak berbahaya dan boleh dimakan mentah dengan selamat. Sekiranya tempat pengumpulan makanan laut adalah perairan laut yang mencuci negara-negara besar dengan industri maju, maka lebih baik menahan diri daripada membeli produk tersebut..

Walaupun terdapat perbezaan yang jelas, kedua-dua kerang adalah makanan diet yang sangat baik yang membantu menepu tubuh dengan nutrien penting dan melindungi daripada banyak penyakit serius..

Untuk maklumat mengenai cara memasak kerang sungai, lihat video seterusnya.

Kerang dan tiram apa bezanya: foto dan rasa

Makanan laut setiap saat dianggap sebagai makanan istimewa yang disajikan ke meja orang-orang kerajaan, tetapi juga dapat menjadi makanan nelayan yang rendah hati. Manfaat makanan laut hampir tidak dapat diremehkan, kerana mengandungi zat berharga untuk tubuh, vitamin, unsur surih. Hidangan gourmets kegemaran menjadi penduduk laut, yang sering dikelirukan antara satu sama lain - kerang dan tiram. Apakah perbezaan antara mereka? Bahkan tidak setiap pengunjung restoran elit akan menjawab soalan ini dengan segera..

Kerang dan tiram adalah satu dan sama?

Perbezaan antara kerang dan tiram banyak, tetapi semasa pemeriksaan sepintas lalu, hanya perbezaan luaran yang mencolok. Oleh itu mari kita bincangkan moluska ini dengan lebih terperinci..

Sekiranya kita beralih kepada ilmu malakologi, fakta menarik akan menjadi jelas. Tiram dan kerang adalah moluska bivalve yang terdapat di laut. Tetapi mereka tergolong dalam pesanan yang berbeza: yang pertama untuk pesanan Ostreoida, dan yang kedua untuk Mytiloida. Maklumat ini tidak bermaksud apa-apa bagi orang biasa, jadi mari kita tentukan perbezaan antara moluska dengan merujuk kepada penampilan mereka. Inilah yang dilakukan oleh kebanyakan orang.

Lebih senang melakukan analisis perbandingan dalam jadual.

SpesifikasiSpesies moluska
KupangTiram
SaizKecilKerang besar
Bentuk cengkerangLebih kerap berbentuk drop, lebih jarang - bulat. Sedikit cekung ke sentuhanCangkangnya tidak rata dengan tepi yang compang-camping. Ia berbentuk rata, tetapi ada juga jenis dengan injap cekung.
Penutup tenggelamLancar dengan sedikit gelombangKasar dengan penonjolan dan kemurungan
Warna kepakWarnanya mempunyai banyak warna. Warna yang paling biasa adalah coklat dengan percikan emas. Kerang hitam adalah perkara biasaWarna cahaya

Walaupun setelah analisis sepintas lalu, menjadi jelas bahawa moluska yang menarik bagi kita sangat berbeza antara satu sama lain..

Perbezaan utama antara tiram dan kerang

Literatur ilmiah menerangkan secara terperinci bagaimana kerang berbeza dengan tiram. Kami tidak akan membahas istilah tertentu. Sebaliknya, mari kita bercakap sedikit mengenai setiap moluska. Menurut maklumat ini, pembaca sendiri:

 • membuat kesimpulan yang diperlukan;
 • akan ingat perbezaan utama;
 • akan memilih salah satu produk.

Kerang

Dalam malakologi, kerang dianggap pengembara. Dia mempunyai kemampuan untuk berpindah dari batu ke batu berkat organ khas - byssus. Ia seperti benang. Byssus dicirikan oleh sejumlah ciri:

 1. kurus;
 2. tahan lama;
 3. mudah alih.

Kerang melepaskan benang yang melekatkan kerang ke batu dengan selamat. Byssus cukup panjang untuk menjauhkan diri dari laman lampiran. Moluska nampaknya berayun di kaki. Kerang tinggal di jajahan besar. Pada masa yang sama, susunan susunan yang jelas diperhatikan - dalam baris.

Tiram

Moluska ini menjalani cara hidup yang sama sekali berbeza daripada "sahabat" mereka. Mereka tidak dapat bergerak, oleh itu mereka "duduk" di atas batu sekali sepanjang keseluruhan keberadaan mereka. Ia berlaku seperti berikut:

 • tiram ditekan ke permukaan batu salah satu injap;
 • kelenjar moluska mengeluarkan rahsia yang bertindak sebagai mortar;
 • selepas 10-20 saat rahsia bertukar menjadi batu, memperbaiki sink dengan selamat.

Walaupun semasa ombak laut kuat, "simen" semula jadi ini tidak musnah.

Keanehan gaya hidup moluska mempengaruhi organisasi jajahan mereka. Mereka menyerupai timbunan batu, kerana tiram saling terkait secara kacau. Tanah jajahan penuh sering disebut sebagai "kumpulan". Bentuk ini menjadikan tangkapan kerang lebih mudah..

Foto tiram dan kerang: perbezaan

Semasa cuba membezakan antara kerang dan tiram, foto sangat membantu. Kami telah meletakkan dua gambar di bawah ini, melihatnya, pembaca dapat mengetahui betapa mudahnya moluska berbeza..

Sekiranya anda menyelam dengan selam skuba, maka anda mungkin telah memerhatikan koloni tiram atau kerang di bawah tiang air. Selepas tontonan ini, anda tidak akan mengelirukan beberapa moluska dengan yang lain..

Dalam bentuk siap digunakan, mereka juga berbeza dengan ketara. Ini dinyatakan:

 1. dengan cara menghidangkan kerang ke meja;
 2. cara menggunakannya.

Oleh itu, di meja di restoran, anda tidak mungkin berada dalam situasi memalukan, memanggil tiram kerang, atau sebaliknya.

Yang lebih sedap - kerang atau tiram?

Soalan ini dapat dikaitkan dengan retorik dengan selamat. Setiap orang mempunyai pilihan citarasa sendiri. Gourmets dari berbagai belahan dunia menghargai rasa kedua kerang. Mereka bergantung terutamanya pada pilihan mereka. Kami akan berusaha untuk tidak berpihak, mencari tahu hidangan mana yang lebih enak - tiram atau kerang.

Nilai pemakanan produk adalah nuansa yang menarik bagi tukang masak dan suri rumah. Hidangan yang dihidangkan kepada tetamu atau ahli rumah tangga semestinya memberi rasa kenyang dalam jangka masa yang lama. Apa kata pakar masakan mengenai kandungan kalori kerang? Mereka menganggap nilai pemakanan sama. Oleh itu, mereka tidak boleh memberikan telapak tangan kepada seseorang sahaja. Sekiranya anda lapar, tetapi ingin memesan sesuatu yang eksotik di restoran, maka rasa kenyang dari sebilangan kerang dan tiram akan sama..

Dari segi kandungan nutrien, moluska juga mengambil satu kedudukan. Ahli onkologi mendakwa bahawa kerana komposisi mereka, mereka melindungi tubuh dari perkembangan barah. Dengan mengambil kira pertumbuhan mereka dalam beberapa dekad kebelakangan ini, minat kuliner pada kerang dan tiram dapat dipahami dengan baik. By the way, yang pertama sangat kaya dengan natrium, dan yang kedua - dalam fluorin..

Kehalusan perbezaan rasa antara kerang sukar digambarkan. Terdapat 3 kategori gourmet:

 • lebih suka tiram;
 • memetik kerang;
 • yang kerap memakan kedua-dua jenis kerang.

Mereka mengatakan bahawa setelah mencuba pertama kali, anda akan merujuk diri anda pada salah satu kumpulan yang disenaraikan. Tetapi ingat bahawa kerang:

 1. adalah alergen yang kuat
 2. pergi ke makanan hanya selepas rawatan panas.

Tiram dimakan mentah, jadi jangka hayatnya sangat terhad. Kerang ini:

 • lemah lembut;
 • tidak bertolak ansur dengan fros;
 • digunakan mengikut peraturan.

Ia dihantar ke restoran dan kedai di atas ais. Orang yang menderita masalah saluran pencernaan disarankan untuk merawat moluska ini dengan berhati-hati. Tiram, walaupun dalam jumlah yang kecil, boleh menimbulkan sakit perut..

Bercakap mengenai rasa kerang, seseorang tidak boleh menyebut harga mereka. Pencinta makanan laut dipandu oleh faktor penting ini. Bagi majoriti orang Rusia, kerang lebih berpatutan. Kerang tahan beku dengan baik, oleh itu, ia diangkut ke berbagai tempat di negara ini tanpa kos tambahan. Produk ini dijual di mana-mana pasar raya besar.

Tiram adalah makanan istimewa yang lebih canggih. Tidak semua orang mampu membelinya, jadi selalunya kenalan pertama dengan moluska berlaku di bahagian dalam restoran elit yang mahal.