Tiram dan kerang

Oleh kerana nilai pemakanannya, makanan laut menjadi semakin meluas dalam masakan dari pelbagai bangsa di dunia. Kelezatan yang diakui dalam kumpulan ini adalah kerang. Yang paling popular di antaranya ialah tiram dan kerang..

Persamaan dan perbezaan

Ya, kedua-duanya adalah organisma yang berkaitan, tetapi ada sedikit persamaan di antara mereka. Moluska ini serupa dengan:

 • kedua-duanya boleh dimakan;
 • mewakili pengasingan invertebrata;
 • mempunyai dua cengkerang yang menutupi badan;
 • adalah pengumpan penapis di habitat;
 • semua jenis menghasilkan mutiara.

Dalam aspek lain, moluska ini berbeza. Untuk mengetahui perbezaannya, anda perlu mempertimbangkan setiap spesies secara terperinci..

Kerang

Cengkerang kerang tidak terlalu besar. Ia mempunyai permukaan yang halus, tepi yang halus dan dibezakan dengan warna gelap. Organisma ini mempunyai byssus filamen khas, dengan bantuannya mereka terpaku pada permukaan keras di bahagian bawah dan dapat bergerak jarak pendek untuk mencari makanan. Moluska di koloni disusun dalam satu baris yang sama rata dan tidak saling mengganggu untuk mencari makanan.

Kerang mengandungi banyak protein yang sihat. Tetapi nilai utama makanan laut ini adalah asid lemak. Bahan-bahan ini memberi nutrien kepada sel-sel otak dan merangsang aktiviti mental. Nilai pemakanan 100 gr. kerang hanya 77 kkal, jadi mereka digunakan dalam penyediaan diet. Kos rendah menjadikan produk ini berpatutan.

Kanak-kanak boleh makan daging kerang hanya selepas tiga tahun. Dan orang yang mempunyai kecenderungan terhadap penyakit alergi harus mencubanya dengan berhati-hati.

Kerang ini mesti dimasak sebelum makan. Daging mereka mempunyai rasa yang sedikit masin. Sekiranya teknologi memasak dilanggar, kerang boleh terasa pahit.

 • penutup ditutup rapat;
 • tidak terdapat cip atau keretakan di bahagian sisi;
 • produk tersebut tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan;
 • tidak mengetuk di dalam sink semasa gegaran.

Tiram

Tiram juga moluska bivalve yang biasa di laut hangat. Tetapi mereka tidak terlalu gemar dengan kandungan garam yang tinggi di dalam air, oleh itu mereka sering dijumpai di badan air tawar. Apa yang menjadikannya sesuai untuk penternakan tiram.

Tidak seperti kerang, tiram tidak bergerak. Mereka melekat kuat pada batu dan satu sama lain dan tidak dapat bergerak mencari makanan. Cangkang moluska ini besar, dengan tepi dan kekasaran yang tidak rata. Warna berkisar dari keemasan muda hingga coklat.

Terdapat 50 jenis tiram, rasanya langsung bergantung pada habitatnya. Sebilangan moluska mempunyai rasa masin, ada yang manis. Tiram tinggi fluorida, zink, yodium dan fosfor. Oleh itu, mereka disarankan untuk dimakan sebagai makanan pemakanan..

Dari sudut pandang gastronomi, tiram Laut Tengah dan Laut Hitam dihargai paling tinggi. Mereka digunakan untuk menyediakan masakan Perancis dan Belgia gourmet. Kos tiram jauh lebih tinggi.

Tiram boleh dimakan mentah. Persiapan untuk penggunaan tidak memerlukan masa yang lama.

Moluskular berbeza antara satu sama lain:

 • pandangan;
 • cara hidup;
 • nilai pemakanan;
 • cara penggunaan
 • kos.

Foto-foto itu menunjukkan dengan jelas bagaimana kerang berbeza dengan penampilan tiram..

Apa yang lebih sihat daripada tiram atau kerang

Orang mempunyai sikap yang tidak jelas terhadap masakan Perancis, dan ini terutama berlaku untuk pengambilan kerang, terutama yang dimakan, secara praktikal, hidup. Hari ini kami ingin membuat perbandingan dan menjawab persoalan apa yang lebih sihat daripada tiram atau kerang, yang sangat penting memandangkan populariti mereka yang semakin meningkat. Kami juga akan mengajar anda bagaimana membezakan moluska, anda akan memahami dalam bentuk apa dan cara terbaik menggunakannya, belajar mengenai komposisi dan sifat bermanfaatnya..

Belajar membezakan

Pergi ke restoran, anda mahu bersenjata sepenuhnya dan tahu mana yang lebih baik daripada tiram atau kerang? Pertama, mari tentukan konsep, dan fahami bagaimana membezakannya. Tidak sukar untuk melakukan ini, kerana moluska ini secara lahiriah mempunyai sedikit persamaan, dan walaupun setelah "program pendidikan" kita dapat membezakannya. Yang pertama kelihatan lebih padat - mereka mempunyai ukuran yang lebih besar, permukaan shell yang kasar dan mempunyai tepi bulat, sementara kerang mempunyai tepi yang tajam, dan cangkangnya bulat dan halus.

Gaya hidup moluska ini juga berbeza: kerang melekat pada batu dan permukaan lain dengan bantuan byssus, yang bermaksud bahawa mereka dapat bergerak mencari makanan. Ini tidak boleh dikatakan mengenai bivalves yang tidak bergerak, yang menjalani gaya hidup yang tidak bergerak. Mereka hidup lebih terpisah, berbeza dengan yang pertama, yang "berlapis" selama bertahun-tahun di atas satu sama lain. Secara semula jadi, perbezaannya tidak berakhir di sana, tetapi anda akan memahami perkara ini apabila anda mengetahui apa yang lebih enak daripada tiram atau kerang..

Komposisi dan sifat berguna

Mengingat cara hidup moluska yang hidup di air laut masin, biasanya mudah untuk menebak betapa bergunanya, tetapi anda dapat mengetahui mana yang lebih baik daripada kerang atau tiram dengan mempelajari komposisi kimianya. Pertama sekali, sejumlah besar protein, komposisi vitamin yang pelbagai, termasuk vitamin A, D, beberapa vitamin B penting, serta asid nikotinik dan vitamin lain dihargai.

Seperti makanan laut yang lain, ia mengandungi banyak yodium, yang penting untuk kelenjar tiroid dan fluorida, yang meningkatkan fungsi otak. Juga, kedua-dua subjek dalam jumlah yang berbeza mengandungi unsur mikro dan makro lain, sementara tiram mengandung lebih banyak fluor, dan kerang kedua diuji - natrium. Mereka sama bermanfaat untuk manusia, berada di antara produk dari siri afrodisiak, mereka juga mempunyai sifat berguna lain, dan yang lebih enak, terserah kepada anda.

Peraturan penggunaan

Anda boleh banyak bercakap tentang apa yang lebih berguna, dan anda tidak akan mendapat jawapan yang pasti, tetapi dalam hal ini anda boleh berdebat mengenai selera. Untuk memahami apa yang terbaik, anda perlu mencuba, tetapi bagaimana anda boleh membandingkan tiram mentah dengan kerang yang dimasak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa yang terakhir ini memiliki kemampuan untuk menyerap semua yang paling negatif dari lingkungan - ini adalah sejenis penapis air. Untuk membuang bahan toksik, bahan tersebut harus diproses dengan suhu yang tinggi. Sekiranya anda ingin memahami apa yang lebih enak, cubalah mengatasi diri anda dan minum, sebagai permulaan, isi cangkang tiram memang mencabar, tetapi rasanya unik, pastikan.

Perbezaan antara kerang dan tiram

Hidupan laut yang disediakan dengan betul adalah makanan istimewa yang lazat dan sihat. Sebilangan besar makanan laut yang dimakan adalah kerang dari keluarga bivalve: kerang dan tiram. Walaupun mereka berasal dari keluarga yang sama, tiram dan kerang bukan produk yang sama, kerana jika ada persamaan, perbezaan antara kedua penduduk laut ini jauh lebih besar.

 • Definisi
 • Perbandingan
 • Kesimpulan TheDifference.ru

Definisi

Kerang - moluska bivalve laut, pesan Mytiloida.

Tiram - moluska bivalve laut, memesan Ostreoida.

Perbandingan

Kerang berbeza dengan penampilan tiram. Yang terakhir jauh lebih besar. Cangkang tiram cekung atau rata, tepinya bergelombang, tidak rata. Permukaan cangkang tiram kasar pada sentuhan, warnanya sering ringan.

Ukuran kerang lebih kecil daripada tiram. Cangkang kerang berbentuk bulat atau berbentuk drop, mempunyai bentuk cekung. Bahagian tepinya rata dan sangat tajam. Bergantung pada habitat, warna cengkerang dapat bervariasi: warna yang paling umum adalah coklat keemasan dan hitam kebiruan. Cengkerang kerang halus hingga disentuh.

Kerang dilekatkan pada batu atau formasi lain menggunakan benang nipis tetapi kuat - byssus. Berkat utas ini, moluska dapat menjalani gaya hidup aktif, menggunakannya sebagai kaki dan bergerak ke tempat lain..

Tiram tidak mempunyai byssus. Ia dilekatkan pada batu dengan selempang (seolah-olah "disemen"). Itulah sebabnya moluska ini tidak bergerak dan tidak dapat berpindah ke tempat lain..

Koloni tiram dan kerang juga sangat berbeza. Yang pertama berpegang pada prinsip meletakkan satu tiram pada tiram yang lain. Kerang disusun dalam satu baris.

Berkenaan dengan nilai pemakanan, kedua moluska sangat berkhasiat dan mengandungi sejumlah besar vitamin dan unsur surih yang diperlukan untuk tubuh manusia (termasuk pencegahan barah yang sangat baik). Kerang tinggi natrium dan tiram tinggi fluorida.

Tiram boleh dimakan mentah dengan taburkan jus lemon. Cangkang ajer moluska ini disajikan di atas ais yang dihancurkan. Makan kerang mentah sangat tidak diingini. Intinya adalah bahawa mereka adalah penyaring hidup, membiarkan air laut dan mengumpulkan bahan berbahaya. Kerang ini paling baik dimakan setelah dimasak..

Daging tiram tidak digalakkan bagi mereka yang menderita penyakit kronik sistem pencernaan. Kerang harus dimakan dengan berhati-hati oleh penghidap alergi..

Kerang adalah makanan istimewa, harganya jauh lebih rendah daripada tiram.

Apa perbezaan antara tiram dan kerang, bagaimana bentuknya dan mana yang lebih enak

Tiram dan kerang, dari sudut masakan, adalah kerang yang boleh dimakan dan lazat. Manusia menemui mereka sendiri pada masa lalu. Terdapat legenda mengenai rasa dan khasiatnya yang bermanfaat. Hari ini, kerang sering menjadi makanan masakan Mediterranean..

Persamaan dan perbezaan

Masa untuk memberitahu bagaimana tiram mewah berbeza dari rakan tirinya yang lebih sederhana - kerang. Pada prinsipnya, kedua-duanya adalah makhluk yang berkaitan, moluska bivalve, tetapi pada masa yang sama perbezaannya jelas.

Kesamaan tiram dan kerang hanya kerana mereka tergolong dalam organisma seperti moluska. Jika tidak, kerang ini penuh dengan perbezaan..

TiramKerang
SkuadOstreoidaMytiloida
Pandangan luaranBesarKecil
Bentuk cengkerangIa boleh menjadi cekung atau rata, tepi cangkangnya bergelombang, tidak rata, permukaannya kasar untuk disentuh, berwarna terangBulat atau berbentuk drop, selalu cekung. Tepi betul-betul lurus dan tajam. Warnanya boleh berwarna coklat atau hampir hitam. Permukaannya licin disentuh.
HabitatLaut eksklusifMana-mana badan air, laut, sungai
Cara hidupMenetap. Ia dilekatkan pada batu dengan ikat pinggang dan tidak bergerak sepanjang hayatnya. Benang Byssus tiada.Gaya hidup aktif. Dilampirkan pada batu dengan benang nipis dan kuat (byssus).
PenyelesaianMereka menetap berdasarkan prinsip koloni, mengikut kaedah berlapis di atas satu sama lain.Mereka hidup dalam barisan, tinggal di jajahan
Nilai pemakananNilai nutriennya hebat, mengandungi iodin, vitamin dan mineral, dan kaya dengan fluorida. Sesuai untuk makanan diet.Nilai pemakanan cukup tinggi, mengandungi sejumlah besar vitamin dan mineral, dan kaya dengan sodium. Sesuai untuk makanan diet.
Ciri-ciri gastronomiBoleh dimakan mentah, begitu juga dengan rawatan panas.Tidak digalakkan makan mentah, ia harus dirawat dengan panas.

Mana yang lebih sedap

Adalah mustahil untuk mengatakan dengan jelas siapa yang lebih enak daripada tiram atau kerang. Jawapan untuk soalan ini boleh disebut retorik, kerana setiap orang mempunyai selera sendiri. Penasihat kerang menghargai rasa dari kedua yang disajikan.

Daging tiram lembut, seperti jeli, lembut dan diminum mentah terus dari cengkerang. Hayat rak adalah minimum, mereka tidak bertolak ansur dengan pembekuan. Daging tiram disajikan di atas ais dengan baji lemon.

Daging kerang, berbeza dengan tiram, lebih pekat dalam konsistensi, terutama setelah rawatan panas, dan rasanya tidak begitu lembut dan lembut. Rasa inilah yang akan membantu anda menentukan kerang mana yang lebih dekat dengan citarasa anda..

Bagaimana mereka kelihatan dalam foto

Berapa dan di mana hendak dibeli

Kos tiram mungkin mengejutkan banyak pihak, dan ini dapat difahami. Kerang elit sukar diperoleh. Itulah sebabnya mengapa kerang adalah produk yang lebih berpatutan bagi kebanyakan orang. Mereka bertolak ansur dengan penyimpanan beku, pengangkutan dengan baik dan tersedia secara komersial.

Harga purata kerang hidup adalah 600 rubel, dan beku jauh lebih murah, kira-kira 350 rubel. Harganya dipengaruhi dengan ketara oleh pelbagai moluska dan habitatnya.

Hanya sebilangan kecil yang mampu berkenalan dengan rasa tiram hidup yang elegan, kerana "keindahan laut" ini disajikan hidup-hidup hanya di restoran elit. Tidak mustahil untuk membelinya di pasar raya besar biasa. Harga untuk 1 kg moluska ini berbeza dari 1,500 rubel dan boleh mencapai tahap tertinggi. Ia dipengaruhi oleh pelbagai, ukuran dan habitat.

Masakan apa yang hendak dimasak

Hidangan lazat dan halus disediakan dari tiram dan kerang, yang disajikan di majlis makan malam atau jamuan sosial. Beberapa contoh hidangan di mana tiram adalah penyanyi solo utama akan membantu anda menentukan penyediaannya.

 1. Dimasak dengan nasi dan sotong.
 2. Goreng pada lidi di rak dawai.
 3. Dimasak di bawah wain putih.
 4. Koktil tiram dengan herba dan lemon.
 5. Salad tiram dan udang.

Terdapat banyak hidangan di mana kerang adalah bahan utama. Mereka direbus dan digoreng, asin, acar, bahkan salai. Mereka dihidangkan dengan mayonis, mereka juga enak dengan nasi, tomato dan sos mustard. Contoh hidangan kupang:

 1. Rebus dengan sayur-sayuran.
 2. Gaya pelaut digoreng dengan bawang putih.
 3. Kerang panggang dengan bawang dan tomato.
 4. Salad kupang.
 5. Pilaf dengan kerang.

Hidangan dari moluska tempurung diperhalus dan diperhalusi. Seseorang menyukai mereka, seseorang tidak peduli terhadap mereka. Ini adalah masalah selera, tetapi bagaimanapun, anda mesti mencuba kerang sekurang-kurangnya sekali untuk membuat kesimpulan anda sendiri..

Apakah perbezaan antara arak dengan mereka

Pilihan klasik adalah menghidangkan wain Chablis kering putih (Perancis) atau sampanye dengan tiram atau kerang. Selain itu, anggur dari jenis anggur seperti: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay akan sesuai dengan kerang. Wain mesti sangat kering. Varieti anggur ini dikenali di seluruh dunia dan ditanam di mana sahaja..

Sama sekali tidak perlu mengejar anggur yang diimport "tinggi". Pengeluar Rusia tahu bagaimana membuat wain kering putih yang sangat sesuai untuk kerang ini. Perhatikan wain di Wilayah Krasnodar dan Crimea. Contohnya, wain Fanagoria premium atau Esse dari kilang Satera.

Siapa moluska

Kerang bukan hanya tiram dan kerang. Moluska tinggal di sebelah kita dan kita dikelilingi di mana-mana sahaja. Ini adalah sejenis haiwan invertebrata dan bertubuh lembut, kebanyakannya mempunyai cangkang. Tidak semuanya boleh dimakan, ada yang tinggal di air, dan yang lain di darat. Sebilangan kerang berfungsi sebagai pembekal mutiara berharga dan ibu mutiara.

Jadi siapa moluska? Ini adalah siput biasa dan siput kebun, gurita, cumi-cumi, tiram, kerang, dan rapana. Secara keseluruhan, ahli biologi mengira kira-kira 130,000 spesies moluska di alam hidup, dan saintis menganggapnya sebagai nenek moyang organisma hidup di planet ini..

Baiklah, kita telah berurusan dengan tiram dan kerang, sekarang kita tahu mana dari mereka, siapa dan dengan apa mereka dimakan. Yang tinggal hanyalah menyiapkan dan menghidangkannya, dan jangan lupa segelas wain kering putih sejuk. Kami berharap semua orang mendapat pengalaman yang harum dan rasa yang menyenangkan.

Apakah perbezaan antara kerang dan tiram

Disiapkan dengan betul, makanan laut dapat dimanjakan dengan makanan istimewa yang benar-benar mewah. Tetapi sebelum anda mula memasak, anda perlu mengetahui bagaimana kerang berbeza dengan tiram. Walaupun terdapat persamaan, ini adalah moluska dari pelbagai kategori, termasuk kaedah penyediaannya. Sebagai tambahan kepada harganya, yang berbeza hampir sepuluh kali ganda, ini juga merupakan kategori "elit" yang berbeza. Kerang boleh dibeli di mana-mana pasar dan dimasak dalam wajan, tetapi tiram masih lebih halus dan mempunyai cara penyediaan dan memasak tertentu. Tetapi ini bukan semua perbezaan di antara mereka..

Apa perbezaan antara kerang dan tiram di alam

Sebagai permulaan, kedua-dua jenis moluska lazat ini kini ditanam di ladang khas. Kerang tumbuh di jaring di laut atau lautan hingga matang. Selepas tarikh akhir, mereka dikeluarkan dan kemudian dijual.

Kerang tumbuh dengan pelbagai cara:

 • kerang dilampirkan oleh organ khas dan boleh berhijrah di dalam takungan;
 • tiram tumbuh di satu tempat.

Kedua-dua makanan laut dituai dalam jumlah besar, kemudian dibungkus dan dihantar ke seluruh dunia.

Apakah perbezaan antara kerang dan tiram dalam foto

Sekiranya anda tidak tahu membezakannya di pameran pasar raya, maka maklumat berikut akan berguna bagi anda:

 • kerang berwarna kelabu gelap hingga hitam dan berbentuk titisan;
 • tiram mempunyai cengkerang tidak tentu dengan penyimpangan coklat keabu-abuan.

Yang pertama selalu dijual dengan kilogram, ini adalah produk yang murah, dan yang terakhir hanya dengan potongan.

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram gourmet

Makanan laut dan makanan laut lain boleh dibeli di pasar raya besar atau lebih. Perbezaannya adalah bahawa kerang terdapat dalam pelbagai jenis:

 • dalam cengkerang;
 • rebus dan beku;
 • acar.

Tiram berbeza kerana ia hanya dijual dengan cengkerang segar. Ini adalah barang barang yang mahal.

Rasanya serupa, mempunyai aroma "laut" yang kaya dan kaya dengan fosforus dan kalium. Tetapi ada satu perbezaan yang sangat penting yang menentukan nilai moluska ini di seluruh dunia:

 • kerang dimakan secara eksklusif selepas rawatan haba;
 • tiram dimakan kebanyakannya mentah, ditaburkan dengan jus lemon.

Sebagai tambahan kepada harga dan kaedah penyediaan yang berbeza, tiram juga berbeza dalam rasa dari kerang. Yang terakhir lebih halus dan mempunyai aroma yodium yang halus, tetapi makanan laut yang lebih murah mempunyai rasa klasik dan sesuai untuk menyediakan lauk, sup dan hidangan utama..

Penting bagi semua nelayan untuk mengetahui cara menyimpan perahu PVC pada musim sejuk sehingga dapat berfungsi selama bertahun-tahun..

Tiram dan kerang. Kerang dan tiram apa bezanya: foto dan rasa

Kerang dan tiram adalah moluska yang cenderung hidup di jajahan. Bentuknya sangat mirip, tetapi kerang berwarna lebih gelap, dan di samping itu, mereka dapat hidup di air tawar. Rasa tiram dianggap lebih halus daripada rasa kerang, itulah sebabnya ia lebih mahal. Untuk mencapai ukuran yang dapat dipasarkan 7-8 cm, mereka mesti hidup sekitar 14 bulan.
Manusia telah memakan tiram dan kerang selama lebih dari 70 ribu tahun, seperti yang dibuktikan oleh penemuan arkeologi. Hari ini makanan laut dikelaskan sebagai makanan istimewa, yang sebenarnya menjelaskan nilainya, tetapi bahkan sebelum pertengahan abad ke-19, tiram dan kerang dianggap makanan bagi orang miskin..
Kelebihan tiram dan kerang
Kerang ini mengandungi sedikit kalori dengan sejumlah besar protein, mikro dan unsur makro, vitamin, jadi mereka mempunyai semua kualiti berguna yang terdapat dalam semua makanan laut.


Yang paling sedap adalah tiram dan kerang yang ditangkap pada musim sejuk, dari sekitar bulan September hingga Mei.

.
Satu khasiat khas tiram dan kerang telah lama diperhatikan - ia adalah afrodisiak hebat, "Viagra", yang diciptakan oleh alam semula jadi. Oleh itu, lelaki yang selalu makan makanan laut ini selalu terkenal sebagai kekasih yang luar biasa.!

Memudaratkan tiram dan kerang
Sepanjang hidup mereka, kerang dan tiram, seperti penapis, mengalirkan sejumlah besar air ke dalam diri mereka, oleh itu mereka menyerap semua kotoran kimia dari itu. Dalam hal ini, bahaya dari memakannya sama dengan bahaya bagi kesihatan kita yang disebabkan oleh hidupan laut yang lain..
Sebagai tambahan, mereka dapat mengumpulkan racun terkuat - saxitoxin, yang mempunyai kesan neuroparalytic. Toksin ini tidak membunuh walaupun suhu tinggi. Oleh itu, agar tiram dan kerang membersihkan diri dari racun ini, sebelum sampai ke meja kami, mereka mesti berada dalam air bersih selama 30 hari atau lebih. Sekiranya tarikh akhir ini tidak dipenuhi, makanan laut seperti itu boleh menjadi sangat beracun.!

.
Wakil moluska lain yang boleh dimakan adalah kerang. Mata mereka terletak di pinggir mantel, dan jumlahnya boleh mencapai 100 keping! Mereka, seperti kerang dan tiram, tinggal di cangkang dan berenang, membuka dan menutup injapnya. Mereka mengandungi banyak tiamin, yang mengatur metabolisme kita, dan riboflavin, yang meningkatkan ketajaman penglihatan, dan di samping itu, adalah antioksidan kuat yang memanjangkan masa muda kita..

Tiram dan kerang dikontraindikasikan:
. kanak-kanak kecil (kerana sukar bagi perut kanak-kanak yang rapuh untuk mencerna mereka);
. wanita hamil dan ibu menyusu (kerana kemungkinan toksin).
Sekiranya anda tidak terlalu ketagihan makanan laut ini, dan memakannya sekali-sekala, ia tidak akan membahayakan badan anda dan akan baik untuk anda..

Apabila disiapkan dengan betul, makanan laut dapat dimanjakan dengan hidangan yang benar-benar mewah. Tetapi sebelum anda mula memasak, anda perlu mengetahui bagaimana kerang berbeza dengan tiram. Walaupun terdapat persamaan, ini adalah moluska dari pelbagai kategori, termasuk kaedah penyediaannya. Sebagai tambahan kepada harganya, yang berbeza hampir sepuluh kali ganda, ini juga merupakan kategori "elit" yang berbeza. Kerang boleh dibeli di mana-mana pasar dan dimasak dalam kuali, tetapi tiram masih lebih halus dan mempunyai cara penyediaan dan memasak tertentu. Tetapi ini bukan semua perbezaan di antara mereka..

Apa perbezaan antara kerang dan tiram di alam

Sebagai permulaan, kedua-dua jenis moluska lazat ini kini ditanam di ladang khas. Kerang tumbuh di jaring di laut atau lautan hingga matang. Selepas tarikh akhir, mereka dikeluarkan dan kemudian dijual.

Kerang tumbuh dengan pelbagai cara:

 • kerang dilampirkan oleh organ khas dan boleh berhijrah di dalam takungan;
 • tiram tumbuh di satu tempat.

Kedua-dua makanan laut dituai dalam jumlah besar, kemudian dibungkus dan dihantar ke seluruh dunia.

Apakah perbezaan antara kerang dan tiram dalam foto

Sekiranya anda tidak tahu membezakannya di pameran pasar raya, maka maklumat berikut akan berguna bagi anda:

 • kerang berwarna kelabu gelap hingga hitam dan berbentuk titisan;
 • tiram mempunyai cengkerang tidak tentu dengan penyimpangan coklat keabu-abuan.

Yang pertama selalu dijual dengan kilogram, ini adalah produk yang murah, dan yang terakhir hanya dengan potongan.

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram gourmet

Makanan laut dan makanan laut lain boleh dibeli di pasar raya besar atau lebih. Perbezaannya adalah bahawa kerang terdapat dalam pelbagai jenis:

 • dalam cengkerang;
 • rebus dan beku;
 • acar.

Tiram berbeza kerana ia hanya dijual dengan cengkerang segar. Ini adalah barang barang yang mahal.

Rasanya serupa, mempunyai aroma "laut" yang kaya dan kaya dengan fosforus dan kalium. Tetapi ada satu perbezaan yang sangat penting yang menentukan nilai moluska ini di seluruh dunia:

 • kerang dimakan secara eksklusif selepas rawatan haba;
 • tiram dimakan kebanyakannya mentah, ditaburkan dengan jus lemon.

Sebagai tambahan kepada harga dan kaedah penyediaan yang berbeza, tiram juga berbeza dalam rasa dari kerang. Yang terakhir lebih halus dan mempunyai aroma yodium yang halus, tetapi makanan laut yang lebih murah mempunyai rasa klasik dan sesuai untuk menyediakan lauk, sup dan hidangan utama..

Moluska laut, kerang dan tiram telah dimakan sejak sekian lama dan dikelaskan sebagai makanan istimewa. Kedua-dua spesies ini merupakan wakil dari keluarga bivalve, namun, mereka berasal dari pelbagai pesanan dan mempunyai sejumlah perbezaan yang signifikan..

Kerang

Tempat pengedaran moluska adalah laut Mediterranean, Jepun, Bering dan Okhotsk. Cangkang kerang selalu berwarna gelap dan dicirikan oleh permukaan yang halus dan tepi yang halus. Fillet kerang mempunyai rasa masin, dan setelah digoreng, ia menyerupai cendawan. Kadang kala, dengan penyediaan yang tidak betul dan kualiti produk yang rendah, dagingnya boleh terasa pahit. Untuk mengelakkan kesan yang tidak menyenangkan, anda mesti memilih kerang dengan berhati-hati ketika membeli dan memasaknya dengan betul..

Semasa memilih makanan laut, anda harus memperhatikan fakta bahawa kepaknya ditutup rapat, dan tidak ada cip dan retakan di permukaan sisi. Selain itu, kerang tidak boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, dan ketika digoncang tidak boleh mengetuk..

Kerang dibezakan oleh kandungan protein yang tinggi dan, dari segi peratusannya kepada jumlah jisim produk, kerang lebih tinggi daripada ikan dan daging putih. Tetapi nilai utama kerang adalah asid lemak, yang menyuburkan sel otak dan merangsang aktiviti mental. Di samping itu, produk ini mengandungi vitamin kumpulan A, B, C, E dan PP, serta sebatian magnesium, kalium, fosforus, natrium dan kalsium.

Nilai gizi 100 g kerang adalah 77 kkal, yang memungkinkan anda menggunakan kerang sebagai makanan diet, dan juga menggunakannya untuk menyediakan makanan ringan. Kerang mempunyai kesan positif pada potensi lelaki dan ditunjukkan untuk banyak penyakit wanita. Tetapi anak-anak boleh makan daging kerang hanya setelah mencapai usia tiga tahun. Ini disebabkan oleh risiko alergi, yang, bagaimanapun, sering menjadi alasan untuk menolak makan banyak makanan laut lain, bukan hanya kerang..

Tiram

Tiram juga diklasifikasikan sebagai moluska bivalve dan biasa di laut tropika panas. Tetapi kerana mereka tidak begitu gemar dengan air garam laut, mereka sering dijumpai di air tawar, misalnya di ladang tiram atau di sungai. Tiram hidup pada kedalaman 1 hingga 70 m, menempel pada batu bawah laut, dasar berpasir, batu besar atau satu sama lain. Cangkang moluska memiliki bentuk yang tidak simetri, dan permukaan dalamnya mempunyai warna khas mutiara.

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 50 spesies tiram di dunia, tumbuh baik dalam keadaan buatan khas dan di persekitaran laut dan sungai semula jadi. Rasa kerang sepenuhnya bergantung pada habitatnya dan berkisar dari asin hingga sedikit manis dan samar-samar mengingatkan tembikai.

Dari segi khasiatnya, daging tiram jauh lebih unggul daripada ikan. Kerana komposisi kimianya yang kaya dengan kandungan zink, yodium, fluorin dan fosfor yang tinggi, kerang ditunjukkan sebagai makanan diet dan terapi, keberkesanannya telah disahkan oleh banyak pakar pemakanan Eropah. Di samping itu, daging tiram mengandungi vitamin yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal badan, termasuk A, C, D, B dan PP..

Yang terbaik, dari sudut pandang gastronomi, adalah pemandangan Laut Tengah dan Laut Hitam, mereka adalah komponen utama untuk penyediaan masakan Perancis dan Belgia yang lazat.

Menyiapkan tiram untuk dimakan tidak memerlukan banyak masa. Untuk membuka tiram, perlu memusingkan cengkerang dengan tepi tajam ke arah anda, masukkan pisau ke lipatan yang hampir tidak dapat dilihat di antara kedua-dua penutup, dan putar 90 darjah. Kemudian usus harus dikeluarkan, yang kelihatan seperti kantung hitam kecil dan terletak tepat di bawah kulit. Seterusnya, anda perlu membilas lembut tiram di bawah air yang mengalir, selepas itu kerang dapat dimakan.

Perbezaan utama

Seiring dengan beberapa persamaan, moluska mempunyai sejumlah ciri khas.

 • Salah satu perbezaan utama antara tiram dan kerang adalah penampilannya. Oleh itu, cangkang tiram berukuran besar, rata atau bentuk cekung, dan permukaan kasar. Sementara cangkang kerang kecil dan bulat, dengan ujungnya yang lebih tajam dan benar-benar halus. Selain itu, warna mereka bergantung pada habitat moluska dan dapat bervariasi dari abu-abu hingga hitam kebiruan, walaupun pada kenyataannya cangkang tiram selalu berwarna terang..
 • Kriteria seterusnya untuk membezakan moluska adalah gaya hidup mereka. Jadi, kerang dipasang di permukaan batu dengan menggunakan byssus seperti benang khas, yang memungkinkan mereka bergerak jarak tertentu untuk mencari makanan. Tiram tidak mempunyai "tali" seperti itu, dan oleh itu dipasang dengan kuat pada pangkal di tepi injap dan tidak dapat bergerak. Penempatan koloni pada batu juga berbeza. Dan jika kerang disusun secara berturut-turut dan boleh, tanpa mengganggu satu sama lain, bebas mencari makanan, maka tiram "erat" melekat satu sama lain dan wujud dalam bentuk tidak bergerak.
 • Nilai pemakanan makanan juga mempunyai beberapa perbezaan. Kerang lebih kaya dengan natrium, sementara tiram adalah gudang fluorida. Namun, kedua kerang digunakan sebagai makanan diet dan sumber protein, dan juga berfungsi sebagai profilaksis kuat untuk melawan barah..
 • Makan kerang dan tiram juga mempunyai perbezaan yang ketara. Tiram boleh dimakan mentah. Mereka disajikan dalam cengkerang yang sedikit terbuka, dilapisi dengan ais di semua sisi dan ditaburkan dengan sedikit jus lemon. Kerang, kerana keunikan pemakanan mereka sendiri, dimakan hanya dimasak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa moluska, dalam mencari makanan, melewati sejumlah besar air laut melalui dirinya sendiri, sehingga bertindak sebagai penapis. Akibatnya, badan kerang mulai terkumpul bukan sahaja berguna, tetapi juga bahan berbahaya, dan kadang-kadang unsur toksik. Oleh itu, makan makanan laut tidak hanya memerlukan panas, tetapi rawatan panas sepenuhnya: semasa proses memasak, kebanyakan bahan berbahaya dinetralkan dan tidak lagi membahayakan tubuh manusia.

Selain itu, terdapat sejumlah batasan penggunaan kedua-dua kerang. Oleh itu, makan tiram dengan kerap dilarang bagi orang yang mempunyai patologi perut dan usus, dan lebih baik menahan diri dari makan kerang untuk penghidap alergi dan anak kecil.

 • Perbezaan harga antara tiram dan kerang lebih banyak daripada yang dapat dirasakan. Kerang adalah produk yang lebih berpatutan dan boleh didapati di rak mana-mana pasar raya, sementara tiram dianggap makanan gourmet yang agak mahal dan tidak terdapat di kedai setiap hari..

Peraturan am untuk pemilihan dan penyimpanan

Semasa membeli kerang atau tiram, disarankan untuk memilih spesimen dengan cengkerang yang ditutup sepenuhnya. Dipercayai bahawa walaupun dengan sedikit bukaan injap, moluska langsung mati. Anda perlu memasak makanan laut sebaik sahaja dibeli, dan dibenarkan menyimpan hidangan yang disediakan dari mereka di dalam peti sejuk tidak lebih dari 12 jam. Selain itu, jika anda merancang untuk makan tiram mentah, maka anda perlu mengetahui asal usulnya. Pilihan terbaik adalah membeli moluska yang ditanam dalam keadaan tiruan..

Ladang tiram biasanya melakukan kawalan ketat terhadap kualiti air, yang disebabkan oleh kos makanan laut yang agak tinggi dan penghantaran langsung ke restoran yang bagus, jadi tidak ada yang akan merosakkan reputasi mereka dengan mengembangkan produk berkualiti rendah. Berkat ini, tiram dari tapak semaian khusus jauh lebih enak daripada rakan lautnya, tidak berbahaya dan boleh dimakan mentah dengan selamat. Sekiranya tempat pengumpulan makanan laut adalah perairan laut yang mencuci negara-negara besar dengan industri maju, maka lebih baik menahan diri daripada membeli produk tersebut..

Walaupun terdapat perbezaan yang jelas, kedua-dua kerang adalah makanan diet yang sangat baik yang membantu menepu tubuh dengan nutrien penting dan melindungi daripada banyak penyakit serius..

Untuk maklumat mengenai cara memasak kerang sungai, lihat video seterusnya.

Tiram dan kerang

Tiram adalah makhluk yang paling menyeronokkan di bumi. Oleh itu, Arkady Averchenko berfikir. Pencerita Amerika yang hebat O. Henry mempunyai pendapat yang sama. Ingat kepada siapa walrus dari Kings and Cabbage menceritakan kisahnya? Pendapat mengenai tiram ini berkembang, mungkin, kerana kita selalu mengaitkan tiram dengan sampanye Perancis, restoran, wanita dan kereta cantik, dengungan rolet, kehilangan berjuta-juta, hutang, kemiskinan, kematian di bawah pagar. Tetapi semuanya bermula dengan tiram - moluska comel ini, saudara terdekat kerang, yang, seperti kerang, hidup dalam cangkang bivalve yang sangat indah ditutup dengan tulang rusuk bergelombang.

Tiram, seperti kaki katak, dianggap berpuluh-puluh kerana beberapa sebab dan kadang-kadang dalam tin dan dipanggang, tetapi tiram segar dianggap sebagai teman klasik kehidupan mewah..

Namun, jika di antara selusin (sebenarnya, saya ulangi, mereka dianggap berpuluh-puluh) tiram dengan injap tertutup rapat, anda menjumpai satu dengan yang terbuka, lebih baik membuangnya. Kebajikan seperti itu tidak akan membawa kepada kebaikan.

Tiram segar "naturel" dengan lemon

12 keping. tiram - 1 lemon, sepinggan ais penuh.

Basuh cengkerang tiram dalam air sejuk. 1-2 minit sebelum dihidangkan, buka cengkerang dengan pisau khas, keluarkan selendang dangkal, biarkan tiram di selendang dalam, yang segera direndam dalam air masin sejuk (lebih baik dengan ais), dibilas dan dimasukkan ke dalam piring, bahagian bawahnya ditutup dengan lapisan halus ais cincang dan tutup dengan serbet.

Tiram harus dihidangkan dengan lemon, potong 2-3 bahagian, atau jus lemon.

Ingatlah bahawa tiram berada di luar peti sejuk jika disimpan di tempat yang sejuk, ditutup dengan lumut atau rumput laut. Mereka mesti disajikan dalam vas dengan es cincang..

Dan satu perkara lagi: jika anda menemui mutiara dengan kain tiram, jangan memakannya. Anda boleh membubarkannya seperti Cleopatra yang legendaris dalam segelas wain merah, atau menyimpannya lebih baik sebagai cenderahati tempat anda menjumpainya.

Koktel tiram dalam bahasa Inggeris

12 tiram segar, selada, saderi, 1 lemon, lada secukup rasa.

Tiram segar di cengkerang harus dibilas dengan baik di dalam air sejuk. Buka cengkerang dengan pisau dan potong otot yang melekatkan tiram ke dinding atas dan bawah cangkang.

Masukkan daun selada cincang dan 4 tiram ke dalam gelas tinggi. Perah beberapa tetes jus lemon ke tiram dan taburkan dengan lada segar.

Masukkan satu sudu sos. Ini disediakan seperti berikut: tuangkan segelas sos cili, jus 1 lemon, beberapa tetes sos Tabasco dan satu sudu sos Forster ke dalam mangkuk yang dalam. Tambahkan satu sendok teh garam, secubit ramuan kering atau saderi segar yang dicincang halus, dan sos lobak yang disediakan secukupnya. Kacau campuran dan sejukkan..

Nasi gaya Valencia dengan tiram dan sotong

Nasi - 250 g, udang karang besar (udang karang laut) - 4 biji., Ayam - 1/2 buah., Kerang - 500 g, kerang - 500 g, sotong kecil - 250 g, tiram - 100 g, sosis chorizo ​​kecil - 4 biji., Bawang bersaiz sederhana - 2 biji., Tomat - 3 biji., Bawang putih - 2 ulas, kacang hijau kecil dalam pengasam - 100 g, lada merah - 1 buah., Satu beg kecil safron - 1 buah, garam dan Lada cayenne.

Peralatan memasak diperlukan: kuali 30 cm (6.2 L), periuk rendah 24 cm (3.4 L), periuk rendah 16 cm (1.1 L). Hidangan.

Potong ayam yang telah dikupas menjadi kepingan kecil. Dalam periuk rendah dengan diameter 24 cm, rebus kerang laut hingga terbuka (sisihkan kaldu dari kerang laut dan saring melalui ayak). Dalam periuk dengan diameter 16 cm, rebus sotong dan tiram. Kemudian panaskan kuali dan goreng kepingan ayam di atasnya hingga kekuningan.

Setelah itu, keluarkan ayam dan masukkan ke tempat yang hangat bersama dengan sotong dan tiram, dan di dalam kuali di mana ayam digoreng, masukkan bawang dan bawang putih cincang halus, goreng dan tambahkan tomato cincang dan lada merah. Masak kira-kira 15 minit, sehingga puri membentuk. Selepas itu, letakkan kepingan ayam di sepanjang tepi kuali dengan sosej "chorizo" nipis cincang (analog terdekat mereka di Rusia adalah sosis memburu) dan sotong rebus. Akhir sekali, masukkan beras, dibasuh dalam air panas. Tuangkan campuran dengan kaldu kerang, masukkan safron. Musim ringan dan taburkan dengan lada cayenne. Sekali lagi masukkan api kecil dan masak selama kira-kira 15 minit (jika nasi terlalu kering, tambahkan segelas air panas).

Bahagikan isi kuali ke dalam 4 bahagian, letakkan udang karang di atasnya dan hias dengan 8 kerang yang diisi dengan kacang polong kecil dan bubur tempurung. Letakkan tiram di atas. Akhir sekali, tutup kuali dengan penutup dan masak selama 10 minit. Kemudian matikan gas dan biarkan sekurang-kurangnya 15 minit di bawah penutup.

Hidangkan dalam kuali yang sama, taburkan dengan 1-2 sudu minyak zaitun jika mahu.

Tiram dalam sos Wain Putih

Untuk 10-12 tiram beku: 1/2 lemon, mentega - 1 sudu teh, cendawan dipotong menjadi kepingan kecil - 1/2 cawan, sos Wain Putih - 1/4 cawan.

Masukkan pulpa tiram ke dalam periuk cetek, tambahkan sedikit air, minyak, jus lemon dan reneh.

Tiram mesti panas semasa dihidangkan. Anda boleh menambah champignon kukus ke dalamnya, tuangkan sos di atasnya, taburkan dengan ramuan dan sajikan di atas pinggan yang ditutup dengan serbet.

Masukkan periuk api, perlahan-lahan mendidih dan matikan kompor. Tutup dan biarkan selama 5-7 minit. Kemudian keluarkan tiram, potong bahagian putih menjadi 2-3 keping, dan biarkan bahagian merah jambu itu utuh.

Letakkan di dalam pinggan ketuhar yang cetek, tuangkan di atas krim, garam dan lada. Taburkan dengan keju dan serbuk roti dan letakkan di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 180 ° C selama 15 minit. Goreng kepingan bacon hingga garing. Potong dan letakkan di atas pinggan siap.

Gerimis dengan sos Anggur Putih (lihat resipi Sos Anggur Putih di bahagian Burbot).

Tiram pada lidi

Tiram segar atau dalam tin - 24-48 pcs., Set bawang - 24 pcs., Wain merah meja - 250 g, campuran ramuan hijau - 1 tandan, jus satu lemon, daging asap - 8 keping, mentega - 50 g, lada hitam tanah dan garam secukup rasa.

Kupas bawang, masukkan ke dalam mangkuk, tuangkan dengan wain dan masak selama 8 - 10 minit, tapis dan sejukkan, tambah jus lemon. Potong sayur dan masukkan campuran jus dan kaldu bawang. Letakkan tiram pada 8 tusuk kayu, berselang-seli dengan bawang dan kepingan daging.

Masukkan campuran yang telah disediakan dan rendam di dalamnya selama 30-40 minit. Musim dengan sedikit lada dan garam, kemudian letakkan pada foil berminyak dan letakkan di rak dawai. Goreng selama 10-12 minit, putar dan tuangkan ke atas pengasam.

Makanan ringan kerang atau tiram dengan daging babi salai

Tiram atau kerang - 300 g, pinggang atau brisket (salai mentah) - 50 g, bawang - 30 g, mentega - 30 g, telur - 2 biji., Susu - 70 g, ramuan, garam dan rempah secukup rasa.

Potong daging kerang rebus atau rebus atau tiram menjadi jalur nipis, gabungkan dengan daging babi cincang dan goreng bersama dengan jalur bawang cincang. Tuangkan kerang goreng ke atas jisim omelet, bakar di dalam ketuhar dan hidangkan, taburkan dengan ramuan cincang halus. Setelah menggoreng kerang atau tiram dengan daging babi dan bawang, mereka juga boleh dibakar di bawah telur dadar dalam mangkuk cocotte.

Dari buku Masakan eksotik. Pelbagai menu untuk hari kerja dan cuti pengarang Alkaev Eduard Nikolaevich

Tiram Sebelum disajikan, cangkang tiram yang dibasuh mesti dibuka sedikit, penutup atas mesti dikeluarkan, dan tiram, bersama dengan penutup lain, mesti dicelupkan ke dalam air sejuk, di mana garam dan ais mesti ditambahkan. Hidangkan di atas pinggan dengan ais cincang halus. Secara berasingan - lemon, dihiris

Tiram bakar Bahan-bahan: tiram - 8 biji., Keju - 20 g, mentega -10 g, ramuan. Buka cengkerang yang telah dibasuh sehingga tiram itu tinggal di dalam cangkang tempurung yang dalam, taburkan dengan garam dan keju parut, gerimis dengan mentega, masukkan ke dalam kuali dan bakar hingga masak

Tiram Tiram - 10 pcs., Lemon - 1 pc., Makanan es, garam Rendam cangkang tiram segar di dalam air sejuk (hanya tiram dalam cengkerang yang tertutup rapat) dan bilas dengan bersih dengan berus, menukar air beberapa kali. Buka cengkerang dengan pisau dengan pendek

Tiram Sediakan sedikit air masin mendidih dalam periuk (di mana garam sangat sedikit, tetapi jus lemon ditambahkan untuk rasa), keluarkan tiram dari cengkerang, masukkan ke dalam air mendidih, tutup dengan penutup dan masak selama seperempat jam; kemudian masukkan tiram ke dalam balang dan

Tiram dengan Parmesan Buka tiram, angkat separuh cangkangnya yang cetek, bilas dengan air masin sejuk, potong setiap tiram dan lipat pada selembar dengan kerang; taburkan setiap tiram di singki dengan Parmesan parut dan beberapa roti parut sebelum bercuti,

Bahan tiram: 12 tiram, 1 lemon Kaedah penyediaan: basuh cengkerang tiram di dalam air sejuk 1-2 minit sebelum dihidangkan, buka cengkerang dengan pisau khas, lepaskan kepingan dangkal, biarkan tiram di kepak dalam, yang segera merendam sejuk

Bahan "Tiram" 1 kg tepung, 2 gelas susu, 200 g mentega, 8 sudu gula, 60 g yis, 2 telur, garam di hujung pisau. Untuk mengisi: 300 g biji poppy, 300 g madu. Untuk pulut: 50 g mentega mentega, 1/4 cawan susu, 2 sudu gula, 1 telur, 3 sudu besar

Bahan Tiram California: 50 tiram, 80 keju (ada, parut), 40 g mentega,? sekumpulan pasli,? sekumpulan saderi, garam. Kaedah penyediaannya: Basuh dengan teliti dalam air sejuk, cangkang tiram dibuka dan dikeluarkan penutup atas dengan hati-hati. Bersedia

Tiram "Mabuk" Bahan-bahan 16 tiram, 100 ml minyak sayuran, 30 g badam (tanah), 1 cengkih bawang putih, 1 tandan pasli, 50 ml jus lemon, 2-3 daun badam, lada. Kaedah penyediaan Tiram dibuka seperti berikut: cangkang dibungkus dengan tuala dan

Tiram goreng 200 g daging tiram, 1 biji lada hijau, 1 bawang, 1 sudu besar. satu sudu minyak sayuran, 1 sudu besar. 1 sudu teh pes kacang soya dengan lada, 1 sendok teh kicap, 1 cengkih bawang putih, 1 secubit biji bijan, lada hitam dan garam secukup rasa. Bilas daging tiram dengan air.

Tiram dengan beras PRODUK 350-400 g tiram dikupas 2? cawan beras 3 cawan air 3 sudu besar. sudu kicap 1 sudu besar. sudu kecil hirisan lemon dan rumput laut untuk hiasan PERSIAPAN Bilas sake sehingga bersih, masukkan saringan dan keringkan. Basuh tiram dengan baik

Tiram Jepun PRODUK 12 tiram beku tanpa cengkerang 1 sudu besar. sudu kicap 1 sudu besar. sudu demi? pinggan rumput laut kering 1 garam lemon MEMASAK Tiram cair, garam, kemudian bilas dengan air sejuk, gerimis dengan sake dan kicap,

Kerang, tiram, kerang Kerang lembut, tiram atau kerang yang tersembunyi di cengkerang sangat menggembirakan gourmet. Mereka boleh disediakan dengan cara paling mudah dengan merebus dengan cepat dengan ramuan, atau bahkan (seperti halnya tiram) yang disajikan mentah dengan cara menaburkan

Tiram Tiram tergolong dalam keluarga moluska bivalve laut. Saiz mereka berbeza. Terdapat raksasa - hingga 40 cm, tetapi kebanyakannya berukuran 8-12 cm. Tiram hidup di perairan yang hangat di Laut Hitam dan Laut Jepun, lautan Atlantik, India dan Pasifik. Mereka menetap di zon

Tiram 25 tiram, 1 lemon, 1 sudu kecil. Segera sebelum dihidangkan, buka cangkang tiram yang telah dibasuh, angkat satu kepak, dan masukkan tiram bersama dengan kepingan yang lain di dalam air sejuk, tambahkan garam dan ais. Hidangkan di atas pinggan dengan es cincang halus. Lemon, dihiris

Hari ini, kerang dan tiram adalah kerang paling popular yang terdapat dalam masakan hampir semua negara di dunia. Tidak ada yang mempunyai maklumat yang boleh dipercayai tentang kapan dan dalam keadaan apa mereka mula dimakan oleh manusia. Hanya diketahui bahawa ia berlaku sejak dulu. Ahli sejarah dan ahli arkeologi mendakwa bahawa mereka mempunyai bukti pengumpulan kerang manusia purba sejak zaman kuno lagi daripada bukti penangkapan ikan dan pemburuannya. Walau bagaimanapun, orang moden berminat dengan beberapa soalan lain. Contohnya, bagaimana kerang berbeza dengan tiram, moluska lebih enak dan lebih sihat bagi manusia, cara memasak makanan laut dengan betul, dll..

Baiklah, kita akan cuba memberi jawapan kepada soalan-soalan ini, dan juga memperkenalkan pembaca kepada beberapa fakta menarik mengenai moluska laut ini..

Ramai orang tidak membezakan antara kerang dan tiram. Tetapi mereka adalah moluska laut yang sama sekali berbeza. Jadi, apa itu kerang dan tiram, bagaimana membezakannya? Sekarang mari kita fikirkan ini..

Penampilan

Sebagai permulaan, perlu diperhatikan bahawa penampilan hidupan laut ini sama sekali berbeza. Jadi, tiram lebih besar daripada kerang. Kerang mereka agak kasar, dan bergelombang di tepinya. Cengkerang tiram dicirikan oleh bentuk yang rata atau sedikit cekung. Kerang, pada gilirannya, mempunyai cengkerang yang jauh lebih kecil. Bentuknya juga sama sekali berbeza: lebih bulat, dengan tepi tajam. Anda juga dapat membezakan moluska antara mereka dengan warna cengkerang. Tiram pada umumnya berwarna agak terang, sementara kerang berwarna kelabu gelap hingga hampir hitam. Kehadiran naungan ini atau tidak bergantung pada kualiti air di takungan tempat moluska hidup.

Cara hidup

Anda boleh memahami bagaimana kerang berbeza dengan tiram jika kita mempertimbangkan gaya hidup beberapa dan moluska lain. Oleh itu, tiram tidak dapat bergerak. Mereka menghabiskan seumur hidup mereka "duduk" di satu tempat, dilekatkan dengan seluruh cengkerang ke batu atau batu keras lain yang terdapat di dasar laut. Kerang dapat mengubah lokasi mereka. Benang khas (byssus) membolehkan mereka melakukan ini. Dengan pertolongannya, kerang dilekatkan pada objek yang tidak bergerak dan bergerak mencari makanan dari jarak yang memungkinkan benang.

Mengingat adanya moluska dalam masyarakat, satu lagi ciri dapat diperhatikan yang membezakan kedua spesies ini. Sekiranya kerang lebih suka menjalani kehidupan sosial, saling berurutan satu demi satu, maka tiram tinggal di "timbunan", kadang-kadang disatukan rapat antara satu sama lain.

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram? Apa yang lebih berguna?

Kedua-duanya mempunyai nilai pemakanan yang sangat tinggi untuk tubuh manusia. Tiram dan kerang adalah langkah pencegahan barah yang baik. Properti ini disebabkan oleh kandungan unsur yang tinggi seperti natrium dan fluorida dalam moluska laut..

Perbezaan antara tiram dan kerang terletak pada cara penyediaannya. Lebih tepat lagi, kenyataan bahawa bekas tidak boleh dimasak dengan kaedah rawatan haba, dan yang terakhir diperlukan. Ini kerana tiram adalah produk yang lebih bersih. Mereka dimakan mentah. Dan kerang, kerana hidupnya yang lebih aktif, terkumpul dalam diri dos berbahaya bahan berbahaya yang masuk ke dalam air setelah mendidih..

Mungkin kriteria utama bagaimana kerang berbeza dari tiram (foto kedua spesies disajikan dalam artikel untuk kejelasan) adalah harganya.

Yang terakhir ini cukup mahal dan, sebagai peraturan, hanya disajikan di beberapa restoran di negara kita. Kerang boleh didapati dijual dengan kerap. Hampir di setiap kedai anda boleh membeli moluska beku ini dengan harga yang cukup berpatutan..

Cara memilih?

Mungkin ini adalah nuansa utama yang memungkinkan orang yang paling jauh dari masakan tinggi untuk mengetahui apa perbezaan antara kerang dan tiram. Sekarang mari kita pertimbangkan beberapa perkara yang lebih penting yang berkaitan dengan kaedah penyediaan dan peraturan untuk memakan moluska seperti itu, tentu saja, dengan mempertimbangkan perbezaan yang diberikan di atas.

Dipercayai bahawa kerang dan tiram segar yang masih hidup hingga beku mempunyai cengkerang tertutup. Dan mereka terbuka setelah mereka mati. Perkara ini harus dipertimbangkan ketika memilih kerang dan tiram di kedai..

Rawatan

Setelah membeli moluska laut, anda perlu memprosesnya secepat mungkin. Sudah tentu, jika ada yang beku, anda boleh menangguhkannya, tetapi jika kerang dibeli secara langsung atau sejuk, anda mesti segera memasaknya. Mula-mula anda perlu membuka cengkerang, memutarnya dengan sisi tajam ke arah anda dan, dengan meletakkan pisau di antara dua bahagian, putar 90 darjah dan dapatkan kerang. Selepas itu, anda perlu membuang bahagian dalamnya dan bilas dengan baik di bawah air yang mengalir. Sekiranya tiram, memasak akan selesai pada peringkat ini. Setelah diproses, mereka mesti segera dihidangkan ke meja, sambil menambah sedikit sos atau sepotong lemon ke dalam pinggan..

Sebelum menghidangkan kerang, mesti dimasak. Walaupun disimpan lebih lama daripada tiram, khasiatnya yang berguna mula hilang setiap hari. Setelah melepaskan cengkerang dan isi perut, mereka dapat direbus dan dibumbui, sekali lagi, dengan kuah apa saja. Hidangan kerang yang sudah siap boleh disimpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 12 jam..

Bagaimana kerang berbeza dengan tiram? Seperti yang dinyatakan sebelumnya, yang terakhir dapat dimakan mentah, sedangkan yang pertama tidak boleh dimakan. Ini adalah kriteria yang sangat penting. Dalam masakan di banyak negara, terdapat resipi untuk tiram mentah. Namun, sebelum menggunakan kerang dengan cara ini, anda harus memastikan bahawa kerang itu diperoleh di takungan bersih secara ekologi. Jika tidak, lebih baik memilih hidangan tiram yang dimasak..

Moluska laut dapat dihidangkan dalam bentuk yang terpisah, atau dapat menjadi komponen dari hidangan apa pun. Di restoran, paling kerap disarankan untuk mencuba tiram secara berasingan. Tetapi di dapur rumah, bahan-bahan lain boleh ditambah untuk menjimatkan wang..

Kaedah memasak

Nuansa lain, bagaimana kerang berbeza dengan tiram, adalah cara mereka dimakan. Tiram boleh dihidangkan dengan tempurungnya ditutup. Maka anda perlu membukanya sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu membuka cengkerang, memotong bahagian yang disisipkan daging tiram itu dengan pisau, tuangkan sos dan minum seluruh tiram sekaligus.

Sekiranya kerang dihidangkan dikupas, mereka harus dimakan dengan alat makan. Kerang selalu dikupas, dan, sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan penggunaannya..

Kesimpulannya

Maklumat yang diberikan dalam artikel ini cukup untuk memahami bagaimana kerang berbeza dari tiram, bagaimana membezakannya dan memisahkan kerang berkualiti tinggi dari kerang berkualiti rendah, serta cara memasak dan memakan makanan istimewa ini. Sebagai peraturan, mereka yang telah merasakan hidangan makanan laut seperti itu akan ingin mencicipinya lebih dari sekali..