DUNIA HAIWAN YANG MENAKJUBKAN

Semua hiu adalah pemangsa yang memakan haiwan lain, dari yang terkecil hingga yang terbesar: plankton, moluska, cumi-cumi, mamalia laut, hiu lain.

Mereka dapat sangat rakus: ketika memeriksa isi perutnya, mayat burung laut dan pelbagai objek rawak seperti botol dan tin dijumpai..

Pilihan mangsa dan kaedah mendapatkannya berbeza bergantung pada spesies.

Jadi, hiu lembu lebih suka landak laut, dan hiu putih lebih suka anjing laut dan anjing laut.

Tiga spesies hiu - cetacea, raksasa dan pelagis bigmouth - memakan plankton: mereka berenang dengan mulut terbuka lebar dan menyaring sejumlah besar air untuk mengekstrak organisma planktonik kecil dari itu.

Beberapa jerung menangkap dan merobek ikan dan cephalopod; yang lain menyerang anjing laut, ikan lumba-lumba dan singa laut.

Setelah menemui mangsa dengan bantuan pancaindera yang berkembang dengan baik, jerung mula mendekati dengan teliti. Kadang-kadang mereka menggambarkan lingkaran yang lebih cepat dan meruncing di sekitar sekolah ikan, yang berkumpul di timbunan yang padat. Jerung hanya dapat mengejutkan ikan dengan pukulan ekornya atau menangkapnya dengan mulut besar mereka.

Sekiranya mangsanya terlalu besar, hiu bergegas ke arahnya dan, sambil melemparkan kepalanya ke belakang, menangkapnya dengan rahang bawahnya. Kemudian, dengan menggerakkan rahang atas ke belakang dan ke belakang, mengeluarkan kepingan dari mangsa dan menelannya.

Beberapa jerung menggunakan penyedut.

Untuk mengeluarkan mangsa dari rongga di mana ia bersembunyi, jerung bersarang ke tepi celah dengan bibir tebal mereka, yang berfungsi sebagai corong. Kemudian mereka membuat gerakan penghisap yang kuat, menelan mangsa secara keseluruhan atau merobek tidbit daripadanya..

Cara makan jerung: 1 komen

Terima kasih. Anda sering mempunyai catatan yang sangat menarik! Tingkatkan semangat saya.

Apa yang dimakan oleh Hiu Putih yang Hebat: Kajian Baru

Kajian terperinci pertama di dunia mengenai makanan hiu putih yang hebat (Carcharodon carcharias) di lepas pantai timur Australia menunjukkan bahawa pemangsa ini menghabiskan lebih banyak masa untuk makan di dekat dasar laut daripada yang dijangkakan.

“Di perut ikan yu, kami menjumpai sisa-sisa berbagai jenis ikan yang biasanya hidup di dasar laut atau terkubur di pasir. Ini menunjukkan bahawa ikan yu mesti menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk mencari makan tepat di atas dasar laut, ”kata penulis kajian utama Richard Granger dari University of Sydney..

Kajian itu mengkaji kandungan perut 40 hiu putih yang ditangkap dalam program NSW Shark Meshing. Para saintis membandingkan hasilnya dengan data yang diterbitkan di tempat lain, terutamanya di Afrika Selatan, untuk mewujudkan kerangka pemakanan bagi spesies tersebut..

Menurut pengarang karya itu, ikan hiu putih yang hebat mempunyai diet yang bervariasi, termasuk ikan salmon dan ikan bertulang, belut, kutu dan wrasse yang lain. Di samping itu, sinar elang dan sinar elektrik adalah komponen pemakanan penting bagi pemangsa ini..

Dari segi peratusan, diet ikan hiu putih yang hebat dikaji seperti ini:

 • ikan pelagik: contohnya, salmon Australia - 32.2%;
 • ikan bawah: contohnya, starglass, berkepala rata atau masin - 17.4%;
 • ikan rawan seperti sinar - 14.9%;
 • ikan karang: sebagai contoh, dasar laut oriental - 5.0%.

Selebihnya mangsa hiu putih yang besar tidak dikenali atau terdiri daripada mamalia laut, hiu dan cephalopoda lain.

Granger menyatakan bahawa hiu putih yang hebat tidak mula memburu mangsa besar, termasuk jerung dan ikan lumba-lumba yang lain, sehingga panjangnya sekitar 2.2 meter..

Para saintis juga mendapati bahawa hiu besar cenderung mempunyai diet tinggi lemak - mungkin disebabkan oleh keperluan tenaga mereka yang tinggi untuk berhijrah..

Melindungi spesies ini dan menguruskan interaksinya dengan manusia dengan selamat adalah keutamaan bagi para saintis, kata penulis kajian..

Ketahui bagaimana dinosaur herbivora dari Uzbekistan dapat menyejukkan otak!

Ikuti pertandingan baru kami "Lukiskan dongeng"!

Plastic Odyssey: projek unik oleh pelayar Perancis

Ia terungkap apa sebenarnya makan "hiu pemakan manusia"

Para saintis dari University of Sydney mengkaji kandungan perut 40 hiu putih remaja yang tinggal di luar pantai Australia Timur, lapor Science Alert..

Penyelidikan mendapati bahawa penduduk dasar laut merupakan makanan utama mereka..

"Stereotaip bahawa penampilan sirip punggung hiu di permukaan air bermaksud berburu, nampaknya, tidak menggambarkan keadaan secara tepat," kata Richard Granger, ahli ekologi di University of Sydney..

Rata-rata, makanan ikan yu kelihatan seperti ini: 32% adalah ikan laut, misalnya, ikan salmon Australia, 17.4% adalah ikan bawah (stargazers), 14.9% adalah makanan yang hidup di dasar (ikan pari), 5% lagi adalah ikan karang. Isi perut yang selebihnya adalah ikan yang kurang biasa dan tidak dikenali. Para saintis juga menyatakan bahawa ikan hiu, cumi-cumi dan sotong lain termasuk dalam makanan hiu. Secara umum, diet ikan hiu putih diakui seimbang.

Data yang dikumpulkan dibandingkan dengan hasil kajian lain untuk memahami apa sebenarnya ikan hiu dalam makanan, tempat mereka suka hidup dan bagaimana aktiviti manusia dapat mengganggu mereka. Jadi, ternyata semakin tua ikan hiu, semakin lama migrasi yang dilakukan dan pada masa yang sama memakan lebih banyak makanan berlemak untuk membekalkan tenaga. Mereka merancang untuk meneruskan penyelidikan agar, selain kandungan kalori, untuk mempelajari secara terperinci komposisi diet ikan hiu putih, untuk memahami hubungan antara fisiologi, tingkah laku dan ekologi mereka..

Nama "hiu pemakan manusia" kurang dikenali untuk spesies ini. Ini muncul dan diperbaiki berkat filem "Jaws" karya Steven Spielberg, dan bukan hanya untuk hiu putih yang hebat, tetapi juga untuk superorder biologi yang lain.

Sebelumnya, "Planet Saya" menulis tentang hiu hantu yang tidak biasa yang hidup di Lautan Atlantik.

Jerung apa yang dimakan

Hiu sangat pelbagai dan diedarkan secara harfiah di semua bahagian lautan. Pada masa ini, terdapat kira-kira 450 spesies hiu di dunia. Sebilangan spesies dapat hidup di perairan segar. Ukuran jerung, bergantung pada spesiesnya, berbeza-beza - dari 15-17 cm hingga 20 m. Ciri khas ikan ini yang menonjol adalah struktur giginya. Ini mereka mendapat kemasyhuran dan ketenaran mereka kerana beberapa spesies yang berbeza dari yang lain dalam ukuran besar dan agresif..

Jerung gergasi

Hiu adalah salah satu ikan rawan yang paling menarik. Haiwan ini membangkitkan kekaguman dan ketakutan liar. Secara semula jadi, terdapat banyak spesies hiu, di antaranya seseorang tidak dapat membezakan hiu raksasa. Ia adalah yang kedua terbesar di dunia. Jerung gergasi boleh menimbang kira-kira empat tan, dan panjang ikan biasanya sekurang-kurangnya sembilan meter..

Asal spesies dan keterangan

Foto: Jerung Gergasi

Hiu raksasa tergolong dalam spesies "Cetorhinus Maximus", yang secara harfiah dapat diterjemahkan sebagai "Monster laut terhebat". Begitulah cara orang menggambarkan ikan ini, kagum dengan ukurannya yang besar dan penampilannya yang menakutkan. Orang Inggeris memanggil hiu ini "Basking", yang bermaksud "mencintai kehangatan." Haiwan itu menerima nama ini kerana kebiasaan meletakkan ekor dan sirip punggungnya keluar dari air. Adalah dipercayai bahawa ini adalah bagaimana hiu berjemur di bawah sinar matahari.

Fakta menarik: Hiu gergasi mempunyai reputasi yang sangat buruk. Di mata orang, dia adalah pemangsa sengit yang dapat menelan seseorang secara keseluruhan.

Ada beberapa kebenaran dalam hal ini - ukuran haiwan itu benar-benar memungkinkannya menelan orang biasa. Walau bagaimanapun, orang tidak berminat dengan jerung gergasi sebagai makanan sama sekali. Mereka memberi makan secara eksklusif pada plankton..

Hiu gergasi adalah hiu pelagis yang besar. Dia tergolong dalam keluarga monotip. Ini adalah satu-satunya spesies yang tergolong dalam gen monotik dengan nama yang sama - "Cetorhinus". Seperti yang dinyatakan di atas, spesies ini adalah ikan kedua terbesar di dunia. Spesies ini dikelaskan sebagai spesies haiwan yang bermigrasi. Jerung raksasa terdapat di semua perairan beriklim sederhana, tinggal sendirian dan di sekolah-sekolah kecil.

Rupa dan ciri

Foto: Hiu raksasa di lautan

Hiu raksasa mempunyai penampilan yang agak spesifik. Tubuh longgar, berat haiwan boleh mencapai empat tan. Terhadap latar belakang seluruh badan, mulut besar dan celah insang besar menonjol. Retakan sentiasa membengkak. Panjang badan sekurang-kurangnya tiga meter. Warna badan berwarna kelabu-coklat, mungkin termasuk bintik-bintik. Hiu mempunyai dua sirip di bahagian belakang, satu di ekor dan dua lagi diletakkan di perut.

Video: Jerung Gergasi


Sirip yang terletak di ekor tidak simetri. Bahagian atas sirip ekor sedikit lebih besar daripada bahagian bawah. Mata hiu itu bulat dan lebih kecil daripada mata spesies. Walau bagaimanapun, ini tidak mempengaruhi ketajaman visual dengan cara apa pun. Ikan gergasi dapat melihat dengan sempurna. Panjang gigi tidak melebihi lima hingga enam milimeter. Tetapi pemangsa ini tidak memerlukan gigi yang besar. Ia hanya memakan organisma kecil.

Fakta menarik: Jerung gergasi terbesar adalah betina. Panjangnya ialah 9.8 meter. Menurut laporan yang belum disahkan, ada individu di lautan, panjangnya sebanyak lima belas meter. Berat maksimum yang telah didaftarkan secara rasmi ialah empat tan. Panjang jerung terkecil yang ditangkap ialah 1.7 meter..

Di manakah hiu gergasi itu tinggal??

Foto: Jerung gergasi di bawah air

Habitat semula jadi hiu gergasi merangkumi:

Jerung gergasi hanya tinggal di perairan yang sejuk dan hangat. Mereka lebih suka suhu air antara lapan hingga empat belas darjah Celsius. Namun, kadang-kadang ikan ini berenang ke perairan yang lebih panas. Habitat hiu sedalam sembilan ratus sepuluh meter. Orang-orang, sebaliknya, bertemu dengan jerung gergasi di jalan keluar yang sempit dari teluk atau di sepanjang pantai. Ikan ini suka berenang dekat dengan permukaan dengan siripnya melekat..

Jerung spesies ini berhijrah. Pergerakan mereka dikaitkan dengan perubahan suhu di habitat dan pengagihan semula plankton. Umumnya diterima bahawa ikan hiu turun ke perairan dalam pada musim sejuk, dan berpindah ke kawasan cetek berhampiran pantai pada musim panas. Ini adalah bagaimana mereka bertahan ketika suhu turun. Dalam mencari makanan, jerung gergasi dapat menempuh jarak yang jauh. Ini menjadi terkenal berkat pemerhatian para saintis mengenai ikan yang diberi tag..

Apa yang dimakan oleh ikan yu gergasi??

Foto: Jerung raksasa dari Buku Merah

Hiu raksasa, walaupun berukuran besar dan mulutnya lebar, mempunyai gigi yang sangat kecil. Terhadap latar belakang mulut mereka, mereka hampir tidak kelihatan, sehingga haiwan itu kelihatan tidak bergigi. Mulut jerung sangat besar sehingga boleh menelan keseluruhan orang secara keseluruhan. Bagaimanapun, mangsa pemangsa yang begitu besar ini sama sekali tidak berminat, jadi penyelam dapat melihat ikan ini di persekitaran semula jadi pada jarak yang selamat..

Keutamaan gastronomi hiu gergasi agak jarang. Haiwan ini hanya meminati haiwan kecil, khususnya - plankton. Para saintis sering menyebut hiu raksasa sebagai filtrat pasif atau jaring pendaratan langsung. Ikan ini setiap hari menempuh jarak yang jauh dengan mulut terbuka, sehingga mengisi perutnya dengan plankton. Ikan ini mempunyai perut yang besar. Ia boleh menyimpan hingga satu tan plankton. Jerung menyaring air, seperti dulu. Dalam satu jam, kira-kira dua tan air melewati insang..

Hiu gergasi memerlukan banyak makanan untuk fungsi normal tubuhnya. Walau bagaimanapun, pada musim panas dan sejuk, jumlah makanan yang dimakan sangat berbeza. Pada musim panas, pada musim bunga, ikan makan kira-kira tujuh ratus kalori dalam satu jam, dan pada musim sejuk - hanya empat ratus.

Ciri-ciri watak dan gaya hidup

Foto: Jerung Gergasi

Kebanyakan jerung gergasi bersendirian. Hanya sebilangan kecil yang lebih suka tinggal di kawanan kecil. Inti kehidupan bagi ikan yang begitu besar adalah mencari makanan. Jerung ini menghabiskan sepanjang hari dalam proses berenang perlahan. Mereka berenang dengan mulut terbuka, menyaring air dan mengumpulkan plankton untuk diri mereka sendiri. Kelajuan purata mereka adalah 3.7 kilometer sejam. Jerung gergasi berenang dekat dengan permukaan dengan siripnya keluar.

Sekiranya jerung gergasi sering muncul di permukaan air, ini bermakna kepekatan plankton telah meningkat dengan ketara. Sebab lain mungkin adalah masa kawin. Haiwan-haiwan ini lambat, tetapi dalam keadaan tertentu mereka dapat menjauhkan diri dari air. Ini adalah bagaimana jerung menyingkirkan parasit. Pada musim bunga dan musim panas, ikan ini berenang pada kedalaman tidak lebih dari sembilan ratus meter, sementara pada musim sejuk tenggelam lebih rendah. Ini disebabkan oleh penurunan suhu air dan jumlah plankton di permukaan..

Fakta menarik: Pada musim sejuk, hiu jenis ini harus menjalani diet. Ini dikaitkan bukan hanya dengan pengurangan makhluk hidup, tetapi juga dengan penurunan kecekapan alat "penapis" semula jadi haiwan. Ikan tidak dapat menyaring banyak air untuk mencari plankton..

Jerung gergasi tahu berkomunikasi antara satu sama lain. Mereka melakukan ini dengan isyarat. Walaupun mata kecil, haiwan ini mempunyai penglihatan yang sangat baik. Mereka dengan mudah mengenali gerak isyarat kerabat mereka..

Struktur dan pembiakan sosial

Foto: Jerung raksasa di dalam air

Jerung gergasi boleh dipanggil haiwan sosial. Mereka boleh wujud sendiri atau sebagai sebahagian daripada kawanan kecil. Biasanya sekolah dengan bilangan ikan seperti itu tidak lebih dari empat individu. Kadang-kadang jerung boleh bergerak dalam kawanan besar - hingga seratus ekor. Dalam kawanan, jerung berkelakuan tenang, damai. Jerung gergasi tumbuh dengan sangat perlahan. Kematangan seksual berlaku hanya pada usia dua belas, atau bahkan kemudian. Ikan siap dibiakkan apabila mencapai panjang badan sekurang-kurangnya empat meter.

Musim pembiakan ikan jatuh pada musim panas. Pada musim bunga, ikan yu berpasangan, kawin di perairan pantai yang cetek. Tidak banyak yang diketahui mengenai proses pembiakan ikan yu gergasi. Agaknya, tempoh kehamilan wanita berlangsung sekurang-kurangnya satu tahun dan boleh mencapai tiga setengah tahun. Kekurangan maklumat disebabkan oleh fakta bahawa hiu hamil dari spesies ini sangat jarang dijumpai. Wanita hamil berusaha untuk tetap mendalam. Di sana mereka melahirkan anak muda.

Anak tidak dikaitkan dengan ibu oleh hubungan plasenta. Pertama, mereka memakan kuning, kemudian telur yang belum disenyawakan. Dalam satu kehamilan, seekor hiu raksasa dapat menanggung lima hingga enam ekor anak. Jerung dilahirkan sepanjang 1.5 meter.

Musuh alami jerung gergasi

Foto: Jerung raksasa di laut

Hiu raksasa adalah ikan besar, jadi mereka mempunyai sedikit musuh semula jadi.

Musuh mereka adalah:

 • parasit dan simbion. Jerung terganggu oleh nematoda, cestode, krustasea, hiu bercahaya Brazil. Juga lampu laut melekat pada mereka. Parasit tidak dapat membunuh haiwan yang begitu besar, tetapi mereka memberikan banyak kegelisahan dan meninggalkan bekas luka di badan. Untuk menyingkirkan organisma parasit, ikan yu harus melompat keluar dari air atau menggosok secara aktif ke dasar laut;
 • ikan lain. Ikan berani menyerang jerung gergasi sangat jarang. Di antara mereka yang berani mati, hiu putih, ikan paus pembunuh dan hiu harimau diperhatikan. Adalah bermasalah untuk menjawab bagaimana pertembungan ini berakhir. Tidak mungkin mereka boleh menyebabkan kematian haiwan itu. Pengecualian mungkin ikan pada usia tua atau sakit;
 • orang. Manusia boleh dipanggil musuh semula jadi jerung gergasi yang paling teruk. Hati haiwan ini mempunyai lemak enam puluh peratus, yang sangat bernilai. Atas sebab ini, hiu raksasa adalah mangsa yang lazat bagi pemburu haram. Ikan ini berenang perlahan dan tidak bersembunyi dari orang. Mereka boleh digunakan untuk dijual hampir sepenuhnya: termasuk bukan sahaja hati, tetapi juga kerangka.

Penduduk dan status spesies

Foto: Jerung Gergasi

Jerung gergasi adalah ikan besar dan unik yang merupakan salah satu sumber squalene terbesar. Satu haiwan dapat menghasilkan kira-kira dua ribu liter! Juga, daging hiu ini boleh dimakan. Selain itu, sirip dimakan oleh manusia. Mereka membuat sup yang sangat baik. Kulit, tulang rawan, dan bahagian lain ikan digunakan dalam perubatan rakyat. Namun, sehingga kini, secara praktikal di seluruh wilayah kawasan semula jadi, penangkapan ikan ini tidak dilakukan..

Jerung spesies ini secara praktikal tidak membahayakan manusia. Mereka tidak menyerang orang, kerana mereka lebih suka makan plankton sahaja. Anda bahkan boleh menyentuh hiu raksasa dengan tangan anda, tetapi anda harus berhati-hati, kerana anda boleh terluka oleh sisik plasoid. Satu-satunya keburukan mereka ialah menaburkan kapal nelayan kecil. Mungkin ikan menganggapnya sebagai jerung dari lawan jenis. Kekurangan perikanan rasmi dikaitkan dengan kepupusan spesies secara beransur-ansur. Bilangan jerung gergasi semakin berkurang. Ikan-ikan ini telah diberi status pemuliharaan: "Rentan".

Populasi ikan hiu raksasa telah menurun dengan ketara, sehingga haiwan tersebut diberikan lebih dari sekadar status pemuliharaan. Jerung ini dimasukkan dalam Buku Merah Antarabangsa, dan sejumlah negara telah mengembangkan langkah-langkah khas untuk perlindungan mereka..

Pemuliharaan jerung gergasi

Foto: Jerung raksasa dari Buku Merah

Populasi hiu gergasi hari ini agak rendah, yang disebabkan oleh beberapa sebab:

 • memancing;
 • pembiakan semula jadi yang perlahan dari bilangan haiwan;
 • pemburuan haram;
 • kematian di jaring ikan;
 • pencemaran alam sekitar.

Oleh kerana kesan faktor-faktor di atas, jumlah hiu gergasi telah menurun dengan ketara. Ini terutama dipengaruhi oleh penangkapan ikan dan perburuan liar, yang masih berkembang di beberapa negara. Oleh kerana ciri semula jadi, populasi hiu gergasi tidak mempunyai masa untuk pulih. Juga, pemburu haram selalu mempengaruhi penduduk, yang menangkap haiwan untuk keuntungan mereka sendiri..

Kerana penurunan jumlah hiu raksasa, haiwan itu disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa. Rancangan khas juga dikembangkan untuk memelihara spesies tersebut. Sejumlah negeri telah memperkenalkan sekatan tertentu yang menyumbang kepada pemuliharaan spesies "Giant Shark". Sekatan pertama untuk memancing dikenakan oleh Great Britain. Kemudian Malta, Amerika Syarikat, New Zealand, Norway menyertainya. Walau bagaimanapun, di kebanyakan negara larangan itu tidak berlaku untuk haiwan yang mati atau mati. Jerung ini boleh dibawa ke atas kapal, dibuang atau dijual. Berkat langkah-langkah yang diambil, masih ada kemungkinan untuk memelihara populasi hiu gergasi yang ada.

Hiu raksasa adalah penghuni bawah laut yang unik yang senang dengan ukurannya dan penampilannya yang menakutkan. Walau bagaimanapun, walaupun penampilan ini, hiu ini, tidak seperti saudara terdekat mereka, benar-benar selamat untuk manusia. Mereka memberi makan secara eksklusif pada plankton..

Jerung

Selama bertahun-tahun evolusi, makhluk air ini telah mengembangkan mekanisme penyesuaian yang unik, yang membolehkan mereka memintas spesies lain yang lebih kuno dalam hal ini. Menurut saintis, jerung muncul di bumi kira-kira 450 juta tahun yang lalu dan masih dianggap sebagai salah satu haiwan akuatik yang paling maju..

Jerung: keterangan

Hiu mewakili superorder ikan tulang rawan dan subkelas ikan lamellar. Pada masa yang sama, mereka berbeza dengan penampilan yang pelik, yang disebabkan oleh fakta bahawa jerung mempunyai bentuk badan seperti torpedo, sirip ekor yang tidak simetris, dan kepala dengan mulut dihiasi dengan beberapa baris gigi yang cukup tajam. Nama ini berasal dari orang Rusia dari "hakall" Iceland Lama, yang hanya bermaksud ikan. Perkataan "yu" mula digunakan di suatu tempat pada abad ke-18, yang juga bermaksud ikan.

Penampilan

Sebilangan besar spesies hiu dibezakan dengan kehadiran badan berbentuk torpedo dan kepala berbentuk lonjong. Bentuk badan ini membolehkan hidupan laut ini bergerak dengan mudah dan pada kelajuan tinggi di lajur air. Ikan bergerak kerana pergerakan badan yang tidak bergelombang, dan juga kerana kerja semua sirip, terutama ekor. Sirip ekor juga berfungsi sebagai kemudi dan terdiri daripada dua bilah, bawah dan atas, dan tulang belakang memasuki bahagian atas.

Oleh kerana sirip lateral, jerung melakukan manuver secara mendatar dan menegak. Oleh kerana kerja sirip berpasangan, jerung mengekalkan keseimbangan di dalam air, sementara kerana adanya sistem pergerakan yang begitu kompleks, hiu dapat melakukan trik yang unik. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa hiu tidak dapat bergerak ke belakang, walaupun ia tidak memerlukannya..

Menarik untuk diketahui! Beberapa spesies hiu berjalan di sepanjang bahagian bawah pada sirip dada dan pelvis, seolah-olah di kaki. Hiu bercahaya, panjangnya tidak lebih dari satu meter, kerana sirip dada mereka, kelihatan berkibar di dalam air, seperti burung kolibri.

Kerangka hiu terdiri dari tulang rawan dan juga diperkuat dengan kalsium di mana ia paling tertekan. Oleh kerana struktur kerangka ini, hiu mempunyai kemampuan mobiliti dan kepintaran yang unik. Kulitnya yang unik, terdiri dari sisik plasoid, yang kekuatannya setanding dengan gigi, membantu pemangsa mengatasi rintangan persekitaran air. Sekiranya anda menggerakkan tangan anda dari kepala ke ekor, maka kulit akan menjadi halus, dan jika anda menyeretnya dari arah ekor ke kepala, maka ia akan kelihatan kasar, seperti kertas pasir.

Selain itu, kelenjar sentiasa mengeluarkan lendir, yang mengurangkan geseran kulit hiu kadang-kadang, kerana hiu bergerak di lajur air pada kelajuan tinggi. Kulit ikan yu juga mengeluarkan pigmen, yang bertanggung jawab terhadap warna, bergantung pada jenis penghuni bawah air. Sebagai peraturan, warna ikan bergantung pada habitat, oleh karena itu sesuai dengan warna dasar takungan dan sifat tumbuh-tumbuhan akuatik. Hampir semua ikan, termasuk jerung, mempunyai pewarna tertentu: bahagian atasnya gelap, dan bahagian bawahnya berwarna terang. Oleh itu, jerung mempunyai perlindungan penyamaran, di atas dan di bawah. Ciri warna badan ini berlaku untuk hampir semua ikan..

Ikan atau mamalia

Hiu yang dibentuk serupa dengan belut atau ular laut. Hiu karpet dan ikan pari hidup di bahagian paling bawah dan dibezakan oleh badan rata, yang memiliki warna berpasir yang tidak mencolok, yang menjadikannya tidak terlihat di dasar berpasir. Sebilangan spesies hiu wobbegong mempunyai pertumbuhan berkulit pada moncongnya. Tidak kurang menarik adalah hiu hammerhead, yang mempunyai kepala berbentuk T..

Hiu - penerangan, jenis dan ciri struktur ikan

Terdapat banyak buku dan filem bertulis mengenai ikan yu, penghuni paling misteri di kedalaman laut dan lautan, di mana ia dipersembahkan dengan warna dalam bentuk raksasa yang haus darah. Malangnya, sebilangan besar perwakilan pemangsa ini, terutama sifat mereka, sesuai dengan gambaran suram ini, yang mana yang kami cadangkan untuk difahami.

Seperti apa seekor hiu - ciri umum

Hiu, yang kepelbagaian di Bumi melebihi 500 spesies, tergolong dalam kelas insang tulang rawan ikan vertebrata.

Sekiranya anda tidak menganggapnya sebagai mamalia, seperti ikan lumba-lumba atau ikan paus, pemangsa ini adalah ikan.

Bagi kebanyakan spesies ikan pemangsa ini, data luaran umum adalah ciri:

badan memanjang, mirip dengan torpedo, meruncing ke arah mulut (rostrum) dan ke arah ekor, yang melengkapkan sirip heterocercal;

insang lamela lateral menyerupai celah, berjumlah 5 hingga 7 celah di setiap sisi;

mata hitam matte yang besar, di belakangnya terdapat lubang yang masuk ke kerongkong, yang disebut squirt.

Pemburu laut mungkin memiliki berbagai warna kulit mereka (putih, kelabu, biru, berbintik-bintik, bergaris), itu bergantung pada spesies yang menjadi milik mereka.

Struktur luaran dan dalaman jerung

Sebilangan besar daripadanya mempunyai bentuk badan yang ramping dan bulat, dengan bahagian depan dan kepala yang memanjang dan menyempit - semua ini dengan ketara membantu meningkatkan kelajuan hingga 80 km / j.

Walau bagaimanapun, terdapat juga perbezaan luaran antara ikan yu, seperti:

Ikan hammerhead yang kepalanya tepat berbentuk tukul mampat. Di kepala berbentuk T, di sebelah lubang hidung di sisi, terdapat mata dengan penglihatan teropong.

"Malaikat Laut" - kerana badannya rata, mereka kelihatan seperti ikan pari dan hidup di dasar.

Hiu permaidani, seperti malaikat laut, disesuaikan untuk hidup di dasar. Di sisi kepala terdapat pertumbuhan yang menyerupai pinggiran, dan membantu penyamaran dengan sempurna di belukar alga.

Mereka berbeza antara satu sama lain dan dari segi ukuran: ada yang panjangnya 20 meter, sementara yang lain, yang terkecil, mempunyai panjang badan hanya 17 sentimeter..

Timbangan jerung

Dalam filogenetik, ikan yu dianggap sebagai wakil paling kuno di antara ikan kerana struktur kulitnya. Terdiri daripada plat rhombik berduri kuat yang bersatu rapat, kulit kelihatan sangat halus.

Penutup kulit bersisik plasoid yang kuat melindunginya dengan baik dari serangan haiwan lain dan dari parasit, tetapi masih membendung, seperti rantai surat, pergerakan.

Sepanjang tempoh evolusi yang panjang, rangka tidak mengalami perubahan, tetapi tulang yang hilang sepenuhnya, yang telah menggantikan tisu penghubung tulang rawan. Pada hiu moden, kerangka dan tengkorak terbuat dari tulang rawan..

Paksi tengkoraknya, seperti orang lain, adalah tulang belakang, yang terdiri daripada vertebra amfitik tulang rawan. Tengkorak hiu terbahagi kepada dua bahagian: rangka lisan dengan radas bercabang dan tengkorak. Tubuhnya dilengkapi dengan sirip yang terpisah di kawasan ekor dan belakang dan sirip berpasangan di bahagian dada dan perut..

Sistem otot dalam pemangsa ini bertanggungjawab untuk kerja jantung yang berterusan, untuk arteri dan organ dalaman, dan untuk pergerakan itu sendiri, yang fungsi ototnya dibahagikan dengan kumpulan otot individu.

Oleh kerana pundi renang tidak ada di bangkai ikan yu, sirip, tulang belakang dan hati besar bertanggung jawab atas daya apungnya..

Berapakah bilangan gigi seekor yu

Rahang hiu sangat menyusahkan ikan. Untuk meraih mangsa, dia harus membongkok ke samping atau bahkan berguling-guling ke punggungnya, tetapi ini sama sekali tidak memberikan harapan kepada mangsa..

Rahang, dengan banyak barisan gigi tajam dan bergerigi di tepi gigi, dengan mudah menggali daging, tidak memberikan peluang keselamatan.

Bilangan gigi dan baris berbeza dari spesies ke ikan. Di beberapa, jumlah baris mencapai 50, dan jumlah gigi mencapai 1.5 ribu, seperti di hiu karang. Jerung yang mempunyai mulut besar mempunyai 10 ribu gigi dalam 22 baris.

Kehilangan gigi untuk pemangsa ini bukanlah masalah besar, kerana gigi digantikan oleh gigi baris lain, yang mewakili sejenis penghantar.

Di mana jerung dijumpai

Banyak spesies ikan pemangsa hidup di semua lautan dan laut, tetapi tidak semuanya berbahaya bagi manusia..

Habitat jerung

Sebagai contoh, hiu berjanggut terdapat di Lautan Hindi, ikan paus dapat dijumpai di seluruh Lautan Dunia, raksasa itu memilih laut dengan perairan beriklim sejuk atau sejuk.

Tetapi beberapa pemangsa berbahaya sering diperhatikan di tempat-tempat yang sesak: berhampiran pantai berpasir di Afrika, Florida, California, Kepulauan Hawaii, resort Mesir, Primorye Selatan (Rusia), di luar pantai Australia.

Terdapat juga pemangsa air tawar yang tinggal di perairan tasik Nikaragua, dan juga mampu tinggal di perairan asin dan segar (hiu kelabu dan tumpul).

Jerung apa yang dimakan

Sebilangan perwakilan pemburu laut memakan plankton dan penduduk kecil di dasar laut, tetapi, secara umum, ini adalah pemangsa omnivora yang menyerang ikan paus, lumba-lumba, anjing laut, manusia dan saudara-mara mereka sendiri, tidak membuang tin, besi, plastik dan sampah lain.

Kekurangan jijik terhadap pelbagai makanan, bahkan mati, membiarkan pemangsa ini bertahan dalam persaingan lama dengan wakil-wakil lain dari dunia akuatik.

Pembiakan hiu

Jerung, seperti ikan rawan, mempunyai proses persenyawaan dalaman yang biasa. Janin yang berkembang di rahim bebas dan disesuaikan untuk memperjuangkan kelangsungan hidupnya selepas kelahiran..

Pada bayi muda, seluruh tubuh dengan sistem pencernaan, sistem muskuloskeletal dan organ deria dikembangkan sepenuhnya, yang menyumbang kepada pertumbuhan pesat.

Pemangsa ini dibahagikan kepada viviparous, ovoviviparous, oviparous.

Pada individu viviparous, 20 hingga 40 anak dilahirkan, yang, ketika masih dalam kandungan, berubah menjadi pemangsa berbahaya, memakannya sendiri, kerana hanya satu.

Kapsul telur jerung

Pada ovoviviparous dan oviparous, dari 1 hingga 12 individu dilahirkan, dan hanya hiu kutub yang boleh memiliki hingga 500 anak.

Tempoh tepat melahirkan anak tidak diketahui, kira-kira dari 11 bulan hingga 2 tahun..

Spesies hiu - gambar dan penerangan ringkas mengenai spesies tersebut

Oleh kerana terdapat lebih dari 500 spesies hiu, yang berbeza antara satu sama lain dengan kaedah kelahiran, habitat, pilihan makanan, tingkah laku dan perbezaan luaran, masing-masing mempunyai kelas dan nama tertentu.

Sebilangan perwakilan ini lebih suka hamparan air dan kedalaman laut, sementara yang lain suka bergegas di sepanjang pantai. Sebilangan dari mereka mungkin tidak peduli pada seseorang, jika dia sendiri tidak menunjukkan rasa tidak hormat kepada pemangsa, sementara yang lain sengaja mencari pertemuan dengannya..

Pertimbangkan sebilangan ikan lamela.

Hiu putih adalah wakil ikan pemangsa yang terbesar dan paling mengerikan. Dia menduduki tempat pertama dalam bahaya, dianggap sebagai pembunuh seseorang.

Ia hidup di semua lautan dan berenang di sepanjang pesisir, di mana ia sering menyerang orang-orang, dan menganggap mereka sebagai anjing laut. Namun, kebanyakan orang mati akibat kehilangan dan kerosakan darah, kerana dia, merasakan tulang, bukannya daging anjing laut yang lembut, melepaskan mangsanya..

Dengan panjang 6 meter, beratnya mencapai 2300 kg.

Hiu berjanggut - menjadi pencinta terumbu karang dan kedalaman cetek, adalah tuan penyamaran yang baik, di mana ia dibantu oleh badan yang rata, warna kelabu-coklat atau kuning dengan bintik-bintik besar, dan proses penggantung. Ikannya boleh mencapai panjang hingga 3.5 meter.

Hiu hammerhead - suka melingkar di dekat pantai perairan tropika. Pemangsa agresif sepanjang enam meter sering menyerang kawanan. Sangat berbahaya bagi seseorang dengan serangannya.

Angelfish - dasar lautan Atlantik dan Pasifik adalah rumah bagi ikan yang tidak biasa ini, yang mendapat nama yang indah kerana badannya yang rata, mirip dengan badan ikan pari, dan sirip berbentuk sayap.

Hiu ini memakan moluska dan kepiting, bertindak balas dengan sepantas kilat ke mangsanya dan dengan mudah mengisar kerangnya.

Ikan paus adalah ikan terbesar yang ada pada masa ini. Ukurannya mencecah 20 meter, keindahan ini boleh menimbang hingga 12 tan.

Makanan utama untuknya adalah plankton. Dan ketika bertemu dengan seseorang, dia lebih suka berjalan dengan sederhana, mengabaikannya.

Hiu karang - kecil dan anggun, dengan badan langsing dan kepala rata, hanya mencapai 20 kg.

Dia memperlakukan orang dengan rasa ingin tahu yang besar, dan jika dia tidak tersinggung, maka dia cukup damai..

Fakta menarik mengenai jerung

Mata pemangsa laut sangat mirip dengan manusia, mereka juga membezakan warna, tetapi mempunyai kelebihan yang lebih besar: di air legap mereka melihat pada jarak hingga 15 meter; mengatasi penglihatan kucing dan manusia beberapa kali; menangkap perubahan 45 bingkai sesaat, sementara seseorang membezakan 25 bingkai.

Setiap tahun, terdapat laporan serangan oleh pemburu laut ke atas kapal yang lewat, sehingga 10 kes direkodkan.

Pemburu ini sangat ingin tahu, jadi mereka sering mencuba benda yang tidak boleh dimakan di giginya. Semasa membuka rongga perut, pelbagai objek dijumpai berulang kali.

Hiu putih hidup hingga 30 tahun, dan hanya pada tahun ketujuh hidupnya menyerang orang, sehingga pada masa itu hanya makan ikan. Pemangsa ini boleh melakukan tanpa makanan selama beberapa bulan. Tetapi dalam kurungan, dia secara sukarela menolak untuk makan dan mati pada hari ke-10..

Sebelum menyerang, pemburu laut mengelilingi calon mangsa untuk memahami kelemahannya..

Hiu - keterangan, spesies, apa yang mereka makan, ciri, berapa lama mereka tinggal, di mana mereka tinggal, foto dan video

Jerung tergolong dalam kelas ikan rawan. Mereka dicirikan oleh badan berbentuk torpedo yang memanjang, serta sirip ekor yang besar dan banyak gigi pada kedua rahang. Nama "shark" dalam bahasa Rusia berasal dari kata "hakall" - dalam Bahasa Iceland Lama ia bermaksud ikan. Perkataan "shark" mula digunakan pada abad ke-18 untuk semua pemangsa akuatik.

Shark: keterangan dan gambar. Seperti apa rupa jerung?

Terdapat lebih daripada 500 spesies yu yang berbeza. Superorder dicirikan oleh pelbagai saiz, bentuk, dan ciri lain. Sebagai contoh, yang terkecil dianggap sebagai hiu dangkal laut dalam dengan panjang 17 cm. Salah satu yang terbesar adalah hiu paus (panjangnya hingga 20 m). Perkara yang sama berlaku untuk berat badan - dari 200 gram hingga beberapa puluh tan.

Tidak seperti ikan bertulang, jerung mempunyai kerangka yang terbentuk dari tisu tulang rawan. Lebih-lebih lagi, dia dikurniakan tahap kekakuan yang cukup. Kerangka merangkumi 4 bahagian:

 • lajur vertebra (kerangka paksi);
 • sirip yang tidak berpasangan;
 • anggota badan berpasangan (sirip perut dan dada);
 • tengkorak.
Anatomi jerung

Kelancaran dan kelajuan pergerakan ikan disediakan oleh beberapa faktor. Ikan melakukan pergerakan gelombang dengan bantuan badan, ekor dan sirip. Sirip ekor, yang merangkumi dua bilah, berfungsi sebagai "mesin" utama untuk jerung, dan juga membantu mengatur arah pergerakan. Sirip sisi untuk peningkatan kelajuan dan manuver.

Sirip ekor jerung

Setiap spesies hiu mempunyai ciri anatomi ekor tertentu. Sebagai contoh, hiu putih yang hebat bergerak sangat cepat, sehingga bilah sirip ekornya hampir sama. Pada spesies lain, lobus atas lebih besar daripada bahagian bawah.

Badan ikan yu ditutup dengan sisik plasoid yang sangat kuat. Setiap skala adalah plat berbentuk berlian dengan lonjakan di hujung yang menonjol. Timbangan hiu disebut gigi dermal kerana menyerupai gigi dari segi kekuatan dan struktur. Timbangannya saling sesuai. Oleh kerana itu, pada pandangan pertama, nampaknya kulitnya licin dan sekata. Tetapi jika anda mengarahkan tangan anda ke arah yang berlawanan, dari ekor ke kepala, kesan kasar akan segera kelihatan - kulit terasa seperti kertas pasir hingga disentuh.

Kulit jerung di bawah mikroskop

Otot hiu diwakili oleh beberapa kumpulan otot:

 • hati;
 • somatik (merah dan putih, bertanggungjawab untuk pergerakan badan);
 • viseral (otot pada saluran darah dan organ dalaman).

Badan ikan yu cukup sederhana, dan metabolisme perlahan. Oleh kerana itu, mereka tidak dapat menjalani aktiviti fizikal yang berpanjangan. Akibat aktiviti yang kuat, jumlah asid laktik yang berlebihan terkumpul di dalam badan, yang boleh memberi kesan negatif kepada proses dalaman.

Jerung menghirup oksigen dari air melalui insang mereka. Peranan organ pernafasan dimainkan oleh celah insang. Mereka terletak di hadapan sirip dada. Bilangan slot bergantung pada jenis jerung - dari 5 hingga 7 pasang.

Celah insang jerung

Oleh kerana kerja jantung, darah dalam jerung diangkut melalui arteri insang ke saluran yang terletak di insang. Di sana, darah tepu dengan oksigen dan dihantar ke organ. Walau bagaimanapun, tekanan darah tidak mencukupi untuk membekalkan oksigen yang mencukupi ke seluruh badan. Oleh itu, jerung bergerak secara berterusan - pengecutan otot meningkatkan aliran darah.

Ikan bertulang mempunyai pundi kencing yang berisi gas. Pada ikan hiu, ia tidak ada, jadi daya apung disediakan oleh hati yang besar, serta kerangka dan sirip. Dan hiu pasir meniru pundi kencing, mengisi perut dengan udara.

Kebanyakan ikan hiu berdarah sejuk kecuali sekitar 8 spesies. Pada hiu putih, biru dan lain-lain, bahagian tubuh tertentu mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada persekitaran. Ini membolehkan mereka bergerak lebih cepat di air sejuk. Kerja aktif otot menyumbang kepada peningkatan suhu.

Perut hiu berbentuk U dan boleh meregang dengan mudah. Hati menempati sekitar 30% daripada jumlah keseluruhan badan. Selain berpartisipasi dalam proses daya apung, ia melakukan fungsi semacam penyimpanan, yang mengandung bahan berguna dan cadangan tenaga.

Seekor hiu menghabiskan sumber yang terkumpul untuk waktu yang sangat lama dan secara beransur-ansur setelah makan, oleh itu ia dapat kelaparan untuk waktu yang lama. Sebagai contoh, seekor ikan yu dengan berat 150 kg setahun memerlukan sekitar 80-90 kg ikan. Dari semasa ke semasa, ikan harus membersihkan perut dari serpihan makanan. Untuk melakukan ini, mereka memutarnya melalui mulut, tanpa menyebabkan kerosakan pada gigi..

Bagi ikan yu, sistem deria utama adalah deria bau yang berkembang dengan baik. Mereka membezakan bau dengan sempurna, mengalirkan air melalui lubang hidung ke reseptor.

Penglihatan pada beberapa spesies ikan dibezakan oleh peningkatan ketajaman. Di samping itu, mereka dapat membezakan antara perincian halus dan warna tertentu. Kadar persepsi adalah 45 bingkai sesaat. Dalam beberapa spesies, kelopak mata berkedip, yang lain tidak. Untuk melindungi mata mereka dari kerosakan, jerung jenis kedua menggulungnya semasa serangan..

Mata hiu dan lubang hidung

Organ pendengaran adalah telinga dalam, terletak di dalam kapsul tulang rawan. Ikan pemangsa dapat mengambil suara frekuensi rendah, infrasound. Juga, telinga membantu mengekalkan keseimbangan..

Jerung mempunyai organ sensitif - garis lateral yang mengalir di dalam kulit di sepanjang sisi badan. Ia bertindak balas terhadap turun naik air dan membolehkan ikan menavigasi di angkasa, memburu dan melakukan fungsi penting lain.

Garis tepi hiu

Berapakah bilangan gigi seekor yu?

Bentuk, saiz dan bilangan gigi bergantung pada cara hidup ikan yu, apa yang dimakannya. Gigi adalah senjata utama pemangsa ini dan pertumbuhannya berterusan sepanjang kitaran hidup ikan. Ini tidak lebih daripada sisik plasoid yang diubah suai yang menutupi kulit..

Di kebanyakan jerung, gigi tumbuh dalam beberapa baris - dari 3 hingga 20 pada kedua rahang. Setiap baris mengandungi kira-kira 30 gigi. Oleh itu, seorang dewasa boleh mempunyai 200-15000 gigi. Lebih-lebih lagi, mereka tidak mempunyai akar, jadi perubahan gigi berlaku cukup kerap dan tidak dapat dilihat oleh pemangsa itu sendiri.

Gigi jerung putih

Diet terutamanya mempengaruhi saiz dan bentuk gigi. Sebilangan besar hiu pemangsa mempunyai gigi berbentuk kerucut yang tajam (panjangnya sekitar 5 cm). Sekiranya ikan makan makanan keras, mereka memerlukan gigi yang hancur. Jerung yang memburu mangsa besar mempunyai gigi yang lebar dan bergerigi. Ikan yang memakan plankton mempunyai gigi kecil - hanya 3-5 mm.

Bilangan gigi dalam spesies hiu yang berbeza:

 • putih dan berkilau - 5-6 baris, hingga 300;
 • misai - 5-7 baris, sehingga 500;
 • jerung hammerhead - 15-17 baris, hingga 700;
 • harimau pasir - 42-28 baris, sehingga 1300;
 • gergasi - 6-10 baris, sehingga 2000;
 • ikan paus - 18-20 baris, sehingga 15,000.
Mulut ikan yu paus

Ikan atau mamalia?

Istilah "mamalia" merujuk kepada pemberian susu anak muda. Jerung tidak melakukan ini, jadi mereka pasti tergolong dalam kategori ikan. Mereka juga bernafas dengan insang mereka..

Banyak ikan hiu mengatasi mamalia laut yang besar, seperti beberapa spesies ikan paus. Walau bagaimanapun, ini tidak memberikan alasan untuk mengklasifikasikannya dalam kategori ini..

Perbandingan ukuran ikan paus dan jerung putih

Kemunculan beberapa spesies hiu juga boleh membingungkan. Contohnya, hiu yang dibentuk seperti belut, hiu karpet hidup di bahagian bawah, dan hiu hammerhead mudah dikenali dengan bentuk kepalanya yang khas..

Tingkah laku dan gaya hidup

Adalah dipercayai bahawa jerung lebih suka menjalani kehidupan sendirian dan tidak membentuk sekolah. Namun, dari semasa ke semasa mereka dapat dilihat secara berkumpulan, dan cukup banyak. Selalunya ini adalah tempat dengan jumlah makanan yang banyak. Jerung juga hidup dalam kumpulan semasa pembiakan..

Spesies hiu tertentu lebih suka tidak mengubah habitatnya. Yang lain berhijrah, menempuh jarak ribuan kilometer. Sistem migrasi dalam ikan jauh lebih kompleks daripada sistem burung. Terdapat juga sistem hierarki di antara ikan hiu, yang mana sebilangan spesies berada di bawah spesies lain. Contohnya, walaupun ukurannya sama, hiu sutera mematuhi sayap panjang.

Jerung tidak selalu menyerang sebaik sahaja mereka melihat musuh. Mereka berkomunikasi menggunakan pergerakan. Sekiranya objek yang tidak diingini menghampiri, pemangsa dapat memberikan isyarat mengancam dengan mula menggerakkan siripnya secara lebih intensif..

Kelajuan pergerakan hiu rata-rata adalah sekitar 8 km / j. Sekiranya perlu, angka ini boleh meningkat hingga 19 km / j. Sebilangan spesies (hiu putih, dan lain-lain) membuat sentakan berkelajuan tinggi sekitar 50 km / j. Keupayaan ini ada pada diri mereka kerana perbezaan suhu yang disebutkan sebelumnya.

Jerung dapat menunjukkan keceriaan, rasa ingin tahu, kecerdasan dan tanda kecerdasan lain, menurut penyelidikan baru. Mereka sering mengatasi kesukaran sebagai sebahagian daripada kumpulan..

Bagaimana jerung tidur?

Sejak sekian lama dipercayai bahawa jerung tidak dapat tidur kerana mereka perlu terus bergerak untuk mendapatkan oksigen. Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan bahawa sekurang-kurangnya beberapa spesies hiu (bawah) boleh menjadi tidak aktif untuk beberapa waktu..

Semasa tidur di bahagian bawah, jerung tidak menutup mata atau menggunakan lubang hidungnya. Namun, mereka dapat menggunakan muncrat. Beberapa spesies boleh tidur dalam keadaan bergerak kerana saraf tunjang bertanggungjawab untuk pergerakan. Teori lain adalah keupayaan untuk mematikan hemisfera serebrum secara bergantian.

Juga, jerung dapat "berehat" di gua bawah air, di mana terdapat arus yang cukup kuat. Adalah pelik bahawa di salah satu gua ini penyelam skuba menjumpai jerung karang Caribbean. Mereka kelihatan tertidur walaupun spesies ini adalah antara perenang yang aktif..

Bagaimana dan apa yang dimakan jerung?

Tegasnya, jerung tidak diharuskan minum air secara berkala dalam erti kata langsung. Berada di dalam air garam, mereka terus menyerapnya, dan melalui dinding perut komponen segar diserap ke dalam darah dan menyebar ke seluruh badan..

Pada masa yang sama, cairan di badan ikan yu kurang mengandungi garam daripada air di persekitaran. Terdapat proses fizikal yang disebut tekanan osmotik - cecair dengan kepekatan garam yang lebih rendah mengalir ke arah cecair dengan kepekatan yang lebih tinggi. Mereka bersentuhan melalui kulit ikan. Oleh itu, badan jerung menyingkirkan garam berlebihan..

Berapa banyak jerung hidup?

Jangka hayat purata ikan yu adalah sekitar 30 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat juga spesies yang berumur panjang. Ini termasuk cetacea, duri berbintik-bintik, dan hiu kutub Greenland, yang dapat hidup hingga 100 tahun. Hiu kutub Greenland dianggap sebagai pemegang rekod dari segi umur panjang. Sebagai contoh, usia salah satu dari mereka akan dianggarkan oleh saintis pada 392 tahun dengan kesalahan 100 tahun. Rata-rata, spesies ini hidup sehingga 272 tahun..

Panjang umur secara langsung berkaitan dengan gigi yu, kerana jika pemangsa kehilangan senjata utamanya, ia tidak akan dapat memberi makan.

Tempat jerung tinggal?

Jerung biasa di perairan lautan dunia. Oleh itu, mereka tinggal di semua lautan, laut. Ikan kartilagin lebih suka perairan pesisir, zon terumbu, perairan khatulistiwa dan berhampiran khatulistiwa.

Beberapa spesies hiu sama-sama selesa dalam garam dan air tawar. Oleh itu, mereka dapat berenang ke sungai. Spesies tersebut merangkumi hiu kelabu yang berhidung tumpul dan lain-lain. Rata-rata, pemangsa lebih memilih kedalaman sekitar 2000 m, kadang-kadang mereka berenang sedalam 3000 m.

Habitat hiu putih

Jerung Laut Hitam

Oleh kerana kandungan hidrogen sulfida yang tinggi di perairan Laut Hitam, pelbagai jenis hiu yang tidak dapat bertoleransi sedikit di sini. Terdapat 2 spesies - katran dan hiu kucing. Ini adalah individu kecil yang tidak menimbulkan bahaya kepada manusia. Satu-satunya perkara adalah bahawa badan katran dihiasi dengan duri, sentuhannya penuh dengan akibat negatif..

Terdapat juga kes-kes yang jarang berlaku ketika spesies hiu pemangsa berenang ke perairan Laut Hitam. Sebagai contoh, seekor hiu putih yang hebat dapat berenang buat sementara waktu ke bahagian selatan pantai Crimean dan wilayah barat Wilayah Krasnodar.

Apa yang dimakan oleh ikan yu??

Makanan ikan yu bergantung kepada spesies spesifik, dan juga habitatnya. Secara umum, ia boleh disebut pelbagai. Sebilangan besar mereka adalah karnivor. Beberapa spesies tidak bersahaja, jadi mereka memakan semua yang datang dengan cara mereka (contohnya, seekor hiu harimau). Bahagian utama diet adalah ikan, plankton, mamalia kecil, krustasea.

Jerung melompat keluar dari air

Jadi, ikan yu yang hidup di bahagian bawah memakan ketam dan krustasea lain. Untuk melakukan ini, mereka mempunyai gigi yang dapat menggigit cengkerang. Hiu biru, mako, lamna memburu ikan laut semasa dalam perjalanan. Hiu putih lebih suka ikan dan mamalia besar. Ikan paus, hiu gergasi, walaupun ukurannya yang luar biasa, memakan plankton.

Musuh jerung semula jadi

Perlu diperhatikan bahawa ikan hiu menunjukkan kualiti pemangsa sejak lahir. Bagi mereka, pemilihan semula jadi bermula dari saat mereka dilahirkan. Anak yang dilahirkan lebih awal daripada yang lain menyingkirkan saudara dan saudari mereka. Spesies yang lebih besar juga memburu hiu yang baru dilahirkan..

Musuh hiu semula jadi:

 • marlin;
 • ikan todak;
 • ikan lumba-lumba, ikan paus pembunuh;
 • buaya disikat (air tawar).
Musuh semula jadi Shark

Wakil keluarga marlin dapat menyerang jerung, menggunakan "tombak" mereka yang panjang dan kuat. Hal yang sama berlaku untuk ikan todak, yang, ketika diserang oleh hiu, menembus insang dengan hidung yang panjang..

Lumba-lumba dan ikan paus pembunuh adalah saingan utama ikan hiu dari segi pengambilan makanan, kerana yang pertama memakan ikan, yang terakhir - pada mamalia besar. Dan ini adalah asas diet untuk hiu pemangsa. Selain itu, jerung menderita bakteria dan pelbagai parasit..

Pembiakan hiu

Jerung dicirikan oleh persenyawaan dalaman. Lebih-lebih lagi, bergantung pada jenisnya, mereka boleh:

 • viviparous;
 • ovoviviparous;
 • oviparous.

Hiu mempunyai masa pubertas yang panjang - rata-rata sekitar 10 tahun. Hiu paus hanya mampu membiak pada usia 30-40 tahun. Tempoh inkubasi juga berbeza dengan ketara - dari beberapa bulan hingga 2 tahun.

Ikan yang membiak secara oviparous bertelur 2-12 telur. Dalam kes ini, telur ditutup dengan beberapa cengkerang. Termasuk seperti tanduk luar. Dia melindungi keturunan dari pemangsa. Anak menjadi bebas sejurus selepas kelahiran.

Kapsul telur jerung

Pada ikan ovoviviparous, anak muda berada di oviduct untuk beberapa waktu. Pada tahap inilah pemilihan semula jadi beroperasi dan dari semua keturunan, maksimum 2 individu terkuat masih ada. Saiz anaknya berbeza bergantung pada spesiesnya. Keturunan hiu harimau panjangnya kira-kira 50-76 cm, dan putih satu setengah meter.

Penduduk dan status spesies

Menurut data terbaru, sekitar 25% dari semua spesies hiu berada di ambang kepupusan. Jumlah ikan menurun pada kadar yang cukup tinggi. Terdapat beberapa sebab untuk ini:

 1. Kesuburan rendah - ikan yu dipandu oleh kualiti keturunan yang dihasilkan, bukan kuantiti. Itulah sebabnya, dari semua anak kecil, hanya beberapa yang terkuat yang tinggal..
 2. Memancing ikan yu, khususnya haram.
 3. Mengurangkan jumlah makanan yang dimakan oleh pemangsa. Termasuk penurunan bilangan mamalia.
 4. Pencemaran Lautan Dunia oleh sampah. Ini benar terutamanya untuk plastik.
Benua sampah (Great Pacific Garbage Patch diserlahkan dengan warna merah)

Perlu diperhatikan bahawa ikan yu, terutama yang lapar, cenderung memakan semua yang ada di jalan mereka. Oleh itu, mereka tertarik dengan timbunan sampah yang banyak terapung di lautan - mereka menimbulkan getaran. Jerung juga cukup ingin tahu.

Memancing ikan yu

Lebih dari 100 spesies ikan yu dipancing, seperti juga banyak ikan lain. Industri perikanan berminat dengan daging yu, sirip, tulang rawan, hati dan kulit. Penangkapan ikan yang paling aktif adalah di Lautan Atlantik, diikuti oleh India dan Pasifik.

Sehingga 100 juta individu ditangkap setiap tahun. Larangan tangkapan dan larangan secara beransur-ansur diperkenalkan, tetapi intensitasnya hanya meningkat. Hiu tidak hanya ditangkap sebagai sasaran perikanan, tetapi juga secara tidak sengaja - semasa penangkapan ikan lain.

Jerung dan penyelam

Terdapat jenis perikanan yang berbeza - memancing sirip yu. Di beberapa negara, dilarang. Sebab lain untuk menangkap ikan yu termasuk bahaya yang semakin meningkat di pantai, ancaman penurunan populasi spesies ikan lain..

Serangan jerung ke atas manusia

Menurut statistik antarabangsa, jumlah serangan hiu ke atas manusia tercatat di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Brazil, Australia, New Zealand dan Afrika Selatan..

Namun, ada juga data tidak rasmi, yang mana negara Afrika mendahului peringkat negara paling berbahaya. Berhampiran Ghana, Tanzania, Mozambik, terdapat populasi ikan yu yang berbahaya dan cukup besar. Sebilangan besar serangan berlaku di perairan lautan, bukan di laut.

Serangan Hiu Putih yang Hebat (2015)

Terdapat banyak mitos di sekitar jerung. Mereka dianggap sebagai pemangsa yang paling berbahaya, tujuan utamanya adalah menyerang orang. Ini hanya sebahagian benar. Hiu sememangnya pemangsa sebenar dan anda perlu mengikuti semua jenis petua keselamatan.

Namun, kebanyakan hiu menyerang manusia secara tidak sengaja, membingungkan mereka dengan mangsa sebenarnya. Hanya beberapa spesies, seperti putih, harimau dan hiu lain, yang dapat menyerang tanpa sebab. Secara amnya, kebimbangan mengenai ikan ini sangat dibesar-besarkan..

Menjaga jerung dalam kurungan

Beberapa spesies hiu dapat dijumpai dalam kurungan. Yang paling menarik adalah spesies yang jarang diketahui atau sebaliknya. Sebagai peraturan, mereka dibezakan oleh ukuran dan tingkah laku agresif mereka yang besar. Menangkap jerung seperti itu, dan juga mengangkutnya, agak sukar. Penting untuk tidak membahayakan mereka..

Hiu paus di akuarium

Juga, pakar akan menghadapi kesukaran untuk memindahkan seseorang ke takungan buatan. Ia mesti cukup besar dan cukup kuat untuk memuatkan semua peralatan yang diperlukan untuk menjaga keselamatan hiu. Memerlukan sokongan untuk kehidupan normal.

Jerung dalam budaya

Hiu, sebagai makhluk yang unik dan menarik, tidak dapat membantu tetapi menjadi sebahagian daripada budaya bagi banyak orang di dunia. Sekurang-kurangnya semua orang mungkin pernah melihat filem Barat di mana jerung bertindak sebagai raksasa sebenar..

Tetapi ini jauh dari keseluruhan peranan ikan dalam warisan budaya. Mereka disebut dalam mitologi Yunani, budaya Jepun, Polinesia. Khususnya, bagi penduduk Kepulauan Hawaii, hiu bukan pemangsa berbahaya, tetapi penjaga laut yang melindungi penduduk setempat.

Orang asli Australia menganggap mereka sebagai anugerah alam bagi manusia. Orang Cina menganggap ikan hiu sebagai perikanan, yakni, mereka menganggap ikan hiu berharga dalam bidang makanan dan perubatan tradisional..

Dalam budaya yang popular, hiu adalah elemen yang sangat diperlukan dalam filem seram atau thriller mengenai monster laut. Contoh filem dengan penyertaan hiu pemangsa:

 • Rahang (1975);
 • The Abyss (1977);
 • Laut Biru Dalam (1999);
 • "Dangkal" (2016) dan lain-lain.

Spesies, nama dan gambar jerung

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 500 spesies hiu. Mereka berbeza dalam klasifikasi yang agak rumit, namun, pakar membezakan 8 detasemen utama (dalam kurungan - wakil khas detasmen):

 • Seperti Carharin (hiu hammerhead gergasi, sutera, hiu harimau, hiu lembu, biru);
 • Seperti Lam (gergasi, putih, rubah, ikan hering, pasir pseudo, berpasir, mulut besar);
 • Berbilang gigi (zebra bovine, berbentuk helmet, bertanduk Afrika);
 • Berbentuk multigill (frilled, tujuh-insang);
 • Berbentuk gergaji (berbentuk tiang);
 • Wobbegong (ikan paus);
 • Katraniform (katran selatan);
 • Bertubuh rata (squatina California).

Spesies yang paling terkenal

Hiu putih dicirikan oleh tingkah laku agresif. Umur purata adalah sekitar 70 tahun. Panjangnya mencapai 6 m atau lebih, dan individu tersebut beratnya hingga 2 tan. Berbeza dengan penyamaran yang baik dalam bentuk kulit di bahagian atas warna kelabu, coklat, hijau. Badan bawah jauh lebih ringan. Mempunyai deria bau yang sangat sensitif. Diagihkan di semua perairan lautan.

Hiu paus rata-rata mencapai panjang 6-8 m. Tetapi spesies ini dicirikan oleh kepelbagaian luaran, jadi terdapat kedua-dua individu kecil dan raksasa sepanjang 20 m. Ia dianggap sebagai jerung terbesar. Walaupun dimensi yang mungkin, ia tidak berbahaya bagi orang. Struktur rahang dan gigi dirancang untuk memerangkap makanan laut kecil bersama dengan air. Warna ciri - kulit gelap dengan bintik-bintik putih besar di bahagian belakang dan sisi.

Pertumbuhan hiu gergasi - hingga 15 m, berat - hingga 4 tan. Kedudukan kedua. Juga memakan plankton. Boleh menjalani gaya hidup bersendirian atau menyertai pakej. Berbeza dengan warna kelabu-coklat yang tidak ketara.

Jerung bigmouth tumbuh hingga 5 m panjang. Ia berwarna coklat gelap di bahagian atas dan ringan di bahagian bawah. Ciri khasnya adalah mulut besar, panjang hingga 1.5 m, dengan gigi kecil. Ia memakan hidupan laut kecil, menarik mereka dengan fosforit bercahaya.

Hiu harimau adalah spesimen 4 meter dengan warna bergaris terang. Tetapi warna ini hanya khas untuk ikan muda, sedangkan pada ikan matang kulit menjadi kelabu. Berbahaya bagi orang, kerana bergerak dengan cepat, mempunyai gigi yang tajam.

Hiu lembu sering terjadi di semua perairan, termasuk ikan berenang di badan air tawar. Juga berbahaya bagi orang. Panjang rata-rata adalah 3 m. Ia mempunyai moncong khas yang menyerang musuh. Oleh itu, ia mempunyai nama kedua - hidung kosong.

Hiu yang digoreng lebih mirip ular dan dianggap sebagai salah satu wakil kuno yang mengekalkan penampilan asalnya. Panjangnya mencapai maksimum 2 m. Kerana struktur rahang, ikan yang cukup besar ditelan keseluruhan.

Hiu mako tumbuh hingga 3 meter, beratnya sekitar 100 kg. Berbeza dengan sifat agresif, deria bau berkembang, berkelajuan tinggi. Berbahaya untuk orang. Mempunyai warna kelabu-biru dengan kulit ringan di bahagian perut.

Hiu hammerhead mempunyai ciri khas - hammerhead yang rata. Berbahaya kepada orang. Sebilangan individu mencapai panjang 8 m.

Hiu rubah mencapai 5 m. Ia mempunyai ekor yang unik dengan bilah atas panjang dan bilah bawah pendek. Dengan bantuan ekor, ia dapat mengejutkan ikan dan seterusnya memberi makan.

Hiu misai, juga disebut hiu anjing kerana penampilannya yang spesifik - misai dan lipatan di sudut mulut. Panjang - hingga satu meter, dan sebahagian besarnya adalah ekor. Berenang dengan pantas dan berjaya memburu ikan kecil.

Reef - ikan yu dengan badan nipis, kepala lebar. Beratnya hingga 1.5 m dan beratnya hanya 20 kg. Biasanya mempunyai warna kelabu gelap dengan bintik-bintik yang jarang. Diagihkan di antara terumbu karang, laguna, perairan cetek berpasir.

Jerung lemon mempunyai warna kulit kuning dengan sentuhan merah jambu dan kelabu. Tumbuh hingga 3 m panjang. Selalunya membentuk kumpulan, terutamanya individu muda. Menunjukkan sikap agresif terhadap orang.

Hiu air tawar adalah wakil ikan yang jarang ditemui, hidup di air tawar sepanjang hayatnya. Panjang - hingga 3 m. Berbahaya bagi manusia dan haiwan lain yang menghampiri air. Ia mempunyai warna abu-abu-biru dengan perut ringan.

Hiu kerdil adalah wakil terkecil sepanjang 17 cm dan dianggap kurang dipelajari, kerana ia berasal dari ikan laut dalam. Mampu memancarkan cahaya hijau dengan mata.

Hiu kucing adalah individu kecil hingga 1 m dengan warna terang dalam bentuk naungan gelap dengan banyak bintik. Berbeza dengan badan dan rahmat yang fleksibel. Tidak menimbulkan bahaya kepada orang.

Jerung terbesar di dunia

Spesies jerung yang berukuran sangat besar:

 1. Megalodon adalah spesies yang sudah lama pupus, tetapi menurut gigi yang ditemui, panjangnya sekitar 15 m, berat hingga 40,000 kg.
 2. Hiu paus besar - panjang 12 m dan lebih, berat 21,000 kg.
 3. Jerung gergasi - panjang 9-10 m, berat 4000 kg.
 4. Jerung harimau - panjang 7.5 m, berat 939 kg.
 5. Hiu putih yang hebat - panjang 6 m, berat 1500 kg.
 6. Hiu Greenland - panjang 4-6, berat 1020 kg.
 7. Hiu kepala hammerhead - panjang 5-6 meter, berat 844 kg.
Gigi Megalodon dan Hiu Putih Besar

Video menarik mengenai jerung

Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.