Tuna: memberi manfaat dan kemudaratan kepada tubuh manusia

Tuna, apabila dimakan, membekalkan tubuh manusia dengan protein dan nutrien penting. Daging ikan ini mempunyai sejumlah khasiat yang bermanfaat, misalnya, membantu mencegah penyakit kardiovaskular, merangsang pertumbuhan dan perkembangan, menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol, dan membantu menurunkan berat badan. Tuna juga memiliki kemampuan untuk merangsang sistem kekebalan tubuh, meningkatkan tahap tenaga, menjaga kesehatan kulit, meningkatkan jumlah sel darah merah, mencegah barah, melindungi terhadap berbagai penyakit ginjal, mengurangi keradangan secara keseluruhan dalam tubuh, dan melindungi dari kerusakan pada membran sel. Di bawah ini kita akan melihat dengan lebih dekat apa itu ikan tuna - faedah dan bahaya yang boleh digunakan oleh penggunaannya, nilai pemakanan, komposisi dan kandungan kalori makanan laut ini.

Tuna - memberi faedah dan bahaya kepada tubuh manusia

Apa itu ikan tuna?

Tuna adalah sekumpulan ikan laut yang telah menjadi salah satu spesies ikan komersial yang paling berharga di pasaran banyak negara di dunia (1). Rasa, kesediaan, dan manfaat kesihatan Tuna yang enak menjadikannya pengganti daging merah yang sesuai. Tuna tergolong dalam keluarga ikan tenggiri (Latin Scombridae), dan termasuk spesies seperti tuna bergaris dan tuna longfin (albacore). Tuna itu tergolong dalam suku Thunnini. Suku ini merangkumi 15 jenis tuna, yang kebanyakannya sangat popular sebagai makanan dalam pelbagai tradisi kuliner di seluruh dunia..

Jenis tuna yang berlainan terdapat di semua lautan dunia, dan walaupun budaya yang berbeza memakan pelbagai jenis ikan ini, manfaat kesihatannya sangat serupa. Tuna biasanya panjangnya antara 30cm dan 4.5m. Walaupun kebanyakan spesies tuna hidup selama 3-5 tahun, ada yang diketahui hidup selama lebih dari dua dekad. Mereka secara berkala bermigrasi untuk waktu yang lama melintasi lautan, kadang-kadang mengatasi ribuan kilometer kerana kawin dan musim yang berubah-ubah. Ikan ini agak mudah ditangkap kerana sebilangan spesies tersusun ke sekolah menegak besar berhampiran permukaan air..

Tuna telah dipancing sejak tahun 2000 SM. di Phoenicia. Para saintis percaya bahawa ikan ini hidup di planet bumi 45 juta tahun yang lalu. Untuk mengurangkan kesan penangkapan ikan secara berlebihan pada sumber makanan ini, peternakan tuna telah menjadi industri massa dengan lebih dari 240 peternakan ikan didirikan di Mediterranean. Rasa tuna menjadikannya produk yang ideal untuk menyediakan pelbagai hidangan. Ia serba boleh, enak, murah, dan sangat sihat..

Nilai pemakanan, komposisi dan kandungan kalori tuna

Manfaat tuna untuk kesihatan manusia berasal dari kandungan vitamin, mineral, nutrien dan sebatian organik lain yang mengagumkan yang terdapat dalam ikan yang sedap ini. Ini termasuk antioksidan dan protein, kadar lemak tepu atau natrium yang rendah.

Tuna juga mengandungi sejumlah selenium dan jumlah fosforus, zat besi, magnesium, dan kalium yang mengagumkan. Dari segi vitamin, ia mengandungi sejumlah besar vitamin B12 dan niasin, serta jumlah vitamin B6 dan riboflavin yang baik.

100 gram tuna sirip biru yang dimasak mengandungi (sebagai% daripada RDA) (2):

 • Kalori: 184 kkal (9%).
 • Lemak: 6.3 g (10%).
 • Protein: 29.9 g (60%).
 • Vitamin A: 2520 IU (50%).
 • Thiamin: 0.3 mg (19% DV).
 • Riboflavin: 0.3 mg (18% DV).
 • Niacin: 10.5 mg (53% DV).
 • Vitamin B6: 0,5 mg (26%).
 • Vitamin B12: 10.9 mcg (181% DV).
 • Asid Pantothenic: 1.4 mg (14% DV).
 • Besi: 1.3 mg (7%).
 • Magnesium: 64 mg (16%).
 • Fosfor: 326 mg (33% DV).
 • Kalium: 323 mg (9% DV).
 • Zink: 0.8 mg (5%).
 • Tembaga: 0.1 mg (6%).
 • Selenium: 46.8 mcg (67% DV).
 • Kolesterol: 49 mg (16%).
 • Asid lemak omega-3: 1664 mg.
 • Asid lemak omega-6: 68 mg.

Khasiat tuna untuk tubuh manusia

Sekarang mari kita lihat manfaat kesihatan tuna yang terbukti secara saintifik yang berkaitan dengan banyaknya nutrien yang terdapat dalam daging ikan ini. Inilah tuna yang baik untuk:

1. Kesihatan jantung

Mungkin manfaat kesihatan yang paling biasa diberikan kepada ikan ini adalah kesan positifnya yang signifikan terhadap kesihatan kardiovaskular..

Daging tuna mengandungi sejumlah besar asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6 yang rendah, yang membantu mencegah dan merawat penyakit jantung koronari, kerana lemak omega-3 membantu mengurangkan kolesterol LDL "buruk" dan kolesterol darah total (3)... Di samping itu, orang sering mengganti makanan dengan lemak jenuh tinggi dengan ikan ini, seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung..

2. Tekanan darah

Tahap tinggi asid lemak omega-3 dalam tuna adalah anti-radang dan dapat membantu menurunkan tekanan darah (4). Kalium mempunyai sifat vasodilating. Ini menjadikan makan tuna adalah cara yang sangat baik untuk menurunkan tekanan darah..

Mengurangkan tekanan darah tinggi dapat meningkatkan kualiti kesihatan anda dengan mengurangkan tekanan pada sistem kardiovaskular anda. Ini akan membantu mencegah terjadinya serangan jantung dan strok, serta penyakit seperti aterosklerosis, yang boleh menyebabkan sejumlah komplikasi kesihatan..

3. Pertumbuhan dan perkembangan

Apabila orang berhenti makan daging merah atau menjadi vegetarian, salah satu masalah pemakanan yang paling berbahaya sering berlaku - mendapatkan protein yang mencukupi..

Nasib baik, bagi pesetaria, tuna sangat kaya dengan protein. Hanya satu hidangan tuna 165 gram mengandungi hampir 100% keperluan protein harian anda.

Protein adalah blok bangunan tubuh kita dan apabila kita mendapat cukup protein dalam sistem kita, kita dijamin dapat meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan, pemulihan yang lebih cepat dari luka dan penyakit, peningkatan nada dan pertumbuhan otot, dan kecekapan metabolik secara keseluruhan. Makan tuna dapat meningkatkan tahap tenaga anda dan menjadikan tubuh anda lebih cekap kerana tahap proteinnya yang ketara..

4. Melangsingkan badan

Obesiti adalah salah satu keadaan yang paling membimbangkan dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Nasib baik, tuna rendah kalori dan lemak, tetapi penuh dengan nutrien dan protein yang sihat..

Di samping itu, asid lemak omega-3 yang terdapat dalam tuna merangsang hormon peptida yang disebut leptin, yang menyeimbangkan pengambilan makanan tubuh dengan mengurangkan dorongan yang tidak sihat untuk makan lebih banyak (5). Ini akan membantu anda menghilangkan makan berlebihan dan memastikan bahawa badan anda hanya memakan apa yang sebenarnya diperlukan, membantu anda mendapatkan semula kecergasan dan selera makan anda dengan cepat..

5. Sistem imun

Tuna kaya akan vitamin C, zink, dan mangan, yang dianggap bersifat antioksidan. Antioksidan adalah salah satu mekanisme pertahanan tubuh terhadap radikal bebas - produk sampingan berbahaya dari metabolisme sel yang boleh menyebabkan barah dan penyakit kronik yang lain (6).

Dalam hal ini, selenium adalah juara sebenar dalam memperkuat sistem ketahanan badan dalam tuna. Mineral yang agak langka ini terdapat dalam banyak jenis tuna, merangkumi hampir 200% keperluan harian untuk satu hidangan. Ini menjadikan daging tuna antioksidan yang sangat kuat dan perangsang untuk sistem imun..

6. Tahap tenaga

Vitamin B dalam tuna telah dikaitkan dengan pelbagai aspek kesihatan. Mereka terutama terlibat dalam meningkatkan metabolisme, meningkatkan kecekapan organ, melindungi kulit dan meningkatkan tahap tenaga. Dengan memakan daging tuna secara berkala, anda dapat meningkatkan tahap tenaga dan aktiviti anda, yang juga akan membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan anda (7).

7. Peredaran darah

Ramai orang mula memakan daging tuna kerana ia baik untuk jantung, tetapi orang sering lupa bahawa ia juga sangat baik untuk darah! Tuna adalah sumber zat besi yang kaya serta vitamin B, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah (8).

Tanpa zat besi, orang mengalami anemia kekurangan zat besi (masalah lain yang dihadapi oleh banyak vegetarian dan vegan) dan darah mereka tidak dapat mengoksigenkan anggota badan atau sistem organ penting yang memerlukan oksigen segar untuk berfungsi dengan berkesan. Makan tuna memberi tubuh zat besi, menjaga fungsi tubuh kita pada tahap yang optimum.

8. Pencegahan barah

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, daging tuna mempunyai sifat antioksidan yang sangat baik berkat selenium dan pelbagai sebatian nutrien lain, menjadikannya berkesan dalam mencegah jenis kanser tertentu.

Banyak kajian sedang dilakukan, tetapi kajian telah menghubungkan penggunaan tuna dengan penurunan kanser payudara, sementara kajian lain juga menunjukkan keberkesanannya dalam memerangi barah buah pinggang..

Selenium adalah antioksidan kuat yang meneutralkan radikal bebas sebelum dapat menyebabkan mutasi pada sel yang sihat, mengubahnya menjadi sel barah. Hasil menjanjikan lain menunjukkan penurunan risiko barah usus besar kerana kadar asid lemak omega-3 yang tinggi.

9. Penyakit buah pinggang

Kandungan kalium dan natrium tuna seimbang untuk membantu menguruskan keseimbangan cecair dalam badan. Apabila badan anda mengekalkan keseimbangan cairan yang betul antara garam dan kalium, ginjal dapat berfungsi dengan baik dan tanpa tekanan yang berlebihan, yang mengurangkan risiko penyakit ginjal yang serius.

10. Mengurangkan keradangan

Memakan daging tuna dapat membantu mengurangkan keradangan keseluruhan dalam tubuh berkat kolesterol HDL dan vitamin dan mineral anti-radang yang "baik", yang dapat membantu mengurangkan tahap tekanan keseluruhan dalam badan.

Mengurangkan keradangan di seluruh badan memastikan peningkatan fungsi semua sistem organ dengan menumpukan usaha pada fungsi teras. Ia juga membantu mencegah penyakit radang seperti arthritis dan gout, yang kedua-duanya mempengaruhi berjuta-juta orang di seluruh dunia..

11. Kerosakan membran sel

Semasa tuna dimasak, protein dalam dagingnya mulai terbelah menjadi serpihan yang disebut peptida, dan serpihan ini sebenarnya dapat menjadi antioksidan kuat yang secara khusus menargetkan membran sel, menjadikannya sihat, kuat, dan berfungsi (11).

Radikal bebas sering menyerang membran ke seluruh badan, termasuk otak. Oleh kerana sifat perlindungan peptida pada tuna yang dimasak, memakannya melindungi membran sel dari kerosakan radikal bebas.

12. Keseimbangan merkuri dan selenium

Banyak ikan mengandungi sejumlah kecil metil merkuri, dan apabila dimakan dalam jumlah kecil, ia tidak membahayakan tubuh manusia. Walau bagaimanapun, keracunan merkuri boleh berlaku dalam jumlah besar, yang merupakan keadaan berbahaya (12).

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa makan tuna melebihi had tertentu boleh menyebabkan tahap merkuri menjadi tidak sihat di dalam badan kita. Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa bentuk selenium unik yang disebut selenoneine terdapat dalam tuna. Ia sebenarnya mengikat merkuri dan bertindak sebagai antioksidan, sedikit mengubah komposisi merkuri dan menjadikannya kurang berbahaya. Walau bagaimanapun, penyelidikan masih dijalankan untuk mengesahkan sepenuhnya perkara ini..

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai jumlah merkuri dalam pelbagai jenis tuna dan berapa banyak ikan ini dapat dimakan dengan selamat di halaman ini - Merkuri dalam tuna: adakah ikan ini selamat dimakan?

13. Kemurungan

Mengonsumsi ikan juga merupakan ubat yang baik untuk mengatasi kemurungan. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ikan mungkin bermanfaat untuk kesihatan mental wanita. Ia juga dapat menurunkan tahap kemurungan pada wanita (13).

Bahaya tuna ke tubuh manusia

Walaupun banyak manfaat kesihatan tuna, terdapat juga beberapa bahaya yang berkaitan dengan memakannya. Inilah tuna yang buruk untuk:

 • Bahaya yang paling biasa adalah pengambilan ikan jenis ini secara berlebihan. Terdapat risiko keracunan merkuri jika dikonsumsi secara berlebihan, tetapi seperti yang ditunjukkan oleh kajian di atas, ini mungkin tidak begitu berbahaya bagi kesihatan seperti yang kita fikirkan sebelumnya. Makan tuna segar yang belum diproses.
 • Perlu juga diingat bahawa semakin besar ikan pemangsa (dan tuna adalah ikan pemangsa), semakin tinggi tahap metilmercury di dalam tisu. Dengan menyukai spesies tuna yang lebih kecil seperti tuna makarel, anda dapat mengurangkan risiko keracunan metilmercury dengan ketara.

Merkuri dalam tuna kalengan: bagaimana mengelakkan keracunan

Pemberita dari program Food Alive and Dead menguji beberapa sampel tuna kalengan dari kedai-kedai dan mengetahui bagaimana satu tin makanan dalam tin untuk 115 rubel berbeza dengan tuna untuk 630 rubel. Dan mereka juga menjawab soalan: apa faedah dan bahaya tuna dan berapa kali seminggu anda boleh memakannya tanpa membahayakan kesihatan?

Apa ikan ini?

Sebenarnya, ikan tuna ?? ini adalah sebanyak 15 spesies ikan dari satu keluarga ikan tenggiri. Yang paling mahal ?? ini adalah tuna biasa dan biru Pasifik. Ia adalah yang terakhir yang sangat mahal dijual di Jepun dan digunakan terutamanya untuk sushi. Saudara-mara yang lebih kecil dan lebih murah mencari makanan dalam tin: sirip kuning, sirip panjang, bergaris, bermata besar, berbintik-bintik, ikan tenggiri. Keistimewaan spesies yang lebih mahal ?? struktur daging berlapis, rasa masam dan kekurangan tulang ?? semua ini dapat dilihat jika anda mengambil makanan dalam tin elit dalam bekas kaca. Adakah baik jika kuahnya telus ?? maka ikan itu tidak dibekukan, tetapi ini jarang berlaku. Dan yang terbaik adalah membeli makanan dalam tin yang mengatakan bahawa tuna dipotong kecil-kecil.

Svetlana Polunina, ketua makmal VNIRO: "Untuk tuna, dalam tin, potong bahagian, dan untuk serutan, yang harganya lebih murah, ?? pemangkasan dari fillet ini. Mereka akan sama kualiti, tetapi agak berbeza dengan sifat pengguna. ".

Dari segi jumlah protein, tuna dapat bersaing dengan daging dan menjadi peneraju di antara spesies ikan lain. Dia memiliki banyak otot, kerana di alam dia mengejar mangsanya untuk waktu yang lama, dapat mempercepat hingga 75 kilometer per jam dan bahkan dapat menjaga suhu tubuh di atas ambien. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit asid lemak tak jenuh ganda, yang penting untuk sistem dan otak, perkara utama yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk memakan hidupan laut, terdapat sedikit ikan tuna.

Tatiana Solntseva, Penyelidik, Makmal Imunologi, Pusat Penyelidikan Pemakanan dan Bioteknologi Persekutuan,: “Saury dan salmon kaya dengan asid lemak, hampir 10 kali lebih kaya daripada tuna. Sotong mengambil kedudukan tengah. Terdapat dua kali lebih banyak asid lemak daripada tuna. ".

Dan kadang-kadang, bukannya tuna, mereka memberi kita sesuatu yang sama sekali berbeza, tidak begitu lembut dan beraroma. Terdapat kes pemalsuan tuna kalengan, ketika mereka meletakkan ikan lebih murah daripada tuna ?? ikan kembung atau ikan kembung.

Merkuri dalam tuna: seberapa kerap anda boleh memakannya?

Walau bagaimanapun, makanan dalam tin yang berkualiti tinggi sekalipun boleh mempunyai kekurangan yang akan menghilangkan keseronokan dan faedah. Tuna ??, oleh itu, ia mengumpulkan merkuri, yang sampai ke dalamnya, dikumpulkan di seluruh rantai makanan. Oleh itu, ikan ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak dan wanita hamil. Orang dewasa yang sihat lebih baik dengan beberapa kali seminggu..

Pemberita dari program Food Alive and Dead menyerahkan kepada makmal tiga tin tuna kalengan pelbagai jenama: Bar dari wilayah Kaliningrad dengan harga 115 rubel, Callipo dari Itali untuk 630 rubel dan Fortuna dari Thailand untuk 155 rubel. Merkuri dijumpai dalam semua sampel! Tetapi kuantiti ?? dalam nilai yang boleh diterima. Dalam sampel pertama, kandungan merkuri adalah separuh daripada nilai maksimum yang ditetapkan. Pada yang kedua ?? 10 kali lebih rendah daripada nilai maksimum yang ditetapkan. Pada ketiga ?? 50 kali lebih rendah daripada nilai maksimum yang ditetapkan. Sampel yang murah ternyata orang luar.

Mahal atau murah: kesimpulan

Lebih baik memilih makanan dalam tin yang mahal. Mungkin anda tidak boleh membeli yang mahal, tetapi dalam kategori harga yang lebih tinggi anda boleh mendapatkan sesuatu yang halus, berair dan beraroma. Sekiranya tuna jarang dimakan, yang disarankan untuk mengandungi bukan sahaja merkuri, tetapi juga garam, malah membeli makanan dalam tin yang mahal tidak akan membuat anggaran besar. Dan untuk penggunaan biasa, lebih baik memilih jenis ikan lain dan memakannya, idealnya, bakar atau rebus.

Tuna

Kandungan artikel:

Tuna adalah ikan dari keluarga ikan tenggiri, dan namanya diterjemahkan dari bahasa Yunani kuno sebagai "lemparan". Bentuk badan mereka sangat sesuai untuk pergerakan pantas, kerana sebilangan perwakilan genus ini dapat mempercepat hingga 75 km / j.

Daging tuna berwarna merah, kerana semasa pergerakan otot mereka menahan beban tinggi, yang menyebabkan peningkatan jumlah myoglobin pada otot. Darah perwakilan spesies ini sedikit lebih panas daripada air di mana ikan berada, juga disebabkan oleh perbelanjaan tenaga yang dihabiskan untuk pergerakan.

Ikan tuna adalah pemangsa dan memakan ikan, krustasea dan moluska yang lebih kecil. Habitatnya adalah lautan tropika dan subtropis, sebab itulah penangkapan ikan ini paling sering terjadi di Jepun, China, Indonesia dan Sepanyol. Di samping itu, ladang-ladang di Laut Mediterranean, Laut Jepun secara tiruan mengusahakan tuna.

Di pasaran dunia untuk hasil laut, tuna menduduki tempat kedua dari segi pembelian dan penggunaan. Daging ikan ini boleh direbus, digoreng, rebus, kalengan, sup, pate, sandwic boleh dibuat dari itu..

Jenis-jenis tuna

Terdapat 15 jenis tuna secara keseluruhan:

 1. Tuna merah biasa (adalah pemilik daging paling gemuk dan paling halus di antara semua wakil genus).
 2. Tuna bergaris Skipjack (dari segi tangkapan di antara semua spesies ia berada di peringkat pertama. Terutama popular di Jepun sebagai asas untuk serpihan katsuobushi kering dan sup).
 3. Tuna yellowfin (dinamai warna kuning sirip. Ia mempunyai daging merah padat dan terang yang banyak digunakan dalam masakan Jepun dan Eropah).
 4. Tuna Bigeye (spesies ini adalah pemilik daging merah pekat).
 5. Tuna Atlantik Blacktip (sebagai peraturan, mereka tidak mencapai ukuran besar, dan berfungsi sebagai makanan untuk jenis tuna lain).
 6. Tuna Atlantik kecil berbintik (dibandingkan dengan spesies lain berbeza dalam daging tanpa lemak. Biasanya digunakan untuk makanan dalam tin).
 7. Tuna putih longfin (dinamakan sirip dada panjang. Digunakan secara meluas dalam masakan Perancis dan Itali).
 8. Tuna ikan tenggiri (antara spesies lain ia dibezakan dengan ukurannya yang kecil. Berkhidmat sebagai bahan mentah untuk pengeluaran makanan dalam tin).
 9. Tuna biru selatan Australia (pemilik daging gourmet padat yang digunakan untuk membuat sushi dan sashimi).
 10. Tuna sirip biru Pasifik (banyak ditanam di ladang air Jepun. Daging berwarna merah tua).
 11. Tuna ekor panjang (pemilik daging putih lembut, kebanyakannya di Lautan Hindi).
 12. Tuna selatan (berbanding spesies lain, dagingnya jauh lebih gemuk dan ringan).
 13. Tuna ikan tenggiri (digunakan sebagai bahan mentah untuk pengeluaran makanan dalam tin. Berbeza dengan daging yang mudah rosak).
 14. Tuna timur (kebanyakan segar di pasaran).
 15. Tuna oriental kecil (digunakan segar dan kering, asin, beku dan salai).

Komposisi daging tuna

Sifat daging tuna boleh berbeza-beza bergantung pada spesies, musim dan tempat penangkapan, namun indikator rata-rata dapat dibezakan.

Jadi, daging ini mengandungi sejumlah besar protein (24 g / 100 g), yang diserap dengan baik. Berkat sifat ini, atlet yang berusaha untuk membina jisim otot memberi perhatian yang tinggi terhadap tuna dalam makanan mereka..

Kandungan lemak dalam daging ini kecil (4 g / 100 g), tetapi, karbohidratnya lebih sedikit - kandungannya setiap 100 gram daging hampir tidak mencapai satu, dan ada penjelasan untuk ini. Otot ikan hidup mengandungi karbohidrat dalam bentuk glikogen, tetapi mereka dimakan dalam proses pergerakan - oleh itu, terdapat lebih sedikit di dalamnya daging daripada protein. Kandungan lemak ikan bergantung kepada ketepuan asid lemaknya. Jadi, komposisi daging tuna mengandungi asid lemak tak jenuh ganda Omega-3 dan Omega-6.

Walaupun kolesterol sangat penting bagi seseorang, kelebihan darahnya boleh membahayakan tubuh. Oleh itu, sangat penting bagi banyak orang untuk mengetahui tahap kolesterol makanan yang mereka makan. Omega-3 dan vitamin PP, yang terdapat dalam daging tuna, membantu menurunkan kadar kolesterol. Dan pada ikan itu sendiri, kandungannya agak rendah - kurang daripada 38 mg.

Sama pentingnya untuk memperhatikan vitamin lain yang terkandung dalam produk ini..

Ini adalah vitamin B:

 • B1 (mengatur metabolisme protein, lemak dan karbohidrat);
 • B2 (meningkatkan kesihatan jantung, mata, kulit dan membran mukus);
 • B6 (menyediakan otak dan saraf tunjang);
 • B12 (mengatur metabolisme asid amino dan pengembangan tisu saraf).

Selain itu, daging tuna kaya dengan pelbagai mineral seperti fosfor (280 mg / 100 g), sulfur (190 mg / 100 g), kalium (350 mg / 100 g), yodium (50 μg), fluorida (1000 μg) ) dan tembaga (100 mcg).

100 gram daging tuna mengandungi:

 • protein 24.4 g;
 • lemak 4.6 g;
 • air 69.3 g;
 • abu 1.7 g.

Vitamin:

 • vitamin A, RE 20 mcg;
 • retinol 0.02 mg;
 • vitamin B1, tiamin 0.28 mg;
 • vitamin B2, riboflavin 0.23 mg;
 • vitamin B6, piridoksin 0.77 mg;
 • vitamin B9, folat 6 mcg;
 • vitamin E, alpha tokoferol, TE 0.2 mg;
 • vitamin PP, NE 15.5 mg;
 • niasin 10.6 mg.

Makronutrien:

 • kalium, K 350 mg;
 • kalsium, Ca 30 mg;
 • magnesium, Mg 30 mg;
 • natrium, Na 75 mg;
 • sulfur, S 190 mg;
 • fosforus, Ph 280 mg;
 • klorin, Cl 160 mg.

Unsur surih:

 • besi, Fe 1 mg;
 • iodin, I 50 mcg;
 • kobalt, Co 40 μg;
 • mangan, Mn 0.13 mg;
 • tembaga, Cu 100 μg;
 • molibdenum, Mo 4 μg;
 • nikel, Ni 6 μg;
 • fluorin, F 100 μg;
 • kromium, Cr 90 μg;
 • zink, Zn 0.7 mg.

Sterol (sterol):

 • kolesterol 38 mg;
 • asid lemak omega-3 0.42 g.

Kelebihan tuna

Oleh kerana komposisi kimia daging tuna, khasiatnya bermanfaat terdapat dalam kuantiti yang banyak dan, yang sangat penting, ia diawetkan semasa pemprosesan ikan. Oleh itu, dengan kerap dan sederhana menggunakan produk ini dalam makanan, anda dapat melihat peningkatan struktur rambut, keadaan kulit, peningkatan imuniti dan peningkatan fungsi sistem pencernaan..

Tetapi kesan positif tuna pada tubuh manusia tidak berakhir di sana - hanya sebahagian besar perubahan yang sukar untuk anda perhatikan. Contohnya, meningkatkan kadar metabolisme, menstabilkan tekanan darah, menguatkan tulang, memperbaiki peredaran darah, menormalkan gula darah, membuang kolesterol dari badan, meningkatkan fungsi otak dan menghalang peradangan.

Itulah sebabnya mengapa daging tuna disyorkan untuk orang yang menderita arthritis, arthrosis, tekanan darah tinggi dan penyakit sistem kardiovaskular..

Cara memasak tuna

Di atas dinyatakan bahawa terdapat banyak pilihan untuk memasak tuna dengan enak. Bahagian ini memberikan arahan ringkas mengenai beberapa kaedah.

Perap: Simpan ikan segar di dalam peti sejuk tidak lebih dari empat hari. Kepala, ekor dan sirip dikeluarkan dari bangkai, perut dipotong dan dibersihkan, kulitnya dikeluarkan. Kemudian anda perlu membuat sayatan di bahagian belakang dan memisahkan daging dari tulang, yang, setelah dipotong-potong, kemudian perap dengan cara apa pun. Sebagai contoh, ia boleh menjadi campuran kicap, minyak zaitun, madu, jus lemon, dan rempah. Ikan diperap dari 30 minit hingga dua jam.

Menggoreng: jika tuna sebelumnya telah melewati tahap perapian, maka anda boleh mula menggoreng setelah fillet tuna digosok dengan lada dan garam. Sekiranya ini tidak berlaku, ikan harus berbaring selama setengah jam, dan kemudian gorengkannya dalam minyak selama 2 - 3 minit di satu sisi. Adalah penting bahawa kepingan fillet tidak lebih tebal daripada tiga sentimeter. Anda boleh membuat pra-pembuatannya dalam bentuk putih yang dicampurkan dengan rempah.

Pembakar: kepingan tuna yang sudah diasinkan hendaklah dibiarkan dalam oven yang dipanaskan hingga 200 ° C selama 7 - 10 minit. Sekiranya tahap pengawetan dilewatkan, ikan perlu disapu dengan minyak sayuran dan garam dengan rempah..

Rebusan: potong potongan fillet menjadi kiub, masukkan ke dalam kuali, tambahkan garam, lada, perasa dan tuangkan krim atau jus lemon. Kemudian teruskan dengan api kecil selama 10 - 15 minit.

Tuna dalam dietetik

Tuna dalam dietetik dianggap sebagai produk rendah kalori (138 Kcal / 100 g) dan kesan yang dimiliki oleh ikan ini pada tubuh, iaitu menghilangkan edema, menghilangkan kolesterol dari badan dan tepu dengan protein. Sebilangan besar protein terdapat dalam tuna bigeye dan yellowfin. Oleh itu, ikan ini disyorkan untuk digunakan untuk atlet dan orang yang ingin menurunkan berat badan..

Pada masa yang sama, pakar pemakanan tidak menyarankan membeli ikan dalam tin dalam sos tomato atau minyak sayuran, kerana ini mempengaruhi sifat dan kandungan lemak daging, misalnya, menurunkan kandungan asid lemak. Oleh itu, anda perlu mengutamakan tuna dalam jusnya sendiri..

Anda juga tidak boleh mengonsumsi makanan dalam tin setiap hari, kerana mengandungi jumlah garam yang sama dengan kadar harian, dan kadang-kadang melebihi makanan tersebut..

Kandungan kalori tuna

Kandungan kalori daging tuna bergantung pada penyediaannya. Nilai pemakanan daging segar setiap 100 gram ialah 138 Kcal.

Bahaya daging tuna

Mungkin sebab utama berhati-hati dengan tuna adalah kandungan merkuri yang berpotensi tinggi. Otot ikan pemangsa mampu mengumpul logam berat, dan pembekuan dan rawatan haba tidak mempengaruhi peratusannya dalam daging..

Oleh itu, untuk mengelakkan bahaya dari daging tuna, pakar pemakanan dan doktor tidak mengesyorkan memakan ikan ini untuk wanita hamil, kanak-kanak di bawah tiga tahun, orang-orang dengan intoleransi individu terhadap daging tuna dan pesakit dengan disfungsi buah pinggang.

Perlu juga diingat pentingnya memproses ikan sebelum makan - jika tidak, tuna boleh menyebabkan keracunan yang teruk..

Bahaya tuna

Daging tuna disebut "sea veal" dengan alasan. Ia mempunyai rasa halus dan tidak biasa untuk ikan. Ia mengandungi lebih daripada 25% protein, kaya dengan vitamin dan mineral. Dari situlah sushi yang terkenal disiapkan di Jepun, kerana daging tuna secara praktikal tidak terdedah kepada serangan parasit. Ini menjelaskan nilai dan populariti produk yang tinggi di seluruh dunia..

Walau bagaimanapun, memakan tuna bukan sahaja membawa manfaat kepada tubuh manusia, tetapi juga membahayakan. Mari kita lihat jenis bahaya tersembunyi ikan laut ini dan mengapa dagingnya harus dimasukkan ke dalam makanan anda dengan berhati-hati..

Apa yang boleh menjadi daging tuna berbahaya

 1. Kandungan sodium tinggi

Satu tin tuna dalam tin boleh mengandungi hingga 600 mg sodium. Ini sering menyebabkan tekanan darah tinggi dan juga strok..

Kerana tuna adalah pemangsa dan memakan ikan yang lebih kecil, mereka menyerap banyak logam berat yang telah terkumpul di rantai makanan. Antara logam ini ialah merkuri. Kepekatannya dalam ikan agak rendah dan dianggap tidak berbahaya bagi manusia, tetapi selalu ada pengecualian. Sekali di dalam tubuh manusia, merkuri mempengaruhi sistem saraf dan imun, organ pencernaan, jantung dan otak..

Hampir semua jenis tuna mengandungi sejumlah kecil merkuri. Tetapi tahap metilmerkuri paling tinggi terdapat di tisu individu yang besar. Oleh itu, lebih baik memberi keutamaan kepada spesies ikan ini yang lebih kecil, misalnya, ikan tuna ikan tenggiri..

Terdapat juga bukti bahawa selepas kemalangan di tuna Fukushima, bukan sahaja kepekatan merkuri meningkat, tetapi indikator radioaktif cesium-137 adalah 10 kali lebih tinggi daripada norma yang dibenarkan..

Bahan kimia berbahaya

Pencemaran laut yang teruk mengakibatkan banyak bahan kimia beracun diserap oleh ikan. Bahan-bahan tersebut termasuk, misalnya, biphenyl polychlorinated (PCB), dioksin. Malangnya, karsinogen ini dapat dijumpai di tisu adiposa pelbagai spesies ikan. Tuna tidak terkecuali.

Malangnya, ikan tuna ternakan tidak selalu selamat. Pengilang yang tidak jujur ​​dapat menambahkan antibiotik dan hormon untuk makanan ikan.

Risiko keracunan makanan

Sekiranya ikan tidak diproses segera setelah ditangkap, daging tuna boleh menyebabkan keracunan yang teruk. Produk ini cepat merosot dan menjadi beracun. Oleh itu, kesegaran dan penyediaan memainkan peranan penting. Semasa memilih tuna segar, anda harus memperhatikan daging: jika terdapat bintik-bintik gelap atau berubah warna di atasnya, lebih baik menolak produk tersebut. Lebih baik memilih daging, "berpakaian" dalam beg vakum. Tuna kalengan juga dapat menyebabkan bahaya jika diproses dengan tidak betul atau peraturan penyimpanannya belum dipatuhi..

Siapa yang tidak boleh makan daging tuna?

Doktor melarang makan hidangan daging tuna:

 • pesakit dengan kegagalan buah pinggang;
 • wanita semasa mengandung dan semasa menyusu;
 • alergi terhadap daging ikan tenggiri;
 • kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Perlu diingat bahawa pengambilan produk yang berlebihan boleh membahayakan tubuh. Jangan lupa tentang diet seimbang!

Sekiranya artikel itu menarik bagi anda, kongsikan kepada rakan anda. Bagaimanapun, ramai yang tidak mengesyaki bahawa salah satu ikan yang paling popular di dunia boleh membahayakan kesihatan..

Tuna: khasiat berguna, cara memasak, adakah mungkin dimakan semasa diet

Hari ini, faedah dan bahaya tuna banyak dibincangkan. Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu tahu apa masalahnya: mengapa ikan ini sangat berharga.

Seperti apa tuna dan di mana ia dijumpai?

Tuna adalah tujuh spesies ikan lautan yang membentuk genus Thunnus dan bernilai komersial. Mereka boleh berbeza antara satu sama lain. Keterangan tuna dapat disajikan sebagai berikut: bangkai mereka membulat, meruncing ke bagian ekor yang dibelah oleh bulan sabit. Mempunyai warna dari bahagian atas gelap hingga bawah perak.

Satu lagi ciri khas spesies ini ialah saluran darah subkutan mempunyai jaringan yang dikembangkan, yang mewakili pengatur suhu yang unik, yang diperlukan untuk mengekalkannya di atas persekitaran kerana mod berenang yang perlahan.

Tuna adalah spesies migrasi yang dapat menempuh ribuan kilometer lautan sepanjang hayatnya. Ia dilombong di pelbagai wilayah di seluruh dunia. Kini, lebih daripada 70 negara terlibat dalam pengeluarannya, termasuk Amerika Syarikat, Jepun dan Sepanyol..

Tuna terdapat di perairan samudera kecuali perairan kutub, tetapi sebagian besar tangkapan dunia berasal dari Lautan Pasifik, yang menyumbang sekitar 66 persen..

Jenis-jenis tuna

Hanya tujuh spesies ikan ini yang menjadi objek penangkapan ikan secara komersial. Ini termasuk:

 1. Sirip biasa atau biru (Thunnus thynnus). Ia mempunyai warna hitam kebiruan dengan jalur perak. Ia berpindah jarak jauh ke seluruh lautan dunia dan menghuni perairan tropika, sederhana dan bahkan lebih sejuk. Beratnya sekitar 4.3 meter dan berat 800 kg. Digunakan untuk membuat sashimi dan stik.
 2. Yellowfin (T. albacares). Mempunyai warna kekuningan dan jalur biru di setiap sisi. Ditemui di Lautan Atlantik, beratnya boleh mencapai 180 kg. Populasi sekarang telah menurun dengan banyak kerana ia adalah spesies yang paling biasa dimakan.
 3. Bulu putih atau panjang (T. alalunga). Ia tinggal di seluruh lautan Atlantik dan Pasifik dan di Laut Mediterranean. Ukuran maksimumnya adalah sekitar 1.3 meter dan 45 kg. Tuna longfin mempunyai punggung biru tua dan perut putih keperakan. Digunakan lebih kerap untuk penyediaan makanan dalam tin.
 4. Bermata besar (T. obesus). Ia menyerupai yellowfin, tetapi mempunyai mata yang besar. Spesies ini biasanya terdapat di perairan tropika dan subtropika, lebih panas, perairan Atlantik, Pasifik dan India. Panjangnya boleh mencapai 2 meter atau lebih dan berat hingga 200 kg. Digunakan untuk menggoreng dan memasak pelbagai hidangan.
 5. Atlantik Kecil (T. Atlanticus). Ia tinggal di Lautan Atlantik di perairan hangat, dan juga di Laut Mediterranean. Walaupun namanya, panjangnya boleh mencapai 120 cm. Berbeda dengan daging merah terang rendah lemak, ia digunakan terutamanya dalam bentuk makanan dalam tin.
 6. Bonito atau skipjack. (Katsuwonus pelamis). Ia bertambah hingga 90 cm dan 23 kg. Ia tinggal di lautan tropika dan subtropika di seluruh dunia. Ia digunakan salai dan dikeringkan, di Jepun - untuk penyediaan hidangan kebangsaan, termasuk serutan bonito kering.
 7. Ikan tenggiri (Auxis Thazard). Terdapat di seluruh dunia di perairan tropika dan sederhana. Ikan mempunyai sirip punggung yang besar dengan duri tinggi, dibezakan dengan warna biru keperakan dengan garis bergelombang gelap dan perut putih. Digunakan untuk makanan dalam tin dan untuk memasak.

Komposisi kimia tuna

Tuna adalah sumber asid lemak omega-3 yang sihat dan berpatutan dan menjadi tambahan yang baik untuk diet anda. Bahan ini adalah sejenis lemak tak jenuh ganda yang hanya terdapat pada ikan, kacang dan biji..

Manfaat kesihatan juga disediakan oleh kandungan vitamin, mineral dan sebatian organik. Mereka termasuk antioksidan dan protein, dan ikan bebas dari lemak atau natrium yang sangat jenuh. Ini juga mempunyai kadar selenium, fosforus, zat besi, magnesium, dan kalium yang mengagumkan. Dari segi vitamin, terdapat banyak vitamin B12 dan niasin, serta B6 dan riboflavin yang baik.

Nilai pemakanan dan kandungan kalori tuna

Kandungan kalori fillet tuna mentah adalah 91 kcal per 100 gram. Oleh itu, sashimi dari ikan ini mempunyai nilai tenaga yang sama. Kaedah memasak lain meningkatkan kandungan kalori tuna sebanyak 100 gram:

Ikan tuna yang berharga: faedah dan mudaratnya bagi manusia, kadar penggunaan, resipi masakan

Tuna adalah salah satu ikan komersial yang paling berharga, saudara dekat ikan tenggiri, mempunyai rasa yang indah.

Ia disebut "betis laut" atau "ayam laut" kerana rasanya yang tidak biasa untuk ikan.

Ikan tenggiri adalah perenang aktif, ototnya mengandungi sejumlah besar myoglobin, yang memberikan produk warna yang tidak biasa.

Mengenai bahaya dan faedah daging tuna untuk tubuh lelaki, wanita dan kanak-kanak, komposisi dan kandungan kalori setiap 100 g, kontraindikasi, kaedah memasak ikan - penerbitan kami.

 • Cara memilih produk yang berkualiti
 • Komposisi kimia, nilai pemakanan dan tenaga
 • Ciri-ciri yang bermanfaat
 • Apa yang baik untuk kesihatan
 • Untuk lelaki dan wanita dewasa
 • Semasa mengandung
 • Untuk kanak kanak
 • Untuk warga tua
 • Potensi bahaya, kontraindikasi
 • Berapa dan berapa
 • Apa yang hendak dimasak

Cara memilih produk yang berkualiti

Tuna dijual segar, beku atau dalam tin. Jangka hayat produk segar dan sejuk beku adalah terhad: fillet segar disimpan tidak lebih dari 4 hari, dibekukan - sehingga 2 minggu.

Fillet tuna segar menyerupai daging lembu berwarna. Kesegaran yang diragukan ditunjukkan oleh warna yang tidak rata pada bahagian penjual.

Lebih teruk lagi jika menunjukkan bintik-bintik kecoklatan..

Semasa memilih produk yang dibungkus, anda perlu mengkaji dengan teliti maklumat mengenai pembungkusan, tarikh luput. Masa terbaik untuk pembelian tersebut adalah Mei-Ogos.

Makanan dalam tin tuna lebih mudah didapati - dalam jus sendiri atau dalam minyak. Ikan dalam jusnya sendiri mempunyai khasiat yang lebih bermanfaat daripada dalam tin dalam minyak.

Semasa memilih makanan dalam tin, periksa bungkusannya dengan teliti. Bank cacat, bengkak, dan kesan karat tidak patut mendapat perhatian anda.

Kemudian periksa tanda dan maklumat pada label. Penandaan boleh diekstrusi dari dalam atau diaplikasikan dengan cat yang kekal.

Simbol yang tidak jelas dan kualiti cat yang buruk menunjukkan kualiti makanan dalam tin yang buruk. Penandaan yang paling dipercayai adalah cembung, kerana ia digunakan dalam pengeluaran, dan menjadi mustahil untuk dipalsukan.

Pada baris pertama simbol, kod pelbagai ditunjukkan, kerana tuna akan menjadi singkatan GTN. Simbol baris kedua menunjukkan tarikh pembuatan.

Lebih baik mengambil produk yang dikeluarkan lebih dari 3 bulan yang lalu. Selama ini, tuna kalengan memperoleh rasa yang kaya..

Di samping itu, masuk akal untuk menggoncang balang, kira-kira mengira nisbah ikan ke cecair.

Tuna kalengan hanya mengandungi daging ikan, garam dan minyak sayuran jika anda memilih makanan dalam tin dengan minyak tambahan. Produk dalam jus mereka sendiri mempunyai lebih banyak khasiat berguna, lebih kaya dengan rasa.

Selain itu, makanan dalam tin dalam minyak mempunyai masalah lain - beberapa pengeluar bergantian antara individu tua dan muda, dan minyak menutupi perbezaan rasa.

Ini bermakna tangkapan itu dilakukan secara sah, tanpa melanggar teknologi dan tidak menyebabkan kematian lumba-lumba..

Petua bagaimana memilih tuna kalengan:

Komposisi kimia, nilai pemakanan dan tenaga

Adakah tuna baik atau buruk? Ikan sangat diminati, ini sama sekali tidak menghairankan. Daging ikan kembung raksasa ini mengandungi sejumlah besar nutrien: dari asid amino penting hingga kompleks unsur surih.

Ia mengandung zat besi, yodium, zink, fosfor, magnesium dan kalium, tembaga, kromium, kalsium, mangan, selenium dan natrium.

Sebagai tambahan kepada unsur mikro, vitamin terdapat dalam tuna (dikira per 100 g produk):

  retinol (A), sehingga 650 mg. Merangsang pertumbuhan dan pertumbuhan semula tisu, menguatkan sistem imun;

kolin (B4) 60 mg. Menyokong fungsi jantung dan hati;

pyridoxine (B6), hingga 0.5 mg. Mengambil bahagian dalam peraturan proses metabolik;

tiamin (B1), 0.24 mg. Terlibat dalam proses metabolisme plastik;

riboflavin (B2), 0.25 mg. Menguatkan rambut, kuku, kulit;

niasin (B3, asid nikotinik). Menenangkan, menormalkan kolesterol darah;

cyanocobalamin (vitamin B12). Antianemik, mengambil bahagian dalam hematopoiesis.

tokoferol (E), 1 mg. Mempunyai aktiviti antioksidan, merangsang akil baligh dan fungsi pembiakan badan;

calciferol (vitamin D), 5.5 mcg. Mengatur metabolisme kalsium;

asid folik (B9), 2 mcg. Merangsang proses pertumbuhan semula.

Tuna mengandungi sejumlah kecil lemak, termasuk asid lemak tak jenuh ganda Omega-3 dan Omega-6. Sebatian ini menyokong aliran darah normal, fungsi kardiovaskular.

Asid lemak tak jenuh ganda meningkatkan penglihatan, merangsang otak, dan menyokong fungsi sistem pembiakan. Kehadiran lemak tak jenuh ganda Omega-3 dan Omega-6 membantu menguatkan kulit, rambut dan kuku.

Kandungan protein dalam ikan ini adalah dari 24 hingga 29%. Petunjuk yang lebih tinggi merujuk kepada produk dalam tin dan dicapai disebabkan oleh dehidrasi separa tisu semasa rawatan haba.

Kandungan lemak dalam tuna segar - hingga 5%, dalam tin dalam minyak - hingga 8%. Perap minyak meningkatkan kandungan kalori produk hingga 200 kcal / 100 g, yang mesti diambil kira ketika makanan dalam tin dimasukkan ke dalam makanan.

Kandungan kalori ikan dalam tin dalam jusnya sendiri lebih rendah daripada produk segar - kira-kira 110 kkal / 100 g.

Indeks glisemik makanan dalam tin - 96.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Sifat bermanfaat daging tuna ditentukan oleh komposisi kimianya. Asid lemak tak jenuh ganda Omega-3 dan Omega-6 berkesan menurunkan kandungan kolesterol "buruk" dalam darah.

Ini secara signifikan mengurangkan risiko mengembangkan aterosklerosis, penyakit lain dari penyakit kardiovaskular, berkembang kerana gangguan peredaran darah dengan latar belakang lesi aterosklerotik..

Makan 30 g ikan ini setiap hari mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (darah tinggi) sekitar separuh..

Dengan penggunaan tuna secara sistematik, proses metabolik dinormalisasi, yang sangat penting bagi orang yang terdedah kepada reaksi alergi dan penyakit lain yang berkaitan dengan gangguan metabolisme plastik, perubahan yang berkaitan dengan usia menjadi perlahan.

Hidangan tuna adalah tambahan berguna untuk diet untuk artritis dan penyakit sendi yang lain. Bahan dengan aktiviti antioksidan melindungi membran sel dari kesan berbahaya akibat radikal bebas.

Proses oksidatif adalah salah satu perkara penting dalam penuaan sel dan transformasi malignan. Maksudnya, ikan ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk memanjangkan usia muda dan mencegah barah..

Antioksidan menguatkan sistem imun, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap kesan toksik.

Kesan anti-toksik produk disebabkan oleh adanya kromium dan selenium - unsur surih yang membantu membersihkan hati.

Kompleks vitamin B yang unik memperbaiki keadaan kulit, merangsang proses pertumbuhan semula. Tuna berguna untuk orang dengan luka kulit dari pelbagai asal.

Vitamin A baik untuk retina, E diperlukan untuk pasangan muda yang merancang untuk mempunyai anak.

Khasiat tuna yang berguna akan dinyatakan oleh program "Makanan: Hidup dan Mati"

Apa yang baik untuk kesihatan

Untuk lelaki dan wanita dewasa

Pencegahan selalu lebih murah dan lebih berkesan daripada rawatan. Kebenaran bersama ini berlaku untuk kedua-dua penyakit dan perubahan yang berkaitan dengan usia semula jadi..

Satu produk dan tanpa teknologi dapat sepenuhnya memulihkan kesihatan dan kecantikan yang hilang.

Makanan sihat yang mengandungi nutrien yang mencukupi dan bahan aktif secara biologi adalah salah satu syarat untuk memanjangkan masa muda badan.

Tuna adalah makanan berprotein tinggi, jadi disarankan untuk memasukkannya ke dalam diet untuk atlet dan orang yang menurunkan berat badan..

Lelaki akan menghargai ikan ini untuk menguatkan kekuatan lelaki, mengekalkan jisim otot..

Wanita cenderung menyukai nilai pemakanan tinggi produk digabungkan dengan kandungan kalori rendah. Kompleks vitamin yang terdapat di dalam ikan ini adalah hadiah sebenar dari alam semula jadi bagi wanita, menjadikannya menarik.

Vitamin E memperbaiki keadaan kulit, menyokong kesuburan kedua-dua jantina.

Anda boleh mengetahui mengenai khasiat ikan bilis yang bermanfaat bagi tubuh lelaki, wanita dan kanak-kanak dari penerbitan ini..

Baca mengenai bahaya dan faedah ikan kapur biru untuk kesihatan dalam artikel kami.

Semasa mengandung

Adakah tuna baik untuk ibu mengandung? Bertentangan dengan jangkaan, produk berkhasiat dan sihat ini tidak digalakkan semasa mengandung dan menyusu..

Semasa mengandung, wanita menghadapi masalah ginjal sementara. Kandungan protein yang tinggi dalam makanan berubah dari kelebihan yang tidak diragukan menjadi kekurangan yang tidak diragukan.

Untuk kehamilan yang tidak rumit, tuna boleh dimasukkan ke dalam diet, tetapi dalam jumlah yang sangat terhad - tidak lebih dari 200 g sehari dan tidak lebih dari dua kali seminggu.

Sebelum membuat keputusan akhir mengenai makanan istimewa ini, anda harus berjumpa doktor.

Untuk kanak kanak

Ikan ini termasuk dalam makanan anak-anak hanya setelah berumur 3 tahun kerana bahaya merkuri yang berpotensi. Kanak-kanak yang lebih tua boleh diberi makan tuna mengikut pengambilan usia yang disyorkan.

Produk ini menyumbang kepada perkembangan mental dan fizikal bayi yang harmoni secara normal..

Protein haiwan yang lengkap merangkumi keperluan tubuh yang sedang tumbuh untuk asid amino penting.

Satu hidangan mengandungi kira-kira separuh daripada nilai vitamin B harian.

Fosfor, kalsium dan vitamin D menyumbang kepada perkembangan normal kerangka, yodium sangat penting untuk perkembangan kecerdasan.

Untuk warga tua

Pada usia tua, makanan yang menghalang perkembangan kardiovaskular dan penyakit lain muncul. Tuna terkenal dengan kemampuannya untuk menormalkan proses metabolik - metabolisme karbohidrat dan lipid.

Kerana kandungan vitamin dan unsur surih yang kaya, produk ini memperlambat perubahan berkaitan tisu pada tulang rawan.

Vitamin D dalam kombinasi dengan kalsium dan fosfor dalam bentuk yang mudah dicerna hampir sesuai untuk pencegahan osteoporosis.

Potensi bahaya, kontraindikasi

Sebarang produk, jika dikonsumsi secara berlebihan, boleh membahayakan. Terdapat kategori orang yang tuna tidak digalakkan atau dikontraindikasikan.

Ini adalah wanita hamil, ibu menyusu dan kanak-kanak di bawah 3 tahun. Mengapa tuna berbahaya??

Oleh kerana ikan ini mengumpulkan merkuri di dalam tisu, lebih baik menolak memakannya. Sekiranya ibu mengandung kadang-kadang dapat menikmati makanan istimewa ini, maka anak-anak kecil akan diperkenalkan kepadanya hanya pada usia 4 tahun.

Kandungan protein yang tinggi boleh membahayakan penghidap penyakit buah pinggang. Hidangan tuna dikontraindikasikan dalam kegagalan buah pinggang yang teruk. Sekatan boleh dikenakan terhadap penyakit buah pinggang yang lain.

Produk ini dilarang sama sekali untuk orang yang mempunyai alergi teruk terhadap ikan laut, terutamanya dengan intoleransi terhadap daging ikan tenggiri.

Betapa berbahayanya tuna, akan memberitahu program "Hidup sihat!":

Berapa dan berapa

Tuna sesuai untuk dimakan dalam apa jua bentuk. Tidak ada parasit yang dijumpai dalam ikan ini, daging mentahnya secara tradisional digunakan di Jepun untuk membuat sushi..

Bagi kami, kami lebih terbiasa dengan hidangan di mana ikan menjalani rawatan panas awal. Tuna boleh direbus, digoreng, dibakar, makanan dalam tin digunakan untuk membuat salad.

Tuna tergolong dalam produk makanan, ia termasuk dalam diet terapi dan profilaksis yang disyorkan untuk kardiovaskular dan beberapa penyakit lain.

Ia adalah produk yang sesuai untuk pemakanan sukan dan pembetulan berat badan.

Ketiadaan karbohidrat yang hampir lengkap bermaksud ia dapat dimasukkan dengan selamat dalam diet bagi penghidap diabetes.

Bolehkah ikan keli dimasukkan ke dalam menu semasa menyusu? Cari jawapan untuk soalan dalam artikel ini..

Artikel ini akan memberitahu anda tentang cara menentukan kualiti kaviar merah semasa membeli. Ketahui lebih lanjut!

Apa yang hendak dimasak

Terdapat banyak resipi menarik untuk memasak ikan ini dan setiap hidangan boleh menghiasi meja - baik setiap hari dan perayaan.

Salad tuna dengan anggur. Untuk memasak, anda memerlukan fillet tuna (400 g), yogurt (150 g), sebilangan buah anggur, segelas walnut, 1 lemon.

Taburkan ikan dengan semangat parut, bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 20 minit. Potong fillet yang sudah siap dengan garpu sehingga kepingan kecil tinggal.

Goreng kacang ringan, potong, campurkan dengan anggur, potong bahagian, campurkan dengan yogurt tanpa gula. Masukkan ikan cincang, kacau, pindahkan ke mangkuk salad, hiaskan dengan kulit lemon dan anggur.

Tuna yang disumbat. Untuk memasak, anda memerlukan: bangkai tuna (2-2,5 kg), wortel (300 g), satu bawang, mentega (170 g), 6 sudu besar. l. minyak sayuran, tomato (400 g), garam, daun salam, rempah.

Basuh ikan, angkat kulit dengan lembut, angkat tulang dan potong. Parut wortel dan tomato, potong bawang halus. Goreng bawang dan wortel secara berasingan dalam minyak sayuran.

Cairkan mentega, gabungkan dengan lobak merah. Campurkan kira-kira sepertiga wortel dan bawang dengan tomato parut, didihkan, garam, tambah rempah dan daun salam.

Perahkan ikan melalui penggiling daging, campurkan dengan bawang dan wortel, garam dan tambah rempah secukup rasa. Bilas kulit, barang.

Tuangkan sos tomato yang telah disediakan ke dalam mangkuk yang dalam, masukkan ikan dan tuangkan sos di atasnya. Bakar di dalam ketuhar selama satu jam, secara berkala menuangkan sos. Suhu memanggang - 180 darjah.

Stik tuna, resipi video:

Tuna adalah anugerah alam semula jadi, gabungan perniagaan dan kesenangan yang ideal. Ia layak menjadi tambahan yang harmoni pada menu anda..