Ikan tanpa timbangan. Huraian nama dan jenis ikan tanpa timbangan

Ikan tanpa timbangan dilarang oleh orang Yahudi. Dalam kitab suci "Taurat" dinyatakan bahawa hanya spesies dengan sirip dan penutup lamel yang dapat dimakan. Ikan tanpa sisik telah dibandingkan dengan reptilia kotor seperti ular, kerang..

Terdapat beberapa penjelasan untuk ini. Yang pertama ada kaitannya dengan sifat spesies yang tidak murni. Ikan tanpa timbangan, sebagai peraturan, menguburkan lumpur dan memakan bangkai. Penjelasan kedua adalah ketoksikan banyak penduduk "telanjang" badan air. Terdapat juga tafsiran etika.

Ikan tanpa sisik kelihatan menjijikkan. Mereka yang melayani Pencipta tidak boleh memakan makanan seperti itu. Kombinasi faktor-faktor ini menyebabkan "rakaman" ikan telanjang dalam produk bukan kasher bersama dengan daging babi, udang, dan sosis darah. Jadi, senarai lengkap ikan tanpa timbangan:

Dari sudut pandangan saintifik, ia salah dimasukkan ke dalam ikan bukan kasher. Haiwan itu mempunyai sisik, tetapi kecil, jarang, nipis dan ditekan rapat ke badan. Perkara itu tidak dapat dilihat pada pandangan pertama. Tetapi sukar untuk merindui ikan itu sendiri.

Panjangnya, ikan keli mencapai 5 meter, dan berat badan meningkat 300-450 kilogram. Seekor haiwan seberat ini sampai ke kedalaman di mana ia dapat berpusing dengan bebas, memburu.

Sebagai pemangsa, ikan lele menarik diri dengan melewati mangsa, membuka mulut dengan tajam. Juga, raksasa takungan air tawar suka berpesta di bangkai..

Ikan keli sering memakan bangkai

Ikan kembung

Ini adalah ikan laut tanpa timbangan. Seluruh badan berbentuk gelendong haiwan itu tidak mempunyai piring. Ikan tenggiri juga tidak mempunyai pundi kencing. Pada masa yang sama, sekolah ikan disimpan di lapisan atas air.

Ikan tenggiri adalah ikan komersial dengan daging berlemak dan berkhasiat. Orang Yahudi menjauhinya kerana alasan agama. Penganut agama lain menawarkan beratus-ratus resipi dengan daging ikan tenggiri. Ini adalah salad, sup, dan kursus pertama.

Jerung

Pada ikan tanpa timbangan, ia hanya disertakan secara bersyarat. Terdapat pinggan di badan, tetapi plasoid. Ini mempunyai duri. Mereka diarahkan ke arah pergerakan ikan. Di stingrays, misalnya, sisik yang sama telah berubah menjadi tulang belakang ekor..

Sebilangan besar ikan mempunyai sisik sikloidal, iaitu halus. Kerana lempeng plasoid, badan hiu kelihatan kasar, seperti gajah atau kuda nil. Penduduk menganggap ini sebagai ketiadaan timbangan, bukan sebagai jenis khasnya..

Hiu itu mempunyai sisik, cuma tidak seperti dulu

Jerawat

Lebih merujuk kepada ikan keli daripada ikan ular. Sebilangan besar mereka tanpa timbangan. Dalam foto itu, ikan itu kelihatan seperti lintah besar. Belut mempunyai alat oral yang serupa, bagaimanapun, ikan memburu menggunakan dorongan elektrik..

Secara luar biasa aneh, tinggal di dekat dasar, belut keliru pada zaman dahulu. Aristoteles, misalnya, percaya bahawa ikan serpentin muncul secara spontan dari alga. Sifat asal belut ditentukan hanya pada tahun 1920-an..

Belut adalah ikan sungai tanpa timbangan dan ikan laut. Makhluk serpentin dilahirkan di Laut Sargasso di Segitiga Bermuda. Pertumbuhan muda, yang ditangkap oleh arus, bergegas ke pantai Eropah, memasuki muara sungai dan memanjat di sepanjang mereka. Belut tumbuh di dalam air tawar.

Sturgeon

Ikan itu dianggap mulia dan enak. Namun, daging belut dan ikan yu juga digunakan di restoran terbaik. Dengan pemikiran ini, para sarjana agama Yahudi menawarkan penjelasan lain untuk dimasukkan dalam senarai ikan bukan kasher tanpa timbangan..

Ada kaitan dengan kerakusan. Makan terlalu banyak makanan untuk kesenangan, bukan rasa kenyang, adalah dosa. Ikan salmon dan hidangan ikan "telanjang" yang serupa sangat enak sehingga sukar dihentikan. Orang Yahudi menyelamatkan diri dari godaan.

Sturgeon raksasa. Pada tahun 1909, seorang individu dengan berat lebih dari 300 kilogram ditangkap di Laut Utara. Panjang ikan menghampiri 3.5 meter. Tidak ada kaviar dalam piala itu. Sementara itu, dari sturgeon 200 kilogram yang ditangkap di Neva pada abad ke-19, 80 kilogram makanan enak diekstrak. Kaviar dihantar ke meja kerajaan.

Oleh kerana kelazimannya di perairan Persekutuan Rusia, sturgeon sering disebut Rusia. Terdapat banyak ikan di Laut Hitam, Azov dan Laut Kaspia. Sturgeon juga tinggal di sungai. Selain Neva, ikan tanpa scal terdapat di Dnieper, Samur, Dniester, Don.

Burbot

Ini adalah satu-satunya wakil ikan kod di perairan segar. Mengapa ikan tanpa timbangan, saintis berpendapat. Sebab utama adalah habitat burbot. Ia tetap lebih dekat ke dasar berlumpur. Ia gelap di sana. Timbangan kebanyakan ikan dirancang untuk memantulkan cahaya. Jadi haiwan kurang kelihatan oleh musuh.

Plat juga menghalang pembentukan lipatan pada kulit semasa pergerakan pantas. Ikan bawah, termasuk burbot, tidak tergesa-gesa. Fungsi pelindung sisik tetap ada. Burbot "berkorban" untuk kemudahan pergerakan di kelodak berlendir.

Burbots terdapat di sungai dan tasik dari semua benua. Keutamaan diberikan kepada sungai, tasik, kolam dan takungan yang bersih dan sejuk. Burbot tidak bertolak ansur dengan suhu tinggi. Pada musim panas nampaknya ikan sudah pupus. Untuk mencari kesejukan, seorang wakil keluarga ikan kod pergi ke kedalaman.

Di depan, badan burbot berbentuk silinder, dan ke arah ekornya menyempit, menjadi seperti belut. Kulit boleh dikeluarkan seperti beg. Pada zaman dahulu, bahan itu berpakaian seperti kulit binatang dan pergi untuk menjahit kasut. Produk kulit Burbot juga dibuat oleh beberapa pereka moden.

Moray

Ini juga ikan seperti ular. Belut Moray tumbuh hingga 3 meter panjangnya. Berat dengan ukuran ini adalah sekitar 50 kilogram. Walau bagaimanapun, sukar untuk melihat belut moray. Sebilangan besar spesies mempunyai pewarnaan penyamaran dan penutup yang boleh dipercayai. Menunggu mangsa mengambang, belut moray dipalu ke dalam gua bawah, retak di antara batu, tekanan di pasir.

Fakta serangan belut moray terhadap penyelam telah direkodkan. Sebilangan besar pendahuluan berlaku semasa menyelam malam. Pada siang hari, belut moray tidak aktif. Sekiranya bukan ikan yang menangkap seseorang, tetapi orang yang menangkap ikan, makhluk bersisik itu pergi ke meja.

Belut Moray dianggap sebagai makanan istimewa. Gelaran itu layak di zaman kuno. Belut Moray sangat dihargai di Empayar Rom. Restoran moden juga menggemari pelbagai menu ikan.

Golomyanka

Ikan ini bersifat endemik, hanya terdapat dalam satu badan air di planet ini. Ini mengenai Tasik Baikal. Di perairannya golomyanka kelihatan seperti cacing darah yang berkibar. Ikannya berwarna putih tanpa sisik dan dengan sirip dada yang besar menyebar ke sisi seperti sayap kupu-kupu. Ukuran endemik setanding dengan serangga. Panjang piawai ikan adalah 15 sentimeter. Jantan dari beberapa spesies mencapai 25.

Golomyanka bukan sahaja telanjang, tetapi juga telus. Kerangka dan saluran darah dapat dilihat melalui kulit ikan. Kadang kala goreng kelihatan. Di perairan segar dan sejuk, golomyanka adalah satu-satunya ikan viviparous. Keturunan mengorbankan nyawa mereka. Setelah melahirkan sekitar 1000 ekor, golomyanka mati.

Ikan mutiara

Ikan ini jarang menangkap mata, kerana ikan ini menetap di dalam kerang, bintang laut dan timun. Kerang mutiara lebih suka perairan Lautan Atlantik. Saiz sederhana membantu ikan merangkak ke rumah invertebrata. Juga, haiwan itu mempunyai badan yang nipis, plastik dan lincah. Ia lut, seperti golomyanka

Hidup di tiram, ikan mutiara tanpa scal menyerap nacre mereka. Oleh itu nama spesies. Ia ditemui setelah menemui salah satu ikan di tiram yang ditangkap..

Alepisaurus

Ikan ini adalah laut dalam, jarang naik di atas 200 meter dari permukaan. Ramai orang membandingkan Alepisaurus dengan kadal. Terdapat persamaan dangkal. Di bahagian belakang ikan terdapat sirip besar menyerupai penonjolan di belakang kadal monitor.

Sirip dada besar melekat di sisi, seperti cakar. Tubuh Alepisaurus sempit dan panjang. Kepala menunjuk.

Tubuh Alepisaurus benar-benar tanpa timbangan. Ini menambah penampilan khas. Ikan untuk melihat. Daging Alepisaurus jarang digunakan untuk makanan. Ikannya tidak berbeza rasanya. Tetapi sangat menarik untuk mengkaji kandungan perut haiwan.

Wakil-wakil spesies tidak membezakan makanan mereka. Ia dicerna oleh Alepisaurus hanya di usus. Oleh itu, beg plastik, bola tenis, perhiasan tetap berada di perut..

Alepisaurus tumbuh panjang hingga 2 meter, dengan berat 8-9 kilogram. Anda boleh berjumpa dengan wakil spesies di laut tropika.

Seperti yang anda lihat, penampilan banyak ikan tanpa sisik sangat menjijikkan. Persoalannya disebabkan oleh diet, gaya hidup. Tetapi ada spesies mulia di antara yang tidak bersisik. Soalan agama selain itu, mereka patut mendapat perhatian. Dan dari sudut sains, setiap ikan itu layak untuknya..

Ikan tanpa timbangan, ciri, jenis dan namanya

Di dunia laut dalam, terdapat banyak organisma hidup yang menakjubkan, salah satunya adalah ikan tanpa sisik. Dalam agama Yahudi, mereka disamakan dengan reptilia yang tidak bersih, sehingga orang Yahudi tidak memakannya..

Timbangan melakukan sejumlah fungsi penting, termasuk:

 • Menyamar;
 • Perlindungan terhadap parasit;
 • Penyeragaman yang lebih baik;
 • Peningkatan kelajuan, dll..

Seekor ikan tanpa sisik terpaksa menyesuaikan diri dengan kehidupan di ruang air dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, jika fauna pemangsa berada di dekatnya, ia, yang cuba menyamarkan diri, akan menguburkan dirinya di dalam lumpur. Tetapi ini bukan satu-satunya alasan pengabaian orang Yahudi. Orang yang menganut agama Yahudi percaya bahawa Sang Pencipta tidak dapat membuat perwakilan dunia binatang seperti itu menurut gambarnya sendiri, kerana penampilan mereka menjijikkan. Dan sebenarnya ada alasan di sebalik itu.

Ikan seperti ular dengan badan yang licin dapat melepaskan diri dengan mudah walaupun dari pemangsa yang besar dan cepat. Selain itu, lendirnya boleh menjadi toksik, berbahaya bagi kehidupan air lain. Mari kita bincangkan beberapa jenis ini.

Char

Arang adalah ikan merah tanpa scal yang tergolong dalam keluarga salmon. Walau bagaimanapun, plat keras yang sangat kecil masih terdapat di permukaan tubuhnya. Kerana kehadiran mereka, arang dapat meningkatkan kecepatan berenang dengan ketara, jika perlu. Ikan itu mendapat namanya dengan alasan. Ketika memandangnya, seseorang mendapat gambaran bahawa dia benar-benar tanpa timbangan, iaitu, telanjang. Ini sebahagiannya benar.

Pelatih mempunyai bentuk badan yang berbentuk silinder, sedikit memanjang. Kepala mereka sedikit rata. Ciri khas penghuni ruang air ini adalah siripnya yang besar. Arang juga mempunyai bibir yang jelas dan besar. Ia dikelaskan sebagai ikan sekolah..

Panjang individu bersaiz sederhana ialah 20 cm, namun beberapa spesies arang lebih pendek, panjang badannya adalah 10 hingga 12 cm. Ikan itu memakan zoobenthophages. Pesaing utama char adalah ikan kecil. Ikan ini membiak dengan agak cepat. Sebab utama untuk ini adalah kualiti air yang tidak bersahaja. Nelayan menangkap mereka menggunakan pancing.

Ikan keli, sama seperti arang, tidak mempunyai sisik sepenuhnya, namun, ikan keli sangat kecil dan melekat erat ke permukaan badan. Sukar untuk memerhatikannya. Namun, walaupun tanpa pinggan keras yang lengkap, ikan keli dianggap sebagai salah satu ikan paling berharga dalam kapal penangkap ikan. Panjang purata individu adalah 3-4 meter, tetapi, dalam keadaan yang baik, ikan keli dapat tumbuh hingga 5 meter.

Dia digolongkan sebagai pemburu air. Berkat mulut yang besar, wakil fauna ini mudah menelan ikan kecil dan besar. Carrion juga termasuk dalam dietnya. Ikan keli adalah pemangsa sungai terbesar. Walaupun penglihatannya lemah, dia dapat menavigasi air dengan sempurna berkat kumisnya yang panjang..

Jerawat

Ia adalah salah satu ikan sungai yang paling popular tanpa sisik, yang tergolong dalam keluarga serpentin. Mata yang tidak terlatih mungkin membingungkannya dengan ular. Ini tidak menghairankan, kerana belut sangat mirip dengan haiwan ini, tetapi tubuhnya sedikit lebih tebal..

Tempat kelahiran belut adalah kawasan Segitiga Bermuda yang terkenal. Arus tempatan mengambil telur ikan, dengan cepat membawanya ke perairan segar takungan Eropah. Fakta menarik! Belut elektrik, ketika berburu, menghasilkan kejutan elektrik untuk ikan bersaiz sederhana yang mematikan.

Ikan belut tanpa scal

Sturgeon

Ikan ini adalah salah satu yang paling popular di industri laut. Para saintis mengenal pasti lebih daripada 10 spesies sturgeon. Masing-masing bersatu dengan struktur 5 baris kutu khas kumbang (sisik tulang rhomboid).

Ciri khas sturgeon kedua adalah kepalanya yang berbentuk kerucut. Rahang ikan ini bergerak ke hadapan dengan mudah. Omong-omong, sama sekali tidak ada gigi di atasnya. Bibir ikan ini lebat dan berisi. Struktur sturgeon - invertebrata.

Sturgeon terkenal dengan kesuburannya yang sangat baik. By the way, untuk pemijahan, dia masuk ke perairan segar. Dia lebih suka menghabiskan musim sejuk di dalamnya. Diet sturgeon merangkumi penduduk laut dalam yang cetek, seperti:

 • Moluska;
 • Gobi;
 • Ikan Teri;
 • Toskan.

Sturgeon Rusia

Golomyanka

Ikan putih tanpa sisik ini hanya terdapat di Tasik Baikal. Ciri utama golomyanka ialah 40% badannya gemuk. Ia adalah penghuni Tasik Baikal yang kecil tetapi sangat cantik. Panjang badan ikan ini dari 20 hingga 25 cm. Omong-omong, golomyanka betina lebih besar daripada jantan. Para saintis membezakan 2 jenis ikan ini: besar dan kecil.

Ketika golomyanka berenang, seseorang mendapat kesan bahawa ia terbang seperti rama-rama. Ini disebabkan sirip tegaknya yang besar terletak di bahagian depan badan. Ciri ciri lain dari golomyanka adalah ketelusannya. Walau bagaimanapun, ada baiknya menarik ikan keluar dari air, dan ia akan muncul di hadapan anda dengan warna putih. Tetapi bukan itu sahaja. Golomyanka adalah salah satu dari sedikit ikan yang melahirkan goreng hidup. Malangnya, setelah melahirkan, wanita itu mati.

Ikan kembung

Ikan tenggiri tergolong dalam ikan laut pelagis tanpa sisik. Namun, di seluruh permukaan tubuhnya terdapat piring keras kecil. Ikan tenggiri dianggap sebagai ikan yang cukup berharga dalam industri ini. Dagingnya sangat sihat. Ia mengandungi sejumlah besar vitamin B dan lemak, apalagi, dagingnya memuaskan dan enak. Kelebihan lain dari ikan tenggiri adalah kekurangan biji kecil..

Wakil dunia akuatik ini mempunyai perlembagaan serpentin. Loach berwarna hitam. Terdapat bintik-bintik gelap kecil di seluruh permukaan badannya yang licin. Ikan ini hanya hidup di badan air yang bertakung. Keperluan penting untuk tempat penempatan adalah kehadiran sebilangan besar alga padat.

Loach secara teratur naik ke permukaan air untuk memperkaya dirinya dengan oksigen. Pada masa yang sama, ia mengeluarkan suara tertentu yang menyerupai wisel. Perwakilan fauna ini dibezakan dengan ketangkasan yang sangat baik, yang membolehkannya melakukan manuver tanpa masalah di dalam air..

Loach lebih suka makanan:

 • Cacing;
 • Larva;
 • Jenazah invertebrata;
 • Udang karang.

Makanan kegemaran ikan ini adalah kaviar. Fakta menarik! Para saintis Jepun tahu bagaimana meramalkan tsunami dan taufan menggunakan manuver loach.

Jerung

Bilangan ikan yang tidak mempunyai piring padat di badan, ikan yu dikelaskan secara konvensional. Dia memilikinya, tetapi ukuran dan bentuknya tidak standard. Dalam struktur, sisik hiu menyerupai gigi. Bentuk mereka berbentuk rombik. "Gigi" kecil seperti itu sangat sesuai satu sama lain. Beberapa jerung mempunyai duri di seluruh badan mereka..

Mengapa pemangsa ini dikelaskan sebagai ikan tanpa timbangan? Semuanya sangat sederhana. Plat yang keras dan bergerigi yang menutupi tubuhnya sangat halus. Sekiranya anda memperhatikan kulit hiu semata-mata, anda mungkin menganggap bahawa ia adalah milik gajah..

Makhluk pemangsa ini terkenal dengan giginya yang tajam. Mereka berbentuk kerucut. Ciri hiu adalah ketiadaan pundi kencing. Tetapi ini tidak menghalangnya menjadi ikan penuh, kerana manuver dilakukan kerana adanya sirip. Pemangsa akuatik ini diklasifikasikan sebagai haiwan berdarah sejuk..

jerung harimau

Moray

Ikan ular ini tanpa sisik di foto kelihatan seperti ular berbisa dengan mata besar. Dalam keadaan yang baik, badan belut moray dapat tumbuh hingga 2.5 meter. Berat makhluk seperti itu mencapai 50 kg. Timbangan belut Moray tidak ada sepenuhnya.

Tubuhnya yang lembab ditutup dengan sejumlah besar lendir, fungsi utamanya adalah untuk melindungi daripada pemangsa besar. Apabila penghuni jalan air yang lain cuba menyerang belut moray, ia dengan mudah menghindarinya. Walaupun mampu mengelakkan pertengkaran, belut moray adalah ikan yang cukup kuat. Dia sering menyerang penyelam. Bertemu dengannya sering berakhir dengan kematian bagi mereka..

Sirip belut moray memanjang, oleh itu, bentuk tubuhnya mirip dengan belut. Selalunya, mulutnya terbuka. Hidung ikan ini ditutup dengan misai kecil. Ngomong-ngomong, itu adalah antena belut moray yang menjadi umpan utama ikan lain, yang menganggapnya sebagai cacing yang boleh dimakan. Satu lagi ciri khas belut moray adalah giginya yang tajam, serupa dengan taring pemangsa. Terima kasih kepada mereka, ikan dapat dengan mudah membelah kulit krustasea yang tahan lama..

Ikan mutiara

Penduduk akuatik ini tergolong dalam keluarga carapus. Ikan mutiara tanpa scal mendapat namanya dengan alasan. Menurut tafsiran yang meluas, salah seorang penyelam mutiara, menyelam jauh ke dalam air, melihat seekor ikan kecil seperti ular dekat cangkang tiram.

Tinggal lama di "rumah" seperti itu mewarnai warna mutiara. Saiz yang kecil membolehkan ikan berenang ke dalam tempurung. Pemerhatian yang menarik - ikan mutiara menjalani gaya hidup, bergantung pada tahap kebebasan mereka.

Selalunya, mereka berperanan sebagai parasit, iaitu makhluk yang hanya dapat hidup dari badan wakil dunia binatang lain. Ikan mutiara lebih suka menetap di liang dubur timun laut. Di sana dia sudah lama makan telurnya. Individu dengan tahap kebebasan yang tinggi lebih suka memasuki simbiosis dengan ikan lain.

Ikan mutiara terdapat di perairan Pasifik, Atlantik dan Lautan Hindi. Dalam bidang perindustrian, tidak dihargai kerana 2 sebab. Pertama, ukuran kecilnya menghalang penggunaan, dan, kedua, praktisnya tidak ada nutrien dalam komposisi daging ikan mutiara.

Alepisaurus berkepala besar

Ikan ini adalah laut. Alepisaurus berkepala besar mempunyai badan yang sangat nipis tetapi memanjang, di bahagian atasnya terdapat sirip lebar, jumlah sinar di atasnya adalah 30 hingga 40. Warna perwakilan kedalaman laut ini berwarna kelabu-perak. Di mulut Alepisaurus panjang, gigi tajam berbentuk seperti keris. Ia dijumpai di perairan ke-4 lautan.

Dalam penampilan, Alepisaurus berkepala besar menyerupai kadal kecil daripada ikan. Walaupun terdapat timbangan yang tidak betul, sangat jarang dapat dimakan. Sebabnya adalah daging tanpa rasa dan tidak berguna. Alepisaurus yang berkepala besar adalah salah satu pemangsa laut. Makanan ini tidak hanya memakan ikan kecil, tetapi juga cacing, moluska, udang karang dan sotong.

Burbot

Ikan ini tidak mempunyai sisik, kerana ia hidup jauh di bawah air, lebih suka menyamarkan dirinya di lumpur. Ketiadaan keperluan pelat keras pada badan burbot juga dikaitkan dengan habitatnya yang gelap, dan, seperti yang anda ketahui, salah satu fungsi timbangan adalah memantulkan cahaya.

Hampir mustahil untuk melihat ikan ini di dasar takungan. Burbot adalah salah satu ikan penyamaran terbaik. Dan kekurangan timbangan mereka dikaitkan dengan keperluan melakukan manuver di lumpur. Ikan ini dikelaskan sebagai air tawar. Ciri khasnya adalah mulut yang tidak simetri. Rahang atas burbot lebih panjang daripada bawah.

Ciri menarik! Semakin tua burbot, semakin ringan badannya. Telah diketahui bahawa dalam air sejuk, ikan ini jauh lebih aktif daripada di air suam. Makanannya terdiri daripada ikan kecil, katak, invertebrata, udang karang dan moluska. Jarang pesta burbot pada sisa-sisa haiwan.

Burbot ikan tanpa timbangan

Perwakilan kedalaman sungai dan tasik ini lebih suka berenang di air jernih. Cukup kerap burbots berenang ke kolam. Semakin panas cuaca, semakin dalam mereka tenggelam ke dasar, kerana air di sana lebih sejuk. Burbot dihargai, pertama sekali, untuk kulit mereka, yang, dengan cara itu, sangat mudah dipisahkan dari tubuhnya.

Nama ikan bersisik

Enterprises Perusahaan katering awam menerima ikan langsung, dingin dan beku dari industri yang tidak dipotong, digerogoti dengan kepala dan digerakkan tanpa kepala, serta dari pemotongan khas (produk separuh siap). Di samping itu, jenis ikan tertentu (asp, bream, ikan mas, ikan keli, pike perch, cod, notothenia, pollock, horse mackerel, burbot, halibut, etc.) datang dalam bentuk fillet yang dibekukan dalam blok. Ikan kecil (ikan hering Baltik, sprat, gobies, sprat, hamsa, dll.) Dihantar beku dalam blok atau dalam jumlah besar.

Ikan masin berasal dari industri yang tidak dipotong, kepala digerogoti, dan tanpa kepala. Ikan besar boleh masuk dalam potongan (ikan keli, ikan keli).

Dengan sifat kulit, ikan dibezakan dengan sisik, tanpa sisik dan ditutup dengan sisik tulang ("pepijat").

Ikan bersisik termasuk: pike hinggap, bream, ikan mas, pike, roach, ikan kupu-kupu, babi hutan, pemukul, ikan gigi, dan lain-lain. Ikan tanpa sisik adalah burbot, belut, ikan keli dan beberapa ikan samudera: saber, ais, ikan tenggiri, ikan keli; kumpulan ini secara praktikal boleh merangkumi ikan kod, haddock dan navaga, kerana mereka mempunyai skala yang sangat kecil, tidak mengganggu dan halus. Sebilangan ikan tanpa sisik (terutama spesimen besar) mempunyai kulit kasar, jadi kebiasaan membuangnya ketika memotong. Ikan dari keluarga sturgeon - beluga, sturgeon stellate, sturgeon, sterlet dan beberapa ikan goby samudera, ikan tenggiri laut dan beberapa spesies flounder - ditutup dengan timbangan tulang ("bug").

Ikan cincang, bergantung pada ukuran dan tujuan kuliner, digunakan: utuh dengan kepala atau utuh tanpa kepala (seberat 200 g), kepingan yang tidak dilekatkan, ditampal pada kulit dengan tulang dan tulang rusuk, fillet dengan kulit tanpa tulang, fillet tanpa kulit dan tulang.

Jadual menunjukkan kadar sampah dan kerugian semasa rawatan sejuk dan panas ikan, penggunaan bahan mentah, keluaran produk separuh siap dan produk siap, bergantung kepada kaedah pemotongan dan rawatan panas industri dan masakan (mendidih, mengukus, menggoreng, digoreng).

Penggunaan bahan mentah, hasil produk ikan separuh siap dan siap dibina untuk ikan dengan kerangka tulang bersaiz besar, sederhana dan kecil (lajur 2, 3, 4, 5, 6, 7 Jadual 27), untuk ikan dengan rangka tulang rawan - ukuran besar dan sederhana (lajur 2, 3, 4, 5 dari Jadual 30). Untuk ikan yang tidak dibahagi dengan panjang atau berat, penggunaan bahan mentah, sisa dan kerugian ditunjukkan pada lajur 4 dan 5. Apabila menggunakan ikan dengan kerangka tulang potongan khas (produk separuh siap), penggunaan bahan mentah, sisa dan kerugian ditunjukkan dalam jadual. 27 pada lajur 8, 9, ketika menggunakan ikan separuh siap dengan rangka tulang rawan (kaitan dengan kulit tanpa tulang rawan), penggunaan bahan mentah, sisa dan kerugian ditunjukkan dalam jadual. 30 dalam lajur 7, 8.

Sisa makanan (Jadual 28) merangkumi kaviar dan susu, kepala tanpa insang, humerus, sirip (termasuk ekor), tulang belakang dan tulang rusuk, serta kulit dan sisik.

Dalam norma pembaziran ikan dengan kerangka tulang, kaviar dan susu diterima pada kadar 3%. Pada ikan yang ditangkap dalam tempoh pemijahan, kandungan kaviar dan susu dapat mencapai 4%. Setelah menerima ikan dengan susu dan kaviar, kandungan sebenar mereka ditentukan oleh kajian eksperimen dan dibuat oleh tindakan dengan cara yang ditentukan.

Kadar sisa ikan beku ditetapkan dengan mengambil kira kerugian yang dihasilkan semasa pencairan..

Kadar sampah untuk ikan kecil yang dibekukan dalam bentuk beku (gobies, smelt, herring, sprat, anchovy and sprat) tidak termasuk kerugian semasa pencairan. Oleh itu, semasa mengira kadar sampah untuk pemprosesan sejuk, ia mesti ditingkatkan kerana kerugian semasa proses pencairan 8%..

Semasa menggunakan ikan hidup (bream, ikan mas, ikan mas, tenik, ikan mas kris, sterlet dan ikan lain) secara keseluruhan untuk menyediakan hidangan yang dibahagi, hasilnya mungkin tidak bertepatan dengan hasil yang diberikan dalam resipi. Dalam kes ini, hasil ikan menurun atau meningkat mengikut berat kasar sebenar..

Ikan bersisik

Laa, sejenis ikan bersisik

Ikan Skala adalah kelas ikan bersaiz sederhana yang tinggal di tasik, paya dan lautan Naboo. Spesies ikan bersisik yang terkenal adalah doo, faa, laa, mi, rei, si, ti. Ikan ini banyak terdapat di sekitar Oto Gunga; dipercayai bahawa mereka tertarik dengan cahaya bandar-bandar bawah laut [1]. Sebilangan besar ikan bersisik dianggap tidak berbahaya, walaupun faa itu pemangsa [2] dan kami mempunyai duri beracun [3].

Edit di sebalik tabir

Nama kolektif ikan Nabuan, yang diciptakan oleh pengembang, adalah permainan kata-kata: "skala" bermaksud "skala" dan "abjad muzik". Seperti yang anda lihat, semua nama ikan ini (kecuali ti) adalah nama nota: do, re, mi, fa, la, si (garam tidak ada). Oleh itu, "ikan mas" dapat diterjemahkan secara serentak sebagai "ikan mas" dan "ikan catatan", "ikan ikan".

Senarai ikan sungai

Kami membentangkan senarai ikan air tawar (sungai) yang paling biasa. Nama dengan foto dan keterangan untuk setiap ikan sungai: penampilannya, rasa ikan, habitat, kaedah memancing, waktu dan kaedah pemijahan.

 • 1 pike hinggap
 • 2 Bersh
 • 3 hinggap
 • 4 Ruff
 • 5 Potong
 • 6 Pike
 • 7 Roach
 • 8 Bream
 • 9 Gusti
 • 10 Carp
 • 11 Carp
 • 12 Carp
 • 13 Lin
 • 14 Chub
 • 15 Idea
 • 16 Asp
 • 17 Chekhon
 • 18 Rudd
 • 19 Habuk
 • 20 gam
 • 21 Bystryanka
 • 22 Gudgeon
 • 23 Cupid Putih
 • 24 karp Perak
 • 25 Som
 • Ikan keli 26 saluran
 • 27 Belut
 • 28 Kepala Ular
 • 29 Burbot
 • 30 pelatih
 • 31 Jurulatih
 • 32 lampurey Hungary
 • 33 lampurey Ukraine
 • 34 Sterlet
 • 35 Danmon Salmon
 • 36 Trout Brook
 • 37 Umber
 • 38 kelabu Eropah
 • 39 Carp
 • 40 Ikan Sungai Tanpa Bon
 • 41 Kualiti ikan sungai

Zander

Pike hinggap, seperti hinggap, lebih suka hanya air bersih, tepu dengan oksigen dan menyumbang kepada fungsi normal ikan. Ia adalah ikan tulen tanpa ramuan. Pertumbuhan pike perch boleh mencapai 35 cm. Berat maksimumnya dapat mencapai hingga 20 kg. Daging pike bertengger ringan, tanpa lemak berlebihan dan sangat enak dan menyenangkan. Ia mengandungi banyak mineral, seperti fosfor, klorin, klorin, sulfur, kalium, fluor, kobalt, yodium, dan juga banyak vitamin R. Dilihat dari komposisi, daging pike perch sangat berguna.

Bersh, seperti pike hinggap, dianggap sebagai saudara dari hinggap. Panjangnya boleh mencapai 45 cm dan berat 1.4 kg. Ia dijumpai di sungai-sungai yang mengalir ke Laut Hitam dan Caspian. Makanannya termasuk ikan bersaiz sederhana, seperti gudgeon. Dagingnya hampir sama dengan daging pike, walaupun sedikit lebih lembut.

Hinggap

Perch lebih suka takungan dengan air bersih. Ini boleh menjadi sungai, kolam, tasik, takungan, dll. Burung hinggap adalah pemangsa yang paling biasa, tetapi anda tidak akan pernah menemuinya di mana air berlumpur dan kotor. Untuk memancing hinggap, alat yang agak nipis digunakan. Penangkapannya sangat menarik dan menghiburkan..

Ruff mempunyai penampilan yang pelik dengan sirip yang sangat berduri, yang melindunginya dari pemangsa. Ruff juga suka air bersih, tetapi bergantung pada habitatnya, ia dapat mengubah warna. Panjangnya tidak lebih dari 18 cm dan menambah berat badan hingga 400 gram. Panjang dan beratnya secara langsung bergantung pada bekalan makanan di kolam. Habitatnya meluas ke hampir semua negara Eropah. Ia terdapat di sungai, tasik, kolam dan bahkan laut. Pemijahan dijalankan selama 2 hari atau lebih. Ruff lebih suka berada di kedalaman, kerana dia tidak suka cahaya matahari.

Ikan ini berasal dari keluarga hinggap, tetapi hanya sedikit orang yang mengetahuinya, kerana ia tidak dijumpai di kawasan seperti itu. Ia dibezakan oleh badan fusiform yang memanjang dan kepala dengan moncong yang menonjol ke hadapan. Ikannya kecil, panjangnya tidak lebih dari satu kaki. Ia dijumpai terutamanya di Sungai Danube dan anak sungai yang berdekatan. Makanannya merangkumi pelbagai cacing, moluska dan ikan kecil. Potong ikan pada bulan April dengan kaviar kuning terang.

Ikan itu adalah ikan air tawar yang terdapat di hampir semua badan air di dunia, tetapi hanya pada ikan yang mempunyai air yang beroksigen dan bersih. Apabila kepekatan oksigen di dalam air menurun, pike mati. Pike tumbuh panjangnya hingga satu setengah meter, dengan berat 3.5 kg. Badan dan kepala pike dicirikan oleh bentuk memanjang. Tidak hairanlah ia disebut torpedo bawah air. Pike bertelur ketika air memanas dari 3 hingga 6 darjah. Ia adalah ikan pemangsa dan memakan ikan dari spesies lain seperti roach, dll. Daging pike dianggap makanan kerana mengandungi sedikit lemak. Di samping itu, daging pike mengandungi banyak protein, yang mudah diserap oleh tubuh manusia. Pike boleh hidup sehingga 25 tahun. Dagingnya boleh direbus, digoreng, direbus, dibakar, disumbat, dll..

Roach

Ikan ini hidup di kolam, tasik, sungai, dan takungan. Warnanya banyak ditentukan oleh komposisi air yang ada di takungan yang diberikan. Pada penampilannya sangat mirip dengan rudd. Makanan roach merangkumi pelbagai alga, larva pelbagai serangga, dan juga ikan goreng.

Dengan kedatangan musim sejuk, roach meninggalkan lubang musim sejuk. Bertelur lebih lambat daripada pike, di suatu tempat pada akhir musim bunga Sebelum bertelur, ditutup dengan jerawat besar. Kaviar ikan ini agak kecil, telus, dengan warna hijau..

Bream adalah ikan yang tidak menarik, tetapi dagingnya dicirikan oleh rasa yang sangat baik. Ia dapat dijumpai di mana terdapat air yang tenang atau arus yang lemah. Bream hidup tidak lebih dari 20 tahun, tetapi tumbuh dengan sangat perlahan. Contohnya, spesimen berusia 10 tahun boleh menambah berat badan tidak lebih dari 3 atau 4 kilogram..

Bream mempunyai warna keperakan gelap. Purata jangka hayat adalah 7 hingga 8 tahun. Dalam tempoh ini, panjangnya tumbuh hingga 41 cm dan berat rata-rata sekitar 800 g. Bream bertelur pada musim bunga.

Gusti

Ini adalah spesies ikan yang tidak aktif dengan warna kelabu kebiruan. Bream perak hidup selama kira-kira 15 tahun dan panjangnya mencapai 35 cm, dengan berat 1.2 kg. Bream perak, seperti bream, tumbuh agak perlahan. Mereka lebih suka badan air dengan air bertakung atau arus perlahan. Pada musim bunga dan musim gugur, bream perak mengumpulkan banyak kawanan (kawanan padat), oleh itu ia mendapat namanya. Ini memakan bream perak pada serangga kecil dan larva mereka, serta moluska. Pemijahan berlaku pada akhir musim bunga atau awal musim panas, ketika suhu air meningkat hingga + 15 ° C - + 17 ° C. Tempoh pemijahan berlangsung dari 1 hingga 1.5 bulan. Daging pekat dianggap tidak enak, terutama kerana ia mempunyai banyak tulang.

Carp

Ikan ini mempunyai warna kuning-emas gelap. Ia boleh hidup hingga 30 tahun, tetapi sudah 7-8 tahun pertumbuhannya berhenti. Selama ini, ikan mas berjaya tumbuh hingga 1 meter dan berat badannya 3 kg. Ikan mas dianggap sebagai ikan air tawar, tetapi juga terdapat di Laut Kaspia. Dietnya meliputi tunas buluh muda, serta telur ikan bertelur. Dengan kedatangan musim luruh, dietnya berkembang dan pelbagai serangga dan invertebrata mula memasukinya..

Ikan ini tergolong dalam keluarga ikan mas dan boleh hidup sekitar seratus tahun. Boleh makan kentang yang tidak dimasak, serbuk roti, atau kek. Ciri khas ikan mas adalah kehadiran misai. Ikan mas dianggap sebagai ikan yang rakus dan rakus. Ikan mas hidup di sungai, kolam, tasik, takungan, di mana terdapat dasar yang berlumpur. Carp suka menyebarkan kelodak yang mudah dilembapkan melalui mulutnya, mencari pelbagai pepijat dan cacing.

Ikan mas bertelur hanya apabila air mula memanaskan hingga suhu + 18 ° C - + 20 ° C. Boleh menambah berat badan sehingga 9 kg. Di China ia adalah makanan ikan, dan di Jepun ia adalah makanan hiasan.

Ikan yang sangat kuat. Banyak pemancing berpengalaman terlibat dalam penangkapan ikannya, menggunakan alat yang kuat dan boleh dipercayai untuk ini..

Carp

Ikan krucia adalah ikan yang paling biasa. Ia terdapat di hampir semua badan air, tanpa mengira kualiti air dan kepekatan oksigen di dalamnya. Ikan salib dapat hidup di dalam badan air, di mana ikan-ikan lain akan mati serta-merta. Ia tergolong dalam keluarga ikan mas, dan penampilannya serupa dengan ikan mas, tetapi tidak mempunyai misai. Pada musim sejuk, jika terdapat sedikit oksigen di dalam air, salib hibernate dan kekal dalam keadaan ini sehingga musim bunga. Carp crucian bertelur pada suhu sekitar 14 darjah.

Pokok ini lebih suka takungan dengan tumbuh-tumbuhan lebat dan duckweed lebat. Lin ditangkap dengan baik dari bulan Ogos, sebelum bermulanya cuaca sejuk. Daging tench mempunyai ciri rasa yang sangat baik. Bukan untuk apa-apa yang disebut sebagai ikan kerajaan. Selain fakta bahawa tenik boleh digoreng, dipanggang, direbus, ia menjadikan telinga yang luar biasa.

Chub

Chub dianggap sebagai ikan air tawar dan terdapat secara eksklusif di sungai yang mengalir dengan pantas. Ia adalah wakil keluarga ikan mas. Panjangnya mencapai 80 cm dan beratnya boleh mencapai 8 kg. Ia dianggap sebagai ikan yang berani, kerana dietnya terdiri dari ikan goreng, berbagai serangga, katak kecil. Ia lebih suka berada di bawah pokok dan tumbuh-tumbuhan yang tergantung di atas air, kerana pelbagai makhluk hidup sering jatuh ke dalam air. Bertelur pada suhu dari + 12 ° C hingga + 17 ° C.

Habitatnya merangkumi hampir semua sungai dan takungan negara-negara Eropah. Lebih suka tinggal di kedalaman, dengan adanya arus yang perlahan. Pada musim sejuk, ia menunjukkan aktiviti yang sama seperti pada musim panas, kerana ia tidak hibernate. Ia dianggap sebagai ikan yang cukup tahan lasak. Panjangnya boleh mencapai 35 hingga 63 cm, dengan berat 2 hingga 2.8 kg.

Boleh hidup sehingga 20 tahun. Diet terdiri daripada makanan tumbuhan dan haiwan. Pemijahan idea berlaku pada musim bunga, ketika suhu air dari 2 hingga 13 darjah.

Asp

Ia juga merupakan wakil dari keluarga spesies ikan mas dan mempunyai warna kelabu kebiruan gelap. Panjangnya tumbuh hingga 120 cm dan boleh mencapai berat 12 kg. Berlaku di Laut Hitam dan Caspian. Memilih kawasan dengan aliran cepat dan mengelakkan air bertakung.

Chekhon

Ada ikan sabrefish dengan warna keperakan, kelabu dan kuning. Dapat menambah berat badan hingga 2 kg, dengan panjang hingga 60 cm. Berkeupayaan hidup selama lebih kurang 9 tahun.

Chekhon tumbuh dengan cepat dan menambah berat badan. Ia terdapat di sungai, tasik, takungan dan laut seperti Laut Baltik. Pada usia muda, ia memakan zoo- dan fitoplankton, dan dengan kedatangan musim luruh beralih memberi makan serangga.

Rudd

Rudd dan roach mudah dikelirukan, tetapi rudd mempunyai penampilan yang lebih menarik. Selama 19 tahun hidup, ia dapat menambah berat badan 2,4 kg, dengan panjang 51 cm. Ia dijumpai, sebahagian besarnya, di sungai yang mengalir ke laut Caspian, Azov, Black dan Aral.

Asas diet rudd adalah makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan, tetapi yang paling penting dia suka makan kaviar kerang. Ikan yang cukup sihat dengan sekumpulan mineral seperti fosfor, kromium, serta vitamin P, protein dan lemak.

Habuk

Podust mempunyai badan yang panjang dan memilih kawasan dengan aliran yang cepat. Panjangnya tumbuh hingga 40 cm dan pada masa yang sama mempunyai berat hingga 1.6 kg. Podust hidup selama kira-kira 10 tahun. Ia memakan bahagian bawah takungan, mengumpulkan alga mikroskopik. Ikan ini tersebar di seluruh Eropah. Bertelur pada suhu air 6-8 darjah.

Cerah

Bleak adalah ikan di mana-mana yang diketahui oleh hampir semua orang yang pernah memancing dengan joran di kolam sekurang-kurangnya sekali. Bleak tergolong dalam keluarga spesies ikan mas. Panjangnya boleh tumbuh hingga ukuran kecil (12-15 cm) dengan berat sekitar 100 gram. Ia dijumpai di sungai-sungai yang mengalir ke laut Hitam, Baltik dan Azov, serta di perairan yang besar dengan air bersih dan tidak stabil.

Bystryanka

Ini ikan, sama seperti suram, tetapi saiz dan beratnya sedikit lebih kecil. Dengan panjang 10 cm, beratnya hanya 2 gram. Mampu hidup sehingga 6 tahun. Ia memakan alga dan zooplankton, sambil tumbuh dengan sangat perlahan.

Gudgeon

Ini juga disebut untuk keluarga spesies ikan mas, dan memiliki badan berbentuk spindle. Panjangnya tumbuh hingga 15-22 cm. Ia dilakukan di takungan di mana terdapat arus dan ada air bersih. Gudgeon memakan larva serangga dan invertebrata kecil. Bertelur pada musim bunga, seperti kebanyakan ikan.

Amur putih

Ikan jenis ini juga tergolong dalam keluarga ikan mas. Ia memakan makanan yang berasal dari tumbuhan. Panjangnya boleh mencapai 1 m 20 cm dan berat hingga 32 kg. Berbeza dengan kadar pertumbuhan yang tinggi. Ikan mas putih biasa di seluruh dunia.

Ikan mas perak

Makanan ikan mas perak terdiri daripada zarah mikroskopik asal tumbuhan. Ia adalah wakil besar keluarga ikan mas. Ia adalah ikan yang suka panas. Ikan mas perak mempunyai gigi yang dapat mengisar tumbuh-tumbuhan. Ia mudah menyesuaikan diri. Ikan mas berwarna perak ditanam secara buatan.

Oleh kerana ia tumbuh dengan cepat, ia sangat menarik bagi pembiakan industri. Berat badan dapat meningkat hingga 8 kg dalam waktu yang singkat. Sebahagian besarnya, ia diedarkan di Asia Tengah dan China. Bertelur pada musim bunga, menyukai kawasan perairan di mana terdapat arus yang kuat.

Ini adalah perwakilan takungan air tawar yang sangat besar, mampu tumbuh panjang hingga 3 meter dan berat hingga 400 kg. Ikan keli mempunyai warna coklat, tetapi tidak mempunyai sisik. Mendiami hampir semua badan air di Eropah dan Rusia, di mana terdapat keadaan yang sesuai: air bersih, kehadiran tumbuh-tumbuhan air dan kedalaman yang sesuai.

Lele ikan keli

Ini adalah wakil kecil keluarga ikan keli, yang lebih suka takungan kecil (terusan) dengan air suam. Pada zaman kita, ia dibawa dari Amerika, di mana terdapat banyak di sana dan kebanyakan pemancing terlibat dalam memancingnya.

Ia bertelur apabila suhu air mencapai + 28 ° C. Oleh itu, ia hanya dapat dijumpai di wilayah selatan..

Jerawat

Ikan ini berasal dari keluarga belut sungai dan lebih suka badan air tawar. Ia adalah pemangsa seperti ular yang terdapat di Laut Baltik, Hitam, Azov dan Barents. Ia lebih suka berada di kawasan dengan dasar tanah liat. Makanannya terdiri daripada binatang kecil, udang karang, cacing, larva, siput, dll. Mampu membesar hingga 47 cm panjang dan menambah berat badan hingga 8 kg.

Kepala Ular

Ia adalah ikan termofilik yang terdapat di badan air yang terletak di zon iklim yang besar. Penampilannya menyerupai ular. Ikan yang sangat kuat yang tidak mudah ditangkap.

Burbot

Ia mewakili ikan keli dan kelihatan seperti ikan keli, tetapi tidak tumbuh seperti ikan keli. Ikan ini suka ikan sejuk yang menjalani gaya hidup aktif pada musim sejuk. Ia juga tumbuh pada musim sejuk. Ia memburu terutamanya pada waktu malam, sementara ia menjalani gaya hidup hampir-bawah. Burbot adalah ikan industri.

Ia adalah ikan kecil dengan badan panjang yang ditutup dengan timbangan yang sangat halus. Ia mudah dikelirukan dengan belut atau ular jika anda tidak pernah melihatnya dalam hidup anda. Panjangnya tumbuh hingga 30 cm, atau lebih besar lagi, jika keadaan pertumbuhannya baik. Ia terdapat di sungai kecil atau kolam di mana terdapat dasar yang berlumpur. Ia lebih suka mendekati dasar, dan di permukaannya dapat dilihat semasa hujan atau ribut petir.

Char

Arang itu tergolong dalam keluarga salmon spesies ikan. Oleh kerana ikan tidak mempunyai sisik, ia mendapat namanya. Ia tumbuh dengan saiz yang kecil. Dagingnya tidak turun dalam jumlah di bawah pengaruh suhu rendah. Dicirikan oleh kehadiran asid lemak, seperti omega-3, yang dapat melawan keradangan.

Lamprey Hungary

Jenis ikan ini dianggap terancam dan disenaraikan dalam Buku Merah Ukraine. Ia dianggap sebagai spesies perantara antara lampreas parasit dan bukan parasit. Ia tinggal di sungai dan tidak melakukan migrasi yang panjang. Ia boleh dijumpai di sungai Transcarpathia. Lebih suka kawasan cetek dengan bahagian bawah tanah liat.

Lamprey Ukraine

Ia tinggal di sungai dan memakan pelbagai jenis ikan. Diagihkan di sungai-sungai Ukraine. Lebih suka kawasan tidak dalam air. Panjangnya boleh tumbuh hingga 25 cm. Disebarkan oleh kaviar, pada suhu air + 8 ° C. Selepas bertelur, ia boleh hidup tidak lebih dari 2- + tahun.

Sterlet

Jangka hayat ikan ini dianggap sekitar 27 tahun. Panjangnya tumbuh hingga 1 m 25 cm, berat badannya mencapai 16 kg. Ia dibezakan dengan warna kelabu-coklat gelap. Pada musim sejuk, praktikalnya tidak memberi makan dan sampai ke kedalaman. Mempunyai nilai komersial yang berharga.

Salmon Danube

Ikan ini hanya tinggal di lembah lengan Danube dan tidak tersebar di tempat lain. Ia tergolong dalam keluarga spesies ikan salmon dan merupakan wakil unik fauna ikan di Ukraine. Salmon Danube disenaraikan dalam Buku Merah Ukraine dan dilarang menangkapnya. Boleh hidup hingga 20 tahun, terutama memakan ikan kecil.

Trout Brook

Ia juga tergolong dalam keluarga salmon dan lebih suka sungai dengan arus bergelora dan air sejuk. Panjangnya tumbuh dari 25 hingga 55 cm, sambil menambah berat badan dari 0,2 hingga 2 kg. Diet Trout merangkumi krustasea kecil dan larva serangga.

Umber

Ini adalah wakil keluarga Evdoshkov, mencapai ukuran sekitar 10 cm, sambil menambah berat 300 gram. Ia dijumpai di lembangan sungai Danube dan Dniester. Pada bahaya pertama, ia terkubur di lumpur. Pemijahan berlaku pada bulan Mac atau April. Suka makan goreng dan invertebrata kecil.

Kelabu Eropah

Ikan ini ditangkap dalam skala industri di Edver, Ural. Bertelur pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 10 ° C. Ini adalah ikan pemangsa yang suka sungai yang mengalir dengan pantas..

Carp

Ini adalah spesies ikan air tawar yang tergolong dalam keluarga ikan mas. Panjangnya mencapai 60 cm dan berat badan sehingga 5 kg. Ia mempunyai warna gelap dan biasa di laut Kaspia, Hitam dan Azov.

Ikan sungai tanpa tulang

Hampir tidak ada tulang:

 • Dalam bahasa laut.
 • Pada ikan keluarga sturgeon tergolong dalam urutan chordate.

Kualiti ikan sungai

Walaupun air mempunyai ketumpatan tertentu, badan ikan sangat sesuai untuk bergerak dalam keadaan seperti itu. Dan ini tidak hanya berlaku untuk sungai, tetapi juga ikan laut.

Biasanya, badannya mempunyai bentuk badan yang berbentuk bujur dan berbentuk torpedo. Dalam kes yang melampau, tubuhnya berbentuk gelendong, yang menyumbang kepada pergerakan di dalam air tanpa halangan. Ikan seperti ikan salmon, podusta, chub, asp, sabrefish, herring, dll. Di dalam air pegun, kebanyakan ikan mempunyai badan rata dan rata di kedua sisi. Ikan seperti itu harus merangkumi ikan mas, bream, rudd, roach, dll..

Di antara banyak spesies ikan sungai, terdapat ikan damai dan pemangsa sebenar. Mereka dibezakan dengan adanya gigi tajam dan mulut yang lebar, yang memungkinkan menelan ikan dan haiwan lain tanpa banyak kesulitan. Ikan seperti ikan pike, burbot, ikan keli, pike hinggap, hinggap dan lain-lain. Pemangsa seperti tombak mampu mengembangkan kecepatan awal yang luar biasa semasa serangan. Dengan kata lain, dia benar-benar menelan mangsanya dengan serta-merta. Pemangsa seperti hinggap selalu memburu bungkus. Pike perch menjalani kehidupan bawah dan mula memburu hanya pada waktu malam. Ini membuktikan keunikannya, atau lebih tepatnya penglihatannya yang unik. Dia dapat melihat mangsanya dalam kegelapan mutlak..

Tetapi ada juga pemangsa kecil yang tidak berbeza dengan ukuran mulut yang besar. Walaupun, pemangsa seperti asp tidak mempunyai mulut yang besar, seperti ikan keli, dan hanya memakan ikan goreng.

Banyak ikan, bergantung pada habitatnya, dapat memiliki teduhan yang berbeza. Di samping itu, di badan air yang berlainan mungkin terdapat pangkalan makanan yang berbeza, yang dapat mempengaruhi ukuran ikan secara signifikan..

Seekor ikan. Senaraikan dengan foto

Ikan, atau bahagian ikan yang boleh dimakan, tidak kalah dengan kandungan protein dengan daging. Ia juga mengandungi lemak, 86% daripadanya adalah asid tak jenuh ganda omega-3 yang diperlukan untuk fungsi otak, vitamin A, D, E, dan unsur surih. Komposisi produk ditentukan mengikut jenisnya: ada ikan air tawar dan laut, ikan putih, ikan merah dan coklat dibezakan mengikut warna. Rasa ikan yang berbeza juga berbeza.

Para saintis terus-menerus meneliti kesan produk ini pada tubuh manusia, kerana didapati bahawa ikan melindungi daripada penyakit kardiovaskular, dan jika sudah ada, mengurangkan gejala. Orang yang memakannya secara berkala mempunyai penglihatan yang baik, kesihatan fizikal dan mental yang baik: para saintis yang melakukan kajian di Mauritius telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang selalu makan ikan dalam makanan mereka cenderung untuk masuk penjara (sebanyak 64%, kerana mereka merasa lebih tenang dan gembira). Pencinta ikan jarang menemui tumor, osteoporosis, mereka tetap aktif dan muda lebih lama (menurut pakar pemakanan, jangka hayat yang rendah di negara ini disebabkan oleh fakta bahawa orang jarang makan ikan).

Menurut cadangan WHO, diet harus mengandungi sekurang-kurangnya 3 hidangan ikan setiap minggu (masing-masing 100 g). Lebih baik memilih makanan yang dibakar atau dimasak di atas api terbuka.

Hiu putih

Semua orang tahu apa itu hiu putih yang hebat, tetapi hanya sedikit yang tahu bahawa ia mempunyai nama lain, iaitu Karcharodon. Dia bukan sahaja ikan yu terbesar, tetapi juga yang paling haus dari semua wakil genus ini. Seorang dewasa boleh tumbuh hingga 8 meter. Ramai yang menyebutnya sebagai "kematian putih" kerana pemangsa ini sering menyerang perenang.

Ikan teri

Ikan teri adalah ikan laut kecil dari keluarga ikan hering, dengan bubur sedikit berminyak dan rasa tertentu yang mengingatkan ikan sardin. Panjangnya mencapai 20 cm dan berat hingga 190 gram. Habitat ikan teri adalah laut dan perairan segar dengan lintang tropika dan sederhana, termasuk Laut Hitam, Laut Azov dan Laut Jepun. Di tempat-tempat di mana ikan teri ditambang, mereka dimakan segar, terkenal dalam bentuk kalengan..

Mullet merah (sultanka)

Genus ikan dari keluarga kambing merah. Panjangnya boleh mencapai 45 cm. Dua sulur panjang yang tergantung dari dagu mullet merah berfungsi untuk mengaduk pasir laut dan mendapatkan makanan. Ikan itu hidup di laut Hitam, Mediterania, Azov, serta di lautan Pasifik dan India. Untuk merasakan mullet merah adalah makanan yang enak dan lembut, daging mempunyai rasa yang sangat baik. Ia juga berharga untuk lemak khasnya, yang mengandungnya. Ia sangat halus, unik dalam rasa dan mempunyai aroma yang indah..

Chub

Ikan dari keluarga ikan mas. Mencapai panjang 80 cm, dan jisim 5 kg atau lebih. Ia diperkenalkan di sungai dengan arus cepat dan sederhana, celah, kolam dan air yang agak sejuk. Anak itu bersandar di jeram - di bawah pemutus, di belakang tebing batu, di bawah balak yang tenggelam, tebing, semak dan pokok yang tergantung, mengumpulkan serangga yang jatuh ke dalam air; suka pusaran air. Ia mempunyai kepala yang tebal, lebar, sedikit menebal (yang mana namanya), badan yang hampir berbentuk silinder dan sisik yang curam. Punggungnya berwarna hijau tua, hampir hitam, bahagian sisinya berwarna keperakan dengan warna kekuningan. Chub memakan serangga udara, udang karang remaja, ikan, katak.

Salmon merah jambu

Ikan keluarga salmon. Nama kedua ikan ini adalah salmon merah jambu..
Salmon merah jambu mendapat namanya dari bonggol yang muncul di bahagian belakang lelaki semasa tempoh pemijahan. Ia dijumpai di laut dan di air tawar di iklim sejuk. Panjang purata 40 cm, berat purata 1.2 kg.
Dalam tempoh itu, salmon merah jambu bertelur tidak praktikal, kerana dagingnya tidak sedap. Sekiranya salmon merah jambu ditangkap tepat pada waktunya, maka dagingnya mempunyai rasa yang luar biasa. Seperti semua salmon, salmon merah jambu dianggap sebagai ikan merah. Ia kaya dengan vitamin dan mineral larut lemak.

Dorado

Ikan dari keluarga spar, diedarkan terutamanya di bahagian tropika dan subtropika dari semua lautan dan laut yang berdekatan.
Dorado (corifena) adalah makhluk yang agak pelik, dengan kepala tumpul, sirip punggung panjang dan sirip ekor yang jelas terbahagi. Selalunya coryphane juga disebut ikan lumba-lumba, dan di kebanyakan pelabuhan Pasifik disebut mahi-mahi. Salah satu ciri yang membezakan adalah pewarnaan biru-hijau dan kuning yang menakjubkan, yang cepat memudar setelah kematian ikan. Corifena berhijrah jarak jauh dan dapat ditemui di laut beriklim tropis dan sederhana di seluruh dunia. Catat berat 39.4 kg.

Milik keluarga bertengger dan merupakan saudara terdekat dari hinggap. Ruff itu dinamakan kerana dia menyapu semua siripnya ketika dia merasakan bahaya. Ia tergolong dalam spesies ikan dari keluarga hinggap, lembut dan berduri, sirip digabungkan menjadi satu. Tubuh ruff pendek, kecil, mampatan lateral. Skala ruff sangat kecil. Kulit mengandungi banyak lendir.
Punggung berwarna kelabu-hijau, sisi kekuningan, perut - keputihan. Sirip berwarna kelabu, hanya dubur dan dipasangkan dengan warna kemerahan.

Ikan Keli

Ikan keluarga Anarhichadiae dari ikan laut dari perchiformes, yang hidup di perairan utara lautan Atlantik dan Pasifik, di mana suhu air tidak meningkat di atas 14 darjah. Ikan keli belut ditemui di pesisir Amerika Utara, dari California hingga Alaska; di bahagian barat laut Laut Pasifik, serigala Timur Jauh meluas; ikan keli biru (atau "janda") boleh didapati di Lautan Atlantik Utara; ikan keli berjalur ditangkap di Laut Barents dan Laut Putih, di luar pantai England dan Ireland (jarang di Teluk Finland).

Pemukul

Flounder adalah ikan laut yang tergolong dalam keluarga flounder. Tubuh yang diratakan dengan kuat, serta mata yang terletak di satu sisi ikan, adalah dua perbezaan utamanya. Mata paling kerap berada di sebelah kanan. Badan pelempar tidak simetris dengan pewarnaan ganda: sisi dengan mata berwarna coklat gelap dengan bintik kuning-oren, dan "buta" berwarna putih, kasar dengan bintik-bintik gelap. Flounder memakan krustasea dan ikan bawah. Pada hasil tangkapan komersial, panjang rata-rata mencapai 35-40 cm. Kesuburan individu penyerang dewasa berkisar antara ratusan ribu hingga sepuluh juta telur.

Carp

Ikan mas salib adalah ikan dari keluarga ikan mas. Sirip punggungnya panjang, gigi faring adalah satu baris. Tubuh tinggi dengan punggung tebal, dimampatkan secara lateral. Timbangannya besar dan licin disentuh. Warnanya berbeza-beza bergantung pada habitatnya. Ikan emas boleh mencapai panjang badan lebih dari 50 cm dan jisim lebih dari 3 kg, ikan mas - biasanya panjang 40 cm dan berat hingga 2 kg, namun, ada individu panjang hingga 60 cm dan berat hingga 7-8 kg, itu bergantung pada habitat dan keadaannya pemakanan ikan. Ikan salib emas mencapai kematangan seksual pada tahun 3-4. Mereka bertelur pada musim bunga dan awal musim panas, telur (hingga 300 ribu) disimpan di vegetasi. Di tempat-tempat dengan iklim yang keras, ikan mas krisan masuk ke hibernasi, sementara menahan pembekuan takungan sepenuhnya ke dasar.

Ikan mas kelihatan seperti ikan mas krisan, terutama pada usia muda. Tetapi ketika mereka berkembang, perbezaannya menjadi semakin jelas - ikan mas adalah ikan yang lebih tebal, lebih lebar dan lebih panjang. Ikan mas dewasa mempunyai bentuk silinder. Bibir seperti bream, tebal dan aktif. Warna ikan mas sungai sangat cantik - sisiknya berwarna emas gelap, selalunya dengan warna kebiruan di dekat sirip, dan emas ringan di bawah. Siripnya lebar dan memanjang ke seluruh bahagian belakang. Ekor ikan mas berwarna merah gelap dan sirip bawah biasanya berwarna ungu tua..

Chum salmon adalah ikan merah anadromous, bertelur sekali seumur hidup, dan mati setelah bertelur dalam perjalanan kembali. Sebilangan besar salmon chum datang bertelur pada usia 4 hingga 6 tahun..
Chum salmon boleh mencapai panjang 1 meter dan berat 15 kilogram. Kaviarnya adalah warna oren-merah yang terbesar dan sangat indah.

Mullet

Mullet adalah ikan komersial kecil (sekitar 60 sentimeter) dari genus Mugilidae, yang hidup terutamanya di laut dan perairan payau di semua laut tropika dan hangat; beberapa spesies mullet dijumpai di perairan segar tropika Amerika, Madagascar, Asia Tenggara, Australia dan New Zealand. Di Amerika Syarikat, di mana mullet ditangkap terutama di lepas pantai Florida, dua jenis adalah yang paling umum: mullet bergaris, yang di Rusia disebut mullet, dan mullet putih..

Bau

Smelt adalah ikan dari keluarga salmon, yang dibezakan dengan mulut yang agak besar, rahang bawah yang lebih panjang, gigi yang banyak dan besar dan sisik yang sangat halus; sirip punggung bermula bukan di depan sirip pelvis, seperti pada ikan putih dan uban, tetapi di belakang; garis lateral tidak lengkap. Kedua-dua ikan berbeza antara satu sama lain hanya dalam ukuran, dan tergolong dalam spesies yang sama.

Rudd

Salah satu spesies ikan air tawar dari keluarga Carp, urutan ikan mas. Ikan ini dianggap sebagai ikan tasik yang paling biasa, kerana terdapat di mana-mana, selain tasik tertua dan terpencil..

Lin adalah satu-satunya anggota genus Tinca. Dia sangat termofilik dan tidak aktif. Tenaga tumbuh agak perlahan dan paling kerap melekat di bahagian bawah. Habitatnya adalah zon pesisir. Tench bukan sekadar nama, tetapi merupakan ciri khas, kerana ikan ini dinamakan begitu kerana kemampuannya untuk berubah warna ketika terkena udara. Ini menumpahkan, seperti itu, lendir yang menutupinya mulai gelap, dan bintik-bintik gelap muncul di badan. Selepas beberapa ketika, lendir ini mengelupas, dan bintik-bintik kuning muncul di tempat ini. Harus diingat bahawa ada juga spesies yang dibiakkan dengan hiasan di dunia - garis emas.

Ikan keluarga. Bream berjalan selalu menyerupai kawanan angsa liar, yang dipimpin oleh pemimpin yang berpengalaman.
Bream tergolong dalam keluarga ikan mas. Badan bream tinggi; memampatkan sisi, dengan sirip dubur yang panjang. Di perut, antara sirip dubur dan pelvis, terdapat keel yang tidak ditutup dengan sisik. Gigi tepat gigi, satu baris, lima di setiap sisi. Sirip ekor dipotong dengan kuat, maw bawah biasanya lebih panjang daripada yang atas. Mulut separa bawah.

Salmon

Ia sangat popular dengan gourmet gourmet di seluruh dunia. Telah diketahui bahawa sejak abad pertengahan, salmon terkenal di pantai Eropah, Scotland dan Australia. Ia dimasak pada musim panas dan dikeringkan dan dihisap untuk musim sejuk. Dikatakan bahawa tidak ada yang lebih enak daripada rasa salmon liar, tetapi salmon ternakan lebih berpatutan dan oleh itu lebih biasa di pasaran. Salmon liar boleh didapati dari Februari hingga Ogos apabila penternakan dapat dibeli sepanjang tahun.

Ikan Biru

Bluefish adalah satu-satunya wakil dari keluarga ikan mas dari pesanan seperti hinggap. Tubuh memanjang (hingga 115 cm), dimampatkan secara lateral; beratnya sehingga 15 kg. Timbangannya adalah sikloidal. Ikan biru ditemui di laut tropika dan sederhana; ikan sekolah; di USSR - di laut Hitam dan Azov. Melakukan migrasi bermusim yang ketara. Berkembang di bahagian, pada musim panas. Kaviar pelagik; kesuburan adalah dari 100 ribu hingga 1 juta telur. Pemangsa yang memakan ikan haring, ikan bilis dan ikan lain. Objek memancing.

Ikan kembung

Ini adalah ikan dari keluarga ikan tenggiri. Penduduk negara berbahasa Inggeris memanggil ikan tenggiri, ini sering menimbulkan kekeliruan. Ikan dari keluarga ikan tenggiri boleh berukuran sangat berbeza - dari 60 sentimeter hingga 4.5 meter, tetapi seluruh keluarga ikan ini, tanpa mengira ukurannya, adalah milik pemangsa.

Pollock

Ikan yang suka sejuk dari keluarga ikan kod, genus pollock (theragra). Ikan ikan kod yang paling biasa di Lautan Pasifik Utara. Ia adalah salah satu ikan komersial utama di Rusia.
Pollock tinggal di perairan sejuk (dari 2 hingga 9 ° C), lebih memilih kedalaman 200 hingga 300 meter, walaupun dapat berpindah, tenggelam ke kedalaman 500-700 meter dan lebih dalam. Alaska pollock hidup selama kira-kira 15-16 tahun. Semasa pemijahan, pollock mendekati pantai, berenang di perairan dangkal sedalam 50-100 m. Akumulasi polock pemijahan sangat padat.

Capelin

Spesies smelt yang terdapat di Kutub Utara, Atlantik (Atlantik capelin) dan Pasifik Pasifik (Pasifik capelin, atau uyok). Milik keluarga salmon capelin, ia lebih rendah daripada kerabatnya dari segi saiz. Panjang badan capelin hingga 22 cm, berat hingga 65 g. Capelin mempunyai sisik yang sangat kecil dan gigi kecil. Bahagian belakang berwarna hijau zaitun, bahagian sisi dan perut berwarna keperakan. Jantan dibezakan dengan adanya jalur timbangan di sisi, di mana masing-masing terdapat sejenis timbunan.

Bass laut

Bass laut adalah genus ikan bertulang, keluarga kalajengking percoid suborder, dilengkapi dengan kelenjar beracun pada sinar tajam sirip, tusukan yang menyebabkan keradangan tempatan yang menyakitkan.
Terdapat kira-kira 90 spesies dalam genus bass laut, yang mana 4 daripadanya hidup di perairan utara Atlantik, dan hampir semua yang lain - di perairan beriklim Lautan Pasifik Utara, dan terdapat dua kali lebih banyak daripadanya di dekat pantai Amerika daripada di dekat kawasan Asia. Di antara spesies ini, yang terkecil hampir mencapai panjang 20 cm, dan yang terbesar melebihi 1 m, melebihi semua spesies lain dari seisi keluarga dan mencapai berat 15 kg. Dalam bentuk badan, bass laut sangat menyerupai bas sungai, tetapi mereka jauh berbeza dari itu dalam banyak ciri struktur luaran dan dalaman yang bukan hanya milik keluarga lain, tetapi juga jenis ikan bersirip berduri yang lain. Bass laut hidup sehingga 15 tahun.

Burbot

Burbot adalah satu-satunya wakil keluarga ikan kod yang tinggal di perairan segar. Ikan ini suka ikan sejuk yang aktif pada suhu air tidak lebih tinggi dari + 10 ° C, jadi hampir mustahil untuk menangkapnya pada musim panas. Waktu yang paling baik untuk menangkap burbot adalah cuaca yang sejuk dan buruk. Mungkin kerana ini, burbot tidak begitu popular di kalangan pemancing..

Hinggap

Ikan dari keluarga hinggap. Tubuh hinggap itu memanjang, dimampatkan secara lateral. Ia ditutup dengan sisik kecil dan padat, yang tepinya mempunyai duri. Terdapat juga sisik di pipi. Mulut lebar, pada tulang rongga mulut terdapat beberapa baris gigi bulu. Tulang belakang yang tajam terletak di pinggir posterior operum. Sirip punggung pertama hanya mempunyai sinar berduri, yang kedua kebanyakannya lembut. Sirip pelvis juga mempunyai sinar berduri. Garis lateral penuh. Warna badan berwarna kuning kehijauan dengan garis melintang gelap. Bahagian belakang berwarna hijau gelap, perut berwarna putih. Sirip punggung berduri berwarna biru kebiruan dengan bintik hitam pada membran antara dua sinar terakhir.

Sturgeon

Genus ikan keluarga sturgeon. Air tawar dan ikan anadrom, panjangnya hingga 3 m dan berat hingga 200 kg (Baltic sturgeon). Terdapat 16-18 spesies, beberapa di antaranya disenaraikan dalam Buku Merah. Sturgeon dicirikan oleh ciri-ciri berikut: baris membujur tulang belakang tidak bergabung antara satu sama lain di ekor; ada lubang percikan, sinar sirip ekor melintasi hujung ekor.

Halibut

Halibut adalah ikan laut dari keluarga penipu. Keanehan ikan ini adalah bahawa kedua-dua mata terletak di sebelah kanan kepala. Warnanya berkisar dari zaitun hingga coklat gelap atau hitam. Lebar rata-rata halibut adalah lebih kurang satu pertiga dari panjang badannya. Mulut besar, terletak di bawah mata bawah, ekornya berbentuk sabit. Panjang dewasa ikan laut ini berkisar antara 70 hingga 130 cm, dan beratnya dari 4.5 hingga 30 kg.

Pangasius

Ini adalah ikan bersirip dari ikan keli pangasian. Dia berasal dari Vietnam, di mana ikan telah dibesarkan dan dimakan selama dua milenia. Perikanan pangasius dapat dilaksanakan secara ekonomi kerana penggunaannya yang cukup besar. Ia tersebar luas dan dibiakkan di akuarium. Fillet ikan yang paling kerap dihidangkan.

Haddock

Haddock adalah ikan laut yang telah menjalani kehidupan bentik sejak usia dua tahun, yang relatif termofilik, ditemukan pada kedalaman 30-200 hingga 1000 m pada suhu air biasanya sekitar 6 ° dan pada kemasinan laut yang normal. Di bahagian timur Laut Barents, haddock biasanya berada di perairan cetek yang dipanaskan dengan baik pada kedalaman 30-50-70 m. Haddock adalah biasa di seluruh Lautan Atlantik Utara.

Roach

Roach adalah ikan dari keluarga ikan mas, ia mempunyai habitat yang sangat luas. Ia dijumpai di sungai dan tasik Eropah (kecuali Barat), Siberia, ada juga subspesies yang dapat menghabiskan beberapa waktu di perairan payau, di pertemuan sungai ke laut. Dan juga, spesies roach khas diketahui, tinggal di alang-alang di sepanjang pantai Laut Aral. Di berbagai wilayah, roach dikenal dengan nama-nama berikut: soroga, chebak, roach Siberia (Ural dan Siberia), ram (Laut Hitam dan wilayah Azov), vobla (Volga bawah).

Carp

Ikan mas biasa adalah ikan air tawar yang besar, serupa dengan ikan mas, dan terdapat di hampir semua badan air. Mencari kawasan yang luas dan dalam dengan arus lemah atau air bertakung, dengan tanah liat yang lembut atau dasar yang berlumpur. Ia tidak mengelakkan dasar yang keras, jika tidak berbatu. Ikan mas suka air suam, lebih suka takungan yang ditumbuhi. Terus mendalam.
Daging karp adalah padat, berair, tidak ada banyak tulang, oleh itu ia sesuai untuk sebarang kaedah pemprosesan kuliner. Ia boleh digoreng, dibakar, direbus, bebola daging yang enak dan potongan daging disediakan dari daging cincang. Bentuk ikan mas domestik - ikan mas.

Herring Baltik

Herring Baltik, subspesies ikan keluarga herring. Panjang hingga 20 cm (jarang hingga 37 cm - herring raksasa), berat hingga 75 g. Herring Baltik berbeza dari ikan hering Atlantik dalam jumlah vertebra yang lebih kecil (54-57). Ia adalah bentuk Baltik (subspesies) herring Atlantik.
Herring Baltik adalah ikan pelagis khas yang hidup di lajur air dan memakan zooplankton, terutama pada krustasea kecil, tetapi tidak menolak larva atau goreng ikan. Sarung raksasa memakan bukan sahaja ikan hering, tetapi juga kekalahan berdarah.

Sardin

Ikan laut kecil, lembah 15-20 cm, lebih jarang hingga 25 cm, dari keluarga ikan hering. Sardin agak lebih tebal daripada herring. Punggungnya berwarna hijau kebiruan, sisi dan perutnya berwarna putih keperakan. Operculum dengan kemilau emas dan jalur gelap berkerut memancar dari pinggir bawah dan belakangnya.
Hiduplah ia adalah salah satu ikan yang paling indah: di bahagian belakang anda dapat melihat surut beberapa warna pelangi. Cara hidup sardin tidak difahami dengan baik: hanya diketahui bahawa pada musim panas sardin keluar dari kedalaman laut ke pantai negara-negara yang terletak di sepanjang Lautan Atlantik untuk waktu yang sangat singkat, setelah itu hilang lagi.

Herring

Herring adalah genus ikan dari keluarga herring (lat.Clupeidae). Badan mampatan lateral dengan pinggir perut bergerigi. Timbangan sederhana atau besar, jarang kecil. Rahang atas tidak menonjol melebihi bahagian bawah. Mulut sederhana. Gigi, jika ada, vestigial dan jatuh. Sirip anadromous panjangnya sederhana dan mempunyai sinar kurang dari 80. Sirip punggung di atas pelvis. Sirip ekor dibelah dua. Genus ini merangkumi lebih daripada 60 spesies yang tersebar di laut yang sederhana dan panas, dan sebahagiannya di zon sejuk. Sebilangan spesies adalah laut semata-mata dan tidak pernah memasuki perairan segar, yang lain tergolong dalam ikan anadrom dan memasuki sungai untuk bertelur. Herring memakan pelbagai haiwan kecil, terutama krustasea kecil.

Salmon

Salmon adalah ikan anadromous dari keluarga salmon. L. hingga 1.5 m, berat hingga 39 kg. Timbangannya kecil, keperakan; tidak ada bintik-bintik di bawah garis lateral. Ia tinggal di Lautan Atlantik Utara dan bahagian barat laut Lautan Artik, serta di Laut Baltik. Kematangan seksual pada tahun 5-6 kehidupan. Di sungai menuju ke penguraian. masa (pada musim luruh dan pada masa yang berbeza pada musim panas). Pemijahan pada bulan September-November. Semasa pemijahan, bintik merah dan oren muncul di kepala dan sisi salmon. Kesuburan adalah 6-26 ribu telur. Kaviarnya besar, oren. Remaja hidup di sungai selama 1–5 tahun dan memakan invertebrata dan ikan kecil. Di laut ia memakan ikan dan krustasea. Tinggal sehingga 9 tahun. Objek memancing yang berharga.

Ikan putih adalah genus ikan dari keluarga salmon, yang dibezakan oleh beberapa penyelidik, bersama dengan ikan putih dan nelma, menjadi keluarga inti khas (Coregonidae). Ikan putih mempunyai badan yang dimampatkan ditutup dengan sisik bersaiz sederhana, mulut kecil, di mana tidak pernah ada gigi pada tulang rahang atas dan vomer, dan gigi pada bahagian lain cepat hilang, atau, dalam keadaan apa pun, berkembang dengan teruk; tulang rahang atas tidak melangkaui mata. Ikan putih hidup di negara-negara sederhana dan sejuk di hemisfera utara.

Ikan kembung

Ikan tenggiri adalah ikan dari keluarga ikan tenggiri yang seperti perch. Panjang badan maksimum ialah 60 cm, rata-rata 30 cm. Badan adalah fusiform. Timbangannya kecil. Bahagian belakang berwarna biru-hijau, dengan banyak jalur hitam, sedikit melengkung. Tanpa pundi kencing berenang.
Ikan tenggiri adalah ikan pelagik yang suka bersikap panas. Berenang dengan cepat (dalam jarak laju - hingga 77 km / j). Sekolah biasanya tidak mengandungi campuran ikan lain (jarang dengan ikan hering) dan terdiri daripada individu dengan ukuran yang sama. Mackerel hidup pada suhu 8–20 ° C, itulah sebabnya ia terpaksa melakukan migrasi bermusim di sepanjang pantai Amerika dan Eropah, serta antara Laut Marmara dan Laut Hitam. Migrasi ini bersifat memberi makan (makarel memakan ikan kecil dan zooplankton).

Ikan keli adalah pemangsa air tawar terbesar. Ia tinggal di kolam dan lubang sungai yang penuh sampah, dan beratnya boleh mencapai 300 kg! Raksasa seperti itu, kata saintis, biasanya berusia 80-100 tahun! Benar, anda tidak mendengar apa-apa bahawa ada nelayan yang bernasib baik. Ikan keli dengan berat 10-20 kg lebih biasa. Dari segi penampilannya, ikan keli mudah dibezakan dari semua ikan lain. Dia mempunyai kepala tumpul besar, mulut besar, dari mana dua misai besar dan empat antena di dagunya memanjang. Whiskers adalah sejenis tentakel, dengan bantuan ikan keli mencari makanan walaupun dalam gelap. Dan yang mengejutkan - dengan dimensi yang begitu besar - mata yang sangat kecil. Ekornya panjang dan sedikit menyerupai ekor ikan. Warna badan ikan keli boleh berubah - bahagian atasnya hampir hitam, perut biasanya berwarna putih. Badannya telanjang, tanpa timbangan.

Ikan tenggiri

Ikan tenggiri kuda perchiformes. Panjang badan hingga 50 cm, berat hingga 400 g. Makarel kuda terbesar, diukur oleh pakar, beratnya 2 kg. Mereka hidup sehingga 9 tahun. Makarel kuda memakan zooplankton, ikan kecil, kadang-kadang krustasea bawah dan bawah dan sefalopoda.
Tubuhnya memanjang, berbentuk fusiform, dengan peduncle ekor tipis, sedikit dimampatkan pada sisi. Ciri khas ikan tenggiri sejati adalah tulang belakang bertulang sepanjang garis lateral, kadang-kadang dengan duri yang diarahkan ke belakang.... Garis lateral dengan tulang belakang sepanjang keseluruhannya. Makarel kuda - nama ini dikaitkan dengan Laut Hitam, dengan penangkapan ikan yang zalim.
Sebenarnya, ikan ini sangat meluas. Keluarga ikan tenggiri (Carangidae) menyatukan 140 spesies ikan pelbagai ukuran dari ikan tenggiri dua puluh sentimeter hingga dua meter serioles. Ikan tenggiri kuda mempunyai nilai komersial yang besar.

Sterlet

Sterlet adalah ikan dari keluarga sturgeon. Panjang badan hingga 125 cm, berat hingga 16 kg (biasanya kurang).
Di antara sturgeon lain, ia dibezakan dengan permulaan kematangan seksual yang paling awal: lelaki pertama bertelur pada usia 4-5 tahun, wanita - 7-8 tahun. Kesuburan adalah 4-140 ribu telur. Bertelur pada bulan Mei, biasanya di dasar sungai atas. Kaviar melekit, disimpan di tanah berbatu batu. Ia berkembang dalam masa 4-5 hari..
Orang dewasa biasanya mencapai panjang 40-60 cm dan jisim 0,5-2 kg, kadang-kadang spesimen dengan berat 6-7 kg dan bahkan hingga 16 kg dijumpai. Sterterus memberi makan terutamanya pada invertebrata bawah, dengan rela memakan telur ikan.

Zander

Pike hinggap adalah genus ikan dari keluarga hinggap. Tubuh pike hinggap memanjang, sedikit dimampatkan ke sisi, ditutup dengan sisik kecil dan tegap dengan tepi bergerigi. Skala meliputi sebahagian kepala dan ekor. Garis lateral lengkap, memanjang ke sirip ekor. Sirip punggung dipisahkan oleh celah kecil atau bersentuhan antara satu sama lain. Mulut besar, rahang memanjang, dan terdapat banyak gigi kecil di atasnya, serta tulang mulut yang lain; rahang mempunyai taring, dan tulang insang mempunyai duri. Bahagian belakang pike bertengger berwarna kelabu kehijauan, perut berwarna putih, di sisi terdapat hingga sepuluh, dan kadang-kadang lebih banyak lagi, garis-garis coklat-hitam melintang. Sirip dada, pelvis, dan dubur berwarna kuning pucat.

Pike hinggap tinggal di sungai dan tasik. Sangat sensitif terhadap penurunan kandungan oksigen di dalam air. Dia cuba meninggalkan kawasan-kawasan badan air yang tercemar, di badan air yang sentiasa tercemar tidak ada. Pike hinggap terutama disimpan di tempat-tempat yang dalam dari sungai dan tasik, di mana dasar sedikit lumpur, berpasir atau tanah liat.

Ikan mas perak

Ikan mas perak adalah milik keluarga ikan mas. Ikan ini adalah ikan air tawar yang bersekolah, mencapai ukuran yang agak besar, dengan sisik keperakan dan kepala yang besar. Mempunyai nilai komersial yang berharga. Ikan yang tumbuh dengan cepat - pada usia tiga tahun beratnya sekitar 3 kg, dan seorang dewasa mencapai panjang satu meter dan berat 16 kilogram.

Kod

Cod adalah ikan dari keluarga cod. Panjangnya mencapai hingga 1.8 m; perikanan dikuasai oleh ikan sepanjang 40-80 cm, berumur 3-10 tahun.
Terdapat 3 sirip punggung, 2 sirip dubur, dan antena berdaging kecil di dagu. Warna belakang berwarna dari zaitun kehijauan hingga coklat dengan bintik coklat kecil, perutnya berwarna putih.
Habitat ikan kod meliputi kawasan beriklim Lautan Atlantik, membentuk beberapa subspesies geografi: Artik, Laut Putih, Baltik, dll..

Tuna

Tuna adalah genus ikan dari keluarga ikan tenggiri. Mereka disesuaikan dengan gaya hidup mereka yang tidak kenal lelah. Badan tuna padat dan menyerupai torpedo. Sirip punggung berbentuk seperti sabit dan sangat sesuai untuk berenang panjang dan pantas dengan kelajuan hingga 77 km / j. Ikan ini kadang-kadang mencapai panjang 3.5 m. Tuna tinggal di sekolah besar dan menempuh jarak jauh untuk mencari makanan.

Trout

Trout tergolong dalam urutan salmonid, keluarga salmon. Badan trout memanjang, sedikit dimampatkan dari sisi, dan ditutup dengan timbangan kecil. Ciri yang luar biasa dari ikan ini adalah bahawa ia mengambil warna kawasan di mana ia tinggal. Ikan dari keluarga pemukul mempunyai ciri yang sama. Sirip punggung trout pendek, garis lateral ditentukan dengan baik. Lelaki berbeza dengan betina dari ukuran kepala dan giginya yang besar. Panjang trout biasa - 40-50 cm, berat - 1 kg.
Trout mendiami sungai, sungai, sungai, sangat menyukai gunung, dengan air sejuk. Dia baik dalam air kaya oksigen, cepat, dengan banyak penutup. Lebih suka bahagian bawah yang keras, berbatu atau berkerikil.

Genus ikan laut dari keluarga ikan kod. Di Eropah, hake telah lama diakui sebagai wakil terbaik dari baka cod. Daging hake banyak digunakan dalam pemakanan makanan dan diserap oleh badan dengan baik..
Panjang rata-rata hake adalah dari 20 hingga 70 cm dan beratnya hingga 2.5–3 kg. Ia mempunyai badan memanjang, satu sirip punggung pendek dan panjang. Bahagian belakang landak berwarna hitam keabu-abuan, sementara bahagian sisi dan perut berwarna kelabu keperakan. Daging hake adalah piring pinggang rendah lemak, lembut, putih, rendah tulang, setelah merebus mudah dipisahkan dari tulang.

Pike adalah genus ikan air tawar, satu-satunya dalam keluarga pike. Pike boleh panjang hingga 1.5 m dan berat hingga 35 kg (biasanya hingga 1 m dan 8 kg). Tubuh berbentuk torpedo, kepalanya besar, mulut lebar. Warnanya berubah-ubah, bergantung pada lingkungan: bergantung pada sifat dan tahap perkembangan tumbuh-tumbuhan, warna abu-abu-kehijauan, kelabu-kekuningan, kelabu-coklat, belakangnya lebih gelap, sisi dengan bintik-bintik coklat atau zaitun besar yang membentuk jalur melintang. Sirip yang tidak berpasangan berwarna kelabu kekuningan, coklat dengan bintik-bintik gelap; berpasangan - oren. Di beberapa tasik, terdapat pike perak. Jangka hayat individu individu boleh sampai 30 tahun..

Ikan dari keluarga ikan mas, mempunyai kemiripan luaran dengan kecoak. Idea, ikan yang agak besar, panjangnya hingga 70 cm, berat 2-3 kg; walaupun terdapat juga individu yang lebih besar. Warna - kelabu-perak, lebih gelap di bahagian belakang daripada perut. Sirip berwarna merah jambu-oren. Ide adalah ikan air tawar, tetapi ia juga dapat hidup di perairan semi segar di teluk laut. Diet ideal terdiri daripada makanan tumbuhan dan haiwan (serangga, moluska, cacing). Pemijahan berlaku pada separuh kedua musim bunga.