Apa yang dimakan oleh ketam?

Ketam adalah arthropoda dari urutan krustasea decapod, juga dikenal sebagai udang karang ekor pendek. Klasifikasi moden mempunyai lebih daripada 6,780 spesies ketam, banyak yang tinggal hanya di laut, yang lain juga bertolak ansur dengan garam dan air tawar. Beberapa lusin spesies ketam menghuni perairan wilayah Rusia.

Sejak zaman kuno, ketam telah menjadi perikanan penting, dagingnya enak dan dianggap sebagai makanan istimewa. Berkat sifatnya yang omnivora, ketam memakan semua yang mereka dapat, perhatikan dan tangkap. Cakar besar adalah senjata utama ketam dan sumber makanan. Apa yang dimakan oleh ketam yang tinggal di perairan Rusia??

Ketam pasir (Xantho poressa)

Ini adalah kepiting kecil, dengan cangkang selebar hingga 4,2 cm. Ia dicat berwarna kelabu-hijau dengan bintik gelap, kadang-kadang dengan warna biru atau ungu. Makan pada invertebrata bentik kecil dan organik yang terurai.

Ia dijumpai di lepas pantai Crimea dan Caucasus, yang terdapat di Laut Mediterranean dan di lepas pantai Kepulauan Canary. Ketam pasir sangat perlahan, jarang mencapai kedalaman 15 m, lebih suka air cetek dengan kerikil atau dasar berpasir.

Ketam pasir (Xantho poressa).

Ketam berbulu cina (Eriocheir sinensis)

Spesies yang sangat tidak bersahaja, pada asalnya hidup secara eksklusif di Laut Kuning, tetapi pada awal abad ke-20, kebetulan ia berada di Eropah dengan air pemberat dan hari ini ia ditemui walaupun di Volga dan di Danau Onega. Ia memakan semua yang dijumpainya di bahagian bawah: kerang, sisa-sisa ikan dan alga.

Mempunyai cangkang, selebar hingga 7 cm dan kaki, ditutup rapat dengan rambut. Walaupun ukurannya kecil, ia dianggap sebagai spesies invasif berbahaya, pembawa wabak udang karang dan parasit manusia - kebetulan paru.

Ketam berbulu cina (Eriocheir sinensis).

Ketam biru (Callinectes sapidus)

Pada awal abad ke-20, kepiting biru - peribumi pantai Atlantik, muncul di perairan Eropah dan hari ini mereka dijumpai di laut Utara, Baltik, Mediterranean dan Adriatik. Carapace, selebar 20 cm, berwarna coklat, kelabu, kehijauan atau kebiruan dengan duri oren lebar (hingga 8 cm) di sisi.

Ia berlaku pada kedalaman hingga 36 m dan bersaing secara agresif untuk makanan dengan udang karang yang lain. Ia memakan semua yang dimakan oleh ketam: moluska, ikan kecil, cacing, landak laut, tumbuh-tumbuhan akuatik dan bangkai. Tetapi tidak seperti banyak saudara, dengan kekurangan zat makanan, dia mengamalkan kanibalisme.

Ketam biru (Callinectes sapidus).

Ketam salji biasa (Chionoecetes opilio)

Penghuni perairan sejuk di Laut Bering, Okhotsk dan Barents berlaku pada kedalaman hingga 100 m. Karap jantan mencapai lebar 16 cm, warnanya biasanya kemerahan, berubah menjadi hijau sebelum cair.

Makan bintang laut, span dan bryozoa, udang, amphipod, ikan mati dan krustasea lain. Bahagian sayur dalam diet terdiri daripada pelbagai alga.

Ketam salji (Chionoecetes opilio), besar dan kecil.

Ketam marmar (Pachygrapsus marmoratus)

Spesies ketam yang jarang disenaraikan dalam Buku Merah. Tinggal di Laut Hitam dan Mediterranean, paling sering dijumpai di perairan pantai Sochi dan Abkhazia. Ketam kecil, dengan cangkang selebar 10 cm, dengan ciri khas "marmar" dan kaki panjang ditutup dengan rambut berduri.

Ia mendapat makanan, yang terdiri daripada invertebrata dan sisa organik di dasar berbatu, kadang-kadang datang ke darat dan untuk beberapa waktu boleh dilakukan tanpa air.

Ketam marmar (Pachygrapsus marmoratus).

Ketam herba (Carcinus aestuarii)

Ia dijumpai di tepi Laut Hitam dan Laut Azov, serta di banyak takungan lembangan Mediterranean. Ketam kecil, dengan cangkang, selebar hingga 8 cm, dicat dengan warna hijau berumput. Ia memiliki cakar kecil, oleh karena itu mempertahankan diri dengan buruk dan, jika terjadi bahaya, berjalan dengan baik di samping dengan kecepatan hingga 1 m / s.

Ia memperoleh makanan dari penyergapan, memburu kerang, udang, gastropoda kecil dan goreng ikan. Mudah memakan bangkai dan alga di lagun dan teluk pesisir.

Ketam herba (Carcinus aestuarii), betina dengan kaviar.

Ketam berbulu empat segi (Erimacrus isenbeckii)

Tinggal di perairan sejuk dari pantai Semenanjung Kamchatka ke Laluan Timur. Ini adalah kepiting bersaiz sederhana dengan cangkang yang hampir sama, berdiameter hingga 12 cm. Anggota badan dan cangkang ditutup rapat dengan rambut pendek dan keras.

Makanan haiwan ini serupa dengan banyak spesies ketam dan termasuk gastropoda dan krustasea kecil.

Ketam berbulu empat segi (Erimacrus isenbeckii).

Ketam sangat bermanfaat dan dianggap sebagai sungai dan laut yang bersih, membersihkan perairan pantai dari serpihan organik yang reput.

Apa yang dimakan ketam di laut

Ketam, udang karang ekor pendek (Brachyura), substrat invertebrata mengikut urutan krustasea decapod.

Kepala kecil; mata dijuntai. Cephalothorax lebar, lebar pelindung dada adalah dari 2 hingga 20 cm, di kepiting laut dalam Jepun (Macrocheira kaempferi) hingga 60 cm. Sepasang kaki berjalan pertama dilengkapi dengan cakar.

Perut pendek, bengkok di bawah cephalothorax; anggota badan perut pada lelaki (2 pasang) diubah menjadi alat pendua, pada wanita (4 pasang) mereka berfungsi untuk melahirkan telur.

Mereka tinggal di laut, di badan air tawar dan di darat. Semua ketam kecuali air tawar berkembang biak di laut. Perkembangan ketam berlaku dengan metamorfosis; larva zoea muncul dari telur, yang berubah menjadi larva megalopa, dan kemudian menjadi ketam dewasa. Hanya ketam air tawar (keluarga Potamidae) yang tidak mempunyai larva berenang bebas. Ketam yang dikejar mampu mematahkan anggota badan dengan gerakan yang tajam, di tempat yang baru tumbuh.

Ketam memakan terutamanya invertebrata. Banyak ketam boleh dimakan dan dimancing. T. n. Ketam Kamchatka dekat bukan dengan kepiting, tetapi kepiting pertapa. Sebilangan ketam menghancurkan moluska komersial - tiram dan kerang, dan ketam berbulu Cina (Eriocheir sinensis) kadang-kadang, memasuki sungai, menghancurkan empangan di mana ia membuat lubang, dan juga merosakkan jaring ikan.

Lebih daripada 4 ribu spesies ketam diketahui, di Rusia terdapat kira-kira 50 spesies.

Ketam kalori

Daging ketam mempunyai kandungan kalori rendah, kerana 100 g daging tersebut mengandungi 73 kkal. Ketam rebus mengandungi 96 kkal per 100 g, dan nilai tenaga kepiting kalengan adalah 85 kkal per 100 g. 100 g ketam kukus mengandung 97 kkal. Daging ketam mempunyai sejumlah besar protein dan tepu dengan tenaga. Secara sederhana, produk ini tidak menyebabkan kegemukan.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
18.30.6-1.879.673

Sifat ketam yang berguna

Daging ketam adalah produk makanan yang berharga secara fisiologi. Ia biasanya dimakan rebus. Ia dihargai kerana rasanya yang tinggi dan kerana ia mengandungi bahan aktif secara biologi. Daging ketam mentah mempunyai konsistensi seperti jeli dan warna kelabu.

Daging ketam mengandungi 80.1-82.5% kelembapan, 0.2-1.4% lipid, 11.6-19.2% protein, 1.2-2.2% abu. Daging ketam mengandungi lebih banyak asid amino penting daripada daging ikan. Ini juga mengandungi sejumlah besar glikogen (dalam ketam raja - hingga 2,4%). Karbohidrat ini memberi daging kepiting rasa manis yang menyenangkan. Daging ketam mengandungi vitamin B. Berbanding dengan produk makanan lain yang berasal dari tumbuhan dan haiwan, daging ketam berbeza dengan kadar magnesium, fosforus, sulfur yang aktif secara biologi. Dari unsur surih, ia mempunyai kandungan tembaga yang tinggi. Atas sebab ini, daging kepiting dicirikan oleh kecacatan seperti perubahan warna biru - pembentukan sebatian tembaga berwarna di bawah tindakan enzim.

Daging yang boleh dimakan terletak di anggota badan dan perut. Anggota badan diperbuat daripada tiub karapas yang disambungkan oleh sendi. Sekumpulan serat otot yang membentuk otot anggota badan terletak pada plat chitinous yang disambungkan ke cengkerang di kawasan sendi. Di bawah tempurung, tubuh kepiting ditutup dengan lapisan merah, yang menjadi dasar pembentukan cangkang baru setelah cangkang ketam, jika tetap berada di laut.

Ketam bukan sahaja makanan, tetapi juga kaya dengan vitamin, asid amino dan unsur surih. Ini adalah iodin, kalsium, zink, asid lemak tak jenuh ganda, antioksidan: taurin dan vitamin E dan C. Ketam juga berguna untuk anemia, penyakit kardiovaskular dan gangguan penglihatan.

Sejumlah produk berkualiti tinggi dapat dihasilkan dari ketam: makanan dalam tin, kaki ketam beku rebus, daging kering. Ketam segar dan sejuk mesti dijual dengan cepat: pada suhu tidak lebih tinggi daripada 12-15 ° C, ketam disimpan tidak lebih dari 15 jam, dan ditutup dengan ais yang dihancurkan halus - 30-36 jam.

Sifat ketam yang berbahaya

Makan daging ketam dengan berhati-hati, kerana ia boleh tercemar dengan bakteria kerana pemakanan khas penduduk laut ini. Dan pengambilan ketam yang dijangkiti secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan toksik yang teruk, dan juga dapat menyebabkan hilangnya pendengaran, penglihatan, dan gangguan sistem saraf..

Juga, daging ketam dikontraindikasikan untuk orang yang alah kepada makanan laut..

Cara memberi makan ketam di rumah?

Baru-baru ini, pelbagai haiwan peliharaan eksotik mula muncul di banyak rumah Rusia. Namun, setelah membeli spesimen eksotik di sebuah kedai, seseorang menghadapi masalah menjaga haiwan tersebut di rumah dengan betul, tidak mengetahui, misalnya, bagaimana memberi makan tupai Chili dan haiwan peliharaan eksotik yang lain. Selalunya, penjual sendiri tidak mempunyai idea tertentu mengenai penjagaan haiwan yang mereka jual dengan betul, jadi sebelum membuat pembelian seperti itu, anda harus terlebih dahulu membiasakan diri dengan semua maklumat yang diperlukan. Ketam adalah salah satu haiwan eksotik ini, jadi persoalan bagaimana memberi makan ketam di rumah dan bagaimana merawatnya dengan betul sangat relevan..

Berapa ketam untuk dimulakan?

Selalunya ramai orang membeli haiwan secara berpasangan sehingga mereka tidak bosan dengan tinggal di akuarium atau kandang mereka. Tetapi semasa membeli ketam, anda harus tahu bahawa ketam jantan dibezakan oleh wilayah mereka dan melindungi tempat tinggal mereka dari rakan. Selain itu, makanan, wanita, atau kekuatan boleh menyebabkan pertengkaran ketam. Akibat pertempuran seperti itu, ketam kehilangan cakar atau anggota badan yang lain, yang semestinya tidak mengganggu pemiliknya - setelah semua, setelah mencakar, semuanya tumbuh semula.

Video mengenai ketam di rumah

Sekiranya anda masih ingin memiliki dua kepiting, maka lebih baik memperoleh seorang wanita dan seorang lelaki supaya mereka tidak bertengkar sesama mereka. Pada masa yang sama, anda perlu mengetahui bahawa haiwan ini tidak membiak di rumah. Lelaki berbeza dengan betina dengan saiznya yang lebih besar dan warnanya lebih cerah.

Ketam tinggal di rumah

 • Ketam memerlukan tanah dan air, jadi terarium khas biasanya dibeli untuknya. Bergantung pada spesies, haiwan kesayangan anda mungkin menghabiskan sebahagian besar waktunya di air atau duduk di darat berjemur di bawah lampu..
 • Mereka memerlukan air yang keras, beralkali, dan sangat suci. Untuk melakukan ini, garam laut dicampurkan dengan air pada kadar 1 sudu per 10 liter air..
 • Tanah boleh digunakan dengan pasir atau serpihan karang.
 • Kandang harus selalu ditutup dengan penutup kerana ketam cenderung menembak. Sekiranya kucing atau anjing tinggal di rumah, maka pemiliknya setelah melarikan diri seperti itu mungkin tidak akan menemui haiwan kesayangan mereka lagi..
 • Namun, jika kepiting itu keluar dari akuarium dan melarikan diri, maka anda dapat menjumpainya menggunakan piring air atau kain basah yang diletakkan di atas lantai. Pelarian pasti akan mendapat kelembapan, dan oleh itu pemiliknya akan.

Apa yang hendak memberi makan ketam?

Memberi makan ketam adalah saat yang paling menyenangkan dalam komunikasi dengan haiwan peliharaan ini. Hal ini terutama berlaku untuk ketam yang memakan darat. Makanan untuk mereka dibentangkan di tempat-tempat di mana mereka biasanya berehat. Selain membantu menjaga kebersihan air, anda juga dapat menikmati pemandangan yang menakjubkan. Spesies-spesies yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di dalam air sangat gemar memilih makanan dari dasar akuarium..

 • Ketam adalah haiwan yang tidak bersahaja dari segi pemakanan, jadi persoalan mengenai apa yang harus memberi makan kepiting tidak boleh disebut bermasalah. Makanan utama yang digunakan adalah makanan ikan dalam pelet berkualiti tinggi. Dalam kes ini, anda harus memilih makanan yang akan tenggelam di dalam air, dan tidak melayang di permukaannya..
 • Mereka sangat menyukai ketam gammarus, cacing darah, daphnia, dan juga makan tubifex dengan senang hati.
 • Makanan haiwan peliharaan ini harus merangkumi sayur-sayuran dan buah-buahan cincang, terutama timun, epal, dan wortel rebus. Ketam juga seperti tembikai gula rendah, labu, bit, lada merah, kembang kol atau kubis, jagung, kacang hijau, zucchini, bayam, courgettes, brokoli, selada, saderi, asparagus.
 • Sebagai peraturan, spesies yang paling meluas adalah omnivora dan mempunyai rasa untuk hidangan daging. Bertentangan dengan kepercayaan popular, ketam tidak memakan bangkai, tetapi hanya memakan haiwan yang baru saja mati..
 • Bahagian wajib dalam diet mana-mana ketam, tanpa mengira jenisnya, adalah daun musim luruh berwarna coklat. Jadi, anda boleh mengumpulkan daun untuk mereka dari pokok dan tanaman berikut: maple, oak, raspberry, jelatang, calendula, hazel, dandelion, semanggi, nasturtium.
 • Cengkerang telur yang dihancurkan atau kalsium dalam serbuk membantu mengisi badan ketam dengan kalsium. Makanan yang sama diberi kanser buatan sendiri.
 • Cara memberi makan ketam di akuarium dan di mana lebih baik meletakkan makanan untuknya - di air atau di darat, semua orang dapat menentukan dari masa ke masa dengan memerhatikannya. Hakikatnya adalah bahawa haiwan peliharaan ini berbeza dalam watak dan pilihan individu. Jadi, ada yang akan senang memakan bit dan timun, sementara mereka pasti menolak sebiji epal, sementara yang lain mungkin bertindak sebaliknya..
 • Ketam tidak peduli dengan makanan laut dan dengan senang hati memakan sotong, kerang, udang, ikan, krustasea, cacing darah, siput, serta nyamuk merah beku, daphnia dan cyclop.
 • Anda juga dapat menawarkan haiwan kesayangan anda beberapa oatmeal, walnut cincang, kelapa, tepung jagung, dan minyak ikan dan makanan penyu..
 • Ketam tidak teragak-agak untuk mendapatkan makanannya dengan predasi dan sering menyerang penduduk akuarium yang lain. Ketam yang baru sahaja ditumpahkan mungkin sangat terkena. Oleh itu, perlu untuk melengkapkan terarium dengan tempat perlindungan di mana ketam, yang rentan setelah mencair, akan berpeluang untuk bersembunyi sehingga cangkang mereka pulih dan memperoleh kekerasan yang diperlukan..
 • Oleh kerana kebiasaan pemangsa ketam Kaukasia lebih banyak dibandingkan dengan kepiting Crimea, perlu diingat bahawa "Kaukasia" lebih memerlukan daging dan ikan. Sebaliknya, ketam Krimea lebih bersifat herbivora, dan makanannya terdiri daripada tanaman..

Video mengenai makan ketam di rumah

Berapa kerap memberi makan ketam?

Kesalahan yang biasa dilakukan oleh banyak pemilik ketam adalah memberi makan haiwan kesayangan mereka, akibatnya yang terakhir mati atau jatuh sakit. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tidak semua orang tahu berapa kerap memberi makan ketam di rumah. Makanan harus diberikan tidak lebih dari tiga kali setiap sepuluh hari, dan pemberian protein dapat dilakukan tidak lebih dari sekali seminggu, sementara sepotong makanan harus berukuran besar kacang polong.

Ketam sama sekali tidak kelaparan, dan ini disebabkan oleh aktiviti yang terhad. Dalam keadaan semula jadi, mereka merasa sihat, kelaparan selama tujuh hari, dan tanpa makanan, mereka dapat bertahan hingga dua bulan.

Makan berlebihan boleh menyebabkan ketam lebih kerap jatuh daripada yang sepatutnya. Dan ini membawa kepada pelbagai masalah yang berkaitan dengan fakta bahawa tubuh haiwan kesayangan tidak mempunyai cukup masa dan tenaga untuk pulih dan bersiap untuk seekor tahi lalat baru. Oleh itu, penyusuan yang berlebihan menyebabkan kehilangan anggota badan, kematian pada tahi lalat seterusnya, penurunan jangka hayat dan kerentanan terhadap jangkitan dan kulat. Sebagai peraturan, jangka hayat ketam, dengan kandungan yang tepat, adalah sekitar 8-10 tahun, tetapi dalam praktiknya, jarang ada haiwan peliharaan yang dapat hidup hingga tiga tahun.

Apa yang tidak boleh diberi makan kepada ketam?

Buah berkanji dan manis (termasuk pisang) dan sayur-sayuran, kentang, pasta dan makanan berlemak tidak boleh diberikan kepada haiwan kesayangan anda.

Cara memberi makan ketam pelangi anda di rumah?

Ramai pemilik tertanya-tanya bagaimana memberi makan ketam pelangi mereka di rumah. Faktanya adalah bahawa diet untuk semua jenis ketam hampir sama. Diharapkan daun selada menjadi makanan utama bagi spesies ini, kerana daun ini dianggap paling bermanfaat untuk pelangi kerana komposisi mereka yang rapat dengan tanaman air..

Kira-kira setiap tiga hingga empat minggu, salad diganti dengan paprika, wortel, atau epal. Makanan protein paling baik diberikan tiga hari sekali..

Juga berguna untuk spesies ini adalah makanan ikan kering dalam butiran atau tablet, potongan kecil ayam atau hati sapi, cumi-cumi, ikan, kerang, berbagai serangga makanan, serta makanan yang mengandungi kalsium dan kitin, yang akan membolehkan haiwan kesayangan anda mati tanpa masalah.

Cara memberi makan ketam bakau merah?

Ketam bakau adalah spesies terkecil dan termurah yang tersedia secara komersial. Keadaan makanan mereka sama seperti ketam pelangi: minimum makanan haiwan, dan memasukkan lebih banyak daun selada dan makanan ikan dalam makanan utama..

Apa yang dimakan ketam di alam liar?

Dalam keadaan semula jadi, kepiting memakan alga, pelbagai bahagian tumbuhan akuatik dan daratan, moluska, goreng, larva serangga. Biasanya, diet ketam berubah dengan perubahan musim. Ketam juga suka memakan daun gugur..

Kadang-kadang pelancong di laut menangkap ketam semasa percutian musim panas mereka dan membawanya pulang. Adakah ketam seperti itu akan tinggal di rumah dengan cara yang sama seperti ketam rumah, dan bagaimana memberi makan haiwan kesayangan seperti itu?

Dalam kes seperti itu, lebih baik menyimpannya buat pertama kalinya di dalam air di mana ia dibawa dari laut. Ia juga diinginkan untuk memberi makan makanan yang dimakannya semasa hidup di alam semula jadi, secara beransur-ansur memperkenalkan makanan pelengkap lain.

Oleh kerana ketam tidak membiak di rumah, dapat disimpulkan bahawa binatang peliharaan yang dijual di kedai juga tertangkap untuk dijual..

Oleh itu, tidak ada perbezaan khusus mengenai ketam yang dibawa dari rehat sendiri dan yang dibeli di kedai haiwan peliharaan..

Adakah anda ingin memiliki ketam di rumah atau sudah menjadi haiwan kesayangan anda? Tulis jawapan anda di komen.

Ketam Kamchatka

Ketam Kamchatka juga disebut Royal kerana ukurannya yang mengagumkan. Penduduk laut dasar menarik sebagai spesies biologi, ia juga menarik dari sudut ekonomi, kerana ia adalah objek tangkapan komersial. Habitatnya luas. Ketam Kamchatka adalah salah satu daripada beberapa wakil zoo yang berjaya melepasi proses penempatan semula buatan.

 • Asal dan perihalan spesies
 • Rupa dan ciri
 • Di mana ketam Kamchatka tinggal??
 • Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??
 • Ciri-ciri watak dan gaya hidup
 • Struktur dan pembiakan sosial
 • Musuh asli ketam Kamchatka
 • Penduduk dan status spesies

Asal dan perihalan spesies

Foto: Ketam Kamchatka

Kepiting Kamchatka (Paralithodes camtschaticus) berkat namanya karena kemiripan luarannya dengan kepiting, namun, menurut klasifikasi zoologi, ia berasal dari proses pengembangan evolusi dari kepiting pertapa yang tergolong dalam keluarga Craboids, genus umum Paralithodes.

Perbezaan utama dari ketam adalah sepasang kaki berjalan yang kelima, dipendekkan dan disembunyikan di bawah cangkang, serta perut asimetris berbentuk tidak teratur dengan perisai kitin pada wanita. Sepasang anggota badan pendek di kepiting pertapa berfungsi menahan cengkerang. Dalam proses evolusi, kepiting Kamchatka berhenti tinggal di cangkang dan oleh itu keperluan untuk memegangnya hilang. Sepasang kaki kelima digunakan untuk membersihkan insang.

Ketam bergerak dengan bantuan empat pasang anggota badan, menggerakkannya secara bergantian. Bergerak dengan kelajuan yang cukup tinggi, arah pergerakan spesies ini berada di sebelah.

Di perut, dibengkokkan dan dipendekkan, terdapat piring kecil dan mikroleg, susunan asimetri yang mengesahkan asal-usul arthropod dari spesies di mana perut dipintal dalam bentuk lingkaran.

Video: Ketam Kamchatka

Deria sentuhan dan bau disediakan oleh antena depan dengan silinder sensitif yang terletak di atasnya. Ciri khas ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap tingkah laku makan, membantu dalam pencarian dan pemilihan makanan..

Semasa individu tumbuh, kerangka berubah, atau cair. Kekerapan molting pada awal kehidupan, terutama dalam tempoh perkembangan larva, tinggi dan berlaku lebih jarang, sehingga 1-2 tahun pada orang dewasa, dan pada akhir hayat ia berlaku hanya dua tahun sekali. Seberapa kerap ketam harus diturunkan diatur oleh kelenjar khas yang terletak di tangkai mata. Sebelum pelupusan bingkai lama, bahagian lembut arthropod sudah ditutup dengan cengkerang yang masih lemah. Ketam Kamchatka rata-rata hidup sekitar 20 tahun.

Rupa dan ciri

Foto: Ketam Kamchatka masih hidup

Tubuh kepiting terdiri daripada dua bahagian - cephalothorax, yang berada di bawah cangkang pelindung, dan perut, yang bengkok di bawah cephalothorax. Mata dilindungi oleh rabung atau paruh karang yang terlalu banyak. Carpax mempunyai jarum pelindung tajam pelindung tajam, 6 daripadanya terletak di atas jantung dan 11 di atas perut.

Selain fungsi pelindung, cangkang juga melakukan fungsi pendukung dan exoskeleton, kerana serat otot yang melakukan gerakan melekat padanya dari dalam. Pada permukaan lateral cangkang kerangka terdapat organ pernafasan - insang. Sistem saraf diwakili oleh rantai simpul saraf yang saling berkaitan yang terletak di bahagian bawah cephalothorax dan perut. Jantung berada di belakang dan perut di kepala.

Dari lima pasang kaki, ketam hanya menggunakan empat untuk pergerakan. Pasangan kelima yang dikurangkan tersembunyi di bawah karapas dan digunakan untuk membersihkan insang.

Fakta menarik. Penggunaan cakar pada ketam raja berbeza dengan sifat fungsi yang dilakukan. Cakar kiri kepiting memotong makanan yang lebih lembut, dan yang kanan menghancurkan yang keras - landak laut yang tinggal di dasar, kerang pelbagai moluska. Cakarnya berbeza dari segi ukuran, yang lebih besar adalah yang tepat, yang melakukan kerja yang lebih sukar.

Pada lelaki, lebar badan berbeza dari 16 hingga 25 cm dan beratnya mencapai 7 kg. Jarak antara hujung kaki panjang pada individu terbesar mengambil masa kira-kira 1.5 m. Betina lebih kecil - badan hingga 16 cm, berat rata-rata 4 kg. Betina juga berbeza dengan adanya perut yang bulat dan tidak teratur.

Warna kulit kepiting Kamchatka di atas berwarna merah dengan warna coklat, di permukaan sisi terdapat kawasan dan bintik-bintik dalam bentuk bintik ungu, di bawah warna kepiting lebih ringan - dari putih hingga kekuningan.

Di mana ketam Kamchatka tinggal??

Foto: Ketam Kamchatka yang hebat

Ia tersebar luas di bahagian utara Laut Pasifik, di mana arthropoda spesies ini lebih banyak terdapat di wilayah Kamchatka di Laut Okhotsk, dan juga di Laut Bering. Ketam itu juga hidup di luar pantai Amerika di Teluk Bristol, Teluk Norton dan berhampiran Kepulauan Aleutian. Di Laut Jepun, habitat ditandai di sebelah selatan.

Fakta menarik. Ahli biologi Soviet mengembangkan dan melakukan migrasi spesies tersebut ke Laut Barents.

Keadaan persekitaran baru berbeza dengan keadaan tempat tinggal semula jadi yang biasa (saliniti yang lebih rendah, julat suhu, rejim perubahan suhu tahunan). Proses latihan teori telah berjalan sejak tahun 1932, didorong oleh tujuan utama - untuk mencapai keuntungan ekonomi dari memancing di perairan mereka, mengelakkan persaingan tinggi dari Jepun dan negara-negara lain.

Percubaan pertama untuk mengangkut ketam dilakukan dengan menggunakan kereta api dan tidak berjaya - semua individu mati, masa perjalanannya panjang, memakan masa lebih dari 10 hari. Selepas itu, pada tahun 60-an, pengangkutan dengan penerbangan dilakukan, yang memakan masa yang singkat. Oleh itu, penghantaran arthropoda pertama dihantar dan disesuaikan. Kemudian, pada tahun 70-an, pengangkutan berlaku di gerabak yang dilengkapi khas dan paling berjaya.

Pada masa ini, sebagai hasil dari proses pencerobohan di Atlantik Utara, sebuah unit populasi bebas dengan jumlah pengisian yang tinggi dan pengaturan diri telah terbentuk. Hasil tangkapan komersial lelaki besar berlaku. Melarang remaja dan wanita dilarang.

Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??

Foto: Ketam raja Kamchatka

Makanan untuk spesies ini sangat pelbagai dan ketam sememangnya pemangsa omnivor..

Semua penduduk dasar laut adalah makanan:

 • pelbagai moluska;
 • plankton;
 • cacing;
 • landak laut;
 • krustasea;
 • askidian;
 • ikan kecil;
 • bintang laut.
 • alga;
 • organisma hidroid;
 • cacing.

Semasa hidup mereka, wakil spesies ini melakukan pergerakan besar-besaran untuk tujuan makanan. Berpindah dari satu ekosistem ke yang lain, spesies yang dominan dalam sistem tertentu menjadi makanan.

Cakar yang kuat berfungsi sebagai alat yang sangat baik, dan ketam dengan mudah memperoleh makanan yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, membunuh mangsa, ketam tidak memakannya sepenuhnya, dan sebahagian besar jisimnya hilang. Ketam juga digunakan sebagai makanan untuk sisa bangkai ikan dan organisma laut lain, bertindak sebagai pembersih ruang air. Setelah pengenalan ketam ke perairan laut utara, masih belum ada pendapat yang tegas mengenai pengaruh migran pada biosystem tempatan secara umum..

Beberapa saintis mengkritik eksperimen itu, kerana takut akan kehadiran dan jumlah spesies asli penduduk laut utara, yang dengannya ketam Kamchatka bersaing dalam keperluan makanan dan yang dimakannya. Setelah memakan sejumlah jenis organisma secara besar-besaran, ketam boleh menyebabkan penipisan dan kepupusan mereka. Saintis lain bercakap baik mengenai hasil pengenalan, dengan penekanan pada keuntungan ekonomi.

Fakta menarik. Dalam tempoh yang berbeza dalam kitaran hidup mereka, arthropoda lebih suka makanan yang berbeza. Sebagai contoh, individu yang akan memakan ayam dalam masa terdekat lebih baik memilih organisma dengan kandungan kalsium yang tinggi, misalnya echinoderma.

Ciri-ciri watak dan gaya hidup

Foto: Ketam Kamchatka

Rangka arthropoda yang kuat, berfungsi sebagai perlindungan dan sokongan, pada masa yang sama menghalang pertumbuhan antara saat-saat perubahannya. Haiwan ini tumbuh hanya dalam jangka waktu yang pendek (biasanya tidak lebih dari 3 hari), apabila bingkai padat lama dibuang, dan yang baru masih lembut dan lentur tidak mengganggu peningkatan saiznya yang cepat. Selepas lonjakan pertumbuhan, penutup kitin sangat tepu dengan garam kalsium dan pertumbuhan umum berhenti sehingga molek berikutnya.

Kekerapan perubahan karapas berbeza sepanjang hayat:

 • sehingga 12 kali selepas pembentukan larva pada tahun ini;
 • sehingga 7 kali, lebih jarang pada tahun kedua kehidupan;
 • 2 kali sepanjang tahun dalam jangka hayat dari tahun ketiga hingga tahun kesembilan kehidupan individu;
 • 1 kali dari tahun kesembilan hingga kedua belas kehidupan;
 • Dua tahun sekali, dari usia tiga belas hingga akhir hayatnya.

Semasa molting, haiwan itu berusaha mencari tempat berlindung pada kemurungan atau celah-celah batu, kerana ia menjadi tidak berdaya tanpa kerangka.

Fakta menarik. Molting tidak hanya mempengaruhi bahagian luar kepiting, tetapi juga pembaharuan organ dalaman - cengkerang esofagus, perut dan usus diperbaharui. Ligamen dan tendon yang melekatkan gentian otot ke exoskeleton juga dikenakan pembaharuan. Tisu jantung juga diperbaharui.

Wakil spesies ini adalah arthropoda yang agak aktif, sentiasa melakukan pergerakan migrasi. Laluan pergerakan tidak berubah, berulang setiap tahun. Sebab migrasi adalah perubahan musim dalam suhu air dan ketersediaan makanan, serta naluri pembiakan.

Oleh itu, dengan bermulanya musim sejuk, kepiting tenggelam di sepanjang dasar ke perairan dalam dalam jarak 200-270 m. Dengan pemanasan, ia kembali ke air cetek yang dipanaskan yang penuh dengan makanan. Ketam berhijrah secara beramai-ramai, berkumpul dalam kumpulan dengan bilangan yang berbeza. Jantan yang telah mencapai usia sepuluh tahun dan betina tujuh atau lapan tahun sudah bersedia untuk pembiakan.

Struktur dan pembiakan sosial

Foto: Ketam Kamchatka laut

Selepas bermulanya musim bunga, lelaki memulakan perjalanan ke perairan cetek. Wanita bergerak ke arah yang sama, tetapi dalam kumpulan yang terpisah. Betina membawa telur yang sudah masak di kaki yang terletak di bahagian perut. Lebih dekat dengan air cetek, larva keluar dari telur dan terbawa arus. Pada masa ini, telur baru sudah terbentuk di alat kelamin betina, yang baru akan disenyawakan.

Dengan permulaan molting, individu dari kedua-dua jantina semakin dekat dan membentuk postur ciri - lelaki memegang wanita dengan kedua cakar, menyerupai berjabat tangan. Memegang berterusan sehingga akhir tahi lalat, kadang-kadang lelaki menolong yang terpilih untuk membebaskan dirinya dari kerangka lama. Setelah tahi lalat selesai (rata-rata, dari tiga hingga tujuh hari), lelaki mengeluarkan pita dengan sel seks - spermatophores, yang dipasang pada kaki wanita. Lelaki itu, setelah menyelesaikan misi, dikeluarkan dan juga cacing.

Selepas beberapa ketika (dari beberapa jam hingga beberapa hari), betina bertelur (50 hingga 500 ribu), yang, bertemu dengan pita jantan, disenyawakan. Bahan melekit khas mengumpulkan telur bersama-sama dan melekatkannya pada vili di kaki perut wanita, di mana mereka menjalani kitaran pengembangan hingga musim bunga berikutnya, selama 11 bulan. Betina hanya bertelur setahun sekali, pada musim bunga, sementara jantan boleh kawin dengan beberapa betina..

Larva yang baru menetas dari telur selama kira-kira dua bulan di lajur air dan dibawa oleh arus, pada tahap perkembangan ini hingga 96% larva mati. Setelah larva yang masih hidup tenggelam ke dasar, ke dalam alga, di mana mereka hidup selama tiga tahun. Mereka sering mencair, melalui beberapa peringkat perkembangan. Kemudian remaja bergerak ke kawasan bawah berpasir. Penghijrahan bermula setelah berumur 5 tahun, kadang-kadang berumur 7 tahun.

Musuh asli ketam Kamchatka

Foto: Ketam raja

Terdapat beberapa musuh semula jadi pada perwakilan spesies dewasa yang besar, kerana ketam mempunyai perlindungan yang sangat baik - cangkang yang boleh dipercayai dan tahan lama, yang, di samping itu, ditutup dengan jarum runcing tajam. Hanya mamalia laut besar yang mampu mengatasi ketam dewasa.

Individu yang berukuran lebih kecil mempunyai lebih banyak musuh, antaranya:

 • ikan pemangsa;
 • Cod Pasifik;
 • halibut;
 • berang laut;
 • gobies;
 • sotong;
 • ketam besar dari pelbagai spesies (kanibalisme intraspesifik diperhatikan).

Semasa molting, ketam menjadi sangat rentan dan terpaksa mencari perlindungan. Manusia tidak tergolong dalam musuh semula jadi spesies tersebut, namun, mengingat hasil tangkapan komersial yang tidak terkawal, tangkapan perburuan, manusia memiliki setiap peluang menjadi musuh spesies. Oleh itu, di peringkat negeri, kuota ditentukan untuk penangkapan arthropoda kerajaan, untuk menggunakan cadangan penduduk dengan hati-hati mungkin, tanpa menjejaskan jumlah dan kemampuan mereka untuk pulih..

Kegiatan manusia secara tidak langsung memberi kesan negatif terhadap kehidupan laut, khususnya ketam Kamchatka. Sisa kimia industri, plastik, produk minyak mencemarkan luas lautan dan lautan, memberi kesan negatif kepada keseluruhan flora dan fauna. Akibatnya, seluruh spesies berisiko habis atau terancam..

Penduduk dan status spesies

Foto: Ketam raja besar

Penghijrahan kepiting raja berlaku dalam kumpulan individu, sementara wanita dan lelaki bergerak secara berasingan, bertemu hanya setahun sekali, pada musim bunga, untuk mengawan. Individu muda juga bergerak secara berasingan, mewujudkan kumpulan haiwan muda. Populasi kepiting di daerah Kamchatka kini berkurang dengan ketara, dengan alasan yang sama untuk penangkapan ikan komersial berskala besar dan tidak terkawal.

Di Laut Barents, di mana pengenalan spesies buatan dilakukan, keadaannya sebaliknya. Kerana ketiadaan banyak musuh semula jadi yang mengatur populasi, arthropoda kerajaan dengan cepat menyebar ke seluruh kawasan pesisir Laut Barents. Menurut anggaran kasar, populasi pada tahun 2006 lebih daripada 100 juta individu dan terus bertambah.

Pemangsa polifagus dengan cepat membasmi spesies asli banyak krustasea, moluska dan lain-lain, yang dengan tepat menimbulkan kebimbangan mengenai keberadaan ekosistem yang stabil di Laut Barents di antara banyak ahli biologi.

Sejak 2004, Rusia mula menghasilkan hasil tangkapan komersial. Jumlah penangkapan ikan yang dibenarkan ditentukan setiap tahun berdasarkan keadaan semasa dalam anggaran jumlah penduduk.

Ketam Kamchatka adalah arthropod yang menarik dengan kitaran pengembangan khas. Perwakilan spesies ini telah berjaya melewati proses pengenalan dan aklimatisasi di Laut Barents utara. Bagaimana pencerobohan ini akan mempengaruhi integriti ekosistem laut pada masa akan datang, para saintis meramalkan secara berbeza.

Apa yang dimakan oleh ketam?

Saya dibesarkan di era dandy, kerepek dan pokemon. Sekarang saya sudah menjadi pemuda dewasa, tetapi saya mengaitkan ketam secara eksklusif dengan Pokemon Crabby. Dia benar-benar kelihatan seperti rakan sejawatnya. Saya benar-benar tidak tahu sama ada tidak ada hubungan seperti itu pada usia saya, tetapi hakikatnya tetap ada. :)

Walaupun begitu, ketam itu sendiri adalah haiwan yang sangat menarik, di mana anda boleh menemui banyak perkara menarik. Dalam artikel ini, saya akan membincangkan apa yang dimakan oleh haiwan ini. :)

Apakah diet ketam

Makhluk ini tergolong dalam urutan krustasea decapod. Sisa ketam tertua dijumpai di lapisan tanah yang berasal dari zaman Jurassic. Dan ia bermula kira-kira 200 juta tahun yang lalu. Saya dapat mengatakan dengan yakin bahawa ketam hidup berdampingan dengan dinosaur, kerana bertahun-tahun bertepatan.

Dipercayai terdapat lebih dari enam setengah ribu spesies ketam..

Habitat ketam tidak kecil. Secara umum, mereka adalah haiwan laut dan biasanya terdapat di kawasan perairan cetek. Sebilangan besar terumbu karang telah dijelajahi, di mana terdapat banyak wakil makhluk ini.

Sekarang saya akan membincangkan isu utama dalam agenda - ketam memakan segalanya. Ini sebenarnya. Sekiranya mereka menemui kerang, mereka memakannya. Sekiranya mereka menangkap ikan kecil, maka mereka memakannya. Mereka tidak berjaya menangkap apa-apa - mereka memakan ganggang. Oleh itu, anda boleh membuat senarai untuk masa yang sangat lama. :)

Apa yang dimakan oleh ketam di rumah

Baru-baru ini, saya mendengar semakin banyak maklumat bahawa orang mempunyai ketam rumah mereka sendiri. :) Oleh itu, saya akan membahas beberapa prinsip asas pemakanan ketam di sini:

 • Seperti yang disebutkan di atas, ketam memakan segalanya. Maksudnya, mereka menerima makanan daging dan sayur-sayuran. Dalam kes ini, buat diet yang serupa untuk mereka. Sebagai makanan tumbuhan, anda boleh memberikan segalanya: selada, buah-buahan, beri, dan lain-lain. Dan jangan lupa tentang makanan protein.
 • Anda tidak boleh memberi makan rakan anda secara berlebihan. Anda perlu memberinya makan setiap tiga hingga empat hari sekali. Lebih baik mematuhi rancangan makan 3-hari 10-hari.
 • Sekiranya anda ingin mempermudah sesuatu, anda boleh membeli makanan ikan di kedai haiwan kesayangan anda yang terdekat. Saya membaca bahawa ia sangat sesuai dengan mereka. :)

Apa yang dimakan ketam di laut

Ketam adalah arthropoda dari urutan krustasea decapod, juga dikenal sebagai udang karang ekor pendek. Klasifikasi moden mempunyai lebih daripada 6,780 spesies ketam, banyak yang tinggal hanya di laut, yang lain juga bertolak ansur dengan garam dan air tawar. Beberapa lusin spesies ketam menghuni perairan wilayah Rusia.

Sejak zaman kuno, ketam telah menjadi perikanan penting, dagingnya enak dan dianggap sebagai makanan istimewa. Berkat sifatnya yang omnivora, ketam memakan semua yang mereka dapat, perhatikan dan tangkap. Cakar besar adalah senjata utama ketam dan sumber makanan. Apa yang dimakan oleh ketam yang tinggal di perairan Rusia??

Ketam pasir (Xantho poressa)

Ini adalah kepiting kecil, dengan cangkang selebar hingga 4,2 cm. Ia dicat berwarna kelabu-hijau dengan bintik gelap, kadang-kadang dengan warna biru atau ungu. Makan pada invertebrata bentik kecil dan organik yang terurai.

Ia dijumpai di lepas pantai Crimea dan Caucasus, yang terdapat di Laut Mediterranean dan di lepas pantai Kepulauan Canary. Ketam pasir sangat perlahan, jarang mencapai kedalaman 15 m, lebih suka air cetek dengan kerikil atau dasar berpasir.

Ketam pasir (Xantho poressa).

Ketam berbulu cina (Eriocheir sinensis)

Spesies yang sangat tidak bersahaja, pada asalnya hidup secara eksklusif di Laut Kuning, tetapi pada awal abad ke-20, kebetulan ia berada di Eropah dengan air pemberat dan hari ini ia ditemui walaupun di Volga dan di Danau Onega. Ia memakan semua yang dijumpainya di bahagian bawah: kerang, sisa-sisa ikan dan alga.

Mempunyai cangkang, selebar hingga 7 cm dan kaki, ditutup rapat dengan rambut. Walaupun ukurannya kecil, ia dianggap sebagai spesies invasif berbahaya, pembawa wabak udang karang dan parasit manusia - kebetulan paru.

Ketam berbulu cina (Eriocheir sinensis).

Ketam biru (Callinectes sapidus)

Pada awal abad ke-20, kepiting biru - peribumi pantai Atlantik, muncul di perairan Eropah dan hari ini mereka dijumpai di laut Utara, Baltik, Mediterranean dan Adriatik. Carapace, selebar 20 cm, berwarna coklat, kelabu, kehijauan atau kebiruan dengan duri oren lebar (hingga 8 cm) di sisi.

Ia berlaku pada kedalaman hingga 36 m dan bersaing secara agresif untuk makanan dengan udang karang yang lain. Ia memakan semua yang dimakan oleh ketam: moluska, ikan kecil, cacing, landak laut, tumbuh-tumbuhan akuatik dan bangkai. Tetapi tidak seperti banyak saudara, dengan kekurangan zat makanan, dia mengamalkan kanibalisme.

Ketam biru (Callinectes sapidus).

Ketam salji biasa (Chionoecetes opilio)

Penghuni perairan sejuk di Laut Bering, Okhotsk dan Barents berlaku pada kedalaman hingga 100 m. Karap jantan mencapai lebar 16 cm, warnanya biasanya kemerahan, berubah menjadi hijau sebelum cair.

Makan bintang laut, span dan bryozoa, udang, amphipod, ikan mati dan krustasea lain. Bahagian sayur dalam diet terdiri daripada pelbagai alga.

Ketam salji (Chionoecetes opilio), besar dan kecil.

Ketam marmar (Pachygrapsus marmoratus)

Spesies ketam yang jarang disenaraikan dalam Buku Merah. Tinggal di Laut Hitam dan Mediterranean, paling sering dijumpai di perairan pantai Sochi dan Abkhazia. Ketam kecil, dengan cangkang selebar 10 cm, dengan ciri khas "marmar" dan kaki panjang ditutup dengan rambut berduri.

Ia mendapat makanan, yang terdiri daripada invertebrata dan sisa organik di dasar berbatu, kadang-kadang datang ke darat dan untuk beberapa waktu boleh dilakukan tanpa air.

Ketam marmar (Pachygrapsus marmoratus).

Ketam herba (Carcinus aestuarii)

Ia dijumpai di tepi Laut Hitam dan Laut Azov, serta di banyak takungan lembangan Mediterranean. Ketam kecil, dengan cangkang, selebar hingga 8 cm, dicat dengan warna hijau berumput. Ia memiliki cakar kecil, oleh karena itu mempertahankan diri dengan buruk dan, jika terjadi bahaya, berjalan dengan baik di samping dengan kecepatan hingga 1 m / s.

Ia memperoleh makanan dari penyergapan, memburu kerang, udang, gastropoda kecil dan goreng ikan. Mudah memakan bangkai dan alga di lagun dan teluk pesisir.

Ketam herba (Carcinus aestuarii), betina dengan kaviar.

Ketam berbulu empat segi (Erimacrus isenbeckii)

Tinggal di perairan sejuk dari pantai Semenanjung Kamchatka ke Laluan Timur. Ini adalah kepiting bersaiz sederhana dengan cangkang yang hampir sama, berdiameter hingga 12 cm. Anggota badan dan cangkang ditutup rapat dengan rambut pendek dan keras.

Makanan haiwan ini serupa dengan banyak spesies ketam dan termasuk gastropoda dan krustasea kecil.

Ketam berbulu empat segi (Erimacrus isenbeckii).

Ketam sangat bermanfaat dan dianggap sebagai sungai dan laut yang bersih, membersihkan perairan pantai dari serpihan organik yang reput.

Ketam, udang karang ekor pendek (Brachyura), substrat invertebrata mengikut urutan krustasea decapod.

Kepala kecil; mata dijuntai. Cephalothorax lebar, lebar pelindung dada adalah dari 2 hingga 20 cm, di kepiting laut dalam Jepun (Macrocheira kaempferi) hingga 60 cm. Sepasang kaki berjalan pertama dilengkapi dengan cakar.

Perut pendek, bengkok di bawah cephalothorax; anggota badan perut pada lelaki (2 pasang) diubah menjadi alat pendua, pada wanita (4 pasang) mereka berfungsi untuk melahirkan telur.

Mereka tinggal di laut, di badan air tawar dan di darat. Semua ketam kecuali air tawar berkembang biak di laut. Perkembangan ketam berlaku dengan metamorfosis; larva zoea muncul dari telur, yang berubah menjadi larva megalopa, dan kemudian menjadi ketam dewasa. Hanya ketam air tawar (keluarga Potamidae) yang tidak mempunyai larva berenang bebas. Ketam yang dikejar mampu mematahkan anggota badan dengan gerakan yang tajam, di tempat yang baru tumbuh.

Ketam memakan terutamanya invertebrata. Banyak ketam boleh dimakan dan dimancing. T. n. Ketam Kamchatka dekat bukan dengan kepiting, tetapi kepiting pertapa. Beberapa ketam menghancurkan moluska komersial - tiram dan kerang, dan ketam berbulu Cina (Eriocheir sinensis) kadang-kadang, memasuki sungai, menghancurkan empangan di mana ia membuat liang, dan juga merosakkan jaring ikan.

Lebih daripada 4 ribu spesies ketam diketahui, di Rusia terdapat kira-kira 50 spesies.

Ketam kalori

Daging ketam mempunyai kandungan kalori rendah, kerana 100 g daging tersebut mengandungi 73 kkal. Ketam rebus mengandungi 96 kkal per 100 g, dan nilai tenaga kepiting kalengan adalah 85 kkal per 100 g. 100 g ketam kukus mengandung 97 kkal. Daging ketam mempunyai sejumlah besar protein dan tepu dengan tenaga. Secara sederhana, produk ini tidak menyebabkan kegemukan.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
18.30.6-1.879.673

Sifat ketam yang berguna

Daging ketam adalah produk makanan yang berharga secara fisiologi. Ia biasanya dimakan rebus. Ia dihargai kerana rasanya yang tinggi dan kerana ia mengandungi bahan aktif secara biologi. Daging ketam mentah mempunyai konsistensi seperti jeli dan warna kelabu.

Daging ketam mengandungi 80.1-82.5% kelembapan, 0.2-1.4% lipid, 11.6-19.2% protein, 1.2-2.2% abu. Daging ketam mengandungi lebih banyak asid amino penting daripada daging ikan. Ini juga mengandungi sejumlah besar glikogen (dalam ketam raja - hingga 2,4%). Karbohidrat ini memberi daging kepiting rasa manis yang menyenangkan. Daging ketam mengandungi vitamin B. Berbanding dengan produk makanan lain yang berasal dari tumbuhan dan haiwan, daging ketam berbeza dengan kadar magnesium, fosforus, sulfur yang aktif secara biologi. Dari unsur surih, ia mempunyai kandungan tembaga yang tinggi. Atas sebab ini, daging kepiting dicirikan oleh kecacatan seperti perubahan warna biru - pembentukan sebatian tembaga berwarna di bawah tindakan enzim.

Daging yang boleh dimakan terletak di anggota badan dan perut. Anggota badan diperbuat daripada tiub karapas yang disambungkan oleh sendi. Sekumpulan serat otot yang membentuk otot anggota badan terletak pada plat chitinous yang disambungkan ke cengkerang di kawasan sendi. Di bawah tempurung, tubuh kepiting ditutup dengan lapisan merah, yang menjadi dasar pembentukan cangkang baru setelah cangkang ketam, jika tetap berada di laut.

Ketam bukan sahaja makanan, tetapi juga kaya dengan vitamin, asid amino dan unsur surih. Ini adalah iodin, kalsium, zink, asid lemak tak jenuh ganda, antioksidan: taurin dan vitamin E dan C. Ketam juga berguna untuk anemia, penyakit kardiovaskular dan gangguan penglihatan.

Sejumlah produk berkualiti tinggi dapat dihasilkan dari ketam: makanan dalam tin, kaki ketam beku rebus, daging kering. Ketam segar dan sejuk mesti dijual dengan cepat: pada suhu tidak lebih tinggi daripada 12-15 ° C, ketam disimpan tidak lebih dari 15 jam, dan ditutup dengan ais yang dihancurkan halus - 30-36 jam.

Sifat ketam yang berbahaya

Makan daging ketam dengan berhati-hati, kerana ia boleh tercemar dengan bakteria kerana pemakanan khas penduduk laut ini. Dan pengambilan ketam yang dijangkiti secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan toksik yang teruk, dan juga dapat menyebabkan hilangnya pendengaran, penglihatan, dan gangguan sistem saraf..

Juga, daging ketam dikontraindikasikan untuk orang yang alah kepada makanan laut..

Ketam Kamchatka juga disebut Royal kerana ukurannya yang mengagumkan. Penduduk laut dasar menarik sebagai spesies biologi, ia juga menarik dari sudut ekonomi, kerana ia adalah objek tangkapan komersial. Habitatnya luas. Ketam Kamchatka adalah salah satu daripada beberapa wakil zoo yang berjaya melepasi proses penempatan semula buatan.

Asal dan perihalan spesies

Foto: Ketam Kamchatka

Kepiting Kamchatka (Paralithodes camtschaticus) berkat namanya karena kemiripan luarannya dengan kepiting, namun, menurut klasifikasi zoologi, ia berasal dari proses pengembangan evolusi dari kepiting pertapa yang tergolong dalam keluarga Craboids, genus umum Paralithodes.

Perbezaan utama dari ketam adalah sepasang kaki berjalan yang kelima, dipendekkan dan disembunyikan di bawah cangkang, serta perut asimetris berbentuk tidak teratur dengan perisai kitin pada wanita. Sepasang anggota badan pendek di kepiting pertapa berfungsi menahan cengkerang. Dalam proses evolusi, kepiting Kamchatka berhenti tinggal di cangkang dan oleh itu keperluan untuk memegangnya hilang. Sepasang kaki kelima digunakan untuk membersihkan insang.

Ketam bergerak dengan bantuan empat pasang anggota badan, menggerakkannya secara bergantian. Bergerak dengan kelajuan yang cukup tinggi, arah pergerakan spesies ini berada di sebelah.

Di perut, dibengkokkan dan dipendekkan, terdapat piring kecil dan mikroleg, susunan asimetri yang mengesahkan asal-usul arthropod dari spesies di mana perut dipintal dalam bentuk lingkaran.

Video: Ketam Kamchatka

Deria sentuhan dan bau disediakan oleh antena depan dengan silinder sensitif yang terletak di atasnya. Ciri khas ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap tingkah laku makan, membantu dalam pencarian dan pemilihan makanan..

Semasa individu tumbuh, kerangka berubah, atau cair. Kekerapan molting pada awal kehidupan, terutama dalam tempoh perkembangan larva, tinggi dan berlaku lebih jarang, sehingga 1-2 tahun pada orang dewasa, dan pada akhir hayat ia berlaku hanya dua tahun sekali. Seberapa kerap ketam harus diturunkan diatur oleh kelenjar khas yang terletak di tangkai mata. Sebelum pelupusan bingkai lama, bahagian lembut arthropod sudah ditutup dengan cengkerang yang masih lemah. Ketam Kamchatka rata-rata hidup sekitar 20 tahun.

Rupa dan ciri

Foto: Ketam Kamchatka masih hidup

Tubuh kepiting terdiri daripada dua bahagian - cephalothorax, yang berada di bawah cangkang pelindung, dan perut, yang bengkok di bawah cephalothorax. Mata dilindungi oleh rabung atau paruh karang yang terlalu banyak. Carpax mempunyai jarum pelindung tajam pelindung tajam, 6 daripadanya terletak di atas jantung dan 11 di atas perut.

Selain fungsi pelindung, cangkang juga melakukan fungsi pendukung dan exoskeleton, kerana serat otot yang melakukan gerakan melekat padanya dari dalam. Pada permukaan lateral cangkang kerangka terdapat organ pernafasan - insang. Sistem saraf diwakili oleh rantai simpul saraf yang saling berkaitan yang terletak di bahagian bawah cephalothorax dan perut. Jantung berada di belakang dan perut di kepala.

Dari lima pasang kaki, ketam hanya menggunakan empat untuk pergerakan. Pasangan kelima yang dikurangkan tersembunyi di bawah karapas dan digunakan untuk membersihkan insang.

Fakta menarik. Penggunaan cakar pada ketam raja berbeza dengan sifat fungsi yang dilakukan. Cakar kiri kepiting memotong makanan yang lebih lembut, dan yang kanan menghancurkan yang keras - landak laut yang tinggal di dasar, kerang pelbagai moluska. Cakarnya berbeza dari segi ukuran, yang lebih besar adalah yang tepat, yang melakukan kerja yang lebih sukar.

Pada lelaki, lebar badan berbeza dari 16 hingga 25 cm dan beratnya mencapai 7 kg. Jarak antara hujung kaki panjang pada individu terbesar mengambil masa kira-kira 1.5 m. Betina lebih kecil - badan hingga 16 cm, berat rata-rata 4 kg. Betina juga berbeza dengan adanya perut yang bulat dan tidak teratur.

Warna kulit kepiting Kamchatka di atas berwarna merah dengan warna coklat, di permukaan sisi terdapat kawasan dan bintik-bintik dalam bentuk bintik ungu, di bawah warna kepiting lebih ringan - dari putih hingga kekuningan.

Di mana ketam Kamchatka tinggal??

Foto: Ketam Kamchatka yang hebat

Ia tersebar luas di bahagian utara Laut Pasifik, di mana arthropoda spesies ini lebih banyak terdapat di wilayah Kamchatka di Laut Okhotsk, dan juga di Laut Bering. Ketam itu juga hidup di luar pantai Amerika di Teluk Bristol, Teluk Norton dan berhampiran Kepulauan Aleutian. Di Laut Jepun, habitat ditandai di sebelah selatan.

Fakta menarik. Ahli biologi Soviet mengembangkan dan melakukan migrasi spesies tersebut ke Laut Barents.

Keadaan persekitaran baru berbeza dengan keadaan tempat tinggal semula jadi yang biasa (saliniti yang lebih rendah, julat suhu, rejim perubahan suhu tahunan). Proses latihan teori telah berjalan sejak tahun 1932, didorong oleh tujuan utama - untuk mencapai keuntungan ekonomi dari memancing di perairan mereka, mengelakkan persaingan tinggi dari Jepun dan negara-negara lain.

Percubaan pertama untuk mengangkut ketam dilakukan dengan menggunakan kereta api dan tidak berjaya - semua individu mati, masa perjalanannya panjang, memakan masa lebih dari 10 hari. Selepas itu, pada tahun 60-an, pengangkutan dengan penerbangan dilakukan, yang memakan masa yang singkat. Oleh itu, penghantaran arthropoda pertama dihantar dan disesuaikan. Kemudian, pada tahun 70-an, pengangkutan berlaku di gerabak yang dilengkapi khas dan paling berjaya.

Pada masa ini, sebagai hasil dari proses pencerobohan di Atlantik Utara, sebuah unit populasi bebas dengan jumlah pengisian yang tinggi dan pengaturan diri telah terbentuk. Hasil tangkapan komersial lelaki besar berlaku. Melarang remaja dan wanita dilarang.

Apa yang dimakan oleh ketam Kamchatka??

Foto: Ketam raja Kamchatka

Makanan untuk spesies ini sangat pelbagai dan ketam sememangnya pemangsa omnivor..

Semua penduduk dasar laut adalah makanan:

 • pelbagai moluska;
 • plankton;
 • cacing;
 • landak laut;
 • krustasea;
 • askidian;
 • ikan kecil;
 • bintang laut.
 • alga;
 • organisma hidroid;
 • cacing.

Semasa hidup mereka, wakil spesies ini melakukan pergerakan besar-besaran untuk tujuan makanan. Berpindah dari satu ekosistem ke yang lain, spesies yang dominan dalam sistem tertentu menjadi makanan.

Cakar yang kuat berfungsi sebagai alat yang sangat baik, dan ketam dengan mudah memperoleh makanan yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, membunuh mangsa, ketam tidak memakannya sepenuhnya, dan sebahagian besar jisimnya hilang. Ketam juga digunakan sebagai makanan untuk sisa bangkai ikan dan organisma laut lain, bertindak sebagai pembersih ruang air. Setelah pengenalan ketam ke perairan laut utara, masih belum ada pendapat yang tegas mengenai pengaruh migran pada biosystem tempatan secara umum..

Beberapa saintis mengkritik eksperimen itu, kerana takut akan kehadiran dan jumlah spesies asli penduduk laut utara, yang dengannya ketam Kamchatka bersaing dalam keperluan makanan dan yang dimakannya. Setelah memakan sejumlah jenis organisma secara besar-besaran, ketam boleh menyebabkan penipisan dan kepupusan mereka. Saintis lain bercakap baik mengenai hasil pengenalan, dengan penekanan pada keuntungan ekonomi.

Fakta menarik. Dalam tempoh yang berbeza dalam kitaran hidup mereka, arthropoda lebih suka makanan yang berbeza. Sebagai contoh, individu yang akan memakan ayam dalam masa terdekat lebih baik memilih organisma dengan kandungan kalsium yang tinggi, misalnya echinoderma.

Ciri-ciri watak dan gaya hidup

Foto: Ketam Kamchatka

Rangka arthropoda yang kuat, berfungsi sebagai perlindungan dan sokongan, pada masa yang sama menghalang pertumbuhan antara saat-saat perubahannya. Haiwan ini tumbuh hanya dalam jangka waktu yang pendek (biasanya tidak lebih dari 3 hari), apabila bingkai padat lama dibuang, dan yang baru masih lembut dan lentur tidak mengganggu peningkatan saiznya yang cepat. Selepas lonjakan pertumbuhan, penutup kitin sangat tepu dengan garam kalsium dan pertumbuhan umum berhenti sehingga molek berikutnya.

Kekerapan perubahan karapas berbeza sepanjang hayat:

 • sehingga 12 kali selepas pembentukan larva pada tahun ini;
 • sehingga 7 kali, lebih jarang pada tahun kedua kehidupan;
 • 2 kali sepanjang tahun dalam jangka hayat dari tahun ketiga hingga tahun kesembilan kehidupan individu;
 • 1 kali dari tahun kesembilan hingga kedua belas kehidupan;
 • Dua tahun sekali, dari usia tiga belas hingga akhir hayatnya.

Semasa molting, haiwan itu berusaha mencari tempat berlindung pada kemurungan atau celah-celah batu, kerana ia menjadi tidak berdaya tanpa kerangka.

Fakta menarik. Molting tidak hanya mempengaruhi bahagian luar kepiting, tetapi juga pembaharuan organ dalaman - cengkerang esofagus, perut dan usus diperbaharui. Ligamen dan tendon yang melekatkan gentian otot ke exoskeleton juga dikenakan pembaharuan. Tisu jantung juga diperbaharui.

Wakil spesies ini adalah arthropoda yang agak aktif, sentiasa melakukan pergerakan migrasi. Laluan pergerakan tidak berubah, berulang setiap tahun. Sebab migrasi adalah perubahan musim dalam suhu air dan ketersediaan makanan, serta naluri pembiakan.

Oleh itu, dengan bermulanya musim sejuk, kepiting tenggelam di sepanjang dasar ke perairan dalam dalam jarak 200-270 m. Dengan pemanasan, ia kembali ke air cetek yang dipanaskan yang penuh dengan makanan. Ketam berhijrah secara beramai-ramai, berkumpul dalam kumpulan dengan bilangan yang berbeza. Jantan yang telah mencapai usia sepuluh tahun dan betina tujuh atau lapan tahun sudah bersedia untuk pembiakan.

Struktur dan pembiakan sosial

Foto: Ketam Kamchatka laut

Selepas bermulanya musim bunga, lelaki memulakan perjalanan ke perairan cetek. Wanita bergerak ke arah yang sama, tetapi dalam kumpulan yang terpisah. Betina membawa telur yang sudah masak di kaki yang terletak di bahagian perut. Lebih dekat dengan air cetek, larva keluar dari telur dan terbawa arus. Pada masa ini, telur baru sudah terbentuk di alat kelamin betina, yang baru akan disenyawakan.

Dengan permulaan molting, individu dari kedua-dua jantina semakin dekat dan membentuk postur ciri - lelaki memegang wanita dengan kedua cakar, menyerupai berjabat tangan. Memegang berterusan sehingga akhir tahi lalat, kadang-kadang lelaki menolong yang terpilih untuk membebaskan dirinya dari kerangka lama. Setelah tahi lalat selesai (rata-rata, dari tiga hingga tujuh hari), lelaki mengeluarkan pita dengan sel seks - spermatophores, yang dipasang pada kaki wanita. Lelaki itu, setelah menyelesaikan misi, dikeluarkan dan juga cacing.

Selepas beberapa ketika (dari beberapa jam hingga beberapa hari), betina bertelur (50 hingga 500 ribu), yang, bertemu dengan pita jantan, disenyawakan. Bahan melekit khas mengumpulkan telur bersama-sama dan melekatkannya pada vili di kaki perut wanita, di mana mereka menjalani kitaran pengembangan hingga musim bunga berikutnya, selama 11 bulan. Betina hanya bertelur setahun sekali, pada musim bunga, sementara jantan boleh kawin dengan beberapa betina..

Larva yang baru menetas dari telur selama kira-kira dua bulan di lajur air dan dibawa oleh arus, pada tahap perkembangan ini hingga 96% larva mati. Setelah larva yang masih hidup tenggelam ke dasar, ke dalam alga, di mana mereka hidup selama tiga tahun. Mereka sering mencair, melalui beberapa peringkat perkembangan. Kemudian remaja bergerak ke kawasan bawah berpasir. Penghijrahan bermula setelah berumur 5 tahun, kadang-kadang berumur 7 tahun.

Musuh asli ketam Kamchatka

Foto: Ketam raja

Terdapat beberapa musuh semula jadi pada perwakilan spesies dewasa yang besar, kerana ketam mempunyai perlindungan yang sangat baik - cangkang yang boleh dipercayai dan tahan lama, yang, di samping itu, ditutup dengan jarum runcing tajam. Hanya mamalia laut besar yang mampu mengatasi ketam dewasa.

Individu yang berukuran lebih kecil mempunyai lebih banyak musuh, antaranya:

 • ikan pemangsa;
 • Cod Pasifik;
 • halibut;
 • berang laut;
 • gobies;
 • sotong;
 • ketam besar dari pelbagai spesies (kanibalisme intraspesifik diperhatikan).

Semasa molting, ketam menjadi sangat rentan dan terpaksa mencari perlindungan. Manusia tidak tergolong dalam musuh semula jadi spesies tersebut, namun, mengingat hasil tangkapan komersial yang tidak terkawal, tangkapan perburuan, manusia memiliki setiap peluang menjadi musuh spesies. Oleh itu, di peringkat negeri, kuota ditentukan untuk penangkapan arthropoda kerajaan, untuk menggunakan cadangan penduduk dengan hati-hati mungkin, tanpa menjejaskan jumlah dan kemampuan mereka untuk pulih..

Kegiatan manusia secara tidak langsung memberi kesan negatif terhadap kehidupan laut, khususnya ketam Kamchatka. Sisa kimia industri, plastik, produk minyak mencemarkan luas lautan dan lautan, memberi kesan negatif kepada keseluruhan flora dan fauna. Akibatnya, seluruh spesies berisiko habis atau terancam..

Penduduk dan status spesies

Foto: Ketam raja besar

Penghijrahan kepiting raja berlaku dalam kumpulan individu, sementara wanita dan lelaki bergerak secara berasingan, bertemu hanya setahun sekali, pada musim bunga, untuk mengawan. Individu muda juga bergerak secara berasingan, mewujudkan kumpulan haiwan muda. Populasi kepiting di daerah Kamchatka kini berkurang dengan ketara, dengan alasan yang sama untuk penangkapan ikan komersial berskala besar dan tidak terkawal.

Di Laut Barents, di mana pengenalan spesies buatan dilakukan, keadaannya sebaliknya. Kerana ketiadaan banyak musuh semula jadi yang mengatur populasi, arthropoda kerajaan dengan cepat menyebar ke seluruh kawasan pesisir Laut Barents. Menurut anggaran kasar, populasi pada tahun 2006 lebih daripada 100 juta individu dan terus bertambah.

Pemangsa polifagus dengan cepat membasmi spesies asli banyak krustasea, moluska dan lain-lain, yang dengan tepat menimbulkan kebimbangan mengenai keberadaan ekosistem yang stabil di Laut Barents di antara banyak ahli biologi.

Sejak 2004, Rusia mula menghasilkan hasil tangkapan komersial. Jumlah penangkapan ikan yang dibenarkan ditentukan setiap tahun berdasarkan keadaan semasa dalam anggaran jumlah penduduk.

Ketam Kamchatka adalah arthropod yang menarik dengan kitaran pengembangan khas. Perwakilan spesies ini telah berjaya melewati proses pengenalan dan aklimatisasi di Laut Barents utara. Bagaimana pencerobohan ini akan mempengaruhi integriti ekosistem laut pada masa akan datang, para saintis meramalkan secara berbeza.