Apa yang lebih baik untuk udang karang dan makanan apa yang harus diberi makan di rumah

Persoalan tentang apa yang harus diberi makan udang karang ketika membiakkannya di rumah adalah saat terpenting dari kejayaan pemeliharaan mereka dan menghasilkan keuntungan, jika kita berbicara tentang perniagaan. Mematuhi peraturan dan peraturan mudah akan membantu haiwan kesayangan anda menjadi sihat dan aktif, yang bermaksud mereka tumbuh lebih cepat dan membiak dengan baik..

Untuk menentukan dengan tepat apa yang dimakan udang karang, makanan apa yang baik untuk mereka, dan sebaliknya, yang boleh membahayakan anda, anda perlu mengetahui apa yang mereka makan dan jenis kehidupan yang mereka jalani dalam keadaan semula jadi.


Kanser, walaupun kadang-kadang mereka muncul di permukaan atau bahkan datang ke darat, namun menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di dasar takungan, oleh itu diet mereka terdiri daripada apa yang dapat mereka temukan di sana. Mereka mempunyai deria bau yang indah (bau tidak hanya dapat mencium, tetapi juga dapat membezakan pada jarak yang baik), penglihatan yang sangat baik. Walaupun di rumah, anda boleh bereksperimen. Kanser membezakan warna, melihat sesuatu yang berwarna merah, mengambilnya untuk sekeping daging dan, tanpa ragu-ragu, menerkamnya.

Ikan busuk mempunyai bau yang lebih kuat dan udang karang dapat mengesannya pada jarak yang jauh - ikan busuk adalah makanan kegemaran krustasea. Sekiranya ikan mati memasuki badan air, maka banyak udang karang berkumpul di dekatnya sekaligus, yang boleh bertindak dengan agresif. Pergaduhan sering berlaku dan tentu saja pemenangnya adalah individu terbesar, yang kecil puas dengan yang tersisa.

Makanan barah bervariasi dan dia memakan makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan dengan senang hati. Dia makan apa sahaja yang dilihatnya. Daripada tumbuh-tumbuhan, yang mengandungi kapur sangat berguna. perlu untuk pembinaan cengkerang yang kuat. Kandungan tertinggi unsur ini dalam dedaunan dan batang:

 • burung kenyalang;
 • elodea;
 • spesies chara, dll..

Adalah sangat penting bahawa udang karang mempunyai akses ke tanaman ini ketika mereka mencair, termasuk di rumah..

Cara memberi makan udang karang di rumah

Semasa mengatur makanan untuk udang karang di takungan, anda perlu berusaha agar sama dengan pemakanan di persekitaran semula jadi mereka, tetapi wajar melancarkan haiwan yang boleh membahayakannya dengan tidak dapat diterima.

Kehadiran organisma seperti fitoplankton, zooplankton dan lain-lain akan memberi manfaat kepada mereka.

Organisasi asas makanan semula jadi yang baik dan betul di takungan akan memungkinkan untuk menjimatkan pembelian makanan kompaun yang mahal secara signifikan.

Kaedah terbaik untuk meningkatkan asas makanan di takungan sekeping adalah pengenalan bahan organik dan baja mineral ke dalamnya. Ini meningkatkan kegunaan makanan ternakan sebanyak 1.5-2.5 c / ha. Tetapi dalam hal ini, norma tidak boleh dilampaui, kerana semua krustasea sangat rentan terhadap komposisi air. Lebihan baja akan menyebabkan pembiakan tanaman dengan cepat, yang penuh dengan perubahan komposisi kimia air dan, akibatnya, kematian udang karang.

Kandungan nitrogen tidak lebih daripada 0.5 mg / l, fosfor 2 mg / l.

Baja, baik organik dan mineral, mesti diletakkan di bahagian bawah takungan sebelum mengisinya, norma di sini adalah seperti berikut: 1 kg. superfosfat dan 50 kg. ammonium nitrat per hektar.

Selain baja, anda perlu memperhatikan parameter penting seperti keasidan dan suhu. Setelah takungan diisi, anda perlu mengukur pH, yang seharusnya berada dalam julat 7-8.5.

Baja semula jadi untuk makan udang karang

sebelum meluncurkan udang karang ke dalam kolam, disarankan untuk mengalirkannya dan menanam benih dengan tanaman berikut:

 • oat;
 • kacang polong dan kekacang lain;
 • lupin;
 • vetch, dll.

Ini akan memungkinkan untuk memberi makan tanah dan air dengan nitrogen, yang seterusnya akan membantu menjimatkan pembelian baja mahal. Di samping itu, kaedah seperti ini akan membantu meningkatkan operasi takungan dengan ketara, kerana kaedah ini lebih mesra alam..

Selain tumbuh-tumbuhan akuatik, udang karang dengan bersemangat memakan pelbagai organisma hidup yang hidup di air, baik di alam dan di rumah. Ini berlaku terutamanya bagi individu muda, selalunya diet mereka merangkumi:

 • basikal;
 • daphnia;
 • rotifers dan lain-lain yang memakan alga kecil;
 • siput kecil;
 • cacing air;
 • larva;
 • goreng ikan.

Tetapi perlu diketahui bahawa bergantung pada usia udang karang, citarasa mereka juga berubah. Sebagai contoh, krustasea yang sangat kecil memakan chironomid (1/4) dan daphnia (2/3). Setelah tumbuh hingga panjang dua sentimeter, larva dan bahkan serangga dewasa muncul hingga 50% dalam menu krustasea. Selanjutnya, amphipod, bergantung pada usia udang karang muda, adalah 5-63 peratus. Apabila krustasea tumbuh hingga 3 cm, mereka sudah boleh memakan moluska, dan dari 4 cm - ikan kecil.

Baja semula jadi untuk memberi makan udang karang

Sekiranya betul untuk mencipta keadaan semula jadi di mana udang karang tinggal di rumah atau di kolam, ini akan memungkinkan untuk memberi mereka makanan sebanyak 90 peratus, yang akan menjadikan perniagaan ini jauh lebih menguntungkan..

Semasa mengatur pemberian makan udang karang, perlu mempertimbangkan fakta bahawa ini adalah binatang nokturnal, akibatnya mereka harus diberi makanan pada waktu malam di tempat-tempat di mana mereka berkumpul.

Betina boleh makan lebih banyak pada satu masa daripada lelaki, tetapi mereka tidak makan secara kerap. Ini disebabkan oleh fakta bahawa betina berusaha menghindari lelaki dan, ketika mereka menjumpai makanan, cubalah memakan makanan mereka..

Video "Kanser memakan makanan"

Video ini menunjukkan bagaimana krustasea kecil makan makanan yang berbeza dengan penuh semangat..


Oleh itu, jika, disebabkan oleh beberapa keadaan, tidak mungkin menghasilkan semula jadi keadaan semula jadi yang optimum di takungan di mana udang karang disimpan, anda perlu memberi mereka makan:

 • daging;
 • ikan;
 • semua jenis sayur-sayuran;
 • bijirin yang direndam;
 • kek;
 • roti;
 • cacing tanah;
 • katak;
 • cacing darah.
 • daging cincang (daging atau ikan);
 • sayur rebus.

Jangan beri mereka makanan yang terlalu berlemak. Mereka tidak akan membahayakan krustasea, tetapi boleh merosakkan air. Makanan dengan makanan kompaun untuk makan ikan boleh diterima.

Sekiranya anda menghitung, maka kita dapat menyimpulkan bahawa memberi makan udang karang jauh lebih mudah dan lebih murah daripada memberi makan ikan. Dalam keadaan teratur, makan udang karang hanya diperlukan untuk mempercepat pertumbuhannya..

Udang karang tidak kecewa untuk jatuh (sebaliknya), tetapi agar tidak merosakkan air, mereka memberikan makanan seperti itu di pengumpan khas. Membuatnya tidak sukar walaupun dengan tangan anda sendiri..

Anda perlu mengambil papan biasa dan memaku sisi ke atasnya, tingginya sekitar 2 cm. Seterusnya, anda perlu memperbaikinya di bahagian bawah.

Jumlah makanan untuk udang karang di rumah belum ditentukan. Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa tidak ada yang harus tinggal di palung pada waktu penyusuan berikutnya..

Ia mudah dibentuk dengan ketelusan air. Sekiranya tidak jelas, pengumpan mesti dikeluarkan dari air dan pastikan keperluan memberi makan. Perlu diketahui bahawa kekurangan susu adalah lebih baik daripada makan berlebihan. Sekiranya makanan tetap ada, ia akan mulai terurai, mencemarkan dan merosakkan air, yang boleh menyebabkan kematian udang karang yang menuntut.

Di kolam, udang karang besar hanya perlu diberi makan ketika cuaca panas. Pada musim sejuk, aktiviti mereka sangat rendah dan tidak memerlukan makanan tambahan. Di rumah, jika mungkin untuk mengekalkan suhu yang dapat diterima untuk barah sepanjang tahun, makan diperlukan.

Sekiranya syarat untuk memelihara udang karang hampir tidak semula jadi, maka anda perlu mula memberi makan dari akhir bulan Mac. Mula-mula sedikit, dan kemudian, ketika air menjadi lebih panas, jumlah makanan perlu ditingkatkan.

Perkara penting lain. Semua krustasea sangat rentan terhadap kualiti air, akibatnya perkara berikut sering terjadi. Setelah anda memasukkan udang karang ke dalam kolam, mereka mulai merangkak keluar dari air, walaupun syaratnya sepenuhnya mematuhi semua standard. Dalam situasi seperti itu, penyesuaian mereka perlu dilakukan. Selama 2-3 minggu, dan dalam beberapa kes selama 2-3 minggu, udang karang dimasukkan ke dalam sejenis beg dan dicelupkan ke dalam air. Di dalamnya mereka diberi makan. Apabila udang karang terbiasa sepenuhnya dengan air baru, mereka dilepaskan ke takungan..

Video "Makan udang karang musim bunga"

Video ini menunjukkan bagaimana udang karang diberi makan pada awal musim bunga. Ini adalah titik yang sangat penting kerana betina sudah mempunyai telur dan memerlukan pemakanan tambahan..

Kami menganalisis apa yang dimakan udang karang di rumah

Membiakkan udang karang di rumah semakin popular. Arthropoda dibiakkan di akuarium demi eksotisme dan di ladang untuk makanan. Memberi makan udang karang anda adalah bahagian terpenting dalam penjagaan. Kesihatan dan pertumbuhan haiwan peliharaan, serta kebersihan takungan, bergantung pada pemilihan makanan yang betul..

Apa yang dimakan udang karang di rumah

Kanser adalah omnivora. Makanan haiwan dan tumbuhan terdapat dalam makanan mereka. Di rumah, patuhi menu ini ketika memilih makanan untuk udang karang..

Arthropoda mempunyai deria bau yang berkembang dengan baik. Secara semula jadi, mereka dengan cepat menemui ikan mati dengan bau. Di rumah, ganti mangsa seperti itu dengan cacing darah, kepingan ikan, daging, sotong atau udang.

Udang karang diberi makanan haiwan tidak lebih dari dua kali seminggu. Terdapat kepercayaan yang meluas bahawa ia meningkatkan keagresifan arthropoda..

Di persekitaran semula jadi mereka, udang karang memakan banyak ganggang, dan juga pergi ke darat dan menikmati rumput dan daun. Untuk memastikan haiwan kesayangan anda dalam keadaan baik, tanam tanduk atau elodea di dalam akuarium. Tumbuhan mengandungi kapur, yang diperlukan untuk mengekalkan kekuatan cengkerang atau tumbuh yang baru setelah dicairkan..

Dan juga sesuai sebagai makanan sayuran:

 • daun selada;
 • lobak merah, zucchini;
 • bayam;
 • jelatang.

Makan secara berkala

Secara semula jadi, diet udang karang terdiri daripada 90% makanan tumbuhan. 10 yang lain adalah fitoplankton, invertebrata dan ikan kecil. Kanser memakan ikan dan daging haiwan yang mati.

Untuk kemudahan dan mengurangkan masa dan wang yang dibelanjakan untuk penyelenggaraan, buat keadaan hidup semula jadi:

 1. Sapukan baja organik dan mineral, tidak melebihi norma: nitrogen 0.5 mg / l, fosfor 2 mg / l. Udang karang rentan terhadap komposisi air dan kotoran akan menyebabkan haiwan tersebut melarikan diri atau bahkan mati. Sapukan baja sebelum mengisi takungan. Bagi perindustrian, bahagian yang disyorkan ialah 1 kg superfosfat dan 50 kg ammonium nitrat per 1 ha.
 2. Baja boleh diganti dengan kekacang. Penggunaannya mesra alam dan menepis air dengan nitrogen.
 3. Keasidan di takungan tidak boleh melebihi pH 7-8.5.
 4. Tanam tanaman kaya kapur untuk memastikan unsur-unsur yang diperlukan untuk pertumbuhan cengkerang baru..
 5. Perkenalkan daphnia, siklop, siput, berudu, dan ikan kecil ke dalam kolam. Dengan menangkapnya, udang karang sebahagiannya dapat menyediakan makanan kepada mereka sendiri. Phyto dan zooplankton akan berfungsi sebagai makanan untuk udang karang itu sendiri dan mangsanya.

Dekatkan kolam dengan keadaan semula jadi dengan baja, tanaman dan penghuninya. Udang karang yang diberi makan secara semula jadi memerlukan sedikit perhatian dan perhatian.

Makanan buatan

Di rumah, tidak mustahil untuk mencipta semula takungan semula jadi. Dalam kes seperti itu, udang karang diberi makanan buatan..

Jenis makanan

Udang karang omnivora, kecuali produk dengan bahan tambahan sintetik dan kimia. Makanan boleh disediakan untuk industri dan penyediaan sendiri.

Memasak sendiri

Semasa menyusun diet anda sendiri, ingatlah keseimbangan makanan haiwan dan tumbuhan. Makanan udang karang buatan sendiri merangkumi:

 • kepingan daging mentah, ayam, ikan;
 • cacing tanah, belatung, cacing darah;
 • pelbagai sayur-sayuran;
 • jelatang;
 • roti;
 • rumput laut.

Elakkan memberi makanan berlemak udang karang yang mencemarkan air.

Pembuatan industri

Bentuk pelepasan - serpihan, butiran dengan ukuran atau batang yang berbeza. Terlepas dari penampilannya, suapan yang dipilih mestilah:

 • seimbang;
 • jangan mencemarkan air;
 • mengandungi unsur-unsur yang memudahkan penumpahan.

Sebilangan makanan diformulasikan khusus untuk pelbagai peringkat kehidupan barah. Terdapat pelbagai jenis makanan pelengkap untuk merangsang pembiakan, meningkatkan warna cengkerang, menguatkan imuniti remaja.

Peraturan dan ciri memberi makan

 1. Udang karang adalah makhluk berjimat cermat dan tahu menyembunyikan makanan. Makanan yang berlebihan akan menyebabkan air pudar dan haiwan peliharaan akan mati.
 2. Kawal diet anda untuk memastikan bahawa ada makanan yang mencukupi, tetapi tidak berlebihan..
 3. Semasa molting, lebih banyak makanan diperlukan, ini disebabkan oleh kos tenaga untuk memulihkan cengkerang.
 4. Musim pembiakan juga memerlukan peningkatan bahagian..
 5. Makanan remaja berbeza dari segi komposisi dan jumlah makanan dari orang dewasa..
 6. Lelaki boleh memberi makan 2 hari sekali, dan betina 3 hari sekali.
 7. Biarkan cengkerang di dalam akuarium setelah dicairkan. Ia adalah sebahagian daripada diet arthropoda liar. Dengan memakan cengkerang, mereka mengembalikan kandungan kalsium dalam badan..
 8. Udang karang adalah haiwan pada waktu malam. Beri makan mereka pada waktu petang.
 9. Pastikan ada makanan yang mencukupi, jika tidak, udang karang boleh mula makan antara satu sama lain..
 10. Tetapi kekurangan makanan akan menyebabkan percubaan melarikan diri dari arthropoda..

Pengumpan

Kedai menjual feeder dalam pelbagai bentuk dan saiz. Pilihan paling mudah boleh dilakukan sendiri. Lindungi sehelai plastik atau sepotong papan dengan sisi yang dipaku di tempat udang karang berkumpul. Pengumpan udang karang sudah siap.

Pilih plastik tidak beracun untuk pengumpan!

Norma dalam diet makan

 • Betina makan lebih banyak daripada lelaki, tetapi juga memakan masa lebih lama untuk mencerna makanan.
 • Tidak ada norma yang jelas dalam jumlah makanan. Makanan segar dimasukkan ke dalam palung hanya apabila kosong.
 • Sisa makanan dikeluarkan setelah dua hari, jika tidak, proses penguraian akan bermula, mencemarkan air di akuarium.
 • 2-3% berat haiwan adalah jumlah makanan yang disyorkan. Haiwan peliharaan akan penuh dan tidak akan berlebihan.
 • Lebih baik memberi makan udang karang sedikit daripada membiarkannya mati kerana air tercemar.

Memberi makan kepada yang muda

Tubuh udang karang muda yang tumbuh memerlukan jumlah makanan yang lebih banyak.

Sebelum mencapai panjang 2 cm, mereka memerlukan detritus - produk pereputan bahan organik. Secara semula jadi, di dasar takungan, cukup untuk individu muda. Tidak ada detritus yang mencukupi di akuarium kerana penyaringan berterusan.

Daun oak, alder atau beech kering dijadikan makanan. Mereka dimakan bukan hanya oleh udang karang muda, tetapi juga oleh orang dewasa. Tutup daun semasa dimakan. Jangan gunakan daun segar. Mereka mampu melepaskan toksin berbahaya ke dalam air. Krustasea dua sentimeter mula memakan pelbagai larva serangga. Dari pertumbuhan tiga sentimeter, kerang dimasukkan ke dalam makanan. Setelah mencapai 4 cm, krustasea mula memakan ikan.

Anda boleh memberi makan anak-anak di rumah menggunakan makanan yang bertujuan untuk menggoreng ikan. Aquarists menasihatkan menambahkan daphnia kecil untuk diet. Sebelum memasuki akuarium, daphnia dibakar dengan air mendidih untuk mengurangkan pergerakan.

Petua

 • Pada musim panas, jumlah makanan yang diperlukan meningkat.
 • Pada musim sejuk, jika disimpan di luar rumah, tidak perlu memberi makan udang karang hingga musim bunga.
 • Apa yang diberi makan udang karang bergantung pada pertumbuhan dan kadar pembiakannya.
 • Udang karang tidak suka lumpur di kolam.
 • Tempat kediaman yang disediakan dengan betul akan mengurangkan kos makanan.
 • Untuk pertumbuhan dan pembiakan goreng, suhu sekitar 15 darjah adalah selesa.
 • Kanser adalah penghuni badan air bersih, oleh tingkah laku mereka akan segera terlihat jika ada yang tidak kena dengan air.

Kesimpulannya

Penjagaan yang sederhana dan makanan yang tidak diperlukan menjadikan barah sebagai haiwan peliharaan yang sangat baik atau sumber pendapatan yang baik ketika berkembang biak.

Apa yang dimakan oleh udang karang

Udang karang sungai sering menjadi haiwan peliharaan yang disimpan di rumah di takungan buatan. Malangnya, kebanyakan akuarium masih percaya bahawa mereka mempunyai cukup bangkai, alga, sisa makanan ikan dan sisa produk sebagai makanan. Sebenarnya, diet udang karang jauh lebih bervariasi dan kesihatan bergantung padanya, serta jangka hayat haiwan peliharaan..

Ciri pemakanan krustasea sungai

Jantina. Jumlah makanan dan diet krustasea bergantung pada jantina. Jantan makan setiap hari, mengambil makanan sekali sehari. Dan wanita makan hanya 1 kali dalam 3 hari, tetapi mengambil bahagian yang lebih besar.

Masa untuk makan. Krustasea sungai adalah waktu malam. Oleh itu, ahli akuarium yang menjaga haiwan peliharaan di rumah harus memberi makan haiwan pada waktu petang..

Saiz hidangan. Menentukan jumlah makanan yang diperlukan adalah tugas yang mudah. Krustasea sungai tidak mudah makan berlebihan. Oleh itu, cukup dengan memasukkan feeder ke dalam akuarium, mengisinya dengan makanan. Sebaik sahaja bekas itu kosong, sebahagian makanan baru harus dimasukkan ke dalamnya..

Walau bagaimanapun, bahagian yang bertindih tidak digalakkan. Serpihan makanan menyumbang kepada pencemaran akuarium, jadi harus dibersihkan sekurang-kurangnya sekali setiap 2 hari untuk mengelakkan perkembangan proses pembusukan yang memberi kesan negatif kepada kesihatan penduduk akuarium.

Apa yang dimakan udang karang dalam keadaan semula jadi

Krustasea lebih suka makanan tumbuhan, hanya 10% dari makanan mereka adalah makanan haiwan.

Di habitat semula jadi mereka, krustasea sungai digunakan sebagai makanan:

 • fitoplankton;
 • rumput laut;
 • organik;
 • invertebrata kecil.

Bermusim. Tetapi pilihan rasa mereka bergantung pada musim dan beberapa faktor lain. Contohnya, semasa musim pembiakan atau pada musim sejuk, udang karang lebih suka makanan protein dalam bentuk cacing, berudu, larva, moluska, ikan kecil.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, krustasea tidak memakan bangkai. Sebaliknya, mereka boleh memakannya, tetapi hanya jika diperlukan, sekiranya tidak ada makanan lain.

Pada musim panas, diet udang karang, yang dapat wujud baik di lingkungan air dan di darat, berkembang dengan ketara.

Krustasea dengan senang hati memakan batang, pinggan daun, akar pelbagai tumbuh-tumbuhan.

Ciri-ciri memberi makan krustasea sungai di rumah

Pemakanan krustasea sungai di alam dan apabila disimpan di persekitaran buatan berbeza dengan ketara. Aquarists perlu tahu apa dan bagaimana memberi makan haiwan peliharaan mereka untuk melindungi mereka dari sejumlah penyakit dan kematian cepat..

Krustasea sungai adalah omnivora, jadi, sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan pilihan makanan. Makanan haiwan peliharaan boleh merangkumi:

 • serbuk roti;
 • kepingan daging cincang apa sahaja;
 • bijirin;
 • pelbagai bijirin;
 • kepingan sayur-sayuran dan buah-buahan segar;
 • kehijauan;
 • jelatang;
 • cacing tanah.

Di samping itu, anda boleh membeli makanan khusus yang direka khas untuk krustasea, yang dijual di mana-mana kedai haiwan peliharaan..

Jenis makanan sejuk beku atau hidup yang digunakan untuk memberi makan ikan hiasan sangat sesuai untuk udang karang, misalnya:

 • moluska kecil;
 • basikal;
 • daphnia;
 • rotifer.

Makanan protein juga diperlukan untuk krustasea, tetapi asas diet mereka tetap harus menjadi makanan tumbuhan..

Perkara yang paling penting adalah mengawasi bahagian makanan yang ditawarkan..

Pakar mengesyorkan memberi makanan dalam jumlah yang tidak melebihi 3% dari berat badan krustasea.

Jika tidak, sisa makanan yang tidak dimakan mulai membusuk, terurai, yang menyebabkan kematian arthropoda.

Makanan semula jadi untuk krustasea

Sangat mungkin untuk memfasilitasi tugas memberi makan udang karang dengan terlebih dahulu menyediakan takungan buatan yang dimaksudkan untuk haiwan peliharaan ini. Untuk melakukan ini, cukup menanam di bahagian bawah akuarium:

 • lupin;
 • kekacang;
 • kacang polong;
 • oat.

Tumbuhan ini mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan persekitaran air, menjenuhkannya dan tanah dengan jumlah nitrogen yang optimum. Dan yang paling penting, udang karang boleh menggunakannya sebagai makanan..

Baca juga:

Ketergantungan diet pada usia krustasea

Penting untuk mengambil kira bahawa keutamaan rasa dan keperluan makanan tertentu dalam udang karang berubah ketika mereka tumbuh dan berkembang. Pakar telah mengembangkan skema pemberian makanan khusus untuk krustasea pada tahap yang berbeza dalam hidup mereka:

 1. Bawah umur - makan terutamanya pada daphnia.
 2. Kanser yang mencapai ukuran hingga 2 cm memerlukan makanan protein. Anda boleh memberi mereka makan dengan larva. Dalam tempoh ini, makanan haiwan harus merangkumi sekitar 45% dari keseluruhan diet..
 3. Krustasea berukuran 3 cm - boleh memakan moluska dan serangga.
 4. Haiwan muda dari ukuran 4 cm - masukkan ikan kecil ke dalam menu mereka.
 5. Orang dewasa (8-10 cm) - makan terutamanya pada amphipods, lebih mengutamakan makanan tumbuhan.

Ciri-ciri di atas harus diambil kira semasa menanam udang karang di takungan buatan, yang sangat penting bagi akuarium yang terlibat dalam pembiakan dan pembiakan haiwan ini. Dengan menambahkan diet krustasea sungai dengan makanan yang mereka makan di habitat semula jadi mereka, anda dapat memastikan kesihatan, pertumbuhan aktif, dan perkembangan penuh mereka.

Baru-baru ini, krustasea sungai sering menjadi penghuni takungan buatan. Walaupun tidak bersahaja makhluk ini dari segi makanan, penting untuk memantau diet mereka dan mengikuti peraturan makan tertentu, yang berbeza dari diet kerang atau ikan hiasan. Adalah perlu untuk menyediakan udang karang dengan pemakanan yang kompeten dengan keunggulan makanan tumbuhan dalam makanan dan makanan tambahan protein dalam bentuk makanan langsung atau beku, daging, makanan laut.

Makan udang karang: bagaimana dan apa yang dimakan krustasea?

Selalunya, ketika membiak udang karang, timbul persoalan mengenai apa yang dimakan krustasea. Memberi makan udang karang adalah proses bertanggungjawab yang memerlukan pendekatan serius. Bagaimanapun, pada arthropoda apa yang bergantung pada imuniti, rasa dan perkembangan selanjutnya. Anda tidak boleh memberi makan udang karang dengan makanan apa pun. Artikel itu mengungkapkan semua perkara yang berkaitan dengan memberi makan udang karang.

Ciri-ciri makan

Untuk memberi makan udang karang yang disimpan di akuarium, kolam atau kolam yang dibuat khas, penting untuk mengetahui beberapa peraturan dan ciri di sini:

 • Adalah disyorkan untuk memberi makan arthropoda pada waktu petang. Dalam keadaan semula jadi, individu mencari makanan ketika gelap.
 • Dalam tempoh pembiakan dan pencabutan, udang karang memakan lebih banyak, kerana badan mereka mula menggunakan tenaga dengan lebih cepat.
 • Dengan diet yang tidak betul atau tidak seimbang, udang karang cenderung terkena kanibalisme, terutama semasa molting. Tempat di mana udang karang disimpan bebas dan luas, dengan beberapa tempat persembunyian.
 • Makanan harian udang karang muda jauh lebih tinggi daripada makanan orang dewasa..
 • Kanser dapat keluar dari habitat mereka untuk mencari makanan. Adalah perlu untuk mewujudkan keadaan di mana arthropoda tidak dapat keluar.
 • Untuk wanita dan lelaki, aturan makan yang berbeza dibuat. Rachikha (wanita) boleh mengambil makanan tiga hari sekali, sementara barah memerlukan makanan dua hari sekali.
 • Setelah mencair, anda tidak boleh membuang cangkangnya yang tersisa - kemudian barah akan memakannya, kerana kaya dengan sejumlah besar kalsium, yang menyumbang kepada pemulihan badan yang cepat.

Ikan karang yang makan dengan betul dan seimbang tumbuh dengan kuat dan cenderung untuk melepaskan diri dari habitatnya..

Jenis makanan

Kanser adalah makhluk yang maha kuasa. Mereka diberi makan sayur-sayuran dan makanan daging. Secara semula jadi, mereka menghabiskan sebagian besar waktunya di perairan dangkal untuk mencari makanan, di mana mereka memakan berbagai moluska, ikan kecil, berudu, cacing, dan serangga. Dari makanan tumbuhan, udang karang lebih suka teratai, elodea, kolam. Jumlah bahagian makanan tumbuhan dalam diet arthropoda adalah sehingga 90%.

Menyiapkan makanan sendiri

Makanan buatan sendiri untuk udang karang harus serupa dengan makanan yang biasa mereka makan di persekitaran semula jadi. Cacing darah, cumi-cumi, ikan, udang atau daging tanpa lemak menjadi pengganti makanan haiwan.

Semasa menyusun diet untuk udang karang, udang karang harus mendapat makanan yang berasal dari haiwan tidak lebih dari dua kali seminggu. Banyak penternak udang karang mendakwa bahawa makanan daging adalah provokator keadaan arthropoda yang agresif..

Dari makanan tumbuhan, udang karang diberi makan dengan produk berikut:

 • zucchini;
 • daun selada;
 • timun;
 • Kubis Cina;
 • bayam;
 • wortel (mengandungi keratin, yang meningkatkan warna udang karang);
 • hornwort (tumbuhan mesti berada di habitat udang karang).

Semasa menanam tanaman di akuarium atau kolam yang dibuat, anda mesti sangat berhati-hati, kerana sering kali mereka dirawat dengan racun serangga, yang boleh menyebabkan kematian arthropoda secara besar-besaran.

Makanan industri

Makanan perindustrian dihasilkan dalam bentuk berbutir dalam pelbagai saiz, dalam bentuk serpihan atau kayu.

Apa sahaja pilihan yang disukai, suapan mesti memenuhi kriteria berikut:

 • jangan mencemarkan air di kolam;
 • menyediakan makanan seimbang;
 • mengekalkan warna semula jadi cengkerang;
 • memudahkan proses menukar cengkerang.

Kedai khas boleh menawarkan jenis makanan yang dirancang untuk tempoh khas kehidupan krustasea. Sebagai contoh, pakar sering menggunakan makanan yang dirancang untuk merangsang proses pembiakan atau menguatkan imuniti haiwan muda..

Memberi makan kepada yang muda

Haiwan muda diberi makan berbeza daripada udang karang dewasa. Pemberian makan individu muda dilakukan oleh daphnia kecil, makanan untuk ikan goreng, nematoda cuka, tubulus cincang, artemia.

Ketika memberi makan udang karang dengan daphnia kecil, dianjurkan untuk membakarnya dengan air mendidih, kerana hidupnya sangat mudah alih, yang menyukarkan penangkapan ikan kecil.

Udang karang muda memerlukan lebih banyak makanan daripada orang dewasa. Atas sebab-sebab ini, mereka mencari makanan siang dan malam. Mereka memakan detritus - produk dari kerosakan semula jadi dari pelbagai bahan organik. Contohnya, di akuarium yang airnya sentiasa disaring, terdapat sedikit kesan..

Daun pokok yang gugur sering digunakan untuk menggantikannya. Lebih baik memberi keutamaan pada daun kering oak, alder dan beech - mereka akan menjadi sumber makanan berharga yang sangat baik, yang bukan hanya menyumbang kepada perkembangan sistem pencernaan mereka, tetapi juga membantu menyingkirkan parasit. Udang karang memakan daun di akuarium dengan cepat, mereka mesti dilaporkan secara berkala.

Dilarang menggunakan daun yang dipetik segar untuk diletakkan di akuarium - mereka mempunyai kemampuan untuk melepaskan racun ke dalam air.

Memberi makan udang karang dewasa

Orang dewasa lebih suka daging cincang dari haiwan dan ikan berdarah panas, katak dan berudu. Sebelum tempoh molekul krustasea, disarankan untuk memberi makan moluska kecil yang hancur, dengan kuat menghancurkan cangkang sarang.

Untuk memberi makan, bekas dapur digunakan, memberikan sisa daging arthropoda, kulit sayur, sisa roti, dan banyak lagi. Sekiranya sampah tidak cukup segar, ia akan direbus terlebih dahulu.

Makanan yang terurai tidak boleh digunakan untuk memberi makan, kerana ini boleh menyebabkan barah.

Biji-bijian yang dimasak, terutama yang bulat (jagung, kacang polong), perlu diuli sebelum diberikan kepada udang karang, jika tidak, sukar bagi dia untuk merebutnya dengan cakar. Makanan dibentangkan di tempat yang cetek pada waktu malam. Mereka memberikan makanan sedemikian rupa sehingga dimakan sepenuhnya. Penting untuk menetapkan kawalan terhadap makan makanan dengan menjalankan jaring di sepanjang bahagian bawah. Mereka memberi makan udang karang di badan air secara sederhana, terutama jika mereka diberi makanan binatang.

Dengan sisa makanan, pemiliknya perlu mengurangkan jumlahnya atau tidak memberi makan udang karang untuk sementara waktu. Apabila serpihan makanan membusuk, reservoir tercemar, kerana arthropoda menderita pelbagai penyakit yang menyebabkan kematiannya.

Pemberian makanan bermula pada bulan April dengan diet 0,5% dari berat hidup udang karang, meningkat pada musim panas setelah mencair dan selama tempoh pertumbuhan intensif, sehingga jumlah makanan adalah 2-2.5% dari berat hidup. Semasa molting, mereka berhenti memberi makan udang karang selama beberapa hari. Apabila menjadi sejuk, arthropoda tidak diberi makan atau terus memberi makan di penanaman lebat pada kadar yang berkurang. Pada musim sejuk, memberi makan udang karang harus berhati-hati: dalam tempoh ini, keperluan makanan sedikit, tetapi secara berkala mereka perlu diberi makan.

Diet yang diformulasikan dengan baik akan memastikan kesihatan yang baik untuk arthropoda anda. Penting untuk mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk memberi makan udang karang. Tidak boleh menggunakan makanan atau makanan pertama yang berkualiti yang boleh dipersoalkan untuk memberi makan udang karang.

Diet semasa molting

Molting adalah perkara biasa bagi udang karang. Sepanjang hidup mereka, krustasea tumbuh, kerana penutup chitinous, ini tidak dapat dilakukan, kerana sukar. Kanser perlu dibuang dengan kerap. Semasa molting, arthropoda kehilangan aktiviti dan menghabiskan sebahagian besar masa mereka di tempat perlindungan. Sekiranya bukan barah, hanya kulitnya yang dilihat, jangan takut, ini adalah proses semula jadi.

Penutup kitin tidak dikeluarkan - barah akan memakannya. Setelah mencair, udang karang muda memerlukan banyak kalsium, yang membantu memulihkan lapisan baru dengan cepat. Pada peringkat pertama kehidupan mereka, arthropoda mencairkan 5-6 kali. Beberapa tahun kemudian, tahi lalat berlaku beberapa kali sepanjang tahun. Proses itu sendiri hanya berlangsung selama 2-3 minit. Sarung baru dipulihkan sepenuhnya selepas 1-1,5 minggu.

Sebelum mencair, diperlukan untuk meningkatkan jumlah atau kekerapan makan sekitar 4 kali. Ia dibenarkan memberi makan udang karang dengan makanan khas.

Dianjurkan untuk memberi makanan dan produk seperti itu:

 • pasta;
 • udang;
 • lobak merah;
 • ikan;
 • bubur;
 • cacing;
 • siput;
 • daging;
 • cacing darah;
 • tubifex;
 • corotra;
 • daphnia;
 • gammarus.

Arthropoda juga akan menyukai makanan yang terdiri daripada kubis, selada, kacang polong, pasli, zucchini, jelatang, bayam, sayur-sayuran beku, daun pokok, dan juga makanan kering untuk ikan akuarium.

Pengumpan udang karang

Pelbagai pengumpan digunakan untuk memberi makan udang karang akuarium. Pelbagai pilihan tersedia untuk dijual. Tetapi selalunya pengumpan dibuat sendiri..

Pengumpan udang karang yang paling sederhana adalah kawasan tetap kecil yang diperbuat daripada plastik tidak beracun. Di kedai, akuarium menawarkan pengumpan yang menarik bentuk daun dan banyak pilihan lain.

Cara memberi makan udang karang ketika menangkapnya?

Umpan untuk menangkap udang karang dipilih berdasarkan musim dalam setahun. Makanan sayuran berkesan pada musim bunga dan musim panas. Pada musim luruh dan awal musim sejuk, makanan haiwan digunakan untuk memberi makan arthropoda. Untuk melakukan ini, gunakan:

 • perapan daging;
 • ikan;
 • bahagian dalam ikan dan unggas;
 • kerang;
 • cacing;
 • siput;
 • katak;
 • daging.

Ikan dibentangkan segar atau sedikit manja. Untuk meningkatkan bau, ia sedikit kering di bawah sinar matahari. Udang karang seperti roach, ikan mas kris dan bream. Dari produk daging, disarankan menggunakan unggas atau bangkai daging. Mereka juga meletakkannya basi. Kerang, siput dan katak ditangkap di takungan yang sama di mana mereka akan menangkap udang karang. Cacing digunakan sangat jarang sekiranya tidak ada pilihan lain: cacing diletakkan di dalam kain kasa nipis, tidak termasuk penyebarannya..

Dari umpan sayur, paling berkesan menggunakan jagung, dill, kacang polong, roti hitam, makuha, dan bawang putih. Kacang polong dan jagung direbus, dikukus atau dibeli dalam tin. Krustasea "dipimpin" untuk rasa bawang putih, kerana itu disarankan untuk menambahkannya ke produk lain.

Semasa memilih umpan, pertimbangkan musim:

MusimApa yang perlu diberi makan?
Musim panasMereka diberi makan dengan sepotong hati, daging, serangga ayam. Minyak ikan ditambah untuk meningkatkan bau.
Musim bungaGunakan umpan sayur atau ikan, yang sudah dipotong di sepanjang jurang, dibalik ke dalam dan dibiarkan di bawah sinar matahari untuk kerosakan.
Musim sejuk dan musim luruhDigunakan penggunaan daging busa atau kacang polong.

Habitat juga sangat penting. Untuk berburu di takungan dengan dasar berlumpur, disarankan untuk menggunakan umpan dari ikan yang manja. Ini adalah makanan biasa untuk udang karang yang hidup dalam keadaan seperti itu. Arthropod akan merangkak ke dalam "perangkap" tanpa mengesyaki apa-apa. Sekiranya terdapat banyak tumbuh-tumbuhan di bahagian bawah, lebih baik menggunakan kacang polong atau jagung..

Untuk memancing di gua bawah laut atau di bawah pantai, daya tarikan dengan bau bawang putih atau daging manja digunakan. Di perairan cetek, para pakar menasihatkan menggunakan cacing, kerang, jagung hingga umpan.

Apa yang dimakan oleh barah di persekitaran semula jadi??

Kanser mempunyai deria bau yang sangat baik. Dalam keadaan semula jadi, mereka dapat menemukan ikan busuk lebih cepat daripada ikan segar, kerana ia mempunyai bau yang jelas ketika terurai. Melawan udang karang lebih kerap terjadi di sungai yang memperjuangkan bangkai ikan lama.

Visi mereka tidak kurang berkembang. Melihat sesuatu yang berwarna merah, udang karang pasti ingin mencubanya, dengan mempertimbangkan item itu sebagai daging..

Udang karang cenderung memakan alga yang kaya dengan limau. Mereka memerlukannya untuk pertumbuhan cengkerang yang sihat, terutama mereka memerlukan kapur semasa tempoh molting ketika "baju besi" lama dijatuhkan dan yang baru tumbuh.

Kanser memerlukan alga berikut:

 • elodea;
 • spesies tumbuhan chara;
 • burung enggang.

Hanya udang karang yang memakan tanaman ini, kerana mengandung kapur, yang memberi arthropoda kekakuan, yang tidak mereka tolak. Ini penting untuk dipertimbangkan ketika memberi makan udang karang di rumah - disarankan untuk meningkatkan jumlah kapur dalam makanan udang karang.

Selain tumbuh-tumbuhan, mereka memakan pelbagai jenis haiwan akuatik, pelbagai jenis invertebrata, misalnya, daphnia atau siklop. Juga makan larva, berudu, siput, cacing.

Dianjurkan untuk membiakkan phyto- dan zooplankton di takungan. Udang karang mempunyai sikap positif terhadap kawasan kejiranan ini. Spesies ini berfungsi sebagai makanan bukan sahaja untuk udang karang, tetapi juga untuk mangsanya..

Memberi makan udang karang adalah tugas yang bertanggungjawab, kerana berat arthropoda bergantung pada pemakanan yang betul dan komposisi diet pada masa akan datang, dan keuntungan selanjutnya dari penjualannya. Tertakluk pada peraturan pemberian makan, memungkinkan untuk mempercepat proses pertumbuhan dan pembiakan, untuk mengandung udang karang aktif.

Apa yang dimakan oleh barah: menu semula jadi dan tiruan

Terdapat banyak jenis udang karang

Ciri utama pandangan

Apa yang dimakan oleh barah? Mungkin ini adalah isu keutamaan. Walau bagaimanapun, sebelum menjawabnya, kami akan memberikan beberapa maklumat umum mengenai wakil dunia fauna invertebrata ini. Di rumah, hanya udang karang air tawar yang dapat disimpan, ada beberapa jenisnya, misalnya, cakar sempit, cakar lebar. Orang-orang seperti itu tidak bersentuhan satu sama lain dan tidak hanya boleh berada di satu akuarium, tetapi juga di satu badan air. Semua wakil krustasea dicirikan oleh ciri khas berikut:

 • Kehadiran misai digunakan untuk sentuhan dan bau.
 • Kehadiran pelengkap rahang kompleks yang menyerap makanan hingga halus.
 • Cakar (anggota badan terbesar) tidak digunakan untuk berjalan, tetapi digunakan untuk bertahan daripada serangan;
 • Penumpahan karapas berkala untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Resipi makanan buatan sendiri

Nombor resipi 1

Ambil bayam, wortel, kacang polong, jelatang kering dan daun badam laut, tepung kedelai, pelet ikan, amaranth kering, kalsium karbonat, chlorella dan serbuk spirulina. Campurkan bahan ke dalam pengadun hingga sebati, masukkan acuan ais dan letakkan di dalam peti sejuk.

Nombor resipi 2

Ambil daun bayam, wortel dan timun, potong cincin nipis. Masukkan semua ini sedikit ke dalam ketuhar gelombang mikro.

Nombor resipi 3

Ambil bayam, wortel, timun, labu. Potong ke dalam kepingan nipis dan bakar dengan air mendidih. Hancurkan kacang polong dan jagung segar. Masukkan nasi rebus, daun oak, artichoke Yerusalem, kacang almond, bubur pisang, bihun kering, keju kalsium, cacing darah. Campurkan semuanya dengan teliti dan letakkan di lapisan nipis pada foil atau bungkus plastik. Kemudian beku.

Makanan haiwan

Oleh itu, mari kita beralih ke isu utama, pembentukan diet. Apa yang dimakan oleh barah di habitat semula jadi? Semua menu boleh dibahagikan secara kondisional kepada dua kawasan volumetrik, iaitu: tumbuhan dan haiwan.

Ketagihan terhadap makanan haiwan bergantung pada musim dan ciri-ciri jangka masa tertentu. Jadi, selepas musim sejuk atau molting, serta semasa mengawan, makanan yang lebih berkhasiat dan memuaskan lebih baik digunakan. Bisa berupa moluska, cacing akuatik, siput, larva caddis lalat atau nyamuk, berudu. Lebih jarang, udang karang berjaya menikmati ikan kecil atau katak, biasanya, mereka cepat dan mudah menjauh dari siput dengan cakar. Adakah carrion, iaitu produk yang sudah reput, untuk makanan? Ini juga mungkin berlaku, tetapi ia jarang berlaku. Sekiranya ikan telah lama membusuk, udang karang lebih suka menolak makanan tersebut..

Petua Berguna

Pengusaha baru yang akan melengkapkan ladang untuk membiak udang karang disarankan untuk mengambil kira nasihat penternak berpengalaman.

 1. Semasa membuat item perbelanjaan untuk tahun ini, anda perlu tahu bahawa pada musim panas, udang karang memerlukan lebih banyak makanan..
 2. Sekiranya takungan dengan arthropoda dipasang di luar, dari pertengahan musim luruh hingga musim bunga, pemberian udang karang akan berhenti.
 3. Semasa tumbuh di kolam, Anda secara berkala perlu memperhatikan membersihkan takungan lumpur. Air keruh memprovokasi penyakit dan kepupusan penduduk.
 4. Kelajuan kenaikan berat badan dan pembiakan bangsal bergantung pada perkembangan diet yang betul..
 5. Menurut tingkah laku udang karang, menjadi nyata bahawa perubahan negatif terjadi dengan air. Arthropoda adalah penduduk badan air bersih.
 6. Suhu air, baik untuk perkembangan intensif haiwan muda dan proses pembiakan, harus sesuai dengan suhu 15 °.

Kos menjaga ladang dikurangkan dengan ketara dengan organisasi habitat yang kompeten dan pemilihan makanan yang seimbang.

Tonton video mengenai memberi makan udang karang:

Makanan tumbuhan

Sudah tentu, organisma haiwan mesti ada dalam makanan, mereka memastikan perkembangan dan pertumbuhan normal haiwan. Namun, sebahagian besarnya, udang karang lebih suka memakan unsur tumbuhan. Ia boleh menjadi soba air, sarang tanduk dan pelbagai spesies chara. Di samping itu, bukan sahaja tanaman lembut, tetapi juga perwakilan dunia flora yang lebih sukar, sering dikenali. Contohnya, buluh, buluh atau sedge. Ngomong-ngomong, bukan sahaja batang dan daun, tetapi juga rimpang tanaman digunakan..

Kanser boleh mencari makanan bukan sahaja di air, tetapi juga di pantai. Selama beberapa jam, ketika berada di darat, dia dengan gembira berpesta di rumput yang tumbuh di sepanjang takungan atau daun yang jatuh dari pokok.

Perbelanjaan

Kos maksimum akan diperlukan untuk pembiakan haiwan di takungan buatan. Anggaran kos:

 • Kolam menggali (100 rubel / 1m³) - 100,000 rubel.
 • Polipropilena untuk pelapisan bawah (6400/1 helai) - 1.422.000 rubel.
 • Telaga 10 m - 230,000 rubel.
 • Ternakan dan makanan - 30,000 rubel.
 • Alat Weiss - 45,000 rubel.
 • Aerator - 20,000 rubel.
 • Tapis - 266,000 rubel.
 • Alat pengukur - 20,000 rubel.
 • Makanan palung, kedai roti - 30,000 rubel.

Jumlah: 2,163,000 rubel.

Diet rumah

Apa yang dimakan udang karang di rumah? Soalan ini kebanyakannya relevan bagi mereka yang tidak mahu bersusah payah membuat persekitaran semula jadi haiwan. Ngomong-ngomong, pemberian makanan buatan sama sekali tidak menjadi masalah; cukup dengan membeli makanan khas untuk arthropoda di kedai haiwan peliharaan dan jangan lupa menambahkannya ke akuarium mengikut jadual yang telah disusun sebelumnya. Sekiranya perlu, makanan khas boleh diganti dengan alga, jelatang, ayam cincang halus.

Udang karang di akuarium

Pada masa tertentu, setiap pemilik akuarium ingin menjadikannya istimewa, menambah semangat, mempunyai haiwan peliharaan yang tidak biasa... Ramai orang memilih udang karang dan dengan alasan yang baik! Kanser bukan sahaja mempunyai penampilan yang ekspresif dan warna yang sering cerah. Tingkah laku, gaya hidup, ciri-ciri anatomi mereka, bahkan cara mereka bergerak - semua ini adalah sumber inspirasi yang tidak pernah berakhir! Selalu menarik untuk menontonnya..


Malah kaedah mudah untuk menulis barah adalah pemandangan yang menarik.!

Kanser boleh tumbuh anggota badan yang hilang, misai, dan juga penusuk.!

Udang karang tropika dan Amerika sesuai untuk hidup di akuarium, contohnya:

 • Florida (California);
 • Kuba;
 • Louisiana;
 • Mexico;
 • guli.

Udang karang air sejuk dari takungan Rusia tidak sesuai untuk menjaga akuarium.


Bertentangan dengan kepercayaan popular, udang karang dapat tinggal bersama ikan, dalam keadaan tertentu.

Menyimpan haiwan peliharaan yang tidak biasa di dalam akuarium secara mengejutkan tidak menimbulkan kerumitan tambahan. Baik, atau hampir tidak pernah. Kami akan membimbing anda melalui asas-asas menjaga dan merawat barah di rumah. Tentang kejiranan mereka dengan ikan. Dan tentu saja, mengenai apa dan bagaimana mereka makan.

Peraturan pemakanan

Perkara penting lain ialah anda perlu mengetahui bukan sahaja apa yang dimakan oleh barah, tetapi juga kapan. Jadi, dia lebih suka menambah simpanan daya hidup di persekitaran semula jadi pada waktu senja, setelah matahari terbenam dan waktu subuh. Dalam cuaca hujan, ia boleh dimakan pada waktu siang. Semasa molting, dia sama sekali enggan makan, dan sebelum musim sejuk meningkatkan dietnya..

Bagi episodisitas, di udang karang, udang karang makan tidak lebih dari dua kali sehari (betina - malah kurang kerap). Ingatlah untuk membuang serpihan makanan dari akuarium setiap 48 jam.

Kehalusan undang-undang

Penanaman udang karang boleh diatur dalam bentuk ladang anak syarikat peribadi, lebihan dari mana petani mempunyai hak untuk menjual. Pada masa yang sama, penjualan hanya akan dilakukan kepada pemborong di pasar (dan oleh itu, harga jualan akan dua kali lebih rendah daripada harga pasaran), kerana pembeli yang lebih serius (kedai, restoran) akan memerlukan pernyataan untuk produk.

Untuk mengemukakan perisytiharan, anda perlu mendaftarkan perniagaan anda sebagai usahawan individu atau ladang dan membayar cukai.

Harap diperhatikan: jika kantor pajak menetapkan bahawa pembiakan dan penjualan udang karang dilakukan secara berkala tanpa pendaftaran kegiatan, ini dapat mengakibatkan denda (menurut artikel 14.1 Kanun Pentadbiran).

Kegiatan pertanian, termasuk penanaman krustasea, dikenakan cukai pendapatan 6%.

Sistem peredaran darah

Rongga badan dalam udang karang dicampur, cairan kehijauan atau tidak berwarna beredar di rongga antar sel dan di dalam pembuluh darah - hemolim, yang melakukan fungsi yang serupa dengan darah pada haiwan dengan sistem peredaran tertutup.

Jantung pentagonal terletak di bawah pelindung di bahagian punggung dada. Pembuluh darah berlepas dari itu, yang terbuka di rongga badan. Darah memberikan oksigen dan nutrien ke organ dan tisu dan mengambil karbon dioksida dan sisa.

Kemudian hemolymph mengalir melalui saluran ke insang, dan kemudian ke jantung.

Sistem penghadaman

Sistem pencernaan bermula dengan pembukaan mulut. Makanan memasuki faring, kemudian ke esofagus pendek dan ke dalam perut, di mana terdapat dua bahagian: penapis dan kunyah.

Dinding punggung dan lateral kawasan mengunyah mempunyai tiga, piring kunyah chitinous yang diresapi dengan kapur dengan tepi bebas yang bergerigi. Bahagian penapis dilengkapi dengan dua pinggan dengan rambut. Hanya makanan cincang yang melaluinya, seperti penapis..

Zarah makanan kecil memasuki usus, dan zarah besar kembali ke jabatan.

Makanan dicerna dan diserap melalui kelenjar dan dinding midgut. Sisa yang tidak dicerna keluar melalui dubur yang terletak di lobus ekor

Pendapatan

Rata-rata, dalam takungan buatan 1000 m2, output per tahun akan menjadi 3000 kg. Harga borong anggaran untuk individu dengan berat 30-40g - dari 600 hingga 700 rubel setiap 1 kg.

Oleh itu, dengan hasil yang baik, pendapatan tahunan purata mungkin 2,100,000 rubel. Perlu diingat bahawa, bergantung pada jenis udang karang yang dipilih, memerlukan masa yang berbeza untuk menumbuhkan individu yang siap dijual..

Di samping itu, anda perlu mengambil kira kos berulang dan tidak dijangka serta kos pelaksanaan. Tetapi jika perniagaan diatur dengan betul, projek itu akan membayar sendiri dalam beberapa tahun dan mula memperoleh keuntungan..

Sistem pernafasan

Kanser bernafas dengan bantuan insang, di mana pertukaran gas dilakukan dan kapilari darah berada. Insang adalah pertumbuhan bulu tipis yang terletak pada kaki berjalan dan proses rahang kaki. Insang terletak di rongga khas di cephalothorax.

Dalam rongga ini, disebabkan oleh proses ayunan pantas pasangan kedua ekstremitas bawah, pergerakan air dilakukan dan pertukaran gas berlaku melalui cangkang insang. Darah, diperkaya dengan oksigen, mengalir melalui injap jantung insang ke dalam kantung perikardial. Kemudian memasuki rongga mulut melalui bukaan khas.

Sistem saraf pada barah sungai terdiri daripada ganglion subpharyngeal, ganglion epopharyngeal berpasangan, sistem saraf pusat dan rantai saraf perut.

Saraf dari otak pergi ke mata dan antena, dari simpul pertama rantai saraf perut ke organ mulut. Dari urat simpul perut dan toraks berikut, rantai masing-masing menuju ke organ dalaman, dada dan anggota badan perut.

Organ rasa

Pada kedua pasang antena udang karang terdapat reseptor: rasa kimia, keseimbangan dan sentuhan. Setiap mata mempunyai lebih dari 3000 ocelli atau segi. Mereka dipisahkan antara satu sama lain dengan lapisan pigmen nipis. Bahagian cahaya yang peka cahaya hanya melihat seberkas sinar yang sempit tegak lurus dengan permukaannya. Keseluruhan gambar terdiri daripada banyak gambar kecil separa.

Organ keseimbangan diwakili oleh kemurungan pada antena pendek di segmen utama, di mana sebiji pasir terletak. Dia menekan rambut halus dan sensitif yang mengelilinginya. Ia membantu barah untuk menilai kedudukan tubuhnya di angkasa..

Organ ekskresi pada barah adalah sepasang kelenjar hijau yang terletak di bahagian depan cephalothorax.

. Setiap kelenjar terdiri daripada dua bahagian: pundi kencing dan kelenjar itu sendiri.

Di dalam pundi kencing, produk buangan berbahaya terkumpul, yang terbentuk dalam proses metabolisme. Mereka dikeluarkan melalui liang perkumuhan melalui saluran perkumuhan..

Oleh asalnya, kelenjar ekskresi adalah metanephridium yang diubah suai, yang bermula dengan kantung coelomik kecil. Saluran kelenjar berlepas dari situ - tiub berliku.

Apa yang lebih baik untuk udang karang dan makanan apa yang harus diberi makan di rumah

Penyelenggaraan akuarium

Untuk satu udang karang, akuarium kecil baik-baik saja. Sekiranya anda melakukan pertukaran air secara sistematik, maka tiga puluh hingga empat puluh liter sudah mencukupi. Udang karang mempunyai satu cara yang tidak menyenangkan. Mereka sering berusaha menyembunyikan makanan mereka, yang sering dijumpai di tempat persembunyian mereka. Dan jika terdapat banyak residu ini, maka ketidakseimbangan dapat terjadi di akuarium, perubahan air biasa dan pembersihan sistematik dapat menjimatkan.
Tempat persembunyian yang hebat

Sekiranya anda merancang untuk menyimpan beberapa udang karang, maka anda memerlukan akuarium yang lebih besar - dari 80 liter. Akuarium seperti itu bukan sahaja menghiasi rumah anda, tetapi juga boleh menjadi permulaan perniagaan pembiakan udang karang kecil. Perlu diketahui juga bahawa udang karang mempunyai kebiasaan yang tidak menyenangkan untuk memakan jenisnya sendiri, terutama semasa mencabut. Oleh itu, akuarium bukan sahaja luas, tetapi juga tempat perlindungan yang harus disediakan di mana udang karang akan bersembunyi.

Untuk penapisan air, penapis dalaman lebih sesuai. Kerana selang yang menuju ke luar dapat menjadi jalan yang baik bagi udang karang akuarium untuk keluar dari akuarium. Setiap kali anda pulang dari kerja, atau bangun pagi, anda akan melihatnya merangkak di lantai. Jangan lupa, udang karang adalah tuan pelarian yang sangat mahir!

Akuarium untuk krustasea dengan penapisan yang mapan

Akuarium udang karang mesti ditutup dengan baik, kerana udang karang yang dilarikan tidak akan hidup lama tanpa air.

Ciri-ciri makan

 1. Udang karang adalah makhluk berjimat cermat dan tahu menyembunyikan makanan. Makanan yang berlebihan akan menyebabkan air pudar dan haiwan peliharaan akan mati.
 2. Kawal diet anda untuk memastikan bahawa ada makanan yang mencukupi, tetapi tidak berlebihan..
 3. Semasa molting, lebih banyak makanan diperlukan, ini disebabkan oleh kos tenaga untuk memulihkan cengkerang.
 4. Musim pembiakan juga memerlukan peningkatan bahagian..
 5. Makanan remaja berbeza dari segi komposisi dan jumlah makanan dari orang dewasa..
 6. Lelaki boleh memberi makan 2 hari sekali, dan betina 3 hari sekali.
 7. Biarkan cengkerang di dalam akuarium setelah dicairkan. Ia adalah sebahagian daripada diet arthropoda liar. Dengan memakan cengkerang, mereka mengembalikan kandungan kalsium dalam badan..
 8. Udang karang adalah haiwan pada waktu malam. Beri makan mereka pada waktu petang.
 9. Pastikan ada makanan yang mencukupi, jika tidak, udang karang boleh mula makan antara satu sama lain..
 10. Tetapi kekurangan makanan akan menyebabkan percubaan melarikan diri dari arthropoda..

Untuk memberi makan udang karang yang disimpan di akuarium, kolam atau kolam yang dibuat khas, penting untuk mengetahui beberapa peraturan dan ciri di sini:

 1. Adalah disyorkan untuk memberi makan arthropoda pada waktu petang. Dalam keadaan semula jadi, individu mencari makanan ketika gelap.
 2. Dalam tempoh pembiakan dan pencabutan, udang karang memakan lebih banyak, kerana badan mereka mula menggunakan tenaga dengan lebih cepat.
 3. Dengan diet yang tidak betul atau tidak seimbang, udang karang cenderung terkena kanibalisme, terutama semasa molting. Tempat di mana udang karang disimpan bebas dan luas, dengan beberapa tempat persembunyian.
 4. Makanan harian udang karang muda jauh lebih tinggi daripada makanan orang dewasa..
 5. Kanser dapat keluar dari habitat mereka untuk mencari makanan. Adalah perlu untuk mewujudkan keadaan di mana arthropoda tidak dapat keluar.
 6. Untuk wanita dan lelaki, aturan makan yang berbeza dibuat. Rachikha (wanita) boleh mengambil makanan tiga hari sekali, sementara barah memerlukan makanan dua hari sekali.
 7. Setelah mencair, anda tidak boleh membuang cangkangnya yang tersisa - kemudian barah akan memakannya, kerana kaya dengan sejumlah besar kalsium, yang menyumbang kepada pemulihan badan yang cepat.

Jenis makanan

Kanser adalah makhluk yang maha kuasa. Mereka diberi makan sayur-sayuran dan makanan daging. Secara semula jadi, mereka menghabiskan sebagian besar waktunya di perairan dangkal untuk mencari makanan, di mana mereka memakan berbagai moluska, ikan kecil, berudu, cacing, dan serangga. Dari makanan tumbuhan, udang karang lebih suka teratai, elodea, kolam. Jumlah bahagian makanan tumbuhan dalam diet arthropoda adalah sehingga 90%.

Menyiapkan makanan sendiri

Makanan buatan sendiri untuk udang karang harus serupa dengan makanan yang biasa mereka makan di persekitaran semula jadi. Cacing darah, cumi-cumi, ikan, udang atau daging tanpa lemak menjadi pengganti makanan haiwan.

Semasa menyusun diet untuk udang karang, udang karang harus mendapat makanan yang berasal dari haiwan tidak lebih dari dua kali seminggu. Banyak penternak udang karang mendakwa bahawa makanan daging adalah provokator keadaan arthropoda yang agresif..

Dari makanan tumbuhan, udang karang diberi makan dengan produk berikut:

 • zucchini;
 • daun selada;
 • timun;
 • Kubis Cina;
 • bayam;
 • wortel (mengandungi keratin, yang meningkatkan warna udang karang);
 • hornwort (tumbuhan mesti berada di habitat udang karang).

Semasa menanam tanaman di akuarium atau kolam yang dibuat, anda mesti sangat berhati-hati, kerana sering kali mereka dirawat dengan racun serangga, yang boleh menyebabkan kematian arthropoda secara besar-besaran.

Makanan industri

Makanan perindustrian dihasilkan dalam bentuk berbutir dalam pelbagai saiz, dalam bentuk serpihan atau kayu.

Apa sahaja pilihan yang disukai, suapan mesti memenuhi kriteria berikut:

 • jangan mencemarkan air di kolam;
 • menyediakan makanan seimbang;
 • mengekalkan warna semula jadi cengkerang;
 • memudahkan proses menukar cengkerang.

Kedai khas boleh menawarkan jenis makanan yang dirancang untuk tempoh khas kehidupan krustasea. Sebagai contoh, pakar sering menggunakan makanan yang dirancang untuk merangsang proses pembiakan atau menguatkan imuniti haiwan muda..

Pudar

Ramai ahli akuarium baru tidak tahu bahawa ikan karang akuarium itu mencairkan dan sama sekali tidak mengetahui fenomena ini. Molting adalah penumpahan penutup udang karang (cengkerang) lama sehingga dapat tumbuh. Biasanya, udang karang dewasa sekali setahun (haiwan muda lebih kerap) dan setelah yang lama dibuang, yang baru mula tumbuh..

Oleh itu, udang karang di akuarium harus sentiasa dipantau. Sekiranya anda mendapati bahawa barah mula sembunyi lebih kerap, maka jangan bimbang, kemungkinan besar, ia sudah mulai hilang. Atau jika anda melihat bahawa cangkangnya ada di dalam akuarium, ia tidak perlu dikeluarkan! Kanser akan memakannya, mempunyai kalsium di dalamnya, yang akan membantu dalam pemulihan yang baru. Moulting biasanya berlangsung beberapa hari, dan memakan penutup chitinous mempercepat proses ini..

Berapa kerap untuk memberi makan?

Aquarists berpendapat mengenai kekerapan memberi makan udang karang. Seseorang berpendapat bahawa makanan harus diberikan sekali sehari, bergantian varieti setiap hari. Yang lain percaya bahawa setiap beberapa hari sekali akan mencukupi.

Kami percaya bahawa pendekatan individu diperlukan di sini. Sekiranya anda memerhatikan haiwan kesayangan anda sebentar, maka anda pasti akan menentukan sama ada ia mempunyai makanan yang mencukupi atau tidak..

Dianjurkan untuk memberi makan molting, pembiakan dan penanaman udang karang lebih kerap dan banyak.

Peraturan dan ciri memberi makan

Udang karang omnivora, kecuali produk dengan bahan tambahan sintetik dan kimia. Makanan boleh disediakan untuk industri dan penyediaan sendiri.

Semasa menyusun diet anda sendiri, ingatlah keseimbangan makanan haiwan dan tumbuhan. Makanan udang karang buatan sendiri merangkumi:

 • kepingan daging mentah, ayam, ikan;
 • cacing tanah, belatung, cacing darah;
 • pelbagai sayur-sayuran;
 • jelatang;
 • roti;
 • rumput laut.

Elakkan memberi makanan berlemak udang karang yang mencemarkan air.

Bentuk pelepasan - serpihan, butiran dengan ukuran atau batang yang berbeza. Terlepas dari penampilannya, suapan yang dipilih mestilah:

 • seimbang;
 • jangan mencemarkan air;
 • mengandungi unsur-unsur yang memudahkan penumpahan.

Sebilangan makanan diformulasikan khusus untuk pelbagai peringkat kehidupan barah. Terdapat pelbagai jenis makanan pelengkap untuk merangsang pembiakan, meningkatkan warna cengkerang, menguatkan imuniti remaja.

Kedai menjual feeder dalam pelbagai bentuk dan saiz. Pilihan paling mudah boleh dilakukan sendiri. Lindungi sehelai plastik atau sepotong papan dengan sisi yang dipaku di tempat udang karang berkumpul. Pengumpan udang karang sudah siap.

 • Betina makan lebih banyak daripada lelaki, tetapi juga memakan masa lebih lama untuk mencerna makanan.
 • Tidak ada norma yang jelas dalam jumlah makanan. Makanan segar dimasukkan ke dalam palung hanya apabila kosong.
 • Sisa makanan dikeluarkan setelah dua hari, jika tidak, proses penguraian akan bermula, mencemarkan air di akuarium.
 • 2-3% berat haiwan adalah jumlah makanan yang disyorkan. Haiwan peliharaan akan penuh dan tidak akan berlebihan.
 • Lebih baik memberi makan udang karang sedikit daripada membiarkannya mati kerana air tercemar.

Tubuh udang karang muda yang tumbuh memerlukan jumlah makanan yang lebih banyak.

Sebelum mencapai panjang 2 cm, mereka memerlukan detritus - produk pereputan bahan organik. Secara semula jadi, di dasar takungan, cukup untuk individu muda. Tidak ada detritus yang mencukupi di akuarium kerana penyaringan berterusan.

Daun oak, alder atau beech kering dijadikan makanan. Mereka dimakan bukan hanya oleh udang karang muda, tetapi juga oleh orang dewasa. Tutup daun semasa dimakan. Jangan gunakan daun segar. Mereka mampu melepaskan toksin berbahaya ke dalam air. Krustasea dua sentimeter mula memakan pelbagai larva serangga. Dari pertumbuhan tiga sentimeter, kerang dimasukkan ke dalam makanan. Setelah mencapai 4 cm, krustasea mula memakan ikan.

Anda boleh memberi makan anak-anak di rumah menggunakan makanan yang bertujuan untuk menggoreng ikan. Aquarists menasihatkan menambahkan daphnia kecil untuk diet. Sebelum memasuki akuarium, daphnia dibakar dengan air mendidih untuk mengurangkan pergerakan.

Lebih baik melakukan ini pada waktu petang, kerana udang karang bersembunyi di siang hari. Sekiranya arthropoda berdekatan dengan ikan, aktiviti yang terakhir berkurang pada waktu petang, dan mereka tidak akan mencuri makanan dari pembawa cakar dari bawah hidung.

Walaupun arthropoda akuarium adalah omnivora, terdapat beberapa cadangan pemakanan untuk mereka..

Lebih daripada lapan puluh peratus diet harian udang karang mestilah makanan tumbuhan.

Anda boleh memberi elodea, jelatang, teratai, kolam, rumput laut, wortel, zucchini, bayam, pasli. Untuk perubahan, mereka memberikan pelbagai moluska, serangga, cacing, berudu, cacing darah beku, makanan untuk ikan dasar.

Sebagai makanan istimewa, kadangkala anda boleh merawatnya dengan potongan ikan atau sotong. Menariknya, udang karang lebih suka makanan dalam keadaan sedikit tengik. Protein groundbait diberikan tidak lebih dari sekali seminggu, kerana telah diperhatikan bahawa ia meningkatkan tahap pencerobohan.

Makanan khas untuk udang karang dan udang juga tersedia, yang juga boleh digunakan (contohnya, jenama seperti Dennerle, Tetra, MOSURA, Genchem, Biomax series). Mereka menguatkan sistem imun, mengekalkan kecerahan warna haiwan peliharaan. Terdapat dalam butiran, pinggan, tongkat.

Mengenai kekerapan makan, tidak ada kata sepakat. Beberapa sumber mengesyorkan memberi makan wanita setiap tiga hari, lelaki - setiap dua hari. Yang lain mengesyorkan makan sekali sehari untuk kedua-dua jantina. Oleh itu, di sini anda melihat tingkah laku haiwan kesayangan anda dan dengan percubaan dan kesilapan anda akan memilih jadual ideal anda..

Semasa pembiakan molting atau udang karang, jumlah makanan meningkat.

Individu muda dengan rela hati mengambil makanan siap untuk menggoreng, udang air garam, potong tubifex. Selain itu, mereka juga memakan produk sisa organik, sehingga membersihkan akuarium. Untuk meningkatkan pencernaan dan mencegah parasit, berikan dedaunan oak, alder dan beech kering.

Kami mencadangkan agar anda membiasakan diri dengan: Kucing mempunyai benjolan dalam bentuk bola di bawah kulit di leher kucing apa yang harus dilakukan

Apa jenis makanan yang harus diberikan kepada udang karang supaya mereka tidak mencarinya sendiri?

Berita baik untuk penternak udang karang pemula. Bangsal masa depan anda adalah omnivora, tetapi agar mereka merasa seronok, mereka memerlukan pelbagai makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan. Sebaiknya ganti makanan, misalnya, suatu hari anda memberi makanan tumbuhan, dan pada hari berikutnya anda memberi makanan daging.

Lebih baik memberi makanan pada waktu malam, kerana pada waktu siang udang karang berada di tempat perlindungan dan makan sedikit.

Di kedai khas, anda boleh membeli makanan untuk udang karang dengan mudah. Jenama suapan berikut paling popular:

 • Dennerle;
 • Tetra;
 • MOSURA;
 • Genchem;
 • Biomax.

Perlu diingat bahawa makanan khas untuk udang karang bukan sahaja memberi mereka semua elemen yang diperlukan, tetapi juga membantu semasa pencairan, meningkatkan warna cangkang mereka dan tidak mencemarkan air. Akuarium berpengalaman juga membeli makanan khas untuk meningkatkan imuniti individu muda, dan beberapa bahan tambahan yang terkandung di dalamnya merangsang pembiakan.

Terdapat pelbagai jenis makanan untuk udang karang. Ini boleh menjadi butiran dengan pelbagai ukuran, tongkat, dan lain-lain, tidak mengapa, semua udang karang akuarium dimakan dengan senang hati.

Anda juga perlu tahu bahawa udang karang makan dengan baik dan makanan kering biasa, yang biasanya diberi makan untuk ikan..

Makanan pekat baik dan sukar untuk dibantah, tetapi udang karang menyerap makanan semula jadi dengan lebih baik..

Dalam diet barah, makanan yang berasal dari tumbuhan harus memenuhi sekurang-kurangnya 90 peratus. Hidangan udang karang yang paling digemari adalah hornwort.

Salah satu jenis hornwort

Udang karang juga bersemangat makan selada dan daun kubis Cina, dan juga pasli biasa. Memberi wortel kepada udang karang bukan hanya mungkin, tetapi bahkan perlu, kerana mengandung keratin, yang menjadikan warna udang karang merah lebih tepu.

Makanan haiwan terbaik untuk udang karang:

 • larva nyamuk (cacing darah);
 • seekor ikan;
 • sotong;
 • udang;
 • seekor ikan;
 • daging tanpa lemak.

Seperti yang telah kita katakan, udang karang mempunyai cara yang menjijikkan untuk menyembunyikan makanan, sebagai simpanan - untuk menyeret semuanya ke rumah kecil mereka. Oleh itu, anda perlu memberikannya sebanyak yang mereka boleh memakannya. Jika tidak, makanan yang tersembunyi akan merosot dari masa ke masa dan membusuk, dan air di akuarium akan dimanjakan..

Ada satu lagi masalah, yang nampaknya paradoks. Akuarium yang sangat bersih boleh merosakkan udang karang secara sama rata. Detritus, yang merupakan produk penguraian organik, adalah elemen yang sangat berharga bagi udang karang akuarium. Ia mengandungi mikroorganisma yang menstabilkan iklim mikro di akuarium dan merupakan makanan tambahan.

Anak muda perlu diberi nematode Artemia nauplii dan cuka untuk pertumbuhan dan pengukuhan imuniti yang baik. Sekiranya anda memberi Cyclops dan daphnia kecil, pastikan untuk menuangkan air mendidih ke atasnya, jika tidak, krustasea tidak akan dapat menangkapnya. Tetapi, perlu diketahui bahawa makanan seperti itu boleh mencemarkan air..

Sekiranya udang karang diberi makan dengan baik, mereka tumbuh dengan cukup cepat, dan tahi lalat berlaku lebih kerap..

Kanser adalah penghuni yang tidak biasa dan menarik yang akan kelihatan hebat di akuarium. Sangat menarik hanya untuk menonton mereka, kerana mereka tahan lasak dan bersahaja. Tetapi, walaupun ini, anda perlu tahu bahawa udang karang tidak boleh disimpan di akuarium biasa, kerana penduduk lain mungkin menderita mereka. Harus diingat bahawa kebanyakan udang karang dapat hidup di air sejuk dan hanya beberapa spesies yang memerlukan air suam..

Satu udang karang boleh disimpan di akuarium kecil, asalkan airnya diganti secara berkala. Keanehan mereka terletak pada kenyataan bahawa mereka menyembunyikan sisa makanan di tempat perlindungan, dan kerana terdapat banyak sisa-sisa seperti itu, air dapat dengan cepat menjadi tercemar. Oleh itu, akuarium mesti dibersihkan dengan kerap dan air sering berubah..

Sekiranya terdapat beberapa udang karang di akuarium, maka sekurang-kurangnya lapan puluh liter air harus ada. Akuarium yang luas diperlukan kerana udang karang secara semula jadi mampu memakan satu sama lain, jadi jika semasa mencairkan salah satu daripadanya terserempak dengan yang lain, maka ia hanya akan dimakan. Akibatnya, sangat penting untuk memiliki akuarium yang luas, di mana semestinya terdapat banyak tempat persembunyian untuk mencurahkan udang karang..

Sebaiknya gunakan penapis dalaman untuk membersihkan dan menyaring air. Bersama yang dalaman, anda juga boleh menggunakan penapis akuarium luaran. Tetapi pemilik akuarium harus ingat bahawa sangat mudah untuk barah keluar melalui selang yang keluar dari saringan, jadi akuarium mesti ditutup..

Cara memberi makan udang karang?

Kanser secara semula jadi memakan makanan tumbuhan. Bagi mereka, anda boleh membeli makanan khas dalam bentuk butiran tenggelam, tablet dan serpihan. Semasa membeli makanan, anda perlu mengambil kira hakikat bahawa mereka mesti mempunyai kandungan kalsium yang tinggi. Makanan jenis ini akan membantu barah untuk memulihkan penutup kitinnya dengan cepat setelah mencair. Pertimbangkan beberapa suapan khusus yang disyorkan untuk dimakan.

Akuarium dipasang dan dilengkapi, udang karang dibeli atau ditangkap, timbul persoalan apa yang harus memberi makan haiwan peliharaan baru. Adakah makanan khas untuk mereka, atau adakah keperluan lain? Lagipun, pemakanan adalah saat yang paling penting ketika menyimpan udang karang di akuarium..

Anda boleh memberi makan udang karang dengan invertebrata kecil yang tinggal di sungai. Individu ini memakan ganggang kecil dan fitoplankton, kerana makanan untuk udang karang menjadi bukan sahaja enak, tetapi juga sihat. Makanan seperti itu sukar diperoleh, tetapi sebilangan invertebrata boleh dibeli di kedai khusus..

Apabila tertanya-tanya apa yang harus diberi makan udang karang di akuarium, anda perlu tahu bahawa mereka memerlukan baja organik dan mineral. Untuk satu liter air, bekas itu mesti mengandungi dua miligram nitrogen dan setengah miligram fosforus..

Tetapi anda tidak boleh memasukkan baja ke dalam akuarium secara tidak terkawal. Ia boleh membahayakan barah..

Apa yang makan?

Bertentangan dengan kepercayaan popular bahawa udang karang memakan reput, mereka cukup memilih makanan mereka. Jadi apa yang dimakan oleh udang karang? Sekiranya bahan tambahan sintetik dan kimia buatan terdapat dalam makanan, maka arthropod ini tidak akan menyentuhnya. Secara amnya, penduduk takungan ini cukup peka terhadap kebersihan persekitaran. Di banyak bandar, mereka "berkhidmat" di kemudahan air. Air yang masuk ke dalamnya melewati akuarium dengan udang karang. Banyak sensor memantau reaksi mereka. Sekiranya air mengandungi bahan berbahaya, maka arthropoda akan segera memberitahu anda mengenainya.

Krustasea itu sendiri adalah omnivor. Makanan mereka mengandungi makanan yang berasal dari haiwan dan tumbuhan. Tetapi jenis makanan kedua adalah yang paling biasa..

Pertama sekali, dia akan memakan alga, rumput pesisir dan daun yang gugur. Sekiranya makanan ini tidak tersedia, maka pelbagai teratai air, ekor kuda, sedges akan digunakan. Ramai nelayan menyedari bahawa arthropoda senang makan jelatang..

Tetapi barah tidak akan melalui makanan yang berasal dari haiwan. Dia dengan senang hati akan memakan larva serangga dan orang dewasa, moluska, cacing dan berudu. Jarang sekali udang karang berjaya menangkap ikan kecil..

Sekiranya kita membicarakan sisa-sisa haiwan yang membusuk, maka ini dianggap sebagai langkah yang perlu. Kanser bergerak perlahan dan tidak mungkin menangkap "daging segar". Tetapi pada masa yang sama, haiwan itu hanya dapat memakan makanan haiwan yang tidak terlalu terurai. Sekiranya ikan mati telah lama membusuk, maka arthropod akan berlalu begitu saja.

Namun, makanan tumbuhan adalah asas diet. Semua jenis alga, air dan tumbuhan akuatik merangkumi 90% makanan. Semua yang lain jarang dimakan sekiranya boleh ditangkap.

Haiwan ini memberi makan secara aktif hanya pada musim panas. Dengan bermulanya musim sejuk, mereka melakukan mogok lapar. Tetapi walaupun pada musim panas, haiwan itu tidak kerap makan. Contohnya, seorang lelaki makan sekali atau dua kali sehari. Dan betina makan hanya dua atau tiga hari sekali..

Diet semasa molting

Molting adalah perkara biasa bagi udang karang. Sepanjang hidup mereka, krustasea tumbuh, kerana penutup chitinous, ini tidak dapat dilakukan, kerana sukar. Kanser perlu dibuang dengan kerap. Semasa molting, arthropoda kehilangan aktiviti dan menghabiskan sebahagian besar masa mereka di tempat perlindungan. Sekiranya bukan barah, hanya kulitnya yang dilihat, jangan takut, ini adalah proses semula jadi.

Penutup kitin tidak dikeluarkan - barah akan memakannya. Setelah mencair, udang karang muda memerlukan banyak kalsium, yang membantu memulihkan lapisan baru dengan cepat. Pada peringkat pertama kehidupan mereka, arthropoda mencairkan 5-6 kali. Beberapa tahun kemudian, tahi lalat berlaku beberapa kali sepanjang tahun. Proses itu sendiri hanya berlangsung selama 2-3 minit. Sarung baru dipulihkan sepenuhnya selepas 1-1,5 minggu.

Sebelum mencair, diperlukan untuk meningkatkan jumlah atau kekerapan makan sekitar 4 kali. Ia dibenarkan memberi makan udang karang dengan makanan khas.

Dianjurkan untuk memberi makanan dan produk seperti itu:

 • pasta;
 • udang;
 • lobak merah;
 • ikan;
 • bubur;
 • cacing;
 • siput;
 • daging;
 • cacing darah;
 • tubifex;
 • corotra;
 • daphnia;
 • gammarus.

Arthropoda juga akan menyukai makanan yang terdiri daripada kubis, selada, kacang polong, pasli, zucchini, jelatang, bayam, sayur-sayuran beku, daun pokok, dan juga makanan kering untuk ikan akuarium.

Sebilangan orang membiak udang karang di rumah untuk estetika, sementara yang lain melakukannya sebagai perniagaan, kerana aktiviti seperti itu dapat menghasilkan keuntungan yang besar. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes ini, jangan lupa tentang makan di rumah. Kanser adalah haiwan omnivora dan tidak suka memilih makanan, jadi mereka boleh memakan makanan tumbuhan dan haiwan. Secara umum, udang karang memakan apa yang paling sering mereka temui, jadi menjaga mereka tidak sukar.

Ketika makan di rumah, disarankan untuk menyediakan udang karang dengan lingkungan yang sedekat mungkin dengan kondisi semula jadi habitat mereka, kerana mereka memberi makan dan mencari makanan, bergantung pada indra mereka. Sebaiknya tuangkan pasir sungai yang bersih ke dalam tangki dan buang beberapa batu di sana.

Pilihan yang ideal untuk meningkatkan bekalan makanan di rumah adalah penempatan baja organik dan mineral, biasanya ini dilakukan sebelum tangki diisi dengan air. Bahagian per 1 hektar tanah adalah seperti berikut:

 • Superfosfat - 1kg;
 • Ammonium nitrat - 50 kg.

Sekiranya anda tidak mempunyai wang untuk baja yang mahal, anda boleh menggunakan kekacang apa pun. Baja jenis ini akan memperkayakan air dan tanah dengan nitrogen. Kaedah ini bukan sahaja murah, tetapi juga membolehkan anda memperluaskan penggunaan takungan, kerana ia adalah yang paling mesra alam.

Sebagai tambahan, untuk selera makan haiwan peliharaan di rumah anda, perlu dipertimbangkan parameter seperti suhu dan keasidan air. Oleh itu, tanda pH idealnya berkisar antara 7 hingga 8.5. Tetapi dengan panas sedikit lebih mudah. Aspek utamanya ialah suhu air tidak lebih rendah dari 1 darjah, dan jika mendekati 15, maka udang karang akan terasa hebat di dalamnya.

Kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan: Cacing di akuarium di dalam tanah

Udang karang mempunyai deria bau yang berkembang dengan baik. Dalam keadaan semula jadi, mereka mendapati ikan busuk lebih cepat daripada yang segar, kerana baunya menjadi lebih jelas ketika terurai. Di sungai, anda paling sering dapat melihatnya bertengkar di bangkai ikan lama..

Penglihatan mereka juga berkembang dengan baik. Oleh itu, apabila melihat sesuatu yang berwarna merah, udang karang pasti akan mencubanya, menyalah anggap benda asing sebagai potongan daging.

Walaupun kesukaan dan keinginan mereka untuk makan semuanya tidak sedap dan merah, masih ada satu aspek yang perlu semasa memberi makan kepada mereka. Haiwan ini sering memakan alga yang kaya dengan limau. Mereka memerlukannya untuk pertumbuhan cangkerang yang sihat, terutama "bahan binaan" yang mereka perlukan selama tempoh molting, ketika mereka melepaskan "baju besi" lama mereka dan menanam yang baru. Tumbuhan ini merangkumi:

 • Spesies tumbuhan Chara;
 • Hornwort;
 • Elodea.

Selain udang karang, hampir tidak ada yang memakan tanaman ini, kerana kandungan kapur yang tinggi memberi mereka kekerasan, yang tidak disukai oleh krustasea ini. Perkara ini harus diambil kira semasa memberi makan di rumah. Cuba tingkatkan jumlah limau dalam makanan udang karang anda.

Selain tanaman, udang karang memakan pelbagai jenis haiwan akuatik, terutama haiwan muda. Berbagai jenis invertebrata seperti daphnia dan cyclops baik untuk mereka. Juga, siput, cacing, berbagai larva, dan, jika beruntung, berudu ikan kecil dapat menjadi makanan.

Juga disarankan untuk membiakkan phyto- dan zooplankton di takungan. Udang karang sangat positif terhadap kawasan ini. Spesies ini berfungsi sebagai makanan, baik untuk udang karang itu sendiri dan juga mangsanya..

Bukan sekadar haiwan muda yang disebutkan di atas, kerana seiring bertambahnya usia, pilihan untuk makanan dalam udang karang berubah banyak, jadi, pada setiap usia mereka memerlukan diet tertentu:

 • Bawah umur. Pada usia ini, 59% adalah daphnia dalam diet udang karang, dan 25% adalah kironomid...
 • Setelah mencapai panjang 2 sentimeter, berbagai larva serangga dimasukkan ke dalam makanan, yang dapat membentuk 45% dari total diet.
 • Panjangnya tiga sentimeter, anak muda tahun ini mula memakan moluska.
 • Setelah mencapai 4 cm, mereka mula memakan ikan.
 • Apabila udang karang menjadi muda (panjang 8-10 cm), amphipods dominan dalam diet mereka, peratusannya boleh mencapai 63 dari jumlah makanan.

Sekiranya anda membuat keadaan untuk udang karang di rumah terlebih dahulu, hampir dengan makanan semula jadi, maka diet mereka akan dipulihkan sebanyak 90%, yang akan memastikan pertumbuhannya stabil dan sihat, dan anda akan menjimatkan banyak wang..

Sekiranya anda tidak berpeluang untuk mewujudkan keadaan yang baik untuk udang karang di rumah, maka perlu diperhatikan makanan buatan yang dimakan oleh haiwan kesayangan anda..

Pertama sekali, perhatikan tempat mereka berkumpul, dan cuba membuang makanan di kawasan ini. Perlu juga diingat bahawa udang karang adalah haiwan pada waktu malam, dan oleh itu lebih baik memberi mereka makan pada waktu petang..

Adalah lebih baik untuk memberi makan anak-anak di bawah umur:

 • Daging cincang (ikan, daging);
 • Sayuran rebus;
 • Makanan kompaun untuk ikan herbivor.

Penting untuk mengecualikan pelbagai makanan berlemak yang boleh merosakkan air, yang membawa kepada penyakit wabak. Untuk kadar pertumbuhan anak di bawah umur yang lebih cepat di rumah, pelbagai makanan boleh ditambah ke makanan..

Sebagai pemakanan buatan untuk udang karang dewasa, yang berikut sangat sesuai:

 • Daging manja;
 • Ikan busuk;
 • Memangkas sayur-sayuran;
 • Bijirin yang direndam;
 • Potongan roti.

Di samping itu, mereka mungkin sesuai untuk makanan:

 • Cacing;
 • Katak muda;
 • Cacing Darah.

Dari diet, anda dapat memahami bahawa udang karang sama mengerikannya dengan bangkai yang berbeza, namun, perlu diingat bahawa makanan seperti ini mencemarkan akuarium. Untuk mengelakkan kemerosotan air yang cepat, di rumah, disarankan untuk beralih ke daging kering sesedikit mungkin sebagai makanan di rumah. Dan hidangan ini mesti disajikan dalam pengumpan khas, yang boleh anda buat sendiri di rumah..

Ambil papan lama, sebaiknya selebar 10-15 cm, potong kira-kira 20 cm dan paku sepanjang tepinya di sisi, tidak lebih tinggi dari 2 sentimeter. Pengumpan sudah siap, tidak ada yang rumit.

Sukar untuk mengatakan mengenai jumlah makanan yang diperlukan untuk satu individu barah, namun, perlu diingat bahawa anda tidak boleh memberi makan haiwan ini jika terdapat makanan di pengumpan. Ketelusan air akan membantu menentukan ini:

 • Sekiranya anda melihat pengumpan, dan ia kosong, jangan ragu untuk memberi udang karang bahagian baru makanan.
 • Sekiranya air mendung, maka perlu mengeluarkan pengumpan dan periksa sama ada makanan tambahan diperlukan.

Dalam kedua kes tersebut, ada peraturan mudah untuk diingat - lebih baik menyusui daripada meninggalkan makanan tambahan di akuarium. Makanan lama, seperti yang terurai, akan menyumbat air, setelah itu bakteria patogen dapat berkembang di dalamnya, yang akan menyebabkan hama udang karang..

Perlu diingat bahawa pada musim panas anda memerlukan lebih banyak makanan, kerana pada musim sejuk udang karang tidak tumbuh dan tidak menumpahkan, yang bermaksud mereka memerlukan makanan yang jauh lebih rendah. Dan jika anda membiak udang karang di rumah dalam lingkungan yang dekat dengan alam, maka umpan untuk musim sejuk harus dihentikan sepenuhnya, tetapi lebih baik memulainya dari bulan Mac atau April.

Memberi makan udang karang dengan penyediaan yang betul bukan sahaja sukar, tetapi juga menjimatkan. Makanan mereka mencecah dompet lebih rendah daripada makanan untuk banyak spesies ikan akuarium..

Video ini menunjukkan rakaman luar biasa seekor udang karang di akuarium.

Kontraindikasi

Ia dikontraindikasikan untuk mengambil daging arthropod bagi mereka yang mempunyai intoleransi individu. Mungkin alergi terhadap pelbagai makanan laut, termasuk udang karang..

Mengetahui apa yang harus memberi makan arthropoda, anda mempunyai peluang besar untuk mempelbagaikan makanan haiwan..

Membiakkan udang karang di rumah semakin popular. Arthropoda dibiakkan di akuarium demi eksotisme dan di ladang untuk makanan. Memberi makan udang karang anda adalah bahagian terpenting dalam penjagaan. Kesihatan dan pertumbuhan haiwan peliharaan, serta kebersihan takungan, bergantung pada pemilihan makanan yang betul..

Kanser adalah omnivora. Makanan haiwan dan tumbuhan terdapat dalam makanan mereka. Di rumah, patuhi menu ini ketika memilih makanan untuk udang karang..

Arthropoda mempunyai deria bau yang berkembang dengan baik. Secara semula jadi, mereka dengan cepat menemui ikan mati dengan bau. Di rumah, ganti mangsa seperti itu dengan cacing darah, kepingan ikan, daging, sotong atau udang.

Udang karang diberi makanan haiwan tidak lebih dari dua kali seminggu. Terdapat kepercayaan yang meluas bahawa ia meningkatkan keagresifan arthropoda..

Di persekitaran semula jadi mereka, udang karang memakan banyak ganggang, dan juga pergi ke darat dan menikmati rumput dan daun. Untuk memastikan haiwan kesayangan anda dalam keadaan baik, tanam tanduk atau elodea di dalam akuarium. Tumbuhan mengandungi kapur, yang diperlukan untuk mengekalkan kekuatan cengkerang atau tumbuh yang baru setelah dicairkan..

Dan juga sesuai sebagai makanan sayuran:

 • daun selada;
 • lobak merah, zucchini;
 • bayam;
 • jelatang.

Makan secara berkala

Secara semula jadi, diet udang karang terdiri daripada 90% makanan tumbuhan. 10 yang lain adalah fitoplankton, invertebrata dan ikan kecil. Kanser memakan ikan dan daging haiwan yang mati.

Untuk kemudahan dan mengurangkan masa dan wang yang dibelanjakan untuk penyelenggaraan, buat keadaan hidup semula jadi:

 1. Sapukan baja organik dan mineral, tidak melebihi norma: nitrogen 0.5 mg / l, fosfor 2 mg / l. Udang karang rentan terhadap komposisi air dan kotoran akan menyebabkan haiwan tersebut melarikan diri atau bahkan mati. Sapukan baja sebelum mengisi takungan. Bagi perindustrian, bahagian yang disyorkan ialah 1 kg superfosfat dan 50 kg ammonium nitrat per 1 ha.
 2. Baja boleh diganti dengan kekacang. Penggunaannya mesra alam dan menepis air dengan nitrogen.
 3. Keasidan di takungan tidak boleh melebihi pH 7-8.5.
 4. Tanam tanaman kaya kapur untuk memastikan unsur-unsur yang diperlukan untuk pertumbuhan cengkerang baru..
 5. Perkenalkan daphnia, siklop, siput, berudu, dan ikan kecil ke dalam kolam. Dengan menangkapnya, udang karang sebahagiannya dapat menyediakan makanan kepada mereka sendiri. Phyto dan zooplankton akan berfungsi sebagai makanan untuk udang karang itu sendiri dan mangsanya.

Dekatkan kolam dengan keadaan semula jadi dengan baja, tanaman dan penghuninya. Udang karang yang diberi makan secara semula jadi memerlukan sedikit perhatian dan perhatian.

Makanan buatan

Di rumah, tidak mustahil untuk mencipta semula takungan semula jadi. Dalam kes seperti itu, udang karang diberi makanan buatan..

Memberi makan kepada yang muda

Udang karang muda memerlukan lebih banyak makanan daripada orang dewasa. Atas sebab-sebab ini, mereka mencari makanan siang dan malam. Mereka memakan detritus - produk dari kerosakan semula jadi dari pelbagai bahan organik. Contohnya, di akuarium yang airnya sentiasa disaring, terdapat sedikit kesan..

Daun pokok yang gugur sering digunakan untuk menggantikannya. Lebih baik memberi keutamaan pada daun kering oak, alder dan beech - mereka akan menjadi sumber makanan berharga yang sangat baik, yang bukan hanya menyumbang kepada perkembangan sistem pencernaan mereka, tetapi juga membantu menyingkirkan parasit. Udang karang memakan daun di akuarium dengan cepat, mereka mesti dilaporkan secara berkala.

Dilarang menggunakan daun yang dipetik segar untuk diletakkan di akuarium - mereka mempunyai kemampuan untuk melepaskan racun ke dalam air.

Bolehkah saya membiak di akuarium

Pembiakan udang karang di akuarium adalah mungkin dan banyak krustasea telah mencapai hasil yang luar biasa dalam usaha ini untuk bereksperimen dan berkembang biak baru. Semasa mengawan, yang terjadi pada wanita setelah mencair, mereka melepaskan feromon spesifik ke dalam air, yang mana lelaki sangat tidak peduli, menyebabkan mereka teruja.

Perempuan dengan kaviar

Dua puluh hari selepas mengawan, betina mula bertelur, yang dilekatkan pada kakinya dengan benang yang melekit. Pada masa ini, disarankan untuk memindahkannya dan menyimpannya secara berasingan. Seorang wanita dengan kaviar cuba bersembunyi di beberapa tempat perlindungan dan, jika perlu, menjaga rumah kecilnya. Tikus-tikus kecil yang dilahirkan ke dunia menggantung pada betina sehingga betina, namun, pada masa depan, pada mulanya, tetap dekat, sekiranya ada bahaya, mereka cepat kembali di bawahnya.

Memberi makan udang karang dewasa

Untuk memberi makan, bekas dapur digunakan, memberikan sisa daging arthropoda, kulit sayur, sisa roti, dan banyak lagi. Sekiranya sampah tidak cukup segar, ia akan direbus terlebih dahulu.

Biji-bijian yang dimasak, terutama yang bulat (jagung, kacang polong), perlu diuli sebelum diberikan kepada udang karang, jika tidak, sukar bagi dia untuk merebutnya dengan cakar. Makanan dibentangkan di tempat yang cetek pada waktu malam. Mereka memberikan makanan sedemikian rupa sehingga dimakan sepenuhnya. Penting untuk menetapkan kawalan terhadap makan makanan dengan menjalankan jaring di sepanjang bahagian bawah. Mereka memberi makan udang karang di badan air secara sederhana, terutama jika mereka diberi makanan binatang.

Kami mencadangkan anda membaca: Kucing itu dipindahkan oleh sebuah kereta

Dengan sisa makanan, pemiliknya perlu mengurangkan jumlahnya atau tidak memberi makan udang karang untuk sementara waktu. Apabila serpihan makanan membusuk, reservoir tercemar, kerana arthropoda menderita pelbagai penyakit yang menyebabkan kematiannya.

Pemberian makanan bermula pada bulan April dengan diet 0,5% dari berat hidup udang karang, meningkat pada musim panas setelah mencair dan selama tempoh pertumbuhan intensif, sehingga jumlah makanan adalah 2-2.5% dari berat hidup. Semasa molting, mereka berhenti memberi makan udang karang selama beberapa hari. Apabila menjadi sejuk, arthropoda tidak diberi makan atau terus memberi makan di penanaman lebat pada kadar yang berkurang. Pada musim sejuk, memberi makan udang karang harus berhati-hati: dalam tempoh ini, keperluan makanan sedikit, tetapi secara berkala mereka perlu diberi makan.

Diet yang diformulasikan dengan baik akan memastikan kesihatan yang baik untuk arthropoda anda. Penting untuk mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk memberi makan udang karang. Tidak boleh menggunakan makanan atau makanan pertama yang berkualiti yang boleh dipersoalkan untuk memberi makan udang karang.

Adakah mungkin untuk menyimpan udang karang dengan ikan

Hidup bersama udang karang dengan ikan dikaitkan dengan kesulitan tertentu. Selalunya barah dan ikan dapat hidup dengan baik di akuarium yang sama, tetapi ada juga kes di mana ada yang "berselisih". Selalunya, udang karang menangkap dan memakan ikan yang sangat besar dan mahal pada waktu malam. Atau, jika ikannya cukup besar, ia boleh membunuh barah semasa mencair..

Kesimpulannya, kita dapat menyatakan bahawa bersamaan udang karang dengan ikan suatu hari nanti akan berakhir dengan kegagalan. Terutama jika anda menyimpan udang karang dengan ikan perlahan atau yang tinggal di dekat dasar. Namun, walaupun guppa yang gesit, barah dapat menangkap dan menggigit separuh dengan cakar, kes seperti itu agak kerap.

Krustasea putih di akuarium yang sama dengan barbs

Mustahil udang karang dapat hidup bersama ikan dari keluarga cichlid, terutama dengan individu yang besar. Sebagai contoh, sebilangan ikan ini dapat memecahkan udang karang yang besar, dan apabila udang karang mencair, bahkan baka kecil lain berbahaya bagi mereka. Ringkasnya, barah dan ikan adalah kawasan kejiranan yang sangat bermasalah..

Beberapa jenis udang karang merugikan dengan menggali dan menginjak tanaman. Dan secara amnya, mencuba menanam tanaman di akuarium udang karang adalah membuang masa. Oleh kerana mereka hanya akan memakannya.

Tetapi ada pengecualian yang menyenangkan, jika anda benar-benar ingin udang karang hidup dan tumbuh-tumbuhan di akuarium anda, kemudian dapatkan udang karang akuarium Mexico, yang cukup damai, kecil dan tidak merosakkan tanaman.

Adakah mungkin menyimpan udang karang di akuarium

Udang karang boleh disimpan dengan selamat di akuarium, anda hanya perlu tahu bahawa mereka biasanya tidak hidup lama dan semestinya tidak ada ikan atau tumbuhan di akuarium. Udang karang biasa cukup besar dan tangkas; ia menangkap dan memakan ikan dengan sempurna. Sekiranya tumbuh-tumbuhan ditanam di akuarium, maka ia pasti akan menyiramnya.

Udang karang tidak hidup dalam keadaan akuarium lama, kerana mereka adalah spesies air sejuk. Di lintang kita, air suam hanya berlaku pada musim panas, dan walaupun di bahagian bawahnya, ia cukup sejuk. Di akuarium, airnya sedikit lebih panas daripada yang diperlukan. Dengan kata lain, udang karang kita boleh disimpan di akuarium, tetapi hanya terpisah dari ikan dan tanpa tumbuh-tumbuhan, dan pada masa yang sama memikirkan bagaimana memastikan bahawa suhu air tidak naik terlalu tinggi pada musim panas.

Spesies apa yang sesuai untuk pembiakan?

Arthropoda berambut panjang, isyarat dan lebar tumbuh di wilayah Rusia dan kebanyakan negara Eropah. Bagi mereka yang ingin mengetahui apa yang dimakan udang karang di rumah, tidak ada salahnya mengetahui bahawa spesimen sungai tidak sesuai untuk pembiakan. Mereka banyak kerumitan. Di samping itu, mereka berhibernasi semasa musim sejuk, yang memperlambat pertumbuhan mereka dengan ketara. Udang karang biru atau tasik sangat sesuai untuk pembiakan. Arthropoda ini sesuai dengan keadaan rumah dan tumbuh dengan cepat..

Untuk pembiakan, adalah wajar untuk memperoleh individu yang dewasa secara seksual, panjangnya sekurang-kurangnya lapan sentimeter. Lebih-lebih lagi, mesti ada dua wanita untuk satu lelaki. Yang terakhir dapat dibezakan dengan perut yang lebih lebar dan sepasang anggota badan yang tidak berkembang. Seterusnya, kami akan memberitahu anda apa yang dimakan udang karang di rumah..

Betapa besar barah boleh tumbuh

Ukuran maksimum udang karang dewasa banyak bergantung pada spesiesnya. Sebagai contoh, udang karang besar Tasmania sering tumbuh hingga setengah meter panjangnya, dan beratnya dapat mencapai lima kilogram. Spesies lain jauh lebih kecil dan biasanya tumbuh hingga dua belas hingga tiga belas sentimeter panjangnya..

Raksasa dari Tasmania

Pertumbuhan udang karang di akuarium sangat bergantung pada banyak keadaan, yang utama adalah ukuran akuarium itu sendiri dan jumlah individu di dalamnya..

Ikuti cadangan ini dan rumah anda akan dihiasi dengan akuarium yang bergaya, di mana udang karang hidup akan merasa selesa..

Penerangan Ringkas

Invertebrata yang berharga ini termasuk dalam urutan. Satu ciri khas haiwan ini adalah adanya tiga segmen toraks anterior yang menyatu dengan kepala. Bersama-sama mereka membentuk apa yang disebut cephalothorax..

Mereka yang tidak tahu apa yang dimakan udang karang di rumah pasti akan berminat dengan ini dan maklumat lain. Kepala dan badan haiwan ditutup dengan cangkang, yang disebut karapas. Penangkapan makanan berlaku melalui kaki yang terbentuk dari tiga pasang depan anggota dada. Warna udang karang bergantung pada warna dasar takungan tempat mereka tinggal.

Cara memberi makan udang karang ketika menangkapnya?

Umpan untuk menangkap udang karang dipilih berdasarkan musim dalam setahun. Makanan sayuran berkesan pada musim bunga dan musim panas. Pada musim luruh dan awal musim sejuk, makanan haiwan digunakan untuk memberi makan arthropoda. Untuk melakukan ini, gunakan:

 • perapan daging;
 • ikan;
 • bahagian dalam ikan dan unggas;
 • kerang;
 • cacing;
 • siput;
 • katak;
 • daging.

Ikan dibentangkan segar atau sedikit manja. Untuk meningkatkan bau, ia sedikit kering di bawah sinar matahari. Udang karang seperti roach, ikan mas kris dan bream. Dari produk daging, disarankan menggunakan unggas atau bangkai daging. Mereka juga meletakkannya basi. Kerang, siput dan katak ditangkap di takungan yang sama di mana mereka akan menangkap udang karang. Cacing digunakan sangat jarang sekiranya tidak ada pilihan lain: cacing diletakkan di dalam kain kasa nipis, tidak termasuk penyebarannya..

Dari umpan sayur, paling berkesan menggunakan jagung, dill, kacang polong, roti hitam, makuha, dan bawang putih. Kacang polong dan jagung direbus, dikukus atau dibeli dalam tin. Krustasea "dipimpin" untuk rasa bawang putih, kerana itu disarankan untuk menambahkannya ke produk lain.

MusimApa yang perlu diberi makan?
Musim panasMereka diberi makan dengan sepotong hati, daging, serangga ayam. Minyak ikan ditambah untuk meningkatkan bau.
Musim bungaGunakan umpan sayur atau ikan, yang sudah dipotong di sepanjang jurang, dibalik ke dalam dan dibiarkan di bawah sinar matahari untuk kerosakan.
Musim sejuk dan musim luruhDigunakan penggunaan daging busa atau kacang polong.

Habitat juga sangat penting. Untuk berburu di takungan dengan dasar berlumpur, disarankan untuk menggunakan umpan dari ikan yang manja. Ini adalah makanan biasa untuk udang karang yang hidup dalam keadaan seperti itu. Arthropod akan merangkak ke dalam "perangkap" tanpa mengesyaki apa-apa. Sekiranya terdapat banyak tumbuh-tumbuhan di bahagian bawah, lebih baik menggunakan kacang polong atau jagung..

Untuk memancing di gua bawah laut atau di bawah pantai, daya tarikan dengan bau bawang putih atau daging manja digunakan. Di perairan cetek, para pakar menasihatkan menggunakan cacing, kerang, jagung hingga umpan.

Tempat menangkap udang karang?

Arthropoda ini, yang tidak berpengalaman dalam memilih makanan, sangat memilih kualiti air di takungan. Ia mesti bersih dan diudara dengan baik. Oleh itu, anda tidak boleh mencari udang karang di kolam berlumpur, di mana sungai dan sungai tidak mengalir, dan, akibatnya, oksigen juga tidak mengalir. Mereka tidak akan pernah tinggal di tasik yang bertakung dengan dasar yang ditutup dengan pasir atau ditumbuhi alga..

Sebaiknya menangkap udang karang di sungai atau badan air yang mengalir. Di sini mereka tinggal di kedalaman yang berbeza, baik di dekat pantai dan di bahagian paling jauh takungan. Udang karang lebih suka dasar berbatu dengan banyak tempat perlindungan, dan juga sering dijumpai di tempat-tempat dengan tanah liat, di mana mereka menggali tempat perlindungan sendiri.

Apa yang dimakan oleh barah di persekitaran semula jadi??

Kanser mempunyai deria bau yang sangat baik. Dalam keadaan semula jadi, mereka dapat menemukan ikan busuk lebih cepat daripada ikan segar, kerana ia mempunyai bau yang jelas ketika terurai. Melawan udang karang lebih kerap terjadi di sungai yang memperjuangkan bangkai ikan lama.

Visi mereka tidak kurang berkembang. Melihat sesuatu yang berwarna merah, udang karang pasti ingin mencubanya, dengan mempertimbangkan item itu sebagai daging..

Udang karang cenderung memakan alga yang kaya dengan limau. Mereka memerlukannya untuk pertumbuhan cengkerang yang sihat, terutama mereka memerlukan kapur semasa tempoh molting ketika "baju besi" lama dijatuhkan dan yang baru tumbuh.

Kanser memerlukan alga berikut:

 • elodea;
 • spesies tumbuhan chara;
 • burung enggang.

Hanya udang karang yang memakan tanaman ini, kerana mengandung kapur, yang memberi arthropoda kekakuan, yang tidak mereka tolak. Ini penting untuk dipertimbangkan ketika memberi makan udang karang di rumah - disarankan untuk meningkatkan jumlah kapur dalam makanan udang karang.

Selain tumbuh-tumbuhan, mereka memakan pelbagai jenis haiwan akuatik, pelbagai jenis invertebrata, misalnya, daphnia atau siklop. Juga makan larva, berudu, siput, cacing.

Dianjurkan untuk membiakkan phyto- dan zooplankton di takungan. Udang karang mempunyai sikap positif terhadap kawasan kejiranan ini. Spesies ini berfungsi sebagai makanan bukan sahaja untuk udang karang, tetapi juga untuk mangsanya..

Memberi makan udang karang adalah tugas yang bertanggungjawab, kerana berat arthropoda bergantung pada pemakanan yang betul dan komposisi diet pada masa akan datang, dan keuntungan selanjutnya dari penjualannya. Tertakluk pada peraturan pemberian makan, memungkinkan untuk mempercepat proses pertumbuhan dan pembiakan, untuk mengandung udang karang aktif.

Apa yang suka dimakan udang karang

Udang karang yang lebih tinggi tergolong dalam jenis arthropoda dan termasuk, menurut klasifikasinya, kira-kira 35,000 spesies yang berbeza.

Di Rusia, udang karang paling kerap dijumpai, jadi saya akan membincangkannya di sini..

udang karang seperti itu boleh sampai
20 sm.
Warna kebanyakan udang karang jauh dari merah, kerana banyak yang terbiasa melihat di piring mereka. Di mana udang karang tinggal? Hmm, soalan yang bagus. Ya! Di sungai! Sebenarnya, selain dari sungai, mereka terdapat di sungai dan tasik..

Sekarang saya akan beralih kepada perkara utama - udang karang memakan makanan tumbuhan dan daging..

Sukar untuk memilih apa yang dia hanya makan di antara makanan tumbuhan. Kanser makan secara praktikal
sebarang tanaman,
siapa yang akan berjumpa. Makanan istimewa untuk mereka adalah
jelatang.
Di antara hidangan daging, udang karang lebih suka siput dalam sos keju, fricasse cacing dan larva bakar dengan epal.

Ngomong-ngomong, lelaki makan lebih sedikit pada satu masa, tetapi mereka lebih kerap makan. Wanita makan sekali gus selama 2-3 hari.

Saya telah menyediakan sedikit pilihan fakta menarik mengenai barah:

 • Saya mendapati bukti bahawa barah, jika kehilangan satu cakar, lebih kurang dapat terus berfungsi secara normal, tetapi tanpa ekor tidak dapat,
  kerana berfungsi seperti motor di atas kapal -
  untuk pergerakan.
  Dan tanpa mekanisme ini, dia tidak dapat keluar dari air..
 • Proses molting pada udang karang adalah kebiasaan. Ini sangat normal sehingga udang karang pada tahun pertama keberadaan mereka mengalami perubahan "pakaian" sebanyak 8 kali.
 • Udang karang hidup dalam jangka masa yang agak lama untuk makhluk sungai kecil - 20 tahun.

Kanser sungai popular di kalangan ramai orang. Sebilangan orang suka memakannya, kerana daging seperti itu dianggap makanan istimewa. Yang lain suka memancing. Dan beberapa membiakkan arthropoda di rumah. Tetapi ternyata jarang ada yang tahu apa yang dimakan udang karang. Oleh kerana maklumat yang salah, banyak orang berpendapat bahawa makanan utama mereka adalah bangkai dan busuk, tetapi ini jauh dari masalahnya, kerana diet udang karang sangat beragam.

Pada musim panas, udang karang memakan alga dan tumbuhan akuatik segar.

Petua

 • Pada musim panas, jumlah makanan yang diperlukan meningkat.
 • Pada musim sejuk, jika disimpan di luar rumah, tidak perlu memberi makan udang karang hingga musim bunga.
 • Apa yang diberi makan udang karang bergantung pada pertumbuhan dan kadar pembiakannya.
 • Udang karang tidak suka lumpur di kolam.

 • Tempat kediaman yang disediakan dengan betul akan mengurangkan kos makanan.
 • Untuk pertumbuhan dan pembiakan goreng, suhu sekitar 15 darjah adalah selesa.
 • Kanser adalah penghuni badan air bersih, oleh tingkah laku mereka akan segera terlihat jika ada yang tidak kena dengan air.
 • Keperluan untuk takungan buatan

  Sebelum menjawab pertanyaan: "Apa yang dimakan udang karang di rumah?", Anda harus memahami kriteria yang harus dipenuhi oleh kolam yang dimaksudkan untuk menjaga mereka. Penting ia mempunyai pantai berpasir yang teduh dan dasar berbatu yang sesuai untuk menggali.

  Dilarang sama sekali melengkapkan takungan di tempat yang cerah. Sebaiknya periksa secara berkala adanya ketiadaan flora patogen. Untuk melindungi ladang anda dari penangkapan udang karang tanpa izin, anda boleh memasang tandu dengan loceng di sekitar kolam, dan meregangkan jaring di atasnya.