Senarai buah sitrus

Citrus (lat. Citrus) adalah genus pokok malar hijau dan pokok renek keluarga Rutaceae. Ini termasuk dalam subbidang Citrinae dari suku Citreae dari subfamili Aurantioideae. Asia Tenggara dianggap sebagai tempat kelahiran buah sitrus.

Perkataan "sitrus" dalam bahasa Latin bermaksud "pokok lemon".

Dari buah sitrus di Rusia, hanya jeruk tumbuh di bahagian selatan negara ini. Anda boleh membiasakan diri dengan buah-buahan yang tumbuh di Rusia dalam artikel ini..

Pada mulanya, sebelum penanaman buah sitrus manusia, genus buah sitrus hanya merangkumi spesies berikut: Kapur, Mandarin, Pomelo, Poncirus, Citron - di Asia;

Limau Australia: kapur jari, kapur bulat, kapur gurun;

Anda boleh mengetahui mengenai buah-buahan eksotik Australia dalam artikel ini..

Kumquats (tidak jelas mengapa mereka dikelaskan sebagai buah sitrus, kerana ia tergolong dalam genus Fortunella); Anda boleh mengetahui mengenai buah kumquat dalam artikel ini..

Papeda: Citrus halimii dan Wild Indian Orange.

Semua buah sitrus lain diperoleh dengan hibridisasi atau persilangan. Anda boleh mengetahui mengenai kacukan buah sitrus di sini.

Senarai nama buah sitrus

Agli: Dilintasi pada tahun 1914 di Jamaica dengan mandarin dan limau gedang. Mempunyai rasa manis.

Jeruk: Semua orang mengenali tanaman ini sejak kecil. Anda boleh membaca mengenai buah oren dalam artikel ini..

Bergamot: Bergamot diperoleh dengan menyeberangi oren dan sitron. Buahnya mempunyai rasa masam yang menyenangkan.

Gayanima: Jeruk berasal dari India. Ia tumbuh terutamanya di padang gurun India dan India Tengah Selatan. Rasanya masam kerana kandungan asidnya yang tinggi, walaupun juga mengandungi beberapa jenis gula. Kulit gayanima mempunyai aroma yang agak mirip dengan kayu putih atau halia. Oleh sebab itulah, mereka juga digunakan untuk pengawetan di India Selatan..

Grapefruit: Mungkin limau gedang berasal dari menyeberangi pomelo dengan oren. Buahnya sangat aromatik dan mempunyai rasa masam dan pahit. Grapefruit ditemui pada pertengahan abad ke-18 di Caribbean.

Lemon berkulit kasar: Merupakan spesies lemon biasa yang berkait rapat. Ia digunakan seperti lemon biasa..

Wild Indian Orange: Seperti namanya, buah ini berasal dari India. Ia adalah salah satu nenek moyang tertua dan primitif dari buah sitrus moden. Tumbuhan ini adalah spesies yang terancam punah. Buah ini digunakan untuk tujuan perubatan dan kerohanian di India.

Kafir Lime: Buah buah ini tidak boleh dimakan, tetapi kulitnya digunakan untuk memasak. Jus dalam buah sangat masam. Daunnya digunakan untuk memasak. Daunnya digunakan untuk hidangan tradisional Thai tom yama (sup masam).

Kapur bulat: Pokok renek atau pokok besar, setinggi 10-12 meter.

Lemon Ichang: Dinamakan sempena bandar Yichang, China. Tumbuhan tahan lasak yang boleh tumbuh di kawasan beriklim Eropah dan Amerika Syarikat.

Lemon Liar: Diusahakan di kawasan tropika dan subtropika di dunia. Buah-buahan digunakan dengan cara yang sama seperti buah lemon biasa..

Karna: Kepentingan buah ini terletak pada kemungkinan adanya sumber akar untuk buah sitrus yang lain.

Kapur sebenar: Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai buah limau dalam artikel ini..

Limau manis: Rasanya enak dan dijadikan jus.

Lemon: Buah lemon boleh didapati dalam artikel ini.

Meyer's Lemon: Tumbuhan ini digunakan sebagai tanaman hiasan kerana saiznya yang padat. Popular di Amerika Syarikat untuk resipi yang digunakan dengan buah ini. Pada pertengahan abad ke-20, virus itu merupakan pembawa virus di Amerika Syarikat, kerana banyak buah sitrus hancur.

Calamondin, Citrofortunella: Digunakan sebagai tanaman hiasan.

Clementine: Hibrid ini dicipta pada tahun 1902. Mempunyai buah yang enak, menyerupai jeruk keprok.

Bahasa Mandarin: Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai buah jeruk dalam artikel ini..

Mandarin mulia, atau Mandarin diraja: Sesuatu antara jeruk keprok dan oren.

Unshiu Mandarin: Buah ini berasal dari Jepun. Digunakan di Rusia sebagai tanaman hiasan.

Mineola: Ini adalah kacukan Dancy tangerine dengan limau gedang Duncan. Mineola ditanam di Florida (AS), China, Turki dan Israel.

Natsuidai: Tumbuhan ini adalah bunga dari Prefektur Yamaguchi di Jepun. Ia adalah kacukan oren masam (oren) dan pomelo. Kilang ini pertama kali ditemui di Jepun pada abad ke-17..

Orangelo: Chironha atau Orangelo adalah persilangan semula jadi antara limau gedang dan oren manis. Tanah asli tanaman ini adalah dataran tinggi Puerto Rico. Pada tahun 1956, pakar buah Carlos G. Moscosa melihat tanaman ini berhampiran ladang kopi. Buahnya lebih besar dan lebih cerah daripada buah-buahan lain. Chironha sangat popular di pasaran tempatan. Buahnya besar, seukuran limau gedang, sedikit memanjang atau berbentuk pir. Kulitnya berwarna kuning cerah atau oren, tidak tebal, licin, agak ketat pada daging, tetapi terkelupas dengan sangat mudah. Pulpa berwarna kuning-oren, lembut, lembut dan sangat berair, dibahagikan kepada segmen. Buahnya dimakan segar, seperti limau gedang dipotong separuh dan bubur dimakan dengan sudu. Buah-buahan di dalam tin dengan sirap. Buah manisan yang lazat disediakan dari kulitnya.

Jari limau: Buah berbentuk bujur. Mendapat populariti di Australia. Ditambah dengan pelbagai resipi.

Pomelo: Buah pomelo adalah buah sitrus terbesar. Buahnya terasa manis untuk masam. Buahnya dimakan segar. Jus Pomelo mempunyai nilai yang tinggi.

Jingga: Buah seperti oren. Buahnya digunakan dalam perubatan.

Ponkang: Pada dasarnya ini adalah jeruk keprok. Mempunyai rasa yang menyenangkan.

Poncirus: Buah poncirus tidak dimakan, tetapi dengan pemprosesan khas dapat dibuat minuman. Poncirus bersilang bebas dengan buah sitrus, yang digunakan secara aktif.

Kapur Gurun: Limau Gurun bersilang bebas dengan buah sitrus yang lain. Buahnya sangat berharga.

Rangpur: Rangpur adalah kacukan lemon-limau. Buahnya sangat masam. Rangpur terutama digunakan sebagai sumber untuk buah sitrus..

Sweetie atau oroblanco: Nama sweetie berasal dari perkataan Inggeris sweet. Ia dikembangkan pada tahun 1970-an sebagai kacukan pomelo dengan limau gedang putih.

Citrus halimii: Ini adalah pohon sitrus yang ditemui pada tahun 1973, sehingga tidak diberi nama Rusia. Ia jarang dan kurang difahami. Buah tanaman ini boleh dimakan tetapi masam. Tanah air tanaman ini adalah Asia Tenggara. Ia sangat jarang berlaku di alam liar, hanya di Thailand, Malaysia dan Indonesia. Kupas berwarna kuning-oren, tebal, kurang terpisah dari pulpa. Buburnya berwarna kuning-hijau, tidak berair, dengan banyak biji.

Pike hinggap: Buah ini tidak dimakan, tetapi digunakan sebagai agen perasa sebagai pengganti cuka.

Tangelo: Hibrid dihasilkan pada tahun 1897. Buahnya terasa masam.

Tangerine (Mandarin): Tangerine adalah spesies atau subspesies mandarin.

Thomasville: Poncirus trifoliata × Citrus sinensis × Fortunella

Citron: Bubur buah terasa masam atau masam manis. Jangan makan segar. Ia digunakan untuk tujuan manisan. Juga, pelbagai sitron adalah sitron jari atau "tangan Buddha". Dia mempunyai bentuk buah yang sangat pelik..

Wilson Citrus: Ini adalah tanaman hibrida yang diperoleh dengan menyeberangi papeda dan limau gedang. Kilang ini digunakan sebagai batang bawah. Buahnya besar. Kulitnya tebal, sukar dan beraroma. Buburnya berair, masam dan sangat pahit.

Citrus Kombava: adalah tanaman sitrus. Kulitnya berwarna hijau tua dan bergelombang. Buah itu sendiri tidak boleh dimakan, kulitnya kadang-kadang digunakan untuk memasak, tetapi nilai utamanya terletak pada daun. Terdapat sedikit jus di dalam buah dan sangat masam. Sejambak sitrus ini pastinya sitrus, tetapi aroma lemon penuhnya menampakkan diri jika daunnya koyak atau dipotong. Masakan Thailand tidak dapat difikirkan tanpa daunnya; masakan ini juga digunakan oleh koki Melayu, Burma dan Indonesia. Daunnya dikoyakkan menjadi kepingan atau dipotong dan digunakan dalam sup (terutama yang panas) dan kari. Zest parut kadang-kadang ditambahkan pada hidangan ikan dan ayam. Daun kering mengekalkan aromanya selama beberapa bulan jika disimpan di dalam bekas yang tertutup rapat di tempat yang sejuk dan kering. Mereka digunakan pada dasarnya dengan cara yang sama seperti daun salam, dan tidak memerlukan rendaman awal..

Hassaku: Sejenis buah sitrus yang berasal dari Jepun, terutamanya di Prefektur Hiroshima. Ia adalah kacukan yang berasal dari limau gedang dan mandarin. Ia ditemui pada tahun 1860 di Prefektur Hiroshima. Buah ini kini banyak ditanam di Jepun. Buahnya berukuran besar, serupa dengan oren atau limau gedang, sedikit rata di kedua hujungnya. Kulitnya berwarna kuning terang, tebal, sedikit kasar. Buburnya tidak manis, masam, sedikit pahit, menyegarkan rasanya, berwarna kuning pucat, tegas tetapi tidak terlalu berair, dibahagikan kepada banyak segmen. Hassaka dimakan segar dengan memotongnya separuh dan memakan pulpa dengan sudu. Dalam memasak, buah ini praktikal tidak digunakan..

Yunos (Yuzu): Buahnya mempunyai aroma sitrus yang kuat. Buah itu sendiri jarang dimakan, terutamanya pelbagai bahan untuk hidangan dibuat dari itu.

Kami dengan senang hati akan mengisi koleksi buah-buahan dengan bantuan anda!

Varieti buah sitrus

Citrus adalah genus pokok malar hijau dan pokok renek keluarga Rutaceae. Senarai buah sitrus cukup besar. Mereka digunakan bukan hanya untuk memasak, tetapi juga dalam minyak wangi. Tidak semua orang tahu tentang pelbagai jenisnya: banyak yang belum pernah mendengar nama-nama mewah dari beberapa buah sitrus. Menggabungkan faedahnya dan bau segar dan menyenangkan.

Semua buah sitrus kaya dengan komposisi dengan banyak bahan bermanfaat

Khasiat buah sitrus

Perwakilan keluarga Rutov dapat dengan mudah mengisi menu makanan sihat dan menjadikan rasa banyak hidangan lebih cerah.

Berbagai jenis buah sitrus mempunyai sifat bermanfaat kerana komposisinya. Mereka mengandungi:

 • asid organik;
 • vitamin (C, B, E, PP, B2, A);
 • minyak pati;
 • garam mineral;
 • kalsium, kuprum, fosforus dan zat besi.

Ciri ringkas semua spesies genus

Walaupun terdapat banyak persamaan, varietas buah sitrus mempunyai perbezaan, dan masing-masing digunakan untuk tujuannya sendiri. Untuk menggunakannya untuk memberi kesan positif pada tubuh, sudah cukup untuk menentukan jenis buah sitrus mana yang akan lebih berguna bagi manusia pada masa ini..

Agli, atau buah arang batu

Menggabungkan khasiat mandarin, oren dan limau gedang. Namanya berasal dari perkataan Inggeris "ugly" ("ugly"). Buahnya kelihatan tidak menyelerakan: ia mempunyai kulit berkerut kuning-hijau. Tetapi di dalam agli, seperti banyak buah sitrus, manis. Rasa ini mempunyai sedikit kepahitan limau gedang. Tidak ada tulang di dalam pulpa. Buah uglifruit yang matang, berdiameter 10-15 cm, biasanya agak berat untuk ukurannya. Jeruk popular di Eropah Barat.

Ingatlah: jika, setelah menekan kulit buah arang, timbul kemurungan yang mendalam di atasnya, ia mulai merosot.

Jingga

Ia tergolong dalam kacukan dan diperoleh sebagai hasil penyeberangan pomelo dan mandarin secara semula jadi. Kali pertama buah ini ditemui di China. Jeruk adalah salah satu buah sitrus yang paling manis. Sebagai tambahan kepada kesegarannya, ia memiliki kemampuan untuk memberi kesan kuat pada tubuh, meningkatkan mood dan memperbaiki saluran pencernaan. Terdapat kira-kira 100 jenis jeruk di dunia.

Lemon

Wakil keluarga Rutov yang paling terang. Ia muncul akibat menyeberangi kapur dan sitron. Terdapat versi bahawa lemon adalah keturunan oren dan kapur. Jeruk ini berasal dari Asia Selatan. Keasidan spesies lemon bergantung pada keadaan di mana ia tumbuh. Kelebihan buah ini adalah:

 • kehadiran sejumlah besar vitamin C;
 • keupayaan untuk meningkatkan rasa hidangan;
 • kesan yang baik pada hati, perut dan usus.

Lemon adalah buah sitrus yang paling popular di dunia

Bahasa Mandarin

Simbol Tahun Baru, yang tidak asing lagi bagi semua orang sejak kecil, terbahagi kepada banyak jenis: warna sesetengahnya mungkin berwarna kuning pucat, sementara yang lain - oren terang.

Mandarin mengambil bahagian dalam "kelahiran" banyak kacukan. Antaranya - natsumikan, tangelo dan calamondin.

Buahnya dapat meningkatkan nada keseluruhan badan. Bagi banyak tukang kebun, hakikat bahawa pokok jeruk lebih tahan fros daripada tanaman sitrus yang lain adalah penting, tetapi bersama dengan semua kelebihannya, ada satu kelemahan: penggunaan berlebihan dapat menyebabkan alergi.

Jingga merah, atau "raja raja"

Hasil daripada mutasi oren biasa in vivo. Popular digelar "berdarah" kerana pulpa merah pekatnya. Terdapat juga spesimen dengan daging merah muda. Buah tanaman ini mempunyai rasa yang cerah, tidak memiliki biji, dan mudah dibersihkan. Jeruk merah adalah ramuan dalam banyak hidangan gourmet dan termasuk dalam banyak diet. "Raja raja" pertama dijumpai di Sicily.

Bergamot

Genus malar hijau. Ia diperoleh dengan menyeberangi sitron dan oren. Pokok ini dibezakan oleh mahkota yang rimbun dan adanya daun bujur bujur berkulit. Bergamot mempunyai rasa yang rendah: buah tanamannya masam dan pahit. Tetapi dia, seperti semua jenis buah sitrus, memiliki aroma yang indah, jadi buahnya banyak digunakan dalam minyak wangi. Bergamot dibawa dari Asia tenggara.

Bergamot mirip dengan limau, tetapi mempunyai aroma tertentu

Gayanima

Buahnya adalah kacukan sitron dan lemon. Pokoknya tahan lasak dan tidak memerlukan perawatan yang rapi, dan dahannya ditutup dengan duri panjang (2–4 cm). Daunnya besar dan berkilat. Buah Guayanima mempunyai kulit kuning lemon yang halus. Bubur buah mempunyai bau yang menyenangkan, tetapi rasanya sangat masam, sehingga sering digunakan untuk pengasam. Terdapat banyak biji kecil di dalam buah. Gayanima hanya tumbuh di India.

Buah limau gedang

Ia adalah keturunan oren dan pomelo. Nama buah sitrus ini terdiri dari dua perkataan Inggeris "grape" (anggur) dan "buah". Ini dijelaskan oleh fakta bahawa buah sitrus sering dikumpulkan dalam tandan yang serupa dengan anggur. Grapefruit masak seberat 300-500 g.

Tidak semua orang menyukai buah yang mempunyai rasa pahit, tetapi gourmets sebenar sering memilih buah sitrus tart jenis ini. Pip buah boleh berwarna kuning atau merah. Ketepuan warna pulpa menunjukkan kematangan buah limau gedang. Buah ini pertama kali ditemui di Barbados, dan kemudian di Jamaica..

Kumquat

Wakil terkecil dari keluarga Rutov. Pokoknya juga berukuran kecil - tingginya 1,5 m. Buahnya bujur dengan tepi bulat. Kulitnya kental, tetapi mudah dikunyah dan mempunyai rasa manis. Kumquat dimakan segar dan juga boleh digunakan dalam pelbagai sos. Tanah airnya adalah Asia tenggara.

Kumquat boleh dimakan bersama kulitnya

Pomelo

Merujuk kepada buah sitrus. Buahnya berasal dari China. Berbanding dengan wakil kumpulan lain, jumlahnya sangat besar. Berat maksimum pomelo adalah 10 kg, tetapi di rak pasar raya di Rusia terdapat spesimen yang beratnya tidak lebih dari 1.5 kg. Pulpa kuning muda mempunyai rasa manis. Bahagian pomelo berwarna kuning dan hijau.

"Saudara" hijau lemon. Tujuan utamanya adalah untuk menambah rasa pencuci mulut dan koktel. Buah bulat kecil melebihi kualiti yang besar. Limau pertama kali dilihat di pulau Melaka. Daun tanaman ini dihargai dalam masakan kerana aromanya. Seperti semua buah sitrus, limau kaya dengan pelbagai vitamin..

Jingga

Pelbagai oren pahit. Gabungan mandarin dan pomelo. Jeruk segar tidak digunakan, ia digunakan dalam memasak untuk penyediaan jem dan selai. Jeruk ditanam sebagai tanaman hiasan. Buahnya mengeluarkan bau yang menyenangkan; mereka kelihatan bulat dengan kulit kuning-oren yang berkerut dengan bintik-bintik merah muda. Minyak pati oren sering digunakan dalam perubatan, minyak wangi dan kosmetologi. Jeruk berasal dari Asia.

Citron Yaman (Estrog)

Citron pelbagai manis khas dengan kulit yang sangat tebal. Ia mempunyai sedikit pulpa. Keunikannya adalah ketiadaan ciri yang menyatukan semua buah sitrus lain - aroma yang menyenangkan.

Agli kelihatan seperti Sweetie

Karna

Ia adalah campuran lemon dan oren. Buahnya mempunyai rasa masam yang tidak menyenangkan dan pada masa yang sama rasa pahit. Tidak ada bau. Bubur sitrus digunakan untuk membuat marmalade dan buah-buahan manisan. Karna digunakan dalam perubatan sebagai ubat untuk penyakit banyak organ dalaman. Buah ini ditanam di India dan China..

Senarai buah sitrus yang lengkap mengandungi banyak jenis, yang berasal dari Jepun.

Decopon

Menurut beberapa pakar, ia adalah kacukan dari dua jenis tangerin. Buahnya lebih besar daripada tangerin biasa dan mempunyai bahagian atas yang memanjang. Buburnya berair dan manis. Kelebihan decopon yang ketara adalah kekurangan biji. Kulit buahnya berwarna jingga, pekat dan bergelombang. Jeruk rendah kalori.

Yekan

Itu timbul akibat menyeberangi mandarin dan pomelo. Dari segi ukuran, berat dan warna buah, jenis sitrus ini menyerupai limau gedang, tetapi ada juga perbezaan yang ketara: bubur yekan mempunyai rasa yang lebih menyenangkan.

Mikan

Pelbagai ini merangkumi jeruk keprok dan jeruk. Ia adalah buah yang sangat manis dan diadu. Mereka ditambah dengan pelbagai pencuci mulut dan dimakan segar. Mikan sering di dalam tin dan dijus.

Mikan - tangerin Jepun

Kikudai

Ia muncul sebagai hasil dari menyeberangi jeruk dan limau gedang. Kikudadai tergolong dalam jenis buah sitrus yang tidak boleh dimakan: buahnya mempunyai rasa masam pahit, oleh itu, tanaman yang indah biasanya hanya menjalankan fungsi hiasan.

Natsudayday

Hibrid semula jadi pomelo dan oren. Kupasnya padat, kuning. Natsudaydaya mempunyai rasa masam, tetapi dimakan segar. Ciri khas buah ini adalah kandungan asid foliknya yang tinggi..

Apa buah sitrus yang ada

Buah sitrus terdapat di setiap kedai di Rusia, tetapi jenisnya tidak diketahui oleh semua orang. Buahnya kaya dengan vitamin dan mencegah sejumlah penyakit. Ciri khas buah sitrus adalah aroma yang menyenangkan, kandungan vitamin tinggi.

 1. Ciri sitrus
 2. Senarai buah sitrus
 3. Limau purut
 4. Jingga
 5. Bahasa Mandarin
 6. Lemon
 • Fakta menarik
 • Kesimpulannya
 • Ciri sitrus

  Keluarga buah sitrus:

  • pomelo;
  • tangerin;
  • limau gedang;
  • buah oren.

  Terdapat juga kelas yang berasingan - jenis masam biasa, termasuk lemon, kapur dan sitron.

  Buah jenis ini, kerana komposisi vitamin, digunakan untuk selsema. Buah dimakan utuh, rebusan berguna dibuat walaupun dari kulitnya. Buah mempunyai kesan positif pada tubuh manusia:

  • mempercepat metabolisme;
  • menggalakkan selera makan;
  • membuang bahan toksik;
  • menguatkan sistem imun;
  • digunakan sebagai ubat anti-tekanan;
  • mengurangkan tahap glukosa darah;
  • menormalkan fungsi jantung;
  • meningkatkan fungsi saluran darah.

  Senarai buah sitrus

  Terdapat lebih daripada 60 jenis buah sitrus, termasuk kacukan. Sebahagiannya diperoleh secara semula jadi, sementara yang lain dibiakkan oleh penternak. Buah sitrus terawal adalah limau, pomelo, sitron dan mandarin.

  Limau dicirikan oleh rasa masam, warna kulit hijau, saiz kecil. Terdapat beberapa jenis buah ini:

  • India;
  • Calamansi;
  • Limau Kaffir;
  • Australia, atau pusingan;
  • Manis (limetta);
  • Limequat;
  • biasa;
  • Parsi;
  • Jari;
  • Papeda.

  Sejarah asal-usul kapur India bermula di India. Nama keduanya ialah orang Colombia. Hibrid ini dibuat dengan menyeberangi sitron dan kapur Mexico. Para saintis ingin membiakkan spesies ini sendiri, tetapi tidak berhasil. Buahnya berbentuk bola, berwarna kuning. Kulitnya nipis, dengan aroma halus. Pulpa berwarna kuning muda, tidak berasid, manis.

  Kapur limau dipanggil Kombava. Buahnya adalah produk yang tidak boleh dimakan kerana rasa masamnya yang tajam. Untuk penyediaan hidangan tradisional, terutama salad, hanya daun yang digunakan.

  Kapur berdarah mempunyai kulit dan semangat merah. Dia jauh lebih manis daripada wakil lain.

  Orang Australia begitu dinamakan kerana lokasi penanaman. Buahnya berbentuk bulat, kulitnya lebat dan tebal, dagingnya ringan. Ia digunakan untuk memasak buah-buahan manisan dan untuk mendapatkan minyak pati..

  Terdapat beberapa jenis kapur

  Limetta dikelaskan sebagai limau dan lemon. Jeruk ini berwarna oren (kadang-kadang dengan warna merah jambu), bulat. Rasa yang enak, manis dan masam.

  Lamquat adalah kacukan dengan kumquat, dibiakkan pada tahun 1900-an. Buah-buahan kecil, berwarna hijau, rasa kepahitan.

  Kapur (jari) Fingerlaym mendapat namanya kerana persamaan buah dengan jari manusia. Buahnya memanjang, panjangnya hingga 10 cm. Kulit berwarna, nipis. Rasa masam. Biasanya buah-buahan digunakan untuk menghias pinggan..

  Papeda adalah salib dengan kumquat. Buahnya berwarna hijau, dengan kulit berkerut. Mari kita bongkarkan rahsia: buah-buahan tidak dimakan, tanaman itu digunakan sebagai pencakar dan hiasan.

  Limau Parsi mempunyai nama kedua - Tahiti. Ia memiliki bentuk bujur, warna hijau, daging hijau muda. Praktis tidak dimakan segar, digunakan sebagai perasa.

  Jingga

  Jeruk dibahagikan kepada subspesies: varieti pahit dan varieti manis.

  • manis (biasa, berdarah, gula, dengan pusar);
  • pahit (pahit, biasa, lain-lain).
  • Afrika, ia juga dipanggil ceri (Cytropsis). Buahnya bersaiz kecil, berwarna oren, mempunyai aroma yang kuat. Ia digunakan untuk tujuan makanan dan perubatan di Afrika..
  • Seville adalah jenis pahit; ia tidak dimakan segar, hanya dimasak. Berkembang di Seville, bersaiz kecil.
  • Jeruk biasa, juga dipanggil epal Cina, terdapat di mana-mana kedai.
  • Kinglet (merah) mempunyai perbezaan warna merah terang tanpa biji. Rasanya seperti oren.
  • Liar. Mereka tumbuh di India, berukuran besar, melegakan. Pelbagai jenis terancam, lebih sering digunakan sebagai ubat rakyat.
  • Citrange. Ibu bapanya adalah ponzirus dan oren. Kulit halus, rasanya rendah, oleh itu dimakan hanya dimasak.
  • Tankan. Ibu bapanya berwarna oren dan jeruk keprok, tanah air adalah Taiwan. Kulitnya berwarna merah, longgar, aromanya sangat kuat, rasanya tinggi.
  • Tangor adalah kacukan oren dan jeruk keprok, mempunyai kulit tebal yang lebat, sebilangan besar biji di tengahnya, dan dimakan segar.
  • Chinotto adalah buah pahit yang dibentuk oleh gabungan semula jadi mandarin dan pomelo. Mempunyai rasa masam yang tajam, segar tidak boleh dimakan; hanya sesuai untuk membuat pencuci mulut dan sebagai agen perasa.
  • Orangelo. Ibu bapanya berwarna oren dan limau gedang, sitrus itu sendiri berwarna oren, besar. Zestnya seperti oren.
  • Nadsudayday adalah kacukan pomelo dan oren pahit, dibiakkan oleh penternak pada abad ke-17. Kulit berwarna kuning, mudah dibersihkan, dagingnya masam.
  • Murcott adalah gabungan jeruk keprok dan oren, budaya ini dibiakkan satu abad yang lalu. Buburnya manis, dengan banyak biji.
  • Agli diperoleh dengan menyeberangi jeruk, limau gedang dan jeruk keprok. Buahnya besar, berat, dimakan segar.
  • Grapefruit adalah penyeberangan semula jadi pomelo dan oren, dimakan segar, rasanya dengan kepahitan.
  • Cabosa diperoleh dengan menyeberangi sitrus dengan paped. Buahnya mempunyai warna hijau, buahnya kelihatan seperti lemon. Jeruk digunakan untuk menyediakan cuka, rempah, pencuci mulut.

  Bahasa Mandarin

  Senarai jenis mandarin:

  • Am. Termasuk bilangan spesies terbanyak.
  • Diraja. Kumpulan ini merangkumi beberapa spesies, mereka dihargai di negara-negara Asia..
  • Mediterranean. Berharga di Mediterranean.
  • Berbuah kecil. Berharga di negara-negara Timur.
  • Satsuma. Kisah asal usul mereka bermula di Jepun.

  Jeruk Mandarin mempunyai banyak kacukan, misalnya Decopon. Mereka adalah persilangan antara jenis mandarin. Menurut keterangannya, ukuran buahnya besar, warna ketika dipotong berwarna jingga, kulitnya diadu, manis.

  • Yekan berjaya dengan menyeberang dengan pomelo. Ini adalah varieti baru yang dikembangkan pada tahun 90-an. Secara luaran dan rasanya, ia serupa dengan limau gedang, tetapi lebih manis.
  • Yuzu adalah gabungan lemon Itchansky dan Sunka (tangerine masam). Hidangan nasional Tibet dan China disediakan daripadanya. Masam, walaupun mempunyai bau yang menyenangkan.
  • Calamandin adalah kacukan dengan kumquat. Ia dihargai kerana ketahanan terhadap penyakit dan keadaan iklim. Buahnya dimakan sepenuhnya, termasuk kulit.
  • Ibu bapa Citrandarin adalah lemon dan tangerine. Ia mempunyai rasa manis dan masam yang luar biasa. Dengan ciri luarannya mirip dengan lemon, ia digunakan dalam bentuk apa pun.
  • Sunki adalah jenis yang paling masam di antara semua spesies, ia berasal dari China. Ia mempunyai kulit kuning-oren nipis. Rasa masam. Mereka makan buah yang dimasak sahaja.

  Lemon

  Lemon juga terbahagi kepada beberapa jenis: masam dan manis. Variasi umum berwarna kuning, dengan kulit asam yang ringan. Keasidan buah bergantung pada keadaan dan varieti yang tumbuh.

  Bergamot dianggap sebagai kacukan lemon dan oren, dan berasal dari Asia. Bentuk buahnya mirip dengan pir, warnanya hijau, rasanya pahit dan masam. Jeruk ini digunakan untuk memasak dan mendapatkan minyak pati..

  Gayanima adalah hasil persimpangan dengan sitron. Bentuknya bulat, dedaunan mempunyai aroma yang menyenangkan. Kulitnya pucat, kuning, kulitnya masam, ada biji.

  Ragam Karna ternyata apabila disilang dengan oren. Kulit berkerut, tebal, kuning pucat. Pulpa masam, pahit, oren. Hidangan disediakan dari sitrus, jangan makan tanpa dimasak.

  Menurut kisah asal, spesies Ichang dinamai sebuah kota di China - Ichang. Di dapur, ia digunakan sebagai pengganti lemon, dan juga tanaman hiasan..

  Meyer adalah kacukan oren dan lemon. Buahnya besar, berwarna kuning, mempunyai rasa yang tidak biasa.

  Ranzheron adalah varieti baru yang popular di Uzbekistan. Ia mempunyai kulit oren yang halus. Zest mempunyai bau yang menyenangkan dengan nota jarum pain. Buahnya dimakan secara keseluruhan.

  Fakta menarik

  Kajian menunjukkan bahawa aroma buah sitrus menyebabkan mood yang baik, meningkatkan selera makan, dan menyegarkan. Buah-buahan ini juga membantu memberi tumpuan dan menghilangkan kemurungan..

  Buah-buahan. Senaraikan dengan foto

  Istilah "buah" muncul pada tahun 1705 dan sejak itu bermaksud buah-buahan yang boleh dimakan atau tidak dapat dimakan dari pokok renek (sebelumnya, semua buah tanaman disebut sayur). Produk ini adalah salah satu komponen utama diet manusia, kerana, bergantung pada ragamnya, ia mengandungi banyak vitamin dan unsur surih. Menurut anggaran kasar, terdapat sedikit lebih daripada 2,000 buah di planet ini..

  WHO mengesyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 400 g sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri setiap hari.

  Aprikot

  Pokok kecil atau semak besar dengan mahkota bulat lebar. Pucuknya yang kemerahan-coklat atau coklat-zaitun, berkilat, telanjang, sering di tempat (tetapi tidak sepenuhnya) ditutup dengan filem kelabu, sangat elegan, tunas 2-3 berdekatan. Sangat hiasan pada saat berbunga, dihiasi dengan banyak bunga merah jambu putih atau pucat, dengan sepal bengkok merah gelap. Aprikot tidak kurang indah pada saat berbuah, dihiasi dengan baldu berwarna baldu, sering dengan buah-buahan yang memerah, manis, bulat dengan alur membujur hingga diameter 3 cm. Pokok ini suka cahaya dan bertolak ansur dengan kekeringan, hidup sehingga 50 tahun dan lebih.

  Alpukat

  Minat alpukat telah meningkat dengan pesat dalam beberapa tahun terakhir, tetapi masih sedikit orang yang tahu bahawa ada varietas yang buahnya lebih seperti labu botol, ada alpukat berwarna hitam, berjerawat, bujur dan berbentuk bola besar. Selain itu, beberapa jenis ini berbeza antara satu sama lain tiga kali dalam sebilangan petunjuk penting komposisi kimia. Walaupun begitu, dengan bantuan varietas yang dipilih dengan betul, orang-orang di berbagai belahan dunia menjaga keadaan kulit, kesihatan rambut, merawat aterosklerosis, mengurangkan gejala arthritis dan menormalkan sistem saraf..

  Plum ceri

  Pokok yang sangat berduri, bercabang, berbatang banyak, kadang-kadang pokok renek, dengan pucuk hijau kecoklatan nipis, tinggi 3-10 meter. Bunga plum ceri berwarna putih atau merah jambu, bersendirian. Mekar pada awal Mei. Buah ceri plum masak pada bulan Ogos-September. Tumbuhan madu dan batang akar yang sempurna untuk plum.

  Nanas

  Semua orang tahu bahawa nanas masak manis ditambahkan ke salad, yogurt dan pai. Lebih sedikit orang tahu bahawa nanas boleh diperam dan dimasak sup kubis dari mereka. Lebih kurang - pernah mendengar bahawa daun nanas digunakan untuk menghasilkan pengganti kulit yang ringan dan tahan lama, jenis kain baru, nanofiber, yang telah menjadi alternatif kepada plastik. Dan sangat sedikit orang yang mengetahui bahawa saintis hari ini, dengan bantuan enzim bromelain yang terdapat dalam nanas, mencari cara baru untuk merawat penyakit pernafasan, angina pectoris, iskemia, dan juga secara aktif meneroka potensi enzim dalam memerangi sel barah..

  Annona (guanabana)

  Pokok dalam keadaan semula jadi mencapai ketinggian 6m, di dalam bilik jauh lebih rendah. Tidak seperti yang lain, annona adalah pokok malar hijau. Daun berbentuk bujur atau bujur, berkilat, berkulit, hijau gelap, hingga 15 cm panjangnya. Bau ini mempunyai bau yang sedikit pedas, terutama terasa ketika digosok. Bunganya harum, besar (berdiameter hingga 4,5 cm), terdiri daripada tiga kelopak luar berdaging kuning-hijau dan tiga yang berwarna kuning pucat, boleh muncul di tempat yang berbeza - di batang, ranting dan ranting kecil. Bunga tidak pernah terbuka sepenuhnya. Buah Guanabana berbentuk bujur atau berbentuk hati, sering tidak teratur, panjangnya hingga 30 cm, diameter 15 cm dan berat hingga 3 kg, berwarna hijau tua, apabila matang berubah menjadi kuning-hijau.

  Jingga

  Terdapat banyak legenda mengenai sifat bermanfaat oren, beberapa di antaranya tidak disahkan oleh apa-apa. Sebagai contoh, ada yang percaya bahawa jeruk memecah semua rekod kandungan vitamin C, walaupun pada hakikatnya ia tidak menonjol di antara buah sitrus lain untuk parameter ini. Yang lain percaya bahawa buah oren (atau jus yang baru diperah) dapat membakar lemak dengan berkesan dan menurunkan berat badan dalam diet. Ini juga tidak benar.

  Pisang

  Pisang mempunyai sifat antioksidan, anti-radang, antibakteria dan anti-alergenik. Dengan bantuan komponen pisang (dopamin, serotonin, adrenalin dan norepinefrin), mereka merawat aterosklerosis, hipertensi, meningkatkan aktiviti enzim hati, melegakan kejang, dan dosis kecil pisang meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma. Perkara utama adalah tidak terlalu banyak menggunakan diet pisang, agar tidak mendapat kesan sebaliknya, dan juga tidak menimbulkan masalah dengan berat badan berlebihan dan vena varikos..

  Bergamot

  Bergamot adalah spesies hibrid dari tanaman buatan genus Citrus. Kilang itu diperoleh dengan menyeberangi oren dan sitron. Kulit bergamot mengandungi minyak pati berharga yang digunakan dalam industri kosmetik dan minyak wangi, serta perubatan..

  Garnet

  Nampaknya orang mengetahui hampir keseluruhan sejarah mereka tentang rasa buah delima yang indah dan faedah kesihatannya. Sejak zaman kuno, pundi hempedu, gangguan jantung, demam telah dirawat dengan buah delima. Dengan bantuannya, parasit usus dikeluarkan, pendarahan berhenti dan anemia bertempur. Lama kelamaan, beberapa sikap terapeutik telah dikaji semula. Hari ini, dengan bantuan buah delima, doktor tidak lagi mengembalikan kekurangan zat besi dalam darah. Tetapi di sisi lain, buah ini mempunyai banyak khasiat berguna lain yang membuka banyak prospek dalam perubatan..

  Buah limau gedang

  Grapefruit (anggur Inggeris dan buah - anggur dan buah) adalah buah sitrus kuning-oren yang tumbuh di lintang iklim subtropika. Buah limau gedang tumbuh di pohon malar hijau dengan nama yang sama, mencapai ketinggian 13-15 m. Diameter buah masak tidak lebih dari 15 cm. Menurut tanda-tanda luaran, limau gedang mempunyai kemiripan yang paling besar dengan oren, tetapi buburnya lebih berasid, dan urat putih dalamannya pahit. Ramai saintis percaya bahawa limau gedang berasal dari India hasil daripada hibridisasi semula jadi pomelo dan oren..

  Pir

  Ini adalah tanaman buah dengan sejarah penanaman selama ribuan tahun, yang selama ini hampir memperjuangkan hak untuk menjadi tidak lebih buruk daripada saudara terdekatnya, epal. Dan pir sebenarnya tidak lebih buruk. Kalium, antioksidan, serat makanan kasar, kurang asam buah, gula "ringan" yang berkaitan dengan serat dan bahan bermanfaat lain menjadikan buah ini enak dan sihat, dan dalam beberapa kes, bersifat perubatan. Terbukti secara eksperimen, misalnya, keupayaan pir untuk mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2 dan mencegah strok.

  Jambu batu

  Pokok malar hijau kecil setinggi 3-4 m, tergolong dalam keluarga myrtle, bertolak ansur dengan kekeringan. Ia berbunga sekali atau dua kali setahun. Ia memberikan satu tanaman utama - hingga 100 kg per pokok dan 2-4 tanaman tambahan, jauh lebih kecil. Jambu biji masak sembilan puluh hingga seratus lima puluh hari setelah berbunga. Bentuk dan saiz buahnya sangat berubah-ubah. Jambu batu kelihatan seperti epal kental berwarna hijau atau kuning. Buah jambu biji berbentuk bulat dan berbentuk pir, dengan kulit nipis kuning, kemerahan atau hijau. Jisim buah-buahan dari varieti yang ditanam adalah dari 70 hingga 160 g, panjang buahnya dari 4 hingga 6,5 ​​cm, diameternya adalah 4,8-7,2 cm. Kerana kandungan ester asid heksahidroxidiphenik dan arabinosa, buah-buahan yang belum matang mempunyai rasa yang sangat masam, yang hilang dalam buah masak.

  Nangka

  Tumbuhan dari keluarga murbei, saudara terdekat dari sukun. Nangka adalah buah kebangsaan Bangladesh. Buah nangka adalah buah dimakan terbesar yang tumbuh di pokok: panjang 20-90 cm dan diameter hingga 20 cm, beratnya mencapai 34 kg. Kulit tebal mereka ditutup dengan banyak unjuran berbentuk kerucut. Buah-buahan muda berwarna hijau, apabila matang bertukar menjadi hijau-kuning atau coklat-kuning dan, apabila diketuk, mengeluarkan suara berongga (buah yang belum masak pekak). Secara dalaman, buahnya dibahagikan kepada lobus besar yang mengandungi pulpa manis berwarna kuning yang terdiri daripada serat lembut berair. Setiap kepingan berisi satu biji putih panjang yang agak panjang dan panjang 2-3 cm. Buah nangka yang dipotong mempunyai bau tertentu yang menyenangkan, sedikit mengingatkan pisang dan nanas.

  Buah naga (pitahaya)

  Buah yang luar biasa. Pada masa ini, ia ditanam di selatan Mexico, di beberapa negara Amerika Tengah dan Selatan, di Vietnam, dan juga di Israel (di padang pasir Negev). Bergantung pada spesies, ukuran buah pitahaya, warna pulpa (putih, merah jambu, ungu), warna kulit (dari kuning ke oren, dari merah ke ungu) dan tekstur permukaan buah (dengan pertumbuhan kecil, dengan sisik berwarna tipis) berbeza-beza. Bubur buah naga selalu diisi dengan biji hitam kecil, yang biasanya dikupas..

  Durian

  Durian mempunyai bau yang menjijikkan sehingga anda tidak mungkin dibenarkan masuk ke tempat awam dengannya. Namun, jika anda mengatasi rasa jijik atau menutup hidung dan merasakan pulpa berair, anda akan segera memahami dari mana konsep raja buah-buahan berasal..

  Carambola

  Pokok malar hijau dan tumbuh tinggi setinggi 5 m dengan ranting yang terkulai dan mahkota atau pokok renek yang bulat dan lebat. Daunnya lembut, hijau gelap, halus di atas dan ditutup dengan keputihan keputihan di bawah. Daun sensitif terhadap cahaya dan berkumpul pada waktu malam. Bunganya kecil, merah jambu atau ungu-merah. Buah-buahan Carambola berdaging, renyah dan berair, sedikit pedas, dengan pertumbuhan tulang rusuk besar, dari ukuran dari telur ayam hingga oren besar. Buah karambola masak berwarna kuning ambar atau kuning keemasan. Bentuknya tidak biasa - mereka kelihatan seperti kapal terbang bergaris.

  Anggur herba Actinidia chinensis dan buahnya berry dengan daging hijau dan kulit berwarna coklat ditutupi dengan rambut halus. Sejarah kiwi agak luar biasa. Tempat kelahiran penjalar bernama Mihutao, yang menjadi keturunan kiwi, adalah China.

  Clementines

  Clementine atau Citrus clementina adalah salah satu jenis Tangiero. Ia adalah kacukan oren dan jeruk keprok. Ia diciptakan pada tahun 1902 oleh Pastor Clemen, yang bukan hanya seorang imam, tetapi juga seorang penternak yang hebat. Bentuk buahnya sama dengan buah tangerin, tetapi lebih manis.

  Kumquat

  ikan paus. oren keemasan
  Buah tropika kuning-oren dari keluarga sitrus dari tumbuhan malar hijau. Buah ini mempunyai nama lain - kinkan dan fortunella. Secara luaran, kumquat kelihatan seperti oren bujur yang sangat kecil. Panjangnya, mencapai maksimum 5 cm, dan lebarnya - 4 cm. Buah ini dimakan sepenuhnya dengan kulitnya. Rasa buahnya sangat dekat dengan tangerin masam, tetapi pada masa yang sama kulitnya mempunyai rasa manis-tart. Kumquat berasal dari selatan China.

  Limau adalah buah tanaman sitrus yang berasal dari India, secara genetik serupa dengan lemon.
  Kapur adalah pokok kecil atau pokok renek dengan ketinggian 1,5 hingga 5,0 m. Mahkotanya lebat, dahan ditutup dengan duri pendek. Perbungaan axillary, dengan 1-7 bunga, berbunga semula. Buah limau kecil - berdiameter 3,5-6 cm, ovoid, bubur limau berwarna kehijauan, berair, sangat berasid. Kulitnya berwarna hijau, kekuningan-hijau atau kuning, sangat nipis apabila matang sepenuhnya.

  Lemon

  Walaupun lemon dianggap sebagai pemegang rekod jumlah vitamin C, sebenarnya, kandungan asid askorbik, ia tidak menonjol di antara buah sitrus yang lain dan bahkan ketinggalan beberapa "saudara" nya. Tetapi itu tidak menjadikannya produk yang tidak bernilai. Ubat tradisional merangkumi lemon dalam resipi ubat untuk "seribu penyakit": dari seborrhea dan arthritis hingga sembelit dan batuk kering. Dan penyelidikan saintifik bertujuan untuk menggunakan potensi lemon dalam terapi untuk memulihkan fungsi hati, menurunkan kolesterol "buruk" dan tekanan darah..

  lat. Litchi chinensis - plum Cina
  Buah manis dan masam kecil dengan kulit berkerak. Buahnya tumbuh di pokok tropis malar hijau, tingginya mencapai 10-30 meter. Tanah air adalah China. Buahnya mempunyai bentuk bujur atau bulat dengan diameter 2.5-4 cm. Buah masak mempunyai kulit merah yang padat dengan banyak tubercles tajam. Hanya bubur buah yang digunakan untuk makanan, yang memiliki struktur seperti jeli, dan dalam warna dan rasanya menyerupai anggur putih yang dikupas. Di dalam pulpa terdapat tulang coklat bujur. Penuaian leci utama adalah pada bulan Mei-Jun..

  Longan (Lam Yai)

  Buah pokok longan malar hijau, biasa di China, Taiwan, Vietnam dan Indonesia.
  Bubur longan berair mempunyai rasa manis, sangat aromatik, seperti nefelium dengan rona yang pelik. Cengkerang luar buah yang sukar dimakan bervariasi dari kekuningan berbintik hingga kemerah-merahan. Seperti leci Cina, buah longan mengandungi biji keras, merah tua atau hitam..

  Mangga

  Pokok mangga malar hijau mempunyai ketinggian 10 - 45 m, mahkota pokok mencapai radius 10 m.
  Daun baru tumbuh berwarna kekuningan-merah jambu, tetapi cepat berubah menjadi hijau tua. Bunganya berwarna putih hingga merah jambu, setelah dibuka, mereka mempunyai aroma yang serupa dengan bunga lili. Buah mangga masak tergantung pada batang panjang dan beratnya hingga 2 kg. Kulit mangga nipis, halus, hijau, kuning atau merah bergantung pada tahap kematangan (gabungan ketiga-tiga warna sering dijumpai). Daging mangga boleh menjadi lembut atau berserat, juga bergantung pada kematangan buahnya, ia mengelilingi tulang yang besar dan keras.

  Manggis

  Pokok malar hijau tinggi setinggi 25 m dengan mahkota piramidal dan kulit coklat hitam. Daun panjang bujur, hijau tua di atas dan kuning-hijau di bawah, panjang 9 - 25 cm dan lebar 4,5 - 10 cm. Daun muda berwarna merah jambu. Bunga dengan kelopak hijau berdaging dengan bintik merah. Buah manggis berbentuk bulat, berdiameter 3,4 - 7,5 cm, ditutup di atasnya dengan kulit pegun burgundy-ungu yang tebal (hingga 1 cm) yang mengandungi lateks pewarna yang melekit, di mana terdapat 4-8 segmen pulpa yang boleh dimakan putih dengan biji yang melekat erat... Manggis berbuah lewat - buah pertama di pokok pada usia 9-20 tahun.

  Bahasa Mandarin

  Terdapat banyak mitos mengenai mandarin. Mungkin ramai yang pernah mendengar bahawa anda tidak boleh makan lebih dari 4 buah sehari? Ini adalah keterlaluan - tidak ada jadual umum untuk semua, yang menunjukkan jumlah sitrus yang berbahaya ini. Mereka juga mengatakan bahawa daun hijau pada tangerin adalah tanda kesegaran khasnya, bahawa kulit jeruk, buahnya lebih manis, bahawa naringin yang terkandung di dalam zakar langsung membakar lemak dan bahawa sitrus pada umumnya dan khususnya jeruk nipis bukanlah sumber vitamin C. terbaik. ini juga tidak sepenuhnya benar. Tetapi mandarin memiliki khasiat yang telah lama diminati dalam perubatan rakyat, yang menjadikannya produk yang menjanjikan dalam memerangi beberapa penyakit serius..

  Buah Markisa

  Budaya tropika kuno dari genus Passiflora, yang menghasilkan buah bujur berwarna kuning atau ungu gelap (ketika dewasa), tumbuh di tanaman merambat. Buah markisa ditanam untuk jusnya, yang sering ditambahkan ke jus buah lain untuk rasa. Buah markisa adalah buah oval kuning-oren atau ungu gelap dan berukuran sekitar 6-12 cm. Buah-buahan dengan kulit berkilat halus lebih disukai, tetapi lebih manis dengan kulit kasar dan retak.

  Medlar

  lawatan. muşmula
  ia adalah keseluruhan genus tumbuhan, yang merangkumi hampir 30 spesies. Walau bagaimanapun, terdapat dua jenis medlar utama: Germanic dan Jepun. Medlar Jerman dikenali oleh manusia selama lebih dari 1000 tahun SM. Di wilayah Babylon Kuno, Mesopotamia, ia diperdagangkan secara bebas, dengan kapal-kapal itu diangkut ke barat ke Yunani Kuno dan Rom Kuno. Dari sinilah medlar itu datang ke tanah Eropah. Hari ini, loquat Jerman tumbuh di Balkan, Asia Kecil, pergunungan Krimea, Transcaucasia, Armenia, Algeria, Azerbaijan, Yunani dan Iran utara. Pokoknya cukup pilih-pilih dan tumbuh dengan baik hanya di tempat yang kering dan cerah dan di tanah yang sedikit berasid..

  Nektarin

  Buah yang merupakan buah persik dengan kulit yang halus. Walaupun terdapat mitos yang popular, nektar diperoleh dengan pemilihan atau mutasi sederhana buah persik dan bukan merupakan kacukan buah persik dan plum..
  Contoh klasik mutasi tunas ini muncul ketika pendebungaan diri berlaku di pokok persik. Nectarine kadang-kadang muncul di pokok persik, dan pic di pohon nektar. Nektarin pertama kali disebut pada tahun 1616 di England.

  Betik

  Pokok pendek dan langsing dengan batang nipis tanpa cabang setinggi 5-10 meter, dimahkotai dengan payung daun yang dipotong jari pada tangkai panjang. Daun betik berukuran besar, berdiameter 50-70 sentimeter. Bunga tumbuh di poros petioles, berubah menjadi buah besar, berdiameter 10-30 cm dan panjang 15-45 cm. Buah pepaya matang lembut dan mempunyai warna mulai dari kuning hingga kuning.

  Peach

  Pokok keluarga Pink, mempunyai almond subgenus. Ia berbeza dengan badam hanya pada buah-buahan. Daun berbentuk pisau pembedah dengan tepi bergerigi dan hampir sessile, muncul sebelum berkembangnya daun, bunga merah jambu. Buahnya adalah buah persik, globular, dengan alur di satu sisi, biasanya baldu. Tulang persik berkerut dan lesung pipit.

  Pomelo

  Bahasa Inggeris pomelo
  Buah sitrus dari pokok malar hijau yang eponim. Kupas buahnya cukup tebal, dan kepingannya besar, dipisahkan oleh partisi putih keras, dengan rasa pahit. Batang sapu masak boleh berwarna dari hijau muda hingga kuning-merah jambu. Biasanya hanya satu sisi yang memperoleh warna merah jambu, yang ketika matang dipusingkan ke arah matahari. Buah itu menyimpan rekod untuk buah sitrus. Diameternya boleh 30 cm, dan beratnya boleh mencapai 10 kg. Rasa pomelo sangat dekat dengan limau gedang, tetapi buburnya tidak begitu berair dan apabila dikupas, selaput dalam lebih mudah dipisahkan dari bahagian yang boleh dimakan..

  Jingga

  Ia juga disebut Chinotto atau Bigaradia - ia adalah tumbuhan malar hijau yang berasal dari keluarga Rutaceae, spesies genus Citrus. Ia dianggap sebagai kacukan pomelo dan jeruk keprok. Jeruk segar dianggap tidak boleh dimakan, dan harganya terutama kerana semangatnya. Kupasnya cukup mudah dipisahkan dari buah, anda hanya perlu memotongnya menjadi 4 bahagian. Rasa buah delima digunakan untuk membuat pencuci mulut. Ia juga sering dimasukkan ke dalam ais krim. Untuk pencuci mulut seperti itu, anda perlu mengambil jus dan jus oren, krim dan gula. Semua ini mesti dicambuk dengan pengadun dan dihantar untuk membeku..

  Rambutan

  Pokok tropika buah dari keluarga sapindaceae. Buah Rambutan - kecil, seukuran kacang hazel - tumbuh dalam kelompok hingga 30 keping dan "bola" bulat dengan kulit elastik berwarna kuning atau merah, ditutup dengan rambut berdaging panjang 4-5 cm. Pulpa Rambutan menutupi tulang (dimakan, tetapi secukupnya menyerupai biji biji), adalah jisim gelatin putih telus dengan rasa manis yang menyenangkan.

  Herring Baltik (buah ular)

  Pokok sawit tropika yang tumbuh dengan cepat dan rendah dengan banyak batang daun, bulu tangkai dan kapaknya ditutup dengan duri. Tandan buah-buahan merah-coklat tumbuh tepat di atas tanah di pangkal batang. Buah-buahan herring bersisik, kasar, berduri dan berkulit ular (maka namanya - buah ular), mirip dengan bawang kecil. Dagingnya berwarna kuning krem, manis, aromatik dan mempunyai rasa tertentu.

  Sapodilla

  Pokok malar hijau setinggi 15-20 m dengan daun berkulit ovoid atau elips. Bunga kecil, putih. Buah sapodilla berbentuk bulat atau bujur, berdiameter 5-10 cm, dengan 10-12 biji keras hitam dan bubur manis kuning-coklat berair.

  Sayang

  Mengingatkan tangerin hijau berukuran besar limau gedang dengan aroma sitrus. Sweetie adalah kacukan pomelo dan limau gedang putih. Ia muncul pada tahun 1984 berkat usaha para saintis Israel untuk membuat limau gedang lebih manis..

  Plum

  Ini adalah tanaman buah batu dengan hasil tinggi, yang asalnya adalah hasil hibridisasi semula jadi dari ceri plum dan blackthorn, yang secara historis terjadi di wilayah Kaukasia dan Asia Kecil. Penanaman plum diteruskan di Mediterranean dan Asia Tengah. Dari Mediterranean Itali, plum menembus ke negara-negara Eropah dan dengan tegas mengambil kedudukan sebagai salah satu pokok buah yang paling popular di dunia penanaman buah..

  Tangelo

  Buah manis sitrus yang dibiakkan oleh hibridisasi buatan jeruk keprok dan limau gedang. Buah masak mempunyai warna oren terang. Tangelo boleh sebesar oren masak atau limau gedang. Biasanya bahagian bawah tangelo sedikit memanjang berkaitan dengan bentuk bulat keseluruhan. Di dalam buah terdapat pulpa manis dan masam berair warna kuning atau oren dengan sebilangan kecil biji. Kulitnya cukup nipis dan mudah terkelupas ketika membersihkan.

  Chaenomeles

  lat. chaenoméles
  ia adalah genus tumbuhan berbunga dari keluarga Pink. Ia biasanya dipanggil quince Jepun. Ia tumbuh liar di Jepun dan China. Dalam penampilan, chaenomeles kelihatan seperti semak kecil, tingginya dari 1 m hingga 6 m. Dalam sejumlah tanaman buah dan beri yang berharga dan berguna, chaenomeles meletakkan sejumlah besar bahan aktif biologi, tidak bersahaja terhadap keadaan iklim dan tanah, buah tahunan, buah awal, kematangan awal dan hiasan.

  Persimmon

  lat. diaspyros - epal jantung
  Warna oren manis yang lembut. Persimmon tersebar luas di zon iklim tropika dan sederhana. Bahagian utara China dianggap sebagai tanah air persimmons, namun, persimmons kini ditanam di Armenia, Azerbaijan, Georgia, Yunani, Kyrgyzstan, Turki, Crimea, Australia, Amerika dan negara-negara lain. Terdapat lebih daripada 500 jenis kesemak di seluruh dunia.

  Citron

  Citron adalah buah langka yang tergolong dalam keluarga sitrus. Pada masa ini, ia tumbuh hanya di beberapa kawasan yang agak terhad. Theophrastus, Virgil, Martial juga membicarakan buah ini, juga disebutkan dalam Alkitab..
  Kisah asal pokok sitrus ini diselimuti oleh banyak legenda. Ahli botani masih belum tahu pasti bagaimana tanaman ini sampai ke daratan Eropah pada umumnya, dan khususnya ke Itali..

  Cherimoya

  Pokok setinggi 5-9 m dengan daun dua baris hingga 7-15 cm dan lebar 4-9. Bunga-bunga itu terletak di sepanjang dahan pada pedikel pendek dan terdiri daripada tiga kelopak luar berdaging dan tiga yang lebih kecil dari dalam. Cherimoya mula berbuah pada usia 4-5 tahun. Dan pada usia selepas 6 tahun, pokok itu akan menggembirakan anda dengan 2 lusin atau lebih buah-buahan yang harum dan enak.

  Chompu (epal mawar)

  Epal mawar atau Malabar plum. Buahnya berbentuk pir, dihiasi dengan kulit merah jambu dan daging putih pekat, mirip tekstur dan rasanya seperti epal atau sedikit air manis. Apabila sejuk, buburnya adalah penghilang dahaga yang sangat baik. Chompu juga hadir dalam warna putih, hijau dan merah, biasanya lebih ringan lebih manis. Musim ini adalah dari April hingga Jun. Chompu dianggap sebagai salah satu buah kegemaran kanak-kanak. Ia tidak perlu dibersihkan, ia tidak mempunyai lubang.

  Sebiji epal

  Banyak yang telah mendengar bahawa, bertentangan dengan kepercayaan popular, hampir tidak ada besi dalam epal. Ini adalah benar. Tetapi epal mempunyai sesuatu yang mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis barah, menghilangkan radionuklida dan menghilangkan ketuat. Oleh kerana beberapa kontraindikasi, lebih baik mengetahui terlebih dahulu dalam keadaan apa lebih baik menahan diri dari epal. Tetapi pencinta buah-buahan ini terlalu awal untuk bimbang - terdapat lebih banyak faedah daripada buah dan jus epal, dan ini disahkan bukan hanya oleh amalan perubatan tradisional, tetapi juga oleh penyelidikan saintifik.