Memilih vitamin yang tepat untuk pertumbuhan anak-anak

Walaupun pertumbuhan sangat bergantung pada genetik, kekurangan zat makanan dalam makanan anak anda sangat mustahak untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang betul..

Walaupun anak tidak boleh menjadi lebih tinggi dengan mencapai ketinggian maksimum, makanan tertentu dapat menolong pertumbuhannya dengan menjaga tulang, sendi, dan badannya sihat dan kuat..

Sebagai contoh, protein memainkan peranan penting dalam perkembangan yang sihat dan juga mendorong pembaikan tisu dan fungsi imun (1, 2).

Nutrien lain seperti kalsium, vitamin D, magnesium dan fosforus terlibat dalam kesihatan tulang, yang merupakan faktor pertumbuhan pusat (3).

Sementara itu, penyelidikan lain menunjukkan bahawa probiotik, yang merupakan sejenis bakteria bermanfaat yang biasanya terdapat dalam makanan fermentasi, juga dapat mendorong pertumbuhan pada anak-anak (4).

Berikut adalah 11 makanan untuk membantu anak anda membesar dan berkembang.

1. Kacang

Kacang sangat berkhasiat dan sumber protein yang sangat baik (5).

Protein terbukti dapat meningkatkan tahap faktor pertumbuhan seperti insulin (IGF-1), hormon penting yang mengatur pertumbuhan pada kanak-kanak (6, 7).

Kacang juga kaya akan zat besi dan vitamin B, yang dapat membantu melindungi dari anemia, suatu keadaan yang ditandai dengan kekurangan sel darah merah yang sihat dalam tubuh (8).

Zat besi tidak hanya diperlukan untuk pertumbuhan tisu, tetapi anemia kekurangan zat besi juga dapat menyebabkan pertumbuhan anak yang terhambat (9).

Selain itu, kacang kaya dengan beberapa nutrien lain, seperti serat, tembaga, magnesium, mangan, dan zink (5).

Kacang kaya dengan protein dan zat besi, yang dapat melindungi dari anemia dan mendorong pertumbuhan yang tepat.

2. Ayam

Kaya dengan protein bersama dengan sejumlah nutrien penting lain, ayam boleh menjadi tambahan yang baik untuk diet yang sihat..

Mereka sangat kaya dengan vitamin B12, vitamin larut air yang penting untuk pertumbuhan (10).

Ayam juga mengandungi taurin, asid amino yang mengatur pembentukan dan pertumbuhan tulang (11).

Terlebih lagi, ayam kaya dengan protein - mengandungi kira-kira 20 gram setiap 85 gram hidangan (12).

Walaupun profil nutrien yang tepat mungkin sedikit berbeza bergantung pada bahagian ayam dan cara memasaknya, daging juga merupakan sumber niacin, selenium, fosforus, dan vitamin B6 yang baik (12).

Ayam adalah sumber yang sangat baik bagi banyak nutrien yang mempromosikan karat seperti protein, vitamin B12 dan taurin..

3. Badam

Badam kaya dengan banyak vitamin dan mineral penting untuk pertumbuhan.

Selain kaya akan lemak yang sihat, kaya akan serat, mangan, dan magnesium (13).

Selain itu, badam kaya dengan vitamin E, vitamin larut lemak yang juga antioksidan (13, 14).

Kekurangan vitamin penting ini dapat disertai dengan gejala yang teruk, termasuk pertumbuhan anak yang terbantut (15).

Badam juga dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang. Dalam satu kajian kecil yang melibatkan 14 orang, makan badam didapati menghalang pembentukan osteoklas, yang merupakan sejenis sel yang merosakkan tisu tulang (16)..

Badam kaya dengan vitamin E dan terbukti dapat menghalang pembentukan osteoklas, sejenis sel yang merosakkan tisu tulang.

4. Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau seperti bayam, kangkung, dan arugula adalah sumber nutrien yang sangat baik.

Walaupun jumlah nutrien yang tepat berbeza antara spesies, sayur-sayuran berdaun hijau biasanya mengandungi jumlah vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium, dan kalium pekat (17, 18)..

Mereka juga kaya dengan vitamin K, nutrien yang dapat meningkatkan kepadatan tulang, menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang lebih cepat pada anak (19, 20).

Satu kajian pada 103 wanita bahkan mendapati bahawa pengambilan sayur-sayuran hijau secara berkala dikaitkan dengan risiko kehilangan tulang yang jauh lebih rendah (21)..

Sayuran berdaun hijau kaya dengan vitamin K, yang menyokong kesihatan tulang. Satu kajian mendapati bahawa pengambilan sayur-sayuran ini secara berkala dapat memelihara jisim tulang..

5. Yogurt

Yogurt adalah sumber nutrien penting yang penting untuk pertumbuhan, termasuk protein.

Sebenarnya, hanya 200 gram yogurt Yunani mengandungi hampir 20 gram protein (22).

Jenis yogurt tertentu juga mengandungi probiotik, iaitu sejenis bakteria bermanfaat yang dapat membantu menyokong kesihatan usus.

Selain meningkatkan fungsi imun dan mengurangkan keradangan, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa probiotik dapat membantu meningkatkan pertumbuhan pada anak-anak (4, 23).

Yogurt juga merupakan sumber nutrien yang sangat baik dalam metabolisme tulang, termasuk kalsium, magnesium, fosforus, dan kalium (22).

Yogurt tinggi protein, serta kalsium, magnesium, fosforus dan kalium. Beberapa spesies juga mungkin mengandungi probiotik yang dapat membantu anak tumbuh.

6. Ubi keledek

Selain menjadi sayur serbaguna, ubi jalar juga sangat sihat..

Ia sangat kaya dengan vitamin A, yang dapat meningkatkan kesihatan tulang dan membantu anak anda tumbuh (24).

Ubi jalar juga mengandungi serat makanan yang larut dan tidak larut, yang dapat meningkatkan kesihatan pencernaan dan mendorong pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat (25).

Mengekalkan mikrobioma usus yang sihat juga dapat meningkatkan penyerapan nutrien, memastikan bayi anda mendapat vitamin dan mineral yang diperlukan untuk tumbuh dan berkembang (26).

Tambahan, ubi jalar kaya dengan nutrien penting lain, termasuk vitamin C, mangan, vitamin B6, dan kalium (27).

Ubi jalar kaya akan vitamin A, yang membantu meningkatkan kesihatan tulang. Ini juga mengandung serat dalam jumlah tinggi, yang meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrien.

7. Quinoa

Quinoa adalah jenis biji kaya nutrien yang sering diganti dengan biji-bijian lain dalam makanan..

Ini adalah salah satu dari sedikit makanan tumbuhan yang dianggap sebagai sumber protein lengkap, yang bermaksud mengandungi sembilan asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh anda (28).

Quinoa juga merupakan sumber magnesium yang sangat baik, komponen penting tulang yang dapat meningkatkan kepadatan mineral tulang (29, 30).

Tambahan, setiap hidangan quinoa mengandungi dosis mangan, folat, dan fosfor yang baik, yang juga penting untuk kesihatan tulang (3, 29)..

Quinoa adalah sumber protein lengkap yang kaya dengan magnesium dan dapat meningkatkan kepadatan mineral tulang.

8. Telur

Telur adalah sumber nutrien penting yang sangat kaya.

Mereka sangat tinggi protein - satu telur besar mengandungi 6 gram protein (31).

Di samping itu, mereka mengandungi banyak vitamin dan mineral lain yang diperlukan untuk pertumbuhan, termasuk vitamin D, yang dapat meningkatkan penyerapan kalsium, sehingga menyokong kesihatan rangka (32).

Satu kajian kecil mendapati bahawa kanak-kanak dengan kadar vitamin D rendah yang diberi suplemen vitamin D bertambah baik dalam tempoh 6 bulan (33).

Lebih-lebih lagi, satu kajian pada 874 kanak-kanak mendapati bahawa pengambilan telur biasa dikaitkan dengan peningkatan ketinggian (34).

Telur kaya dengan protein dan vitamin D, serta sejumlah mikronutrien penting lain. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan telur secara berkala mungkin dikaitkan dengan peningkatan pertumbuhan.

9. Beri

Beri seperti blueberry, strawberi, blackberry dan raspberry kaya dengan nutrien penting.

Mereka sangat kaya dengan vitamin C, yang mendorong pertumbuhan sel dan pembaikan tisu (35).

Vitamin C juga meningkatkan sintesis kolagen, yang merupakan protein paling banyak dalam badan anda (36).

Penyelidikan menunjukkan bahawa kolagen dapat meningkatkan kepadatan tulang dan meningkatkan kesihatan tulang, yang dapat membantu tumbuh lebih tinggi atau menyokong pertumbuhan (37, 38).

Beri juga mengandungi sejumlah vitamin dan mineral lain, termasuk serat, vitamin K, dan mangan (39, 40).

Beri kaya dengan vitamin C, yang mendorong pertumbuhan sel, pembaikan tisu dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

10. Ikan berlemak

Ikan berlemak seperti ikan tenggiri, ikan haring, dan salmon kaya dengan asid lemak omega-3.

Asid lemak omega-3 adalah lemak sihat jantung yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan (41).

Beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 mungkin terlibat dalam kesihatan tulang dan dapat mendorong pertumbuhan anak (42).

Di samping itu, kadar asid lemak omega-3 yang rendah mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah tidur pada anak-anak, yang juga dapat mempengaruhi pertumbuhan secara negatif (43, 44.

Selain itu, ikan berminyak kaya akan protein, vitamin B, selenium, dan kalium (45).

Ikan berlemak kaya dengan asid lemak omega-3 yang dapat meningkatkan tidur dan pergantian tulang, mendorong pertumbuhan pada anak-anak.

11. Susu

Susu sering dianggap sebagai komponen utama diet yang sihat dan seimbang..

Ia juga dapat membantu menyokong pertumbuhan dengan membekalkan beberapa nutrien yang penting untuk kesihatan tulang, termasuk kalsium, fosforus, dan magnesium (3, 46)..

Selain itu, susu kaya dengan protein - mengandungi hampir 8 gram dalam satu cawan (240 ml) (46).

Bukan hanya itu, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa susu lembu dapat merangsang pertumbuhan anak yang dipercepat dan dapat membantu menyokong kenaikan berat badan dan pertumbuhan otot (47).

Walau bagaimanapun, jika anak mempunyai alahan atau intoleransi, susu harus dielakkan.

Setiap hidangan susu mengandungi sejumlah besar protein, serta beberapa mikronutrien yang dapat menyokong tulang yang sihat, mendorong pertumbuhan bayi.

Cara meningkatkan ketinggian anak anda - petua berguna

Ramai ibu bapa memerhatikan proses pertumbuhan anak mereka sejak awal kanak-kanak, secara praktikal dari buaian, terutama ketika mereka sendiri pendek. Kanak-kanak dilahirkan dengan ketinggian sekitar 48-54 cm, dan pada tahun pertama kehidupan mereka tumbuh hingga 75 cm. Pada tahun kedua mereka memperoleh tidak lebih dari 10 cm. Perlumbaan ketiga jatuh pada jangka masa 4 hingga 7 tahun. Dalam tempoh ini, belum jelas bagaimana bayi akan membesar. Oleh itu, perhatian khusus harus diberikan kepada pertumbuhan anak semasa baligh (dari 10 hingga 13 tahun), apabila salah satu lonjakan pertumbuhan berlaku. Secara keseluruhan, kanak-kanak membesar hingga 20 tahun. Sangat sukar untuk meramalkan pertumbuhan, kerana secara langsung bergantung pada banyak faktor. Ini adalah genetik (ibu bapa kecil biasanya melahirkan anak kecil) dan intrauterin (semasa kehamilan, anak tumbuh dengan cepat). Sekiranya kanak-kanak itu tumbuh pada kadar yang betul untuk jangka waktu tertentu, dan kemudian pertumbuhannya menjadi perlahan, ada baiknya menunjukkannya kepada doktor, yang akan memberitahu anda jika anak itu mengalami masalah kesihatan, atau jika kecepatan seperti itu normal baginya..

Sedikit mengenai faktor pertumbuhan anak.

Tulang kanak-kanak tumbuh dengan mengorbankan plat rawan yang diletakkan di hujungnya. Semasa kanak-kanak tumbuh, sel-sel tulang rawan terbelah dan yang baru terbentuk. Sel tulang rawan adalah sumber "bahan binaan" untuk tulang. Apabila mereka musnah dari mereka dan tisu tulang terbentuk. Semasa akil baligh, semua zon pertumbuhan dipengaruhi oleh sistem hormon remaja. Kerana tindakan hormon bersama, proses pertumbuhan dan pertumbuhan normal dilakukan. Penyakit kronik tertentu juga mempengaruhi pertumbuhan anak. Ini adalah penyakit paru-paru, penyakit jantung, anemia, penyakit hati dan ginjal, sindrom kongenital sistem kerangka. Semasa mengenal pasti tanda-tanda kerdil (dwarfisme) yang jelas, adalah perlu untuk menyiasat fungsi somatotropik kelenjar pituitari - analisis yang agak mahal. Atau kerap mendiagnosis pertumbuhan anak.

Sekiranya terdapat jumlah hormon yang tidak berpengaruh pada pertumbuhan tulang, terapi hormon ditunjukkan. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk mengambil ubat, lakukan pemeriksaan menyeluruh dengan ahli endokrinologi, hanya dia yang dapat menetapkan janji temu yang sesuai.

Sekiranya anda ingin membesar, anda perlu mencuba banyak teknik yang disyorkan. Banyak artikel telah ditulis mengenai peningkatan ketinggian anak.

Semasa anda membaca bahan dan membiasakan diri dengan latihan, anda akan belajar bagaimana anda dapat membesar dengan bantuan latihan fizikal dan psikologi. Pelaksanaan harian mereka tidak akan memakan banyak masa. Kesan yang baik diberikan oleh latihan fizikal khas, beban dos pada sistem muskuloskeletal menggunakan peralatan khas dan simulator. Sejak kecil, perlu mengajar anak-anak untuk bermain sukan seperti bola keranjang, bola tampar, serta pengerasan, prosedur termal. Aktiviti fizikal yang berat dikontraindikasikan pada usia ketika tubuh sedang tumbuh. Penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa kanak-kanak itu tidak secara diam-diam merokok atau mengambil alkohol. Perhatikan bahawa peningkatan pertumbuhan dipengaruhi oleh pemakanan yang baik..

Mari kita perhatikan lebih terperinci mengenai latihan fizikal.

Agar hasilnya tidak lama, belilah sesuatu dari senarai ini untuk anak anda:

 • Tembok Sweden;
 • tali;
 • cincin;
 • tangga;
 • palang mendatar atau peralatan permainan sukan yang lain

Setelah melakukan pemanasan ringan (5-7 minit), biarkan 15-20 minit untuk latihan regangan dan fleksibiliti. Ini adalah selekoh, ayunan, jambatan, perpecahan. Di sini termasuk menggantung di bar, pertama tanpa berat, kemudian satu dengan berat 5-10 kg, diikat pada kaki. Melompat, mendaki bukit, bergantian ketegangan dan kelonggaran, ulangi 3-4 kali.

Dorongan yang paling menentukan untuk meningkatkan ketinggian adalah senaman. Kedai dalam talian ROMANA.RU mempunyai banyak pilihan peralatan latihan di rumah dengan penerangan lengkap mengenai latihan yang disyorkan. Latihan yang paling berkesan dianggap sebagai kaedah berdasarkan undang-undang fisiologi. Profesor ortopedik Berlin Julius Wolff menyatakan bahawa apabila terdedah kepada keadaan tertentu pada tisu tulang, ia benar-benar boleh menyebabkan penstrukturannya. Hasil yang unik dapat dicapai dengan melakukan latihan pada simulator untuk memperkuat kerangka musculo-ligamen, rangsangan mendalam zon pertumbuhan terbuka, regangan tulang belakang, pepenjuru, sisi dan lurus.

Anda tidak perlu putus asa, kecewa jika kali pertama tidak berjaya. Dengan bantuan pemakanan, kepatuhan pada rejimen tidur, senaman dan sukan, kompleks latihan pada simulator, anda boleh menemui latihan-latihan yang akan dibuka sendi bahu dan sentimeter yang ditunggu-tunggu akan ditambah!

Cara memberi makan bayi anda untuk pertumbuhan?

Ketinggian adalah salah satu petunjuk perkembangan fizikal anak, yang dipantau dengan teliti oleh ibu dan ayah. Peningkatan penunjuk panjang badan menggembirakan ibu bapa. Tetapi jika bayi belum membesar, maka ibu dan ayah mula risau. Bagaimana anda dapat meningkatkan kadar pertumbuhan, daripada memberi makan anak? Artikel ini adalah mengenai perkara ini..

Semua ibu bapa bermimpi bahawa anak mereka akan membesar dan sihat, mengikuti perkembangan fizikal rakan sebaya mereka. Kata utama dalam frasa ini adalah "tumbuh". Melalui pertumbuhan aktif, kanak-kanak secara beransur-ansur menjadi dewasa. Kanak-kanak lelaki mahu tinggi dan kanak-kanak perempuan cenderung rata-rata. Walaupun begitu, terdapat kanak-kanak lelaki dan perempuan yang kurang berukuran.

Tetapi ramai ibu bapa percaya bahawa anak-anak mereka akan lebih tinggi daripada mereka. Sudah tentu, sukar untuk memerangi keturunan, tetapi masih mungkin. Sekiranya anda makan dengan betul dan makan makanan yang betul semasa tempoh pertumbuhan yang sengit, panjang badan anda akan meningkat. Dengan cara yang sederhana, anak yang pendek boleh menjadi anak dengan ketinggian rata-rata atau lebih tinggi..

Perubahan petunjuk pertumbuhan pada tempoh usia yang berbeza pada kanak-kanak

Pertumbuhan adalah proses fisiologi yang dicirikan oleh pemanjangan badan dan perubahan perkadarannya.

Semua kanak-kanak melalui peringkat perkembangan fizikal sejak awal - konsepsi. Semasa mengandung, perut wanita tumbuh secara intensif, terutamanya dalam jangka masa yang panjang. Ini disebabkan oleh peningkatan ukuran janin. Anak yang panjangnya 46-56 cm terbentuk dari embrio kecil (2.5 mm).

Selepas kelahiran, bayi juga terus berkembang dengan aktif. Ini lebih ketara pada tahun pertama kehidupan. Pertumbuhan meningkat sebanyak separuh. Sekiranya semasa kelahiran, panjang badan bayi yang baru lahir adalah 50 cm, maka pada tahun mendekati 75 cm. Pada usia 4 tahun, kanak-kanak menggandakan ketinggian mereka (rata-rata 100 cm), dan pada usia 12 tahun mereka tiga kali lipat (kira-kira 150 cm).

Panjang badan dari 2 hingga 15 tahun dapat ditentukan berdasarkan formula, di mana ketinggian anak berusia lapan tahun (130 cm) diketahui. Untuk setiap tahun yang hilang, 7 cm dikurangkan dari 130 cm, untuk setiap tahun berikutnya, 5 cm ditambahkan menjadi 130 cm.

Ketinggian rata-rata seorang anak dapat dikira jika anda mengetahui ketinggian kedua ibu bapa. Untuk melakukan ini, ketinggian ibu dan ayah dalam sentimeter mesti dilipat dan dibahagi dua. Tambahkan 6.5 cm ke hasil yang diperoleh jika anak itu lelaki, atau tolak 6.5 cm jika keluarga mempunyai anak perempuan.

Dalam proses memanjangkan badan, bahagiannya juga berubah. Pada bayi baru lahir, nisbah panjang kepala dan badan adalah 1: 4, dan pada orang dewasa - 1: 7–1: 8. Akibatnya, jururawat sering harus mengukur perkadaran badan pada temu janji pakar pediatrik mereka. Ungkapannya betul: "Seorang kanak-kanak bukan dewasa dalam bentuk miniatur." Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai petunjuk purata ketinggian dan berat badan standard pada kanak-kanak dari jadual dalam artikel ini..

Pengaruh sistem rangka pada pertumbuhan kanak-kanak

Pertumbuhan kanak-kanak secara langsung bergantung kepada tahap perkembangan kerangka. Pada kanak-kanak, bahagian akhir tulang tubular - epifisis, tulang tangan dan kaki yang terbentuk terdiri daripada tulang rawan. Secara beransur-ansur, semasa pembentukan kerangka, zon osifikasi muncul. Menurut mereka, anda dapat menentukan usia tulang anak dan membuat ramalan untuk pertumbuhan selanjutnya. Untuk melakukan ini, perlu membuat pemeriksaan sinar-X kedua-dua tangan. Setiap tempoh umur sepadan dengan penampilan tulang tertentu (pada kanak-kanak perempuan, tulang terakhir muncul pada usia 11 tahun, pada kanak-kanak lelaki - pada usia 13.5 tahun). Sebaik sahaja titik osifikasi merangkumi semua zon pertumbuhan, pemanjangan kerangka akan berhenti.

Selepas pengoksidaan tulang terakhir pergelangan tangan, pertumbuhan anak akan berhenti tanpa mengira usia.

Untuk mengelakkan perawakan pendek pada bayi mereka, ibu bapa perlu memperhatikan petunjuk perkembangan fizikal. Pengecualian adalah keturunan pendek keturunan. Sebelum menutup zon pertumbuhan, dengan terapi yang betul, jangka masa panjang dapat dicapai.

Vitamin dan mineral untuk pertumbuhan anak-anak

Agar tubuh tumbuh dan berkembang mengikut usia, diet anak mesti mengandungi jumlah vitamin, mikro, unsur makro dan zat lain yang mencukupi.

Kanak-kanak mempunyai metabolisme yang dipercepat. Ini disebabkan oleh perkembangan pelbagai organ dan sistem badan, serta pertumbuhan aktif. Anak menggunakan sejumlah besar tenaga, yang mesti sentiasa diisi semula. Ini memerlukan makanan berkualiti. Makanan dalam makanan bayi tidak hanya bervariasi, tetapi juga menyihatkan. Terutama badan kanak-kanak memerlukan pemakanan yang diperkuat dalam tempoh wabak virus, keadaan tertekan dan pertumbuhan intensif. Menu yang sangat berkhasiat juga akan membantu menyokong pertahanan imun.

Di antara semua vitamin dan mineral, yang paling penting dapat dibezakan. Mereka membantu bayi tumbuh kerana peningkatan pengeluaran hormon pertumbuhan endogen - hormon pertumbuhan:

 1. Vitamin A (retinol) - membantu menguatkan sistem muskuloskeletal, mengambil bahagian dalam sintesis protein - bahan binaan untuk pembentukan tulang dan tulang rawan, serta gigi, mempengaruhi pertumbuhan semua tisu, menguatkan sistem imun.

Ciri-ciri: vitamin A dapat disimpan (disimpan) dalam tubuh untuk jangka masa yang lama, ia lebih baik diserap dengan vitamin E dan C. Retinol tahan terhadap suhu, musnah di hadapan cahaya dan udara.

Makanan yang kaya dengan vitamin A (asal haiwan) dan karotena, pendahulu retinol (asal sayuran):

 • daging dan jeroan (hati), minyak ikan;
 • susu, telur (kuning telur), keju (jenis keras);
 • sayur-sayuran dan buah-buahan oren dan merah (wortel, labu, tomato, aprikot, mangga);
 • kubis brokoli, hijau (bayam, pasli, dill).
 1. Vitamin C (asid askorbik) - mempengaruhi pembentukan kolagen - protein yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pemulihan (pertumbuhan semula) kerangka muskuloskeletal, pelbagai tisu dan saluran darah, mendorong penyerapan banyak vitamin, menghilangkan bahan berbahaya dari badan, menjadi antioksidan.

Ciri-ciri: vitamin C mudah hancur di hadapan cahaya, akibat tindakan oksigen (pengoksidaan), ketika dipanaskan. Sayur-sayuran dan buah-buahan, yang merupakan sumber utama asid askorbik, harus dimakan segera setelah memotong dengan pisau. Kira-kira 25% asid askorbik hilang semasa mendidih atau mengukus. Rawatan haba produk selama lebih dari 20 minit menyebabkan kehilangan 50% vitamin C.

Makanan yang kaya dengan vitamin C (berasaskan tumbuhan):

 • hampir semua sayur-sayuran segar (kepekatan tinggi asid askorbik dalam paprika, kacang hijau dan pelbagai jenis kubis: kubis Brussels, brokoli, kembang kol, kubis merah) dan buah-buahan (kandungan sitrus tertinggi);
 • beri (pinggul mawar, kismis hitam, strawberi, buckthorn laut, kiwi);
 • hijau (pasli, kelim, bayam).
 1. Vitamin kumpulan B (B1, DALAM2, DALAM3, DALAMlima, DALAM6, DALAMsembilan dan dalam12) - mengambil bahagian dalam metabolisme, mempromosikan asimilasi nutrien asas tubuh - protein, lemak dan karbohidrat, mengatur kerja otak dan alat saraf, mengaktifkan selera makan dan merupakan perangsang pertumbuhan, melindungi tisu tulang dan otot dari pelbagai kerosakan.

Ciri-ciri: vitamin B1 (tiamin) musnah semasa rawatan haba dan penyimpanan makanan jangka panjang di dalam peti sejuk; vitamin b2 (riboflavin) hilang di bawah pengaruh suhu, oksigen atmosfera dan cahaya; vitamin b3 (asid nikotinik) musnah semasa pembersihan mekanikal produk; vitamin blima (asid pantotenik) hilang dengan mendidih dan membeku; vitamin b6 (pyridoxine) lebih baik diserap jika terdapat kalsium dan tembaga dan dihancurkan semasa penyimpanan makanan jangka panjang (60-80% hilang semasa pengetinan, 15% hilang semasa pembekuan); vitamin b7 (biotin) hilang apabila terkena suhu tinggi, boleh mengikat kuning telur ayam (mentah) dan tidak diserap oleh badan; vitamin bsembilan (asid folik) tahan terhadap rawatan haba pada produk haiwan, dalam produk sayuran - apabila direbus dan terdedah kepada cahaya, ia akan musnah; vitamin b12 (cobalamin) hilang apabila terkena cahaya, air dan suhu tinggi.

Makanan yang kaya dengan vitamin B (tumbuhan dan haiwan):

 • ragi, dedak, roti gandum, biji-bijian gandum, bijirin (soba, oatmeal, dll);
 • kacang;
 • rumput laut, brokoli, kubis putih;
 • kacang hijau, kacang, jagung;
 • pisang, oren;
 • daging dan jeroan (hati, buah pinggang);
 • susu, telur, keju;
 • ikan dan makanan laut (kerang, tiram).
 1. Vitamin D3 (cholecalciferol) - adalah pemecut pertumbuhan kerana bekalan tulang dan tulang rawan dengan mineral utama - kalsium, mengatur metabolisme fosfor-kalsium, mendorong penyerapan magnesium dalam usus (pembantu kalsium).

Ciri-ciri: vitamin D terbentuk di hadapan cahaya matahari (paparan sinar matahari yang terang selama satu jam menyumbang kepada pengambilan vitamin D setiap hari), dapat disimpan di dalam badan, lebih baik diserap dengan kalsium, dihancurkan oleh oksigen, tahan terhadap panas.

Makanan yang kaya dengan vitamin D (haiwan dan sayur-sayuran):

 • ikan (sardin, ikan hering, tuna, salmon);
 • hati ikan, minyak ikan;
 • makanan laut;
 • kuning telur;
 • mentega, krim, krim masam, keju;
 • kentang, pasli;
 • kacang, biji, minyak sayuran;
 • cendawan.
 1. Vitamin E (tokoferol) - mengatur metabolisme hormon dan karbohidrat, merupakan antioksidan, melindungi tubuh dari kesan berbahaya dari radikal bebas dan dengan itu mengurangkan kesan merosakkan pada organ dan tisu, mendorong penyerapan protein dan lemak, mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi sistem otot, menguatkan sistem imun.

Ciri-ciri: ia dihancurkan oleh tindakan oksigen di udara dan semasa rawatan haba produk. Minyak sayur, yang merupakan sumber utama tokoferol, harus disimpan dalam bekas kedap udara.

Makanan yang kaya dengan vitamin E (sayur-sayuran dan haiwan):

 • minyak sayuran (minyak kuman gandum, kacang soya, bunga matahari, jagung, biji rami, zaitun dan lain-lain);
 • kacang soya, jagung;
 • kacang (badam, kacang hazel, kacang tanah, pistachio, kacang mete, walnut);
 • buah-buahan kering (aprikot kering, prun);
 • roti gandum gandum;
 • beri (buckthorn laut, pinggul mawar, chokeberry);
 • bijirin (soba, oatmeal, barli);
 • susu dan mentega;
 • ikan (salmon, pike perch, flounder) dan makanan laut (belut, sotong);
 • daging (daging lembu).
 1. Kalsium adalah mineral yang menguatkan sistem rangka dan terlibat dalam pembentukan tisu otot. Ini mendorong pertumbuhan aktif anak, juga diperlukan untuk hematopoiesis (bekalan tisu dan organ dengan oksigen dan nutrien), mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan sistem saraf.

Ciri-ciri: mempunyai kesan positif pada tubuh dengan adanya vitamin B12. Pengambilan protein dari makanan yang tidak mencukupi, serta kekurangan atau lebihan lemak, mengurangkan penyerapan kalsium, menghalang penyerapan mineral oleh makanan yang kaya dengan asid oksalik (sorrel, bayam, rhubarb, bit, coklat), mendorong penyerapan kalsium yang baik dalam laktosa usus (produk tenusu) dan asid sitrik.

Makanan kaya kalsium (haiwan dan sayur-sayuran):

 • susu, krim, mentega;
 • produk susu yang ditapai (keju, termasuk keju yang diproses, keju feta, keju cottage, krim masam, yogurt);
 • ikan dalam tin: sardin, salmon, mackerel, cod;
 • kaviar (hitam dan merah) dan makanan laut (kerang, tiram);
 • daging (daging lembu dan daging babi);
 • kacang (badam, pistachio, hazelnut, walnut);
 • kekacang (kacang, kacang polong);
 • bijirin (oatmeal, barli);
 • sayur-sayuran (pasli, bayam, saderi, daun kubis);
 • brokoli, kubis Cina, kubis Brussels dan putih, kacang hijau, bawang putih, labu;
 • soya dan produknya;
 • roti rai gandum;
 • buah-buahan (oren dan buah ara kering).

Menu yang sihat untuk pertumbuhan sistem muskuloskeletal

Sarapan pagi

Sangat penting bahawa bijirin terdapat dalam makanan. Mereka memperkaya tubuh dengan zat berguna, jenuh dengan tenaga sepanjang hari dan menyumbang kepada pencernaan yang selesa.

Untuk sarapan lebih baik menggunakan:

 • bubur di atas air (atau susu dengan air dalam nisbah 1: 1): oatmeal, soba, jagung, millet, beras, barli mutiara;
 • telur rebus - 1-2 kali seminggu;
 • roti gandum (bijirin penuh);
 • teh, jus semula jadi.

Kehadiran makanan kaya protein penting untuk makanan utama. Ini adalah bahan binaan untuk sistem muskuloskeletal. Untuk asimilasi protein dan pengayaan tubuh yang lebih baik dengan vitamin dan mineral, perlu menerima serat tumbuhan.

Untuk makan tengah hari lebih baik menggunakan:

 • salad dengan sayur-sayuran dan herba segar (bayam, pasli, selada, saderi);
 • sup dan kaldu (mereka merangsang metabolisme);
 • daging (daging lembu, daging babi tanpa lemak, dada ayam) - 1-2 kali seminggu;
 • jeroan (hati, ginjal) - 1-2 kali seminggu;
 • ikan - 1-2 kali seminggu;
 • roti gandum;
 • jus semulajadi kira-kira 300-500 ml sehari atau setiap hari (jus lobak merah dan oren berguna), teh.

Makanan ringan petang

Selepas makan malam, badan diperkaya dengan makanan berkhasiat dan sihat. Tetapi untuk fungsi normal sistem pencernaan, makanan ringan tambahan diperlukan, terutama setelah tidur siang (relevan untuk kanak-kanak prasekolah).

Untuk snek petang, lebih baik menggunakan:

 • produk tenusu (kefir, keju kotej, susu, krim masam, keju);
 • buah segar (pisang, jeruk berguna).

Anda boleh makan sehingga 2 kg sayur-sayuran dan buah-buahan segar setiap hari.

Makanan terakhir mestilah ringan. Makan makanan berat, terutama sebelum tidur, mengganggu metabolisme normal dan menurunkan pengeluaran hormon pertumbuhan pada waktu malam.

Untuk makan malam lebih baik menggunakan:

 • telur rebus;
 • makanan laut (sotong, udang, ketam, kerang, rumput laut);
 • sayur-sayuran segar, mungkin digabungkan dengan dada ayam dalam bentuk salad;
 • kacang (kira-kira 50 g);
 • teh atau kefir.

Kompleks vitamin dan mineral untuk pertumbuhan anak yang harmoni

Dengan kekurangan vitamin, kanak-kanak tidak aktif (tidak aktif secara fizikal), menderita penyakit berjangkit yang kerap, dan ketinggalan berbanding rakan sebaya dalam perkembangan fizikal. Hasil pengambilan vitamin untuk pertumbuhan, tenaga dan aktiviti tambahan muncul. Tulang menjadi kuat, alat ligamen bergerak, dan otot menjadi tahan terhadap tekanan. Di samping itu, imuniti dipertingkatkan.

Semasa tempoh pertumbuhan aktif (1-3 tahun, 3-7 tahun dan 7-11 tahun), tubuh anak bukan sahaja memerlukan pemakanan yang baik, tetapi juga pengambilan vitamin dan mineral tambahan. Tahap remaja yang berkaitan dengan revolusi hormon memerlukan gaya hidup yang betul. Ini terutamanya aktiviti fizikal dan ketiadaan tabiat buruk, seperti penggunaan minuman beralkohol dan tenaga, merokok, ketagihan dadah. Mengambil kompleks multivitamin akan menambahkan perlindungan imun, daya tahan dan daya tahan terhadap tekanan.

Kompleks vitamin dan mineral asas untuk pertumbuhan kanak-kanak:

Tidak mengikut urutanNamaTempoh umur
1.Siri "Abjad":

 • "Bayi Kami";
 • "Tadika";
 • "Pelajar Sekolah";
 • "Remaja".
 • 1-3 tahun;
 • Berumur 3-7 tahun;
 • 7-14 tahun;
 • 14-18 tahun.
2.Siri Vitrum:

 • "Bayi";
 • "Kanak-kanak";
 • "Junior";
 • "Remaja".
 • 3-5 tahun;
 • Berumur 5-7 tahun;
 • 7-14 tahun;
 • 14-18 tahun.
3.Siri "Berbilang tab":

 • "Bayi";
 • "Kanak-kanak";
 • "Junior";
 • "Remaja";
 • "Kalsium D3 forte ".
 • 0-12 bulan;
 • Berumur 1-4 tahun;
 • Berumur 4-11 tahun;
 • 11-17 tahun;
 • dari 12 tahun.
4."Duovit"Dari umur 10 tahun
lima."Gel biovital"Dari bayi hingga akhir remaja
6.Siri Pikovit:

 • "1+";
 • "3+";
 • "4+";
 • "5+";
 • "7+ forte".
 • dari 1 tahun;
 • dari 3 tahun;
 • dari 4 tahun;
 • dari 5 tahun;
 • dari 7 tahun ke atas.
7.Siri Supradin:

 • "Gel Kanak-kanak";
 • "Kanak-kanak Junior";
 • "Beruang Kanak-kanak".
 • dari 3 tahun;
 • dari 5 tahun;
 • dari 3 tahun.
8."Vita Bears Kalsium + vitamin D"Dari umur 3 tahun
sembilan.Siri kesesuaian:

 • "Kalsium D3 ″;
 • "Aset kunyah";
 • "Aset".
 • sejak lahir;
 • Berumur 3-10 tahun;
 • Berumur 7-12 tahun.
sepuluh."Kalcemin" "Calcemin advance"Dari 5 tahun Dari 12 tahun
sebelas."Kalsium D3 nycomed »» Kalsium D3 nikomed forte "Dari 5 tahun Dari 12 tahun

Kesimpulannya

Pertumbuhan manusia diprogramkan secara genetik. Tetapi menurut penyelidikan perubatan, hanya 2% yang mencapai panjang badan keturunan. Selebihnya 98% tidak tumbuh 5-10 cm. Ini disebabkan oleh pemakanan yang buruk, penurunan imuniti, tekanan psikologi dan gaya hidup yang tidak betul pada masa kanak-kanak. Remaja minum bir, menghisap rokok, dan anak-anak menghabiskan lebih banyak masa di komputer. Semua faktor ini membawa kepada gangguan metabolik, disfungsi hormon dan kelemahan otot. Ketidakaktifan fizikal sering menyumbang kepada kemunculan berat badan berlebihan - kegemukan.

Agar anak dapat mencapai hasil yang baik dalam pertumbuhan, syarat-syarat berikut mesti diperhatikan: kanak-kanak mesti makan dengan betul dan berkualiti tinggi, melakukan pendidikan jasmani (berlari, berenang, gimnastik, latihan di bar mendatar - meregangkan tulang belakang), cukup tidur dan tidak mempunyai tabiat buruk.

Sama ada perlu dibimbangkan mengenai pertumbuhan kanak-kanak, apakah norma usia untuk berat badan dan tinggi badan, program "School of Doctor Komarovsky" memberitahu:

Apa yang menentukan pertumbuhan anak dan adakah mungkin untuk mempengaruhinya?

Sleepyheads dan haiwan peliharaan terbentang

Semua kanak-kanak mahu membesar dengan cepat. Tetap kecil adalah kisah yang menakutkan seperti Little Muck atau Dwarf Nose, misalnya. Benar, ahli sihir yang baik muncul dalam dongeng, dan semuanya berakhir dengan baik. Tetapi kebetulan penyihir yang baik muncul dalam hidup - seorang ahli endokrinologi, dan kemudian kerdil itu mulai tumbuh dan berubah menjadi seorang pemuda yang cantik.

Apa yang mempengaruhi pertumbuhan anak? Pertama, tentu saja, adalah keturunan. Sekiranya ibu dan ayah pendek, sukar untuk menjangkakan bahawa anak perempuan mereka akan mempunyai ketinggian model fesyen. Selain keturunan, pertumbuhan menentukan banyak perkara lain: pemakanan, rutin harian dan juga suasana psikologi dalam keluarga..

Seorang kanak-kanak harus makan banyak produk tenusu kerana mengandungi kalsium - bahan binaan untuk tubuh yang tumbuh. Setiap hari anda perlu memberi sayur-sayuran dan buah-buahan kepada bayi anda, kerana dia memerlukan vitamin. Lobak yang mengandungi beta-karoten sangat bermanfaat. Agar unsur mikro ini diserap dengan lebih baik, wortel mentah mesti disapu dan dibumbui dengan krim masam atau mentega. Produk protein - daging, ikan juga diperlukan untuk pertumbuhan normal. Sekiranya kanak-kanak itu kurus, makan dengan perlahan, adalah berguna baginya untuk memberi kaviar (tentu saja, jika tidak ada alahan makanan).

Anak-anak itu bertambah baik yang menghabiskan banyak masa di udara segar, bermain permainan luar, masuk untuk bersukan. Ngomong-ngomong, jika anda ingin anak anda menjadi lebih tinggi ketika memilih bahagian sukan, pilihlah bukan sukan sukan, tetapi bola keranjang, bola tampar, tenis..

Tidur memainkan peranan yang istimewa, bukan kerana mereka mengatakan bahawa kanak-kanak membesar ketika tidur: 70% hormon pertumbuhan - somatotropin - dihasilkan pada waktu malam. Sekiranya anda meletakkan bayi anda terlambat, dia tidur dengan gelisah, sering bangun, pengeluaran hormon pertumbuhan terganggu.

Bagaimana anda boleh membuat bayi anda tertidur lebih awal dan tidur nyenyak? Kita harus menundukkan cara hidup seisi keluarga untuk kepentingan anak. Matikan TV lebih awal dan bawa tetamu pergi. Pada waktu petang, bermain dengan bayi anda hanya dalam permainan yang tenang, bercerita sebelum tidur, membaca atau menyanyikan lagu pengantar tidur. Anda boleh mendengar muzik yang tenang bersama-sama.

Suasana umum dalam keluarga sangat penting untuk pertumbuhan anak. Terdapat konsep sedemikian - perawakan pendek psiko-emosi. Ia berlaku pada kanak-kanak bukan sahaja dalam keluarga yang tidak berfungsi. Anda dapat memberi makan anak dengan baik, berpakaian dengan baik, membelikannya mainan yang hebat dan pada masa yang sama tidak terlalu suka, tetapi membeli hadiah mahal untuk menebus rasa bersalahnya.

Apabila seorang kanak-kanak kekurangan cinta sejati, kehangatan, pertumbuhannya menjadi perlahan. Baru-baru ini, ahli psikologi telah mengira bahawa agar keluarga mempunyai suasana psiko-emosi yang baik, perlu memeluk dan mencium orang yang dikasihi sekurang-kurangnya lapan kali sehari..

Bila hendak membunyikan penggera

Anak paling cepat tumbuh pada tahun pertama: tingginya meningkat sekitar 25 cm. Kemudian kadarnya menurun: pada tahun kedua bayi tumbuh 8-12 cm, kemudian - sebanyak 4-6 cm setiap tahun.

Sekiranya pada tahun ketiga kehidupan anak itu tumbuh kurang dari 4 cm, perlu menunjukkannya kepada ahli endokrinologi. Kadang-kadang ibu bapa tidak memperhatikan kenyataan bahawa bayi mereka tertinggal dalam pertumbuhan daripada rakan sebaya mereka, dan hanya menyedarinya ketika remaja, ketika sudah sukar untuk memperbaiki sesuatu. Sekiranya mereka beralih kepada pakar tepat pada waktunya, mereka akan membantu anak membesar.

Nasib baik, kebanyakan kanak-kanak yang terbantut menunjukkan apa yang dikenali sebagai kelambatan pertumbuhan perlembagaan. Ternyata ibu bapa mereka dibesarkan dengan cara yang hampir sama: sejak sekian lama mereka mengikuti pelajaran pendidikan jasmani sebagai belakang, dan kemudian tiba-tiba mereka bertambah luas dan akhirnya berada di kedudukan lima besar. Ini adalah kanak-kanak lelaki dan perempuan yang berumur lewat. Mereka tidak memerlukan rawatan, mereka akan mengejar ketinggalan, atau bahkan melebihi rakan sebaya mereka pada usia 16-18 tahun.

Tetapi dalam beberapa kes, pemeriksaan khas - yang dilakukan hanya di hospital - menunjukkan kekurangan hormon pertumbuhan (GH) di dalam badan. GH dihasilkan oleh kelenjar pituitari di bawah kawalan struktur hipotalamus. Kekurangannya dapat ditentukan secara genetik atau dikaitkan dengan gangguan pada sistem endokrin. Sebelum ini, nasib anak-anak seperti itu adalah kesimpulan terdahulu, mereka ditakdirkan untuk pertumbuhan kerdil: budak lelaki itu tidak tumbuh lebih tinggi daripada 140 cm, dan gadis itu - 130 cm. Hari ini mereka dapat dibantu.

Titisan sihir

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan hormon pertumbuhan. GH, yang disintesis dengan kaedah rekayasa genetik, sama dengan semula jadi, praktikalnya tidak mempunyai kesan sampingan. Hormon pertumbuhan hanya boleh diresepkan oleh pakar selepas pemeriksaan. Rawatan berlangsung selama beberapa tahun, sehingga zon pertumbuhan ditutup (ini ditentukan menggunakan sinar-X tangan) dan kesan pertumbuhan berhenti. GR disuntik setiap hari menggunakan pen jarum suntik khas, alat yang membolehkan anda tidak kehilangan satu pun ubat berharga.

Kekurangan GH sering digabungkan dengan patologi endokrin lain: disfungsi kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, gonad, jadi rawatan harus dilakukan di bawah pengawasan ahli endokrinologi secara berterusan.

Ubat GH sangat mahal, rawatan selama sebulan berharga seribu dolar, tetapi anak-anak Rusia diberi ubat GH secara percuma. Apa hasilnya? Pada tahun pertama rawatan, adalah mungkin untuk mencapai peningkatan ketinggian sebanyak 8-12 cm, pada yang kedua - dengan 6-8, pada yang ketiga - dengan 4-6. Dalam dua tahun pertama, tubuh tepu dengan hormon, maka kadar pertumbuhan menjadi sama seperti pada anak yang sihat. Rawatan lebih awal dimulakan, semakin berkesan..

Ahli endokrinologi Moscow mempunyai pesakit yang tingginya sekarang satu meter sembilan puluh lima, walaupun tanpa rawatan dia tidak akan tumbuh lebih dari satu setengah meter.

Dengan perawakan keluarga yang pendek, kesan penggunaan ubat GH lebih rendah daripada dengan kekurangan hormon pertumbuhan, mereka perlu diberikan dalam jumlah yang lebih besar. Pada masa yang sama, anda boleh menambah ketinggian hanya 6-8 cm. Sekiranya ketinggian ibu bapa tidak melebihi 150-160 cm, ketinggian anak-anak akan hampir sama.

Ibu bapa sering bertanya kepada doktor adakah anak kedua akan membesar dengan teruk sekiranya yang pertama didapati kekurangan hormon pertumbuhan? Tidak, yang kedua dapat dilahirkan secara sihat, tetapi sebelum merancang kehamilan, anda perlu menghubungi perundingan genetik perubatan.

Oleh itu

Untuk menentukan berapa tinggi anak itu kira-kira ketika dia dewasa, anda perlu menambahkan ketinggian ibu dan tinggi ayah, bahagikan jumlah yang dihasilkan dengan dua, dan kemudian tambahkan 6.5 sentimeter untuk anak lelaki atau tolak jumlah yang sama jika kita bercakap tentang seorang gadis.

Rujukan kami

Muscovites dapat diperiksa untuk pertumbuhan terhambat di Endokrinologi Dispensari, tel. (499) 246-27-66, penduduk kota-kota lain - di Jabatan Endokrinologi Pediatrik Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia, tel. (495) 124-02-66.

Cara meningkatkan ketinggian kanak-kanak

Ramai ibu bapa, terutamanya jika mereka sendiri tidak terlalu senang dengan pertumbuhan mereka sendiri, bimbang dengan persoalan: berapa tinggi anak kita dan adakah mungkin mempengaruhi pertumbuhan anak lelaki atau anak perempuan di masa depan? Sehingga kini, ketinggian rata-rata seorang lelaki dianggap sebagai parameter: 175-177 cm, untuk seorang wanita: 163-166 cm. Dan jika wanita pendek cukup tenang tentang keunikannya, maka lelaki sering sangat bimbang tentang perawakannya yang pendek, itu terjadi, ia menjadi serius kompleks dan kehidupan yang rosak.

Bagaimana anak tumbuh

Bayi yang lahir pada usia rata-rata, mempunyai ketinggian 49-52 cm, dan pada tahun pertama kehidupan ia tumbuh dengan sangat intensif. Kanak-kanak berumur satu tahun mempunyai ketinggian sekitar 74 cm. Pada tahun kedua kehidupan, kadar pertumbuhan menjadi perlahan, kanak-kanak berusia dua tahun tumbuh 8-10 cm per tahun, anak-anak berusia tiga tahun menambah pertumbuhan setiap tahun, sebagai peraturan, tidak lebih dari 10 cm. Lonjakan pertumbuhan lain adalah pada masa remaja, semasa akil baligh. Manusia moden tumbuh sehingga berumur sekitar 20 tahun.

Selepas bayi dilahirkan, pakar pediatrik-pediatrik memantau pertumbuhan dan kenaikan berat badan setiap bulan. Setelah setahun, indikator ini diukur lebih jarang, tetapi doktor yang memerhatikan anak itu memantau parameter perkembangannya. Untuk setiap usia terdapat rata-rata "koridor" tinggi dan berat.

INDEKS MASALAH TUBUH BADAN UNTUK ANAK

Sekiranya beberapa petunjuk melampaui koridor, dan kecenderungan ini stabil, ini boleh menjadi perhatian dan doktor dalam kes ini menunjukkan bahawa ibu bapa memeriksa bayi..

Sebab mengapa kanak-kanak mungkin terbantut.

Sekiranya terdapat kecenderungan untuk pertumbuhan terbantut, maka mungkin ada beberapa alasan.

1. Kehadiran atau pembentukan penyakit kronik pada kanak-kanak, seperti penyakit jantung, asma, penyakit hati atau ginjal kronik, patologi sistem rangka.

2. Penundaan pertumbuhan mungkin disebabkan oleh kekurangan hormon pertumbuhan - somatotropin. Patologi ini tidak terwujud dengan segera, bayi seperti itu dilahirkan dengan ketinggian yang biasa untuk bayi, tetapi pada usia dua tahun, ketinggian 5-7 cm dari penunjuk normal menjadi nyata. Sekiranya pada masa akan datang bayi ketinggalan lebih tua daripada pertumbuhan rakan sebaya, sudah tiba masanya untuk membunyikan penggera. Pemeriksaan dan rawatan dilakukan oleh ahli endokrinologi, jika perlu, kanak-kanak itu boleh diberi terapi hormon individu.

3. Pemakanan yang tidak betul - jika seorang anak hanya makan kerepek dan gula-gula, maka dia mungkin mempunyai masalah dengan pertumbuhan.

4. Trauma psikologi dapat mengurangkan kadar pertumbuhan kanak-kanak, dan dalam kes-kes yang sangat serius, bahkan menangguhkannya untuk sementara waktu.

5. Keturunan - faktor genetik mempunyai pengaruh yang menentukan pada kadar di mana seorang anak tumbuh dan berapa tinggi akhirnya dia akan mencapai. Diyakini bahawa ketinggian ibu bapa memainkan peranan yang menentukan di sini, tetapi saudara-mara yang lain tidak boleh dipinggirkan. Terdapat sebilangan formula dengan mana ibu bapa dapat mengira pertumbuhan masa depan anak mereka, misalnya: (tinggi ayah + tinggi ibu + 12.5) / 2 ± 8 cm - untuk anak lelaki, dan (tinggi ayah + tinggi ibu - 12.5) / 2 ± 8 cm - untuk kanak-kanak perempuan. Julat nilai cukup besar. Memang, hampir mustahil untuk meramalkan dengan tepat bagaimana seorang anak akan membesar jika ibu tingginya 160 cm dan ayahnya 190..

Apa yang harus dilakukan jika anak itu sihat, tetapi ibu bapa takut akan pertumbuhan anak lelaki atau anak perempuan mereka kerana perawakannya yang pendek, atau perbezaan ketinggian yang besar? Beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membantu anak anda bertambah tinggi.

Cara menolong meningkatkan pertumbuhan anak

Sekiranya anda mengecualikan pendekatan radikal seperti pembedahan atau terapi hormon, maka kaedah berikut dapat digunakan untuk meningkatkan ketinggian anak:

1. Pemakanan yang lengkap dan seimbang, sesuai dengan usia dan keperluan anak.

Sudah tentu, pemakanan yang betul sahaja tidak akan meningkatkan pertumbuhan dengan ketara. Tetapi tidak teratur, tidak seimbang - ia mungkin memberi kesan negatif pada tubuh, dan dalam hal ini anak tidak akan mencapai parameter pertumbuhan yang akan dicapai jika dia makan dengan betul. Pemerhatian jangka panjang mengesahkan fakta ini. Sebagai contoh, kanak-kanak dari Korea Utara yang selalu kekurangan gizi adalah beberapa sentimeter lebih pendek daripada rakan mereka dari Korea Selatan, di mana tidak ada masalah dengan kekurangan zat makanan. Pemakanan yang betul bermaksud adanya sayur-sayuran dan buah-buahan, telur, produk tenusu, bijirin, ikan dan semestinya daging. Telah terbukti bahawa makanan protein menyumbang kepada pembentukan hormon pertumbuhan. Pakar perhatikan bahawa vitamin D dan unsur surih seperti zink sangat penting untuk pertumbuhan. Tetapi hubungan antara pertumbuhan dan peningkatan penggunaan makanan yang mengandungi kalsium belum dijalin oleh pakar..

2. Bersenam, beberapa sukan.

Kekurangan aktiviti fizikal (ketidakaktifan fizikal) adalah ciri banyak remaja moden, komputer dan televisyen sangat kondusif untuk ini. Menyebabkan kurangnya aktiviti fizikal kepada pelbagai jenis masalah, termasuk stunting. Jadi anak mesti banyak bergerak. Dalam literatur, anda boleh menemui pelbagai jenis latihan fizikal yang kononnya mendorong pertumbuhan. Kompleks ini didasarkan pada palang gantung, termasuk palang gantung dengan berat, semua jenis latihan regangan dan melompat. Sayangnya, tidak ada bukti saintifik mengenai keberkesanan latihan jenis ini. Ini tidak bermaksud bahawa anda harus berhenti bersukan dan bersenam, yang kesan kesihatannya jelas. Lebih-lebih lagi, bermain sukan akan membantu mengembangkan postur yang betul - ini cantik secara estetik dan boleh menambah pertumbuhan beberapa sentimeter. Tetapi anda tidak boleh bergantung pada keajaiban. Lebih-lebih lagi, anda perlu berhati-hati dengan semua jenis stretch mark, di sini penting untuk tidak berlebihan dan tidak merosakkan tulang belakang. Perlu diingat bahawa seseorang tumbuh selagi tubuh mempunyai sumber dalam bentuk lapisan tulang rawan di antara tulang (yang disebut "zon pertumbuhan") dan semua kisah bahawa seseorang tumbuh setelah 25 tahun dari sudut saintifik, tidak lebih daripada mitos.

3. Tidur yang mencukupi.

Tetapi hakikat bahawa kanak-kanak membesar dalam mimpi adalah bukti saintifik. Kajian menunjukkan bahawa hormon pertumbuhan terbentuk dan dilepaskan semasa tidur. Oleh itu, tidur yang cukup sangat penting untuk tubuh anak. Walaupun tidak mudah untuk meyakinkan remaja mengenai perkara ini.

Sup protein dapat membantu meningkatkan jisim otot

Cara kelihatan lebih tinggi secara visual dengan pakaian

Pakaian boleh menjadikan remaja pendek kelihatan lebih pendek, atau menambah beberapa sentimeter. Peraturan pakaian apa yang harus dipatuhi agar kelihatan lebih tinggi dan langsing?

• Pakaian kanak-kanak yang dibeli melalui kedai dalam talian mestilah berkualiti tinggi dan berjenama, sehingga semua ukuran meja yang ditunjukkan di laman web sesuai dengan kenyataan. Sebagai contoh, kedai barangan kanak-kanak dalam talian BabaNina, yang menyediakan pelbagai pilihan barangan kanak-kanak dari pengeluar dunia di Amerika Syarikat dan Eropah.

• Perlu memberikan perincian yang besar dalam hiasan. Ruffle atau butang besar, poket patch besar secara visual mencuri pertumbuhan.

• Pakaian "a la hoodie" juga secara visual menjadikan seseorang lebih pendek. Oleh itu, lebih baik memilih siluet yang dipasang atau separa dipasang - mereka secara visual meregangkan gambarnya.

• Seseorang kelihatan lebih tinggi dan kakinya lebih panjang jika kasutnya sama dengan pakaian. Gadis itu harus dijelaskan bahawa dia akan kelihatan lebih langsing dan lebih tinggi jika warna kasut dan seluarnya sesuai. Perkara yang sama berlaku untuk lelaki muda: secara visual akan lebih tinggi jika kasut dipadankan dengan seluar.

• Cetakan menegak (gambar yang diterapkan dengan cara yang berbeza untuk membuat fabrik) secara visual meregangkan gambar, tetapi garis mendatar menjadikan seseorang berjongkok dan menambah kilogram secara visual. • Cetakan yang besar dan terang bukan pilihan terbaik untuk yang pendek. Keutamaan harus diberikan kepada gambar yang tidak terlalu besar dan tidak berbeza.

• Panjang yang betul sangat penting. Jaket pendek dan jaket tidak sesuai untuk budak lelaki pendek. Mereka menjadikan angka itu lebih padat dan rendah. Lebih baik memilih model memanjang.

• Gadis-gadis pendek harus meninggalkan pakaian dengan pinggang rendah, kerana mereka akan kelihatan jongkok dan tidak seimbang. Tetapi model dengan garis pinggang tinggi secara visual meregangkan bentuk dan kaki kelihatan lebih panjang.

• Tumit juga mampu menambahkan ketinggian. Tumit yang terlalu tinggi tidak berguna: berbahaya bagi kesihatan wanita muda, dan mencacatkan gaya berjalan, tetapi tumit yang selesa dan stabil dengan ketinggian sederhana adalah yang anda perlukan. Kini terdapat kasut sukan di platform kecil..

Mungkin perkara yang paling penting dalam hal pertumbuhan anak adalah nasihat kepada ibu bapa: jangan fokus pada perkara ini dan jangan membentuk kompleks yang tidak perlu pada anak lelaki atau anak perempuan. Untuk kesejahteraan dan kebahagiaan anak anda, penting untuk mengajarnya untuk menerima dan mengasihi dirinya sendiri, untuk memanfaatkan sepenuhnya apa yang telah diberikan oleh alam kepadanya. Dengan betul, pemakanan yang betul, postur tubuh yang baik dan kemampuan untuk berpakaian dengan betul akan menambahkan pertumbuhan yang nyata dan visual beberapa sentimeter.