Fenilalanin

Phenylalanine tergolong dalam kumpulan asid amino penting. Ini adalah blok bangunan untuk pengeluaran protein seperti insulin, papain, dan melanin. Di samping itu, ia mendorong penghapusan produk metabolik oleh hati dan buah pinggang. Ia juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan fungsi sekretori pankreas..

Makanan kaya fenilalanin:

Ciri umum fenilalanin

Phenylalanine adalah asid amino aromatik yang merupakan sebahagian daripada protein, dan juga terdapat dalam badan dalam bentuk bebas. Dari fenilalanin, tubuh membentuk tirosin asid amino baru yang sangat penting.

Bagi manusia, fenilalanin adalah asid amino penting, kerana ia tidak dihasilkan oleh tubuh sendiri, tetapi dibekalkan kepada tubuh bersama dengan makanan. Asid amino ini mempunyai 2 bentuk utama - L dan D.

Bentuk L adalah yang paling biasa. Ia adalah sebahagian daripada protein tubuh manusia. Bentuk D adalah analgesik yang sangat baik. Terdapat juga bentuk LD campuran dengan sifat gabungan. Bentuk LD kadang-kadang ditetapkan sebagai makanan tambahan untuk PMS.

Keperluan harian untuk fenilalanin

 • sehingga 2 bulan, fenilalanin diperlukan dalam jumlah 60 mg / kg;
 • sehingga 6 bulan - 55mg / kg;
 • sehingga 1 tahun - 45-35 mg / kg;
 • sehingga 1.5 tahun - 40-30mg / kg;
 • bawah 3 tahun - 30-25 mg / kg;
 • di bawah umur 6 tahun - 20 mg / kg;
 • lebih dari 6 tahun untuk kanak-kanak dan orang dewasa - 12 mg / kg.

Keperluan untuk fenilalanin meningkat:

 • dengan sindrom keletihan kronik (CFS);
 • kemurungan;
 • alkoholisme dan bentuk ketagihan lain;
 • sindrom ketegangan pramenstruasi (PMS);
 • migrain;
 • vitiligo;
 • pada usia bayi dan prasekolah;
 • dengan mabuk badan;
 • dengan fungsi sekresi pankreas yang tidak mencukupi.

Keperluan untuk fenilalanin menurun:

 • dengan luka organik sistem saraf pusat;
 • dengan kegagalan jantung kronik;
 • dengan fenilketonuria;
 • dengan penyakit radiasi;
 • semasa kehamilan;
 • diabetes;
 • tekanan darah tinggi.

Penyerapan fenilalanin

Pada orang yang sihat, fenilalanin diserap dengan baik. Semasa makan makanan yang kaya dengan fenilalanin, anda harus berhati-hati dengan orang-orang yang mempunyai gangguan keturunan metabolisme asid amino, yang disebut fenilketonuria.

Akibat penyakit ini, fenilalanin tidak dapat menukar menjadi tirosin, yang mempunyai kesan negatif pada keseluruhan sistem saraf dan otak secara khusus. Pada masa yang sama, demensia fenilalanin berkembang, atau penyakit Felling.

Nasib baik, phenylketonuria adalah penyakit keturunan yang dapat diatasi. Ini dicapai dengan bantuan diet khas dan rawatan khas yang ditetapkan oleh doktor..

Sifat phenylalanine yang berguna dan kesannya pada badan:

Sekali dalam tubuh kita, fenilalanin dapat membantu bukan hanya dalam penghasilan protein, tetapi juga dalam sejumlah penyakit. Ia baik untuk sindrom keletihan kronik. Memberi pemulihan semangat dan kejernihan pemikiran yang cepat, menguatkan ingatan. Bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Maksudnya, dengan kandungannya yang mencukupi di dalam badan, kepekaan terhadap kesakitan dikurangkan dengan ketara..

Membantu memulihkan pigmentasi kulit yang normal. Ia digunakan untuk gangguan perhatian, dan juga untuk hiperaktif. Dalam keadaan tertentu, ia diubah menjadi asam amino tirosin, yang seterusnya menjadi asas kepada dua neurotransmitter: dopamin dan norepinefrin. Terima kasih kepada mereka, ingatan bertambah baik, keinginan seksual meningkat, dan kemampuan belajar meningkat..

Selain itu, phenylalanine adalah bahan permulaan untuk sintesis phenylethylamine (bahan yang bertanggungjawab untuk perasaan cinta), serta epinefrin, yang meningkatkan mood.

Phenylalanine juga digunakan untuk mengurangkan selera makan dan mengurangkan keinginan untuk kafein. Ia digunakan untuk migrain, kekejangan otot di lengan dan kaki, sakit pasca operasi, artritis reumatoid, neuralgia, sindrom kesakitan dan penyakit Parkinson.

Interaksi dengan unsur lain

Sekali di dalam badan kita, fenilalanin berinteraksi dengan sebatian seperti air, enzim pencernaan dan asid amino lain. Akibatnya, tirosin, norepinefrin dan feniletilamina terbentuk. Di samping itu, fenilalanin dapat berinteraksi dengan lemak.

Tanda-tanda kekurangan fenilalanin dalam badan:

 • kelemahan ingatan;
 • Penyakit Parkinson;
 • keadaan kemurungan;
 • sakit kronik;
 • kehilangan jisim otot dan penurunan berat badan yang dramatik;
 • perubahan warna rambut.

Tanda-tanda kelebihan fenilalanin di dalam badan:

 • keterlaluan sistem saraf;
 • penurunan ingatan;
 • gangguan keseluruhan sistem saraf.

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan fenilalanin dalam badan:

Pengambilan makanan secara sistematik yang mengandungi fenilalanin dan ketiadaan penyakit Penurunan keturunan adalah dua faktor utama yang memainkan peranan utama dalam membekalkan tubuh dengan asid amino ini..

Phenylalanine untuk kecantikan dan kesihatan

Phenylalanine juga disebut asam amino mood yang baik. Dan orang yang mempunyai mood yang baik selalu menarik pandangan orang lain, menjadi sangat menarik. Selain itu, beberapa orang menggunakan fenilalanin untuk mengurangkan keinginan makanan yang tidak sihat dan menjadi lebih langsing..

Jumlah fenilalanin yang mencukupi dalam tubuh memberi rambut warna yang kaya. Dan dengan menghentikan penggunaan kopi secara berkala, dan menggantinya dengan produk yang mengandung fenilalanin, anda dapat meningkatkan warna kulit dan menguatkan kesihatan anda..

Phenylalanine: apa itu, faedah dan bahaya, produk

Phenylalanine adalah asid amino yang terdapat dalam banyak makanan dan digunakan oleh badan anda untuk membuat protein dan molekul penting lain. Ia telah dikaji mengenai kesannya terhadap kemurungan, kesakitan, dan keadaan kulit. Artikel ini menggariskan semua yang perlu anda ketahui mengenai fenilalanin, termasuk faedahnya, potensi bahaya, dan makanan apa yang dikandungnya..

Apa itu Phenylalanine?

Phenylalanine adalah asid amino yang merupakan blok protein dalam badan anda.

Molekul ini wujud dalam dua bentuk: L-phenylalanine dan D-phenylalanine. Mereka hampir sama, tetapi mempunyai struktur molekul yang sedikit berbeza (1).

Bentuk L terdapat dalam makanan dan digunakan untuk membuat protein di dalam tubuh anda, sedangkan bentuk-D dapat disintesis untuk penggunaan perubatan (2, 3).

Tubuh anda tidak dapat menghasilkan L-Phenylalanine yang mencukupi dengan sendirinya, sebab itulah ia dianggap sebagai asid amino penting yang mesti diperoleh dari diet anda (4).

Phenylalanine terdapat dalam berbagai jenis makanan, baik sumber tumbuhan maupun haiwan (5).

Sebagai tambahan kepada peranannya dalam pengeluaran protein, fenilalanin digunakan untuk membuat molekul penting lain dalam tubuh anda, beberapa di antaranya menghantar isyarat antara bahagian tubuh anda yang berbeza.

Phenylalanine telah dikaji sebagai ubat untuk beberapa keadaan, termasuk keadaan kulit, kemurungan, dan kesakitan (3).

Walau bagaimanapun, boleh membahayakan orang dengan keadaan genetik yang disebut fenilketonuria (7).

Phenylalanine adalah asid amino penting yang digunakan untuk membuat protein dan molekul isyarat. Ia telah dikaji sebagai ubat untuk beberapa penyakit, tetapi berbahaya bagi pengidap fenilketonuria..

Kelebihan fenilalanin untuk tubuh manusia

Phenylalanine penting untuk fungsi normal seluruh badan anda dan mungkin bermanfaat untuk keadaan tertentu. Inilah sebabnya mengapa fenilalanin baik untuk tubuh manusia:

Penting untuk fungsi normal badan anda.

Tubuh anda memerlukan fenilalanin dan asid amino lain untuk membuat protein.

Banyak protein penting terdapat di otak, darah, otot, organ dalaman dan hampir di mana-mana di badan anda..

Terlebih lagi, fenilalanin sangat penting untuk pengeluaran molekul lain, termasuk (3):

 • Tirosin: Asid amino ini dibuat terus dari fenilalanin. Ia boleh digunakan untuk membuat protein baru atau menukar ke molekul lain dalam senarai ini (8, 9).
 • Adrenalin dan Norepinefrin: Ketika menghadapi tekanan, molekul-molekul ini sangat penting untuk tindak balas pertarungan atau penerbangan badan anda (10).
 • Dopamine: Molekul ini terlibat dalam perasaan senang di otak anda dan juga membentuk kenangan dan kemahiran belajar (6).

Masalah dengan fungsi normal molekul ini boleh menyebabkan kesan negatif terhadap kesihatan (9, 11).

Oleh kerana fenilalanin digunakan untuk membuat molekul-molekul ini di dalam badan anda, ia dikaji sebagai ubat yang berpotensi untuk keadaan tertentu, termasuk kemurungan (9).

Fenilalanin dapat ditukar menjadi asam amino tirosin, yang kemudian digunakan untuk menghasilkan molekul isyarat penting. Molekul-molekul ini terlibat dalam aspek fungsi normal tubuh anda, termasuk mood dan tindak balas tekanan anda..

Mungkin berguna untuk keadaan tertentu

Beberapa kajian telah melihat apakah fenilalanin mungkin bermanfaat dalam merawat keadaan tertentu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia berkesan dalam merawat vitiligo, keadaan kulit yang menyebabkan perubahan warna dan cela (12).

Kajian lain melaporkan bahawa pengambilan suplemen fenilalanin bersamaan dengan pendedahan cahaya ultraviolet (UV) dapat meningkatkan pigmentasi kulit pada orang dengan keadaan ini (13, 14).

Phenylalanine dapat digunakan untuk membuat molekul dopamin. Kekurangan dopamin di otak dikaitkan dengan beberapa bentuk kemurungan (6, 15).

Satu kajian kecil pada 12 orang menunjukkan kemungkinan manfaat campuran bentuk D dan L dari asid amino ini dalam rawatan kemurungan, dengan 2/3 pesakit menunjukkan peningkatan (16).

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit sokongan fenilalanin untuk kemurungan, dan kebanyakan kajian tidak menemui faedah yang jelas (17, 18, 19).

Sebagai tambahan kepada vitiligo dan kemurungan, fenilalanin telah dikaji untuk kemungkinan kesan pada:

 • Sakit: Bentuk D-phenylalanine boleh menyumbang kepada tahap penghilang rasa sakit, walaupun hasil penyelidikan bertentangan (2, 20, 21, 22).
 • Sindrom Pengeluaran Alkohol: Sebilangan kecil kajian menunjukkan bahawa asid amino ini, bersama dengan asid amino lain, dapat membantu melegakan gejala pengambilan alkohol (23).
 • Penyakit Parkinson: Bukti yang sangat terhad menunjukkan bahawa fenilalanin mungkin berguna dalam rawatan penyakit Parkinson, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan (24).
 • ADHD: Kajian pada masa ini tidak menunjukkan faedah asid amino ini dalam rawatan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) (25, 26).

Phenylalanine dapat membantu dalam merawat keadaan kulit yang disebut vitiligo. Bukti tidak memberikan sokongan yang kuat terhadap keberkesanan asid amino ini dalam menangani keadaan lain, walaupun terdapat penyelidikan berkualiti tinggi yang terhad.

Bahaya fenilalanin: kesan sampingan dan kontraindikasi

Phenylalanine terdapat dalam banyak makanan yang mengandungi protein dan diluluskan oleh FDA (27).

Jumlah asid amino ini yang terdapat dalam makanan tidak boleh membahayakan orang yang sihat.

Lebih-lebih lagi, pada dos 50-100 mg per kg berat badan, kesan sampingan lemah atau tidak ada sepenuhnya (9, 13).

Walau bagaimanapun, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengelakkan pengambilan makanan tambahan fenilalanin..

Orang dengan gangguan metabolisme asid amino yang disebut fenilketonuria tidak dapat memproses fenilalanin dengan betul. Kepekatan fenilalanin dalam darah mereka boleh menjadi sekitar 400 kali lebih tinggi daripada kepekatan tanpa fenilketonuria (3, 7).

Kepekatan yang sangat berbahaya ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan perkembangan mental yang terganggu, serta masalah dengan pengangkutan asid amino lain ke otak (7, 28).

Oleh kerana keadaannya yang teruk, bayi biasanya diperiksa PKU sejurus selepas kelahiran..

Individu dengan fenilketonuria ditunjukkan diet rendah protein khas, yang biasanya harus dipatuhi seumur hidup (7).

Phenylalanine dianggap selamat dalam jumlah yang terdapat dalam makanan biasa. Walau bagaimanapun, orang dengan fenilketonuria tidak dapat memetabolismekan asid amino ini dan mesti meminimumkan pengambilannya kerana akibat kesihatan yang serius..

Makanan apa yang mengandungi fenilalanin

Banyak produk tumbuhan dan haiwan mengandungi fenilalanin.

Makanan kedelai adalah beberapa sumber tumbuhan terbaik dari asam amino ini, serta beberapa biji dan kacang, termasuk kacang soya dan biji labu (5).

Makanan tambahan protein soya dapat memberikan kira-kira 2.5 gram fenilalanin setiap hidangan 200 kalori (5, 29).

Di antara makanan haiwan, telur, makanan laut, dan beberapa daging adalah sumber yang baik, menyediakan hingga 2 hingga 3 gram untuk setiap 200 kalori (5, 29).

Secara keseluruhan, anda mungkin tidak perlu memilih makanan yang mengandung fenilalanin dengan sengaja..

Makan pelbagai makanan kaya protein sepanjang hari akan membantu anda mendapatkan jumlah fenilalanin yang betul bersama dengan asid amino penting yang lain.

Banyak makanan, termasuk produk kedelai, telur, makanan laut, dan daging, mengandungi fenilalanin. Makan pelbagai makanan kaya protein setiap hari akan memberi anda semua asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda, termasuk fenilalanin..

Ringkaskan

 • Phenylalanine adalah asid amino penting yang terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan.
 • Asid amino ini mungkin berguna dalam merawat vitiligo, tetapi penyelidikan mengenai kesannya terhadap kemurungan, kesakitan, atau keadaan lain adalah terhad..
 • Ia dianggap selamat, tetapi orang dengan fenilketonuria boleh mengalami kesan sampingan yang berbahaya.

Adakah artikel ini membantu anda? Kongsikan kepada orang lain!

Nilai fenilalanin untuk tubuh manusia - nilai dan khasiat pemakanan

Phenylalanine adalah asid amino penting untuk tubuh kita dan kita dapat menemuinya dalam banyak makanan yang disertakan dengan diet harian kita. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pengambilan tambahan makanan tambahan dengan fenilalanin diperlukan..

Apa itu Phenylalanine

Phenylalanine adalah asid amino penting, yang bermaksud bahawa tubuh kita tidak dapat mensintesisnya sendiri, tetapi hanya dapat memperolehnya dari luar. Walau bagaimanapun, ia sangat meluas di banyak makanan, termasuk daging, ikan, telur, kekacang, biji-bijian, buah-buahan kering..

Asid amino ini penting untuk penghasilan hormon tertentu seperti tirosin dan melanin. Tirosin adalah pendahulu bagi banyak neurotransmitter seperti epinefrin, norepinefrin, dan dopamin yang mengatur kesejahteraan emosi.

Melanin adalah pigmen yang mewarnai kulit dan melindungi dari kesan kerosakan cahaya matahari.

Sifat fenilalanin

Sebagai pendahulu tirosin, fenilalanin cenderung menyebabkan rasa kenyang. Oleh itu, ia sering digunakan - di bawah pengawasan ketat doktor - pada individu yang gemuk atau berlebihan berat badan untuk mengurangkan rasa lapar.

Dos terapeutik berkisar antara 350 mg hingga 2,25 g sehari untuk DL-phenylalanine dan 500 mg hingga 1,5 g untuk L-phenylalanine, bergantung pada resipi.

Asid amino ini juga terbukti efektif dalam rawatan vitiligo kerana kemampuannya mengatur sintesis melanin, dan dalam rawatan kemurungan, menjadi pendahulu neurohormon yang mengatur sistem saraf pusat..

Sekarang mari kita lihat dalam kes apa fenilalanin digunakan:

 • Untuk membuat anda berasa kenyang: pada individu yang gemuk, fenilalanin membantu memanjangkan rasa kenyang.
 • Rawatan vitiligo: Vitiligo adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh melanosit yang tidak berfungsi, mengakibatkan bintik-bintik lebih terang atau lebih gelap pada kulit.
 • Rawatan kemurungan: fenilalanin adalah asas untuk sintesis neurotransmitter seperti dopamin, adrenalin dan norepinefrin.

Jenis-jenis fenilalanin

Makanan tambahan fenilalanin boleh didapati di kaunter tanpa preskripsi. Walaupun selalu disarankan untuk berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakannya untuk menentukan dos yang betul.

Terdapat jenis fenilalanin berikut:

 • L-fenilalanin: Ini adalah bentuk semula jadi asid amino klasik. Ia terlibat dalam sintesis neurotransmitter dalam sistem saraf pusat, jadi kekurangannya dapat menyebabkan gangguan memori dan keletihan..
 • D-fenilalanin: Bentuk asid amino yang disintesis di makmal, digunakan jika terdapat kekurangan bentuk semula jadi, untuk memerangi gangguan sistem saraf pusat. Juga mempunyai kesan antidepresan, kerana mempromosikan sintesis neurotransmitter.
 • DL-fenilalanin: Bentuk ini adalah campuran dari dua yang sebelumnya dan menunjukkan hasil yang baik dalam rawatan vitiligo. Menyokong rasa kenyang jangka panjang pada individu yang gemuk.

Phenylalanine dalam makanan

Asid amino ini sangat meluas dalam makanan manusia biasa. Ia boleh didapati dalam makanan haiwan dan tumbuhan. Ini memastikan kita mendapat cukup asid amino setiap hari..

Contoh kandungan fenilalanin dalam makanan biasa termasuk:

Jumlah fenilalanin setiap 100 gram produk
Daging babi pinggang1.24
Pinggang betis1.26
Turki1.22
Potongan daging babi1.14
Dada ayam1.23
Kaki kambing1.15
Pinggang domba1.02
Daging domba0.88
Ramping ham0.96
Ikan Pedang0.99
Bass laut0.97
Cod hake0.69
Tuna0.91
Salmon0.77
Telur ayam0.68
Kacang kuda1.03
Kacang1.15
Lentil1.38
Kacang0.23
Parmesan1.92
Emmental1.43
Mozzarella0.52
Jagung0.46
Minyak1.33

Kesan sampingan fenilalanin - kekurangan dan pengumpulan

Kepentingan asid amino ini untuk fungsi tubuh yang betul dinyatakan dalam gangguan metabolik dengan kekurangannya, antara yang paling biasa adalah:

Pengumpulan fenilalanin dalam tubuh adalah asas penyakit serius seperti fenilketonuria. Subjek yang menderita gangguan ini tidak dapat mengasimilasi asid amino dengan betul, kerana mereka tidak mempunyai enzim tertentu (fenilalanin hidroksilase), oleh itu fenilalanin terkumpul di dalam badan.

Walaupun terdapat sifat bermanfaat dari asam amino ini, perlu diperhatikan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi fenilalanin mempunyai kontraindikasi penting, terutamanya jika diambil dalam dos yang salah:

 • Hipertensi: Pada individu hipertensi, fenilalanin berlebihan menyebabkan peningkatan tekanan darah.
 • Skizofrenia: Phenylalanine, yang bertindak pada sistem saraf pusat, boleh memburukkan lagi gejala pada pesakit skizofrenia.
 • Masalah mental: mungkin berlaku kerana overdosis asid amino, kerana ini menyebabkan ketidakseimbangan dalam pengeluaran neurotransmitter pada tahap sistem saraf pusat.
 • Interaksi Dadah: Phenylalanine boleh mengganggu tindakan beberapa ubat, seperti antipsikotik dan ubat antihipertensi.
 • Sakit kepala, loya, gastritis: Suplemen fenilalanin boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, mual dan pedih ulu hati.

Phenylalanine dan kehamilan

Bagi wanita hamil yang tidak mempunyai penyakit yang berkaitan dengan gangguan metabolik fenilalanin, tidak ada petunjuk khusus untuk asid amino ini. Diet yang normal dan seimbang sudah mencukupi.

Apakah keseimbangan fenilalanin yang betul

Kami telah melihat bahawa fenilalanin adalah asid amino penting yang terlibat dalam banyak proses asas dalam badan kita. Oleh itu, ia mesti selalu ada dalam makanan kita.!

Walau bagaimanapun, makanan tambahan fenilalanin hanya boleh diambil apabila terdapat keperluan sebenar dan apabila tidak mustahil untuk menyediakan asid amino dari makanan.!

Fenilalanin

Phenylalanine (phenylalanine) adalah asid amino yang merupakan pendahulu tirosin, serta neurotransmitter utama: dopamin, adrenalin, norepinefrin. Asid amino ini diserap dengan makanan kaya protein seperti daging, ikan, produk tenusu dan kacang-kacangan. Atau dalam bentuk makanan tambahan.

Sebagai makanan tambahan, ia terdapat dalam tiga bentuk:

 • L-Phenylalanine. Ia adalah bentuk asid amino yang terdapat dalam makanan yang tinggi protein. Ini meningkatkan mood, motivasi dan meningkatkan ingatan.
 • D-Phenylalanine. Ini adalah bentuk "L" sintetik. Mempunyai kesan analgesik.
 • DL-Phenylalanine. Gabungan bentuk L dan D. Juga dipanggil DLPA. Menggabungkan sifat bermanfaat mereka: antidepresan, motivator, analgesik, nootropik.
 1. Di mana untuk membeli Phenylalanine
 2. Bagaimanakah ia berfungsi
 3. Ciri-ciri yang bermanfaat
 4. Meningkatkan memori kerja
 5. Meningkatkan perhatian
 6. Membantu masalah kemurungan
 7. Khasiat bermanfaat lain
 8. Kesan sampingan fenilalanin
 9. Di manakah fenilalanin dijumpai
 10. Arahan penggunaan
 11. Kesimpulannya

Di mana untuk membeli Phenylalanine

Anda boleh membeli menggunakan pautan di bawah di kedai dalam talian iHerb:

Bagaimanakah ia berfungsi

Apabila fenilalanin diserap ke dalam tubuh, ia diserap melalui usus, kemudian diproses oleh hati dan dilepaskan ke aliran darah. Kemudian melintasi membran antara darah dan sistem saraf pusat (penghalang darah-otak) dan memasuki otak.

L-Phenylalanine adalah pendahulu kepada asid amino lain, L-Tyrosine. Yang terakhir ini ditukar menjadi Levodopa (L-DOPA), tetapi sudah diubah menjadi dopamin, adrenalin dan norepinefrin. Lebih jauh dengan teratur.

Dopamine, adrenalin, dan norepinefrin adalah neurotransmitter. Mereka menghantar mesej antara sel saraf. Mesej tidak dalam bentuk teks, tetapi dalam bentuk tindakan, perasaan, keinginan, dll. Bilangan neurotransmitter menentukan bagaimana perasaan kita, seberapa cepat dan pintarnya kita, dan secara amnya, sama ada kita bahagia dengan hidup kita.

Jadi dopamin. Keseimbangan yang tepat memberi kita mood yang baik, dan kekurangannya menyebabkan hilangnya motivasi dan ingatan. Dan bukan sahaja. Kekurangan dopamin dikaitkan dengan satu gangguan neurodegeneratif, penyakit Parkinson (PD). Ia adalah kekurangan dopamin yang kuat yang menyebabkan gegaran, kekejangan otot dan kemurungan - gejala utama PD..

Bagaimana dengan adrenalin dan norepinefrin? Adrenalin memberi kita lonjakan tenaga dan kekuatan dalam situasi tertekan. Tetapi norepinefrin berfungsi berbeza. Ia meningkatkan kewaspadaan, ingatan dan fungsi kognitif.

Masalahnya ialah kedua-dua adrenalin dan norepinefrin dibuat dari dopamin. Oleh itu, kekurangan dopamin menyebabkan kekurangan 2 yang lain. Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengekalkan keseimbangan hormon dan neurotransmitter yang betul dalam badan - semuanya saling berkaitan..

Sebentar tadi, kami memeriksa mekanisme tindakan L-Phenylalanine, dan bagaimana dengan yang lain?

D-Phenylalanine, versi sintetik bentuk "L", berfungsi dengan sangat berbeza. Ia melambatkan tindakan dua enzim: enkephalinase dan endorphinase. Kedua-dua enzim ini memecah endorfin, dan dengan melambatkannya, mereka mengurangkan kesakitan. Oleh itu kesan menghilangkan rasa sakit. [R]

Bagi yang terakhir, DL-Phenylalanine, ia menggabungkan sifat-sifat bermanfaat dari dua bentuk tersebut. Untuk ini mereka mencintainya. Namun, tidak seperti bentuk "D", ia tetap membentuk dopamin. Baiklah, maka anda sendiri tahu.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Meningkatkan memori kerja

Memori kerja kita serupa dengan memori utama komputer. Sebaik sahaja anda memulakan kerja mental, otak memperuntukkan ruang kerja untuknya. Sama seperti di komputer atau telefon, memori diperuntukkan untuk aplikasi.

Semasa anda sibuk dengan tugas ini, otak menyimpan dan memproses semua maklumat yang diperlukan. Tetapi jika ingatan tidak mencukupi, kecerdasan, produktiviti, kreativiti, dan juga keseronokan dalam pekerjaan yang dilakukan akan berkurang..

Di manakah jalan keluar? Di sinilah fenilalanin masuk..

Intinya adalah bahawa fenilalanin adalah pendahulu tirosin. Ini, seterusnya, adalah pendahulu dopamin dan norepinefrin. Para saintis mendapati bahawa tirosin mempunyai kesan penampan pada fungsi memori dan kognitif. Ini bermakna lebih mudah untuk menyimpan dan bekerja dengan maklumat apa pun.

Dapat disimpulkan bahawa fenilalanin dapat berguna ketika ada beban kerja yang berat di tempat kerja atau sebelum peperiksaan..

Meningkatkan perhatian

Pada masa bahaya atau tekanan, otak kita tidak tidur. Ini menghantar isyarat ke kelenjar adrenal untuk melepaskan adrenalin dan norepinefrin. Adrenalin akan memberi kekuatan dan kepantasan tindak balas. Dan norepinefrin bertanggungjawab untuk perhatian dan kecerdasan.

Agar tidak "tumpul" dalam situasi kritikal, anda perlu menyimpan semua bahan yang diperlukan. Selain itu, tekanan berterusan mengurangkan bekalan adrenalin dan norepinefrin di otak. Kekurangan ini menyebabkan keletihan, mudah marah dan penurunan mental..

Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mengekalkan bekalan bahan makanan fenilalanin yang mencukupi. [R]

Membantu masalah kemurungan

Depresi adalah penyakit mental yang pada awalnya dicirikan oleh gangguan mood: kesedihan, kemurungan dan ketidakupayaan untuk menikmati apa sahaja (seks, komunikasi, perjalanan). Kemudian datangnya hilangnya tidur dan selera makan, atau sebaliknya - mengantuk dan muram. Kebolehan mental menurun, dan seseorang mula mengasingkan diri dari masyarakat.

Terdapat banyak sebab: masalah dalam hubungan dengan ibu bapa, kematian orang yang disayangi, kehilangan pekerjaan, kecacatan, alkohol atau ketagihan dadah, dll..

Tetapi apa hubungannya dengan fenilalanin??

Kami telah menyebutkan bahawa kekurangan dopamin menyebabkan kehilangan mood, dan kekurangannya menyebabkan penyakit Parkinson, kemurungan. Dan fenilalanin meningkatkan neurotransmitter ini. Di sinilah dia sangat berguna.

Sekarang untuk meneliti. Sudah pada tahun 1977, satu kajian telah dijalankan. Kami membawa 20 orang dengan kemurungan. Dan mereka memberi mereka DL-Phenylalanine pada dos 72-200 mg / hari. Semua ini berlangsung selama 20 hari. Sehingga semuanya adil, tiga kaedah digunakan sekaligus untuk mendokumentasikan semua perubahan psikopatologi, neurologi dan lain-lain:

Baiklah, untuk memastikan semuanya, saintis telah menjemput psikiatri yang berpengalaman.

Pada akhir kajian, 12 orang dapat keluar dari hospital dan dihantar pulang. Semuanya baik. Empat mempunyai reaksi antidepresan ringan atau sederhana. Yang mana juga bagus - bandingkan harga antidepresan dan ubat kita. Tetapi empat yang tersisa sama sekali tidak memberi kesan. Nampaknya intoleransi individu, tetapi ini tidak pasti.

Dalam kajian 1979 yang lain, penyelidik membandingkan DL-Phenylalanine dan Imipramine. Imipramine adalah salah satu antidepresan yang paling awal dan kuat. Kami membawa 40 orang dengan kemurungan. Dibahagi kepada dua kumpulan yang sama masing-masing 20 dan diberikan sama ada DL-Phenylalanine (150-200 mg / hari) atau Imipramine (150-200 mg / hari).

Apa intinya? 27 pesakit (14-Imipramine, 13-Phenylalanine) menyelesaikan kajian selama 30 hari. Tidak ada perbezaan statistik antara kedua-dua kumpulan. Walaupun Imipramine berjaya dengan masalah kegelisahan dan tidur pada awal dan pertengahan kajian, perbezaannya tidak signifikan pada akhir kajian. Dapat disimpulkan bahawa fenilalanin berkesan sebagai ubat antidepresan.

Khasiat bermanfaat lain

 • Membantu Merawat Vitiligo.
 • Melegakan gejala pengambilan alkohol.
 • Memperbaiki Simptom ADHD.

Kesan sampingan fenilalanin

Walaupun fenilalanin bermanfaat dan penting untuk tubuh manusia, ia boleh berbahaya dalam dos tinggi. Pastikan untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan dan mengambil kira risiko dan langkah berjaga-jaga berikut:

 • Meningkatkan tekanan darah.
 • Mimpi ngeri.
 • Jangan mengambil dengan fenilketonuria. Phenylketonuria (PKU) adalah keadaan di mana tubuh menyimpan fenilalanin terlalu banyak. Yang membawa kepada akibat yang serius dan bahkan membawa maut. Ini adalah salah satu sebab mengapa wanita hamil tidak boleh menggunakan makanan tambahan ini. Oleh kerana terdapat risiko mengembangkan PKU pada anak.
 • Menghambat Levodopa (L-DOPA). Levodopa adalah ubat yang dapat membantu memerangi penyakit Parkinson dengan meningkatkan tahap L-dopa dalam badan. Phenylalanine boleh memberi kesan buruk kepada penyerapan atau tindakan levodopa. Oleh itu, ubat-ubatan ini tidak boleh diambil bersama..

Di manakah fenilalanin dijumpai

 • Kacang soya.
 • Daging tanpa lemak (daging lembu dan domba).
 • Ayam dan ayam belanda.
 • Ikan dan makanan laut.
 • Telur.
 • Susu.
 • Kacang.
 • Bijirin penuh.

Arahan penggunaan

Dos phenylalanine harian yang disyorkan ialah 500 mg. Sebilangan besar kapsul terdapat dalam dos ini.

Paling baik diambil satu jam sebelum makan untuk memaksimumkan penyerapan. Penambahan vitamin B6 dan C juga membantu penyerapan cepat.

Kesimpulannya

Phenylalanine telah menunjukkan kesan yang bermanfaat pada orang yang sihat. Oleh itu, lebih baik memeriksa kesihatan anda dengan doktor pakar sebelum mengambil makanan tambahan. Pilihan lain ialah meningkatkan jumlah fenilalanin dalam makanan..

Fenilalanin

Phenylalanine adalah asid amino aromatik penting, rizab yang diisi oleh tubuh sama ada dari makanan (daging, produk tenusu, bijirin), atau dari makanan tambahan.

Tetapi untuk mendapatkan faedah sebenar dari asid amino ini, anda memerlukan kehadiran vitamin B3, B6, C, serta tembaga dan zat besi. Dan di dalam badan, fenilalanin diubah menjadi asid amino lain - tirosin.

Peranan dalam badan

Asid amino adalah nutrien dari mana protein dibuat. Dan fenilalanin adalah salah satu bahan tersebut. Ia adalah bahan mentah untuk insulin, melanin dan papain..

Terdapat tiga varian asid amino ini. L-Phenylalanine adalah bentuk semula jadi yang terdapat dalam makanan kaya protein. D-phenylalanine adalah gambar cermin sintetik dari bentuk semula jadi, atau secara saintifik - isomer. Tetapi kerana kedua-dua varian mempunyai faedah unik masing-masing, bentuk ketiga fenilalanin diciptakan yang menggabungkan sifat-sifat bermanfaat dari dua bentuk sebelumnya. Namanya DL-phenylalanine.

 • Peranan dalam badan
 • Apa faedahnya untuk badan
 • Kadar harian
 • Siapa yang berguna
 • Kesan sampingan
 • Overdosis
 • Kekurangan fenilalanin
 • Interaksi
 • Phenylalanine dalam makanan

Asid amino ini penting untuk kesihatan sistem saraf pusat. Dia mampu menghilangkan kemurungan dan beberapa gangguan mental yang lain. Dan semua ini berkat "kemampuan" untuk meningkatkan mood, menghilangkan kegelisahan, menumpukan perhatian, dan meningkatkan motivasi. Phenylalanine terlibat dalam pembentukan neurotransmitter, seperti dopamin, epinefrin, norepinefrin, di mana fungsi sistem yang betul bergantung pada sebahagian besarnya. Ia memberi kesan yang baik terhadap kesejahteraan orang yang menderita keletihan kronik. Mengembalikan semangat dan kejernihan berfikir dengan cepat. Juga elemen penting untuk menguatkan ingatan.

Phenylalanine menyumbang kepada pembentukan melatonin, yang penting untuk kitaran tidur yang betul. Ia juga diperlukan untuk penghasilan asid amino lain, tirosin, yang berkesan untuk merawat kegelisahan dan kemurungan. Dan selain itu, fenilalanin mengatur proses metabolik, mencegah lemak badan berlebihan..

Penyelidik masih belum sepenuhnya jelas mengenai prinsip phenylalanine yang berfungsi di dalam badan, tetapi sudah jelas bahawa ia menjalankan fungsi isyaratnya dengan sempurna. Dan walaupun tidak semua mekanisme tindakan pada tubuh dipahami sepenuhnya, diketahui bahawa bahan ini mampu menembusi sistem saraf pusat, melintasi penghalang darah-otak (penghalang ini melindungi otak dari kemasukan toksin, bakteria dan virus).

Dan satu fakta yang lebih menarik. Tidak tahan dengan keinginan kopi yang berlebihan? Phenylalanine dapat membantu anda menghilangkan ketagihan kopi. Ia juga akan membantu mengatasi selera makan yang berlebihan..

Apa faedahnya untuk badan

Terdapat banyak faedah untuk memakan fenilalanin secara berkala. Bahan ini meningkatkan daya ingatan, meningkatkan daya tumpuan dan kemampuan belajar secara keseluruhan, dan membantu sistem saraf berfungsi dengan lebih berkesan (menghantar isyarat antara neuron dengan lebih cepat). Oleh kerana sifat-sifat ini, fenilalanin adalah komponen yang berkesan dalam program untuk rawatan kemurungan, gangguan bipolar, hiperaktif, penyakit Parkinson.

Phenylalanine bertindak pada badan sebagai penghilang rasa sakit yang berkesan.

Keupayaan asid amino ini sangat berkesan untuk migrain dan jenis sakit kepala yang lain. Ia juga membantu ketidakselesaan di leher, punggung bawah, artritis dan semasa haid. Terdapat bukti bahawa fenilalanin melegakan sensasi sakit yang tidak menyenangkan di kawasan kecederaan lama. Ini disebabkan oleh kesan asid amino pada sistem penghilang rasa sakit endogen, yang sebenarnya menekan penularan sensasi kesakitan. Berkesan dalam rawatan artritis, neuralgia, sawan.

Phenylalanine terbukti dapat mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan. Banyak neurotransmitter yang dihasilkan dengan asid amino berkesan dalam meningkatkan mood, memberi rasa kesejahteraan, membantu mengatasi tekanan, dan mengurangkan kegelisahan dan kegelisahan. Mengambil makanan yang kaya dengan fenilalanin atau makanan tambahan yang mengandungi asid amino akan membantu "mengatur" mood dan keadaan minda umum, yang menyebabkan keseimbangan emosi lebih cepat.

Kadar harian

Terdapat pelbagai dos fenilalanin yang disyorkan, dari 100 mg hingga 5 g setiap ketukan. Elaun harian yang paling biasa adalah antara 1 dan 2 gram bahan setiap hari.

Siapa yang berguna

Phenylalanine bukan ubat yang biasa digunakan. Ia digunakan terutamanya untuk menghilangkan kesakitan kronik, kemurungan, dalam rawatan vitiligo (bintik-bintik putih pada kulit). Meningkatkan kadar asid amino setiap hari berguna untuk kanak-kanak, serta untuk disfungsi pankreas, PMS dan pelbagai jenis mabuk (termasuk alkohol).

Kesan sampingan

Makanan tambahan yang mengandungi fenilalanin umumnya dianggap selamat, walaupun beberapa kesan sampingan jarang berlaku tetapi mungkin berlaku. Ini adalah loya, sakit kepala, rasa tidak selesa di jantung..

Orang yang mengambil antidepresan atau menjalani ubat antipsikotik tidak boleh mengambil fenilalanin tanpa cadangan doktor.

Overdosis

Dalam beberapa kes, fenilalanin (terutamanya apabila diambil dalam dos yang tinggi) boleh menyebabkan reaksi alergi. Mereka biasanya mengalami gatal-gatal, pembengkakan muka atau tangan, kesukaran bernafas, dan kesemutan di mulut..

Gejala penolakan fenilalanin lain oleh badan:

 • pedih ulu hati;
 • kelemahan;
 • loya;
 • pening dan sakit kepala;
 • kegelisahan;
 • kegelisahan;
 • gangguan tidur.

Dos melebihi 5 g sehari boleh menyebabkan kerosakan serius pada sistem saraf.

Kekurangan fenilalanin

Pengambilan fenilalanin yang tidak mencukupi dipenuhi dengan sejumlah gangguan serius dalam badan.

Pertama, kekurangan asid amino mempengaruhi fungsi otak - ingatan menjadi lemah. Kedua, kemurungan kemurungan, perkembangan penyakit Parkinson, dan peningkatan kesakitan kronik adalah mungkin. Kekurangan zat menyebabkan penurunan jisim otot, penurunan berat badan, dan rambut kehilangan warna semula jadi.

Jaga dengan berhati-hati

Terdapat keadaan di mana yang terbaik adalah mengelakkan fenilalanin. Khususnya, ini berlaku untuk orang yang menghidap penyakit Parkinson atau skizofrenia. Anda juga tidak boleh mengambil ubat yang mengandungi asid amino untuk orang yang alah kepada fenilalanin. Dengan berhati-hati - untuk pesakit hipertensi yang menderita insomnia atau gangguan mental. Untuk menahan diri daripada mengambil bentuk sintetik bahan tersebut disarankan kepada ibu hamil dan menyusui. Bagi pesakit hipertensi, pesakit kencing manis, wanita hamil, orang yang mengalami kegagalan jantung atau lesi sistem saraf pusat, pesakit dengan penyakit radiasi atau fenilketonuria (penyakit genetik, yang ditunjukkan oleh pelanggaran metabolisme asid amino), lebih baik membatasi pengambilan bahan.

Interaksi

Boleh menyebabkan diskinesia dalam kombinasi dengan ubat antipsikotik. Apabila digabungkan dengan beberapa antidepresan, ia membawa kepada hipomania, insomnia, tekanan darah tinggi dan sembelit. Di samping itu, fenilalanin dapat melemahkan kekuatan antihipertensi (penurunan tekanan) dan meningkatkan kesan penenang. Berhati-hati dengan kehadiran perencat.

Phenylalanine dalam makanan

Dalam industri makanan, fenilalanin digunakan sebagai bahan dalam aspartam, pemanis buatan. Oleh itu, orang yang mengalami fenilketonuria (ketidakupayaan badan untuk memecah asid amino) harus mengelakkan makanan yang mengandungi aspartam.

Bentuk semula jadi asam amino dalam dosis tinggi terdapat pada kedelai, keju, kacang, biji, daging sapi, domba, ayam, daging babi, ikan, telur, produk tenusu, kacang, bijirin, jamur, pasli, buah ara, aprikot kering, pisang, artichoke Yerusalem.

10 makanan teratas yang mengandungi fenilalanin
Nama produk (100g)Kandungan fenilalanin (mg)
Produk soya2066
Keju (jenis keras)1922
Benih, kacang1733
Daging lembu1464
Burung domestik1294
Babi (potongan tanpa lemak)1288
Tuna1101
Telur680
Kacang531
Bijirin penuh300
 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Dalam kategori keju keras, kepekatan asid amino tertinggi terdapat pada parmesan. Sedikit kurang, tetapi cukup untuk memenuhi norma, di Swiss, edam, mozzarella, gorgonzola, gouda, dan keju kotej. Bunga matahari, biji rami dan wijen, serta kacang tanah, pistachio, badam, dan kacang mete dapat memenuhi tubuh dengan fenilalanin. Memilih di antara produk daging, lebih baik memilih kalkun, ayam, daging babi tanpa lemak, daging lembu, dan juga anak domba.

Mencari sumber asid amino yang baik di bahagian ikan? Kemudian pastikan untuk menambah salmon, mackerel, cod, halibut, dan lobster. Di antara produk tenusu, pastinya perlu diberi perhatian kepada yogurt dan susu keseluruhan. Dan dalam kategori kekacang, selain kacang, jangan lupa tentang lentil yang sama bermanfaatnya..

Phenylalanine adalah elemen penting dalam diet yang sihat dan sihat. Kesannya yang bermanfaat mempengaruhi kerja hampir semua sistem di dalam badan, dan ini tentu saja tidak dapat mempengaruhi penampilan. Rambut yang cantik, kulit yang sihat dan mood yang hebat - semuanya berkat asid amino fenilalanin.

Phenylalanine: asid amino untuk kesakitan dan kemurungan

Phenylalanine adalah asid amino yang terdapat dalam banyak makanan yang digunakan oleh badan kita untuk membuat protein dan bahan penting lain.

Para saintis secara aktif mengkaji kesan asid amino ini terhadap kemurungan, kesakitan dan keadaan kulit..

Artikel ini mengandungi semua yang perlu anda ketahui mengenai fenilalanin, termasuk faedahnya, kesan sampingan, dan senarai makanan yang mengandunginya..

Apa itu Phenylalanine?

Phenylalanine adalah asid amino yang merupakan blok protein dalam badan kita.

Bahan ini wujud dalam dua bentuk: L-phenylalanine dan D-phenylalanine. Mereka hampir sama, tetapi mereka mempunyai struktur molekul yang berbeza. (1)

Bentuk L ditemukan dalam makanan dan digunakan oleh tubuh untuk membuat protein, sedangkan bentuk-D dapat disintesis untuk digunakan dalam obat-obatan tertentu. (2, 3)

Kedua-dua bentuk digabungkan dalam suplemen DLPA yang digunakan untuk melawan kemurungan.

Tubuh kita tidak dapat menghasilkan L-fenilalanin yang cukup dengan sendirinya, jadi ia dianggap sebagai asid amino penting yang perlu kita dapatkan dari makanan. (4)

L-Phenylalanine terdapat dalam banyak makanan haiwan dan tumbuhan. (lima)

Selain mengambil bahagian dalam penghasilan protein, fenilalanin juga digunakan untuk membuat sejumlah bahan lain yang penting bagi tubuh, beberapa di antaranya menghantar isyarat yang berbeza antara organ yang berlainan. (6)

Para saintis secara aktif mengkaji penggunaan fenilalanin dalam rawatan sejumlah keadaan, termasuk keadaan kulit, kemurungan dan kesakitan. (3)

Walau bagaimanapun, rawatan ini boleh membahayakan orang yang mempunyai fenilketonuria kelainan genetik. (7)

Pengeluaran:

Phenylalanine adalah asid amino penting yang digunakan oleh badan untuk membuat protein dan molekul isyarat. Para saintis secara aktif mengkaji penggunaan fenilalanin dalam rawatan sejumlah keadaan. Walau bagaimanapun, boleh membahayakan pesakit dengan keadaan genetik tertentu..

Ciri-ciri yang bermanfaat

Penting untuk fungsi normal badan

Tubuh kita memerlukan fenilalanin dan asid amino lain untuk membuat protein..

Banyak protein penting terdapat di otak, darah, otot, organ dalaman, dan hampir setiap bahagian badan..

Selain itu, fenilalanin penting untuk pengeluaran sejumlah bahan lain, termasuk (3):

 • Tirosin: Asid amino ini dibuat terus dari fenilalanin. Ia digunakan oleh badan untuk membuat protein baru, atau ia boleh ditukar menjadi bahan lain dalam senarai ini. (8, 9)
 • Epinefrin dan Norepinefrin: Apabila menghadapi tekanan, ini adalah bahan yang diperlukan untuk tindak balas pengaktifan semula anti-stres adaptif. (sepuluh)
 • Dopamine: Bahan ini membantu otak merasakan keseronokan, serta membentuk kenangan dan kemahiran belajar. (6)

Masalah dengan fungsi normal molekul ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. (9, 11)

Kerana fenilalanin mendorong pengeluaran bahan-bahan ini oleh tubuh, ia sedang dikaji sebagai rawatan yang berpotensi untuk keadaan tertentu, termasuk kemurungan. (sembilan)

Pengeluaran:

Fenilalanin dapat ditukar menjadi asam amino tirosin, yang digunakan untuk membuat molekul isyarat penting. Molekul-molekul ini terlibat dalam banyak aspek fungsi tubuh normal, termasuk perubahan mood dan tindak balas tekanan..

Mungkin berguna untuk keadaan tertentu

Sejumlah kajian telah meneliti kemungkinan kesan menguntungkan fenilalanin pada keadaan perubatan tertentu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia berkesan untuk merawat vitiligo, keadaan kulit di mana kulit menjadi berubah warna dan bernoda. (12)

Kajian lain menyatakan bahawa penggunaan suplemen fenilalanin bersamaan dengan pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) dapat memperbaiki keadaan kulit pada orang dengan keadaan yang serupa. (13, 14)

Phenylalanine dapat digunakan untuk membuat molekul dopamin. Disfungsi dopamin di otak telah dikaitkan dengan beberapa bentuk kemurungan. (6, 15)

Satu kajian kecil hanya 12 orang menunjukkan kemungkinan manfaat campuran bentuk D dan L dari asid amino ini dalam rawatan kemurungan, kerana 2/3 subjek melaporkan peningkatan. (enam belas)

Walau bagaimanapun, bukti keberkesanan fenilalanin dalam merawat kemurungan sangat kecil, memandangkan semua kajian lain tidak menunjukkan faedah yang jelas. (17, 18, 19)

Sebagai tambahan kepada vitiligo dan kemurungan, kemungkinan kesan fenilalanin terhadap keadaan berikut telah dikaji:

 • Kesakitan: Dalam beberapa kes, bentuk D fenilalanin dapat membantu mengurangkan gejala yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan bercampur-campur. (2, 20, 21, 22)
 • Pengeluaran Alkohol: Sebilangan kecil kajian menunjukkan bahawa asid amino ini, bersama dengan asid amino lain, dapat membantu melegakan gejala pengambilan alkohol. (23)
 • Penyakit Parkinson: Jumlah kajian yang agak terhad menunjukkan bahawa fenilalanin dapat membantu melegakan gejala penyakit Parkinson. Walau bagaimanapun, kajian yang lebih mendalam mengenai masalah ini diperlukan. (24)
 • ADHD: Sehingga kini, kajian tidak menunjukkan faedah bagi asid amino ini dalam rawatan gangguan hiperaktif defisit perhatian (ADHD). (25, 26)

Pengeluaran:

Phenylalanine dapat membantu dalam merawat keadaan kulit yang disebut vitiligo. Hasil penyelidikan yang ada tidak cukup untuk menyatakan keberkesanan asid amino ini dengan berkesan dalam rawatan penyakit lain..

Kesan sampingan

Phenylalanine terdapat dalam banyak makanan kaya protein dan dianggap "selamat secara amnya" oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA). (27)

Jumlah asid amino ini yang terkandung dalam produk tidak boleh membahayakan orang yang sihat.

Kesan sampingan sedikit atau tidak ada yang dilihat dengan suplemen ini pada dos hingga 50-100 mg per kilogram berat badan. (9, 13)

Walau bagaimanapun, wanita hamil harus mengelakkan mengambil makanan tambahan fenilalanin..

Selain itu, terdapat pengecualian yang sangat luar biasa untuk keselamatan keseluruhan asid amino ini..

Individu dengan fenilketonuria, gangguan yang dicirikan oleh gangguan metabolik asid amino, tidak dapat memetabolisme fenilalanin dengan betul. Kepekatan fenilalanin dalam tubuh pesakit sedemikian boleh mencapai 400 kali lebih tinggi daripada pada orang yang sihat. (3, 7)

Kepekatan yang sangat tinggi ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan keterbelakangan mental, serta masalah dengan pemindahan asid amino lain ke otak. (7, 28)

Oleh kerana keadaannya yang teruk, semua bayi diperiksa tanda-tanda fenilketonuria sejurus selepas kelahiran..

Pesakit dengan fenilketonuria diberi diet protein rendah khas yang perlu dipatuhi sepanjang hidup mereka (7).

Pengeluaran:

Phenylalanine dianggap selamat dalam jumlah yang terdapat dalam makanan. Walau bagaimanapun, pesakit dengan fenilketonuria tidak dapat menyerap asid amino ini dengan betul, oleh itu, untuk mengelakkan akibat yang serius, mereka harus meminimumkan pengambilan makanan tersebut..

Makanan tinggi phenylalanine

Phenylalanine mengandungi banyak makanan dari sumber tumbuhan dan haiwan.

Sumber tumbuhan terbaik dari asam amino ini adalah produk soya, serta biji dan kacang tertentu, termasuk kacang soya dan biji labu. (lima)

Satu hidangan (200 kalori) suplemen protein soya boleh mengandungi kira-kira 2.5 gram fenilalanin.

Bagi produk haiwan, telur, makanan laut dan jenis daging tertentu berada di tempat pertama (hingga 2-3 gram asid amino setiap hidangan untuk 200 kalori). (5, 29)

Secara amnya, tidak perlu memilih makanan berdasarkan kandungan fenilalaninnya dengan sengaja..

Sekiranya makanan anda mengandungi cukup banyak makanan kaya protein, maka anda akan mendapat cukup fenilalanin, serta asid amino penting yang lain..

Pengeluaran:

Banyak makanan, termasuk produk kedelai, telur, makanan laut, dan daging, mengandungi fenilalanin. Sekiranya diet anda mengandungi cukup banyak makanan kaya protein, maka anda akan mendapat cukup fenilalanin..

Kesimpulannya

Phenylalanine adalah asid amino penting yang terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan.

Ia mungkin berguna dalam rawatan penyakit kulit vitiligo, tetapi ada penyelidikan yang terhad untuk menyokong kesannya terhadap kemurungan, kesakitan, dan keadaan lain..

Secara amnya, asid amino ini dianggap selamat, kecuali pada pesakit dengan fenilketonuria, yang mana bahan tersebut mungkin mempunyai kesan sampingan yang mengancam nyawa..

Anda boleh membaca ulasan, dan juga membeli fenilalanin, di kedai iHerb.

 • Perenggan ini mengandungi pautan yang ditaja. Anda akan menerima potongan daripada kami semasa membuat pesanan pertama anda, dan kedai akan membayar sejumlah kecil keuntungan dari pembelian anda. Ini membolehkan anda menjimatkan wang, dan kami menyokong kerja laman web dan kakitangan editorial. terima kasih!

Mahu membeli makanan tambahan?

Kami mengesyorkan memesannya dari iHerb. Kedai ini menawarkan lebih dari 30,000 barang berkualiti dari Amerika Syarikat dengan harga yang berpatutan..