Sesuatu yang berwarna merah di dalam pisang

Pada 26 November 2015, kami menemui palsu, yang, seperti yang akan anda lihat sekarang, sama sekali tidak baru, tetapi warganegara "mengemas kini" itu, setelah melaksanakannya, sebagai "peningkatan" kepada realiti semasa. Lagipun, siapa yang harus dipersalahkan sekarang? Secara semula jadi, pengganas ISIS.

Stok popcorn, duduk dengan selesa? Bermula.

Semuanya bermula dengan panggilan:

Kami rasa anda tidak perlu memberi komen? Sekiranya ada orang di antara pendengar / pembaca yang tidak dilindungi oleh maklumat perubatan utama, maka, sekiranya berjaga-jaga, kami mengingatkan anda bahawa jangkitan HIV melalui darah hanya mungkin dilakukan sekiranya darah yang dijangkiti memasuki badan secara LANGSUNG ke dalam aliran darah, iaitu. dengan transfusi (dan tidak ada transfusi langsung untuk waktu yang lama), dengan "menggosok intensif" darah seperti itu di tempat luka terbuka, dan ketika menggunakan picagari yang sama dengan orang yang dijangkiti. Virus ini hidup di luar badan untuk waktu yang sangat singkat, dan setelah masuk ke dalam buah, virus tersebut akan dimusnahkan lebih cepat oleh zat-zat di sekitarnya.

Hmmm - kami sangka - kegilaan bertambah kuat, sarkas daun, badut tetap ada. Kami berkongsi pandangan kami dengan warganegara yang mencukupi dan tiba-tiba mereka membuang "sumber" kisah seram ini:

Kami menjangkakan bahawa masa penyebaran omong kosong ini dalam versi kami adalah musim panas 2015, ketika cerita mengenai "18 pengganas" belum ada di alam semula jadi. Secara semula jadi, langkah-langkah tertentu diambil untuk mencari "sumber" gambar ini. Inilah yang digali:

"Pisang dengan darah" mengunjungi Timur Jauh pada bulan Mei - penduduk pusat wilayah dan beberapa bandar Amur yang lain menerima suara (.) Dan pesanan teks melalui WhatsApp sehari sebelumnya bahawa pisang dan jeruk yang dipenuhi dengan darah orang yang dijangkiti HIV dijumpai di bandar:

Orang-orang, tentu saja, tertawa pada penggera-kenalan:

Tetapi ternyata "pisang laju" dengan "jeruk laju" muncul kembali pada tahun 2014 (!) Di Kazakhstan. Dari telefon ke telefon, amaran luar biasa dikirimkan mengenai pisang dan jeruk yang dijangkiti HIV. Pisang yang terkontaminasi dengan HIV hanyalah awal, tetapi kemudian juga mengenai jeruk. Lebih-lebih lagi, fail audio juga wujud ketika itu..

Secara umum, ada perasaan bahawa ada warga kreatif yang duduk, yang aktif memasuki Internet baik kreativiti palsu mereka sendiri dan "diterjemahkan" palsu yang diimport "kesegaran kedua". Inilah yang sebenarnya terjadi, seperti yang kita ingat, dengan "anak lelaki dengan selembar kertas yang memikat wanita menjadi maniak." Secara semula jadi, Kazakhstan harus meyakinkan warganya secara rasmi:

Walaupun pisang, seperti "18 pengganas", melakukan perjalanan dari satu negara ke negara lain, mereka telah "dihitung" di Kyrgyzstan:

Sekitar hari yang sama (15 Mei) diketahui bahawa "kebenaran diketahui di Chechnya":

Orang pintar cuba mendidik penduduk:

. dan eksperimen yang berguna malah membuat pengorbanan demi percubaan:

Seperti biasa, dalam mencari "primer asli", kami memotong gambar dari mesej dan memutuskan untuk melihat di mana ia biasanya terdapat di rangkaian. Tanpa disangka, antara lain, kami mendapat gambar "berkaitan" yang menarik minat kami:

terjemahan kasar: "Ahem. Ini mengerikan. Seseorang di UK mendapati darah disuntik ke dalam pisang di salah satu rantaian pasar raya yang popular!"

Tetapi jika warganegara asing ini merasa ngeri pada bulan Mac 2015, maka kisah ini jauh lebih menarik, yang, bagaimanapun, bukanlah "sumber":

Inilah heroin utama cerita yang ditakuti di Facebooknya (lihat jumlah repost?):

Dan inilah yang akan berlaku seterusnya (terjemahan):

Karisa Naels duduk untuk makan pada hari Rabu, tetapi dengan cepat kehilangan selera makannya. Naels menyiarkan foto di Facebook memberi amaran kepada rakan-rakannya tentang "darah disuntik ke dalam pisang" dan menjelang petang Khamis, siaran itu disiarkan semula hampir 3,000 kali.

Naels membeli pisang pada hari Isnin dari sebuah kedai runcit di luar Sioux Falls. Mereka kelihatan "normal" di luar, tetapi ketika dia membukanya, itu ada tanda merah di tengahnya. Mereka kelihatan seperti darah, katanya. Tunggu - darah ?

"Saya tidak dapat membayangkan itu darah," kata Brian Monahan, pengurus Sunshine Foods di pusat bandar Sioux Falls. Monahan berkongsi gambar dengan pengurus yang mengatakan kemerahan pada pisang kemungkinan disebabkan oleh acuan hitam..

"Apabila pisang benar-benar matang, mereka dapat mengelupas," kata Monahan. "Di dalamnya, mereka kemudian menjadi gelap jika udara masuk." Rick Kiesow di Express Produce mengatakan bahawa dia belum pernah mendengar tentang penemuan pisang seperti itu sebelumnya, tetapi dia mengesyaki mungkin masih disebabkan oleh penuaan yang berlebihan..

Foto itu berputar di sekitar pengurus produk di Hy-Vee yang masih belum membuat spekulasi mengenai sesuatu alasan. Naels mengatakan keprihatinannya terhadap "pisang berdarah" berpunca dari tweet di mana dia melihat darah disuntik ke dalam buah di luar negara. Pencarian Twitter mendedahkan banyak catatan mengenai jeruk dan makanan lain yang diduga disuntik dengan HIV.

"Kulit pisang sangat sensitif terhadap segala sesuatu," kata Monahan, "pemprosesan pisang adalah kunci.

Naels mengembalikan pisang ke kedai dan mengatakan pengurus akan meneliti alasannya. Walaupun begitu, pengalaman itu "menjijikkan," katanya..

"Saya tidak fikir saya akan makan pisang sekarang," kata Naels..

Seperti yang anda lihat, malah "bibi asing" merujuk kepada beberapa "pesan di Internet mengenai buah-buahan berdarah." Nampaknya palsu adalah antarabangsa dan pada masa ini sangat sukar untuk mengetahui permulaannya.

Penerbitan biasa, seperti Washington Post, bereaksi terhadap ini dengan menyiarkan artikel di bahagian "Kebodohan apa yang ada di Internet minggu ini?" Ngomong-ngomong, kami akan menghadapi masalah mereka:

"Palsu Online minggu ini: Darah HIV di Pisang dan Paus Kerdil Lautan dalam Beg Plastik"

Terjemahan artikel bertarikh 7 November 2015: Terdapat begitu banyak palsu di Internet sehingga kita bosan membongkar semuanya. Pergaduhan Twitter palsu. Labu palsu, rempah, makanan. Video viral yang luar biasa? Tidak - muslihat !

Daripada melangkau setiap kisah "penting" yang tidak diingini yang melanda monitor kami setiap minggu, kami terus membuang foto palsu, tajuk utama yang mengelirukan, dan penyelidikan buruk yang mungkin tidak boleh anda kongsi seminggu sekali pada hari Jumaat. dengan rakan melalui repost. Sedia? Inilah yang palsu di internet minggu ini:

1. Tidak ada yang menyuntik buah dengan darah positif HIV. Legenda bandar ini bukanlah perkara baru, tetapi ia mendapat dorongan lagi minggu ini di Facebook: Sejak awal November, beratus-ratus orang telah menyiarkan posting lama mengenai jeruk "positif HIV" lagi - pada 9 November, seorang wanita bernama Anna Aquavia memulai dengan "bogeyman" baru - penjahat misteri yang menyuntik darah ke pisang:

Orang-orang, perhatikan yang begitu akrab dan manis dalam penyampaian maklumat - "perkara itu terjadi pada adik rakan saya." Kami mengesyaki bahawa perlu untuk memeriksa "saudara perempuan" untuk berhubung dengan "ibu dari Duma Negeri", "pegawai Kementerian Kecemasan" dan "18 pengganas".

Foto-foto "pisang" pada mulanya disiarkan di Facebook pada 7 November oleh seorang ibu Colorado bernama Amanda Andrys, yang risau ketika melihat bintik-bintik merah pada buah anaknya. Aquavia - yang pertama kali bercakap mengenai darah, Andrys adalah adik kawannya - menyiarkannya semula di Facebook dengan maklumat darah. Pisang berbintik sebenarnya hanya dimanjakan: "?? Del Monte" melaporkan bahawa perubahan warna atau kegelapan itu berasal dari keadaan semula jadi yang disebut mokillo, yang berlaku apabila bakteria yang berlainan memasuki buah.

Mengenai jeruk, ini adalah khabar angin pada bulan Februari yang lalu, ketika seorang wanita bernama Ty Smith mendakwa bahawa (inilah, warga Rusia yang dikasihi, sumbernya!) "Perkhidmatan imigresen Algeria" memintas penghantaran jeruk Libya, yang mana "HIV dan AIDS" darah. "Di satu pihak, Libya hanya mengeksport sebilangan kecil jeruk sejak 2007, menurut PBB, kerana semua orang" pergi berbelanja "ke Mesir. Sebaliknya, pemeriksaan pertanian tidak akan menangani topik" imigrasi "dan sebaliknya. Sebagai tambahan, virus HIV tidak boleh hidup di luar tubuh manusia.Dari Pusat Kawalan Penyakit: “Anda tidak boleh mendapatkannya dari makan makanan yang ditangani oleh orang yang dijangkiti HIV; walaupun makanan mengandungi sejumlah kecil darah atau air mani yang dijangkiti HIV, terdedah kepada udara, panas dan memasak, asid perut akan memusnahkan virus. ".

Pada 10 November, portal lain menyiarkan siasatan "Foto menunjukkan pisang mungkin menjadi mangsa kulat daripada suntikan dengan darah manusia yang dijangkiti HIV":

Saya membeli sekumpulan pisang dari Walmart di Aberdeen hari ini dan membukanya untuk diberikan kepada anak perempuan saya yang berusia 2 tahun. Inilah yang saya dapati di dalam! Saya membuka selebihnya dan mereka ternyata pisang biasa. Saya tidak mengatakan itu darah, tapi apa lagi yang boleh ?! Satu pisang dari sebilangan besar adalah seperti ini. sedikit pelik! Periksa pembelian anda sebelum makan. Anda tidak pernah tahu apa yang ada di sana.

Orang Amerika yang miskin. Nampaknya, dia terbiasa selalu makan pisang segar dan tidak berlebihan, dia tidak tinggal di USSR dan pisang tidak berbaring di pasar dan kedai SELEPAS tarikh luput dengan harapan dapat dijual kepada nenek yang sudah bersara "di jeli". Pendidikan Amerika tentang kepintaran, anda lihat, juga tidak membuktikan bahawa terdapat penyakit tumbuhan, proses pengoksidaan dan banyak lagi..

Foto yang menunjukkan pisang yang disuntikkan telah diserang dengan pelbagai tahap paranoia selama beberapa tahun sekarang. Tuntutan gambar telah berkembang dari spekulasi mengenai perubahan warna pisang hingga dakwaan bahawa darah manusia disuntik dengan sengaja ke dalam pisang untuk menyebarkan HIV..

Dr. Bob Frascino sampai pada kesimpulan yang serupa, walaupun dalam versi yang sangat keras, ketika pertanyaan itu diajukan di forum kesehatan pada tahun 2011: "Oleh itu, anda bimbang orang yang positif HIV boleh" kehilangan kawalan diri "dan menyuntik darah ke pisang? Kawan, beritahu saya apa yang anda bergurau. Tolong beritahu saya apa yang anda bergurau. Kerana jika anda tidak bercanda, saya harus menganggap anda seorang yang tidur. "Darah pisang" anda adalah paranoia, terlalu pelik bahkan untuk menuntut status legenda bandar ".

Inilah yang diberikan oleh Dr. Bob kepada mereka! Ini cara kita !

Rakan-rakan yang dikasihi, nampaknya "semuanya jelas dengan pisang" dan kami akan menyimpulkan karya ini dengan komen dari beberapa orang prankster Amerika:

Pisang berbintik: buah yang mematikan atau perkahwinan biasa?

Pisang berbintik boleh menyebabkan barah. Dengan kenyataan yang menakutkan yang dibuat oleh ahli epidemiologi. Para saintis menjelaskan bahawa bintik-bintik coklat, kemerahan dan coklat pada kulit mungkin menunjukkan adanya apa yang disebut "penyakit darah" pada janin. Dan semasa menggunakannya, seseorang boleh dijangkiti. Histeria bermula di ruang Internet, tetapi Rosselkhoznadzor menjelaskan: mustahil dijangkiti buah-buahan. Tetapi anda harus memilihnya dengan berhati-hati. Peraturan pemilihan dikaji oleh koresponden Vesti FM Marina Kostyukevich.

Pisang berbintik sering dijumpai di rak. Lebih-lebih lagi, ramai yang memilih buah-buahan yang halus dan monoton, sedikit tidak masak. Titik, terutama ketika bintik-bintik merah-merah, menunjukkan bahawa janin dijangkiti dengan apa yang disebut "penyakit darah". Ia disebabkan oleh bakteria ralstonia. Ia mempengaruhi saluran tanaman, sebab itulah reput terbentuk. Walaupun buah-buahan tersebut dilarang diimport ke Rusia, buah-buahan tersebut tidak berbahaya bagi kesihatan manusia, Aleksei Alekseenko, pembantu ketua Rosselkhoznadzor, meyakinkan semua pengguna di stesen radio Vesti FM. Buah-buahan basi, penyakit yang tidak dapat dikesan semasa import, dapat masuk ke kaunter:

"Memang, ia tidak berbahaya bagi manusia. Ia berbahaya bagi pengeluaran kita. Kerana ralstonia, yang menyebabkan noda, ia mempengaruhi banyak tanaman. Termasuk kentang. Rot coklat. Terima kasih Tuhan, kita mempunyai sedikit pisang yang dijangkiti. Di bawah kawalan fitosanitari pengeluaran, yang datang kepada kami melalui import, dan tentu saja pisang datang dengan import, kami menyaring batch yang terkena. Dalam kes yang jarang terjadi, penyakit ini berkembang secara laten, iaitu, ia dibawa ke sini, dan kemudian bintik-bintik ini muncul semasa penyimpanan. ".

Oleh itu, lebih baik membeli dan memakan buah-buahan, yang kulitnya tidak berbintik-bintik. Sebaik-baiknya, mestilah warna seragam kuning terang. Mungkin sedikit kehijauan di bahagian ekor. Pisang menjadi lebih kurang pada hari kelima di negara penjualan. Mereka dipetik hijau, diangkut dalam bekas khas yang tidak membenarkannya mencapai kematangan lebih awal. Dan hanya pada suhu bilik mereka mulai matang, kata Mikhail Ginzburg, pengarah Institut Penyelidikan Dietetik dan Terapi Diet. Pada masa ini, mereka mesti dimakan:

"Di suatu tempat 3-4 hari, mungkin sedikit lagi - dan sekarang kita mendapat buah yang sudah siap. Sekiranya anda tidak membelinya pada peringkat" kuning ", maka kulit mengalami pelbagai jenis perubahan, segala macam bintik muncul, ia akan kering. Pulpa pisang itu sendiri juga mungkin mengalami beberapa perubahan, tetapi perubahan ini tidak boleh disebut berbahaya ".

Makan makanan manja (terutama buah-buahan dan sayur-sayuran) penuh dengan keracunan. Pelakunya adalah racun yang dirembeskan oleh mikroorganisma. Dan dalam pisang yang membusuk, yang ditutup bukan hanya dengan bintik-bintik, tetapi juga dengan mikrokrak, mikroba merebak dengan sangat cepat. Namun, mustahil untuk "dijangkiti" dengan penyakit onkologi atau virus dengan memakan pisang busuk, demikian pengarah eksekutif organisasi awam "Truth About Food" Sergei Raksha. Walaupun bahan yang menyebabkan "penyakit darah" dipercayai bersifat karsinogenik:

"Kajian mengatakan bahawa dalam jumlah di mana zat-zat ini terkandung dalam pisang, mereka tidak mempunyai kesan karsinogenik. Jika kita berbicara tentang komedo, ini hanyalah bintik-bintik usia. Pasti tidak ada yang berbahaya di dalamnya. Sindiran ini mengenai" penyakit darah "disebabkan oleh konflik kepentingan antara penanam pisang dari wilayah tenggara dan Afrika".

Ngomong-ngomong, sebelumnya di Internet maklumat disebarkan secara aktif bahawa pelaku lelaki mengepam darah yang dijangkiti HIV ke dalam pisang. Ini juga dari kategori cerita seram, tidak lebih, kata pakar..

Popular

USE and USE 2020: bagaimana peperiksaan diatur dengan latar belakang coronavirus

6 fakta menarik mengenai pisang

Kami memberitahu anda bagaimana pisang berguna dan berbahaya, adakah mungkin memakannya sambil menurunkan berat badan, mengapa mereka menjadi hitam dan tempat bintik merah muncul di dalam buah.

Mengapa pisang berguna?

Pisang disukai di seluruh dunia, dan bukan hanya untuk citarasa mereka. Mereka berkhasiat, kenyang, dan sangat sihat. Buah-buahan eksotik ini kaya dengan serat, vitamin B, kalium, fosforus, zat besi, kalsium dan mineral lain.

Pisang menguatkan otot jantung, menurunkan kolesterol, dan membantu memperbaiki saluran pencernaan dan komposisi darah. Sebagai contoh, di Amerika, disyorkan untuk makan pisang untuk gangguan pencernaan - sebagai tambahan kepada diet nasi biasa. Selain itu, pisang melegakan sakit dari ulser perut kerana ia mempunyai harta yang menyelimuti..

Apakah bahaya pisang

Bahaya utama pisang adalah kandungan gula tinggi, jadi mereka yang menghidap diabetes harus memakannya dengan berhati-hati. Pisang yang belum masak mempunyai gula yang kurang, tetapi boleh menyebabkan perut kembung kerana kandungan kanji yang tidak larut..

Adakah mungkin makan pisang sambil menurunkan berat badan

Pisang adalah produk berkalori tinggi. Sekiranya anda ingin menyingkirkan pound tambahan, maka anda tidak boleh berlebihan menggunakan buah yang sedap ini. Anda boleh makan pisang sehari - pada waktu pagi atau petang, tetapi lebih baik tidak memakannya pada waktu petang. Sekiranya anda mengira kalori, mulailah dari diet harian: anda mungkin dapat makan 2 pisang sehari jika anda sangat menyukainya.

Untuk 100 gram pisang, terdapat 90 kkal, 1.5 gram protein, 0.2 gram lemak dan 21.8 gram karbohidrat

Mengapa pisang bertukar menjadi hitam

Semasa membeli pisang di kedai atau bazar, anda mungkin memilih pisang yang berwarna sekata dengan warna kuning yang menyenangkan. Namun, pisang yang paling sedap dan masak adalah yang mempunyai titik hitam kecil. Pisang akan masak di rumah anda, dan jangan risau jika bintik-bintik gelap muncul di atasnya: ini menunjukkan bahawa pisang sudah masak sepenuhnya, telah menjadi sangat harum dan manis. Ngomong-ngomong, lebih mudah bagi tubuh untuk mencerna buah-buahan seperti itu..

Pisang masak boleh disejukkan untuk mengelakkan terlalu banyak. Walau bagaimanapun, anda mungkin melihat bahawa kulit mereka akan menjadi hitam sepenuhnya dari masa ke masa - ini tidak akan membahayakan pisang itu sendiri, ia hanya akan mengubah penampilannya kerana sejuk. Walau bagaimanapun, tidak semestinya menyimpan pisang untuk masa yang lama, dan lebih baik membeli buah sebanyak yang anda boleh makan dalam 2-4 hari ke depan..

Mengapa sebilangan pisang berwarna merah di dalamnya

Kadang kala bahagian dalam pisang mempunyai jalur merah yang kelihatan seperti darah. Sebilangan orang berpendapat bahawa itu adalah darah yang tercemar atau yang lain, tidak kurang berbahaya. Jangan panik!

Pertama, virus HIV, yang ditakuti di Internet, hancur di persekitaran luaran dalam beberapa minit, dan mustahil dijangkiti melalui pisang..

Kedua, kerana komposisi darah, reaksi kimia dengan pisang akan bermula, dan ia akan menjadi hitam, tidak akan ada warna merah di atasnya..

Ketiga, para saintis telah mengetahui apa itu: sebenarnya, garis-garis merah dan bintik-bintik pada pisang adalah bakteria yang menyerang saluran pokok dan sangat biasa di Asia Tenggara. Bagi seseorang, bakteria ini tidak berbahaya, anda tidak boleh dijangkiti penyakit atau kulat dengan memakan pisang seperti itu..

Pisang dalam masakan

Kerana aroma dan kemanisannya, pisang sering digunakan untuk pencuci mulut, dan nilai pemakanannya menjadikannya sarapan yang sempurna. Berikut adalah resipi kegemaran kami dengan buah-buahan eksotik ini:

 • Banoffi, kek tanpa bakar dengan pisang dan karamel
 • pencuci mulut dengan pisang dan krim disebat
 • roti pisang
 • nayskrim, pencuci mulut dengan pisang dan coklat
 • smoothie pisang oat untuk sarapan pagi.

Langgan saluran telegram kami, ada banyak perkara menarik di hadapan!

Saya makan sekeping pisang dan melihatnya semua berwarna merah di dalamnya.

Komen pengguna

Tuhan, ini jenis pisang... apa itu darah dan HIV? dunia telah menjadi gila... bersama-sama mengajar biologi sekurang-kurangnya

Khabar angin telah beredar di Internet akhir-akhir ini mengenai penyebaran pisang yang dijangkiti HIV di Bishkek, 50.000 di antaranya diduga berasal dari Afrika Selatan untuk menjangkiti penduduk. Pembaca yang prihatin telah menghubungi pejabat editorial VB mengenai perkara ini. "Kami semua tertawa mendengar khabar angin itu. Tetapi hari ini foto ini berasal dari rakan-rakan. Saya tidak tahu sama ada mempercayainya atau tidak. Saya meminta Vecherniy Bishkek untuk menyiasat perkara ini," tulis Maria..

Untuk komen, "WB" beralih kepada ketua Jabatan Pencegahan Penyakit dan Pengawasan Sanitasi dan Epidemiologi Negeri, Tolo Isakov. Menurutnya, sangat mustahil untuk dijangkiti HIV dengan memakan pisang atau jeruk, bahkan kononnya mengandung darah orang yang sakit. Virus HIV tidak stabil di persekitaran luaran dan mati dalam beberapa minit. Jangkitan melalui darah hanya mungkin dilakukan semasa pemindahannya atau semasa menggunakan picagari bersama.

Kementerian Kesihatan mengesahkan mustahil dijangkiti HIV dengan cara ini. Menurut jabatan itu, darah menular ketika segar, dan hanya jika terdapat luka di mulut. Melalui buah-buahan yang dijangkiti, dan penyebaran maklumat bukan sahaja mengenai pisang, tetapi juga mengenai jeruk, anda tidak boleh dijangkiti HIV.

Pakar Kementerian Kesihatan mencadangkan bahawa, mungkin, kegembiraan buatan dibuat di kalangan penduduk di sekitar pisang dan oren sehingga mereka berhenti makan buah-buahan..

Rosselkhoznadzor memanggil pisang dengan bintik merah tidak berbahaya bagi manusia

Pisang dengan bintik merah tidak berbahaya bagi kesihatan manusia, walaupun dilarang diimport ke wilayah Persekutuan Rusia. Kenyataan ini dibuat oleh Rosselkhoznadzor setelah diterbitkan di sejumlah media bahawa seseorang boleh dijangkiti "penyakit darah" dari pisang tersebut.

Jabatan itu mengatakan bahawa "penyakit darah" pada pisang disebabkan oleh bakteria Ralstonia solanacearum. Ini mempengaruhi saluran tanaman, akibatnya, bintik-bintik merah-merah busuk muncul pada buah mereka. Penyakit darah adalah perkara biasa di Indonesia.

Seperti produk manja, pisang dengan bintik merah boleh menyebabkan keracunan makanan, tetapi bakteria Ralstonia solanacearum itu sendiri tidak menular ke manusia, kata Rosselkhoznadzor..

Walaupun begitu, di Rusia, Ralstonia solanacearum adalah organisme karantina, kerana ia menyebabkan pembentukan reput coklat pada kentang.

Pisang dengan bintik merah diakui oleh Rosselkhoznadzor sebagai berbahaya bagi kesihatan

Amaran yang sesuai diterbitkan di laman web jabatan

02/17/2016 pada 17:51, tontonan: 34153

Pusat ilmiah, metodologi dan praktikal Rosselkhoznadzor dalam bidang karantina memberi komen mengenai laporan yang kadang-kadang muncul di media yang kadang-kadang orang Rusia melihat bintik merah pada pisang.

Pisang dengan bintik-bintik merah kemungkinan besar dijangkiti penyakit umum di Indonesia dan disebabkan oleh bakteria Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchietal, yang menyebabkan apa yang disebut "penyakit darah", kata kementerian itu dalam satu pernyataan. Pakar meyakinkan bahawa seseorang tidak dapat "menangkap" penyakit ini dari pisang. Walau bagaimanapun, Rosselkhoznadzor tidak mengesyorkan makan pisang dengan titik merah, kerana mana-mana mikroorganisma yang menjangkiti produk makanan meninggalkan racun di dalamnya, yang seterusnya, boleh menyebabkan keracunan makanan..

Pakar menjelaskan bahawa pisang tidak dapat ditanam di Rusia dan diimport secara eksklusif dari negara-negara dengan iklim tropika. Pada masa yang sama, buah-buahan ini menarik bagi banyak perosak dan patogen, kata jabatan itu.

Pakar Rosselkhoznadzor juga menyebutkan bahawa terdapat banyak jenis bakteria Ralstonia solanacearum, dan yang paling berbahaya bagi Rusia adalah reput kentang coklat, yang mempengaruhi kentang, tomat dan jenis lainnya.

 • Yang paling menarik
 • Mengenai topik ini
 • Orang Rusia kelaparan, tetapi mereka tidak menolak restoran
 • Harga tepung, mentega dan gula menurun di Sevastopol
 • Tidak semua orang mendapat lemak daripada kek dan ais krim, para saintis telah membuktikan
Yang paling menarik

Popular di rangkaian sosial

 • Moscow
 • St Petersburg
 • Arkhangelsk
 • Astrakhan
 • Barnaul
 • Belgorod
 • Bryansk
 • Vladimir
 • Volgograd
 • Vologda
 • Voronezh
 • Dagestan
 • Yekaterinburg
 • Ivanovo
 • Izhevsk
 • Irkutsk
 • Kazan
 • Kaliningrad
 • Kalmykia
 • Kaluga
 • Kamchatka
 • Karelia
 • Kirov
 • Kolyma
 • Kostroma
 • Krasnodar
 • Krasnoyarsk
 • Krimea
 • Kuzbass
 • Kursk
 • Lipetsk
 • Republik Mari El
 • Murmansk
 • Nizhny Novgorod
 • Novosibirsk
 • Omsk
 • Helang
 • Orenburg
 • Permian
 • Pskov
 • Rostov-on-Don
 • Ryazan
 • Saratov
 • Sakhalin
 • Serpukhov
 • Smolensk
 • Stavropol (Kaukasus)
 • Tambov
 • Tver
 • Tomsk
 • Tula
 • Tyva
 • Tyumen
 • Ulan-Ude
 • Ufa
 • Khabarovsk
 • Khakassia
 • Cheboksary
 • Chelyabinsk
 • Chita
 • Ugra
 • Yakutia
 • Yamal
 • Yaroslavl
 • Australia
 • Jerman
 • Mesir
 • Sepanyol
 • Israel
 • Kanada
 • Kazakhstan
 • Kyrgyzstan
 • Latvia
 • Moldova
 • USA
 • Turki
 • Estonia
 • MK. Mingguan wilayah Rusia
 • MK. Perkhidmatan Media
 • RIA "OK"
 • Agensi MK
 • Perkhidmatan MK
 • Agensi Promosi MK-Press
 • Langgan berita terkini
 • Pengarang
 • Edisi
 • Pusat akhbar
 • Laporan gambar
 • Undian
 • Blog
 • Galeri Alexey Merinov
 • "MK" mengenai sukan "
 • Mengenai barang dan perkhidmatan
 • MiKi
 • Kod promosi
 • Kewangan
 • Mengiklankan
 • Langganan
 • Arkib gambar MK
 • Kekosongan
 • Kenalan

© ZAO "Pejabat editorial akhbar" Moskovsky Komsomolets "Berkala elektronik" MK.ru "

Didaftarkan oleh Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan dalam Bidang Komunikasi, Teknologi Maklumat dan Media Massa (Roskomnadzor). Sijil El No. FS77-45245 Pejabat editorial - JSC "Pejabat editorial akhbar" Moskovsky Komsomolets ". Alamat pejabat editorial: 125993, Moscow, 1905 goda street, 7, building 1. Telefon: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mel [email protected] Ketua Pengarang dan pengasas - P.N. Gusev. Iklan pihak ketiga

Semua hak atas bahan yang diterbitkan di laman web www.mk.ru adalah milik pejabat editorial dan dilindungi mengikut perundangan Persekutuan Rusia.
Penggunaan bahan yang diterbitkan di laman web www.mk.ru hanya dibenarkan dengan kebenaran bertulis dari pemegang hak cipta dan dengan pautan langsung wajib ke halaman dari mana bahan tersebut dipinjam. Pautan hiper mesti diletakkan terus dalam teks yang menghasilkan semula bahan asli mk.ru, sebelum atau selepas blok yang disebut.

Bagi pembaca: di Rusia, organisasi "Parti Bolshevik Nasional", "Saksi-Saksi Yehuwa", "Tentera Kehendak Rakyat", "Kesatuan Nasional Rusia", "Gerakan Menentang Imigrasi Haram", "Sektor Kanan", UNA-UNSO, diakui sebagai pelampau dan dilarang. UPA, "Trident mereka. Stepan Bandera "," Pembahagian Misanthropik "," Mejlis orang Tatar Krimea ", gerakan" Artpodgotovka ", parti politik semua-Rusia" Volia ".
Diakui sebagai pengganas dan dilarang: "Gerakan Taliban", "Emirate Caucasus", "Negara Islam" (IS, ISIS), Jabhad al-Nusra, "Aum Sinrike", "Ikhwanul Muslimin", "Al-Qaeda di Maghreb Islam ".

Noda darah pisang ternyata menjadi penyakit bakteria

Lebih dari seratus kilogram buah ini telah musnah.

Fakta menakutkan mengenai pisang telah diedarkan di Facebook beberapa hari kebelakangan ini.

Menurut Oxu.Az dengan merujuk kepada Lent.az, maklumat ini dikomentari oleh ketua Perkhidmatan Fitosanitasi Negeri di bawah Kementerian Pertanian Jamal Guliyev.

J. Guliyev menyatakan bahawa dalam beberapa hari terakhir di beberapa media bintik-bintik merah yang tidak biasa yang terdapat pada pisang diturunkan ketika darah disuntik ke dalam buah..

Kes-kes ini telah menimbulkan kebimbangan serius di kalangan orang..

"Pemeriksa perkhidmatan awam tidak menemui buah jenis ini ketika melakukan pemeriksaan karantina pisang yang diimport..

Mengingat relevansi masalah ini, Layanan Negeri melakukan pemantauan fitosanitari pada titik penjualan borong dan runcit produk pertanian dan sampel untuk penyelidikan makmal diambil dari pisang yang cenderung dijangkiti penyakit tanaman..

Setelah pernyataan yang sesuai dari Layanan Negeri, warga mulai mengaplikasikan struktur tersebut, menyerahkan beberapa pisang untuk diperiksa ".

Jamal Guliyev menambah bahawa pemeriksaan yang sesuai mengenai sampel pisang telah dilakukan di Pusat Pemeriksaan Karantina Republik Tumbuhan Perkhidmatan Negara.

“Selama pemeriksaan, noda seperti darah ditemukan sejak lama disimpan dalam keadaan yang tidak baik di tempat runcit dan dua sampel pisang disampaikan oleh warga..

Sebagai hasil pemeriksaan yang relevan, ternyata noda seperti darah disebabkan oleh bakteria (Pseudomonas celebensis Gaumann, 1929), namun, sebagai hasil dari banyak kajian oleh saintis asing, ditentukan bahawa penyakit ini tidak menyebar ke manusia dan tumbuhan lain dan tidak berbahaya bagi manusia dan permukaan tanaman republik.

Saya juga perhatikan bahawa sepanjang Januari 2016, Perkhidmatan Fitosanitasi Negeri mengenal pasti organisma berbahaya, yang mana karantina digunakan, dan 10517 kg buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak memenuhi standard kualiti ditarik dari peredaran dan dimusnahkan. Di antara buah yang musnah, 101,5 kg adalah pisang ".

Adakah kita dijual pisang yang dijangkiti HIV? 1

Pelanggan itu sendiri tidak begitu kategoris, walaupun dia juga mengakui bahawa dia pernah melihat penerbitan di World Wide Web mengenai darah yang tercemar pada pisang dan buah-buahan lain. "Tetapi saya tidak akan pernah menyangka bahawa ia dapat mencapai Latvia kami," kata gadis itu.

Dia memberitahu wartawan "Sekarang" minggu lalu di Rimi, di pusat membeli-belah Ditton nam, beberapa pisang. Semua mereka biasa, dan satu, yang menangkap kakaknya, diselingi dengan burgundy. "Abang saya bertanya kepada saya:" Dengan apa pisang ini? " Saya melihat dan merasa ngeri dengan apa yang saya lihat. Saya memecahkan sebiji pisang dengan garpu, mengambil gambar. Kemudian dia membuangnya. Nasib baik, abang tidak sempat makan sehelai, - katanya. - Saya tidak tahu apa ini. Di satu pihak, saya telah menemui penerbitan yang mengerikan ini mengenai darah yang tercemar dalam buah-buahan. Dan nampaknya ada lubang kecil pada kulit pisang ini, seperti dari jarum suntik. Tetapi, di sisi lain, saya juga membaca artikel bahawa itu sama sekali bukan darah atau HIV, tetapi hanya beberapa bakteria yang memberi tanda "berdarah" pada daging pisang ".

Secara umum, gadis itu keliru. Tetapi saya takut makan pisang seperti itu. Untuk mengetahui apa itu, akhbar "Sekarang".

Kami meneruskan foto yang diambilnya dan menyampaikan sejumlah pertanyaan ke Perkhidmatan Makanan dan Veterinar (PVS) dan rangkaian kedai Rimi.

Pekerja PVS cawangan Latgale Selatan memandang serius isyarat ini. Walaupun gadis itu tidak menyimpan resit pembelian, pemeriksa pergi ke pasar raya yang ditunjukkan dan memeriksa pisang yang dijual. Mereka tidak memastikan kerosakan luaran pada produk tersebut, dan pisang yang mereka temui biasanya berwarna putih dan kuning di dalamnya. "Kesimpulan yang kami terima dari PVA menunjukkan bahawa tidak ada bintik-bintik coklat atau lubang kecil di pisang, seolah-olah dari jarum suntik. Jadi maklumat yang diterima belum dapat disahkan, ”kata seorang wakil Rimi Latvia.

Kemungkinan menyimpan darah yang dijangkiti dalam pisang, pada prinsipnya, dipanggil oleh pemeriksa PVS yang berpengalaman tidak lebih dari kebodohan. Pengurus kualiti Rimi Latvia Mara Tamane juga merujuk kepada Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, yang menunjukkan bahawa pisang tidak dapat dijangkiti virus yang tidak dapat dilayari di lingkungan luar. Dan virus imunodefisiensi manusia hanya begitu. Virus ini adalah parasit dan hanya hidup di organisma hidup. Ia hanya dapat dijangkiti jika bersentuhan dengan darah segar pasien, dan setelah masuk ke lingkungan mati luar, virus dengan cepat mati.

Mara Tamane juga meyakinkan pelanggan Rimi: “Untuk menjadi pembekal Rimi, sebuah syarikat harus memenuhi sejumlah persyaratan, dan selama proses pengiriman kami memantau dengan hati-hati bahawa produk di kedai kami memenuhi standard kualitas tertinggi. Kami belum pernah menerima pesanan seperti itu dari pelanggan mengenai pigmen merah di pulpa pisang sebelumnya. Tetapi mengenai kes ini, kami memberitahu pembekal pisang kami. Kadang-kadang, mesti diakui, jejak kerosakan mekanikal kecil semasa pengangkutan dapat dilihat pada kulit pisang. Tetapi ia tidak mempengaruhi kelembutan dan warna pulpa pisang ".

Oleh itu, HIV tidak "hidup" di pisang, dan pisang di pasar raya Latvia tidak menyebabkan aduan dari pihak berkuasa pemeriksaan. Tetapi masih, mengapa kadangkala mereka merah di dalamnya?

Pakar Persatuan Penanam Sayuran Latvia, Marite Gailite memberitahu wartawan program Latvia Bez tabu bahawa bukan sahaja pisang boleh berwarna merah di dalamnya. Pigmen berwarna dapat muncul pada buah-buahan dan sayur-sayuran lain, dan ini terutama menunjukkan kekurangan baja atau pelbagai penyakit tanaman. Adapun penyakit, khususnya, pohon pisang (atau lebih tepatnya, semak, kerana pisang tumbuh di rumput abadi raksasa) kadang-kadang menjangkiti jamur tertentu, miseliumnya masuk ke dalam buah dan memiliki warna merah-burgundy, mirip dengan darah. Dalam kes ini, kulit luar pisang tidak berubah dengan cara apa pun, jadi mustahil untuk menyingkirkan pisang "sakit".

Dan inilah persoalan utamanya: adakah mungkin memakan buah-buahan, yang pulpa terkena jangkitan tertentu? Marite Gailite melambaikan tangannya: “Tentu anda boleh! Kami makan kentang, yang kadang-kadang dijangkiti pelbagai penyakit "kentang". Tetapi kita tidak melihatnya, kerana mereka tidak memperlihatkan diri mereka secara lahiriah, dan kita memakan kentang ini. Juga dengan pisang dan buah-buahan lain. Sehingga buahnya mulai membusuk, ia tidak berbahaya bagi manusia. Inilah reput - ya, tidak boleh dimakan lagi. " Sudah tentu, tidak menyenangkan untuk menyedari bahawa kita memakan sayur atau buah yang "sakit", tetapi, sayangnya, seperti yang ditunjukkan oleh penanam sayur pakar, dalam kebanyakan kes kita tidak tahu mengenai jangkitan tersebut sehingga buahnya mulai merosot dan membusuk.

Dan akhirnya, bagi mereka yang masih ragu-ragu bahawa daging pisang kemerahan itu selamat untuk manusia dan tidak ada kaitan dengan HIV. Marite Gailite mengajak anda untuk membayangkan ladang pisang besar di suatu tempat di Afrika Selatan: “Dan di sini seorang lelaki pergi, membawa darahnya yang tercemar ke dalam jarum suntik dan menuangkannya ke dalam pisang. Dan ada ribuan pisang... Bagaimana pendapat anda, pada pisang mana pesakit HIV akan pingsan kerana kekurangan darah ?! Ia akan berlaku dengan cepat, percayalah! " Ngomong-ngomong, sebilangan pengguna Internet bahkan cuba menyuntik beberapa mililiter darah mereka sendiri melalui jarum suntik ke dalam pisang setelah muncul desas-desus mengenai "pisang berdarah". "Semua dagingnya menjadi hitam," seorang lelaki melaporkan mengenai pengalamannya..

Merah, kecil atau biasa: pisang yang terbaik

Pisang biasa (jenis yang paling biasa disebut Cavendish) boleh dibeli dari 56 rubel sekilogram, dan yang merah ?? hampir enam kali lebih mahal, kira-kira 300 rubel. Terdapat juga harga yang agak besar, dari 145 sekilo. Mungkin yang mahal lebih sedap atau lebih sihat?

Pemilik ladang besar, Jorge Alex Serrano, mengatakan bahawa tidak mudah menanam pisang yang dapat menahan perjalanan ke Rusia selama tiga minggu melalui laut. Tidak satu pun kerosakan pada kulit, bahkan gigitan serangga atau burung, boleh dibiarkan, jika tidak, busuk akan bermula dan buahnya akan hilang.

Jorge Alex Serrano, pemilik ladang pisang: “Sudah tentu kita menggunakan racun serangga, tetapi tidak banyak. Mereka disembur ke dalam beg plastik. Serangga itu terbang, mengendus dan terbang. Kita tidak boleh melakukannya tanpa kimia, kerana pisang terancam oleh banyak perosak dan penyakit ".

Pisang dipotong sementara masih hijau (yang matang tidak akan sampai kepada kita), dibahagi dalam tandan kira-kira enam keping, dibasuh dalam kolam air berklorin dengan sabun khas yang menghilangkan jus susu melekit dari kepingan. Selepas mandi, mereka kering, tandakan, pelincirkan dengan agen antijamur dan antibakteria dan dilancarkan. Di ladang dengan pensijilan organik, hasilnya lebih sedikit, kerugian lebih besar, oleh itu harga lebih tinggi.

Alexey Grzhegorzhevsky, ketua penjualan syarikat ?? pengeluar dan pengeksport pisang: “Sama sekali tidak ada bahan kimia yang digunakan. Cara yang digunakan, semuanya organik, semuanya semula jadi, lebih mahal. Pengeluaran pisang seperti itu jauh lebih sukar, jadi harganya ".

Tetapi adakah buah-buahan ini benar-benar lebih selamat? Makmal bertauliah menguji pulpa pisang organik biasa dan biasa untuk racun perosak: tidak ada komponen berbahaya yang terdapat dalam mana-mana sampel. Jadi adakah saya perlu membayar lebih ?? ini adalah persoalan besar. Tetapi mencuci pisang sebelum mengupas masih berbaloi, terutama jika anda mempunyai kebiasaan menggigit hujungnya. Ujian makmal menunjukkan acuan dan E. coli pada kulitnya.

Cara mengekalkan pisang lebih lama selepas pembelian?

Di Internet, anda boleh membaca bahawa jika anda membungkus tangkai (disebut mahkota) dengan kerajang, tempat di mana pisang melepaskan hormon pematangan etilena yang paling semula jadi akan disekat..

Program Makanan Langsung menguji kaedah popular untuk mencegah kerosakan: mereka menggantung pisang, memasukkannya ke dalam peti sejuk, dan meletakkannya di tempat yang gelap. Seminggu kemudian, bungkusan yang digantung dan terbaring di dalam almari kelihatan sama. Yang dengan mahkota yang dibalut ternyata sedikit lebih baik. Buah dari peti sejuk lebih baik daripada yang lain; ia masih belum memperoleh gula yang tidak menyenangkan. Rahsia utama ?? letakkan pisang kuning di sana, jika tidak, mereka akan menjadi gelap, tetapi tidak akan masak.

Pisang mana yang lebih sihat?

Jangan tergesa-gesa untuk membuang yang berlebihan, mereka akan menggantikan gula putih yang berbahaya dalam makanan yang dibakar, bijirin atau ais krim buatan sendiri. Walaupun tidak bernilai terbawa-bawa, ini adalah karbohidrat yang cepat dicerna. Pisang sihat dalam jumlah kecil. Pertama sekali, ia adalah sumber kalium, yang penting untuk jantung. Tetapi dari sudut kesihatan, pisang hijau yang tidak begitu popular dengan kami dianggap yang terbaik..

Ana Luisa Falcone, pakar pemakanan dan pengarang bersama kajian meta pisang hijau: “Pisang hijau mempunyai banyak faedah. Mereka dapat melegakan gejala ulser perut dan penyakit saluran lain. Dan berkat pati yang tahan dan serat yang tidak dapat dicerna, mereka tidak meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat, membantu mengawal metabolisme dan berat badan insulin ".

Adapun, komposisi mereka hampir tidak biasa, hanya sedikit lebih banyak gula dan kalori. Tetapi pendapat bahawa kita mendapat pisang makanan murah, ?? itu hanya mitos. Di Ecuador yang sama, tentu saja, terdapat lebih banyak jenis pisang daripada yang mereka bawa ke Rusia, tetapi mereka pasti tidak memberi makan haiwan dengan salah satu daripadanya ?? hanya merugikan dari segi ekonomi. Di negara-negara di mana buah-buahan ini tumbuh, varieti yang berbeza harganya sama. Tetapi tidak begitu di Rusia.

Nicholas Corot, anggota dewan serikat pemasar: “Semua orang berwarna kuning, jangan pamer, kecuali ukurannya lebih kecil. Oleh kerana ukurannya lebih kecil, itu bermaksud lebih mahal, kerana miniaturnya. Adakah anda jarang kelihatan merah? Ini bermakna mereka akan mahal. Adakah terdapat lebih banyak warna merah dan kuning lebih sedikit? merah akan menjadi murah, dan kuning akan menjadi mahal ".

Dan mana yang lebih sedap?

Pisang biasa dari varieti Cavendish dengan harga 56 rubel sekilogram menyebabkan perasaan bercampur di antara para pengecap. Pisang mini dari 145 rubel per kilogram tidak begitu menyenangkan untuk satu, selebihnya sangat menyukainya. Pisang merah yang paling mahal semestinya mempunyai nota strawberi dan nanas, tetapi mereka keliru kerana rasa dengan pisang yang paling biasa..

Penting juga bahawa hampir mustahil untuk membeli pisang merah masak di Rusia. Mereka harus dibaringkan selama satu atau dua minggu, barulah mereka akan menjadi lembut dan manis. Namun, dan belum matang ada gunanya ?? mereka boleh digoreng, seperti yang dilakukan di Ecuador atau India, dan dijadikan sebagai lauk atau sebagai hidangan bebas. Kesimpulan: pisang ?? ini adalah kes apabila anda dapat menyelamatkan dengan selamat dan tidak menderita.

Rosselkhoznadzor memberitahu tentang "penyakit darah" dari pisang

pisang dengan bintik coklat kemerahan


Baru-baru ini, terdapat penerbitan di media mengenai pisang yang tersedia secara komersial yang mempunyai bintik-bintik merah atau coklat kemerahan. Jenis buah yang tidak biasa diminta untuk memberi komen di jabatan yang berkenaan.

Kami menambah bahawa bakteria spesies Ralstonia solanacearum menjangkiti lebih dari 200 spesies tumbuhan, termasuk kentang dan tomato. Seperti di banyak negara di dunia, agen penyebab reput coklat Ralstonia solanacearum diiktiraf di Rusia sebagai organisma karantina.

Kami akan mengingatkan, saintis terdahulu dari University of Tokyo mendapati bahawa pisang masak sepenuhnya - dengan kulit hitam atau warna kuning kaya dengan bintik hitam - meningkatkan keupayaan sistem imun untuk menentang patogen dan menghasilkan bahan yang dapat menekan proses tumor. (BACA LEBIH LANJUT)