Nanas sebagai simbol

ANANAS, -a, genus. pl. -ov, m.

1. Tumbuhan tropika herba.

2. Buah tumbuhan besar, berbentuk bujur, wangi dan berair.

Sumber (versi bercetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. lang.; Poligraf, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Nanas (Latin Anánas) adalah genus tumbuhan herba dari keluarga Bromeliad (Bromeliaceae), yang berasal dari Amerika tropika. Salah satu spesies - nanas berjambul besar (Ananas comosus) - adalah tanaman buah yang penting, ditanam secara meluas di negara-negara tropis di seluruh dunia.

ANANA'S, a, m. [Dari Bahasa Melayu. nanas]. Tumbuhan Amerika Selatan dengan buah yang sedap dan beraroma. || Buah tanaman ini.

Sumber: "Kamus Penjelasan Bahasa Rusia" yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

sebiji buah nanas

1. Nerd. genus tumbuhan herba tropika dari keluarga bromeliad () ◆ Semasa membakar produk petroleum, sedikit etilena biasanya diperoleh, tetapi ini cukup untuk nanas untuk mula bersiap untuk berbunga. Vladimir Chub, "Apa yang dipelajari oleh sains botani?", 1998 (petikan dari RNC)

2. buah nanas [1] ◆ Nanas pertama dalam hidup saya dibawa oleh ayah saya sebelum perang, dan tidak ada seorang pun di keluarga kami yang tahu bagaimana memakannya. Evgeny Evtushenko, "Wolf Passport", 1999 (petikan dari RNC)

Menjadikan Peta Kata lebih baik bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Peta Perkataan. Saya boleh mengira dengan baik, tetapi setakat ini saya tidak memahami dengan baik bagaimana dunia anda berfungsi. Tolong saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya pasti akan belajar membezakan antara perkataan yang meluas dengan yang sangat khusus..

Betapa jelasnya makna kata putovy (kata sifat):

Apa itu Nanas

Arti kata Nanas menurut Efremova:

Nanas - 1. Tumbuhan herba tropika dari keluarga bromeliad dengan buah-buahan besar, berbentuk bujur, berair, beraroma yang kelihatan seperti kon.
2. Buah tanaman seperti itu.

Arti kata Nanas menurut Ozhegov:

Tanaman Nanas Tropika dengan buah berkulit tebal yang besar, berbentuk bujur, wangi dan berair

Nanas dalam Kamus Ensiklopedik:

Nanas adalah genus herba dalam keluarga bromeliad. 5 spesies, terdapat di Amerika tropika. Berair, besar (kadang-kadang hingga 15 kg), buah-buahan majmuk yang manis dan masam boleh dimakan. Diusahakan sejak zaman dahulu, terutamanya di kawasan tropika. Serat diperoleh dari daun beberapa buah nanas.

Maksud kata Nanas dalam kamus Simbolisme:

Nanas - Simbol kesuburan. Lambang Cybele. Nanas di atas tiang adalah sifat Marduk.

Maksud kata Nanas menurut kamus Ushakov:

PINEAPPLE, nanas, M. (dari nanas Melayu). Tumbuhan Amerika Selatan dengan buah yang sedap dan beraroma. || Buah tanaman ini.

Arti kata Nanas menurut kamus Dahl:

Nanas
m. Tanaman dan buah Amerika Ananassa sativa, bertarikh di rumah hijau kami. Nanas ini bukan mengenai anda, um. kvass ini. Menghidu nanas dengan moncong babi (busuk). Jus Nanas, ais krim. Warna nanas, bau. Nanas, nanas institusi nanas, rumah hijau untuk menanam nanas. | Dia gigi manis, nanas, pencinta nanas.

Arti kata Nanas menurut kamus Brockhaus dan Efron:

Nanas (Ananassa sativa Lindl.) Merupakan tanaman dari keluarga Bromeliaceae. Biasa A. berasal dari Amerika tropika, tumbuh liar, sebagai contoh. di pantai berpasir Brazil utara. ditanam di negara-negara yang hangat di Asia dan Afrika dan bahkan Eropah, bertahan di sini di udara terbuka hanya di negara-negara selatan, ia juga dibiakkan di rumah hijau. Maklumat pertama tentangnya diletakkan dalam karya Oviedo "Sejarah Alam India" (1536). Berwarna cerah, berwarna kuning keemasan, dibezakan dengan aroma yang luar biasa dan selalu dihiasi dengan sekumpulan daun, buahnya terbentuk dari sebilangan besar ovari yang tumbuh bersama dan dengan paksi perbungaan. oleh itu ia disebut. buah palsu atau komposit. Di Amerika, beratnya sering mencapai 3 - 4 kilogram, rasanya manis, menyerupai rasa strawberi, dalam budaya menjadi lebih lembut. Di Hindia Barat, ia dianggap berbahaya oleh penduduk baru yang tidak menyesuaikan diri. di Brazil ia digunakan untuk menyediakan alkohol. Sejak tahun 1920-an, ia telah ditanam di Eropah di rumah hijau. Di England, di mana budaya A. sangat meluas, kaedah khas telah dikembangkan untuk memaksanya di lumut hutan. Rumah hijau istana Techen di Bohemia sangat terkenal. Tanpa penjagaan dan budaya yang teliti di rumah hijau sederhana, A. tidak mencapai perkembangan dan aroma sepenuhnya yang membezakannya dari semua buah lain. A. di negara kita hampir tidak pernah memberikan biji, oleh itu, untuk pembiakannya, sekumpulan daun yang biasanya terdapat pada buah diambil, yang dipintal dan ditransplantasikan dengan teliti. Akar dan pucuk di bawah buah memberikan hasil yang buruk. Budaya ini memerlukan perhatian dan perhatian khusus, kerana tanaman mudah reput dan mati akibat serangan parasit Coccus Bromeliae. - Terdapat banyak jenis: royal A. dengan beri pedas, varieti kecil, putih di dalamnya. kon, dengan daging kuning. diraja, dengan daging hijau pucat. cayenne, dengan daun halus dan berduri. Jamaica ungu dan Jamaica gangsa dengan daun halus. berkerut (A. nervosa) dan lain-lain.

Definisi perkataan "Nanas" oleh TSB:

Nanas (Ananas)
genus. tumbuhan tropika herba dari keluarga bromeliad. Daunnya berdaging, garis lurus, bergigi berduri di tepinya, panjangnya hingga 80 cm. Buahnya berwarna keemasan-kuning, terdiri dari banyak ovari, menyatu dengan bracts dan sumbu perbungaan, membentuk buah yang kuat, menyerupai benjolan. 5-6 spesies di Amerika tropika. A. sebenar (A. comosus, atau A. sativus) ditanam secara meluas di banyak negara tropika. Buah kultivar aromatik manis dan masam, dari 2 hingga 15 kg, tidak mempunyai biji. Bubur buah campuran A. mengandungi (dalam%): 86.1 air, 4.5 gula terbalik, 6.9 sukrosa, 0.41 bahan nitrogen, 0.52 asid, 0.42 abu. A. dimakan mentah dan dalam tin. mereka membuat jem dan gula-gula daripadanya. A. sativus juga ditanam untuk pemintalan serat dari daun, terutama di Filipina dan Taiwan..
Buah nanas.

sebiji buah nanas

Nenas

Kamus Ushakov

nanas, nanas, suami. (dari nanas Melayu). Tumbuhan Amerika Selatan dengan buah yang sedap dan beraroma.

| Buah tanaman ini.

Gasparov. Rekod dan petikan

adalah kata-kata cabul selepas satu manifesto kira-kira. 1900, di mana perenggan itu bermula: "Dan Tuhan meletakkan kami..." (Yasinsky, 297).

Kamus ensiklopedik

genus ramuan keluarga bromeliad. 5 spesies, terdapat di Amerika tropika. Berair, besar (kadang-kadang hingga 15 kg), manis dan masam, buah-buahan harum boleh dimakan. Diusahakan sejak zaman dahulu, terutamanya di kawasan tropika. Sebilangan daun nanas mendapat serat.

Kamus Ozhegov

PINEAPPLE, a, m. Tanaman tropis dengan buah berkulit tebal yang besar, berbentuk bujur, harum dan berair, serta buahnya.

| pelengkap nanas, oh, oh dan nanas, oh, oh.

Kamus Efremova

 1. m.
  1. Ramuan tropika dari keluarga bromeliad dengan buah-buahan besar, berbentuk bujur, berair, harum, seperti pinus.
  2. Buah tanaman seperti itu.

Ensiklopedia Brockhaus dan Efron

(Ananassa sativa Lindl.) Merupakan tumbuhan dari keluarga Bromeliaceae. Biasa A. berasal dari Amerika tropika, tumbuh liar, sebagai contoh. di pantai berpasir Brazil utara; ditanam di negara-negara yang hangat di Asia dan Afrika dan bahkan Eropah, bertahan di sini di udara terbuka hanya di negara-negara selatan, ia juga dibiakkan di rumah hijau. Maklumat pertama tentangnya diletakkan dalam karya Oviedo "Sejarah Alam India" (1536). Lembut, berwarna kuning keemasan, dibezakan dengan aroma yang luar biasa dan selalu dinobatkan dengan sekumpulan daun, buahnya terbentuk dari sebilangan besar ovari yang tumbuh bersama antara satu sama lain dan dengan sumbu perbungaan; oleh itu ia disebut. buah palsu atau komposit. Di Amerika, beratnya sering mencapai 3 - 4 kilogram, rasanya manis, menyerupai rasa strawberi, dalam budaya menjadi lebih lembut. Di Hindia Barat, ia dianggap berbahaya oleh penduduk baru yang tidak menyesuaikan diri; di Brazil ia digunakan untuk menyediakan alkohol. Sejak tahun 1920-an, ia telah ditanam di Eropah di rumah hijau. Di England, di mana budaya A. sangat meluas, kaedah khas telah dikembangkan untuk memaksanya di lumut hutan. Rumah hijau istana Techen di Bohemia sangat terkenal. Tanpa penjagaan dan budaya yang teliti di rumah hijau sederhana, A. tidak mencapai perkembangan dan aroma sepenuhnya yang membezakannya dari semua buah lain. A. di negara kita hampir tidak pernah memberikan biji, oleh itu, untuk pembiakannya, sekumpulan daun yang biasanya terdapat pada buah diambil, yang dipintal dan ditransplantasikan dengan teliti. Akar dan pucuk di bawah buah memberikan hasil yang buruk. Budaya ini memerlukan perhatian dan perhatian khusus, kerana tanaman mudah reput dan mati akibat serangan parasit Coccus Bromeliae. - Terdapat banyak jenis: royal A. dengan beri pedas, varieti kecil, putih di dalamnya; kon, dengan daging kuning; diraja, dengan daging hijau pucat; cayenne, dengan daun halus dan berduri; Jamaica ungu dan Jamaica gangsa dengan daun halus; berkerut (A. nervosa) dan lain-lain.

Apa maksud tatu Nanas??


Nanas bukan salah satu tatu yang paling popular, bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa ia bahkan tidak mempunyai peratusan permintaan yang kecil dalam masyarakat moden. Kemunculan buah ini langsung membawa makna ajaib dalam minda manusia..

Nanas adalah simbol pemikiran dan kehebatan yang tidak berkesudahan. Biasanya, tatu jenis ini dipakai di badan mereka oleh orang yang melakukan aktiviti kreatif. Tatu nanas boleh memainkan peranan sebagai sejenis azimat yang dapat memperkaya seseorang dengan pelbagai perkara untuk kreativiti, dan juga memberikan kemampuan untuk memperhatikan manifestasi sifat-sifat benda yang tidak biasa yang pada pandangan pertama mungkin kelihatan sama sekali tidak biasa.

Tatu "Nanas" paling sesuai untuk individu yang mempunyai pemikiran kreatif, dan juga bagi mereka yang proses pemikirannya selalu mengeluarkan idea kreatif.

Nanas, sebagai simbol, telah memperoleh makna keberuntungan dalam budaya Cina. Terjemahkan perkataan nanas ke dalam bahasa Rusia dari versi Cina, maka secara harfiah akan terdengar seperti "nasib baik yang menyertainya." Secara tradisinya, di negara-negara Asia, nanas adalah simbol muhibah nasib manusia, petunjuk kekayaan seseorang yang memakai tatu yang menggambarkan buah ini..

Juga, gambaran seperti itu dapat mencirikan orang yang memakainya, sebagai orang yang disertai dengan kejayaan dalam hidup, dan kelimpahan dan keselesaan selalu memerintah di rumah. Tatu nanas juga boleh memberi ketenangan fikiran..

Maksud tatu "Nanas" untuk lelaki

Sejak zaman kuno, di negara-negara Barat, gambar dalam bentuk nanas, yang disapukan pada tubuh lelaki, telah memperoleh makna status tinggi seseorang dalam masyarakat. Pada masa kini, tatu ini muncul sebagai simbol yang mencirikan lelaki sebagai orang yang telah mencapai kejayaan besar dalam perniagaan..

Maksud tatu "Nanas" untuk kanak-kanak perempuan


Tatu nanas, yang disapukan pada tubuh seorang gadis atau wanita, mewakili makna sensual dan kekayaan dunia batin. Ciri kreatif yang terdapat dalam tatu "Nanas" mencirikan keperibadian sebagai sifat yang lembut dan sangat rentan..

Apa itu nanas, adakah buah atau buah beri

Nanas adalah buah ramuan abadi, yang tanah airnya adalah Amerika Selatan, dan di sanalah Christopher Columbus menemukannya. Seiring berjalannya waktu, budaya ini telah menyebar ke benua-benua berdekatan dan kini ditanam di banyak negara: Australia, India, Amerika Selatan, Filipina dan Hawaii.

Bagaimana nanas tumbuh?

Rumput yang muncul di lokasi pendaratan berukuran relatif kecil, biasanya tingginya bervariasi dari 30 hingga 100 cm, walaupun kadang-kadang terdapat spesimen setinggi 2 atau lebih meter. Faktor utama yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan adalah kepelbagaian tanaman dan keadaan tumbuh..

Daun tanamannya kuat, tetapi pada masa yang sama sangat berdaging dan elastik, membentuk sejenis roset, yang dari masa ke masa menjadi ditumbuhi banyak akar yang bertualang, yang tepu dengan kelembapan dan membantu tanaman bertahan pada waktu kering. Duri kecil terdapat di hujung daun dan perbungaan.

Enam bulan setelah penanaman, roset membuang sejenis tangkai, setinggi kira-kira setengah meter, dan tunas terbentuk di atasnya. Setiap hari, hingga selusin bunga muncul di batang, yang cepat kering, dan tunas baru muncul untuk menggantikannya.

Pembungaan semacam itu berlangsung sekitar tiga minggu, setelah berakhirnya, buah-buahan kecil mulai matang, yang akhirnya tumbuh bersama, membentuk penampilan biasa orang awam.

Maksudnya, lebih tepat untuk menyebutnya buah majemuk. Kulit yang sukar menutupi buah nanas tidak lebih dari kelopak kayu.

Sedikit yang tahu bahawa produk tanpa biji adalah untuk eksport, iaitu produk yang belum diserbuki, kerana ladang ini dirawat dengan asetilena, dan topi yang tidak cepat dikenakan pada setiap perbungaan.

Apa itu nanas? Adakah buah atau beri?

Kebanyakan orang di jalanan menyebut produk dengan pulpa berair sebagai buah kerana rasanya yang manis. Tetapi apa itu buah? Ini adalah buah dari semak atau pohon, ditutup dengan kulit lembut hingga sederhana keras dengan biji di tengahnya.

Buahnya mempunyai kulit keras yang tidak dimakan dan tidak memiliki biji, jadi tidak sepenuhnya tepat untuk menyebutnya buah..

Mungkin kemudian dia berry? Buah beri adalah buah dengan kulit yang dapat dimakan, pulpa berair dan sebilangan besar biji. Ia dapat dibandingkan dengan buah beri hanya dalam satu - bubur berair, jika tidak jauh dari mereka, kerana ia tidak mempunyai kulit yang dapat dimakan, atau inseminasi yang berlimpah..

Jadi mungkin itu sayur?

Ramai orang biasa percaya bahawa produk ini muncul di Eropah beberapa dekad yang lalu, tetapi pendapat ini salah..

Produk yang menarik itu dikenali sejak dulu lagi di Rusia, pada masa pemerintahan Catherine the Great. Kemudian ditambahkan ke piring daging dan unggas, yaitu, itu digunakan sebagai tanaman sayur khas dan, hanya beberapa dekad kemudian, ia mulai dijadikan sebagai pencuci mulut selain es krim, anggur atau keju..

Kerana fakta bahawa budaya digolongkan sebagai sayur, banyak fakta yang dinyatakan. Ahli botani menyebut sayur-sayuran sebagai buah, ubi, atau sayur-sayuran tumbuhan yang boleh dimakan..

Walaupun secara botani paling dekat dengan tanaman sayur-sayuran, sangat sukar untuk menyebutnya sebagai sayur kerana rasanya yang terlalu manis..

Dan jika ia adalah rumput?

Sejak dalam proses tumbesaran, tanaman ini membentuk akar-akar yang suka membiakkannya dengan kelembapan dan memiliki duri, beberapa saintis mengklasifikasikan tanaman ini sebagai succulents atau, lebih sederhana, kaktus, dan untuk daun berdaging panjang sebagai tanaman herba. Tetapi ini ditegaskan lagi oleh fakta bahawa ada buah yang dapat dimakan, yang tidak mungkin untuk rumput, dan lebih-lebih lagi untuk kaktus.

Bentuk dan jenis perbungaan menyerupai bijirin, tetapi pada akhirnya tidak ada telinga yang terbentuk, jadi tidak sepenuhnya tepat untuk mengaitkannya dengan bijirin..

Jadi jenis buah nanas apa?

Semua hipotesis ditentang oleh kenyataan: buahnya tidak utuh, ia adalah buah majmuk dari banyak nanas kecil tanpa biji, oleh itu produk tersebut tidak boleh diklasifikasikan dengan ketat dalam satu kategori dan menjawab dengan pasti kepunyaan nanas - buah, beri, sayur atau rumput.

Dari sudut pandang botani, nanas adalah kumpulan tumbuhan herba yang terpisah dengan buah yang boleh dimakan..

Adakah ada faedahnya?

Walau bagaimanapun, kekurangan kepunyaan spesies tumbuhan tertentu sama sekali tidak mengurangkan sifat berguna produk..

Kerana komposisi yang unik, ia mempunyai kesan yang sangat positif pada seluruh tubuh manusia:

 1. memerangi kekurangan vitamin,
 2. merangsang sistem imun,
 3. melindungi daripada barah dan penyakit kardiovaskular,
 4. menyembuhkan penglihatan dan organ pernafasan.

Ini juga sangat diperlukan dalam diet wanita, karena merupakan antioksidan alami yang melindungi terhadap penuaan dini, dan pada lelaki, kerana ini adalah afrodisiak alami.

Oleh itu, tidak kira sama sekali kategori tanaman mana yang menjadi kebudayaan, jika buahnya enak, aromatik dan membawa manfaat yang tidak ternilai bagi tubuh?

Apa pendapat anda mengenai nanas? Jenis tanaman apa yang boleh dikaitkan dengan: buah-buahan, sayur-sayuran, buah beri atau herba?

Nanas sebagai simbol

Apa yang dilambangkan nanas?

Buah nanas yang eksotik nampaknya tidak lagi menjadi keajaiban bagi orang-orang di mana-mana, tetapi setiap kali kehadirannya di atas meja memberikan semacam makna yang sangat penting bagi apa yang sedang berlaku. Kehidupan setiap hari surut, dan ada perasaan perayaan. Apakah maksud simbolisme raja buah-buahan?

Nanas benar-benar raja. Dia mempunyai mahkota!

Nanas dalam sampanye! Nanas dalam sampanye!
Sangat sedap, berkilau dan pedas!
Saya semua dalam sesuatu bahasa Norway! Saya semua dalam bahasa Sepanyol!
Saya mendapat inspirasi secara impulsif! Dan saya mengambil pen!

Nanas - simbol keramahan dan kekayaan

Dalam tradisi Barat, nanas adalah simbol keramahan, keramahan, sambutan ramah, kehangatan, sapaan dan kesopanan..

Simbolisme ini wujud dalam nanas dalam tradisi orang India Amerika, yang memperlihatkan nanas di pintu masuk rumah mereka sebagai tanda bahawa rumah ini selalu terbuka untuk para tetamu. Adat ini, seperti nanas itu sendiri, diperkenalkan kepada orang Eropah oleh Christopher Columbus setelah dia menemui buah ini semasa perjalanan keduanya ke Dunia Baru. Kebiasaan di kalangan orang Eropah berakar, dan di Dunia Baru, gambar nanas sebagai simbol keramahan mulai digunakan oleh pengusaha hotel. Dan sekarang di banyak hotel mahal dan peribadi di Amerika, anda dapat melihat papan tanda dan lukisan yang menggambarkan nanas, serta sulaman buah pada tuala.

Nanas adalah simbol keramahan. Bendera taman dengan gambar nanas dan tulisan "Selamat Datang!"

Nanas juga melambangkan status tinggi, kecanggihan dan eksklusif masyarakat, serta golongan elit, "tetamu tersayang" dan pengunjung istimewa.

Perlu diperhatikan bahawa di negeri-negeri selatan Amerika, tempat tidur diletakkan untuk para tamu yang sangat dihormati, punggung dan tiang dihiasi dengan ukiran dengan nanas. Sekiranya tetamu menyalahgunakan keramahtamahan tuan rumah daripada kesopanan yang dibenarkan, maka salah satu tulisan yang diukir dapat diganti dengan yang biasa, sehingga mengisyaratkan kepada orang itu tentang tingkah lakunya.

Nanas melambangkan kepunyaan masyarakat yang halus

Untuk masa yang lama, nanas hanya tersedia untuk orang kaya. Oleh itu, kepentingannya sebagai simbol kekayaan, kemakmuran dan kehidupan mewah. Selain itu, perjalanan pada masa itu sering menjadi aktiviti yang berbahaya, dan oleh itu nanas yang dibawa dari negara luar jauh adalah hadiah yang mahal..

Nanas adalah simbol kemewahan dan hadiah yang mahal

Nanas - simbol keceriaan

Nanas berwarna kuning melambangkan keceriaan, keterbukaan dan bersosialisasi, berikut dari simbolisme keramahannya ketika menjadi simbol komunikasi yang baik dan positif.

Nanas menyerlahkan kilauan, keunikan, kecanggihan dan memikat. Nanas melambangkan kemampuan untuk menarik perhatian dan menjadi perhatian, tidak merasa malu, tetapi menikmati apa yang berlaku. Pada masa yang sama, di sini kita lebih suka membicarakan tentang narsisme atau sengaja menarik selimut ke atas diri sendiri, tetapi mengenai hakikat bahawa kemampuan untuk menjadi diri sendiri, kebenaran batin untuk menunjukkan kualiti luar biasa seseorang menimbulkan perasaan diri secara keseluruhan. Nanas cerah mengingatkan kita bahawa kita dapat hidup dan bahagia, dan jika seseorang memancarkan cahaya dan kebahagiaan, maka dia tidak akan pernah sendirian.

Nanas bermaksud rasa humor yang halus dan canggih. Rasa nanas manis, tetapi tidak bergula, ia mengandungi asam sehingga tidak ada niat jahat, hempedu dan sarkasme dalam humor nanas.

Nanas adalah simbol keceriaan dan kehidupan yang cerah

Nanas adalah simbol kreativiti dan inovasi

Nanas melambangkan idea baru, luar biasa, luar biasa yang belum pernah dinyatakan sebelumnya, serta perkembangan dan pelaksanaannya yang pesat. Kombinasi eksentrik yang tidak serasi juga mengenai nanas. Nanas membantu memperhatikan sisi luar biasa perkara biasa yang biasanya tidak diperhatikan oleh siapa pun..

The King of Fruits mempersonifikasikan "ledakan otak" dalam erti kata terbaik, kejayaan kreatif dan kreativiti yang tidak pernah berakhir. Kadang-kadang ini boleh mengejutkan dan mengejutkan, tetapi ini adalah bagaimana kemampuan nanas ditunjukkan secara simbolik melalui lelucon dan sejumlah kejutan, suka bermain "melanggar corak" dan menghidupkan sesuatu yang baru.

Nanas melambangkan kreativiti, kreativiti dan pemikiran di luar kotak

Nampaknya perkembangan itu berlaku dengan sendirinya dan begitu cepat sehingga anda terus mengikuti berita tersebut. Perasaan ini disampaikan dengan tepat dalam puisi "Overture" oleh Igor Severyanin, yang lebih dikenali sebagai "Nanas di Champagne", yang ditulis pada awal abad ke-20, ketika kemajuan teknologi meletus dalam kehidupan orang, kehidupan mulai dipercepat dan berubah setiap hari:

Perbincangan kapal terbang! Lari kereta!

Wisel angin untuk kereta api ekspres! Sayap glider!

Seseorang sedang dicium di sini! Seseorang dipukul di sana!

Nanas dalam sampanye adalah nadi pada waktu malam!

Dalam sekumpulan gadis yang gugup, dalam masyarakat wanita yang tajam

Saya akan mengubah tragedi kehidupan menjadi dreamophars...

Nanas dalam sampanye! Nanas dalam sampanye!

Dari Moscow ke Nagasaki! Dari New York ke Marikh!

Kadang-kadang nanas adalah simbol keagungan, ketika kegembiraan dan emosi tentang apa yang berlaku dibesar-besarkan. Dalam konteks ini, nanas melambangkan suasana gembira, gembira, mimpi dan semangat yang tidak terbatas..

Nanas dapat melambangkan keaslian dan keagungan dengan semangat yang berlebihan untuk perkara-perkara yang ada. The Scottish Earl of Dunmore begitu kagum dengan rasa nanas sehingga dia membina sebuah rumah dengan atap dalam bentuk buah ini..

Simbolisme nanas negatif

Simbolisme nanas negatif menampakkan diri dalam kualiti dan tindakan seperti membual, memamerkan hidup anda, sombong, harga diri yang terlalu tinggi, mengejutkan dan kecenderungan untuk melarikan diri.

Sejak sekian lama, dalam pemikiran orang Rusia, nanas dikaitkan dengan kelebihan yang tidak perlu dan tidak berguna, yang merupakan ciri "kaya raya". Kebencian kelas jelas dikesan dalam rangkap oleh Vladimir Mayakovsky, di mana nanas jelas merupakan simbol sistem dan cara hidup borjuis, yang bermaksud bahawa ia asing bagi orang Soviet dan tidak berguna:

Hari terakhir anda datang, borjuasi.

Tetapi semua ini sudah lama berlaku, dan sekarang kita semua dapat menikmati buah yang indah dari negara-negara panas. Oleh itu, fikirkan yang baik, makan nanas yang sihat, terutamanya jika anda mempunyai "plug" yang kreatif. Dan idea kreatif pasti akan menerjah kepala anda, dan yang tinggal hanyalah yang perlu diambil dan dilakukan. Main suka seperti nanas sejati.

Nanas sebenar sentiasa kreatif!

Adakah anda menyukai artikel itu? Berkongsi dengan rakan anda di rangkaian sosial!

20 fakta mengejutkan mengenai nanas

Nanas adalah buah eksotik bagi banyak orang. Ia sering digunakan untuk menghias meja perayaan dan pelbagai hidangan..

Buah ini bukan sahaja kelihatan cantik, tetapi juga mempunyai rasa manis..

Ramai yang tidak tahu bagaimana ia tumbuh, bunga apa yang terdapat pada tumbuhan herba ini, dan juga cara terbaik untuk memotongnya..

Berikut adalah beberapa fakta menarik dan petua berguna yang berkaitan dengan nanas:

Penerangan mengenai nanas

1. Nanas memerlukan hampir 3 tahun untuk masak sepenuhnya, sebab itulah harganya lebih tinggi daripada buah-buahan lain.

Bunga nanas

2. Tumbuhan nanas mempunyai bunga yang indah yang boleh berbeza warna, dari lavender hingga merah terang. Bunga-bunga ini tumbuh beri yang tumbuh bersama di sekitar pusat bunga. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa buah tanaman adalah sekumpulan buah-buahan kecil yang saling berkaitan..

3. Secara luaran, buah nanas kelihatan seperti kerucut. Dalam bahasa Inggeris, perkataan "nanas" berasal dari piña Sepanyol, yang pertama kali digunakan pada tahun 1398 untuk menggambarkan kerucut pain.

Dalam bahasa Rusia, kata "nanas" berasal dari bahasa Jerman "Ananas" atau "ananas" Perancis, yang pada gilirannya berasal dari kata Portugis "ananas", di mana ia berasal dari bahasa Tupi, di mana ia disebut "anana", yang berarti "sangat baik" buah itu".

Nanas buah

4. Nanas ditemui oleh orang Eropah pada tahun 1493 di pulau Guadeloupe Caribbean.

5. Anda boleh menanam nanas sendiri dengan memotong bahagian atas nanas dan menanamnya di tanah lembap di mana ia berakar. Dengan cara ini, anda dapat menanam nanas buatan sendiri, dari mana anda juga dapat memotong mahkota dan menanam nanas baru..

Nanas di rumah

Bagaimana nanas tumbuh

6. Setelah buah dipetik, ia tidak akan terus matang (misalnya pisang). Oleh itu, semasa membeli nanas dari kedai, pilihlah yang masak dan makan secepat mungkin. Warna nanas menunjukkan di mana ia ditanam, sehingga nanas hijau dapat masak seperti buah keemasan..

7. Buah buah yang sudah masak masak sangat cepat. Ia mesti dimakan dalam dua hari pertama jika anda memutuskan untuk tidak menyimpannya di dalam peti sejuk, tetapi dalam keadaan sejuk ia akan bertahan sekitar seminggu.

Cara memotong nanas?

8. Kupas kulit terlebih dahulu dengan pisau tajam. Kemudian bintik-bintik coklat yang tersisa dari kulit dapat dikeluarkan dengan sayatan-V. Di bawah ini anda dapat melihat 2 cara mengupas nanas.

Mengupas nanas (video)

Terdapat juga alat khas untuk mengeluarkan pulpa dari buah:

9. Semua orang tahu nanas boleh digunakan untuk membuat salad buah dan minuman tropika, tetapi juga digunakan untuk membuat anggur.

10. Bahagian tengah nanas mengandungi bromelain yang tinggi, enzim proteolitik yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia terkenal dengan sifat anti-radang, juga penenang otot, dan membantu sistem pencernaan..

Boleh nanas hamil

11. Sebelumnya difikirkan bahawa nanas boleh menyebabkan keguguran, tetapi ternyata untuk ini wanita hamil perlu makan 10 biji nanas keseluruhan..

Daging dan nanas

12. Nanas dapat melembutkan hidangan daging kerana bromelain memecah protein dan lemak.

13. Walaupun buahnya berasal dari Amerika Selatan (Brazil), jumlah terbesar nanas berasal dari Asia Tenggara, dan lebih khusus dari Filipina dan Thailand.

14. Terdapat kira-kira 80 jenis nanas di dunia. Bentuk semua spesies ini hampir sama, tetapi beratnya dapat bervariasi dari 0,5 kg hingga 4 kg.

Khasiat nanas

15. Pulpa nanas adalah 86% air. Ia mengandungi sukrosa, lemon dan sista askorbat, vitamin kumpulan A, B dan C, serta mineral seperti kalium (jumlah besar), besi, tembaga, kalsium, zink dan yodium.

16. 100 gram nanas mengandungi dos vitamin C harian.

17. Di Mexico, kulit nanas tidak dibuang, tetapi minuman menyegarkan dibuat daripadanya..

Untuk melakukan ini, mereka menuangkan kulit nanas dengan air manis dan kemudian menyimpannya di tempat yang hangat. Selepas 2-3 hari, penapaian cecair bermula. Pada masa inilah ia ditapis, disejukkan dan dimakan..

18. Di Brazil, ada ungkapan idiomatik "untuk mengupas nanas" yang bermaksud "melakukan kerja keras".

19. Nanas mengandungi kira-kira 75% pengambilan mangan setiap hari, yang menguatkan tulang dan tisu penghubung. Dalam satu kajian, saintis mendapati bahawa mangan, bersama dengan unsur jejak lain, dapat mencegah osteoporosis (kehilangan kepadatan tulang).

20. Kilang pengetinan menggunakan semua nanas, bukan hanya pulpa. Mereka membuat minuman beralkohol, cuka dan juga makanan haiwan dari nanas..

Beg dan kasut nanas

Daun nanas dapat digunakan untuk membuat beg, tali pinggang, sapu tangan, kemeja, kemeja, dan seluar dalam.

Beg tangan ini dibuat dari kain yang disebut Piñatex. Kain mesra alam ini terbuat dari benang daun nanas. Untuk mengeluarkan benang dari daun, proses yang disebut "dekortikasi" digunakan.

Beg ini dicipta oleh pereka dan ahli perniagaan Dr. Carmen Hijosa, yang, setelah mengunjungi Filipina, di mana nanas ditanam, melihat benang dapat diperoleh dari daun tanaman ini. Dia juga menyukai jersi tradisional Filipina yang terbuat dari daun nanas..

Perlu juga diperhatikan bahawa kasut boleh dibuat dari kain Piñatex. Hari ini, kasut seperti itu sudah dijual di beberapa negara Eropah, di Internet, dan bahkan jenama sukan terkenal telah membuat prototaip kasut sukan menggunakan kain ekologi ini..

Mungkin ada yang tertanya-tanya apakah produk Piñatex berbau seperti nanas. Sebenarnya, tidak, mereka tidak berbau.

sebiji buah nanas

Kamus pengucapan dan kesukaran tekanan dalam bahasa Rusia moden. - SPb.: "Norint".... K.S. Gorbachevich. 2000.

 • anamnesis
 • paling tua

Lihat apa "nanas" dalam kamus lain:

nanas - dan m. ananas, Jerman. Ananas. 1. Ramuan tropika dengan buah-buahan berbentuk kerucut besar, berair dan beraroma. ALS 2. Di antara perkara lain yang terdapat di kebunnya, rasa kagum orang Amerika layak mendapat buah nanas biasa. Schumacher...... Kamus Sejarah Galikisme Rusia

Nanas - Raja buah-buahan tropis, nanas, yang ada di tingkap kedai, sudah lama tidak mengherankan, bahkan bagi penduduk wilayah utara. Beri berair dengan gaun bersisik mewah sangat diminati pada musim sejuk. Dan tidak hairanlah. Lagipun...... Kamus Kulinari

PINEAPPLE - (Malay.ananas, atau nanas). Buah aromatik yang dibawa keluar dari Peru dan kini ditanam di seluruh Eropah di rumah hijau. Kamus perkataan asing yang termasuk dalam bahasa Rusia. Chudinov AN, 1910. ANANAS kecil. ananas atau nanas. Semua orang tahu...... Kamus perkataan asing dari bahasa Rusia

Nanas - Nanas. Janin. PINEAPPLE, genus rumput abadi (keluarga bromeliad). 8 spesies dijumpai di Amerika tropika. Buah wangi manis dan masam berair besar (sehingga 15 kg) boleh dimakan. Dipupuk sejak zaman purba di negara-negara tropika, terutamanya di Hawaii...... Kamus Ensiklopedik Ilustrasi

Nanas - Nanas dalam mimpi adalah petanda indah! Keadaan akan menjadi sangat baik untuk anda. Sekiranya dalam mimpi anda mengumpulkan nanas atau memakannya, kejayaan menanti anda dalam masa terdekat. Sekiranya anda bermimpi bahawa anda menusuk jari anda dengan duri nanas,...... Buku impian sejagat yang besar

PINEAPPLE - suami. Tumbuhan dan buah Amerika Ananassa sativa, bertarikh di rumah hijau kami. Nanas ini bukan mengenai anda, bukan kvass ini. Menghidu nanas dengan moncong babi (busuk). Jus Nanas, ais krim. Warna nanas, bau. Nanas,...... Kamus Penjelasan Dahl

PINEAPPLE adalah buah ramuan tropika. Buahnya mempunyai kulit tebal dengan "sisik" yang, ketika buahnya matang, dari hijau gelap hingga oren keemasan. Berat berkisar antara 0,5 hingga 2 kg, dalam beberapa kasus mencapai 5 kg....... Ensiklopedia ringkas rumah tangga

nanas memang asli. nanas (Ananas), genus tumbuhan herba dari keluarga bromeliad. 5-6 spesies, terdapat di Amerika tropika. Dalam budaya ?? A. nyata (Ananas comosus, sebelumnya Ananas sativus), yang tanah airnya, mungkin, lembangan Parana ?? Paraguay....... Ensiklopedia Amerika Latin

PINEAPPLE - PINEAPPLE, genus herba abadi (keluarga bromeliad). 8 spesies di Amerika tropika. Buah wangi manis dan masam berair besar (sehingga 15 kg) boleh dimakan. Diusahakan sejak zaman kuno di negara-negara tropika, terutamanya di Hawaii dan Filipina... Ensiklopedia moden

ANANAS adalah genus herba dari keluarga bromeliad. 5 spesies, terdapat di Amerika tropika. Berair, besar (kadang-kadang hingga 15 kg), manis dan masam, buah-buahan harum boleh dimakan. Diusahakan sejak zaman dahulu, terutamanya di kawasan tropika. Serat diperoleh dari daun beberapa nanas... Kamus Ensiklopedik Besar

Temui nanas: buah yang luar biasa dari kawasan tropika untuk kesihatan dan kecantikan anda

Temui nanas: buah menakjubkan dari kawasan tropika untuk kesihatan dan kecantikan anda

Nanas adalah salah satu buah yang paling sihat dan sihat di sekitar. Kuat dan berduri, dengan sebatang daun hijau runcing yang lucu di luarnya dan mengejutkan pulpa kuning manis, lembut dan manis di dalamnya. Lelaki tampan eksotik yang kejam ini memukau bukan hanya dengan penampilannya yang luar biasa, tetapi juga dengan sekumpulan vitamin, mineral dan nutrien yang jarang berlaku.


Bila makan nanas terutamanya

Sudahkah anda mencuba semua kaedah dalam memperjuangkan pinggang yang nipis? Makan sebilangan cincin nanas selepas makan tengah hari dan makan malam. Sebilangan kecil sekalipun akan membantu anda membuang lebihan lemak dan mengeluarkan cecair dari badan..
Untuk menghilangkan selulit dan meningkatkan keanjalan kulit, gunakan semua bahagian nanas: gunakan pulpa secara dalaman, dan sapukan kulit ke kawasan yang bermasalah (tentu saja, dengan potongan yang berair).
Takut setiap bersin? Vitamin C, dalam kombinasi dengan bromelain dan antioksidan, akan membantu menguatkan pertahanan badan dan melawan selesema dan jangkitan.
Penggunaan nanas mendorong penyembuhan luka, melegakan bengkak dan mempercepat pemulihan tisu penghubung, memulihkan kolagen. Atlet menyedari perkara ini dan makan nanas lebih kerap sekiranya mereka cedera atau terseliuh..
Adakah anda mengalami penurunan tekanan dan bertindak balas terhadap perubahan cuaca? Makan nanas! Ia akan menguatkan saluran darah, menormalkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk strok dan serangan jantung..
Sebilangan besar serat dan enzim khas yang terkandung dalam nanas, mempercepat metabolisme, menormalkan saluran pencernaan dan membantu membersihkan usus dari toksin.
Ingin berfikir lebih cepat, lebih banyak menghafal, kurang bimbang dan tidur lebih lena? Nanas untuk menolong anda! Vitamin B akan meningkatkan peredaran serebrum dan menguatkan sistem saraf.
Antioksidan dari nanas adalah sahabat anda dalam menjaga kulit agar awet muda dan tegas. Mereka secara aktif melawan radikal bebas dan mencegah penuaan sel. Tambahkan secawan nanas yang dihiris ke salad buah atau smoothie pagi - kulit anda akan berterima kasih!

5 fakta menarik mengenai nanas

Nanas bukan hanya satu buah, tetapi banyak buah kecil yang saling terkait.
Nanas masak selama 3 tahun, jadi mahal.
Segelas jus nanas melegakan loya dan mual semasa dalam perjalanan.
Nanas masih dituai dengan tangan..
Nanas digambarkan pada lambang 2 negara: Jamaica, Antigua dan Barbuda.

Cara menyimpan nanas

 • Pertama, tentukan sama ada nanas sudah masak atau tidak. Cara paling mudah ialah mencium bau buah. Sekecil apa yang kelihatannya, semestinya ia mempunyai bau nanas yang manis. Sekiranya tidak ada di sana, atau buahnya berbau seperti rumput segar, biarkan buahnya masak.
 • Biarkan nanas yang belum masak selama beberapa hari pada suhu bilik.
 • Sebaiknya simpan nanas masak di dalam peti sejuk, setelah memasukkannya ke dalam beg kertas.
 • Sekiranya anda memotong nanas dan tidak selesai makan, pindahkan sisa makanan ke bekas plastik atau bungkus piring dengan pelekat, masukkan ke dalam peti sejuk. Tetapi tidak lebih dari sehari.
 • Pulpa nanas boleh dibekukan dan digunakan kemudian dalam smoothie atau goncangan. Sebilangan kecil nanas boleh dibuang ke dalam air atau air limau dan bukannya ais.

Memasak dengan nanas

Nanas masak sendiri baik, sebagai sebahagian dari pinggan buah, dan sebagai ramuan untuk pelbagai jenis hidangan - dari salad dan hidangan panas hingga minuman dan pencuci mulut.

Ayam bakar dan salad nanas
Apabila anda menginginkan sesuatu yang ringan dan menyegarkan, sediakan Salad Ayam dan Nanas kami. Sebilangan besar sayur-sayuran menjadikannya sangat sihat, kuah tart dan berkrim menyeimbangkan rasa. Nanas bakar sesuai dengan ayam.
Lihat resipi

Burger dengan potongan daging babi dan nanas
Sudahkah anda mencuba semua burger? Kemudian sediakan burger gaya Cina berair kami! Dengan potongan daging babi cincang dan nanas panggang hingga jalur karamel yang lazat. Berair dan sangat sedap!
Lihat resipi

Ayam manis dan masam dengan nanas
Klasik masakan Asia yang sebenar! Untuk menjadikan ayam itu berair dan kuahnya berkilau, ada beberapa rahsia. Lebih tepat lagi, hanya ada satu bahan rahsia - pati jagung. Sekiranya fillet ayam, ia akan menutup semua jus di dalamnya dan membuat kerak rangup, dan jika ada sos, ia akan menebal.
Lihat resipi

Kebab Hawaii dengan nanas
Ingin mengalami pengaruh Hawaii yang eksotik? Cuba perapan manis dan masam berair, panggang panas dengan nanas manis dan bawang pedas!
Lihat resipi

Pina Colada tanpa alkohol
Susu kelapa, jus nanas dan limau yang menyegarkan adalah trio musim panas yang hebat yang menawan dengan rasa eksotik yang meriah. Sebilangan kecil rum akan mengembalikan rasa klasik kepada minuman dan tajuk watak utama pesta musim panas!
Lihat resipi

Kelebihan kami

Penghantaran ke apartmen seterusnya
hari

Pelbagai produk

Jaminan kualiti produk

Faedah untuk ahli Kelab Crossroads