Warna susu yak

everbly.com adalah projek hiburan dalam talian pintar yang berkembang pesat di Rusia.

Semua orang tidak dapat membayangkan hidup mereka tanpa telefon dan komputer moden. Mereka memberi kita akses ke sejumlah besar maklumat di Internet. Kami membaca berita, berkomunikasi dengan rakan dan orang asing, berehat dan bersenang-senang menggunakan pelbagai peranti. Walaupun terdapat pelbagai maklumat dan peluang, kebanyakan orang Rusia menggunakan Internet paling kerap untuk melayari rangkaian sosial. Malangnya, kualiti maklumat dalam sumber-sumber ini sangat rendah..

everbly.com dicipta untuk memberi anda pengalaman yang menyeronokkan dan pelbagai di Internet untuk kelebihan anda. Daripada melihat kandungan berkualiti rendah di rangkaian sosial, kini anda boleh mengambil ujian menarik untuk pengetahuan, pandangan dan pengetahuan di kawasan tertentu. Koleksi ujian kami terus berkembang, kerana dibuat oleh sekumpulan pakar profesional. Mereka memikirkan setiap soalan sehingga anda dapat menemui ujian tahap kesukaran yang sesuai. Kami menawarkan ujian penguasaan yang kompleks dan ujian psikologi dan hiburan yang mudah, hasilnya akan mengejutkan anda!

Sama ada anda hanya mempunyai satu minit atau satu jam penuh, anda pasti dapat menghabiskan masa ini dengan penuh faedah, menikmatinya dan dapat benar-benar melepaskan diri dari kebimbangan dan rutin. Ramai pengguna kami lulus beberapa ujian dalam satu sesi. Sebagai contoh, anda boleh memulakan dengan ujian pengetahuan yang sukar. Oleh itu, anda boleh memeriksa sendiri dan memikirkan soalan yang tidak dapat dijawab oleh sebilangan kecil orang dengan segera. Dan selepas itu, ikuti ujian pengetahuan tentang filem kegemaran anda dan kemas kini emosi positif yang diterima daripada menontonnya!

Apa warna susu yaks?

Produktiviti susu yaks rendah, selama periode lokasi, 400-600 kg diperoleh dengan makanan dan perawatan yang baik, dan kandungan lemak susu adalah 6-10%. Susu mempunyai rasa yang menyenangkan. Mentega disimpan dengan baik dan mempunyai aroma yang menyenangkan. Susu yaks berwarna merah jambu..

Yaks mempunyai susu merah jambu. Yaks telah bertahan di alam liar di Tibet. Yak domestik dibiakkan sebagai pekerja dan sebahagiannya lembu tenusu di dataran tinggi Asia. Purata hasil susu tahunan adalah sekitar 300-350 kg; dan kandungan lemak susu adalah sekitar 6-7%.

Susu yak mempunyai warna merah jambu yang indah dan rasa yang menyenangkan, ia diminum mentah dan digunakan untuk diproses menjadi produk tenusu. Ia lebih gemuk daripada susu kambing dan lembu dan juga lebih berkhasiat.

Susu yak yak, yang tinggal di Nepal dan Tibet, memiliki warna merah jambu, enak, kandungan lemaknya lebih tinggi daripada susu lembu. Mereka tidak sering meminumnya, mereka terutamanya memakan mentega yang diperbuat daripada susu, dan yogurt. Juga, mentega susu yak digunakan di Tibet dalam kosmetologi, sebagai krim muka.

Yang memberi susu merah jambu?

Mungkin ada yang mengatakan bahawa susu merah jambu berasal dari dunia dongeng, yang lain akan berhati-hati - jenis kimia apa yang diperlukan untuk memasukkan haiwan itu agar susu menjadi merah jambu. Sebenarnya, yak memberi susu merah jambu. Dan kimia tidak ada kaitan dengannya, yaks selalu mempunyai susu seperti itu.

Menurut legenda, seorang wanita muda dari salah satu anak yak, ketika dia membawa anak kecil di bawah hatinya, mengagumi matahari terbit untuk waktu yang lama dan menghela nafas: - "Oh, seandainya saya dapat memberikan susu bayi saya untuk minum!" Dan seperti yang anda ketahui, pada zaman kuno, para dewa tidak hanya mendengarkan permintaan orang, tetapi juga mendengarkan suara binatang, burung, bisikan pokok dan rumput.

Oleh itu, dewi fajar pagi, tanpa berfikir dua kali, memenuhi permintaan yak wanita romantis muda, dan ketika anak pertamanya dilahirkan, susu merah jambu muncul. Tidak ada orang lain yang mempunyai susu seperti itu. Dan kerana yak tidak dibiakkan seperti lembu atau kambing, banyak orang bahkan tidak mengetahui tentang kewujudan susu merah jambu..

Nama haiwan itu - yak, menurut para saintis berasal dari kata Tibet "yaag" - yang diterjemahkan sebagai "yak lelaki". Dalam bahasa Rusia, anda kadang-kadang dapat mendengar kata "sarlyk", yang datang kepadanya dari "sarlag" Mongolia, yang bermaksud - menggerutu lembu. Atau grunniens. Kata ini hanya merujuk kepada yak domestik, yang menggerutu, hampir seperti babi domestik, jika dia tidak berpuas hati dengan sesuatu. Tetapi yak liar disebut mutus, iaitu "bisu". Di Tibet, yak liar dilambangkan dengan kata - zo.

Dalam catatan sejarah Tibet tertulis bahawa yaks liar adalah salah satu kejahatan besar dan tergolong dalam haiwan yang berbahaya bagi manusia. Penjelasannya mudah - orang dewasa sangat kuat dan ganas. Bahkan serigala menyerang mereka sangat jarang dan hanya di kawanan besar dan salji dalam. Lelaki yaks, tanpa ragu-ragu, meluru ke arah musuh, memegang kepala mereka tinggi. Pada masa yang sama, ekor mereka berkibar angin.

Walaupun begitu, orang-orang masih lama memburu yak liar..

Yak - Poephagus grunniens atau Bos grunniens - mamalia besar keluarga Bovid.

Ketinggian yak di layu boleh mencapai 2 meter, berat 1000 kg. Betina lebih kecil.

Yak mempunyai badan panjang hingga 4-4.20 m, kepala berat set rendah, panjangnya, hingga 95 cm, tetapi tidak tebal, tanduk lebar dan melengkung.

Kaki pendek dengan kuku lebar dan bulat. Ekor yak dapat mencapai panjang 60 cm dan ditutup dengan rambut panjang, kasar, seperti kuda. Pada zaman dahulu, ekor dengan sultan rambut yang berkibar berfungsi sebagai hiasan kepala bagi para pemimpin pasukan timur..

Yak mempunyai sedikit bonggol di layu.

Yak domestik lebih kecil dan lebih damai daripada yaks liar.

Yaks mempunyai rambut panjang tebal berwarna coklat gelap atau kelabu-hitam, yang tergantung dari badan dan hampir menutupi kaki. Selalunya terdapat tanda putih di wajah.

Bulu yak dengan lapisan bawah lembut yang hangat pada musim sejuk melayani dia dan anak lembu sebagai sejenis tempat tidur, yang membolehkan mereka tidak membeku di salji pada musim sejuk. Mantel bulu yang luar biasa melindungi haiwan dari angin dan fros. Pada musim sejuk, lembu yak berenang tanpa takut berenang di takungan tidak beku. Dan selepas musim sejuk, yak itu menetes, dan kelihatan lusuh kerana bulu dari itu benar-benar jatuh dalam gumpalan.

Yak itu dijinakkan seawal abad ke-1 SM. e. Selama berabad-abad, dia tetap sangat diperlukan sebagai binatang beban. Yak itu tidak bersahaja, tidak memerlukan banyak penyelenggaraan. Menyediakan daging berkhasiat dan susu merah jambu berkualiti tinggi. Susu yak digunakan untuk makanan secara keseluruhan atau diproses, seperti lembu, menjadi produk tenusu.

Bulu Yak digunakan di Tibet untuk pelbagai tujuan. Harness juga ditenun daripadanya untuk yaks itu sendiri..

Yaks memiliki penglihatan dan pendengaran yang cukup baik, haiwan ini mempunyai deria penciuman yang sangat baik..

Yak domestik disilangkan dengan lembu dan, sebagai hasilnya, hewan peliharaan diperoleh - Khainaki (Mongolia - hainag). Hainaki lebih kecil daripada yaks dan kurang tahan lasak, tetapi patuh.

Tanah air orang yaks adalah Tibet. Yak juga terkenal di kalangan pengembara di kawasan pergunungan yang berdekatan dengan China dan Mongolia..

Anak liar tidak boleh tinggal di mana manusia tinggal. Pada masa ini, mereka tinggal di musim sejuk di dataran tinggi Tibet pada ketinggian 4300-4600 m dari permukaan laut, dan pada musim panas mereka dapat meningkat lebih tinggi - hingga 6100 m di atas permukaan laut.

Yak liar terbiasa di Kesatuan Soviet di pergunungan Kaukasus Utara, misalnya, di Ossetia Utara.

Anak betina liar hidup dengan anak lembu dalam keluarga dengan beberapa kepala atau kawanan kecil hingga 12 ekor. Tetapi, sebagai contoh, N.M. Pada abad ke-19, Przhevalsky pertama kali menggambarkan yak liar, melihat kawanan lembu yak dengan betis kecil mencapai beberapa ratus, atau bahkan ribuan ekor.

Anak muda lelaki juga membentuk komuniti yang cukup besar. Dan lelaki tua lebih suka hidup bersendirian, bergabung dengan kawanan itu hanya semasa menjalankan tugas..

Yaks memakan makanan tumbuhan. Pada musim panas, dalam mencari padang rumput dengan rumput hijau yang subur, haiwan-haiwan itu dengan mudah mengatasi lereng curam. Dan pada akhir bulan Ogos, mereka mengembara ke perbatasan salji abadi, di mana mereka menggali rumput dari bawah salji.

Yaks aktif pada waktu pagi dan petang, pada waktu malam haiwan tidur, bersembunyi di sebalik batu. Dalam cuaca buruk, orang yaks berdiri dalam bulatan, dengan kepala ke pusat, dan berdiri tidak bergerak selama berjam-jam.

Kebiasaan di yaks berlaku pada bulan September-Oktober, ketika itulah lelaki dewasa bergabung dengan kawanan betina.

Tidak seperti bovid lain, yaks jauh dari perkelahian ksatria. Bulls bertempur dengan sengit di antara mereka, cuba memukul lawan dengan tanduk di sisi dan mencederakan mereka dengan lebih kuat semasa pertempuran. Walaupun pengecutan jarang membawa maut, luka boleh terasa.

Yaks liar mengaum hanya semasa rehat, selebihnya mereka diam.

Lawan yang kalah pergi. Pemenang pergi ke wanita.

Kehamilan wanita berlangsung sekitar 9 bulan dan melahirkan anak biasanya berlaku pada bulan Jun. Sebagai peraturan, satu anak lembu dilahirkan, yang bersama ibu selama satu tahun. Wanita yaks melahirkan dua tahun sekali.

Yaks mencapai kematangan seksual pada usia 6-8 tahun. Hidup selama lebih kurang 25 tahun.

Yaks disenaraikan dalam Buku Merah.

Yak domestik di wilayah Rusia terdapat di pertanian Tuva dan beberapa wilayah lain yang bersempadan dengan Mongolia. Anda juga dapat melihat haiwan ini di kebun binatang di beberapa bandar..

Pada musim sejuk Rusia yang sejuk, ramai di antara kita suka menggunakan selimut bulu yak yang hangat.

Dan saya ingin melihat susu merah jambu dengan sekurang-kurangnya satu mata.

Susu

Ia adalah cairan yang dihasilkan oleh kelenjar susu manusia dan mamalia. Ia mengandungi sejumlah besar nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan badan. Susu mengandungi lemak, protein, vitamin dan unsur surih. Susu boleh berbeza warna dari putih hingga biru-kuning. Ia bergantung pada kandungan lemaknya. Kerana kandungan laktosa, ia mempunyai rasa manis yang ringan. Susu mengandungi lebih daripada 100 komponen berguna, di antaranya kira-kira 20 asid amino lemak, laktosa, mineral.

Susu adalah salah satu produk pertama yang mula diambil oleh penempatan manusia purba setelah peliharaan haiwan. Bergantung pada tradisi masyarakat dan keutamaan sejarah, mereka memakan susu dari kambing, sapi, unta, keldai, kerbau, domba, zebra, rusa betina, yak dan bahkan babi.

Susu lembu paling biasa di Eropah, Amerika Syarikat dan Australia. Protein yang terdapat dalam susu diserap dengan baik, dan dari segi nilai pemakanan, satu liter susu lembu dapat dibandingkan dengan 500 g daging. Ia juga mengandungi pengambilan kalsium setiap hari. Sekiranya terdapat manifestasi intoleransi terhadap susu lembu, doktor mengesyorkan menggunakan kambing.

Susu kambing paling banyak terdapat di seluruh dunia. Ahli falsafah Yunani kuno menulis tentang faedah dan khasiat susu jenis susu ini. Ia digunakan untuk menghasilkan yogurt, mentega, keju, kefir, ais krim, dan juga menambah coklat. Oleh kerana keperluan untuk penjagaan haiwan yang lebih banyak dan kurang pengeluaran susu, susu jenis ini kurang digunakan untuk pengeluaran kilang. Selain itu, jika dibandingkan dengan susu lembu, susu kambing mempunyai bau dan rasa tertentu, yang terbentuk dari kelenjar sebacea udder. Ciri utama susu kambing ialah pengedaran krim yang sekata ke seluruh isi..

Susu kuda adalah perkara biasa di kalangan penduduk timur. Kumis dibuat daripadanya, terkenal dengan banyak khasiat yang berguna. Dari segi kandungan lemak, susu jauh lebih rendah daripada susu lembu dan mempunyai warna biru. Komposisi susu kuda betina sangat mirip dengan susu manusia, oleh itu ia digunakan untuk membuat susu formula bayi untuk makanan buatan.

Susu kerbau digunakan untuk penyediaan produk susu fermentasi, khususnya keju mozzarella, di Itali, Indonesia, India, Mesir, Azerbaijan, Dagestan, Armenia dan Kuban. Susu jenis ini hampir tidak mengandung kasein, tetapi mengandung lebih banyak daripada susu lembu, jumlah protein, lemak, mineral dan vitamin.

Susu unta baru-baru ini menjadi sangat popular di Eropah. Di Switzerland, ia digunakan untuk membuat makanan coklat. Di timur, susu seperti itu digunakan untuk menyediakan hidangan tradisional - shubat. Susu unta mengandungi vitamin C dan D, yang tiga kali lebih banyak daripada susu lembu.

Susu domba adalah biasa di Yunani dan Itali, serta di antara orang-orang di Timur. Susu mengandungi vitamin B1, B2 dan A, yang 2-3 kali lebih banyak daripada susu lembu. Kefir, yogurt, keju dan mentega dibuat daripadanya..

Susu keldai adalah salah satu yang paling sihat di dunia. Khasiatnya yang bermanfaat telah diketahui sejak zaman Empayar Rom. Untuk menjaga pemuda gadis itu, susu digunakan untuk mencuci dan mencuci. Susu sebegini agak jarang dan mahal, kerana keldai memberikan susu tidak lebih dari dua liter sehari..

Susu rusa popular di kalangan penduduk Utara. Berbanding dengan susu lembu, ia mengandungi lebih banyak protein (3 kali) dan lemak (5 kali). Sangat sukar bagi tubuh untuk mencernanya, yang tidak terbiasa dengan susu jenis ini, oleh itu disarankan mencairkannya dengan air. Keju dan susu vodka dihasilkan daripadanya - arak.

Terdapat beberapa bentuk susu:

 • susu segar - hanya susu yang belum disejukkan. Secara paradoks, susu seperti itu mengandungi banyak bakteria usus, oleh itu doktor mengesyorkan minum susu dua jam selepas memerah susu, terutama untuk kanak-kanak di bawah satu tahun. Selama ini, sebahagian besar bakteria mati;
 • susu yang dipanggang adalah susu yang tertakluk kepada rawatan haba pada suhu 95 ° C selama 3-4 jam. Semasa proses memasak, susu tidak boleh mendidih;
 • susu tepung - serbuk putih yang dihasilkan oleh penyejatan susu;
 • susu pasteur - susu dipanaskan hingga 75 ° C, pemprosesan sedemikian membolehkan susu tidak merosakkan selama 2 minggu;
 • susu disterilkan - susu yang terdedah kepada pemanasan hingga 145 ° C. Pada masa yang sama, semua mikroba dan bakteria mati, namun sifat bermanfaat susu dikurangkan;
 • susu pekat - susu yang dihasilkan dengan menguap kelembapan hingga konsisten tebal dan menambahkan gula.

Susu sebaiknya dimakan sebagai produk berasingan atau digabungkan dengan bijirin, teh, kopi. Susu kurang diserap dalam kombinasi dengan telur, ikan, keju dan daging. Untuk asimilasi susu yang normal (250 g), ia mesti diminum dalam sips kecil selama 5-6 minit.

Kelebihan susu

Sifat perubatan susu telah diketahui sejak sekian lama. Itu digunakan untuk merawat pasien yang lemah dan kurus, serta dalam kompleks langkah-langkah terapi untuk penyakit paru-paru, tuberkulosis dan bronkitis..

Susu adalah produk unik yang mengandungi pelbagai jenis vitamin, unsur surih, protein, enzim, asid laktik. Terkandung dalam susu, globulin, kasein dan albumin adalah bahan antibiotik, oleh itu susu mempunyai sifat bakteria, mencegah perkembangan jangkitan di dalam badan, menguatkan sistem imun.

Unsur surih bertanggungjawab untuk perkembangan normal semua sel di dalam badan, terutama ini mempengaruhi kesihatan rambut, gigi, kuku dan kulit. Asid tepu mengatur aktiviti sistem saraf. Susu, khususnya, mempunyai kesan menenangkan dan disarankan diminum sebelum tidur untuk mencegah insomnia dan kemurungan. Laktosa bertanggungjawab untuk berfungsi dengan baik usus, mencegah proses pembusukan, pertumbuhan mikroflora berbahaya. Laktosa juga membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik.

Susu, kerana kandungan lemak dan proteinnya yang tinggi, memulihkan kekuatan dengan sempurna setelah tekanan fizikal dan mental. Kalium, kalsium dan vitamin B12 mempunyai kesan yang baik terhadap aktiviti sistem kardiovaskular dan mengatur proses metabolik. Ramuan perubatan yang dibancuh berdasarkan susu memberikan nutriennya lebih baik dan lebih mudah dicerna. Susu sering digunakan sebagai produk makanan dalam diet, terutama susu.

Tidak kira jenis susu, ia digunakan dalam rawatan selesema, selesema dan radang amandel. Segelas susu suam dengan madu dan mentega menghangatkan sakit tekak, melegakan batuk dan memperbaiki pembuangan dahak.

Lisosim asid amino dalam susu mempunyai sifat penyembuhan, oleh itu ia ditunjukkan untuk penyakit saluran gastrousus. Juga, susu diresepkan untuk meningkatkan keasidan perut dan pedih ulu hati yang kronik..

Susu sering digunakan dalam penyediaan pelbagai jenis topeng muka. Ia menyuburkan kulit, melegakan keradangan dan kerengsaan.

Dalam memasak, susu digunakan untuk membuat sos, bijirin, makanan bakar, perap, koktel, minuman kopi dan hidangan lain..

Bahaya susu dan kontraindikasi

Sesetengah orang mempunyai intoleransi laktosa dan kasein tertentu. Terutama terdapat banyak kasein dalam susu lembu, jadi ia harus diganti dengan susu kambing dan unta, atau anda harus menggunakan produk pemprosesan susu sapi: kefir, krim masam, susu panggang, keju cottage, keju, yogurt dan lain-lain..

Di samping itu, susu boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk: gatal-gatal, ruam, edema laring, mual, kembung dan muntah. Sekiranya manifestasi seperti itu dikesan, pengambilan susu harus dihentikan..

Warna susu yak

Produktiviti susu yaks rendah, selama periode lokasi, 400-600 kg diperoleh dengan makanan dan perawatan yang baik, dan kandungan lemak susu adalah 6-10%. Susu mempunyai rasa yang menyenangkan. Mentega disimpan dengan baik dan mempunyai aroma yang menyenangkan. Susu yaks berwarna merah jambu..

Yaks mempunyai susu merah jambu. Yaks telah bertahan di alam liar di Tibet. Yak domestik sebagai pekerja dan sebahagian lembu tenusu dibiakkan di dataran tinggi Asia. Purata hasil susu tahunan adalah sekitar 300-350 kg; dan kandungan lemak susu adalah sekitar 6-7%.

Susu yak mempunyai warna merah jambu yang indah dan rasa yang menyenangkan, ia diminum mentah dan digunakan untuk diproses menjadi produk tenusu. Ia lebih gemuk daripada susu kambing dan lembu dan juga lebih berkhasiat.

Susu yak yak, yang tinggal di Nepal dan Tibet, memiliki warna merah jambu, enak, kandungan lemaknya lebih tinggi daripada susu lembu. Mereka tidak sering meminumnya, mereka terutamanya memakan mentega yang diperbuat daripada susu, dan yogurt. Juga mentega dari susu yak digunakan di Tibet dalam kosmetologi, sebagai krim muka.

Masakan langka: chura - keju susu yak Tibet

Chura adalah keju tradisional Tibet yang terbuat dari susu yak. Rasanya tidak boleh dikelirukan dengan keju lain. Tebal, padat, dengan warna herba yang yakin. Dan lebih jauh lagi. Sekiranya anda merasakan chura, yakinlah bahawa ia adalah produk buatan tangan. Bagaimanapun, tidak ada pengeluaran keju automatik dari susu yak. Dan mungkin tidak akan pernah berlaku.

Nilai produk

Di seluruh dunia, ratusan spesies tumbuhan dan haiwan dan makanan berada di ambang kepupusan. Atau sudah dilupakan. Semuanya disebabkan oleh fakta bahawa orang kehilangan minat gastronomi terhadap mereka. Kerana fesyen makanan segera.

Keju Yak adalah antara calon terlupa. Satu-satunya orang yang tahu bagaimana dan boleh membuat keju seperti itu adalah orang Tibet. Tetapi kerana kekurangan pasaran penjualan (orang tinggal di ketinggian 4500 m dari permukaan laut), pengeluaran produk dalam jumlah besar tidak masuk akal. Kebetulan chura adalah produk yang sihat, enak dan asli, yang kerana kesopanan, sukar didatangi restoran dan pasar raya..

Pergerakan Makanan Lambat antarabangsa berfungsi untuk memelihara dan mempopularkan hidangan langka, produk makanan, serta spesies haiwan dan tumbuhan yang diperlukan untuk penyediaannya.

Keju Yak

Keju adalah salah satu makanan utama dalam masakan Tibet. Chura adalah keju kering. Jenis lain, terutama keras dan berasap, dibuat dari yogurt yang dikeras, disebut chhurpi. Selanjutnya datang shosha, dia churul. Untuk rasa seperti limburger (keju lembu Belgia). Makanan ringan curd lembut dan lembut dibuat dari dadih. Mereka dipanggil chura loenpa.

Orang Eropah bergurau memanggil keju muda Tibet yakcarella - dengan analogi dengan mozzarella.

Keju Yak manis dan herba. Mata ditutup agar tidak terkeliru dengan analog dari susu domba, lembu, kambing atau kuda betina. Selepas kira-kira 30 saat, nota herba spesifik itu terungkap di mulut. Bunyi berlangsung sekitar 3 minit.

Keju Yak mengandungi lemak yang lebih sihat daripada keju lembu. Ia kaya dengan asid lemak omega-3 dan asid linoleik konjugasi.

Asid Linoleat Konjugasi - sejenis lemak yang terkenal dengan faedah kesihatannya, nama antarabangsa untuk CLA. Ia digunakan dalam memerangi kegemukan, mengurangi risiko tumor, menguatkan sistem kardiovaskular, mempunyai efek penyembuhan umum.

Yaks menghasilkan sejumlah kecil susu pekat, yang dapat mengandung hingga 7 persen lemak. Menurut Organisasi Makanan dan Pertanian PBB, susu yak mengandungi kadar protein yang lebih tinggi daripada susu lembu atau kambing.

Keju Tibet dibuat dari apa?

Bahan mentah untuk keju adalah susu dari yak betina. Ia dipanggil dri. Orang Tibet suka meminumnya segar atau masam ke dalam yogurt. Susu paling kerap digunakan untuk membuat mentega. Produk ini mempunyai jangka hayat yang panjang, biasanya dimakan dalam bentuk semula jadi. Atau mereka membuat minyak teh. Minyak teh di Tibet terdiri dari daun teh, minyak yak dan garam.

Yak adalah sumber utama gembala nomad di Tibet. Haiwan ini menyediakan daging dan susu untuk makanan, bulu dan kulit untuk pakaian dan tempat tinggal, dan kotoran untuk bahan bakar..

Yaks tinggal di pergunungan Tibet, menghirup udara yang tidak tercemar, minum dari aliran gunung dan memakan rumput segar dan bunga liar. Tidak hairanlah bahawa haiwan langka ini, yang tidak mengetahui tekanan ternakan di ladang, berkongsi susu dengan komposisi dan rasa yang unik..

Jonathan White di Bobolink Dairy menggambarkan susu yak sebagai "... kaya, manis dan aromatik dari bunga liar".

Produk tenusu di suku Tibet diproses satu jam setelah memerah susu. Oleh kerana bahan mentah biasanya tidak disimpan dalam jangka masa yang lama, keju biasanya disiapkan dua kali sehari..

Bagaimana keju Chura Tibet dibuat

Susu dipanaskan dalam tong tembaga. Whey dan curd diperolehi. Jisim curd putih segar dipanaskan untuk meneruskan pembekuan. Mereka ditapis dan dibuang ke dalam 10-12 paun "mesin basuh". Keringkan dengan garam merah Tibet. Berusia, keju keras dan rapuh.

Rasa sangat dipengaruhi oleh jangka masa pendedahan. Keju muda mungkin terasa seperti pecorino kasar (keju domba Itali), kepala yang lebih tua menunjukkan komponen herba yang kuat yang dilembutkan oleh kekayaan semula jadi susu.

Yak adalah haiwan yang jarang berlaku. Hasil susu rendah. Seperti kambing. Merumput jauh dari pusat kewangan. Keju dihasilkan dengan perlahan, menggunakan teknologi rumah. Mengingat semua nuansa ini, mudah difahami mengapa kos produk siap tinggi..

Walau bagaimanapun, beberapa restoran masih melihat makanan Tibet pada menu mereka. Sebagai contoh, Chef Eric Ripert dari bar wain Amerika Aldo Sohm di Manhattan menawarkan pasta truffle dengan keju yak parut.

Nilai susu dari haiwan yang berbeza dan kesan penyembuhannya

Apa itu susu kambing

Kambing tidak menderita tuberkulosis, brucellosis, atau penyakit lain yang dihidapi oleh lembu. Kualiti susu kambing jauh lebih tinggi daripada susu lembu, lebih seragam, mengandungi lebih banyak tanpa protein nitrogen, proteinnya lebih berkualiti, dengan kandungan pyacrin yang lebih tinggi

Susu kambing mempunyai khasiat perubatan, sangat berguna untuk penyakit perut, anemia, kehilangan penglihatan, diatesis. Sangat sesuai untuk memberi makan bayi, anak anjing dan anak kucing secara buatan.

Susu kambing di kawasan pergunungan di Switzerland telah lama digunakan untuk merawat pesakit dari pengambilan, anemia dan riket. Orang Switzerland itu menambahkan susu kambing ke dalam susu lembu ketika mereka menyerahkannya kepada susu keju, itulah sebabnya mengapa keju Swiss menjadi terkenal kerana rasa mereka..

Produk yang popular seperti yogurt juga berasal dari susu kambing. Dari yogurt Bulgaria yang terbuat dari susu kambing, Profesor Mechnikov mengasingkan lactobacillin penyembuhan.

Susu kambing segar atau susu segar mempunyai sifat bakteria. Ia mengandungi bahan aktif secara biologi yang tidak terdapat dalam susu lembu. Terima kasih kepada mereka, susu kambing kekal segar dalam jangka masa yang lama..

Ia tidak masam selama tiga hari pada suhu bilik, dan boleh disimpan di dalam peti sejuk selama lebih dari seminggu. Atas sebab yang sama, susu kambing segar sangat berguna, dan setiap jam kualiti berharga hilang..

Susu kambing mengandungi banyak kalium, peranannya sangat baik dalam aktiviti sistem kardiovaskular..
Berbanding dengan susu lembu, susu kambing mengandungi 6 kali lebih banyak kobalt, yang merupakan sebahagian daripada vitamin B12. Vitamin ini bertanggungjawab untuk pembentukan darah dan mengawal proses metabolik..

Susu kambing sememangnya berkaitan dengan susu ibu, kerana banyak mengandung beta-casein. Ini membesarkan anak-anak yang reyot lebih cepat daripada seekor lembu yang naik ke kaki mereka, kerana mengandung lebih banyak asam sialik, yang merupakan bagian dari struktur penghalang kekebalan tubuh.

Globula lemak dalam susu kambing jauh lebih halus daripada susu lembu, jadi lebih baik diserap oleh badan. Dengan kandungan lemak 4-4.4%, susu kambing diserap hampir 100%.

Susu kambing mengandungi kurang laktosa (gula susu) daripada susu lembu, jadi tidak menyebabkan cirit-birit dan sesuai untuk mereka yang mempunyai penyerapan laktosa yang lemah.

Dan pemilik kambing juga menyedari bahawa diet kambing tidak mempengaruhi rasa susu..
Anda minum susu kambing - anda hidup lama!

Menurut legenda kuno, petir Zeus sendiri diberi makan dari tanduknya dengan susu kambing ketuhanan Amalthea. Avicenna menulis bahawa susu kambing adalah yang paling "seimbang". Di Rom kuno, mereka dirawat kerana limpa.

Untuk meningkatkan sifat penyembuhan, susu kambing direbus dengan pelbagai bahan tambahan: melawan catarrh mata - dengan biji wijen, melawan disentri - dengan batu laut dan bubur jelai.

Benar, ada masa dalam sejarah ketika penganiayaan dimulai terhadap kambing. Susu beliau juga dinyatakan beracun. Tetapi masa-masa buruk ini tidak lama.

Pembangkitan kambing bermula pada akhir abad ke-19. Pada masa ini, doktor mula bercakap mengenai fakta bahawa susu kambing menggantikan susu ibu lebih baik daripada yang lain.

Pada tahun 1909, V. Zhuk, pengagum susu kambing yang bersemangat, mula melawan campuran buatan. Kambing tidak menderita tuberkulosis, brucellosis, dan penyakit lain yang dihidapi oleh lembu.

Kualiti susu kambing jauh lebih tinggi daripada susu lembu, lebih seragam, mengandungi lebih banyak nitrogen bebas protein, proteinnya lebih berkualiti, dengan kandungan pyacrine dan tiamin lebih tinggi daripada makanan lain. Ngomong-ngomong, tiamin adalah salah satu vitamin terpenting dari kumpulan B, tanpanya seseorang tidak dapat melakukan apa-apa tempoh hidup..

Pediatrik akan memberitahu anda bahawa susu kambing membantu bayi menyingkirkan cirit-birit, dan ahli alergi mengesyorkannya kepada kanak-kanak yang tidak boleh bertoleransi dengan produk tenusu yang terbuat dari susu lembu..

Sekarang kerana banyak ibu menggunakan makanan buatan, susu kambing menjadi penyelamat.

Tuhan sendiri menyuruh kita untuk menikmati produk sihat ini yang memberi kesegaran dan kesihatan kepada orang lain.

Khabar angin yang terkenal telah lama menyatakan bahawa susu kambing mempunyai beberapa khasiat ajaib yang memberikan penyembuhan dan pemulihan kekuatan tubuh yang hampir ajaib setelah penyakit serius.

Ngomong-ngomong, Hippocrates menganggap susu kambing adalah ubat yang pasti untuk rawatan penggunaan. Sebaliknya, Avicenna mengesyorkan rakan senegaranya untuk selalu mengambil susu kambing, agar tidak memperlihatkan kepada cucu-cucu gambar kegilaan pikun.

Perubatan tradisional memberikan peranan khas untuk susu kambing sebagai produk makanan untuk kanak-kanak yang lemah dan alahan makanan.

Pengetahuan moden dalam bidang dietetik memungkinkan untuk memisahkan biji-bijian dari sekam dan memahami makna sebenar susu kambing dalam diet orang moden dan, pertama sekali, seorang anak..

Lebih-lebih lagi, karya saintis yang diterbitkan pada masa yang berbeza memungkinkan untuk membandingkannya dengan susu lembu dan manusia.

Oleh itu, kandungan bahan makanan utama - protein, lemak dan karbohidrat - dalam susu kambing dan lembu agak serupa, tetapi sangat berbeza dengan kandungan susu ibu yang menyusu: susu haiwan mempunyai lebih banyak protein, tetapi kurang lemak dan karbohidrat.

Walaupun begitu, walaupun terdapat persamaan kuantitatif dalam komposisi kimia cecair yang dihasilkan oleh sapi lembu dan kambing, komposisi kualitatifnya sangat berbeza..

Perbezaan ini mendasari perbezaan "kelakuan" susu kambing dan lembu dalam tubuh manusia. Khususnya, gumpalan yang terbentuk semasa pencernaan susu kambing di dalam perut, tidak seperti susu lembu, kurang padat, yang memudahkan prosesnya dengan enzim pencernaan..

Bagi bayi, segumpal susu kambing dalam strukturnya menyerupai pencernaan susu manusia.

Ciri-ciri komponen lemak susu kambing juga membezakannya secara positif daripada susu lembu. Jadi, ukuran lemak susu kambing lebih kecil..

Kehadiran trigliserida rantai sederhana dalam susu kambing juga menyumbang kepada pencernaan lemak yang baik - ini adalah lemak yang mempunyai keupayaan menarik untuk diserap dalam usus tanpa penyertaan hempedu - terus ke rangkaian vena, melewati kapilari limfatik.

Kedua-dua susu kambing dan sapi jauh lebih rendah daripada susu wanita dari segi keseimbangan garam mineral, unsur surih dan vitamin.

Namun, para saintis telah menunjukkan bahawa, walaupun kandungan zat besi dalam susu kambing agak sederhana, zat besi ini diserap dalam usus anak jauh lebih efisien daripada zat besi dalam susu lembu..

Kekurangan vitamin B12 dalam susu kambing (berbanding wanita) boleh menyebabkan anemia megaloblastik yang disebut pada bayi yang diberi susu ini..

Sebab penyakit ini adalah kekurangan vitamin B12 dan asid folik dalam makanan, yang, bagaimanapun, susu kambing juga sangat kecil..

Menurut pakar dari Amerika Syarikat, susu kambing lebih memenuhi keperluan fisiologi tubuh manusia daripada susu lembu. Menurut mereka, sebilangan besar orang yang alah kepada susu lembu bertolak ansur dengan kambing tanpa masalah.

Doktor Itali tidak boleh bersetuju dengan perkara ini. Penyelidikan mereka menunjukkan gambaran yang berlawanan: hampir semua kanak-kanak yang tidak tahan dengan susu lembu bertindak balas dengan cara yang sama terhadap susu kambing..

Doktor Kanada berpendapat bahawa susu kambing mempunyai kesan positif pada kesihatan pesakit dengan penyakit kulit dan sendi, dan juga sangat berguna untuk rawatan penyakit batu empedu, fibroid dan juga epilepsi kanak-kanak..

Secara umum, pakar pediatrik sepakat dalam sikap mereka terhadap susu kambing: untuk memberi makan anak-anak, ia boleh digunakan sebagai alternatif untuk susu lembu.

Secara umum, ragu-ragu mengenai tesis mengenai sifat penyembuhan susu kambing yang unik dan ajaib, para pakar percaya bahawa ia mempunyai sejumlah kelebihan bermanfaat yang memungkinkan untuk menggunakannya dengan berkesan dalam diet anak-anak dengan intoleransi terhadap susu lembu dan alergi terhadap proteinnya..

By the way, belum lama ini, formula yang disesuaikan mulai muncul di pasaran Rusia - pengganti susu manusia, yang disediakan berdasarkan susu kambing. Oleh itu, sebilangan ibu bapa berpeluang untuk menguji secara praktik faedah yang dinyatakan di atas memberi makan anak dengan susu kambing..

Bagi bayi di bawah usia 4 bulan, sangat sukar untuk mengecualikan produk alergenik kerana diet bayi terhad kepada pengganti susu ibu.

Sekiranya anda alah kepada protein susu lembu atau protein soya, formula alternatif yang berasaskan susu kambing "NANNY" (dihasilkan di New Zealand), disyorkan untuk kanak-kanak sejak lahir, membantu menyelesaikan masalah.

Sejauh ini, satu-satunya makanan yang disesuaikan berdasarkan susu kambing untuk bayi alergi, mengandungi protein semula jadi dan lemak yang berasal dari haiwan, yang sangat diperlukan untuk tubuh yang tumbuh...

Apa itu susu kambing

Sejarah dan sebaran

Susu domba banyak digunakan di Crimea, Transcaucasia, Asia Tengah dan Kaukasus Utara. Penduduk Itali, Yunani dan Timur Tengah mengambil banyak susu domba. Banyak baka domba memberikan rata-rata 100-150 kg susu dalam 4-5 bulan menyusui.

Sejak sekian lama, kefir, yogurt, keju dan minyak telah disediakan dari susu domba. Susu domba berkhasiat dan mempunyai rasa yang manis dan lembut, sedikit manis.

Permohonan

Susu domba sangat mudah dicerna dan berkhasiat. Terutama susu kambing ditunjukkan untuk digunakan pada kanak-kanak..

Susu domba digunakan untuk menyediakan produk seperti ayran, yoghurt, katyk, yogurt. Susu ini mempunyai bau tertentu, yang membatasi penggunaannya secara keseluruhan.

Itulah sebabnya keju yang sangat baik dibuat dari susu domba - chanakh, Ossetian, Tushinsky.

Komposisi dan sifat

Susu domba adalah alternatif yang ideal untuk susu lembu dan kambing. Susu domba adalah satu setengah kali lebih berkhasiat daripada susu lembu. Ia mengandungi lebih banyak vitamin A dan B daripada susu lembu.

Susu ini sangat berguna semasa tumbesaran bayi, begitu juga semasa kehamilan. Ia adalah antioksidan yang sangat baik dan mendorong sintesis kolesterol, vitamin A dan D, asid amino.

Pengambilan susu kambing secara berkala meningkatkan fungsi otak, meningkatkan pengambilan oksigen oleh sel.

Berbanding dengan susu lembu, susu domba dicirikan oleh kandungan lemak, protein, bahan kering yang tinggi.

Jadi, ia mengandungi 18-20% bahan kering dan dari 7 hingga 10% lemak. Oleh itu, susu ini lebih baik diserap daripada susu lembu. Berbanding dengan susu jenis lain, susu domba mengandungi banyak kalsium dan zink..

Kalsium dalam susu domba memainkan peranan penting dalam memerangi osteoporosis. Kalsium juga diperlukan oleh tubuh setelah setiap penyakit yang melemahkan sistem imun..

Zink dalam susu sangat penting untuk menyuburkan kulit yang sihat dan juga disyorkan untuk anoreksia. Kekurangan zink dalam badan juga mempengaruhi kesejahteraan secara umum..

Pakar dalam bidang ini tahu bahawa nisbah kalsium dan fosforus dalam susu domba hampir ideal, kerana penyerapan satu memerlukan kehadiran yang lain..

Susu domba mengandungi protein penting - kasein, yang sangat penting untuk pemakanan orang yang alah kepada kasein dari susu kambing dan lembu.

Susu domba ditunjukkan untuk penyakit seperti asma, eksim, dan masalah kulit yang lain..
Secawan susu domba yang hangat sebelum tidur mendorong tidur yang lena.

Kontraindikasi

Kandungan kalori dan nilai pemakanan susu kambing

Kandungan kalori susu domba - 109.7 kkal.
Nilai pemakanan susu domba: protein - 5,6 g, lemak - 7,7 g, karbohidrat - 4,8 g

Apa itu susu kuda

Komposisi kimia.

Susu mare adalah cecair putih-biru dengan rasa yang sedikit tart..

Ini menggabungkan bahan makanan utama: 100 ml rata-rata mengandung 2 g protein, 1,6 g lemak, 6,4 g karbohidrat, hingga 20 mg asid askorbik, 0,013 mg vitamin A

Dari segi kandungan nutrien dan nilai tenaga, susu kuda betina dapat bersaing dengan susu spesies haiwan lain.

Komposisi susu seekor kuda betina jauh berbeza dengan susu lembu dan haiwan lain. Berbanding dengan lembu, ia mengandungi 2 kali lebih sedikit protein, lemak dan mineral, hampir 1.5 kali lebih banyak laktosa, 1.5 kali lebih banyak kobalt, dan 2.5 kali lebih banyak tembaga daripada lembu.

Susu mempunyai nilai biologi yang tinggi. Protein dan lemaknya diserap dengan baik. Lemak susu mempunyai titik lebur rendah - 21-23 ° C, mengandungi berat molekul yang lebih rendah, tetapi lebih banyak asid lemak jenuh berbanding lemak susu lembu.

Jumlah asid lemak tak jenuh ganda di dalamnya hampir 10 kali lebih tinggi daripada pada lembu.

Terdapat lebih sedikit lemak dalam susu kuda daripada susu sapi, tetapi kelebihannya adalah bahawa ia kaya dengan asid linoleik, linolenik dan arakidonik, yang menghalang perkembangan bakteria tuberkulosis, sementara mereka berkembang dengan kuat dalam lemak susu sapi.

Kerana ukuran kecil globula lemak dan titik lebur yang lebih rendah, lemak susu kuda mempunyai konsistensi halus, akibatnya ia mudah diserap oleh usus.

Protein mempunyai komposisi asid amino yang seimbang. Susu mare tergolong dalam susu kumpulan albumin - protein susu mare adalah 50% albumin dan 50% kasein, oleh itu, apabila pembekuan, pembekuan longgar terbentuk, protein mendakan dalam bentuk serpihan kecil yang halus.

Keistimewaan susu kuda juga disebabkan oleh komposisi vitamin dan mineral. Ia mengandung hingga 135 mg / l vitamin C, hingga 300 mg / l vitamin A, hingga 1000 mg / l vitamin E, hingga 390 mg / l vitamin B, hingga 370 mg / l vitamin B2, dll..

Dari segi kandungan vitamin C (asid askorbik), susu kuda menduduki tempat pertama di antara produk haiwan. Selain kalsium, susu kuda juga mengandungi unsur jejak penting lain - kalium, natrium, kobalt, madu, yodium, mangan, zink, aluminium dan zat besi..

Susu mare

Susu Mare berbanding ibu.

Makanan utama untuk kanak-kanak dalam enam bulan pertama kehidupan adalah susu ibu. Tempoh usia ini dicirikan oleh tanda-tanda ketidakmatangan fisiologi dan biokimia badan, khususnya sistem enzim saluran pencernaannya..

Susu ibu sebagai monoproduk mengandungi semua komponen yang diperlukan, oleh itu, komposisi kimianya harus menyatakan formula pemakanan yang seimbang untuk jangka waktu tertentu.

Lebih-lebih lagi, semasa tempoh menyusui, komposisinya berubah sesuai dengan keperluan fisiologi, terutama hari-hari pertama kehidupan anak..

Susu ibu dalam komposisinya sesuai dengan keperluan fisiologi bayi baru lahir, keistimewaan sistem pencernaannya dan membantu melindungi organisma yang kurang baik dari tindakan faktor persekitaran yang agresif.

Atas sebab-sebab ini, kebanyakan pakar pediatrik menganggap penggantian susu ibu untuk bayi baru lahir tidak diingini..

Walau bagaimanapun, kerana pelbagai sebab (pelbagai penyakit, pemakanan yang buruk, ekologi yang tidak baik, keadaan kesihatan, dan lain-lain), susu sebahagian atau keseluruhannya hilang dari wanita, dan kemudian ada masalah serius makan bayi atau buatan bayi.

Pada masa yang sama, sangat penting untuk memilih formula susu yang, dalam komposisinya, akan disesuaikan dengan susu ibu dan akan mengimbangi tubuh anak untuk keperluan fisiologi nutrien..

Dalam kes seperti itu, seseorang selalu berusaha mengganti susu ibu dengan produk haiwan mamalia yang serupa - lembu, kambing, kelinci, dll..

Semua jenis susu ini mempunyai nisbah yang berbeza dari nutrien utama dan bahan aktif secara biologi, yang berkaitan dengan ciri spesies, umur, keadaan fisiologi haiwan dan faktor lain..

Komposisi kimia susu manusia dan susu haiwan peliharaan (g / 100g)

jenis protein lemak susu termasuk nilai tenaga kalsium fosforus laktosa - albumin kasein dan globulin

perempuan 4.0 1.25 0.5 0.7 6.5 0.03 0.05 65.0
lembu 4.5 3.3 2.8 0.5 4.7 0.14 0.2 62.0
kuda betina 1.65 2.2 1.23 0.9 6.91 0.09 - 47.2
kambing 4.7 ÷ 7.0 3.5 ÷ 5.2 3.6 - 4.0 0.15 0.28 155.0

Jadual menunjukkan bahawa perbezaan komposisi susu ibu dan susu dari haiwan peliharaan adalah besar, dan nilai biologi pelbagai jenis susu nampaknya optimum bagi bayi baru lahir dari spesies biologi ini..

Sains moden telah menetapkan ciri-ciri komposisi dan sifat fizikal dan kimia susu ibu. Berbanding dengan spesies haiwan lain, susu lembu jauh berbeza daripada susu manusia.

Namun begitu, ia kurang diserap oleh badan bayi yang baru lahir: - susu manusia mengandungi peratusan protein whey yang rendah dan kurang baik - albumin dan globulin.

Yang mudah dicerna di perut bayi, sementara susu lembu dikuasai oleh protein yang lebih kasar dan sukar dicerna - kasein.

Lemak susu manusia mengandungi sebilangan besar asid lemak tak jenuh ganda yang berharga secara biologi.

Dalam komposisi karbohidrat, laktosa mendominasi, yang menyumbang kepada perkembangan organisma bifidogenik yang melindungi bayi baru lahir dari penyakit gastrousus. Ciri laktosa - penyerapan perlahan (asimilasi) oleh dinding perut dan usus. Apabila mencapai usus besar, ia merangsang aktiviti penting bakteria yang menghasilkan asid laktik, yang menghalang perkembangan mikroflora putrefaktif. Susu manusia juga mengandungi enzim, seperti lipase, yang memecah lemak susu.

Dari segi jumlah dan komposisi protein, serta kandungan laktosa, susu kuda hampir dengan kandungan wanita. Susu Mare tergolong dalam susu kumpulan albumin - kasein menyumbang 50-60% daripada jumlah protein. Kasein dalam susu manusia dan kuda betina mudah larut dalam air, yang memastikan pencernaannya baik. Sebaliknya, albumin dan globulin, yang terdapat dalam susu wanita (0,7 g / 100g) dan susu (0,9 g / 100g) dalam jumlah yang banyak, mengandungi triptofan asid amino penting (sehingga 7%), yang tidak lain protein dan pembawa badan imun. Albumin dan globulin adalah protein plasma.

Susu mare. Sifat perubatan. Manusia mula memakan susu kuda sejak sekian lama. Di China, sudah 3000 tahun yang lalu, ia dianggap sebagai produk penyembuhan dan suci. Hippocrates (sekitar 460-377 SM) juga mengaitkan sifat perubatan dengan minuman ini, khususnya penyembuhan penggunaan. Di Timur, ia disebut "ubat yang diberkati oleh Allah".

Susu mare mempunyai khasiat dan perubatan yang baik. Ia mempunyai nilai biologi dan pencernaan yang tinggi. Ini dapat digunakan dalam perawatan sejumlah penyakit, sebagai pengganti susu manusia, bahan mentah untuk pengeluaran makanan dan sebagai komponen utama makanan bayi..

Kesan terapeutik susu mare ditunjukkan pada katarr akut dan cirit-birit kronik pada bayi. Seperti betina, dicerna lebih cepat daripada lembu, ia dicirikan oleh kandungan asid lemak tak jenuh ganda yang tinggi, dan mempunyai kesan imunostimulasi tertentu, yang dijelaskan oleh kehadiran sejumlah besar asid linolenik keluarga omega-3. Minuman penyembuhan dianjurkan untuk penyakit perut, hati, usus, kulit, untuk gangguan sistem imun, rawatan ulser peptik.

Kandungan asid askorbik dan retinol yang tinggi di dalamnya sangat penting dalam meningkatkan proses pencernaan. Hasil positif diperoleh dengan penggunaan susu keseluruhan kuda dalam rawatan pesakit dengan hepatitis kronik. Ternyata susu kuda mempunyai beberapa kelebihan berbanding susu lembu, terutama dalam terapi diet untuk ulser peptik dan gastritis: susu keseluruhan kuda betina ditoleransi oleh pesakit dengan ulser peptik, sebagai peraturan, lebih baik, dan kesan terapeutiknya lebih tinggi daripada susu lembu.

Keistimewaan susu kuda juga disebabkan oleh komposisi vitamin dan mineral: kandungan asid askorbik boleh mencapai 13 mg / m? dan banyak lagi. Ia mengandungi banyak vitamin larut dalam air dan lemak: A, E, B1, B2 dan B12, biotin, asid pantotenat.

Vitamin C mempunyai sifat pencegahan, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai penyakit.
Vitamin E mempunyai sifat pencegahan dan terapeutik pada aterosklerosis kerana kemampuannya menurunkan kolesterol darah.

Vitamin A (tiamin) sangat penting untuk tubuh - ia meningkatkan fungsi sistem saraf, dengan kekurangannya, fenomena berkembang yang menyerupai proses penuaan dan layu.

Vitamin B mengambil bahagian dalam metabolisme protein dan karbohidrat, meningkatkan fungsi sistem saraf.
Jumlah mineral dalam susu kuda adalah 2 kali lebih sedikit daripada susu lembu, nisbah kalsium dan fosforus adalah 2: 1.

Tetapi selain kalsium, susu kuda mengandung unsur jejak lain - kalium, natrium, kobalt, tembaga, yodium, mangan, zink, aluminium dan zat besi, yang mempunyai kesan positif terhadap metabolisme, pernafasan tisu dan imuniti..

Bagi mereka yang mengawasi kesihatan mereka dengan teliti atau memikirkan penyembuhan dari penyakit lama, ada rawatan khas dengan susu kuda.

Ia terdiri daripada pengambilan susu kuda segar setiap hari. Sekiranya anda meminumnya selama 10-30 hari, maka, bersama dengan udara segar dan air jernih, ia bukan sahaja akan membersihkan tubuh, tetapi juga menguatkannya secara komprehensif.

Yang paling berguna ialah susu pagi, segar, ia mengekalkan semua sifat berguna. Dan ini adalah titik utama membersihkan dan menyembuhkan badan. Kesan rawatan dalam kes ini akan muncul dalam sepuluh hari..

Populariti susu kuda, terutama sebagai produk untuk pemakanan terapi, semakin meningkat di mana-mana. Jadi, di Jerman, mereka yang ingin memperbaiki keadaan umum badan mereka dapat menjalani pemakanan perubatan dengan susu kuda.

Susu sejuk beku dicairkan pada suhu bilik dan diminum (sekurang-kurangnya 250 ml setiap dos) pada waktu tertentu, lebih baik setengah jam selepas sarapan.

Pembekuan susu yang cepat membolehkan anda menyimpan semua 40 komponen berharga dari biologi dan 7 vitamin penting di dalamnya. Kursus minimum rawatan adalah 30 hari.

Di Latvia, ada permintaan untuk produk terapi dan profilaksis dari Austria, yang diperoleh dengan membekukan susu mares hingga -60 darjah Celsius dan menambahkan elemen mikro penting lainnya.

Dari susu kuda, kumis diperoleh, yang mempunyai pelbagai kesan diet dan terapeutik dan profilaksis. Kerana pelbagai komponen yang membentuk susu kuda - protein, lemak, vitamin, enzim, karbohidrat, hormon, unsur surih, dan lain-lain - kumis mendapat permintaan tinggi.

Susu mare. Koumiss. Susu mare mengandungi gula susu 1.5 kali lebih banyak daripada susu lembu. Ini memberikan rasa manis-manis, mewujudkan keadaan yang baik untuk susu fermentasi dan penapaian alkohol semasa diproses menjadi kumis.

Sebagai hasil dari proses fermentasi, vitamin kumpulan B dan C terbentuk dalam susu, alkohol dan karbon dioksida terbentuk, yang menjadikan minuman itu menjadi pekat..

Kandungan alkohol dalam kumis kecil - hanya 2.5%, namun, dalam kombinasi dengan karbon dioksida, ia meningkatkan rembesan kelenjar gastrik, yang secara amnya mempunyai kesan yang baik terhadap pencernaan.

Sama seperti produk tenusu lain, di kumis terdapat pemecahan protein lengkap atau separa, iaitu, dalam keadaan terlarut atau separa larut.

Protein yang tidak dicerna terdapat dalam produk dalam bentuk serpihan kecil.

Ciri khas bakteria asid laktik terdapat di kumis dengan pembebasan bahan antibiotik yang merangsang proses biologi tubuh, meningkatkan daya hidup, dan juga kekebalan terhadap pelbagai jangkitan.

Sekali di saluran pencernaan, bakteria asid laktik memusnahkan aktiviti banyak bakteria putrefaktif dan patogen, mencegah pembentukan zat beracun yang boleh menyebabkan keracunan diri badan.

Terapi Kumis sangat popular, yang, sebagai peraturan, digabungkan dengan klimoterapi. Penggunaan kumis untuk tujuan perubatan digunakan untuk tuberkulosis paru (kecuali bentuk lanjutan), anemia, penyakit perut yang berkaitan dengan keasidan jus gastrik yang rendah.

Rawatan Kumis biasanya dilakukan di klinik khusus (resort), yang terletak di kawasan stepa dan stepa hutan, serta di banyak dispensari tuberkulosis.

Apa itu susu keldai

Sebuah keluarga di Ecuador percaya bahawa rahsia umur panjang adalah susu keldai. Namun, adakah pertimbangan saintifik di sebalik pernyataan ini, selain susu ibu yang mungkin serupa??

Panjang umur wanita tertua di dunia, Maria Esther de Capovilla dari Ecuador, dikaitkan dengan khasiat susu keldai. Puan de Capovilla meninggal dunia minggu lalu pada usia 116 tahun.

Olivier Denys dari Belgian Donkey Milk Farm, Asinerie du Pays des Collines di Chateau des Mottes, memberitahu NutraIngredients. com, yang sangat terkejut dengan kenyataan ini: "Kami tahu bahawa susu keldai sangat baik untuk kesihatan, termasuk pencernaan dan usus, tetapi kami tidak pernah mendengarnya memanjangkan umur.".

Denys dan rakannya Marie Tack mengusahakan ladang susu keldai terbesar di Eropah dan menghasilkan 2,000 hingga 3,000 liter produk ini setiap tahun..

Separuh daripadanya digunakan untuk kosmetik popular seperti sabun susu keldai, creme de bains, topeng muka dan banyak lagi. Selebihnya terus ke pengeluaran susu keldai, yang tidak memerlukan pasteurisasi sebelum dimakan.

"Ini tidak perlu," kata Denys. "Tidak seperti susu lembu, susu keldai tidak mengandungi bakteria.".

Susu ini, menurut Denys, lebih putih dan lebih ringan (dalam ketumpatan) daripada susu lembu, dan rendah lemak. Sebenarnya, menurut The Basics of Dairy Chemistry (B. Webb, A. Johnson, J. Alford, AVI Publishing, 1974) susu keldai hanya mengandungi 0.6 gram lemak per 100 gram susu segar, sementara susu lembu hanya mengandungi 0.6 gram lemak per 100 gram susu segar. mencapai 3.7 gram.

Walau bagaimanapun, susu ini mengandungi banyak protein, yang menjadikannya berbeza dengan susu lembu. Dalam kajiannya, Elisabetta Salimei dari University of Italy (Universita degli Studi del Molise) dalam jurnal saintifik Animal Research (2004, Vol. 53, pp. 67-78) menulis bahawa rata-rata kandungan protein dalam susu adalah 1.72 gram per 100 gram susu. sementara kasein rendah.

"Susu keldai paling mirip dalam semua aspek dengan susu wanita yang menyusu," kata Denys. Ia sesuai untuk semua kategori umur, terutamanya untuk bayi, kerana ia selamat dari segi reaksi alergi, tidak seperti lembu, yang dikontraindikasikan dalam hal ini sehingga 4% bayi baru lahir.

Susu ini juga mengandungi 60 kali lebih banyak vitamin C, ditekankan oleh Denys, serta vitamin A, D dan E, dan juga kaya dengan kalsium dan fosfor, yang menjadikannya gudang nutrien sebenar.

Ia juga tinggi imunoglobulin, protein yang berfungsi sebagai antibodi dan meningkatkan sistem imun. Ini menjadikan susu sangat menarik bagi orang yang mempunyai potensi imun yang rendah, termasuk pesakit barah yang menjalani kemoterapi, kata Denys..

Pada bulan November 1999, Indian Journal of Medical Sciences (Vol. 53, Issue 11, p. 510) menerbitkan sebuah artikel berjudul “Susu keledai Akan Menyembuhkan AIDS? Imunostimulan dalam susu dapat menyembuhkan pesakit barah ".

Boleh dikatakan bahawa kerana kurangnya asas saintifik di bawah pernyataan ini, penulis "berfikir dengan penuh harapan", dan sepertinya tidak mungkin para saintis yang menghargai diri sendiri akan bersetuju dengan pernyataan ini, tetapi pernyataan keluarga Maria Esther de Capovilla sekali lagi meningkatkan minat terhadap susu keldai.

Perbualan seperti itu telah menjadi asas untuk penyelidikan dan jenis susu lain yang diperoleh dari pelbagai haiwan - dari domba hingga unta..

Ternyata pernyataan positif seperti ini dapat digunakan untuk mempromosikan produk di pasaran produk berguna. Asinerie du Pays des Collines telah melancarkan 28 botol 20 ml setiap satu, satu untuk setiap hari..

Kawasan penjualan produk ini terhad - dari Amsterdam ke Paris, kerana susu membeku setelah memerah susu. Set "bulanan" ini berharga € 55. Faktor pengehad lain adalah jumlah susu.

Seekor keldai memberikan kira-kira 2 liter susu setiap hari untuk tiga pemerah susu, sementara seekor lembu dapat memberikan susu hingga 40 liter per memerah susu. Walaupun Denys mempunyai 84 ekor haiwan, hanya 15 keldai yang dapat memerah susu secara aktif..

"Ini adalah pasar khusus," katanya. "Pada masa yang sama, produktiviti kami meningkat setiap tahun, dan pasar secara bertahap berkembang.".

Apa itu susu kerbau

Susu kerbau telah dianggap sebagai bahagian penting dalam diet harian kebanyakan orang di India, Mesir dan Indonesia selama beribu-ribu tahun peradaban manusia kuno..

Anehnya, di India jumlah kerbau jauh lebih tinggi daripada lembu suci bagi setiap penduduk negara ini. Juga perlu diperhatikan bahawa di Armenia, Dagestan dan Georgia, susu kerbau juga telah dimakan sejak sekian lama dan disebut sebagai "minuman lama-lama".

Kami fikir jika anda melihat komposisi kimia susu kerbau, akan jelas bagaimana produk memperoleh sifat dan ciri khas yang bermanfaat. Komposisi kimia susu kerbau mengandungi sejumlah besar vitamin B, C, A, PP, dan E.

Sebagai tambahan, susu kerbau diperkaya dengan kalium, magnesium, fosfor, zat besi, yodium, natrium, molibdenum, zink dan fluorida. Di India, susu kerbau dihargai kerana rasa dan kesihatannya yang sangat baik..

Ghee India yang terkenal dibuat berdasarkan susu kerbau, yang dibezakan oleh komposisi semula jadi dan ciri rasa yang sangat baik..

Di Eropah, produk tenusu eksotik ini telah mendapat populariti yang belum pernah terjadi sebelumnya kerana komposisi vitamin dan mineral dan kandungan kalori susu kerbau yang rendah. Jenis keju elit dan produk tenusu lain sangat dihargai oleh gourmets Eropah.

Di Itali, Romania, Bulgaria dan Itali, kerbau dibesarkan dan produk tenusu dibuat dari susu. Restoran India boleh menawarkan koko atau teh masala, yang akan diseduh dengan susu kerbau.

Petani moden mula memperhatikan produk eksotik yang sebelumnya tidak ada dan tidak ada. Susu kerbau adalah salah satu produk tersebut. Oleh itu, pada masa ini, ladang yang membiakkan kerbau sendiri menghasilkan banyak jenis produk tenusu..

Contohnya, yogurt, susu panggang, krim masam, serta susu masam yang sihat meminum ayran dan kefir dari susu kerbau. Rangkaian makanan yang boleh disediakan dari susu kerbau sangat besar, kerana ini, pertama sekali, susu, yang mempunyai komposisi dan rasa vitamin dan mineral yang lebih kaya.

Susu kerbau mempunyai rasa susu yang lebih halus. Selain itu, susu tidak mempunyai bau yang ketara, dan konsistensi produk lebih padat daripada susu lembu..

Komposisi kimia susu kerbau mengandungi sejumlah besar lemak, tetapi produk tersebut termasuk dalam makanan. Masalahnya ialah lemak susu mudah diserap oleh tubuh manusia dan, pada masa yang sama, tepu sempurna. Susu kerbau dianggap sebagai produk dengan nilai pemakanan yang hebat..

Walau bagaimanapun, susu kerbau yang tidak dapat dipertikaikan mempunyai kontraindikasi. Orang yang mengalami intoleransi individu terhadap produk tenusu tidak boleh makan susu jenis eksotik, termasuk susu kerbau.
Perkadaran produk. Berapa gram?

 • dalam 1 sudu teh 5 gram
 • dalam 1 sudu besar 20 gram
 • dalam 1 gelas 250 gram

Nilai pemakanan

Asid lemak tak jenuh 2.16 g
Asid lemak tepu 4.85 g
Abu 0.8 g
Kolesterol 20 mg
Air 82.3 g
Vitamin
Vitamin PP (PP) 1.1 mg
Vitamin PP (Setara Niacin) (PP) 0.12 mg
Vitamin B12 (cobalamins) (B12) 0.32 μg
Vitamin B6 (pyridoxine) (B6) 0.02 mg
Vitamin B5 (asid pantotenik) (B5) 0.34 mg
Vitamin B2 (riboflavin) (B2) 0.13 mg
Vitamin B1 (tiamin) (B1) 0.06 mg
Vitamin C (C) 2.5 mg
Vitamin E (TE) (E (TE)) 0.2 mg
Vitamin A (RE) (A (RE)) 60 μg
Mineral
Zink (Zn) 0.57 mg
Fluorin (F) 19 μg
Molibdenum (Mo) 2 μg
Tembaga (Cu) 0,02 μg
Mangan (Mn) 0.02 mg
Kobalt (Co) 0,9 μg
Iodin (I) 4 μg
Besi (Fe) 0.05 mg
Klorin (Cl) 68 mg
Fosforus (P) 109 mg
Natrium (Na) 47 mg
Magnesium (Mg) 18 mg
Kalsium (Ca) 174 mg
Kalium (K) 130 mg

Apa itu susu unta

Susu unta secara tradisional diminum di negara-negara Asia Tengah dan UAE. Di sana adalah produk harian untuk menyediakan pelbagai hidangan, dan juga minuman bebas. Selalunya, semua jenis keju, ais krim lazat, minuman susu fermentasi tradisional dihasilkan dari susu tersebut..

Minuman seperti shubat dan kumis sangat popular di kalangan pengembara Kazakhstan. Mereka menyediakannya dengan menambahkan susu fermentasi ke susu unta segar. Campuran ada di dalam beg kulit di tempat yang hangat selama 1 hingga 3 hari, selepas itu minuman penyembuhan dan enak sudah siap.

Susu unta mengandungi zat antibakteria yang membantu menjaga kesegaran susu, walaupun dalam cuaca panas. Sifat bakteria susu menghalang pembiakan patogen di dalamnya.

Dari segi penampilan dan rasa, susu unta secara praktikalnya tidak berbeza dengan susu sapi, ia berwarna putih, dengan rasa manis dan sedikit masin, intensitasnya ditentukan oleh kualiti makanan dan air haiwan.

Susu mengandungi sejumlah besar natrium dalam komposisinya, oleh itu ia dapat memuaskan dahaga dalam keadaan hidup yang panas.

Di Switzerland, susu unta digunakan dalam pembuatan coklat dan gula-gula langka. Coklat ini mempunyai rasa masin yang menarik dan luar biasa..

Kelebihan susu unta

Susu unta adalah sumber protein dan lemak haiwan yang penting bagi penduduk kawasan gurun. Ia mengandungi sejumlah unsur surih penting - kalsium, zink, kobalt, zat besi, kalium, fosfor, serta vitamin A, C dan kumpulan B.

Kalsium dan fosforus menguatkan tulang dan gigi, zat besi mencegah anemia, zink dan kobalt adalah sebahagian daripada enzim sel penting tubuh. Susu unta meningkatkan imuniti dan kesihatan keseluruhan.

Susu unta mengandungi lebih banyak natrium daripada susu sapi, 10 kali lebih banyak zat besi dan vitamin C. Susu unta juga mempunyai kandungan lemak lebih rendah daripada susu lembu, dan lemaknya mengandungi sebilangan besar asid lemak tak jenuh.

Gula susu kurang - laktase - membolehkan anda memasukkan produk ini ke dalam diet orang yang kekurangan laktase, yang biasa terjadi pada populasi orang dewasa.

Rawatan susu unta

Penggunaan susu unta untuk barah dan leukemia mempunyai asas saintifik. Oleh itu, di Institut Kanser di Baghdad, eksperimen dilakukan untuk mengkaji komposisi susu ini dan bahan aktif diasingkan yang membersihkan tubuh dari sebatian yang memprovokasi barah..

Kenyataannya adalah bahawa unta mempunyai sistem kekebalan tubuh yang sangat maju; ia melawan bukan sahaja dengan agen berjangkit luaran dan bahan asing, tetapi juga dengan serangan tubuh terhadap dirinya sendiri. Penggunaan susu unta untuk barah telah membuktikan keberkesanannya dalam amalan klinikal.

Untuk waktu yang lama, produk susu fermentasi berdasarkan susu unta telah digunakan untuk mengobati tuberkulosis dan penyakit lain yang menguras tubuh, dan luka ulseratif pada saluran gastrointestinal. Rawatan susu unta berkesan untuk luka pankreas, hati, usus.

Sekiranya gastritis kronik, susu unta membantu menghentikan proses keradangan pada membran mukus dan menormalkan keasidan jus gastrik.

Terutama berharga dalam hal ini adalah susu unta segar, yang diambil pada waktu pagi dengan perut kosong setengah jam sebelum makan dalam jumlah 200 ml, dan juga 1 - 2 kali pada siang hari. Agar rawatan dengan susu unta lebih berkesan, diet yang lembut harus diikuti selama pengambilannya..

Apa itu Susu Zebu

Susu zebu betina dimakan oleh masyarakat Turkmenistan, Tajikistan, Uzbekistan dan Armenia. Dalam komposisinya, ia hampir sama dengan lembu, tetapi mengandung sedikit lebih banyak lemak, protein, mineral dan kurang gula. Ia digunakan dalam bentuk semula jadi dan untuk penyediaan produk tenusu..

Perlu diingatkan bahawa di tempat-tempat di mana ternak seperti zebu diternak, orang sering menderita piroplasmosis, yang ditularkan melalui gigitan kutu. Walau bagaimanapun, zebu telah mengembangkan daya tahan (imuniti) terhadap penyakit ini..

Oleh itu, orang yang selalu minum susu zebu biasanya tidak mengalami piroplasmosis..

Apakah susu yak betina

Yak susu ibu. Yaks terutama dibiakkan di dataran tinggi Altai dan Buryatia, Tajikistan, Kyrgyzstan.

Haiwan-haiwan ini disesuaikan dengan keadaan alpine yang keras: mereka mempunyai mantel panjang, kuku yang kuat, dengan mana mereka dengan mudah melindungi diri dari pemangsa (serigala), yaks merumput tanpa gembala dan mencari makan di bawah salji.

Untuk daerah dataran tinggi dan pergunungan di negara ini, mereka menjanjikan haiwan untuk memperoleh susu dan daging, kerana mereka tidak bersahaja menjaga dan memberi makan. Tempoh laktasi kapal layar adalah 170-180 hari, pengeluaran susu rendah - 220-250 kg per laktasi.

Berbanding dengan susu lembu, susu yak, menurut L.M.Bogdanov dan G.V. Tverdokhleb, mengandungi lebih banyak bahan kering (17.9-18.0%), lemak (6.2-6.5%), protein (5.0-5.3%), termasuk kasein (4.2%); laktosa (5.1-5.6%) dan mineral (0.85-0.9%).

Oleh kerana kandungan bahan kering yang tinggi, terutama protein, ketumpatan (1.034-1.036 kg / m3) dan keasidan (20 ° T) meningkat.

Penyebaran lemak susu kuk berbanding susu lembu diwakili oleh globula lemak yang lebih besar dengan diameter purata 4.2 μm. Dalam kes ini, globula lemak dengan diameter 5-6 mikron berlaku. Jumlah lemak susu Reichert-Meissl untuk kawasan yang berlainan boleh berbeza antara 20 hingga 30.

Menurut LM Bogdanov dan GV Tverdokhleb, untuk Buryatia jumlah ini ialah 28.52 pada musim panas, 26.52 pada musim sejuk, bilangan Polenske berkisar antara 1.3 hingga 3.0; menurut GS Inikhov, petunjuk ini untuk susu kapal layar di Buryatia adalah 2.9 pada musim panas dan 2.3 pada musim sejuk. Jumlah saponifikasi lemak susu kapal pesiar di Buryatia meningkat berbanding dengan lemak lembu: pada musim panas - 242.75 dan pada musim sejuk - 238.4.

Menurut D.F.Denisov, untuk wilayah lain - 245.0. Bilangan yodium untuk lemak susu musim panas kapal layar di Buryatia adalah 38.2, untuk musim sejuk - 33.4; musim panas untuk wilayah Kyrgyzstan - 26.6, Gorny Altai - 34.49. Nombor penyegaran (Buryatia) 44.3 pada musim panas, 43.3 pada musim sejuk; suhu lebur - 31.2 dan 34.5 ° С, masing-masing, pemejalan - 26.2 dan 27.1 ° С.

Apa itu susu rusa

Susu rusa dimakan oleh penduduk Utara. Ia tinggi kalori: kandungan protein tiga kali lebih tinggi daripada susu lembu.

Semasa minum susu rusa, disarankan untuk mencairkannya dengan air kerana tidak setiap perut dapat menyerap kandungan lemak tinggi dengan mudah..
Di Finland, keju aromatik disediakan berdasarkannya, dan penduduk Altai menerima vodka susu - araka.

Apa itu susu babi

Susu babi mengandungi rata-rata (sebagai peratusan): bahan kering 21.2, lemak 9.6, protein 6.1, laktosa 4.6 dan mineral 0.9. 1 kg susu komposisi ini mengandungi 1425 kcal tenaga.

Sekiranya kita menganggap bahawa pada babi, seperti sapi, 0.6 unit makanan diperlukan untuk pembentukan 1000 kcal dalam susu, maka 0.85 unit makanan harus diberikan per kilogram susu babi rata-rata, dan untuk hasil susu harian 4-6 kg - dari 3.4 hingga 5.1 unit suapan, melebihi norma untuk sow tunggal.

Diet untuk menyusu mestilah kaya dengan protein, mineral dan vitamin. Pada babi yang menyusu, 250-370 g protein biasanya diekskresikan dengan susu setiap hari, dan pada pemegang rekod - hingga 700-750 g.

Sekiranya tenaga umum tidak mencukupi, protein, mineral dan vitamin memberi makan ratu, lemak, protein, unsur abu dan vitamin tubuh babi dimakan untuk pembentukan susu.

Pengeluaran lemak dan protein badan yang besar untuk pembentukan susu disertai dengan pelepasan yang cepat dan teruk, dan pembebasan abu dari kerangka dan vitamin ke dalam susu sering menyebabkan pelembutan atau keliangan dan kerapuhan tulang.

Menjadi kemerosotan tajam dalam keadaan fisiologi rahim, terhadap kemunculan hipovitaminosis, penurunan daya tahan terhadap penyakit, penurunan pengeluaran susu, kemerosotan komposisi susu, dan seterusnya penurunan kualiti pembiakan babi terjadi.

Kandungan protein dalam susu sangat berbeza di bawah pengaruh tahap pemakanan nitrogen pada ratu. Oleh itu, dengan bekalan protein yang banyak kepada sapi, hasil susu mereka meningkat 10-20%, dan kandungan protein dalam susu meningkat dari 5,2 menjadi 7,5%.

Apa itu susu rusa

 • Susu rusa adalah produk makanan yang sangat baik dengan khasiat perubatan yang unik. Menentukan bahawa
 • pengambilan susu rusa pada bulan tersebut:
 • memulihkan sepenuhnya sistem imun manusia;
 • menyembuhkan pelbagai penyakit organ parenkim (ulser perut, 12? dan ulser duodenum, gastritis);
 • mengatasi dysbiosis dengan sempurna;
 • melegakan alahan;
 • menstabilkan sistem limfa;
 • memperbaiki keadaan pesakit dengan leukemia, dll..

Apa itu susu rusa segar? Apa sifatnya? Kualiti terapeutik yang luar biasa dari susu rusa terletak pada fakta bahawa bahan antibakteria memulihkan sel yang hilang semasa hidup.!

Ia secara organoleptik sangat mirip dengan krim segar yang diperbuat daripada susu lembu. Semua 100% susu moose diasimilasikan oleh tubuh manusia. 70% aktiviti lisozim!

Terdapat tiga tempat terkenal di planet ini di mana sapi rusa diperah dan susu rusa dikumpulkan:

Di Sweden (keluarga Johansson).
Di Rusia - ladang rusa Sumarokovskaya.
Ladang Elk KFH Turnaevo (wilayah Tyumen)

Anak lembu rusa pada bulan Mei; susu lembu rusa hingga akhir bulan September. Susu beku (cepat, beku dalam) disimpan selama lebih dari enam bulan, secara praktikal tanpa kehilangan sifat perubatannya.

Lembu lembu memberikan sedikit susu, produk paling berharga ini, dari 1.5 hingga 5 liter sehari.

Untuk tujuan kesihatan dan pencegahan umum, cukup minum 100 - 150 g susu rusa setiap hari pada waktu pagi sebelum makan selama 24-30 hari, dengan mematuhi beberapa larangan makanan.

Sekiranya terdapat penyakit, disarankan diet yang lebih ketat, 0.5 liter susu setiap hari, tidak termasuk perengsa negatif.

Sebagai peraturan, sukar bagi orang moden, sibuk, dan kadang-kadang mustahil untuk mencari rehat hampir sebulan. Selama 12-14 hari di ladang TURNAEVO, setelah menjalani gaya hidup sihat di desa Siberia, anda dapat, dengan memerhatikan peraturan dan saranan, secara mandiri dapat meneruskan pemulihan di rumah yang anda mulakan.

Faktanya adalah bahawa rusa itu memakan lebih dari dua ratus jenis tanaman, rumput dan pokok renek untuk makanan. Makanannya mengandungi bunga mawar liar, hawthorn, viburnum, kulit pohon, dahan willow, willow, birch dan aspen dedaunan, pelbagai akar, cendawan (bahkan agarika terbang, tincture terkenal disediakan di atasnya). Dan rusa memproses semua ini dengan badannya..

Moose tidak mempunyai pundi hempedu. Oleh itu, lembu rusa adalah tumbuhan untuk memproses tanaman ubat menjadi susu perubatan, yang bersifat hypoallergenic. Ketiadaan kesan sampingan semasa mengambil susu rusa menjadikannya sangat berguna terutamanya untuk kanak-kanak..

Sebagai tambahan, susu moose mempunyai sifat perlindungan asas sistem imun manusia..
Susu rusa adalah produk makanan yang sangat baik dengan khasiat perubatan yang unik. Didapati bahawa penggunaan susu rusa pada bulan tersebut:

 • memulihkan sepenuhnya sistem imun manusia;
 • menyembuhkan pelbagai penyakit organ parenkim (ulser perut, 12? dan ulser duodenum, gastritis);
 • mengatasi dysbiosis dengan sempurna;
 • melegakan alahan;
 • menstabilkan sistem limfa;
 • memperbaiki keadaan pesakit dengan leukemia, dll..

Apa itu susu rusa segar? Apa sifatnya? Kualiti terapeutik yang luar biasa dari susu rusa terletak pada fakta bahawa bahan antibakteria memulihkan sel yang hilang semasa hidup.!

Ia secara organoleptik sangat serupa dengan krim susu lembu segar. Semua 100% susu moose diasimilasikan oleh tubuh manusia. 70% aktiviti lisozim!

Susu rusa dan keunikannya

 • Susu rusa adalah produk makanan yang sangat baik dengan khasiat perubatan yang unik. Menentukan bahawa
 • pengambilan susu rusa pada bulan tersebut:
 • mengembalikan sistem imun manusia secara radikal;
 • menyembuhkan pelbagai penyakit organ parenkim (ulser perut, 12? dan ulser duodenum, gastritis);
 • mengatasi dysbiosis dengan sempurna;
 • melegakan alahan;
 • menstabilkan sistem limfa;
 • memperbaiki keadaan pesakit dengan leukemia, dll..

Apa itu susu rusa segar? Apa sifatnya? Kualiti terapeutik yang luar biasa dari susu rusa terletak pada fakta bahawa bahan antibakteria memulihkan sel yang hilang semasa hidup!

Secara organoleptik, ia sangat serupa dengan krim lembu segar. Semua 100% susu moose diasimilasikan oleh tubuh manusia. 70% aktiviti lisozim!

"Lysozyme adalah enzim yang terdapat pada manusia dan haiwan yang memusnahkan membran sel bakteria, mewujudkan penghalang antibakteria di tempat yang bersentuhan dengan persekitaran luaran" (mata, nasofaring).

Mengapa?

Faktanya adalah bahawa rusa itu memakan lebih dari dua ratus jenis tanaman, rumput dan pokok renek untuk makanan. Makanannya mengandungi bunga mawar liar, hawthorn, viburnum, kulit pohon, dahan willow, willow, birch dan aspen dedaunan, pelbagai akar, cendawan (bahkan agarika terbang, tincture terkenal disediakan di atasnya). Dan rusa memproses semua ini dengan badannya..

Moose tidak mempunyai pundi hempedu. Oleh itu, sapi rusa adalah tanaman untuk memproses tanaman ubat menjadi susu perubatan, yang bersifat hyperantiallergenic..

Ketiadaan kesan sampingan semasa mengambil susu rusa menjadikannya sangat berharga, pertama sekali, untuk anak-anak. Selain itu, ia mempunyai sifat perlindungan asas sistem imun manusia..

Pada bulan Mei, lembu rusa betis. Tempoh penyusuan bermula, lembu rusa diperah sehingga akhir September. Susu beku (cepat, beku dalam) dapat disimpan lebih dari enam bulan, secara praktikal tanpa kehilangan sifat perubatannya.

Lembu rusa tidak memberikan banyak susu, produk yang paling berharga ini, dari 1.5 liter. hingga 5 liter. Sehari. Untuk kesihatan umum, tujuan pencegahan, cukup minum 100 - 150g. susu rusa setiap hari pada waktu pagi sebelum makan selama 24 - 30 hari, mematuhi beberapa larangan makanan.

Kami ingin mengingatkan bahawa bahan antibakteria yang terdapat dalam susu rusa, Pulihkan. sel hilang semasa hidup. Sekiranya terdapat penyakit, disyorkan diet yang lebih ketat, 0.5l. susu setiap hari, pengecualian perengsa negatif.

Bagi orang moden dan sibuk, biasanya, sukar, dan kadang-kadang tidak mungkin untuk mencari rehat hampir sebulan. Kesihatan adalah hujah yang berat. Sumber yang sukar dipulihkan, kadang-kadang tidak dapat diganti mesti dan mungkin disimpan.

Selama 12 - 14 hari di K.F.H. Turnaevo, yang tertarik dengan gaya hidup sihat di desa Siberia, anda dapat, secara bebas memerhatikan peraturan, dan cadangan untuk meneruskan pemulihan rumah itu.

Sudah tentu, penciptaan ladang rusa, kandang serak, pembentukan kereta luncur anjing bukanlah tugas yang mudah..
TETAPI! Kehadiran ladang rusa sudah membuat ekonomi jarang berlaku berdasarkan piawaian dunia, dan idea untuk mengembangkan infrastruktur pelancongan luar bandar dengan komponen di atas menjadikannya peringkat unik dan unik di planet ini..

Oleh itu, fikirkanlah! Mungkin anda tidak harus bersiap sedia untuk perjalanan jauh? Di sini, tidak jauh dari Tyumen, tanpa visa dan pasport asing, anda boleh mendapatkan syarat untuk berehat dengan harga yang cukup berpatutan berhubung dengan keselesaan yang diberikan..
Sedikit mengenai susu paus betina, kelahiran dan memberi makan anak.

Melahirkan berlaku di bawah air. Anak itu dilahirkan sepenuhnya, mampu bergerak bebas; bahagian tubuhnya sangat serupa dengan orang dewasa, dan dimensinya mencapai 1/4 - 1/4 panjang badan ibu.

Betina beberapa cetacea dapat disenyawakan sejurus selepas kelahiran dalam tempoh penyusuan. Anak muda diberi makan di bawah air, tempoh setiap pemberian makan adalah pendek (beberapa saat).

Anak itu mencengkam puting ibu antara lidah dan bahagian atas lelangit, kecuali paus sperma, yang anaknya memegang puting di sudut mulut. Susu disemburkan ke dalam mulut bayi dengan pengecutan otot spesifik wanita.

Bayi yang baru lahir memberi makan dengan kerap, contohnya lumba-lumba hidung botol setiap 26 minit, siang dan malam. Kelenjar susu wanita terletak di sisi bukaan alat kelamin..

Dua puting (satu di setiap sisi) terletak di lipatan celah dan menonjol ke luar hanya semasa penyusuan. Paus betina menghasilkan sejumlah besar susu setiap hari: dari 200 - 1200 g untuk ikan lumba-lumba, hingga 90 - 150 liter untuk ikan paus sirip dan 200 liter untuk ikan paus biru. Susu pekat, biasanya berkrim.

Ketegangan permukaannya 30 kali lebih besar daripada air, yang sangat penting untuk mempertimbangkan pemberian makanan di bawah air (aliran susu tidak menyebar di dalam air). Nilai pemakanan susu ikan paus sangat tinggi.

Pertumbuhan anak lembu sambil memberi mereka susu sangat cepat: sebagai contoh, anak lembu paus biru tumbuh dari 7 hingga 16 m dalam 7 bulan kehidupan, iaitu purata kenaikan harian adalah 4.5 cm.

Dimorfisme seksual pada cetacea ditunjukkan terutamanya dalam: panjang badan lelaki dan wanita yang berbeza. Pada ikan paus baleen, betina lebih besar daripada jantan, dan pada kebanyakan ikan paus bergigi, sebaliknya..

Cetacea kebanyakannya adalah haiwan yang suka makan, berkelompok dari beberapa kepala hingga ratusan dan ribuan. Dijumpai kedua-duanya berhampiran pantai dan di laut lepas.

24 Disember 2018 8:02 pagi