26 jenis kembang kol terbaik dari awal hingga akhir

Kembang kol bukan lagi sayur eksotik. Ia sering ditanam di kebun sayur. Walaupun penjagaan diperlukan untuknya lebih teliti daripada kubis putih. Varieti kembang kol dibezakan oleh pelbagai masa, bentuk, ukuran dan rasa masak. Setiap tukang kebun akan menemui kegemarannya.

Varieti kembang kol awal

Kembang kol sedikit lebih sukar ditanam daripada kubis putih biasa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai menanam kubis putih di sini. Tetapi sangat mungkin untuk melakukan ini di kebun. Kembang kol jarang mengalami kulat dan keadaan cuaca yang tidak stabil. Tambahan lagi dia menuntut dalam penjagaan.

Varieti kembang kol awal matang lebih cepat daripada yang lain. Ini sesuai untuk wilayah utara, di mana musim panas lebih pendek. Spesies awal matang dalam 80-95 hari. Istilah ini bermula dari saat pucuk pertama muncul setelah menyemai biji. Terdapat kedua-dua jenis yang sudah terkenal dan popular, serta kacukan baru..

Jenis kubis lain yang patut diberi perhatian ialah brokoli. Ketahui Cara Menanam Brokoli di Luar.

Ragam kembang kol - Dereza Kambing

Kepala kubis tumbuh dengan ukuran kecil sekitar 0,9 kg. Dengan penjagaan yang baik, ia dapat mencapai berat sekitar 5-6 kg. Dari 1 kaki persegi m menuai hingga 4 kg. Kepala berubah menjadi putih dalam bentuk separuh bulatan. Daunnya tumbuh kecil dengan warna kelabu-hijau. Mereka mempunyai lapisan lilin yang sedikit. Daun tumbuh lurus ke atas.

Kubis dimakan mentah, segar terus dari kebun, dan kalengan dan beku..

 • penuaian yang banyak;
 • pematangan serentak semua kepala kubis;
 • rasa sedap;
 • pembentukan kepala yang pantas.

Kembang kol Francoise

Roset itu tumbuh kecil. Selalunya berwarna putih dengan sedikit biji-bijian. Daunnya mempunyai warna kebiruan dengan sedikit mekar. Budaya ini diangkut dari jarak jauh, ia disimpan untuk waktu yang lama, sementara rasanya tidak merosakkan.

Kubis digunakan dalam memasak dengan pelbagai cara: dimakan segar atau dimasak sebagai lauk.

Françoise ditanam di rumah hijau, di bawah bahan penutup atau di luar rumah. Varieti ini jarang diserang virus, kulat dan tahan terhadap parasit. Buah tumbuh dengan berat 0.9 kg.

Semasa menanam, disarankan untuk menjaga jarak antara tanaman 50 cm. Menyukai penyiraman dan cahaya matahari. Memasak dalam 95-110 hari dari penampilan pucuk pertama.

Jaminan pelbagai kubis

Ini adalah jenis pematangan yang sangat awal yang matang dalam 80-85 hari. Tumbuh di bawah bahan penutup atau langsung di padang terbuka. Kepala terbentuk dari bentuk separa bulat yang padat, putih atau berwarna krim. Berat purata mencapai 0.8 kg. Kepala kubis berdiameter hingga 20 cm. Ragamnya jarang terdapat pada kulat dan virus. Selain itu buah-buahan diangkut dengan baik, disimpan dan tidak kehilangan hasilnya.

Movir 74

Rata-rata, Movir 74 dengan daun mencapai diameter 90 cm. Roset tumbuh bulat rata. Bergantung pada kualiti bahan penanaman dan keadaan penanaman, kepala kubis tumbuh hingga 30 cm. Berat rata-rata Movir 74 adalah sekitar 0.4 g. Tetapi dalam keadaan agroteknik yang baik, sangat mungkin untuk mendapatkan 1.6 kg.

Kubis diperoleh dengan permukaan putih kasar. Kadang-kadang kekuningan. Outletnya cukup kukuh. Dari 1 kaki persegi tukang kebun yang berpengalaman mendapat hasil panen hingga 4-5 kg. Tempoh pematangan penuh dari pucuk pertama tidak lebih dari 95-100 hari.

Kelebihan Movir 74:

 • Rasa halus yang sangat baik;
 • Penggunaan memasak pelbagai lauk dalam memasak, serta makan segar dari kebun;
 • Dalam keadaan pertanian yang baik, anda dapat dua tanaman setiap musim;
 • Suka menyiram.

Walau bagaimanapun, Movira 74 tidak tahan terhadap kulat dan virus. Selalunya menderita bakteriosis. Anda juga mesti berjaga-jaga dengan perosak..

Pelbagai - Alpha

Varieti masak awal datang kepada kami dari Jerman. Alpha mempunyai rasa yang enak, sehingga dapat dimakan segar atau digunakan untuk memasak. Mengandungi banyak gula.

Kepala kubis berbentuk separa bulat, sedikit rata. Mereka mempunyai permukaan bergelombang. Warna putih. Rata-rata, kepala hingga 1.5 kg. Daun kembang kol Alfa yang padat dan lebar menutup kepala garpu dengan selamat.

Vinson

Vinson tumbuh dengan roset tegak lurus ke atas. Kepala berubah menjadi bulat dengan permukaan kasar, agak lebat. Berwarna, tanaman berwarna putih salji. Walaupun ini adalah varietas matang awal, kepala kubis masak hingga 2 kg, dengan baik mereka dapat mencapai 3 kg.

Vinson sedap. Salad disediakan dari kubis, rebus dan kalengan. Tertakluk kepada teknologi pembekuan yang betul, sayur-sayuran mengekalkan faedah dan rasanya.

Dari 1 kaki persegi m anda dapat mengumpulkan hampir 5 kg tanaman. Tempoh pematangan adalah sekitar 95-100 hari dari percambahan. Anda boleh menanam secara langsung di tanah dan di rumah hijau dengan anak benih.

Vinson mempunyai faedah berikut:

 • produktiviti tinggi;
 • rasa halus;
 • ketahanan terhadap parasit kulat dan serangga;
 • pertumbuhan pesat;
 • pengangkutan yang baik;
 • pematangan keseluruhan tanaman sekaligus;
 • pemeliharaan kualiti selepas pencairan.

Untuk penanaman, syarat berikut mesti diperhatikan:

 • air tepat pada masanya;
 • melonggarkan sentiasa;
 • sapu tanah di sekitar;
 • memperuntukkan ruang yang terang dan berventilasi baik untuk mendarat;
 • beri makan dengan molibdenum.

Bola salji

Tukang kebun yang berpengalaman menganggap Snow Globe sebagai varieti kubis terbaik. Tanaman menghasilkan tuaian yang baik, yang dibezakan dengan garpu yang padat, putih dan indah. Buahnya dibulatkan dengan bahagian atas rata..

Kedai kecil. Berat berbeza dari 0.6 g hingga hampir 0.9 kg. Dalam beberapa kes, ada kemungkinan berat hingga 1.2 kg.

Dunia salji dimakan segar: hanya dipotong dari kebun dan dimakan. Anda boleh memasukkan kubis ke dalam salad. Dan juga pelbagai hidangan dibuat daripadanya. Rasanya lembut dan manis.

Anda boleh menanam kubis dengan cukup tebal. Berkat ini, jumlah penuaian per sq. m boleh mencapai berat hingga 4 kg. Ia ditanam di ladang terbuka dan di bawah filem.

 • tahan terhadap kulat dan keadaan cuaca;
 • pucuk serentak
 • rasa lembut dan manis.

Mereka ditanam dengan segera di tanah terbuka atau terlebih dahulu pada anak benih di bawah bahan penutup. Kelemahannya termasuk saiz kepala yang kecil.

Ini adalah salah satu jenis pematangan paling awal. Penuaian sudah dapat dilakukan dalam masa kurang dari 100 hari. Kepala homogen, padat dan elastik, dalam bentuk bujur. Saiz purata hingga 1.6 kg. Warnanya putih bersih. Kepala kubis masak serentak.

Kubis Opal dimakan mentah atau dibekukan di dalam peti sejuk beku.

Dari satu petak. m boleh dituai hingga 10 kg. Ia dapat ditanam di tanah terbuka atau di bawah perlindungan rumah hijau, filem, agrofibre. Dua tanaman boleh dituai setiap musim: musim bunga-musim panas, musim panas-musim gugur.

 • rasa halus, oleh itu dalam memasak ia digunakan untuk pembekuan atau penggunaan segar;
 • pengangkutan yang baik, tidak kehilangan daya tarikan dan rasa visual;
 • tidak retak;
 • tahan terhadap kulat dan serangga parasit.

Abeni

Pelbagai jenis awal dapat dikeluarkan dari kebun setelah 55-60 hari. Buahnya berwarna bulat, tegas dan berwarna putih. Berat purata boleh sampai 2 kg. Tanaman masak pada masa yang sama. Daun bunga kembang kol ini tumbuh lurus ke atas dan menutup kepala dengan baik.

Kubis mempunyai rasa yang sangat baik. Ia digunakan segar dan dimasak..

Kembang kol Seoul

Varieti hibrida dituai kurang dari 75 hari selepas daun pertama muncul. Ia adalah tumbuhan yang kuat. Ia mempunyai daun besar yang tumbuh lurus ke atas. Kepala kubis ternyata berwarna putih salji, berbentuk separuh bulat. Rosetnya bersaiz kecil, padat, dengan rasa yang sangat baik. Rata-rata, Seoul bertambah hingga 2 kg.

Semasa penanaman, kembang kol tahan terhadap pelbagai kulat dan virus. Dua tanaman boleh ditanam setiap musim.

Excel Putih

Terdapat sedikit kekeliruan dengan ragam ini. Menurut pendaftaran, ia dipanggil Whiteaxel F1, tetapi anda boleh menemui White Excel, White Excel, White Excel. Ini semua nama untuk jenis hibrida yang sama. Ia dibesarkan di Perancis.

Kubis mempunyai roset kecil bersaiz padat. Daun tumbuh sederhana dengan gelombang di sekitar tepinya. Mereka mempunyai warna kelabu dan lapisan lilin. Kepala kubis tumbuh besar, padat, bulat, berwarna putih salji. Beratnya ialah 2.5 kg. Pelbagai mempunyai permukaan yang rata. Budaya ini mempunyai sistem akar yang maju. Daunnya menutupi bahagian kepala kubis ini sepenuhnya. Whiteaxel F1 matang dalam masa kurang dari 70 hari.

 • produktiviti tinggi;
 • rasa halus dan sejumlah besar vitamin C;
 • pengangkutan dan penyimpanan tanpa kehilangan kualiti;
 • kesesuaian dengan keadaan cuaca buruk.

Pada masa yang sama, tanaman ini mudah dijangkiti kulat, virus dan memerlukan perawatan yang rapi..

Lelaki baik

Kembang kol ini mempunyai kepala kubis putih terang yang tumbuh secara menegak. Mereka masak dalam 100 hari. Daun dengan selamat melindungi perbungaan dari pengaruh persekitaran luaran. Kepala kubis ternyata berbentuk separa bulat dan padat, bersaiz kecil hingga 1.6 kg. Dimakan segar, diproses dan dibekukan.

Casper

Ini adalah pelbagai hibrid. Roset akan matang dalam 100 hari. Tumbuh dua kali dalam satu musim. Perbungaan berwarna putih, halus, kira-kira 3 kg. Varieti bertolak ansur dengan suhu rendah dan kelembapan tinggi.

Varieti kembang kol pertengahan musim

Kategori varieti sederhana merangkumi varieti awal sederhana yang matang dalam 105-135 hari. Ini juga termasuk pematangan pertengahan musim hingga 145 hari. Dan pertengahan akhir matang dalam 159 hari.

Ragam - Orang Paris

Anda boleh menuai kembang kol Paris dalam 120 hari. Roset berwarna putih, bulat, dengan permukaan yang sedikit bergelombang. Rasanya lembut dan menyenangkan, dimakan segar dan dalam tin, pelbagai hidangan disediakan. Buahnya bertambah hingga 2 kg. Boleh disimpan sejuk beku.

Varieti ini ditanam untuk anak benih di rumah hijau, dan kemudian ditanam di tanah terbuka 4 minggu selepas percambahan. Benih terbaik disemai pada akhir bulan Mac. Semasa menanam, penting untuk menghormati jarak antara tanaman..

Wanita Paris itu menuntut penyiraman dan memberi makan secara berkala. Untuk penuaian yang berkualiti tinggi, perlu selalu melonggarkan, merumput dan berkumpul.

Penduduk Musim Panas Kembang kol

Roset itu ternyata menjadi warna putih bulat, sedikit rata dengan warna krim. Permukaannya halus. Beratnya sehingga 0.8-1 kg. Roset itu dikelilingi oleh daun-daun kecil. Mereka berwarna hijau dan sedikit lilin..

Dimakan segar, rebus dan rebus. Ia boleh disimpan dalam keadaan sejuk beku tanpa kehilangan rasa dan kesihatan..

Penduduk musim panas tidak suka penyiraman berlebihan. Dan seminggu sebelum menuai ia dihentikan sepenuhnya. Tahan terhadap kebanyakan kulat dan perosak.

Pelbagai bunga kembang kol - Romanesco

Ini adalah jenis yang sangat jarang berlaku. Ia mempunyai penampilan eksotik yang tidak biasa, yang mengingatkan pada cangkang moluska kuno. Walaupun bentuknya pelik, Romanesco mempunyai rasa yang halus.

Varieti ini dibiakkan di Itali. Ia sebenarnya adalah kacukan brokoli dan kembang kol. Ia juga disebut brokoli Romanesque atau kubis Karang. Oleh itu nama - Romanesco.

Garpu berdiameter kurang dari 10 cm dan berat sehingga 0,4 kg dimakan. Roset terdiri dari beberapa perbungaan, yang terlihat seperti cangkang, dalam bentuk lingkaran, yang dikumpulkan dalam piramid. Kepala kubis mempunyai warna hijau pucat, tetapi terdapat kekuningan dan krim.

Ini adalah produk makanan. Oleh itu, disarankan untuk memasukkannya ke dalam makanan bagi mereka yang menurunkan berat badan. Rasanya lembut dengan rasa manis dan rasa manis.

Patriotik

Tuai tanaman Patriotik dalam 117-120 hari selepas percambahan. Dari satu petak. anda dapat memperoleh hasil panen hingga 5-6 kg. Kepala kubis kecil padat, beratnya hingga 0,8-0,9 kg. Kubis berdiameter kira-kira 30 cm. Kepala kubis berbentuk setengah bulat dengan permukaan keputihan yang halus.

Fremont F1

Tempat tidur dikeluarkan dalam masa 75-80 hari selepas menanam anak benih. Ini adalah salah satu jenis terbesar. Tanaman yang kuat dengan berat sekitar 3 kg. Ia mempunyai bentuk bulat dengan bahagian atas yang sedikit rata. Teduh kubis berwarna putih terang.

Fremont bertindak balas dengan hasil panen yang kaya untuk pembuahan tepat pada masanya dengan baja mineral.

Loji ini bertolak ansur dengan pengangkutan dan penyimpanan dengan baik.

Kembang kol - Flamenco

Ini adalah pelbagai jenis kubis Belanda Bejo. Tanaman terasa baik dalam cuaca panas dengan penyiraman terhad, tidak mekar. Benih dapat ditanam pada awal masa. Penuaian matang dalam 75 hari. Berat kepala kubis Flamenco ialah 0.7 -1.6 kg. Kubis ternyata menjadi naungan keputihan dengan biji-bijian halus. Ia boleh dibekukan.

Fargo

Varieti hibrid matang dalam 90-95 hari. Kepala tumbuh hingga 2 kg, bentuknya padat dan separa bulat. Permukaannya licin dengan sedikit butiran. Kubis Fargo ternyata berwarna putih salji.

Fargo rasanya enak dan boleh dimakan mentah atau diproses.

Kubis Lecanu

Ini adalah salah satu jenis kembang kol yang biasa. Kepala kubis masak hampir serentak. Roset berwarna putih, besar dan bulat. Semasa matang, kepala terbuka sendiri dan terpisah dari bilah daun, daun ragam ini tumbuh tegak ke atas secara menegak. Penyampaian sayur-sayuran dipelihara untuk masa yang lama semasa penyimpanan. Ia dimakan mentah, direbus, atau dibekukan. Salad atau pelbagai lauk disediakan dari kubis.

Tempat tidur dikeluarkan 85 hari selepas menanam anak benih. Kepala kubis terbentuk dengan berat hingga 3 kg.

Varietas ini tidak menimbulkan kesulitan tertentu untuk tumbuh, kerana mentolerir perubahan mendadak dalam keadaan cuaca, tahan terhadap pelbagai jamur dan virus. Selama musim ini, anda dapat memperoleh dua aliran tanaman: musim bunga-musim panas dan musim panas-musim gugur.

Novaria f1

Penuaian sudah dapat dilakukan 80 hari setelah menanam anak benih. Varieti hibrid bertoleransi dengan perubahan suhu dengan baik.

Kepala kubis terbentuk padat, besar, berat dari 1.8 hingga 2.5 kg. Teduhan perbungaan berwarna putih. Permukaannya kasar, dengan butiran halus. Kepala ditutup rapat oleh daun dengan lapisan berlilin.

Pelbagai - Snowdrift

Snowdrift datang kepada kami dari Kanada. Rasa buahnya lembut dengan kandungan gula dan vitamin C. tinggi. Budaya ini membentuk buah-buahan kecil, keputihan, padat dengan permukaan kasar. Soket bertambah sehingga berat 1.4 kg. Salji salji biasanya disimpan atau disimpan dalam tin.

Varieti kembang kol yang lewat

Varieti akhir paling baik ditanam di wilayah selatan. Purata tempoh pematangan mereka adalah hingga 170 hari selepas pemindahan. Benih disemai pada awal bulan Mac, sehingga anak benih akan tumbuh pada awal musim panas. Sebilangan varietas yang lambat matang matang dalam 230 hari..

Pelbagai - Skywalker

Varieti hibrid mencapai kematangan selama lebih dari 95 hari. Dari 1 kaki persegi m dapat dikumpulkan sehingga 5-6 kg. Roset itu bulat dengan bahagian atas rata. Warna perbungaan berwarna putih. Kepala disembunyikan dengan selamat di bawah daun rona hijau terang dengan lapisan lilin. Ukuran purata kira-kira 2-3 kg.

Kubis mempunyai rasa halus, diangkut dan disimpan dengan baik. Ia dimakan segar atau dibekukan di dalam peti sejuk beku.

Kecondongan Kubis

Hibrida matang selama kira-kira 170 hari selepas menanam biji. Roset itu besar, elips, padat dan putih. Berat hingga 2.5 kg. Perbungaan dapat disembunyikan dengan pasti di bawah daun besar varieti Incline, kerana kepala kubis tetap putih.

Miring tahan terhadap kulat dan perosak, dan bertolak ansur dengan perubahan suhu secara tiba-tiba. Hidangan sampingan disediakan dari kubis atau dihantar ke peti sejuk.

Saiz Rusia

Ia adalah salah satu jenis kembang kol terbesar. Kepala kubis boleh tumbuh hingga 5 kg. Mereka masak sekurang-kurangnya 120 hari setelah menyemai benih. Semasa penyimpanan, soket tidak retak, rasa tidak hilang. Budaya ini diangkut dan disimpan dengan baik. Dimakan segar dan dalam tin.

Pengeluaran

Varieti kembang kol dibahagikan kepada varieti awal, sederhana dan akhir. Masa pematangan berbeza dari 70 hari hingga 230 hari. Apabila memilih jenis kembang kol mana yang lebih baik ditanam di laman web anda, lebih baik meneruskan dari keadaan cuaca. Jadi, varieti awal akan mempunyai masa untuk masak walaupun di wilayah utara. Dan di selatan anda dapat menuai dua tanaman.

Mengenai pengarang: Artem

Dibesarkan di pedalaman dan saya tahu apa itu taman dan kebun sayur. Selama 3 tahun kebelakangan ini saya menjadi ketua editor laman berkebun. Yang paling penting, saya lebih suka menerapkan idea baru di plot kebun, mencuba kaedah penanaman yang berbeza, memperkenalkan kaedah moden untuk meningkatkan hasil. Tetapi pada masa yang sama, dia adalah penyokong kaedah "kuno" untuk memberi makan dan merawat tanaman kebun menggunakan kaedah rakyat.

Sifat dan pelbagai jenis kembang kol

Kembang kol adalah sayur yang diusahakan yang dianggap sebagai salah satu yang paling sihat. Ia tidak dijumpai di alam liar, dan wilayah Mediterranean dianggap sebagai tanah airnya. Perlu dipertimbangkan jenis kembang kol apa, apa faedahnya dan syarat apa yang perlu dipatuhi semasa menanam tanaman.

Penerangan botani

Mengikut ciri botani, ia adalah salah satu jenis kubis biasa dari keluarga Salib. Tumbuhan tahunan disemai pada musim bunga atau musim sejuk. Bahagian bawah tanah terletak berhampiran dengan permukaan tanah dan diwakili oleh banyak akar yang suka bertualang, di antaranya yang utama.

Pada batang utama, yang tingginya hingga 70 cm, daun spiral atau bercabang diarahkan lurus atau ke atas. Mereka berbentuk tunggal atau dalam bentuk dua risalah dengan tepi licin tanpa gigi, mempunyai bentuk lansolat memanjang - iaitu, puncaknya jauh lebih lebar daripada bahagian bawah dan lateral. Warna daunnya berkisar dari hijau muda hingga merah dan ungu dengan berbagai tahap mekar berlilin. Penampilan dan warnanya bergantung pada ragam kembang kol.

Tidak semua orang tahu bagaimana kubis mekar dan mengapa ia dipanggil kembang kol. Dalam banyak spesies, perbungaan yang diubah suai digunakan untuk makanan. Oleh itu, sayur itu mendapat nama sedemikian..

Kembang kol mekar seperti kubis putih. Bunga-bunga tumbuhan dikumpulkan dalam berus, ia terdapat dalam pelbagai warna - dari putih hingga kuning. Kelopak berkerut atau berkerut gelembung.

Ia menarik! Kembang kol datang ke Rusia dari Eropah semasa pemerintahan Catherine the Great. Sayuran itu hanya ditanam di kebun bangsawan yang mulia.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Kembang kol mempunyai komposisi kimia yang kaya, berkat ia mempunyai sifat bermanfaat berikut:

 • kandungan protein yang tinggi (berbanding kubis putih) untuk perkembangan badan yang betul;
 • vitamin A menguatkan sistem imun, baik untuk penglihatan, kulit, rambut dan kuku, mempercepat metabolisme;
 • asid askorbik terlibat dalam reaksi redoks, mempunyai sifat antioksidan, meningkatkan daya tahan terhadap jangkitan, meningkatkan penyerapan zat besi;
 • asid nikotinik terlibat dalam proses hematopoiesis, mempunyai kesan positif pada saluran darah dan sistem saraf pusat, mencegah risiko pembekuan darah, bertanggungjawab untuk penghasilan hormon, menormalkan saluran gastrointestinal, mempunyai kesan anti-radang;
 • Vitamin B menguatkan sistem saraf, meningkatkan fungsi usus, memberi kesan yang baik pada kulit, menguatkan sistem imun.

Kerana kembang kol mengandungi serat kasar yang lebih sedikit (berbanding kubis putih), ia dicerna dengan baik tanpa merengsakan perut dan usus. Sayur-sayuran mempromosikan pemisahan hempedu, oleh itu disyorkan untuk cholelithiasis. Tetapi kerana adanya turunan purin dalam komposisi, produk mesti digunakan dengan berhati-hati sekiranya terjadi gout..

Nota! Kembang kol adalah hypoallergenic dan tidak mengganggu fungsi usus, oleh itu disyorkan oleh pakar pediatrik sebagai makanan pelengkap pertama untuk bayi.

Peraturan pendaratan

Dianjurkan untuk menanam kembang kol di tanah terbuka dengan anak benih, tetapi memerlukan syarat dan peraturan penjagaan yang semakin meningkat. Apa yang perlu anda ketahui:

 • untuk penanaman, anda perlu memilih tanah yang subur dengan pH neutral atau sedikit berasid;
 • kilang ini sensitif terhadap kekurangan molibdenum, boron dan tembaga;
 • suhu optimum untuk pertumbuhan normal adalah 15-18 ℃ di atas sifar, sekiranya panas, kepala akan kecil dan longgar;
 • semak perlu ditanam di bahagian yang cerah dan dilindungi dari draf.

Sekiranya anak benih tumbuh sendiri, langkah-langkah yang betul mesti diambil untuk mendapatkan hasil kembang kol yang baik. Peringkat utama:

 1. Penyediaan tanah. Biasanya, sebarang jenis gambut dicampurkan dengan baja dan habuk papan busuk. Baja nitrogen ditambahkan ke dalam campuran siap, dan abu kayu ditambahkan untuk meningkatkan kandungan nutrien.
 2. Persampelan dan kaedah rawatan benih. Lebih baik mengambil biji besar. Mereka direndam dalam air panas selama 20 minit untuk membunuh jangkitan. Kemudian mereka dimasukkan ke dalam air sejuk dan dikeringkan sepenuhnya. Pada waktu malam, biji ditinggalkan dalam komposisi mineral, dan ketika anak panah muncul, mereka ditempatkan di tempat yang sejuk. Anda memerlukan penggantian suhu - sehari dalam keadaan sejuk, kemudian suam dan sejuk lagi. Ini akan membantu menanam anak benih yang kuat yang tahan terhadap keadaan buruk..
 3. Menanam benih. Gelas sekali pakai yang mudah digunakan. Tanah yang disiapkan dipanaskan. Bahan saliran dibentangkan di lapisan pertama, dan kemudian tanah. 2-3 biji diletakkan di lubang kecil dan ditutup dengan tanah. Untuk melindungi tanaman dan memperbaiki sifat tanah, disarankan untuk menaburkannya dengan pasir. Tutup anak benih dengan kerajang.

Suhu optimum untuk tumbuh ialah 16-20 ℃ di atas sifar. Selepas pucuk pertama muncul, anda boleh mengeluarkan filemnya, meletakkan anak benih lebih dekat dengan cahaya dan menurunkan suhunya. Seminggu kemudian, rejim diubah lagi: pada waktu siang hingga 18 ℃, pada waktu malam hingga +10 ℃.

Kembang kol tidak bertolak ansur dengan kelembapan yang tinggi, tetapi kekeringan tidak boleh dibiarkan. Dianjurkan untuk menyiram tanaman setiap 5-7 hari. Melonggarkan dan menyelam dilarang kerana sistem akar cetek yang lemah. Beberapa hari sebelum menanam di kebun, mereka mengambil anak benih di luar selama beberapa jam.

Selepas 40-50 hari, pucuknya siap ditanam di lokasi. Ini biasanya berlaku pada bulan Mei, ketika kemungkinan penurunan suhu malam. Oleh itu, mereka menyediakan sesuatu seperti rumah hijau untuk anak benih, dan menggunakan bahan bukan tenunan untuk tempat perlindungan yang membolehkan udara melewati..

Tanah boleh dicampurkan dengan humus, abu kayu, baja fosforus. Gali bumi dan pecahkan gumpalan. Buat lubang dengan jarak 30-40 cm dan letakkan anak benih di dalamnya, memperdalamnya ke daun pertama. Gerimis pada kadar 1 liter air per telaga.

Maklumat tambahan! Sebelum menanam di tanah terbuka, disarankan untuk menyuburkan tunas dengan fosforus dan kalium untuk meningkatkan daya tahan terhadap sejuk.

Ciri penjagaan

Merawat kembang kol bermaksud memenuhi syarat berikut:

 • anak benih disiram dengan air suam dua kali seminggu, dan tanaman dewasa - 7 hari sekali;
 • pengeringan tanah atas tidak boleh dibenarkan, dan kelembapan berlebihan akan memberi kesan negatif terhadap operasi sistem akar;
 • mustahil untuk melonggarkan tanah agar tidak merosakkan rimpang, dan lebih baik membuang rumpai dengan tangan;
 • penanaman dilakukan untuk pengembangan akar yang lebih baik;
 • disyorkan untuk menggunakan mulsa untuk mengekalkan kelembapan dan melindungi tanaman dari penyakit;
 • perbungaan mesti dilindungi dari cahaya matahari langsung, jika tidak, bintik-bintik gelap muncul di atasnya;
 • semasa tempoh pertumbuhan, perlu dilakukan sekurang-kurangnya 3 pembajaan dengan baja kompleks;
 • setelah mengikat kepala, anda tidak boleh menggunakan bahan nitrogen untuk mengelakkan pengumpulan nitrat.

Sekiranya syarat tidak dipatuhi, kilang itu boleh jatuh sakit. Penyakit yang paling biasa:

 • Titik coklat. Kulat tumbuh dengan kelembapan yang tinggi dalam keadaan panas dan muncul sebagai bintik-bintik gelap pada daun. Untuk mengatasinya, sediaan kimia dengan tembaga digunakan..
 • Keela. Pseudo-fungus berbahaya dengan lesi rimpang. Punca kejadiannya adalah pH tanah yang tinggi dan kelembapan yang tinggi. Untuk meneutralkan tanah, buat penyelesaian untuk aplikasi akar: segelas tepung dolomit di atas baldi air.
 • Tempat cincin. Penyakit kulat berkembang dalam cuaca sejuk dan hujan. Titik-titik hitam terbentuk di pinggan daun, dan tepinya bertukar menjadi kuning dan kering. Ubat antijamur digunakan untuk melawan penyakit..
 • Reput bakteria basah. Risiko pembangunan adalah tinggi dalam cuaca hujan dan kerosakan tanaman. Lesi menjadi gelap dan mula membusuk. Kawasan yang sakit dikeluarkan sepenuhnya, dan untuk pencegahan, mereka dirawat dengan sulfur koloid.
 • Bakteriosis vaskular. Penyakit ini disebabkan oleh sebilangan bakteria yang membiak secara aktif dalam kelembapan tinggi. Tumbuhan tumbuh klorosis daun, ia kering, dan perbungaan membusuk. Untuk pencegahan, anda perlu membasmi kuman benih dan tanah sebelum menanam, dan racun kulat biologi dan kimia digunakan untuk melawan penyakit ini..
 • Fusarium. Kulat mula-mula mempengaruhi daun, yang mulai berubah menjadi kuning, dan akhirnya jatuh. Perbungaan kehilangan penampilan mereka. Muncul dalam cuaca panas dengan kelembapan yang tinggi. Untuk pencegahan kulat, disarankan untuk menyiram kembang kol dengan air dengan Fitosporin. Sekiranya jangkitan telah berlaku, ubat antibakteria spektrum luas digunakan..
 • Cendawan Downy. Ia muncul sebagai bunga keputihan di bahagian dalam daun, setelah itu mereka kering dan jatuh. Ia berkembang pada musim hujan, serta penyiraman yang berlebihan. Untuk menghilangkan kulat, produk biologi dan racun kulat kimia digunakan.
 • Virus mosaik. Pertama, jalur kuning terbentuk di antara urat pada helaian, maka anda dapat melihat bintik-bintik gelap, serupa dengan mozek. Budaya mula membusuk. Penyakit ini disebabkan oleh rumpai dan aphid, oleh itu, untuk pencegahan, penting untuk mencegah munculnya perosak dan membuang rumpai pada waktunya. Sekiranya jangkitan berlaku, semak yang sakit mesti dipotong.

Cabaran lain yang boleh anda hadapi ketika tumbuh kembang kol adalah perosak serangga. Lalat, ulat, aphid sangat berbahaya. Dan kutu salib boleh membahayakan anak benih. Racun serangga digunakan untuk menyingkirkan serangga berbahaya.

Nota! Untuk melindungi tanaman dari serangga dan mendapatkan perbungaan yang indah, abu atau serbuk mustard dituangkan di antara tempat tidur.

Jenis-jenis budaya

Varieti budaya ditentukan mengikut parameter yang berbeza: warna dan tempoh pematangan. Jenis kubis berwarna:

 • Hybrid Amethyst - kubis ungu terang, hampir berwarna ungu, digunakan dalam salad dan campuran sayur-sayuran.
 • Hibrida Alabaster, Alrani, Altamira, Alpha, Arfak, White Castle, Frontina (bertanda F1) - perbungaan varieti ini berwarna putih salji.
 • Elena the Beautiful, Mallorca F1, Malimba F1, Marvel 4, Regent MC, Undine mempunyai kepala berwarna krim.
 • Varieti kubis oren dengan kandungan beta-karoten tinggi - kacukan Yarik dan Cheddar.
 • Spesies Maserata, Universal dan Vitaverde F1 terlihat seperti kembang kol hijau, rasanya seperti brokoli, mengandungi antioksidan.
 • Varieti kubis ungu penting untuk pencegahan penyakit jantung dan vaskular: Bola ungu, Karang Clara, Sicily Ungu, Ratu Ungu.

Maklumat menarik! Mengapa kembang kol bertukar menjadi merah jambu semasa memasak? Ini berlaku selepas mandi wap. Untuk mengelakkan sayur berubah warna, taburkannya dengan lemon.

Pengelasan pematangan diperlukan untuk menentukan masa penanaman. Jenis varieti utama:

 • Awal - benih untuk anak benih disemai sepanjang bulan Mac, dan dipindahkan ke kebun dari akhir April hingga pertengahan Mei.
 • Sedang lewat - benih ditanam pada bulan April, anak benih dipindahkan ke tempat tetap dari separuh kedua Mei hingga pertengahan Jun.
 • Penanaman lewat bermula dari akhir Mei hingga 10 Jun, penanaman di tanah terbuka - pada awal Julai.

Kepala masak paling cepat dalam varieti awal. Pada spesies kembang kol akhir, perbungaan siap dimakan tidak lebih awal dari 4 bulan kemudian..

Spesies yang dikenali

Kubis jenis kebun yang paling biasa dan terkenal:

 • Brokoli. Prekursor genetik untuk kembang kol. Pucuk dengan tunas kecil dikumpulkan di kepala, yang digunakan untuk makanan. Mereka dipotong sebelum tempoh berbunga. Kaya dengan asid askorbik dan vitamin K.
 • Kubis Savoy. Lihat dengan kepala kubis besar dan kepingan beralun nipis. Berbanding dengan kubis putih, lebih mudah dicerna, rasanya lebih manis. Ia mengandungi turunan asid askorbik yang memperlambat pertumbuhan sel barah.
 • Pucuk Brussels. Nenek moyangnya adalah jenis Calais. Kepala kubis kecil dengan daun hijau atau kelabu digunakan untuk makanan. Ia pertama kali ditanam di Belgia, dari mana ia mendapat namanya. Jenis ini berguna untuk diabetes mellitus, membantu memulihkan fungsi pankreas.
 • Kohlrabi. Bahagian yang boleh dimakan adalah batang yang kelihatan seperti lobak bersaiz sederhana. Rasanya seperti tunggul kubis, tetapi lebih berair dan manis. Kohlrabi adalah sumber kalium dan magnesium, yang penting untuk sistem kardiovaskular.
 • Cina (Beijing). Selada mempunyai kepala berbentuk silinder dengan daun hijau atau kekuningan. Kaya dengan serat, vitamin A, C dan K. Ia mengandungi asid sitrik antioksidan yang jarang melambatkan proses penuaan.
 • Kale (kerinting). Mempunyai daun hijau atau ungu yang tidak membentuk kepala kubis. Ia kaya dengan mineral dan vitamin, dan mengandungi lebih banyak kalsium daripada susu. Ia diserap dengan baik, meningkatkan tahap hemoglobin, meningkatkan imuniti. Indole-3-carbinol, bahan yang memperlambat pertumbuhan sel barah, dijumpai di Kale..
 • Kubis Romanesco. Pandangan yang paling luar biasa mencolok dari bentuknya. Ia terdiri daripada bahagian yang serupa dan menyerupai bentuk fraktal geometri. Romanesco mempunyai struktur yang halus dan rasa kacang berkrim. Kaya dengan vitamin C dan K serta serat dan karotenoid.

Nota! Varieti kubis diwakili oleh banyak jenis dan kacukan. Kesemuanya boleh dimakan: rebus, bakar, acar.

Kembang kol adalah tanaman yang berubah-ubah, itulah sebabnya penting untuk mempertimbangkan semua keperluan penanaman dan pemeliharaan. Anda boleh menyimpan sayur-sayuran dari kebun di bilik bawah tanah sehingga 3 bulan. Rasa kualiti dan sifat berguna - imbuhan yang baik untuk bekerja.

Varieti kembang kol

Kembang kol agak jarang berlaku di kawasan kebun domestik. Sebabnya adalah penjagaan yang agak sukar yang diperlukan oleh budaya. Sementara itu, sayur ini melebihi jenis kubis putih biasa bukan hanya dalam jumlah vitamin dan nutrien, tetapi juga dari segi penampilan. Kembang kol diwakili oleh sebilangan besar varietas, masing-masing berbeza dalam warna, struktur dan tekstur daun, dan juga menunjukkan ciri tumbuh sendiri, yang harus dipertimbangkan ketika membeli benih untuk menyemai.

Penerangan tentang kembang kol

Kembang kol mempunyai sejarah yang agak kaya. Syria dianggap sebagai tempat kelahiran budaya. Di negara ini, terdapat sebutan sayur-sayuran bertulis pertama dari abad ke-11. Di negeri-negeri Eropah, di mana ia dibawa oleh orang-orang Arab, budaya mula muncul satu abad kemudian..

Seiring waktu, berdasarkan varietas yang diimport dari Syria, jenis kembang kol baru dikembangkan, disesuaikan dengan iklim Eropah. Hari ini jumlah mereka terus bertambah.

Secara luaran, semak kembang kol adalah batang menegak, panjangnya bervariasi dari 15 hingga 70 cm. Daun besar memanjang dari batang pada sudut tepat, tangkai daun yang pada beberapa varietas mencapai panjang 40 cm.

Tetapi daun itu sendiri tidak dimakan. Mereka memakan formasi khas di bahagian atas batang, yang terbentuk pada awal masa berbunga tanaman dan merupakan peduncle yang kurang berkembang. Bahagian semak ini mempunyai salah satu warna berikut:

 • putih;
 • merah jambu;
 • Jingga;
 • krim;
 • Violet;
 • hijau.

Warna kubis yang bervariasi menyebabkan fakta bahawa ia sering ditanam bukan hanya sebagai produk makanan, tetapi juga sebagai hiasan tempat tidur bunga di halaman..

Mengikut jangka masa musim yang semakin meningkat, spesies salib ini tergolong dalam tahun tahunan. Sekiranya kepala tidak dikumpulkan, maka bunga kuning muncul daripadanya. Selanjutnya, setelah pendebungaan, mereka berubah menjadi buah yang dipenuhi biji.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Di mana sahaja negara kembang kol ditanam, ia dihargai di mana sahaja kerana sifat perubatannya yang tinggi. Bahkan doktor terkenal Avicenna bercakap dengan saksama mengenai manfaat sayur ini untuk tubuh, dengan menyatakan bahawa tumbuhan itu menguatkan daya tahan tubuh dan sistem lain..

Banyak khasiat sayur-sayuran ditentukan oleh komposisinya, termasuk:

 • rizab vitamin C yang besar, yang terdapat pada kembang kol hampir 3 kali ganda daripada kubis putih;
 • kepekatan riboflavin yang tinggi, yang mendorong pertumbuhan badan dan mengekalkan warna kulit, kuku, rambut;
 • asid folik, yang terlibat dalam hematopoiesis;
 • karotena, yang melambatkan proses penuaan;
 • peningkatan jumlah protein;
 • sejumlah unsur surih penting, yang paling banyak adalah fosfor, mangan dan zink.

Perlu juga diingat bahawa serat dalam kembang kol jauh lebih lembut dan lebih lembut daripada makanan tumbuhan lain. Ini bermakna ia lebih sesuai untuk mereka yang menjalani diet terapi. Potensi pemakanan produk yang tinggi juga ditunjukkan dalam kandungan kalori rendahnya. Setiap 100 g kubis mengambil kira-kira 30 kkal. Oleh itu, sayur sangat diperlukan bagi mereka yang berusaha menurunkan berat badan..

Hidangan kembang kol

Dalam kajian terbaru, terungkap bahawa kembang kol juga membawa manfaat tertentu dalam memerangi neoplasma ganas. Bahan-bahan yang terdapat dalam tisu tumbuhannya mengganggu pembahagian sel-sel pembentukan dan dengan itu melambatkan pertumbuhannya.

Aplikasi memasak

Produk ini banyak digunakan dalam masakan. Ini difasilitasi bukan hanya oleh khasiat sayur-sayuran yang bermanfaat, tetapi juga dengan teksturnya yang tinggi rasa, halus dan renyah..

Dari segi masakan, budaya ini cukup serba boleh. Tetapi sebelum menggunakannya dalam sebarang hidangan, ia disediakan dengan cara khas:

 1. Masukkan periuk air di atas api sederhana dan biarkan mendidih.
 2. Secara selari, semua perbungaan dipotong dari kepala kubis biasa, dan tunggul dibuang.
 3. Perbungaan dibasuh dengan sempurna dari kotoran di bawah air yang mengalir dan dicelupkan ke dalam air mendidih.
 4. Jus lemon ditambahkan di sana dan kubis direbus selama beberapa minit.

Rujukan. Selepas rawatan ini, tisu perbungaan menjadi lebih lembut. Kemudian produk tersebut boleh direbus, dipanggang, digoreng, direbus, ditambah ke pelbagai salad. Pada masa yang sama, rasa sayuran yang neutral membolehkan anda menggabungkannya dengan produk lain tanpa sekatan.

Pelbagai jenis kembang kol dengan foto

Banyak jenis lain telah dikembangkan dari varieti bunga kembang kol yang asli dalam jangka masa yang panjang. Mereka berbeza antara satu sama lain dengan keunikan penanaman, warna dan bentuk kepala kubis, waktu pematangan. Berdasarkan ciri terakhir, semua jenis kembang kol dibahagikan kepada:

 1. Awal.
 2. Pertengahan musim.
 3. Lewat.

Varieti awal

Spesies awal dibezakan dengan tempoh pematangan kepala terpendek. Di samping itu, enaknya sayur-sayuran tersebut jauh lebih tinggi daripada varietas masak pertengahan dan akhir. Kelemahan kategori ini adalah jangka hayat yang sangat pendek..

Beberapa jenis awal yang lebih popular termasuk:

 • Pemangku Raja.
 • Bola salji.
 • Jaminan.
 • Alpha.
 • Bola salji.
 • Movir 74.

Kubis Bupati dapat dipungut dari tempat tidur sudah 110 hari setelah anak benih dipetik. Dalam bentuk matang, garpu beratnya sekitar 500 g. Ia mempunyai warna putih dan tuberosity sederhana. Dari atas, kepala ditutup dengan daun elips berwarna hijau gelap.

Bupati pelbagai kubis

Bupati sesuai untuk penanaman anak benih dan bukan anak benih. Dalam keadaan yang baik, dari 0,9 hingga 3,9 kg kubis dituai dari setiap meter persegi.

Sebagai tambahan kepada rasa perbungaan yang baik, spesies ini mempunyai kelebihan lain. Tumbuhan ini tahan terhadap sejumlah penyakit yang biasa terjadi pada kubis. Di samping itu, ia dapat menahan musim kemarau dan kenaikan suhu secara mendadak tanpa akibat..

Kepelbagaian Snowball memerlukan masa pematangan yang lebih pendek untuk kepala. Kematangan teknikal mereka berlaku 90-95 hari selepas kemunculan tunas. Hasil tanaman bervariasi dalam kisaran 3.2–4.2 kg / sq. m.

Kepala kubis kubis berwarna putih, padat. Permukaan mereka halus, dan beratnya 0,5-2 kg. Dari atas, setiap garpu ditutup dengan daun kebiruan yang besar dan memanjang.

Pelbagai ini dibiakkan di Perancis. Ia menahan cuaca sejuk, dalam memasaknya digunakan segar dan diperam.

Setelah menanam benih, garpu terbentuk sepenuhnya dalam 80-100 hari. Setiap kepala dibulatkan dan berwarna putih. Daun tanaman tumbuh dengan baik dan menutup kepala hampir sepenuhnya. Berat purata kubis berbeza antara 0,6-0,9 kg.

Kelebihan pelbagai merangkumi perkara berikut:

 • rasa sedap;
 • ketumpatan tinggi;
 • pematangan serentak keseluruhan tanaman;
 • ketahanan penyakit.

Di samping itu, jaminan sesuai untuk pengangkutan jarak jauh.

Varieti buatan Rusia, dibesarkan oleh Poisk, disesuaikan sepenuhnya dengan iklim domestik. Alpha disyorkan untuk ditanam di wilayah tengah dan utara negara ini..

Hasil panen kira-kira 85-90 hari setelah munculnya tunas. Garpu tebal, sederhana kental dan berat kira-kira 1.5 kg. Warna kepalanya benar-benar putih. Hasil sayur rata-rata ialah 3.5 kg / sq. m.

Dari segi penggunaan, kubis serba boleh dan, selain dimakan mentah, juga sesuai untuk diproses.

Cabbage Snow Globe ditanam oleh anak benih atau disemai secara langsung di atas katil. Dalam kes kedua, 95-110 hari berlalu dari kemunculan pucuk hingga kematangan penuh garpu. Budaya ini dibezakan dengan daya tahan tinggi terhadap penyakit dan bersifat universal.

Kepala tanaman dari segi penampilan sesuai dengan namanya. Mereka dibezakan dengan warna putih salji dan kehadiran lebam kecil di permukaan. Berat kepala tidak melebihi 0.9 kg.

Mengatakan, kubis Snow Globe berakar dengan baik walaupun dalam keadaan cuaca yang sukar. Tetapi hasilnya adalah 3 kg / persegi. m hanya boleh didapati di tanah yang kaya dan di iklim yang ringan.

Dunia Salji Kubis

Pelbagai ini dibiakkan oleh penternak domestik. Rata-rata, kepala terbentuk sepenuhnya 70-90 hari selepas pucuk pertama muncul. Spesies ini responsif terhadap keadaan tumbuh yang baik. Sekiranya semuanya diperhatikan, maka penduduk musim panas akan menerima sehingga 4 kg sayur-sayuran dari setiap dataran di kawasan ini. Selain itu, di wilayah selatan, tanaman dituai dua kali setahun..

Warna varieti ini benar-benar putih atau dengan warna kuning. Berat mencapai 1.3 kg. Garpu mempunyai struktur yang padat dan ditutup di atasnya dengan daun yang panjang dan memanjang.

Kubis Movir 74 tahan terhadap benturan sejuk dan kekeringan berlebihan. Penuaian budaya mudah bertolak ansur dengan pengangkutan yang panjang.

Varieti dan kacukan pertengahan musim

Garpu kubis kategori ini memerlukan masa lebih lama untuk matang. Selain itu, semua jenis pertengahan musim termofilik dan berkembang dengan baik hanya pada suhu hampir 20 darjah. Oleh itu, mereka ditanam terutamanya di selatan negara ini..

Tempoh pematangan spesies yang panjang dikompensasi oleh jangka hayat garpu yang lebih lama.

Beberapa jenis kembang kol masak sederhana termasuk:

 • Ungu.
 • Kepala putih.
 • Kecantikan putih.
 • Bola ungu.
 • Flora Blanca.

Kubis ungu juga merupakan jenis domestik. Ia dibezakan oleh ketahanan sejuk dan ketahanan terhadap penyakit salib. Sayuran masak dalam 110-120 hari dari saat anak benih pertama menetas di kebun.

Kepala kubis spesies ini padat, bulat, ditutup dengan tubercles kecil. Setiap kepala mempunyai berat hingga 1.5 kg. Ciri khas dari formasi tersebut adalah warna ungu-ungu yang jelas. Hasilnya ialah 4 kg per meter persegi.

Seperti varietas sebelumnya, kepala Putih matang dalam 110-120 hari. Pada masa yang sama, hasil varieti bervariasi antara 3,5-4,5 kg / sq. m.

Kepala kubis berwarna putih dan berbentuk bulat, sedikit rata. Berat garpu purata ialah 1.1 kg. Dari atas, ia ditutup dengan daun hanya sebahagian.

Kubis seperti ini mempunyai ketahanan sejuk yang baik, disimpan dalam jangka masa yang lama dan sesuai untuk pengangkutan. Selain itu, bubur sayur mengandungi sejumlah besar vitamin dan mineral, yang menjadikannya popular bukan sahaja dalam masakan, tetapi juga dalam perubatan..

Keindahan putihnya ditanam pada anak benih, tetapi disarankan menanam anak benih di tanah terbuka, dan bukan di rumah hijau. Dalam hal ini, dalam 65-70 hari setelah penanaman, tanaman siap untuk dituai..

Pelbagai disajikan dengan kepala putih padat, beratnya mencapai 1-1.2 kg. Garpu seperti itu disimpan dengan baik, mempunyai rasa yang jelas, dan sesuai untuk pengangkutan. Tetapi semasa penanaman, tanaman mesti dilindungi dengan teliti dari perosak..

Varieti ini dibiakkan beberapa tahun yang lalu oleh syarikat terkenal "Aelita". Untuk pematangan penuh anak benih, sebagai peraturan, diperlukan 120 hari. Produktiviti spesies adalah 3-3.5 kg dari setiap petak.

Penampilan garpu agak eksotik. Mereka dicat ungu. Kepala kubis strukturnya padat, ditutup dengan lebam kecil. Berat kepala ialah 0.7-0.9 kg. Daun luarnya kecil dan hanya separuh menutup garpu. Selain warnanya yang cerah, sayur ini mempunyai rasa yang sama cerah..

Bola kubis pelbagai Lilac

Kubis Flora Blanca yang dibiakkan di Belanda tumbuh di tempat tidur kebun dalam 110-120 hari. Ia menganggap ketahanan terhadap kesejukan dan fleksibiliti dari segi penggunaan. Hasil purata ialah 2.5 kg / sq. m.

Sayuran seperti itu diwakili oleh garpu tebal kecil. Warna mereka berwarna putih dengan warna kuning. Berat, sebagai peraturan, tidak melebihi tanda 1.2 kg. Daun penutup budaya kecil, bulat.

Flora Blanca sentiasa sihat. Di samping itu, tanaman ini tahan terhadap bakteriosis..

Jenis dan jenis lewat

Semua varietas kembang kol lewat mempunyai tempoh pematangan lebih dari 4 bulan. Selain itu, di tanah terbuka, mereka hanya dapat masak di wilayah selatan Rusia. Untuk penanaman di utara negara ini, rumah hijau semestinya diperlukan. Tetapi kubis seperti itu mengimbangi musim tumbuh lama dengan garpu besar dan jangka hayat yang panjang..

Varieti lewat yang popular termasuk:

 • Asterix.
 • Cortez.
 • Amerigo.

Asterix adalah salah satu daripada kacukan, dan nama pada biji ditambah dengan tanda F1. Spesies ini sangat tahan terhadap cendawan tepung. Sayuran masak dalam 130-135 hari.

Kepala kultur ini berwarna putih, bulat, berat 700-900 g. Daun hijau gelap menutupi kepala kubis. Bubur tanaman mempunyai rasa yang baik dan tekstur yang padat. Hasil Asterix ialah 2.5 kg / sq. m.

Cortez adalah jenis hibrida Belanda yang lain. Pembersihan dilakukan dalam 70 hari dari saat pemindahan anak benih ke tempat tidur terbuka. Tanaman disimpan dengan baik dan sesuai untuk diproses.

Kepala kubis spesies ini agak besar. Berat badan mereka sering melebihi 2 kg. Pada masa yang sama, kepala kubis putih mengandungi sejumlah besar cecair. Hasil purata ialah 4-4.5 kg kubis per meter persegi.

Hibrid Cortez mudah bertolak ansur dengan cuaca sejuk. Tetapi ketika menanam tanaman, perlu diingat bahawa tanpa baja yang sesuai, hasilnya tidak akan signifikan..

Spesies ini membuat permintaan tinggi di tanah tapak di mana ia dirancang untuk tumbuh. Dalam keadaan yang baik, setelah menanam anak benih, kematangan teknikal kepala kubis berlaku dalam 60-65 hari. Pada masa yang sama, hasil tanaman adalah 7.5 kg per persegi.

Ketua pelbagai Amerigo

Kepala varietas Amerigo bulat dan lebat. Berat setiap kepala kubis berbeza antara 2-2,5 kg. Garpu berwarna putih. Dari atas, setiap kepala kubis ditutup sepenuhnya dengan daun hijau gelap yang besar.

Pelbagai jenis kembang kol yang tidak biasa - Romanesco

Secara berasingan, perlu diperhatikan pelbagai jenis kembang kol, seperti Romanesco. Ia dibezakan dari varieti standard dengan struktur khas kepala kubis. Perbungaan tanaman mempunyai bentuk kerucut spiral. Lebih-lebih lagi, mereka dikumpulkan dalam kumpulan yang padat (sejenis bintang) dan tumbuh di hujung batang, yang panjangnya dapat mencapai satu meter..

Kepala kubis dicat kuning atau hijau muda. Setiap garpu mempunyai berat hingga 0.5 kg. Perbungaan ini tidak dimakan mentah. Sebelum digunakan dalam memasak, mereka diawetkan..

Kembang kol cukup popular di Eropah dan Asia. Produk ini mempunyai rasa yang unik dan pelbagai khasiat perubatan. Hari ini, budaya seperti ini diwakili oleh sebilangan besar varieti dan kacukan yang berbeza. Oleh itu, sebelum membeli benih, anda harus membiasakan diri secara terperinci dengan masing-masing..

Kembang kol adalah sayur yang mesti ada di setiap rumah

Semua yang paling menarik mengenai orang-orang yang diremehkan di Rusia, tetapi jenis kubis yang sangat berguna

 • Huraian botani dan ciri kembang kol
 • Mengapa nama, sejarah
 • Kandungan kalori dan nilai pemakanan
 • Kepelbagaian spesies, varieti dan kacukan
 • Manfaat
 • Memudaratkan
 • Aplikasi dalam memasak, apa yang dibuat daripadanya
 • Kesimpulannya

Sayuran yang indah ini bukanlah tetamu yang jarang ditemui di meja kami. Dan ini tidak menghairankan, rasanya sangat menyenangkan, harganya murah, dan anda boleh membelinya segar dan beku hampir sepanjang tahun. Kubis jenis ini sesuai digunakan dalam pelbagai hidangan, sesuai untuk memberi makan bayi dan mereka yang sedang menjalani diet. sebilangan besar hidangan disediakan daripadanya. Apa sayur ini, baca terus.

Kandungan

 • Penerangan botani dan ciri kembang kol
 • Mengapa nama, sejarah
 • Kandungan kalori dan nilai pemakanan
 • Kepelbagaian spesies, varieti dan kacukan
  • Awal
  • Pertengahan musim
  • Lewat
  • Varieti Belanda
  • Varieti Tidak Biasa - Romanesco
 • Manfaat
 • Memudaratkan
 • Aplikasi dalam memasak, apa yang dibuat daripadanya
 • Kesimpulannya

Penerangan botani dan ciri kembang kol

Salah satu jenis kubis yang paling lazat dan berkhasiat dalam keluarga salib adalah kembang kol. Kilang ini tahunan, memberi hasil panen dan biji pada tahun pertama. Namun, agar benih matang, diperlukan tempoh pematangan hingga 230 hari, yang mustahil dalam keadaan tanah terbuka. Tetapi tanamannya dapat masak dalam masa 70 hari..

Belukar kembang kol

Belukar tumbuhan ini kuat, merebak. Pertama, ia membentuk roset daun penyebar dalam jumlah 20-30 keping, masing-masing panjang 40 cm. Hanya selepas itu kepala kembang kol mulai terbentuk. Untuk membina jisim sedemikian, kilang perlu mewujudkan keadaan yang baik..

Pada nota! Kubis jenis ini adalah yang paling berubah-ubah dan memerlukan di kalangan kerabatnya. Dia memerlukan tanah yang subur, banyak sinar matahari dan kehangatan. Dalam kes ini, pencahayaan diperlukan dalam jangka masa yang berbeza musim tumbuh adalah berbeza. Pada masa pertumbuhan jisim hijau dan pembentukan kepala, banyak cahaya diperlukan, tetapi untuk kepala kubis menjadi padat dan besar, peneduhan diperlukan.

Sistem akar inti tanaman ini mencapai panjang hingga 120 cm, tetapi tidak terlalu kuat, jadi sangat penting untuk meringkuk semak.

Warna daun sayur ini boleh dari hijau muda hingga hampir kelabu. Kepala bulat, berbentuk kerucut atau leper. Lebih kerap berwarna putih, tetapi terdapat varieti dengan kepala kuning. Kepala adalah perbungaan yang tidak ditiup menyatu menjadi kepala kubis yang padat. Oleh itu, penting untuk memotong kepala kubis tepat pada waktunya, sebelum perbungaan mulai mekar. Kerana mereka akan menjadi tidak layak untuk dimakan oleh manusia..

Pembentukan perbungaan bermula setelah roset daun tumbuh. Kepala kubis boleh menimbang dari 0,5 hingga 2 kg.

Bunga kembang kol

Kembang kol berkembang dengan berus pendek tebal. Buah kubis ini hanyalah sekeping silinder kecil dengan banyak biji..

Jadi dari mana asalnya di negara kita dan mengapa nama itu, kerana kita biasa melihat kubis ini dengan kepala putih.

Mengapa nama, sejarah

Di antara jenis kubis ini, terdapat tanaman yang tidak hanya dengan kepala putih, tetapi juga ungu, salad, bahkan merah jambu. Tetapi namanya tidak hilang kerana itu. Kepala sayur ini pada dasarnya adalah bunga yang belum dibuka. Kami tidak memakan buahnya, tetapi bunga tanaman. Oleh itu, kubis ini dipanggil kembang kol..

Pelbagai jenis kembang kol

Tumbuhan seperti itu tidak diketahui oleh alam liar. Ia dipercayai berasal dari Laut Tengah dari hijau collard. Selama berabad-abad ia tumbuh hanya di Syria dan negara-negara Arab. Dan pada abad ke-12 dia dibawa ke Sepanyol, kemudian dia muncul di Cyprus. Selama bertahun-tahun Cyprus telah membekalkan benih tanaman ini ke Eropah..

Pada abad ke-14, mereka mula menanamnya di Perancis, Belanda, England, Itali.

Tumbuhan ini muncul di Rusia di bawah Catherine II, tetapi hanya tersedia untuk golongan bangsawan dan bangsawan dan digunakan sebagai makanan istimewa. Pada abad ke-18, orang kaya memperoleh benih yang sangat mahal dari pulau Malta. Untuk masa yang lama orang tidak dapat menanam kubis ini dalam keadaan kita, sehingga ahli agronomi Andrey Bolotov mencipta pelbagai yang sesuai untuk iklim sejuk.

Sekarang di Rusia, sayur ini ditanam di semua wilayah, tetapi dalam jumlah kecil. Sebagai perbandingan: di Rusia adalah 1% antara jenis sayur-sayuran lain. sedangkan di Jerman ia adalah 10%.

Apa yang berguna dalam sayur ini dan mengapa tukang kebun semakin menanamnya di ladang mereka?

Kandungan kalori dan nilai pemakanan

Kepala kembang kol

Seperti spesies keluarga salib yang lain, kubis ini adalah sayuran pemakanan. Kandungan kalori diabaikan, hanya 30 kkal per 100 gram sayur-sayuran. Pada masa yang sama, ia cukup kaya dengan vitamin, makronutrien. Dari segi sifat dan rasa yang berguna, ia melebihi kubis putih.

Nisbah protein / lemak / karbohidrat (B / F / U) dalam sayur-sayuran segar - 2.5 / 4.2 / 0.3

Kembang kol mengandungi hampir semua vitamin B, dari B1 hingga B9. Vitamin E, C, H, K, A dan banyak lagi.

Ia mengandungi banyak makronutrien yang diperlukan seseorang:

 • potasium,
 • besi,
 • kalsium,
 • fosforus,
 • magnesium dan lain-lain.
 • Ia sangat kaya dengan silikon dan molibdenum..

Tidak dinafikan, tanaman ini perlu ditanam di kawasannya, terutamanya kerana pelbagai jenis membolehkan anda memilih tanaman untuk iklim apa pun.

Kepelbagaian spesies, varieti dan kacukan

Varieti dan kacukan bunga kembang kol berbeza dalam bentuk dedaunan, ukuran, warna dan bentuk kepala, tempoh di mana tanaman menanam buah.

Mengikut masa penuaian, kubis dibahagikan:

 • awal (sehingga 110 hari),
 • sederhana (kira-kira 135 hari)
 • lewat (150 hari atau lebih).

Pertimbangkan pelbagai jenis pilihan yang paling popular dan menarik.

Awal

Nama kepelbagaianTempoh pematanganPenerangan tentang perbungaanFaedah pelbagai
Waranti, ditarik balik 1968sehingga 90 hariKrim atau kuning pucat, berat hingga 1.2 kg. Rasanya sangat sedapTidak terdedah kepada keretakan dan pertumbuhan berlebihan. Cukup tahan terhadap fusarium.
Dereza kambing.sehingga 70 hariKepala kubis berwarna bulat, putih, sangat sedap. Berat rata-rata hingga 0.8 kg.Penuaiannya masak pada masa yang sama. Ragamnya hampir tidak jatuh sakit.
Françoisesehingga 100 hariKekuningan, berat sehingga 0.6 kg. Perbungaan yang cukup longgar, tetapi dengan rasa yang halus.Rasanya sangat sedap dan boleh dimakan mentah.
Movir 7490 hariPutih-kuning, berat sehingga 1.3 kg. Kepala ditutup dengan dedaunan.Tahan kemarau, bertolak ansur dengan sejuk, dibawa dengan sempurna.
Bola saljisehingga 110 hariGarpu putih dan lebat, sehingga 0.9kg. Rasa halus dan manis.Menahan keadaan cuaca yang sukar.

Varieti awal ditanam walaupun di iklim dengan musim panas pendek. Anda dijamin mempunyai masa untuk menuai. Di selatan, anda boleh menuai beberapa kali setiap musim.

Terdapat satu kelemahan, varietas awal mempunyai kepala yang lebih kecil dan sedikit simpanan.

Pertengahan musim

Kelebihan sayur jenis ini adalah jangka hayatnya. Ia bertahan lebih lama daripada spesies lain.

Nama kepelbagaianTempoh pematanganPenerangan tentang perbungaanFaedah pelbagai
Penduduk musim panassehingga 130 hariRasa yang sangat baik, berat hingga 1 kg, warna dari putih hingga krim.Menerima perbezaan kelembapan dan suhu yang tinggi
Bola ungu. Pelbagai yang indah dan menarik, dibiakkan beberapa tahun yang lalu.120 hariKepala kubis yang padat, warna ungu yang sangat indah, sehingga 0,9 kg.Rasa yang sangat halus dan menyenangkan
Orang Paris110 hariBulat, susu, berat sehingga 0,9 kg. Rasa yang sangat baik.Ia bertolak ansur dengan suhu rendah dengan baik dan hampir tidak jatuh sakit.

Varieti "Bola ungu"

Lewat

Dalam spesies ini, tanamannya menjadi paling lama. Walau bagaimanapun, varietas yang masak lambat mempunyai kepala terbesar, yang mempunyai kualiti menjaga yang baik dan diangkut dengan baik..

Nama kepelbagaianTempoh pematanganPenerangan tentang perbungaanFaedah pelbagai
Saiz Rusia
Salah satu jenis terbesar
minimum 120 hariKepala kubis putih yang sangat besar, beratnya hingga 5 kg.Tidak retak, baik dan sedap walaupun mentah.
Agnia150 hariBerat 1.5 kg, padat, warna keputihan.Menarik kerana mereka menyemai sebelum musim sejuk.
Salji salji hijau190 hariKepala kubis yang cantik berwarna hijau. Rasanya sangat sedap.Tidak mudah dijangkiti bakteriosis.

Varieti akhir adalah yang terbaik untuk pembekuan dan penyimpanan untuk musim sejuk..

Pelbagai "Hujan salji hijau"

Hibrid pilihan Belanda patut mendapat perhatian. Lagipun, tanaman ini telah lama ditanam di sana.

Varieti Belanda

Hibrida Belanda popular di kalangan tukang kebun. Mereka secara konsisten memberikan hasil panen yang baik, memiliki rasa yang sangat baik, dan tahan terhadap banyak penyakit salib..

Nama kepelbagaianTempoh pematanganPenerangan tentang perbungaanFaedah pelbagai
Goodman F1100 hariPutih-kuning, berat hingga 1.5 kg. Kepala ditutup sebahagiannya dengan dedaunan, yang memeliharanya.Jarang sakit, tetapi tidak bertolak ansur dengan kekeringan.
Asterix F1135 hariPerbungaan putih dengan berat sehingga 0.9 kg.Tahan terhadap cendawan tepung. Rasa yang baik dan struktur tunas yang padat.
Cortez F170 hari selepas turun di katilKepala kubis besar, putih, berat hingga 2 kg.Menahan fros
Fremont F1awalKepala kubis seberat hingga 1.5 kg, rasa halusMenahan panas, kekebalan terhadap penyakit.
Vinson F1awalKepala yang besar dan rata, beratnya hingga 3 kg. Bubur berair dan lembut.Tahan panas dan sejuk, pelbagai penyakit. Kemudahan pengangkutan yang sangat baik.

Hibrida Belanda cukup menuntut makan, tetapi dengan teknologi pertanian yang tepat, mereka menghasilkan hasil panen yang luar biasa.

Dari semua jenis, kubis Romanesco terkenal dengan keunikannya..

Varieti Tidak Biasa - Romanesco

Kubis Romanesco mengejutkan tukang kebun dengan bentuk dan warnanya. Ini mempunyai rasa yang indah dan pada masa yang sama anda boleh menanamnya di laman web anda.

Tidak diketahui dengan tepat dari mana jenis kubis ini berasal. Penanam menganggap Romanesco sebagai subspesies dari kembang kol.

Sayuran ini mempunyai warna salad kepala kubis yang sangat indah, dan bentuknya menyerupai piramid..

Piramid besar ini, sebagaimana adanya, terdiri daripada beberapa piramid yang dipasang dalam lingkaran. Rasa spesies ini lembut, tanpa rasa pahit, lebih manis daripada kembang kol biasa. Mempunyai rasa kacang berkrim.

Dia unik bukan hanya dalam penampilan, tetapi juga dalam rangkaian unsur surih, vitamin dan asid lemak yang berguna. Kubis Romanesco mengandungi banyak vitamin A, zat besi, serat, serat makanan dan antioksidan. Kandungan vitamin B yang tinggi, mengandungi Omega-3 dan sangat berguna untuk dimakan.

Perbungaan kubis Romanesco

Tidak digalakkan memakannya secara mentah, tetapi anda boleh memasak, menggoreng, merebus.

Dalam penanaman, budaya ini cukup aneh dan sesuai untuk penanaman rumah hijau sesuai dengan suhu yang sesuai..

Varieti dan kacukan kembang kol terbaik

Semua jenis kembang kol mempunyai satu kesamaan - rasa dan faedah yang lembut untuk tubuh..

Manfaat

Manfaat kembang kol untuk tubuh manusia sudah jelas. Ia mempunyai sifat pemakanan dan sama sekali tidak alergenik. Ini membolehkan ibu muda, anak kecil, dan orang yang berlebihan berat badan memakannya..

Kembang kol dan perbungaannya

Kerana kandungan serat makanan, kubis membantu orang menormalkan fungsi perut dan usus, untuk menyingkirkan masalah seperti sembelit, cirit-birit, perut kembung.

Vitamin B mempunyai kesan yang sangat baik pada tubuh dan penampilan wanita, menjadikan kulit berseri, dan rambut dan kuku kuat.

Pada nota! Para saintis telah membuktikan sifat penting kubis jenis ini untuk melawan tumor malignan. Ia mengandungi glukosinolat, yang kemudian diubah menjadi isothiocyanates dan menyumbang kepada pemusnahan sel barah.

Vitamin K menyumbang kepada pertumbuhan semula tisu manusia yang rosak dengan cepat, memberikan kesan anti-radang.

Komposisi tumbuhan ini meningkatkan proses metabolik dalam tubuh manusia..

Puree dari sayur ini diperkenalkan ke dalam makanan pelengkap untuk kanak-kanak sejak bayi. Bahan-bahan bermanfaat dari tumbuhan ini membantu menepu badan anak dengan vitamin dan membantu menguatkan tulang.

Namun, tidak dalam semua situasi, kembang kol akan berguna..

Kembang kol harus dimakan dengan teliti oleh orang jika:

 • anda mempunyai ulser duodenum, usus mudah marah, keasidan tinggi.
 • baru-baru ini menjalani pembedahan perut atau dada.
 • menderita penyakit buah pinggang dan sistem kencing, pesakit hipertensi.
 • mengalami masalah gout atau tiroid.
 • intoleransi sayur individu.

Sekiranya anda tidak menghadapi masalah ini, sila makan kubis, sediakan pelbagai hidangan daripadanya.

Aplikasi dalam memasak, apa yang dibuat daripadanya

Hidangan Kembang kol

Sayuran yang sihat ini boleh dimakan mentah dan digunakan dalam pelbagai hidangan. Ia sesuai dengan daging, ikan, bijirin dan sayur-sayuran lain.

Ramai orang tertanya-tanya adakah daun kembang kol boleh dimakan? Jawapan: Ya, kembang kol tidak hanya memiliki perbungaan yang dapat dimakan, tetapi juga daun, yang juga ditambahkan pada beberapa hidangan.

Kembang kol juga enak sebagai hidangan bebas. Kubis rebus, goreng, bakar akan menggembirakan orang dewasa dan kanak-kanak. Dan betapa sedap, rangup ternyata semasa memetik. Sayuran ini menghasilkan puri yang sangat baik yang rasanya seperti kentang. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, ia boleh dikukus.

Untuk kebanyakan resipi, kembang kol mesti dibahagikan kepada perbungaan atau potong, bagaimana melakukan ini dengan betul dapat dilihat secara terperinci dalam video di bawah:

Cara memotong kembang kol menjadi perbungaan

Berikut adalah beberapa resipi lazat untuk sayur ini..

Kubis dalam adunan.

Kepala sayur mesti dibongkar ke perbungaan. Masak dalam air dan garam selama 7-8 minit.

Memasak adunan dari sebiji telur, tepung gandum dan susu. Doh mestilah konsisten krim masam. Masukkan garam dan rempah lain secukup rasa. Tutup perbungaan dengan adunan dan goreng dalam minyak sayuran hingga keperangan. Mereka ternyata sangat lembut, hanya enak.

Anda boleh membuat kubis rangup dalam adunan. Untuk ini, perbungaan dicelupkan ke dalam telur, kemudian digulung menjadi campuran serbuk roti dan keju. Bakar di atas loyang di dalam ketuhar hingga kekuningan. Perbungaan kubis sangat lembut di dalamnya dengan kerak yang menyenangkan di atasnya.

Kembang kol dalam adunan

Cutlets.

Potong kepala kubis menjadi perbungaan dan rebus terlebih dahulu dalam air mendidih masin. Anda perlu mendidih selama 5 minit, tidak lebih. Dia bersiap dengan cepat. Letakkan di atas ayak. Cincang bawang halus. Kisar tepung oat dalam pengisar hingga tepung. Potong perbungaan rebus atau kisar dalam pengisar. Campurkan kubis, oatmeal, bawang, garam, rempah dan buat potongan daging. Roti dengan keropok tanah dan goreng dalam kuali hingga keperangan, tambah sedikit minyak sayuran.

Sekiranya anda mahukan pilihan pemakanan yang lebih, bakarlah potongan daging di dalam ketuhar.

Dalam sos berkrim.

Kami menyediakan sayur untuk hidangan. Kami membongkar perbungaan, mendidih di dalam air.

Kami mencampurkan kubis dengan krim masam atau mayonis, kemudian menambah banyak keju parut di atasnya. Masak di dalam ketuhar selama 20 minit, sehingga kerak keju berwarna keperangan. Itu sahaja. Hidangan lazat dan ringkas sudah siap.

Kembang kol dalam sos berkrim

Sup krim.

Untuk hidangan ini, anda memerlukan: kubis, kentang, bawang, krim, bawang putih dan pelbagai rempah mengikut citarasa anda. Goreng bawang cincang halus dalam periuk dalam mentega. Masukkan kentang dadu, garam, rempah ke dalam periuk dan tutup dengan air, masak hingga hampir siap. Masukkan kuncup kubis kecil dan masak hingga lembut. Kemudian masukkan 200 ml krim 10% dan rebus sedikit. Jangan mendidih untuk mengelakkan menggelembung. Selepas itu, pukul sup yang sudah siap dengan pengisar hingga haluskan. Dalam kuali yang dipanaskan, bakar roti, potong kiub atau kiub. Masukkan crouton ke sup puri semasa dihidangkan. Makanan rendah kalori sudah siap. Sup - puri ini akan menarik bagi orang dewasa dan kanak-kanak.

Kembang kol acar

Acar.

Anda boleh membuat makanan dalam tin dari kubis untuk musim sejuk.

 • Kubis 1.5kg,
 • sebiji lobak merah,
 • bit kecil - 1 pc.,
 • ulas bawang putih - 8 keping,
 • minyak sayuran - ½ cawan,
 • cuka 9% - 150 ml,
 • garam,
 • gula secukup rasa,
 • anda boleh menambah paprika, lada panas,
 • air suam - 1 liter.

Basuh, kupas sayur-sayuran, bongkar kubis menjadi perbungaan. Bit dan wortel boleh dipotong menjadi kepingan nipis atau parut pada parut kasar. Potong bawang putih. Masukkan kubis, wortel cincang, bit, bawang putih dalam lapisan ke dalam balang pasteur dan isi dengan perapan. Kami meletakkannya di tempat sejuk sekurang-kurangnya tiga hari. Selepas seminggu, anda boleh makan acar kubis. Ternyata renyah, dengan lonjakan cahaya, warna merah jambu yang indah..

5 resipi yang akan membuatkan anda jatuh cinta dengan kembang kol

Ini hanya sebahagian kecil dari pelbagai hidangan yang disediakan dari sayur ini..

Kesimpulannya

Kembang kol bukan sahaja produk makanan sihat, tetapi juga sangat enak dan berkhasiat. Cuba kembangkannya di laman web anda sendiri, mungkin. Pastikan untuk memasukkan sayur-sayuran yang sihat ini dalam makanan anda, anda bukan sahaja akan memberi vitamin kepada tubuh, tetapi juga menikmati rasa yang indah..