Bunga maskulin

Untuk wanita sebagai hadiah
Bunga maskulin
Lelaki itu datang dengan,
Dicipta oleh alam semula jadi.

Ia sangat menyenangkan,
Satu kebetulan!
Salji salji memberi kita
Keseronokan...

Daffodil yang bangga
Bintang-bintang bersinar,
Tulip halus
Kebahagiaan dijanjikan.

Hyacinths manis
Aroma itu ajaib,
Amaryllis bersinar -
Orang miskin itu berasa malu.

Buaya hutan,
Anemon tumbuh;
Bunga maskulin
Wanita mendorong kita gila!

5 warna lelaki

Semasa mencari hadiah yang sempurna untuk lelaki, adakah anda memikirkan bunga? Walaupun banyak orang tidak menganggap ucapan itu, penyelidikan menunjukkan bahawa semakin banyak lelaki hari ini senang menerima bunga sebagai hadiah daripada isteri, anak perempuan dan keluarga mereka. Bunga bukan sahaja merupakan isyarat romantis yang menawan, tetapi juga sepotong alam di meja samping tempat tidur atau di pejabat. Di samping itu, sejambak itu adalah simbol perayaan, perayaan dan kegembiraan..

Sudah tentu, tidak semua lelaki akan menghargai komposisi bunga mawar semburan atau lisianthus, jadi mari kita sorot bunga jantan yang paling popular.

Iris


Dipercayai bahawa bunga dan komposisi jantan harus diarahkan ke atas dan menyerupai anak panah. Ini, serta warna biru mulia, menjadikan bunga iris sebagai hadiah yang sempurna untuk seorang lelaki. Selain itu, bunga ini menandakan kebijaksanaan, milik keluarga kerajaan dan kekuatan dalaman..

Krisan merah

Sebilangan besar pelanggan lelaki kami mengatakan bahawa sejambak maskulin mestilah terang dan ekspresif, lebih baik merah, oren atau kuning. Mereka menekankan bahawa mereka sama sekali tidak menyukai bunga pastel dan komposisi yang kompleks. Itulah sebabnya kami memilih untuk mereka sejambak monoket bunga krisan yang kuat dan laconic.

Adakah anda tahu bahawa kekwa juga melambangkan persahabatan? Ini menjadikan mereka bunga yang indah untuk mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada ayah, saudara dan datuk..

Gerberas

Bunga yang tidak pernah berhenti tersenyum adalah gerbera yang cerah. Simbolismenya - keceriaan, optimisme dan cahaya matahari - adalah sosok lelaki tradisional. Itulah sebabnya, sejak zaman kuno, gerbera dianggap sebagai bunga jantan semata-mata..

Orkid putih

Bergantung pada ragamnya, Aztec kuno membahagikan bunga anggrek menjadi "betina dan lelaki". Jadi, tunas dengan inti memanjang secara tradisional dianggap maskulin, kerana melambangkan bahagian-bahagian tertentu dari tubuh lelaki. Di samping itu, keindahan putih salji ini mewujudkan suasana yang harmoni dan santai di sekitar mereka. Kajian dari University of Michigan mendapati bahawa sejambak anggrek di desktop meningkatkan kepekatan dan produktiviti sebanyak 20%!

Anthurium

Pada pandangan pertama, menjadi jelas mengapa bunga ini dianggap maskulin. Bunga anthurium terkenal sebagai simbol kebesaran, kekuatan dan kekayaan maskulin. Anda boleh mempersembahkan anthurium dalam sejambak atau dalam periuk - tumbuhan ini sangat bersahaja, dan akan menyesuaikan diri dengan sempurna dengan persekitaran apa pun.

Sekarang, dengan mengetahui bunga apa yang sesuai untuk lelaki, adakah anda akan memberikannya kepada ayah, abang atau kekasih anda? Anda rasa bunga apa yang paling mereka sukai??

Bunga apa yang diberikan kepada lelaki?

Bunga apa yang diberikan kepada lelaki? Adakah sesuai untuk memberi bunga kepada seorang lelaki? Adakah seorang lelaki akan gembira dengan bunga? Selalu, ketika datang ke warna untuk seorang lelaki, ada banyak pertanyaan dan keraguan. Setelah membaca artikel itu, anda akan berkenalan dengan bunga apa yang sesuai untuk diberikan kepada lelaki dan pada majlis apa. Peraturan apa yang harus dipatuhi semasa membuat sejambak untuk lelaki? Anda juga akan mempelajari banyak maklumat menarik dan berguna..

1. Sebab memberi bunga kepada seorang lelaki

Sudah tentu, ada lebih sedikit alasan untuk mempersembahkan bunga kepada seorang lelaki daripada wanita. Wanita boleh diberi bunga sekurang-kurangnya setiap hari dan tanpa alasan. Ini tidak berlaku pada lelaki. Mari senaraikan sebab-sebab ini. Sebenarnya, tidak banyak daripadanya. Bunga akan menjadi hadiah indah bagi seorang lelaki hanya jika dia adalah pahlawan masa kini. Juga, jika dia menandakan tarikh pusingan aktiviti profesionalnya.
Anda perlu memberikan bunga kepada bos anda untuk percutian.

Ia juga boleh menjadi bunga bagi seorang guru, seorang doktor sebagai ucapan terima kasih atas kerja mereka. Sebabnya mungkin kemenangan dalam pertandingan atau pertandingan sukan. Berikan bunga ketika bertemu setelah lama berpisah. Contohnya, ketika bertemu orang yang dikasihi dari pelayaran yang panjang. Namun, menahan diri dari bunga semasa tiba dari resort.

Tidak ada percutian khas untuk lelaki di Rusia. Ia digantikan oleh Defender of the Fatherland Day pada 23 Februari. Pada hari ini, bunga diberikan kepada lelaki dari segala usia. Anda juga boleh memberikan bunga untuk ulang tahun tanpa tarikh bulat. Bunga biasanya diberikan kepada veteran Perang Patriotik Besar pada Hari Kemenangan.
Mungkin anda akan menemui alasan lain untuk menggembirakan lelaki itu. Sudah tentu ini harus berlaku timbal balik. Perhatikan juga bahawa bagi seorang lelaki untuk menunjukkan perhatian kepada seorang wanita, dia harus belajar ini sejak kecil. Sekiranya seorang lelaki pelit dengan bunga dan perhatian, maka bersabarlah, atau berpisah. Pada umumnya, lelaki, dalam kebanyakan kes, suka menerima bunga, walaupun mereka lebih suka tidak menerimanya.

2. Peraturan untuk menyusun sejambak untuk seorang lelaki

Mari kita bincangkan pada awal mengenai warna sejambak. Ia mesti gelap dan kaya. Nada merah jambu yang lembut tidak sesuai untuk bahagian yang kuat. Ia boleh menjadi warna burgundy, putih, biru, ungu, merah..

Sekarang mengenai jumlah bunga. Sudah menjadi kebiasaan untuk memberikan bunga tunggal ketika anda bertemu dari perjalanan, ketika anda keluar dari institusi perubatan. Selalunya ini adalah sejambak beberapa bunga (jumlah ganjil) atau komposisi khas.
Reka bentuk sejambak untuk lelaki juga mempunyai keperluannya sendiri. Sejambak itu tidak boleh subur, mempunyai bentuk bulat, corak terbuka pada bungkusan, busur, rama-rama, berkilau.

Adalah lebih baik jika sejambak itu mempunyai penampilan yang ringkas dan ringkas. Sejambak bentuk menegak dianggap maskulin, lebih disukai satu warna.
Untuk memberi sejambak itu "watak maskulin", dibenarkan memasukkan cerut, botol dengan minuman beralkohol ke dalam karangan bunga.

Sekiranya seseorang gemar, misalnya, beberapa jenis sukan, maka anda boleh menghias bakul dengan bunga dengan atribut miniatur yang sesuai.

3. Bunga apa yang diberikan kepada lelaki?

Apa jenis bunga yang diberikan kepada lelaki? Jawapan untuk soalan ini tidak begitu mudah. Pertama, kita perhatikan bahawa ada bunga yang boleh diberikan kepada lelaki dan wanita. Ini adalah krisan, bunga mawar, anyelir, bunga bakung, anggrek, bunga tulip, dahlias, bunga bakung calla..

Lalu apa itu "bunga jantan"? Perkara pertama yang perlu difikirkan dalam kes ini adalah jenis bunga apa. Dan kemudian semua bunga maskulin menjadi "bunga maskulin". Ini adalah delphinium, gladiol, anthurium, iris, buluh, tulip, dahlia, iris, bunga matahari. Ini berfungsi dengan baik dalam kebanyakan kes. Secara luaran, bunga-bunga ini kebanyakan berbentuk linier. Mereka mempunyai batang tinggi, bunga yang agak ketat, dan ini khas untuk "bunga jantan".

Sekiranya kita beralih kepada simbolisme bunga, maka makna banyak daripadanya bertepatan dengan ciri ciri watak, sebahagian besarnya, bagi lelaki. Mari cuba jawab soalan mengapa "bunga jantan" diberikan kepada wanita, dan "bunga betina" kepada lelaki. Ini disebabkan oleh tradisi budaya yang berkembang di pelbagai negara dari masa ke masa..

Di Rusia tidak ada tradisi yang murni untuk memberi bunga kepada wakil-wakil "separuh kuat" umat manusia. Sebilangan besar orang Rusia percaya bahawa bunga harus diberikan terutamanya kepada wanita. Walau bagaimanapun, semua perkara di dunia ini berubah dari masa ke masa..

4. Bunga dengan "watak maskulin"

Mari bercakap tentang "warna maskulin", atau lebih tepatnya mengenai warna dengan "watak maskulin".
Delphinium melambangkan "tujuan", "peluang baru", "menikmati sisi hidup yang cerah." Ini juga membuka jalan untuk perasaan dan emosi baru. Menurut legenda kuno, dia memberikan "perlindungan dari bahaya", terutama untuk Kalajengking.

Nama "gladiolus" dalam bahasa Latin bermaksud "pedang". Semasa Empayar Rom, ini adalah bunga gladiator. Gladioli melambangkan "kehormatan", "kesetiaan", "keikhlasan" dan "kejujuran", serta "semangat sembrono." Motonya adalah "Jangan pernah berputus asa!"

Anthurium adalah tumbuhan tropika. Diterjemahkan dari bahasa Yunani, namanya bermaksud "ekor bunga". Ia juga disebut "bunga ekor", "sisir ayam", "bunga flamingo". Ia melambangkan "keramahan", "kebahagiaan", "kelimpahan". Bunga potong tetap segar untuk jangka masa panjang. Mempunyai bentuk periuk yang sangat baik.

Iris adalah bunga yang megah. Raja-raja Mesir terpesona olehnya. Pada Abad Pertengahan, Perancis mula menggunakan bunga iris, yang merupakan simbol "kekuasaan kerajaan" untuknya.

Buluh akan membengkok semasa ribut, tetapi tidak pernah pecah. Tidak menghairankan, dalam budaya Jepun, ia melambangkan "kekuatan watak." Seseorang mesti mengekalkan hakikatnya, tidak kira seberapa buruk nasib yang menimpanya. Dalam budaya Cina, buluh digunakan untuk bermaksud "kebijaksanaan." Buluh dalaman yang hiasan mempunyai pemandangan yang indah.

Tulip ini pada mulanya dibiakkan di Turki, di mana ia dianggap sebagai simbol "langit di bumi". Pada zaman Victoria, ia dianggap sebagai simbol "belas kasihan". Pada masa ini, bunga ini mempunyai makna berikut: "cinta abadi antara pasangan atau ahli keluarga", "kerabat diraja", "sifat kerajaan", "kelimpahan", "kemakmuran", "amal".

Dahlia adalah simbol "kebijaksanaan", "daya hidup." Pada zaman dahulu, dahlia ditanam secara eksklusif untuk orang-orang mulia. Hari ini mereka terus melambangkan "kehebatan." Warna dahlia yang berbeza mempunyai simbol yang berbeza. Merah menunjukkan "perasaan kuat". Pink dan ungu dikaitkan dengan "kebaikan" dan "rahmat." Putih adalah "warna kesucian." Burgundy memberi amaran tentang "pengkhianatan".

Carnation dikekang dan laconic. Karunia alam ini tidak mempunyai aroma yang menjengkelkan, dan ciri-cirinya menyerupai sifat watak maskulin - kejujuran, kesungguhan, kesungguhan.

Bunga tropika (ada) juga sesuai dijadikan hadiah untuk lelaki. Mereka mempersonifikasikan "eksotik" dan "kecantikan luar biasa". Sejauh ini, beberapa lelaki menganggap diri mereka sebagai "keperibadian yang tiada tandingannya dengan penampilan yang luar biasa.".

5. Beberapa petua untuk memberi bunga

Adalah lebih baik bagi seorang lelaki dengan siapa anda menjalin hubungan intim untuk memberi bunga di rumah..

Anda boleh menghantar bunga kepada seorang lelaki melalui kurier hanya jika anda tidak mempunyai hubungan rapat dengannya. Oleh itu, anda boleh mengucapkan tahniah kepada pasangan, rakan sekerja, atasan, saudara jauh.

Peraturan yang diterima umum termasuk memberi sejambak bunga dengan tangan kiri sehingga lelaki itu dapat mencium tangan kanannya sebagai tanda terima kasih..

Dalam etika moden, peraturan menjadi lebih longgar. Tidak ada had umur untuk memberi bunga kepada lelaki.

Harap maklum bahawa lebih baik lelaki itu tidak memberikan bunga mawar tradisional. Sejambak semacam itu akan menjadi hadiah yang sesuai untuk seorang lelaki tua..

"Bouquet runcit" boleh menjadi "hadiah kreatif" untuk seorang pemuda pada hari ulang tahunnya atau 23 Februari.

Mengapa tidak memberikan bunga yang anda pilih di dalam pasu? Sekiranya anda mempunyai pemikiran yang serupa, maka mungkin itu adalah buluh hiasan atau lemon berbunga. Mungkin dia akan suka bonsai.

Pembaca yang dihormati! Kami harap anda mendapat maklumat berguna mengenai bunga apa yang harus diberikan kepada lelaki.!
Baca juga mengenai bunga apa yang diberikan kepada wanita dan bagaimana mengucapkan selamat ulang tahun kepada wanita dan lelaki..

Tulis komen! Suka jika anda menyukai artikel atau berguna untuk anda!

Bunga nama lelaki

Di halaman ini anda dapat melihat nama bunga dan gambarnya. Pada masa ini, laman web ini mengandungi artikel mengenai penjagaan dan penanaman 150 bunga yang paling popular. Dengan pergi ke halaman bunga melalui surat, anda dapat melihat foto dan nama lebih dari 400 tanaman dalaman.

Nama bunga dengan gambar

Kami sering mengirim pesan dalam bentuk kontak dengan permintaan untuk mengenali bunga, mengetahui nama bunga dalam ruangan dari foto, atau hanya menentukan jenis tanaman dalaman. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak wanita diberi bunga, tetapi mereka dipalu untuk menyebut namanya. Juga, selalunya orang dapat melihat tanaman rumah yang indah dan segera mengetahui namanya untuk membeli yang sama.
Sekiranya anda mempunyai idea mengenai cara meningkatkan fungsi laman web kami, sila tulis kepada kami. Kami akan sangat berterima kasih kepada anda.
Halaman ini sentiasa dikemas kini:

 • menambah nama baru;
 • menambah gambar baru;
 • menambah varieti baru;
 • menambah video baru.

Abutilon Aglaonema Adenium Azalea Alokaziya Aloe Amaryllis Anturium Araucaria Ardisia Asparagus Aspidistra aucuba Babmuk Impatiens Begonia Euonymus Gardenia Carnation Dahlia Geranium Gerbera Hyacinth Hibiscus Hippeastrum Gladiolus Gloxinia Hydrangea Guzman Dendrobium Dieffenbachia Dracaena Jasmine Zamioculcas Cacti Kalanchoe Calathea kalliziya Calceolaria Camellia saxifrage Catharanthus Clerodendrum Clivia Coleus Crocus Croton Ledebur lily Lemon arrowroot pachystachys Monstera Narstsiss Nepenthes Nolini Oleander Opuntia Orchids Pandanus Fern Passiflora peperomiya Petunia Peony Primula Puansettiya Radermacher Rose Boxwood sansevieriya Selaginella Spathiphyllum stephanotis streptokarpusy Epipremnum Tillandsia Crassula Tradescantia Tulips Phalaenopsis Violets Ficus Philodendron Fittonia Freesia Fuchsia Chamaedorea Chlorophytum Jolla Chrysanthemum Cymbidium Tsiperus Schefflera Schlumberger euharis Ehmeya Jukka

Sangat senang dan menarik untuk berkomunikasi di sini. Sertailah!

Narcissus, iris, dandelion, peony, tulip

Peony. Titik salji. Lupin. Tulip. Gladiolus.

Kaktus. Sebilangan bunga mekar dengan indah - bunga ros berehat!

Saya tidak tahu saya tidak tahu

daffodil, gladiol, edelweiss, teratai lembah

narsisis, peony, asparagus, kaktus, sedikit, baik.. terdapat banyak dari mereka. )))))))

Siapa Helen dan mengapa dia membuat anda menembak diri sendiri?

Sori menipu Veronica!)) Tetapi anda tidak akan membuat saya.. Saya mahu hidup)))

Ya, Tuhan ada bersamamu, hidup, siapa yang berhenti! Sejak Al Capone, maka untuk gambar anda juga memerlukan topi dan revolver!

ya ada segalanya yang bosan dibawa..))

gladiol, tulip, krisan. ya banyak

tulip, iris, holly, peony, melati.

poppy, tulip, daffodil, peony, dll..

dahlia, bunga jagung, anthurium, gladiol, tandan gondok)))

Untuk wanita sebagai hadiah
Bunga maskulin
Lelaki itu datang dengan,
Dicipta oleh alam semula jadi.

Ia sangat menyenangkan,
Satu kebetulan!
Salji salji memberi kita
Keseronokan...

Daffodil yang bangga
Bintang-bintang bersinar,
Tulip halus
Kebahagiaan dijanjikan.

Hyacinths manis
Aroma itu ajaib,
Amaryllis bersinar,
Orang miskin itu berasa malu.

Buaya hutan,
Anemon meningkat
Bunga maskulin
Wanita mendorong kita gila!

sangat bagus, terutamanya ketika berseronok seperti bertanya

sangat bagus, terutamanya ketika berseronok seperti bertanya

sangat bagus, terutamanya ketika berseronok seperti bertanya

sangat bagus, terutamanya ketika berseronok seperti bertanya

Saya menekannya sekali, ternyata sebanyak empat. hubungan negara. (((

Bunga adalah bahagian penting dalam kehidupan manusia. Tiada acara khidmat yang lengkap tanpa mereka. Kedai bunga menggunakan bunga untuk menghias bilik, tukang kebun menggunakan beberapa spesies untuk melindungi kebun dari serangga berbahaya, ahli geologi menggunakan keunikan tanaman berbunga untuk mencari simpanan berguna. Berkenalan dengan jenis bunga akan membantu anda memahami pelbagai jenisnya..

Pengelasan warna

Semua tanaman bunga dikelaskan mengikut ciri-ciri tertentu. Menurut syarat yang diperlukan untuk menanam tanaman bunga, mereka dibahagikan kepada dua kumpulan.

Tumbuhan rumah hijau adalah tanaman hiasan yang memerlukan keadaan dan suhu udara yang spesifik. Mereka ditanam di rumah hijau, rumah hijau dan keadaan dalaman. Rejim suhu dan kelembapan udara tertentu dipertahankan di premis ini secara buatan, bergantung pada tanaman yang ditanam di dalamnya. Mengikut keadaan suhu, rumah hijau dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • tanaman yang ditanam di rumah hijau pada musim sejuk pada suhu + 3-6 0 С;
 • tanaman yang ditanam di rumah hijau pada suhu + 8-15 0 С;
 • tanaman yang ditanam di rumah hijau yang hangat pada suhu + 18-25 0 С;

Tumbuhan luaran. Mereka seterusnya dibahagikan mengikut jangka hayat mereka kepada kumpulan berikut:

 • tanaman tahunan yang kitaran pengembangannya berakhir selepas satu musim. Tumbuhan ini membiak dengan biji. Beberapa tanaman bunga abadi yang membeku di ladang terbuka ditanam oleh penanam bunga sebagai tahunan. Sebagai tambahan kepada kaedah pembiakan benih, mereka boleh dibiakkan dengan keratan;
 • dwitahunan, yang secara semula jadi abadi, tetapi mereka memberikan berbunga paling banyak pada tahun kedua kehidupan. Atas sebab ini, mereka ditanam sebagai dwitahunan;
 • perennial, yang pada gilirannya, diklasifikasikan oleh ciri-ciri morfologi menjadi rimpang, bulbous, corms, tanaman ubi.

Untuk digunakan dalam reka bentuk landskap, tanaman bunga dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • permaidani;
 • mengekang;
 • kerinting;
 • hiasan secara besar-besaran;
 • ampel.

Di antara tanaman hiasan yang pelbagai, beberapa kumpulan juga dibezakan mengikut ciri hiasan:

 • berbunga, ditanam untuk bunga cantik mereka;
 • hiasan luruh;
 • tumbuh-tumbuhan yang bernilai bukan sahaja untuk bunga yang indah, tetapi juga untuk aroma mereka;
 • menarik hiasan umum.

Tumbuhan bunga juga dibahagikan mengikut jangka masa pengembangan dari menyemai hingga berbunga, sesuai dengan waktu berbunga, sesuai dengan bentuk kehidupan..

Aplikasi dalam reka bentuk landskap

Dengan mengetahui bagaimana tanaman dikelaskan mengikut ciri utama, anda boleh mula memilih tanaman untuk taman bunga. Pertama sekali, adalah perlu untuk mengetahui apa yang disebut bunga, yang selaras antara satu sama lain dari segi ciri estetik dan keperluan penjagaan. Di samping itu, disarankan untuk memilih tanaman sedemikian rupa sehingga berbunga tidak berhenti sepanjang musim panas..

Ini boleh menjadi tanaman hiasan tahunan, dengan mana laman web ini akan kelihatan baru setiap musim baru, dan bunga abadi yang mudah dijaga. Perlu diingat bahawa hanya tahunan milik tanaman dengan jangka masa berbunga yang panjang. Apabila menggunakan tanaman tahunan, bunga dengan bunga berbunga dipilih.

Semasa memilih tanaman yang indah untuk taman bunga, ketinggiannya diperhitungkan, meletakkan tanaman tinggi di tengah-tengah tempat tidur bunga atau di latar belakang tempat tidur bunga, menggabungkannya dengan tanaman tinggi. Bunga yang tumbuh rendah digunakan untuk membuat, misalnya, batas bunga.

Dengan bermulanya hari-hari hangat pertama, primroses muncul, yang membuka musim rusuhan warna, ini termasuk bunga dengan nama:

 • titisan salji yang halus adalah bunga hutan putih. Dia boleh bersenang-senang dengan tunas mulai pertengahan Februari.
 • primrose - mekar pada bulan Mac terutamanya berwarna putih salji atau kuning terang. Tetapi dengan penanaman buatan, ia dapat menyenangkan dengan warna yang paling pelbagai, terang dan kaya..
 • buaya mula mekar pada akhir bulan Mac atau awal April. Kelopaknya dapat diwarnai dalam semua jenis warna putih, ungu, merah jambu, kuning dan ungu..
 • eceng gondok adalah primroses yang paling terang yang mekar pada masa yang sama dengan buaya;
 • bunga tulip mekar sedikit lebih lama daripada buaya dan sama sekali tidak mengganggu tanaman lain.
 • narsisis - tumbuh-tumbuhan bulat paling kerap berwarna putih dengan inti kuning;
 • lupa, saya, daisies dan pansies mengambil alih mekar pada bulan April. Tumbuhan pendek dari semua warna ini akan menutupi taman bunga dengan permaidani yang terang..
 • teratai lembah yang harum adalah tumbuhan hutan yang jarang terdapat dalam Buku Merah. Mekar pada bulan Mei. Semasa menggunakannya semasa membuat katil bunga, seseorang mesti mengambil kira bahawa ia mempunyai sistem akar yang kuat dan mudah bertahan dari semua jirannya;
 • peony mekar pada akhir bulan Mei dalam perbungaan besar warna halus dan terang.

Pilihan musim panas untuk menghias laman web dengan nama warna berikut menggantikan musim bunga:

 • tumbuh-tumbuhan dahlia adalah bunga terang dengan pelbagai bentuk perbungaan warna yang paling tidak dijangka. Kilang ini mekar pada bulan Jun dan terus mekar hingga musim luruh;
 • Bunga Turki adalah bunga ilahi abadi dari semua jenis warna terang dengan aroma yang menyenangkan untuk kawasan yang cerah. Mekarnya yang subur bermula dari tahun kedua kehidupan pada bulan Jun, dan berlangsung lebih dari 30 hari;
 • phlox musim panas boleh mekar pada hari Julai yang paling panas;
 • chamomile taman adalah tumbuhan bersahaja yang akan menghiasi kawasan mana pun dengan berbunga musim panasnya;
 • krisan terdapat dalam pelbagai jenis warna. Pembungaan mereka menggantikan tanaman lain pada bulan Ogos..

Dengan kedatangan hari-hari musim luruh, taman bunga tidak akan berhenti menyenangkan dengan warna-warna cerah. Contoh nama bunga untuk tanaman musim luruh terbaik mungkin:

 • krisan yang tidak akan meninggalkan kebun bunga sehingga sangat sejuk;
 • craspedia mekar dengan bola keemasan dan tetap di batang sehingga sangat sejuk;
 • allium mempunyai perbungaan dalam bentuk bola dengan pelbagai warna. Mereka muncul pada akhir musim bunga dan tetap dalam bentuk ini sepanjang musim, kerana tanaman ini adalah bunga kering..

Secara semula jadi, julat tanaman bunga untuk berbunga berterusan jauh lebih luas. Dan, sangat jelas bahawa di mana-mana laman web, berkat pengetahuan tentang jenis bunga apa yang ada, anda dapat melengkapkan taman bunga yang cerah dan harum.

Tumbuhan eksotik

Beberapa tumbuh-tumbuhan sangat jarang sehingga kebanyakan orang tidak dapat melihatnya mekar dengan mata mereka sendiri. Mereka tumbuh hanya di sudut tertentu, selalunya sangat terpencil di planet ini. Dan beberapa spesies terancam hanya tinggal dalam spesimen tunggal..

Di Kepulauan Filipina, di bawah terik terik tropis, liana pendakian sedang tumbuh. Anggur giok dengan sikat 2 meter yang cantik tergantung di dalamnya, warna gelombang laut. Tumbuhan ini hanya diserbu oleh rama-rama dan kelawar..

Di hutan Indonesia yang benar-benar tidak dapat ditembus, yang terletak di kepulauan Kepulauan Melayu dan bahagian barat pulau New Guinea, ada bunga merah terang unik Corpse Lily, atau Rafflesia, yang menerima nama ini untuk bau mayatnya yang spesifik. Bunga ini, berdiameter sekitar 1 m, beratnya sekurang-kurangnya 10 kg.

Orkid liar adalah kaedah pembiakan yang unik di alam liar. Setelah jatuh ke tanah, benihnya membantu jamur tanah, yang memberi tanaman khasiat tertentu..

Tumbuhan paling jarang yang mekar dengan bunga merah yang sangat terang - Camellia red - dipelihara hanya dalam 2 salinan di planet ini. Salah satunya tumbuh dan dilindungi di kebun New Zealand, dan yang kedua di England, di rumah hijau..

Spesies paling jarang dan paling mahal

Sebilangan budaya bunga memukau imaginasi dengan bau, ukuran, warna atau kebolehan mereka yang tidak biasa di dunia tanaman..

Terdapat bunga yang dipanggil Victoria Regia. Ini adalah teratai putih yang tidak biasa, yang berdiameter sekitar 2 m, menahan beban hingga 50 kg di permukaannya. Bunga itu hidup selama 5 tahun.

Bunga terbesar di planet ini mencapai ketinggian sekitar 250 cm dan lebar sekurang-kurangnya 150 cm. Ini adalah titanic Amorphophallus. Ramai saintis menganggap bau bunga ini salah satu yang paling menjijikkan di planet ini - ia adalah bau campuran telur busuk dan ikan. Keunikan bunga terletak pada kenyataan bahawa ia mula mengeluarkan bau hanya apabila disentuh.

Di antara puncak Andes yang megah, bunga Puia Raymond tumbuh. Bunga jenis ini dianggap terancam. Ia mencapai ketinggian 10 m dan kira-kira 8 ribu bunga putih mekar di atasnya pada masa yang sama. Bunga muncul pada usia 80 tahun, setelah munculnya buah, tanaman itu mati.

Bunga terbesar di dunia yang ditanam oleh manusia dianggap sebagai permaisuri bunga, Lady Banks naik, ditanam pada tahun 1885. Batangnya, di mana lebih dari 200 ribu bunga mekar, telah mencapai diameter 3,7 m.

Aplikasi memasak

Dalam budaya Yunani, Cina dan Rom, bunga beberapa tanaman telah digunakan dalam masakan sejak zaman kuno. Kira-kira 50 nama bunga yang boleh dimakan terkenal di dunia moden..

Pertama sekali, bunga adalah makanan sihat. Mereka kaya akan nutrien, vitamin dan mineral. Selain itu, mereka diperkaya dengan antioksidan dan hampir tidak ada lemak dalam komposisi mereka..

Makanan yang disiapkan dengan bunga rasanya enak, indah dan menarik. Bunga digunakan dalam penyediaan pelbagai salad, gula-gula, pencuci mulut dan minuman. Penting untuk diingat bahawa tidak semua jenisnya sesuai, ada juga spesimen beracun. Paling biasa digunakan dalam memasak:

 • pansies - bunga dengan rasa manis dan herba digunakan semasa menghias pinggan;
 • bunga akasia wangi dan manis digoreng atau gula-gula;
 • perbungaan elderberry digunakan sebagai ramuan dalam salad, omelet atau penkek. Tumbuhan ini beracun, jadi gunakannya dengan berhati-hati;
 • kelopak cengkih wangi manis digunakan untuk membuat pencuci mulut, serta sos yang disajikan dengan daging putih dan ikan;
 • kelopak masam dari bunga raya sering digunakan untuk membuat teh.

Dunia bunga indah dan memberi kesan yang besar pada seseorang, mewujudkan suasana kebahagiaan dan cinta. Mereka meningkatkan daya hidup, mengeratkan hubungan rapat dengan rakan dan keluarga, dan membantu mewujudkan kedamaian dan keselesaan di rumah. Dengan menggunakan bahasa bunga, anda dapat menyatakan apa yang kadang-kadang mustahil diucapkan dengan kata-kata.

Senarai warna mengikut abjad dari hingga z

Nama bunga abjad abjad

  • Abutilon, maple dalaman, kereta gantung
  • Agave
  • Lily Agapanthus, Afrika atau Nil
  • Ageratum
  • Aglaonema, artikel lain mengenai Aglaonema
  • Agrostemma, kerang
  • Adenium, Gurun Mawar
  • Maidenhair - pakis
  • Adonis
  • Adromishus
  • Azalea, rhododendron
  • Azorella
  • Udara, acorus
  • Aquilegia, tadahan air, orlik
  • Aconite, ahli gusti, rumput lumbago
  • Actinidia - liana
  • Alissum, burachek
  • Allamanda
  • Alocasia
  • Aloe, agave
  • Althea
  • Alpinia
  • Alsobia
  • Alstroemeria
  • Amaranth
  • Amaryllis
  • Amorph
  • Amsonia
  • Anemone, anemon
  • Anigosantos
  • Antennaria, kaki kucing
  • Anthurium
  • Pansies
  • Aporokaktus
  • Aralia
  • Araucaria
  • Arbutus, strawberi
  • Argyroderma
  • Ardisia
  • Areca, sirih
  • Arisema
  • Berjimat cermat
  • Arum
  • Asparagus, asparagus
  • Aspidistra, keluarga yang ramah
  • Asplenium, kostenets - pakis
  • Astilba
  • Astilboides
  • Aster
  • Aster tahunan, callistefus
  • Astrantia, zvezdovka
  • Astrophytum
  • Aucuba, pokok emas
  • Aurinia, cegukan
  • Afelandra
  • Ahimenes
  • Bagaimana dengan harganya
  • Acidanthera, gladiol wangi
  • Aerides - orkid
  • Scarlet, berdaun bulat
  • Ledum, ledum
  • Badan, Bergenia
  • Balsam, sentuh-saya-tidak, tidak sabar
  • Buluh
  • Periwinkle, vinca
  • Beludru, phellodendron
  • Marigolds, tagetes. Bagaimana menumbuhkannya
  • Begonia
  • Colchicum, colchicum
  • Butterbur
  • bunga putih
  • Euonymus
  • Euonymus, pseudo-laurus
  • Bertolonia
  • Timun gila, buah berduri - liana
  • Bilbergia
  • Privet
  • Blehnum, Derbyanka - pakis
  • Bobovnik
  • Bovieya
  • Bocarnea, nolina
  • Borago, borage, rumput timun
  • Brandushka, Bulbokodium
  • Brachychiton
  • Brovallia
  • Brunner, pelupa-saya-tidak
  • Brunfelsia
  • Lingonberry
  • Bell, adenophora
  • Bougainvillea
  • Buddlea
  • Budra, glekhoma
  • Buzulnik, ligularia
  • Surat awal, Betonika
  • Valerian
  • Waldsteinia
  • Wanda - orkid
  • knapweed
  • Ahli basil
  • Vatochnik, asklepias, lastovin
  • Tonton, shamrock
  • Washingtonia
  • Weigela
  • Loosestrife
  • Kata kerja
  • Heather
  • Veronica
  • Vesennik, erantis
  • Vechernitsa
  • Anggur
  • Kebun anggur, ampelopsis
  • Ceri
  • Volzhanka
  • Wolf Wolf, Wolfberry, Daphne
  • Burung pipit
  • Voronets, Actea
  • Vriesia, vrisia
  • Elm - bonsai
  • Elm, elm, kulit kayu birch
  • Bindweed, konvolvulus
  • Gaillardia
  • Witch hazel
  • Gardenia
  • Gasteria
  • Gatsania
  • Jelingan
  • Geichera
  • Gelenium
  • Heliconia
  • Heliotrope
  • Helipterum
  • Gemantus
  • Geogenanthus
  • Dahlia
  • Geranium
  • Gerbera, "transvaal daisy"
  • Heteropanax
  • Hyacinth
  • Hymenokallis, Pancratium
  • Gymnocalycium - kaktus
  • Ginkgo
  • Ginura
  • Hypocyrt
  • Hypoestes
  • Hippeastrum
  • Gypsophila
  • Gladiolus
  • Gloriosa
  • Godetia
  • Holokuchnik, hymnocarpium - pakis
  • Blueberry
  • Gomfrena
  • Highlander, pochechuynik
  • Gentian, gentian
  • Hydrangea, hydrangea
  • Goryanka
  • Avens
  • Garnet
  • Grevillea, oak sutera
  • Pir
  • Gincu, mimulus
  • Guzmania, guzmania
  • Bawang angsa, gagea
  • Davallia - pakis
  • Anggur gadis, parthenocissus - liana
  • Elecampane
  • Tindakan
  • Delphinium, memacu
  • Dendrobium - orkid
  • Loosestrife
  • Derain, svidina, cornus, dogwood
  • Jeffersonia
  • Dizigoteka
  • Dixonia - pakis
  • Dimorfoteka
  • Harta diplomatik, Mandeville
  • Dieffenbachia
  • Dicentra, "patah hati"
  • Doritenopsis - orkid
  • Doronicum
  • Dracaena
  • Drimiopsis
  • Kasar
  • Dryakvennik, dodecateon
  • Betul
  • Oregano, origanum
  • Blackberry
  • Spruce
  • Melati
  • Ketekunan
  • Honeysuckle
  • Zhiryanka
  • Haretail, lagurus
  • Zamioculcas
  • Zamia
  • Zantedechia, Calla
  • John's wort
  • Zebrina
  • Zelenchuk
  • Stroberi, strawberi
  • Zephyranthes, mula
  • Zygadenus
  • Zygocactus, Decembrist, Schlumberger
  • Zygopetalum - anggrek
  • Goldenrod, solidago
  • Zubyanka, dentaria
  • Iberis, stennik
  • Willow
  • Ixiolyrion
  • Ixia
  • Ixora
  • Incarvillea
  • Ipomoea, farbitis
  • Irga
  • Irezine
  • Iridodictium
  • Iris
  • Hyssop
  • Caladium
  • Kalanchoe, bryophyllum
  • Calathea
  • Calendula, marigold
  • Calibrachoa, petunia mini
  • Calicant, kelopak
  • Viburnum
  • Callisia, misai emas
  • Callistemon
  • Kaluzhnitsa
  • Calmia
  • Calceolaria
  • Camassia
  • Camellia
  • Saxifrage
  • Reed, Isolepis, Scirpus
  • Kandyk, eritronium
  • Canna
  • Karagan
  • Kardiokrinum
  • Karissa
  • Carmona, Erecia
  • Cassia, Senna
  • Catalpa
  • Katarantus, periwinkle, lochner
  • Cattleya - anggrek
  • Chestnutseed
  • Kermek, statice, limonium
  • Kerria, Keriya
  • Cotoneaster
  • Cypress
  • Cypress
  • Kirkazon
  • Kislitsa, oxalis
  • Clarkia
  • Cleistocactus
  • Klekachka, kacang bengkak
  • Clematis, clematis
  • Maple
  • Cleoma, cleome
  • Clerodendrum
  • Loji minyak jarak
  • Clivia
  • Strawberi
  • Kranberi
  • Knifofia
  • Kobei
  • Rumput bulu
  • Codiaum, croton
  • Kodonan
  • Codonopsis
  • Kelapa
  • Coleostefus
  • Coleria, Isoloma, Tydea
  • Coleus
  • Coleus, croton orang miskin, jelatang
  • Loceng
  • Columbus
  • Colquitia
  • Kommelin
  • Kastanye kuda
  • Clefthoof
  • Cordilina
  • Teras inti
  • Corinocarpus
  • Mullein
  • Ruang
  • Kostenets, asplenium - pakis
  • Costus
  • Catnip, catnip
  • Kopi, pokok kopi, arabica
  • Cochia
  • Kochedzhnik - pakis
  • Rustic, Cineraria, Senezio
  • Cryptantus, bintang bumi
  • Cryptomeria
  • Burnet
  • Crocosmia
  • Crocus, safron
  • Gooseberry
  • Ktenanta
  • Kapsul telur
  • Air teratai, nymphea, teratai
  • Pitcher, Nepentes
  • Baju renang, kupava, lampu, menggoreng
  • Kupena, "meterai Salomo"
  • Teh Kuril, cinquefoil
  • Kufeya
  • Meadowsweet
  • Lavender
  • Lavatera
  • Laurel
  • Lakonos, fitolacca
  • Lily lembah
  • Lantana
  • Lashenalia
  • Quinoa, Atriplex
  • Ledeburia
  • Lelia - anggrek
  • Linen
  • Leptozpermum, pokok teh
  • Poppy hutan
  • Hazel, hazel
  • Liatris
  • Livistona
  • Lizichiton
  • Likasta - orkid
  • Daylily, krasodnev
  • Lily
  • Schizandra, schizandra
  • Risalah - pakis
  • Lithops, batu hidup
  • Likhnis
  • Lobelia
  • Lobularia
  • Ludisia, ludisia - anggrek
  • Luiseania
  • Bawang
  • Lunnik, lunaria
  • Lupin
  • Buttercup, ranunculus
  • Snapdragon, antirrinum
  • Toadflax
  • Magnolia
  • Magonia
  • Poppy
  • McLay
  • Makodes - orkid
  • Raspberry
  • Raspberry standard
  • Mammillaria
  • Cuff
  • Anak panah
  • Daisy
  • Masdevalia, masdevalia - anggrek
  • Mattiola, Levkoy
  • Medinilla
  • Lungwort
  • Mesembriantemum
  • Meconopsis
  • Kelopak kecil, erigeron
  • Melocactus
  • Mikania, ivy dalaman
  • Mikrobiota
  • Miltonia - orkid
  • Badam
  • Mirabilis, Keindahan malam
  • Myrtle, pokok myrtle
  • Miscanthus
  • Mikheniya
  • Lipan - pakis
  • Lipan, Polypodium
  • Berbilang lapisan, berjenjang - pakis
  • Juniper
  • Diremajakan, gigih
  • Spurge
  • Monarda
  • Monstera
  • Mordovnik
  • Hellebore, helleborus
  • Murraya, Muraya
  • Muscari, gondok tetikus, busur viper
  • Flycatcher
  • Mshanka, Sagina
  • Mylnyanka
  • Muhlenbeckia
  • Pudina
  • Digitalis
  • Narkisus
  • Nasturtium
  • Lupakan-saya-tidak
  • Nemesia
  • Nemophila
  • Neodipsis, Dipsis
  • Neoregelia, neorhelia
  • Nepentes
  • Nerina
  • Nertera, lumut karang
  • Nefrolepis - pakis
  • Nivyanik, popovnik, chamomile taman
  • Nigella, nigella
  • Nymphaean, bunga putih
  • Buckthorn laut
  • Aubrieta
  • Odontoglossum - orkid
  • Ozhika
  • Comfrey
  • Oleander
  • Zaitun, Zaitun
  • Onoklea - pakis
  • Oncidium - orkid
  • Kacang
  • Bracken - pakis
  • Osmanthus
  • Osmunda, chistostom - pakis
  • Sedge
  • Ostyanka, Oplismenus
  • Ophiopogon
  • Sedum sedum
  • Holly, suci
  • Paradissea
  • Parthenocissus
  • Bunga semangat, bunga semangat
  • Papiopedilum, selipar wanita - anggrek
  • Pachisandra
  • Pachypodium, sawit Madagascar
  • Pahira, berangan Malabar
  • Pachyphytum
  • Pedilanthus
  • Pelargonium, geranium rumah
  • Pellea - pakis
  • Pellionia
  • Peltifillum, Darmera
  • Pentas
  • Peperomia
  • Lada
  • Perilla
  • Petunia
  • Petunia mini
  • Liverwort, coppice
  • Pieris
  • Pilea, bunga artileri
  • Peony
  • Feverfew, chamomile merah jambu
  • Pistia, salad air
  • Fir
  • Platicodon, shirokolokolchik, valenberia
  • Platizerium - pakis
  • Pleione - orkid
  • Plectranthus, ivy Sweden
  • Plumeria
  • Ivy, Hedera
  • Pogonaterum, buluh dalaman atau buluh
  • Empuk, andromeda
  • Podocarpus
  • Podophyllum, podophyllum, podophyllum
  • Snowdrop, galanthus
  • Bunga Matahari
  • Polevichka
  • Polisi
  • Berus Sage
  • Pontederia
  • Purslane
  • Portulacaria
  • Boneset
  • Primula, primrose
  • Prinsepia, biji rata
  • Proleska, scylla
  • Sakit belakang, rumput tidur, pulsatilla
  • Pseudo-slug
  • Pseudo-erantemum
  • Pteris, patah - pakis
  • Rumah burung, ornithogalum
  • Gelembung
  • Pupavka, anthemis
  • Tali pusat, omphalodes
  • Pushkinia
 • Radermacher
 • Penyapu
 • Rhubarb
 • Reo, tradescantia reo
 • Rhipsalidopsis, kaktus Paskah
 • Robinia, Akasia
 • Rogersia
 • Rhodiola
 • Rhododendron
 • Rose, rosehip
 • Roycissus
 • Sundew
 • Rudbeckia
 • Russelia, tanaman karang
 • Ruellia
 • Rowan
 • Ryabinnik
 • Hazel grouse, fritillaria
 • Cycad, Tsikas
 • Salpiglossis
 • Kotak kayu
 • Sanvitalia
 • Sansevieria, ekor pike, lidah ibu mertua
 • Sarracenia
 • Safflower
 • Babi, plumbago
 • Selaginella, tanaman kebangkitan
 • Saintpaulia, uzambara violet
 • Setcreasia
 • Sidalcea
 • Siderasis
 • Syngonium
 • Feverweed
 • Sinningia, Gloxinia
 • Sinyukha, polemonium
 • Lilac
 • Sitnik
 • Scabiosa, janda, lembu
 • Skimmia
 • Scopolia
 • Skumpia, kuning
 • Plum, Prunus
 • Smilacin
 • Kismis
 • Snowberry
 • Untuk bermimpi
 • Soleirolia, Gelksina, Helksina
 • Bunga Matahari, Heliopsis
 • Bunga Matahari
 • Sorbokotoneaster
 • Pinus
 • Sophora
 • Sparmannia, linden dalaman
 • Spathiphyllum
 • Spirea, meadowsweet
 • Sprekelia, sprekelia
 • Stapelia
 • Stachis
 • Stefanandra
 • Stefanotis, melati Madagaskar
 • Burung unta - pakis
 • Strelitzia, burung syurga
 • Anak panah
 • Streptocarpus, violet batang
 • Strobilantes
 • Stromant
 • Sumac
 • Sutera, Bacopa
 • Schizanthus, schizanthus
 • Scovola
 • Scindapsus, Epipremnum
 • Scirpus
 • Tembakau
 • Takka, kelawar
 • Tamarix, pelawak
 • Tetrastigma
 • Tiarella, tiarca
 • Lumut Tillandsia, Sepanyol, Louisiana
 • Thyme, thyme
 • Yew
 • Titonia
 • Tladiant
 • Tolmia
 • Bearberry
 • Dinding tebal
 • Wanita gemuk, crassula, pokok wang
 • Torenia
 • Tradescantia
 • Trillium
 • Tricirtis
 • Thunbergia
 • Thuja
 • Labu
 • Yarrow
 • Tulip
 • Uvularia
 • Phalaenopsis - orkid
 • Fatsia, aralia
 • Fatshedera
 • Violet, viola
 • Physalis, lampu suluh
 • Fisostegia
 • Ficus
 • Philodendron
 • Buah kurma
 • Fittonia
 • Phlox
 • Forsythia
 • Fortunella, Kinkan, Kumquat
 • Fragmipedium - orkid
 • Fuchsia
 • Haworthia
 • Hakonehloa
 • Hamedorea
 • Hamelaceum, lilin myrtle
 • Hatiora
 • Houttuniya, huttinia, hutuniya
 • Hebe
 • Helona
 • Henomeles, quince Jepun
 • Hirita
 • Klorofitum
 • Hop
 • Hovea, Kentia
 • Hoya
 • Tuan rumah, fungsi
 • Corydalis
 • Krisan
 • Krisan, dendrantema
 • Tseanotus, Krasnokorennik
 • Celogin - orkid
 • Celosia
 • Celosia
 • Bijirin
 • Ceropegia
 • Cercis
 • Sianotis
 • Cyclamen
 • Cyclamen, dryak, alpine violet
 • Cymbidium - orkid
 • Tsimicifuga
 • Cineraria
 • Zinnia
 • Cyperus, memberi makan
 • Cissus, ivy dalaman, birch
 • Sitrus
 • Ceri burung
 • Blueberry
 • Chernogolovka, prunella
 • Chokeberry, chokeberry
 • Chyna, kacang manis
 • Chubushnik, melati taman
 • Sage
 • Mulberry, Tut
 • Scheffler
 • Stok naik, mallow, mallow, alceus
 • Bristlecap, setaria
 • Dryopteris, dryopteris - pakis
 • Eucalyptus
 • Edelweiss
 • Eichornia, gondok air
 • Exakum
 • Endymion
 • Primrose petang, lilin malam, primrose
 • Aeonium
 • Epipremnum
 • Episod
 • Epiphyllum
 • Eremurus, shiryash
 • Erika
 • Eschinanthus
 • Eukomis, eukomis
 • Eustoma, Lisianthus, mawar Jepun
 • Eucharis, teratai Amazon
 • Echeveria
 • Echinocactus, kaktus landak
 • Ehmeya
 • Eschsholzia
 • Yucca
 • Jacobinia
 • Ash, semak yang terbakar
 • Ash, semak yang terbakar
 • Yaskolka, cerastium
 • Woodruff, asperula
 • Woodruff, asperula
 • Jatropha
 • Perosak
 • Daun hiasan di dalam rumah
 • Pembungaan hiasan dalaman
 • Instrumen
 • Sedap dan sedap
 • Tajuk utama
 • Teknologi kerja
 • Bunga Tulip
 • Hiasan luaran berdaun
 • Pembungaan hiasan jalan
 • Bunga borong

Adakah anda memerlukan anak benih bunga abadi berkualiti tinggi? Pergi ke kedai dalam talian "Agrosemfond", di sini anda dapat mencari dan membeli anak benih bunga dengan penghantaran surat ke seluruh Rusia!

Katalog warna

Untuk menjadikan taman bunga anda cerah dan cantik, anda boleh menanam fioles, salvias, ageratums, marigolds, peonies, host, beberapa jenis bawang hiasan, amarilis, daffodil, petunias, dan banyak tanaman lain.

Hiasan di mana-mana taman merangkumi beberapa tumbuh-tumbuhan bulat yang mekar pada musim bunga - ini adalah buaya, tulip, gondok, muscari dan lain-lain. Mentol berbunga musim panas merangkumi bunga bakung dan bunga iris. Sekarang cuba pilih sendiri - katalog warna dengan foto dan nama akan membantu anda.

Dengan menggunakan borang carian katalog, anda boleh menyusun bunga mengikut jangka hayat. Bunga dibahagikan kepada tahunan (petunias, marigolds) dan perennials (tuan rumah, bunga aster, bunga bakung). Perbezaannya terletak pada jangka masa yang berbeza dalam hidup mereka, kemampuan untuk bertahan di musim sejuk. Jenis bunga pertama lebih murah, tetapi ia hanya tumbuh dan mekar selama satu tahun, pada tahun berikutnya perlu membeli bahan tanaman lagi. Tanaman tahunan ditanam sekali, dan mereka akan menggembirakan pemiliknya setiap tahun. Kos bunga jenis kedua lebih mahal daripada yang pertama.

Foto dan nama warna

Abutilon

Tanaman tropika dengan daun berukir besar dan bunga anggun, serupa dengan tanglung Cina, orang menanam di rumah.

Agave

Tanah air dari agave dari Amerika Selatan ke Selatan Amerika Utara. Tanaman hiasan yang sangat mewah, bagaimanapun, kebanyakan spesies disebabkan olehnya.

Ageratum

Genus ini mempunyai 60 spesies yang berasal dari Amerika Tengah. Tumbuhan tahunan dan tahunan. Perdu ageratum merebak, kadang kerdil, hingga.

Aglaonema

Tumbuhan dalaman adalah kaedah yang berpatutan untuk menyegarkan ruang kediaman anda, menjadikannya lebih selesa, lestari dan menarik. Bunga rumah.

Adonis

Tanah air Adonis adalah wilayah Eurasia yang sederhana. Terdapat 45 jenis adonis. Tumbuhan tahunan dan tahunan dengan batang bercabang. Dedaunan.

Azalea

Azalea, alias rhododendron, tergolong dalam keluarga heather, ia dianggap sebagai salah satu pokok renek hiasan yang menghiasi rumah dengan terang.

Aquilegia

Aquilegia mempunyai bunga dengan bentuk yang tidak biasa. Mereka membuka dengan topi berwarna subur di atas semak ketika ada kekurangan orang lain di kebun.

Aconite

Genus ini mengandungi lebih dari 300 spesies, tersebar di kawasan beriklim sederhana di Asia, Eropah dan Amerika Utara. Rimpang abadi Aconite atau.

Alissum

Alyssum adalah tanaman abadi yang tahan bersahaja, tahan kemarau dan tahan sejuk. Ia secara amnya ditanam sebagai tahunan. Alyssum mekar sehingga.

Allium atau busur hiasan

Nama lain untuk allium ialah busur hiasan. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa pedas yang spesifik, kerana adanya pati yang mudah meruap.

Alocasia

Tidak banyak orang tahu bahawa selain sifat hiasannya, tanaman juga mempunyai tenaga ajaib. Dengan pertolongannya pengaruh bunga.

Aloe adalah tumbuhan yang terkenal di seluruh dunia kerana khasiat perubatannya yang unik. Ia adalah tanaman hijau yang kekal, tumbuh di.

Amorphophallus

Amorphophallus adalah tanaman ubi abadi yang luar biasa dari keluarga Aroid. Orang menyebutnya sebagai ular sawit, Voodoo lily.

Ampel petunia

Populariti petunia adalah kerana kualiti hiasannya yang luar biasa, pelbagai jenis, serta kacukan, kemudahan penanaman dan ketahanan terhadap.

Anemon

Genus anemon mempunyai kira-kira 150 spesies tumbuhan herba yang tumbuh di zon sederhana Hemisfera Utara. Ini adalah tuberous dan rimpang.

Anthurium

Anthurium malar hijau yang indah lebih dikenali sebagai "bunga flamingo" atau "kebahagiaan lelaki". Ia tergolong dalam genus tumbuhan terbesar dari keluarga.

Orang Arab

Genus menyatukan lebih dari 100 spesies yang tumbuh dari Artik ke zon tropika Eropah dan Amerika Selatan. Kekal atau tahunan.

Berjimat cermat

Gambaran mengenai Armeria Kira-kira 50 spesies diketahui tumbuh liar di Eropah Barat dan Timur, Siberia, Mongolia dan Amerika. Herba abadi.

Astilba

Nama astilba berasal dari perkataan Yunani 'a' - sangat, 'stilbe' - bersinar. Diberikan, mungkin untuk daun berkilat. Penerangan Astilba Rod.

Astilboides

Tanah air astilboides adalah China, di mana ia tumbuh di sepanjang tepi hutan, jurang. Astilboides lamellar - abadi, tinggi 30 cm dengan.

Aster abadi

Penerangan, jenis, jenis aster abadi Aster abadi tergolong dalam keluarga Aster, iaitu, mereka adalah saudara terdekat dari tahunan yang terkenal.

Aster tahunan

Kami menulis mengenai aster abadi dalam artikel lain mengenai aster. Di sini kita akan menganalisis aster satu tahun. Genus aster tahunan mempunyai 1.

Astrantia

Terdapat 10 spesies Astrantia yang diketahui secara semula jadi tumbuh di Caucasus, Asia Kecil dan Eropah selatan. Kekal.

Aucuba

Aucuba tergolong dalam keluarga dogwood. Tanah airnya adalah Jepun. Aukuba Jepun meluas dalam budaya. Aucuba adalah semak malar hijau, secara semula jadi.

Acidantera

Genus merangkumi sekitar 40 spesies yang terdapat di kawasan tropika di Afrika. Acidantera adalah tanaman abadi bulat yang menyerupai gladioli. Batang pada.

Ayuga (Zhivuchka)

Kegigihan atau Ayuga - Keluarga Ajuga L: berwarna bibir (Lamiaceae). Tanah Air: Eropah, Caucasus Mekar: Jun. Tinggi: tinggi 15-20 cm. Pencahayaan Ayuga Dalam cahaya teduh.

Badan

Badan adalah tanaman tahunan yang popular yang tumbuh di satu tempat tanpa pemindahan selama lebih dari 10 tahun. Badan mempunyai rimpang tebal.

Bacopa

Tanam dari keluarga Norichnikov. Berasal dari Afrika Selatan. Bacopa telah muncul dalam budaya sejak tahun 1993. Mereka memanggilnya Suter.

Balsam

Balsam adalah tumbuhan herba dari keluarga Balsamin. Nama Latin untuk Impatiens tahan tekanan. Ini mencerminkan harta tanaman.

Periwinkle

Periwinkle, atau nama lain Vinca, adalah tanaman penutup tanah pendakian atau merayap dari keluarga Kutrov. Periwinkle tumbuh dengan sangat cepat.

Marigold

Genus berasal dari Amerika, di mana mereka tumbuh di alam liar dari New Mexico ke Argentina. Lebih daripada 30 diketahui.

Begonia

Begonia berasal dari kawasan tropika. Perwakilan dari begonia genus mengejutkan kami dengan pelbagai ukuran, warna dan bentuknya. Bunga dewasa boleh.

Begonia tuberous

Baru-baru ini, begonia tuberous adalah perkara biasa dalam hortikultur dan berkebun. Sebab populariti itu adalah hasil kejayaan penternak dari pelbagai.

Colchicum

Colchicum atau nama lain, colchicum, adalah dari keluarga tumbuhan monokotledon Colchicum. Juga dikenali dengan nama musim luruh yang popular.

Butterbur

Pada musim bunga, di sepanjang pinggir tepi atau di sisi tanah yang subur, anda boleh bernasib baik kerana melihat perbungaan sfera putih atau merah jambu yang indah.

bunga putih

Tanah air adalah Mediterranean, Turki Tengah, Eropah, Iran. Genus ini mempunyai kira-kira 10 spesies tumbuhan bulba yang mekar pada awal musim bunga.

Bocarnea

Bocarnea (Beaucarnea) adalah tanaman abadi dan malar hijau yang tergolong dalam keluarga Nolinov. Dibahagikan kepada beberapa jenis, masing-masing.

Boltonia

Dalam keadaan semula jadi, genus merangkumi kira-kira 9 spesies berbeza, yang biasa terdapat di Asia Timur dan Amerika Utara. Ini abadi.

Brachycoma

Brachikoma adalah tanaman tahunan (kadang-kadang tahunan) yang sangat bercabang. Daun brachicoma adalah terbuka, kecil, sempit, linier, hijau. Di belukar.

Brovallia

Keterangan mengenai tumbuhan Keluarga: Solanaceae - Solanaceae. Genus: Brovallia - Browallia. Pemandangan: Brovallia yang cantik (atau megah) - Browallia specios Hook. Brovallia - beracun.

Brunner

Brunner adalah abadi yang indah. Daun brunner yang cantik dengan warna perak yang sejuk akan menghiasi taman bunga anda. Bunga Brunner Sudah tentu, bunga brunner mekar (bunganya.

Bougainvillea

Bougainvillea adalah bunga yang sangat luar biasa, dari nama hingga penampilan, di Jerman bahkan banyak yang menyebutnya.

Buzulnik

Baru-baru ini, tukang kebun amatur Rusia mula menunjukkan minat yang besar terhadap tanaman hiasan herba, yang dibezakan dengan ukuran yang mengagumkan. Antara yang popular.

Sejambak bunga mawar - bunga...

Ini benar-benar memberi saya keseronokan untuk berkencan dengan gadis cantik yang menawan dengan sejambak bunga indah yang indah, harum.

Sejambak bunga

Setiap tahun, pada masa yang sama, pada awal musim bunga, banyak lelaki hanya pergi ke kedai bunga.

Vallota

Vallota adalah bunga yang sangat mirip dengan saudara dari keluarganya. Anda boleh membezakannya, misalnya, dengan ciri-cirinya.

Wanda

Anggrek Vanda mungkin merupakan bunga terindah dalam keluarga anggrek. Bunga-bunga halus ini dapat mekar dengan baik..

knapweed

Bunga bunga jagung adalah tanaman untuk tempat tidur musim panas. Tahap tahan sejuk. Pewarna - putih, kuning, merah jambu, merah, biru muda, biru, ungu. Masa berbunga -.

Ahli basil

Basil (taliktrum) Huraian basil Nama Latin: thalictrum. Jenis: perennial. Tinggi: 150-200 cm Lokasi: naungan dan teduh separa. Tanah: subur, neutral, kaya dengan humus. Pembiakan: mudah. Penjagaan: mudah. Cara utama.

Vatochnik

Terdapat kira-kira 80 spesies bulu, yang biasa di Amerika Selatan dan Utara. Tumbuhan herba dengan mendatar, memanjang hingga ke.

Loosestrife

Verbeinik tergolong dalam keluarga primroses. Sejarah nama loosestrife: dipercayai bahawa salah satu jenis loosestrife digambarkan oleh Dioscorides dan memanggilnya.

Kata kerja

Huraian verbena Terdapat begitu banyak bunga yang memberi kita keindahan, sementara masih kurang diketahui. Verbena seperti itu. Dia dikenali sejak dulu.

Verbena ampel

Ampel verbena ditanam sebagai tanaman tahunan. Bunga herba paling kerap ditanam di bakul gantung kerana batang verbena.

Veronica

Genus ini merangkumi 300 spesies Veronica, tersebar di seluruh dunia, sangat meluas di Eropah. Terdapat 150 spesies di Rusia, kebanyakan.

Berkebun menegak

Berkebun menegak, sebenarnya, adalah taman: ini adalah pokok dan pokok renek yang ditanam di laman web ini. Mereka mungkin tidak.

Vitaliana

Douglasia Vital. Vitaliana primuliflora, atau Douglasia Vital (Vitaliana primuliflora = Douglasia vitaliana) adalah tanaman alpine keluarga yang elegan. Primroses.

Volzhanka

Volzhanka atau nama lain, Aruncus, adalah tanaman abadi yang besar dan spektakuler. Dalam penampilan, Volzhanka sangat menyerupai astilba. Maruah Volzhanka, kecuali.

Voronet

Di Rusia, hanya 3 spesies genus Voronets yang tumbuh, semuanya adalah perennial rizom hutan, sama antara satu sama lain. Gagak merah.

Vriezia

Vriezia adalah bunga rumah yang luar biasa indah dan luar biasa. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga bromeliad dan termasuk dalam genus.

Tumbuh pelargonium dari biji

Sebilangan besar daripada kita berpendapat bahawa Pelargonium hanyalah tanaman rumah, namun demikian, Pelargonium tumbuh dengan baik dan.

Tumbuh petunia dari biji

Mungkin semua orang berminat bila hendak menanam petunia untuk anak benih. Sebagai peraturan, biji petunia mula disemai pada bulan Mac. DAN.

Tumbuh primrose dari biji

Menanam primrose dari biji bukanlah tugas yang mudah, tetapi sangat menarik dan menarik. Tidak semua jenis primrose.

Menanam anak pokok petunias

Petunia adalah tumbuhan abadi herba dalam keluarga nighthade. Tanah air adalah kawasan tropika panas di Brazil, Bolivia, Argentina. Tetapi terima kasih kepada.

Gazania

Afrika Selatan dianggap sebagai tanah air. Terdapat kira-kira 40 spesies. Tumbuhan herba tumbuh rendah atau tahunan. Daun gazania berwarna hijau gelap.

Gaillardia

Terdapat kira-kira 25 spesies, yang berasal dari Amerika Tengah, Selatan dan Utara. Kekal, kurang kerap tahunan. Batang Gaillardia lurus.

Gasteria

Gasteria adalah wakil genus succulents yang sangat baik dari keluarga Asphodelov. Tanah air bunga ini adalah padang pasir, lereng gunung dan kawasan tanpa air..

Jelingan

Cengkih - Dianthus L. Keluarga cengkih - Caryophyllaceae Juss. Salah satu tanaman yang paling popular, oleh kerana itu sering ditanam di.

Geichera

Heuchera adalah ramuan abadi yang terkenal. Ia tergolong dalam keluarga saxifrage. Tanah air yang sebenarnya dari perennial ini adalah bahagian barat.

Geyherella

Pemandangan Heycherella, diperoleh dari penyeberangan cordifolia dengan Heychera. Geyherella dengan bentuk dedaunan dan saiz kecil lebih dekat dengan tiarella.

Gelenium

Gelenium berasal dari Amerika Utara. Terdapat lebih daripada 30 jenis gelenium. Tahunan dan tahunan. Gelenium tidak mempunyai rizom abadi.

Dahlia

Dahlia musim sejuk Kapan menggali dahlia pada musim luruh Menurut pelbagai sumber, genus merangkumi 25 spesies yang biasa di Colombia, Mexico, Guatemala.

Geranium taman

Tumbuhan yang paling besar dalam budaya, dengan dedaunan yang indah dan bunga berwarna-warni: Geranium rimpang besar atau Balkan tumbuh dalam keadaan semula jadi.

Hyacinth

Hyacinth adalah tumbuhan bulat abadi yang berasal dari Mediterranean dan Asia Tenggara. Di antara penanam bunga amatur, gondok dihargai.

Gymnocalycium

Cacti mula mendapat populariti yang hebat. Landak miniatur secara harmoni sesuai dengan bahagian dalam, melindungi dari radiasi dari komputer. Tetapi yang paling penting.

Hypoestes

Bunga keindahan yang menakjubkan adalah wakil dari pulau Madagascar dan kawasan-kawasan Afrika yang berdekatan. Ia sangat kecil tetapi sangat bercabang.

Hippeastrum

Tumbuhan rumah yang bulat dari keluarga amaryllis dengan bunga besar dan luar biasa cantik dan daun panjang tidak akan meninggalkan hippeastrum.

Gypsophila

Genus Gypsophila mempunyai lebih daripada 100 spesies yang tumbuh di Afrika, Eurasia dan Australia. Perennials dan juga tahunan.

Gladiolus

Tumbuhan buluh bulat umbi keluarga iris ini tersebar luas di negara kita. Secara keseluruhan, genus bersatu.

Gloxinia

Salah satu tujuan tanaman dalaman adalah menghias dan melengkapkan kawasan dalaman. Gloxinia adalah salah satu wakil bunga rumah yang paling indah. Muncul.

Gentian

Genus ini merangkumi sekitar 400 spesies tanaman tahunan dan tahunan, yang biasa terdapat di zon tropika dan sederhana di semua benua.

Goryanka

Setakat ini, genus mempunyai lebih daripada 50 spesies wanita gunung. Dan ini bukan hadnya, kerana setiap tahun ahli botani mendapati.

Avens

Lebih daripada 50 spesies gravilata diketahui tumbuh di zon sejuk dan sederhana di planet kita. 7 spesies tumbuh di Rusia.

Guzmania

Guzmania adalah salah satu bunga dalaman yang paling indah. Ia terkenal dengan daun berkilat yang sedap dan kaya dengan warna-warni.

Darlingtonia

Darlingtonia dianggap sebagai tumbuhan yang agak karnivor. Daunnya mempunyai rupa yang khas dan kelihatan seperti tudung, yang siap masuk.

Darmer

Genus Darmer hanya mengandungi satu spesies. Homeland tiroid Darmer adalah Amerika Utara, di mana ia terdapat di sepanjang tebing sungai di gunung.

Kubis hiasan

Genus merangkumi kira-kira 100 spesies tahunan dan dwitahunan, kadang-kadang perennials, yang biasa di iklim sederhana Afrika dan Eropah.

Delphinium

Legenda yang indah diceritakan mengenai delphinium. Ditolak oleh keindahan yang berubah-ubah, pemuda itu berubah menjadi lumba-lumba dan membawa cantik.

Jeffersonia

Genus, hanya mempunyai 2 spesies. Satu dijumpai di Amerika Utara dan satu lagi dijumpai di Asia Timur.

Diastia

Diascia adalah termofilik perennial dan biasanya ditanam di sini sebagai tanaman tahunan. Asalnya diastia dari Amerika Selatan, di mana.

Reka bentuk taman bunga

Secara tradisional, perennials ditanam di tepi jalan atau dalam kumpulan bentuk sewenang-wenangnya. Sempadan adalah taman bunga segi empat biasa yang memanjang di sepanjang sumbu.

Diploma

Ia pertama kali dijumpai di wilayah tengah dan selatan Amerika. Nama Latin diterjemahkan sebagai "kelenjar berganda" (nektari). Walaupun.

Dieffenbachia

Salah satu tanaman dalaman yang paling indah adalah Dieffenbachia. Ia berasal dari Amerika Selatan, dan namanya adalah tanaman malar hijau..

Pusat Pusingan

Rimpang setiap tahun. Batangnya lurus, bercabang, berdaging, setinggi 100 cm. Daunnya besar, petiolate, dipisahkan dengan pinat, kebanyakan basal, di atas.

Penghantaran bunga

Sejambak bunga yang diberikan dari hati akan menggembirakan orang yang disayangi untuk masa yang lama. Sangat mudah untuk memesan sejambak bunga dari orang yang disayangi.

Penghantaran bunga di Moscow

Hari ini, banyak kedai bunga memberikan bunga di Moscow dan syarikat menawarkan untuk membeli bunga. Selain itu.

Dracaena

Penanam bunga amatur mengklasifikasikan dracaena sebagai telapak tangan palsu (baru-baru ini, istilah seperti itu muncul di kedai bunga). Asas untuk.

Dremlik

Ternyata anggrek yang menawan dapat tumbuh di sini juga. Walaupun tidak begitu terang dan besar, tetapi sama.

Zamioculcas

Bunga ini sangat digemari oleh kebanyakan orang, kerana ia tidak memerlukan banyak perhatian dari orangnya. Bersyukur.

Zamia

Zamia adalah penduduk asli kuno dari subtropik Amerika, yang merupakan nenek moyang tanaman cemara, pain dan tumbuhan lain dari spesies ini.

Taman Musim Sejuk

Pada musim sejuk, taman musim sejuk akan menjadi sudut kehangatan dan keselesaan di kediaman anda. Taman musim sejuk boleh menjadi yang paling banyak.

Goldenrod

Solidago atau goldenrod. Genus merangkumi sekitar 120 spesies goldenrod, yang biasa terdapat di Amerika Selatan dan Utara, Eropah dan.

Ixora

Perdu malar hijau (Latin Ixora) juga disebut "Api Hutan". Kilang itu dibawa dari hutan tropika di Asia. Di India Ixoru.

Ylang Ylang

Kami menganggap tanaman ini eksotik, kerana bunganya mempunyai bunga indah yang harum, dari kelopak yang dihasilkannya.

Incarvillea

Genus ini merangkumi 14 spesies yang biasa terdapat di China dan Asia Tengah. Tahunan, dwitahunan, serta herba dan separa semak tahunan.

Kemuliaan pagi

Genus Ipomoea, dari keluarga bindweed, sangat luas, merangkumi lebih dari 500 spesies. Kemuliaan pagi adalah perkara biasa di kawasan tropika Dunia Baru.

Iridodictium

Iridodictium adalah tumbuhan bulat yang tumbuh di pergunungan Transcaucasia, dan juga di dataran tinggi Asia Tengah. Genus kecil, penomboran.

Iris atau iris adalah bunga abadi yang sangat sesuai dengan semua orang. Iris adalah salah satu bunga abadi yang paling tahan lasak. Iris.

Cara mengetahui nama warna

Apabila anda mula meneliti dan menanam bunga, anda akan menghadapi banyak ragam. Nama-nama warna mula berkelip di sekitar anda.

Bunga apa yang ditanam pada musim luruh

Jadi musim panas telah berlalu - masa percutian yang membakar. Seseorang, meninggalkan pangsapuri yang tersumbat, bergegas ke laut, dan seseorang menghabiskan masa.

Caladium

Keluarga Aroid, yang menjadi milik Caladium, dianggap berasal dari bahagian selatan Amerika dan mempunyai lebih dari 12 spesies. Caladium.

Kalanchoe

Tanaman biasa di kalangan tukang kebun pencinta Kalanchoe tergolong dalam keluarga gemuk. Secara semula jadi tumbuh di kawasan subtropik dan tropika.

Calathea

Tumbuhan dalaman membolehkan pemiliknya mencipta semula sudut kecil hidupan liar di dalam rumah. Kehijauan dan bunga terang mereka memberi.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Ogos

1 Ogos Terus melonggarkan tanah, membuang rumpai, mengelakkan berlakunya inseminasi. 2 Ogos adalah bulan masak buah beri, buah-buahan dan sayur-sayuran. Bermula.

Kalendar tukang kebun untuk bulan April

1 April Pada masa ini, semua kerja penjagaan tanaman awal yang belum selesai kerana cuaca buruk mesti disiapkan.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Disember

1 Disember Memeriksa kebun: jika banyak salji basah telah jatuh dan melekat di dahan, ada kemungkinan dahan itu akan pecah.

Kalendar Tukang Kebun untuk bulan Julai

1 Julai Teruskan usaha menghancurkan rumpai, melonggarkan tanah di tempat tidur, tempat tidur bunga, di bulatan batang dan lorong kebun. 2 Julai -.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Jun

1 Jun Melonggarkan tanah, menyiangi rumpai di batang tanaman buah dan lorong-lorong kebun yang tidak berlindung, dan jika anda belum melakukannya.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Mei

1 Mei Selesai kerja dimulakan pada bulan April: menanam pokok buah-buahan dan pokok renek, menanam dan menyuburkan tanah bulatan dekat batang dan jarak baris.

Kalendar Tukang Kebun untuk bulan Mac

1 Mac Lindungi pokok daripada tikus. Sebarkan umpan beracun baru dan segarkan yang lama. 2 Mac Goncangkan salji basah secara sistematik dari dahan. 3 Mac Periksa mentol yang disimpan.

Kalendar tukang kebun untuk bulan November

1 Kumpulkan daun yang jatuh dari kawasan itu jika anda belum melakukannya. Pada hari kering dan cerah, kumpulkan dedaunan di timbunan.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Oktober

1 Untuk mendapatkan penuaian awal bawang tahun depan, tanam set bawang kecil dengan diameter hingga 1 cm, yang lebih besar dapat.

Kalendar tukang kebun untuk bulan September

1 Kumpulkan biji tahunan dan dua tahunan pudar. Susun di dalam kotak atau sampul kertas, jangan lupa untuk menunjukkan nama kilang.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Februari

1 Februari Tonton ubi dan rimpang yang tersimpan, jika kerosakan berlaku, potong tisu yang terjejas, proses dan keringkan. 2 Februari Di kebun, teruskan.

Kalendar tukang kebun untuk bulan Januari

Cuti Tahun Baru 16 Januari Lindungi tanaman anda daripada fros dan tikus. Bebaskan dahan dari bawah salji, jika tidak, ia boleh pecah. 17 Januari Memijak salji di sekitar kawasan tahan lasak.

Calibrachoa

"Million Bells" atau Calibrachoa Calibrachoa adalah tanaman yang baru-baru ini muncul di balkoni pekebun kami. Malah ada yang mencurigakan.

Callistemon

Callistemon adalah malar hijau yang indah yang sangat popular di florikultur dalaman. Bioenergetik mendakwa bahawa tanaman.

Callas

Hanya terdapat 8-9 spesies dalam genus yang tumbuh di Afrika tropika. Jenis berikut meluas dalam budaya. Cantedeschia Ethiopia Berkembang.

Kaluzhnitsa

Genus marigold merangkumi kira-kira 40 spesies yang diedarkan di zon sederhana di hemisfera utara dan selatan. Mengenai.

Camellia

Camellia muncul di Eropah pada abad ke-19. Ia dibawa dari Jepun sebagai pokok teh. TENTANG.

Kandyk (Erythronium)

Tanam di hutan lembap dan sejuk, tempat terbuka (padang rumput, pinggir hutan), zon sederhana dan subtropika di Hemisfera Utara; dan sebilangan.

Canna

Genus ini merangkumi 50 spesies tin yang tumbuh di Amerika Selatan, China dan India. Tumbuhan abadi dengan rimpang ubi.

Cattleya

Melihatnya, pemikiran, idea, keinginan yang paling hebat muncul. Seolah-olah pelangi pelbagai warna beku secara ajaib berakhir.

Kermek

Genus Kermek mempunyai kira-kira 300 spesies yang tersebar di seluruh planet ini. Sebilangan besar spesies tumbuh di Asia dan Eropah.

Kislitsa

Genus merangkumi kira-kira 800 spesies oxalis yang tumbuh di Amerika Selatan, dan hanya beberapa spesies oxalis yang terdapat di Central.

Cleoma

Genus ini mempunyai 70 spesies yang diedarkan di Amerika tropika dan Afrika Utara. Tumbuhan tahunan, tanaman subrub atau tumbuhan herba.

Clivia

Clivia (Clivia) - wakil keluarga Amaryllis, wujud dalam tujuh spesies. Ia adalah tanaman herba Afrika Selatan. Berbeza dengan bunga hiasan yang lain.

Cohosh hitam

Tsimitsifuga atau Black Cohosh Genus ini mempunyai 15 spesies, tersebar luas di Hemisfera Utara. Tumbuhan dengan batang besar. Dedaunannya besar, basal, dibahagi dengan tepat. Bunga.

Knifofia

Genus ini mempunyai 75 spesies yang berasal dari Afrika Selatan. Secara semula jadi, tanaman ini sering tumbuh di tempat yang terendam air. Herba eksotik abadi.

Coleria

Coleria adalah tumbuhan kecil kecil dari keluarga Gesneriaceae. Pada abad ke-19, ia mendapat namanya sebagai penghormatan kepada guru semula jadi Switzerland.

Coleus

Coleus dihargai oleh pekebun kerana daunnya yang pelbagai dengan kombinasi warna yang berbeza. Putih, krim, hijau, merah jambu, merah, kuning.

Loceng

Loceng nama berasal dari perkataan Latin 'campana' - loceng. Terdapat kira-kira 300 spesies loceng dalam genus, yang terdapat di.

Kommelin

Genus mempunyai kira-kira 100 spesies tahunan atau lebat lebat dengan akar berserabut. Dalam keadaan semula jadi tumbuh.

Bunga dalaman di apartmen

Di kediaman kami, bunga dalaman telah lama menggantikannya. Tanpa mereka akan membosankan dan.

Cordilina

Cordilina sering keliru dengan dracaena, tetapi ini adalah tumbuhan yang berbeza, walaupun serupa. Di persekitaran semula jadi, cukup tinggi.

Teras inti

Terdapat lebih daripada 100 spesies bunga dari genus Coreopsis dari keluarga Aster. Mereka adalah tumbuhan herba tahunan dan abadi..

Cochia

Terdapat kira-kira 80 spesies, yang berasal dari Amerika Utara, Asia, Eropah. Ramuan tahunan dan abadi, kadang-kadang pokok renek. Jenis dan.

Burnet

Huraian Burnet Burnet adalah perkara biasa di Eropah, Kazakhstan, Siberia, Timur Jauh dan Asia Tengah. Burnet tumbuh di lereng, padang rumput,.

Crocus

Crocus atau namanya saffron adalah tumbuhan bulat, milik keluarga iris (iris). Berkembang di Eropah, Tengah.

Croton

Croton adalah bunga yang sangat indah, dengan daun kerinting yang kuat. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga euforia, berasal dari Utara.

Gergaji gooseberry

Perosak tanaman. Gergaji kuning gooseberry. Palu sawit gooseberry kuning merosakkan buah gooseberry, currant merah dan putih. Larva dewasa berhibernasi.

Pakaian Renang

Nama baju renang berasal dari perkataan Jerman 'Trollblume' bermaksud bunga troll. Keterangan mengenai bather Bather adalah tanaman padang rumput, dan padang rumput khas untuk.

Kupena

Nama kupen berasal dari 2 perkataan Yunani 'polys' - banyak dan 'gony' - simpulan. Penerangan kupena Rod kupena mempunyai mengenai.

Meadowsweet

Genus Labaznik mempunyai lebih daripada 10 spesies yang tersebar di kawasan beriklim di Hemisfera Utara. Meadowsweet mempunyai sejarah dalam budaya.

Lavatera Kekal

Lavatera mendapat namanya dari dua bersaudara doktor Lavater yang tinggal di Zurich. Lavatera tumbuh bukan sahaja.

Lily lembah

Loceng kecil yang ditundukkan selalu misteri dan menarik. Genus lily lembah keluarga lily, menyatukan 4 spesies yang sedikit berbeza.

Lantana

Lantana (Lantana) adalah semak malar hijau dari keluarga Verbenaceae, mencapai ketinggian 1,5 m. Ia memiliki batang tetrahedral yang tegak, dihiasi dengan kecil.

Cinquefoil herba

Genus ini merangkumi 300 spesies Potentilla, yang sering terjadi di Hemisfera Utara. Tahunan, dua tahunan, dan juga tanaman tahunan, tumbuhan herba, kadang-kadang semak kerdil.

Levisia

Levisia adalah tumbuhan langka yang terdapat di kawasan kering di Amerika Utara. Dia tidak ditemui di tempat lain. Kebanyakan daripada.

Liatris

Liatris mendapat namanya dari kata Yunani: "laios" bermaksud "halus", dan "iatros" - "doktor". Penerangan Liatrice Vroda, terdapat lebih dari 20.

Hari-teratai

Dalam bahasa yang berlainan di dunia, daylilies disebut "lili siang". Orang Jerman memanggil mereka "malas cerdas" - mereka sangat tidak memerlukan.

Lily

Lili banyak digunakan dalam berkebun hiasan. Lili mengikut spesies dibahagikan kepada 9 kumpulan, dan kira-kira.

Litops

Lithops adalah tumbuhan dengan kualiti hiasan yang unik. Ini adalah succulent, iaitu wakil flora yang memiliki kemampuan mengumpulkan kelembapan.

Lobelia

Lobelia adalah tanaman berbunga yang subur dan indah. Ia sangat kerap digunakan di tempat tidur lapang dan.

Tumbuhan abadi terbaik yang...

Bukan rahsia lagi bahawa cuaca pada musim bunga agak tidak stabil. Tetapi sudah pada masa ini tahun, banyak tukang kebun mahu.

Lupin

Lupin mendapat namanya dari bahasa Latin "lupus" - serigala, dari sini dan serigala "kacang", berbanding kacang asli.

Poppy - papaver Keluarga: poppy Tanah air: Mediterranean berbunga: Poppy mekar dengan hebat dari akhir 12-15 Mei hari. Mekar kembali dalam keadaan baik.

Cuff

Tidak setiap taman mempunyai manset. Kehadirannya menunjukkan bahawa penjual bunga itu lulus dari sekolah kebun sekolah rendah dan.

Lungwort

Nama lungwort berasal dari perkataan Latin 'pulmo' dalam cahaya terjemahan. Pada zaman dahulu, daun lungwort digunakan dalam rawatan.

Meconopsis

Genus mempunyai kira-kira 45 spesies dan merangkumi tahunan dan perennials. Kecuali untuk meconopsis european dan meconopsis cambrian.

Kelopak kecil

Genus mempunyai lebih daripada 200 spesies yang diedarkan di seluruh dunia. Rimpang abadi, kadang-kadang tahunan atau bahkan dua tahunan, tumbuhan herba. Kelopak kecil.

Miscanthus

Kira-kira 40 spesies genus Miscanthus diedarkan di zon tropika dan sederhana di Asia, Australia dan Afrika; di Rusia sahaja.

Spurge

Euphorbia diedarkan ke seluruh dunia. Tumbuhan spurge terdapat hampir di seluruh Eropah, tumbuh di wilayah Rusia -.

Monarda

Keluarga: labi. Bentuk: tumbuhan herba. Tanah air Monarda: Amerika Utara. Penerangan Monarda Monarda adalah tanaman abadi, yang merupakan semak tebal yang indah.

Monstera

Monstera dari lat. Monstéra adalah liana daun hiasan yang cukup tahan lasak, yang dikenali sebagai crybaby. Genus keluarga adalah Aroid. Suatu masa dahulu.

Hellebore

Bunga hellebore mempunyai kelopak besar, dan kelopaknya menyerupai corong kecil tebal dan ditujukan untuk rembesan nektar. Juga.

Muraya

Dalam legenda Cina kuno, muraya digambarkan bukan hanya sebagai pohon atau semak yang indah dengan aroma yang menyenangkan, tetapi juga sebagai.

Muscari

Kilang ini diedarkan di antara semak-semak, di padang rumput alpine dan tepi hutan, di kawasan padang rumput Afrika Utara, Tengah dan Kecil.

Bryozoan

Dalam dekad yang lalu, pereka landskap mula menggunakan bryozoan dalam landskap. Ini disebabkan oleh fesyen kebun batu dan.

Muhlenbeckia

Muehlenbeckia adalah salah satu tanaman yang paling menarik. Dia meletakkan akar pertamanya di negeri-negeri baru yang hangat di New.

Digitalis

Genus mempunyai kira-kira 25 spesies yang berasal dari Asia Barat, Eropah, Kepulauan Canary dan Afrika Utara. Tahunan dan.

Narkisus

Genus mempunyai kira-kira 60 spesies yang berasal dari Eropah selatan, Asia dan Mediterranean. Taman bunga bakung, bersatu dengan nama umum.

Nasturtium

Nasturtium adalah tanaman popular yang disukai oleh penanam bunga di pelbagai negara. Bunga indah ini ditanam di setiap kebun. Juga dengan kejayaan besar.

Nemesia

Sebilangan besar tukang kebun sangat mengetahui faedah menanam tahunan yang berbunga dengan indah. Sepanjang hidup mereka, tahunan mekar tanpa henti.

Nemophila

Nemophila adalah tanaman penutup tanah tahunan yang berasal dari Amerika. Bunga nemophila, bentuknya serupa dengan buttercup besar, di atasnya.

Nertera

Nertera adalah sejenis tumbuhan genus madder yang tidak berwarna. Tumbuhan berwarna seperti ini tumbuh di New Zealand, Amerika Selatan, Mexico.

Nefrolepis

Nephrolepis adalah tanaman abadi dari genus pakis; kawasan tropika di Eurasia dianggap sebagai tempat kelahiran tumbuhan yang sangat cantik ini. Ia cukup hebat.

Nivyanik atau chamomile taman

Genus Nivyanik mempunyai kira-kira 20 spesies, yang biasa terdapat di Asia, Eropah Timur dan Tengah. Batang daisy adalah lurus, berdaun, sedikit bercabang.

Nymphea

Kembali ke Yunani dan Mesir kuno, budaya teratai sangat terkenal dengan teratai. Pada masa yang sama.

Nolina

Spesies Nolina Nolina Tumbuhan tropika abadi ini adalah milik keluarga Agavaceae. Ia tumbuh secara semula jadi di Mexico dan seterusnya.

Aubrieta

Sebarkan serutan di taman, dan gambar yang benar-benar hebat akan terbuka di hadapan anda - permaidani berwarna-warni raspberry, ungu, merah jambu.

Oleander

Oleander (dari Latin Nerium) adalah semak malar hijau yang tergolong dalam keluarga Kutrovy. Dalam keadaan semula jadi, lelaki kacak ini suka.

Pir berduri

Opuntia adalah ahli keluarga kaktus. Ia mudah dikenali dengan tandan duri kecilnya yang terang dan rata, bulat atau silinder.

Sedum (sedum)

Genus merangkumi hingga 650 spesies, terutama tersebar di wilayah beriklim Hemisfera Utara. Kelenjar pubescent atau glabrous atau sederhana.

Paradissea

Hanya terdapat dua spesies dalam genus, yang berasal dari Tibet dan Eropah. Dalam budaya kebun, hanya satu spesies yang digunakan. Jenis dan.

Pachisandra

Terdapat 4 jenis pachisandra dalam genus. Tiga daripadanya tumbuh di Asia Timur. Kesemuanya adalah pokok renek separa dengan pucuk yang tidak berkayu..

Pachypodium

Pachypodium adalah genus kecil dari 25 spesies pokok renek dan pokok, terutamanya dari Madagascar dengan 5 spesies dari.

Pachistachis

Pachistachis adalah tanaman malar hijau yang dibawa kepada kami dari India Timur dan Amerika Selatan pada abad ke-19. Kilang itu milik.

Pelargonium

Pelargonium adalah tumbuhan yang indah dengan banyak kualiti positif. Ia mempunyai nama lain yang lebih biasa di kalangan penanam bunga..

Penstemon

Genus ini merangkumi 250 spesies penstemone yang berasal dari Amerika Tengah dan Utara. Kami mempunyai satu sahaja yang tumbuh di Rusia.

Peperomia

Bunga peperomia adalah tanaman yang agak jarang, tetapi sangat cantik. Sama sekali tidak sukar untuk merawatnya, kerana tanaman itu tidak bersahaja.

Perovskia

Genus Perovskii hanya merangkumi tujuh spesies. Dalam budaya, abratonik Perovskian dan daun angsa Perovskian adalah perkara biasa. Perovskia abrotaniform Tumbuh dalam keadaan semula jadi.

Petunia

Genus ini mempunyai kira-kira 25 spesies, tanah airnya adalah Amerika Selatan. Petunia adalah pokok renek separa atau tumbuhan herba yang digunakan di kebun.

Hati hati

Hati hati berasal dari kata Yunani 'hepar', yang bermaksud hati. Genus ini merangkumi sekitar 6-10 spesies hatiwort, yang biasa terdapat di hutan.

Tansy

Tansy - terdapat kira-kira 160 spesies, tanaman ini terkenal di beberapa kawasan di Belahan Utara. Biasanya tansy, ramuan abadi.

Piretrum

Genus merangkumi kira-kira 100 spesies, yang berasal dari Eropah dan Amerika Utara. Pyrethrum adalah tanaman abadi, kadang-kadang tahunan. Batang yang betul.

Platicodon

Platycodon (shirokokolokolchik) Genus hanya mengandungi 1 spesies, yang biasa terdapat di Timur Jauh, Siberia, Korea, China, Jepun. Bellflower berbunga besar.

Pleione

Pleione adalah bunga dari keluarga anggrek. Tanah airnya adalah India, China dan Taiwan, dari mana dia.

Plectrantus

Kerana keunikan spesies tertentu, plectranthus dikenali dengan banyak nama. Ia juga disebut sebagai "ivy Sweden" dan.

Podofil

Tumbuhan dari keluarga barberry, tidak biasa dalam budaya kebun, tumbuh secara semula jadi di Amerika Utara, di Asia Timur. Semua diketahui.

Titik salji

Snowdrop atau, seperti yang disebut juga galanthus (galanthus), merujuk pada tanaman kecil bulbous dari keluarga amaryllis. Mekar abadi ini.

Bunga Matahari

Tanah asli bunga matahari tahunan adalah wilayah barat dan tengah Amerika Utara. Tumbuhan tahunan dengan batang ribbed sederhana 250 cm.

Berus Sage

Ahli falsafah kuno mengatakan bahawa lembah Efrat dipenuhi dengan aroma kayu cacing pahit, dan gembala kadang-kadang menggunakannya sebagai agen memabukkan..

Boneset

Genus ini merangkumi lebih daripada 600 spesies, terutamanya diedarkan di Asia, Eropah, Amerika dan Afrika. Sap tulang - rizom, abadi, jarang sekali tahunan.

Penutup tanah

Banyak tukang kebun sangat senang menanam tanaman penutup tanah di kebun mereka, dengan penuh kasih memanggil mereka "bantal", "permaidani" atau "lumut". Suka.

Mengapa mereka berubah menjadi kuning dan jatuh...

Kemungkinan penyebab kekuningan, daun jatuh. Ramai pemilik yang mempunyai tanaman ini mengadu bahawa daun dracaena sentiasa berubah menjadi kuning.

Primrose

Primroses adalah primroses yang muncul pada musim bunga. Primrose genus dianggap sebagai salah satu genera tumbuhan yang paling banyak. Secara semula jadi, ada.

Pemutus

Abadi yang rendah dengan ciri khas tumbuhan alpine. Penembusan ini dicirikan oleh batang pendek dan daun kecil yang dikumpulkan dalam roset.

Lumbago

Lumbago adalah keajaiban kecil yang semua orang tahu dengan baik. Pada musim bunga, semasa kecil, kami membawa sejambak bunga megah ini, yang disebut.

Kekacang

Ornithogalum atau ternakan ayam Popular - busur India. Nama saintifik penternak ayam adalah lat ekor. (Ornithogalum caudatum) - tanaman tahunan bulbous.

Poinsettia

Poinsettia adalah bunga terindah dari keluarga Euphorbia. Bunga yang indah ini juga disebut bintang Krismas. Warna daun yang mekar.

Pushkinia

Genus merangkumi hanya dua spesies. Dalam keadaan semula jadi, mereka tumbuh di lereng basah berbatu, di padang rumput di Caucasus.

Tumbuhan untuk menghias...

Tumbuhan apa yang terbaik untuk taman yang rindang. Soalan ini diajukan oleh banyak pihak. Kadang-kadang untuk memeriahkan kebun anda.

Cadangan untuk menanam krisan...

Sudah tentu, krisan adalah hiasan musim luruh di taman; ini adalah kegembiraan sebenar bagi tukang kebun. Bunga cerah dan bersahaja dengan aroma tart.

Rogersia

Rod Rogersia mempunyai kira-kira 8 spesies yang berasal dari Jepun dan China. Tumbuhan gugur hiasan abadi. Dedaunan Rogers besar, berselirat sawit.

Sundew

Dewdrop adalah tanaman karnivor. Ini bererti sundews dapat memerangkap dan mencerna serangga untuk mendapatkan nutrien tambahan..

Grouse

Grouse adalah tumbuhan bulat besar yang tinggal di pergunungan Iran dan Afghanistan, Himalaya Timur, di pinggir laut dan lembab.

Anggrek taman

Cantik, disukai oleh banyak orang, anggrek telah lama dianggap sebagai standard kecanggihan bunga. Varieti orkid dalaman bergaya telah lama ditempati.

Salpiglossis

Salpiglossis adalah bunga tahunan, dua tahunan dan tahunan dari keluarga Solanaceae. Genus mempunyai kira-kira 20 spesies, tanah airnya adalah Selatan.

Jenis petunias yang paling indah

Petunia adalah tumbuhan serba boleh yang menyatu dengan harmoni di tempat tidur bunga dan di balkoni berhampiran gazebo. Terima kasih kepada penternak, petunia dibezakan oleh bentuknya.

Sanguinaria

Satu-satunya wakil gen ini tumbuh liar di Amerika Utara. Tumbuhan Sanguinaria Kanada musim sejuk yang tahan lasak. Bahagian bawah tanah dari.

Sansevieria

Sansevieria adalah tanaman dalaman yang cukup biasa dan sangat cantik yang tergolong dalam genus asparagus. Tumbuh dalam keadaan semula jadi ini.

Syngonium

Spesies dan jenis Jika di alam liar terdapat sekurang-kurangnya 33 tumbuhan yang diketahui sains dari keluarga Aroid, tumbuh di.

Feverweed

Genus ini mempunyai kira-kira 250 spesies yang tersebar di garis lintang beriklim tropis dan subtropika, kecuali Amerika Selatan dan.

Sianosis

Genus Sinyukha mempunyai kira-kira 50 spesies tumbuhan yang biasa terjadi di zon sederhana di Hemisfera Utara. Sianosis adalah tanaman tahunan, kadang-kadang tanaman tahunan.

Sisyurinhiy

Bertahun-tahun dengan akar berserabut atau rimpang pendek, dengan lurus-lansolat leper kebiruan atau hijau rata.

Soleirolia

Soleirolia adalah tanaman kecil tahunan dalam keluarga Urticaceae. Genus mempunyai nama yang sama. Rumput mempunyai dan.

Spathiphyllum

Origin Spathiphyllum adalah ahli keluarga aroid (Araceae). Asalnya ditanam di hutan tropika di Asia Timur, Polinesia dan Amerika Selatan. Penyiraman spathiphyllum B.

Strelitzia

Strelitzia (Strelitzia) adalah tanaman hiasan yang dibawa kepada kami dari Afrika Selatan. Bunga itu dinamakan sebagai penghormatan kepada isteri orang Inggeris.

Succulents

Succulents (dari Latin succulentus, "berair") adalah tumbuhan yang mempunyai tisu khas untuk penyimpanan air. Dunia tanaman dalaman sangat pelbagai dan.

Surfinia atau calibrachoa

Pada masa ini, di antara bunga hiasan, ampel mekar (dalam terjemahan "gantung pasu") telah memperoleh populariti yang luar biasa - tanaman dengan.

Bunga kering

Musim panas yang cerah telah berlalu, banyak tanaman telah pudar, warna musim luruh memenuhi taman dan kebun kami. Dan kami mahu berjimat.

Schizanthus

Schisanthus adalah tanaman yang sangat indah, yang masih jarang terdapat di kebun kita. Walau bagaimanapun, tanaman itu berhak mendapat yang paling banyak.

Scilla

Di antara tumbuhan berbunga musim bunga pertama, Scylla atau Scilla mempesona dengan kelembutan bunga biru yang menyentuh hati. Tumbuhan rapuh menembusi dicairkan.

Telekia

Genus merangkumi dua spesies yang berasal dari Asia Kecil dan Eropah. Penerangan Tumbuhan abadi dengan rimpang yang dikembangkan. Batang telekiya.

Tigridia

Genus ini mempunyai lebih daripada 20 spesies yang berasal dari Amerika. Corm perennial dengan batang bercabang atau sederhana hingga 70 cm.

Tillandsia

Peminat bunga eksotik yang luar biasa pasti akan tertarik pada tillandsia - ini adalah salah satu wakil tumbuhan herba malar hijau, milik.

Thyme

Genus mengandungi kira-kira 400 spesies, yang tersebar di zon sederhana di Eropah, Asia, dan juga di Afrika Utara. Yang paling besar.

Perempuan gemuk

Crassula (lat.Crássula), wanita gemuk, pohon wang, pokok monyet, pohon cinta dan pohon kebahagiaan - semua ini adalah satu nama.

Tradescantia

Tradescantia Anderson di kebun Rusia muncul baru-baru ini, namun Tradescantia ditanam di kebun botani sejak sekian lama, tetapi tanaman ini adalah tanaman untuk penanam bunga.

Trachikarpus

Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga sawit dan tumbuh dengan baik di rumah. Tetapi tidak semua orang berani tumbuh.

Trillium

Terdapat kira-kira 30 spesies trillium dalam genus, yang berasal dari Asia Timur dan juga Amerika Utara. Di dalam negara kita.

Thunbergia

Thunbergia adalah tumbuhan abadi dan tidak bersahaja milik keluarga acanthus. Ini adalah pokok anggur tropika dengan bunga yang indah dari pelbagai warna..

Yarrow

Genus yarrow yang besar dari keluarga Compositae, diedarkan di zon Artik dan sederhana Hemisfera Utara. Terdapat kira-kira 100 spesies.

Tulip

Genus ini merangkumi kira-kira 140 spesies tumbuhan bulat herba, yang berasal dari Eropah, Afrika dan Asia. Dari spesies ini datang.

Penjagaan bunga abadi...

Walaupun kebanyakan tanaman berbunga tidak bersahaja, taman seperti itu tetap tidak dapat ditinggalkan tanpa perhatian dan perawatan. Di bawah ini kami senaraikan.

Phalaenopsis

Phalaenopsis adalah bunga yang popular dari keluarga anggrek. Sejak sekian lama, anggrek dianggap bunga rumah hijau yang tumbuh.

Fatsia

Fatsia adalah tumbuhan yang sangat berharga kerana mahkota yang indah. Dia berasal dari Asia, paling sering dijumpai di pantai Jepun.

Fatshedera

Fatskhedera adalah tanaman asli dari keluarga Araliev. Ini adalah anggur hibrida, dibiakkan pada tahun 1921 oleh penternak Perancis, saudara Lise. Oleh itu, yang utama.

Violet (Saintpaulia)

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa ungu tanaman biasa mempunyai nama yang sama indahnya - saintpaulia.

Taman ungu

Violet taman adalah ramuan abadi, ditanam sebagai dwitahunan. Daun disusun mengikut urutan seterusnya atau dikumpulkan dalam basal.

Fisalis

Tanglung Cina. Genus ini merangkumi 120 spesies physalis yang tumbuh di Amerika Selatan, Eropah dan Asia. Herba tahunan atau tahunan.

Fisostegia

Genus merangkumi 3 spesies yang berasal dari Amerika Utara. Physostegia adalah tumbuhan rimpang herba abadi. Batangnya lurus. Dedaunan memanjang.

Ficus

Ficus care Lighting Ficus menyukai tempat yang terang dengan sedikit penutup dari cahaya matahari langsung pada musim panas. Pada.

Philodendron

Filodendron mempunyai pelbagai jenis, beberapa di antaranya hanya tumbuh di rumah hijau dan kebun musim sejuk, sementara yang lain.

Phlox

Phlox adalah salah satu perennial yang paling bersahaja dan hiasan.Amerika Utara dianggap sebagai tanah air phlox. Mungkin iklim Amerika Utara yang keras dan.

Fokea

Fokea adalah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Lastovnev. Secara semula jadi, bunga tumbuh di Afrika. Lebih-lebih lagi, miliknya.

Freesia

Freesia adalah bunga yang luar biasa. Pada awal abad ke-19, hampir tidak muncul di Eropah, dia menaklukkan semua orang dengan kerapuhan dan rahmat..

Fuchsia

Kini fuchsia sangat popular di Eropah, Amerika, dan juga di Rusia. Mereka memerlukan sedikit usaha untuk mereka.

Fuchsia di kebun

Fuchsia akan selalu menjadi salah satu tanaman kegemaran tukang kebun hobi. Berasal dari Amerika Selatan, sangat sesuai untuk.

Haworthia

Haworthia yang semakin meningkat Pecinta tumbuhan eksotik ingin mempunyai sebilangan besar spesies mereka di rumah, menghiasi kediaman mereka sepanjang tahun. Besar kecil.

Hamedorea

Baru-baru ini, pokok palma telah berhenti menjadi eksotik yang tidak dikenali di pangsapuri dan rumah dan telah memenuhi pejabat moden, lobi teater.

Hatiora

Hatiora (Hatiora) disebut succulent milik keluarga kaktus. Tanah air tanaman ini adalah Brazil. Dalam keadaan semula jadi, kaktus lebih suka berbatu.

Chionodox

Genus menyatukan 6 spesies yang tumbuh di pulau Crete, di Asia Kecil. Chionodoxa adalah tumbuhan berbulu yang anggun dengan dedaunan basal.

Klorofitum

Salah satu tanaman dalaman yang paling biasa, sangat bersahaja, senang dijaga dan sangat berguna. Dia sering dijumpai.

Hosta

Hosta atau fungsi namanya yang lain dianggap sebagai "ratu" taman yang rindang. Hosta yang terang dan sangat hiasan mempunyai roset mewah yang terbentuk.

Corydalis

Genus Corydalis mempunyai kira-kira 320 spesies yang berasal dari Hemisfera Utara. Adalah sukar untuk mencari tanaman yang lebih bersahaja daripada corydalis. Corydalis mempunyai banyak.

Krisan korea

Krisan Korea adalah spesies yang berasal dari kacukan, varietasnya berbeza dalam tempoh berbunga, tinggi semak, ukuran perbungaan, pewarnaan buluh dan.

Multiflora krisan

Chrysanthemum multiflora tergolong dalam kumpulan tanaman baru. Pada masa ini, krisan multiflora berada di puncak fesyen taman dan.

Krisan kebun

Krisan semak menghiasi taman dengan kilauan warna terang mereka dari awal bulan Julai hingga akhir musim luruh, ketika selebihnya.

Celosia

Keindahan ini semakin popular di kalangan tukang kebun. Spektakuler, tidak biasa, tahan kemarau - hanya beberapa kualiti yang terdapat dalam selosia. Halaju eksotik.

Bijirin

Ia tergolong dalam kategori kaktus, dan secara amnya mencapai ukuran yang sangat besar. Itulah sebabnya untuk penanaman di.

Tsikas

Dalam penampilan, cicas menyerupai pohon palma, tetapi menurut kebanyakan ahli botani, ia tidak berkaitan dengan pokok palma. Tsikas.

Cyclamen

Cyclamen adalah tumbuhan abadi herba dengan akar yang menebal ubi. Daun adalah basal, reniform bulat, keratan panjang, hijau tua atau hijau.

Cineraria

Semasa memilih bunga untuk perbatasan, kami ingin mereka menekankan katil bunga yang terang atau jalur bingkai dengan baik. Cineraria adalah.

Zinia

Genus Zinia mempunyai 20 spesies yang berasal dari Amerika. Tumbuhan abadi dan tahunan, subrubub atau herba. Ovoid dedaunan Zinnia, sessile.

Cyperus

Tsiperus adalah tanaman abadi yang suka kelembapan. Ia tidak bersahaja, mempunyai data estetik yang baik. Milik keluarga sedge - wakil kategori.

Sage

Salvia atau bijak. Genus Sage mempunyai sekitar 700 spesies yang tumbuh di kawasan beriklim dua hemisfera. Sage - herba atau.

Krisan sfera

Krisan sfera dibesarkan tidak lama dahulu, dan telah mendapat populariti yang besar dalam masa yang singkat. Krisan sfera dibezakan dengan hiasan yang luar biasa.

Scheffler

Schefflera adalah tanaman hiasan yang indah dan indah. Banyak penanam bunga benar-benar terpesona dengan bentuk dahan dan daun berukir yang anggun..

Cacing Perisai

Genus merangkumi kira-kira 150 spesies, yang diedarkan di zon sederhana planet kita. Ini adalah pakis dari 15 cm hingga 1.5.

Eucalyptus

Eucalyptus adalah tumbuhan dalam keluarga myrtle, subfamily leptospermoides, dan merupakan pokok yang paling cepat tumbuh. Eucalyptus genus adalah salah satu yang terbesar di subfamily leptospermoides, yang.

Epipremnum

Epipremum adalah salah satu tanaman anggur yang paling biasa. Dalam keadaan hutan semula jadi, ia dapat tumbuh dengan ukuran yang sangat besar. Selalunya.

Episod

Episcia adalah tumbuhan tropika, ampel, abadi keluarga Gesneriaceae. Tanah airnya adalah hutan lembap di Guinea, Colombia, Mexico, Colombia. Di sana.

Eschinanthus

Bunga eksotik dan halus ini tergolong dalam keluarga Gesneriev. India dan Vietnam dianggap sebagai tempat kelahiran bunga ini. Ini eksotik.

Echinacea

Genus Echinacea merangkumi 9 spesies botani: Echinacea purpurea, Echinacea pallidum, Echinacea angustifolia, Echinacea paradoxical, Echinacea Tennessee, Echinacea berdarah, Echinacea.

Ehmeya

Ehmea adalah rumah bagi Amerika Tengah dan Selatan. Secara semula jadi, ia tumbuh di atas pokok, tetapi di pangsapuri ia tumbuh.

Terdapat tanaman hiasan dalam keluarga agave yang sangat mudah dikelirukan dengan pokok palma. Daun saber dan batang pokok yang tidak biasa.

Fraxinella

Ash adalah tanaman abadi dari keluarga Rutovye. Orang memanggil pokok abu sebagai pohon abu, badan atau anise bintang liar. Abu dianggap cantik.

Yaskolka

Genus merangkumi kira-kira 100 spesies yang tumbuh di zon sederhana di Asia dan Eropah. Tahunan dan tahunan. Batangnya sederhana atau.

Anak domba

Kilang ini tumbuh di Eropah Tengah, Siberia. Di antara 40 spesies kambing juga domba yang terkenal. Bagaimanapun menghias.

Jatropha

Penerangan tentang jarak tanaman Tumbuhan jatropha adalah milik keluarga euforia. Keluarga ini dicirikan oleh getah susu di batang atau batang..