Makanan bayi dan susu tepung dan bukannya protein

Pada zaman Soviet, protein digantikan dengan susu tepung atau susu formula. Ini masih dilakukan sekarang, hanya dengan alasan lain. Sekiranya sebelum ini kita tidak mempunyai protein berkualiti tinggi, sekarang agak sukar untuk memahami kepelbagaiannya.

Ada yang tidak terlalu percaya pada kualiti produk dan takut akan kesan sampingan, yang lain percaya bahawa "protein itu sama di mana-mana sahaja" dan "mereka tidak akan melakukan sesuatu yang buruk untuk kanak-kanak." Dan seseorang sedang berusaha mencari pengganti protein kerana alasan material. Dan tidak jelas mana yang lebih baik dan sejauh mana produk ini boleh ditukar ganti. Mari cuba memahami isu ini.

Kandungan BJU dan kandungan kalori protein, susu tepung dan formula bayi

Memandangkan kemustahilan merangkumi semua jenis produk, kami akan memberi tumpuan kepada empat. Sebagai wakil protein, mari kita ambil protein susu Rusia (itulah namanya), dan formula makanan bayi untuk bayi baru lahir Malyutka.

Kami juga akan membandingkan dengan susu kering keseluruhan 25% lemak dan susu kering 0.8% lemak. Jadual menunjukkan data mengenai kandungan BZHU dan kandungan kalori 100 g serbuk kering produk ini.

Protein susuSerbuk susu keseluruhanSerbuk susu skim.Penyatuan makanan untuk kanak-kanak
Kandungan kalori380 kkal490 kkal362 kkal500 kkal
Jumlah protein60 g26 g36 g10 g
Lemak1 g26 g1 g24 g
Karbohidrat28 g38 g52 g55 g

Sangat mudah untuk melihat bahawa Malyutka dan susu keseluruhannya tinggi kalori. Ini disebabkan kandungan lemak dalam komposisi mereka. Lebih-lebih lagi, jika terdapat banyak susu dalam protein protein, maka makanan bayi adalah dua kali lebih banyak.

Terdapat 5 kali lebih banyak karbohidrat pada bayi daripada protein. Bahagian nutrien ini memberi tenaga kepada anak untuk membesar dan berkembang. Keperluan untuk bayi yang baru lahir jauh lebih tinggi daripada keperluan lelaki dewasa di gim..

Protein dan susu skim hampir sama dalam kandungan kalori. Tetapi, jika nilai tenaga susu lebih daripada separuh yang diberikan oleh karbohidrat, maka protein adalah sebaliknya..

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk menambah berat badan, maka masuk akal untuk mengambil susu tepung penuh. Ia berfungsi dengan baik sebagai keuntungan dalam kes ini. Dengan fizikal yang normal tanpa kecenderungan untuk kurus atau berat badan berlebihan, anda boleh menggunakan susu tepung skim.

Tetapi jika anda menambah berat badan dengan mudah, cenderung kelebihan berat badan, maka protein diperlukan untuk jisim otot..

Kesan Protein, Susu dan Makanan Bayi terhadap Pencernaan

Jangan berfikir bahawa formula bayi atau susu tepung semula jadi akan memberi kesan yang lebih baik pada pencernaan daripada protein, yang mempunyai banyak keluhan..

Pencairan mana-mana, yang berkualiti tinggi dan terbukti, makanan bayi mesti disesuaikan dengan ciri-ciri individu anak tertentu. Perkara yang sama berlaku untuk susu tepung dan protein..

Sembelit mungkin berlaku dan lebih banyak air perlu ditambahkan. Atau, sebaliknya, cirit-birit. Ia berlaku apabila formula sangat dicairkan. Oleh itu, seperti protein, akan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri..

Bahan dan vitamin tambahan

Sudah tentu, dari segi komposisi vitamin dan mineral, Malyutka berada di tempat pertama. Di samping itu, formula mengandungi asid omega, asid amino, prebiotik dan bahan penting lain..

Protein dan susu tepung juga mempunyai vitamin dan mineral. Juga, protein dapat diperkaya dengan komponen berguna lain. Dan harus diingat bahawa kita bercakap mengenai protein, dan vitamin juga boleh dibeli.

Lebih-lebih lagi, anda harus memperhatikan kandungan ramuan dalam bahagian tersebut. Pada Bayi yang sama, jumlah mereka dikira untuk kanak-kanak tiga atau empat kilogram, dan bukan untuk orang dewasa. Untuk memenuhi keperluan harian anda, anda harus bekerja keras, memakan sejumlah besar campuran..

Bahagian material pilihan: yang akan lebih mahal

Sekarang mari kita lihat produk mana yang akan bermanfaat secara material. Jadual menunjukkan kos purata produk di Rusia dan dikira semula setiap 100 g serbuk kering.

Jumlah bahan kering yang diperlukan juga dikira untuk memperoleh 160 g protein setiap hari (160 g keperluan protein untuk seseorang yang beratnya 80 kg, pada kadar 2 g / 1 kg berat). Lajur terakhir menunjukkan kos bahagian harian itu..

Kos pembungkusanKos 100 g serbuk keringJumlah campuran untuk mendapatkan 160 g protein setiap hariKos 160 g protein setiap hari
Protein susu Rusia, 0.5 kg340 RUR.68 RUR.270 g184 RUR.
Susu tepung penuh, 1 kg150 RUR.15 RUR.600 g90 RUR.
Serbuk susu skim. 1 kg150 RUR.15 RUR.450 g68 RUR.
Bayi formula Bayi (sejak lahir), 350 g300 RUR.90 RUR.1600 g1440 RUR.

Pengiraannya tidak mengambil kira pengambilan protein dari makanan, oleh itu, jadual harus dianggap sebagai petunjuk kos dan penggunaan produk. Katakan berat badan anda ialah 80 kg. Sekiranya anda mengambil keperluan protein harian minimum (2 g / kg), maka anda memerlukan 160 g protein tulen setiap hari.

Menurut jadual, sehari protein susu kering akan dikenakan biaya 70-90 rubel, protein sekitar 200, tetapi Bayi akan "mengambil" hampir 1.500 rubel dari dompet anda!

Setuju, angka itu mengagumkan. Menjadi lebih menakutkan jika anda membayangkan bahawa anda perlu makan 5 bungkus makanan bayi sehari! Tetapi anda masih perlu mencairkannya, 100 ml air per 15 g campuran (mengikut arahan), ini adalah 10 liter produk cair sehari.

Menganalisis ulasan

Ulasan di forum mengenai penggunaan susu formula dan susu tepung boleh dibahagikan 50/50. Pembacaan yang lebih dekat menunjukkan bahawa petunjuk negatif lebih cenderung berasal dari orang - ektomorf yang berusaha meningkatkan berat badan hanya dengan satu produk. Sememangnya, dia tidak menolong mereka. Lebih-lebih lagi, tidak ada yang meminumnya dalam jumlah yang diperlukan untuk menambah berat badan. Oleh kerana dos minimum, lemak bahkan tidak disimpan.

Mereka yang memuji makanan bayi sama ada menambahkannya ke produk lain (dalam koktel, bijirin, dll.), Atau cenderung berlebihan berat badan, endomorf, dan sering keduanya. Oleh itu, mereka dengan cepat menambah berat badan, "bergegas" mereka.

Dengan susu tepung, keadaannya lebih rumit. Sedikit orang melihat kandungan lemak, terutama ketika mereka menjimatkan wang dan membeli susu mengikut berat (tanpa data mengenai komposisinya). Sekiranya digunakan dengan tidak betul, jisim tidak bergerak atau kandungan lemak meningkat dengan mendadak, atau masalah pencernaan berlaku

Hasil daripada analisis kecil ini, kita dapat mengatakan bahawa formula bayi sama sekali tidak sesuai sebagai pengganti protein. Ini akan lebih tepat bagi orang yang lemah yang baru mula berolahraga, sebagai sumber tenaga dan nutrien yang diperlukan.

Serbuk susu utuh adalah pengganti yang baik untuk penambahan berat badan bagi orang yang kurus. Serbuk susu skim boleh digunakan sebagai ganti protein oleh ectomorphs pada peringkat awal aktiviti sukan. Walau apa pun, seseorang mesti meneruskan keperluan dan kemampuan individu..

Makanan bayi untuk mendapatkan jisim otot

Kandungan

 • 1 Makanan bayi dalam bina badan
 • 2 Nutrilon®
 • 3 MALUTKA®
 • 4 NAN®
 • 5 Perolehan
 • 6 Baca juga
 • 7 Sumber

Makanan bayi dalam bina badan [sunting | edit kod]

Minat atlet dalam makanan bayi berasal dari ahli bina badan pada zaman Soviet, ketika pemakanan sukan tidak terdapat di kedai. Oleh itu, menilai bahawa makanan bayi, yang dalam komposisinya mempunyai sejumlah besar protein, karbohidrat dan vitamin yang diperlukan untuk bayi, juga akan membantu atlet menambah berat badan.

Untuk perkembangan dan pertumbuhan tubuh anak, bukan sahaja protein yang mudah dicerna diperlukan, tetapi juga karbohidrat. Dalam hubungan ini, penggunaannya mungkin memerlukan sekumpulan kalori yang tidak perlu, iaitu, bagi atlet yang cenderung mengalami kegemukan, pilihan ini tidak dapat diterima. Makanan untuk mendapatkan jisim otot harus mengandungi sejumlah lemak dan karbohidrat, yang cukup besar dalam susu formula. Di samping itu, lemak dalam makanan bayi melambatkan penyerapan protein. Kajian telah melaporkan bahawa kandungan gula sangat tinggi dalam jus buah dan smoothie bayi. [1]

Makanan bayi boleh dibandingkan dengan pengganti makanan atau makanan tambahan, hanya makanan yang mengandungi protein tulen dan karbohidrat cepat.

Makanan bayi bagus kerana ia adalah produk berkualiti tinggi, kerana kawalan terhadap pengeluaran produk bayi adalah sekeras mungkin. Dan kebanyakan ramuannya berasal dari semula jadi, walaupun banyak campuran menggunakan kasein, protein soya dan minyak sawit yang lebih murah. Sebenarnya, keistimewaan makanan bayi adalah kelebihan utamanya..

Perlu juga diperhatikan bahawa makanan bayi mengandungi protein yang jauh lebih sedikit daripada makanan sukan apa pun. Sebagai contoh, jika 100 g isolat mengandungi kira-kira 90-95 g protein, maka 100 g susu formula - hanya 15-20 gram. Selain kandungan protein yang agak rendah, susu formula juga mempunyai harga yang tinggi. Sebagai alternatif kepada susu formula, susu tepung lebih disukai untuk penambahan jisim dan pertumbuhan otot..

Kelemahan lain dari formula bayi adalah rasanya. Sebilangan besar ulasannya negatif, sementara kompleks protein atau penambahnya mempunyai pelbagai selera..

Kandungan protein lebih tinggi pada formula bayi yang ditujukan untuk usia yang lebih tua.

Nutrilon® [sunting | edit kod]

Komposisi setiap 100 g campuran keringPREMIUM NUTRILON® 1PREMIUM NUTRILON® 2PREMIUM NUTRILON® 3
Zaman kanak-kanak0-6 bulan6-12 bulandari 1 hingga 3 tahun
Protein9.79.315.1
Protein Casein / Whey40/6050/5065/35
Lemak24.720.619.2
Karbohidrat5459.350.4
Nilai tenaga kcal (kJ)476 (1990)459 (1925)434 (1820)

MALUTKA® [sunting | edit kod]

Komposisi setiap 100 g campuran keringCampuran susu MALUTKA® 1 sejak lahirCampuran susu MALUTKA® 2 dari 6 bulanSusu bayi MALUTKA® 3 dari 12 bulanSusu bayi MALUTKA® 4 dari 18 bulan
Protein9.69.511.5411.54
Protein Whey / Casein60/4060/4020/8020/80
Lemak24.123.92424
Karbohidrat5555.455,755,7
Nilai tenaga kcal (kJ)487/2045485/2039496 (2079)495 (2074)

NAN® [sunting | edit kod]

Susu bayi untuk bayi dari 18 bulan

Nilai pemakanan setiap 100 g:

 • Protein 14.5g
 • Lemak 21.2 g
 • Karbohidrat 58g
 • Nilai tenaga 2010kJ / 481kcal

Protein dalam diet bayi

Peringkat artikel:

Perhatian! Semua bahan di laman web ini bersifat nasihat. Pastikan anda berunding dengan doktor anda

 1. Peranan protein.
 2. Kualiti yang berharga.
 3. Tupai haiwan.
 4. Produk susu dan tenusu.
 5. Protein sayur.
 6. Vegetarianisme.
 7. Mari buat kesimpulan.

1. Peranan protein.

Anak itu tumbuh dengan pesat. Elemen penting bertanggungjawab untuk ini. Namanya protein. Ia terkandung dalam semua organ dan tisu, tanpanya pertumbuhan organisma tidak mungkin dilakukan. Protein membantu bayi mencerna makanan, menguatkan imuniti dan melindungi daripada jangkitan, dengan penyertaan protein, keseimbangan air di dalam badan diatur. Dan senarai ini dapat diteruskan untuk waktu yang sangat lama. Pendek kata, peranan protein sukar untuk dinilai secara berlebihan..

2. Kualiti yang berharga.

Tujuan utama protein dalam pemakanan adalah untuk membekalkan tubuh manusia dengan jumlah asid amino yang diperlukan. Dan walaupun yang terakhir dibahagikan kepada yang tidak tergantikan dan tidak penting, namun, semua asid amino sama pentingnya untuk membina protein di dalam badan..

Untuk menilai kualiti protein dengan jumlah dan nisbah asid amino penting dan tidak penting, konsep "protein ideal" diperkenalkan. Jawatankuasa WHO mengenali protein telur sebagai protein seperti itu. Protein haiwan daging, ikan, susu paling dekat dengan "protein ideal". Asimilasi mereka 100%!

3. Protein haiwan.

Mari kita perhatikan lebih dekat produk haiwan apa yang harus ada dalam diet kanak-kanak prasekolah muda.

Daging haiwan, burung, ikan laut

Amount Jumlah protein terbesar - dalam daging arnab, daging lembu, domba tanpa lemak, daging sapi muda, ayam, ayam belanda. Produk ini mengandungi 20-21 g protein per 100 g daging. Yang terkecil adalah daging babi, hanya 17 g per 100 g daging.

♦ Daging kaya dengan vitamin B (B1, B2, B6, B12), asid nikotinik. Kekurangan vitamin ini membawa kepada pelbagai gangguan: kelemahan umum, hilang selera makan, kulit kering dan banyak lagi..

Manifestasi kekurangan vitamin B2 yang paling biasa dan ketara adalah kejang, retakan di sudut mulut atau di bibir. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, penting untuk memasukkan makanan yang kaya dengan vitamin B2 ke dalam makanan - jeroan (hati, ginjal), keju kotej, telur, susu.

By the way, daging adalah satu-satunya sumber besi heme dan salah satu sumber utama vitamin B12. Dengan kekurangan mereka, anemia berkembang, yang penuh dengan kekurangan bekalan oksigen ke organ, tisu, dan yang paling penting - ke otak.

♦ Daging adalah salah satu sumber zink. Dengan kekurangannya, pertumbuhan ditangguhkan, imuniti menurun, rambut mungkin gugur. Untuk mengisi zink di dalam badan, bayi perlu diberi daging babi tanpa lemak, daging lembu, daging sapi muda, ayam, ayam belanda secara berkala.

Pada usia 1-3 tahun, seorang kanak-kanak harus menerima sekitar 60-70 g hidangan daging setiap hari, dan dari usia 3-6 tahun - 100 g daging 4-5 kali seminggu.

♦ Ikan - sumber iodin, fosforus, asid lemak tak jenuh ganda omega-3.

Untuk kanak-kanak, jenis ikan tanpa lemak lebih disukai - ikan kod, haddock, hake, ais. Seorang kanak-kanak berumur 1-3 tahun harus menerima 70-80 g hidangan ikan setiap hari. Selepas 3 tahun, jumlah ini meningkat menjadi 120 g. Ikan (fillet) harus dimasukkan ke dalam menu remah sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Sekiranya ini tidak mungkin, disarankan untuk memasukkan minyak biji rami ke dalam makanan anak - sumber asid lemak tak jenuh ganda omega-3 (1/2 sudu teh sehari). Minyak boleh ditambah ke salad dengan mencampurkannya dengan minyak sayuran lain. Fosforus dan yodium yang hilang juga dapat diisi semula dengan produk lain (banyak fosfor dalam produk tenusu, dan yodium dalam rumput laut) atau kompleks multivitamin.

Jerawat (hati, jantung, lidah)

Contain Mereka mengandung lebih sedikit protein dan zat besi daripada daging, tetapi mereka mempunyai kadar mikronutrien yang lebih tinggi (zink, tembaga, mangan).

4. Susu dan produk tenusu.

Dari segi kandungan protein di antara produk tenusu, keju kotej dan keju boleh diletakkan di tempat pertama. Sebagai contoh, kehadiran protein dalam keju lebih tinggi daripada daging - 26-28 g setiap 100 g! Dan protein yang paling sedikit terdapat dalam krim masam lemak. krim, mentega.

♦ Di samping itu, produk tenusu memperkayakan tubuh anak dengan kalsium, kalium, vitamin D. Omong-omong, kalsium akan kurang diserap dari produk tenusu rendah lemak, kerana vitamin D yang larut dalam lemak dikeluarkan daripadanya bersama dengan lemak. Kandungan lemak optimum produk tenusu untuk anak adalah seperti berikut: susu - dari 2.5-3.2%. keju kotej - 5-9%, keju - 40% (bayi berlebihan berat badan perlu memilih keju rendah lemak), krim masam - 10-15%.

Selepas setahun, seorang kanak-kanak harus menerima kira-kira 500 ml susu dan produk susu yang diperam setiap hari (jumlah ini termasuk jumlah susu, kefir, susu panggang, yogurt). Sebagai contoh, bayi diberi 150 ml susu dengan bubur, 100 g yogurt, 150 g kefir pada waktu malam, 10-15 g keju, 1015 g krim masam, 50 g keju kotej. Produk tenusu digunakan dalam menu kanak-kanak dalam bentuk semula jadi dan sebagai sebahagian daripada kaserol, kek keju, souffle.

Telur ayam dan puyuh

♦ Selain protein berharga, adakah mereka mengandungi vitamin A, D, E (kuning telur), B1? B2, mineral. Selepas setahun, kanak-kanak diberi 1 telur 2-3 kali seminggu.

Anda sering dapat mendengar bahawa telur puyuh mempunyai kelebihan berbanding telur ayam dan bahkan mempunyai beberapa khasiat perubatan. Sekiranya kita membandingkannya dengan ayam, maka mereka mempunyai sedikit protein (11.9% berbanding ayam - 12.7%), tetapi lebih banyak lemak (13.1% dan 11.5%). Sedikit lebih banyak kalsium, fosforus. kelenjar. Dari segi komposisi asid amino dan vitamin, mereka hampir bertepatan. Jadi telur puyuh tidak diragukan lagi merupakan produk makanan yang berharga, namun, tidak ada sifat penyembuhan khas yang dicatat dalam literatur ilmiah..
Jangan makan telur mentah. Selain bahaya bakteriologi, mereka juga dapat mengganggu metabolisme vitamin kerana zat yang dikandungnya - ovidin.

5. Protein sayuran.

Di antara makanan tumbuhan, soya, kacang, kacang polong, lentil, kacang, biji-bijian sangat kaya dengan protein. Walau bagaimanapun, kebanyakan protein tumbuhan masih lebih rendah daripada protein haiwan dengan adanya asid amino dalam komposisinya. Walaupun begitu, mereka juga perlu dan penting bagi tubuh anak yang sedang membesar..

Soya adalah salah satu sumber protein terkaya. 100 g soya mengandungi hingga 40 g protein, 2 kali lebih banyak daripada daging. Namun, soya tidak mengandungi semua asid amino penting, walaupun hampir sama dengan daging dalam komposisinya. Asid amino yang hilang dapat diperoleh dengan memasukkan susu dan produk tenusu, telur dalam makanan (selain soya). Susu kedelai, keju kotej, yogurt boleh digunakan dalam menu kanak-kanak setelah tiga tahun.

Kacang, kacang hijau

Mereka juga juara dalam kandungan protein, namun, anda harus berhati-hati ketika memasukkan kekacang ke dalam diet anak, kerana produk ini "berat" untuk usus anak. Menurut cadangan pakar pediatrik domestik, kekacang boleh dimasukkan ke dalam diet anak setelah 7-8 bulan sebagai bagian dari bayi yang sudah siap. mereka digunakan untuk menyediakan makanan kanak-kanak selepas 2.5-3 tahun.

Roti, bijirin, pasta

Mereka mengandungi cukup banyak protein, terutama dalam semolina (seperti pada gandum). Pencernaannya adalah 100%, yang menjadikan bubur semolina tidak tergantikan apabila anak memerlukan hidangan berkalori tinggi dan mudah dicerna. Bijirin lain termasuk soba, oatmeal, dan jagung. Asimilasi protein dari mereka kurang, tetapi lebih banyak vitamin, mineral, serat.
Sayur-sayuran dan buah-buahan kurang protein.

Mereka mempunyai jumlah protein yang agak banyak, tetapi kurang diserap, jadi produk ini tidak diinginkan untuk digunakan dalam diet kanak-kanak di bawah 7 tahun.

6. Vegetarianisme.

Vegetarianisme yang ketat dan pengecualian sepenuhnya produk haiwan dikontraindikasikan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Diet Ovolacto-vegetarian - gabungan makanan tumbuhan (dengan memasukkan kedelai dan kekacang lain yang wajib) dengan susu, produk tenusu, telur - boleh digunakan oleh orang dewasa dan dalam beberapa kes oleh kanak-kanak. Sebagai contoh, jika anak kerana sebab tertentu tidak dapat menerima daging semula jadi. Soya dalam kes ini adalah bantuan yang tidak tergantikan dalam diet. Tetapi harus diingat bahawa diet ovolakto-vegetarian dikompensasi untuk protein, tetapi tidak untuk sejumlah vitamin dan mineral yang berbeza yang hanya datang dengan makanan asal haiwan. Oleh itu, walaupun dengan vegetarianisme yang tidak ketat, kekurangan zat besi, zink, yodium, vitamin B (terutamanya B12) dapat terjadi.

Vegetarian mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap anemia, dan anak-anak juga mengalami riket dan pertumbuhan yang membantutkan. Kekurangan ini dapat diatasi sebahagiannya dengan mengambil kompleks vitamin-mineral dan nutrien lain yang hilang berdasarkan makanan tambahan, tetapi hanya seorang doktor yang dapat menentukan kekurangannya..

Ngomong-ngomong, saya juga ingin mengingatkan anda bahawa asal-usul vegetarianisme adalah di negara-negara di mana terdapat masalah besar dengan produk daging. Pakar pemakanan mempunyai pandangan negatif terhadap vegetarian pada kanak-kanak, wanita hamil dan ibu menyusui.

7. Mari kita membuat kesimpulan:

Prinsip utama pemakanan rasional telah dan tetap menjadi pelbagai makanan. Tugas pemakanan bayi yang betul dan mencukupi bukan hanya penyediaan protein haiwan - itu saja tidak cukup untuk perkembangan yang harmoni. Yang paling penting adalah gabungan protein haiwan dan tumbuhan yang betul. Oleh itu, mesti diingat bahawa pemakanan berasingan tidak ada kaitan dengan pemakanan fisiologi yang sihat. Hanya pengayaan gabungan dengan protein haiwan dan sayur-sayuran yang meningkatkan nilai biologi makanan.

Sebagai contoh, bijirin dengan susu menggabungkan gabungan protein yang ideal: bijirin kurang dalam protein penting metionin, tetapi terdapat banyak dalam susu, dan sebaliknya, terdapat sedikit protein lisin dalam susu, tetapi terdapat banyak dalam bijirin. Contoh pengayaan bersama yang berjaya seperti pasta dan keju, telur dan roti, kaserol keju kotej dengan beras atau bijirin lain. Protein sayur saling melengkapi: tepung soya sering dicampurkan dengan gandum.

Mengikuti prinsip pemakanan sihat dan tradisi masakan negara untuk menyediakan pelbagai hidangan adalah pendekatan yang paling tepat untuk merancang diet untuk bayi..

Bolehkah saya menggunakan makanan bayi dan bukannya protein??

Atlet dan ahli bina badan yang berpengalaman, dan baru memulakan karier sukan mereka, kini mengetahui cara untuk mencapai hasil yang tinggi: diet yang betul, banyak sifat dan intensiti yang diperlukan, dan makanan tambahan sukan - protein, asid amino, vitamin dan karbohidrat yang sihat. Tidak selalu mungkin untuk mengisi semula simpanan badan dengan cepat setelah melakukan senaman fizikal yang kuat; untuk ini, campuran sukan yang mengandungi protein selepas latihan digunakan. Protein adalah protein, dengan alasan mendahului senarai ini.

Protein adalah bahan binaan biologi yang berharga untuk pertumbuhan dan perkembangan otot.

Protein berlaku:

 • haiwan (ia diasingkan dari kasein dan whey susu, telur, daging lembu);
 • sayur-sayuran (diasingkan dari kacang soya, kacang polong.).

"Bayi" kerana mendapat jisim otot

Protein kasein dan whey dianggap paling popular, senang dari segi harga dan kaedah penggunaan dalam produk pemakanan sukan. Selalunya, atlet bina badan cuba menggunakan susu formula atau susu tepung dan bukannya protein kerana penjimatan kos atau hanya kerana mereka tidak menyedari perbezaannya. Untuk memahami perbezaan antara produk ini, marilah kita mempertimbangkan komposisi kualitatifnya dengan menggunakan contoh: protein susu, susu penuh dan susu skim dan campuran kering "Baby" untuk mendapatkan jisim otot.

Data dalam jadual menunjukkan dengan jelas berapa banyak protein dalam makanan bayi "Baby" kurang daripada karbohidrat. Terdapat 5 kali lebih banyak karbohidrat dalam campuran "Malyutka" untuk perkembangan pesat pertumbuhan dan kenaikan berat badan seorang kanak-kanak sehingga usia satu tahun, orang dewasa dan atlet tidak memerlukan keperluan tinggi untuk karbohidrat.

COM dan protein ternyata sama dari segi jumlah minimum lemak dan kalori, walaupun komposisi karbohidrat berbeza hampir separuh berbanding dengan COM. Susu utuh adalah peneraju jumlah lemak yang terdapat dalam komposisi, yang menyumbang kepada peningkatan berat badan yang cepat apabila diperlukan. Sekarang jelas bahawa protein, kerana jangka masa, kerumitan pengeluaran, dan susu tepung, walaupun terdapat persamaan, sama sekali berbeza dalam komposisi dan kosnya..

Kesan Protein, Susu dan Pemakanan Terhadap Pencernaan

Apabila susu diproses menjadi SCM, kolesterol yang terkandung di dalamnya berubah menjadi bentuk yang tidak selamat bagi manusia, dan susu juga mengandung laktosa, yang menyebabkan gangguan serius dalam kerja saluran pencernaan bahkan pada orang yang benar-benar sihat. Di samping itu, makanan bayi atau susu tepung boleh membahayakan orang dengan intoleransi tenusu keturunan..

Anda boleh menggunakan susu tepung untuk tujuan penambahan berat badan yang cepat, tetapi perlu dilakukan dengan bijak, dan berhati-hati dengan dosnya, fahami dengan jelas makanan bayi yang anda gunakan - keseluruhan atau rendah lemak, kerana jumlah karbohidrat dan lemak yang dimakan yang menyebabkan untuk kenaikan berat badan yang cepat.

Pengambilan protein tidak dibatasi oleh usia, kerana aktiviti fizikal dan keperluan untuk pemulihan cepat selalu ada. Sebilangan besar protein dijual untuk "atlet" sebagai pemakanan sukan untuk pertumbuhan otot.

Pengambilan protein - bahan binaan sel otot, meningkatkan tahap asid amino dalam darah atlet, yang menyumbang kepada peningkatan pesat dalam bilangan dan saiz serat otot. Protein whey diperoleh secara eksklusif dari produk asal semula jadi dengan membersihkan kotoran, karbohidrat dan lemak yang tidak diingini.

Anda boleh menggunakan susu tepung untuk tujuan kenaikan berat badan yang cepat.

Protein, tentu saja, dapat menyumbang kepada perkembangan gangguan pada saluran pencernaan, tetapi ini disebabkan oleh penyakit yang ada yang tidak diperhitungkan sebelum penggunaan protein sebagai pemakanan sukan. Untuk mengelakkan masalah dalam fungsi sistem tubuh, perlu memilih dos dan campuran sampingan dengan berhati-hati dengan kandungan protein yang tinggi, dan juga pastikan untuk berjumpa doktor jika terdapat sejarah penyakit buah pinggang dan gastrousus..

Bolehkah protein diganti dengan makanan bayi??

Rumus bayi tepung, serta susu skim, mengandungi "gula susu" - laktosa, yang dalam beberapa kes menyebabkan gangguan sistem pencernaan, dan juga dikontraindikasikan untuk orang yang tidak bertoleransi terhadap bahan ini. Pada masa yang sama, mereka mengandungi komposisi sejumlah besar mineral dan vitamin yang diperlukan untuk pemulihan setelah banyak sifat..

Dalam diet untuk kanak-kanak, semua kekotoran berbahaya dikeluarkan secara maksimum, tetapi ini tidak akan menyelamatkan anda dari sembelit dan gangguan sistem pencernaan jika peraturan pencairannya tidak dipatuhi. Jangan lupa tentang jumlah karbohidrat dan lemak yang terdapat dalam susu formula berbanding protein. Nisbah ini dibenarkan oleh penggunaan campuran untuk tubuh anak yang cepat tumbuh, tetapi merupakan pengganti yang tidak sesuai untuk pemakanan sukan untuk bina badan.

Menggantikan protein dengan makanan bayi

Bahagian material pilihan: yang akan lebih mahal

Untuk memahami pilihan mana yang lebih berpatutan, anda perlu mengetahui keperluan tubuh untuk protein masuk dalam satu hari, yang diperlukan untuk pertumbuhan otot. Jadi: ambil berat badan sebagai asas - 78 kg, sebagai dos purata yang diperlukan untuk penggunaan sehari - 3 gram per 1 kg berat badan, maka kadar hariannya adalah - 234 gram. tupai.

Dengan menggunakan jadual, kami akan membuat ciri harga perbandingan:

Jadual harga perbandingan

Berdasarkan data yang diberikan dalam tabel di bawah, dapat dilihat bahawa jumlah zat protein yang diminta yang disertakan dalam produk yang dipertimbangkan adalah:

 • Protein - 269.1 gosok.
 • STsM - 131.63 r.
 • SOM - 99.45 rubel.
 • Campuran kering "Baby" - 2106,00 r.

Dari pengiraan di atas, menjadi jelas bahawa, memandangkan perbezaan kandungan protein kuantitatif dalam produk yang dibandingkan, perbezaan kos bahan untuk jumlah yang sama dari bahan penyusun yang diperlukan adalah sangat ketara.

Menganalisis ulasan

Alexander, 47 tahun, dalam sukan 33 tahun:

"Saya mempunyai fizikal yang tipis, pada awal karier sukan saya mula mengambil makanan bayi untuk mendapatkan jisim otot, selama bertahun-tahun saya tidak mengubah pilihan saya, kerana saya berpuas hati dengan hasil dan kosnya".

Makanan bayi dan bukannya protein

Maksimum, 28 tahun:

“Atas nasihat rakan goyang, saya membeli campuran untuk meningkatkan jisim otot. Maafkan saya, ia mula merebak. Lebih baik membeli protein atau asid amino, di mana karbohidratnya jauh lebih sedikit daripada susu formula, dan hasilnya dapat dicapai lebih cepat dan tanpa kejutan. ".

Menurut ulasan, baik ahli bina badan berpengalaman dan pemula yang telah berusaha mencari pengganti pemakanan sukan yang menyumbang kepada pertumbuhan otot yang cepat, kita dapat mengatakan bahawa faktor penentu dalam mencuba penggantian seperti itu adalah harga dan buta huruf dalam komposisi kuantitatif bahan aktif. Setelah minum susu tepung, kebanyakan responden tidak berpuas hati dengan hasilnya, dan juga mencatat pelanggaran sistem pencernaan..

Rumus bayi tepung, yang berbeza dengan susu tepung dengan adanya vitamin dan nutrien dalam komposisi, mempunyai laktosa, yang menyebabkan kesan sampingan, pada gilirannya, memberikan hasil yang tidak signifikan, tetapi tidak dibenarkan dari segi jumlah wang yang dibelanjakan, kemungkinan akibat dan jumlah produk yang dimakan setiap hari.

kesimpulan

Ciri khas campuran sukan dari makanan bayi untuk atlet dan susu keseluruhan, yang dapat membantu meningkatkan jumlah berat badan, boleh disebut kandungan protein berkualiti tinggi dalam campuran sukan, yang merangkumi rantai asid amino "betul":

 • leucine - asas sel otot, valine - merangsang pertumbuhan tisu otot, isoleucine - meningkatkan daya tahan, meningkatkan proses metabolik;
 • creatine, yang membantu meningkatkan jumlah otot melalui pengumpulan kelembapan;
 • L-carnitine, yang berfungsi sebagai pembakar lemak.

Oleh itu, seseorang harus berpegang pada pendapat bahawa mustahil untuk mengganti "Baby" dan susu tepung dengan makanan tambahan sukan berkualiti tinggi yang dapat membawa atlet sedekat mungkin ke gawang. Makanan bayi dalam bina badan tidak boleh dipertimbangkan.

Makanan bayi untuk mendapatkan jisim otot

Selama bertahun-tahun, atlet dari seluruh dunia telah berusaha untuk menghasilkan kaedah baru dan berkesan untuk melatih, tetapi kerja gim hanya separuh kemajuan. Sangat penting untuk mengikuti diet, dan juga mengambil banyak protein, lemak dan karbohidrat yang diperlukan. Pemakanan sukan membantu atlet dalam hal ini. Dan jika tidak, maka akal para atlet mula bermain. Mereka dapat memperoleh nutrien yang mereka perlukan dari makanan biasa, seperti menggunakan makanan bayi untuk membina otot.

Makanan bayi dalam bina badan

Ramai orang hari ini percaya bahawa makanan untuk kanak-kanak kaya dengan protein, itulah sebabnya ahli bina badan memilihnya untuk menambah berat badan. Tetapi ini tidak berlaku. Rata-rata, 100 gram serbuk mengandungi kira-kira 10 gram protein yang kita perlukan. Selebihnya adalah lemak, karbohidrat dan pelbagai nutrien, yang akan kita bicarakan kemudian..

Salah satu jenama yang paling popular di kalangan atlet amatur adalah Nutrilon

Jumlah protein ini jelas tidak mencukupi untuk sekumpulan otot. Contohnya, keju kotej biasa mengandungi sehingga 20 gram protein. Perlu diingat bahawa untuk menambah berat badan, anda perlu makan sekurang-kurangnya 2 gram protein per kilogram berat badan setiap hari. Oleh itu, kira-kira satu kilogram makanan bayi perlu dimakan setiap hari untuk membina serat otot baru..

Mengapa ia mendapat populariti

Produk ini menjadi meluas pada akhir abad yang lalu, ketika hampir mustahil untuk mencari pemakanan sukan berkualiti tinggi di rak kedai. Dan protein yang jarang berlaku, yang jatuh ke tangan atlet, sering kali sangat mahal. Pada masa itu, atlet terpaksa mencari analog protein yang dapat membantu mendapatkan massa otot. Susu tepung atau susu formula telah digunakan, yang sedang kita bicarakan sekarang.

Pada masa kini, campuran kurang sesuai untuk membina otot kerana ia agak mahal. Pada satu masa, anda perlu makan beberapa lusin norma sekaligus, yang ditujukan untuk anak kecil. Secara keseluruhan, makanan seperti itu akan cukup mahal, jika dibandingkan dengan protein biasa atau penambah..

Mengapa bina badan menggunakan pemakanan untuk kanak-kanak? Faktanya ialah ia kaya dengan karbohidrat dan lemak. Ini menjadikannya sangat berguna untuk ectomorphs. Ini adalah orang yang mempunyai tubuh badan yang kurus dan memerlukan banyak karbohidrat untuk menambah berat badan..

Pembina badan profesional lebih suka pemakanan sukan yang mengandungi jumlah protein yang jauh lebih tinggi

Di samping itu, pemakanan untuk kanak-kanak dapat membantu mempelbagaikan diet biasa atlet, yang biasanya tidak banyak terdapat pada makanan dan hidangan yang lazat. Tetapi di sini juga, anda perlu berhati-hati. Jumlah karbohidrat dan lemak yang berlebihan hanya akan membahayakan rata-rata atlet. Secara berlebihan, zat-zat ini akan menambahkan lemak tambahan, yang mesti disingkirkan pada masa akan datang..

Ternyata bagi kebanyakan atlet, tidak masuk akal untuk membeli dan memakan makanan untuk kanak-kanak. Tetapi ia benar-benar dapat membantu lingkaran atlet yang sempit..

Pengilang makanan bayi yang popular

Yang paling popular di kalangan atlet adalah campuran serbuk jenama berikut:

 • Nutrilon;
 • Bayi;
 • NAN.

Kandungan protein tertinggi terdapat dalam makanan dari syarikat Nutrilon. Nutrilon premium 3 mengandungi kira-kira 15 gram protein setiap 100 gram makanan. Juga, makanan ini agak popular kerana ketersediaannya yang meluas di pasaran. Kelemahan Nutrilon termasuk harga yang tinggi, yang ternyata lebih banyak daripada protein biasa atau formulasi serupa..

Terdapat pelbagai jenis makanan bayi yang boleh anda gunakan sebagai sumber protein

Makan makanan murah sering tidak masuk akal kerana kualiti rendah dan kandungan protein rendah. Sebilangan orang juga membuat kesalahan serius dengan memikirkan bahawa terdapat jumlah protein yang sama dalam formula bayi mana pun. Dalam praktiknya, ini sama sekali tidak berlaku. Hampir tidak ada protein dalam formula untuk bayi baru lahir, tetapi jumlahnya meningkat dalam produk untuk anak yang lebih tua. Oleh itu, pemilihan komposisi tertentu mesti didekati dengan sangat teliti..

Komposisi

Makanan untuk kanak-kanak baik kerana bahan semula jadi dan berkualiti tinggi digunakan untuk membuatnya. Ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral berguna yang tidak akan berlebihan dalam badan. Mari kita perhatikan komposisi pemakanan dengan lebih dekat.

Protein

Protein merangkumi sekitar 10% daripada jumlah jisim makanan. Komposisi ini merangkumi bukan sahaja susu lembu klasik, tetapi juga susu whey. Ini dilakukan untuk mendekatkan sifat komposisi dengan susu ibu..

Karbohidrat

Bahagian utama komponen karbohidrat adalah laktosa. Kandungannya sekitar 7%. Dalam beberapa jenis makanan mungkin terdapat lebih banyak karbohidrat, jadi mereka tidak digalakkan untuk mereka yang cenderung mendapat tisu adiposa..

Lemak terkandung dalam diet kira-kira 4 gram per 100 gram produk. Sumber lemak utama dalam komposisi adalah minyak sayuran. Biasanya anda boleh menemui minyak kelapa, kedelai, bunga matahari dan minyak lain dalam makanan bayi..

Prebiotik dan Probiotik

Mereka bertanggungjawab untuk pengembangan mikroflora usus yang bermanfaat, memudahkan proses pencernaan. Tetapi kerana fakta bahawa bahan-bahan ini dikira untuk kanak-kanak, orang dewasa tidak akan mendapat banyak faedah daripadanya..

Asid amino

Taurine adalah bahan penting yang terdapat dalam hampir semua formula bayi.

Vitamin

Semasa mengembangkan diet seperti itu, kompleks vitamin yang diperlukan untuk anak kecil mesti diambil kira. Atlet juga perlu mendapatkan vitamin, tetapi mereka melakukannya dari kompleks yang direka khas untuk mereka. Faktanya adalah bahawa tubuh orang dewasa akan mempunyai sedikit vitamin yang terdapat dalam campuran, oleh itu, tidak akan ada faedah dari mereka.

Seperti yang anda lihat, pemakanan bayi dan sukan sangat serupa dalam komposisi, tetapi jumlah zat di dalamnya sama sekali berbeza..

Kelebihan dan kekurangan formula bayi

Kelebihan utama makanan bayi adalah komposisi dan kualitinya yang semula jadi. Pengilang memantau bahan-bahan yang memasuki produk dengan teliti, melakukan kawalan kualiti pada semua peringkat pengeluaran. Adalah dirancang bahawa makanan itu akan dimakan oleh anak-anak kecil, jadi kualitinya sangat penting. Campuran mempunyai kelebihan berikut:

 1. Protein, terutamanya protein berkualiti rendah, boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, kembung, dan masalah lain yang berkaitan. Bagi banyak orang, ini boleh menjadi masalah serius. Campuran serbuk untuk kanak-kanak sama sekali tidak menghadapi masalah ini..
 2. Sekiranya seorang atlet secara asasnya menentang penggunaan pemakanan sukan, maka formula bayi mungkin satu-satunya pilihan yang membolehkan anda mendapatkan protein dengan mudah dan cepat. Campuran boleh diambil bersama anda, dan ia juga tidak memerlukan penyediaan yang panjang atau rumit.
 3. Ketersediaan. Anda boleh membeli makanan untuk kanak-kanak dengan mudah di kedai runcit tempatan anda. Anda tidak perlu mencarinya atau memesannya dalam talian. Di samping itu, campurannya agak mudah dipilih, kerana hanya beberapa jenama terkenal yang banyak diperlihatkan di pasaran..

Di sinilah kelebihan susu formula berakhir..

Walaupun terdapat banyak nutrien, lebih baik meninggalkan makanan bayi kepada anak-anak.

Kelemahan produk ini termasuk:

 1. Dengan pemilihan pengeluar dan komposisi yang tidak berjaya, atlet ini berisiko mendapat tambahan berat lemak semasa proses pengambilan. Ini boleh berlaku kerana kandungan karbohidrat yang tinggi dalam diet untuk kanak-kanak..
 2. Harga tinggi produk ini membatalkan kelebihannya. Adalah lebih menguntungkan untuk membeli khasiat sukan yang lengkap. Anda akan berpeluang memilih produk untuk tugas tertentu. Juga, pemakanan sukan biasa lebih murah daripada makanan bayi. Ia adalah yang membolehkan anda mencapai hasil yang diinginkan dalam waktu sesingkat mungkin, sambil tidak memperoleh beberapa pound tambahan.

Cara pembiakan dan pengambilan dengan betul

Selalunya, makanan bayi dijual dalam bentuk serbuk, yang mesti dicairkan dengan air atau susu. Arahan ringkas mengenai cara menyediakan komposisi akan ditulis pada bungkusan. Selalunya, 1 sudu mesti diisi dengan 30 ml air. Seterusnya, serbuk mesti dicampur dengan teliti dan konsistensi yang seragam dapat dicapai. Campuran kini siap digunakan..

Mereka biasanya mengambil formula untuk anak-anak 2-3 kali sehari, tetapi walaupun untuk jumlah dos yang agak besar, tubuh dapat menerima maksimum 50-70 gram protein. Oleh itu, tidak ada gunanya menggunakan campuran 1-2 kali sehari..

Untuk kemudahan, campuran boleh dituangkan ke dalam pengocok, di mana ia dapat disimpan untuk waktu yang agak lama, dan dalam bentuk ini juga dapat dibawa ke ruang.

Pengocok sangat sesuai untuk mencairkan formula, termasuk formula bayi

Kerana rasa tidak sedap dari kebanyakan campuran, tidak jarang mereka dimakan dengan sesuatu yang dapat mengatasi rasa. Contohnya, tambahkan kopi atau jus. Resipi lain yang baik adalah memasukkan pisang cincang dalam cawan bersama campuran dan menggunakan pengisar. Jadi rasa komposisi akan menjadi lebih menyenangkan dan lebih dekat dengan milkshake, dan bukan susu ibu..

Sebelum ini, atlet sering membuang campuran kering ke dalam mulut mereka dengan sudu dan mencucinya dengan susu atau air. Lebih baik tidak melakukan ini, kerana produknya tidak dapat diserap dengan baik. Dan serbuk kering tidak begitu enak..

Protein berbanding makanan bayi: mana yang lebih baik

Beberapa atlet mempunyai soalan logik - apa yang lebih baik digunakan untuk mendapatkan jisim otot, pemakanan sukan khas atau makanan bayi, yang terdapat di setiap kedai. Sudah jelas bahawa pemakanan sukan direka khusus untuk atlet, anda boleh mengambil beberapa produk yang bukan sahaja membekalkan protein dengan tubuh, tetapi juga menyediakan unsur-unsur penting lain..

Makanan bayi mengandungi banyak vitamin dan unsur bermanfaat. Tetapi keunikannya adalah bahawa semua bahan berguna ini terkandung dalam dos yang dikira dan hanya sesuai untuk anak kecil. Bagi orang dewasa, set seperti itu tidak akan mencukupi dan tidak akan banyak faedah daripadanya..

Semasa latihan kekuatan, disarankan untuk mengambil 1.5-2 gram protein per kilogram badan

Walaupun anda secara kategorinya menentang pembelian nutrisi sukan atau sukar untuk mendapatkannya di bandar anda, walaupun dalam hal ini, pengambilan makanan bayi akan dianggap agak meragukan. Ini semua mengenai kandungan lemak dan karbohidrat yang tinggi, yang secara aktif akan menyumbang kepada kenaikan berat badan. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan susu tepung, yang diencerkan dengan cara yang serupa, tetapi mengandungi lebih banyak protein dan kurang lemak dan karbohidrat..

Lebih baik atau formula untuk memberi makan

Gainer adalah campuran protein dan karbohidrat yang tinggi. Pada pandangan pertama, komposisi penambah berat badan dan makanan bayi serupa, tetapi ini tidak sepenuhnya benar. Dalam praktiknya, ternyata penambah menggalakkan peningkatan otot, bukan lemak. Dengan penggunaan yang tidak betul atau berlebihan, berat badan berlebihan dapat diperoleh, tetapi tetap akan lebih baik daripada akibat mengambil susu formula dalam jumlah besar. Dari mereka lemak badan akan menjadi lebih banyak.

Dalam kebanyakan kes, kesimpulannya jelas - tidak ada yang lebih baik daripada pemakanan sukan untuk pertumbuhan otot..

Ulasan

Dia mula menggunakan makanan bayi sejak dulu lagi, kerana tidak adanya pemakanan sukan yang lengkap. Lebih mudah mencairkan dan meminumnya apabila tidak ada masa untuk makan penuh. Saya menggunakan Nutrilon Premium 3 kerana mempunyai protein yang paling banyak. Rasanya menjijikkan, lebih teruk daripada pemakanan sukan. Ditambah sebagai ganti susu ke kopi, kadang-kadang minum begitu sahaja.

Saya menggunakan makanan bayi "Kid" selama lebih kurang enam bulan. Tidak mungkin memperoleh jisim otot kering. Sekurang-kurangnya sedikit lemak muncul sepanjang masa. Kos pembungkusannya agak tinggi, dan anda mesti mengambil banyak campuran ini. Lebih menguntungkan menggunakan protein, jadi saya akan beralih kepadanya. Satu balang campuran berharga kira-kira 800 rubel, dan hanya memerlukan beberapa hari.

Saya biasa makan makanan untuk kanak-kanak dalam jumlah besar. Saya berjaya memperoleh sedikit, tetapi tidak tanpa lemak. Anda perlu memakannya dalam jumlah yang sangat banyak agar dapat memberi kesan. Hampir setengah bungkusan pada satu masa. Protein lebih menguntungkan dan lebih enak, tetapi kerana kekurangan alternatif, anda boleh makan susu formula. Kelemahan besar mereka adalah rasa tidak enak dan kos tinggi..

Makanan bayi adalah peninggalan masa lalu; makanan ini popular kerana kurangnya pemakanan sukan biasa atau harganya yang tinggi. Hari ini, adalah lebih menguntungkan bagi atlet amatur dan lebih-lebih lagi bagi seorang profesional untuk membeli dan menggunakan protein atau penambah keuntungan, kerana ia dicipta khusus untuk atlet, mereka membantu mendapatkan jisim otot tanpa lemak dan menjimatkan wang.

Makanan berprotein tinggi - yang merupakan sumber protein untuk tubuh manusia?

Menurut statistik, 2% bayi baru lahir dilahirkan dengan diagnosis alergi terhadap protein lembu.

Saluran pencernaan bayi seperti itu menganggap protein susu sapi, yang terdapat di hampir setiap formula bayi, sebagai alergen yang berpotensi.

Masalah bagi ibu-ibu kanak-kanak seperti ini adalah bahawa jika bayi tidak dapat menyusu susu ibu atau mesti makan formula untuk sebab lain, sebahagian besar formula dibuat pada susu lembu, yang tidak dapat ditoleransi oleh tubuh anak.

Sebagai jalan keluar dari keadaan ini, pakar pediatrik mungkin mencadangkan beralih ke campuran susu kambing, campuran soya atau asid amino.

Tetapi semua jenis makanan ini mempunyai ciri tersendiri dan mungkin tidak sesuai untuk semua kanak-kanak.

Bagi kanak-kanak yang tidak sesuai dengan pilihan di atas, kanak-kanak dengan berat badan rendah, serbuk dengan alahan teruk ditawarkan campuran protein hidrolisis.

Apa itu Campuran Hidrolisis?

Tubuh kanak-kanak yang alergi terhadap protein susu lembu tidak dapat memecah protein ini, oleh itu, dalam campuran hidrolisis, protein ini sudah dipecah (sebagai peraturan, kepada oligopeptida (peptida pendek)).

Terdapat dua jenis campuran, ia berbeza dalam jenis pemecahan protein:

 • Kasein hidrolisis - kasein dipecah - protein susu.
 • Whey hydrolysates - protein alpha-lactoalbumin, beta-lactoglobulin, serum albumin dipecah, protein whey terhidrolisis diperolehi.

Juga, campuran ini dibahagikan mengikut tahap penurunan - dari hidrolisis tinggi hingga rendah:

Campuran yang sangat terhidrolisis. Dalam kes ini, serum dibahagikan secara langsung kepada atom, dan mana-mana, walaupun saluran gastrousus yang paling rapuh, paling alergi dapat menyerapnya. Formula yang sangat terhidrolisis sesuai untuk memberi makan kanak-kanak dengan penyakit pemakanan yang paling teruk dan jenis alahan yang paling sukar (yang kadang-kadang boleh menyebabkan pembengkakan saluran pernafasan).

Rumusan sebahagian hidrolisis untuk kanak-kanak disyorkan untuk merawat alahan sederhana, serta pemakanan pencegahan. Dalam campuran seperti itu, protein tidak dipecah sepenuhnya (sebahagian protein hidrolisis digunakan), tetapi makanan tersebut tidak menyebabkan alahan.

Campuran hidrolisis rendah. Oleh itu, protein menjalani proses pembelahan yang tidak lengkap, campuran ini ditujukan untuk bayi yang sihat sebagai nutrisi pencegahan ketika remah mengalami alergi ringan. Sebagai peraturan, pada pembungkusan campuran sedemikian terdapat tanda "GA" - hypoallergenic. Rumusan hidrolisis rendah boleh diresepkan sebagai makanan untuk bayi pramatang dengan berat badan rendah, dan juga bayi yang menjalani pembedahan pada usia yang sangat awal (sebagai makanan sebelum atau selepas operasi).

Kelebihan minuman

Titik penjualan terbesar untuk pengambilan protein adalah kemampuannya untuk membina otot secara besar-besaran, meningkatkan daya tahan, dan mengurangkan selera makan. Semua ini dipercayai dapat meningkatkan faedah bersenam dan menyumbang kepada prestasi atletik yang ketara. Pada masa yang sama, bagi banyak orang, ia menjadi produk makanan dan tenaga utama selepas bersukan dan pada waktu siang..

Tetapi adakah protein benar-benar hebat? Bukan untuk apa-apa bahawa terdapat sekatan ketat penggunaannya di kalangan orang dengan penyakit tertentu..

Di samping itu, dipercayai bahawa protein boleh mempunyai sejumlah kesan negatif pada organ dalaman..

Itulah sebabnya mengapa perlu diperhatikan dengan teliti semua kesan sampingan yang mungkin terdapat pada protein pekat sebelum membuat keputusan akhir mengenai pengambilannya..

Apabila campuran hidrolisis ditetapkan?

Terdapat beberapa sebab apabila campuran dengan hidrolisat dapat diresepkan:

 • Kemungkinan alahan yang baru lahir disebabkan keturunan,
 • Fungsi pankreas tidak mencukupi,
 • Bentuk dan tahap alahan makanan yang berbeza dengan makanan bayi biasa,
 • Dermatitis atopik kronik,
 • Dermatitis keturunan,
 • Alergi terhadap protein lembu,
 • Kekurangan laktase,
 • Intoleransi gluten,
 • Malabsorpsi - penyerapan zat yang tidak lengkap.

Kesan Protein, Susu dan Makanan Bayi terhadap Pencernaan

Jangan berfikir bahawa formula bayi atau susu tepung semula jadi akan memberi kesan yang lebih baik pada pencernaan daripada protein, yang mempunyai banyak keluhan..

Pencairan mana-mana, yang berkualiti tinggi dan terbukti, makanan bayi mesti disesuaikan dengan ciri-ciri individu anak tertentu. Perkara yang sama berlaku untuk susu tepung dan protein..

Sembelit mungkin berlaku dan lebih banyak air perlu ditambahkan. Atau, sebaliknya, cirit-birit. Ia berlaku apabila formula sangat dicairkan. Oleh itu, seperti protein, akan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri..

Komposisi campuran pada hidrolisat

Seperti makanan bayi yang lain, komposisi formula protein hidrolisis mengandungi banyak bahan berguna:

 • Laktosa (tidak terdapat dalam semua formula terhidrolisis), komponen susu yang membantu mempromosikan mikroflora usus yang sihat,
 • Dextrinmaltose, meningkatkan penyerapan kalsium,
 • Karbohidrat - biasanya glukosa, kanji,
 • Asid lemak tak jenuh ganda (Omega-3, Omega-6), yang sangat penting untuk pembentukan dan perkembangan otak dan kemampuan kognitif bayi,
 • Mineral - kalsium, fosforus, natrium, kalium, magnesium, besi, zink, yodium, mangan, tembaga, selenium,
 • Vitamin - A, D, E, K, B6, B1, B12, C,
 • Taurine, bermanfaat untuk pembentukan otot jantung,
 • Inositol, mempunyai kesan perlindungan pada sistem pernafasan bayi,

Beberapa formula bayi yang dihidrolisis juga mengandungi oligosakarida, minyak sawit, nukleotida (penting untuk pembentukan imuniti).

Komposisi campuran hidrolisis hampir dengan komposisi susu ibu manusia dari segi jumlah dan komposisi karbohidrat dan asid bebas.

Makanan bayi untuk mendapatkan jisim otot "Kid"

Jenama ini dikenali oleh semua orang yang mempunyai anak kecil dalam keluarga. Banyak generasi berturut-turut telah tumbuh sebagai pengganti susu ibu ini. Ia berdasarkan protein, kira-kira 60%. Ini adalah lactalbumin, imunoglobulin, lactoglobulin. Dos karbohidrat yang diperlukan adalah dalam bentuk laktosa. Lemak sayur-sayuran, serta vitamin dan nukleotida ditambahkan ke dalam campuran. Makanan bayi untuk mendapatkan jisim otot "Malyutka" mempunyai komposisi yang serupa. Komposisi sedemikian membantu anak kecil membesar dengan cepat dan aktif menambah berat badan, dan atlet menahan beban tinggi.

Cara memilih campuran hidrolisat?

Perhatian: hanya pakar pediatrik yang dapat memilih campuran yang tepat berdasarkan protein hidrolisis untuk memberi makan bayi dengan alahan! Hanya doktor yang mengetahui semua ciri tubuh kanak-kanak tertentu, berdasarkan mana, dia akan dapat memilih satu atau campuran lain dengan ideal.

Ciri utama adalah tahap hidrolisis, yang kami tulis di atas..

Perkara seterusnya yang perlu diperhatikan adalah jisim peptida.

Dalam kes yang paling teruk, campuran harus digunakan di mana jisim peptida tidak melebihi 2 KDa..

Campuran di mana jisim peptida lebih daripada 2.5 kDa bukan lagi makanan perubatan, tetapi pencegahan.

Selanjutnya, terdapat laktosa dalam komposisi?

Laktosa juga boleh menyebabkan reaksi alergi, jadi dalam kes penyakit atau alergi yang teruk, campuran bebas laktosa yang dihidrolisis harus dipilih..

Untuk bayi pramatang dan bayi yang, untuk satu sebab atau yang lain, belum sepenuhnya membentuk saluran pencernaan, campurannya sesuai, yang juga mengandungi probiotik dan / atau bifidobakteria (Alphare, Pregestimil, Frisopep).

Apa yang berlaku dengan kekurangan dan lebihan zat

 • Keperluan harian untuk orang dewasa dikira dari nisbah 1-1,5 g protein tulen per 1 kg berat badan, yang rata-rata 80-100 g, 30 g daripadanya paling baik diperoleh dari produk haiwan. Sekiranya aktiviti fizikal yang besar diharapkan, maka kadar ini akan meningkat.
 • Bagi bayi, norma sehari ialah 2.2 g setiap 1 kg.
 • Kanak-kanak berumur 7-10 tahun harus menerima 36 g setiap hari.
 • Dan untuk wanita hamil, 30 g tambahan ditambahkan pada dos orang dewasa untuk memberi makan kepada bayi yang belum lahir.

Norma di atas berlaku tertakluk kepada peraturan berikut:

 • Nisbah makanan tumbuhan dan haiwan yang betul.
 • Komposisi asid amino lengkap.
 • Kehadiran karbohidrat dan lemak tambahan dalam diet.

Kekurangan protein dalam diet dapat ditentukan walaupun dengan mata. Kekurangan itu mengakibatkan:

 • untuk kulit kendur dan penampilan kedutan halus.
 • kehilangan jisim otot dan otot kendur di dalam badan.
 • kemerosotan kulit, rambut dan kuku.
 • masalah dengan fungsi saluran pencernaan dan kegemukan.
 • penurunan daya tahan tekanan dan keletihan yang cepat.

Ujian darah dengan kekurangan protein yang signifikan menunjukkan kekurangan hemoglobin dan imunoglobulin.

Lebihan bahan ini juga berbahaya. Pengambilan berlebihan tidak baik untuk buah pinggang. Ia boleh menyebabkan osteoporosis: kalsium diperlukan untuk penyerapan protein, dan jika mineral kekurangan makanan, ia akan diekstrak dari tulang. Selain itu, penyalahgunaan meningkatkan risiko terkena aterosklerosis..

Senarai Campuran Protein Terhidrolisis

Berikut adalah senarai campuran protein hidrolisat sehingga anda dapat menavigasi pasaran makanan kesihatan:

 • "Bebilak Pepti Junior", sangat terhidrolisis,
 • Alfare dari Nestlé, sangat terhidrolisis,
 • "Pregestimil", sangat terhidrolisis,
 • Frisopep, sangat terhidrolisis,
 • "Frisopep SEBAGAI",
 • "PEP Emas Frisolac",
 • "Nutrilon PEPTI",
 • "Peptik",
 • "Humana GA",
 • "Peptamen" dari Nestlé,
 • "Nan GA",
 • "Nutramigen", sangat terhidrolisis,
 • "Nutrilak GA",
 • Yang lain.

Pemakanan sukan

Banyak pilihan pemakanan sukan di kedai dalam talian https://add-power.com.ua. Protein sentiasa ada dari pengeluar terkenal.

Iklan dari rakan kongsi:

Saya mesti mengatakan bahawa tidak setiap pengeluar pemakanan sukan terlibat dalam pengeluaran protein telur. Albumin telur (dalam jumlah kecil) termasuk dalam banyak produk, tetapi hanya 9 syarikat yang menghasilkannya dalam bentuk tulen, yang kebanyakannya terdapat di Rusia. Saya berjaya "menggali" produk dari empat pengeluar sahaja. Pertama, Pemakanan Optimum - EGG 100% Standard Emas boleh didapati dengan mudah di kedua-dua negara. Yang kedua ialah Dymatize Nutrition - Elite Egg Protein. Benar, produk ini jauh lebih sukar dicari. Perlu diingatkan bahawa kedua-dua produk hanya terdapat dalam tin 900 gram (2 lb). Sekiranya anda mahukan "semuanya sekaligus dan lebih" maka anda mungkin perlu melihat Sci-Fit 100% Egg Protein. Seperti namanya, minuman protein ini dihasilkan oleh Sci-Fit (Science Fitness) dan terdapat dalam tin dua dan lima paun (2270g). Dari jenama domestik, protein telur disajikan oleh Pureprotein Egg Protein dalam bungkusan 1000 gram.

Sangat menarik bahawa semua produk boleh dianggap hampir sama - mereka mempunyai segalanya yang sama: dari komposisi hingga penyelesaian gustatory, dan hanya pengeluar domestik yang dibezakan oleh dasar harga. Semuanya mengandungi albumin telur tulen, yang dibuat dari telur utuh, bukan hanya protein. Iaitu komposisi asid amino serbuk yang dihasilkan hampir ideal..

Semua produk bebas lemak sama ada hampir sepenuhnya (0,5 gram lemak) atau sepenuhnya (ini adalah perbezaan antara protein "Daimataise"). Terdapat tiga perisa: rasa semula jadi, vanila dan coklat. Tetapi, bagi saya, semua "biskut berkrim", "strawberi dalam coklat" atau "epal dengan kayu manis" menjadi cukup cepat membosankan, dan minuman dengan perisa vanila dan coklat mudah diminum dan sama sekali tidak bosan. Namun, "rasa dan warna. "

Lebih lanjut mengenai topik ini: Ulser di bawah lidah: sebab-sebab permulaan penyakit ini

Cara Makan Campuran Protein Terhidrolisis?

Sekiranya anda telah diresepkan campuran hidrolisis, terdapat beberapa petua dan trik yang harus diikuti agar rawatan dapat berjalan dengan lancar:

Sangat penting untuk menyimpan buku harian memberi makan bayi, mencatat masa makan, bahagian dan reaksi bayi,

Semasa memberi makan bayi dengan campuran hidrolisis, makanan pelengkap dari produk tenusu tidak termasuk - keju, mentega, susu masam, dll. Juga tidak termasuk jus, buah-buahan, sayur-sayuran, segala yang boleh menyebabkan alahan - anak makan HANYA campuran ubat.

Kesan negatif penggunaan

Bercakap tentang bahaya protein pada badan bukanlah khayalan. Dia ada di sana. Bahayanya cukup ketara.

 • Protein pekat adalah penyebab biasa gangguan makan. Perhatian khusus harus diberikan pada orang yang menderita intoleransi laktosa..
 • Pengambilan protein yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada organ seperti buah pinggang dan / atau hati. Sekiranya terdapat masalah dalam fungsinya, minum protein shake mungkin sebatas mungkin..
 • Produk ini mengandungi protein secara eksklusif dalam kepekatan yang besar dan praktikal tidak memberikan vitamin dan unsur mikro kepada tubuh..
 • Serbuk protein adalah produk yang agak mahal yang tidak dapat dimakan oleh setiap orang setiap hari. Dan memandangkan kemungkinan akibat negatif bagi kesihatan, timbul persoalan mengenai rasionalnya pembelian tersebut.
 • Protein tulen bukanlah produk yang paling sedap. Pengilang menyelesaikan masalah meningkatkan kualiti dengan menambahkan pelbagai warna, pemanis, dan perasa pada protein. Dan ini segera menimbulkan keraguan terhadap pernyataan mengenai keanehan protein, yang bermaksud bahawa faedah daripadanya tidak begitu mutlak..

Oleh itu, sebelum menangani gegaran yang popular, anda harus memikirkan dengan teliti tentang bahaya protein pada tubuh..

Kesan pada badan wanita

Untuk seks yang lebih adil, protein sering menjadi penyebab gangguan metabolik - natrium dibasuh secara berlebihan, dan kalsium, sebaliknya, ditangguhkan.

Akibatnya, timbunan lemak terbentuk, dan cecair mula dikeluarkan dengan buruk..

Dengan kemampuan untuk meningkatkan jumlah estrogen dalam tubuh, protein pekat dapat mengganggu keseimbangan hormon secara keseluruhan. Itulah sebabnya wanita tidak dianjurkan untuk terlalu terbawa dengan serbuk protein, tetapi mendapatkan jumlah protein yang diperlukan dari makanan tumbuhan..

Kesan pada badan lelaki

Kelemahan utama protein untuk seks yang lebih kuat adalah kesannya pada potensi. Jumlah protein yang berlebihan dipercayai dapat mengurangkan kekuatan lelaki. Di samping itu, produk ini mengganggu hormon pada lelaki..

Kehadiran sejumlah besar fitoestrogen (hormon wanita) dalam protein boleh menyebabkan perkembangan ciri seks sekunder wanita. Itulah sebabnya penggunaannya harus sangat berhati-hati..

Cara menambah campuran hidrolisis ke makanan pelengkap?

Campuran terhidrolisis harus diperkenalkan dengan sangat perlahan, jika tidak, terdapat risiko bahawa bayi tidak akan menerimanya..

Faktanya ialah makanan ini mempunyai rasa pahit, kerana protein dalam komposisinya mengalami kerosakan kimia.

Tidak ada anak yang akan menerima makanan tanpa rasa begitu segera setelah susu ibu yang enak dan manis atau campuran yang dimakannya sebelumnya..

Pediatrik menasihatkan beberapa makanan pertama untuk mencairkan makanan sedikit lebih kurus daripada yang dicadangkan oleh pengilang pada bungkusannya, maka rasa yang tidak biasa tidak akan begitu "ketara" untuk anak itu dan dia memakan campuran itu.

Pada hari pertama, anda perlu memberi satu bahagian makanan terapeutik kepada anak dalam satu makanan.

Keesokan harinya mesti ada dua makanan, termasuk terapi pemakanan protein hidrolisis.

Jadi, dalam masa satu setengah minggu, anda boleh beralih ke jenis campuran baru.

Agar bayi dapat menyesuaikan diri secepat mungkin, pakar pediatrik menasihatkan, selepas pemakanan perubatan, yang nampaknya tidak terasa untuk remah, untuk menambahkannya dengan campuran biasa, secara beransur-ansur memberikannya lebih sedikit.

Ingat: jika anak tidak makan campuran ubat, ini tidak bermakna anda harus melepaskan makanan ini! Rawat alahan dan gangguan makan, termasuk alergi protein lembu, ia perlu dan dilakukan hanya dengan bantuan diet!

Perhatian kepada ibu: dalam sebulan setelah permulaan campuran jenis ini, anak mungkin mempunyai najis hijau, jangan takut - ini normal - dengan cara ini saluran gastrointestinal terbiasa dengan diet baru dengan komposisi baru.

Maklumat am

Pada mulanya, protein dianggap sebagai produk yang agak berbahaya bersama dengan penambah dan minuman tenaga. Secara beransur-ansur, sikap terhadapnya mulai berubah, dan atlet moden tidak dapat membayangkan latihan tanpa penggunaan serbuk protein ini secara berkala..

Ramai orang berpendapat bahawa protein adalah produk yang benar-benar semula jadi tanpa campuran bahan kimia dan tidak boleh membahayakan tubuh. Hujah lain untuk pengambilan protein adalah peranan penting protein dalam fungsi sistem yang betul..

Sebenarnya, semuanya tidak begitu sederhana. Ramai orang lupa bahawa pengambilan zat yang berlebihan tidak membawa faedah kesihatan. Ini juga berlaku untuk protein, yang tidak semua bermanfaat untuk memperoleh dalam bentuk pekat yang terdapat dalam protein shake..

Berapa banyak untuk memberi makan bayi dengan formula hidrolisis?

Soalannya penting. Ramai ibu menjangkakan kesannya dalam seminggu selepas pengenalan pemakanan terapeutik. Dan biasanya ya - anda semestinya menjangkakan kesannya jika kita bercakap tentang makanan lain, bukan mengenai campuran hidrolisis.

Sekurang-kurangnya 3 minggu adalah tempoh yang optimum, hanya setelah habis masa ibunya dapat melihat tanda-tanda peningkatan keadaan bayi atau ketiadaannya.

Sebagai peraturan, tanda-tanda alahan pada anak mulai hilang: ruam, dermatitis, cirit-birit dan jenis gangguan makan yang lain. Sekiranya ini tidak berlaku, maka perlu, setelah berunding dengan doktor, untuk menukar campuran rawatan kepada yang lain.

Makan dengan formula terhidrolisis tidak boleh berlangsung kurang dari tiga bulan.

Secara amnya, makan dengan formula protein terhidrolisis harus berlangsung sekurang-kurangnya 3 bulan, jangka masa boleh sampai 6 bulan.

Protein cepat dan lambat: makanan yang mengandunginya

Terdapat beberapa klasifikasi makanan protein. Yang paling biasa adalah asal (haiwan atau sayur-sayuran), tetapi protein boleh dibahagikan mengikut kadar penyerapan:

 • Perlahan. Mereka mengambil masa 6-8 jam untuk memecah menjadi asid amino. Terdapat lebih sedikit kalori dalam zat ini, dan lebih banyak tenaga diperlukan untuk pencernaan, jadi ia paling berkesan untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan rasa lapar dalam jangka masa yang lama. Mereka terdapat dalam makanan tumbuhan..
 • Cepat. Diserap hanya dalam 1-1,5 jam. Oleh kerana kelajuan asimilasi, mereka membolehkan anda mendapatkan tenaga dan tenaga dengan cepat, membantu sekumpulan otot secara beransur-ansur. Senarai produk tersebut merangkumi pelbagai jenis makanan yang berasal dari haiwan.

Pekali penyerapan dalam jadual dikira dengan mengambil kira asid amino masuk dan kecekapan pencernaan makanan ini. Semakin tinggi nilai ciri ini, sumber protein yang lebih tepu adalah makanan yang diberikan..

Untuk membina otot, lebih baik menggunakan makanan yang mengandungi protein dari bahagian "cepat" dalam senarai, dan untuk penurunan berat badan - dari "lambat".

Untuk asimilasi yang lebih baik, hidangan satu dan jenis lain memerlukan penyediaan tambahan. Contohnya, bijirin dan bijirin direndam dengan baik sebelum makan. Dan daging dan ikan dicerna secara kualitatif jika mereka menjalani rawatan haba sederhana dan memotong..

Protein MuscleTech Nitro Tech Pure Whey

Protein: 30 gram Karbohidrat: 4 gram Lemak: 3 gram Kalori: 160 | Perisa yang ada: 6

Penilaian Pengguna: 4.4 / 5

MuscleTech adalah jenama makanan tambahan utama sejak tahun 1998.

Protein ini bertujuan terutamanya untuk atlet dan ahli bina badan untuk mendapatkan lebih banyak jisim dan kekuatan otot. Formula produk inovatif dalam bidang pembinaan otot. Ia membantu meningkatkan jisim otot dan meningkatkan kekuatan otot lebih banyak daripada protein lain.

Satu hidangan mengandungi 30 gram protein, 4 gram karbohidrat, 3 gram lemak, 2 gram gula, dan 160 kalori. 6.8 gram BCAA, 3 gram kreatin, dan 5 gram glutamin juga diterima.

Nitro Tech adalah gabungan protein isolate dan protein peptida - sumber protein paling tulen yang cepat diserap oleh badan, yang merupakan hasil yang terbukti.

Protein ini akan meningkatkan tenaga anda dan membantu anda meningkatkan prestasi sukan. Ia direka untuk meningkatkan pertumbuhan otot dan meningkatkan pemulihan. Tidak ada enzim yang ditambahkan untuk pencernaan yang lebih baik.

Ia larut dengan baik dalam susu dan air dan boleh diminum sebelum dan selepas latihan dan di antara waktu makan..

Protein whey mengalami penapisan pelbagai fasa yang memecah lemak dan laktosa.

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami intoleransi laktosa harus berhati-hati dengan makanan tambahan ini kerana mereka boleh mengalami loya, bengkak dan sakit perut.

kelebihan:

 • Membangun 70% Lebih Banyak Jisim Otot Daripada Protein Lain.
 • Pilihan yang sangat baik untuk atlet dan ahli bina badan
 • Meningkatkan pertumbuhan dan pemulihan otot
 • Menambah tenaga
 • Meningkatkan kekuatan otot
 • Memberikan prestasi atletik keseluruhan yang lebih baik

had:

 • Harga tinggi
 • Tidak ada enzim untuk memudahkan pencernaan

Asal protein yang berbeza

Bezakan antara protein sayuran dan protein haiwan. Seperti namanya, semuanya bergantung pada produk dari mana tubuh manusia akan menerima protein. Walaupun banyak yang pernah mendengar klasifikasi seperti itu, tidak semua orang dapat menyebut perbezaannya. Penting untuk menjawab persoalan sama ada jenis protein ini sama bermanfaatnya.


Protein shake bagi mereka yang menurunkan berat badan

Protein yang berasal dari haiwan

Ini adalah asas otot. Senarai makanan haiwan protein tinggi termasuk:

 • susu;
 • daging lembu;
 • telur;
 • fillet salmon;
 • ayam belanda;
 • tuna;
 • sotong dan lain-lain.

Senarai ini jauh lebih luas, tetapi berikut adalah contoh makanan yang paling popular dan enak dengan protein yang paling banyak.

Protein sayur


Makanan protein
Dipercayai bahawa mereka tidak begitu sesuai dengan tubuh manusia, kerana ia sedikit kurang diserap. Tetapi, jika anda seorang vegetarian, makan sayur-sayuran dengan protein paling banyak adalah mustahak untuk anda:

 • kacang hazel;
 • badam;
 • Walnut;
 • soba;
 • nasi;
 • oatmeal;
 • daging soya dan lain-lain.

Sekiranya kita bercakap mengenai atlet dan pemakanan sukan, maka di sini protein sayuran akan bertindak sebagai pembantu, untuk mendapatkan jumlah atau norma protein yang diperlukan.

Serbuk Protein Tempur Muscle Pharm

Protein: 25 gram Karbohidrat: 5 gram Lemak: 1.5 gram Kalori: 130 | Perisa yang ada: 5

Penilaian Pengguna: 4.3 / 5

Muscle Pharm Combat Protein Powder adalah protein premium yang akan menyuburkan otot anda untuk jangka masa yang panjang dan membantu mereka pulih dan membesar..

Makanan tambahan adalah gabungan pelbagai protein whey, isolat, pekat, agen kalis air, kasein dan albumin telur. Tidak disebutkan peratusan tepat setiap protein dalam komposisi, yang menghalangi anda mengira berapa banyak laktosa yang anda ambil dalam satu dos..

Terdapat 25 gram protein, 5 gram karbohidrat, 1.5 gram lemak, 2 gram gula, dan 130 kalori setiap hidangan. Berbanding dengan kebanyakan protein, yang satu ini mengandungi senarai ramuan yang panjang. Oleh itu, anda mungkin mengalami kesan sampingan seperti bengkak, sakit perut, selera makan menurun, cirit-birit, sakit kepala dan lain-lain..

Semua perisa yang ada sangat enak dan kelarutan pengocok sangat baik. Beberapa rasa mungkin sedikit lebih manis, tetapi itu kerana pemanis buatan. Protein boleh diambil pada bila-bila masa sepanjang hari ketika anda ingin menyuburkan badan dan otot anda.

kelebihan:

 • Ia mempunyai banyak sumber protein yang berbeza
 • Meningkatkan bentuk dan tenaga
 • Tanpa bunga tiruan
 • Rasa hebat
 • Bebas gluten

had:

 • Mengandungi pemanis buatan
 • Mengandungi laktosa
 • Mungkin lebih manis daripada protein lain

Protein Powder & Protein Shakes

Serbuk Protein adalah bentuk serbuk protein yang diperoleh dari pelbagai tumbuhan, susu dan telur. Makanan tambahan ini mempunyai bahan tambahan seperti gula, mineral, vitamin, pemanis buatan, dan banyak lagi.

Protein Powder adalah bahan utama dalam membuat protein shake.

Protein shake dibuat dengan mencampurkan protein dengan air, susu, jus, atau cecair lain. Biasanya penyediaan dan jumlah cecair bergantung pada pilihan dan rasa peribadi..

Protein adalah nutrien utama untuk tubuh, dan serbuk protein adalah cara yang mudah dan senang untuk mendapatkannya..