Diet perubatan No. 1-No 15

Bagi banyak penyakit, diet adalah salah satu kaedah rawatan utama, dan bagi beberapa orang adalah satu-satunya kaedah, misalnya, dengan obesiti dan diabetes mellitus ringan. Dalam pemakanan perubatan, penting bukan sahaja memilih produk dengan betul, tetapi juga menyediakannya dengan betul. Suhu makanan, masa dan kekerapan pengambilannya juga penting. Gangguan makan boleh menyebabkan penyakit bertambah buruk. Sebagai contoh, pada diabetes mellitus, ini boleh menyebabkan peningkatan gula darah, rasa dahaga meningkat, mulut kering; pada pesakit hipertensi, penggunaan makanan masin dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah.

Di institusi perubatan dan sanatorium, sistem diet bernombor digunakan, banyak yang terdapat dalam beberapa versi. Setelah penyakit ini berlanjutan, pesakit mesti terus mengikuti prinsip-prinsip umum diet. Pertama sekali, ini menyangkut makanan yang harus dikecualikan daripada diet, tetapi kaedah memasak lain boleh digunakan. Mana-mana diet, termasuk diet perubatan No. 1-No 15, tidak termasuk alkohol sepenuhnya. Sekiranya seseorang mempunyai dua penyakit yang memerlukan pemakanan khas, dia mesti mengikuti prinsip kedua diet..

Pemakanan kesihatan: organisasi, prinsip, diet

Pemakanan terapeutik adalah sebahagian daripada kompleks semua prosedur dan manipulasi perubatan yang digunakan pada pesakit untuk sebarang penyakit. Diet dan menu adalah asas di mana rancangan rawatan pesakit dibina. Penting bagi seorang jururawat untuk mengetahui prinsip pemakanan perubatan untuk organisasi yang betul dan kawalan yang tepat pada masanya..

Isi kandungan
 • Keperluan asas badan
 • Terapi diet
 • Prinsip terapi pemakanan
 • Organisasi makan di hospital
 • Jadual rawatan (diet)
 • Pemakanan buatan
 • Peraturan untuk menghidangkan makanan kepada pesakit di hospital

Keperluan asas badan

Sebelum kita membincangkan apa itu makanan kesihatan, mari kita ingat asasnya. Untuk kehidupan normal, tubuh manusia memerlukan interaksi dengan persekitaran luaran dalam bentuk metabolisme. Untuk hidup, seseorang menggunakan oksigen, cecair dan makanan. Pemakanan adalah salah satu keperluan asas manusia. Tubuh menerima bahan yang diperlukan melalui makanan:

 • protein
 • lemak
 • karbohidrat
 • vitamin
 • sebatian mineral (unsur mikro dan makro)

Protein, lemak, karbohidrat (BJU), dengan penyertaan dalam proses metabolik badan, menyumbang kepada pembebasan tenaga, yang diukur dalam kalori.

1 kalori (1 kal) - jumlah haba (tenaga) yang diperlukan untuk memanaskan 1 gram air sebanyak 1 ° C (darjah Celsius)

1 kilokalori (1 kkal) - jumlah haba yang diperlukan untuk memanaskan 1 kilogram air sebanyak 1 ° C (darjah Celsius)

Makanan harian adalah berdasarkan kandungan kalori makanan. Orang yang sihat, bergantung pada gaya hidupnya, memerlukan dari 1700 hingga 4000 kcal / hari. Pemakanan adalah asas kedua "bahan binaan" untuk menggantikan sel tisu, dan sumber tenaga untuk mengekalkan fungsi tubuh.

Diet menentukan kekerapan (jumlah berangka) dan waktu makan sepanjang hari, tempoh selang waktu di antara mereka, taburan kuantitatif dan kualitatif diet. Waktu rehat yang optimum antara dua waktu makan adalah 4 jam, waktu rehat yang panjang hendaklah 10-11 jam. Makanan tidak boleh diambil 2 jam sebelum tidur tanpa tujuan khas. 6 kali sehari termasuk makanan berikut:

 • Sarapan pagi
 • Makan tengah hari
 • Makan tengah hari
 • Makanan ringan petang
 • Makan malam
 • Makan malam ringan

Terapi diet

Sejak zaman kuno, makanan tertentu dan diet yang dirumuskan khas telah digunakan untuk merawat pesakit. Sejak awal abad ke-19, saintis Rusia mula mendekati masalah pemakanan dari sudut interaksi fisiologi, kebersihan, komposisi kimia makanan dan teknologi penyediaannya..

Diet - diet, satu set hidangan dan produk tertentu, yang dipilih dengan mengambil kira keadaan tubuh pesakit.
Dietetik adalah sains yang mengkaji masalah pemakanan orang yang sihat dan sakit. Prinsip dietetik didasarkan pada pengetahuan tentang penyebab, bentuk dan mekanisme penyakit, ciri-ciri proses pencernaan pada orang yang sihat dan sakit..
Pemakanan perubatan (pemakanan) - komponen rawatan kompleks; pemakanan penyembuhan yang disesuaikan dengan keperluan fisiologi pesakit.
Terapi diet - "rawatan pemakanan", penggunaan pemakanan untuk tujuan kesan terapeutik pada tubuh orang yang sakit.

Manuil Isaakovich Pevzner, seorang pengamal perubatan umum Rusia, salah seorang pengasas dietetik dan gastroenterologi klinikal, menunjukkan dalam tulisannya bahawa pemakanan bagi orang yang sakit adalah latar belakang utama yang mana doktor boleh menggunakan kesan terapi lain. Manuil Isaakovich mengasaskan sistem pemakanan sebanyak 15 jadual rawatan (diet), yang masih digunakan hingga kini.

Untuk membuat diet terapi, perlu mengetahui komposisi makanan yang diperlukan untuk pesakit, kandungan kalori, bahagian komponen (protein, lemak, karbohidrat), jumlah keseluruhan (diet harian). Seorang doktor pakar yang membuat diet dan menetapkan diet adalah pakar pemakanan. Jururawat Pemakanan Pesakit adalah Jururawat Diet (Jururawat Diet).

Prinsip terapi pemakanan

Menjalankan temu janji perubatan yang penting - diet, doktor mengambil kira mekanisme perkembangan penyakit, keadaan badan, kerja proses metabolik, kemampuan individu untuk mengasimilasi makanan. Sebilangan makanan dan hidangan dikecualikan kerana kekurangan pencernaan, yang lain kerana berpotensi menyebabkan bahaya, tetapi sebilangan makanan, sebaliknya, diresepkan secara khusus untuk kesan berfaedahnya (contohnya, membuang toksin dari badan).

Isipadu, berat, konsistensi, suhu makanan ditentukan oleh diet tertentu. Berat catuan harian purata ialah 3 kg. Dalam pemakanan perubatan, jumlah makanan sering kali dapat meningkat atau berkurang kerana serat cair atau tumbuhan (karbohidrat bukan makanan).

 1. Diet harus mempunyai kesan yang disasarkan pada proses metabolik, yang menyumbang kepada kedua-dua rawatan penyakit ini dan pencegahan pemburukan proses kronik.
 2. Pematuhan ketat terhadap diet: makanan selalu pada masa yang sama, kekerapan makan dikumpulkan dengan mengambil kira penyakit dan ciri-ciri tubuh.
 3. Diet haruslah bervariasi agar sesuai dengan selera pesakit dalam diet. Makanan monoton membantu mengurangkan selera makan dan melambatkan proses pencernaan, yang mengganggu rawatan.
 4. Diet dibuat dengan mempertimbangkan ciri-ciri individu pesakit tertentu, termasuk penyakit bersamaan.
 5. Semasa menyusun diet, kandungan kalori dan komposisi kimia makanan dan hidangan diambil kira, dengan mengambil kira penggunaan tenaga pesakit.
 6. Mengamalkan rawatan kuliner yang paling sesuai untuk penyediaan makanan. Makanan siap mesti sedap, dan juga menjaga sifat berharga dari produk.
 7. Setiap hidangan harus diakhiri dengan pengisian perut yang optimum, sehingga pesakit merasa kenyang tanpa terlalu ramai..


Sekiranya perlu, dalam proses memasak dan menyajikan makanan, prinsip-prinsip mekanikal, kimia, pemanasan terma diterapkan. Dengan penggunaan mekanikal, pinggan akan menjadi cair, separa cair dan haluskan. Penjimatan kimia bermaksud penghapusan makanan dan produk yang sukar dicerna dan menjengkelkan.

Organisasi makan di hospital

Salah satu segmen yang paling penting dalam penyediaan rawatan perubatan di institusi perubatan pesakit dalam adalah pesakit, atau pesakit, harus menjalani diet seimbang. Proses memasak, menghidangkan, makan harus diatur mengikut kerangka peraturan yang ada. Dokumen utama dalam kes ini adalah Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia 5 Ogos 2003 N 330 "Mengenai langkah-langkah untuk meningkatkan pemakanan perubatan di institusi perubatan Persekutuan Rusia." Norma-norma tersebut diatur oleh dokumen Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia 21 Jun 2013 N 395n "Pada persetujuan norma-norma pemakanan perubatan".

Bertanggungjawab untuk pemakanan makanan

Pengawalan pengurusan makanan di institusi perubatan bergantung pada pakar pemakanan, jururawat kepala dan pakar diet. Di jabatan hospital, jururawat penjaga setiap pagi menyerahkan maklumat kepada ketua jururawat mengenai jumlah pesakit, yang menunjukkan jumlah diet.

Jururawat kepala, pada gilirannya, mengumpulkan data, menambah jumlah jadual. Kemudian dia membuat syarat yang dibahagi ("porsi"), yang dia kirimkan kepada perawat makanan. Jururawat pemakanan, setelah mendapat bahagian dari setiap jabatan, menyerahkan ringkasan umum ke unit katering. Bagi pesakit yang baru dimasukkan, terutamanya untuk petunjuk kecemasan, maklumat dihantar oleh jururawat jabatan kemasukan atau oleh jururawat penjaga sebaik sahaja pesakit dimasukkan ke hospital.

Makanan di jabatan

Di dapur hospital, sanatorium atau dispensari, makanan disediakan berdasarkan keperluan bahagian. Pekerja bufet (pengedar) sama ada menerima makanan untuk dipisahkan di kemudahan katering, atau menerima makanan yang dihantar terus di bufet cawangan. Pesakit diberi makan di ruang makan atau di wad. Sebelum makan, jururawat mesti menyelesaikan semua manipulasi dengan pesakit. Sekiranya makan dilakukan di wad, pengudaraan harus disediakan. Pesakit perlu mencuci tangan.

Untuk kesan pemakanan terapeutik yang optimum, keadaan luaran pengambilan makanan juga penting. Ruang makan mestilah bersih, ringan dan selesa. Meja dilayan dengan rapi, dan kakitangan yang terlibat dalam memberi makan pesakit mesti mempunyai penampilan yang rapi. Makanan dihidangkan hangat. Hidangan mesti kelihatan menyelerakan dan cantik. Pesakit harus menjaga persekitaran yang tenang semasa makan..

Selepas setiap hidangan, meja dibersihkan dan lantai dibasuh. Meja dan kerusi harus mempunyai permukaan yang dapat dibersihkan basah dan dibasmi kuman dengan larutan. Pada akhir hari bekerja, meja mesti dibasuh dengan air panas sesuai dengan peraturan keselamatan pekerja. Selepas digunakan, pinggan harus dicuci dan dibasmi kuman sesuai dengan SanPiN 2.1.3.2630-10 dan SanPiN 2.3.6.1079-01. Sisa makanan dibuang mengikut SanPiN 2.1.7.2790-10.

Jadual rawatan (diet)

Dengan penyakit pelbagai organ dan sistem, dan juga keadaan selepas operasi, diet (jadual) tertentu ditetapkan. Kami memberikan bilangan jadual diet dengan petunjuk untuk temujanji. Pada masa akan datang, kami akan mempertimbangkan setiap diet dengan lebih terperinci..

 • Diet No. 0 - tempoh selepas operasi, keadaan precomatose
 • Diet No. 1, serta No. 1a dan No. 1b - ulser peptik perut dan duodenum; pemburukan gastritis kronik dengan fungsi sekretori yang dipelihara
 • Diet No. 1 pembedahan - 4-5 hari selepas pembedahan pada perut, usus; hari kedua selepas usus buntu (sama dengan diet 0)
 • Diet No. 2 dan No. 2a - gastritis akut, kolitis, enteritis semasa tempoh pemulihan, gastritis kronik, kolitis, enteritis tanpa penyakit bersamaan saluran pencernaan semasa remisi
 • Diet nombor 3 - penyakit usus kronik dengan kecenderungan sembelit dan sekiranya terdapat penyakit bersamaan saluran pencernaan
 • Diet No. 4 - penyakit usus akut dan kronik semasa cirit-birit
 • Diet nombor 5 - penyakit akut dan kronik hati, pundi hempedu dan saluran empedu
 • Diet No. 6 - gout, keadaan diatesis asid urik; eritremia
 • Diet No. 7, No. 7a, No. 7b dan No. 7c - nefritis akut, glomerulonefritis setelah hari puasa yang ketat dan semasa tempoh pemulihan; sindrom nefrotik dan penyakit buah pinggang kronik yang lain
 • Diet nombor 8 - kegemukan jika tidak ada penyakit bersamaan sistem pencernaan dan sistem kardiovaskular, memerlukan diet lain
 • Diet nombor 9 - diabetes mellitus sekiranya tiada penyakit bersamaan organ dalaman dan asidosis
 • Diet nombor 10, 10a, 10i, 10 s - penyakit sistem kardiovaskular
 • Diet nombor 11 - tuberkulosis paru-paru sekiranya tiada penyakit bersamaan organ dalaman
 • Diet nombor 12 - penyakit dan gangguan fungsi sistem saraf
 • Diet No. 13 - tempoh demam penyakit berjangkit, radang amandel
 • Diet nombor 14 - fosfaturia dengan reaksi air kencing alkali dan pemendakan garam kalsium fosforik
 • Diet nombor 15 - jadual biasa yang disebut, sebarang penyakit semasa fungsi normal sistem pencernaan, kecuali jika pemakanan khusus diresepkan

Pemakanan buatan

Dalam beberapa keadaan, memberi makan kepada pesakit dengan cara semula jadi adalah mustahil: dengan tidak sedar, penyakit mental, trauma lidah, stenosis esofagus, keadaan selepas pembedahan pada faring, esofagus dan masalah lain. Dalam kes sedemikian, makanan diberikan melalui tiub nasogastrik atau tiub gastrostomi. Sekiranya mustahil untuk memasukkan makanan ke dalam perut, nutrien dibekalkan melalui rektum atau secara intravena (pemakanan parenteral).

Pada siang hari, seorang pesakit dengan pemakanan buatan harus menerima makanan dengan kandungan kalori sekitar 2000 kcal. Dalam kes ini, nisbah BZHU adalah 1: 1: 4. Air harus dibekalkan dalam larutan garam-air dalam jumlah 2 liter sehari. Vitamin sama ada ditambahkan ke dalam campuran makanan atau diberikan secara suntikan (parenteral).

Hanya makanan cair yang disuntik melalui tabung atau stoma: kaldu, susu, krim, mentega cair, telur mentah, sup sayur-sayuran (dibersihkan atau berlendir), jeli cair, kompot, jus, teh lemah. Formula pemakanan untuk makanan buatan disediakan menggunakan resipi standard. Terdapat campuran cecair siap pakai, serta campuran kering, yang memerlukan pencairan dalam bahagian yang betul..

Peraturan untuk menghidangkan makanan kepada pesakit di hospital

 • Makanan diedarkan oleh barmaid (pengedar) bersama dengan jururawat wad mengikut keperluan bahagian. Sebelum menghidangkan makanan, mereka memakai jubah bertanda "untuk pengedaran makanan", basuh tangan mereka dengan bersih.
 • Jururawat yang sibuk dengan membersihkan premis tidak dibenarkan memberi makan pesakit.
 • Seorang jururawat wajib memberi makan kepada pesakit yang sakit parah. Pemberian makanan dilakukan di dalam wad, di sisi pesakit. Makanan untuk pesakit seperti itu dihantar ke wad oleh seorang barmaid di atas meja khas dengan roda. Pinggan kotor dan sisa makanan segera setelah diberi makan dibawa keluar dari wad ke kabinet basuh.
 • Pesakit yang diberi rejimen umum makan di ruang makan. Semua pesakit harus mencuci tangan sebelum makan, dan ini diselia oleh perawat..

Kami berharap setelah membaca artikel itu, pembaca mempunyai gambaran di kepala mereka tentang apa itu pemakanan perubatan, bagaimana ia disusun dan tanggungjawab apa yang ada pada seorang perawat..

Diet terapeutik menurut Pevzner

Maklumat am

Sekiranya seseorang sakit, maka, dalam kebanyakan kes, dia membuat "pertaruhan" terhadap rawatan dadah. Walau bagaimanapun, pendekatan yang betul untuk rawatan penyakit harus didasarkan pada pendekatan bersepadu. Artinya, dalam proses rawatan, rejimen pengambilan ubat-ubatan, dan gaya hidup pesakit, dan, tidak diragukan lagi, pemakanannya penting. Diet Pevzner menunjukkan pengaturan pemakanan yang betul semasa rawatan pelbagai penyakit. Sistem pemakanan ini tidak hanya mendorong penyembuhan, tetapi juga membantu mencegah kambuh, untuk mengelakkan pemburukan. Artikel di bawah akan memberi tumpuan kepada sistem pemakanan yang dikembangkan oleh pakar pemakanan Mikhail Pevzner dan yang membantu doktor moden untuk berjaya menyembuhkan pelbagai penyakit..

Siapa Pevzner?

Mikhail Pevzner adalah seorang pengamal am yang boleh disebut sebagai salah seorang pengasas dietetik. Dia juga salah seorang penganjur Institut Pemakanan Moscow, seorang profesor di Institut Pusat Pengajian Perubatan Lanjutan. Pevzner melakukan banyak kajian mengenai pengaruh pemakanan pada mekanisme perkembangan pelbagai penyakit organ dan sistem. Sumbangannya terhadap kajian mengenai kesan terapi diet pada tubuh manusia pada masa ini dinilai sangat signifikan.

Dia mengembangkan kaedah pemakanan pada tahun 1929. Kemudian dia memulakan pengenalan jadual perubatan yang disebut di sanatorium dan pusat peranginan USSR.

Menurut Pevzner, terdapat jadual diet 1-15, masing-masing menyediakan sistem pemakanan yang berbeza. Diet terapi Pevzner telah berjaya digunakan sebagai elemen penting dalam rawatan kompleks pesakit dengan pelbagai penyakit.

Ciri-ciri diet Pevzner: persembahan ringkas

Diet perubatan 1-15 menurut Pevzner diresepkan oleh doktor untuk pelbagai penyakit. Namun, sebenarnya, terdapat lebih dari lima belas pilihan diet, kerana sebilangan dari mereka juga mempunyai subkategori, misalnya, "diet a" atau "diet b". Walau bagaimanapun, pemakanan dan diet perubatan sedemikian harus diresepkan oleh doktor yang akan memilih rejimen diet yang paling sesuai, dengan mengambil kira diagnosis.

Ciri pendek mengikut nombor jadual

 • Jadual nombor 1 - makanan perubatan seperti ini diresepkan untuk pelbagai penyakit duodenum dan perut. Menu beliau sangat sesuai untuk penyakit saluran gastrousus pada peringkat awal. Ia juga ditunjukkan untuk penyakit onkologi saluran pencernaan. Asas diet seperti itu adalah sup sayur-sayuran, bijirin lembut, sup sayur-sayuran. Sekiranya anda tidak mengambil makanan yang sangat panas atau sejuk agar tidak merosakkan dinding usus. Makanan ini terbahagi kepada dua kategori - a dan b, yang dirancang untuk mengurangkan kesakitan gastritis dan ulser perut. By the way, dengan gastritis, diet 1 dan 5. ditetapkan. Walau bagaimanapun, jadual pertama tidak boleh bertahan lebih dari dua minggu.
 • Jadual nombor 2 - ciri diet ini menunjukkan bahawa ia digunakan untuk penyakit gastrousus dan penyakit hati kronik. Asas makanan adalah sup dan kaldu rendah lemak. Anda tidak boleh makan makanan dengan gula, kerana sebilangan kecil daripadanya boleh menyebabkan diabetes.
 • Jadual nombor 3 - direka untuk melegakan pesakit dari sembelit kronik. Oleh itu, penyusunan diet ini melibatkan penggunaan makanan yang menormalkan najis. Ini adalah kefir, sayur-sayuran, daging tanpa lemak, keju kotej. Sembelit yang berpanjangan sering menyebabkan fenomena lain yang tidak menyenangkan - sakit kepala, aritmia. Dengan memakan makanan khusus dari jadual # 3, anda dapat menyingkirkan masalah ini..
 • Jadual nombor 4 - diperhatikan untuk penyakit usus. Diet juga dikategorikan. Jadual 4a digunakan untuk kolitis, 4b - dalam rawatan bentuk kroniknya, 4c - diperhatikan semasa pemulihan. Prinsip asas diet merangkumi pengambilan semua hidangan yang hangat sahaja. Menu ini merangkumi pelbagai jenis bijirin, sayur rebus, kentang tumbuk. Ciri-ciri jadual ini adalah seperti berikut, maka anda perlu mengambil makanan dalam bahagian kecil, enam kali sehari.
 • Jadual nombor 5 - peranan diet ini adalah untuk menormalkan hati. Pastikan untuk menetapkan diet sedemikian setelah orang itu dikeluarkan dari pundi hempedu. Ia juga digunakan untuk pankreatitis dan kolesistitis. Menu ini merangkumi sayur-sayuran, sup, kaldu rendah lemak dan makanan lain yang membantu memulihkan badan selepas pembedahan. Jadual 5A disyorkan untuk pankreatitis kronik.
 • Jadual nombor 6 diamalkan oleh pesakit dengan urolithiasis, batu ginjal. Ia juga digunakan untuk gout. Norma diet menyediakan enam kali makan sehari dalam bahagian pecahan. Menu termasuk salad sayur-sayuran, buah-buahan, beri, produk susu yang ditapai. Anda tidak boleh mengambil daging asap dan juga tepung.
 • Jadual 7 ditunjukkan untuk penyakit buah pinggang. Diet ini juga dibahagikan kepada subkategori. Jadual 7A diresepkan untuk memburukkan lagi penyakit ginjal, dan 7B - sudah dalam tempoh pemulihan setelah seseorang mengalami penyakit seperti itu.
 • Jadual nombor 8 sesuai untuk mereka yang tidak dapat menurunkan berat badan. Pengorganisasian makanan sedemikian memberikan penolakan makanan berkalori tinggi - tepung, lemak, soda dan gula-gula. Pemakanan sedemikian disyorkan untuk diamalkan untuk kanak-kanak yang menderita kegemukan..
 • Jadual nombor 9 ditetapkan untuk pesakit diabetes mellitus pada peringkat awal. Produk dipilih untuk mengurangkan kadar gula dalam darah. Asas diet adalah hidangan dari ikan rendah lemak, keju kotej, cendawan, sayur-sayuran. Dalam kes ini, bahagiannya mestilah kecil, dan makanannya mestilah enam kali sehari..
 • Jadual nombor 10 ditunjukkan kepada orang yang mempunyai masalah jantung dan saluran darah dengan peredaran darah yang tidak mencukupi. Sekiranya anda mengikutinya, anda tidak boleh mengambil makanan bakar, gula-gula, alkohol, soda, produk separuh siap, makanan segera. Pemakanan sedemikian ditunjukkan untuk kolesterol tinggi. Jadual 10C digunakan untuk aterosklerosis vaskular, dan 10G - sekiranya berlaku hipertensi.
 • Nombor jadual 11 - diberikan sekiranya pesakit mempunyai klinik tuberkulosis. Pemakanan sedemikian juga sesuai untuk mereka yang perlu meningkatkan kadar hemoglobin, dan juga untuk wanita hamil. Tertakluk pada Jadual 11, makan hidangan ikan dan daging rendah lemak, bijirin, serta produk tenusu, buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Jadual nombor 12 - sistem pemakanan ini ditetapkan untuk mereka yang perlu memulihkan sistem saraf. Oleh itu, makanan yang merangsang NS tidak boleh dikonsumsi: kopi, alkohol, makanan berlemak, pedas dan goreng tidak termasuk dalam menu. Diet berdasarkan pengambilan produk tenusu rendah lemak, telur, buah kering. Dianjurkan agar semua orang memakan sekitar 350 g karbohidrat, 70 g lemak, 100 g protein.
 • Jadual nombor 13 - ditetapkan untuk mereka yang menderita pelbagai penyakit berjangkit akut. Sepanjang tempoh penyakit ini, anda tidak boleh mengambil makanan bakar, rebus dan goreng.
 • Jadual nombor 14 - akan membantu membuang batu dalam air kencing. Diet harian harus mengandungi kira-kira 400 g karbohidrat dan 100 g protein dan lemak. Makanan mesti diambil empat kali sehari, dan makanan boleh disediakan dalam bentuk apa pun.
 • Jadual 15 - Diet ini dirancang untuk bergerak dengan lancar dari pemakanan ke pemakanan biasa. Ini membantu mengembalikan kekuatan tidak lebih buruk daripada produk yang boleh dibeli di farmasi. Menu termasuk bijirin, telur, kaldu, sayur-sayuran dan buah-buahan, minuman panas. Dianjurkan juga untuk menggunakan sistem makanan seperti itu selama periode penarikan diri dari diet apa pun untuk menurunkan berat badan, karena memungkinkan untuk beralih secara beransur-ansur ke makanan biasa, tanpa memasukkan tubuh ke dalam keadaan tertekan..

Fail kad hidangan, gambar dan resipi terdapat dalam penerangan terperinci mengenai diet.

Jadual diet mengikut Pevzner

Jadual memberikan ringkasan bagaimana bilangan yang berbeza digunakan untuk penyakit yang berbeza.

JadualPenyakit
# 1Dengan gastritis akut, pemburukan penyakit ulser peptik, bukan gastritis tajam dengan keasidan tinggi atau normal.
No. 1aDengan pembengkakan ulser peptik dan gastritis kronik yang teruk, pembakaran esofagus.
No. 1bDengan penyakit ulser peptik, pengampunan gastritis kronik selepas tempoh pemburukan.
# 2Dengan gastritis kronik dengan kekurangan sekresi semasa pemulihan atau dalam kes eksaserbasi ringan, kolitis, enteritis, gastritis selepas eksaserbasi, jika tidak ada komplikasi penyakit buah pinggang, hati, pankreas.
Nombor 3Untuk penyakit usus yang kronik, apabila sembelit diperhatikan.
# 4Dengan penyakit usus, pemburukan tajam mereka, yang menyertai cirit-birit yang teruk.
No. 4aSekiranya kolitis dengan proses penapaian.
No.4bDalam penyakit usus akut semasa peningkatan, dalam kes penyakit usus kronik semasa eksaserbasi ringan atau selepasnya.
No.4vSemasa peralihan ke diet yang sihat semasa pemulihan dari penyakit usus akut dan kronik.
# 5Dengan kolesistitis dan gastritis dengan kursus akut, semasa tempoh pemulihan selepasnya, semasa pengampunan pada pesakit dengan hepatitis kronik, dengan sirosis hati.
No 5aDengan kolesistitis dan hepatitis dalam tempoh akut, sekiranya terjadi pemburukan kolesistitis dan kolelitiasis.
No 5pDengan pankreatitis kronik tanpa eksaserbasi dan selepasnya, juga semasa pemulihan.
# 6Dengan gout dan urolithiasis.
# 7Dengan nefritis akut dan kronik, kegagalan buah pinggang.
No. 7aPada glomerulonefritis akut yang teruk dengan kegagalan buah pinggang.
No. 7bDigunakan selepas jadual No. 7A sekiranya glomerulonefritis akut, nefritis kronik dengan kegagalan buah pinggang yang sederhana.
No. 7vUntuk penyakit buah pinggang kronik, sindrom nefrotik.
No.8Sekiranya berlaku kegemukan.
No.9Dengan diabetes mellitus. Ditetapkan untuk memastikan daya tahan tubuh terhadap karbohidrat untuk mencari dos insulin yang tepat.
No. 10Dengan penyakit kardiovaskular, kegagalan peredaran darah.
No. 10aUntuk penyakit vaskular dan jantung dengan kekurangan peredaran darah yang teruk.
No. 10iSelepas infark miokard.
No. 10sDengan aterosklerosis dengan kerosakan pada saluran jantung, otak, serta hipertensi terhadap latar belakang aterosklerosis.
No. 11Dengan batuk kering, berat badan rendah, serta keletihan selepas kecederaan, operasi dan penyakit yang lalu.
No. 12Sekiranya terdapat penyakit pada sistem saraf.
No. 13Untuk penyakit berjangkit dalam bentuk akut.
No. 14Dengan fosfaturia.
No. 15Semasa peralihan ke diet biasa setelah pemakanan terapi diet.

Jadual diet penyembuhan perubatan: prinsip umum

Sekiranya anda mengetahui keunikan diet, dapat diketahui bahawa pemakanan perubatan Pevzner berdasarkan beberapa prinsip umum. Pakar telah mengenal pasti ciri-ciri berikut yang terdapat pada Jadual 0-15:

 • kesemuanya bersifat terapeutik, iaitu, mereka ditunjukkan untuk penyakit;
 • jadual diet untuk penyakit menyediakan makanan empat hingga enam kali sehari;
 • jumlah kalori sehari adalah dalam lingkungan "tambah tolak 2000";
 • makanan berlemak dengan banyak kalori dilarang sama sekali;
 • anda tidak boleh mengambil alkohol dalam bentuk apa pun;
 • asas makanan adalah bijirin, sayur-sayuran, buah-buahan, sup rendah lemak dan kaldu;
 • setiap hari anda mesti minum dari 2 hingga 2.5 liter air bersih;
 • secara purata, diperlukan sekitar seminggu untuk mengikuti sistem makanan seperti itu;
 • meja diet di hospital dan di rumah dirancang bukan sahaja untuk menyembuhkan, tetapi juga untuk mengajar seseorang untuk makan sihat;
 • mana-mana jadual memungkinkan bukan sahaja untuk meningkatkan kesihatan, tetapi juga untuk menurunkan berat badan, oleh itu, diet terapeutik untuk menurunkan berat badan juga digunakan, dan tidak hanya untuk kegemukan, tetapi juga untuk menurunkan berat badan dengan beberapa kilogram.

Oleh itu, prinsip umum diet Pevzner adalah pemilihan makanan "betul", kekerapan makan dan kepatuhan kepada teknologi memasak yang betul. 15 diet dalam perubatan digunakan bukan sahaja semasa rawatan di hospital, tetapi juga di rumah.

Kandungan kalori diet menurut Pevzner dikira untuk memenuhi keperluan tenaga badan sekiranya berlaku penyakit tertentu.

Prinsip-prinsip jadual adalah sedemikian rupa sehingga bagi beberapa penyakit, disarankan untuk memakan nasi, roti putih dan makanan lain yang mungkin kelihatan "berbahaya" bagi banyak orang. Walau bagaimanapun, kehadiran produk ini di menu dibenarkan untuk mengelakkan kecederaan pada saluran gastrousus. Makanan pemakanan seperti itu, misalnya, dengan gastritis, akan membantu melegakan pemburukan. Selepas akhir diet, menu dapat dipelbagaikan, walaupun resipi untuk gastritis tidak boleh mengandungi produk berbahaya.

Inti dari diet Pevzner adalah mengecualikan produk berbahaya bagi pesakit dengan penyakit tertentu hanya untuk sementara waktu. Anda tidak boleh terus mengikuti prinsip-prinsip ini..

Amalan pemakanan diet yang diamalkan dan ketat untuk penyakit pankreas. Mengikuti diet, yang ditunjukkan untuk pankreatitis, seseorang memakan sup rendah lemak, kaldu, dan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, selepas tempoh akut, menu untuk pankreatitis mungkin lebih bervariasi..

Bahkan diet yang dianjurkan Pevsner untuk diabetes mellitus termasuk roti dan pelbagai bijirin, walaupun mereka memiliki indeks glisemik rendah. Oleh kerana semua jadual dibentuk dalam proses pemerhatian jangka panjang terhadap pesakit dan setelah menilai kesejahteraan mereka, terbukti bahawa diet seperti itu untuk diabetes mellitus jenis 2 secara optimum mempengaruhi kesihatan pesakit..

Juga penting untuk diperhatikan bahawa dari segi mudah dibawa, diet Pevsner tidak begitu mudah. Sekiranya kita mempertimbangkan resipi yang dicadangkan, maka banyak hidangan tidak kelihatan terlalu menyelerakan dan membuat anda mahu memakannya. Walau bagaimanapun, ia adalah bijirin parut untuk penyakit gastrointestinal atau potongan sayur kukus untuk ulser perut yang merupakan makanan yang paling optimum. Dengan mempertimbangkan secara terperinci jadual yang berlainan, dapat diperhatikan bahawa, misalnya, untuk sembelit atau untuk ulser perut, resipi tidak terlalu beragam. Walau bagaimanapun, makanan sedemikian dalam kombinasi dengan rawatan memberikan pemulihan yang cepat..

Penting juga untuk mempertimbangkan fakta bahawa banyak diet menganggap bahawa pesakit sedang berehat di tempat tidur dan secara praktikalnya tidak melakukan aktiviti fizikal. Ini harus diambil kira oleh mereka yang menggunakan diet sedemikian untuk menurunkan berat badan..

Pemakanan yang betul bukanlah pengganti rawatan yang mencukupi. Oleh itu, doktor yang menetapkan rejimen terapi harus memilih diet. Di institusi perubatan terdapat tata nama dan klasifikasi jadual diet yang jelas, dan hanya pakar yang dapat memilih sistem pemakanan secara optimum.

Pemakanan menurut Pevzner dalam perubatan moden

Ciri-ciri diet utama di atas menunjukkan bahawa semua jenisnya berjaya digunakan untuk pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, di institusi rawat inap perubatan, tatanama baru jadual diet sedang beroperasi..

Walaupun, secara umum, ciri diet pemakanan di institusi perubatan menunjukkan bahawa ia berdasarkan karya Pevzner. Klasifikasi diet terapeutik yang digunakan sekarang tidak begitu luas. Pilihan utama yang digunakan dalam penjagaan pemakanan adalah seperti berikut:

 • Jadual utama - ia menggantikan barisan jadual menurut Pevzner.
 • Diet dengan alat mekanikal dan kimia.
 • Diet protein tinggi.
 • Makanan rendah protein.
 • Diet rendah kalori.

Diet ini menggunakan resipi perubatan dari jadual Pevzner.

kesimpulan

Pemakanan diet di institusi perubatan kini dipraktikkan di mana makanan pil diatur di hospital dan di institusi dengan sistem makanan konvensional. Makanan diet yang ditetapkan di institusi perubatan bergantung terutamanya pada penyakit pesakit. Itulah sebabnya organisasi pemakanan perubatan di kemudahan perubatan berada di bawah kawalan doktor, yang menetapkan jenis diet kepada pesakit. Sepanjang tempoh rawatan, penyimpangan dari menu hanya dapat dilakukan dengan izin doktor. Tetapi secara umum, semasa menjalani rawatan, norma pemakanan mesti dipatuhi dengan ketat. Nasihat doktor mengenai pemakanan di kemudahan penjagaan kesihatan adalah berdasarkan pelbagai faktor. Keadaan umum pesakit juga diambil kira, dan tahap pemburukan penyakitnya, dan juga musim.

Bagaimana organisasi dan penyampaian nutrisi terapeutik dan profilaksis di institusi perubatan moden berjalan bergantung pada institusi tersebut. Selalunya, diet bernombor klasik tidak digunakan dalam pemakanan klinikal. Walau bagaimanapun, secara amnya, pemakanan terapeutik dan profilaksis berdasarkan tepat pada sistem yang dinyatakan di atas. Makanan diet terapeutik dan produk yang digunakan untuk penyediaannya setanding dengan diet Pevzner..

Pendidikan: Lulus dari Rivne State Basic Medical College dengan ijazah di Farmasi. Lulus dari Universiti Perubatan Negeri Vinnitsa yang diberi nama M.I. Pirogov dan magang di pangkalannya.

Pengalaman kerja: Dari tahun 2003 hingga 2013 - bekerja sebagai ahli farmasi dan ketua kios farmasi. Dia dianugerahkan dengan sijil dan penghargaan selama bertahun-tahun kerja teliti. Artikel mengenai topik perubatan diterbitkan dalam penerbitan tempatan (surat khabar) dan di pelbagai portal Internet.

LiveInternetLiveInternet

 • daftar masuk
 • pintu masuk

-Kategori

 • KEHIDUPAN BINTANG BINTANG (47)
 • MAGIK PREDIKASI PERHUBUNGAN HOROSKOP (30)
 • BUKU AUDIO (12)
 • PERKAHWINAN (4)
 • VIDEO (3)
 • (0)
 • (0)
 • Jenaka (12)
 • DIET (32)
 • PENDEKATAN REKA BENTUK DAN KREATIF (41)
 • KOMPONEN DOMESTIK (15)
 • HAIWAN (17)
 • KEBERSIHAN (8)
 • VOPOLI UJIAN PERMAINAN (3)
 • MENARIK (16)
 • PERGERAKAN (309)
 • DETEKTIF (71)
 • MELODRAMA (40)
 • Kengerian Misteri (3)
 • ASING (63)
 • KOMEDI (45)
 • MUZIKAL (10)
 • Kartun (20)
 • FILM KELUARGA (2)
 • Siri (5)
 • FILM RUSIA (19)
 • EROTIK (3)
 • KOTE (7)
 • GAMBAR CANTIK (41)
 • PERATURAN KECANTIKAN DUNIA (17)
 • KEKUATAN DAN KEKUATAN WANITA (2)
 • CINTA & HUBUNGAN (22)
 • Resepi SAYA (1142)
 • PAKI CAKES CAKES (130)
 • SNACKS (116)
 • IKAN PINGGANG (52)
 • PEMBUAT (35)
 • MINUMAN & COKKIL (20)
 • DESSERT (148)
 • PRODUK BERGANDA (185)
 • kentang. (sepuluh)
 • PATI Daging (128)
 • DISKAUN SAYUR DAN POTATO (70)
 • JUALAN (149)
 • SUP (32)
 • LELAKI. APAKAH MEREKA. (29)
 • KLIP VIDEO MUZIK (38)
 • PETUA PENGAMBILAN BANTUAN (78)
 • HARI RAYA (3)
 • FOTO YANG MENYENANGKAN (23)
 • TANGAN SENDIRI (15)
 • GAYA DAN FESYEN (104)
 • LINEN (10)
 • Pakaian luar (10)
 • MAKEUP (4)
 • MAKEUP DAN RAMBUT (1)
 • RAMBUT (6)
 • GAYA MONROE (1)
 • VERSES (110)
 • NEGARA DUNIA (33)
 • PORCELAIN (19)
 • FOTOJABER (5)
 • SEBUTHARGA... PARABLES... KEBENARAN (58)
 • MIRACLE SIFAT (9)
 • PEMAIN SISI (25)
 • INI MENARIK (119)
 • pawagam (11)

-Permohonan

 • Semua (7)
 • Permainan dalam talian Big Farm Uncle George meninggalkan ladangnya untuk anda, tetapi malangnya ia tidak berada dalam keadaan yang sangat baik. Tetapi berkat kecerdasan perniagaan anda dan bantuan jiran, rakan dan keluarga, anda dapat mengubah tuan tanah yang reput
 • Saya adalah Plugin jurugambar untuk menyiarkan gambar dalam buku harian pengguna. Keperluan sistem minimum: Internet Explorer 6, Fire Fox 1.5, Opera 9.5, Safari 3.1.1 dengan JavaScript diaktifkan. Mungkin ia akan berjaya
 • Petikan lucu dan status ICQ Petikan lucu dan status ICQ dari buku petikan sosial basher.ru
 • WallWall: Buku tamu mini, membolehkan pengunjung buku harian anda meninggalkan pesanan untuk anda. Agar mesej muncul di profil anda, anda perlu pergi ke dinding anda dan klik "Kemas kini
 • Permainan Hit Liveinternet Permainan Hit Liveinternet adalah permainan berwarna-warni dan menyeronokkan yang mudah digunakan. Bahagian penting dari permainan tersebut adalah permainan yang jelas dan grafik yang sangat baik.

-tidak diketahui

-Buku petikan

 • Semua (436)

Cookies "Lazy" - sangat sederhana dan sangat lazat Pada hujung minggu, apabila anda mahukan sesuatu.

TORCHETTI CEPAT DARI SAN VINCENT Hidangan 4: • 250 g tepung • 100 g.

Panggang kering dengan kismis Bahan-bahan untuk resipi vanila crouton - 2.

SPISKIT ROLL Bahan-bahan untuk resipi tepung gandum - 380 gram gula - 380.

Lada acar dengan rasa bawang putih adalah makanan ringan yang hebat! Lada acar dengan aroma h.

-berita

 • Semua (11)

-Teg

-Pautan

 • Semua (8)

-Muzik

 • Semua (1)

-Video

 • Semua (1)

-album gambar

 • Semua (26)

-Pencarian buku harian

-Langganan e-mel

-Statistik

Diet Penyembuhan Jadual Perubatan 1-15 Pengenalan

Rabu, 12 Jun 2013 21:29 + ke petikan

Diet penyembuhan
Jadual perubatan 1-15
Pengenalan

Bahagian ini menunjukkan ciri-ciri diet yang paling biasa No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15. Diet No. 12 tidak termasuk, yang praktikal tidak digunakan.
Banyak diet (No. 1, 4, 5, 7, dan lain-lain) mempunyai beberapa pilihan, dilambangkan dengan huruf yang menambah jumlah diet utama (misalnya, diet No. 7A, diet No. 7B) atau dengan kata-kata yang terpisah (diet No. 1 tidak disentuh, diet No. 15 hiponatrium).
Dalam glomerulonefritis kronik, tanpa eksaserbasi dan kegagalan buah pinggang, diet No. 7 ditetapkan, sekiranya kegagalan buah pinggang dan tahap keparahannya, diet No. 7A dan 7B digunakan, dengan sindrom nefrotik - diet No. 7B. Dengan peningkatan penyakit ulser peptik yang tajam, pertama kali menetapkan diet nombor 1A, kemudian 1B, semasa tempoh pemulihan selepas eksaserbasi, dengan eksaserbasi ringan atau rawatan anti-kambuh, diet nombor 1 digunakan, termasuk versi yang belum diproses.

Setiap diet merangkumi:

1) Petunjuk untuk menetapkan diet.

2) Tujuan menetapkan diet.

3) Ciri-ciri umum diet - ciri utama komposisi kimia, set makanan dan pemprosesan kuliner.

4) Komposisi kimia dan nilai tenaga diet.

5) Mod kuasa.

6) Senarai makanan dan makanan diet yang boleh diterima dan dikontraindikasikan serta kaedah utama penyediaannya

Ciri-ciri diet berfungsi sebagai asas penyediaan menu makanan kesihatan dan memasak terapeutik. Mereka adalah bahan rujukan untuk pekerja perubatan dan pekerja di katering (kantin) dan rujukan dan pendidikan - untuk pesakit dan saudara mereka..

Sistem diet bernombor terpadu yang digunakan memberikan individualisasi pemakanan perubatan ketika melayani pesakit dengan penyakit yang berbeza dan perjalanannya yang berbeza. Ini dicapai dengan menetapkan salah satu diet yang paling sesuai atau variannya, serta beberapa perubahan diet dengan menambahkan atau membuang makanan dan hidangan tertentu. Yang terakhir ini memungkinkan untuk membawa diet sedekat mungkin dengan penyakit, terapi diet yang agak berbeza dalam komposisi kimia, satu set produk dan pemprosesan kulinernya dari yang dinyatakan dalam senarai diet..

Perubahan pada diet asas boleh disebabkan oleh:

1) Penggunaan diet tertentu untuk pelbagai penyakit. Dengan anemia kekurangan zat besi, diet nombor 11 (yang utama untuk tuberkulosis) dapat digunakan, tetapi dengan penurunan lemak haiwan di dalamnya, penambahan produk yang merangsang hematopoiesis dan pengecualian produk yang mengganggu penyerapan zat besi dari usus.

2) Kehadiran beberapa penyakit pada pesakit. Dengan kombinasi diabetes mellitus dan penyakit hipertensi dalam diet No. 9, yang digunakan untuk diabetes mellitus, kurangkan kandungan garam meja. Kombinasi diabetes mellitus dengan kolesistitis kronik memerlukan pengecualian dari diet No. 9 kaldu daging dan ikan, makanan goreng, dll..

3) Terapi ubat yang mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini terhadap metabolisme dan keadaan organ dan sistem, atau memerlukan pemakanan yang sesuai untuk kesannya.

4) Tidak bertoleransi terhadap makanan tertentu dari diet kerana alahan makanan atau kekurangan enzim dalam usus yang diperlukan untuk pencernaan unsur makanan.

5) Dengan kegemukan sebagai penyakit bersamaan. Pada masa yang sama, sebagai sebahagian daripada diet, jika tidak ada kontraindikasi, nilai tenaga dikurangkan (terutamanya disebabkan oleh produk bufet).

Dengan penyakit yang sama, diet yang berbeza dapat diresepkan, dengan mengambil kira sifat penyakit ini, penyakit bersamaan atau komplikasi. Pada gastritis kronik dengan rembesan yang berkurang, bukan sahaja diet No. 2 digunakan, tetapi juga diet kumpulan No. 1, 4, 5. Dengan demam kepialu, sifar diet digunakan, kumpulan No. 1 dan 4, No. 13, No. 2. Bagi pesakit yang serius yang sukar untuk mengatur pemakanan dalam rangka diet yang ada, diet yang terpisah sedang dikembangkan (kegagalan hati yang teruk, pankreatitis akut, dll.). Pilihan hidangan percuma dari pelbagai diet dibenarkan untuk pesakit yang teruk dan lemah sekiranya tidak ada selera makan dan keletihan (luka bakar dan penyakit radiasi, kecederaan teruk, dll.). Kumpulan diet khas adalah diet sifar atau pembedahan, serta diet pemuatan, khusus dan probe

Semasa menggunakan diet, pertimbangkan:

1) Komposisi kimia dan nilai tenaga diet dirancang terutamanya untuk institusi perubatan. Di sanatorium, di mana aktiviti fizikal lebih tinggi daripada di hospital, peningkatan seimbang dalam nutrien dan kandungan tenaga diet dibenarkan. Prinsip umum diet tidak boleh diubah, walaupun sekatan pada set makanan dan kaedah memasak dapat dilonggarkan..

2) Kandungan "cairan bebas" ditunjukkan dalam profil diet. Ini termasuk teh, kopi, susu, sup, jeli, jus, dll..

3) Suhu normal makanan adalah:

- hidangan panas - tidak lebih tinggi daripada 57 - 62 ° С

- hidangan sejuk - tidak lebih rendah daripada 15 ° С

4) Bahan lipotropik adalah bahan yang meningkatkan metabolisme lemak, khususnya di hati, - metionin, kolin, lesitin, asid linoleat, dll..

5) Minuman beralkohol dilarang dalam semua diet, kecuali dalam kes-kes luar biasa seperti yang ditentukan oleh doktor.

6) Kekurangan vitamin dalam diet diisi dengan persediaan, kaldu mawar liar, dedak gandum, jika tidak ada kontraindikasi - jus buah, beri dan sayur-sayuran, hati dan produk lain.

7) Dalam ciri diet, menu teladan satu hari diberikan, yang mempunyai nilai anggaran.

Mengenai sistem bilangan diet

Diet adalah salah satu kaedah rawatan penting untuk banyak penyakit, dan seperti diabetes mellitus ringan, satu-satunya obesiti makanan. Dalam pemakanan perubatan, bukan sahaja pemilihan produk yang betul penting, tetapi juga kepatuhan terhadap teknologi pemprosesan kuliner, suhu makanan yang dimakan oleh pesakit, kekerapan dan waktu makan.

Eksaserbasi banyak penyakit dikaitkan dengan pelbagai gangguan pemakanan: gangguan diet pada diabetes mellitus menyebabkan peningkatan gula darah yang tajam, mulut kering, dahaga meningkat, dan penyusupan lemak pada hati dan pankreas berlangsung; pankreatitis kronik selepas makan krim masam berlemak, penkek, minuman beralkohol, makanan goreng; peningkatan tekanan darah pada pesakit hipertensi diperhatikan semasa makan makanan masin, rawatan yang ditetapkan untuk ini tidak begitu berkesan.

Di semua tempat perubatan dan profilaksis dan sanatorium-dan-spa, mereka menggunakan sistem diet bernombor. Banyak dari mereka mempunyai beberapa pilihan, misalnya: N 1a, 16, N 7a, 76, 7b, 7d. Oleh kerana diet ini terdapat di hospital dan sanatorium, kami memperkenalkan anda kepada mereka, dengan memberi nombor yang menunjukkan penyakit yang ditetapkan..

Sekiranya penyakit ini berlanjutan dan pesakit kembali ke gaya hidup yang aktif, prinsip umum diet tidak boleh berubah: pertama sekali, ini berlaku untuk makanan yang tidak termasuk dalam diet, tetapi anda boleh memperluas kaedah pemprosesan kuliner (reneh, bakar selepas mendidih), termasuk sayur-sayuran dalam tin. Kekurangan vitamin dapat dikompensasi dengan bentuk farmasi siap pakai (hexavit, dekamevit, gentavit, dll.), Dengan rebusan rosehip, dedak gandum. Minuman beralkohol dilarang dalam semua diet; dalam kes individu, persoalan penggunaannya diputuskan oleh doktor yang menghadiri.

Apabila satu pesakit menggabungkan dua penyakit yang memerlukan pemakanan makanan, pemakanan diresepkan sesuai dengan prinsip kedua diet. Oleh itu, dengan peningkatan ulser peptik pada pesakit diabetes mellitus, diet N1 diresepkan, tetapi dengan pengecualian semua makanan yang dikontraindikasikan pada diabetes mellitus.

Diet No. 1, No. 1a, No. 1b - ulser gastrik dan 12 ulser duodenum
Diet No. 2 - gastritis kronik, gastritis akut, enteritis dan kolitis, chr. enterokolitis
Diet nombor 3 - sembelit
Diet No. 4, No.4a, No.4b, No.4c - penyakit usus dengan cirit-birit
Diet No 5, No. 5a - penyakit hati dan saluran empedu
Diet nombor 6 - gout, urolithiasis dengan pembentukan batu dari garam asid urik
Diet No. 7, No. 7a, No. 7b - nefritis akut dan kronik (pielonefritis, glomerulonefritis)
Diet nombor 8 - kegemukan
Diet nombor 9 - diabetes
Diet nombor 10 - penyakit sistem kardiovaskular dengan kegagalan peredaran darah
Diet nombor 11 - batuk kering
Diet nombor 12 - penyakit berfungsi sistem saraf
Diet nombor 13 - penyakit berjangkit akut
Diet nombor 14 - penyakit batu ginjal dengan pembuangan batu, terutamanya terdiri daripada oksalat
Diet nombor 15 - pelbagai penyakit yang tidak memerlukan diet khas

Nombor jadual 1

Jadual No. 1. ditunjukkan untuk ulser gastrik dan 12 ulser duodenum, selama 6-12 bulan. selepas pembengkakan, serta gastritis dengan keasidan yang tinggi

Bahan-bahan: tenusu dan sayur yang disucikan (kecuali kubis), sup bijirin lendir (tetapi bukan daging atau ikan); sayur-sayuran dalam bentuk cincang rebus (puri) atau dalam bentuk puding wap; bubur tumbuk dengan mentega, susu; daging tanpa lemak rebus, ikan rebus dari jenis rendah lemak (ikan kod, bertengger, pike), daging, potongan daging kukus ikan, ayam rebus tanpa kulit; mentega, zaitun, minyak bunga matahari; susu, susu curd bukan asid, krim, rendah lemak segar, keju kotej yang disucikan lebih baik, krim masam bukan berasid; telur rebus atau telur dadar kukus; roti basi putih, keropok kering putih; buah beri dan buah-buahan manis, sayur-sayuran, buah, jus beri, infusi rosehip, jeli, kompot dari buah beri manis, buah-buahan yang disucikan, gula, jem, teh, koko - lemah, dengan susu. Apabila keadaan umum bertambah baik, makanan diberi rebus, tetapi tidak dihaluskan. Garam meja terhad kepada 8 g. Vitamin A, C, kumpulan B. ditambah. Makanan sering diambil 5-6 kali sehari, mengunyahnya dengan baik; makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk harus dielakkan.

Jadual N 1a. Ia ditunjukkan untuk peningkatan penyakit ulser peptik, pemburukan gastritis kronik dengan keasidan yang tinggi.

Bahan-bahan: susu (4-5 gelas), bijirin berlendir, seperti semolina, susu atau sup dedak gandum dengan mentega; bubur cecair, disucikan, susu; telur rebus (2-3 kali sehari) atau dalam bentuk telur dadar; souffle wap dari pelbagai jenis ikan, daging; mentega tanpa garam (70-80 g sehari) atau minyak zaitun (tambah ke pinggan), krim; jeli beri, buah (tidak berasid) dan jeli susu, wortel, jus buah, rebusan rosehip, teh lemah dengan susu (gula hingga 50 g sehari). Hadkan garam hingga 5-8 g (ingat bahawa 3-5 g garam terdapat dalam makanan, 5-8 g roti), tidak lebih daripada 1.5 liter cecair percuma. Selain itu, vitamin A, C, kumpulan B (B1, B2, PP). Makan makanan dengan rehat di tempat tidur setiap 2-3 jam dalam bentuk cecair dan separa cair, dalam bentuk suam. Dengan toleransi susu yang lemah (bengkak perut, cirit-birit), disyorkan untuk memberikannya dalam jumlah kecil, dicairkan dengan teh lemah.

Jadual N 1b. Ini ditunjukkan apabila berlakunya peningkatan ulser peptik dan gastritis kronik dengan keasidan yang tinggi

Bahan-bahan: sebagai tambahan kepada hidangan yang disenaraikan di atas, daging wap, hidangan ikan dalam bentuk ladu, potongan daging wap, sup susu tumbuk dari beras, barli, barli mutiara dengan sayur parut dibenarkan; bubur yang disucikan dalam susu; keropok gandum hingga 100 g. Garam terhad kepada 8 g, tambahan - vitamin A, C, kumpulan B. Enam kali makan sehari, separa cair dan haluskan.

Nombor jadual 2

Jadual No. 2. Ditunjukkan untuk gastritis kronik dengan keasidan yang rendah atau jika tidak, kolitis kronik (tanpa eksaserbasi).

Bahan-bahan: sup dari bijirin dan sayur-sayuran, disucikan, pada daging, cendawan, kaldu ikan; daging tanpa lemak (cincang, goreng), ayam rebus, kukus, rebus, potong goreng tanpa kerak kasar, ham tanpa lemak, ikan rebus tanpa lemak, herring cincang rendah lemak, kaviar hitam; susu (jika tidak menyebabkan cirit-birit), mentega, kefir, yogurt, krim, krim masam tanpa masam, keju kotej bukan asam segar, keju parut ringan; telur rebus, telur dadar goreng; bubur, rebus atau tumbuk (soba, semolina, beras); hidangan tepung (kecuali muffin), roti putih tua, kelabu, keropok yang tidak sedap; sayur-sayuran, buah-buahan, rebus, mentah, parut; jus buah-buahan, sayur-sayuran (juga masam); teh, kopi, koko di atas air dengan susu, marmalade, gula. Garam meja hingga 12-15 g. Vitamin C, B1, B2, PP ditambah. Makanan lima kali, terutamanya dalam bentuk puri.

Nombor jadual 3

Jadual No. 3. ditunjukkan untuk sembelit atonik.

Bahan-bahan: makanan yang kaya dengan serat sayur-sayuran, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan mentah atau rebus dalam jumlah besar, epal dan kompot lain, prun, buah ara (buah anggur), sayur-sayuran, jus buah, bit, lobak merah, lobak merah, buah kering rebus ( prun, aprikot kering), roti hitam, yogurt, susu, krim, kefir sehari, madu, bubur soba, barli mutiara, daging goreng, ikan, mentega dan minyak sayuran, gula. Minum banyak cecair, termasuk air mineral berkarbonat. Tidak termasuk: teh pekat, koko, sup berlendir, jeli.

Dengan sembelit spastik yang berkaitan dengan peningkatan rangsangan usus usus, makanan yang kaya dengan serat tumbuhan sangat terhad (beberapa sayuran dibenarkan - rebus dan tumbuk mentah).

Nombor jadual 4

Jadual No. 4. Ditunjukkan untuk penyakit usus akut dan eksaserbasi dalam tempoh cirit-birit yang berterusan.

Bahan-bahan: teh yang kuat, koko, kopi yang kuat di atas air, rusuk putih basi, keju kotej segar, satu telur rebus sehari, sup berlendir di atas air, nasi tumbuk, semolina dalam air, daging, ikan rebus, dikukus dalam bentuk cincang dengan tambahan dalam nasi cincang dan bukannya roti, kefir tiga hari rendah lemak, rebusan kismis hitam kering, blueberry, jeli, jeli blueberry. Hadkan garam meja, tambah vitamin C, B1, B2, PP. Makanan 5-6 kali sehari.

Jadual N 4a. Ini ditunjukkan untuk kolitis dengan dominasi proses fermentasi.

Komposisinya sama seperti dalam diet N4, tetapi makanan dan hidangan yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat (bijirin; roti tidak lebih dari 100 g sehari; gula tidak lebih dari 20 g sehari) sangat terhad; meningkatkan kandungan protein kerana hidangan daging, keju kotej yang disucikan, dll..

Jadual N 4b. Ia ditunjukkan untuk kolitis kronik pada tahap eksaserbasi yang semakin pudar.

Bahan-bahan: roti putih, penaik semalam, biskut tidak dimasak, biskut kering; sup bijirin pada ikan yang lemah atau kaldu daging, kaldu dengan bebola daging, bubur murni, kecuali millet, di atas air dengan 1/3 susu, sayur rebus dan tumbuk, keju ringan, krim tanpa masam, kefir, yogurt, kompot, jeli berry manis, buah yang disucikan, teh, kopi dengan susu, krim malso (untuk menambah makanan siap pakai). Garam meja 8-10 g. Vitamin C, kumpulan B. ditambah. Makanan 4-6 kali sehari. Makanan dihidangkan hangat.

Jadual N 4c. Ia ditunjukkan untuk penyakit usus akut selama tempoh pemulihan sebagai peralihan ke diet seimbang; penyakit usus kronik semasa tempoh pelemahan eksaserbasi, serta di luar eksaserbasi dengan lesi bersamaan organ pencernaan lain.

Diet diresepkan untuk memberi nutrisi yang mencukupi dengan beberapa kekurangan fungsi usus, yang akan membantu memulihkan aktiviti organ pencernaan lain. Ini adalah diet lengkap secara fisiologi dengan sedikit peningkatan kandungan protein dan sekatan garam meja, perengsa mekanikal dan kimia usus, tidak termasuk makanan dan hidangan yang meningkatkan penapaian dan pembusukan usus, secara dramatik meningkatkan fungsi sekresi dan motoriknya, rembesan perut, pankreas, dan rembesan empedu. Makanan dimasak tanpa giling, dikukus, direbus di dalam air atau dibakar. Diet: 5 kali sehari.

Komposisi kimia dan nilai tenaga:
protein - 100-120 g (60% haiwan),
lemak - 100 g (sayur-sayuran 15-20%),
karbohidrat - 400-420 g,
garam meja - 10 g,
cecair bebas - 1.5 l.
Kandungan kalori - 2900-3000 kcal.

Nombor jadual 5

Jadual No. 5. Dinyatakan untuk penyakit hati, pundi hempedu, saluran empedu di luar tahap eksaserbasi.

Bahan-bahan: buah vegetarian, sup susu, sup bijirin dengan kaldu sayur, daging rebus, unggas rendah lemak, ikan rendah lemak rebus, susu, yogurt segar, kefir, susu asidofilik, keju cottage hingga 200 g sehari, hidangan bijirin dan tepung (tidak termasuk muffin ), roti putih, basi hitam, buah masak, beri (kecuali jenis masam) dalam bentuk mentah, bakar, rebus, sayur-sayuran dan ramuan dalam bentuk rebus dan mentah (terutama wortel, bit), jem, madu, gula (hingga 70 g hari), sayur-sayuran, jus buah dalam jumlah yang banyak, teh lemah dengan susu. Hadkan lemak (krim, mentega hingga 10 g, minyak sayuran 20-30 g), sebiji telur (sebiji sehari). Garam meja hingga 10 g. Tambahkan vitamin A, C, B1, B2, B12, asid folik, PP, K.

Makan makanan 5 kali sehari, dicincang.

Dikecualikan: minuman beralkohol, hati, otak, daging asap, kekacang, cendawan, bayam, sorrel, bawang, roti, daging berlemak, ikan, goreng, pedas, produk asap, ekstrak daging, ikan, rempah, cuka, makanan dalam tin, ais krim, koko, minuman berkarbonat, coklat, krim (sekiranya terdapat lesi kronik pundi hempedu, berlakunya genangan hempedu, disarankan untuk meningkatkan jumlah lemak hingga 120-150 g, termasuk lemak sayuran 60%).

Jadual N 5a. Ditunjukkan untuk pankreatitis kronik.

Ia berbeza dengan diet N5 dengan kandungan protein tinggi (hingga 150 g, di mana 80-85% berasal dari haiwan), makanan yang kaya dengan faktor lipotropik dengan pembatasan karbohidrat kepada kandungan lemak sederhana. Semua pinggan disediakan dalam wap, disucikan, dicincang.

Nombor jadual 6

Jadual No. 6. Ditunjukkan untuk gout, nefrolithiasis dengan pembuangan batu, yang terdiri terutamanya daripada urat.

Bahan-bahan: susu, produk tenusu, roti putih dan hitam, gula, madu, sup sayuran vegetarian, bijirin tenusu dan buah, semua buah manis, jem, jus buah dan beri, wortel, salad, timun. Perasa - lemon, cuka, daun salam. Telur, daging, ikan, tanpa lemak - 2-3 kali seminggu. Jumlah garam meja dikurangkan menjadi 6-8 g; cecair disuntik dalam jumlah besar (hingga 2-3 liter), vitamin C dan B1 ditambah.

Dikecualikan: ekstrak pedas, sup daging dan decoctions, hati, ginjal, otak, goreng, daging asap, ikan goreng, telinga ikan, daging asap, ikan haring, sardin, ikan teri, sprats, sprats, pai, cendawan, kekacang, kacang merah, bayam kopi, koko, coklat, minuman beralkohol.

Nombor jadual 7

Jadual N 7. ditunjukkan untuk penyakit buah pinggang kronik dengan tidak adanya gejala kegagalan buah pinggang kronik.

Bahan-bahan: vegetarian, tenusu, buah, sup rendah lemak, unggas, rebus, cincang dan tumbuk, ikan rebus rendah lemak, cincang dan tumbuk, putih, kelabu, dedak, dipanggang tanpa garam, satu telur sehari, bijirin, pasta dalam dalam bentuk bijirin, puding, hidangan tepung, susu, produk asam laktat, lemak, kecuali lemak tahan api (domba, daging babi, daging lembu), keju cottage, mentah, sayur rebus, sayuran hijau (potong lobak, saderi, bayam), buah beri, buah-buahan, terutama aprikot, aprikot kering, labu, tembikai, tembikai, gula, madu, jem.

Hadkan krim, krim masam. Untuk meningkatkan rasa, anda boleh menggunakan jintan, dill kering, kayu manis, asid sitrik. Garam meja 3-5 g (dibagikan, dan makanan disediakan tanpa garam). Vitamin A, C, B1, B12, K. ditambah. Cecair percuma hingga 800-1000 ml sehari. Makanan 6 kali sehari. Tidak termasuk: minuman berkarbonat, kekacang, kek dan krim, daging, ikan, kaldu cendawan, acar, makanan ringan, daging asap, makanan dalam tin.

Jadual N 7a. Ia ditunjukkan untuk penyakit buah pinggang akut (nefritis akut atau pemburukannya).

Bahan-bahan: terutamanya rebus, sayur tumbuk, buah-buahan terutama kaya dengan garam kalium (aprikot kering, aprikot, kismis), hidangan bijirin dan tepung dalam jumlah sederhana (bubur soba dengan susu), teh dengan susu, roti putih tanpa garam, gula hingga 70 g, mentega hingga 30 g. Vitamin C, K, kumpulan B. ditambahkan. Makanan pecahan. Cecair hingga 600-800 ml; garam meja dikecualikan sepenuhnya.

Dengan berkembangnya uremia, jumlah protein harian dikurangkan menjadi 20-25 g (pertama sekali, kandungan protein tumbuhan harus dikurangkan - kekacang, bijirin, produk tepung, seperti roti, dan lain-lain, kerana dari segi nilai biologi mereka lebih rendah daripada protein haiwan dan hanya membebani tubuh dengan produk berbahaya metabolisme protein; sejumlah besar glukosa atau gula diresepkan (sehingga 150 g sehari).

Jadual N 7b. Ini ditunjukkan untuk pengurangan proses keradangan akut di buah pinggang.

Ia berubah dari jadual N7a ke meja N7 (roti bebas garam putih, daging tanpa lemak, ikan rebus 1-3 kali seminggu, garam meja hingga 2 g per tangan, cair hingga 800-1000 ml; dalam produk yang digunakan untuk memasak mengandungi 2-4 g garam).

Nombor jadual 8

Jadual N 8. Obesiti sebagai penyakit yang mendasari atau bersamaan dengan penyakit lain yang tidak memerlukan diet khas.

Ciri-ciri umum: - penurunan kandungan tenaga dalam diet kerana karbohidrat, terutama mudah dicerna, lemak sebahagian, dengan kandungan protein normal, - sekatan cecair bebas, natrium klorida dan makanan dan hidangan yang merangsang selera.

Komposisi kimia dan nilai tenaga (catuan harian):
- protein - 90-110 g
- lemak - 80 g
- karbohidrat - 150 g
- nilai tenaga - 1700-1800 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan:
roti gandum, protein-gandum dan protein-dedak (100-150 g sehari);
sup sayur-sayuran dengan sedikit penambahan bijirin, sup kubis, borscht, okroshka, bit;
2-3 kali seminggu sup dengan daging lemah atau kaldu ikan dengan bebola daging (hingga 250-300g setiap hidangan);
daging rendah lemak, unggas, ikan - rebus, bakar atau rebus, sosej daging lembu atau jeli;
makanan laut (pasta, kerang, udang, dan lain-lain) - sehingga 150-200 g sehari;
susu dan produk tenusu, keju kotej, keju - jenis dan varieti rendah lemak.

Sayur-sayuran dan buah-buahan banyak digunakan, dalam semua bentuk, sebahagiannya selalu mentah.

Produk dan makanan tidak termasuk:
produk dari tepung gandum kelas 1 dan 1, adunan mentega;
kentang, bijirin, kekacang, sup pasta;
daging berlemak, ayam, ikan;
sosej, daging asap, daging dalam tin dan ikan;
keju kotej berlemak, keju, krim, beras, semolina dan oatmeal, pasta, kekacang, buah-buahan dan buah beri yang manis;
gula, gula-gula, jem, madu, jus manis, koko;
daging dan lemak memasak;
makanan ringan dan pedas, sos, mayonis, semua rempah dan rempah.

Nombor jadual 9

Jadual N 9. Diabetes mellitus keparahan sederhana dan ringan.

Ciri-ciri umum: - diet dengan nilai tenaga, dikurangkan sedikit kerana karbohidrat dan lemak haiwan yang mudah dicerna, kecuali gula dan gula-gula dan penggunaan sorbitol dan xylitol.

Komposisi kimia dan nilai tenaga (diet harian):
- protein - 90-100 g
- lemak - 75-80 g (30% sayur)
- karbohidrat - 300-350 g (polisakarida)
- nilai tenaga - 2300-2500 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan:
rai, gandum, roti protein-dedak, produk tepung tidak kaya;
sebarang sup sayur-sayuran, daging rendah lemak dan kaldu ikan;
daging tanpa lemak, ayam dan ikan;
susu, produk tenusu, keju kotej rendah lemak dan keju;
bijirin, soba, barli, millet, oatmeal, barli mutiara; kekacang, kentang dan sayur-sayuran;
buah segar dan buah beri manis dan masam

Makanan dan hidangan yang dikecualikan:
produk pastri;
kuah yang kuat dan berlemak;
daging tanpa lemak, ikan, unggas, sosej, ikan masin;
keju masin, krim, makanan ringan curd manis;
beras, semolina, pasta;
sayur masin dan acar;
anggur, kismis, gula, jem, gula-gula, jus manis, minuman ringan berasaskan gula;
daging dan lemak memasak

Nombor jadual 10

Jadual No. 10. Penyakit sistem kardiovaskular dengan tahap kekurangan peredaran darah I-IIA.

Ciri-ciri umum: - sedikit penurunan nilai tenaga kerana lemak dan karbohidrat, pembatasan klorida dan bahan yang mengujakan sistem kardiovaskular dan saraf.

Komposisi kimia dan nilai tenaga (diet harian):
- protein - 90 g (55-60% haiwan)
- lemak - 70 g (sayur-sayuran 25-30%)
- karbohidrat - 350-400 g
- nilai tenaga 2500-2600 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan:
roti pastri semalam, bukan biskut mentega dan biskut;
apa-apa sup vegetarian;
jenis daging, ikan, unggas rendah lemak;
susu, minuman susu yang ditapai dan keju kotej;
hidangan dari pelbagai bijirin; pasta rebus;
sayur rebus dan bakar;
buah dan beri masak lembut, madu, jem.
Makanan dan hidangan yang dikecualikan:
roti segar, produk pastri;
sup kekacang, daging, ikan dan kuah cendawan;
daging berlemak, ikan, unggas;
buah pinggang, daging asap, sosej;
ikan masin, keju masin dan berlemak;
kekacang;
sayur masin, acar dan acar; buah-buahan dengan serat kasar;
coklat, teh pekat, kopi dan koko.

Nombor jadual 11

Jadual No. 11. Tuberkulosis paru-paru, tulang, kelenjar getah bening, sendi dengan eksaserbasi atau pelemahan ringan, keletihan setelah penyakit berjangkit, operasi, kecederaan.

Ciri umum:
- diet peningkatan nilai tenaga dengan peningkatan protein, terutamanya susu, vitamin dan mineral

Komposisi kimia dan nilai tenaga (catuan harian):
- protein - 110-130 g (60% haiwan)
- lemak - 100-120 g
- karbohidrat - 400-450 g
- nilai tenaga - 3000-3400 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan dan dikecualikan:
hampir semua produk makanan dan hidangan digunakan kecuali daging dan lemak yang sangat berlemak, daging lembu, daging lembu, dan lemak kuliner, serta kek dan pastri dengan banyak krim

Nombor jadual 12

Jadual No. 12. Ditunjukkan untuk penyakit fungsional sistem saraf.

Jadualnya berbeza-beza; tidak termasuk perasa pedas, sup kaya kuat, daging asap, makanan berlemak, goreng, terutama daging, yang merangsang sistem saraf, alkohol, teh yang kuat, kopi, agak menyekat daging dan garam. Dicadangkan hidangan dari hati, lidah, produk tenusu dan kekacang yang mengandungi garam fosforus.

Nombor jadual 13

Jadual No. 13. Ditunjukkan untuk penyakit berjangkit akut.

Ciri-ciri umum: - diet dengan nilai tenaga, dikurangkan sebahagian besarnya kerana lemak dan karbohidrat, dengan kandungan vitamin yang tinggi

Komposisi kimia dan nilai tenaga (catuan harian): - protein - 75-80 g (60-70% haiwan) - lemak - 60-70 g - karbohidrat - 300-350 g - nilai tenaga - 2200-2300 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan:
roti gandum kering;
kaldu daging dan ikan rendah lemak, sup dengan kaldu sayur, kaldu berlendir dari bijirin;
jenis daging, unggas, ikan rendah lemak;
minuman asid laktik, keju kotej;
bubur tumbuk yang terbuat dari beras, semolina dan soba;
kentang, wortel, bit, kembang kol, tomato masak;
buah-buahan dan buah beri lembut masak, kaldu rosehip; gula, madu, jem, jem, marmalade.

Makanan dan hidangan yang dikecualikan:
rai dan apa-apa roti segar, roti bakar;
kaldu lemak, sup kubis, borscht;
daging berlemak, ayam, ikan, sosej, daging asap, ikan masin, makanan dalam tin;
susu dan krim keseluruhan, krim masam lemak, keju;
millet, gandum mutiara dan barli, pasta;
kubis putih, lobak, lobak, bawang, bawang putih, timun, kekacang;
buah-buahan yang kaya dengan serat;
coklat, kek, koko.

Nombor jadual 14

Jadual N 14. Urolithiasis (fosfaturia).

Ciri-ciri umum: - Pemakanan lengkap secara fisiologi dengan sekatan makanan beralkali dan kaya kalsium

Komposisi kimia dan nilai tenaga (catuan harian): - protein - 90 g - lemak - 100 g - karbohidrat - 400 g - nilai tenaga - 2800 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan:
pelbagai jenis produk roti dan tepung;
sup dan kaldu (daging, ikan, bijirin);
daging dan ikan;
sebarang bijirin;
kacang hijau, labu;
cendawan;
epal masam dan beri
gula, madu, gula-gula

Produk dan makanan tidak termasuk:
tenusu, sayur-sayuran, sup buah;
daging salai, ikan masin;
produk susu;
kentang, sayur-sayuran dan buah-buahan, selain daripada yang disebutkan di atas, jus buah, beri dan sayur-sayuran;
daging dan lemak memasak.

Nombor jadual 15

Jadual N 15. Pelbagai penyakit yang tidak memerlukan diet terapi khas.

Ciri umum:
- makanan berkhasiat secara fisiologi kecuali makanan yang tidak dicerna dan pedas.

Komposisi kimia dan nilai tenaga (catuan harian):
- protein - 90-95 g
- lemak - 100-105 g
- karbohidrat - 400 g
- nilai tenaga - 2800-2900 kcal

Makanan dan hidangan yang disyorkan dan dikecualikan: hampir semua makanan dan hidangan digunakan kecuali daging berlemak dan unggas, lemak haiwan tahan api, lada dan mustard.