Motherwort. Herba Motherwort

Kumpulan farmakoterapeutik. Penenang.

Penerangan mengenai tanaman

Herba Motherwort - herba leonuri
Motherwort heartwort (P. biasa) - Leonurus cardiaca L.
Motherwort lima-lobed (h. Shaggy) - Leonurus quinquelobatus Gilib. (= L. villosus Desf.ex Spreng.)
Sem. labiates - Lamiaceae (Labiatae)
Nama lain: kayu bakar, jelatang anjing, rumput jantung

Tumbuhan herba perennial yang cukup besar dengan ketinggian 30 hingga 150 cm, dengan batang tetrahedral, pubescent, bercabang (Gamb. 8.2).
Daun bertentangan, petiolate, hijau gelap, secara beransur-ansur menurun ke bahagian atas batang; bahagian bawahnya berbentuk ovoid atau hampir bulat dalam garis besar, belah jari atau jari-jari menjadi 5-7 segmen bergigi kasar, bahagian atas (dalam perbungaan) - tiga-bulat atau keseluruhan.
Bunga kecil, dikumpulkan dalam pusaran palsu, terletak di axil daun atas dan membentuk thyrsi berbentuk lonjakan di hujung batang atau cabang.
Corolla dua-bibir, dengan bibir bawah tiga-lobed, berwarna merah jambu, sehingga 1.2 cm.
Calyx tubular-bell berbentuk, dengan 5 gigi subulat, di mana 2 yang lebih rendah dibengkokkan ke luar.
Buahnya adalah coenobium yang kekal di kelopak dan terdiri daripada empat lobus seperti kacang (erem). Mekar dari bulan Jun hingga musim luruh.

Gambar: 8.2. Motherwort jantung - Leonurus cardiaca L.

Di bahagian jantung, tangkai di luar perbungaan hanya berwarna pubes di sepanjang tulang rusuk dan kelopak hampir telanjang, dan
motherwort lima-bulat mempunyai batang pubescent yang padat dan lembut sepanjang keseluruhannya dan kelopak berbulu.

Komposisi kimia motherwort

Rumput Motherwort mengandungi

 • glikosida flavonoid -
  • rutin,
  • quincveloside,
  • kosmosiin,
  • quercitrin,
  • hiperosida,
  • quercimerithrin,
 • tanin (sehingga 2.5%),
 • iridoids (ayugol, ayugoside dan haliridoside),
 • glikosida pahit dengan rangka steroid dan
 • asas nitrogen (kolin, stachidrin).

Sifat dan aplikasi motherwort

Sifat farmakologi motherwort

Persediaan Motherwort telah

 • sifat penenang,
 • menurunkan tekanan darah,
 • melambatkan degupan jantung.

Mempunyai kesan yang baik pada

 • metabolisme karbohidrat dan lemak,
 • menormalkan petunjuk metabolisme protein.

Permohonan Motherwort

Herba Motherwort adalah ubat rakyat lama. Motherwort belajar di Jabatan Farmakologi Institut Perubatan Tomsk, prof. N.V. Vershinin. Ubat ini serupa dengan ubat valerian ubat.

Persediaan Motherwort digunakan sebagai ubat penenang untuk

 • peningkatan kegembiraan saraf,
 • neurosis kardiovaskular,
 • darah tinggi,
 • penyakit jantung iskemia,
 • tirotoksikosis,
 • insomnia,
 • dystonia vegetatif-vaskular,
 • neurosis.

Ia juga ditetapkan untuk

 • neurosis saluran gastrousus,
 • kembung perut,
 • sakit spastik.

Sebar

Sebar. Kedua-dua spesies ini dijumpai hampir di seluruh kawasan Eropah (lebih jarang di utara). Motherwort berlapis lima juga tumbuh di selatan Siberia Barat.

Habitat. Di lot kosong (maka nama kilang), di jurang, di sepanjang jalan, di halaman. Kadang-kadang mereka membentuk rantai di tapak bekas bangunan. Motherwort diusahakan sebagai tanaman tahunan di banyak ladang tanaman perubatan khusus. Kemungkinan budaya pada plot peribadi.

Tanda luaran bahan mentah

Bahan mentah keseluruhan

Rumput yang dituai dengan tangan: bahagian atas batang hingga 40 cm dengan bunga dan daun.
Batang tetrahedral, berongga, setebal hingga 0,5 cm.
Daunnya berlawanan, tiga-gelendong atau terpisah, dalam perbungaan tiga-bulat atau berbentuk pisau pembedah, gigi palsu atau keseluruhan, dengan dasar berbentuk baji, panjang hingga 14 cm, lebar hingga 10 cm.
Perbungaan berbentuk lonjakan, terganggu; bunga dan tunas dikumpulkan dalam pusaran 10-18 (20) di axil daun.
Calyx berbentuk tiub-loceng dengan lima gigi subulat, berbentuk kerucut, berduri.
Corolla hingga 0.12 cm panjang, dua bibir, lebih panjang daripada kelopak, bibir atasnya utuh, bahagian bawahnya adalah tiga-lobed; stamen 4; ovari yang unggul.
Batang, daun, kelopak bunga berwarna puber dengan rambut.
Warna batang berwarna hijau keabu-abuan, daunnya berwarna hijau tua, sepal berwarna hijau, corollas berwarna merah jambu atau ungu merah jambu kotor.
Baunya lemah. Rasa pahit.

Rumput mekanik: kepingan batang, daun dan perbungaan.
Batangnya sering dibelah secara membujur, panjangnya hingga 20 cm, setebal hingga 0,5 cm. Ciri morfologi bahan mentah, warna, bau dan rasa serupa dengan ramuan penuaian tangan.

Bahan mentah yang dicincang

Potongan batang, daun dan perbungaan melewati ayak dengan lubang dengan diameter 7 mm.
Warnanya berwarna hijau kelabu. Baunya lemah. Rasa pahit.

Serbuk

Potongan batang, peduncles dan bunga melewati ayak dengan lubang berdiameter 2 mm.
Warna dari hijau keabu-abuan hingga hijau kecoklatan dengan banyak warna putih keputihan, putih kekuningan, putih kelabu, merah jambu-ungu.
Baunya lemah. Rasa pahit.

Ciri khas dari pelbagai jenis motherwort

Nama spesiesTanda diagnostik
Motherwort grey -Leonurus glaucescens BungeTumbuhan ini tingginya kira-kira 100 cm, kelabu-kelabu dari rambut yang pendek. Perbungaan panjang, pusaran bawah dijarakkan, kelopak sempit-kerucut, corolla berwarna merah muda muda, bibir bawah utuh. Berkembang di seluruh Rusia.
Motherwort Tatar - Leonurus tataricus L.Tumbuhan ini setinggi 50-100 cm, hanya puber pada bahagian atas batang dengan rambut panjang. Kelopak berbentuk kerucut lebar. Corolla pinkish-violet dengan bibir bawah keseluruhan. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.
Motherwort Siberian - Leonurus sibiricus L.Tumbuhannya setinggi 30-60 cm. Ia berwarna puber dengan rambut panjang. Kelopak betul, berbentuk loceng. Corolla berwarna merah jambu dengan bibir atas berbentuk helmet. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.

Ketiga-tiga spesies berbeza dari spesies perubatan motherwort dengan pemotongan daun batang yang lebih mendalam ke dalam bilah sempit..

Ia juga tidak dibenarkan menuai sekam hitam - Ballota nigra L., tumbuh di tempat yang sama dengan motherwort. Batangnya tidak lama lagi, rambut diarahkan ke bawah. Daunnya utuh, bulat-bulat atau ovate-lanceolate, petioles pendek, corolla bunga berwarna merah jambu kotor..

Mikroskopi bahan mentah

Apabila dilihat dari permukaan dari kedua sisi, sel epidermis dengan dinding sisi berliku nipis dapat dilihat, terutama di bahagian bawah.

Stomata banyak, terletak terutamanya pada epidermis bawah, dikelilingi oleh 3-4 sel (kadang-kadang 2) sel peri-stomatal (jenis anomositik).
Kelenjar minyak pati pada batang pendek dengan sel ekskresi 4-6 (jarang 8).

Gambar: 8.3. Mikroskopi daun Motherwort

Rambut dua jenis: banyak multiselular kasar-ketuat, melebar di persimpangan sel; rambut berambut kecil pada batang pendek satu atau dua sel dengan kepala bulat, terdiri daripada 1-2 sel (Gamb.8.3).

Gambar: 8.3. Mikroskopi daun Motherwort:

A - epidermis bahagian bawah daun;

B - rambut di sepanjang tepi lembaran;

B - epidermis bahagian atas daun:
1 - rambut bertopi;
2 - sekeping besi;
3 - rambut sederhana;
4 - tempat melekatkan rambut.

Perolehan dan penyimpanan bahan mentah

Kosong. Rumput dituai pada fasa pemula dan permulaan berbunga, sebelum pembungaan bunga sawah lebih rendah bermula (pada bulan Jun - Ogos). Potong dengan pisau, sabit atau alat pemotong bahagian atas pucuk hingga 40 cm dan ketebalan batang tidak lebih dari 0.5 cm.

Langkah keselamatan. Tumbuhan tidak boleh dicabut. Pematuhan dengan peraturan penuaian memungkinkan penggunaan rantai selama 3-5 tahun berturut-turut, setelah itu perlu memberi mereka "rehat" selama 1-2 tahun.

Pengeringan. Keringkan di gudang, di loteng atau di bawah awning, tersebar dalam lapisan nipis hingga 10 cm dan kacau sekali-sekala. Pengeringan panas dilakukan pada suhu hingga 50-60 ºС.

Penyeragaman. GF XI, tidak. 2, Seni. 54, Pindaan No. 1-5.

Penyimpanan. Di kawasan kering, sejuk, gelap, berventilasi. Di farmasi - dalam kotak, di gudang - di bal. Jangka hayat sehingga 3 tahun.

Petunjuk berangka bahan mentah

Bahan mentah keseluruhan

Bahan ekstrak yang diekstrak dengan alkohol 70%, tidak kurang dari 15%; kelembapan tidak lebih daripada 13%; jumlah abu tidak lebih daripada 12%; abu, tidak larut dalam larutan asid hidroklorik 10%, tidak lebih daripada 6%; bahagian tanaman yang menghitam, berwarna coklat dan kekuningan tidak lebih daripada 7%; batang, termasuk yang dipisahkan semasa analisis, tidak lebih daripada 46%; kekotoran organik tidak lebih daripada 3%; kekotoran mineral tidak lebih daripada 1%.

Bahan mentah yang dicincang

Bahan ekstrak yang diekstrak dengan alkohol 70%, tidak kurang dari 15%; kelembapan tidak lebih daripada 13%; jumlah abu tidak lebih daripada 12%; abu, tidak larut dalam larutan asid hidroklorik 10%, tidak lebih daripada 6%; bahagian tanaman yang menghitam, berwarna coklat dan kekuningan tidak lebih daripada 7%; kepingan batang tidak lebih daripada 46%; zarah yang tidak melalui ayak dengan lubang berdiameter 7 mm, tidak lebih daripada 17%; zarah yang melalui saringan dengan lubang 0,5 mm, tidak lebih daripada 16%; kekotoran organik tidak lebih daripada 3%; kekotoran mineral tidak lebih daripada 1%.

Serbuk

Bahan ekstrak yang diekstrak dengan alkohol 70%, tidak kurang dari 15%; kelembapan tidak lebih daripada 13%; jumlah abu tidak lebih daripada 12%; abu, tidak larut dalam larutan asid hidroklorik 10%, tidak lebih daripada 6%; zarah-zarah yang tidak melalui ayak dengan lubang berdiameter 2 mm, tidak lebih daripada 10%; zarah yang melalui saringan dengan bukaan 0.18 mm, tidak lebih daripada 15%; kekotoran mineral tidak lebih daripada 1%

DESERT GRASS - HERBA LEONURI

Motherwort berlapis lima - Leonurus quinquelobatus Gilib.

Nama lain: motherwort berbulu, motherwort berbulu, anjing jelatang, rumput hati, inti, jelatang pekak

Ciri-ciri botani. Tumbuhan herba abadi dari ketinggian 30 hingga 100 cm, dengan tetrahedral hijau, batang puber yang padat, bercabang. Daunnya petiolate, yang lebih rendah dipisahkan 5-7-palmate, yang atas adalah tripartit dan tripartit-lobed, bertentangan. Bunga kecil, terletak di axil daun. Corolla berwarna dua bibir (tanda diagnostik), berwarna merah jambu. Buahnya pecahan, pecah menjadi 4 kacang. Mekar dari bulan Jun hingga musim luruh.

Sebar. Zon tengah dan selatan bahagian Eropah di negara ini. Di utara, ia hanya terdapat di penempatan di Siberia Barat dan Kazakhstan. Motherwort lima-lobed lebih meluas. Motherwort berlaku di Belarus.

Habitat. Di lot kosong (maka nama kilang), di jurang, di sepanjang jalan, di halaman. Kadang-kadang ia membentuk rantai di tapak bekas bangunan. Tumbuhan perubatan ditanam di banyak ladang negeri. Kemungkinan budaya pada plot peribadi. Motherwort heartwort adalah tanaman yang tidak bersahaja, ditanam di tanah yang boleh ditanam hingga empat tahun di satu tempat. Baja dan beri makan dengan baja, superfosfat, kalium klorida. Disebarkan oleh biji. Pada musim bunga mereka menabur hingga kedalaman 2-3 cm, sebelum musim sejuk - 1-1,5 cm. Jarak antara baris adalah 60 cm. Tanah dilonggarkan, rumpai hancur, dan tunas lebat ditembusi. Pada tahun pertama, diperoleh 4-7 c / ha bahan mentah yang dapat dipasarkan, pada tahun kedua - keempat - dua penuaian (20-30 c / ha).

Kosong. Rumput dituai pada fasa pemijahan dan pembungaan, sebelum permulaan pembungaan bunga sawah yang lebih rendah (pada bulan Jun-Ogos).

Langkah keselamatan. Berkala perolehan adalah 2 tahun. Anda tidak boleh mencabut batangnya dengan akar.

Pengeringan. Di gudang, di loteng atau di bawah kanopi, bahan mentah dibentangkan dalam lapisan hingga 10 cm, kacau sekali-sekala. Waktu pengeringan lebih kurang 1 minggu. Akhir pengeringan ditentukan oleh kerapuhan batang.

Tanda-tanda luaran. Menurut GF XI, pokok berbunga berdaun panjang hingga 40 cm dan tebal hingga 5 mm. Batang yang lebih tebal dari 5 mm tidak dibenarkan. Batangnya lurus, berongga di dalam, sangat puber, pada motherwort biasa - telanjang (tanda diagnostik), dengan daun apikal kecil. Daun ovoid yang berasingan, tiga hingga lima biji, jatuh; daun apikal terletak bertentangan pada batang, berbentuk pisau pembedah atau elips bujur, keseluruhan. Daunnya berwarna hijau tua di atas, hijau muda di bawah, ditutup rapat dengan rambut. Bunga dalam sepit bulat palsu, membentuk perbungaan intermiten berbentuk lonjakan panjang 35-40 cm, kotor atau ungu-merah jambu, dua bibir, kelopak dengan 5 gigi, ditutup dengan padat dengan rambut. Kecacatan dianggap sebagai bahan mentah penuaian lewat dengan sepal dan gigi berduri; tidak boleh ada tanaman yang dituai semasa berbuah. Bau herba samar. Rasa pahit. Semasa menuai rumput, spesies lain yang tidak dapat diterima mungkin dikumpulkan secara salah. Koleksi berlangsung 15-20 hari. Motherwort diusahakan.

Jadual 1. Ciri khas spesies motherwort yang berbeza
Nama tanamanTanda diagnostik
Motherwort kelabu -Leonurus glaucescens Bge.Tumbuhan ini kira-kira 1 m, kelabu-kelabu dari rambut yang ditekan. Perbungaan panjang, pusaran bawah dijarakkan, kelopak sempit-kerucut, corolla berwarna merah muda muda, bibir bawah utuh. Diagihkan ke mana-mana.
Motherwort Tatar -L. TataricusTumbuhan ini setinggi 50-100 cm, hanya pubescent di bahagian atas dengan rambut panjang. Kelopak berbentuk kerucut lebar. Corolla pinkish-violet dengan bibir bawah keseluruhan. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.
Motherwort Siberian - L. sibiricus L.Tumbuhannya setinggi 30-60 cm. Ia berwarna puber dengan rambut panjang. Kelopak betul, berbentuk loceng. Corolla berwarna merah jambu dengan bibir atas berbentuk helmet. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.

Sekam hitam juga tidak dibenarkan - Ballota nigra L., tumbuh di tempat yang sama dengan motherwort. Batangnya berambut pendek, rambut dibengkokkan ke bawah. Daun berbentuk bulat-ovate, atau ovate-lanceolate, tangkai daun pendek, corollas bunga berwarna merah jambu kotor.

Pada mikroskopi, berbeza dengan tumbuhan lain dari keluarga tanaman lacustrine, stomata dikelilingi oleh 4-5, lebih jarang 2 sel peri-stomatal, dan kelenjar minyak pati kecil, terdiri daripada 2-8 sel ekskresi. Rambut khas untuk motherwort: panjang, multiselular, kasar ketiak, melebar di persimpangan sel, "artikular" (tanda diagnostik), terdapat dalam jumlah yang banyak. Terdapat rambut yang bengkok di sepanjang tepi cadar..

Komposisi kimia. Flavonol glikosida, terutamanya rutin, minyak pati (jejak), saponin, alkaloid stachydrin, tanin, karotena. Leonurin alkaloid dijumpai di motherwort Siberia yang dikumpulkan semasa berbunga.

Penyimpanan. Di bilik yang kering dan gelap. Di farmasi - dalam kotak, di gudang - di bal. Jangka hayat sehingga 3 tahun.

Sifat farmakologi. Ubat Motherwort mempunyai sifat penenang, menurunkan tekanan darah, melambatkan degupan jantung, mempunyai aktiviti antikonvulsan dalam eksperimen. Mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, mengurangkan kadar glukosa, asid laktik dan piruvik, kolesterol, jumlah lipid dalam darah, menormalkan metabolisme protein.

Ubat-ubatan. Ramuan Motherwort, ramuan dalam briket bulat, infusi, tingtur, termasuk dalam koleksi ubat penenang.

Permohonan. Ubat rakyat lama. Motherwort belajar di Institut Perubatan Tomsk oleh prof. N.V. Vershinin. Ubat ini serupa dengan ubat valerian ubat.

Persediaan motherwort digunakan sebagai ubat penenang untuk peningkatan kegembiraan saraf, neurosis kardiovaskular, hipertensi, penyakit jantung koronari, miokarditis, tirotoksikosis, insomnia, dystonia vaskular vegetatif, neurasthenia dan psychasthenia, neurosis. Penggunaan motherwort pada pesakit dengan tempoh premenopause dan climacteric dengan gangguan fungsi sistem saraf pusat memberikan hasil yang positif. Ia juga diresepkan untuk neurosis saluran gastrousus, kembung perut, sakit spastik.

Motherwort tincture (Tinctura Leonuri) disediakan dengan alkohol 70% (1: 5). Cecair telus dengan warna coklat kehijauan, bau rendah, rasa pahit. Terdapat dalam botol penitis 25 ml. Tetapkan 30-35 tetes 3-4 kali sehari.

Cecair ekstrak Motherwort (Extractum Leonuri fluidum) - cecair berwarna coklat-hijau dan rasa pahit, dengan sedikit bau yang pelik. Disediakan dengan alkohol 70%. Resepkan 15-20 tetes 3-4 kali sehari.

Penyerapan ramuan motherwort disediakan pada kadar 15 g rumput per 200 ml air. Ambil 1/3 cawan 2 kali sehari 1 jam sebelum makan. Motherwort adalah sebahagian daripada sejumlah koleksi ubat.

Herba Motherwort

Kandungan

 • Nama Latin bahan ramuan Motherwort
 • Kumpulan farmakologi bahan ramuan Motherwort
 • Ciri-ciri bahan ramuan Motherwort
 • Farmakologi
 • Permohonan ramuan Motherwort
 • Kontraindikasi
 • Permohonan semasa mengandung dan menyusui
 • Kesan sampingan bahan herba Motherwort
 • Laluan pentadbiran
 • Interaksi dengan bahan aktif lain
 • Nama dagang

Nama Rusia

Nama Latin bahan ramuan Motherwort

Kumpulan farmakologi bahan ramuan Motherwort

 • Penenang

Klasifikasi nosologi (ICD-10)

Ciri-ciri bahan ramuan Motherwort

Herba Motherwort - dituai pada awal berbunga dan dikeringkan herba liar dan ditanam tumbuhan herba motherwort (motherwort) - Leonurus cardiaca L. (L. cardiaca L. subsp. Villosus (Desf.)) Jav. dan motherwort lima-lobed - Leonurus quinquelobatus Gilib., keluarga. anak domba (Lamiaceae) - bahan mentah tumbuhan perubatan.

Seluruh bahan mentah - bahagian atas batang hingga 40 cm dengan bunga dan daun (rumput yang dituai dengan tangan) atau potongan batang, daun dan perbungaan (rumput mekanik). Warna batang berwarna hijau keabu-abuan, daunnya berwarna hijau tua, sepal berwarna hijau, corollas berwarna merah jambu kotor atau ungu merah jambu. Baunya lemah. Rasa pahit.

Bahan mentah yang dihancurkan - kepingan batang, daun dan perbungaan yang melalui saringan dengan lubang berdiameter 7 mm. Warnanya berwarna kehijauan-hijau, baunya lemah, rasanya pahit.

Bahan mentah keseluruhan dan hancur (kandungan lembapan tidak lebih daripada 13%) mengandungi bahan ekstrak (diekstrak dengan alkohol 70%) tidak kurang dari 15%, jumlah abu tidak lebih dari 12%; abu tidak larut dalam larutan asid hidroklorik 10%, tidak lebih daripada 6%; bahagian tanaman yang menghitam, berwarna coklat dan kekuningan tidak lebih daripada 7%; batang, termasuk dipisahkan semasa analisis, tidak lebih daripada 46%, kekotoran organik tidak lebih dari 3%, kekotoran mineral tidak lebih dari 1%. Bahan mentah yang dihancurkan, di samping itu, mengandungi zarah-zarah yang tidak melewati ayakan dengan lubang dengan diameter 7 mm, tidak lebih dari 17%, zarah-zarah yang melewati ayakan dengan lubang 0,5 mm, tidak lebih dari 16%.

Bahan aktif utama ramuan motherwort adalah glikosida flavonoid (rutin, quinqueloside, cosmosin, quercitrin, hyperoside, quercimerithrin, dll.), Alkaloid (stachydrin - 0.4%, kolin, leonurin), saponin, tanin (sekitar 2%), iridoid monoterpen (leonurid), asid askorbik (daunnya mengandung 23,6-65,3 mg%), kepahitan diterpene (leokardin), jejak minyak pati (kira-kira 0,03%), garam mineral.

Ia digunakan dalam bentuk infusi, ekstrak cair dan warna (1: 5 dalam 70% alkohol - cecair berwarna coklat kehijauan dengan rasa pahit dan bau samar). Sebahagian daripada teh yang menenangkan.

Farmakologi

Ini mengatur keadaan fungsional sistem saraf pusat, mempunyai kesan menenangkan, mengurangkan peningkatan kegembiraan saraf, memperkuat kesan hipnosis, menunjukkan antagonisme dalam kaitannya dengan tindakan analeptik kejang. Berkesan untuk psikoasthenia, neurasthenia dan neurosis, disertai dengan insomnia, perasaan ketegangan dan peningkatan kereaktifan. Memperbaiki gangguan fungsi sistem saraf pusat dan sistem saraf autonomi pada tempoh pramenopause dan klimaks. Ia mempunyai kesan kronotropik negatif, mengatur denyut jantung pada dystonia vegetatif-vaskular, menunjukkan sifat kardiotonik, menurunkan tekanan darah. Dengan gangguan kardiovaskular, termasuk dengan hipertensi, angina pectoris, kardiosklerosis dan miokarditis, berdebar-debar, kelemahan jantung mempunyai kesan yang baik terhadap penyakit ini.

Mempunyai kesan antispastik, diuretik, anti-radang, tonik.

Keberkesanan persediaan motherwort untuk gejala dyspeptik, ulser gastrik dan ulser duodenum (terutamanya dengan latar belakang peningkatan aktiviti sistem saraf pusat), radang paru-paru, asma bronkial, sesak nafas, batuk, penyakit Graves, kelumpuhan, epilepsi, neuralgia dan otak, pendarahan rahim dan sakit haid.

Dalam amalan homeopati, motherwort digunakan untuk aduan jantung, kembung perut dan hipertiroidisme..

Penggunaan bahan ramuan Motherwort

Peningkatan kerengsaan saraf, dystonia vegetatif-vaskular, hipertensi arteri (peringkat awal).

Motherwort

Herba Motherwort - Herba Leonuri

Motherwort heart (biasa) - Leonurus cardiaca L.

Motherwort berlapis lima - Leonurus quinquelobatus Gilib.

Keluarga luciferous - Lamiaceae

- motherwort berbulu

- motherwort berbulu

- jelatang anjing

- ramuan jantung

- teras

- jelatang yang menyengat

Ciri-ciri botani. Tumbuhan herba abadi dari ketinggian 30 hingga 100 cm, dengan tetrahedral hijau, batang puber yang padat, bercabang. Daunnya petiolate, yang lebih rendah dipisahkan 5-7-palmate, yang atas adalah tripartit dan tripartit-lobed, bertentangan. Bunga kecil, terletak di axil daun. Corolla berwarna dua bibir (tanda diagnostik), berwarna merah jambu. Buahnya pecahan, pecah menjadi 4 kacang. Mekar dari bulan Jun hingga musim luruh.

Sebar. Zon tengah dan selatan bahagian Eropah di negara ini. Di utara, ia hanya terdapat di penempatan di Siberia Barat dan Kazakhstan. Motherwort lima-lobed lebih meluas. Motherwort berlaku di Belarus.

Habitat. Di lot kosong (maka nama kilang), di jurang, di sepanjang jalan, di halaman. Kadang-kadang ia membentuk rantai di tapak bekas bangunan. Tumbuhan perubatan ditanam di banyak ladang negeri. Kemungkinan budaya pada plot peribadi. Motherwort heartwort adalah tanaman yang tidak bersahaja, ditanam di tanah yang boleh ditanam hingga empat tahun di satu tempat. Baja dan beri makan dengan baja, superfosfat, kalium klorida. Disebarkan oleh biji. Pada musim bunga mereka menabur hingga kedalaman 2-3 cm, sebelum musim sejuk - 1-1,5 cm. Jarak antara baris adalah 60 cm. Tanah dilonggarkan, rumpai hancur, dan tunas lebat ditembusi. Pada tahun pertama, diperoleh 4-7 c / ha bahan mentah yang dapat dipasarkan, pada tahun kedua - keempat - dua penuaian (20-30 c / ha).

Penuaian, pemprosesan utama dan pengeringan. Rumput dituai pada fasa pemula dan permulaan berbunga, memotong dengan pisau, pemangkas atau sabit bahagian atas batang dan cabangnya sehingga 40 cm dan tebalnya tidak lebih dari 0,5 cm, tetapi tidak mencabut. Mematuhi peraturan penuaian membolehkan anda menggunakan rantai selama 3-5 tahun berturut-turut, setelah itu mereka perlu diberi "rehat" selama 1 tahun. Penuaian rumput dari ladang dilakukan pada awal berbunga dengan penuai (bahagian atasnya adalah 30-40 cm pucuk). Jisim yang dipotong sedikit kering di ladang dan diangkut ke tempat pengeringan. Sebelum dikeringkan, rumput dihancurkan.

Keringkan di loteng atau di bawah awning, di pengering dengan pengudaraan yang baik, tersebar di lapisan nipis dan kacau sekali-sekala. Pengeringan haba dilakukan di pengering api pada suhu pemanasan bahan mentah hingga 50-60 ° C.

Penyeragaman. Kualiti bahan mentah diatur oleh keperluan GF XI, Rev. 1-5.

Langkah keselamatan. Berkala perolehan adalah 2 tahun. Anda tidak boleh mencabut batangnya dengan akar.

Tanda-tanda luaran. Rumput yang dituai dengan tangan terdiri daripada puncak berbunga dengan batang hingga 40 cm, setebal hingga 0,5 cm.

Rumput mekanik terdiri daripada kepingan batang, daun dan perbungaan. Batangnya sering dibelah secara membujur, panjangnya hingga 20 cm, setebal hingga 0,5 cm.

Bahan mentah yang dicincang. Potongan batang, daun dan perbungaan melewati ayak 7 mm. Warnanya berwarna hijau kelabu. Baunya lemah. Rasa pahit.

Serbuk. Potongan batang, peduncles dan perbungaan melewati ayak dengan lubang berdiameter 2 mm. Warna dari hijau keabu-abuan hingga hijau kecoklatan dengan banyak warna putih keputihan, putih kekuningan, putih kelabu, merah jambu-ungu.

Di beberapa wilayah selatan, terdapat spesies motherwort yang berkait rapat, yang rumput dapat dikumpulkan secara salah oleh pemetik yang tidak berpengalaman..

The motherwort L. glaucescens Bunge dibezakan oleh warna batang dan daun yang kebiruan kerana kemaluan dengan rambut pendek dan lebat yang lebat; perbungaan panjang, dengan jarak pusingan bawah; corolla berwarna merah jambu muda dengan keseluruhan bibir bawah.

Motherwort Siberia L. sibiricus L. mempunyai daun yang dibedah ke lobus sempit, linier, corolla berwarna putih keputihan, hingga 3 cm.

Motherwort L. tataricus L., tidak seperti spesies sebelumnya, ditutup dengan rambut panjang hanya di bahagian atas batang. Kelopak berambut lebar, berbentuk kerucut; corolla berwarna merah jambu-ungu, bibir bawah, seperti motherwort kelabu-kelabu.

Perlu diperhatikan bahawa kajian tambahan mengenai taksa ini diperlukan. Mungkin mereka juga boleh digunakan seperti spesies rasmi..

Ciri khas dari pelbagai jenis motherwort

Motherwort kelabu -Leonurus glaucescens Bge.

Tumbuhan ini kira-kira 1 m, kelabu-kelabu dari rambut yang ditekan. Perbungaan panjang, pusaran bawah dijarakkan, kelopak sempit-kerucut, corolla berwarna merah muda muda, bibir bawah utuh. Diagihkan ke mana-mana.

Motherwort Tatar -L. Tataricus

Tumbuhan ini setinggi 50-100 cm, hanya pubescent di bahagian atas dengan rambut panjang. Kelopak berbentuk kerucut lebar. Corolla pinkish-violet dengan bibir bawah keseluruhan. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.

Motherwort Siberian - L. sibiricus L.

Tumbuhannya setinggi 30-60 cm. Ia berwarna puber dengan rambut panjang. Kelopak betul, berbentuk loceng. Corolla berwarna merah jambu dengan bibir atas berbentuk helmet. Berkembang di Siberia Barat dan Timur.

Sekam hitam juga tidak dibenarkan - Ballota nigra L., tumbuh di tempat yang sama dengan motherwort. Batangnya berambut pendek, rambut dibengkokkan ke bawah. Daun berbentuk bulat-ovate, atau ovate-lanceolate, tangkai daun pendek, corollas bunga berwarna merah jambu kotor.

Pada mikroskopi, berbeza dengan tumbuhan lain dari keluarga tanaman lacustrine, stomata dikelilingi oleh 4-5, lebih jarang 2 sel peri-stomatal, dan kelenjar minyak pati kecil, terdiri daripada 2-8 sel ekskresi. Rambut khas untuk motherwort: panjang, multiselular, kasar ketiak, melebar di persimpangan sel, "artikular" (tanda diagnostik), terdapat dalam jumlah yang banyak. Terdapat rambut yang bengkok di sepanjang tepi cadar..

Mikroskopi. Semasa memeriksa daun dari permukaan, kehadiran kelenjar minyak pati dengan batang pendek dan 4-6 (jarang 8) sel ekskresi adalah ciri. Terdapat dua jenis rambut: rambut berkerut multiselular dan rambut kecil kecil pada peduncle satu atau dua sel dengan kepala bulat (1-2 sel). Stomata dikelilingi oleh 4-5 sel peri-stomatal (jenis anomositik), berbeza dengan jenis diacytic yang biasa di labiates.

Serpihan daun, batang dan bunga kelihatan dalam serbuk. Epidermis batang dibentuk oleh sel yang sangat memanjang dengan dinding lurus, dan sel epidermis kelopak dan corolla sangat kecil. Semua zarah serbuk (daun, batang dan bunga) berwarna puber dengan banyak rambut ketuat yang sederhana; rambut kapit dan kelenjar minyak pati yang bulat lebih jarang berlaku; terdapat juga biji-bijian debunga sfera.

Apabila serbuk ramuan dibasahi dengan larutan alkohol aluminium klorida 1% dan terkena sinar UV, semua tisu berpendar dengan warna kuning keemasan yang terang (flavonoid).

Petunjuk berangka. Bahan mentah keseluruhan. Bahan ekstrak yang diekstrak dengan alkohol 70%, tidak kurang dari 15%; kelembapan tidak lebih daripada 13%; jumlah abu tidak lebih daripada 12%; abu, tidak larut dalam larutan asid hidroklorik 10%, tidak lebih daripada 6%; bahagian tanaman yang menghitam, kecoklatan dan kekuningan tidak lebih daripada 7%. Tidak dibenarkan tidak lebih dari 3% kekotoran organik dan tidak lebih daripada 1% mineral.

Bahan mentah yang dicincang. Zarah yang tidak melalui ayak dengan lubang berdiameter 7 mm, tidak lebih daripada 17%; zarah yang melalui saringan dengan lubang 0,5 mm, tidak lebih dari 10%. Petunjuk selebihnya adalah sama dengan keseluruhan bahan mentah.

Serbuk. Zarah yang tidak melalui ayak dengan lubang berdiameter 2 mm, tidak lebih daripada 10%; zarah yang melalui saringan dengan lubang 0.18 mm, tidak lebih dari 15%. Di samping itu, kandungan zat ekstraktif, kelembapan, abu total, abu, tidak larut dalam 10% asid hidroklorik, kekotoran mineral (dan juga untuk keseluruhan bahan mentah) diatur.

Pindaan No. 5 untuk GF XI memperuntukkan penentuan kandungan jumlah iridoid dari segi harpagide asetat dalam bahan mentah yang dimaksudkan untuk penyediaan tincture. Penentuan dilakukan dengan kaedah fotolistrikolorimetri atau spektrofotometri dan kandungan iridoid (dalam peratus) dikira mengikut indeks penyerapan spesifik sampel standard harpagide asetat. Kandungannya dalam bahan mentah mestilah sekurang-kurangnya 0.3%.

Untuk mengesahkan kehadiran iridoid di rumput, gunakan reaksi kualitatif dengan hidroksilamina dan ferrik klorida dan kromatografi lapisan nipis pada plat gel silika (pengembangan dengan reagen Stahl).

Komposisi kimia. Herba Motherwort mengandungi glikosida flavonoid - rutin, quinqueloside, cosmosin, quercitrin, hyperoside, quercimerithrin; tanin (sehingga 2.5%); iridoids (Ayugol, Ayugoside dan Haliridoside); glikosida pahit dengan rangka steroid dan asas nitrogen (kolin, stachidrin).

Penyimpanan. Di bilik yang kering dan gelap. Di farmasi - dalam kotak, di gudang - di bal. Jangka hayat sehingga 3 tahun.

Sifat farmakologi. Ubat Motherwort mempunyai sifat penenang, menurunkan tekanan darah, melambatkan degupan jantung, mempunyai aktiviti antikonvulsan dalam eksperimen. Mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, mengurangkan kadar glukosa, asid laktik dan piruvik, kolesterol, jumlah lipid dalam darah, menormalkan metabolisme protein.

Ubat-ubatan. Ramuan Motherwort, ramuan dalam briket bulat, infusi, tingtur, termasuk dalam koleksi ubat penenang.

Permohonan. Ubat rakyat lama. Motherwort belajar di Institut Perubatan Tomsk oleh prof. N.V. Vershinin. Ubat ini serupa dengan ubat valerian ubat.

Persediaan motherwort digunakan sebagai ubat penenang untuk peningkatan kegembiraan saraf, neurosis kardiovaskular, hipertensi, penyakit jantung koronari, miokarditis, tirotoksikosis, insomnia, dystonia vaskular vegetatif, neurasthenia dan psychasthenia, neurosis. Penggunaan motherwort pada pesakit dengan tempoh premenopause dan climacteric dengan gangguan fungsi sistem saraf pusat memberikan hasil yang positif. Ia juga diresepkan untuk neurosis saluran gastrousus, kembung perut, sakit spastik.

Motherwort tincture (Tinctura Leonuri) disediakan dengan alkohol 70% (1: 5). Cecair telus dengan warna coklat kehijauan, bau rendah, rasa pahit. Terdapat dalam botol penitis 25 ml. Tetapkan 30-35 tetes 3-4 kali sehari.

Cecair ekstrak Motherwort (Extractum Leonuri fluidum) - cecair berwarna coklat-hijau dan rasa pahit, dengan sedikit bau yang pelik. Disediakan dengan alkohol 70%. Resepkan 15-20 tetes 3-4 kali sehari.

Penyerapan ramuan motherwort disediakan pada kadar 15 g rumput per 200 ml air. Ambil 1/3 cawan 2 kali sehari 1 jam sebelum makan. Motherwort adalah sebahagian daripada sejumlah koleksi ubat.

Motherwort

Motherwort adalah tumbuhan dari keluarga Lamiaceae.

Juga Dikenali Sebagai: Heart Grass, Hairy Motherwort, Dog Nettle.

Tumbuhan ini mencapai ketinggian hingga 2 meter.

Batang tetrahedral, petiolar, bertentangan, dengan rambut panjang, secara beransur-ansur menurun ke arah puncak, hijau terang, kadang-kadang bercabang.

Akarnya mempunyai sistem rod.

Daun atas utuh, daun bawah dipotong jari. Daun terbesar terletak di bawah, kadang-kadang mencapai panjang 15 cm, lebih dekat ke bahagian atas tanaman secara beransur-ansur berkurang.

Bunga kecil. Perbungaan berselang-seli, berbentuk lonjakan, di hujung dahan dan batang, di daun axil.

Corolla merah jambu-ungu, sehingga 11 mm. Cawan itu telanjang. Empat stamen.

Buah - empat kacang, masing-masing sepanjang 3 mm, berada dalam cawan yang ketinggalan.

Diagihkan di Eropah selatan. Di mana sahaja motherwort tumbuh seperti rumpai, selalunya ia dapat dijumpai berhampiran jalan raya, di kebun sayur, tanah gurun, tempat-tempat sampah, di halaman rumput dan kawasan pembukaan.

Kilang ini tahan kekeringan dan tidak pilih-pilih mengenai tanah.

Di bidang pertanian, ia digunakan sebagai makanan ternak. Dibesar kerana merumput.

Semasa menuai motherwort, anda tidak boleh merobek batang dari semak. Agar tanaman terus ada dan berbuah, perlu meninggalkan sekurang-kurangnya 35% tanaman di semak semasa menuai.

Kumpulkan bahagian atas batang hingga 40 cm bersama bunga dan daun. Ketebalan batang yang terkumpul tidak boleh lebih dari 0.5 cm.

Bahan mentah yang dikumpulkan dikeringkan, dikacau dari semasa ke semasa, dan dipilih. Dalam motherwort kering, mesti ada batang - tidak lebih daripada 46%; kelembapan tidak lebih daripada 13%; abu - tidak lebih daripada 12%; kekotoran organik - tidak lebih daripada 3%.

Bahan mentah disimpan sehingga tiga tahun. Tetapi biji motherwort, tidak seperti yang lain, dapat disimpan selama hampir enam tahun dan mempunyai 75 - 80% percambahan.

Sebelum menyemai, perlu membajak kawasan tersebut beberapa kali hingga kedalaman kira-kira 30 cm. Pada musim bunga, tepat sebelum menyemai, sumsum dilakukan. Baja digunakan di tanah sekitar 40 tan sehektar. Benih kelas pertama dan kedua disemai. Untuk musim sejuk mereka menyemai di tanah kering, terlebih dahulu, sebelum bermulanya fros.

Semasa menyemai, baris harus selari, konsistensi jarak jarak utama dan pantat, sama rata.

Selepas percambahan biji benih, kawasan ini dirawat dengan penanam khas. Penanam melewati antara baris dan melonggarkan tanah, menambahkan baja ke dalamnya.

Untuk mengawal rumpai, penyu menyapu digunakan; mereka melonggarkan tanah dengan baik, meratakan dan menyisir ladang dari rumput liar yang dipotong. Semasa rumpai tumbuh dan muncul, kadang-kadang penyiangan tangan dilakukan.

Dituai pada saat bunga di bahagian atas berada dalam fasa pemula, sementara baki 2/3 tanaman masih dalam keadaan mekar. Penuaian dilakukan hanya pada tahun kedua berbunga. Pada tahun kedua kehidupan, tanaman ini menyesuaikan diri dengan tanah dan memberikan hasil yang baik..

Hasil motherwort pada tahun pertama tumbuh-tumbuhan adalah 6 c / ha, dan pada tahun-tahun berikutnya meningkat menjadi 30 c / ha.

Merupakan tanaman madu yang baik.

Sifat berguna dan sifat perubatan motherwort

Untuk tujuan perubatan dan perubatan, bahagian atas dengan daun digunakan, iaitu bahagian atas sepanjang tahap di mana perbungaan dengan biji berakhir.

Motherwort mengandungi: Alkaloid, minyak pati, leopuridin, amina, leonurin, stachydrin, falavonoid, quinqueloside, quercetin, saponins, tannic, pahit dan zat gula, rutin, asam organik P-coumaric, malic, tartaric, ursanilic, asam sitrat serta glikosida flavonoid, vitamin A, E, C.

Dalam perubatan moden, mereka mengambil infus motherwort untuk mati pucuk dan adenoma.

Diambil secara lisan untuk neurosis, kegembiraan saraf, kardiosklerosis, gangguan fungsi, kecacatan jantung, gangguan sistem saraf.

30 g bahan mentah yang dihancurkan dituangkan ke dalam segelas alkohol (70%). Bersikeras 2 minggu. Terikan. Minum 1 sudu teh setengah jam sebelum makan, 4 kali sehari. Infusi ini digunakan untuk neurosis, berdebar-debar, hipertensi pada tahap awal, mycardiopathy, dan juga untuk mengurangkan sesak nafas.

Infus dan decoctions bertindak sebagai penenang untuk sistem saraf pusat, mempunyai kesan diuretik astringen, hemostatic, anticonvulsant, mempunyai sifat antispasmodik, meningkatkan kekuatan kontraksi jantung, menurunkan tekanan darah, mengatur kitaran haid.

Motherwort adalah ubat yang baik untuk sakit kepala, membantu dengan neurosis, insomnia, gangguan irama jantung, ketakutan, neuralgia, kelumpuhan, dll..

Sifat berbahaya dari motherwort dan kontraindikasi

Jangan ambil jika mengandung.

Kontraindikasi pada kemurungan dan hipersensitiviti.

Pesakit dengan bradikardia, trombosis, trombophlebitis, hipotensi arteri mesti berjumpa doktor sebelum digunakan.

Overdosis boleh menyebabkan kehilangan kesedaran dan serangan jantung.

Herba Motherwort

Herba Motherwort adalah salah satu ubat herba yang paling dicari dalam bidang neurologi dan kardiologi. Ia dihargai kerana kesan penenangnya yang kompleks dan ketara. Infusi dari tumbuhan ini mampu memberikan sejumlah kesan yang sangat penting dalam rawatan penyakit jantung dan sistem saraf. Oleh itu, motherwort membantu menghilangkan ketegangan dan menenangkan semasa tekanan emosi, untuk tidur malam penuh, membantu menurunkan tekanan darah tinggi dalam darah tinggi, melambatkan irama dan meningkatkan kekuatan kontraksi jantung pada gangguan vegetatif-vaskular.

Bentuk pelepasan: Pek 20 beg penapis, masing-masing 1.5 g dan pek pukal 50 g
Tarikh luput: 3 tahun

Bentuk pelepasan: Pek 20 beg penapis, masing-masing 1.5 g dan pek pukal 50 g
Tarikh luput: 3 tahun

Bentuk pelepasan: Sebungkus 20 beg penapis 1.5 g setiap satu dan pek pukal 50 g
Tarikh luput: 3 tahun

Tumbuhan dalam komposisi

Nama popular: jelatang anjing, rumput jantung.

Penerangan: Heartwort adalah ramuan abadi warna kelabu (dari kemaluan yang lebat). Batangnya tegak, bercabang, tetrahedral, kemerahan. Daunnya adalah palmate-lima-partite hampir ke tengah, hijau terang, kelabu di bawah, runcing-ovate dalam garis besar. Bunga-bunga berwarna merah jambu, dikumpulkan dalam pusaran palsu di axil daun atas. Buahnya terdiri daripada kacang coklat gelap empat sisi yang tertutup di kelopak yang tinggal. Motherwort lima-bulat dibezakan oleh rambut yang lebih panjang dari masa pubertas.

Bahan-bahan: ramuan motherwort mengandungi flavonoid (rutin, quercetin, hyperoside, quinqueloside), minyak pati, tanin, saponin, asid askorbik dan bahan aktif biologi lain.

Tindakan farmakologi: persediaan motherwort mempunyai sifat penenang (menenangkan), menurunkan tekanan darah (BP), melambatkan degupan jantung, mempunyai aktiviti antikonvulsan. Mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, mengurangkan kadar glukosa, asid laktik dan piruvik, kolesterol, jumlah lipid dalam darah, menormalkan metabolisme protein.

Motherwort adalah tanaman madu yang sangat baik. Dari bulan Jun hingga September, motherwort secara berkala memberi penghormatan kepada pekerja bersayap. Apa pun kekeringan yang melampaui padang lebah, ia tidak akan gagal. Dalam cuaca panas kering, linden, semanggi manis, dan phacelia - juara di antara tumbuh-tumbuhan beraneka ragam - menjadi lebih miskin dan tidak menarik lebah, sementara pengumpul nektar dengan senang hati berbondong-bondong ke motherwort. Madu daripadanya bergula, telus, berat, warnanya adalah warna jerami. Dari satu hektar tanaman ramuan ini, lebah mengumpulkan hingga 385 kg madu, hampir 1.5 kali lebih banyak daripada lebam - bantalan nektar terkenal. Peternak lebah lebih suka varieti motherwort dengan perbungaan memanjang dan runcing, kerana mereka jauh lebih murah hati daripada pendek dan tumpul.

Buah Motherwort - kacang segitiga - mengandungi hingga 30% minyak lemak. Skopnya adalah pengeluaran cat dan pernis.

Adakah anda tahu bahawa motherwort juga merupakan tanaman pemintal? Kembali pada abad ke-18, penduduk negara-negara tenggara Eropah mengeluarkan serat daripadanya, tidak kalah dengan biji rami.

Di beberapa negara, seperti Amerika Syarikat, motherwort telah lama digunakan sebagai pengganti valerian. Ini dapat difahami, kerana kesannya jauh lebih kuat dan lebih serba boleh daripada valerian. Dan lebih mudah untuk menyediakan motherwort. Motherwort yang dipotong tumbuh kembali, tetapi valerian yang digali tidak akan pulih lagi.

FS.2.5.0034.15 Herba Motherwort

Isi kandungan

FS.2.5.0034.15 Herba Motherwort

Dikumpulkan pada awal berbunga dan rumput kering dari tumbuhan liar dan penanaman motherwort lima-lobed - Leonurus quinquelobatus Gilib. dan motherwort jantung (motherwort biasa) - Leonurus cardiaca L. (L. cardiaca, L. subsp. villosus (Desf. Jav.), keluarga. anak domba - Lamiaceae.

KEMENTERIAN KESIHATAN PERSEKUTUAN RUSIA

ARTIKEL FARMASI

Herba Motherwort FS.2.5.0034.15

Leonuri herba Daripada GF XI, tidak. 2, Seni. 54

(rev. No. 5 dari 16.06.1999)

Dikumpulkan pada awal berbunga dan rumput kering dari tumbuhan liar dan penanaman motherwort lima-lobed - Leonurus quinquelobatus Gilib. dan motherwort jantung (motherwort biasa) - Leonurus cardiaca L. (L. cardiaca, L. subsp. villosus (Desf. Jav.), keluarga. anak domba - Lamiaceae.

KEBENARAN

Tanda-tanda luaran

Bahan mentah keseluruhan. Bahagian atas batang, panjang hingga 40 cm dengan bunga dan daun, dapat dijumpai daun tunggal, bunga, bahagian perbungaan dan batang. Batangnya adalah tetrahedral, pubescent, atau pubescence hanya di sepanjang tulang rusuk, berongga, setebal hingga 0,5 cm. Daun bertentangan, yang lebih rendah adalah tiga, lima-lobed atau terpisah, dalam perbungaan - tiga-lobed atau berbentuk pisau pembedah, gigi palsu atau keseluruhan dengan pangkal berbentuk baji, panjang hingga 14 cm, lebar sehingga 10 cm. Perbungaan berbentuk lonjakan, terganggu; bunga dan tunas dikumpulkan dalam pusaran 10 - 20 di axil daun. Calyx tubular-bell berbentuk dengan 5 gigi subulat, berbentuk kerucut, berduri. Corolla hingga 0.12 cm panjang, dua bibir, lebih panjang daripada kelopak, bibir atasnya utuh, bahagian bawahnya adalah tiga-lobed; stamen 4; ovari bawah. Batang, daun, kelopak bunga berwarna puber dengan rambut.

Warna batang berwarna hijau keabu-abuan, hijau kecoklatan, daunnya berwarna hijau tua, hijau keabu-abuan, sepal berwarna hijau, corollas berwarna merah jambu kelabu atau ungu merah jambu. Baunya lemah. Rasa ekstrak berair itu pahit.

Bahan mentah yang dicincang. Potongan batang, daun, perbungaan yang melalui saringan dengan lubang 7 mm.

Semasa memeriksa bahan mentah yang dihancurkan di bawah kaca pembesar (10 ×) atau stereomikoskop (16 ×), kepingan batang, tetrahedral atau (lebih kerap) terbelah, dengan permukaan pubescent (untuk motherwort, lemah pubescent) permukaan kelabu-hijau, coklat-hijau kelihatan; kepingan daun - hijau gelap, hijau kelabu, sangat puber; bunga atau bahagiannya: calyx tubular-campanulate, pubescent, dengan gigi berduri, corolla dua bibir berwarna kelabu-merah jambu atau pinkish-ungu, pubescent di luar.

Warna bahan mentah yang dihancurkan berwarna kelabu-hijau. Baunya lemah. Rasa ekstrak berair itu pahit.

Serbuk. Potongan batang, peduncles, daun dan perbungaan melewati ayak dengan lubang 2 mm.

Semasa memeriksa serbuk di bawah kaca pembesar (10x) atau stereomikroskop (16x), potongan batang berwarna hijau keabu-abuan kelihatan, puber dengan rambut dari permukaan dan keputihan atau putih kekuningan pada waktu rehat; zarah hijau daun puber dan kelopak, serpihan corolla berwarna kelabu-merah jambu atau merah jambu-ungu puber.

Warna serbuk berkisar dari hijau keabu-abuan hingga hijau kecoklatan dengan banyak warna putih keputihan, kekuningan-putih, putih keabu-abuan, merah jambu-ungu dan kelabu-merah jambu. Baunya lemah. Rasa ekstrak berair itu pahit.

Tanda-tanda mikroskopik

Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur. Semasa memeriksa persiapan daun dari permukaan di kedua sisi, sel epidermis dengan dinding sisi berliku nipis harus kelihatan. Banyak stomata terdapat di bahagian bawah dan disertai oleh 3 - 4 (jarang 2) sel peri-stomatal (jenis anomositik). Di kedua-dua sisi daun, terdapat banyak rambut multiselular sederhana dengan permukaan ketuat, yang terdiri dari 2 - 5 sel, melebar di kawasan artikulasi, dan rambut uniselular sederhana yang jarang berlaku, serta rambut capit pada batang pendek satu, dua sel dengan kepala bulat, yang terdiri dari 1 - 2 sel. Kelenjar minyak pati terletak terutamanya di bahagian bawah daun, terdiri daripada sel ekskresi 4 - 6 (lebih jarang 8) pada tangkai pendek.

Corolla bunga ditutup rapat dengan rambut di bahagian luar. Epidermis bibir atas corolla terdiri daripada sel memanjang (bahagian luar) dan sel yang lebih kecil berbentuk isodiametrik (bahagian dalam) dengan dinding berliku. Di bahagian luar bibir atas terdapat rambut, uniselular sederhana dan multiselular, yang terdiri dari 2 - 6 (jarang 8) sel, dengan permukaan ketuat, dan juga rambut kapit. Kelenjar minyak penting ada. Sebilangan besar rambut ketuat uniselular dan multiselular terdapat di pinggir bibir atas. Di bahagian dalam, terdapat rambut uniseluler dan multiselular sederhana yang jarang, terdiri dari 2 - 4 sel, dan juga rambut kapit. Epidermis lobus bibir bawah corolla terdiri daripada sel isodiametrik dengan dinding lurus. Di bahagian luar, rambut adalah sel sederhana, uniselular, sering melengkung, multiselular - dari 2 - 3, rambut kapit dan kelenjar minyak pati. Rambut di bahagian dalam biasanya uniselular sederhana dengan permukaan ketuat dan kapit. Berhampiran tepi dan sepanjang tepi bibir bawah di kedua-dua belah rambut dan kelenjar tidak dijumpai. Mesofil mengandungi sedikit kalsium oksalat. Sel epidermis tiub corolla di kedua-dua sisi mempunyai bentuk memanjang atau isodiametri dan dinding lurus. Di bahagian luar tiub terdapat rambut uniselular dan multiselular sederhana, yang terdiri daripada 2 - 3 sel, sering melengkung, dan juga rambut kapit. Kelenjar minyak penting dijumpai. Di bahagian dalam tiub, di bahagian atas, terdapat rambut sederhana yang jarang terdiri dari 1 - 2 sel, serta rambut kapit dan kelenjar minyak pati, dan di bahagian tengah terdapat sejumlah besar rambut berdinding tipis uniselular, sering melengkung.

Sel epidermis sepal di 2 sisi mempunyai bentuk memanjang-memanjang atau isodiametri dengan dinding berliku atau sedikit berliku. Di bahagian luar terdapat stomata jenis anomositik dan banyak rambut, uniselular sederhana dan multiselular dengan permukaan ketuat, dan juga rambut kapit. Rambut multiselular sederhana terdiri daripada 2 - 6 sel dan terdapat dalam jumlah yang banyak di puncak sepal dan di sepanjang tepi gigi; di pangkal, serta di bahagian tengah dan sepanjang urat, terdapat sebilangan besar serat mekanikal. Di bahagian dalam sepal, terdapat rambut, uniselular sederhana dan multiselular, terdiri dari 2 - 5 sel, serta rambut kapit dan kelenjar minyak pati. Pollen berbentuk bulat, segitiga halus tiga alur.

Semasa memeriksa persiapan pedicel dan batang yang tergencet, sel-sel epidermis berbentuk isodiametrik atau segi empat tepat dengan dinding lurus jelas kelihatan; tanda-tanda diagnostik utama (jenis alat stomatal, rambut, kelenjar minyak pati) ciri daun motherwort dijumpai; komposisi bundle pengalir merangkumi kapal spiral, tangga dan mesh.

Serbuk. Serpihan epidermis dengan stomata, rambut uniselular sederhana dan multiselular dengan permukaan ketuat kelihatan dalam serbuk; kelenjar minyak pati, yang terdiri daripada 4 - 6 sel ekskresi dan kaki sel tunggal; debunga bulat, trihedral, licin, berlekuk tiga. Fragmen batang dan bunga juga dijumpai, yang mengandungi ciri diagnostik utama (jenis alat stomatal, rambut, kelenjar) ciri daun motherwort.

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/pharmacopoeia.ru/wp-content/uploads/2016/10/pustyrnik.png?fit=300%2C199 "data-large-file =" https : //i1.wp.com/pharmacopoeia.ru/wp-content/uploads/2016/10/pustyrnik.png? fit = 700% 2C465 "src =" https://i1.wp.com/pharmacopoeia.ru/ wp-content / uploads / 2016/10 / pustyrnik.png? resize = 525% 2C348 "alt =" Motherwort rumput "lebar =" 525 "tinggi =" 348 "srcset =" https://i1.wp.com/pharmacopoeia.ru / wp-content / uploads / 2016/10 / pustyrnik.png? resize = 300% 2C199 300w, https://i1.wp.com/pharmacopoeia.ru/wp-content/uploads/2016/10/pustyrnik. png? resize = 768% 2C510 768w, https://i1.wp.com/pharmacopoeia.ru/wp-content/uploads/2016/10/pustyrnik.png?resize=660%2C438 660w, https: // i1. wp.com/pharmacopoeia.ru/wp-content/uploads/2016/10/pustyrnik.png?w=932 932w "size =" (max-width: 525px) 100vw, 525px "data-recalc-dims =" 1 " />

Melukis - Rumput Motherwort.

1 - serpihan epidermis (sisi bawah) dengan dinding berliku, stomata anomositik, kelenjar minyak pati (200 ×), 2 - rambut ketuat multiselular sederhana dan rambut capit (200 ×), 3 - serpihan tiub corolla bunga dengan rambut berdinding tipis bersel tunggal (200) ×), 4 - serpihan bibir atas corolla bunga: a - rambut kutil uniselular sederhana (200 ×)

Penentuan kumpulan utama bahan aktif secara biologi

Kromatografi lapisan nipis

Penyelesaian sampel standard metil merah (CO). Kira-kira 0.002 g metil merah dilarutkan dalam 10 ml alkohol 96%. Jangka hayat penyelesaian tidak lebih dari 6 bulan apabila disimpan di tempat yang sejuk dan gelap.

Larutan CO merah Sudan G. Kira-kira 0,0025 g Sudan merah G dilarutkan dalam 10 ml alkohol 96%. Jangka hayat penyelesaian tidak lebih dari 6 bulan apabila disimpan di tempat yang sejuk dan gelap.

Kira-kira 1.0 g bahan mentah, dihancurkan hingga ukuran partikel yang melalui saringan dengan lubang 0,5 mm, dimasukkan ke dalam termos dengan bahagian tipis dengan kapasiti 100 ml, 10 ml alkohol 70% ditambahkan dan dipanaskan pada suhu (40+5) ° С, kacau sentiasa, selama 30 minit. Setelah disejukkan ke suhu bilik, ekstrak yang diperoleh disaring melalui kertas saringan (larutan ujian).

Pada garis permulaan plat kromatografi dengan lapisan gel silika pada substrat polimer berukuran 10 × 10 cm dalam bentuk jalur sepanjang 10 mm, selebar tidak lebih dari 3 mm, sapukan 20 μl larutan uji dan 5 μl setiap larutan CO metil merah dan larutan CO merah Sudan G (CO boleh diaplikasikan dalam satu jalur). Plat dengan sampel yang diaplikasikan dikeringkan pada suhu bilik selama 10 minit, ditempatkan di ruang yang sebelumnya jenuh selama sekurang-kurangnya 30 minit dengan campuran pelarut toluena - etil asetat - asid asetik glasial (70: 25: 5) dan dikromatograf dengan cara menaik. Apabila bahagian depan pelarut melewati kira-kira 80 - 90% panjang plat dari garis permulaan, ia dikeluarkan dari ruang, dikeringkan untuk menghilangkan jejak pelarut dan dirawat dengan dimetilaminobenzaldehid dengan larutan 2%.

Pinggan dilihat pada waktu siang. Sekiranya perlu, panaskan sedikit pada suhu sekitar 80 ° C selama 2-3 minit.

Kromatogram larutan CO metil merah dan CO Sudan red G harus menunjukkan: zon merah jambu atau merah (metil merah), dan zon merah atau coklat merah (Sudan merah G).

Pada kromatogram larutan ujian, zon iridoid merah jambu muncul hampir tepat di atas zon metil merah SS (kehadiran zon dengan warna yang sama di bawah zon metil merah) mungkin cepat masuk ke zon biru keabu-abuan; pengesanan zon tambahan dibenarkan.

UJIAN

Kelembapan

Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur, serbuk - tidak lebih daripada 13%.

Jumlah abu

Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur, serbuk - tidak lebih daripada 12%.

Abu tidak larut dalam asid hidroklorik

Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur, serbuk - tidak lebih daripada 6%.

Pengisaran bahan mentah

Bahan mentah keseluruhan: zarah-zarah yang melalui saringan dengan lubang 3 mm - tidak lebih dari 5%. Bahan mentah yang dihancurkan: zarah yang tidak melalui ayak dengan bukaan 7 mm - tidak lebih daripada 5%; zarah yang melalui saringan dengan bukaan 0,18 mm - tidak lebih dari 5%. Serbuk: zarah yang tidak melalui ayak dengan lubang 2 mm - tidak lebih daripada 5%; zarah yang melalui saringan dengan lubang 0.18 mm - tidak lebih daripada 5%.

Kekotoran

Bahan mentah yang telah berubah warna (gelap dan menghitam). Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur - tidak lebih daripada 7%.

Batang. Bahan mentah keseluruhan - tidak lebih daripada 46%.

Potongan batang. Bahan mentah yang dicincang - tidak lebih daripada 46%.

Kekotoran organik. Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur - tidak lebih daripada 3%.

Kekotoran mineral. Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur, serbuk - tidak lebih daripada 1%.

Logam berat

Radioaktiviti

Penentuan tersebut dilakukan menurut Monograf Farmakopia Umum "Penentuan kandungan radionuklida dalam bahan baku tumbuhan ubatan dan persediaan herba ubat".

Jumlah racun perosak yang tinggal

Ketulenan mikrobiologi

pengukuran

Bahan mentah keseluruhan, bahan mentah hancur, serbuk: jumlah flavonoid dari segi rutin - tidak kurang dari 0.2%; ekstrak yang diekstrak dengan alkohol 70% - tidak kurang dari 15%.

Jumlah flavonoid

Sampel analisis bahan mentah dihancurkan ke ukuran zarah yang melewati ayak dengan lubang 0,5 mm. Kira-kira 2.5 g (ditimbang dengan tepat) bahan mentah yang dihancurkan dimasukkan ke dalam labu kerucut dengan kapasiti 250 ml, 50 ml alkohol 70% ditambahkan, labu ditutup dengan penyumbat, ditimbang dengan kesalahan + 0,01 g dan biarkan selama 1 jam. Kemudian termos disambungkan ke kondensor refluks, dipanaskan dalam mandi air, mengekalkan sedikit mendidih selama 1 jam. Kemudian termos disejukkan ke suhu bilik, ditimbang, jika perlu, bawa isinya ke jisim awal dengan alkohol 70%... Kandungan termos disaring melalui penapis kertas yang dilipat, membuang 25 ml filtrat pertama (larutan A).

Letakkan 2.0 ml larutan A dalam labu volumetrik 25 ml, tambahkan 5 ml aluminium klorida dalam larutan alkohol sebanyak 2% dan bawa isi larutan ke tanda dengan alkohol 96%, campurkan (larutan B). Selepas 30 minit, ukur ketumpatan optik larutan B pada spektrofotometer pada panjang gelombang 410 nm dalam cuvette dengan ketebalan lapisan 10 mm.

Sebagai larutan rujukan, larutan yang terdiri daripada 2.0 ml larutan A, 0.1 ml asid asetik glasial dibawa ke tanda dengan alkohol 96% hingga tanda dalam labu volumetrik 25 ml digunakan.

Kandungan jumlah flavonoid dari segi rutin dan bahan mentah kering dalam peratus (X) dikira dengan formula:

di mana A ialah ketumpatan optik larutan B;

- indeks penyerapan khusus kompleks rutin dengan aluminium klorida pada panjang gelombang 410 nm, sama dengan 260;

a - berat bahan mentah, g;

W - kelembapan bahan mentah,%

Bahan ekstrak. Sesuai dengan kehendak Monograf Farmakopia Umum "Penentuan kandungan ekstrak dalam bahan mentah tumbuhan perubatan dan sediaan herba perubatan" (kaedah 1 dari sampel bahan mentah 1.00 g, dihancurkan hingga ukuran partikel melalui saringan dengan lubang 1 mm, alkohol ekstren 70%).

Nota. Penentuan jumlah flavonoid dari segi rutin dilakukan dalam bahan mentah yang dimaksudkan untuk pengeluaran produk ubat-ubatan herba (pek, beg penapis); penentuan ekstrak yang dapat dipulihkan dengan alkohol 70% dilakukan untuk bahan mentah yang bertujuan untuk pengeluaran ekstrak.

Pembungkusan, pelabelan dan pengangkutan

Ini dilakukan sesuai dengan persyaratan Monograf Farmakopia Umum "Pembungkusan, pelabelan dan pengangkutan bahan tanaman obat".