Sinopsis aktiviti pendidikan langsung untuk kumpulan persediaan tadika "Apa yang didengar"

Lyudmila Bazanova
Sinopsis aktiviti pendidikan langsung untuk kumpulan persediaan tadika "Apa yang didengar"

"Untuk apa telinga?"

TUJUAN: Untuk mengaktifkan pengetahuan kanak-kanak tentang peranan pendengaran untuk orientasi dalam realiti sekitarnya dan dalam menguasai pertuturan manusia, untuk mengetahui sebab-sebab gangguan pendengaran, untuk memberi cadangan untuk mencegah gangguan pendengaran.

TUGAS:

- Memperluas dan menjelaskan idea kanak-kanak mengenai organ pendengaran.

- Beri nasihat untuk mencegah masalah pendengaran.

- Untuk menggabungkan idea gaya hidup sihat, membentuk idea kesihatan, nilainya, tabiat baik yang memperkuat kesihatan.

- Menggalakkan manifestasi kebebasan kanak-kanak dalam pelaksanaan kemahiran dan kebiasaan budaya dan kebersihan.

Membangunkan:

- Untuk memperkaya dan mengaktifkan perbendaharaan kata kanak-kanak (organ indera, organ pendengaran, telinga, aurikel, gendang telinga).

- Merangsang dan menggalakkan perkembangan pertuturan.

- Menggalakkan pengembangan memori, imaginasi, pemikiran (perbandingan, analisis, generalisasi).

- Menyumbang kepada pembentukan kemampuan dan kemahiran untuk melakukan perbualan, menyatakan pendapat anda.

- Belajar menjawab soalan yang diajukan.

- Menggalakkan pengembangan kemampuan untuk mengelakkan situasi yang membahayakan kesihatan, meminta pertolongan dari orang dewasa sekiranya timbul.

Pendidikan:

- Mengeratkan persahabatan, hubungan kerjasama dengan rakan sebaya dan pengasuh.

- Memupuk minat menjaga kesihatan diri.

PENGGUNAAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN MODEN: teknologi permainan (permainan "Belajar untuk mendengar", "Tahu telinga siapa", "Siapa yang mengatakan Meow", teknologi TRIZ (percambahan fikiran, rantai pertanyaan, penyelesaian percanggahan, teknologi pemeliharaan kesihatan (akupresur, minit senyap)).

KAEDAH DAN TEKNIK:

1. lisan (percakapan, mengemukakan soalan, penjelasan, penjelasan, kata seni, visual (menggunakan gambarajah visual struktur telinga, gambar untuk permainan "Cari tahu telinga siapa", praktikal (tindakan praktikal, latihan "Tarik telinga", "Tepuk telinga", "Mari panaskan telinga kita").

2. penerangan - ilustratif, bermasalah, sebahagian - carian, penyelidikan.

- Poster - gambarajah alat bantu pendengaran.

- Flashcards untuk permainan "Cari tahu telinga siapa".

AKTIVITI BERSAMA PERDANA: perbualan "Mengenal tubuh kita", meneka teka-teki mengenai topik ini, permainan didaktik dan luar: "Suara apa?", "Siapa yang memanggil?".

PESERTA: kanak-kanak usia prasekolah kanan berumur 6-7 tahun, guru kumpulan.

HASIL YANG DIHARAPKAN: Pengertian anak-anak bahawa telinga adalah organ pendengaran, ia mesti dilindungi.

KEMAJUAN AKTIVITI PENDIDIKAN LANGSUNG

Bahagian pengenalan

Permainan "Belajar mendengar"

Tujuan: Untuk memperkuat kemampuan anak-anak untuk membezakan suara, mengembangkan perhatian pendengaran, koordinasi pergerakan, pernafasan fisiologi, memunculkan tindak balas cepat terhadap isyarat.

Kanak-kanak berjalan satu demi satu di satu lajur satu demi satu dan, berdasarkan isyarat, melakukan pergerakan yang dinamakan dengan senyap (belok ke kanan, berjalan di lajur, berhenti, duduk, melompat, berdiri, mengangkat tangan dan menarik nafas, menurunkan tangan ke bawah - menghembuskan nafas, membongkok, meluruskan, belok kiri). Guru memuji anak-anak kerana prihatin, mendengar dengan baik dan menjalankan tugas dengan betul.

Pendidik: kanak-kanak, organ mana yang membantu kita mendengar?

Kanak-kanak: telinga.

Pendidik: betul dan hari ini topik aktiviti kita adalah "Untuk apa telinga?".

Bahagian utama

Pendidik: Semua yang mereka katakan, mereka dengar,

Mereka bahkan dapat membezakan antara:

Rustle, muzik dan latihan

Semua yang boleh dibunyikan!

Teman-teman, apa yang akan berlaku sekiranya seseorang tidak mempunyai telinga? Apakah faedah telinga? (jawapan kanak-kanak)

Pendidik: Dengan bantuan telinga kita, kita membezakan dan memahami ucapan manusia, mendengar apa yang berlaku di sekeliling kita. Selain itu, telinga juga menjadi penjaga malam. Walaupun kita tidur, kita selalu mempunyai telinga di atas kepala kita, iaitu, semuanya didengar dan dihantar ke otak. Sekiranya bukan untuk telinga kita, kita tidak boleh bercakap. Sudah tentu, kita tidak bercakap dengan telinga kita, tetapi untuk belajar bagaimana bercakap, anak-anak kecil pertama kali mendengar untuk waktu yang lama dan ingat apa dan bagaimana orang di sekitar mereka berkata. Sekiranya tiba-tiba seseorang dilahirkan pekak, dia, secara umum, tidak dapat berbicara, atau suara ucapannya sangat berbeza dari yang biasa kita lakukan..

Pendidik: Mari sentuh telinga kita (akupresur).

"Tarik telinga" Anak itu menggenggam kedua cuping telinga dengan hujung ibu jari dan jari telunjuk, menariknya ke bawah dengan kuat, dan kemudian melepaskan.

"Telinga tepuk" Anak itu meletakkan tangannya di belakang telinga dan membengkokkannya ke hadapan terlebih dahulu dengan jari kelingking, dan kemudian dengan semua jari yang lain. Menekan aurikel ke kepala, secara tiba-tiba melepaskannya. Dalam kes ini, kanak-kanak harus merasakan kapas.

"Mari panaskan telinga" Anak itu meletakkan telapak tangannya ke telinga dan menggosoknya dengan teliti ke seluruh auricle.

Pendidik: Apa telinga kita? Bagaimana mereka disusun? Saya akan memberitahu anda sekarang. Telinga kita terbuat dari tulang rawan, sehingga lembut dan lentur. Alat pendengaran telinga kita terdiri daripada tiga bahagian. Auricle di bahagian atas adalah bahagian kecil organ pendengaran yang tidak dapat dilihat. Ia menangkap gelombang pendengaran dan menyebarkannya ke saluran pendengaran. Saluran aurikel dan pendengaran bersama membentuk telinga. Ini diikuti oleh telinga tengah, ia terdiri daripada membran timpani dan tiga tulang: incus, malleus dan stapes. Telinga dalam terdiri daripada saluran koklea dan separuh bulatan.

Saluran telinga mengandungi kelenjar khas yang mengeluarkan bahan melekit yang disebut earwax. Apakah sifat yang anda fikir sulfur? (pilihan untuk pertimbangan kanak-kanak). Ia adalah alat pelindung di mana habuk dan kuman melekat dan menahan. Adakah lilin telinga yang berlebihan baik atau buruk? (jawapan kanak-kanak). Orang yang tidak berhati-hati yang tidak mencuci telinga boleh mengumpul banyak belerang. Dia, seperti gabus, akan menutup telinga dan tidak akan ketinggalan suaranya. Hanya doktor yang boleh membersihkan palam ini. Apa yang harus dilakukan agar tidak membawa kepada prosedur yang tidak menyenangkan ini? (jawapan kanak-kanak) - anda perlu mencuci telinga setiap hari.

Ingat peraturan untuk menjaga telinga anda:

• anda tidak dapat membersihkan telinga dengan mancis, pin, pensil, dan lain-lain, anda boleh membersihkannya dengan kain kapas (turunda,

• anda tidak boleh meniup hidung dan menjerit dengan kuat;

• pakai topi untuk melindungi telinga anda dari selesema;

• Pekerja di kilang dan kilang yang bising memakai fon kepala kalis bunyi.

Pendidik: Agar tidak bosan di sini, saya mencadangkan untuk bermain. Sekarang kita akan melatih pendengaran, perhatian, ingatan kita.

Permainan "Who Said Meow?" Penyampai, berdiri dengan punggungnya kepada pemain, mesti menentukan ciri-ciri individu suara yang mengucapkan perkataan "Meow". Sekiranya jawapannya betul, tempat pemimpin diambil oleh anak, yang suaranya telah ditentukan.

Pendidik: lelaki, apa pendapat anda: semua haiwan dan serangga mempunyai telinga?

Kanak-kanak: jawapan

Pendidik: Adakah anda tahu bahawa kebanyakan haiwan, seperti manusia, mempunyai telinga di kepala mereka. Tetapi belalang memiliki telinga di kaki depan mereka, yang dengannya mereka bergerak untuk mendengar..

Semua haiwan mempunyai pendengaran yang sangat baik. Guys, adakah anda tahu siapa juara pendengaran? (jawapan kanak-kanak). Lumba-lumba, ikan paus, kelawar adalah juara pendengaran, kerana pendengaran jauh lebih penting bagi mereka daripada penglihatan..

Pendidik: anak-anak, sekarang kita akan bermain permainan "Cari tahu telinga siapa?".

Bahagian akhir

Pendidik: Lelaki, beritahu saya apa yang kita bicarakan hari ini? (Hari ini anda melihat rangkaian alat bantu pendengaran dan mengetahui bahagiannya, berkenalan dengan peraturan menjaga telinga, dan juga mengetahui cara haiwan mendengar) Betul! Hari ini, kami bekerja dengan baik, banyak belajar. Dan apa yang perlu telinga kita sihat? Sudah tentu, diam! Mari duduk dalam diam (1 min). Selamat berehat. Bagus! Terima kasih kepada semua.

Projek peningkatan budaya fizikal dan kesihatan berfungsi untuk pencegahan gangguan postur dan kaki rata.Projek spruce: Pencegahan dan pencegahan gangguan postur dan kaki rata pada kanak-kanak. Perkaitan: Kadar pelanggaran yang tinggi.

Peranan pendengaran dalam pengembangan pertuturan. Ciri-ciri perkembangan pertuturan kanak-kanak dengan pelanggaran penganalisis pendengaran Kehilangan pendengaran dalam apa jua tahap mempunyai kesan yang signifikan terhadap perkembangan pertuturan anak. Pekak - tahap kehilangan pendengaran yang paling teruk,.

Mengapa seseorang memerlukan cuping telinga

Pada pandangan pertama, cuping telinga kelihatan sebagai tambahan yang tidak berguna bagi organ pendengaran utama, atavisme. Tetapi pendapat ini sangat keliru. Gegendang telinga dapat memberitahu banyak tentang kesihatan dan keadaan anda pada satu tahap tertentu..

Mengapa seseorang memerlukan cuping telinga

Cuping telinga adalah elemen auricle yang sangat diperlukan semasa perkembangan normalnya. Dari sudut pandang anatomi, ia adalah bahagian bawah telinga yang lembut dan berdaging lembut, di mana tidak ada tisu tulang rawan dan tulang. Ia dipenuhi dengan sel-sel lemak. Penyusuan berlaku kerana rangkaian kapilari kecil secara harfiah menusuknya. Mereka juga membantu lobus kelihatan merah jambu yang cantik. Terdapat banyak ujung saraf di kawasan ini. Terdapat banyak di antara mereka sehingga kawasan ini menjadi salah satu tempat yang paling sensitif. By the way, erogen juga.

Topografi cuping telinga pada manusia selalu sama - bahagian bawah auricle. Tetapi bentuknya berbeza, dan tidak ditentukan oleh usia, jantina dan ketinggian.

Tubuh manusia terlalu sempurna sistem untuk menjaga tempat ini secara eksklusif untuk menindik atau memakai anting-anting. Lobus mempunyai fungsi yang sangat spesifik..

Sebagai tambahan kepada titik-titik akupunktur, di mana terdapat 11, penyakit serius dapat didiagnosis oleh keadaan cuping telinga. Ini menjadi mungkin, kerana ukuran dan ketebalannya pada orang berbeza..

Selain itu, kepekaan lobus sangat tinggi sehingga melaluinya seseorang dapat bertindak pada organ tertentu. Ia digunakan dalam rawatan kesihatan.

Urutan ringan nada urin, dengan bantuannya, anda dapat menstabilkan tekanan, mengurangkan tekanan, memperbaiki peredaran darah di kepala dan meningkatkan ketajaman penglihatan untuk tempoh keletihan.

Apa perubahan pada cuping telinga yang perlu diberi perhatian

Lobus dapat memberitahu pemiliknya banyak tentang kesihatannya sendiri. Warna, kelancaran dan keseragaman strukturnya berubah, lipatan yang sebelumnya tidak ada boleh muncul, dan lain-lain. Anda mesti segera bertindak balas terhadap tanda-tanda tersebut.

Pada orang yang sihat, lobus juga menunjukkan sifat watak tertentu, prognosis kehidupan. Ukuran lobus yang sebanding dengan warna normal menunjukkan kekebalan yang baik dan rizab badan yang tinggi.

Lobus besar yang besar bermaksud kesihatan dan umur panjang. Bentuk telinga ini di 85% orang centenarian.

Dan, sebaliknya, cuping kecil yang nipis atau bahkan tidak ada bermaksud potensi hidup yang lemah, kehilangan tenaga penting, kesihatan yang tidak stabil. Ini adalah data fisiognomik, data tersebut tidak dapat 100% betul, tetapi dalam banyak aspek ia betul.

Kemerahan teruk

Kemerahan lobus dan perubahan tempatan dalam suhunya, kemunculan kesakitan boleh menjadi tanda erysipelas berkembang.

Juga, kemerahan yang teruk adalah isyarat peningkatan peredaran darah akibat lonjakan tekanan darah, tekanan, dll..

Telinga sering berubah menjadi merah pada mereka yang terdedah kepada pencerobohan dan reaksi cepat terhadap apa yang berlaku.

Pewarnaan pucat atau kekuningan

Pemutihan lobus menunjukkan masalah dengan kelenjar endokrin dan gangguan peredaran darah dan aliran limfa. Warna pucat atau kekuningan - bukti penurunan tekanan dan kekurangan pengambilan nutrien.

Telinga sejuk pucat terjadi pada vagotonik, dengan dystonia vegetatif-vaskular umum, kelemahan dan penurunan aktiviti otak.

Sianosis

Sianosis - sering menjadi tanda pertama radang dingin, dan bukan hanya telinga, tetapi seluruh badan. Lebih buruk lagi, jika gejala seperti itu muncul tanpa hipotermia, ini menunjukkan kemungkinan kegagalan jantung (tanda-tanda lain mungkin ditangguhkan untuk waktu yang lama), penyakit paru-paru dan bronkus.

Jerawat dan bintik hitam sering muncul di cuping telinga

Jerawat kecil atau jerawat adalah masalah biasa. Tetapi dalam separuh kes, mereka tidak berbahaya dan hilang sendiri. Sekiranya ia berkaitan dengan kebersihan yang tidak baik, anda hanya perlu mengeringkan ruam dan merawatnya dengan antiseptik.

Pembentukan nodul di sebelah kanan - menunjukkan masalah dengan hati dan paru-paru, di sebelah kiri - mengenai kelebihan ventrikel. Jerawat dan bintik hitam di lobus sering menunjukkan masalah pencernaan.

Lobang yang mengerut pada kanak-kanak dan kanak-kanak

Lobus yang berkerut pada kanak-kanak atau orang muda menunjukkan kerosakan saluran darah dan jantung. Ini menunjukkan kesihatan yang buruk, mabuk badan, tetapi yang paling penting - ancaman serangan jantung..

Lipatan mendalam terbentuk

Banyak lipatan di cuping telinga - kecenderungan dan risiko penyakit jantung dan saluran darah, termasuk aterosklerosis, serangan jantung, strok dan diabetes.

Lipatan jelas yang jelas melintang atau menyerong pada 80% kes menunjukkan penyakit jantung koronari. Ia mempunyai nama "tanda atau tanda Frank". Lipatan bermula berhampiran saluran telinga dan memanjang ke tepi lobus. Hubungan yang luar biasa tetapi jelas antara kehadiran lipatan dan kemungkinan kardiosklerosis diperhatikan oleh doktor Amerika Sanders Frank pada tahun 1973. Orang seperti itu harus ingat bahawa mereka berisiko mendapat penyakit ini dan harus diperiksa, walaupun mereka tidak mempunyai keluhan hari ini..

Lipatan terlalu besar terbentuk

Tebal, lembut, "seperti bantal", lipatan volumetrik - isyarat percambahan tisu adiposa, kecenderungan untuk kegemukan dilengkapi dengan aktiviti mental yang berkurang.

Cuping telinga adalah kawasan yang sukar. Anda harus sering memperhatikan keadaannya demi kepentingan anda sendiri. Walaupun tidak ada tanda-tanda patologi.

Kerja penyelidikan mengenai topik: "Mengapa seseorang memerlukan telinga?"

Karya penyelidikan ilmiah dipersembahkan pada pertandingan serantau penyelidikan dan karya penting (sosial).

Muat turun:

LampiranSaiz
Kerja penyelidikan mengenai topik: "Mengapa seorang lelaki memerlukan telinga?"704 KB

Pratonton:

Gimnasium Institusi Pendidikan Perbandaran No. 4

V persaingan karya penyelidikan daerah "Aistenok"

dalam kalangan pelajar sekolah rendah

"Mengapa seorang lelaki memerlukan telinga?"

Sains Semula jadi (Hidupan Liar)

Murid 2 "B" kelas:

Kravchenko Olga Nikolaevna

guru sekolah rendah

Tahun akademik 2015-2016

II. BAHAGIAN UTAMA

Bab 1. Telinga manusia: struktur dan kebersihannya

 1. Struktur telinga
 1. Kebersihan telinga

1.3. Bila dan bagaimana mengembangkan pendengaran

Bab 2. Bahagian praktikal

 1. Bagaimana dan apa yang kita dengar
 1. Pemeriksaan radas vestibular

SENARAI SUMBER YANG DIGUNAKAN

Kita semua tahu dialog dari kisah dongeng lama sejak kecil. Mengapa kita memerlukan telinga? Lebih tepatnya, bukan telinga, tetapi auricles, yang disiratkan oleh Little Red Riding Hood yang ingin tahu dalam soalannya.

Dalam beberapa cara, Serigala itu dekat dengan kebenaran, menjawab, "untuk mendengar anda lebih baik!"

Dari pengalaman hidup kecil saya, saya tahu bahawa seseorang mempelajari dunia di sekelilingnya, menerima maklumat berkat lima deria yang dimilikinya - penglihatan, pendengaran, bau, rasa dan sentuhan. Untuk setiap perasaan, organ khas "bertanggungjawab": mata, telinga, hidung, kulit, lidah. Telinga adalah organ pendengaran. Tetapi bagaimana saya mendengarnya, mengapa bentuknya begitu pelik, dan apa yang "hidup" berwarna kuning di dalamnya? Semua ini menghantui saya, dan saya memutuskan untuk membuat kajian mengenai topik: "Mengapa seseorang memerlukan telinga?"

Tujuan penyelidikan saya: untuk mengetahui struktur telinga, fungsinya, kebersihan, alat vestibular dan latihannya.

Objek kajian: telinga manusia.

Subjek kajian adalah struktur telinga dan fungsinya.

Semasa penyelidikan, saya menetapkan tugas-tugas berikut:

 1. Teliti sumber sastera, laman internet mengenai topik penyelidikan.
 2. Ketahui struktur dan kebersihan telinga.
 3. Ketahui fungsi telinga.
 4. Buktikan bahawa anda dapat mendengar sendiri dari luar, dan alat vestibular harus dilatih.

Oleh itu, saya mengemukakan hipotesis penyelidikan saya: telinga manusia adalah bahagian tubuh yang sama dengan orang lain, dan bersama dengan pancaindera lain, menyumbang kepada persepsi maklumat yang lebih baik mengenai perkara-perkara di sekitar kita.

Dalam penyelidikan saya, saya menggunakan kaedah berikut:

- Kajian sumber sastera, laman internet mengenai isu tersebut, program televisyen ilmiah; - pemerhatian; - pemprosesan hasil; - bereksperimen.

Bahan penyelidikan dapat diterapkan dalam pelajaran dunia sekitar.

II. BAHAGIAN UTAMA

1. Telinga manusia: struktur dan kebersihannya

 1. 1. Struktur telinga manusia

Memerhatikan telinga manusia, saya melihat bahawa mereka kelihatan seperti siput. Bentuk telinga sangat aneh, tetapi bentuk inilah yang menolong mereka mengambil suara dari udara dengan lebih baik. Melalui saluran telinga dan telinga, suara memasuki telinga tengah, yang tersembunyi di dalamnya. Beberapa haiwan, seperti arnab, dapat menggerakkan telinga ke arah suara, sehingga mereka lebih baik mendengarnya daripada kita. Seseorang, untuk mendengar dengan lebih baik, memusingkan kepalanya sepenuhnya, kerana telinganya pas di kepalanya.

Untuk saya mendengar sesuatu, suara itu mesti membuat jalan sukar di telinga saya. Mereka terdiri daripada tiga petak: telinga luar, tengah dan bahagian dalam.

Struktur telinga manusia

Suara apa pun, sama ada anjing menyalak atau pintu berderit, menimbulkan gelombang suara di udara yang cepat menyebar ke angkasa. Apabila suara masuk ke telinga luar melalui bukaan, ia menyentuh gendang telinga, kulit yang nipis dan kencang yang bergetar ketika gelombang suara memukulnya.

Gegendang telinga mula bergetar, dan setelah itu, di telinga tengah, osikel pendengaran bergerak, yang disebut "malleus", "incus" dan "stapes" (ini adalah tulang terkecil pada manusia, panjangnya hanya 2 milimeter). Mereka bergilir-gilir menguatkan dan memancarkan getaran ke telinga dalam..

Bagaimana telinga manusia berfungsi

Telinga dalam terletak jauh di dalam kepala, kira-kira di belakang mata. Ia menyerupai siput kecil. Di dalam bukti ini terdapat cecair yang juga mula gemetar dari suara. Sel-sel kecil merasakan getaran ini dengan saraf khas, dan menghantar isyarat yang diterima ke otak. Di sana ia diproses, dan hanya selepas itu kita "mendengar". Dalam beberapa saat, otak menerjemahkan isyarat suara yang diterima, dan anda berkata kepada diri sendiri: "Ini adalah kanak-kanak yang ketawa", "Ini adalah suara muzik.".

Orang boleh mendengar bunyi yang berbeza, dari bunyi jam yang hening hingga letupan kuat. Mereka yang mempunyai pendengaran paling tajam adalah bayi, dengan usia telinga menjadi kurang sensitif. Namun, ada bunyi kuat yang boleh membuat anda pekak. Mereka menghasilkan getaran yang sangat kuat, dan gendang telinga rosak, jadi berbahaya untuk mendengar muzik yang kuat, terutamanya dengan fon kepala.

Satu lagi sifat telinga yang sangat penting adalah bertanggungjawab terhadap rasa keseimbangan. Di telinga dalam, terdapat tiga kanal berbentuk separuh bulatan. Mereka juga diisi dengan cecair. Kami bergerak - dan cecair mengikuti kami, seperti air di dalam gelas. Ini adalah bagaimana otak memahami kedudukan badan kita. Sekiranya isyarat tidak sampai ke otak, kita merasa pening dan tidak dapat bergerak secara normal..

Organ keseimbangan yang terletak di telinga memberi kita koordinasi pergerakan.

Organ keseimbangan - radas vestibular

Kita semua bergerak: berjalan, melompat atau bergayut di atas buaian. Tetapi tidak kira apa kedudukan badan kita, kita selalu dapat menentukan di mana bahagian bawah dan di mana bahagian atas, di mana sisi kanan atau kiri. Dan yang lebih mengejutkan adalah hakikat bahawa anda dan saya dapat mengekalkan keseimbangan dengan sempurna. Dan badan kita selalu tahu bagaimana mengagihkan berat badannya, misalnya, berjalan lurus dan tidak jatuh. Sistem kecil tetapi sangat rumit bertanggungjawab untuk semua ini - alat vestibular!

Alat vestibular menilai semua pergerakan kita dengan serta-merta. Terima kasih kepadanya, kami dapat menavigasi di mana-mana tempat, walaupun tanpa sokongan. Dalam kehidupan seharian, reseptor mata dan kulit kita membantu radas vestibular. Jadi, tekanan pada tapak kaki memberitahu tentang daya tarikan graviti. Kecondongan kepala terasa disebabkan oleh kepekaan leher.

Kami mempunyai dua alat vestibular untuk kebolehpercayaan. Mereka terletak di telinga dalam, kanan dan kiri. Masing-masing terdiri dari tiga tiub separuh bulatan yang disebut kanal yang dipenuhi dengan cairan. Oleh kerana itu, mereka bertindak balas terhadap kecondongan kepala kita atau seluruh badan. Di dasar setiap tiub berisi cecair, terdapat rambut sensitif dan topi seperti jeli. Apabila anda berputar di tempat, cecair ini mula bergerak. Saraf khas merakam lonjakan ini dan memberitahu otak bahawa anda berputar. Sekiranya anda berhenti secara tiba-tiba sekarang, cecair di telinga dalam anda akan turun naik untuk sementara waktu dan anda akan merasa pening..

Alat vestibular berfungsi seperti ini. Kami bersandar ke kanan - cairan mengalir ke sebelah kanan, topi seperti bola condong ke bawah, rambut sensitif memberi isyarat kepada otak bahawa badan dimiringkan. Dan otak dengan serta-merta memahami bahawa dunia di depan mata kita harus dirasakan terdistorsi, dengan kecondongan. Lagipun, nampaknya bumi tidak berpihak - anda pasti tahu bahawa badan anda telah membengkok.

Organ lain dari alat vestibular bertindak balas terhadap pecutan badan kita, iaitu, ia memahami bahawa kita berlari atau menaiki bas. Sekiranya bukan untuk organ seperti itu, kita akan panik, melihat bahawa gambar di luar tingkap pengangkutan berubah dengan begitu cepat. Badan ini dipanggil OTOLITOUS. Ini terdiri daripada dua kantung, yang juga diisi dengan cairan likat, dan mereka juga mengandungi sel reseptor dengan silia. Tetapi di sini kristal kecil tetapi agak berat bertindak pada silia. Apabila memecut dalam satu arah atau yang lain, kristal-kristal itu berubah, dan silia memberi isyarat seberapa cepat pergerakan itu berlaku dan ke arah mana.

Semua maklumat yang digabungkan dengan isyarat dari mata, reseptor tekanan di telapak kaki, reseptor pada otot dan sendi memberikan otak gambaran lengkap mengenai pergerakan badan dan kedudukannya di ruang angkasa. Otak menghantar arahan ke otot untuk mengubah kedudukan badan untuk menjaga keseimbangan.

PAKAIAN VESTIBULAR HARUS DILATIH. Perkembangannya berakhir pada usia 15 tahun. Dan di sini sukan akan dilakukan. Nah, alat vestibular yang paling tahan ada di angkasawan, kerana di angkasa tidak ada graviti atau graviti. Dan orang yang mempunyai alat vestibular yang lemah akan benar-benar keliru di mana mereka berada..

Sejumlah kecil kotoran telinga sentiasa dihasilkan di saluran telinga. Ia melindungi gendang telinga dari kerosakan dengan mencegah kotoran, bakteria dan serangga kecil masuk.

Di kulit saluran telinga, terdapat kira-kira dua ribu kelenjar khas yang menghasilkan kotoran telinga - zat coklat kekuningan ini terdiri daripada protein, lemak, asid lemak dan garam mineral. Ia diperuntukkan pada manusia sangat sedikit - kira-kira 20 g sebulan. Biasanya, belerang berkumpul, kemudian mengering dan tidak keluar dari telinga tanpa kelihatan. Tetapi kadang-kadang lilin telinga terkumpul lebih cepat daripada yang jatuh, dan kemudian ia bertambah..

Untuk apa earwax? EARWAX ADALAH ZAMAN ALAM YANG MENYELAMATKAN AWAL BERSIH DAN SIHAT. Kelenjar belerang menghasilkannya agar kotoran, debu, dan zarah-zarah lain tidak masuk ke telinga yang boleh merosakkan gendang telinga. Sebagai tambahan, cairan telinga mencegah penyakit kulit kulat daripada berkembang di telinga (antiseptik semula jadi). Sel-sel di permukaan saluran telinga berbaris dalam lingkaran keluar, memastikan pergerakan lilin yang berterusan ke arah telinga luar.

Mengapa mencuci telinga? Anda harus mengakui bahawa sangat tidak menyenangkan apabila melihat "kotoran" coklat kekuningan di telinga teman wanita atau rakan anda. Segera saya ingin menasihati anda untuk pergi mencuci telinga. Bagaimana membersihkan telinga dengan betul? Semasa mencuci, gosokkan telinga dengan jari basah dan keringkan dengan tuala. Ini akan mencukupi. Doktor menasihatkan agar tidak menggunakan pelapik kapas khas untuk membersihkan telinga anda. Kenapa? Ternyata tongkat tidak mengeluarkan belerang dari telinga, tetapi sebaliknya, mendorongnya lebih dalam ke auricle (Fidget, 2013).

Terdapat kes apabila banyak belerang terkumpul, sakit di telinga bermula dan pendengaran merosot. Maka anda mesti menghubungi pakar ENT - pakar telinga, dia akan membilas saluran telinga.

Telinga adalah bahagian tubuh yang sama dengan orang lain. Dan membersihkannya sama pentingnya seperti mencuci rambut, badan, menggosok gigi atau melakukan kebersihan mata - untuk orang dewasa dan kanak-kanak..

Proses fisiologi pada rongga telinga pada kanak-kanak serupa dengan yang berlaku pada orang dewasa. Bayi, seperti orang tua, menghasilkan belerang, yang mesti dikeluarkan. Tetapi tidak diingini membersihkan telinga anak dengan sumpit biasa. Pada usia ini, gendang telinga belum terbentuk sepenuhnya; lebih dekat ke hujung saluran telinga, iaitu ke sinki. Anda perlu melakukan prosedur kebersihan secara berkala, tetapi dengan sangat berhati-hati..

Kadang-kadang mereka bercakap mengenai kesan telinga "tersumbat", apabila banyak sulfur terkumpul. Juga disarankan untuk mempercayakan penghapusan penyumbatan saluran pendengaran luaran hanya kepada doktor yang berkelayakan untuk mengelakkan kerosakan mekanikal yang serius pada telinga.

Palam di telinga semasa berenang.

Telinga sering tersekat selepas berenang, terutamanya selepas menyelam. Dalam kes ini, tidak perlu mencari penyebabnya - semuanya cukup mudah: air masuk ke telinga. Anda juga sering mendengar ulasan pelancong yang mengatakan bahawa selepas penerbangan, telinga mereka tersekat. Kesan ini disebabkan oleh perubahan tahap tekanan di atmosfera. Di telinga tengah, tekanan menurun dengan lebih perlahan. Telan dan kesannya hilang ketika tiub telinga terbuka dan membiarkan tekanan sesuai dengan persekitaran..

Penyakit bergerak semasa pengangkutan.

Kadang-kadang kanak-kanak dan orang dewasa boleh merasa sakit di dalam kereta, terutamanya jika mereka dalam perjalanan lama. Penyakit bergerak berlaku kerana ketidakcocokan "gambar" yang dilihat oleh seseorang dan sensasi badan.
Contohnya, ketika kita duduk di dalam kereta dan melihat gambar yang menggambarkan pergerakan, penglihatan memberi isyarat kepada otak bahawa ada pergerakan, tetapi telinga dalam memberi isyarat kepada otak kita bahawa tidak ada pergerakan. Oleh itu, terdapat ketidakcocokan maklumat di otak, dan sebilangan orang dalam situasi seperti itu (walaupun tidak ada pergerakan) akan mengalami penyakit bergerak "dan loya.

Secara ringkas - ketika memandu di dalam kereta - berkelip di depan mata anda, dan badan duduk tidak bergerak. Dan loya adalah reaksi refleks terhadap penyakit bergerak..

Mengapa ia menembak di telinga saya ketika saya terbang dengan kapal terbang?

Tiub Eustachian, yang menghubungkan telinga tengah kita ke nasofaring, bertanggungjawab untuk menjaga tekanan udara di belakang gendang telinga (di telinga tengah) pada tahap yang sama seperti di hadapannya.

Sekiranya tekanan udara dari belakang (dalam) gendang telinga kurang dari depan, gegendang telinga meregangkan ke belakang dan mungkin tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Nampaknya telinga kita tersumbat atau tersumbat, kadang-kadang sensasinya terasa menyakitkan. Perbezaan tekanan ini diperhatikan ketika kita bergerak tajam ke atas dan ke bawah, seperti yang terjadi di dalam pesawat. Kadang kala, jika anda menelan atau menguap, tiub Eustachian boleh meluruskan dan membuka, mendorong lebih banyak udara ke telinga tengah. Terdapat sejenis tepukan di telinga; ini adalah tanda bahawa tekanan di telinga kita telah menurun dan gendang telinga kita berada di tempatnya. Selepas bertepuk tangan, kita dapat mendengar dengan normal lagi.

Muzik yang kuat dan telinga anda. Ramai saintis berpendapat bahawa muzik tidak membahayakan telinga, masalah hanya bermula ketika menyuarakan muzik yang kuat. Muzik yang kuat adalah masalah bukan sahaja di kelab, tetapi juga di fon kepala. Ngomong-ngomong, mendengar muzik melalui fon kepala meningkatkan bilangan bakteria sebanyak 700 kali..

Decibel berbahaya. Suara terkecil yang dapat kita dengar ialah 0 desibel. Isi padu mesin jet adalah 120 desibel, dan jumlah tembakan senapang adalah 140 desibel. Sekiranya anda terdedah kepada 90 desibel atau lebih selama 8 jam, ia boleh merosakkan pendengaran anda. Apa-apa yang melebihi 140 desibel menyebabkan kerosakan segera.

Bunyi lautan di cengkerang. Suara lautan yang mengamuk yang kita dengar ketika kita meletakkan kerang laut ke telinga kita bukanlah lautan, tetapi suara darah yang mengalir melalui urat di telinga.

Pendengaran kanak-kanak. Kanak-kanak mempunyai pendengaran yang lebih sensitif. Semasa kelahiran, telinga manusia dapat mendengar suara terendah pada 20 hertz (yang lebih rendah daripada bunyi piano terendah) dan tertinggi pada 20,000 hertz..

Oleh itu, kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa telinga manusia adalah organ yang unik, kerana ia melakukan fungsi organ pendengaran dan organ untuk koordinasi pergerakan dan memerlukan kebersihan yang sempurna..

1.3. Bila dan bagaimana mengembangkan pendengaran

Penting untuk diingat bahawa pendengaran mesti dikembangkan sejak saat kelahiran. Sejak awal kanak-kanak, kanak-kanak itu mula mengumpulkan semacam kamus "bunyi": dia mengingat bunyi persekitaran dan belajar menghubungkannya dengan objek atau makhluk hidup yang memancarkannya..

Bagaimana untuk membantu perkembangan pendengaran anak anda

1. Sediakan perlindungan pendengaran untuk anak (mengeluarkan suara keras, jeritan, bunyi).

2. Ajar anak membezakan antara bunyi persekitaran, menamakan dan menunjukkan sumber suara (menyalak anjing, mengeong kucing, menyanyi burung, tanduk kereta). 3. Cari sumber bunyi pada jarak yang berbeza.

4. Kembangkan rasa irama (dengarkan melodi perlahan dan cepat, bergerak bersama anak mengikut rentak muzik, nyanyikan lagu-lagu sederhana, pegang tangan anak anda, tepuk irama melodi).

5. Mainkan alat muzik kanak-kanak dengan bunyi yang berbeza (drum, paip, wisel, xylophone, gemerincing).

6. Mengikut irama alat muzik perkusi, memanipulasi mainan yang menggambarkan haiwan (beruang berjalan perlahan: top-top, dan sekarang dia berlari dengan cepat-cepat: top-top-top).

7. Lakukan permainan untuk mengenali sumber bunyi (mainan muzik, sekotak pasir, beras, kacang). Biarkan anak, di hadapan anda, membuang pelbagai benda kecil ke dalam tin kopi kosong: syiling, kacang polong.

8. Ajarkan anak untuk meletakkan telinganya ke paip (lekatkan lubang dari sehelai kertas besar, terbuka di kedua ujungnya), dan bicaralah dengannya, mengubah nada suara anda, biarkan dia menjawab sesuatu.

9. Beli mainan dengan bunyi yang berbeza untuk anak anda.

10. Gunakan rakaman suara dan suara persekitaran (kucing meow, nyanyian burung, suara kereta api, ribut petir, belalang berkicau).

II. Bahagian praktikal

2.1. Bagaimana dan apa yang kita dengar

Untuk membuktikan bahawa otak kita mempunyai kebolehan dan daya tindak komputasi yang luar biasa kerana hubungannya dekat dengan telinga kita, saya melakukan eksperimen berikut.

Bilik itu sunyi, ayah saya sedang membaca buku. Dia sekejap menoleh ke arah suara ketika saya meniup wisel. Atau ketika kucing saya Vasilisa menghampiri saya, saya faham bahawa ia adalah dia, tanpa melihatnya. Kita boleh mengetahui apa yang berlaku dengan suara sahaja. Dan ketika ia tenang, ia menjadi tidak selesa. Bagaimana kita mendengar apa yang berlaku di sekeliling kita? Mari cuba percubaan berikut:

 • Rantai jari anda.
 • Letakkan tangan anda yang digenggam di belakang kepala anda sehingga lengan bawah satu tangan ditekan ke belakang kepala.
 • Letakkan satu telapak tangan di depan telinga, yang lain di depan mulut.
 • Katakan atau nyanyikan sesuatu. Lengan harus diposisikan sehingga suara sampai ke telinga. Adakah anda suka suara anda sendiri?
 • Rakam perbualan anda dengan seseorang menggunakan pita rakaman atau pita rakaman. Adakah nada suara anda mengejutkan anda? Kami fikir anda akan terkejut. Ini kerana apabila kita mendengar suara kita sendiri, selalu terasa tidak biasa, asing. Ini nampaknya mengejutkan, kerana ketika kita bercakap, kita seolah-olah mendengar suara yang sama. Tetapi kenyataannya adalah bahawa dalam situasi biasa kita merasakan suara kita sendiri "dari dalam", dan mendengar, misalnya, rakaman, dari luar.

Kesimpulan: suara "dari dalam" dan suara "dari luar" berbeza.

Dalam kajian seterusnya, saya memutuskan bahawa rakan sekelas saya menjawab soalan mana yang senang didengar dan mana yang tidak..

Kumpulan subjek dibekalkan dengan:

• rakaman nyanyian burung;

• rakaman bunyi hujan dan ribut petir;

• merakam bunyi pada waktu rehat.

• semua subjek merasakan emosi yang menyenangkan dengan suara burung yang menyanyi;

• 3 orang daripada 5 subjek merasa takut semasa merakam ribut petir; selebihnya tidak mengalami emosi negatif yang tajam;

• 4 daripada 5 orang ingin menutup telinga ketika mereka mendengar bunyi perubahan di sekolah.

Kesimpulan: bunyi perubahan sekolah sering kali berada di ambang kesakitan, yang membahayakan kesihatan.

Murid dijemput untuk mendengar muzik: Mozart untuk kanak-kanak. Mereka harus menjawab pertanyaan: "Perasaan dan sensasi apa yang dihasilkan oleh muzik ini dalam diri anda?"

Hasil: sebilangan pelajar mendengar ketenangan, kegembiraan; yang lain sedih; masih ada yang merasakan keindahannya.

Kesimpulan: bunyi muzik sangat penting untuk persepsi karya yang betul. Setiap orang mempunyai persepsi masing-masing.

2.2. Pemeriksaan radas vestibular

Kami telah membincangkan kepentingan alat vestibular. Untuk menguji bagaimana alat vestibular kami berfungsi, mari gunakan eksperimen mudah..

Panjangkan tangan anda dengan telapak tangan ke wajah anda yang jaraknya sekitar 30 sentimeter. Tetapkan pandangan anda di telapak tangan dan serentak menggoyangkan kepala anda dari satu sisi ke satu sisi selama setengah minit dengan kadar dua ayunan sesaat. Sekiranya alat vestibular anda berfungsi dengan baik, anda akan dengan jelas membezakan lipatan kulit di telapak tangan anda.

Kesimpulan: alat vestibular menghantar pesanan ke otot mata untuk memutar mata ke arah yang bertentangan dengan putaran kepala.

Mari buat percubaan lain. Pastikan kepala anda tidak bergerak, dan gerakkan telapak tangan anda dalam satu satah dengan kecepatan dua pukulan sesaat. Lipatan di telapak tangan anda tidak akan kelihatan jelas. Pada eksperimen sederhana ini, kami yakin bahawa kawalan terhadap kedudukan mata dan orientasi kita di angkasa jauh lebih baik apabila kita secara serentak menerima maklumat dari alat vestibular dan penglihatan kita..

Kesimpulan: jika kita hanya bergantung pada mata kita, otak kehilangan kejernihan gambar, kerana tidak dapat mengikuti objek bergerak dengan cepat.

Hipotesis yang dikemukakan oleh saya bahawa dengan bantuan telinga seseorang melihat pelbagai jenis maklumat yang memberikan idea tentang dunia di sekelilingnya ternyata betul.

Mempelajari struktur telinga yang kompleks, serta proses yang berlaku di dalamnya, menjadi jelas bahawa semua bahagian telinga diperlukan untuk pendengaran. Agar telinga berfungsi, setiap komponen mesti teratur. Sekiranya anda membuang salah satu mekanisme ini, pendengaran tidak akan berfungsi. Di samping itu, organ pendengaran dalaman memberikan keseimbangan yang membolehkan orang berjalan tegak..

SENARAI SUMBER YANG DIGUNAKAN

1. Buku Jawapan Mengapa Banyak Judy Galens, Nancy Peer Book Club Kharkov, 2007.

2. Dmitrieva N.Ya., Kazakov A.N. Dunia di sekitar kita: Buku teks untuk kelas 2. - Samara: Rumah Penerbitan Sastera Pendidikan; Rumah penerbitan "Fedorov", 2013.

3. Klyukin, I. I. Dunia suara yang luar biasa / I. I. Klyukin. - Edisi ke-2. - L.: Pembinaan Kapal, 1986.

4. Gelisah. Surat khabar kanak-kanak. - Smolensk: Uniline, 2013. - No. 19 (Oktober).

5. Petrovskaya O. Tubuh manusia. - Book House: Kumpulan Azbukvarik, 2010.

1. Program TV "Perjalanan Adibu" - mengenai telinga di saluran TV TiJi

"Mengapa telinga saya tersumbat?", "Mengapa saya sakit di dalam kereta?"

2. Kartun "Smeshariki Pin-Code" - mengenai telinga di saluran TV Carousel

Mengapa seseorang memerlukan auricle dan mengapa ia mempunyai bentuk seperti itu?

Sebenarnya, secara keseluruhan, organ pendengaran adalah sistem bunyi penguat (secara mengejutkan, mekanikal) dan penukar getaran bunyi menjadi denyutan elektromagnetik. Osilasi membran timpani, yang melewati sistem tulang, diperkuat dan dihantar ke koklea, di mana sistem vili dengan panjang yang berbeza mengubah getaran cecair di sekitarnya menjadi elektromagnetik. Otak kemudiannya merasakan isyarat ini sebagai bunyi. Terdapat pendapat bahawa auricle bertindak di sini sebagai sejenis corong yang "mengumpulkan" suaranya, menjadikan isyarat asalnya lebih kuat. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Kenyataannya adalah bahawa dalam proses evolusi, telinga manusia menjadi rata (bandingkan, misalnya, dengan telinga kucing) dan kehilangan kemampuan untuk mengarahkan dirinya ke sumber suara. Jadi telinga kita tidak begitu berguna sebagai "antena". Bukan kebetulan bahawa kita secara tidak sedar membentuk "penangkap" dari telapak tangan kita, jika kita ingin mendengar sesuatu yang lebih baik.

Selain menguatkan suara, ada satu tugas yang sukar dan penting - menentukan arah dari mana suara itu berasal. Dua telinga, yang terletak di kedua sisi kepala, membolehkan anda menentukan arah bunyi dengan tepat di paksi kanan-ke-kiri. Mekanisme di sini cukup rumit - ia digunakan secara automatik (otak melakukan segala-galanya untuk kita, seperti biasa) analisis perbezaan fasa di mana suara itu tiba di telinga kanan dan kiri. Walau bagaimanapun, sistem ini tidak akan dapat membezakan asal suara dari depan ke belakang dan atas ke bawah. Di sini, alam semula jadi telah menemui penyelesaian yang elegan dan sebagai gantinya sistem enam telinga telah memberi kita aurikel berbentuk kompleks. Lubang suara seperti ini (kerana, strukturnya unik untuk setiap orang), kerana bentuknya yang rumit, memperkenalkan penyimpangan frekuensi kecil ke dalam suara yang memasuki saluran telinga, bergantung pada penyetempatan suara mendatar dan menegak, yang membolehkan anda menentukan arah sumber suara dengan tepat. Kajian menunjukkan bahawa seseorang yang, untuk beberapa sebab, kekurangan aurikel atau bahagiannya, mengalami kesulitan tertentu dengan melokalkan sumber suara, hingga ketidakmampuan untuk menentukan arahnya.

Ini mengenai aspek fizikal peranan auricle - pemprosesan bunyi. Terdapat juga pendapat bahawa banyak titik sensitif terletak di auricle. Di samping itu, auricle itu sendiri berperanan besar dalam budaya pelbagai bangsa. Namun, ini sudah jauh melebihi bidang kepakaran saya..

Mengapa seseorang memerlukan telinga?

- Fakta bahawa mereka membeku adalah salah satu fungsi auricle, - Sergey Ogurtsov, Calon Sains Biologi, Profesor Madya Fakulti Biologi Universiti Negeri Moscow, menjelaskan kepada AiF, - secara ilmiah - termoregulasi. Oleh itu, badan menerima isyarat - "sejuk"!

Pada gajah, telinga bertindak sebagai perapi - darah di dalamnya cepat menyejukkan dan menyejukkan seluruh badan..

Tetapi "tugas" utama telinga adalah untuk mengambil suara, ini adalah "antena" kita yang menangkap gelombang bunyi dan mengarahkannya ke dalam, ke gendang telinga. Sekiranya mereka tidak ada di sana, kita akan mendengar, misalnya, buaya. Maksudnya, bunyi bising tanpa nuansa dan jeritan kuat individu.

Mengapa kita memerlukan telinga?

Vladimir Bolshakov, seorang guru di sekolah menengah No. 55 dari Biysk (Wilayah Altai), telah mengembangkan program Cult of Health. Program ini terdiri daripada 16 pelajaran kesihatan, masing-masing, merangkumi 16 topik: "Kesihatan manusia adalah jaminan kebahagiaannya", "Keluarga saya", "Asas kebersihan diri", "Mengeraskan badan", "Peraturan pemakanan", "Pernafasan adalah asas kehidupan", "Kebiasaan Buruk", "Bahaya Tekanan", "Pertolongan Cemas untuk Trauma", dan lain-lain. Program ini bertujuan untuk mewujudkan keperluan untuk gaya hidup yang sihat pada anak-anak, untuk mewujudkan pemikiran mereka bahawa kehidupan, nasib, kesihatan, kebahagiaan seseorang banyak bergantung pada dirinya sendiri, pada sikap kreatif terhadap kehidupannya sendiri. Penulis dengan betul percaya bahawa gaya hidup dan kesihatan anak-anak harus diajar sejak tahun-tahun pertama kehidupan - di keluarga, tadika, sekolah, di institusi pendidikan menengah dan tinggi dan, tentu saja, di kem kesihatan kanak-kanak..
Kami menawarkan pengembangan pelajaran untuk pelajar kelas 2 mengenai organ pendengaran

Tujuan pelajaran: untuk meneruskan pembentukan gaya hidup sihat di kalangan pelajar.
Objektif pelajaran: memberi idea tentang struktur telinga, tentang bagaimana suara dirasakan, untuk mendidik sikap hormat terhadap organ pendengaran.
Peralatan pelajaran: perakam pita, kaset, dipotong menjadi 8 bahagian gambar telinga, satu set kad dengan prasasti komponen telinga.
Di papan hitam: meja "Struktur telinga", gambar telinga, poster dengan jawapan kepada soalan.
Di meja: persediaan pendidikan, lukisan struktur telinga tanpa prasasti.

- Apa khabar semua! Mari mulakan pelajaran dengan gimnastik pengukuhan umum.

(Pelajar melakukan satu set latihan pengukuhan umum untuk muzik berirama.)

- Ikuti pelajaran, duduk diam. Hari ini dua orang yang berbicara dengan kami, kita akan mendengar dialog mereka.

(Dialog antara dua gadis yang menggambarkan wanita tua pekak.)

- Helo, Mak Cik Katerina!
- Saya mempunyai bakul telur.
- Bagaimana isi rumah?
- Telur segar, semalam.
- Wah, perbualan itu keluar!
- Mungkin habis terjual sebelum makan tengah hari.

- Apa yang berlaku? Mengapa dua orang tidak saling memahami?

- Wanita tua itu hanya mendengar suara yang ditujukan kepada satu sama lain, dan tidak memahami maksudnya. Rupa-rupanya, para pembicara mempunyai masalah pendengaran.
Dalam pelajaran hari ini, kita akan berkenalan dengan struktur telinga, belajar tentang bagaimana suara dirasakan dan dihantar. Dengan bantuan telinga, seseorang dapat melihat dunia di sekelilingnya - kami mendengar pelbagai jenis suara: gemerisik daun, burung, kami menikmati muzik yang bagus.
Tutup telinga anda dengan telapak tangan anda sebentar. Dengarkan dengan teliti diri anda. Bagaimana perasaan anda?

- Saya fikir anda akan bersetuju bahawa ia tidak selesa, membosankan, akan diam di sekitar kita tanpa suara.
Dari saat-saat pertama, sejak lahir, kita dikelilingi, ditemani sepanjang hidup kita dengan pelbagai jenis suara. Bergerak di udara, mereka membentuk gelombang bunyi.
Anda rasa seperti apa?

- Benar, mereka kelihatan seperti ombak yang kita lihat di atas air. Udara adalah lautan besar di mana gelombang ini mengalir. Gelombang bunyi boleh melalui air dan melalui objek padat - dinding, pintu... Anda mendengar bahawa ibu bapa atau kakak lelaki anda bercakap di belakang pintu tertutup bilik sebelah?
Dan organ akal yang mana telinga?

Jadi, telinga kita adalah organ pendengaran, mereka mengambil gelombang bunyi. Mari kita kira: berapa banyak telinga yang anda ada??

- Anda betul, tetapi tidak sepenuhnya. Seseorang benar-benar mempunyai telinga kanan dan kiri - dua kelihatan, tetapi ada juga yang tidak kelihatan - dua di setiap sisi. Berapakah jumlahnya?

- Anda menghitung dengan betul: enam telinga.
Pertimbangkan struktur telinga. Ia mempunyai tiga bahagian.

(Di papan hitam, guru menulis perkataan telinga dan menandakan tiga komponen: luar, tengah, dalaman.)

- Telinga luar adalah auricle. Ia dirancang sedemikian rupa sehingga udara di dalamnya berpusing dan zarah-zarah debu, dan dengan itu mikrob dan bakteria, menetap di permukaannya. Auricle itu sendiri tidak mendengar apa-apa, tetapi hanya menangkap, mengumpulkan gelombang bunyi (semacam pencari) dan mengarahkannya ke saluran pendengaran luaran yang masuk ke dalam kepala.

(Kad nama dilampirkan pada gambar papan tulis kerana setiap komponen telinga dinamakan.)

- Dan ia bermula dengan lubang kecil di tengah-tengah auricle. Saluran telinga tidak lurus, tetapi berliku. Ini melindungi telinga dari apa-apa yang mungkin masuk secara tidak sengaja. Ia menghasilkan zat melekit kekuningan tebal - telinga telinga. Debu, bintik melekat pada belerang dan tidak menembusi ke dalam. Petikan ini berakhir dengan jalan buntu. Di sini, jalan gelombang suara disekat oleh gendang telinga yang nipis dan fleksibel - kulit yang diregangkan dengan ketat, seperti pada gendang.

(Lelaki masuk gambar.)

- Gelombang bunyi, memukulnya, menyebabkan getaran: kuat - kuat, lemah - lemah.
Anda mungkin pernah terdengar di telinga anda? Gelombang suara kuat ini menyentuh gegendang telinga. Jadi tongkat gendang, memukul gendang, menyebabkan bunyi.
Dan sekarang saya cadangkan anda berehat sedikit dan mendengar muzik.

(Kanak-kanak mendengar muzik yang tenang.)

- Jadi, mari teruskan perkenalan kita dengan struktur telinga.
Di belakang gendang telinga, di dalam tengkorak, terletak telinga tengah yang ditutup dengan lembut. Ia mengandungi tiga osikel pendengaran dengan nama yang luar biasa: malleus, incus, stapes.
Tukul itu dilekatkan pada gendang telinga. Sebaik sahaja ia bergetar kerana getaran suara, tukul itu menyerang tulang yang lain - landasan, yang seterusnya menekan sanggur. Telinga tengah menyerupai smithy kecil, di mana getaran gegendang telinga diperkuat 50 kali. Berkat ini, kita dapat mendengar nyamuk kecil bernyanyi, mengoceh arus.
Adakah anda tahu siput mana yang paling cepat di dunia??
Yang ada di telinga dalaman ketiga kita.
Sudah tentu, ia tidak nyata, tetapi hanya dengan keritingnya kelihatan seperti rumah siput. Di dalamnya, "koklea" dipenuhi dengan cecair yang bergerak. Dan ia adalah yang terpantas kerana ia dengan serta-merta mengubah getaran mekanikal pintu nipis di belakangnya menjadi isyarat elektrik, impuls yang dihantar di sepanjang saraf pendengaran ke otak, di mana ia disahkod, diproses - dan tubuh menerima isyarat bagaimana bertindak dalam satu kes atau yang lain.
Telefon berdering, seekor nyamuk terbang - mereka mengeluarkan suara yang melewati organ pendengaran kita, memasuki otak, dan itu memberi arahan kepada otot kaki, lengan - kita pergi, bertepuk tangan, dll..
- Ingin melihat embrio berusia empat bulan? Telinga kita akan membantu kita membayangkan ini, tetapi pertama-tama kita mesti menjawab soalan-soalannya. Anda boleh memilih jawapan dengan nombor dari poster. Sekiranya anda menjawab dengan betul, maka kami akan melihat bagaimana kami berada di usia empat bulan.

• Apakah nama telinga luar?
• Berapa kali telinga tengah membesar
getaran gegendang telinga?
• Telinga dalam kelihatan seperti...
• Apa yang disebut osikel pendengaran
telinga tengah?
• Di telinga mana yang kecil
licik?
• Telinga terdiri daripada... bahagian.

(Guru melampirkan bilangan corak telinga yang dipotong yang sesuai.)

"Secara luaran, telinga kita seperti embrio berusia empat bulan. Cuping telinga adalah kepala, dan tragus adalah perut. Dengan cara ini, kepala ke bawah, janin berada di dalam badan ibu.

- Anda mungkin ingat bahawa senaman harian diperlukan untuk kesihatan kita? Kami sekarang akan melakukan senam untuk telinga, ini juga bagus untuk kesihatan kita..

• Periksa telinga;
• maka anda perlu menggosok ketinggian di belakang telinga;
• bengkokkan auricle ke hadapan, ke belakang;
• putar tragus mengikut arah jam;
• tarik lobus ke bawah;
• tarik telinga anda ke atas;
• gosok telinga;
• tepuk telinga anda.

(Kanak-kanak melakukan latihan. Kemudian mereka mendengar lagu kecil tentang telinga.)

Ringkasan pelajaran.
"Telinga kita adalah hadiah yang berharga. Sekiranya kita tidak mendengar suara, kita tidak akan dapat bercakap. Orang yang pekak sejak lahir paling kerap tidak dapat belajar bercakap. Telinga perlu dilindungi, dijaga, dan melakukan latihan khas. Telinga kita dihubungkan dengan organ dalaman: dengan memeriksanya, kita memeriksa badan kita.
Tugasan di rumah: sediakan cerita "Bagaimana melindungi telinga anda", lakukan gimnastik untuk telinga.

Memperkenalkan kanak-kanak prasekolah kepada dunia di sekitar mereka APA YANG PERLU DIPERLUKAN

Memperkenalkan kanak-kanak prasekolah kepada dunia di sekitar mereka. Percubaan.

APA YANG ANDA PERLUKAN

Kanak-kanak berumur 6-7 tahun.

Tujuan. Tentukan kepentingan lokasi telinga di kedua-dua sisi kepala seseorang, mengetahui struktur telinga, peranannya untuk orientasi di ruang angkasa. Luaskan pengetahuan kanak-kanak tentang telinga sebagai organ penting, kenalkan kepada kanak-kanak peraturan asas penjagaan telinga, kembangkan dan aktifkan perbendaharaan kata kanak-kanak mengenai topik ini, kembangkan ingatan, perhatian pendengaran, dan memupuk sikap hormat terhadap kesihatan mereka.

Bahan dan peralatan. Gambar dengan gambar kontur kepala manusia, yang mempunyai kesalahan pada gambar telinga (satu, tiga telinga, telinga haiwan yang berbeza, tidak ada telinga, kedua telinga berada di bahagian atas kepala), gambarajah struktur telinga manusia.

Pukulan.

Permainan luar "Ay"

-Guys, mari kita bermain permainan "Ay", berhati-hati, kemudian pastikan untuk meneka suara satu sama lain.

Kanak-kanak berdiri dalam bulatan, pemandu berdiri di tengah bulatan dengan mata tertutup. Semua anak berjalan dalam lingkaran, berpegangan tangan, dan mengucapkan kata-kata: "Sasha, kamu sekarang di hutan, kami berteriak kepadamu: - ay!" Salah seorang kanak-kanak, yang akan ditunjukkan oleh guru, berkata dengan suara rendah, "Ay, Sasha!" Pemandu mesti menentukan dengan suaranya yang mengatakan "Ay".

- Kawan, nampak, tapi ada yang datang melawat kami, pergi ke kerusi dan melihat jenis tetamu mereka.

Pentas (dua anak patung di belakang skrin)

- Helo Mak Cik Katerina!

- Saya ada bakul telur.

- Bagaimana isi rumah?

- Telur segar, semalam.

- Wow keluar perbualan.

- Mungkin habis terjual sebelum makan tengah hari.

Soalan untuk kanak-kanak

- Adakah anda fikir nenek-nenek ini saling memahami?

-Mengapa mereka tidak dapat saling memahami?

-Ya, jika anda tidak saling mendengar, maka anda tidak akan saling memahami.

-Mengapa seseorang itu memerlukan pendengaran?

-Ya, ini membantu kita untuk mendengar ucapan, muzik, pelbagai suara yang memenuhi dunia kita, organ yang sangat penting bagi manusia - telinga.

-Dan hari ini kita akan belajar banyak perkara baru dan menarik mengenai organ ini..

Tugasan untuk kanak-kanak.

- Lelaki, anda perlu memilih gambar dengan gambar telinga yang betul.

Kanak-kanak, bersama-sama dengan guru, mengetahui mengapa gambar lain tidak betul, simpulkan.

-Berapa banyak telinga yang dimiliki seseorang?

-Telinga adalah organ pendengaran, dan alat yang paling menarik dari tubuh kita, telinga dapat dianggap sebagai bunyi jam yang tenang, sebagai lagu anak kucing yang penuh kasih sayang, dan suara kereta yang kuat.

-Mari lihat bagaimana telinga kita berfungsi (gambarajah struktur telinga).

- Perhatikan telinga masing-masing, sentuh mereka, apa yang anda lihat disebut auricle, ia berada di sisi kepala, ulangi….. ia mengumpulkan suara dan mengarahkannya ke saluran telinga… nampak seperti apa? koridor yang sempit, kemudian suaranya mengalir di sepanjangnya dan memukul filem nipis yang diregangkan seperti pada gendang, ia disebut gendang telinga

Itulah kata yang kompleks, gelombang suara memukulnya seperti drum dan menghantar mesej ke otak kita, dan di sana semua isyarat masuk berubah menjadi kata dan suara yang dapat dibaca oleh manusia.

- Anda dan saya tahu bahawa bunyinya berbeza. Cuba tentukan apa yang akan saya buat sekarang.

(Dengan menyembunyikan tangannya di belakang skrin, guru melakukan tindakan yang disertai dengan fenomena bunyi: menuangkan air dari satu tin ke yang lain, gemerisik dengan kertas, mengetuk dengan sudu, mengganggu satu sendok teh dalam gelas, merobek kertas).

Kanak-kanak mesti mengenal pasti sumber bunyi setiap masa.

Soalan untuk kanak-kanak

-Kawan-kawan, adakah anda tahu bagaimana melindungi telinga anda, apa yang harus dilakukan, peraturan apa yang harus diikuti agar telinga kita tidak sakit, dan pendengaran kita sentiasa baik?

Permainan "Siapa yang paling penuh perhatian" (Gambar yang berlainan dibentangkan di atas meja)

- Pilih item yang berbahaya untuk telinga dan yang berguna. Mengapa?

Pengeluaran. Kulit di dalam telinga sangat halus, mudah merosakkannya, sekiranya anda memilih dengan benda tajam, anda mesti membersihkannya dengan teliti dengan kain kapas lembut dengan ibu anda

-Lindungi telinga anda dari angin

-Jauhkan air dari telinga anda

-Jangan telingamu

-Jangan masukkan objek ke telinga anda

-Jangan menjerit dengan kuat

-Sekiranya telinga anda sakit, berjumpa doktor..

Soalan untuk kanak-kanak

-Apa yang kita bincangkan hari ini?

-Dengan kata-kata baru apa saya memperkenalkan anda?

- Mengapa anda perlu melindungi telinga anda?

-Doktor mana yang menyembuhkan telinga?

Kehilangan pendengaran adalah kemalangan besar, jadi pendengaran mesti dilindungi.