E341 - Kalsium fosfat

Dalam pengeluaran produk makanan, garam asid anorganik digunakan. Salah satunya adalah makanan tambahan E341, atau garam kalsium asid fosforik H3RO4 - ejen anti caking. Pembeli perlu mengetahui jika suplemen ini berbahaya, berapa banyak yang boleh dimakan tanpa membahayakan kesihatan.

Apa itu E341

Garam ini digunakan dalam penghasilan makanan sebagai pengatur keasidan yang berguna, pengeras, penstabil, bahan yang mencegah penumpahan dan pembentukan ketulan, penahan kelembapan. Ia adalah serbuk tanpa warna, yang sedikit larut dalam air, tetapi lebih baik dalam asid. Kelarutan bahan ini berkurang dengan peningkatan suhu. Penampilan zat tersebut adalah serbuk putih, yang tidak mempunyai rasa atau bau. Titik lebur - 1670 darjah.

Sebatian asid ortofosfat kalsium terdapat secara meluas. Sebilangan besar terdapat dalam susu. Tubuh manusia juga mengandungi kalsium dalam bentuk ortofosfat..

Bahan seperti itu diperoleh dari mineral dan dengan kaedah sintetik - interaksi H3RO4 dengan kalsium oksida atau slacked limau nipis dengan air.

Di manakah bahan tambahan makanan E341 digunakan?

Dalam pengeluaran produk, bahan tambahan digunakan sebagai:

 • pengatur tahap asid;
 • penstabil;
 • ejen melonggarkan;
 • pemegang warna;
 • garam pengemulsi untuk mendapatkan keju yang diproses;
 • ejen pemisah;
 • ejen anti caking;
 • anti-penghablur.

E 341 paling kerap digunakan dalam produk berikut:

 • produk tepung;
 • minuman untuk pemakanan sukan;
 • susu khas dengan peningkatan jumlah nutrien;
 • susu kering dan pekat;
 • produk sejuk beku;
 • daging cincang dan ikan;
 • beberapa jenis minuman beralkohol;
 • teh herba;
 • produk separuh siap;
 • "Sarapan pagi cepat";
 • serbuk penaik khas untuk penaik di rumah;
 • bahan tambahan aktif;
 • keju yang diproses;
 • pekat buah;
 • produk koko.

Dalam industri bukan makanan, bahan ini digunakan untuk:

 • menerima baja;
 • pengeluaran komposisi mineral untuk makanan ternakan;
 • memberikan sifat yang diperlukan pada ubat gigi;
 • pembuatan produk seramik, komposisi kasar.

E341 boleh didapati dalam beberapa ubat.

Jumlah bahan ini dalam 1 kg produk siap adalah dari 1.5 hingga 5 g. Dalam serbuk penaik mengandungi hingga 2%.

Bahaya dan faedah makanan tambahan

Sejak tahun 1970-an, penyelidikan telah dijalankan untuk mengesan bahaya E-341. Tugas mereka adalah untuk mengkaji kesan biologi ortofosfat pada tubuh manusia. Terdapat bukti yang meluas bahawa aditif tersebut menyebabkan akibat negatif bagi manusia, khususnya, itu menimbulkan tumor barah. Sehingga bahaya sebatian kimia ini dibuktikan secara saintifik.

Tahap bahaya E341 rendah. Ini bermaksud bahawa bahan tersebut diminati oleh pengilang di banyak negara, kerana ia dibenarkan. Fosfat diserap dengan baik di dalam usus.

Pengambilan sebatian kimia yang sederhana ini dapat memberi manfaat kepada tubuh:

 • memperbaiki struktur tisu tulang;
 • menormalkan kerja alat ligamen sendi;
 • mencegah penguraian enamel gigi dan perkembangan karies.

Makanan tambahan selamat apabila dimakan secara sederhana. Terdapat bukti bahawa ia berbahaya bagi buah pinggang. mempengaruhi keupayaan penapisan secara negatif. Sekiranya digunakan terlalu banyak, ia berbahaya kerana boleh menyebabkan perkembangan kegagalan buah pinggang. Beberapa saintis telah membuktikan kesan berbahaya ortofosfat pada perut. Mereka menimbulkan aktiviti berlebihan bakteria patogen Helicobacter pylori, yang menyebabkan gastritis dan ulser peptik.

Kesan alahan berbahaya bahan tersebut belum terbukti. Diasumsikan bahawa pada orang yang mengalami hipersensitiviti terhadap alergen, sangat jarang berlaku reaksi buruk dalam bentuk ruam kulit atau mual..

Di manakah aditif itu dibenarkan atau dilarang

E341 diluluskan untuk digunakan di semua negara Eropah, CIS. Tidak ada maklumat mengenai negara di mana penstabil ini dilarang.

Sebatian asid fosforik terdapat di dalam tubuh manusia dalam tisu tulang dan gigi. Mereka digunakan secara meluas untuk pengeluaran makanan, beberapa produk kosmetik dan farmaseutikal. Bukti saintifik yang ada menunjukkan bahawa ia selamat untuk manusia apabila dimakan secara sederhana. Keghairahan yang berlebihan terhadap sebatian kimia asid fosforik boleh menimbulkan gangguan pada saluran pencernaan.

Tonton video mengenai bahan tambahan yang paling berbahaya dan selamat:

Adakah artikel ini membantu anda? Berkongsi dengan rakan anda!

Kalsium fosfat (E341)

Kalsium fosfat adalah bahan dengan kod nombor E341. Bahan tambahan ini adalah bahan pengawet dengan sifat antioksidan dan digunakan sebagai agen pengacau dalam industri makanan..

Kualiti yang dimiliki oleh aditif ini menjadikannya cukup popular di banyak bidang industri. Ia dikenali bukan hanya sebagai baking powder tetapi juga sebagai pengemulsi dan sealant. Juga, produk ini digunakan sebagai penstabil, pengatur keasidan dan fiksatif..

Kalsium fosfat adalah bahan bukan organik sintetik. Bahan baku untuk produk ini adalah mineral (apatite, phosphorite, hydroxylapatite). Untuk mendapatkan bahan siap, bahan mentah mengalami pembakaran hidroterma, selepas itu asid fosforik hemihidrat ditambahkan ke dalamnya. Aditif siap mempunyai bentuk serbuk putih amorf, yang aktif larut dalam pelbagai asid, yang tidak dapat dikatakan mengenai air biasa..

 • Penggunaan kalsium fosfat
 • Sifat dan bahaya yang berguna

Aditif E341 mempunyai 3 subspesies. Masing-masing dari mereka telah menemui aplikasi dalam pelbagai cabang kehidupan manusia. Antioksidan tahan terhadap cecair ekstraselular. Sekiranya kita mencari analog asal semula jadi, dengan yakin kita dapat mengatakan bahawa sejumlah kalsium fosfat terkandung dalam susu lembu. Juga, kira-kira 70 peratus garam ini terdapat di mana-mana tisu tulang..

Dalam industri, kalsium fosfat ditambang dengan menggabungkan asid fosforik, susu kapur dan kalsium oksida. Perlu diperhatikan bahawa kelarutan kalsium fosfat berkurang dengan peningkatan suhu..

Penggunaan kalsium fosfat

Bahan tambahan makanan E341 digunakan dalam industri makanan sebagai penstabil rasa, pengatur keasidan, serbuk penaik dan fiksatif. Juga kalsium fosfat ditambahkan sebagai garam pengemulsi dalam penghasilan keju yang diproses. Ia sering digunakan dalam penghasilan susu tepung, krim, susu pekat, pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin..

Penggunaannya yang paling popular dalam pembuatan produk roti, minuman khas untuk atlet, daging cincang, teh kering, sarapan pagi, pelbagai produk separuh siap dan makanan tambahan.

Sebagai tambahan kepada industri makanan, aditif E341 adalah komponen dalam pasta gigi dan serbuk; ia digunakan dalam pembuatan seramik, gelas dan pelelas lembut. Di samping itu, kalsium fosfat adalah perkara biasa dalam pembuatan makanan haiwan. Juga, pengeluar pelbagai baja tidak boleh melakukan tanpa bahan ini..

Sifat dan bahaya yang berguna

Penyelidikan dan pengujian aditif E341 telah berlangsung selama lebih kurang 50 tahun. Tidak ada bukti bahawa suplemen itu berbahaya bagi tubuh manusia hari ini, tetapi pendapat mengenai bahaya kalsium fosfat masih ada..

Beberapa saintis yakin bahawa suplemen E341 mempunyai kesan karsinogenik dan menyumbang kepada penampilan kolesterol berlebihan dalam badan..

Ini boleh menyebabkan penyakit dan kerosakan saluran gastrousus. Walaupun terdapat bahaya, suplemen E341 dianggap sebagai salah satu komponen utama untuk fungsi normal tubuh manusia. Bahan ini terlibat secara langsung dalam banyak proses fisiologi penting..

Perlu diingat bahawa dari kalsium fosfat 70 peratus tulang manusia terdiri. Selain itu, enamel gigi juga terdiri terutamanya daripada bahan ini..

E341 - Kalsium fosfat

Bahan tersebut, yang terdapat dalam tabel klasifikasi bahan tambahan makanan di bawah kod penanda nombor E 341, adalah bahan pengawet yang mempunyai sifat antioksidan dan digunakan sebagai serbuk penaik dalam pengeluaran makanan.

Nama lain boleh digunakan untuk bahan ini - kalsium fosfat. Banyak kualiti yang dimiliki E 341 telah menjadikan bahan tambahan itu sangat popular di banyak industri. Ia mendapati penggunaannya sebagai pengemulsi, serbuk penaik, dan juga sealant.

Produk ini digunakan sebagai penstabil, pengatur keasidan dan penyekat warna.

Asal: 2-sintetik;

Kategori aditif: serbuk penaik pengawet dengan sifat antioksidan;

Bahaya: tahap sangat rendah, hampir tidak ada;

Nama sinonim: kalsium fosfat, E341, kalsium fosfat, E-341, Kalsium fosfat, monokalsium fosfat, mono-kalsium ortofosfat.

maklumat am

E341 dikelaskan sebagai bahan bukan organik. Rumus kimia diwakili oleh simbol seperti itu - Ca3(RO4)2. Antioksidan diperoleh sebagai hasil sintesis. Bahan mentah untuk pengeluaran E341 adalah mineral. Mereka boleh menjadi apatites, fosforit, dan hidroksilapatit..

Proses mendapatkan produk akhir melibatkan pengkalsinasi hidrotermal dari bahan semula jadi yang asli, diikuti dengan penambahan asid fosforik hemihidrat. Bahan yang diperoleh hasil daripada proses kimia tertentu adalah serbuk yang cukup amorf, yang, sebagai peraturan, mempunyai warna putih. Ia larut secara aktif dalam asid, yang tidak boleh dikatakan mengenai air.

E341 mempunyai beberapa subspesies. Ini adalah E341 (dan), dan juga E341 (dan) dan E341 (dalam). Mereka mencadangkan formula kimia yang berbeza. E341 (i), yang merupakan otrofosfat monosubstitusi, adalah Ca (H2PO4)2. Ortofosfat yang tidak disubstitusi mempunyai formula yang berbeza - CaHPO4. Ca3O8P2- formula kimia kalsium ortofosfat yang disubstitusi. Semua kategori E341 telah menemui aplikasi dalam pelbagai cabang kehidupan manusia..

Kesan pada badan

Banyak kajian dan ujian yang dijalankan di E341 telah berlangsung selama lebih kurang 50 tahun. Tidak ada asas bukti kukuh untuk mengklasifikasikan makanan tambahan itu berbahaya bagi tubuh.

Tetapi pendapat mengenai bahaya E341 masih berlaku. Sebilangan penyelidik membuktikan kesan negatif produk pada saluran pencernaan, penampilan kolesterol berlebihan dalam badan.

Manfaat

Kalsium ortofosfat dianggap sebagai salah satu elemen utama untuk fungsi normal badan. Dia mengambil bahagian dalam sejumlah proses fisiologi penting. Komponen penting seperti kalsium menganggap wujudnya dalam badan dalam kategori kalsium fosfat. Dari jumlah tersebut, 70% adalah tulang manusia. Enamel gigi juga mengandungi sebahagian besar komponen ini. Kalsium ortofosfat adalah unsur yang paling tahan terhadap pengaruh cecair ekstraselular.

Menggunakan

Produk yang bertanda E341 digunakan di banyak sektor industri makanan. Selalunya, bahan tambahan digunakan untuk membantu dalam pembuatan roti, dan juga dalam pembuatan susu tepung, sarapan pagi, iaitu kering, teh herba, juga kering, krim (kering), gula-gula. Ini ditambahkan ke keju yang diproses sebagai garam pengemulsi, dan susu pekat sebagai anti-penghablur.

E341 juga merupakan bahagian sayur-sayuran dan buah-buahan dalam tin. Bahan tambahan itu juga digunakan dalam industri minuman beralkohol, dalam pembuatan minuman lain (bukan alkohol), khususnya, untuk atlet. Mereka menambahkannya ke produk daging dan ikan.

Kalsium ortofosfat sangat biasa dalam penyediaan makanan haiwan. Pengeluar pelbagai jenis baja tidak dapat melakukannya tanpa E341. Terdapat aditif dalam serbuk gigi, juga dalam pasta. Secara aktif menggunakan kalsium fosfat dalam industri seramik, dalam pengeluaran bahan kasar, kaca.

Perundangan

Sebagai bahan tambahan E - 341 dibenarkan secara sah untuk digunakan di berbagai industri, termasuk makanan di banyak negara. Rusia dan Ukraine tidak terkecuali.

Sifat Kimia Fosfat - Formula, Farmaseutikal dan Industri Makanan

Salah satu bahan tambahan makanan yang paling penting bagi tubuh adalah kalsium fosfat, yang sesuai dengan simbol E341 dan harus sederhana dalam diet harian. Ini adalah bahan aktif (garam mineral) beberapa produk perubatan dan makanan haiwan kesayangan, dan merupakan sebatian yang tidak larut dalam bentuk serbuk putih. Sifat unik kalsium fosfat sangat berharga bagi tubuh manusia, kerana ia bertanggungjawab untuk pengembangan dan pertumbuhan semula tisu muskuloskeletal.

Apa itu Kalsium Fosfat

Setiap organisma sangat memerlukan vitamin dan mineral untuk berfungsi normal. Kalsium fosfat adalah sebatian anorganik (kasar) yang digunakan secara aktif dalam pertanian sebagai baja mineral yang berkesan. Untuk memasak, ia juga merupakan alat yang tidak dapat diganti - ia meningkatkan kualiti doh, dalam industri ia berfungsi sebagai pengemulsi, penyekat cat. Bahan ini berbentuk kristal, mempunyai warna putih dan penampilan bebas, ia diperoleh dari mineral asal semula jadi. Larut dalam air jika terkena suhu tinggi.

 • Diet untuk psoriasis - menu dengan resipi. Diet dan makanan untuk rawatan psoriasis
 • Diet untuk lelaki
 • Cara mensterilkan balang dalam ketuhar gelombang mikro

Formula Kalsium Fosfat

Pembentukan sebatian berlaku dalam keadaan makmal. Kalsium fosfat adalah bahagian mineral fosforit dan apatit, dihidrat. Deposit itu adalah kerak bumi, dan alam sekitarnya mempunyai sejumlah sumber untuk mendapatkan sebatian fosfat masa depan dengan kaedah makmal. Sekiranya kita bercakap mengenai penghasilan kalsium ortofosfat, unit ini diperoleh melalui interaksi penggantungan kalsium hidroksida dan asid ortofosfat dengan penapisan, pengeringan dan pengisaran selanjutnya. Formula molekul kalsium fosfat adalah seperti berikut: Ca3 (PO4) 2. Jisim molar - 310.18 pagi.

Penggunaan kalsium fosfat

Kompaun bukan organik ini tergolong dalam komponen pertanian, industri, memasak, dan pengeluaran besar-besaran yang tidak dapat diganti. Itu harus dimasukkan ke dalam umpan, baja mineral untuk binatang peliharaan dan burung, untuk pembajaan berkualiti tinggi dari keasidan tanah yang berkurang. Di samping itu, penggunaan kalsium fosfat secara berkala sesuai dalam bidang kehidupan manusia berikut:

 • pengeluaran kaca dan seramik;
 • bahan mentah untuk pengeluaran asid fosforik;
 • baja untuk tanah berasid;
 • penyekat warna yang stabil;
 • unit struktur makanan pelengkap (pakan kalsium fosfat);
 • bahan binaan untuk gigi, tulang;
 • bahan mentah untuk keju yang diproses, garam pengemulsi;
 • komponen susu pekat kering;
 • proses pengetinan sayur-sayuran, buah-buahan.

Fosfat dalam makanan

Doktor mengesyorkan agar komponen berharga seperti itu dikaitkan dengan diet harian untuk mencegah sejumlah penyakit serius, untuk memperbaiki kerja organ dan sistem dalaman. Oleh itu, diharuskan untuk selalu mengonsumsi produk yang mengandungi fosfat, yang memberikan kesan pencegahan yang stabil dalam tubuh setiap orang. Semua orang tahu nama ramuan makanan tersebut, yang ditunjukkan di bawah:

 • keju keras;
 • walnut, kacang tanah;
 • kacang polong, kekacang;
 • hampir semua makanan laut;
 • produk ikan;
 • biji bunga matahari;
 • minyak halus;
 • kaviar sturgeon;
 • germa Gandum.

Kalsium fosfat dalam makanan ini tidak menimbulkan ancaman yang besar terhadap kesihatan manusia. Lebih banyak ketakutan diperlukan daripada sebatian kimia yang diperoleh secara makmal. Diet harian harus dipilih agar tidak hanya memuaskan, tetapi juga seimbang. Pastikan anda memasukkan kalsium fosfat. Tubuh sama memerlukan kalsium dan fosforus, sebagai asas sistem muskuloskeletal, alat ligamen.

 • Kanser kulit peringkat awal - foto
 • Apa yang boleh dibuat dari tanah liat
 • Mascarpone - apa itu: resipi dengan keju

Makanan tambahan E341

Ia dibenarkan menggunakan fosfat dalam makanan, tetapi terdapat juga komponen yang berbahaya. Sebatian anorganik yang ditentukan akan menyerap ke organ-organ saluran pencernaan badan, ia diperlukan untuk mengambilnya dalam jumlah yang sangat terhad. Bahan tambahan makanan E341 dapat digunakan sebagai serbuk penaik, pengatur keasidan makanan, antioksidan, dan pengedap makanan. Makanan fosfat boleh digunakan untuk pengeluaran keju yang diproses, susu tepung dan pekat, krim. Mereka mengikat komponen pinggan, memberikannya konsistensi yang seragam.

Kesan pada badan E341

Lebih baik tidak menggunakan kalsium fosfat pengeluaran teknikal dalam komposisi pinggan, ia adalah bahan mentah untuk pertanian dan industri. Tetapi pengambilan aditif makanan tidak dilarang dalam bahagian yang diukur dengan ketat. E341 mempunyai kesan positif pada tubuh semasa pembentukan dan pengukuhan tisu tulang, untuk gigi yang sakit (ia menghalang proses penguraian enamel). Walaupun dalam komposisi beberapa antibiotik, sebatian anorganik ini mendominasi, yang tidak larut dalam keadaan normal, tetapi meningkatkan keseluruhan kesan terapi.

Bahaya aditif makanan E341

Oleh kerana kalsium fosfat tidak larut dengan air, tetapi mendakan ke dasar, bahaya bagi kesihatan manusia adalah jelas. Tidak lama kemudian seseorang menderita slagging dan pengumpulan garam yang berlebihan di dalam badan, yang mengganggu kerja organ dan sistem dalaman. Bahaya aditif makanan E341 untuk orang dewasa dan kanak-kanak adalah seperti berikut: garam mineral ini secara radikal mengubah komposisi cecair biologi, memberi kesan negatif terhadap fungsi saluran pencernaan, mendorong pemendapan garam di dalam badan, memperburuk penyakit yang menyertainya.

E 341: bahaya apa yang menjadi bahan tambahan bagi manusia, di mana ia digunakan?

Kalsium adalah elemen yang sangat penting yang penting untuk tulang yang sihat, enamel gigi yang kuat dan pertumbuhan dan perkembangan tubuh anak yang betul. Ini termasuk dalam baja mineral, makanan burung dan haiwan. Nampaknya, ini hanya boleh bermanfaat, tetapi berkenaan dengan aditif E 341, yang berdasarkan bahan ini, pernyataan itu terdengar kontroversial. Apa kesannya terhadap seseorang?

Kalsium fosfat: ciri umum

Di bawah label "E341", terdapat sekumpulan bahan yang digabungkan ke dalam kumpulan kalsium ortofosfat (fosfat). Terdapat 3 wakil di dalamnya - satu, dua dan tiga pengganti, dan semuanya berasal dari sintetik. Walau bagaimanapun, sumber pengeluarannya berbeza: fosforit terurai (melalui pendedahan kepada asid sulfurik), kalsium hidroksida dengan monetit, atau kalsium nitrat. Sifat kimia setiap subspesies kalsium ortofosfat juga bersifat individu:

 • monosubstituted dan disubstituted mudah merayap semasa bersentuhan dengan udara;
 • digabungkan paling stabil.

Lebih-lebih lagi, semua wakil kumpulan ini tahan terhadap air (hampir tidak larut), dan apabila dipanaskan, kualiti ini hanya meningkat. Seperti kebanyakan bahan kimia lain, kalsium fosfat adalah serbuk tanpa kualiti organoleptik (rasa, bau). Warna butiran berwarna putih, strukturnya longgar, permukaannya halus.

Makanan tambahan E 341 adalah serbuk penaik, antioksidan dan pengawet.

Juga, terima kasih kepada kalsium fosfat, warnanya dapat stabil dan dipelihara, dan keasidan produk dapat dipengaruhi. Menurut kajian yang dijalankan, bahan tambahan E 341 mempunyai kelas bahaya rendah, oleh itu ia disetujui untuk digunakan di kebanyakan negara di dunia, termasuk Rusia. Dalam industri makanan, ia digunakan dalam pembuatan:

 • produk Bakeri;
 • susu pekat (mencegah penghabluran);
 • keju yang diproses;
 • krim kering;
 • manisan;
 • pemeliharaan buah;
 • produk koko;
 • sirap gula (bertindak sebagai penjelasan);
 • minuman beralkohol dan bukan alkohol.

Perlu diperhatikan bahawa aditif E 341 telah mendapat aplikasi tidak hanya dalam industri makanan: ia sering terdapat dalam komposisi pasta gigi, baja mineral, dan makanan haiwan. Secara semula jadi, kalsium fosfat terdapat pada kacang, kacang polong dan kekacang lain, keju keras, kuman gandum, minyak halus dan makanan laut. Sudah tentu, versi semula jadi mereka jauh lebih selamat daripada sintetik.

Apa bahaya yang ditunjukkan oleh bahan tambahan E 341 kepada manusia??

Tahap ketoksikan kalsium fosfat yang diperoleh di makmal kimia rendah, tetapi ini tidak menafikan kehadiran unsur berbahaya dalam strukturnya. Pakar melaporkan bahawa bahan ini dapat diserap dalam saluran pencernaan, yang bermaksud ia boleh terkumpul di dalam badan. Sejumlah yang sedikit bahkan dapat memberikan manfaat kecil, kerana ia akan bertindak seperti kalsium semula jadi:

 • menguatkan tisu tulang;
 • mencegah penguraian enamel gigi;
 • memperbaiki keadaan radas ligamen.

Oleh kerana kelarutan kalsium fosfat sintetik dalam air yang lemah, ia tidak hanya terkumpul di dalam badan, tetapi juga mengendap dalam bentuk garam, oleh itu, keseimbangan garam-air terganggu, dan slagging umum meningkat. Hasilnya adalah gangguan saluran pencernaan (sakit perut dan usus, kambuh penyakit gastrointestinal kronik), pemburukan gout.

Beberapa pakar, berdasarkan kajian yang dilakukan, menunjukkan bahawa aditif E 341 mempunyai sifat karsinogenik..

Di samping itu, ada kemungkinan kalsium fosfat sintetik dapat meningkatkan tahap kolesterol "buruk", yang meningkatkan risiko aterosklerosis..

Baca juga:

Secara amnya, belum dijelaskan sepenuhnya apa bahaya yang ditimbulkan oleh suplemen E 341 kepada tubuh manusia: penyelidikan berterusan dan ada kemungkinan pakar akan segera menemui banyak kekurangan pada sifatnya. Pada masa ini, ia dianggap cukup selamat, dalam jumlah kecil penggunaannya tidak akan memberi kesan kuat kepada kesihatan..

E kesan tambahan, bahaya, bahaya

FALSAFAH KALSIUM E341

(i) KALSIUM ORTHOPHOSPHATE 1-DIKELUARKAN

Fungsi teknologi Pengatur keasidan, serbuk penaik, aditif anti-caking dan clumping, pemisah, humektan, penstabil, garam pengemulsi, fiksasi warna, sinergis antioksidan, sealant (tisu tumbuhan), pembawa.

Sinonim Kalsium bis (dihidrogen fosfat), monokalsium fosfat, kalsium dihidrogen fosfat, garam monokalsium asid ortofosforik; Bahasa Inggeris monokalsium fosfat, kalsium dihidrogen fosfat; Bahasa Jerman Monocalciumphosphat, Calciumdihydrophosphat; fr. fosfat de monokalsium.

No. CAS 7758-23-8 (b / c); 10031-30-8 (monohidrat).

Mol. m. 234.04 (b / b); 252.06 (monohidrat).

Penampilan Kristal putih atau biji-bijian, serbuk berbutir, mudah tersebar di udara.

Sifat fizikokimia Meleleh pada suhu 150-200 ° C dengan penguraian. Sol yang lemah. dalam air; tidak bermoral. dalam etanol.

Mendapatkan dengan penguraian apatit dan fosforit dengan asid sulfurik atau fosforik.

Papan standard kebersihan 70 mg / kg berat badan setiap hari. Bahaya menurut GN-98: MPC di udara di kawasan kerja 10 mg / m 3, kelas bahaya 4. Di Persekutuan Rusia ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pengemulsi, pemekat, teksturizer, agen pengikat, penambah tepung dan roti menjadi kentang pra-goreng, dibekukan dalam kuantiti sehingga 100 mg / kg; dalam minuman khusus untuk atlet, minuman ringan mineral buatan dalam jumlah sehingga 500 mg / kg; dalam produk buah, buah mengkilap dalam jumlah hingga 800 mg / kg; ke dalam susu disterilkan, susu pekat dengan kandungan bahan kering kurang dari 28%, ais krim (kecuali susu dan krim), ais buah, ikan cincang "surimi", minuman beralkohol dalam jumlah hingga 1 g / kg; ke dalam susu pekat dengan kandungan bahan kering melebihi 28% dalam jumlah hingga 1.5 g / kg; ke dalam keju muda, minuman berasaskan susu, coklat dan barli, mentega masam, pasta, sari (epal dan pir), teh dan teh herba kering, segera dalam jumlah hingga 2 g / kg; ke dalam susu tepung dan susu skim, tepung dalam jumlah hingga 2.5 g / kg; dalam pencuci mulut, termasuk susu (ais krim), sup dan kaldu (pekat), sirap (pelapis hiasan) berperisa untuk milkshake, ais krim, sirap untuk penkek, penkek, kuih dalam jumlah hingga 3 g / kg; dalam keadaan sayu untuk produk daging dan sayur-sayuran hingga 4 g / kg; ke dalam krim yang dipasteurisasi, disterilkan, krim disebat dan analognya mengenai lemak sayuran, marjerin sandwic, kentang yang diproses, termasuk beku, sejuk dan kering, gula gula, adunan cambuk, produk separuh siap cair fermentasi, campuran telur disebat untuk telur dadar, tepung roti cair, produk bijirin yang dihasilkan oleh teknologi penyemperitan, sarapan pagi kering, produk makanan khusus, ikan dan fillet yang belum diproses, ikan dan udang, sos dalam jumlah hingga 5 g / kg; dalam produk daging dalam jumlah hingga 5 g fosfat tambahan per 1 kg daging mentah; dalam produk krustasea beku dalam jumlah hingga 5 g fosfat tambahan per 1 kg bahan mentah krustasea, dalam krustasea kalengan dalam jumlah hingga 1 g fosfat tambahan per 1 kg bahan mentah krustasea, dalam cawan ikan beku dan produk yang dibuat darinya dalam jumlah hingga 5 g tambah fosfat per 1 kg bahan mentah ikan; dalam pencuci mulut, campuran kering serbuk hingga 7 g / kg; dalam gula tepung, produk telur kering (melange, putih, kuning telur), pengganti garam dan garam dalam jumlah hingga 10 g / kg; dalam keju yang diproses dan analognya, produk roti dan tepung, campuran kering berdasarkan tepung dengan penambahan gula, serbuk penaik untuk membakar muffin, kek, penkek, dan lain-lain, minuman berdasarkan protein sayuran dalam jumlah hingga 20 g / kg; dalam agen awan untuk minuman dalam jumlah hingga 30 g / kg; dalam makanan tambahan yang aktif secara biologi dalam jumlah mengikut TI secara individu atau bersama dengan fosfat lain dari segi P2TENTANGlima (ms 3.2.26, 3.6.56, 3.7.15 SanPiN 2.3.2.1293-03); sebagai nutrien (top dressing) untuk ragi untuk digunakan dalam industri makanan, teknologi aplikasi menurut TI (klausa 5.4.17 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Aplikasi Bersama dengan fosfat lain, ia digunakan dalam pengeluaran keju yang diproses sebagai garam pengemulsi. Ia juga digunakan sebagai agen pemisah dan aditif anti-caking dalam susu tepung dan krim, anti kristal susu pekat, sealant tisu tumbuhan dalam pengeluaran sayur-sayuran dan buah-buahan dalam tin. Ditambah dengan beberapa pektin gred khas untuk penyeragaman kalsium.

Bidang aplikasi lain: dalam pengeluaran baja, makanan mineral untuk ternakan, sebagai komponen pasta gigi dan serbuk, pelelas lembut, seramik, kaca.

(ii) KALSIUM ORTHOPHOSPHATE 2-DILANJUTKAN

Fungsi teknologi Pengatur keasidan, aditif anti-caking dan clumping, separator, agen penahan air, penstabil, garam pengemulsi, fiksasi warna, pengisi, sinergis antioksidan, sealant (tisu tumbuhan), pembawa.

Sinonim Dibasic kalsium fosfat, kalsium hidrogen fosfat, dicalcium fosfat, asid dicalcium fosfat, kalsium hidrogen fosfat, kalsium fosfat sekunder, kalsium fosfat dibasik; Bahasa Inggeris kalsium fosfat dibasik, kalsium fosfat, asid kalsium, kalsium fosfat sekunder, kalsium hidrogen fosfat Bahasa Jerman Dicalciumphosphat, Calciumhydrophosphat, Calciumbiphosphat; fr. fosfat de kalsium.

No. CAS 7757-93-9.

Formula CaHPO empirik4 (b / c); CaHPO4 ■ 2H2O (dihidrat).

Mol. m 136.06 (b / w); 172.09 (dihidrat).

Penampilan Kristal putih atau biji-bijian, serbuk berbutir.

Sifat fizikokimia Tdek > 900 ° C. Chorus. sol. dalam asid hidroklorik, fosforik, nitrik; sol buruk. di dalam air, asid asetik; tidak bermoral. dalam etanol.

Sumber semula jadi Mineral monetit dan sikat (dihidrat).

Mendapatkan Dari mineral dan interaksi asid fosforik dengan kalsium hidroksida.

Bahan tambah makanan kalsium fosfat E341

Untuk memahami komposisi beberapa makanan, anda perlu menjadi ahli kimia sebenar. Makanan tambahan E341 adalah kalsium fosfat, yang juga digunakan sebagai ubat. Sumber dua mineral penting, ia masih boleh berbahaya jika dikonsumsi secara berlebihan. Sekiranya anda takut kepadanya?

 1. Kalsium fosfat - untuk apa dan untuk apa?
  1. Pembungkusan, pengangkutan, penyimpanan
 2. Hartanah dan ruang lingkup E341
  1. Dalam industri makanan
  2. Dalam bidang pertanian
  3. Mendapatkan fosforus dari kalsium fosfat
 3. Bahan tambahan makanan E341 berbahaya atau tidak
 4. Mengapa fosfat berbahaya bagi manusia
 5. Cara mengatasi lebihan fosfat dalam badan
 6. Mengapa menambahkan fosfat ke susu menurunkan kalsium
 7. Bagaimana kalsium fosfat berbeza dengan kalsium karbonat

Kalsium fosfat - untuk apa dan untuk apa?

Kalsium fosfat (kalsium ortofosfat) adalah sebatian anorganik, garam asid fosforik. Bahan ini tersebar luas, merupakan bahagian mineral (apatites, phosphorites), serta tulang haiwan dan manusia, di mana ia memerlukan hingga 70% dari jumlahnya.

Secara luaran, ia adalah serbuk putih, kristal kecil, dengan warna kelabu atau kuning. Kristal mempunyai kelarutan dalam air yang rendah, tetapi ketika pH turun (dalam lingkungan berasid), proses pencampuran lebih baik.

Garam kalsium diluluskan sebagai bahan tambahan makanan E341. Untuk tujuan ini, hanya sebatian yang sangat disucikan dengan kandungan komponen utama sebanyak 98.5% digunakan. Rumus kimianya ialah Ca3 (PO4) 2, kod TN VED, 2835260000. Pecahan massa kalsium adalah 30-35%, fosfor 12-18% apabila ia diperoleh dari apatite.

Bahan ini terbentuk secara kimia kerana interaksi asid fosforik dengan kalsium oksida, susu kapur (kapur). Kaedah hidrolisis hidrogen fosfat juga tersedia.

Pembungkusan, pengangkutan, penyimpanan

Untuk memelihara reagen, beg yang diperbuat daripada polietilena atau kertas berlapis khas digunakan, beratnya boleh berbeza, lebih sering 40-50 kg. Pengangkutan boleh diterima dengan kereta, kereta api dan juga jalan air. Sambungannya tidak boleh meletup atau berbahaya.

Hartanah dan skop E341

Garam fosfat digunakan di banyak industri. Sebagai tambahan untuk tujuan makanan, mereka ditambahkan ke tablet dan kapsul sebagai pengisi; dalam serbuk gigi dan pasta, mereka bertindak sebagai komponen kasar. Ca3 (PO4) 2 digunakan dalam pembuatan seramik dan kaca. Ciri pembersih serbuk telah menemukan aplikasi untuk menggilap permukaan logam. Ia juga digunakan untuk membuat prostesis dan unsur tulang..

Dalam industri makanan

Dalam pengeluaran makanan, garam fosforik sangat diminati, kerana menjalankan fungsi berikut:

 • mengawal keasidan (pH);
 • meningkatkan prestasi tepung, menyumbang untuk mendapatkan roti yang lebih subur;
 • menstabilkan ketekalan;
 • berfungsi sebagai pengeras, serbuk penaik;
 • mencegah penumpukan, penggumpalan serbuk (tepung, gula tepung), mengekalkan kebolehalirannya;
 • bertindak sebagai pembawa perasa, terutama untuk produk daging;
 • dalam campuran dengan bahan lain ia digunakan sebagai garam lebur untuk pembuatan keju yang diproses;
 • membersihkan sirap gula semasa membuat gula halus;
 • mengekalkan kelembapan dalam produk daging dan ikan.

Anda tidak boleh menganggap makanan tambahan sebagai pembekal mineral untuk tubuh: kepekatannya tidak tinggi, selain itu, makronutrien lebih baik diserap dari sumber semula jadi. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai makanan yang mempunyai kalsium paling banyak, ikuti pautan.

Piawaian yang dibenarkan untuk kandungan E341 sangat berbeza untuk kategori yang berbeza. Yang paling penting ia boleh ditambah dengan perasa, gula aising, campuran kering untuk dibakar. Bahan ini juga banyak digunakan dalam pembuatan susu yang disterilkan dan tepung, makanan untuk anak-anak, ia dicampurkan ke dalam krim dan keju yang diproses, produk setengah jadi daging dan ikan, sosej, tongkat ketam, sos, marjerin.

Dalam bidang pertanian

Dalam industri ini, kalsium ortofosfat digunakan dalam dua cara:

 1. Sebagai makanan tambahan untuk makanan ternakan. Kalsium fosfat makanan dihasilkan sesuai dengan GOST 23999-80. Bahan ini baik kerana ia bertindak sebagai sumber dua mineral penting pada masa yang sama, dibezakan oleh kos dan ketersediaannya yang rendah. Penggunaannya meningkatkan produktiviti burung dan ternakan. Kadar pengenalan kepada diet: kambing per hari setiap haiwan 2 g, lembu 80-100 g, domba 2-3 g. Triskalsium fosfat untuk ayam sangat penting, kerana dengan kekurangan zat makronutrien, pengeluaran telur sangat berkurang. Sebatian tersebut ditambahkan ke umpan dalam jumlah hingga 2%, serentak termasuk kapur atau cengkerang hingga 1,5%. Tidak lebih daripada 5 g setiap burung setiap hari.
 2. Seperti baja. Fosfor, bersama dengan nitrogen, adalah dua nutrien terpenting yang merangsang pertumbuhan tanaman. Oleh itu, selain nitrat, fosfat juga diperkenalkan ke dalam tanah. Mereka sesuai untuk semua tanaman kebun, sayur-sayuran, buah beri, bunga dan tanaman hiasan..

Sebelum ini, garam asid fosforik banyak digunakan dalam serbuk cuci. Baja dibasuh dari ladang dan masuk ke badan air, dan air buangan domestik yang tidak disucikan sepenuhnya dibuang ke sana. Ini menyebabkan peningkatan kandungan mineral di sungai, itulah sebabnya mereka aktif ditumbuhi alga dan berubah menjadi rawa. Proses ini dipanggil eutrofikasi..

Mendapatkan fosforus dari kalsium fosfat

Manfaat lain dari garam ialah menghasilkan fosforus. Persamaan tindak balas kelihatan seperti ini:

2Ca3 (PO4) 2 + 6SiO2 + 10C = 6CaSiO3 + P4 + 10CO

Karbon tulen (kok) ditambah sebagai agen pengurangan dan pasir semestinya digunakan untuk mengikat kalsium. Kaedah ini menghasilkan fosforus putih, yang menyala dalam gelap dan merupakan racun yang mematikan bagi manusia. Teknologi ini dikembangkan pada abad ke-17.

Bahan tambahan makanan E341 berbahaya atau tidak

Bahan ini boleh diterima dengan baik oleh badan, tidak menimbulkan alahan, oleh itu ia diluluskan untuk digunakan di banyak negara. Selain itu, digunakan dalam perubatan: dalam transplantasi, pembedahan rahang, pergigian, untuk pembuatan prostesis. Kalsium fosfat adalah komponen utama kerangka manusia, jadi tulang tiruan dibuat dari mineral ini..

Manfaat zat tersebut adalah bahawa ia boleh digunakan sebagai makanan tambahan untuk menghilangkan kekurangan P dan Ca. Ia diserap dengan baik apabila terdapat vitamin D. Walau bagaimanapun, kesannya pada tubuh manusia kontroversial. Dalam dos yang tinggi, sebatian tersebut menghasilkan kristal kalsium fosfat dalam air kencing. Ini penuh dengan pembentukan batu di pundi kencing dan buah pinggang. Apabila badan dialkali, sebatiannya larut dengan teruk dan tidak diekskresikan, membentuk kristal.

Terdapat teori bahawa E341 mempunyai sifat karsinogenik dan memprovokasi perkembangan barah. Walau bagaimanapun, kemudaratan ditentukan oleh dos sebatian tersebut. Kekurangan mineral berbahaya untuk kesihatan, dan juga kelebihannya. Dalam norma fisiologi, garam kalsium asid fosforik dibenarkan dalam makanan bayi, kerana tidak berbahaya bagi bayi..

Mengapa fosfat berbahaya bagi manusia

Jumlah maksimum untuk pengambilan adalah 70 mg sebatian untuk setiap kg berat badan setiap hari. Dengan lebihan sistematik penunjuk ini, terdapat:

 • gangguan saluran gastrousus;
 • kegagalan buah pinggang;
 • kemunculan batu fosfat di buah pinggang dan pundi kencing;
 • peningkatan tahap kolesterol;
 • penurunan kadar kalsium, masalah tulang.

Lebihan fosfat berlaku bukan hanya ketika makan makanan yang telah ditambahkan E341. Mengalihkan diet ke tenusu, daging dan ikan juga mempunyai akibat negatif..

Anda boleh memeriksa tahap mineral dengan ujian darah. Seharusnya tidak lebih daripada 1.8 mmol / l. Juga, kerosakan dalam proses metabolik muncul jika nisbah kalsium dan fosfor dalam makanan tidak diperhatikan 1: 1.5.

Ca yang berlebihan, walaupun jarang, juga membahayakan kesihatan. Kalsifikasi saluran darah dan jantung berlaku, yang memprovokasi perkembangan hipertensi, mengganggu pengangkutan darah. Makronutrien disimpan di kulit dan sendi, menyebabkan gatal-gatal dan kesakitan, menghalang pergerakan.

Cara mengatasi lebihan fosfat dalam badan

Masalah "menghitung" bahan dapat diselesaikan dengan membatasi pengambilannya atau mengurangkan penyerapan; kombinasi kaedah dibenarkan. Cara utama untuk mengurangkan kepekatan fosfat dalam badan:

 • mengambil ubat yang mengikat mineral (karbonat, asetat, hidroksida);
 • penggunaan ubat diuretik;
 • diet dengan kandungan fosfor rendah, apabila produk dengan sejumlah besar aditif E341 (sosej, minuman berkarbonat bergula) tidak termasuk dalam diet;
 • penghapusan makanan alkali semasa pembentukan batu fosfat (susu, telur, cendawan, makanan salai, rempah);
 • minum air mineral pengoksidaan, meningkatkan jumlah beri masam dan buah-buahan dalam menu.

Mengapa menambahkan fosfat ke susu menurunkan kalsium

Apabila garam fosfor memasuki susu, mereka mengikat kalsium semula jadi yang terdapat di dalamnya. Sebatian yang dihasilkan kurang larut dalam air (terdapat banyak di dalam susu), mereka mendakan, reaksi sangat kuat semasa pasteurisasi, mendidih. Oleh kerana itu, terdapat sebahagian kehilangan bahan berharga..

Walau bagaimanapun, penggunaan kalsium klorida dan fosfat memungkinkan untuk membentuk curd kasar yang baik dan dengan mudah memisahkan whey ketika mendapatkan keju kotej dan keju keras. Oleh itu, pengenalan E341 memberi lebih banyak faedah daripada keburukan. Penting untuk memerhatikan dosnya agar tidak mengganggu keseimbangan P dan Ca.

Bagaimana kalsium fosfat berbeza dengan kalsium karbonat

Kedua-dua sebatian itu adalah garam, hanya satu daripadanya adalah fosforik dan yang lain adalah asid karbonik. Kalsium karbonat tidak lebih dari kapur, ia adalah aditif E170 dan bertindak sebagai pewarna makanan, juga mencegah kekacang dan gumpalan.

Kedua zat tersebut larut dalam air, tetapi dapat diserap dalam lingkungan asam jus gastrik, oleh itu ia digunakan sebagai makanan tambahan untuk menghilangkan kekurangan kalsium. Fosfat baik kerana cepat diserap, tidak menyebabkan perut kembung dan sembelit semasa diambil. Namun, ia dapat memprovokasi kelebihan fosforus dan pergeseran nisbah P dan Ca.

Karbonat dianggap sebagai ubat termudah, termurah dan paling berpatutan. Sebilangan besar kompleks mineral (tablet) mengandungi garam ini. Dengan keasidan yang meningkat, ia lebih sesuai.

Kalsium fosfat tidak menakutkan seperti yang difikirkan oleh banyak orang. Tetapi penggunaannya di semua sektor ekonomi, dalam perubatan dan pembuatan produk makanan memerlukan kawalan, jika tidak, manfaatnya dapat dengan mudah berubah menjadi bahaya. Lebihan kedua mineral yang membentuk garam tidak kurang berbahaya daripada kekurangannya.

Makanan tambahan E341: tiada enapcemar berbahaya, kesan pada tubuh manusia

Makanan tambahan E341 digunakan dalam proses pengeluaran makanan. Kalsium ortofosfat diperoleh secara buatan menggunakan tindak balas kimia. Walaupun ia terdapat dalam makanan semula jadi seperti susu lembu. Aditif ini dibenarkan di banyak negara, ia tidak hanya digunakan dalam makanan, tetapi juga di industri lain.

Apa jenis aditif E341

Serbuk penaik makanan yang dipasarkan di bawah label E341 adalah bahan bukan organik. Ia memainkan peranan penting dalam tubuh manusia. Kalsium fosfat terdapat pada tulang, enamel gigi. Oleh kerana keupayaan untuk menepu badan dengan unsur-unsur yang diperlukan, mereka dianggap berguna.

Aditif makanan yang diperoleh semasa proses pengeluaran kelihatan seperti serbuk atau kristal berbutir putih. E341 larut dengan baik dalam asid. Oleh itu, ia diserap dalam perut di bawah pengaruh asid hidroklorik yang terdapat di dalamnya. Di dalam air, etanol, bahan tambahan tetap tidak berubah atau larut secara sederhana. Tidak seperti sebatian kimia lain, semakin tinggi suhu bahan pengawet, semakin teruk kelarutannya..

Komposisi Kalsium Fosfat

Pengawet E341 terdiri daripada garam kalsium dan asid fosforik. Formula kimianya bergantung pada jenis yang dibuat. Dalam keadaan perindustrian, 3 subspesies ortofosfat dihasilkan:

 • E341 (i) - monosubstituted, Ca [H2PO4] 2 - dihidrogen fosfat;
 • E341 (ii) - tidak disubstitusi, CaHPO4 - hidrogen fosfat;
 • E341 (iiii) - trisubstituted, Ca3O8P2 - fosfat.

Bahan tambahan makanan dihasilkan secara kimia. Formula molekulnya bergantung pada bagaimana ia dihasilkan. Untuk mendapatkan bahan pengawet, anda boleh menguraikan apatit atau fosforit menggunakan sulfurik atau asid fosforik. Dibasic orthophosphate dibuat dengan bertindak balas kalsium hidroksida dengan asid ortofosfat. Trisubstituted E341 disintesis dari kalsium nitrat.

Kebaikan dan keburukan kalsium fosfat

Penyelidikan mengenai apa kesan aditif makanan E341 pada tubuh manusia telah berlangsung selama lebih dari 50 tahun. Tetapi tidak perlu mencuba untuk menghilangkan sepenuhnya pengawet dari diet. Makanan tambahan dianggap bermanfaat kerana ia adalah sumber:

 • kalsium - mineral penting untuk tulang dan gigi;
 • fosforus - unsur tersebut terlibat dalam proses kerja otot, sintesis sebatian protein.

Bahan yang dinyatakan terdapat di dalam badan dalam kuantiti yang banyak, jadi anda tidak perlu takut dengannya. Tetapi apabila sebatian kalsium-fosforus sintetik diterima dalam jumlah besar, komplikasi mungkin timbul. Masalah yang mungkin berkaitan dengan penyalahgunaan E341 termasuk:

 • gangguan sistem pencernaan;
 • perkembangan kegagalan buah pinggang;
 • penampilan batu di organ sistem kencing;
 • pembentukan plak kolesterol.

Kesan sampingan ini boleh berlaku sekiranya bahan tambahan makanan memasuki badan dalam jumlah besar dan tidak mempunyai masa untuk diserap. Selalunya, orang yang mengambil makanan dalam jumlah besar, yang mengandungi E341, menghadapi sakit perut.

Masalah timbul bagi pencinta produk separuh siap, makanan segera, sosej dan produk daging siap pakai.

Bahan tambahan makanan E341 yang berbahaya atau tidak

Kalsium ortofosfat mempunyai kelas bahaya yang sangat rendah mengikut piawaian antarabangsa. Ini bermaksud bahawa ia boleh dimakan tanpa risiko kesihatan. Tetapi doktor mengesyorkan memantau pecahan massa fluorida dalam produk siap. Norma untuk makanan yang berbeza adalah berbeza.

Sekiranya bahan pengawet tertelan dalam jumlah besar, ia boleh menjadi berbahaya. Apabila masalah timbul dengan kerja saluran pencernaan, ginjal, hati, pertama sekali, doktor menasihatkan untuk menyemak semula diet.

Penggunaan kalsium fosfat

Dalam industri makanan, E341 ditambahkan semasa pengeluaran banyak produk. Ia digunakan sebagai:

 • penstabil;
 • serbuk penaik;
 • penyekat warna;
 • pengatur keasidan;
 • garam pengemulsi;
 • ejen anti-caking dan ejen pemisah;
 • meterai;
 • penjelasan;
 • anti-penghablur.

Sifat kalsium fosfat ini menjadikannya sangat diperlukan dalam banyak cabang industri makanan. Selalunya, bahan tambahan digunakan dalam pembuatan:

 • produk Bakeri;
 • pemakanan sukan;
 • krim kering dan susu;
 • ais krim;
 • daging cincang, ikan;
 • sarapan kering;
 • manisan;
 • keju yang diproses;
 • sayur-sayuran dalam tin, buah-buahan;
 • teh kering dan herba;
 • susu pekat;
 • produk yang diperoleh dengan memproses kentang, termasuk pra-goreng dan beku;
 • pencuci mulut;
 • produk buah;
 • sirap gula;
 • pekat sup dan sup;
 • makanan berperisa bukan alkohol.

Apabila banyak makanan yang diproses dimakan, kalsium fosfat diserap ke dalam badan. Bahan ini terdapat dalam susu, keju muda, mentega, marjerin, merebak.

Tetapi bahan tambahan itu bukan sahaja digunakan dalam industri makanan. Ia digunakan dalam farmaseutikal dalam pembuatan makanan tambahan. E341 termasuk dalam komposisi ubat gigi. Ia berfungsi sebagai pelelas yang lembut, dengan bantuan plak dibersihkan dengan lembut.

Dihidrogen fosfat Ca [H2PO4] 2 digunakan dalam pertanian sebagai sumber fosforus. Ini adalah komponen utama baja yang dikenali sebagai superfosfat. Bahan ini adalah bahagian makanan haiwan.

Kesimpulannya

Makanan tambahan E341 dianggap tidak berbahaya. Ia terdapat dalam makanan yang menjadi asas diet bagi banyak orang. Tetapi apabila dikonsumsi dalam jumlah besar, terdapat risiko overdosis kalsium fosfat. Oleh itu, doktor mengesyorkan memantau komposisi produk, meminimumkan jumlah produk separuh siap, makanan segera, sosej yang dibeli dan produk dalam tin. Perhatian harus diberikan kepada orang yang mempunyai masalah dengan perut, usus, hati, ginjal.

Makanan tambahan E341

Makanan pra-proses adalah "keajaiban" industri makanan moden. Mereka menjimatkan masa dan wang. Benar, dengan mengorbankan kesihatan mereka sendiri. Untuk menjadikan produk menarik bagi pengguna, produk ini tepu dengan pelbagai penambah rasa dan pewarna. Dan juga perlu untuk menyelesaikan masalah pengangkutan dan penyimpanan jangka panjang produk yang benar-benar siap. Masalah ini diselesaikan dengan pengawet. Ini terutama berlaku untuk produk haiwan, kerana ia mempunyai kemampuan untuk cepat merosot. Oleh itu, supaya produk separuh siap dalam bentuk daging dan produk ikan dapat tetap "segar" untuk jangka masa panjang, mereka diproses dengan teliti dengan kimia. Misteri yang lebih hebat lagi ialah apa yang disebut makanan segera: cukup untuk menuangkan air mendidih ke atas beberapa bahan yang kelihatan aneh, dan dalam tiga hingga lima minit sarapan yang enak sudah siap. Satu-satunya masalah ialah rasa dan bentuk produk ini disediakan oleh bahan dan bahan tambahan makanan yang tidak wajar, yang hanya mengambil bentuk yang diingini di bawah pengaruh air mendidih. Salah satu bahan tambahan makanan ini ialah bahan tambahan makanan E341.

Makanan tambahan E341: apa itu

Makanan tambahan E341 - kalsium fosfat. Kalsium fosfat adalah bentuk kalsium di mana ia terdapat di dalam tubuh manusia. Tulang, gigi, kuku, dan lain-lain mengandungi kalsium fosfat sebagai blok bangunan. Tulang manusia mengandungi kira-kira 70% kalsium fosfat. Dalam bentuknya yang tulen, kalsium fosfat kelihatan seperti serbuk putih yang mudah kering. Kelarutan air yang lemah.

Walaupun terdapat banyak ulasan pengguna bahawa makanan tambahan E341 mempunyai kesan negatif kalsium fosfat pada organ saluran gastrousus, kajian rasmi tidak mengesahkan fakta ini. Sebabnya mudah: Kalsium fosfat adalah komponen penting bagi kebanyakan produk moden yang menguntungkan di seluruh dunia. Sebilangan besar peratusan, kemungkinan besar, dihabiskan untuk membiayai apa yang disebut "penyelidikan" ini.

Makanan tambahan E341 adalah komponen pelbagai fungsi bagi kebanyakan produk. Ia membolehkan anda menstabilkan bentuk produk, menyesuaikan keasidan, dan memberi produk warna yang menarik. Bahan tambahan E341 yang paling aktif digunakan dalam pengeluaran produk separuh siap, yang membolehkan anda membuat penampilan produk semula jadi dan mengekalkan penampilannya yang menarik untuk jangka masa panjang. Sarapan cepat saji juga mengandungi kalsium fosfat; E341 digunakan sebagai serbuk penaik dalam produk roti. Dalam pelbagai produk serbuk seperti krim tepung, susu tepung dan sebagainya, E341 digunakan sebagai agen anti-caking. Kalsium fosfat juga banyak digunakan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin. Zat ini, tahan terhadap larutan dalam berbagai jenis cecair, memungkinkan untuk meningkatkan jumlah produk dan memberikannya bentuk yang indah, kerana buah-buahan dan sayur-sayuran kehilangan bentuk semula jadi semasa proses pengetinan. Kalsium fosfat adalah komponen yang tidak dapat dielakkan dari apa yang disebut keju yang diproses. Bahan tambahan makanan ini membolehkan anda membuat jisim produk yang homogen. E341 digunakan dalam pengeluaran susu pekat, penambahan kalsium fosfat menghindari penghabluran produk, yang pasti akan terjadi kerana adanya dos gula yang mematikan dalam susu pekat.

E341 juga digunakan dalam apa yang disebut "pemakanan sukan". Bertentangan dengan kepercayaan popular, pemakanan sukan tidak ada kaitan dengan kesihatan dan gaya hidup sihat. Ini adalah sekumpulan unsur kimia berbahaya, yang dirancang untuk mengeluarkan tenaga maksimum dari badan dengan apa jua kos (untuk minuman yang diminum sebelum latihan), atau membina jisim otot secara tidak semula jadi (untuk minuman yang digunakan selepas latihan). Dan E341 dalam hal ini digunakan sebagai pengemulsi dan pengatur keasidan, yang membolehkan anda memberikan ini, "boleh dikatakan" bentuk makanan yang boleh dimakan.

Juga E341 banyak digunakan dalam industri gula-gula dan pelbagai komponen untuk penaik. Kalsium fosfat sering ditambahkan pada makanan tambahan untuk menggabungkan pelbagai komponen yang tidak sesuai antara satu sama lain. Akibat daripada gabungan komponen yang tidak serasi itu agak logik - tidak berasimilasi oleh badan. Minuman beralkohol, makanan dalam tin, daging dan produk ikan yang telah melalui beberapa peringkat pemprosesan - semua produk ini paling sering mengandungi kalsium fosfat, yang, kerana keserbagunaannya, dapat menyelesaikan banyak masalah semasa pengeluaran, pengangkutan dan penyimpanan produk.

Terdapat bukti bahawa E341 dapat menyumbang kepada perkembangan barah dan meningkatkan kadar kolesterol darah. Walaupun begitu, aditif makanan E341 diluluskan di banyak negara di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh jatuh ke dalam khayalan tidak berbahaya dari suplemen ini. Fakta bahawa kalsium fosfat terdapat di dalam tubuh manusia tidak bermaksud bahawa komponen yang sama ini berasal dari luar tidak berbahaya bagi kita. Perlu juga diperhatikan bahawa kalsium fosfat, yang terdapat di dalam badan, tidak terlibat dalam proses pencernaan, tetapi hanya terdapat pada tulang dan gigi sebagai komponen bangunan. Dan suplemen E341 terlibat secara aktif dalam proses pencernaan, dan apa akibatnya dalam jangka masa panjang belum dapat dikaji secara mendalam..