Penstabil E467 (Ethylhydroxyethylcellulose)

Nama: Ethylhydroxyethylcellulose E467
Nama lain: E467, E-467, Ang: E467, E-467, Ethyl hydroxyethyl cellulose
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Penstabil
Kesan pada badan: tidak selamat
Dibolehkan di negara: tidak

Ciri:
Etil hidroksietil selulosa tergolong dalam kumpulan bahan penstabil yang mampu memperbaiki dan mengekalkan kelikatan dan tekstur produk makanan. Aditif E-467 tidak mempunyai kebenaran rasmi untuk digunakan di Persekutuan Rusia kerana kajian yang belum selesai mengenai kesannya pada tubuh manusia. E467 mempunyai struktur serbuk hygroscopic putih, yang, apabila basah, menimbulkan sensasi berlendir di mulut.
Etil hidroksietil selulosa diperoleh dengan tindak balas alpha-selulosa dan alkali, diikuti oleh interaksi dengan etilena oksida dan etil klorida. Hasil daripada tindak balas tersebut, kekotoran yang dapat dibentuk terbentuk, seperti: polimer etilena oksida, selulosa tidak tersubstitusi, garam meja, klorohidrin.

Permohonan:
Etil hidroksietil selulosa digunakan secara industri sebagai pemekat, agen gel, agen pembuih dan penstabil.
Aditif E467 digunakan untuk pembentukan dan penstabilan busa dalam pencuci mulut, serta dalam bentuk agen gel semasa pemanasan. Dalam pengeluaran minuman beralkohol, E467 digunakan sebagai pengatur konsistensi tahan alkohol.
Dalam pengeluaran kosmetik dan farmaseutikal, E467 digunakan sebagai penstabil dan pemekat dalam pembuatan cat, salap dan gel. Dalam pembuatan gipsum atau plaster simen, serta pelbagai produk seramik, bahan tambahan digunakan sebagai plasticizer.

Kesan pada tubuh manusia:
Etil hidroksietil selulosa belum lulus semua kajian yang diperlukan dan diluluskan untuk penggunaan di wilayah Persekutuan Rusia dengan sekatan. Sedikit yang digunakan dalam industri makanan, bagaimanapun, beberapa kategori orang harus menggunakan produk dengan E467 dengan berhati-hati kerana kemungkinan manifestasi gangguan usus. Bagi pengidap penyakit perut dan usus, penggunaan produk yang mengandungi bahan tambahan E-467 adalah kontraindikasi. Mereka yang menderita gangguan metabolik harus merawat penggunaan makanan sedemikian dengan berhati-hati. Etil hidroksietil selulosa bukan alergen dan tidak merengsakan kulit. Bahan tambahan tidak mempunyai kebenaran yang disahkan untuk digunakan dalam pengeluaran makanan bayi.
Pengambilan harian etil hidroksietil selulosa yang dibenarkan tidak ditentukan.

Penstabil makanan E467. Bahaya dan sifat penstabil E467

Struktur kimia, serta ciri dan sifat penstabil makanan E467 Ethylhydroxyethylcellulose, membolehkan bahan tersebut diklasifikasikan sebagai bahan tambahan makanan yang digunakan untuk memanjangkan jangka hayat, serta mengekalkan tahap kelikatan yang ditentukan oleh piawaian makanan dan mengekalkan konsistensi asal produk makanan siap. Perlu diperhatikan bahawa belum ada bukti adanya atau tidak adanya bahaya penstabil makanan E467 etil hidroksietil selulosa hingga kini..

Atas sebab ini, penstabil makanan E467 Ethylhydroxyethylcellulose diberi status sebagai bahan tambahan makanan "tidak selamat", yang dilarang digunakan dalam proses pengeluaran industri makanan. Penstabil E467, seperti sebatian yang serupa dalam struktur dan sifatnya, dapat meningkatkan konsistensi produk makanan. Aditif penstabil makanan E467 Etil hidroksietil selulosa belum diperakui oleh badan berwajib yang menjalankan kawalan kualiti dan epidemiologi kebersihan dan pematuhan dengan norma kumpulan makanan.

Bahaya penstabil makanan E467 Ethyl hydroxyethyl cellulose

Walaupun ada kemungkinan membahayakan penstabil makanan E467, etil hidroksietil selulosa terus digunakan dalam pengeluaran makanan. Oleh itu, perlu lebih berhati-hati dan sedar ketika memilih produk makanan. Lebih-lebih lagi, ibu bapa harus memperhatikan makanan yang dimakan anak setiap hari. Pediatrik mengesyorkan untuk mengelakkan sebarang aditif makanan dalam makanan bayi, termasuk sebatian penstabil makanan E467 Ethyl hydroxyethyl cellulose yang kurang dipelajari dan mungkin berbahaya.

Hasil beberapa kajian menunjukkan bahawa penstabil makanan E467 Ethylhydroxyethylcellulose berbahaya bagi tubuh manusia, yang dapat dinyatakan dalam gangguan metabolik, serta terjadinya dan perkembangan penyakit serius saluran gastrointestinal. Perlu juga diperhatikan bahawa penstabil makanan E467 Ethyl hydroxyethyl cellulose tidak tergolong dalam kumpulan sebatian kimia dan bahan tambahan makanan yang disebut doktor sebagai alergen..

Penstabil makanan E467 Etil hidroksietil selulosa dilarang sama sekali untuk digunakan dalam pengeluaran makanan bayi. Dengan struktur dan penampilannya, penstabil makanan E467 Ethylhydroxyethylcellulose adalah serbuk konsistensi hygroscopic, yang diperoleh sebagai hasil tindak balas kimia. Sebatian kimia aktif organik etilhidroksietil selulosa, yang merupakan sebahagian daripada penstabil E467, diperolehi oleh interaksi alpha-selulosa dan alkali.

Pada peringkat seterusnya mendapatkan penstabil makanan E467 etilhidroksietil selulosa dalam industri kimia, etil klorida terdedah kepada reagen kimia lain etilena oksida. Akibatnya, penstabil E467 terbentuk, yang mengandungi kekotoran polimer etilena oksida, klorohidrin, dan natrium klorida..

Sekiranya anda menyukai maklumat tersebut, sila klik butang

E467 - Etilhidroksietilselulosa

Makanan tambahan, yang merupakan serbuk hygroscopic putih. Ia diperoleh dengan bertindak balas membengkak selulosa dalam larutan alkali yang kuat dengan etilena oksida dan etil klorida. Dalam kes ini, kekotoran seperti selulosa tidak tersubstitusi, polimer etilena oksida, klorohidrin, natrium klorida dapat terbentuk.

Pelantikan

Dalam industri makanan, aditif E467 digunakan sebagai agen gel, pemekat, agen berbuih, penstabil busa, dan agen gel. Selalunya digunakan dalam pembuatan pencuci mulut, minuman beralkohol.

Juga etilhidroksietil selulosa telah menemukan penerapannya dalam pembuatan kosmetik, ubat-ubatan, simen dan plaster gipsum, produk seramik.

Kesan pada badan

Suplemen E467 harus digunakan dengan berhati-hati oleh orang yang menderita penyakit gastrointestinal, kerana dapat mempengaruhi fungsi sistem pencernaan secara negatif, menyebabkan gangguan pencernaan.

Boleh menyebabkan gangguan metabolik.

Tidak diluluskan untuk digunakan dalam membuat makanan bayi.

Sehingga kini, tidak ada maklumat lengkap mengenai kesan suplemen E467 terhadap kesihatan manusia.

Kebenaran untuk digunakan

Bahan tambahan makanan E467 dibenarkan di Persekutuan Rusia, tetapi tidak digunakan dalam pembuatan makanan di Eropah.

Etil hidroksietil selulosa

Nama:Etil hidroksietil selulosa
Jenis:Makanan tambahan
Kategori:Penstabil
Penerangan kumpulan:Penstabil - bahan tambahan dengan indeks (E-400 - E-499) mengekalkan ketekalan produk, meningkatkan kelikatannya. Contohnya pektin E440.

Undang-undang dan dokumen aditif makanan:

Penggunaan bahan tambahan mengikut negara:

Penerangan tentang aditif makanan

Etil hidroksietil selulosa (E-467) adalah bahan tambahan makanan. Digunakan sebagai pemekat, ejen gel, penstabil busa, agen pembuih.

Etil hidroksietil selulosa tidak diserap dalam saluran gastrointestinal dan tidak dipecah.

Dos maksimum belum ditentukan. Tidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Sifat teknologi

Ketumpatan 1.33 g / cm3. Mari larutkan dalam air sejuk; membengkak dalam etanol; tidak larut dalam air panas, kebanyakan pelarut organik.

Menerima

Selulosa membengkak dalam alkali kuat dan kemudian bertindak balas dengan etil klorida dan etilena oksida. Kekotoran: etilena oksida dan polimernya, klorohidrin, garam meja, selulosa tidak tersubstitusi.

Permohonan

Etil hidroksietil selulosa E-467 membentuk dan menstabilkan busa dalam pencuci mulut. Juga digunakan sebagai pengental, pengatur konsistensi alkohol yang stabil dalam minuman keras, dll..

Kawasan aplikasi lain: Sebagai pemekat dan penstabil busa yang tahan terhadap alkohol dan pelarut serupa dalam kosmetik, farmaseutikal, cat emulsi; plasticizer dalam pengeluaran produk seramik, gipsum dan plaster simen.

E467 apa itu

Nutrisi tambahan. Serigala kelabu. 2010.

 • E466
 • E468

Lihat apa "E467" dalam kamus lain:

鋑 - I juān (1) ㄐ ㄩ ㄢ ˉ (2) 古 同 镌。 (3) 郑 码 : PZOR , U : 92D1 , GBK : E467 (4) 笔画 数 : 15 , 部首 : 釒 , 笔顺 编号: 341124315434354 II jiān (1) ㄐ ㄧ ㄢ ˉ (2) 锥。 (3) 郑 码 : PZOR , U : 92D1 , GBK : E467 (4) 笔画 数 : 15 , 部首 : 釒 , 笔顺 编号 : 341124315434354 III cuān (1 ) ㄘ ㄨ ㄢ ˉ (2) 刀。 (3) 郑 码 : PZOR , U : …… Kamus watak cina standard antarabangsa

Trebe - Ella Trebe (* 6. September 1902 di Berlin; † 11. Ogos 1943 im KZ Sachsenhausen) perang eine deutsche Widerstandskämpferin im Zweiten Weltkrieg. Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Ehrungen 3 Literatur… Deutsch Wikipedia

Nombor E - Artikel ini adalah mengenai kod aditif makanan. Untuk kegunaan lain, lihat nombor E (disambiguasi). Nombor E adalah kod nombor untuk bahan tambahan makanan yang telah dinilai untuk digunakan di dalam Kesatuan Eropah (awalan E bermaksud Eropah). [1] Mereka adalah …… Wikipedia

Sindrom Zellweger - Pengelasan dan sumber luaran ICD 10 Q87.8 ICD 9 277.86… Wikipedia

Nimmerjahn - Falk Nimmerjahn (* 1972) adalah Profesor für Experimentelle Immunologie und Immuntherapie an der Friedrich Alexander Universität Erlangen Nürnberg (FAU). 2007 erhielt er ein Forschungssstipendium des Bayerischen Genomforschungsnetzwerks, 2009 wurde… Deutsch Wikipedia

Kodifikasi des additifs alimentaires - Liste des additifs alimentaires Tuangkan artikel homonim, voir Pengekodan. Les additifs alimentaires sont définis par une Directive de l Union Européenne [1]: “On entend par additif alimentaire toute substitu habituellement non …… Wikipédia en Français

Latera - Pentadbiran Membayar Wilayah Italie... Wikipédia en Français

Liste Des Additifs Alimentaires - Tuangkan artikel homonim, voir Pengekodan. Les additifs alimentaires sont définis par une Directive de l Union Européenne [1]: “On ent par par additif alimentaire toute substansi habituellement non consommée comme aliment en soi et... Wikipédia en Français

Liste d'additifs alimentaires - Liste des additifs alimentaires Tuang artikel homonim, voir Kodifikasi. Les additifs alimentaires sont définis par une Directive de l Union Européenne [1]: “On entend par additif alimentaire toute substitu habituellement non …… Wikipédia en Français

Liste des additifs alimentaires - Les additifs alimentaires sont définis par une Directive de l Union européenne [1]: “On add par additif alimentaire toute substansi habituellement non consommée comme aliment en soi et habituellement non utilisé comme ingrédient en... Fran… Wikaisé

Bahan tambah makanan E467

Penerangan

Makanan tambahan E467 (etil hidroksietil selulosa) - merujuk kepada pemekat, penstabil dan pengemulsi asal sintetik, yang digunakan untuk tujuan teknologi dalam pengeluaran produk makanan. Secara luaran, ia kelihatan seperti serbuk putih (warna kelabu mungkin), di mana butiran dan kristal dengan pelbagai saiz, tidak berbau dan tidak sedap. Ia bersifat hygroscopic; apabila bersentuhan dengan air, ia berubah menjadi jisim berlendir; aditif mengandungi kumpulan etil dari 7 hingga 19%, kumpulan hidroksietil - dari 10 hingga 38%.

Menerima

Ia diperoleh dengan reaksi kimia α-selulosa dan alkali, yang pada peringkat seterusnya berinteraksi dengan etilena oksida dan etil klorida. Kekotoran: polimer etilena oksida, selulosa tidak tersubstitusi, garam meja, klorohidrin.

Manfaat

Tidak ada data saintifik mengenai faedah menggunakan bahan tambahan makanan E467 untuk kesihatan manusia. Tidak beracun dan hypoallergenic. Tidak diserap, dikeluarkan secara semula jadi.

Tidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Permohonan

Boleh digunakan dalam pengeluaran pencuci mulut berdasarkan susu, krim atau krim masam; minuman keras; penaik roti, yang merangkumi susu, krim, susu pekat, buah atau buah beri, coklat; keju yang diproses; sos, mayonis, serta beberapa krim untuk pencuci mulut.

Status undang-undang

Di Persekutuan Rusia, bahan tambahan makanan E467 diluluskan untuk digunakan dalam industri makanan. Tidak termasuk dalam senarai yang dibenarkan di Kesatuan Eropah dan Ukraine.

Ciri

 • E467
 • Nama bahan: Ethylhydroxyethylcellulose
 • Nama Inggeris: Ethyl hydroxyethyl cellulose
 • Kategori:

Skim

Kongsi halaman ini

lihat juga

Baca lebih lanjut mengenai E467 Makanan Tambahan:

E kesan tambahan, bahaya, bahaya

ETHYL HYDROXYETHYL CELLULOSE E467

Sinonim Etiloksietil selulosa, bermokol, etil (hidr) oxyetil selulosa eter; Bahasa Inggeris etil-hidroksietil-selulosa, EHEC; Bahasa Jerman Etilhidroksietil selulosa; fr. etil-hidroksietil-selulosa.

No. CAS 9004-58-4.

Formula empirikal [C6H7O2(OH)x(OC2Hlima)y[OCH2CH2OH]z]n, di mana n adalah tahap pempolimeran (175-1300); x + y + z = 3; y = 0.7-1.5 adalah tahap penggantian dengan kumpulan etil; z = 0.5-2.5 - tahap penggantian dengan kumpulan hidroksietil.

Mol. m dari 40,000 hingga 350,000.

Sifat organoleptik Serbuk ringan, hygroscopic, tidak berbau yang menimbulkan rasa mulut berlendir.

Sifat fiziko-kimia Ketumpatan 1.33 g / cm 3. Chorus. sol. dalam air sejuk; membengkak dalam etanol; tidak bermoral. dalam air panas, kebanyakan pelarut organik.

Mendapatkan a-Selulosa mengalami pembengkakan pada alkali yang kuat dan kemudian bertindak balas dengan etil klorida dan etilena oksida. Kekotoran: etilena oksida dan polimernya, klorohidrin, garam meja, selulosa tidak tersubstitusi.

Metabolisme dan ketoksikan Tidak diserap atau merosot.

Piawaian kebersihan papan zarah tidak ditentukan. Tidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Aplikasi Etil hidroksietil selulosa membentuk dan menstabilkan busa dalam pencuci mulut. Juga digunakan sebagai pemekat panas-panas; pengatur konsistensi alkohol dalam minuman keras, dll..

Kawasan aplikasi lain: Sebagai pemekat dan penstabil busa yang tahan terhadap alkohol dan pelarut serupa dalam kosmetik, farmaseutikal, cat emulsi; plasticizer dalam pengeluaran produk seramik, gipsum dan plaster simen.

E467 - Etil hidroksietil selulosa (E467)


Periksa makanan tambahan mengikut nombor:
Periksa aditif makanan dengan nama:

Penerangan tentang aditif makanan

Etil hidroksietil selulosa (E-467) adalah bahan tambahan makanan. Digunakan sebagai pemekat, ejen gel, penstabil busa, agen pembuih.

Etil hidroksietil selulosa tidak diserap dalam saluran gastrointestinal dan tidak dipecah.

Dos maksimum belum ditentukan. Tidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Sifat teknologi

Menerima

Selulosa membengkak dalam alkali kuat dan kemudian bertindak balas dengan etil klorida dan etilena oksida. Kekotoran: etilena oksida dan polimernya, klorohidrin, garam meja, selulosa tidak tersubstitusi.

Permohonan

Etil hidroksietil selulosa E-467 membentuk dan menstabilkan busa dalam pencuci mulut. Juga digunakan sebagai pengental, pengatur konsistensi alkohol yang stabil dalam minuman keras, dll..

Kawasan aplikasi lain: Sebagai pemekat dan penstabil busa yang tahan terhadap alkohol dan pelarut serupa dalam kosmetik, farmaseutikal, cat emulsi; plasticizer dalam pengeluaran produk seramik, gipsum dan plaster simen.

Sifat dan fungsi teknologi E467:

Ejen Gelling:Ejen gel, ejen gel - bahan yang meningkatkan kelikatan campuran
Pemekat:Bahan teknologi yang mengatur kelikatan campuran
Penstabil busa:Bahan tambahan teknologi - menstabilkan busa

Nama tambahan makanan yang mungkin:

 • E-467
 • E-467
 • Etil hidroksietil selulosa
 • Ethyl Hydroxyethyl Cellulose
 • Etil hidroksietil selulosa
 • Ethyl Hydroxyethyl Cellulose

  Kesan pada badan: perut buncit

  Penyalinan dan penerbitan bahan laman web hanya dibenarkan dengan pautan aktif ke sumbernya
  2011 - zaman kita.. © Kenalan | Logo | Iklan di laman web | Untuk webmaster
  Dasar Privasi | Syarat penggunaan

  Penstabil E467 Ethylhydroxyethylcellulose

  Kumpulan makanan tambahan sifat selulosa (E460 - E467) merangkumi produk pengubahsuaian mekanikal dan kimia dan depolimerisasi selulosa semula jadi, yang merupakan polimer linier yang terdiri daripada residu D-glucopyranose yang dihubungkan oleh ikatan β-1,4-glikosidik. Kehadiran ikatan β-glikosidik mengarah pada tahap struktur sekunder dan tersier (penyesuaian rantai polimer, pembungkusan rantai menjadi fibril) kepada pembentukan molekul linier dengan zon kristaliniti (kawasan berorientasi tinggi), termasuk wilayah amorf (tidak berorientasi) yang terpisah. Struktur ini menentukan kekuatan mekanikal tinggi serat selulosa dan kelembapannya berkenaan dengan kebanyakan pelarut dan reagen..

  Selulosa itu sendiri digunakan sebagai bahan tambahan makanan E460 dalam dua modifikasi:

  - E460 i - selulosa mikrokristal (sebahagiannya dihidrolisis oleh asid di sepanjang kawasan amorf, yang paling mudah diserang oleh reagen, dan kemudian dihancurkan; berbeza dalam molekul yang dipendekkan);

  - E460 ii - selulosa serbuk yang diasingkan dari bahan mentah tumbuhan (kayu, kapas, dll.) Dengan membuang bahan yang menyertainya (hemiselulosa dan lignin) dan kemudian dihancurkan. Fungsi teknologi utama selulosa adalah pengemulsi dan pelindung tekstur, bahan tambahan yang mencegah kekacauan dan penggumpalan.

  Pengubahsuaian kimia molekul selulosa menyebabkan perubahan sifat dan, sebagai akibatnya, perubahan fungsi dalam sistem makanan. Dalam pembentukan derivatif selulosa, peranan penting dimainkan oleh ketersediaan dan kereaktifan kumpulan hidroksil residu β-D-glukopyranosa.

  Tujuh pengubahsuaian kimia selulosa, yang merupakan mono- atau di-derivatif dengan kaitan eter (eter), mempunyai status tambahan makanan. Secara amnya, selulosa yang diubah dapat dijelaskan dengan formula berikut (struktur dan fungsi teknologi eter selulosa makanan ditunjukkan dalam Jadual 8).

  Selulosa yang diubah suai dan fungsi teknologinya

  Pemekat, penstabil, pengemulsi

  Pengisi, ejen pengikat

  Pemekat, penstabil, pengemulsi

  Pemekat, penstabil, pengemulsi

  Pemekat, penstabil, pengemulsi, agen pembuih

  (garam atrium)

  Pemekat, penstabil, pengemulsi

  Penyediaan eter merangkumi langkah meningkatkan kereaktifannya, kerana pembungkusan serat selulosa yang padat, secara umum, mencegah interaksi kumpulan hidroksil dengan molekul reagen. Untuk tujuan ini, selulosa membengkak atau larut. Dalam keadaan industri, proses ini dilakukan dalam medium heterofase (penyebaran selulosa dalam aseton atau isopropil alkohol), merawat selulosa dengan larutan natrium hidroksida pada suhu 50 - 140 ° C dengan pembentukan selulosa alkali (proses mercerisasi). Bahan tambahan makanan dari selulosa tidak berbahaya, kerana tidak mengalami kerosakan pada saluran gastrointestinal dan diekskresikan tidak berubah. Jumlah pengambilan harian semua derivatif selulosa dengan makanan boleh menjadi 0 - 25 mg per kilogram berat badan manusia. Dos mereka dalam produk makanan ditentukan oleh tugas teknologi tertentu. Secara tradisional, bahan tambahan ini digunakan dalam pembuatan produk roti dan gula-gula, produk susu dan emulsi rendah lemak, serta minuman ringan, di mana ia bertindak sebagai pengemulsi dan penstabil sistem penyebaran, penggantungan dan emulsi pelbagai komponen, memberikan sifat konsistensi dan rasa yang diperlukan..

  Selulosa yang diubahsuai (E461, E463. 465, E467) digunakan sebagai pemekat (dalam air sejuk), gelasi terbalik berlaku apabila dipanaskan. Semua jenis selulosa yang diubahsuai, terutama metil selulosa, adalah pengisi yang baik dalam tablet. Mereka memungkinkan untuk mengurangkan penambahan lemak pada produk, dan dalam produk roti yang kaya (dalam jumlah 1.5 g / kg) mereka memberikan peningkatan dalam jumlah tertentu kerana peningkatan pembentukan gas. Selulosa yang diubahsuai (5.10 g / kg) menebal dengan cara sejuk dan panas untuk menghasilkan saus tomat dan sos, menstabilkan busa, memperbaiki struktur, dan mengurangkan sinneresis dalam ais krim dan pencuci mulut yang disebat. Sebilangan kecil selulosa yang diubah (0.1-0.5 g / kg) yang ditambahkan pada minuman berkarbonat melambatkan pembebasan gas dari mereka.

  Hampir semua agen pemekat dan gel, kecuali pati dan gelatin, adalah pemberat larut. Mereka tidak diserap atau dicerna. Dalam jumlah 4. 5 g setiap orang, mereka biasanya adalah julap ringan. Menurut garis panduan JECFA, ADI sebahagian besar agen pemekat dan gel tidak terhad. Jangka hayat pemekat kering dan agen pelekat, sesuai dengan kehendak Pengawasan Kebersihan dan Epidemiologi Negeri Persekutuan Rusia, adalah dari enam bulan hingga dua tahun. Mereka mesti disimpan di tempat yang kering dan dilindungi dari sinar matahari langsung dan terdedah kepada panas yang berpanjangan. Bekas di mana bahan tambahan disimpan mesti ditutup rapat setelah mengambil setiap bahagian. Semua hidrokoloid adalah persekitaran yang baik untuk pengembangan mikroorganisma, oleh itu, ketika bekerja dengannya, peraturan kebersihan dan kebersihan industri harus dipatuhi dengan teliti.

  [Makanan dan bahan tambahan aktif secara biologi: panduan kajian oleh L.А. Mayurnikova, M.S. Kurakin 2006.]

  Buku ini memaparkan data mengenai peranan dan tempat bahan tambahan makanan aktif secara biologi (BAPA) dalam sukan aktif.

  Ciri-ciri bahan makanan yang digunakan sekarang (bahan tambahan makanan, perasa, bantuan teknologi) dan bahan tambahan aktif secara biologi dipertimbangkan.

  E467 apa itu

  Salah satu alkohol yang paling terkenal - etil alkohol - didaftarkan sebagai bahan tambahan makanan E 1510. Ia mempunyai sebilangan nama: Etanol, Etanol, Etil alkohol, Etil alkohol, Alkohol wain, Minum alkohol, Alkohol bijirin dan banyak lagi.

  Dalam jumlah kecil, ia terbentuk di dalam tubuh manusia semasa metabolisme. Dan untuk pelbagai tujuan, ia telah lama dihasilkan dengan kaedah biologi - dengan fermentasi gula dengan ragi. Tetapi sekarang ia juga dilakukan secara sintetik - dengan penghidratan etilena. Etanol boleh didapati dengan pelbagai cara lain..

  Oleh kerana bahan tambahan makanan E1510 dilarang di Rusia, negara-negara EU, Australia, dll. Tetapi, seperti yang anda ketahui, ini adalah komponen utama dari semua minuman beralkohol.

  Kesan pada tubuh manusia:
  Penyalahgunaan alkohol secara beransur-ansur membawa kepada penyakit - alkoholisme. Ia menyebabkan pelanggaran termoregulasi, pengoksidaan etanol di hati dengan pembentukan asetaldehid, diikuti oleh pengoksidaan kepada asid asetik dan pemusnahan organ. Etanol dalam dos tinggi beracun. Penambahan E1510 adalah kemungkinan neurotoksin, yang menyebabkan oklusi vaskular, kekurangan oksigen dan kematian sel-sel otak. Penggunaan E1510 dalam produk makanan membawa kepada peningkatan gejala pada penghidap alergi.

  Etil alkohol adalah cecair tidak berwarna, boleh dicampur dengan air dalam nisbah apa pun. Alkohol yang boleh dimakan hanya diperoleh dengan fermentasi cecair yang mengandung gula. Etanol di Persekutuan Rusia dan kebanyakan negara lain tidak dianggap sebagai makanan tambahan. Ini adalah bahagian penting dari banyak produk makanan, penggunaannya sebagai pengawet tidak terhad. Kesan pengawet ditunjukkan, bermula dari kepekatan beberapa peratus, dan dikaitkan dengan penurunan aktiviti air dalam makanan.

  Orang Arab menggunakan alkohol untuk menyimpan buah beribu-ribu tahun yang lalu.
  Etanol kini digunakan secara industri dalam pembuatan roti dan pembuatan anggur. Ia ditambahkan ke jus, yang kemudian digunakan dalam pembuatan wain, dan anggur khas. Etanol masih banyak digunakan di rumah tangga untuk pengetinan buah-buahan dalam rum dan gula.

  ETHYLVANILINE

  Fungsi teknologiPengawet.
  CAS #64-17-5.7
  Formula strukturDARI2HlimaDIA
  Piawaian kebersihanDi Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai pengekstrakan dan pelarut teknologi dalam pengeluaran makanan mengikut TI, jumlah baki maksimum sesuai dengan TI (klausa 5.3.42 SanPiN 2.3.2.1293-03).
  Hartanah dan aplikasi
  Fungsi teknologiBahan perisa.
  SinonimArovanilon, bourbonal, vanillon, vanilla, ethylvanilon, ethovan; Bahasa Inggeris etil vanillin, bourbonal; Bahasa Jerman Ethylvanillin, Bourbonal; fr. bourbonal.
  CAS #121-32-4.
  Nama kimia3-etoksi-4-hidroksibenzaldehid.
  Formula empirikalCsembilanHsepuluhO3
  Jisim molekul166.17
  Formula struktur
  Sifat organoleptikKristal putih atau sedikit kekuningan, atau serbuk kristal dengan bau yang kuat, hampir dengan vanillin, tetapi 3-4 kali lebih kuat.
  Ciri fizikokimiaPenyelesaian. dalam etanol 95% dalam nisbah 1: 2 dengan pemanasan rendah (30 ° C); dalam propilena glikol dalam nisbah 1: 2 apabila dipanaskan (40 ° C); di dalam air hingga 10 g / l pada suhu 50 ° С.
  Sumber semula jadiDalam buah vanila Haiti (jejak).
  MenerimaDengan sintesis kimia dari pyrocatechol atau dari bahan mentah kimia lain.
  Spesifikasi
  Piawaian kebersihanADI 10 mg / kg berat badan setiap hari. Codex: Dibolehkan dalam 8 standard makanan termasuk. untuk kanak-kanak, sehingga 70 mg / kg atau GMP. Di Persekutuan Rusia dibenarkan.
  PermohonanRasa tiruan yang paling popular. Ia digunakan untuk menambahkan aroma vanila pada makanan dan minuman, untuk meningkatkan aroma lain seperti aroma coklat atau strawberi, dan untuk menutup atau melembutkan rasa dan bau sampingan yang tidak diingini, seperti merebus produk tenusu atau lemak pada makanan yang dipanggang. Ia digunakan dalam pengeluaran gula-gula, dalam pembuatan muffin, keju curd, ais krim, minuman beralkohol, dll. sebagai pengganti vanillin yang murah. Kaedah penggunaannya sama, tetapi dosnya lebih kurang 4 kali ganda.

  Kegunaan lain: dalam minyak wangi, kosmetik, sebagai bahan tambahan makanan untuk babi.

  Etilhidroksietil selulosa E 467

  Aditif derivatif selulosa (E460) E 467 adalah etil hidroksietil selulosa, juga dikenal sebagai etil hidroksietil selulosa, etil hidroksietil selulosa eter.

  Salah satu bidang penggunaan aditif makanan E467 adalah pengeluaran produk makanan. Di Persekutuan Rusia, ia diluluskan untuk digunakan dalam pembuatan produk tertentu mengikut teknologi pembuatannya sebagai pengemulsi, pemekat dan penstabil konsistensi dan tekstur..

  Kesan pada tubuh manusia:
  Etil hidroksietil selulosa E 467 tidak diserap dalam tubuh manusia. Dan tidak ada kesan sampingan daripadanya. Oleh itu, ia dianggap selamat untuk kesihatan, dan jumlah penggunaannya yang dibenarkan setiap hari belum ditentukan..

  Fungsi teknologiPenebal, agen gelling, penstabil busa, agen pembuih.
  SinonimEtiloksietil selulosa, bermokol, etil (hidr) oxyetil selulosa eter;
  Bahasa Inggeris etil-hidroksietil-selulosa, EHEC; Bahasa Jerman Etilhidroksietil selulosa; fr. etil-hidroksietil-selulosa.
  CAS #9004-58-4.
  Formula empirikal[DARI6H702(0H)x(0C2Hlima)di[0СН2CH20H]z]n, di mana n adalah tahap pempolimeran (175-1300);
  x + y + z = 3;
  y = 0.7 -1.5 adalah tahap penggantian dengan kumpulan etil;
  z = 0.5-2.5 - tahap penggantian dengan kumpulan hidroksietil.
  Jisim molekulDari 40,000 hingga 350,000.
  Formula struktur
  Sifat organoleptikSerbuk ringan, hygroscopic, tidak berbau yang menghasilkan rasa mulut berlendir.
  Ciri fizikokimiaKetumpatan 1.33 g / cm3. Chorus. sol. dalam air sejuk; membengkak dalam etanol; tidak bermoral. dalam air panas, kebanyakan pelarut organik.
  MenerimaAlpha Cellulose membengkak dalam alkali kuat dan kemudian bertindak balas dengan etil klorida dan etilena oksida. Kekotoran: etilena oksida dan polimernya, klorohidrin, garam meja, selulosa tidak tersubstitusi.
  Spesifikasi
  Metabolisme dan ketoksikanTidak diserap atau direndahkan.
  Piawaian kebersihanPapan zarah tidak ditentukan. Tidak ada bahaya untuk GN-98.
  Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03).
  PermohonanEtil hidroksietil selulosa membentuk dan menstabilkan busa dalam pencuci mulut. Juga digunakan sebagai pemekat panas-panas; pengatur konsistensi alkohol dalam minuman keras, dll..
  Kawasan aplikasi lain: Sebagai pemekat dan penstabil busa yang tahan terhadap alkohol dan pelarut serupa dalam kosmetik, farmaseutikal, cat emulsi; plasticizer dalam pengeluaran produk seramik, gipsum dan plaster simen.

  ETHYLENE DIAMINTHETRAACETATE DINATRIUM E 386

  Oleh sifatnya, garam antioksidan makanan E386 Disodium tergolong dalam kumpulan antioksidan, iaitu. bahan yang digunakan dalam industri makanan untuk mengatur tahap keasidan dan pH produk makanan siap.

  Aditif E 386 dibenarkan di Rusia dan digunakan sama dengan aditif E-385, iaitu, dalam marjerin dan sos, dalam pelbagai makanan dalam tin (sayur-sayuran, kekacang, cendawan, ikan, krustasea) dan krustasea beku. Pada masa yang sama, ia meningkatkan kesan antioksidan lain, mempunyai kesan pengawet dan membentuk kompleks dengan logam.

  Kesan pada tubuh manusia:
  Disodium ethylenediaminetetraacetate adalah bahan beracun rendah. Ia secara praktikal tidak diserap dalam tubuh manusia. Pengambilan harian E 386 yang dibenarkan adalah 2.5 mg / kg berat badan setiap hari. Sebatian ini mempunyai keupayaan untuk membentuk kompleks yang kuat dengan logam, termasuk logam berat seperti plumbum, kadmium dan merkuri. Sifat ini digunakan dalam perubatan untuk penyerapan dan penghapusan logam-logam ini dari badan. Disodium ethylenediaminetetraacetate adalah sebahagian daripada ubat untuk psoriasis. Sekiranya wap bahan ini dihirup dalam dos yang melebihi, manifestasi bronkitis adalah mungkin, jika bersentuhan dengan kulit, kerengsaan kulit (dermatitis) mungkin berlaku. Dengan penggunaan E386 yang berpanjangan, gangguan metabolik dalam tubuh mungkin terjadi, kerana hakikat bahawa simpanan ion logam di dalam badan (besi dan kalsium) dapat habis.

  EDTA membentuk kompleks (kelat) larut yang stabil dengan ion logam berat dan dengan itu mengurangkan aktiviti prooksidatifnya dan keupayaan untuk mengubah warna dan rasa produk. Ia mempunyai kesan pengawet sampingan melalui kompleks dan penghapusan kalsium dari membran bakteria, yang menyumbang kepada ketidakstabilannya. Jangan simpan penyelesaian EDTA sekiranya terdapat logam.

  EDTA digunakan dalam pengeluaran: mayonis dan emulsi lain dalam jumlah hingga 75 mg / kg; makanan dalam tin berwarna terang seperti asparagus, kembang kol, bawang, cendawan, kentang, epal, udang karang dan ikan 50-100 mg / kg; jus buah dan produk pemprosesan selanjutnya sehingga 50 mg / l; minyak dan ekstrak aromatik 100-300 mg / l; wain (untuk mengurangkan kandungan zat besi, ia diperkenalkan pada kadar 8 mg per 1 mg besi yang dikeluarkan).

  Rawatan bir Trilon B meningkatkan jangka hayatnya sebanyak 2 bulan.

  Bidang aplikasi lain: bertindak sebagai agen penyekat dalam minyak dan lemak industri, membuang ion sampingan yang tidak diingini dalam industri biokimia, dalam kemasan kertas dan tekstil, dalam penyaduran, dll. Digunakan dalam pembersihan dan pencuci, dalam perubatan sebagai penawar selepas keracunan dengan logam berat (mencuci).

  KALSIUM-SODIUM ETHYLENE DIAMINTHETRAACETATE E385

  Sifat antioksidan makanan E385, kalsium-natrium etilenediamin tetraasetat, yang dinyatakan sebagai hasil penyelidikan saintifik, memungkinkan untuk mengklasifikasikan bahan yang diperoleh secara sintetik ini sebagai antioksidan dan antioksidan. Bahan dengan ciri antioksidan dan antioksidan adalah sebatian aktif biologi yang digunakan dalam industri makanan untuk meningkatkan jangka hayat produk siap..

  Penggunaan bahan tambahan makanan E 385 dibenarkan dalam industri makanan di Rusia sebagai agen antioksidan, pengawet dan pengompleks. Lebih-lebih lagi, kemampuan untuk membentuk kompleks dengan ion logam berat (misalnya, dengan besi, tembaga, kobalt) menentukan penggunaannya dalam mengawet makanan dalam bekas kaca atau logam untuk mengelakkan reaksi oksidasi makanan dengan permukaan.

  Kesan pada tubuh manusia:
  Dengan sendirinya, bahan ini mempunyai tahap ketoksikan yang rendah, ia tidak diserap di dalam badan. Tetapi penggunaan jangka panjang dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kekurangan logam. Oleh itu, adalah mustahak untuk tidak melebihi pengambilan harian yang dibenarkan sebanyak 2.5 mg / kg berat badan setiap hari..

  Fungsi teknologiSinergis antioksidan, penstabil warna.
  SinonimTrilon B, kompleksone III, garam disodium asid etilenediaminetetraasetik, disodium etilenediamin-M, M, M ', asid M'-tetraasetik, disodium dihydroethylenediaminetetraacetate, disodium dihydro (ethylenedinitrilo) -DTAacetate;
  Bahasa Inggeris disodium-ethylenediaminetetraacetate, disodiumedetate, disodium EDTA, ethylendiamintetraacetat, edetat; Bahasa Jerman Ethylendinitrilotet-raessigsaure, Komplexon III, Triplex III; fr. sel d'acide ethylene-di-aminetetraacetique, EDTA.
  CAS #6381-92-6.
  Nama kimiaGaram disodium N, N'-1,2-ethanediyl-bis- [N- (karboksimetil)] - glisin.
  Formula empirikalCsepuluhHempat belasN2Na2O8 • 2H20.
  Jisim molekul372.4
  Formula struktur
  PenampilanSerbuk kristal putih atau kristal putih.
  Ciri fizikokimiaMembentuk kompleks stabil yang larut dengan sebilangan besar kation logam. Chorus. sol. dalam air; sol buruk. dalam alkohol; tidak bermoral. pada org. pelarut.
  MenerimaDengan menambahkan NaCN dan formaldehid ke dalam larutan asas etilena diamin (garam tetrasodium terbentuk).
  Spesifikasi
  Metabolisme dan ketoksikanEDTA dapat meningkatkan penyerapan logam berat dengan ketara, tetapi juga dapat menghilangkan logam berat yang diambil sebelumnya. met.
  Piawaian kebersihanPapan serpihan 2.5 mg / kg berat badan setiap hari. Bahaya menurut GN-98: MPC di udara kawasan kerja 2 mg / m3, kelas bahaya 3; MPC dalam air 4.0 mg / l, kelas bahaya air 2. Codex: dibenarkan dalam ketam kalengan dalam jumlah hingga 250 mg / kg; kentang goreng sejuk beku hingga 100 mg / kg; cendawan kalengan hingga 200 mg / kg; marjerin tahap tertentu hingga 100 mg / kg. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai antioksidan dalam marjerin sandwic dengan kandungan lemak kurang dari 41% dalam jumlah hingga 100 mg / kg; dalam kekacang, sayur-sayuran, cendawan, artichoke, kalengan dalam logam dan bekas kaca dalam jumlah hingga 250 mg / kg; dalam ikan, krustasea dan moluska, kalengan dalam bekas logam dan kaca, dalam krustasea beku, sos yang diemulsi dalam jumlah hingga 75 mg / kg, secara individu atau bersamaan dengan kalsium-natrium EDTA) (klausa 3.4.16 SanPiN 2.3.2.1293-03).
  Permohonan
  Fungsi teknologiSinergis antioksidan, penstabil warna.
  SinonimComplexone II, EDTA, asid etilenediaminetetraasetik kalsium disodium garam dihidrat; Bahasa Inggeris kalsium disodium-EDTA, kalsium disodium edetate, EDTA, ethylendiamintetraacetat, edetat; Bahasa Jerman Ethylendinitrilotetraessigsaure, Komplexon II, Triplex II; fr. sel d'acide ethylene-diamine-tetraacetique, EDTA.
  CAS #23411-34-9.
  Nama kimiaN, N'-1,2-ethanediyl-bis- [N- (carboxymethyl) -glycinate] - (4 -) - N, N ', 0.0', 0.0k, 0k] calcinate- (2-) disodium, kalsium disodium- (ethylenedinitrilo) -tetraacetate.
  Formula empirikalCsepuluhH12CaNa2Na208 • 2H20.
  Jisim molekul410.30
  Formula struktur
  PenampilanSerbuk kristal putih.
  Ciri fizikokimiaMembentuk kompleks yang stabil dengan sebilangan besar kation logam, sol. dalam air. Chorus. sol. dalam air; Rabu sol. dalam alkohol; tidak bermoral. pada org. pelarut.
  MenerimaDengan menambahkan NaCN dan formaldehid ke dalam larutan asas etilenediamin (garam tetrasodium terbentuk).
  Spesifikasi
  Metabolisme dan ketoksikanEDTA dapat meningkatkan penyerapan logam berat dengan ketara, tetapi juga dapat menghilangkan logam berat yang diambil sebelumnya. met.
  Piawaian kebersihanPapan serpihan 2.5 mg / kg berat badan setiap hari.
  Bahaya menurut GN-98: MPC di udara kawasan kerja 2 mg / m3, kelas bahaya 3 (untuk asid).
  Codex: dibenarkan dalam ketam kalengan dalam jumlah hingga 250 mg / kg; dalam kentang goreng sejuk beku hingga 100 mg / kg; dalam cendawan kalengan hingga 200 mg / kg; dalam jenis marjerin tertentu hingga 100 mg / kg.
  Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai antioksidan dalam marjerin sandwic dengan kandungan lemak kurang dari 41% dalam jumlah hingga 100 mg / kg; dalam kekacang, sayur-sayuran, cendawan, artichoke, kalengan dalam bekas logam dan kaca dalam jumlah hingga 250 mg / kg; dalam ikan, krustasea dan moluska, kalengan dalam bekas logam dan kaca, dalam krustasea beku, sos yang diemulsi dalam jumlah hingga 75 mg / kg secara individu atau dalam kombinasi dengan EDTA disodium) (klausa 3.4.16 SanPiN 2.3.2.1293-03).
  PermohonanLihat DINATRIUM ETHYLENEDIAMINETETRAACETATE.

  ETHYLMALTOL E637

  Ethyl maltol (Ethyl maltol) atau Ethyl maltol adalah bahan perasa asal sintetik, yang terkenal sebagai bahan tambahan makanan E637.

  Dalam industri makanan di Rusia, aditif E637 dibenarkan untuk dimasukkan dalam komposisi perasa dan aditif perasa dalam jumlah TI, masing-masing. Ia boleh didapati dalam banyak makanan, seperti makanan bakar, ais krim, mayonis, yoghurt, minuman, dan banyak lagi. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai daya gusti yang jauh lebih besar daripada maltol, iaitu, melampauinya sebanyak 4-6 kali. Ini membolehkan anda mengurangkan jumlah gula yang diperlukan untuk pembuatan produk..

  Kesan pada tubuh manusia:
  Makanan tambahan ini selamat untuk manusia. Tetapi di EU, atas sebab tertentu, ia tidak dibenarkan. Walaupun hasil kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa tidak beracun dan tidak memberi kesan embriogenik. Bukan hanya itu, kajian yang sama menunjukkan bahawa ia lebih selamat daripada maltol. Tetapi tidak diinginkan untuk menyalahgunakan apa-apa. Oleh itu, pengambilan harian yang dibenarkan untuk bahan ini ditetapkan pada 2 mg / kg berat badan..

  Fungsi teknologiPenambah rasa dan aroma.
  SinonimBahasa Inggeris. etilmaltol; Bahasa Jerman Etilmaltol; fr. etilmaltol.
  CAS #4940-11-8.
  Nama kimia3-Hydroxy-2-ethyl-4H-pyran-4-one.
  Formula empirikalC7H8TENTANG3
  Jisim molekul140.14
  Formula struktur
  Sifat organoleptikSerbuk kristal putih dengan bau buah karamel khas dan rasa buah manis.
  Ciri fizikokimiaMp 89-93 ° C. Chorus. sol. dalam etanol, kloroform; Rabu sol. dalam air.
  MenerimaHidrolisis alkali derivatif streptomisin.
  Spesifikasi
  Piawaian kebersihanDi Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai bahan tambahan yang meningkatkan dan mengubah rasa dan aroma produk makanan dalam perisa dan bahan tambahan perasa dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.14.6 SanPiN 2.3.2.1293-03).
  PermohonanPenambah rasa manis. Mempunyai daya hembusan 4-6 kali lebih besar daripada maltol. Komponen perisa.
  Kegunaan lain: wangian dalam minyak wangi.

  ETHYL CELLULOSE E 462

   Ethylcellulose E 462 adalah agen penstabil yang digunakan untuk mengekalkan kelikatan dan konsistensi produk makanan. Bahan tambahan boleh digunakan sebagai agen pemekat yang dapat meningkatkan kelikatan produk dengan ketara. E 462 mempunyai sifat menjaga struktur produk makanan, dan membantu mendapatkan produk dengan konsistensi yang diperlukan. Etil selulosa digunakan secara meluas untuk menstabilkan sistem tersebar: ampaian, busa dan emulsi..
   Ciri struktur dan kumpulan kutub pengental yang banyak memungkinkan interaksi berkualiti tinggi dengan air yang terdapat dalam produk.

  Kesan pada tubuh manusia:
  Etil selulosa adalah salah satu bahan tambahan yang tidak dibenarkan di wilayah Persekutuan Rusia, oleh itu, pengambilan produk yang berlebihan dengan bahan tambahan ini boleh menyebabkan perkembangan keradangan teruk pada selaput lendir badan dan terutama organ-organ sistem pencernaan. Pada kanak-kanak, keadaan gugup mungkin ada. Makanan tambahan E 462 boleh menyebabkan gangguan pencernaan akut.
  Sebagai bahan berbahaya secara kondisional, etil selulosa boleh memberi kesan negatif pada kulit. Aditif E 462 bukan alergen, tetapi, bagaimanapun, langkah keselamatan tertentu harus diperhatikan ketika bekerja dengannya. Di tempat kerja, jika bahan masuk ke mata anda, anda mesti segera membilasnya dengan air dan berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan. Pekerja mesti memakai alat pernafasan untuk mengelakkan penyedutan. Sistem pengudaraan mesti dipasang di perusahaan.

  Fungsi teknologiPengisi, pembawa, lapisan.
  SinonimEtocel, selulosa etil eter;
  Bahasa Inggeris ethylcellulose, EU; Bahasa Jerman Celluloseethylether, Ethylcellulose; fr. etilselulosa.
  CAS #9004-57-3.
  Formula empirikal[DARI6H702 (0H)x(0C2H5)di] n, di mana n

  175-1300;
  x = 1.00-1.55; y - 2.00-1.45;
  x + y = 3.00 (y adalah tahap penggantian)

  Jisim molekulDari 24,000 hingga 140,000.
  Formula struktur
  Sifat organoleptikSerbuk ringan, tidak berbau.
  Ciri fizikokimiaMp 160-210 ° C; Trazl. 240 ° C; stabil dalam persekitaran berasid dan alkali.
  Etil selulosa dengan tahap penggantian kurang dari 1 korus. sol. di dalam air, larut. pada org. pelarut; dengan tahap penggantian lebih daripada 2 korus. sol. dalam alkohol, org. pelarut, insol. dalam air.
  Menerimaalpha-Cellulose membengkak dengan alkali kuat dan kemudian bertindak balas dengan etil klorida. Kekotoran: garam meja, di-etil eter.
  Spesifikasi
  Metabolisme dan ketoksikanBallast tidak larut dan tidak dapat diserap.
  Piawaian kebersihanPapan zarah tidak ditentukan. Tidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai penstabil konsistensi, pemekat, tekstur, agen pengikat dalam produk makanan mengikut TI dalam jumlah mengikut TI (klausa 3.6.58 SanPiN 2.3.2.1293-03). Sejak tahun 1978, etilselulosa telah dilarang untuk digunakan dalam makanan di EU..
  PermohonanSebahagian daripada varnis pewarna makanan.
  Bidang aplikasi lain: dalam farmaseutikal untuk pengeluaran filem, varnis, lapisan tablet; Etilselulosa dengan tahap penggantian yang tinggi adalah termoplastik dan boleh diproses sebagai plastik yang dapat dipisahkan.
  Bentuk komoditiSebagai asas untuk pernis, kebanyakannya menggunakan plasticizer.

  ETOKSIKHIN E324

  Etoksi aditif makanan digunakan dalam industri makanan sebagai antioksidan dan pengawet. Dengan bantuannya, ia mencegah pengoksidaan dan pembakaran lemak, meningkatkan jangka hayatnya.

  Dan walaupun E324 sebelumnya digunakan dalam lemak (untuk mencegah tengik) dan rempah-rempah (untuk mengekalkan warna karotenoid), penggunaannya dilarang dalam industri makanan Persekutuan Rusia. Tidak dibenarkan menggunakan etoksi sebagai bahan tambahan makanan dalam makanan haiwan. Tetapi di negara lain, ia digunakan secara aktif dalam penternakan, menambah makanan. Berkat kesan antioksidan, makanan haiwan mengekalkan kualitinya lebih lama.

  Aditif E324 terutama digunakan sebagai alat untuk merawat tanaman terhadap hama serangga "Stop Scald", misalnya, epal dan pir, atau digunakan sebagai penstabil untuk bahan bakar dan polimer, sebagai pengawet sebagai pengeras untuk getah.

  Kesan pada tubuh manusia:
  Hari ini, saintis tidak membuktikan bahaya bahan tambahan makanan E324. Tetapi ada pendapat bahawa etoksiin mempunyai kesan karsinogenik pada tubuh manusia. Ini adalah bahaya kesihatan utama. Kesan karsinogenik dari suplemen meningkatkan risiko terkena tumor barah, tetapi ini hanya berlaku dengan pengambilan makanan yang mengandungi antioksidan E324 secara berkala. Dengan sekali penggunaan zat dalam jumlah besar, toksin terikat, yang boleh menyebabkan keracunan pada tubuh. Pengambilan maksimum makanan tambahan untuk manusia setiap hari belum ditentukan. Tetapi untuk haiwan dibenarkan menambahkan tidak lebih dari 0,0075% antioksidan berat ke dalam diet setiap hari.

  Fungsi teknologiAntioksidan.
  SinonimSantokhin, 6-ethoxy-1,2-dihydro-2,2,4-trimethylquinoline.
  CAS #91-53-2.
  Formula empirikalCempat belasHSembilan belasTIADA
  Jisim molekul217.31
  Formula struktur
  Ciri fizikokimiaDalam terang, Santoquin rentan terhadap polimerisasi dan resinifikasi..
  Piawaian kebersihanTidak ada bahaya untuk GN-98. Di Persekutuan Rusia dibenarkan.
  PermohonanEthoxyquin lebih kepada rawatan tumbuhan daripada antioksidan makanan. Ia melindungi epal dan pir dari keperangan kulit, mencegah pemanasan kopra dan kek oksidatif. Ia biasanya digunakan dalam bentuk larutan air-alkohol 0.05-0.3%. Ethoxyquin adalah antioksidan makanan yang penting.
  • BAHAN RUJUKAN
  • ATLAS ANATOMI
   • Kandungan Atlas Anatomi
   • Anatomi umum
    • Anatomi umum
    • 1. Struktur umum badan manusia
    • 2. Osteologi
    • 3. Arthrologi
    • 4. Myologi
    • 5. Struktur umum sistem saraf
    • 6. Struktur umum sistem peredaran darah
   • Ketua
    • Ketua
    • 1. Tulang tengkorak
    • 2. Lengkung rahang dan gigi bawah
    • 3. Sendi temporomandibular
    • 4. Saraf kranial
    • 5. Peri - dan kawasan faring posterior
    • 6. Tengkorak dan meninges
    • 7. Arteri dan urat otak
    • 8. Alat analisis auditori dan vestibular
    • 9. Penganalisis visual dan soket mata
    • 10. Rongga hidung dan septum hidung
    • 11. Rongga mulut
   • Leher
    • Leher
    • 1. Struktur umum leher
    • 2. Larynx
    • 3. Pharynx
    • 4. Arteri dan urat
    • 5. Sayatan leher
    • 6. Segitiga posterior dan mengantuk
    • 7. Pandangan sisi leher
   • Batang badan
    • Batang badan
    • 1. Lumut dada dan tulang belakang
    • 2. Sternum dan dinding perut
    • 3. Kawasan groin
    • 4. Otot belakang
    • 5. saraf tunjang dan saraf tunjang
    • 6. Belakang leher
   • Organ dada
    • Organ dada
    • 1. Organ dada
    • 2. Paru-paru dan pleura
    • 3. Hati
    • 4. Anatomi dada secara peribadi
    • 5. Anatomi jantung peribadi
    • 6. Mediastinum posterior
    • 7. Bukaan
   • Organ perut
    • Organ perut
    • 1. Struktur am
    • 2. Perut
    • 3. Pankreas dan saluran empedu
    • 4. Hati
    • 5. Kapal organ perut
    • 6. Anatomi peribadi organ perut
    • 7. Lantai atas rongga perut
    • 8. Poket akar dan peritoneal Mesentery
   • Sistem genitouriner, organ retroperitoneal
    • Sistem genitouriner, organ retroperitoneal
    • 1. Sistem kencing
    • 2. Buah pinggang
    • 3. Dinding perut posterior
    • 4. Sistem genitouriner lelaki
    • 5. Kapal organ pelvis
    • 6. Organ kelamin luaran lelaki
    • 7. Diafragma urogenital lelaki
    • 8. Sistem genitouriner wanita
    • 9. Tambahan rahim dan rahim
    • 10. Organ kelamin luaran wanita
    • 11. Diafragma urogenital wanita
   • Bahagian atas anggota badan
    • Bahagian atas anggota badan
    • 1. tali pinggang bahu dan dada
    • 2. Tulang
    • 3. Sendi dan ligamen
    • 4. Otot
    • 5. Kapal dan saraf
    • 6. Kawasan bahu
    • 7. Kawasan aksila
    • 8. Anatomi peribadi bahu dan lengan bawah
    • 9. Anatomi tangan peribadi
   • Anggota badan bawah
    • Anggota badan bawah
    • 1. Pelvis
    • 2. Tulang
    • 3. Sendi dan ligamen
    • 4. Otot
    • 5. Kapal dan saraf
    • 6. Kawasan paha depan
    • 7. Kawasan glute
    • 8. Bahagian belakang paha
    • 9. Kawasan shin
    • 10 Anatomi kaki sendiri
  • DOKTOR RUMAH
   • Penyakit dalaman
    • 1. Penyakit organ dalaman
    • 2. Penyakit sistem kardiovaskular
    • 3. Penyakit sistem pencernaan
    • 4. Penyakit sistem kencing
    • 5. Penyakit reumatik
    • 6. Penyakit sistem hematopoietik
    • 7. Penyakit kekurangan vitamin
    • 8. Penyakit sistem endokrin
    • 9. Penyakit sinaran
   • Penyakit berjangkit
    • Penyakit berjangkit
   • Batuk kering
    • 1. Tuberkulosis sistem pernafasan
    • 2. Bentuk tuberkulosis ekstrapulmonari
    • 3. Rawatan pesakit dengan batuk kering
   • Penyakit pembedahan
    • Pengenalan
    • Bahagian 1
    • Bahagian 2
   • Obstetrik
    • Obstetrik. Kaedah kontraseptif
   • Ginekologi
    • Ginekologi
   • Penyakit mata
    • Penyakit mata
   • Penyakit telinga, tekak, hidung
    • 1. Penyakit faring
    • 2. Penyakit hidung dan sinus paranasal
    • 3. Penyakit telinga
   • Pergigian
    • Pergigian
   • Penyakit kulit
    • Bahagian 1. Anatomi kulit
    • Bahagian 2. Fisiologi Kulit
    • Bahagian 3. Prinsip diagnosis dan rawatan penyakit kulit, agen farmakologi, prosedur
    • Bahagian 4. Penyakit kulit alergi
    • Bahagian 5. Penyakit kulit berjangkit dan parasit
    • Bahagian 6. Penyakit rambut
    • Bahagian 7. Penyakit kelenjar peluh
    • Bahagian 8. Penyakit kelenjar sebum
    • Bahagian 9. Penyakit kuku
    • Bahagian 10. Gangguan pigmentasi kulit
    • Bahagian 11. Traumatik dan keadaan kulit yang lain
    • Bahagian 12. Neoplasma kulit
    • Bahagian 13. Penyakit kulit etiologi yang tidak diketahui
   • Penyakit kelamin
    • Penyakit kelamin
   • Penyakit saraf
    • Penyakit saraf
   • Sakit mental
    • Sakit mental
   • Penyakit kanak-kanak
    • Bahagian 1. Anak-anak yang baru lahir
    • Bahagian 2. Keadaan fisiologi (peralihan) bayi baru lahir
    • Bahagian 3. Penyakit pada masa neonatal
    • Bahagian 4. Bayi
    • Bahagian 5. Kanak-kanak yang lebih tua
    • Bahagian 6. Kanak-kanak prasekolah
    • Bahagian 7. Kanak-kanak usia sekolah rendah
    • Bahagian 8. Kanak-kanak berumur sekolah menengah
    • Bahagian 9. Penyakit kanak-kanak kecil dan tua
   • Pertolongan cemas
    • Pertolongan cemas untuk kemalangan dan penyakit tiba-tiba
   • Keracunan akut, rawatan dan rawatan kecemasan
    • Keracunan dan gigitan akut
   • Ubat-ubatan dan penggunaannya
    • Bahagian 1. Konsep farmakologi
    • Bahagian 2. Klasifikasi dan ciri ubat
    • Bahagian 3. Terapi ubat (dos, kepekaan individu, usia pesakit, dll.)
    • Bahagian 4. Komplikasi rawatan ubat-ubatan Kit pertolongan cemas di rumah
   • Ujian makmal
    • Ujian makmal
   • Kaedah penyelidikan moden
    • Kaedah penyelidikan
   • Prosedur rawatan pesakit, perubatan dan diagnostik
    • Kejururawatan. Prosedur
   • Prosedur fisioterapi
    • Fisioterapi
   • Rawatan spa
    • Rawatan kebersihan
   • Indeks subjek mengikut bab dan bahagian
    • Indeks subjek mengikut bab dan bahagian
  • TERMA PERUBATAN
   • ABVGDEZHZIKLMNOPRSTUFKHTSCHSHCHEYYA
  • SYARAT ANATOMI
   • ARTERI (arteri)
   • VIENNA (vena)
   • BONES (ossa)
   • NOD LYMPH (nodi limfatik)
   • MASJID (muskul)
   • NERVES (saraf)
   • CAWANGAN (rami)
   • TRUNKS (pengucapan)
   • Rasuk (fasciculi)
   • BAHAGIAN
   • LOOPS (ansae)
   • Plexus (plexus)
   • Ligamen (ligamenta)
   • VAGINAS SINOVIAL (vagina synoviales)
   • TAS SINOVIAL (bursae synoviales)
   • FASCIA (fasiae)
  • APAKAH ANALISIS
   • Analisis klinikal umum
    • 1. Ujian darah klinikal am
    • 1.1. Hemoglobin
    • 1.2. Erythrocytes
    • 1.3. Kadar pemendapan eritrosit
    • 1.4. Leukosit
    • 1.5. Platelet
    • 2. Pemeriksaan klinikal umum air kencing
    • 2.1. Sifat umum air kencing
    • 2.2. Jumlah air kencing setiap hari
    • 2.3. Ketumpatan air kencing relatif
    • 2.4. Pemeriksaan kimia air kencing
    • 2.5. Kajian sedimen air kencing
    • 2.6. Ujian fungsi buah pinggang
   • Jenis darah
    • Jenis darah
   • Sistem pembekuan darah
    • Sistem pembekuan darah
    • 1. Hemostasis platelet-vaskular
    • 2. Hemostasis plasma
    • 3. Sistem antikoagulan
    • 4. Sistem fibrinolitik
    • 5. Kajian yang mencirikan sistem pembekuan darah
    • 5.1. Kajian yang mencirikan fasa hemostasis vaskular-platelet
    • 5.2. Kajian yang mencirikan fasa plasma hemostasis
    • 5.3. Penyiasatan hubungan fibrinolitik hemostasis
   • Ujian darah biokimia
    • Ujian darah biokimia
    • 1. Protein plasma dan pecahannya
    • 2. Petunjuk metabolisme lipid (lemak)
    • 3. Bilirubin serum
    • 4. Komponen darah bukan protein nitrogen
    • 4.1. Nitrogen baki
    • 4.2. Urea darah
    • 4.3. Creatinine darah
    • 4.4. Asid urik
    • 4.5. Darah indican
    • 5. Enzim serum
    • 6. Bahan tidak organik
   • Gas darah
    • 1. Oksigen
    • 2. Karbon dioksida (karbon dioksida)
   • Keadaan asas asid darah
    • 1. Petunjuk keadaan asid-basa
    • 2. Pelanggaran keadaan asid-basa
   • Petunjuk makmal untuk penyakit endokrin
    • 1. Diabetes mellitus dan gangguan metabolisme karbohidrat lain
    • 1.1. Glukosa darah
    • 2. Petunjuk makmal yang digunakan dalam diagnosis penyakit endokrin lain
    • 2.1. Petunjuk makmal yang digunakan untuk penyakit tiroid
    • 2.2. Petunjuk makmal yang digunakan untuk penyakit kelenjar paratiroid
    • 2.3. Petunjuk makmal yang digunakan untuk penyakit kelenjar pituitari
    • 2.4. Petunjuk makmal yang digunakan untuk penyakit adrenal
    • 2.5. Petunjuk makmal yang digunakan untuk penyakit kelenjar seks
   • Diagnostik dalam onkologi
    • Kemungkinan moden diagnostik makmal untuk beberapa penyakit onkologi
  • NUTRISI TAMBAHAN
   • Kata pengantar
   • Kandungan
   • Bahan yang meningkatkan warna, aroma dan rasa produk
    • 1. Pewarna
    • 2. Peluntur
    • 3. Pelekat warna
    • 4. Perisa
    • 5. Penambah rasa dan aroma
    • 6. Pemanis yang kuat
    • 7. Pemanis
    • 8. Pengasid
    • 9. Bahan masin
   • Bahan yang mengatur ketekalan produk
    • 1. Pengemulsi
    • 2. Ejen berbuih
    • 3. Pemekat
    • 4. Ejen gel
    • 5. Penstabil
    • 6. Pengisi
   • Bahan yang meningkatkan jangka hayat
    • 1. Pengawet
    • 2. Melindungi gas
    • 3. Antioksidan
    • 4. Sinergi ahli antioksidan
    • 5. meterai
    • 6. Humectants
    • 7. Ejen anti-caking
    • 8. Bekas filem
    • 9. Penstabil busa
    • 10. Penstabil awan
   • Bahan yang mempercepat dan mempermudah pelaksanaan proses teknologi
    • 1. Pengatur keasidan
    • 2. Garam pengemulsi
    • 3. Serbuk penaik
    • 4. Pembawa, pelarut, pengencer
    • 5. Bermakna untuk enkapsulasi
    • 6. Bermakna untuk membuat tablet
    • 7. Pemisah
    • 8. Ejen antifaming dan anti-berbuih
    • 9. Pembaikan roti
    • 10. Penggerak
    • 11. Ejen penyebaran
   • Bahan sokongan
    • 1. Dehumidifier
    • 2. Bahan yang memudahkan penapisan
    • 3. Pengekstrakan
    • 4. Pemangkin hidrolisis dan penyongsangan
    • 5. Ejen penyejuk dan pembekuan
    • 6. Bahan yang menyumbang kepada aktiviti penting mikroorganisma bermanfaat
    • 7. Pemangkin
    • 8. Persediaan enzim dan enzim
    • 9. Bermakna untuk mengupas buah
   • Kamus huruf demi huruf
    • Singkatan asas
    • Struktur kamus
    • ABVGJZIKLMNOPRSTUFHTSCHSHEYUYA
   • Permohonan
    • 1. SanPiN 2.3.2.1078-01. Bahan tambahan makanan E, tidak berbahaya
    • 2. Arahan Majlis 88/388 / EEC
    • 3. Arahan Majlis 91/71 / EEC
    • 4. Arahan Majlis 89/107 / EEC
  • Mineral dan unsur surih
   • Kalsium
   • Magnesium
   • Natrium
   • Fosforus
   • Vanadium
   • Sulfur
   • Fluorin
   • Zink
   • Kromium
   • Klorin
   • Selenium
   • Molibdenum
   • Tembaga
   • Mangan
   • Potasium
   • Iodin
   • Besi
   • Kobalt
   • Boron

  Tempat menarik dan misteri yang terdapat di peta Google Earth:
  UFO, Noah's Ark, area 51, serta gambar, video dan peta lain mengenai topik ini >>>