Adakah bahan tambahan makanan E941 berbahaya untuk kesihatan?

Bahan ini terdapat dalam semua bahan organik dan digunakan di hampir semua bidang pengeluaran makanan. Ia juga dapat merawat beberapa keadaan kulit. Artikel itu membincangkan faedah dan bahaya bahan tambahan makanan E941 dan kesannya pada tubuh.

Apa itu makanan tambahan E941

Nitrogen ini adalah gas tidak berwarna yang tidak menyokong pernafasan. Merujuk kepada eksipien yang digunakan dalam industri makanan. Ia digunakan sebagai bahan pendingin dan sebagai pangkalan bagi lingkungan perlindungan untuk menyimpan makanan..

Nitrogen diperoleh dengan memisahkan udara yang disejukkan ke keadaan cair. Prosesnya berlaku di unit penyulingan. Ia juga diperoleh di stesen nitrogen yang disebut..

Dalam keadaan normal, ia adalah gas yang tidak berwarna, tanpa rasa dan tidak berbau. Ia sedikit larut dalam air. Ini memasuki industri makanan dalam keadaan termampat dalam silinder di bawah tekanan tinggi. Mereka dilabelkan dengan sewajarnya.

Di manakah bahan tambahan makanan E941 digunakan?

Bahan ini mempunyai pelbagai aplikasi. Pengguna utama nitrogen adalah industri makanan. Berikut adalah makanan yang mengandunginya:

 • daging, produk ikan;
 • kacang;
 • lemak;
 • pengganti susu ibu, serta formula untuk memberi makan pelengkap kepada bayi baru lahir.

Dalam semua produk ini, nitrogen menggantikan oksigen. Ini bermaksud bahawa ia mewujudkan persekitaran yang tidak aktif secara kimia dan biologi untuk aktiviti mikroorganisma patogen. Sifat nitrogen yang berguna ialah meningkatkan jangka hayat produk, melindunginya dari kerosakan dan pembusukan, tidak membenarkan kemunculan bahan berbahaya, dan memberi kesan positif pada rasa..

Nitrogen juga banyak digunakan dalam penghasilan lemak. Ia digunakan untuk:

 • tangki pengisian di mana produk siap atau perantaraan disimpan;
 • suntikan gas secara langsung ke dalam lemak;
 • sebatan (contohnya, semasa membuat mayonis);
 • perubahan dalam ketekalan makanan.

Juga, gas ini digunakan dalam pembuatan anggur untuk mengelakkan perubahan dalam rasa wain. Pada masa yang sama, ia melindungi dari kesan berbahaya bakteria.

Nitrogen digunakan untuk:

 • pembuatan bir;
 • penyimpanan sayur-sayuran dan buah-buahan;
 • pembekuan makanan;
 • pengeringan beku.

Dalam perubatan, ia digunakan untuk menguatkan dinding vaskular, mengatur metabolisme, memperbaiki peredaran darah.

Adakah bahan tambahan makanan E941 berbahaya?

Ia selamat untuk manusia. Belum diketahui sejauh mana E941 menimbulkan bahaya bagi manusia: tidak ada batasan penggunaannya. E 941 tidak mendatangkan kesan negatif kepada tubuh dan tidak mampu menyebabkan keracunan.

Keburukan bahan ini terserlah apabila disedut pada tekanan separa yang meningkat. Pada masa yang sama, ia mempengaruhi sistem saraf pusat, menyebabkan keadaan mabuk. Juga E-941 menyebabkan anestesia ringan. Keadaan ini tidak berbahaya, kerana dalam keadaan normal tidak mungkin diracun dari nitrogen. Keracunan nitrogen boleh mempengaruhi penyelam, tetapi tidak berbahaya. Kemungkinan penyimpangan dari petunjuk kesihatan normal kembali normal.

E941 diluluskan untuk digunakan di semua negara di dunia. Tidak ada maklumat mengenai tempat ia dilarang.

Aditif E941 diklasifikasikan sebagai selamat untuk kesihatan dan kehidupan. Keracunan berpotensi berlaku hanya sekiranya berlaku penyedutan gas dalam kepekatan tinggi. Bahan tersebut tidak membahayakan manusia dan tidak menyebabkan keracunan.

Tonton video menarik mengenai pengeringan beku:

Adakah artikel ini membantu anda? Berkongsi dengan rakan anda!

E941 - Nitrogen

Gas diatomik lengai tanpa rasa, bau dan warna tertentu. Ia wujud dalam tiga bentuk - cecair (serupa dengan air), gas dan pepejal (kristal besar atau serpihan kristal putih). Dalam bentuk perindustrian, bahan tambahan makanan diperoleh dari udara cair.

Pelantikan

Dalam industri makanan, nitrogen digunakan sebagai gas pelindung, agen glazing dan propelan. Bahan tambahan makanan E941 yang paling biasa terdapat dalam krim disebat dalam pembungkusan aerosol, serta roti, daging, ikan dan produk lain yang terdedah kepada oksidasi. Dalam kes terakhir, nitrogen, bersama dengan oksigen atau karbon dioksida, digunakan sebagai gas pelindung, yang digunakan untuk mengisi ruang di dalam bungkusan produk jadi..

Kesan pada badan

Oleh kerana tidak signifikan kandungan bahan tambahan makanan E941 dalam produk siap, ia tidak memberi kesan berbahaya kepada tubuh manusia. Bahaya ditimbulkan oleh kepekatan tinggi bahan ini di udara, penyedutan yang dapat menyebabkan ketidaksadaran, sesak nafas dan pernafasan. Sentuhan dengan nitrogen dalam bentuk cair menyebabkan radang dingin pada kulit.

Kebenaran untuk digunakan

Makanan tambahan E941 diluluskan untuk digunakan dalam pengeluaran makanan di wilayah Persekutuan Rusia.

Makanan tambahan E 941: faedah gas yang tidak bernyawa

"Tidak bernyawa", "tidak menyokong pernafasan" - ini adalah terjemahan nama salah satu unsur biogenik terpenting - nitrogen. Bahan tersebut adalah sebahagian daripada asid nukleik dan protein. Gas itu sebenarnya tidak sesuai untuk bernafas, tetapi sukar untuk mencari kawasan di mana ia tidak dapat digunakan..

Nitrogen membantu mendapatkan hasil panen yang banyak dan menghilangkan ketuat secara kekal. Dengan bantuannya, kebotakan dirawat dan kulit kembali awet muda. Di bawah kod E 941 (ejaan E dijumpai, nitrogen adalah antara bahan tambahan yang diluluskan untuk industri makanan.

Nama produk

Nitrogen adalah nama yang diterima umum untuk bahan tambahan makanan, yang termaktub dalam GOST 9293–74, SanPiN 2.3.2.1293-03 dan dokumen rasmi lain. Sinonim antarabangsa - Nitrogen (versi Jerman Stickstoff).

Jenis bahan

Aditif E941 termasuk dalam kumpulan agen anti-nyalaan dan bahan bantu lain. Sifat fizikal dan kimia gas inert membolehkannya digunakan sebagai bahan pendingin dan pelindung untuk pembungkusan dan penyimpanan produk.

Bahan tambahan diperoleh dengan pemisahan suhu rendah udara pra-cecair. Tindak balas berlaku dalam alat penyulingan. Nitrogen menguap terlebih dahulu, kerana titik didihnya lebih rendah daripada komponen udara lain - oksigen (masing-masing -195.8 ° C dan -182.9 ° C).

Kaedah pemisahan membran dan udara penjerapan di loji nitrogen khusus (stesen) juga popular..

Hartanah

IndeksNilai standard
Warnatidak berwarna
Komposisinitrogen, kekotoran: oksigen, hidrogen (tidak lebih daripada 0.001%); formula N2
PenampilanGas, mungkin dalam keadaan cecair
Bautanpa bau
Rasatiada rasa
Kandungan bahan utamatidak kurang daripada 99.99%
Keterlarutansangat lemah dalam air, tidak larut dalam lemak
Ketumpatan jirim1.25046 kg / m 3 (gas), 0.808 kg / dm 3 (cecair)
Yang lainlengai pada suhu bilik; pada suhu -210 ° C bertukar menjadi pepejal putih; takat didih -195.8 C

Pembungkusan

Nitrogen gas dibekalkan termampat hingga 15 MPa dalam silinder keluli atau blok monob. Permukaan luar bekas pembungkusan mesti dicat hitam. Di sekeliling bulatan, prasasti dibuat dengan warna kuning sesuai dengan jenama produk: "Nitrogen", "Nitrogen dengan kemurnian tinggi", "Nitrogen dengan kemurnian tinggi", "Nitrogen peningkatan kesucian".

Silinder mesti dilengkapi dengan injap diafragma, sambungan sisi ditutup secara hermetik dengan palam logam.
Nitrogen cair dituangkan ke dalam bekas kriogenik (contohnya, labu Dewar).

Permohonan

Dalam industri makanan

Aditif E 941 mempunyai pelbagai kegunaan. Salah satu pengguna utama nitrogen adalah industri makanan. Sangat penting untuk menggunakan nitrogen dalam pembungkusan MAP khusus untuk mengekalkan produk yang mudah dioksidakan:

 • daging, ikan, produk roti;
 • kacang;
 • lemak;
 • pengganti susu ibu dan formula makanan pelengkap sejak lahir.

Nitrogen menggantikan oksigen dan wap air, mewujudkan persekitaran yang tidak aktif secara kimia. Suasana yang diubah suai menyekat aktiviti bakteria aerobik. Ini membolehkan anda meningkatkan jangka hayat produk makanan, melindunginya dari kerosakan oksidatif dan kerosakan, dan mengekalkan rasa. Aditif E 941 sangat diminati di banyak sektor industri makanan.

Pengeluaran minyak dan lemak

Nitrogen digunakan untuk mengurangkan kadar pengoksidaan asid lemak. Kaedah ini membantu mencegah pencemaran produk dengan kulat berjamur, untuk mengurangkan kemungkinan berlakunya kerengsaan lemak semasa penyimpanan. Terdapat 3 kegunaan yang paling biasa untuk E 941:

 • pengisian tangki pengumpulan untuk menyimpan produk siap atau tidak ditapis, pecahan minyak perantaraan;
 • menggelegak atau menyuntik langsung nitrogen ke dalam minyak. Bahan tambahan itu menggantikan wap air dan oksigen dari lemak, meningkatkan konsistensi, meningkatkan jumlah produk siap;
 • sebatan (biasanya digunakan dalam pengeluaran mayonis): pengenalan nitrogen membolehkan anda mengubah konsistensi, untuk mendapatkan ketumpatan yang diperlukan tanpa menggunakan udara.

Nitrogen tidak bersentuhan dengan produk, ia selamat berbanding bahan pengawet kimia lain.

Pembuatan Anggur

Nitrogen digunakan untuk menghilangkan reaksi oksigen yang tidak diingini yang memberi kesan negatif terhadap rasa dan warna anggur. Mencampurkan gelembung nitrogen ke dalam wort cair:

 • memudahkan pengendapan pulpa pada tahap penapaian (nitrogen pijage);
 • mengatur tahap karbon dioksida pada peringkat seterusnya, menghilangkan oksigen yang dilarutkan dalam wain;
 • memungkinkan untuk mengurangkan jumlah sulfur dioksida E 220, yang merosakkan sifat organoleptik minuman beralkohol.

Rawatan bekas wain dengan gas lengai melindungi anggur dari kerosakan bakteria, mencegah pengoksidaan. Nitrogen bertekanan digunakan untuk mencampurkan bahan wain, mengepam produk ke dalam tangki.

Pembuatan Bir

Aditif E 941 digunakan untuk menyimpan bahan mentah industri: malt, hop, jagung, biji-bijian. Gas lengai, menggantikan wap air, melindungi komponen daripada kerosakan kelembapan. Nitrogen dipam ke tangki untuk menggantikan jurang udara. Langkah itu diperlukan untuk melindungi bir daripada pengoksidaan.

Keg, tong dan bekas lain dirawat dengan bahan tambahan. Bahan ini menghilangkan gas dan sisa air yang lain, menghalang pertumbuhan bakteria, dan meningkatkan jangka hayat produk. Nitrogen adalah pengganti moden untuk pengaduk mekanikal. Ia berkesan semasa mencampurkan bir fermentasi normal dan bawah di dalam tangki. Tidak seperti kaedah lama, kaedah ini membolehkan anda mengekalkan rasa dan penampilan minuman..

Penyimpanan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian

Suntikan bahan tambahan E 941 ke ruang penyimpanan produk membolehkan:

 • mengurangkan intensiti pernafasan;
 • mengekalkan kepekatan oksigen dan karbon dioksida pada tahap tertentu;
 • mengurangkan kemungkinan menghidap penyakit kulat;
 • mengekalkan kualiti asli buah (rasa, aroma, gula dan kandungan asid).

Penyimpanan dalam suasana terkawal meningkatkan jangka hayat produk sebanyak 3 kali. Nitrogen digunakan dalam pengeluaran pekat jus buah. Bahan tambahan bertindak sebagai pengawet dan agen anti-nyala api.

Produk beku

Nitrogen cecair adalah bahan kriogenik. Secara tradisional, ia digunakan untuk membekukan sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut dan produk daging. Setelah bersentuhan dengan makanan, nitrogen menyelimutkannya, mendidih dan mula menguap dengan cepat. Pada masa yang sama, gelembung nitrogen mengkristal dan membeku, serta-merta menyejukkan produk. Kaedah ini membolehkan anda mengekalkan nilai pemakanan, sifat organoleptik produk.

Pengeringan beku

Kaedah yang semakin popular adalah berdasarkan pengeringan dan pengisaran makanan dengan nitrogen (cryomilling). Digunakan untuk pengetinan daging, sayur-sayuran, buah-buahan. Susu tepung, minuman kopi dan teh, rempah dan produk serupa dihasilkan menggunakan teknologi yang sama..

Cryomilling melindungi komponen penting dari pengoksidaan, membolehkan anda mengekalkan aroma asli dan sifat berguna produk. Banyak makanan tambahan dan kosmetik perubatan dihasilkan dengan cara yang sama. Teknologi mencegah kehilangan vitamin dan mineral.

Cryo-grinding digunakan di perusahaan yang menghasilkan gula pasir dan tepung. Pengumpulan zarah-zarah kecil di udara menghasilkan campuran letupan. Penggunaan nitrogen semasa mengisar meneutralkan bahaya ini.

Koki moden bereksperimen dengan nitrogen cair, mencipta hidangan yang tidak biasa. Di hadapan pelanggan, pengrajin dapat menyiapkan slaid ais atau kek dari mana asap keluar (kesannya disebut "naga nafas"). Dalam permintaan kopi nitro yang disejukkan dengan nitrogen dengan gelembung gas terapung, busa lapang dan rasa berkrim tebal.

Dalam bidang perubatan

Aditif E 941 semakin popular dalam perubatan moden. Krioterapi umum atau tempatan dengan nitrogen cair telah membuktikan dirinya dalam rawatan penyakit dermatologi, ginekologi, gastrousus. Prosedur ini ditetapkan dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan sistem muskuloskeletal. Kaedah krioterapi didasarkan pada tindak balas tekanan badan sebagai tindak balas terhadap penyejukan tisu luaran yang sangat cepat.

 • pengaktifan pelbagai sistem badan: imun, neurohumoral, endokrin;
 • menguatkan dinding saluran darah;
 • pemulihan dan pengawalan metabolisme;
 • pecutan pertumbuhan semula tisu;
 • memperbaiki peredaran darah.

Rawatan dijalankan di cryochamber khas (cryotherapy umum) atau dengan bantuan alat dengan alat tambahan, alat ini berlaku secara efektif pada kawasan tertentu dengan nitrogen di bawah tekanan rendah..

Terapi tempatan berkesan untuk menghilangkan semua jenis ketuat dan pertumbuhan jinak. Prosedur ini tidak menyakitkan dan selamat. Setelah sembuh, tidak ada bekas luka, kulit tumbuh semula sepenuhnya.

Beberapa prosedur pembedahan dilakukan dengan menggunakan nitrogen cair. Kaedah ini dianggap lebih lembut daripada pembedahan tisu tradisional. Operasi tidak berdarah, hampir tidak menyakitkan (ujung saraf disekat oleh selesema). Penyembuhan lebih cepat. Cryotherapy berjaya digunakan untuk merawat alopecia, seborrhea dan penyakit lain pada rambut dan kulit kepala. Rawatan dengan nitrogen cair mengaktifkan aktiviti folikel, mempercepat proses metabolik.

Dalam kosmetologi

Kursus krioterapi dengan nitrogen cair ditawarkan oleh salun kecantikan. Petunjuk utama adalah:

 • berat badan berlebihan;
 • jerawat;
 • liang yang diperbesar;
 • bintik gelap;
 • selulit;
 • kedutan, ptosis graviti berkaitan usia, kulit kendur.

Prosedur ini mengaktifkan proses metabolik, mempercepat peredaran mikro kapilari. Kesannya dapat dilihat selepas sesi pertama. Pendedahan kepada nitrogen:

 • meremajakan dan menegangkan kulit;
 • menstabilkan kelenjar sebum;
 • melegakan keradangan.

Dalam bidang pertanian

Aditif E 941 termasuk dalam teknologi pengeluaran baja. Nitrogen dalam medium nutrien dalam pelbagai bentuk:

 • amonia (contohnya, amonium klorida), mengandungi hingga 35% nitrogen;
 • amida (urea), 46% nitrogen;
 • nitrat (kalsium nitrat), hingga 16% nitrogen.

Baja nitrogen mempercepat pertumbuhan tanaman, memperkuat sistem akar, dan meningkatkan hasil. Dalam jumlah yang kecil (biasanya hingga 1%) nitrogen termasuk dalam kotoran unggas, semua jenis kotoran. Gas nitrogen adalah salah satu komponen campuran pernafasan yang direka untuk penyelam skuba.

Manfaat dan keburukan

Makanan tambahan E 941 selamat untuk kesihatan. Ia dibenarkan di semua negara.

Bahayanya adalah penyedutan gas nitrogen di ruang terkurung. Bahan tersebut dengan cepat mengeluarkan oksigen. Mengantuk, pening, sesak nafas berlaku. Seseorang boleh jatuh koma dan mati.

Penyedutan campuran gas yang mengandungi nitrogen pada tekanan separa tinggi (4.3 kgf / cm²) boleh menyebabkan keracunan nitrogen. Bahan ini bertindak pada sistem saraf pusat, menyebabkan keadaan keracunan ringan dan kesan hipnosis ("nitrogen narkosis"). Dalam keadaan normal, keracunan seperti itu hampir mustahil untuk dijumpai. Penyakit ini menyerang penyelam yang tidak berpengalaman pada kedalaman 30 meter.

Sentuhan langsung dengan nitrogen cair boleh menyebabkan radang dingin pada kulit. Penggunaan bahan memerlukan latihan dan penggunaan peralatan pelindung: apron khas, gelas, sarung tangan.

Pengeluaran dan pengedaran aseton peroksida (E929) dihukum oleh undang-undang, jadi kami tidak mengesyorkan agar anda melakukan ini. Baca lebih lanjut mengenai bahan ini dalam artikel kami..

Di manakah aditif makanan E631 digunakan? Ketahui mengenainya di sini.

Pengilang utama

Pasaran nitrogen di Rusia diwakili oleh sebilangan besar syarikat pembuatan domestik. Yang terkemuka:

 • loji oksigen "Cryogen" (Ryazan);
 • Syarikat Kimia Bersatu "Shchekinoazot" (wilayah Tula);
 • LLC "Loji nitrogen dan oksigen" (bandar Yaroslavl).

Sebilangan kecil aditif E 941 datang ke Rusia dari pengeluar asing:

Nitrogen. Makanan tambahan E941

Nitrogen adalah gas lengai dan tidak berwarna yang terdapat di atmosfer bumi dan terdapat dalam protein dan asid nukleik. Bahan ini tidak sedap dan tidak berbau, tidak larut dalam air dan lemak. Nitrogen banyak digunakan sebagai bahan tambahan makanan anti-nyala (E941).

Aplikasi nitrogen makanan

 • Pembuatan makanan

Nitrogen diperlukan untuk membungkus produk yang mudah dioksidakan dengan oksigen (daging, produk ikan, lemak, formula bayi, pengganti susu ibu). Anti-flaming E941 mewujudkan persekitaran yang tidak aktif secara kimia, menyekat aktiviti penting bakteria, sehingga meningkatkan jangka hayat produk, mengekalkan rasa mereka.

Pengeluaran minyak dan lemak

Aditif E941 mengurangkan kadar pengoksidaan asid lemak, menggantikan oksigen dan kelembapan dari produk. Oleh itu, risiko kepahitan dalam produk berkurang, teksturnya bertambah baik, dan jumlah produk siap meningkat..

Pengeluaran bir dan wain

Nitrogen makanan digunakan untuk merawat tangki simpanan bir dan minuman wain. Bahan tambahan mengalirkan udara dari bekas, melindungi minuman daripada pengoksidaan. Sebagai tambahan, E941 digunakan untuk mencampurkan cecair, ia ditambahkan ke wort cair untuk mengurangi kepekatan sulfur dioksida dalam minuman beralkohol dan mengatur jumlah karbon dioksida yang terkandung.

Membekukan dan mengawet makanan

Oleh kerana sifat kriogenik, pembekuan daging, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kehadiran nitrogen berlaku tanpa kehilangan vitamin, rasa dan aroma.

Kawasan ini juga mengeksploitasi sifat kriogenik nitrogen. Penyejukan tisu yang cepat dengan nitrogen cair mengaktifkan sistem imun dan endokrin, mempercepat pertumbuhan semula sel dan tisu, dan memulihkan metabolisme. Rawatan tempatan dengan penggunaan nitrogen memungkinkan untuk menghilangkan lesi kulit jinak dengan selamat dan tanpa rasa sakit.

Nitrogen terdapat dalam baja yang mempercepat pertumbuhan dan meningkatkan hasil tanaman.

Di samping itu, nitrogen makanan digunakan dalam kosmetologi, perlombongan, elektronik, petrokimia..

Penggunaan bahan tambahan makanan E941 diluluskan di semua negara di dunia. Bahan itu selamat, bagaimanapun, penyedutan campuran gasnya dan sentuhan langsung dengan nitrogen cair harus dielakkan.

E941 Antiflaming makanan E941 Nitrogen - Kadar harian. Kekurangan E941 Antiflaming Makanan E941 Nitrogen

Makanan antiflaming E941 Nitrogen atau nitrogen banyak digunakan dalam pelbagai bidang kehidupan dan aktiviti manusia. Bahan tambahan makanan ini boleh bertindak sebagai agen glazing, agen penyejuk, propelan dan gas pelindung.

Perlu diingatkan bahawa nitrogen adalah gas diatomik lengai yang tidak mempunyai warna, bau atau rasa tertentu. Sangat menarik bahawa dalam bentuk cecair makanan antiflaming E941 Nitrogen serupa dengan air biasa. Atmosfera bumi adalah 75.6 peratus nitrogen, dan sejumlah kecil terdapat di angkasa. Sudah menjadi kebiasaan untuk menerima bahan tambahan makanan ini semasa membetulkan udara cair..

Seperti yang anda ketahui, makanan anti-nyalaan E941 Nitrogen dapat disajikan dalam 3 keadaan - gas, cair dan padat (kristal putih besar atau serpihan kristal). Dalam bentuk tulennya, gas tidak mampu menyokong pembakaran, tidak sesuai untuk bernafas, tetapi pada masa yang sama kehidupan di Bumi tidak mungkin tanpanya..

Nitrogen terdapat dalam protein, asid amino, nukleoprotein, asid nukleik, hemoglobin, klorofil, dan sel hidup. Dalam air makanan antiflaming E941 Nitrogen sedikit larut. Titik didih nitrogen cair ialah 195.8 C, dan apabila suhu mencapai -209.86 C, elemen menjadi padat.

Dalam pengeluaran produk makanan industri, antiflamasi makanan E941 Nitrogen digunakan sebagai bahan tambahan untuk jus kalengan. Sebagai tambahan, E941 dapat digunakan sebagai gas pelindung untuk mengemas ikan, daging dan produk daripadanya, produk roti, dan juga pelbagai lemak yang rentan terhadap pengoksidaan..

Selain itu, gas ini dapat digunakan sebagai bahan pendorong, terutama dalam pengeluaran krim disebat, yang terkandung dalam kartrij. Telah diketahui bahawa berkat proses antiflamasi makanan Nitrogen E941, proses penyejukan dan pembekuan produk makanan dilakukan..

Bahan tambahan ini banyak digunakan dalam petrokimia, krioterapi, dalam pengeluaran elektronik, dalam industri perlombongan. Makanan antiflamasi E941 Nitrogen mengambil bahagian dalam sintesis pelbagai sebatian, digunakan dalam penghasilan ammonia, pewarna, baja nitrogen, dan juga bahan letupan.

Perlu diperhatikan bahawa produk makanan yang dibuat menggunakan nitrogen tidak menimbulkan bahaya bagi kesihatan manusia, oleh itu bahan tambahan tersebut diakui sebagai selamat dan disetujui untuk digunakan di banyak kekuatan dunia. Termasuk di wilayah negara-negara EU, Ukraine dan Persekutuan Rusia.

Ia dianggap tidak selamat untuk menyedut gas pekat, yang dapat memprovokasi serangan asma, kehilangan kesedaran, dan bahkan penangkapan pernafasan. Walau bagaimanapun, tinggal di bilik dengan gas nitrogen (yang disebut cryotherapy) di bawah pengawasan doktor mempunyai kesan penyembuhan secara eksklusif pada keadaan umum seseorang dan meningkatkan imuniti. Sementara itu, sentuhan tidak terkawal dengan nitrogen cair membawa kepada radang dingin dan kesan buruk pada kulit..

Aditif makanan E941

Makanan terbaik adalah semula jadi, tetapi hidangan tidak lengkap tanpa perasa dan rempah. Dan ini juga bahan tambahan makanan yang meningkatkan rasa dan mengekalkan makanan. Pada skala industri, memperpanjang jangka hayat, bersama dengan memberi persembahan, menjadi keutamaan..

Isu pengawetan makanan selalu membimbangkan orang. Komponen utama yang dirancang untuk menghentikan kemerosotan makanan adalah: garam, gula, madu, rempah, cuka, saltpeter, arang, pewarna semula jadi. Kesan aditif pada peningkatan jangka hayat makanan diperhatikan oleh pelancong dan peniaga - mereka perlu memastikan makanan tetap utuh untuk waktu yang lama.

Para saintis mula mempelajari bahan tambahan makanan dengan sengaja pada abad ke-19. Sehingga masa kejayaan industri kimia pada abad ke-20, pengeluar hanya menggunakan bahan semula jadi. Pada masa ini, terdapat kira-kira 500 bahan tambahan. Untuk mengaturnya, sistem pengkodan diperkenalkan pada tahun 1953. Huruf "E" di depan angka bermaksud bahawa ini adalah tanda yang diterima di Eropah. Kumpulan utama dikenal pasti: pewarna, pengawet, pengemulsi, enzim, agen antiflamasi, antibiotik, agen glazing, penambah rasa, penstabil, antioksidan, pati, pelarut.

Perselisihan mengenai pelbagai aditif tidak mereda, kerana ada yang menghalang perkembangan mikrob dan bakteria patogen, tetapi pada masa yang sama memberi kesan buruk kepada tubuh manusia (natrium nitrit E250). Terdapat perasa: berbahaya (E102 pewarna tartrazin), neutral (soda E500, nitrogen E941) dan bahkan berguna (E440 pektin).

Penggunaan bahan tambahan makanan Е941

Dalam klasifikasi antarabangsa, nitrogen (nitrogen) tergolong dalam kumpulan E900 - E999 agen anti-nyalaan, glazing. Ia tidak larut dalam air dan lemak, lengai, mengalihkan udara dari bungkusan dan digunakan sebagai komponen campuran gas. Aplikasi dalam industri makanan disebabkan oleh sifat fizikal dan kimianya:

• Ejen anti-nyala (defoamers, dari bahasa Inggeris flaming - flaming, antifoaming agent) - komponen yang menghalang pembentukan busa berlebihan. Prinsipnya mudah: filem terbentuk di permukaan molekul cair, meningkatkan ketegangan permukaan dan mencegah penembusan udara, yang menghalang pembentukan busa. Contoh: bahan tambahan untuk jus dalam tin.

• Propelan - tugas mereka adalah mengeluarkan isi dari bekas (tin semburan, bekas). Ini disebabkan oleh kenaikan nitrogen beratus-ratus kali ketika dipanaskan. Walaupun gas berinteraksi dengan produk, mereka tidak mencampurkannya dan tidak mengubah sifatnya. Bekas kecil digunakan untuk tujuan makanan, oleh itu nitrogen, argon, helium, propana, dan lain-lain, dicairkan pada tekanan rendah, digunakan sebagai bahan pendorong. Contoh: mencampurkan gula, garam dalam simpanan, aerosol dan krim disebat dalam tin.

• Penyejuk - Pembekuan cepat dalam nitrogen cair menghalang kristal ais besar terbentuk pada suhu antara 0 ° C hingga -4 ° C. Untuk proses yang betul, diperlukan dispenser yang membolehkan anda mencapai hasil yang diinginkan, sambil menjimatkan gas.

• Persekitaran perlindungan - paling banyak digunakan. Nitrogen yang sangat murni membentuk 30 hingga 80% daripada jumlah campuran gas makanan (setiap produk mempunyai komposisi sendiri). Semasa mengemas barang, udara dikeluarkan sepenuhnya dari bekas dan sebaliknya nitrogen dipam masuk. Ia mencegah pembuatan komponen pukal, kerosakan daging, ikan, produk tepung, serta buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang-kacangan.

Kebaikan nitrogen sebagai makanan tambahan

Apabila digunakan sesuai dengan peraturan proses teknologi, nitrogen tidak berbahaya dan mempunyai banyak kelebihan:
• selamat untuk tubuh manusia;
• mencegah pengoksidaan produk, dan dengan itu membusuk, meningkatkan jangka hayat;
• diluluskan untuk digunakan di negara-negara EU, Ukraine, Rusia, Belarus;
• Piawaian GMP membenarkan penggunaan nitrogen sebagai bahan tambahan kepada jus dan pekat;
• kerana kelesuan, ia tidak mempengaruhi produk, mengekalkan semua sifatnya;
• alternatif kepada karbon dioksida semasa mengisi botol PET lembut untuk meningkatkan ketegaran pembungkusan dan untuk mengelakkan pecah bekas semasa pembungkusan: nitrogen dipam sama ada ke dalam bekas kosong atau setelah mengisi;
• mengekalkan kesegaran produk untuk jangka masa yang lebih lama, berbanding dengan pembungkusan vakum, tanpa penambahan bahan pengawet;
• keupayaan untuk menutup produk daging separuh siap dalam filem tanpa kehilangan bentuknya;
• perlindungan produk kering daripada penembusan kelembapan;
• pensterilan alat perubatan.

Nitrogen digunakan dalam penghasilan susu formula dan makanan untuk anak di bawah usia tiga tahun kerana kemampuannya untuk mencegah pengoksidaan yang terjadi ketika bersentuhan dengan oksigen.

Pengeluaran nitrogen industri berlaku melalui pembetulan dari udara cair.

Bahan tambahan makanan E941 digunakan dalam cryotherapy, ketika menerima pewarna dan bahan letupan.

Minyak sayur tepu dengan nitrogen untuk mengelakkan kerosakan (tengik) semasa penyimpanan dalam botol PET.

Antifoam E941 adalah bahagian dari nugget ayam.

E941 banyak digunakan dalam perubatan. Cryotherapy dengan nitrogen meningkatkan imuniti, dan oksida nitrat dalam kombinasi dengan oksigen digunakan untuk anestesia. Sebatian nitrogen dengan klorin, natrium, hidrogen termasuk dalam ubat (antispasmodik, merangsang sistem saraf pusat dan pusat pernafasan, pembasmi kuman).

Nitrogen aditif makanan digunakan dalam pemadaman api kerana sifat utamanya - untuk menggantikan oksigen dari zon pembakaran. Lebih-lebih lagi, ini adalah cara yang paling mesra alam - gas nitrogen menguap dan larut di udara..

Nitrogen adalah sebahagian daripada protein dan asid amino. Ia diperlukan untuk metabolisme normal, biosintesis vitamin, hormon dan bahan lain dari organisma hidup. Seseorang menerima nitrogen dari makanan. Kekurangannya membawa kepada penyakit, dan berlebihan menyebabkan keracunan yang teruk..

Untuk digunakan dalam industri makanan, DP Air Gas menawarkan pelanggannya nitrogen gas dengan kemurnian tinggi dan tinggi DSTU GOST 9293–09. Terdapat juga nitrogen teknikal dan nitrogen cecair teknikal DSTU GOST 9293–09. Semua produk diperakui mengikut standard ISO 9001: 2008 dan menjalani kawalan kualiti secara berkala di makmal syarikat. Senarai perkhidmatan yang disediakan merangkumi penyewaan silinder dan kontena, yang menjalani pembersihan dan pemprosesan wajib, serta pensijilan teknikal. Kebolehpercayaan syarikat dihargai oleh pelanggan di Ukraine, negara-negara CIS dan EU. Senarai barang ditunjukkan di sini.

Aditif makanan E941

Nitrogen (E-941) - bahan tambahan makanan dari kumpulan anti-menyala, adalah gas tidak berwarna yang tidak mempunyai bau atau rasa; sangat larut dalam air. Gas dalam silinder di bawah tekanan 150 atm atau dalam bentuk cecair.

Mendapatkan: Nitrogen molekul dalam industri diperoleh dengan penyulingan pecahan udara cair (pembetulan). Kaedah ini boleh digunakan untuk mendapatkan "nitrogen atmosfera". Tanaman nitrogen juga banyak digunakan, di mana kaedah penjerapan dan pemisahan gas membran digunakan. Nitrogen tidak lengai dan tidak beracun, namun penyedutan nitrogen tulen menyebabkan sesak nafas kerana kekurangan oksigen.

Permohonan:

Dalam industri makanan, nitrogen digunakan (sering dicampurkan dengan karbon dioksida dan / atau oksigen) sebagai gas pelindung untuk mengemas barang-barang yang dipanggang, daging, ikan, lemak, kacang-kacangan dan produk lain yang sangat rentan terhadap pengoksidaan, sering dalam kemasan pengguna. Nitrogen, seperti karbon dioksida, melindungi makanan daripada terkena oksigen. Nitrogen dan nitro oksida (N20, E-942) juga digunakan sebagai bahan pendorong, misalnya dalam krim disebat dalam tin. Nitrogen cair digunakan sebagai agen penyejuk dan pembekuan.

Bidang aplikasi lain: untuk pengeluaran ammonia, suasana lengai dalam proses kimia dan metalurgi, ketika mengimpal logam, dalam pemasangan vakum, lampu elektrik, termometer gas. Nitrogen cair digunakan sebagai bahan pendingin dan krioterapi.

Aplikasi gas nitrogen industri disebabkan oleh sifat lengai. Nitrogen gas adalah bukti api dan letupan, mencegah pengoksidaan, kerosakan. Dalam petrokimia, nitrogen digunakan untuk membersihkan tangki dan saluran paip, memeriksa operasi saluran paip di bawah tekanan, dan meningkatkan produksi ladang. Dalam perlombongan, nitrogen dapat digunakan untuk membuat lingkungan yang mudah meletup di lombong, untuk memperluas lapisan batu. Dalam pembuatan elektronik, nitrogen digunakan untuk membersihkan kawasan yang tidak terdapat oksigen pengoksidaan. Sekiranya, dalam proses yang menggunakan udara secara tradisional, pengoksidaan atau kerosakan adalah faktor negatif - nitrogen berjaya menggantikan udara.

Bidang penting penggunaan nitrogen adalah penggunaannya untuk sintesis lebih lanjut dari sebilangan besar sebatian yang mengandungi nitrogen, seperti amonia, baja nitrogen, bahan letupan, pewarna, dll. Sejumlah besar nitrogen digunakan dalam pengeluaran kok ("pelindap kering kok") semasa memunggah coke dari bateri oven coke, serta untuk "memeras" bahan bakar dalam roket dari tangki ke pam atau mesin.

Dalam industri makanan, nitrogen didaftarkan sebagai bahan tambahan makanan E-941, sebagai media gas untuk pembungkusan dan penyimpanan, bahan pendingin, dan nitrogen cair digunakan dalam tumpahan minyak dan minuman bukan berkarbonat untuk membuat tekanan berlebihan dan persekitaran lengai dalam bekas lembut.

Nitrogen cair sering ditunjukkan dalam filem sebagai bahan yang dapat dengan cepat membekukan objek yang cukup besar. Ini adalah kesilapan yang meluas. Malah membekukan bunga memerlukan masa yang lama. Ini sebahagiannya disebabkan oleh keupayaan haba nitrogen yang sangat rendah. Atas sebab yang sama, sangat sukar untuk menyejukkan, katakanlah, mengunci hingga −196 ° C dan memecahkannya dengan sekali pukulan.

Satu liter nitrogen cecair menguap dan memanaskan hingga 20 ° C, membentuk kira-kira 700 liter gas. Atas sebab ini, nitrogen cair disimpan dalam Dewar bertebat jenis terbuka khas atau bekas kriogenik di bawah tekanan. Prinsip memadamkan kebakaran dengan nitrogen cair berdasarkan fakta yang sama. Semasa nitrogen menguap, ia menggantikan oksigen yang diperlukan untuk pembakaran dan api berhenti. Oleh kerana nitrogen, tidak seperti air, busa atau serbuk, hanya menguap dan terhakis, pemadaman api nitrogen adalah mekanisme pemadam api yang paling berkesan dari segi keselamatan nilai.

E941 (Nitrogen)

Nama: Nitrogen, E941
Nama lain: Nitrogen, E941, E-941, Eng: E941, E-941, nitrogen
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Ejen glazing, agen anti-nyalaan, propelan, elemen penyejuk, gas pelindung
Kesan pada badan: selamat
Diluluskan di negara-negara: Rusia, Ukraine, negara-negara EU

Ciri:
Nitrogen adalah gas diatomik lengai yang tidak berbau, tidak berwarna dan tanpa rasa. Dalam bentuk cecair, ia serupa dengan air. Atmosfera Bumi tidak terdiri daripada nitrogen, lebih tepatnya, bahagiannya adalah 75.6%. Ia terdapat dalam jumlah kecil dan ruang. Terima aditif makanan E941 dengan pembetulan udara cair. Nitrogen boleh wujud dalam tiga bentuk - gas, cecair dan pepejal (serpihan kristal atau kristal putih besar). Dalam bentuknya yang tulen, ia tidak menyokong pembakaran, tidak sesuai untuk bernafas, tetapi tanpanya kehidupan di bumi tidak mungkin dilakukan. Nitrogen terdapat dalam protein, asid amino, nukleoprotein, asid nukleik, klorofil, hemoglobin, dan sel hidup. Makanan tambahan E941 sedikit larut dalam air. Titik didih nitrogen cecair ialah -195.8 C. Pada suhu -209.86 C ia menjadi pepejal.

Permohonan:
Dalam industri makanan, nitrogen dapat digunakan sebagai bahan tambahan untuk jus kalengan. Juga bahan tambahan makanan E 941 digunakan sebagai gas pelindung untuk membungkus daging dan produk daging, ikan, produk roti, pelbagai lemak, rentan terhadap pengoksidaan produk. Nitrogen boleh bertindak sebagai pendorong, khususnya dalam pembuatan krim disebat dalam kartrij. Juga, dengan bantuan bahan tersebut, proses penyejukan dan pembekuan produk makanan berlaku. Nitrogen banyak digunakan dalam krioterapi, petrokimia, perlombongan, dalam pengeluaran elektronik. Aditif E941 terlibat dalam sintesis pelbagai sebatian untuk pengeluaran ammonia, baja nitrogen, pewarna, bahan letupan.

Kesan pada tubuh manusia:
Produk makanan, dalam proses pembuatan nitrogen, tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan manusia. Adalah berbahaya untuk menyedut gas pekat, yang boleh menyebabkan sesak nafas, kehilangan kesadaran, dan pernafasan. Di bawah pengawasan doktor, tinggal di bilik dengan gas nitrogen (cryotherapy) mempunyai kesan penyembuhan, meningkatkan imuniti. Sentuhan yang tidak terkawal dengan nitrogen cair boleh menyebabkan radang dingin dan kesan negatif pada kulit.

E kesan tambahan, bahaya, bahaya

NITROGEN E941

Sinonim Eng. nitrogen; Bahasa Jerman Stickstoff; fr. nitrogen.

No.AS 7727-37-9.

Formula empirikal N2.

Mol. m 28.01.

Sifat organoleptik Gas tidak berwarna dan tidak berbau.

Sifat fizikokimia Tbale= -195.8 ° C; hampir tidak bermoral. dalam air.

Sumber semula jadi yang terdapat di atmosfera (75.6% mengikut jisim).

Mendapatkan dengan membetulkan udara cair. Kekotoran: oksigen.

Metabolisme dan ketoksikan Nitrogen adalah lengai dan tidak beracun, tetapi penyedutan nitrogen tulen menyebabkan sesak nafas kerana kekurangan oksigen.

Piawaian Codex kebersihan: diluluskan sebagai bahan tambahan teknologi dalam 7 standard untuk jus dan pekat jus GMP. Di Persekutuan Rusia dibenarkan.

Aplikasi Nitrogen digunakan (sering dicampurkan dengan karbon dioksida dan / atau oksigen) sebagai gas pelindung untuk mengemas barang-barang yang dipanggang, daging, ikan, lemak, kacang-kacangan dan produk lain yang sangat terdedah kepada pengoksidaan, selalunya dalam kemasan pengguna. Nitrogen, seperti karbon dioksida, melindungi makanan daripada bersentuhan dengan oksigen. Nitrogen dan nitrat oksida (N2O, E942) juga digunakan sebagai bahan pendorong, misalnya dalam krim disebat dalam tin. Nitrogen cair digunakan sebagai agen penyejuk dan pembekuan.

Katalog - E941 NITROGEN aditif makanan.

NITROGEN E941

Bahan tambahan dibenarkan di negara:
• Rusia
• Kesatuan Eropah dan lain-lain

Salah satu sifat penting nitrogen gas adalah ia mencegah pengoksidaan dan kerosakan makanan. Oleh itu, bahan tambahan makanan E941 digunakan sebagai media gas untuk pembungkusan dan penyimpanan makanan, dan juga bahan pendingin.
Ia dibenarkan di banyak negara: Rusia, Kesatuan Eropah dan lain-lain. Di Persekutuan Rusia, ia melaksanakan fungsi-fungsi ini dalam pengeluaran pelbagai jenis produk, termasuk dalam pembuatan susu ibu sebagai pengganti untuk anak-anak yang sihat dari tahun pertama kehidupan, formula berikutnya untuk anak-anak yang sihat berusia lebih dari lima bulan, makanan pelengkap untuk anak-anak yang sihat pada tahun pertama kehidupan, dan untuk memberi makan anak-anak yang berumur dari satu hingga tiga tahun, serta produk makanan khas untuk kanak-kanak di bawah tiga tahun dalam jumlah mengikut teknologi pembuatan yang telah ditetapkan.
Nitrogen diiktiraf sebagai tidak beracun dan umumnya selamat untuk manusia. Tetapi menghirupnya dalam bentuk murni, dengan peningkatan tekanan atau penurunan tekanan yang cepat, menyebabkan kesan negatif seperti mabuk, penyakit penyahmampatan atau sesak nafas..

Fungsi proses Melindungi gas, bahan pendingin dan pembekuan, propelan.

Sinonim Bahasa Inggeris: nitrogen; Bahasa Jerman: Stickstoff; Perancis: nitrogen.

Formula empirik N2

Berat molekul 28.01

Sifat organoleptik Gas tidak berwarna dan tidak berbau.

Sifat fizikal dan kimia Mendidih = 1 -195.8 ° C; hampir tidak larut dalam air

Sumber semula jadi yang terdapat di atmosfera (75.6% mengikut jisim).

Mendapatkan dengan membetulkan udara cair. Kekotoran: oksigen.

Spesifikasi nitrogen dengan ketulenan tinggi (cecair dan gas):

Metabolisme dan ketoksikan Nitrogen tidak lembap dan tidak beracun, tetapi penyedutan nitrogen tulen menyebabkan sesak nafas kerana kekurangan oksigen.

Standard Codex kebersihan: diluluskan sebagai bahan tambahan teknologi dalam 7 standard untuk jus dan pek pek GMP. Di Persekutuan Rusia dibenarkan.