Baca dalam talian "Makanan dan Otak [Apa Yang Dilakukan Karbohidrat untuk Kesihatan, Berfikir dan Memori]" oleh David Perlmutter - RuLit - Halaman 1

David Perlmutter, Christine Loberg

Makanan dan otak. Apa yang dilakukan oleh karbohidrat untuk kesihatan, pemikiran dan ingatan

DAVID PERLMUTTER, MD

DENGAN KRISTIN LOBERG

BATU

OTAK

KEBENARAN YANG MENGHASILKAN MENGENAI APA, KERETA, DAN GULA - PEMBUNUH SILEN OTAK ANDA

Penyunting ilmiah Nadezhda Nikolskaya

Diterbitkan dengan izin dari Hachette Book Group, Inc. dan agensi sastera Andrew Nurnberg

Buku ini adalah penerbitan maklumat dan bukan panduan untuk rawatan diri. Ini memberikan maklumat yang merupakan hasil kerja praktikal bertahun-tahun dan penyelidikan klinikal yang dilakukan oleh pengarang. Maklumat yang terkandung di sini bersifat umum dan tidak menggantikan pemeriksaan atau rawatan oleh doktor yang kompeten. Oleh itu, sebelum menggunakan nasihat daripada buku ini, anda mesti berunding dengan pakar.

© David Perlmutter, MD, 2013 Edisi ini diterbitkan berdasarkan perjanjian dengan Little, Brown, and Company, New York, Amerika Syarikat. Hak cipta terpelihara.

© Terjemahan ke dalam bahasa Rusia, edisi dalam bahasa Rusia, reka bentuk. LLC "Mann, Ivanov dan Ferber", 2014

Hak cipta terpelihara. Tidak ada bahagian versi elektronik buku ini yang boleh diterbitkan semula dalam bentuk apa pun atau dengan cara apa pun, termasuk memuatkan di Internet dan rangkaian korporat, untuk kegunaan peribadi dan awam tanpa kebenaran bertulis dari pemegang hak cipta..

Sokongan undang-undang syarikat penerbitan disediakan oleh firma undang-undang "Vegas-Lex"

© Versi elektronik buku disediakan oleh Liters (www.litres.ru)

Buku ini dilengkapi dengan:

Apa, bagaimana dan kapan makan untuk merasa dan kelihatan terbaik

Dallas dan Melissa Hartwig

Makan dengan Direka Secara Semulajadi untuk Menurunkan Berat Badan dan Menggalakkan Kesihatan

Saya biasa dengan masalah penggunaan gluten yang berlebihan dan intoleransi. Protein yang nampaknya tidak berbahaya ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius. Pada masa penulisan ini, arkib Perpustakaan Perubatan Nasional AS mengandungi 10,884 artikel mengenai penyelidikan mengenai kesan gluten terhadap kesihatan manusia. Berkaitan dengan lebih daripada 200 penyakit, termasuk diabetes, barah, penyakit kardiovaskular dan juga asma bronkial.

Sebilangan besar daripada kita tidak menyedari bahawa kita menghampiri jurang sehingga hampir tiba, dan kita secara amnya tidak memandang serius tentang bahaya gluten, bahan tambahan bahan kimia makanan, dan GMO. Saya harap anda, pembaca, adalah pengecualian.

Di zaman kimia dan farmakologi sejagat, kita setiap hari menerima bahagian racun mikroskopik, yang, tanpa mendatangkan kemudaratan sesaat, akan mengganggu keseimbangan dalam badan dan secara beransur-ansur memusnahkannya. Kekurangan makanan bersih, air, udara adalah salah satu penyebab utama penyakit degeneratif. Tetapi bukan itu sahaja. Makanan kami juga mengandungi sebilangan besar "musuh" semula jadi yang tidak kita sedari. Ini adalah lektin, sebatian protein khas; mereka terkandung dalam biji tanaman dan melindunginya dari bakteria dan kulat, menghalang proses penting yang paling penting dari mikroorganisma berbahaya ini. Lektin juga mempunyai kesan negatif pada sel-sel usus kita..

Lectin yang paling biasa adalah gluten gandum, rai dan barli. Masuk ke dalam badan kita sebagai makanan, mereka mempunyai kesan merosakkan, sering tidak dapat diperbaiki...

Makanan utama nenek moyang pemburu kami adalah akar, sayur, haiwan kecil dan serangga. Biji-bijian tanaman dimakan hanya dalam keadaan kelaparan yang melampau, dan tubuh orang pertama yang kuat dan terlatih dengan mudah mengatasi kesan gluten. Apa yang tidak boleh dikatakan mengenai kita.

Dengan munculnya pertanian, pilihan makanan secara beransur-ansur berubah, dan bijirin semakin termasuk dalam makanan harian. Penyelidikan moden menunjukkan bahawa manusia telah lama menderita intoleransi gluten. Ini bukan mengenai genetik, tetapi mengenai ketidakupayaan badan kita untuk menggunakan bahan berbahaya yang sama untuk jangka masa panjang..

Hari ini, proses "berkumpul" tidak lagi berlaku di hutan dan ladang, tetapi di rak pasar raya. Dan untuk memilih produk yang tepat dan menjalani kehidupan yang panjang dan aktif, sangat penting untuk mempunyai pengetahuan.

Makanan dan otak. Apa yang dilakukan oleh karbohidrat untuk kesihatan, pemikiran dan ingatan

Mengenai buku "Makanan dan Otak. Apa yang Karbohidrat Lakukan untuk Kesihatan, Berfikir dan Memori"

Ramai di antara kita pernah mendengar tentang bahaya makanan berlemak atau goreng, tentang bahaya daging atau produk tenusu, tetapi hakikat bahawa karbohidrat (gula, roti, bijirin, pasta, beras) merosakkan otak adalah berita yang tidak dijangka. Pengarang buku itu, pakar neurologi dan pakar pemakanan terkenal David Perlmutter, telah menjalin hubungan antara apa yang kita makan dan bagaimana otak kita berfungsi selama bertahun-tahun. Melalui pengalaman dan penyelidikan klinikal, dia membuktikan bahawa kesihatan otak ada di tangan kita: diet yang tepat dapat membantu menjaga kesejahteraan dan ketajaman mental, dan masalah ingatan, tekanan, insomnia dan mood buruk dapat diatasi dengan menghindari makanan tertentu..

Buku ini bukan mengenai diet atau penurunan berat badan. Ini akan mengubah cara anda berfikir tentang makanan dan pemakanan. Anda akan menjadi lebih sihat, cenderung menurunkan berat badan, dan menjadi lebih bermakna mengenai apa yang ada di pinggan anda. Buku ini adalah untuk mereka yang ingin menjalani kehidupan yang panjang, aktif dan memuaskan..

Diterbitkan dalam bahasa Rusia untuk pertama kalinya.

Di laman web kami, anda boleh memuat turun buku "Makanan dan Otak. Apa yang Dilakukan Karbohidrat untuk Kesihatan, Berfikir dan Memori" David Perlmutter, Loberg Christina secara percuma dan tanpa pendaftaran dalam format fb2, rtf, epub, pdf, txt, baca buku secara dalam talian atau beli buku di kedai atas talian.

Buku makanan dan otak

David Perlmutter menampilkan Christine Loberg

Apa yang dilakukan oleh karbohidrat untuk kesihatan, pemikiran dan ingatan

Penyunting ilmiah Ksenia Pakhorukova

Diterbitkan dengan izin dari Hachette Book Group, Inc. dan Agensi Sastera Andrew Nurnberg

Hak cipta terpelihara.

Tidak ada bahagian dari buku ini yang boleh diterbitkan semula dalam bentuk apa pun tanpa kebenaran bertulis daripada pemegang hak cipta..

Edisi ini diterbitkan berdasarkan perjanjian dengan Little, Brown, and Company, New York, Amerika Syarikat. Hak cipta terpelihara.

© 2013 David Perlmutter, MD, 2018

© Terjemahan ke dalam bahasa Rusia, edisi dalam bahasa Rusia, reka bentuk. LLC "Mann, Ivanov dan Ferber", 2019

Edisi pertama Eat and the Brain mendahului dedikasi:

Kepada ayah saya, yang, pada usia 96 tahun, pergi menemui pesakitnya setiap pagi, walaupun dia telah bersara lebih dari seperempat abad yang lalu.

Enam tahun kemudian, saya mendedikasikan edisi baru untuk ingatannya

OTAK ANDA ADALAH:

• kira-kira satu setengah kilogram bahan;

• lebih daripada 160 ribu kilometer saluran darah;

• lebih banyak hubungan saraf daripada bintang di Bima Sakti;

• organ paling gemuk di dalam badan anda.

Tetapi mungkin dia menderita sekarang, dan anda tidak tahu mengenainya..

Buku ini melengkapkan, tetapi tidak menggantikan, nasihat pakar. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat berguna yang bersifat umum mengenai subjek yang ditumpukannya. Ini sama sekali tidak menggantikan nasihat perubatan berdasarkan penyakit, gejala dan masalah tertentu. Sekiranya pembaca memerlukan nasihat perubatan mengenai kesihatan, diet, dan lain-lain, dia harus berjumpa doktor. Penulis dan penerbit tidak bertanggungjawab atas kerosakan dan risiko, secara peribadi atau sebaliknya, yang timbul secara langsung atau tidak langsung dari penggunaan atau berkaitan dengan penggunaan maklumat dari buku ini..

Dalam bukunya versi baru, Dr. Perlmutter memetik data penyelidikan baru-baru ini yang dengan yakin membuktikan bahawa karbohidrat bukanlah makanan terbaik bagi orang yang mementingkan kesihatan mereka. Baca bukunya untuk mengetahui apa yang harus dilakukan dan mengapa maklumat ini lebih penting bagi anda hari ini daripada sebelumnya..

Gandum merosakkan otak lebih ramai orang hari ini daripada gabungan semua pukulan, kemalangan kereta dan kecederaan di kepala. Dr. Perlmutter membuat keputusan yang menarik untuk pendekatannya terhadap pemakanan, yang dia percaya tidak hanya akan menghentikan dan membalikkan kerosakan otak, tetapi juga membantu menjaga kesihatan dan berfungsi dengan baik..

Penyakit otak secara langsung dan tidak terkira dikaitkan dengan diet tinggi gula dan biji-bijian. Makanan dan Otak tidak hanya membuktikan teori ini, tetapi juga memberikan semua maklumat yang anda perlukan untuk melindungi otak anda - atau otak orang yang anda sayangi - hari ini..

Pengenalan. Melawan bijirin

Prinsip kebijaksanaan utama adalah menjaga ketertiban, bukan memperbaiki kekacauan. Mengubati penyakit setelah anda sakit adalah seperti menggali perigi ketika anda merasa dahaga atau menempa senjata ketika perang sudah bermula.

Buku ini, yang pertama kali diterbitkan pada tahun 2013, mencabar dogma pemakanan moden. Ia dibina berdasarkan faedah mengurangkan karbohidrat, mengurangkan gluten, dan meningkatkan pengambilan lemak diet berkualiti tinggi. Semuanya bertentangan dengan arus pemakanan sihat. Saya mendorong batasan norma-norma yang telah ditetapkan, tidak hanya untuk mengehadkan gula, karbohidrat dan menambahkan lemak diet, tetapi juga ke arah ketosis dan menangani kemungkinan berpuasa sekejap-sekejap. Ini menyebabkan perbincangan besar-besaran mengenai diet dan amalan diet sebagai sebahagian daripada gaya hidup. Saya gembira dapat berfikir bahawa saya memulakan revolusi. Kerja itu harus diteruskan, terutama sekarang kerana saya kehilangan ayah saya kerana Alzheimer..

Namun, saya tidak mendorong revolusi sahaja. Pergerakan ini difasilitasi oleh pembaca yang mengubah tabiat makan mereka dan mengalami hasil positif. Hasil ini memotivasi mereka untuk membuat perubahan lain yang menguntungkan, yang bersama-sama menjadi transformasi besar - mikro berubah menjadi makro. Mereka meningkatkan kualiti hidup mereka secara keseluruhan dan berkongsi cerita dengan orang lain. Tidak ada yang lebih meyakinkan daripada idea penyebaran mulut ke mulut yang baik. Dalam edisi yang disemak sekarang, saya menarik minat mereka yang telah membaca versi sebelumnya, dan kepada mereka yang pertama kali menemui saya dan konsep saya. Selamat datang! Semoga anda dapat menguruskan kesihatan seperti tidak pernah berlaku sebelumnya.

Saya dikritik hebat (nasihat saya jelas tidak menyumbang kepada kesejahteraan industri tepung dan gula), tetapi hasil yang dicapai oleh mereka yang mengikuti saranan buku "Makanan dan Otak" berbicara sendiri. Pembaca yang tidak terhitung jumlahnya yang telah berjuang dengan pelbagai masalah kronik sepanjang hidup mereka - dari gangguan kecemasan, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) dan disfungsi kognitif hingga penyakit keradangan, gangguan mood dan kemurungan, penyakit neurodegeneratif, diabetes dan obesiti - akhirnya berjaya meningkatkan nasib [2]. Dalam buku ini, saya juga memberikan ulasan positif - mereka bertajuk "Kisah Sebenar".

Buku "Makanan dan Otak" telah tersebar di seluruh dunia, buku ini telah dicetak dalam lebih dari satu juta salinan dan telah diterjemahkan ke dalam 30 bahasa. Ini terus membuat saya kagum, dan saya bingung kerana terlibat dalam membantu meningkatkan kesihatan begitu banyak orang. Kejayaan buku ini memberi saya peluang untuk mengembara ke dunia dan bertemu dengan doktor, saintis, profesional kesihatan dan orang biasa. Salah satu peristiwa paling menggembirakan berlaku pada tahun 2017 ketika saya berkongsi pandangan saya mengenai kesihatan otak di Bank Dunia dan persembahannya disiarkan di seluruh planet ini. Saya telah mengambil bahagian dalam banyak acara awam dan swasta, memberi kuliah di sekolah perubatan, muncul dalam penerbitan dan media khusus, mengembangkan tema yang ditujukan untuk buku "Makanan dan Otak"..

Tetapi dalam edisi baru ini saya harus melangkah lebih jauh.

Di tengah-tengah perubatan Amerika moden adalah sistem yang difokuskan secara dekat untuk merawat terapi simptomatik. [3].

Kausaliti tidak diendahkan. Pencegahan penyakit dihalang dan beralih ke bidang kaedah alternatif. Ini dapat disaksikan dengan ironi pahit ketika negarawan terpilih kami membincangkan faedah membiayai rancangan kesihatan yang selalu berubah yang tidak ada kaitan dengan kesihatan dan banyak dengan penyakit. Walau bagaimanapun, jelas bahawa kedua-dua pihak kita dengan penuh semangat bersetuju bahawa orang Amerika harus mempunyai akses ke pil dan harus ada banyak dari mereka..

Pada pandangan saya, tidak hanya berguna, tetapi penting untuk menyebarkan berita bahawa dengan langkah sederhana orang dapat mencegah penyakit seperti Alzheimer yang tidak ada penawar yang berkesan. Perkataan "doktor" bermaksud "guru". Dan sekarang kerana banyak doktor yang mahir dalam menetapkan ubat, inilah masanya untuk mundur, memikirkan semula sains terkini dan memberitahu semua orang bahawa pesakit yang kita sayangi ada pilihan..

Huang-di Nei-ching (Kanun Kaisar Kuning Orang Dalam) adalah risalah asas perubatan tradisional Cina. Walaupun nama penguasa China, Huang-di, dalam judul itu, diyakini dia tidak ada kaitan dengan kepengarangan. (Selanjutnya, komen penterjemah, kecuali dinyatakan sebaliknya.)

Makanan dan Otak (David Perlmutter)

Pengarang buku itu, David Perlmutter, salah seorang doktor yang paling berpengaruh di Amerika Syarikat, pakar neurologi dan pakar pemakanan yang terkenal, telah membuktikan bahawa terdapat hubungan yang kuat antara apa yang kita makan dan bagaimana otak kita berfungsi. Menurut Perlmutter, diet yang betul meningkatkan kesejahteraan, merangsang otak, mengurangkan tekanan, membantu masalah tidur dan ingatan, kemurungan. Banyak penyakit dapat disembuhkan hanya dengan mula makan dengan betul, penulis yakin.

Setiap pembaca yang bertanggungjawab harus memperlakukan maklumat baru sedikit kritikal, anda tidak boleh mengambil semua yang tertulis dalam buku ini atau buku itu dengan nilai nominal. Ini sangat penting di sini, jenaka dengan makanan berbahaya dan boleh membahayakan kesihatan..

Baca Makanan Dalam Talian dan Otak

Adakah anda suka membaca buku? Di portal buku kami, anda boleh memuat turun buku secara percuma dalam format fb2, rtf atau epub. Bagi pencinta membaca dari tablet dan telefon, kita mempunyai pembaca yang hebat.

Mengenai buku

Dari halaman pertama, penulis dengan yakin menyatakan bahawa diet yang dikembangkannya telah mengubah kehidupan dan "nasib" banyak orang, tentu saja, terdengar terlalu menjanjikan, tetapi mari kita teruskan, kerana saya ingin tahu dengan tepat bagaimana karbohidrat mempengaruhi otak kita (inilah yang dinyatakan dalam keterangan ke buku). Dan kemudian kita dapati bahawa buku itu nampaknya berubah menjadi esei, sejenis risalah fanatik tentang bahaya gandum, yang "membunuh" otak banyak orang. Mungkin ungkapan keras dan lucu seperti itu lahir dalam proses terjemahan, kualitinya tidak begitu menggembirakan, tetapi, anda lihat, pengarang buku ilmiah mengenai pemakanan yang lebih kurang seharusnya tidak membuang kata-kata keras dari tajuk utama akhbar dan budaya pop. Ini tidak boleh dipercayai, buku ini mempunyai sedikit analisis dan rujukan untuk penyelidikan yang berwibawa. Tetapi Perlmutter tidak memikirkan contoh "keajaiban" yang diciptakan oleh diet: menurutnya, orang dengan penyakit serius disembuhkan berkat pemakanan bebas gluten dan mengambil antibiotik.

Terdapat juga aspek positif dalam buku ini. Betul, terlalu banyak karbohidrat dalam diet orang moden, dan ini menyebabkan bahaya besar kepada kesihatan. Dan sesetengah orang benar-benar perlu berhati-hati dengan gluten. Juga, perlmutter menentang terapi simptomatik, apabila hanya akibat penyakit yang dirawat, tetapi tidak ada yang memahami penyebabnya..

Adalah berguna untuk membaca buku ini untuk perkembangan umum, untuk mengetahui pandangan tentang pemakanan sihat yang ada, prinsip dan kaedah apa yang digunakan, tetapi anda tidak boleh menganggap kerja ini terlalu serius..

Makanan dan otak. Buku masakan, halaman 1

David Perlmutter, Christine Loberg

Makanan dan otak. buku masakan

Diterbitkan dengan izin dari Hachette Book Group, Inc. dan agensi sastera Andrew Nurnberg

Buku ini adalah penerbitan maklumat dan bukan panduan untuk rawatan diri. Ini memberikan maklumat yang merupakan hasil kerja praktikal bertahun-tahun dan penyelidikan klinikal yang dilakukan oleh pengarang. Maklumat yang terkandung di sini bersifat umum dan tidak menggantikan pemeriksaan atau rawatan oleh doktor yang kompeten. Oleh itu, sebelum menggunakan nasihat daripada buku ini, anda mesti berunding dengan pakar.

Hak cipta terpelihara.

Tidak ada bahagian dari buku ini yang boleh diterbitkan semula dalam bentuk apa pun tanpa kebenaran bertulis daripada pemegang hak cipta..

© David Perlmutter, MD, 2014 Edisi ini diterbitkan berdasarkan perjanjian dengan Little, Brown and Company, New York, Amerika Syarikat. Hak cipta terpelihara.

© Terjemahan ke dalam bahasa Rusia, edisi dalam bahasa Rusia, reka bentuk. LLC "Mann, Ivanov dan Ferber", 2019

Buku ini didedikasikan untuk anak perempuan kami Reishe, yang membantu saya memahami keindahan dunia kita; kepada anak lelaki kami, Austin, yang mengembalikan kepercayaan saya dalam amalan perubatan tanpa pamrih, dan isteri saya Liz, yang cinta, pengertian dan belas kasihannya menyokong saya dalam perjalanan hidup bersama

LEBIH 150 PENYAKIT bebas gluten untuk meningkatkan kualiti hidup dan kesihatan anda

Biarkan makanan menjadi ubat anda dan jadikan makanan anda.

Beberapa tahun yang lalu, Tiko terrier yang kita sayangi mula jatuh, dan saya dan isteri memutuskan untuk membawanya ke doktor haiwan. Perkara pertama yang dia tanyakan adalah, "Apa yang kamu makan anjing itu?" Isteri saya mula bercakap, tetapi pandangan doktor itu cukup mengejutkan saya. Sedikit yang terkejut apabila doktor haiwan bertanya bagaimana kita memberi makan haiwan peliharaan kita, kerana kebanyakan orang setuju bahawa makanan memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan dan kesejahteraan mereka (dan, sebaliknya, dalam meningkatkan risiko penyakit). Dan saya berfikir betapa peliknya pertanyaan "Apa yang anda makan?" di mulut doktor kami yang hadir. Tidak ada keraguan bahawa dengan kata-katanya, dia akan membingungkan kebanyakan pesakit, dan bahkan menyinggung perasaan beberapa orang. Kita biasa ditanya mengenai gejala dan ubat, bukan pilihan diet. Malangnya, kami mengharapkan doktor kami menambahkan lebih banyak ubat ke ubat-ubatan harian biasa kami, dan bukannya kisah mengenai gaya hidup dan perubahan pemakanan yang membantu meningkatkan kesihatan..

Idea kepekaan otak terhadap apa yang kita makan telah lama dibincangkan dalam penerbitan perubatan paling berprestij. Hasil kajian baru-baru ini, yang mengejutkan banyak pihak, menunjukkan bahawa otak manusia jauh lebih sensitif terhadap pilihan makanan daripada yang kita sangka. Sudah diketahui umum bahawa diet "kesihatan jantung" meningkatkan kesihatan kardiovaskular yang sihat dan kita dapat mencegah osteoporosis dengan mendapatkan kalsium dan vitamin D dari makanan. Pada masa yang sama, pengaruh jenis pemakanan pada keadaan otak - untuk lebih baik atau lebih buruk - masih tidak diterima secara umum. Hippocrates menyedari ini ribuan tahun yang lalu ketika dia mengatakan bahawa makanan harus menjadi ubat kita, dan ubat haruslah makanan..

Saya mendedikasikan topik ini untuk buku Makanan dan Otak [2], di mana saya menerangkan secara terperinci bagaimana dan mengapa makanan mempengaruhi kesihatan otak. Saya telah mempertimbangkan dengan teliti isu penggunaan semua kemungkinan pemakanan untuk mencegah kerosakan otak yang paling dahsyat bagi kita - penyakit Alzheimer, yang mana belum ada rawatan yang berkesan (saya faham bahawa pernyataan ini nampaknya sangat berani). Pada tahun 2013, The New England Journal of Medicine menerbitkan hasil kajian yang menunjukkan bahawa kos untuk mengubati demensia pada tahun 2010 dianggarkan berjumlah $ 200 bilion, iaitu kira-kira dua kali ganda perbelanjaan untuk penyakit jantung dan hampir tiga kali ganda untuk barah. Menurut beberapa laporan, 2.7 juta orang Amerika mengidap penyakit Alzheimer, yang membuat para korbannya tidak mampu merespon dunia luar secara memadai, tidak akan berkembang jika mereka terlibat dalam pencegahan penyakit yang luar biasa ini. Ah, sekiranya ayah saya, seorang pakar bedah saraf terkenal, mengetahui perkara ini beberapa dekad yang lalu, sebelum otaknya mula tenggelam dalam jurang demensia progresif! Ya, matlamat saya sangat peribadi. Tetapi ia bukan hanya untuk mengakhiri Alzheimer..

Pencegahan adalah rawatan terbaik

Sebagai pakar neurologi yang berlatih selama tiga puluh tahun terakhir, saya terpaksa menghadapi pelbagai gangguan otak dan demensia setiap hari. Saya bekerja dalam sistem perubatan yang, sayangnya, merawat pesakit dengan ubat-ubatan yang kuat, bukannya melakukan pencegahan penyakit. Kita diajar bahawa kita dapat hidup dengan sesuka hati, menurut prinsip "datanglah apa yang mungkin." Dan ketika kesihatan kita merosot, kita hanya berjumpa doktor, dan dia akan memberi kita pil ajaib yang (mungkin) akan mengatasi masalah tersebut. Tetapi selalunya pil tidak dapat menyembuhkan penyakit yang melanda otak. Walaupun ubat-ubatan ada untuk melegakan simptom, mereka mungkin tidak selalu mengatasi penyebab penyakit yang mendasari. Ini berlaku dalam apa jua keadaan, sama ada kecemasan atau migrain, kemurungan atau demensia..

Sebagai contoh, izinkan saya memetik data mengenai prevalensi ADHD, yang menunjukkan bahawa sistem penjagaan kesihatan Amerika menjadi lebih responsif terhadap situasi tersebut, daripada bertindak secara proaktif. Sepanjang dekad yang lalu, jumlah kes ADHD yang didiagnosis telah meningkat sebanyak 53%. Saya yakin ADHD bukanlah keadaan yang harus diubati dengan ubat-ubatan yang kuat, kerana saya hampir yakin bahawa peningkatan kejadian itu berkadar langsung dengan apa yang kita makan kepada anak-anak kita. Walau bagaimanapun, komuniti perubatan kita terlalu sering memilih untuk meyakinkan ibu bapa bahawa "penyelesaian cepat" melalui farmakologi adalah pilihan terbaik. Sebenarnya, 85% ubat ADHD di dunia digunakan secara eksklusif di Amerika Syarikat, dan itu adalah fakta statistik yang serius. Diagnosis ini dibuat oleh 11% orang muda Amerika, iaitu 6.4 juta kanak-kanak berumur empat hingga tujuh belas tahun. Petunjuk ini memungkinkan untuk menyebut ADHD sebagai wabak nasional. Lebih menakutkan adalah bahawa dua pertiga kanak-kanak ini mengambil ubat untuk penyakit yang mungkin dapat dicegah - dan dapat dibalikkan - hanya dengan mengikuti diet tertentu..

Izinkan saya memberi anda contoh lain. Kira-kira 10% populasi dewasa AS menderita keadaan depresi dan kemurungan pelbagai etiologi, yang juga boleh diklasifikasikan sebagai wabak nasional. Walaupun kita biasanya tidak menganggap kemurungan sebagai penyakit serius, ia secara langsung berkaitan dengan 30,000 kematian setahun. Keadaan ini paling kerap diubati dengan ubat kuat yang mengubah proses kimia semula jadi di dalam badan dan otak dan mempunyai banyak kesan sampingan. Sebenarnya, antidepresan telah menjadi beberapa ubat yang paling sering diresepkan di Amerika, yang mendorong industri bernilai berbilion dolar..

Makanan dan otak. Apa yang karbohidrat lakukan untuk kesihatan, pemikiran dan ingatan Teks

  • Muat turun:
  • FB2
  • EPUB
  • iOS.EPUB
  • 7 lagi

Pergi ke buku audio

Mengesyorkan buku itu kepada rakan anda! Kawan - diskaun 10%, anda - rubel

  • Jilid: 460 halaman 22 ilustrasi
  • Genre: kesihatan, sastera sains popular
  • Tags: diet, makanan kesihatan, penyelidikan, makanan

Penyunting ilmiah Ksenia Pakhorukova

Diterbitkan dengan izin dari Hachette Book Group, Inc. dan Agensi Sastera Andrew Nurnberg

Hak cipta terpelihara.

Tidak ada bahagian dari buku ini yang boleh diterbitkan semula dalam bentuk apa pun tanpa kebenaran bertulis daripada pemegang hak cipta..

Edisi ini diterbitkan berdasarkan perjanjian dengan Little, Brown, and Company, New York, Amerika Syarikat. Hak cipta terpelihara.

© 2013 David Perlmutter, MD, 2018

© Terjemahan ke dalam bahasa Rusia, edisi dalam bahasa Rusia, reka bentuk. LLC "Mann, Ivanov dan Ferber", 2019

Edisi pertama Eat and the Brain mendahului dedikasi:

Kepada ayah saya, yang, pada usia 96 tahun, pergi menemui pesakitnya setiap pagi, walaupun dia telah bersara lebih dari seperempat abad yang lalu.

Enam tahun kemudian, saya mendedikasikan edisi baru untuk ingatannya

• kira-kira satu setengah kilogram bahan;

• lebih daripada 160 ribu kilometer saluran darah;

• lebih banyak hubungan saraf daripada bintang di Bima Sakti;

• organ paling gemuk di dalam badan anda.

Tetapi mungkin dia menderita sekarang, dan anda tidak tahu mengenainya..

Amaran

Buku ini melengkapkan, tetapi tidak menggantikan, nasihat pakar. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat berguna yang bersifat umum mengenai subjek yang ditumpukannya. Ini sama sekali tidak menggantikan nasihat perubatan berdasarkan penyakit, gejala dan masalah tertentu. Sekiranya pembaca memerlukan nasihat perubatan mengenai kesihatan, diet, dan lain-lain, dia harus berjumpa doktor. Penulis dan penerbit tidak bertanggungjawab atas kerosakan dan risiko, secara peribadi atau sebaliknya, yang timbul secara langsung atau tidak langsung dari penggunaan atau berkaitan dengan penggunaan maklumat dari buku ini..

Ulasan

Dalam bukunya versi baru, Dr. Perlmutter memetik data penyelidikan baru-baru ini yang dengan yakin membuktikan bahawa karbohidrat bukanlah makanan terbaik bagi orang yang mementingkan kesihatan mereka. Baca bukunya untuk mengetahui apa yang harus dilakukan dan mengapa maklumat ini lebih penting bagi anda hari ini daripada sebelumnya..

Gandum merosakkan otak lebih ramai orang hari ini daripada gabungan semua pukulan, kemalangan kereta dan kecederaan di kepala. Dr. Perlmutter membuat keputusan yang menarik untuk pendekatannya terhadap pemakanan, yang dia percaya tidak hanya akan menghentikan dan membalikkan kerosakan otak, tetapi juga membantu menjaga kesihatan dan berfungsi dengan baik..

WILLIAM DAVIS, M.D., pengarang Wheat Belly

Penyakit otak secara langsung dan tidak terkira dikaitkan dengan diet tinggi gula dan biji-bijian. Makanan dan Otak tidak hanya membuktikan teori ini, tetapi juga memberikan semua maklumat yang anda perlukan untuk melindungi otak anda - atau otak orang yang anda sayangi - hari ini..

KRISTIAN NORTRUP, MD

Pengenalan. Melawan bijirin

Prinsip kebijaksanaan utama adalah menjaga ketertiban, bukan memperbaiki kekacauan. Mengubati penyakit setelah anda sakit adalah seperti menggali perigi ketika anda merasa dahaga atau menempa senjata ketika perang sudah bermula.

- Huang di Nei-ching, abad ke-2 SM e [1].

Buku ini, yang pertama kali diterbitkan pada tahun 2013, mencabar dogma pemakanan moden. Ia dibina berdasarkan faedah mengurangkan karbohidrat, mengurangkan gluten, dan meningkatkan pengambilan lemak diet berkualiti tinggi. Semuanya bertentangan dengan arus pemakanan sihat. Saya mendorong batasan norma-norma yang telah ditetapkan, tidak hanya untuk mengehadkan gula, karbohidrat dan menambahkan lemak diet, tetapi juga ke arah ketosis dan menangani kemungkinan berpuasa sekejap-sekejap. Ini menyebabkan perbincangan besar-besaran mengenai diet dan amalan diet sebagai sebahagian daripada gaya hidup. Saya gembira dapat berfikir bahawa saya memulakan revolusi. Kerja itu harus diteruskan, terutama sekarang kerana saya kehilangan ayah saya kerana Alzheimer..

Namun, saya tidak mendorong revolusi sahaja. Pergerakan ini difasilitasi oleh pembaca yang mengubah tabiat makan mereka dan mengalami hasil positif. Hasil ini memotivasi mereka untuk membuat perubahan lain yang menguntungkan, yang bersama-sama menjadi transformasi besar - mikro berubah menjadi makro. Mereka meningkatkan kualiti hidup mereka secara keseluruhan dan berkongsi cerita dengan orang lain. Tidak ada yang lebih meyakinkan daripada idea penyebaran mulut ke mulut yang baik. Dalam edisi yang disemak sekarang, saya menarik minat mereka yang telah membaca versi sebelumnya, dan kepada mereka yang pertama kali menemui saya dan konsep saya. Selamat datang! Semoga anda dapat menguruskan kesihatan seperti tidak pernah berlaku sebelumnya.

Saya dikritik hebat (nasihat saya jelas tidak menyumbang kepada kesejahteraan industri tepung dan gula), tetapi hasil yang dicapai oleh mereka yang mengikuti saranan buku "Makanan dan Otak" berbicara sendiri. Pembaca yang tidak terhitung jumlahnya yang telah berjuang dengan pelbagai masalah kronik sepanjang hidup mereka - dari gangguan kecemasan, gangguan hiperaktif defisit perhatian (ADHD) dan disfungsi kognitif hingga penyakit keradangan, gangguan mood dan kemurungan, penyakit neurodegeneratif, diabetes dan obesiti - akhirnya berjaya meningkatkan nasib [2]. Dalam buku ini, saya juga memberikan ulasan positif - mereka bertajuk "Kisah Sebenar".

Buku "Makanan dan Otak" telah tersebar di seluruh dunia, buku ini telah dicetak dalam lebih dari satu juta salinan dan telah diterjemahkan ke dalam 30 bahasa. Ini terus membuat saya kagum, dan saya bingung kerana terlibat dalam membantu meningkatkan kesihatan begitu banyak orang. Kejayaan buku ini memberi saya peluang untuk mengembara ke dunia dan bertemu dengan doktor, saintis, profesional kesihatan dan orang biasa. Salah satu peristiwa paling menggembirakan berlaku pada tahun 2017 ketika saya berkongsi pandangan saya mengenai kesihatan otak di Bank Dunia dan persembahannya disiarkan di seluruh planet ini. Saya telah mengambil bahagian dalam banyak acara awam dan swasta, memberi kuliah di sekolah perubatan, muncul dalam penerbitan dan media khusus, mengembangkan tema yang ditujukan untuk buku "Makanan dan Otak"..

Tetapi dalam edisi baru ini saya harus melangkah lebih jauh.

Di tengah-tengah perubatan Amerika moden adalah sistem yang tertumpu pada perhatian pada rawatan simptomatik. [3].

Kausaliti tidak diendahkan. Pencegahan penyakit dihalang dan beralih ke bidang kaedah alternatif. Ini dapat disaksikan dengan ironi pahit ketika negarawan terpilih kami membincangkan faedah membiayai rancangan kesihatan yang selalu berubah yang tidak ada kaitan dengan kesihatan dan banyak dengan penyakit. Walau bagaimanapun, jelas bahawa kedua-dua pihak kita dengan penuh semangat bersetuju bahawa orang Amerika harus mempunyai akses ke pil dan harus ada banyak dari mereka..

Pada pandangan saya, tidak hanya berguna, tetapi penting untuk menyebarkan berita bahawa dengan langkah sederhana orang dapat mencegah penyakit seperti Alzheimer yang tidak ada penawar yang berkesan. Perkataan "doktor" bermaksud "guru". Dan sekarang kerana banyak doktor yang mahir dalam menetapkan ubat, inilah masanya untuk mundur, memikirkan semula sains terkini dan memberitahu semua orang bahawa pesakit yang kita sayangi ada pilihan..

Banyak yang telah berlaku dalam sains pemakanan dan otak sejak 2013, dan penerbitan dari institusi akademik yang paling dihormati kini telah menyokong sepenuhnya prinsip-prinsip yang digariskan dalam Makanan dan Otak, yang akan dibincangkan dalam edisi baru ini. Bahkan pemerintah AS telah mengubah garis panduan dietnya, menjauhkan diri daripada mengesahkan diet rendah lemak dan kolesterol rendah dan semakin dekat dengan konsep saya. Masa berubah!

Pada tahun 2013, mitos tertentu beredar di industri penjagaan kesihatan - seperti khabar angin buruk. Kami masih hidup di dunia di mana semua lemak makanan dianggap berkaitan dengan risiko penyakit (termasuk obesiti), kepekaan gluten hanya dibincangkan dalam konteks penyakit seliak [4], dan tidak ada yang berani mempromosikan idea untuk merangsang pertumbuhan dan pembiakan otak. sel melalui perubahan gaya hidup sederhana. Lima tahun kemudian, bukti telah terkumpul, hari ini kita tahu lebih banyak mengenai apa yang menyumbang kepada fungsi otak dan penyakit yang buruk seperti Alzheimer..

Pada edisi pertama, saya berpendapat bahawa sebab utama untuk mengelakkan makanan yang mengandungi gluten adalah peranannya dalam memburukkan lagi keradangan. Dalam buku sebelum anda, kami tidak hanya akan kembali ke karya asalnya, tetapi juga mempertimbangkan yang lebih baru, dengan jelas menentukan mekanisme keradangan yang disebabkan oleh gluten. Pada tahun 2015, penulis kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutriens mendapati bahawa gliadin, protein yang terdapat dalam gluten, dikaitkan dengan kebolehtelapan dinding usus pada semua orang [5]. Karya ini didasarkan pada penemuan revolusioner Dr Alessio Fasano dari Harvard, yang mengungkap bagaimana gluten membuat perubahan pada mukosa usus. Peningkatan kebolehtelapan dindingnya meningkatkan pengeluaran mediator keradangan kimia. Dan jangan tertipu: keradangan sistemik - iaitu, keradangan yang meluas di dalam badan yang mempengaruhi usus - merosakkan otak. Hubungan antara usus dan otak adalah landasan di mana Makanan dan Otak dibina.

Topik penting yang akan saya kembalikan ialah bagaimana kita melihat keseimbangan antara neurogenesis (pertumbuhan dan perkembangan sel dan tisu saraf di otak) dan keradangan:

Sumber: Maureen M. Leonard, et al. "Penyakit Celiac dan Sensitiviti Gluten Nonceliac". JAMA 318. No. 7 (2017): 647–656.

Tujuan saya adalah untuk menunjukkan kepada anda bagaimana tabiat tertentu mengurangkan keradangan dan pada masa yang sama meningkatkan neurogenesis, membantu anda dan bukannya menghancurkan sel-sel otak untuk mendorong pertumbuhan baru..

Salah satu idea yang paling kontroversial dalam Makanan dan Otak adalah bahawa kepekaan gluten dapat menyebabkan reaksi negatif yang signifikan dan bahkan gejala neurologi pada manusia. Walaupun begitu, kami masih menghadapi komen yang agresif dan kelihatan berwibawa hari ini, yang berpunca daripada kenyataan bahawa jika anda tidak menghidap penyakit seliak atau alergi gandum penuh, maka tidak ada gunanya beralih ke diet bebas gluten. Penulis penerbitan berterusan ini tidak syak lagi bahawa hanya sebilangan kecil orang yang sensitif terhadap gluten. Saya hanya dapat membayangkan siapa yang menyokong omong kosong anti-saintifik seperti ini yang memberi keburukan kepada banyak orang. Pada tahun 2017, para penyelidik Harvard menerbitkan sebuah makalah dalam Journal of the American Medical Association yang terkenal yang menunjukkan dengan jelas bahawa kepekaan gluten dengan ketiadaan penyakit seliak adalah masalah yang biasa dan mungkin tidak hanya dikaitkan dengan gastrointestinal, tetapi juga dengan gangguan ekstraintestinal. terutamanya mempengaruhi otak, seperti yang dapat dilihat dari jadual berikut [6].

Walaupun konsensus umum mengenai penyakit yang berkaitan dengan gula dan karbohidrat berlebihan telah dicapai, masalah besar tetap ada: kadar demensia, termasuk penyakit Alzheimer, terus meroket di seluruh dunia. Michael Schneider-Beeri dan Joshua Sonnen dalam artikel 2016 untuk jurnal Neurology menyatakan: "Walaupun ada usaha saintis yang luar biasa untuk mencari penawar penyakit Alzheimer, hanya ada lima ubat di pasaran - dengan sedikit kesan positif pada gejala, untuk sebilangan kecil pesakit, tidak ada perubahan perjalanan penyakit "[7].

Manifestasi gastrointestinal dan extraintestinal kepekaan terhadap gluten sekiranya tiada penyakit seliak

Misi saya untuk memerangi penyakit ini tidak akan berakhir semasa saya masih hidup. Kesihatan otak menjadi minat saya selama empat puluh tahun terakhir, baik secara profesional dan peribadi. Ayah saya meninggal kerana Alzheimer, bentuk demensia yang paling biasa yang tidak ada terapi, apalagi penawarnya, walaupun terdapat penyelidikan dan pengembangan berbilion dolar. Ia kini mempengaruhi satu daripada sepuluh orang Amerika berusia enam puluh lima tahun ke atas. Pada masa yang sama, tidak ada perhatian yang diberikan kepada fakta bahawa wanita menderita penyakit itu dua kali lebih kerap daripada lelaki. Kami telah mencapai kemajuan yang signifikan di bidang lain - misalnya, dalam rawatan penyakit kardiovaskular, strok, HIV / AIDS dan beberapa jenis barah. Tetapi perhatikan fakta ini: antara tahun 2000 dan 2014, jumlah kematian akibat penyakit ini menurun dengan ketara, tetapi dalam tempoh yang sama, kematian yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer meningkat sebanyak 89% yang mengejutkan [8].

Perubahan peratusan kematian untuk beberapa sebab (semua peringkat umur) antara tahun 2000 dan 2014

Sumber: Persatuan Alzheimer. "Fakta dan Angka Penyakit Alzheimer 2017". Alzheimer & Dementia 13 (2017): 325-373. https://www.alz.org/documents_custom/2017-facts-and-figures.pdf.

Sungguh menyakitkan saya untuk menyebut akibat kewangan dari krisis seperti itu. Idea bahawa Amerika Syarikat membelanjakan $ 215 bilion setahun untuk rawatan demensia - jauh lebih banyak daripada penyakit lain - menimbulkan kemarahan apabila anda menyedari bahawa dalam kebanyakan kes demensia, demensia pikun dapat dielakkan hanya dengan perubahan gaya hidup sebelumnya. Perlu ditambah bahawa kerosakan emosi yang dilakukan pada orang yang disayangi dan mereka yang menjaga orang sakit tidak dapat diukur. Tahun ini, perbelanjaan global untuk rawatan dan perawatan bagi penderita demensia telah melampaui satu trilion, dan dijangka meningkat dua kali lipat pada tahun 2030 [9]. Sekarang ini, jumlah perbelanjaan di sini melebihi nilai pasaran Apple dan Google. Jika dilihat dalam konteks ekonomi, demensia adalah ekonomi ke-18 terbesar di dunia. Dan penyakit ini, yang menyerang orang baru setiap tiga saat, sebahagian besarnya dapat dicegah..

Kejadian meningkat di mana kes demensia secara historis lebih jarang daripada di negara-negara Barat. Dengan mengambil kira trend semasa, pada tahun 2050 peningkatan demensia di Eropah Barat akan menjadi 26%, di Afrika - sebanyak 291%, di Amerika Tengah diproyeksikan meningkat sebanyak 348%. Ini menunjukkan bahawa ini bukan masalah genetik. Walaupun terdapat gen yang meningkatkan risiko penyakit Alzheimer, kejadian genetik semata-mata dibayangi oleh insiden pendedahan dan tingkah laku persekitaran. Sebilangan besar penghidap demensia tinggal di negara berpendapatan tinggi atau menengah ke atas, dan menjelang tahun 2050, 73% daripada 131 juta penderita demensia akan berada di puncak skala pendapatan, seperti yang ditunjukkan dalam jadual berikut [10].

Sumber: Penyakit Alzheimer International. "World Alzheimer Report 2015". https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2015.pdf.

Idea bahawa gaya hidup sangat mempengaruhi risiko menghidap Alzheimer bukanlah sesuatu yang baru, dan ini bukan pertama kali disarankan oleh Food and the Brain. Jurnal yang paling dihormati, seperti Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, telah menerbitkan makalah selama bertahun-tahun yang menunjukkan bahawa pilihan kita mempengaruhi nasib otak kita. Contoh ilustrasi: pada tahun 2009, penyelidik menganalisis data untuk sekumpulan kira-kira dua ribu orang yang lebih tua yang diperhatikan dari tahun 1992 hingga 2006 [11]. Para saintis mengemukakan soalan sederhana: apa yang dimakan oleh orang-orang ini dan seberapa aktif mereka? Hasilnya dibandingkan. Didapati bahawa orang yang paling aktif yang makan diet Mediterranean mempunyai risiko penyakit Alzheimer yang berkurang secara signifikan. Kajian yang lebih baru mencapai kesimpulan yang sama, mendorong Mayo Clinic [12] untuk menerbitkan di laman webnya pada tahun 2018 sebuah artikel oleh salah seorang pakar neurologi dan pendidik terkemuka, yang menunjukkan bahawa diet Mediterranean dapat melindungi otak dan mengurangkan kemungkinan terkena demensia [13]. Di samping itu, diketahui (dari kajian kami dan lain-lain) bahawa banyak faktor mempengaruhi risiko penyakit Alzheimer, seperti aktiviti fizikal, tidur pemulihan dan makanan tambahan..

Terdapat banyak perkara yang perlu difahami, jadi mari kita mulakan dengan melihat ribuan tahun yang lalu..

Kesihatan otak bermula dengan anda

Sekiranya anda dapat bertanya kepada nenek dan nenek buyut anda dari mana orang mati sejak mereka masih muda, kemungkinan besar anda akan mendengar: "Sejak tua." Atau mereka akan mengetahui tentang mereka yang menangkap beberapa kuman yang dahsyat dan meninggal kerana tuberkulosis, kolera, atau disentri. Tetapi anda tidak akan mendengar mengenai diabetes, barah, penyakit jantung atau demensia. Dan apa-apa tentang mereka yang menderita kegelisahan, kemurungan, ADHD, sakit kronik, dan pelbagai penyakit autoimun, dari fibromyalgia hingga sklerosis berganda. Ini adalah penyakit kehidupan moden - walaupun terdapat akses kepada ubat kita.

Sejak pertengahan abad ke-20, kita mesti mengaitkan penyebab kematian dengan penyakit tertentu, dan bukannya menuliskan perkataan "usia tua" pada sijil kematian. Penyakit individu hari ini cenderung berkembang menjadi keadaan degeneratif kronik dan merangkumi banyak komplikasi dan gejala yang terkumpul dari masa ke masa. Inilah sebabnya mengapa orang yang berusia lapan puluhan dan sembilan puluh tahun biasanya tidak mati akibat penyakit tertentu. Seperti di rumah lama tanpa pengubahsuaian, bahan habis dan karat, sistem paip dan elektrik gagal, dan dinding mula runtuh dari celah kecil yang bahkan tidak kelihatan. Oleh kerana kediaman anda secara semula jadi bertambah tua, anda perlu membuat pembaikan mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, rumah itu tidak akan pernah menjadi baru, melainkan anda merosakkan struktur dan mula membina semula. Setiap usaha pembaikan memberikan sedikit masa, tetapi akhirnya anda perlu membuat semula atau mengganti elemen dan struktur sepenuhnya. Tubuh manusia lesu dengan cara yang sama. Penyakit ini timbul dan berlanjutan sehingga akhir badan.

Perkara ini berlaku terutamanya ketika mengalami gangguan otak, termasuk yang paling teruk: Alzheimer. Sekiranya terdapat kegelisahan yang membayangi semua orang lain seiring bertambahnya usia, itu adalah ketakutan untuk menjadi mangsa Alzheimer atau bentuk demensia lain - kehilangan keupayaan untuk berfikir, berfikir, dan ingat. Penyelidikan menunjukkan betapa mendalamnya ketakutan ini. Banyak tinjauan di seluruh dunia mengesahkan bahawa orang lebih takut demensia daripada barah dan penyebab kematian lain yang biasa. Bahkan ketakutan akan kematian memudar. Dan bukan hanya orang tua yang takut demensia. Adalah biasa bagi generasi muda untuk bimbang tentang keadaan otak mereka apabila orang yang disayangi menunjukkan tanda-tanda kepupusan. Menurut rakan dan rakan sekerja saya, Dr. Dale Bredesen, "Semua orang tahu seorang penghidap barah, tetapi tidak ada yang mengetahui seorang penghidap Alzheimer.".

Terdapat banyak mitos mengenai gangguan otak yang merosot, termasuk Alzheimer: ia ada dalam gen, ia pasti akan bertambah seiring usia anda berusia lebih dari lapan puluh tahun.

Saya menegaskan: nasib otak anda tidak ada pada gen anda. Tidak ada yang tidak dapat dielakkan. Dan jika anda menderita jenis gangguan otak yang lain - sakit kepala kronik, kemurungan, epilepsi, dari kecenderungan perubahan mood secara tiba-tiba, maka DNA sama sekali tidak terlibat.

Makanan yang anda makan harus dipersalahkan..

Ya, anda membacanya dengan betul: kerosakan otak bermula dengan pengambilan roti setiap hari, dan saya akan membuktikannya. Saya ulangi, kerana saya menyedari betapa tidak masuk akal bunyinya: biji-bijian moden secara senyap-senyap memusnahkan otak anda. Biji-bijian moden tidak terhad kepada tepung gandum halus, pasta dan beras, yang telah diakui sebagai musuh oleh mereka yang memerangi kegemukan. Ini juga merujuk kepada biji-bijian yang banyak di antara kita menganggap makanan sihat: gandum utuh, biji-bijian, produk multigrain, tujuh campuran bijirin, tepung batu, biji-bijian yang tumbuh, dan sebagainya. Pada umumnya, saya menyatakan bahawa makanan diet kegemaran semua orang adalah organisasi pengganas yang mengolok-olok organ paling berharga kita, otak. Saya akan menunjukkan bahawa fruktosa dan karbohidrat lain - terutama yang mengandung gula, semula jadi dan tiruan - mengancam kesihatan kita dengan akibat yang jauh yang bukan sahaja merosakkan otak secara fizikal, tetapi juga mempercepat proses penuaan badan dari dalam ke luar dengan memecahkannya dengan mesin metabolik. Dan ini bukan fiksyen sains, tetapi fakta yang didokumentasikan.

Tujuan saya adalah untuk mengemas kini Makanan dan Otak dengan maklumat yang mantap dan berdasarkan konsep saintifik dan fisiologi moden yang evolusioner. Seperti sebelumnya, buku ini melampaui dogma orang biasa dan jauh dari kepentingan korporat yang tertanam. Saya tidak mempunyai sekumpulan kawan di kawasan yang kepentingannya saya ancam. Ini tidak hanya menawarkan jalan baru untuk memahami akar penyebab penyakit otak, tetapi juga prospek harapan: penyakit otak dapat dicegah dengan perubahan gaya hidup. Yang jelas, ini bukan hanya buku diet lain atau panduan amalan standard untuk pencegahan kesihatan. Ini adalah perubahan radikal dalam peraturan permainan. Akibatnya, kita mahukan perkara yang sama untuk diri kita sendiri: ketiadaan penyakit kronik yang berkaitan dengan cara hidup. Untuk memetik Dr. Bredesen lagi: "Kekuatan elemen gaya hidup yang luar biasa untuk mencegah dan membalikkan penyakit adalah hadiah yang baru kita dapati." Sekiranya saya ditanya bertahun-tahun yang lalu adakah gangguan kognitif dan juga tanda-tanda Alzheimer dapat dibalikkan, saya akan menjawab dengan no. Hari ini saya mengatakan ya. Ya - jika anda bekerja keras dan mengubah hidup anda.

Setiap hari kita mendengar laporan baru mengenai memerangi penyakit kronik, terutama yang dapat dielakkan dengan mengubah kebiasaan anda. Anda perlu tinggal di gua agar tidak mendengar bahawa setiap tahun kita semakin gemuk dan gemuk, walaupun kita selalu dijual maklumat bagaimana langsing dan bugar. Sukar untuk mencari seseorang yang tidak tahu bagaimana diabetes jenis 2 biasa. Atau bahawa penyakit sistem kardiovaskular adalah pembunuh nombor satu, diikuti oleh barah.

Makan sayur-sayuran. Gosok gigi. Berpeluh kadang-kadang. Dapatkan rehat yang banyak. Jangan merokok. Ketawa lagi. Berkomunikasi. Postulat tertentu cukup masuk akal, dan semua orang tahu bahawa mereka mesti diperhatikan secara berkala. Tetapi mengenai kesihatan otak dan kemampuan mental kita, kita cenderung berfikir bahawa ini bukan tentang kita - bahawa gangguan otak pada separuh pertama kehidupan dan demensia pada usia tua ditakdirkan, dan ini dapat dielakkan baik berkat gen yang baik atau dengan bantuan kejayaan dalam bidang perubatan. Sudah tentu, kita harus bekerja keras untuk kekal aktif secara mental selepas bersara, menyelesaikan silang kata, aktif secara sosial, terus membaca dan pergi ke muzium. Tetapi sangat jelas bahawa ada kaitan langsung antara disfungsi otak dan gaya hidup tertentu, seperti antara merokok dua bungkus rokok sehari dan barah paru-paru atau cinta kentang goreng dan kegemukan. Kami biasa membezakan antara penyakit otak dan penyakit yang kami aturkan kepada tabiat buruk..

Saya akan mengubah persepsi ini dengan menunjukkan hubungan antara cara anda hidup dan risiko mengembangkan kompleks masalah otak, beberapa di antaranya mungkin muncul pada masa bayi dan yang lain pada masa dewasa dan tua. Saya percaya bahawa perubahan dalam diet kita sepanjang abad yang lalu - dari diet tinggi lemak, rendah karbohidrat kepada diet rendah lemak rendah karbohidrat moden - adalah sumber banyak penyakit otak hari ini, termasuk sakit kepala kronik, insomnia., kegelisahan, kemurungan, epilepsi, gangguan pergerakan, skizofrenia, ADHD, dan "kehilangan ingatan," yang mungkin merupakan pertanda gangguan kognitif yang serius dan penyakit otak yang tidak dapat diubati. Saya akan membincangkan kesan buruk yang terdapat pada otak anda sekarang, walaupun anda tidak tahu atau merasakannya..

Idea bahawa otak kita peka terhadap apa yang kita makan telah beredar dalam literatur perubatan yang berwibawa akhir-akhir ini. Mesej itu perlu disampaikan kepada orang yang semakin tertipu oleh industri yang menjual barang yang dianggap berguna. Ini menyebabkan banyak doktor dan saintis, seperti saya, mempersoalkan apa itu makanan sihat. Adakah karbohidrat dan minyak sayuran tak jenuh yang diproses (canola, jagung, biji kapas, kacang tanah, bunga saffl, kacang kedelai dan bunga matahari) bertanggung jawab atas kenaikan penyakit jantung, obesiti, dan demensia yang meroket? Adakah diet lemak tepu dan kolesterol tinggi benar-benar baik untuk jantung dan otak? Bolehkah kita mengubah DNA kita dengan makanan walaupun gen diwarisi? Telah diketahui bahawa terdapat sebilangan kecil orang dengan sistem pencernaan yang sensitif terhadap gluten (gluten) - sekumpulan protein yang terdapat dalam gandum, barli dan rai - tetapi adakah mungkin bahawa gluten memberi kesan negatif kepada otak hampir semua orang??

Soalan seperti ini mula mengganggu saya ketika pesakit saya semakin teruk. Bahkan sebelum saya mula menulis buku "Makanan dan Otak". Saya merasa terdorong untuk sampai ke tahap paling bawah kerana saya adalah pakar neurologi yang berlatih dari hari ke hari untuk mencari punca penyakit yang melemahkan pesakit saya dan bimbang keluarga yang berjuang untuk mengatasi kehilangan mental orang yang mereka sayangi. Mungkin juga kerana saya bukan sahaja ahli saraf dari kategori tertinggi, tetapi juga ahli American College of Nutrition. Saya kini berkhidmat di dewan pengarah American College of Nutrition. Sebagai tambahan, saya adalah ahli pengasas dan anggota Majlis Amerika untuk Perubatan Integratif dan Holistik. Pengalaman saya memberikan gambaran yang unik mengenai hubungan antara apa yang kita makan dan otak kita. Ini tidak sepenuhnya jelas bagi kebanyakan orang, termasuk doktor yang berpendidikan sebelum sains baru ini. Namun, sudah tiba masanya untuk memperhatikan hubungan ini. Sudah waktunya bagi orang seperti saya untuk bangun dari balik mikroskop, melakukan penyelidikan klinikal, dan menyatakan kebenaran kepada dunia. Pada akhirnya, statistiknya sangat membingungkan.

Sebagai permulaan, diabetes dan penyakit otak (yang paling teruk dan mahal untuk dirawat) sebahagian besarnya dapat dicegah dan dihubungkan dengan jelas: diabetes menggandakan risiko penyakit Alzheimer. Ini akan jelas dari buku ini: kebanyakan penyakit otak mempunyai satu sebab. Diabetes dan demensia mungkin tidak berkaitan sama sekali, tetapi saya akan menunjukkan kepada anda betapa dekatnya gangguan otak dengan keadaan perubatan. Di samping itu, saya akan membincangkan hubungan yang mengejutkan antara gangguan otak yang nampaknya sama sekali berbeza, seperti penyakit Parkinson dan tingkah laku ganas, yang menunjukkan sebab-sebab yang mendasari kompleks penyakit yang mempengaruhi otak. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa diabetes mungkin bukan jalan untuk gangguan kognitif yang teruk kerana gula berlebihan dalam makanan. Dengan kata lain, semakin tinggi gula darah anda, semakin cepat penurunan kognitif anda - tidak kira sama ada anda menghidap diabetes!

Telah diketahui bahawa makanan yang diproses dan karbohidrat halus berperanan besar dalam perkembangan kegemukan dan apa yang disebut alergi makanan, tetapi sebelumnya tidak ada yang menjelaskan kaitan antara biji-bijian dan bahan lain dengan kesihatan otak dan, lebih umum lagi, DNA. Ia mudah: gen kita bukan sahaja menentukan bagaimana kita memetabolisme makanan, tetapi yang lebih penting, bagaimana kita bertindak balas terhadap makanan yang kita makan. Tidak ada keraguan lagi bahawa salah satu peristiwa utama yang akhirnya menyebabkan kemerosotan kesihatan otak hari ini adalah memasukkan biji-bijian gandum ke dalam makanan manusia. Walaupun nenek moyang kita dari zaman Neolitik memakannya (dalam jumlah yang sangat kecil), gandum moden sedikit menyerupai dengan einkorn liar yang kadang-kadang dimakan pada zaman itu. Berkat teknologi hibridisasi dan pengubahsuaian gen moden, tanaman bijirin ini (rata-rata orang makan kira-kira 65 kilogram gandum setiap tahun) hampir tidak mempunyai persamaan genetik, struktur atau kimia dengan gandum prasejarah itu [14]. Di sinilah masalahnya timbul: kita semakin merumitkan kehidupan tubuh kita dengan makanan yang fisiologi kita belum siap secara genetik..

Untuk mengelakkan salah faham: Buku ini bukan mengenai penyakit seliak (penyakit autoimun yang jarang berlaku yang berkaitan dengan gluten tetapi hanya mempengaruhi sebilangan kecil orang). Sekiranya anda sudah menyangka bahawa buku ini tidak diperlukan kerana: 1) anda belum didiagnosis dengan penyakit atau gangguan, atau 2) sejauh yang anda tahu, anda tidak sensitif terhadap gluten, sila baca. Buku ini adalah mengenai kita semua. Saya memanggil gluten sebagai perosak halus. Ia merosakkan secara perlahan dan pasti, walaupun anda tidak menyedarinya..

Sebagai tambahan kepada fakta bahawa makanan kita mengandungi kalori, lemak, protein dan unsur surih, ia adalah modulator epigenetik yang kuat: ia dapat mengubah cara DNA kita berfungsi menjadi lebih baik atau lebih buruk. Memang, makanan bukan sahaja sumber kalori, protein dan lemak, tetapi sebenarnya mengatur ekspresi banyak gen kita [15]. Dari sudut pandangan ini, kita baru mula memahami kesan berbahaya dari pengambilan gandum..

Sebilangan besar dari kita percaya bahawa anda dapat menjalani kehidupan seperti yang anda mahukan, dan apabila masalah perubatan timbul, berjumpa doktor untuk mendapatkan penawar cepat dalam bentuk pil. Senario ini, yang sesuai untuk sesetengah doktor, mendorong pendekatan berpusat pada penyakit, kerana doktor memainkan peranan sebagai penyedia ubat. Walau bagaimanapun, pendekatan ini sangat tragis kerana dua sebab. Pertama, ia lebih mementingkan penyakit dan bukannya kesihatan. Kedua, mereka sering dilanda akibat berbahaya. Sebagai contoh, artikel 2012 dalam Arkib Perubatan Dalaman Persatuan Perubatan Amerika (sekarang dipanggil JAMA Internal Medicine) melaporkan bahawa wanita pascamenopause yang mengambil statin untuk menurunkan kolesterol mereka mempunyai risiko peningkatan 48% untuk menghidap diabetes berbanding dengan dengan mereka yang tidak mengambil statin [16]. Perkara ini lebih serius apabila anda menganggap bahawa menghidap diabetes menggandakan risiko Alzheimer. Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015, penyelidik Finland mendapati peningkatan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 46% pada sekumpulan lebih daripada 8,500 lelaki berusia 45 hingga 73 tahun yang mengambil statin [17]. Peningkatan risiko disebabkan oleh penurunan kepekaan insulin dan rembesan insulin. Fikirkan sejenak: ubat-ubatan yang secara aktif dipromosikan untuk menurunkan risiko masalah kardiovaskular meningkatkan risiko diabetes, yang sangat berkaitan dengan risiko serangan jantung dan penyakit jantung pada umumnya! Harus diingat bahawa mekanisme statin mempengaruhi kepekaan insulin dan rembesan insulin belum sepenuhnya difahami; mereka cenderung mempercepat perkembangan diabetes melalui laluan molekul yang mempengaruhi kepekaan insulin dan rembesan insulin - tanpa mengira diet.