Sekiranya roti yis dikeringkan, adakah ragi akan mati? Mengapa?

Ragi betul-betul mati semasa memanggang. Pada masa yang sama, doh mencapai suhu di mana tidak ada organisma hidup yang dapat bertahan, kerana denaturasi protein yang tidak dapat dipulihkan berlaku.

Mitos tentang beberapa "ragi termofilik dari minyak" yang bertahan pada titik lebur timbal dan kononnya sangat berbahaya bagi manusia tidak lebih dari sekadar mitos.

Rumor ini berkaitan, nampaknya, dengan apa yang disebut paprin - protein-vitamin pekat untuk memberi makan ternakan, yang diperkenalkan secara intensif di negara kita pada akhir tahun lapan puluhan. Asas konsentrat ini adalah ragi genus Candida (oportunistik), yang dapat tumbuh pada parafin minyak. Ia ditinggalkan setelah pengesanan toksisiti kepada haiwan jejak hidrokarbon sisa, sebatian poliaromatik, dan lain-lain, serta setelah banyak kes pencemaran kakitangan dengan ragi ini..

Ragi Baker tidak ada kaitan dengan ragi ini (yang juga tidak mempunyai sifat "sihir" seperti tahan panas). Sebenarnya, mereka tidak berbeza dengan yang dirasakan sangat berguna (dan dalam bentuk langsung) ragi bir..

Ke mana perginya ragi roti??

Dalam pemakanan, hanya ada beberapa faktor yang mempengaruhi kesihatan dan kesejahteraan sebenarnya. Antaranya ada yang lebih jelas atau "diterima umum", seperti penggunaan produk haiwan (protein haiwan: daging, ikan, susu) atau gula (sekurang-kurangnya semua orang pernah mendengar bahawa banyak gula berbahaya), dan konsep yang lebih kabur ("berbahaya goreng ", makanan dengan pengawet dan bahan tambahan sintetik," dari tepung - ingus dan berat badan berlebihan ").
Terdapat sekumpulan produk berbahaya - produk, bahaya yang tidak banyak dibincangkan, dan sering kali mereka tidak mengesyaki. Musuh diam dan licik: hari ini kita membicarakan salah satu daripadanya - mengenai bahaya ragi dan produk di mana kulat ini digunakan / ada.

Sangat penting untuk membuat tempahan dari awal - topik ini sama sekali tidak jelas dan ia berlaku, bahkan ahli biologi oleh pendidikan mempunyai sikap yang sangat negatif terhadap maklumat tersebut, mempercayai bahawa bahaya ragi adalah kisah seram dan intrik "naturopath tamak" (seolah-olah anda perlu membayar tambahan untuk hak untuk menjauhi produk ragi). Mengarang pendapatnya sendiri, pengarang bahan ini mengkaji banyak pendapat yang bertentangan dan berusaha meneliti jenis rancangan dan tahap kesedaran dan kesihatan orang yang berada di belakang pernyataan yang bertentangan ini, dan membuat kesimpulan tertentu (juga berdasarkan komen ahli biokimia). Walaupun begitu, anda akan mendengar banyak tempat bahawa semua ini adalah omong kosong dan khayalan. Sebagai peraturan, anda tidak akan mendengar perkara ini daripada mana-mana pihak yang membandingkan keadaan kesihatan mereka sendiri dalam praktik..
Sekarang kepada fakta:

Nenek moyang kita juga mengatakan bahawa roti adalah Hadiah dari Tuhan, dan roti itu adalah kepala segalanya. Tetapi mereka membakarnya tanpa ragi termofilik (yang muncul hanya pada pertengahan abad yang lalu) dan bukan dari tepung "kosong" putih. Hari ini, berpuluh-puluh sumber yang dihormati dan sebilangan besar pakar pemakanan berkumpul dalam penyataan mengenai bahaya tanpa ragi dari ragi dan tepung "kelas pertama".

Sel ragi membunuh sel sensitif dan kurang terlindung di dalam badan dengan mengeluarkan protein beracun dengan berat molekul rendah di dalamnya. Protein toksik bertindak pada membran plasma, meningkatkan kebolehtelapannya terhadap mikroorganisma dan virus patogen. Ragi mula-mula memasuki sel-sel saluran pencernaan, dan kemudian ke aliran darah. Oleh itu, mereka menjadi "kuda Trojan", dengan bantuan yang mana musuh memasuki tubuh kita dan menyumbang kepada pengurangan kesihatannya... Setelah berada di dalam badan, mereka memulakan aktiviti yang merosakkan mereka. Setelah masuk ke saluran pencernaan kita, dan kemudian memasuki aliran darah, mereka menghancurkan membran sel, menyumbang kepada barah, dan juga, menurut data dari pelbagai sumber, mempengaruhi jiwa..

Dikatakan bahawa akibat fermentasi ragi di dalam tubuh adalah penurunan prestasi, kekebalan tubuh, daya tahan terhadap penyakit berjangkit, risiko diabetes meningkat, dan ia juga mempunyai kesan negatif terhadap aktiviti jantung. Penerbitan mengenai hasil eksperimen berikut menimbulkan kebimbangan khusus: tumor ganas yang ditempatkan di pangkalan ragi mula tumbuh secara eksponensial dan hilang sepenuhnya apabila dikeluarkan dari medium ragi..

Untuk memberi amaran kepada diri anda mengenai kesan berbahaya dari ragi, pakar pemakanan mencadangkan beralih kepada keropok. Yang, selain fakta bahawa mereka kehilangan kesan berbahaya dari ragi semasa pengeringan, juga mempunyai kesan yang baik pada saluran gastrointestinal, merangsang aktiviti usus. Inilah kesimpulan yang dicapai oleh pakar pemakanan dan ahli gastroenterologi terkemuka.

Semakin banyak orang memilih untuk makan keropok dan bukannya roti. Memiliki kandungan kalori rendah, indeks glisemik tinggi, Rusks menang dalam semua aspek roti segar kegemaran kami.

Ragi dalam roti - adakah ia berbahaya bagi manusia? Bahagian 2

Menurut Irina Viktorovna, ungkapan "ragi termofilik" adalah kesalahan besar! Ragi termofilik sama sekali tidak wujud di alam semula jadi! Terdapat bakteria asid laktik termofilik, yang, menurut Matveyeva, membawa manfaat besar bagi manusia..

- Artikel "Ragi Pembunuh" menyebutkan beberapa "sel ragi bakteria" - terus Irina Viktorovna. - Itu tidak boleh dikatakan, ini juga merupakan kesalahan besar. Ragi adalah cendawan. Dari segi komposisi kimianya, mereka mempunyai komponen yang paling berharga. Kami menjual ragi bir di farmasi untuk menormalkan formula darah dan meningkatkan metabolisme. Dan ragi roti dan bir adalah satu keluarga saccharomycetes. Tidak mungkin rumah bir dijual di farmasi, dan kedai roti berbahaya.

Seperti kata Matveeva, dari 50 darjah, kematian ragi tukang roti biasa bermula (dan dalam artikel mengenai bahaya roti, ingatlah, kira-kira 500 darjah!). Ragi roti biasa membiak pada 25 dan fermentasi pada 30 darjah.

- Di tengah-tengah serpihan, ketika membakar roti, suhunya mencapai 98 darjah, - kata pembicara saya. "Setelah dibakar, tidak ada satu sel yis yang masih hidup, tetapi hanya biomas ragi yang tidak aktif, yang mempunyai komposisi yang paling berharga: protein, lipid, vitamin, dan komponen mineral. Tidak ada sel ragi hidup dalam roti! Biarkan penulis penerbitan mengenai bahaya roti ragi dan Zhanna Bichevskaya menunjukkan kepada saya "ragi termofilik" dan beritahu saya apa ketegangannya, bangsa apa, tumbuhan apa yang menghasilkannya. Saya ulangi: tidak ada ragi termofilik! Terdapat ragi termotoleran. Ini bermaksud bahawa mereka dapat menahan suhu 45 darjah. Ragi termotoleran digunakan serentak dengan fermentasi asid laktik, sehingga terdapat dua jenis penapaian: asid laktik dan alkohol. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa ragi termotoleran akan tetap menjadi sel hidup dalam roti..

Tetapi sebenarnya, ini tidak penting, kerana ragi hidup tidak memasuki perut dengan roti! Komposisi spesies mikrobiologi kandungan perut pada seseorang yang, sekiranya, benar-benar meninggalkan roti ragi, masih akan mengandungi 20-30 spesies ragi saccharomycete. Ragi memasuki perut dengan sayur-sayuran, asid laktik dan jenis makanan lain.

Izinkan saya mengingatkan anda bahawa pengarang filem seram anti-roti menakutkan kita dengan asal buatan ragi roti - kononnya ciptaan tangan manusia. Walau bagaimanapun, ragi saccharomycete tidak diciptakan oleh manusia. Dan mereka benar-benar tinggal di mana-mana - di permukaan sayur-sayuran, buah-buahan, di daun selada. Mereka ada dalam yogurt, kefir, susu panggang.

- Mereka berada di udara, duduk di tangan mereka. Mereka ada di mana-mana! - menekankan Matveeva. - Apabila anda memakan epal, ceri, salad atau timun yang paling biasa, ragi yang ada di dalamnya memasuki badan anda. Kecuali, tentu saja, anda tidak memasak sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum makan. Ragi tidak hancur dengan pencucian sederhana di bawah air sejuk.

Roti adalah produk yang paling berharga, Matveeva menekankan. Dan orang jatuh sakit, dia percaya, kerana persekitarannya telah merosot, dan kerana banyak orang hari ini menjalani gaya hidup yang salah: minum terlalu banyak alkohol, merokok, sedikit bersenam.

Namun, roti memang boleh memudaratkan. Tetapi hanya. untuk seperseratus jumlah penduduk! Yaitu - untuk pesakit dengan penyakit seliak. Ada orang yang tidak boleh bertoleransi dengan protein gandum - gluten (ia adalah alergen bagi mereka). Ini adalah satu-satunya kategori orang yang harus mengambil makanan bebas gluten seperti soba. Tetapi ragi sama sekali tidak ada kaitan dengannya..

Tiada masam tanpa ragi
Artikel anti-roti banyak membincangkan kelebihan roti tanpa ragi yang dibuat mengikut resipi lama - dengan masam, terutamanya hop. Pengarang filem seram roti dan roti rai dihargai - ia telah dimakan di Rusia sejak zaman kuno, dan menurut pendapat pengarang penerbitan ini, tidak ada ragi buatan.

- Terdapat dua jenis agen penambah biologi yang digunakan dalam industri roti, jelas Matveeva. - Ini adalah penapaian alkohol yang disebabkan oleh ragi. Ia digunakan untuk semua jenis produk, kecuali wafel, biskut, biskut roti pendek. Tetapi untuk beberapa jenis gandum dan terutama produk rai, bakteria asid laktik digunakan. Ini adalah teknologi tradisional. Manusia telah makan roti selama 50 ribu tahun, dan selama lima ribu tahun telah memakan roti yang dilonggarkan, iaitu roti ragi. Tentera kita memenangkan perang, dan tentera makan roti seperti itu.

Bakteria asid laktik termofilik (mesofilik) sangat berguna, ia digunakan untuk roti rai. Di Belarus, semua roti rai disediakan menggunakan bakteria asid laktik termofilik. Apa, orang diracun di sana, atau apa? Tetapi ini tidak bermaksud bahawa tidak ada ragi dalam roti rai. Sekiranya anda tidak membawa mereka masuk, mereka akan berlipat ganda, kerana mereka duduk di atas zarah tepung. Ragi akan muncul dalam 2 hingga 4 jam. Dan dalam dua hari akan ada banyak.

- Umumnya mustahil untuk menyediakan ragi seperti itu tanpa ragi di dalamnya! - Matveeva marah. - Saya ulangi sekali lagi: ragi berada di permukaan tepung, dan penapaian alkohol spontan bermula. Roti ragi dilonggarkan dengan baik, lebih sihat daripada kue tidak beragi.

Hop sourdough, menurut Matveeva, tidak menggantikan bakteria ragi atau asid laktik. Ia ditambah kerana mempunyai rasa dan aroma yang menyenangkan. Ia memberikan sifat pengguna tambahan yang menarik untuk produk roti. Hop mengandungi ramuan yang melambatkan pertumbuhan acuan. Tetapi ini hanyalah tambahan, bukan pengganti teknologi tradisional..

- Irina Viktorovna, tetapi juga penulis penerbitan anti-roti menulis bahawa tepung halus sudah mati. Apakah maksudnya?

- Saya juga tidak faham apa itu "tepung mati". Kini di kedai roti, digunakan sehingga 15 jenis tepung: bukan sahaja kelas tertinggi (halus). Tetapi roti yang dibuat dari tepung bermutu tinggi sebenarnya kurang berguna daripada roti yang dibuat dari kertas dinding atau tepung kelas kedua. Tepung kasar mengandungi lebih banyak vitamin dan mineral. Tetapi orang-orang kita secara tradisional lebih suka roti yang dibuat dari tepung premium, mereka tidak mengambil roti kelabu. Pengilang terpaksa memenuhi permintaan. Anda juga tidak boleh membuat croissant dan roti dengan tepung gandum atau gandum. Ia akan berwarna kelabu dengan kemasukan.

Irina Viktorovna sendiri lebih suka roti gandum dan produk yang diperbuat daripada tepung gandum (ia lebih berguna). Tetapi, menurutnya, makan roti gandum juga perlu dilakukan secara sederhana, kerana zarah cengkerang dapat merengsakan usus, dan tidak jauh dari kolitis dengan gastritis. Adalah berguna untuk makan sepotong roti seperti itu sehari. Dan secara purata, seseorang memerlukan 250 - 300 gram roti sehari. Bukan roti dan kek yang kaya, tetapi roti. Ini, menurut Matveeva, adalah produk rendah kalori. Pertubuhan Kesihatan Sedunia meletakkannya di puncak piramid makanan.

Mengenai ragi dan roti tanpa ragi. Jawapan Archpriest Maxim Obukhov

Fesyen, trend popular tidak hanya terdapat pada pakaian, muzik, tetapi juga makanan. Secara berkala, mentega "ditolak" kerana berbahaya kepada saluran darah, kemudian "dibolehkan" lagi, kerana ia berguna untuk kulit, hari ini banyak menolak gluten... Di sekitar adunan ragi, hampir perang telah berlangsung. Persoalan ragi adalah penting bagi kita, kerana prosphora dan artos dibuat dari adunan ragi. Kami meminta Archpriest Maxim Obukhov, ketua pusat perubatan dan pendidikan Orthodox, untuk membantu mengetahui mengapa ragi diserang, di mana mitos, di mana fakta.

- Berapa lama dahulu perang melawan ragi bermula??

- Sejak sekian lama, sejak awal tahun 90-an, teks panik telah beredar di pelbagai media yang mendakwa ragi pembuat roti berbahaya dan bahkan mematikan. Dalam bahan seperti itu mereka menulis bahawa ragi tidak mati semasa memanggang (iaitu sekitar 200 darjah). Maksudnya, kita memakan budaya hidup yang berbahaya bagi tubuh. Oleh itu, lawan ragi menyimpulkan: makan roti tanpa ragi, maka anda akan sihat. Sukar untuk mengesan siapa yang memulakan khabar angin ini terlebih dahulu. Tetapi kisah seram itu tersebar secara viral dan sudah menjalani kehidupannya sendiri. Kebisingan di sekitar topik ini dapat digambarkan dengan kata-kata dari kisah dongeng A.S. Pushkin: "Di hadapannya khabar angin itu berjalan, Fiksyen dan fiksyen disebarkan..."

Tidak jelas apa yang membimbing orang-orang yang mencipta semua ini, tetapi selama bertahun-tahun, mitos memperoleh lebih banyak perincian, seperti ketakutan terhadap hantu dan kengerian bawah sedar. Kini kisah dongeng ini hidup dan berlipat ganda di kepala orang, dan ada yang menjangkiti yang lain. Tetapi mencetuskan fobia adalah muslihat klasik untuk memanipulasi orang. Dan manipulasi, sebagai peraturan, mencapai beberapa tujuan: untuk meningkatkan kewibawaan anda, untuk menampilkan diri anda sebagai penyelamat dari seram serangan yis di seluruh dunia, dan kemudian sesuatu, misalnya, untuk dijual kepada anda...

- Jenis mikroorganisma apa yang dimiliki oleh yis??

- Ada beberapa kerajaan makhluk hidup, termasuk bakteria, jamur, tumbuhan dan haiwan. Oleh itu, apabila kita membincangkan mikroorganisma secara umum, itu adalah anggaran ukurannya. Cendawan adalah unit taksonomi yang banyak, ia merangkumi sebilangan besar organisma, baik uniseluler dan multiselular, termasuk jamur, ragi, dan termasuk cendawan, seperti champignon, boletus. Ini adalah beribu-ribu organisma yang sangat berbeza. Sebilangan daripadanya bersifat patogen, ada yang tidak berbahaya, dan ada juga yang berguna, seperti ragi..

Kami menjumpai ragi di mana-mana. Mereka dijumpai, misalnya, di permukaan anggur. Semua orang melihat lapisan keputihan di atasnya, ini adalah berbilion sel ragi. Dan walaupun selepas mencuci produk yang manis dan sihat, kita tidak menyingkirkan mikroorganisma ini, tetapi tidak ada di antara kita yang mati atau diracun selepas anggur atau buah-buahan atau buah beri lain dengan ragi. Terdapat juga resipi roti ragi, di mana sumber ragi adalah anggur: menguli tepung, dan menambah murni, terus dari cawangan, tidak dirawat dengan racun perosak, anggur ke dalam adunan dan setelah beberapa saat anda mendapat adunan ragi.

- Berapakah nilai perubatan ragi?

- Ragi bir, ragi pembuat roti, dikeringkan dan dibunuh dengan pemanasan, adalah ubat farmakopia klasik, suplemen vitamin yang digunakan semasa Perang Patriotik Besar kerana harganya yang murah. Lagipun, ragi dapat diperoleh dari sisa, misalnya, dari pengeluaran bit. Ini adalah produk yang baik yang dapat digunakan oleh pesakit yang lemah sebagai suplemen vitamin. Ragi baik kerana seimbang dalam vitamin yang berlainan, misalnya kumpulan B, yang sangat bermanfaat untuk sistem saraf. Mungkin, doktor juga menasihatkan ragi untuk barli. Ragi juga merupakan sumber protein, bagus semasa kelaparan protein.

Roti ragi telah wujud selama manusia memakan roti gandum. Orang telah lama menyedari bahawa roti ragi mempunyai bau yang menyenangkan, rasanya enak, fermentasi ragi menjadikan penaik lebih baik dan lebih berkhasiat..

- Adakah terdapat penyakit di mana roti ragi dikontraindikasikan?

- Toleransi individu terhadap produk apa pun. Ikan dikontraindikasikan untuk satu orang, untuk yang lain - dia tidak boleh makan roti, orang lain tidak termasuk buah sitrus dari makanan, dan bagi seseorang itu buruk dari beberapa produk lain. Terdapat intoleransi terhadap jenis ubat tertentu. Secara umum, roti yis adalah perkara universal dalam pemakanan. Mungkin ada intoleransi terhadap beberapa komponen roti itu sendiri, biji-bijian, tetapi sekali lagi, ketika memanggang, bahkan pada suhu yang jauh lebih tinggi daripada 100 darjah - lebih rendah daripada di dalam oven ketika membakar roti, ragi mati. Maksudnya, walaupun roti tidak dipanggang, tetapi buburnya telah menghangat hingga 100 darjah, kita tidak memakan ragi hidup. "Ragi termofilik", yang dijumpai oleh pencipta mitos yang kononnya menahan 300 atau 500 darjah tidak lebih dari dongeng: protein dihancurkan secara tidak dapat dipulihkan bermula dari 60 darjah. "Ragi termofilik", tentu saja, tidak wujud. Sangat menarik untuk mengetahui siapa yang pertama kali melancarkan itik ini...

Namun tetap perlu diperhatikan secara berasingan: jika anda makan ragi hidup, tidak ada perkara buruk yang akan berlaku. Mungkin, banyak yang ingat bagaimana pada masa kecil ibu saya membuat doh, dan anak-anak mengambil sepotong dari meja dan ke mulut mereka. Dan juga, ketika ragi sebelumnya dijual dalam briket, anak-anak mengambil "bata" dan makan. Dan tidak ada masalah.

Perkara terburuk yang boleh berlaku adalah jika anda memakan sekeping ragi mentah dengan sesuatu yang manis, maka ia akan menapai sebentar, dan sebilangan kecil alkohol terbentuk. Tetapi sangat sedikit dan ditambah di bawah pengaruh jus gastrik aktiviti ragi berhenti. Semuanya mudah di sini: ragi tidak dapat hidup dalam keadaan sistem pencernaan kita, kerana kita mempunyai asid hidroklorik di dalam perut kita..

- Prospor dibakar dari adunan ragi. Mengapa roti ragi penting untuk kehidupan gereja Ortodoks, dan bukan roti tidak beragi?

- Ini disebabkan oleh keanehan tradisi Ortodoks. Untuk Ekaristi, roti litium, artos, menurut piagam, hanya roti ragi (beragi) yang digunakan (lihat Uchitelnoe Izvestiya). Ini menekankan perumpamaan Perjanjian Baru tentang ragi (Matius 13:33). Ini adalah bagaimana tradisi kita berbeza dengan agama Kristian Barat, dan dalam bahasa Gereja Slavonik, ragi bermaksud ragi.

Untuk beberapa sebab, teori "pengotor" ragi merebak di persekitaran Ortodoks dekat. Penyokong "konspirasi ragi" memberitakan teori bahawa ia adalah sesuatu yang jahat, kotor, menjijikkan, berbahaya dan berbahaya. Ini sangat pelik memandangkan anggur dan roti yang digunakan dalam Ekaristi adalah makanan berasaskan ragi. Oleh itu, ketika mereka berbicara tentang kekotoran ragi, mereka menghujat sakramen. Salah seorang "penatua Ortodoks" menerbitkan sebuah artikel di mana dia menyatakan bahawa ragi adalah jamur, dan Ekaristi pada roti ragi tidak sah... Yang lain mula menjual atau memindahkan "ragi suci" antara satu sama lain, ringkasnya, kes itu berbau psikosis dan histeria. Pada masa lalu, hingga abad ke-19, orang tidak mengetahui sifat ragi, kerana tidak ada mikroskop atau mikrobiologi. Tetapi ketika sifat fenomena ini ditemui, ternyata ragi dan ragi adalah apa yang kita lihat dengan mata kita. Ragi dan masam adalah satu dan sama, dan proses penapaian dalam adunan, bir dan wain adalah aktiviti penting mikroorganisma ini, disertai dengan pembebasan karbon dioksida dan alkohol.

Pada Abad Pertengahan, terdapat kontroversi antara orang Azim dan orang Prosim, antara penyokong dan penentang penggunaan roti ragi. Saya menekankan sekali lagi bahawa semua peraturan Ortodoks menetapkan penggunaan adunan ragi sahaja! Perlu juga diingat bahawa roti (dan dalam tradisi Rusia selalu ragi) adalah simbol budaya, dan selalu lebih dari sekadar produk, malah simbol suci dan masih semua orang tahu bahawa tidak baik membuang roti, anak-anak dilarang bermain dengan roti dan dan lain-lain. Penemuan baru mengenai bahaya ragi memainkan peranan pelucutan salah satu asas kehidupan orang.

- Mereka mengatakan bahawa roti masam lebih sihat daripada roti ragi. Adakah terdapat perbezaan asas?

- Sebelumnya, kultur ragi digunakan melalui sourdough. Sekeping diambil dari ujian sebelumnya dan disimpan di beberapa tempat yang sejuk. Semasa ragi berikutnya dibuat, potongan ini diambil dan ditambahkan ke dalam adunan. Ini tentu saja bukan budaya murni dan mengandungi kekotoran bakteria asid laktik. Sekarang kita mempunyai industri, pengetahuan, mikrobiologi, ragi yang sama dapat diperoleh dalam bentuk tulennya, tanpa kekotoran. Ragi yang kita beli sama dengan masam atau dengan anggur, tidak jauh berbeza. Mengapa doh dengan ragi yang dibeli meningkat lebih cepat, dan dengan adunan masam memerlukan beberapa jam? Jawapannya sangat mudah. Intinya adalah bilangan dan aktiviti mereka. Apabila anda menambah ragi komersial, anda mendapat sebilangan besar sel sehingga anda tidak perlu menunggu lama, doh naik dengan cepat. Dan dengan ragi itu berbeza - terdapat sebilangan kecil sel ragi. Oleh itu, anda perlu menunggu mereka membiak. Itulah perbezaannya.

- Penentang ragi malah memanggil kotoran ragi yang boleh menyebabkan penyakit (contohnya kandidiasis). Ini sah?

- Oleh itu, katakan orang yang belum mempelajari masalah ini. Sebilangan besar penyakit berjangkit telah dikaji oleh ahli mikrobiologi dan doktor dan agen penyebabnya telah dikenal pasti. Kembali pada tahun 90-an abad ke-19, yang disebut. Postulat Koch, yang meletakkan asas untuk mikrobiologi perubatan dan doktrin penyakit berjangkit. Untuk membuktikan bahawa patogen inilah yang menyebabkan penyakit, perlu mengasingkannya dan membuktikan hubungan antara penyakit dan aktiviti mikroorganisma ini. Maksudnya, setiap penyakit berjangkit mempunyai patogen tertentu. Dalam penulisan ilmiah penentang frasa ragi seperti "jamur seperti ragi", "jamur", "kandidiasis" ditulis. Tetapi mereka keliru dan tidak faham bahawa kulat adalah kata-kata umum, seolah-olah mengatakan bahawa haiwan liar memakan ayam di tempat saya. Haiwan apa? Elk? Gajah Afrika? Mungkin, ayam dicekik oleh musang, musang. Juga, penyakit disebabkan oleh patogen tertentu, dan menyebutnya sebagai kata umum bermaksud tidak mengatakan apa-apa. Konsep "cendawan" merangkumi pelbagai organisma yang mempunyai sifat yang berbeza. Sama seperti mengatakan serangga tidak boleh mengatakan apa-apa, kerana serangga juga berbeza - mereka adalah belalang, lalat dan nyamuk. Penentang ragi membingungkan: kandidiasis, sariawan disebabkan oleh jenis kulat patogen atau oportunistik, dan ragi bukanlah salah satu dari mereka. Candidiasis berlaku terutamanya akibat dysbacteriosis, gangguan mikroflora pada bahagian tubuh tertentu, penyalahgunaan antibiotik.

Literatur perubatan tidak menggambarkan penyakit yang disebabkan oleh ragi roti. Anda boleh membantah apa sahaja, tetapi sehingga tuntutan ini dibuktikan dengan ujian klinikal, mereka akan merujuk kepada andaian, tekaan, teori, tetapi bukan fakta. Perhatikan: tidak ada bukti bahaya untuk kesihatan yang disebabkan oleh ragi dan roti ragi.

- Ada orang yang menganggap cendawan yang kita makan itu makhluk asing, dan mereka memasuki badan kita dan mula menentukan kehendak mereka

- Ini fobia. Ini bukan soal biologi, tetapi psikiatri. Ada orang yang takut kepada hantu, dan kadang-kadang mereka takut pada cacing, serangga, bakteria. Terdapat gangguan mental apabila seseorang mensterilkan semua yang ada di sekelilingnya. Ia sampai pada titik bahawa sebelum membuka pintu, dia mengelap pemegangnya dengan kain kapas yang dibasahi alkohol. Tangan tidak dibasuh dengan sabun, seperti biasa dilakukan oleh semua orang, tetapi dirawat dengan alkohol. Neurosis, psikosis seperti itu dikaji dengan baik dan terperinci dan dijelaskan dalam literatur perubatan di bahagian yang berkaitan. Ini tidak ada kaitan dengan mikrobiologi..

- Apa mitos lain yang terdapat di sekitar ragi atau apa yang dituduhnya?

- Ada pendapat bahawa ada ragi yang baik dan buruk. Benar, tidak ada yang menjelaskan di mana dan apa ragi itu..

Terdapat sebilangan kesalahpahaman mengenai ragi, salah satunya yang meluas ialah roti tanpa ragi dijual. Tetapi hanya perkataan "bebas ragi" mesti dimasukkan dalam tanda petik! Apakah maksudnya? Menurut vendor, mereka menggunakan tepung masam dengan kepercayaan bahawa ia bukan ragi. Sebenarnya, roti mereka adalah ragi beragi, beragi. Ragi yang sama seperti di kedai. Lebih-lebih lagi, kualiti roti sangat bergantung pada komponen awal, iaitu teknologi bijirin, tepung dan pengeluaran. Penjual roti tanpa ragi yang nyata, sebenarnya menyesatkan pembeli. Sekiranya anda ingin melihat roti tanpa ragi sebenar, ini adalah lavash. Ia tidak mengandungi gelembung udara khas untuk penaik ragi. Doh untuk roti pita diuli dan segera, segera, dibakar.

Apa kengerian dan kisah dongeng tentang ragi yang tidak muncul! Apa itu kisah seram: Nazi tumbuh ragi pada tulang manusia atau tulang rawan babi. Tetapi ini semua adalah dongeng, kerana tidak ada satu pun dokumen mengenai perkara ini. Mikroorganisma diperbaharui, dan walaupun kita menganggap (hanya mengandaikan) bahawa seseorang pernah menggunakan makanan tulang, maka sudah lama ia hilang dalam ragi. Beberapa generasi akan berubah budaya dalam sehari. Malah melucukan! Para saintis mikrobiologi tidak membuang masa mereka untuk membantah atau menghilangkan mitos seperti itu. Ini kira-kira sama dengan teori bumi rata. Adakah ahli fizik yang menghormati diri akan mempertikaikannya?

Terdapat juga rujukan sumber pseudo-perubatan, kepada pihak berkuasa yang membeli gelaran profesor dan akademik dari kilang diploma seperti "World Academy of Natural Sciences". Diploma dan gelaran ahli akademik dibeli untuk tujuan penipuan. By the way, salah satu pencipta mitos mengenai bahaya ragi adalah penipu perubatan dengan judul yang dibeli, seorang artis yang tidak ada kaitan dengan perubatan. Harga diploma ini adalah kos kertas yang dicetak.

Mitos lain adalah minat terhadap spesifikasi teknikal pengeluaran yis di kilang. Sebagai contoh, mereka menulis bahawa sebilangan bahan boleh digunakan dalam penghasilan serbuk pencuci ragi, formalin, asid sulfurik, kapur, urea. Ini benar, dalam pengeluaran mereka bekerja dengan bahan-bahan ini, tetapi ini tidak bermaksud bahawa mereka berada dalam ragi dan masuk ke dalam roti. Reaktor di mana ragi membiak mesti dibasuh, dan mereka dibasuh dengan serbuk basuh atau disterilkan dengan formalin. Sama seperti anak babi, jika, katakanlah, mereka membasuhnya di kandang babi dengan serbuk cuci atau cara lain, dan kemudian menyediakan hidangan daging dari itu, ini tidak bermaksud bahawa serbuk itu terdapat dalam daging. Dan asid sulfurik dan kapur diperlukan untuk membawa keasidan ke nilai neutral. Dalam penghasilan ragi, mereka selalu menggunakan sumber nitrogen yang tidak berbahaya, yang tidak ada gula, dan nitrogen dari udara tidak berasimilasi. Juga, setelah ragi berlipat ganda pada sisa industri gula, mereka kemudian dibersihkan dari kekotoran. Apa sahaja yang masuk ke dalam ragi, apa sahaja komponen yang digunakan, selepas penapisan kita mendapat kultur murni tanpa kekotoran.

- Bapa Maxim, apa yang akan anda nasihatkan kepada orang yang takut akan ragi?

- Saya ingin mengatakan kepada mereka yang mendengar mitos, khabar angin mengenai ragi, merasa takut, jijik, adalah mangsa cadangan. Perhatikan bukan pada komen di YouTube, artikel ilmiah palsu, manipulator, tetapi untuk perubatan dan penyelidikan yang dilakukan oleh pakar mengikut standard tertentu. Tidak ada yang akan berpendapat bahawa ubat adalah sains berdasarkan bukti, dan kerana tidak ada bukti bahaya ragi, maka anda tidak perlu takut. Terdapat banyak ancaman kesihatan yang benar-benar patut ditakuti... Dan ingat: jika ragi berbahaya, maka manusia akan mati beberapa ribu tahun yang lalu. Orang-orang telah memakan roti ragi sejak zaman kuno, hampir sejak Zaman Batu.

Teks: Alexandra Gripas

Bahaya ragi dan roti ragi: mitos atau kenyataan?

Roti tidak diragukan lagi adalah makanan yang sangat enak dan memuaskan yang merupakan komponen penting dalam menu harian bagi kebanyakan orang. Aroma makanan panggang segar adalah salah satu yang paling menyelerakan, dan industri roti mungkin akan sentiasa diminati. Mengapa semakin mustahil untuk mendengar pernyataan seperti: "Ragi ragi berbahaya" atau "Ragi Baker membunuh kita!" Apakah ini, tanda-tanda ancaman nyata terhadap produk biasa kita atau "kisah seram" yang tidak berasas? Mari cuba mengetahuinya.

Apa itu yis?

Ragi adalah nama tunggal untuk 1500 spesies kulat uniselular yang tidak mempunyai miselium, yang dikaitkan dengan kediamannya dalam media nutrien cair dan separa cair. Ukuran standard sel ragi adalah 3-7 mikron, tetapi beberapa spesies mempunyai sel berdiameter hingga 40 mikron. Ragi meluas di alam, tinggal di dekat substrat yang mengandung gula - paling kerap, di permukaan buah-buahan dan buah beri. Mereka boleh memakan getah tanaman, nektar bunga, fitomass mati. Jamur ragi dapat hidup baik dengan adanya oksigen (semasa mereka aktif tumbuh, bernafas dan mengeluarkan karbon dioksida semasa pernafasan), dan di persekitaran anaerobik. Ini membolehkan ragi mendiami usus, air dan usus haiwan. Dengan ketiadaan oksigen sebagai sumber tenaga, jamur ragi hanya memakan karbohidrat, yang mengakibatkan proses penapaian dengan pembebasan alkohol. Di samping itu, walaupun dalam keadaan akses oksigen dengan kandungan glukosa yang tinggi di persekitaran luaran, ragi mula memfermentasinya..

Ciri penting jamur ragi, yang sangat meluas, adalah kelajuan yang luar biasa dengan pertumbuhan dan pembiakannya. 1 sentimeter padu doh matang mengandungi kira-kira 120 juta sel ragi! Ragi mampu pembiakan vegetatif, yang kelihatan seperti pemula atau pembelahan. Di samping itu, banyak jenis ragi dapat membiak secara seksual. Kaedah penyebaran adalah salah satu ciri klasifikasi ragi. Mikrobiologi membahagikannya ke dalam kelas Ascomycetes (ini adalah ragi roti biasa, atau Saccharomycetes) dan Basidiomycetes.

Sains mengklasifikasikan beberapa jenis ragi sebagai mikroorganisma patogen bersyarat, kerana ia boleh menyebabkan penyakit tertentu pada manusia: kandidiasis (Candida fungus); cryptococcosis (kulat Cryptococcus neoformans); pityriasis, atau versicolor, folliculitis dan dermatitis seborrheic (disebabkan oleh genus Malassezia yeast).

Sejarah penggunaan ragi manusia

Setiap daripada kita telah menemui produk yang diperoleh menggunakan ragi - roti, kefir, kvass, dan minuman beralkohol (bir, wain dan lain-lain). Xylitol, pelbagai bahan tambahan makanan dan enzim dihasilkan menggunakan ragi.

Sejarah penggunaan ragi - terutamanya dalam bidang pembuatan bir dan pembuatan roti - kembali ke zaman kuno. Orang Mesir kuno seawal 1200 SM. tahu bagaimana membakar roti dengan ragi beragi, dan bahkan lebih awal, pada tahun 6000 SM, membuat bir. Sudah tentu, ragi pada masa itu jauh berbeza dengan yang digunakan hari ini. Kulat ragi moden tidak berlaku di alam, yang mewakili perlumbaan fisiologi baru yang dikembangkan oleh manusia. Secara adil, harus diperhatikan bahawa banyak jenis tanaman juga selektif dan jauh dari tumbuh di alam liar..

Buat pertama kalinya, orang mengetahui tentang keberadaan ragi terima kasih kepada saintis - Anthony van Leeuwenhoek, yang melihatnya melalui mikroskop, dan Louis Pasteur, yang menetapkan bahawa penapaian alkohol bukan reaksi kimia, tetapi disebabkan oleh organisme ragi.

Pada akhir abad ke-19, budaya ragi tulen diasingkan. Dengan bantuannya, pengeluaran bir industri mula berkembang pesat. Sebelum itu, pembuat bir menggunakan kultur pemula yang tidak stabil..

Penggunaan ragi secara aktif dalam penaik bermula pada 40-an abad XX. Sebelum itu, roti secara tradisional dipanggang dengan hop, malt, rai atau jenis fermentasi lain, dan penyediaannya adalah sejenis ritual untuk setiap keluarga. Resipi masam "keluarga" telah diturunkan dari generasi ke generasi. Di samping itu, roti dibakar dari tepung bijirin berkualiti tinggi dan pastinya lebih sihat daripada moden.

Mengapa ragi pembuat roti sepenuhnya menggantikan budaya pemula semula jadi? Jawapannya jelas: dengan bantuan ragi industri, roti dibakar lebih mudah dan cepat. Adonan memerlukan penjagaan, ragi semulajadi lebih "menuntut" kepada medium dan suhu nutrien. Ragi yang dibeli adalah produk pilihan dan boleh meningkatkan apa sahaja.

Pada masa ini, 4 jenis ragi digunakan dalam industri makanan: roti, tenusu, anggur dan bir.

Ragi roti dan ragi roti: membahayakan atau menguntungkan?

Ramai di antara kita telah mendengar tentang khasiat ragi untuk badan. Menurut ubat rasmi, ragi adalah produk protein makanan yang mengandungi hingga 66% protein, banyak vitamin dan mineral. Kehadiran kalium, fosforus, magnesium, kalsium, zat besi, vitamin B, vitamin H, P, folik dan asid para-aminobenzoik, metionin dan lesitin menjadikan ragi sebagai makanan tambahan yang sangat baik. Mereka disyorkan untuk penyakit kulit (jerawat, dermatitis, furunculosis) dan untuk penyembuhan luka dan luka bakar. Doktor menasihatkan memakannya tanpa rawatan haba dan untuk penyakit saluran gastrousus: ulser, gastritis, kolitis, enterokolitis, nada gastrointestinal rendah dan penurunan rembesan kelenjar pencernaan. Tetapi ini semua dalam teori. Kehadiran nutrien dalam ragi adalah fakta yang terbukti, tetapi betapa mudahnya tubuh manusia untuk mengasimilasi mereka tetap dipersoalkan. Sebagai tambahan, jika ragi memasuki tubuh hidup-hidup (misalnya, dengan penggunaan makanan tambahan seperti itu), timbul persoalan: siapa yang akhirnya akan memakan siapa?

Doktor sendiri menunjukkan sejumlah kontraindikasi untuk penggunaan yis. Secara khusus, diketahui bahawa pengambilan yis dapat memprovokasi perkembangan sariawan pada wanita. Budaya ragi juga sangat berbahaya bagi orang yang terdedah kepada alergi, dysbiosis, dan gangguan endokrin..

Mengapa ragi roti boleh membahayakan tubuh manusia??

Bagi orang yang terbiasa makan roti ragi dan yang pertama kali mengetahui bahayanya, agak sukar untuk memahami mengapa ragi berbahaya. Bagaimanapun, roti, roti, pai mengelilingi kita di mana-mana, dan, nampaknya, tidak dapat menyebabkan penyimpangan dalam kesihatan. Ya, kita, orang moden, menderita lebih banyak penyakit daripada nenek moyang kita, yang tidak memakan ragi industri, tetapi selain faktor ini, yang lain jelas - kemerosotan persekitaran, penyebaran tabiat buruk, gaya hidup yang tidak aktif, dll. Oleh itu, jangan cepat-cepat menyalahkan adunan ragi untuk semua masalah dunia..

Kesukaran untuk membuktikan pernyataan mengenai bahaya atau tidak berbahaya ragi terletak pada kenyataan bahawa mikroorganisma ini tidak semula jadi, semula jadi, dan sering kali seseorang harus menghadapi pendapat pelbagai pakar mengenai termofilik jamur ragi. Dengan kata lain, tidak seperti ragi semula jadi, ragi buatan tidak terurai pada suhu tinggi dan mula membiak di dalam badan, mengambil nutrien dari manusia. Tidak ada bukti saintifik untuk sudut pandang ini, namun banyak ahli gastroenterologi mengesyorkan agar pesakit mereka beralih ke roti tanpa ragi. Adakah ragi benar-benar buruk untuk kesihatan anda??

Mari kita pertimbangkan hujah utama orang yang bercakap mengenai bahaya adunan ragi dan penaik berdasarkannya. Sekiranya ragi tidak mati pada suhu tinggi, seperti yang dibahaskan oleh beberapa orang, akibat dari aktiviti ini benar-benar mengerikan. Jadi, bagaimana ragi roti boleh membahayakan manusia:

1) Mereka "mencuri" unsur surih yang kita perlukan.

Ragi adalah jamur yang membiak secara eksponensial, memasuki usus, yang merupakan tempat pembiakan yang sangat baik untuknya. Seumur hidup, ragi memerlukan karbohidrat, vitamin dan mineral, yang mula mereka terima dari makanan manusia. Hasilnya boleh menjadi kekurangan unsur surih penting dalam badan..

2) Sel ragi mengganggu keseimbangan semula jadi mikroflora usus.

Usus yang sihat adalah asas sistem imun yang kuat. Ketidakseimbangan mikroflora usus terhadap bakteria "buruk" menyebabkan kelemahan pertahanan imun. Jamur ragi yang agresif, yang membiak dalam usus dengan kecepatan yang luar biasa, menyumbang kepada perkembangan flora putrefaktif, yang, bersama dengan ragi, menggantikan bakteria bermanfaat dari miselium usus. Akibatnya, bukan sahaja asimilasi nutrien dari makanan bertambah buruk, tetapi juga kesihatan manusia secara umum..

Antara lain, ragi, seperti kulat lain, dalam proses kehidupan, menghasilkan antibiotik, yang juga mempunyai kesan merosakkan pada mikroflora usus normal..

3) Sebagai hasil penapaian alkohol, bahan berbahaya terbentuk.

Hasil sampingan fermentasi adalah minyak fusel, asetin (asetilmethylcarbinol), diasetil, butyraldehid, isoamil alkohol, dimetil sulfida, dan lain-lain. Bahan-bahan ini beracun, tetapi merekalah yang memberi rasa dan aroma kepada roti yang dihasilkan.

4) Ragi mengasidkan badan.

Roti yang mengandungi ragi dan pati dari tepung (dan tepung halus biasanya satu kanji dan sama sekali tidak mengandungi nutrien) adalah produk pengasidan. Seperti yang anda ketahui, persekitaran berasid sangat baik untuk habitat parasit dan menyumbang kepada sembelit kronik, pembentukan gastritis, bisul, batu di pundi hempedu dan hati. Tubuh, seperti yang boleh, cuba menahan gangguan keseimbangan asid-basa, "menarik" unsur alkali, kalsium, yang paling banyak didapati dari tulang. Oleh itu, roti yis secara teorinya dapat menjadi salah satu penyebab osteoporosis tidak langsung yang disebabkan oleh kekurangan kalsium kronik..

5) Teknologi untuk membuat yis pembuat roti merangkumi penggunaan logam berat dan unsur kimia berbahaya yang lain.

Menurut GOST 171-81 untuk "ragi roti tekan" pengeluaran mereka memperuntukkan penggunaan 36 jenis bahan mentah utama dan 20 jenis bahan bantu tambahan.
Berikut adalah senarai pendek:

 • amonium sulfat komersil, yang diperoleh dalam pengeluaran anhidrida sulfur;
 • ammonium sulfat dimurnikan sesuai dengan GOST 10873;
 • teknikal air amonia gred B (untuk industri) sesuai dengan GOST 9;
 • asid ortofosfat termal mengikut GOST 10678;
 • asid sulfurik teknikal mengikut GOST 2184 (diperbaiki) atau asid bateri mengikut GOST 667
 • kalium karbonat teknikal (potash) mengikut GOST 10690 kelas pertama;
 • teknikal kalium klorida mengikut NTD;
 • serbuk magnesit kaustik sesuai dengan GOST 1216;
 • asid sulfurik teknikal mengikut GOST 2184 (hubungi gred A dan B yang diperbaiki) atau asid bateri mengikut GOST 667;
 • baja mikronutrien untuk pertanian di wilayah selatan USSR;
 • defoamer;
 • pembasmi kuman:
 • peluntur mengikut GOST 1692;
 • membina kapur sesuai dengan GOST 9179;
 • kapur peluntur (tahan panas);
 • soda kaustik teknikal mengikut GOST 2263;
 • abu soda (teknikal) mengikut GOST 5100;
 • formalin teknikal mengikut GOST 1625;
 • asid borik mengikut GOST 9656;
 • furacilin;
 • furazolidone;
 • sulfonol NP-3;
 • catapin (bakteria);
 • cecair pencuci "Progress";
 • asid hidroklorik teknikal mengikut NTD;
 • asid hidroklorik dari hidrogen klorida diperbaiki, gred B mengikut NTD, dll..


Walaupun bagi orang yang jauh dari pengetahuan kimia, senarai seperti itu mungkin kelihatan menyeramkan. Baja mikro untuk pertanian di wilayah selatan dan lain-lain, tidak semestinya bahan makanan yang digunakan dalam pengeluaran ragi, jenuh tubuh manusia dengan logam, termasuk logam berat (tembaga, zink, magnesium, molibdenum, kobalt), serta fosforus, kalium, nitrogen dan lain-lain unsur kimia kegunaan meragukan. Peranan "ramuan" berbahaya bagi pengeluaran ragi tidak dijelaskan dalam buku panduan atau buku rujukan yang sesuai..

Banyak pakar bercakap mengenai bahaya memakan roti yang biasa kita lakukan. Profesor Larbert di Kongres Dunia Kedua Perubatan Herba di Prague (1990) menyatakan pendapatnya mengenai sejumlah gangguan yang disebabkan oleh pengambilan roti ragi putih halus jangka panjang. Kompleks masalah kesihatan yang ditimbulkannya disebut hemoglyasis dan dicirikan oleh sakit kepala, mengantuk, peningkatan kelikatan darah, gangguan pencernaan, mudah marah, lambat berfikir, penurunan aktiviti seksual.

Sebagai tambahan kepada Larbert, saintis lain juga menulis mengenai kesan negatif ragi pada tubuh manusia: Rosini Gianfranco ("Kehadiran ciri membunuh ragi", "Jurnal Mikrobiologi Kanada", 1983, No. 10), G. Bassi dan D. A. Sherman (Faktor pembunuhan, - Biokimia, Biofizik, 1973, No. 298, hlm. 868-879), S.A. Konovalov ("Biokimia ragi", 1962, M., Pishchepromizdat, hlm. 13-14), koresponden "Izvestia" L. Volodin (Paris, 27 Februari melalui telefon, diterbitkan pada 28 Februari, hlm. 4), Rubin B.A. (Fermentasi, - BME, jilid 3, 1976, hlm. 383-384), V.M. Dilman ("Empat model perubatan", L., Medicine, 1987. hlm. 40-42, 214-215), Marilyn Diamond, Donald Shnsll, (USA "Asid-asas keseimbangan"), V. Mikhailov, L. Trushkina ( "Makanan adalah masalah yang serius" M., "Pengawal Muda", 1988, ms 5-7), ahli akademik F. Uglov, B. Iskakov, N. Dubinin (karya Institut Ekonomi Plekhanov), profesor Perancis Etienne Wolf dan banyak lagi yang lain.

DALAM DAN. Grinev menarik perhatian kepada fakta bahawa di Amerika Syarikat, Sweden dan negara-negara lain, roti tanpa ragi telah menjadi kejadian biasa dan disyorkan sebagai salah satu cara untuk pencegahan dan rawatan barah.

Adakah ragi berbahaya?

Keburukan adunan ragi nampaknya jelas. Memang, tidak ada yang menginginkan jamur berbahaya menguasai tubuhnya, memakan nutrien dari makanan dan mencegah tubuh berfungsi dengan normal. Walau bagaimanapun, adunan ragi berubah menjadi roti kegemaran kami semasa proses memanggang, iaitu. panas yang kuat.

Untuk memahami sama ada memanggang ragi berbahaya, anda perlu menjawab persoalan sama ada jamur ini mati semasa membakar roti. Lagipun, kulat hidup adalah berbahaya, dan terutamanya kehadirannya dalam roti menjelaskan bahayanya (kecuali fakta mengenai bahan tambahan toksik semasa pengeluaran). Di Internet, orang telah lama berdebat mengenai topik ini. Lebih-lebih lagi, hujah kedua-dua pihak kedengaran jelas dan logik..

Di satu pihak, pakar roti mendakwa bahawa suhu walaupun di tengah serbuk roti mencapai 90 ° C, dan semua kultur ragi mati sudah pada suhu 60 ° C. Termofiliti ragi tidak kurang dari mitos, kata mereka. Di samping itu, penyokong makan roti ragi percaya bahawa ragi masuk ke dalam tubuh dalam apa jua keadaan - dari buah-buahan atau bersama-sama dengan kefir - dan merupakan sebahagian daripada mikroflora manusia normal.

Penentang ragi memberi jaminan bahawa hanya kulat yis yang mati sendiri semasa memanggang, tetapi spora masih bertahan. Malah ada yang mendakwa bahawa ragi moden adalah GMO dan sangat "kuat" sehingga mereka tidak peduli dengan suhu hingga 500⁰С. Oleh itu, mereka dengan mudah menembusi tubuh kita dan parasit di dalamnya selama bertahun-tahun..

Untuk mencari kebenaran dalam pertikaian ini, atau setidaknya mendekatinya, pertimbangkan hujah yang diberikan dengan lebih terperinci. Kewujudan organisma termofilik adalah fakta saintifik, walaupun pernyataan seperti itu belum terbukti berkaitan dengan jamur ragi. Oleh itu, secara teorinya, ragi sebenarnya dapat bertahan dalam roti. Dan angka 98⁰C, di mana semua spora cendawan mati, menurut pembuat roti itu sendiri, di dalam serbuk roti mungkin tidak tercapai.

Mengenai pengambilan pelbagai kultur ragi, berikut dapat dikatakan. Sesungguhnya, beberapa kulat selalu menghuni usus kita dan bersifat patogenik (misalnya, Candida yang sama). Faedah dan bahaya kefir dan makanan lain yang mengandungi ragi harus dibincangkan secara berasingan. Walau apa pun, keseimbangan mikroflora semula jadi sangat rapuh dan perlu dipantau. Ragi hidup atau spora mereka, yang telah memasuki usus, dapat menggantikan bakteria "bermanfaat", dengan pasti menetap di dalam tubuh manusia.

Dan satu lagi fakta yang menimbulkan kecurigaan mengenai bahaya roti yis yang dibeli. Katakan semua ragi mati semasa membakar. Tetapi mengapa, pada kerak roti ragi kedai, anda boleh membuat kvass buatan sendiri, dan menggunakan kerak roti buatan sendiri dengan masam, kita akan gagal?

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas sama ada ragi dalam roti berbahaya. Terdapat perbincangan hangat di Internet mengenai faedah dan kemudaratan dari makanan yang dibakar ragi, tetapi tidak ada bukti 100% dari kedua-dua belah pihak..

Walaupun begitu, harus diingat bahawa bukan hanya penyokong gaya hidup sihat, tetapi juga banyak pakar pemakanan, dan juga ahli gastroenterologi, mengesyorkan untuk melepaskan roti ragi dan ragi. Kerugian teoritis ragi, kemungkinan besar, melebihi semua daya tarikan dan kemungkinan roti berdasarkannya. Perbezaan penggunaan makanan ragi dan ketiadaannya dalam diet diperhatikan oleh orang yang telah melepaskan roti biasa untuk satu sebab atau yang lain. Pedih ulu hati hilang, kembung dan pembentukan gas berkurang. Ini bermaksud bahawa dalam tubuh orang yang telah berhenti memakan makanan yang dibakar ragi, proses penapaian sekurang-kurangnya tidak begitu aktif. Adakah alasan untuk "pembebasan" ini dari ragi berbahaya dan berbahaya? Cukup mungkin. Walau bagaimanapun, keputusan sama ada untuk terus makan roti tradisional bergantung pada anda...

Kami mendoakan kesihatan dan pendekatan pemakanan yang bijak!

Ragi: faedah dan keburukan

Ragi ragi bukanlah produk baru sama sekali, ia diketahui sejak dahulu kala, ketika mereka digunakan untuk membuat roti. Mereka secara rasmi dipatenkan oleh ahli mikrobiologi Pasteur pada abad ke-19. Walaupun begitu, mereka mula bercakap mengenai dua sisi duit syiling, iaitu mengenai fakta bahawa ragi itu baik dan buruk, tetapi kemudian mereka mula menggunakannya dengan lebih aktif. Hari ini, beberapa jenis ragi digunakan untuk memasak pada skala industri: penaik, makanan, bir, tenusu, ditekan, kering dan sebagainya..

Apa itu yis?

Sebenarnya, ragi adalah cendawan, atau lebih tepatnya, kira-kira 15 ratus kulat uniselular yang berbeza. Mereka terletak di alam semula jadi di permukaan buah-buahan, buah-buahan atau buah beri. Mereka betul-betul menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan persekitaran, malah dapat mengekalkan aktiviti penting tanpa adanya oksigen sepenuhnya.

Ciri utama cendawan ini dianggap kadar pembiakan dan pertumbuhannya yang sangat tinggi. Ini adalah bagaimana mereka mendapat populariti dalam industri makanan. Hari ini, empat jenis kulat ragi digunakan - bir, tenusu, wain, kedai roti, yang dibahagikan kepada tiga kelas - kultur starter, kering dan ragi.

Ragi kering paling sering digunakan kerana bentuknya yang senang dan jangka hayat yang agak panjang. Tetapi harus difahami bahawa tidak ada spesies yang disenaraikan dalam ragi yang asli, semula jadi dan sihat. Jenis-jenis ini diperoleh khas untuk mempercepat proses penyediaan dan meningkatkan jumlah pengeluaran produk yang mengandungi ramuan ini. Bagaimana ragi itu boleh memberi manfaat? - Satu bahaya.

Ragi semulajadi digunakan pada zaman dahulu oleh nenek moyang kita. Sebelum ini, penyediaan roti disamakan dengan sejenis upacara. Untuk ini, hanya produk terbaik yang diambil - tepung bijirin berkualiti tinggi dan fermentasi semula jadi: malt, gandum, hop, rai, yang disediakan dari produk semula jadi. Produk seperti itu bukan hanya memiliki rasa yang enak, tetapi juga mengandung sejumlah zat berguna. Ragi sebenar, yang disediakan secara bebas mengikut teknologi kuno, tetap berguna hari ini, berbeza dengan yang popular.

Bahaya ragi

Pada masa ini, dipercayai bahawa ragi jauh lebih berbahaya daripada bermanfaat. Yang paling penting, ini berkaitan dengan kelas roti, atau apa yang disebut ragi "termofilik". Konsep ini menunjukkan bahawa ragi yang dihasilkan secara buatan ini sangat tahan terhadap suhu tinggi dan tidak mati semasa memasak..

Orang-orang telah memanggil pembunuh cendawan kecil ini, kerana mereka, masuk ke dalam badan, mempunyai kesan negatif dan meracuni sel-sel tubuh yang sihat dari dalam, yang menyebabkan kematian mereka. Mengonsumsi ragi termofilik dan makanan yang mengandungnya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Inilah yang membahayakan ragi:

 1. Cendawan ragi mempunyai kesan penipisan pada badan. Ini berlaku atas sebab berikut. Apabila memasuki usus, proses pembiakan kulat aktif bermula, dan untuk pertumbuhan dan kewujudan mereka memerlukan nutrisi. Mereka memakan unsur mikroelemen dan vitamin yang berguna dan penting yang memasuki tubuh manusia dengan makanan. Oleh itu, mereka mengambil bahan berguna dari seseorang yang diperlukan untuk kehidupan yang sihat, akibatnya sistem kekebalan tubuh melemah dan penyakit serius dapat berkembang..
 2. Gabungan ragi dan tepung termofilik membawa kepada perubahan keseimbangan asid-basa. Kehadiran produk sedemikian dalam diet harian penuh dengan pembentukan persekitaran yang berasid, dan akibatnya, bisul, gastritis dan sembelit kronik berkembang..
 3. Oleh kerana cara ragi dihasilkan, ia mengandungi sejumlah besar unsur kimia berbahaya dan logam berat. Ini tidak menghairankan: bahkan kalium karbonat teknikal dan kapur bangunan digunakan dalam pengeluarannya. Sama sekali tidak membahayakan tubuh kita.
 4. Cendawan ragi menyumbang kepada perkembangan penyakit hati, jantung dan paru-paru.
 5. Oleh kerana kulat ini, gumpalan darah dapat terbentuk, kerana mengganggu peredaran darah.
 6. Mikroflora usus diserang. Kerana pembiakan dan pertumbuhan kulat yang terlalu aktif di dalam usus, flora busuk terbentuk, di mana mikroorganisma bermanfaat tidak dapat bertahan. Akibatnya, sistem imun semakin lemah.
 7. Flora kulat dan mikroba secara beransur-ansur dapat mengubah komposisi darah, mengurangkan jumlah kalsium dalam darah secara signifikan. Hari ini, angka ini telah menurun dari 12 unit normal kepada 3 unit yang boleh diterima..
 8. Bahaya ragi juga terletak pada kenyataan bahawa kulat ini mewujudkan persekitaran yang baik untuk penampilan dan pertumbuhan aktif neoplasma malignan..

Ragi: faedah dan keburukan

Sekiranya kita menganggap sifat bermanfaat dan berbahaya yang diketahui dari ragi roti, maka terdapat lebih banyak perkara berbahaya dalam senarai daripada yang berguna. Semua ini disebabkan oleh teknologi pengeluaran produk.

Produk roti bakar nenek-nenek kami berdasarkan fermentasi semula jadi yang sihat yang terbuat dari gandum, malt, gandum, kismis atau rai yang tumbuh. Inilah ragi yang tidak berbahaya. Dan penaik dari mereka ternyata lebih aromatik, enak dan sihat..

Sekarang pada skala industri, ragi termofilik berbahaya digunakan dengan kekuatan dan utama. Untuk pengeluarannya, pemula kimia buatan digunakan, yang disebut saccharomycetes. Pengambilan produk sedemikian memberi kesan kuat pada usus, membahayakan pundi hempedu dan hati, dan pankreas juga menderita. Jadi ragi, yang sebelumnya dianggap bermanfaat, menyebabkan bahaya yang tidak terukur kepada tubuh..

Berbagai ragi susu, berbeza dengan ragi penaik termofilik, dianggap sebagai produk yang agak sihat. Mereka mengandungi enzim yang diperlukan untuk kesihatan. Produk susu yang ditapai kaya dengan ragi susu. Sekiranya anda menggunakan produk susu yang diperam secara berkala, tetapi dengan memerhatikan ukurannya, anda dapat memperkuat sistem imun dengan ketara dan mengecas badan dengan bahan berguna.

Perlu diingatkan bahawa anda tidak boleh melakukan tanpa ragi ketika memasak pinggan. Penting untuk memberi keutamaan kepada ragi "betul", sebagai contoh, pemula semula jadi - pengganti ragi yang sebelumnya digunakan dalam masakan rumah.

Dengan menggunakan budaya pemula seperti itu, anda pasti akan mendapat produk yang sihat dan berguna dan anda pasti yakin akan komposisinya. Hari ini, di kampung-kampung kecil, tradisi dan resipi untuk ragi seperti itu masih terpelihara. Ragi alami ragi seperti itu bermanfaat bagi tubuh, dengan pertolongannya tubuh diberi zat berguna - serat, unsur mikro, vitamin, enzim, biostimulan dan lain-lain..

Adonan buatan sendiri untuk roti mengandungi hanya bakteria yang mesra dan bermanfaat untuk tubuh, asid laktik. Rangsangan sistem kekebalan tubuh mungkin terjadi kerana penapaian semula jadi, yang menghilangkan sebatian karsinogenik dan disebabkan oleh bakteria asid laktik. Pemakanan yang baik merangkumi beralih ke roti bakar buatan sendiri..

Budaya pemula buatan sendiri semula jadi terdiri daripada komponen seperti:

 • bakteria yang bertanggungjawab untuk pembentukan asid laktik;
 • bakteria bermanfaat yang hidup dengan bekas;
 • ragi liar - ia serupa dengan yang biasa, tetapi tidak memberi kesan berbahaya.

Namun ragi itu baik atau buruk? Seperti yang anda lihat, ragi biasa tidak banyak berguna, dan bahaya mereka cukup nyata. Sekiranya anda ingin kekal sihat dan muda, hilangkan penggunaan makanan ragi atau masak sendiri menggunakan pemula yang betul dan semula jadi..