Siapa ikan salmon? Spesies salmon

Siapa di antara kita yang tidak suka ikan merah? Satu kaviar bernilai sesuatu! Tetapi, sayangnya, kebanyakan orang tahu sedikit tentang salmon itu sendiri, cara hidup mereka dan spesies mana yang sebenarnya salmon. Sebagai ahli psikologi, saya telah banyak berjumpa dengan pelbagai wakil keluarga salmon, baik secara teori dan "hidup", dan oleh itu saya menganggap adalah tugas saya untuk menjelaskan isu ini. Dari catatan ini, anda akan mengetahui jenis ikan salmon, jenis salmon apa dan perbezaannya.

Kandungan:

Adakah terdapat ikan salmon?

Selalunya orang berminat dengan jenis ikan apa - salmon. Mari kita segera menentukan bahawa salmon adalah ikan dari dua genera keluarga salmon (Salmonidae) - genus salmon Pasifik (Oncorhynchus) dan genus salmon mulia (Salmo). Kadang-kadang perkataan "salmon" dimasukkan secara langsung dalam nama-nama sepele dari beberapa spesies ikan ini, misalnya, salmon steelhead - mykiss (Oncorhynchus mykiss) atau salmon Atlantik (aka salmon mulia) - lebih dikenali sebagai salmon (Salmo salar). Mungkin, ia adalah salmon yang paling sering disebut salmon, yang bermaksud spesies tertentu.

Salmon berbeza

Perkataan "salmon" itu sendiri berasal dari kata Indo-Eropah yang lemah dan bermaksud "berbintik", "berbintik-bintik". Sehingga abad ke-16, kata "salmon" dalam bahasa Rusia adalah feminin, sekarang ini adalah maskulin. Nama keluarga salmon - Salmonidae - berasal dari akar salio Latin - untuk melompat dan dikaitkan dengan tingkah laku pemijahan (butiran di bawah di bahagian ini Pembiakan dan penghijrahan salmon).

Spesies salmon

Sebagai tambahan kepada dua genera salmon, keluarga salmon juga termasuk taimen, lenok, grayling, char, whitefish dan palii. Tetapi, sekali lagi, di sini kita hanya bercakap mengenai salmon - Pasifik (Oncorhynchus) dan bangsawan (Salmo). Berikut adalah penerangan ringkas dan perbezaan utama antara genera ini..

Salmon Pasifik (Oncorhynchus). Kumpulan ini merangkumi salmon merah jambu, chum salmon, coho salmon, sima, sockeye salmon, chinook salmon dan beberapa salmon Amerika yang tinggal di perairan kita. Perwakilan genus ini bertelur sekali seumur hidup dan mati sejurus selepas bertelur..

Salmon Sockeye adalah wakil salmon Timur Jauh yang paling terang

Salmon mulia, atau nyata (Salmo), tidak seperti rakan Pasifik mereka, setelah bertelur, sebagai peraturan, tidak mati dan dapat membiak beberapa kali sepanjang hidup mereka. Kumpulan salmon ini merangkumi salmon yang terkenal dan banyak spesies ikan trout..

Salmon - salmon mulia besar

Pembiakan dan penghijrahan salmon

Semua salmon bertelur di dalam air tawar. Setelah menetas, goreng tumbuh dan sama ada berada di takungan yang sama di mana mereka dilahirkan (dalam bentuk salmon penduduk), atau meluncur ke laut (bentuk anadromous), di mana, setelah memberi makan, mereka menjadi ikan dewasa. Setelah mencapai kematangan seksual, salmon seperti itu kembali ke sungai, di mana mereka bertelur. Sebilangan besar salmon cuba kembali ke sungai yang sama di mana mereka dilahirkan, dan sebahagiannya (misalnya, salmon sockeye) bahkan ke tempat pemijahan yang sama. Tingkah laku ini disebut "homing" (dari rumah - rumah).

Pemijahan ikan salmon adalah fenomena besar, tetapi jangka pendek

Pemakanan salmon

Juvenil dan penduduk (air tawar) memberi makan serangga, telur dan ikan goreng. Semasa tempoh makan di laut, salmon dewasa memakan spesies ikan dan invertebrata yang lebih kecil.

Memancing dan membiak salmon

Semua salmon adalah ikan komersial yang berharga. Salmon anadromous dituai di laut, kerana daging mereka kehilangan sedikit rasa ketika berpindah dari air laut masin ke air tawar. Sebagai objek salmon amatur, pada pendapat saya, ikan yang paling menarik.

Berkat tradisi salmon yang kembali ke sungai asalnya (homingu) kerana bertelur, salmon dibiakkan di kilang ikan. Kilang ikan biasanya dibina di sungai. Ikan yang akan bertelur ditangkap, telur diambil dan disenyawakan. Telur goreng yang diperoleh setelah pengeraman diternak dan dilepaskan kembali ke sungai. Goreng meluncur ke laut, memberi makan dan kembali ke sungai asalnya setelah satu tahun atau beberapa tahun. Berkat pendekatan ini, kadar kelangsungan hidup salmon remaja meningkat dengan ketara.

Bentuk salmon kediaman (air tawar), seperti ikan trout, diternak di ladang ikan dari waktu pembuahan telur hingga ikan dewasa siap dijual.

Sebenarnya, itu sahaja. Sekarang anda tahu siapa salmon dan apa itu. Sebagai kesimpulan, saya mengemukakan video pendidikan pendek mengenai kehidupan salmon.

Salmon. Huraian dan ciri umum

Ikan pemangsa, wakil keluarga salmon. Nama lain untuk salmon laut di beberapa wilayah adalah salmon. Spesies ini tersebar luas di lautan Atlantik dan Artik, ia juga boleh dijumpai di laut Putih dan Baltik.

 • Ikan salmon
 • Asal
 • Penerangan
 • Kitaran hidup
 • Pemijahan
 • Pengelasan
 • Subfamily salmon
 • Ikan putih subfamily
 • Subfamily kelabu
 • Ciri memancing
 • Pautan
 • Video

Berat rata-rata individu berkisar antara 8 kilogram, walaupun ada yang beratnya lebih dari 30 kg. Salmon bertelur di lembangan sungai: Neva, Kola, Dvina Utara dan banyak lagi. Di perairan Laut Hitam, terdapat spesies salmon yang kelihatan seperti ikan trout. Beratnya dapat mencapai 7 kilogram, dalam kasus yang jarang tumbuh hingga 24. Di Laut Kaspia terdapat salmon Caspian, yang beratnya rata-rata 14 kg. Ia tumbuh ke sungai yang mengalir - Kura, Tereku, Svir. Salmon yang dikurung darat lebih berat daripada spesies lain dan rata-rata mencapai 4 kg, maksimum - 12. Salmon adalah perwakilan khas ikan anadrom. Selalu tinggal di tasik atau laut, hanya untuk tujuan pembiakan, ikan itu naik di sepanjang sungai.

Ikan salmon

Seisi keluarga ikan dengan pelbagai bentuk dan saiz sesuai dengan nama Salmon. Tanpa menjadi ahli ichthyologist, sukar untuk mengetahui apa yang termasuk dalam "ikan merah" dan apa yang tidak. Kami akan cuba menjawab semua soalan yang berkaitan dengan salmon.
Ini bukan nama yang pasti, tetapi beberapa spesies disatukan dalam satu keluarga kumpulan. Beberapa subspesies dengan perwakilan berbeza bentuk dan ukuran berada di bawah definisi.

Selalunya apabila orang menyebut salmon, mereka bermaksud dua genera utama keluarga salmon, iaitu:
- Pasifik - genus ditentukan oleh bajak Lautan Pasifik, perwakilan terang boleh dianggap sebagai salmon merah jambu, salmon sockeye dan salmon chum;
- mulia - paling sering dijumpai dengan nama salmon, dalam kebanyakan kes, mereka bermaksud apabila mereka mengatakan salmon.

Selalunya perkataan ini dimasukkan dalam nama penuh individu, dengan mengambil kira ciri-cirinya. Contohnya, salmon Atlantic atau steelhead.
Setelah mengetahui bahawa itu adalah keluarga kumpulan yang berada di bawah definisi, dan bukan spesies tertentu, ada baiknya mengetahui dengan lebih terperinci semua yang berkaitan dengan nama ini..

Asal

Pisces adalah salah satu wakil kehidupan pertama, yang berasal dari asal-usul sejarah. Sejauh ini tidak ada data khusus mengenai pembentukan bentuk tertentu. Para saintis sering bertengkar mengenai spesies mana atau haiwan ini. Salmonid tidak terkecuali, memandangkan kesamaan struktur dengan ikan hering. Ini menyebabkan sebilangan pelancong. Malah terdapat klasifikasi di mana kedua keluarga ini berada dalam barisan yang sama..

Menurut kajian dan andaian ahli ichthyologists, salmon memulakan sejarahnya sekitar 145 juta tahun SM. Angka-angka ini berasal dari nenek moyang yang jauh, sementara perpecahan ke dalam keluarga terjadi kemudian, mungkin dalam jangka masa 62 hingga 25 juta tahun SM.
Perkataan itu sendiri berasal dari "lak" Indo-Eropah - yang bermaksud berbintik atau ditaburkan. Akar ini terdapat di Old Church Slavonic, yang berasal dari bunyi moden, "lak'-so-s". Ternyata kata "salmon" bermaksud adanya bintik-bintik gelap di bahagian luar.

Penerangan

Salmon mempunyai ciri-ciri umum yang menjadikannya dikenali:
- kehadiran sirip adiposa, tanpa sinar;
- keupayaan untuk menukar warna dan penampilan bergantung pada keadaan hidup.

Secara umum, individu mempunyai bentuk badan yang memanjang, sisiknya ditutup dari ekor ke kepala, kepala yang kosong tanpa antena. Terdapat garis sisi - ciri utama struktur.

Lokasi sirip:
- di bahagian tengah perut terdapat sirip pelvis, mempunyai 6 atau lebih sinar;
- di kedudukan bawah dada terdapat sirip dada tanpa sinar;
- sirip punggung yang betul di bahagian tengah belakang, dengan sepuluh atau lebih sinar;
- sirip adiposa, terletak betul-betul di belakang sirip punggung sebenar, tanpa sinar;
- sirip dubur - bertentangan dengan sirip adipose.

Tengkorak tidak selalu tulang, di kawasan yang signifikan mungkin terdapat pangkal tulang rawan. Mulut dibatasi oleh dua pasang tulang, rahang rahang atas dan anterior.

Panjang keseluruhan wakil keluarga ini mungkin berbeza-beza, beberapa spesimen tumbuh hingga 2 meter. Sesuai dengan ukuran, berat rata-rata mencapai 70 kg, perwakilan tertentu telah pecah dan ini adalah rekod. Individu kecil hidup dari 2 hingga 5 tahun, yang besar - sehingga 15 tahun.

Pemegang rekod dalam ukuran dan jangka hayat adalah taimen. Menurut kajian, dia hidup lebih dari 50 tahun. Panjangnya 2.5 m, beratnya melebihi 100 kg.

Kitaran hidup

Keluarga ini merangkumi salmonid air tawar dan anadromous. Kerana kenyataan bahawa pemijahan selalu terjadi di air tawar, setiap subspesies berperilaku berbeza.

Sebilangan dari saat penetasan telur tetap berada di takungan yang sama. Pada masa akan datang, mereka menghabiskan hidup mereka di dalamnya. Bentuk keluarga ini biasanya disebut tempat tinggal..

Anadromous - dari saat menetas, mereka dihantar ke perairan laut yang asin, dibawa arus, di sana mereka tumbuh menjadi ikan dewasa dan kembali mati.

Goreng anadrom dan penduduk memakan pelbagai serangga, telur budak kecil. Sekali di laut, perwakilan besar menjadi pemburu segala macam masalah persekolahan dan tanpa vertebrata. Orang dewasa menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di perairan laut, di mana mereka menambah berat badan dengan memberi makan secara aktif. Hanya setelah mencapai usia "tua", mereka kembali ke takungan asal mereka untuk bertelur.

Pemijahan

Salmon anadromous, untuk sebahagian besar, membawa keturunan hanya sekali seumur hidup mereka, mati, menyapu telur mereka. Pengecualian terdapat di antara ikan salmon, beberapa wakil spesies ini bertelur hingga empat kali. Tetapi ini adalah kes yang jarang berlaku yang mengesahkan peraturan umum.

Perubahan ketara berlaku dengan chum salmon, pink salmon dan wakil lain sebelum dihantar ke bertelur. Bahagian dalam badan dan bahagian luar mengalami metamorfosis.

Tubuh berubah warna, warna terang muncul, kekuningan hilang, bintik hitam atau merah muncul. Pada lelaki, bonggol di bahagian belakang mungkin mula terbentuk. Salmon merah jambu mendapat namanya tepat kerana ciri ini. Rahang juga mengalami perubahan, menjadi cangkuk, dan gigi lebih bulat..

Pada masa yang sama, organ dalaman berubah, usus, perut, hati merosot. Tisu otot memperoleh keanjalan dan kandungan lemak yang lebih besar, akibatnya, daging kehilangan warna dan rasa..

Pengelasan

Keluarga ini terbahagi kepada tiga keluarga kecil, iaitu:
- salmon;
- ikan putih;
- kelabu.

Di samping itu, terdapat pembahagian mengikut genus:
- Pasifik - habitat utama berasal dari namanya. Mereka mempunyai skala kecil dan sederhana. Telur warna oren. Ciri utamanya adalah kematian selepas bertelur. Perwakilan adalah - salmon merah jambu, salmon chinook, salmon chum, salmon sockeye, salmon coho.
- Salmon sebenar - mempunyai sinar yang lebih sedikit di sirip; remaja mempunyai gigi di bahagian belakang mulut. Walaupun perubahan warna pada musim kawin, telur tidak mati semasa musim kawin. Habitat Pasifik dan Lautan Atlantik. Tidak jarang dijumpai di: Laut Aral, Baltik, Hitam, Caspian. Mereka dicirikan oleh warna skala yang kaya.
- Loach adalah spesies yang mendapat namanya kerana kemunculannya. Timbangan yang sangat kecil memberikan kesan ketidakhadirannya sepenuhnya. Detasemen mereka merangkumi puluhan jenis, boleh menjadi tempat tinggal dan jalan masuk.

Trout (Latin trutta) adalah nama kolektif. Menggabungkan beberapa spesies ikan dari keluarga yang sama.

Subfamily salmon

Ikan bersirip Ray yang tergolong dalam keluarga salmon merupakan wakil spesies mereka yang menarik, dengan semua ciri khas. Sebilangan besar dari mereka terlibat dalam memancing, yang menduduki posisi terdahulu dan utama. Adalah mustahil untuk tidak memperhatikan rasa salmon, yang dikenali di seluruh dunia..

Salmon merah jambu adalah contoh yang paling mencolok. Habitat - perairan Lautan Pasifik, garis lintang utara Laut Jepun dan Okhotsk, pantai Kamchatka. Ia agak kecil dan panjangnya tidak lebih dari 76 cm, berat maksimum ialah 5.5 kg. Penampilannya berubah-ubah bergantung pada habitat, misalnya, berada di perairan laut terbuka, sisiknya menjadi ringan dan memperoleh bintik-bintik gelap yang berbeza. Seperti semua pendatang, waktu bertelur memerlukan perubahan yang jelas. Salmon bungkuk, turun ke sungai, menjadi coklat, dan kepala dan siripnya menjadi hitam. Jantan dalam tempoh pemijahan tumbuh bonggol yang sangat ketara dan mengubah rahang.

Subfamily salmon juga merangkumi: chum salmon, sockeye salmon, coho salmon, chinook salmon, salmon, kuzma, lake trout, char dan lain-lain..

Ikan putih subfamily

Ikan putih lebih daripada empat puluh spesies, ciri utamanya adalah:
- badan ditekan di sisi;
- kepala kecil;
- mata besar bulat secara geometri;
- mulut kecil.
Ikan putih mempunyai pantulan warna keperakan dari hijau kebiruan hingga coklat. Panjangnya boleh mencapai ukuran yang sangat mengagumkan dan beratnya lebih dari sepuluh kilogram. Habitatnya sangat luas dari bahagian utara Amerika hingga Asia, sementara ikan putih suka air bersih dan sejuk. Ikan putih adalah pemangsa yang memburu aliran air di salib, lebih suka kedalaman dan kemurungan.

Perwakilan ikan putih adalah: nelma, muksun, omul, peled, vendor Eropah, vendor Siberia, ikan putih Ussuri, ikan putih yang tertarik, tugun dan lain-lain..

Subfamily kelabu

Subfamily ikan yang sangat cantik. Ramai pakar ichthyologists memisahkan uban dari salmon, memandangkan mereka terpencil.

Penampilan uban sangat berbeza bergantung pada takungan. Biasanya bahagian belakang berwarna hijau tua, berwarna kelabu-hijau, sirip punggung yang jelas dengan banyak sinar, hingga 24 keping. Badan dan peritoneum lebih ringan, terdapat jalur membujur dari kepala ke ekor.

Ciri khas kelabu adalah sirip punggung yang terang dan besar. Grayling bukanlah individu yang besar, walaupun mencatat berat lebih dari 6.5 kg, tetapi ekor dengan berat 1-2 kg lebih biasa.

Dia lebih suka perairan bersih dan sejuk. Sebilangan besar wakil subspesies yang diketahui tinggal di wilayah Rusia. Grayling biasanya menetap di sungai dan tasik dengan dasar berbatu. Terdapat hampir di mana-mana di seluruh Rusia, di mana keadaan sesuai dengan pilihannya.

Grayling merangkumi: Siberia, akhir - Siberia, Eropah, Baikal putih, Kamchatka, Alaskan dan kelabu Mongolia. Nama-nama itu menentukan wilayah tempat tinggal.

Kitaran hidup pelbagai spesies berkumpul secara umum, tetapi masih berbeza bergantung pada habitatnya.

Salmon mula bertelur ketika berumur 4 - 6 tahun. Untuk melakukan ini, dia memanjat jeram ke hulu untuk jarak yang sangat jauh. Bergantung pada bentuk ("musim bunga" atau "musim sejuk") ikan mula bertelur pada musim panas atau akhir musim luruh. Masa pra-pemijahan biasanya dihabiskan di sungai yang cetek dan cepat dengan dasar berpasir. Selama ini, ikan menurunkan berat badan, daging menjadi pucat. Untuk bertelur, betina mengeluarkan lubang di tanah, yang dituangkan ketika pemijahan selesai. Selepas bertelur, individu kehilangan berat badan lebih banyak, dan ada yang mati sepenuhnya. Sisa kawanan itu kembali ke hilir, atau tinggal di kawasan yang lebih tenang di mana ia bertambah berat.

Ciri memancing

Salmon hanya ditangkap di sungai, kerana sangat sukar untuk mendapatkan kawanan di laut atau tasik. Anda boleh menangkap ikan di batang berputar dengan batang dua tangan yang keras, atau di dasar yang berlari. Dianjurkan untuk memilih umpan yang berat, kerana ikan menggigit secara aktif berhampiran bahagian bawah. Semasa memilih warna umpan, disarankan untuk mengutamakan tembaga perak dan merah. Umpan mesti sesuai untuk kedalaman dan arus di sungai. Permainan yang paling menarik dan menghiburkan adalah ketika umpan mencapai dasar pada sudut 45 darjah dan dilemparkan ke seberang sungai. Setelah ikan memukul cangkuk, ikan itu tenggelam ke dasar, menggelengkan kepalanya dan melompat keluar dari air. Lelaki boleh melakukan pergerakan tajam, memusingkan badan mereka sendiri.

Salmon tetap kuat lebih lama daripada ikan pemangsa yang lain, jadi bersabarlah.

Kelas Volzhsky

Lajur sisi

Kategori

 • Projek kami
 • Acara kami
 • Mesyuarat ibu bapa
 • Laporan, abstrak
 • Diari Pembaca
 • Matematik
 • Bahasa Rusia
 • Sastera
 • Dunia
 • Bahasa Inggeris
 • Biologi

Video

 • Pawagam Baru Kami

Rak buku

 • Baca dalam talian

Raspberry untuk Pentadbir

 • Pejabat pentadbir
 • Kedai roti kami

Lajur sisi

Undian

Kalendar

Jun 2020
IsninWRabuThJumSabtumatahari
" Mungkin
1234lima67
8sembilansepuluhsebelas1213empat belas
15enam belas1718Sembilan belas2021
22232425262728
29tiga puluh

Pilihan 24

 • Pendidikan

Jawapan untuk hlm.102 - 105

2. Baca teksnya.

Terdapat ikan seperti - salmon. Salmon dewasa tinggal di lautan. Ketika kaviar mereka matang, mereka melayang ke sungai. Kegigihan dan kekuatan ikan ini, yang menuju ke hulu melalui jeram dan air terjun, sangat mengagumkan. Tetapi yang paling luar biasa ialah setiap ikan salmon berenang untuk bertelur ke aliran di mana ia pernah menetas. Bagaimanakah salmon mendapat jalan? Bagaimanapun, sungai mengalir ke lautan, dan sungai mengalir ke sungai.
Para saintis telah membuat eksperimen. Kami menandakan ikan salmon dengan tanda khas, separuh daripadanya dipasang dengan kepingan bulu kapas dan dilepaskan. Jadi apa yang berlaku? Ikan dengan lubang hidungnya tersekat di tempat mereka dibebaskan. Mereka berpusing di satu tempat dan tidak dapat mencari jalan. Dan semua yang lain berenang di sungai, ke sungai di mana mereka dilahirkan. Oleh itu, ikan salmon boleh didapati melalui bau!

(129 patah perkataan)
(Menurut V. Tanasiychuk)

3. Tentukan gaya pertuturan.

seni
∨ saintifik

4. Adakah benar bahawa ikan tidak dapat membezakan antara bau??

Gariskan ayat dalam teks yang mengesahkan jawapan anda.

5. Tajuk teks dengan ayat tanya. Menulis.

Bagaimana salmon menemui jalannya?

6. Selesaikan teka-teki silang kata berdasarkan isi teks.

7. Tentukan batasan cadangan. Hapus kira.

Berapa banyak kekuatan yang dimiliki oleh ikan salmon dalam perjalanan untuk bertelur? Ikan itu menempuh jarak jauh. Salmon tidak takut dengan air terjun. Dengan gigihnya ikan ini bergerak ke hadapan. Bagaimana salmon menemui jalannya?

8. Reka bentuk kulit buku.

Salmon

Beberapa ikan komersial keluarga salmon disebut salmon. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar - salmon Atlantik (mulia) dan salmon Pasifik (Timur Jauh).

Beberapa ikan komersial keluarga salmon disebut salmon. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar - salmon Atlantik (mulia) dan salmon Pasifik (Timur Jauh).

Menurut banyak saintis, nenek moyang langsung salmonid moden muncul pada zaman Cretaceous pada era Mesozoikum, iaitu sekitar 145 juta tahun yang lalu. Mereka juga menjadi nenek moyang ikan bertulang moden. Jadi, pada zaman kita, bentuk ikan seperti ikan salmon sangat dekat dengan ikan seperti ikan haring sehingga beberapa pengeluar menggabungkannya menjadi satu urutan. Keluarga salmon merangkumi lebih dari 170 spesies ikan, yang terkecil sepanjang 13 cm, dan yang terbesar dapat mencapai 2 meter. Wakil keluarga salmon yang paling terkenal ialah salmon merah jambu, salmon coho, salmon sockeye, palia dan chum salmon.

Salmon Pasifik, walaupun tidak "mulia", sangat enak. Kepentingan ikan ini untuk masyarakat Siberia, Kamchatka dan Timur Jauh hampir tidak dapat diremehkan. Sebagai contoh, di antara orang Kamchadal, musim ikan bahkan mempunyai kalendar tersendiri: bulan-bulan musim panas dinamai spesies ikan yang akan bertelur. Pada bulan Mei-Jun, salmon Chinook ditangkap pertama; pada bulan Julai, tangkapan salmon merah jambu bermula; Pada bulan Ogos - September, ikan komersil yang paling penting ditangkap - salmon chum dan salmon coho. Dan di Rusia, mereka mulai membiakkan palia di pulau Valaam sejak tahun 1886 dan setiap tahun melepaskan sekitar 100 ribu ekor ikan ini ke Ladoga. Ini ditulis dalam "Buletin industri ikan" No. 10 pada tahun 1898.

Salmon Atlantik biasanya merangkumi salmon, trout coklat, dan ishkhan Sevan yang agak jarang berlaku. Perkara utama, mungkin, perbezaan antara ikan ini dan ikan salmon Pasifik (Timur Jauh) adalah daya hidup mereka yang luar biasa. Sekiranya semua salmon Pasifik bertelur hanya sekali seumur hidup, setelah mereka mati, maka bangsawan (nampaknya, bangsawan mewajibkan!) Boleh melakukan ini berulang kali, dengan tenang meninggalkan perairan segar dan pergi ke laut untuk memberi makan baru.

Semua salmonid mempunyai daging yang sangat enak dan lembut, hampir tanpa tulang intermuskular. Kandungan lemak daging sebilangan salmon mencapai 27% peratus dan rasanya sama seperti minyak sihir.

Mustahil untuk menyenaraikan semua hidangan yang disediakan di seluruh dunia dari ikan salmon. Daging salmon dimakan segar (kadang-kadang mentah), asin, salai, kering, rebus, goreng dan kalengan.

Walau bagaimanapun, hanya apabila asin dan asap sejuk ikan ini dapat mengekalkan jumlah vitamin yang paling banyak. Varian masin salmon yang paling terkenal adalah "gravlax" Scandinavia, ketika ikan itu diasinkan dalam campuran garam, gula, rempah dan dill cincang halus. Penambahan alkohol tempatan yang kuat - aquavita - membolehkan ikan ini bertahan lebih lama.

Ikan salai sejuk yang sangat baik diperoleh dari salmon chum, salmon merah jambu, salmon chinook dan salmon sockeye. Tetapi produk salai panas terutama dibuat dari salmon merah jambu, kerana dalam waktu yang singkat ikan tersebut ditangkap oleh sejumlah besar ikan ini sehingga mustahil untuk menyelamatkan seluruh hasil tangkapan jika sebahagian daripadanya tidak segera dihisap. Ikan merah salai sejuk selalu menjadi tetamu selamat datang ke mana-mana meja.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa daging salmon segar menghasilkan "stik panggang" yang indah, rebusan ikan yang enak, salmon bakar yang enak dan berair.

Banyak sup dibuat dari semua jenis salmon: chowder, sup ikan, hodgepodge, sup tumbuk.

Penyok dalam bangkai adalah petunjuk kualiti yang baik. Mereka terbentuk ketika ikan segar, dan kadang-kadang hidup, ikan di atas kapal pukat memasuki bentuk beku: bangkai ditekan satu sama lain dan membeku. Sekiranya anda melihat penyok seperti itu, ini bermaksud bahawa ikan tidak pernah mencairkan air sebelum bertemu dengan anda: setelah pencairan, semua penyok akan meluruskan, dan penjual tidak akan dapat mencipta semula.

Salmon biasanya difahami sebagai ikan dari keluarga salmon, seperti salmon, salmon, trout, whitefish, chum salmon,.

Salmon biasanya difahami sebagai ikan dari keluarga salmon, seperti salmon, trout, whitefish, chum salmon, pink salmon,.

Sup ikan dan kaldu terdapat dalam banyak masakan di seluruh dunia. Ingat, sebagai contoh, telinga adalah salah satu.

Anda perlu menjaga masin ikan beberapa hari sebelum hari di mana anda mahu menghidangkannya ke meja..

Hidangan salmon, enak dan sihat, sesuai pada hari bekerja dan hari cuti. Ia baik dalam apa jua bentuk: segar.

Salad dengan salmon dan salmon merah jambu, seperti ikan lain dari keluarga salmon, boleh.

Salmon biasanya difahami sebagai ikan dari keluarga salmon, seperti salmon, trout, whitefish, chum salmon, pink salmon,.

Semua mengenai salmon ikan

Salmon bukan nama ikan atau spesies berharga tertentu, tetapi seisi keluarga. Coho salmon, char, chum salmon, pink salmon, trout - semua ini adalah wakil salmon, atau salmon. Sekiranya perkataan ini diterapkan pada spesies tertentu, maka biasanya mereka bermaksud salmon - spesies langka di alam liar, yang, bagaimanapun, sering dijumpai di kedai berkat pembiakan industri..

Penerangan mengenai spesies

Keluarga salmon sangat pelbagai. Ia termasuk ikan kecil dan raksasa, mereka boleh mempunyai daging merah atau putih, mereka boleh hidup dalam garam atau air tawar. Tetapi semuanya bersatu:

 • pembiakan hanya di badan air tawar, walaupun orang dewasa dapat hidup di lautan;
 • warna badan jerawatan, yang mana keluarga mendapat namanya (akar Indo-Eropah kuno "100,000" bermaksud "berbintik");
 • ciri ciri struktur badan;
 • telur besar;
 • kemampuan menyesuaikan diri yang tinggi terhadap keadaan luaran yang baru, yang memungkinkan untuk menumbuhkan ikan ini secara buatan dari kawasan semula jadi mereka;
 • sifat gastronomi yang tinggi, setiap salmon adalah makanan istimewa.

Atlantik

Hanya satu spesies yang tergolong dalam genus salmon Atlantik - salmon. Ia bertelur di pantai timur AS dan Kanada, serta di pantai barat Eropah dari garis lintang Sepanyol ke Laut Baltik, Laut Putih dan Barents. Ia jarang berlaku kerana tangkapan pemangsa.

Oleh kerana salmon Atlantik sangat terkenal dalam bidang gastronomi, salmon sering diternak secara buatan. Terutama orang Norway berjaya dalam hal ini, salmon pembiakan mereka telah lama menjadi jenama di pasaran dunia.

Di Rusia, pertanian salmon tidak menguntungkan kerana persekitaran yang tidak baik di laut kita. Suhu air di dalamnya adalah 2 darjah lebih rendah daripada di Norway, goreng tumbuh lebih perlahan, dan makna ekonomi pembiakan tersebut hilang.

Spesies ini wujud dalam dua bentuk - anadromous dan lacustrine. Sifat bentuknya sangat menarik. Tidak seperti salmon anadromous yang lain, salmon boleh bertelur 3-5 kali daripada sekali. Sebilangan ikan kembali ke sungai dari makan sehingga mereka dewasa sepenuhnya, dan mereka tumbuh di sungai selama satu tahun. Kaviar atau susu mereka matang, tetapi selama tahun ini salmon dalam mod pemijahan dan tidak makan.

Sebilangan lelaki tidak makan sama sekali, tinggal di tempat bertelur. Mereka ternyata jauh lebih kecil daripada jantan yang makan di laut, tetapi mereka membuahi telur tidak lebih buruk, dan kadang-kadang lebih baik: mereka tidak mengganggu persaingan intraspesifik antara lelaki besar, dan mempunyai masa untuk menyuburkan lebih banyak telur.

Pasifik

Genus ini menyatukan semua salmon anadromous, yang memakan di Lautan Pasifik. Ia:

 • salmon merah jambu;
 • salmon merah;
 • chum;
 • salmon coho;
 • salmon chinook.

Sehingga baru-baru ini, trout pelangi tergolong dalam genus ini..

Subfamily Salmonidae

Ini adalah kategori luas yang merangkumi lenoks dan taimen air tawar, loaches, salmon Pasifik, salmon mulia - banyak spesies ikan trout dan salmon.

Semua salmon, kecuali salmon chum dan salmon merah jambu, mempunyai bentuk anadromous dan penduduk (air tawar), dan juga jantan kerdil yang tidak keluar ke laut, walaupun tergolong dalam spesies anadromous.

Semasa memberi makan di laut, penampilan semua salmonid serupa: warna kelabu keperakan dengan bintik hitam. Tetapi ketika ikan itu bertelur, ada perbezaan yang mencolok, yang bahkan orang awam dapat membezakan satu salmon dari yang lain.

Perwakilan salmon yang paling banyak adalah salmon merah jambu. Ini adalah ikan kecil seberat 1.5-2 kg dan panjang 50-60 cm. Pada ikan yang hendak bertelur, rahang membengkok dalam bentuk paruh, pada jantan muncul bonggol. Selalunya, jangka hayat salmon merah jambu adalah pendek, hanya 1.5 tahun. Tetapi jika atas sebab-sebab tertentu, ikan tersebut tidak dapat bertelur, ia boleh hidup hingga 3 tahun. Salmon merah jambu adalah yang paling sedikit dari semua salmon yang terikat dengan tempat bertelur, dan mungkin berenang ke kawasan asing. Ini kerana di laut, kawanan yang menetas dari telur di Asia dan Amerika Utara bercampur dan pergi bertelur dalam kumpulan yang baru terbentuk..

Chum salmon juga banyak spesies. Berbeza dengan adanya jalur merah-hijau dan hitam melintang semasa musim kawin. Pada lelaki pada masa ini, pertumbuhan gigi diperhatikan, kerana mulut mereka berhenti ditutup. Ini adalah ikan besar dengan panjang sekitar 1 m dan berat hingga 14 kg, walaupun individu yang panjangnya hingga 78 cm dan berat hingga 5 kg lebih biasa. Bentuk musim luruh lebih besar, dan musim bunga lebih kecil. Pembiakan ikan berumur dari 3 hingga 10 tahun, kebanyakan mereka yang akan bertelur adalah 5 tahun.

Salmon sockeye jelas berbeza dengan salmon lain dalam warna daging: ia bukan merah jambu, tetapi merah terang. Jika tidak, di luar musim kawin, ia menyerupai salmon chum. Satu-satunya perbezaan adalah kekakuan sirip ekor: salmon chum dapat diangkat oleh ekor dengan satu tangan, tetapi salmon tidak dapat: sirip ekornya mudah dilipat dan tergelincir dari tangan. Tetapi salmon sockeye yang akan bertelur dapat dikenali walaupun dengan keterangannya: kulitnya benar-benar merah, seperti dalam foto. Ini dan warna daging menyebabkan nama tidak rasmi sockeye - ikan merah.

Terdapat salmon air tawar, atau kokanee. Lebih kecil, hanya 28 cm, beratnya hingga setengah kilogram.

Bentuk anadromous mempunyai individu kerdil yang tetap berada di tempat pemijahan hingga musim kawin, yang bermula pada usia 3-4 tahun. Tidak seperti salmon lain, di antara salmon sockeye kerdil terdapat kedua-dua lelaki dan wanita. Salmon sockeye biasanya kembali ke tempat pemijahan yang sama di mana mereka menetas.

Coho salmon adalah ikan berukuran 40-80 cm, beratnya 6-8 kg. Pewarnaan pembiakan berwarna coklat gelap atau merah; pada lelaki, rahang atas berubah, membentuk "paruh", seperti dalam foto. Panjang ikan dewasa ialah 70-80 cm, berat 6-8 kg. Ia hanya bertelur di air mengalir, usia pembiakannya adalah 4 tahun, tetapi ikan ini meninggalkan laut agak lewat - pada usia 2, kadang-kadang pada usia 4 tahun. Ia jarang didapati dijual, kerana jumlah salmon coho agak kecil.

Salmon Chinook adalah wakil subfamili terbesar, yang secara tidak rasmi disebut "king salmon". Panjangnya hingga 1.5 m, dan beratnya lebih dari 50 kg, walaupun di Kamchatka, individu dengan panjang 10-15 kg lebih biasa. Pemijahan berlaku pada usia 4-7 tahun. Hasil tangkapan komersial kecil, hanya 1-2 ribu tan.

Loach adalah genus salmon skala besar, yang merangkumi sekitar selusin spesies dengan habitat yang berbeza. Semua loaches mempunyai bentuk air tawar dan anadrom. Ikan ini boleh bertelur beberapa kali sambil masih hidup..

Nilai komersial ikan ini tidak bagus, walaupun rasa dagingnya tinggi. Ukuran purata ikan yang ditangkap ialah 40-50 cm, berat 1.5-2 kg. Pelatih matang perlahan, mereka mencapai usia penghijrahan sebanyak 2-9 tahun.

Setiap tahun, hanya sebahagian sekolah yang mengambil bahagian dalam pembiakan, namun, individu yang tidak membiak masih kembali ke tempat bertelur.

Ikan Putih Subfamily

Termasuk baka ikan air tawar yang berharga - ikan putih, muksun, omul, vendace dan lain-lain.

Muksun adalah ikan yang sedap. Tinggal di utara Siberia - di sungai, tasik dan teluk laut yang segar. Membiak dengan mudah dalam kurungan, sehingga bentuk liar tidak terancam kepupusan. Ikan ini berat 6-8 kg (ada individu hingga 13 kg), panjang - hingga 75 cm. Warnanya biru, lebih gelap di bahagian belakang dan ringan di perut.

Omul dibahagikan kepada dua kumpulan - Baikal Artik dan lebih berharga.

Arctic omul adalah salmon utara dengan panjang rata-rata 26-40 cm dan berat hingga 1, lebih jarang 3-4 kg. Dia hidup sehingga 16 tahun, walaupun individu berusia sepuluh tahun paling sering berada di meja. Habitat utama adalah lembangan Sungai Lena. Omul mampu hidup dalam keadaan sukar. Di antara kawasan di mana salmon ini dijumpai, terdapat kawasan di mana salinitas air mencapai 20-22 dan bahkan lebih tinggi. Pada musim panas omul dapat dijumpai di lintang yang cukup tinggi, hingga ke Kepulauan Siberia Baru. Omul bertelur dengan cara yang sama seperti di salmon, tetapi tidak selalu mati setelah bertelur, betina dapat bertelur 2-3 kali seumur hidup.

Omul Baikal lebih kecil, panjangnya 28 cm, saudara dari Kutub Utara, yang, semasa glasiasi terakhir, 20 ribu tahun yang lalu, berakhir di Baikal, di mana ia kemudian diasingkan. Sekarang ikan ini adalah kebanggaan Baikal. Walaupun dalam beberapa tahun terakhir, jumlah Baikal omul telah menurun dan kuota untuk hasil tangkapannya telah diperkenalkan. Tetapi kerana salah satu jenis omul Baikal berjaya dibiakkan secara buatan, ikan ini masih boleh dijual..

Peled, atau keju, adalah ikan kira-kira 50 cm. Beratnya 2-3 kg. Tidak seperti salmonid lain, ia dapat menahan kekurangan oksigen di dalam air dengan sempurna, oleh itu habitatnya adalah tasik, lebih jarang saluran. Ikan ini mengelakkan perairan. Pada musim sejuk, ia tidak hibernasi. Mendiami sungai dan tasik di lembah laut utara dari Putih ke Siberia Timur, dan tidak naik tinggi ke sumber.

Ikan putih tinggal di tempat yang sama dengan peledak, selain itu tinggal di wilayah Baltik, Alaska dan Kanada. Terdapat spesies ikan putih Trans-Baikal yang unik, terkenal dengan pemijahan pada musim bunga. Ikan putih kelihatan sangat pelbagai. Dimensinya dari 15 hingga 60 cm, beratnya dari 1 hingga 12 kg. Terdapat jenis semi-anadromous dan tasik..

Subfamily Grayling

Hanya ada satu genus dalam keluarga ikan air tawar ini - kelabu. Ia sangat serupa dengan salmon. Grayling kelihatan lebih cantik dan anggun, tetapi perbezaan utama mereka adalah sirip punggung yang besar pada lelaki, dengan bantuan mereka meningkatkan kecekapan persenyawaan telur semasa bertelur, mengarahkan aliran air dengan cara yang istimewa. Grayling tinggal di tasik Eurasia dan Amerika Utara.

Tempat tinggal

Habitat semula jadi salmonid meliputi hampir semua laut di Hemisfera Utara, tetapi perkebunan spesies anadromous terdapat di Hemisfera Selatan. Ini dimungkinkan oleh kemampuan penyesuaian ikan salmon yang tinggi..

Tempat pemijahan utama untuk spesies anadromous terletak di sungai Kamchatka, Sakhalin, Kuriles dan Alaska. Sebilangan besar spesies air tawar hidup di sungai dan tasik Siberia dan Timur Jauh, tetapi salah satu subspesies taimen terdapat di Danube..

Tetapi makan bentuk anadromous selalu berlaku di laut. Jadi memberitahu di mana salmon tinggal tidak mudah..

Apa yang makan

Semua salmon adalah pemangsa. Makanan mereka bergantung pada saiznya. Mangsa goreng baru di zooplankton - haiwan akuatik terkecil. Ikan membesar, dan makanannya menjadi lebih besar. Pertama, ini adalah cacing, krustasea, dan kemudian menggoreng spesies lain.

Apabila salmon mencapai panjang 15-25 cm, mereka berbondong-bondong dan masuk ke laut atau ke badan air tawar yang lebih dalam. Di sini dia makan ikan dan penduduk lain dari lapisan atas air laut..

Apabila tiba masanya untuk kembali ke tanah air untuk bertelur, kebanyakan spesies berhenti makan sama sekali. Bagaimanapun, setelah menyapu telur, mereka akan mati, dan tidak ada gunanya membuang tenaga untuk berburu. Di samping itu, tidak ada makanan yang biasa bagi ikan salmon dewasa di hulu sungai..

Laut atau sungai

Di antara salmon, terdapat air tawar dan bentuk anadromous. Ikan seperti itu menetas dari telur di badan air tawar, dan masuk ke laut hingga matang. Apabila tiba masanya untuk membiak, mereka kembali dari laut ke perairan dan bahkan tebing pasir yang sama di mana mereka sendiri muncul. Beginilah tingkah laku salmon merah jambu, salmon merah, salmon chum dan salmon lain..

Salmon merah boleh tinggal di air tawar jika ada cukup makanan di dalamnya.

Oleh itu, dari sudut pandang biologi, tidak ada penduduk laut sepenuhnya di antara ikan salmon. Gastronomi mengambil pandangan yang berlawanan, dan bagi tukang masak, salmon yang ditangkap di laut atau di muara sungai dalam perjalanan untuk bertelur (salmon, chinook salmon, coho salmon) akan menjadi salmon laut, dan ikan air tawar akan menjadi sungai.

Hanya sedikit orang yang mengetahui bahawa spesies air tawar - ikan trout, Baikal omul, taimen - juga meninggalkan sungai dan tasik yang besar untuk tempoh pemijahan menjadi badan air cetek atau aliran gunung..

Daging putih atau merah

Selalunya suri rumah mengatakan, merujuk kepada salmon: "ikan merah". Nampaknya logik: salmon dan secara harfiah semua salmon anadromous lain mempunyai daging merah. Tetapi ikan merah sebenarnya disebut sturgeon, dan bukan untuk warna daging, ia berwarna putih berkrim. "Merah" dalam bahasa Rusia Lama disebut tidak hanya warna merah dan nuansa, tetapi juga cantik ("gadis merah"), memberi kesaksian akan kekayaan, mewah. Sturgeon selalu menjadi produk kelas atas, atribut perayaan bangsawan, salah satu simbol Rusia.

Menarik. Warna daging salmon bergantung pada spesiesnya, jangka waktu penangkapan ikan, dan jumlah udang dalam makanannya..

Secara paradoks, salmon adalah ikan putih. Benar, tidak semua salmon, tetapi hanya perwakilan gourmet spesies ini dengan daging putih - muksun, nelma, omul, ikan putih.

Spesies yang mempunyai daging merah, dan salmon ini, salmon sockeye, salmon chinook, chum salmon, chum salmon, coho salmon, trout dan banyak lagi yang kebanyakan orang kaitkan dengan "ikan merah", adalah betul untuk menyebutnya hanya "salmon".

Kandungan kalori dan nilai pemakanan

Nilai pemakanan salmon berbeza bergantung bukan hanya pada kaedah penyediaannya, tetapi juga pada jenis ikan. Berikut adalah nutrien dalam 100g makanan yang paling biasa..

Spesies air tawar dengan daging merah

Spesies air tawar dengan daging putih

Kalori, kcalProtein, gLemak, gKarbohidrat, g
Salmon merah jambu
Mentah12720.54.40
Masin16922.1sembilan0
Direbus15221.87.30
Panggang15324.585.280
Chum
Mentah12020.143.770
Masin18424.39.60
Panggang15425.824.830
Salmon Coho liar
Mentah14621.625.930
Panggang13923.454,30
Untuk pasangan18427.367.50
Ladang salmon Coho
Mentah16021.277.670
Panggang17824.38.230
Trout anadromous ("laut"), atau trout coklat
Mentah10416.743.610
Panggang13321.464.630
Salmon Atlantik (salmon) liar
Mentah14219.846.340
Panggang18225.448.130
Petani salmon Atlantik (salmon)
Mentah20822.112.350
Panggang20620.4213.420
Masin20222.512.50
Salmon Chinook
Mentah17919.9310.430
Merokok11718.284.320
Panggang23125.7213.380
Salmon merah
Mentah13122.254.690
Panggang15626.485.570
Taimen
Mentah11918.94.80
Ikan pelangi liar
Mentah11920.483.460
Panggang15022.925.820
Ikan pelangi peladang
Mentah14119.946.180
Panggang16823.87.380
Ikan Putih
Mentah27420.121.50
Muksun
Mentah12118.55.20
Nelma
Mentah16019.49.20
Omul
Mentah15219.28.30
Ikan Putih
Mentah144Sembilan belas7.50
Merokok17716.3611.90

Harga untuk 1 kg

Harga untuk wakil keluarga salmon sangat berbeza. Berapa kos makanan yang enak bergantung pada:

 • jenis ikan;
 • kaedah pengekstrakan (liar, ladang)
 • kaedah pemotongan (usus, tanpa kepala, tanpa kepala, stik, fillet);
 • pilihan simpanan (beku, sejuk, asin, asap);
 • Promosi Kedai.

Mempengaruhi harga dan masa penghantaran: salmon sejuk selalu lebih mahal daripada beku, walaupun "sejuk" biasanya bermaksud produk yang dicairkan. Tetapi pencairan yang betul, sambil mengekalkan rasa ikan, mengurangkan tempoh penjualannya dengan ketara, dan penjual meletakkan risiko pada harga.

Biasanya ikan yang dimakan lebih mahal daripada ikan yang dimakan, tetapi ini tidak berlaku untuk ikan salmon. Lagipun, kaviar ikan keluarga ini adalah makanan istimewa, dan lebih menguntungkan bagi pembeli untuk membeli ikan yang belum dicuci, setelah itu memberi garam kepada kaviar, daripada membeli daging secara terpisah, kaviar asin yang disediakan secara berasingan. Tetapi ini adalah produk amatur: tidak semua orang bersedia untuk terlibat dengan usus ikan dan kaviar asin.

Sebagai contoh, mari berikan harga untuk ikan yang dibekukan segar di salah satu rangkaian runcit persekutuan belanjawan (data berkenaan untuk Disember 2019).

PandanganHarga untuk 1 kg
Kamchatka chum salmon
dengan kepala450
Tanpa kepala379
Salmon sockeye
dengan kepala670
Tanpa kepala692
Salmon merah jambu Sakhalin dengan kepala229
Latih dengan kepala237

Ikan putih tergolong dalam kelas harga yang berbeza: ikan itu jauh lebih mahal dan kurang biasa di pasaran. Sekilogram omul beku segar berharga 690 rubel, muksun - dari 750 rubel.

Nilai ekonomi

Semua jenis salmon sangat berharga dalam memasak. Dagingnya yang enak mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia mengandungi asid lemak tak jenuh untuk membantu memerangi simpanan kolesterol. Oleh itu, anda tidak perlu takut dengan kandungan lemak tinggi ikan. Protein salmon mudah diserap oleh badan. Spesies anadromous mengandungi unsur jejak penting yang biasanya kurang dalam diet penduduk daerah yang kekurangan yodium.

Bolehkah saya makan mentah

Sekiranya anda baru sahaja menangkap ikan salmon, membuangnya dan akan memakannya, lebih baik luangkan masa anda dan memasaknya. Jika tidak, diphyllobothriasis mengancam anda, dan dari ikan putih anda boleh dijangkiti opisthorchiasis. Kedua-dua penyakit serius ini disebabkan oleh cacing, atau, lebih mudah, oleh cacing, larva yang hidup di dalam ikan..

Untuk melindungi diri anda dari diphyllobothriasis, cukup untuk merebus atau menggoreng ikan segar selama 15-30 minit. Tetapi parasit bertolak ansur dengan pembekuan lebih teruk dan mati hanya dalam 9 hari di dalam pembeku rumah biasa. Oleh itu, ikan yang ditangkap secara perindustrian dan disiapkan dan dibekukan tepat di kapal selamat setelah dicairkan. Tetapi asin yang lemah tidak membunuh larva, jadi lebih baik masin ikan yang dicairkan, atau garam sehingga sejuk, menuangkan banyak garam pada potongan daging. Ia akan selamat, tetapi tidak semua orang akan menyukai rasanya.

Opisthorchiasis adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan yang menyerang hati dan saluran empedu. Hingga kini, tidak ada ubat yang dijamin untuk menyingkirkan seseorang dari keburukan Siberia, parasit yang menyebabkan penyakit ini. Kebiasaan manusia dan Siberia mempunyai selera yang sama untuk ikan: ia juga lebih suka salmonid yang paling berharga, penduduk sungai Siberia. Oleh itu, makan muksun mentah yang sama (dan stroganina yang terkenal adalah hidangan yang dibuat dari ikan mentah) hanya boleh dilakukan sekiranya produk tersebut telah lulus kawalan makmal.

Agar larva opisthorchiasis berhenti hidup, diperlukan 3 minggu di dalam peti sejuk isi rumah. Ruang industri, di mana suhu turun hingga - 28-30 darjah, akan mengatasi parasit hanya dalam beberapa hari.

Larva fluks Siberia mentolerir suhu tinggi dengan baik. Untuk menjadikan ikan mentah selamat, rebus selama 10-15 minit, kemudian potong menjadi kepingan kecil dan goreng di bawah penutupnya. Produk yang dibekukan dengan baik lebih mudah disediakan dan, sebagai hasilnya, mengekalkan rasa uniknya..

Ikan untuk sushi di Rusia mesti dibekukan terlebih dahulu. Restoran-restoran tersebut menerima produk yang telah melalui kawalan dan pensijilan veterinar pelbagai peringkat. Oleh itu, sushi dan sashimi adalah makanan yang selamat jika dipatuhi peraturan penyediaan dan jangka hayatnya..

Yang terbesar di dunia

Salmon terbesar adalah taimen. Pemangsa air tawar ini mencapai panjang 1-1,5 m dan berat hingga 80 kg. Pada tahun 1943, di Sungai Kotuy (anak sungai Khatanga) di Wilayah Krasnoyarsk, mereka menangkap taimen sepanjang 2100 cm dan berat 105 kg.

Salmon, salmon Atlantik, lebih kecil. Spesimen terbesar di dunia ditangkap pada tahun 1860 di Lithuania: tertangkap di mulut Nemunas, ia menarik 46.5 kg. Salmon kedua terbesar dengan panjang 1.2 m dan berat 40 kg ditangkap di California.

Kesimpulannya

Dengan pelbagai kepelbagaian, wakil keluarga salmon adalah produk gastronomi yang berharga. Ia adalah makanan diet yang mudah dicerna. Ia mengandungi bahan yang berguna dalam penyakit kardiovaskular. Mereka yang mengikuti gambar boleh memilih kaedah memasak makanan - mendidih, mengukus, memanggang, memanggang dalam kerajang. Ini adalah produk, diet yang boleh menjadi enak dan menggembirakan..

Salmon: mendedahkan semua rahsia

Semua orang suka ikan merah, ia dianggap paling sedap dan makanan. Tetapi kebanyakan orang tidak memahami apa yang hendak disebut salmon. Sebenarnya, ini adalah konsep kolektif yang menerangkan ciri umum beberapa jenis. Tidak ada ikan seperti - salmon, tetapi perkataan ini sering disebut oleh beberapa spesies bahkan para saintis.

Kelas

Skuad

Keluarga

Salmon, subfamily - salmon

Genus

Lenki, salmon Pasifik, salmon mulia, char

Pandangan

Lenok, salmon merah, salmon, chum salmon, taimen, char, coho salmon, pink salmon, chinook salmon

Status pemuliharaan

Tidak terancam, tetapi memancing dilarang di beberapa tempat

Saiz

Hingga 1.5 m, hingga 30 kg

Jangka hayat

Apa yang makan

Invertebrata, ikan kecil, serangga, kaviar

Waktu makan yang optimum

Musim bunga dan awal musim panas, cuaca mendung dengan gelombang kecil, waktu siang

Musuh

Apa yang dia gigit

Sudu, wobblers, lalat

Siapa yang dipanggil salmon

Ikan merah sangat popular; tidak ada pesta yang lengkap tanpanya. Banyak orang memanggil semua jenisnya sebagai salmon, tetapi adakah benar-benar ikan seperti itu? Secara umum, perkataan "salmon" adalah konsep kolektif, seperti "trout". Tidak ada ikan seperti itu dalam sains, tetapi perkataan ini digunakan untuk merujuk kepada beberapa spesies ikan salmon.

Perkataan "salmon" sangat kuno, dalam bahasa Indo-Eropah itu bermaksud "menutupi dengan bintik". Tetapi mereka tidak segera memanggil ikan ini. Klasifikasi pertama sirip sinar diberikan kepada keluarga ikan hering..

Sekarang ada keluarga salmonid yang terpisah, yang terbahagi kepada 3 subfamili: ikan putih, uban, dan salmon yang sesuai. Wakil dari subfamili ini sering disebut salmon..

Spesies ikan subfamily salmon

Terdapat banyak klasifikasi salmonid, kadang-kadang bahkan saintis keliru. Selalunya, semua ikan ini dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Salmon Pasifik - salmon chum, salmon merah jambu, salmon chinook, salmon merah, salmon coho;
 • salmon mulia - salmon, trout;
 • loaches.

Yang paling biasa adalah dua yang pertama, yang namanya mengandungi perkataan ini. Ini adalah bagaimana spesies sering disebut, tanpa memahami apa perbezaan di antara mereka. Selalunya perkataan ini digunakan sebagai pengganti nama salmon. Oleh itu, persoalan bagaimana salmon dan salmon berbeza adalah tidak betul..

Semua spesies salmon mempunyai beberapa keunikan penampilan dan tingkah laku. Tetapi hanya pakar yang dapat memahami sama ada mereka berbeza antara satu sama lain. Bagi orang biasa, semuanya - salmon.

 • Salmon adalah ikan terbesar dalam keluarga ini. Panjangnya lebih dari satu meter, sehingga 45 kg. Apa lagi perbezaan antara salmon dan salmon: ia mempunyai badan keperakan, hanya terdapat sedikit bintik gelap.
 • Salmon merah jambu dapat dikenali dengan mudah oleh corak ciri dari banyak tempat. Ia kecil, tumbuh tidak lebih dari 70 cm. Sangat mudah untuk melihat apa perbezaan antara salmon merah jambu dan salmon semasa bertelur. Lelaki pada masa ini menjadi bonggol, giginya tumbuh.
 • Chum salmon mempunyai daging pemakanan yang paling lembut. Dia mempunyai ukuran sederhana, mata kecil, badan memanjang dengan sisik kelabu muda..
 • Sangat mudah untuk memahami bagaimana salmon berbeza dengan salmonid lain. Dia mempunyai daging dan hampir seluruh badannya berwarna merah terang..
 • Coho salmon adalah ikan kecil dengan warna keperakan yang indah. Tetapi semasa pemijahan, ia juga boleh berubah menjadi merah.
 • Salmon Chinook adalah subfamili salmon terbesar. Dia bertambah hingga 50 kg. Salmon Chinook sangat enak dan mempunyai kualiti pemakanan yang berharga. Ciri khas - garis insang yang jelas.

Trout dibezakan sebagai spesies yang terpisah, tetapi ini juga merupakan konsep kolektif. Terdapat beberapa jenis, bergantung pada habitat dan warnanya. Terdapat Adriatik, tasik, pelangi, Arizona, emas, Sevan dan lain-lain..

Ini juga merupakan ikan komersil yang berharga, sehingga banyak yang tertarik dengan persoalan bagaimana ikan trout berbeza dengan salmon. Pertama sekali, ia lebih kecil, tidak pernah melebihi berat 4 kg. Di samping itu, dia mempunyai warna yang indah dengan bintik-bintik, kadang-kadang berwarna, ada jalur merah jambu di sepanjang badan.

Penampilan

Ikan salmon merah mempunyai ciri khas. Ia mempunyai badan yang sempit dan memanjang, kemudian dimampatkan dan ditutup dengan sisik keperakan. Ciri khas salmonid adalah kehadiran sirip adiposa. Ia terletak di bahagian belakang berhampiran ekor dan tidak mempunyai sinar atau bintik. Anda juga dapat melihat tanda-tanda luaran berikut:

 • sirip punggung dan pelvis berbilang sinar, tetapi tanpa tulang belakang;
 • badan ditutup dengan bintik-bintik gelap atau bintik-bintik;
 • di bahagian tengah sepanjang badan terdapat garis yang lebih gelap;
 • kepala tidak diperbuat daripada tulang, tetapi tulang rawan;
 • terdapat kelopak mata yang telus;
 • perut ringan dan belakang hampir gelap;
 • rahang kuat dengan gigi yang tajam.

Ciri khas salmon, serta salmon, trout, chum, sockeye dan spesies lain, adalah kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan habitat. Penampilan lelaki berubah terutama sekali sebelum bertelur. Mereka memperoleh warna merah terang, mengubah bentuk badan.

Ikan salmon boleh mempunyai ukuran yang berbeza: dari beberapa puluh cm hingga 2 m. Individu terbesar dapat berat hingga 70 kg. Tetapi biasanya salmon dan salmon tidak tumbuh lebih dari 1 m dan mencapai ukuran hingga 45 kg.

Ciri-ciri gaya hidup dan pemakanan

Trout, salmon, salmon, chum salmon dan pink salmon menghuni bahagian utara lautan Pasifik dan Atlantik. Terdapat banyak dari mereka di laut utara. Salmon terdapat di sungai dan tasik Siberia, Yakutia, Timur Jauh, Kamchatka; beberapa spesies hidup di Danau Baikal. Trout atau salmon boleh didapati di Karelia, Danau Onega, dan negara-negara Eropah utara. Malah mereka dibesarkan di Norway..

Trout, salmon, salmon, chum salmon, coho salmon lebih suka air bersih dan beroksigen. Mereka dapat menghuni laut dan air tawar, tetapi untuk pembiakan mereka selalu naik ke sungai. Oleh itu, mereka dikelaskan sebagai ikan anadrom. Mereka bertelur pada musim luruh dan musim sejuk hingga Januari. Pada masa yang sama, suhu air adalah 3-80.

Ini adalah ciri utama tingkah laku salmonid. Salmon merah, salmon chinook, salmon, salmon coho dan salmon merah jambu menetas dari telur di sungai, tumbuh dan memberi makan di sana. Beberapa tahun kemudian mereka turun ke hilir ke laut. Di sana mereka tinggal sehingga mereka mencapai akil baligh. Apabila tiba masanya untuk bertelur, mereka menuju ke hulu tempat mereka dilahirkan. Perwakilan salmon ini segera mati setelah bertelur.

Salmon mulia dan salmon juga bertelur di air tawar. Tetapi mereka boleh bertelur 3-5 kali tanpa mati setelah bertelur. Menariknya, betina sedang menyiapkan tempat bertelur. Mereka membuat tekanan di bahagian bawah, dan telur yang disapu ditutup dengan pasir atau kerikil..

Ciri semua salmonid adalah bahawa mereka berhenti makan sebelum bertelur. Daging mereka menjadi keras, tidak terasa, menjadi pucat.

Biasanya semua salmon cukup rakus. Ini adalah pemangsa, mereka memakan ikan kecil, moluska, krustasea. Kebanyakan mereka suka herring, vendace, smelt dan gerbil. Salmon muda lebih suka zooplankton dan krustasea. Mungkin ada juga larva dan serangga yang jatuh ke dalam air.

Memancing ikan salmon

Salmon atau trout adalah yang paling popular untuk memancing ikan salmon. Tetapi memancing juga biasa dilakukan oleh seisi keluarga. Oleh kerana mereka adalah pemangsa yang kuat dan licik, menangkap mereka dianggap sebagai sukan yang ekstrem. Ikan ini boleh melompat tinggi dan berenang dengan cepat..

Adalah sangat penting bagi seorang nelayan untuk memilih alat yang betul. Ikan seperti itu tidak akan menjadi kasar, apalagi, ia mempunyai mulut yang lemah, jadi anda perlu menggunakan pancing. Tetapi mesti kuat. Dianjurkan untuk memancing dengan joran berputar dengan cadangan spool sekurang-kurangnya 150 m. Sudu berputar atau berayun, wobblers digunakan sebagai umpan.

Salmon paling baik ditangkap di laut atau tasik pada awal musim bunga dan awal musim panas. Sejak sekitar pertengahan bulan Jun, ia telah bergerak ke sungai. Pada masa ini, memancing tidak begitu popular, kerana ketika ikan salmon berada di laut, dagingnya terasa lebih enak. Mereka memberi makan lebih aktif dalam cuaca mendung, terutama jika ada gelombang kecil.

Nilai pemakanan

Ikan merah adalah sumber asid lemak tak jenuh Omega 3. yang paling berharga. Ikan ini melambatkan proses penuaan dan meningkatkan daya ingatan. Selain itu, ia mengandungi banyak antioksidan, vitamin A, D, PP, B, fosfor, kromium, kalium.

Salmon dijual sejuk, sejuk beku, salai atau asin. Banyak kalengan dan pengawet yang berbeza juga dihasilkan. Lebih-lebih lagi, ragamnya tidak selalu ditunjukkan. Oleh itu, ramai yang sukar untuk menentukan salmon salmon atau pink mana yang lebih baik. Ianya salmon merah jambu adalah ikan merah yang paling biasa, jadi lebih biasa..

Tetapi apa yang lebih baik dalam rasa, salmon atau salmon, dapat ditentukan dengan jelas. Bukan kerana salmon disebut "ratu salmon". Dia mempunyai daging lembut tanpa bau tertentu. Di samping itu, ia mengandungi banyak protein dan asid amino yang mudah dicerna. Walaupun banyak pakar menganggap persoalan yang mana lebih enak, salmon atau salmon, tidak betul. Lagipun, selalunya salmon disebut salmon..

Tetapi anda dapat mengetahui ikan mana yang lebih gemuk dari semua salmon. Sebilangan besar asid lemak terdapat dalam chavycha, salmon sockeye dan salmon perak - dari 6 hingga 11%. Mereka mempunyai daging merah jambu lembut, cukup tinggi kalori dan enak. Salmon Chinook bahkan disebut "putera salmon", kerana rasanya lebih enak daripada salmon lain.

Tetapi varieti ini jarang berlaku, jadi pengguna lebih sering mengambil berat tentang ikan mana yang lebih gemuk: salmon atau ikan trout. Di sini anda pasti dapat menjawab salmon itu. Ini biasanya ikan merah paling gemuk - mengandungi 15% lemak. Daging trout agak kering, hanya mengandungi 4-5% lemak, tetapi lebih banyak makanan dan rendah kalori.

Banyak ikan dari keluarga salmon disebut salmon. Biasanya perkataan ini digunakan berkaitan dengan salmon. Tetapi salmon chinook, salmon coho, salmon sockeye, salmon chum dan salmon merah jambu juga salmon..

Dahulu anda mempunyai CAP BESAR?

Bilakah kali terakhir anda menangkap puluhan pikes / karp / bream yang SIHAT?

Kami selalu ingin mendapatkan hasil dari memancing - untuk menangkap bukan tiga perches, tetapi belasan kilogram pikes - ini akan menjadi tangkapan! Kita masing-masing mengimpikan ini, tetapi tidak semua orang tahu caranya.

Hasil tangkapan yang baik dapat dicapai (dan kami berdua tahu ini) berkat umpan yang baik.

Ia boleh dibuat di rumah atau dibeli di kedai nelayan. Tetapi harganya mahal di kedai, dan untuk menyiapkan umpan tanah di rumah, anda perlu menghabiskan banyak masa, dan, secara adil, umpan buatan sendiri tidak selalu berfungsi dengan baik..

Anda tahu kekecewaan ketika anda membeli umpan tanah atau memasaknya di rumah, dan menangkap tiga atau empat tempat tidur?

Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk menggunakan produk yang sangat berkesan, keberkesanannya telah terbukti baik secara ilmiah dan praktik di sungai dan kolam di Rusia?

Sudah tentu, lebih baik mencuba sekali daripada mendengar seribu kali. Lebih-lebih lagi, sekarang adalah musim! Potongan harga 50% semasa membuat pesanan adalah bonus hebat!