Permen karet berbahaya bagi wanita hamil

"Para saintis mengatakan bahawa kebanyakan permen karet tidak selamat untuk kesihatan. Gula-gula kunyah mengandungi fenilalanin, asid amino tambahan (pemanis) yang digunakan oleh banyak pengeluar dan bukannya gula. Para saintis mendapati bahawa ketika memasuki tubuh manusia, fenilalanin membawa kepada ketidakseimbangan hormon. Ini terutama berbahaya bagi kanak-kanak dan wanita hamil. Akibat untuk bayi tidak dapat diramalkan: ia boleh menjadi pertumbuhan yang perlahan, dan pelanggaran perkembangan sistem saraf, dan juga kelemahan. Kumpulan risiko khas ini juga merangkumi orang-orang bermata biru, berkulit putih dan berambut perang: ternyata terdapat terlalu sedikit pirang di dalam badan enzim yang dapat memecah dan mengubah fenilalanin, sehingga berubah menjadi kelebihan zat adrenalin dan toksik. Tetapi bagi orang kulit hitam, asid amino ini hanya diperlukan sebagai komponen pigmentasi yang paling penting. "

Saya rasa, sekiranya berlaku, saya akan mengikatnya dengan gusi, walaupun secara peribadi ia membantu saya dengan pedih ulu hati.

Phenylalanine dan kehamilan

Soalan Berkaitan dan Disyorkan

3 jawapan

Pencarian laman web

Bagaimana jika saya mempunyai soalan yang serupa tetapi berbeza?

Sekiranya anda tidak menemui maklumat yang anda perlukan di antara jawapan untuk soalan ini, atau jika masalah anda sedikit berbeza dengan yang dikemukakan, cuba ajukan soalan tambahan kepada doktor di halaman yang sama jika berkaitan dengan soalan utama. Anda juga boleh mengemukakan soalan baru, dan setelah beberapa lama doktor kami akan menjawabnya. Ianya percuma. Anda juga boleh mencari maklumat yang anda perlukan dalam soalan serupa di halaman ini atau melalui halaman carian laman web. Kami akan sangat berterima kasih jika anda mengesyorkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial..

Medportal 03online.com menjalankan rundingan perubatan dalam cara berkomunikasi dengan doktor di laman web ini. Di sini anda mendapat jawapan dari pengamal sebenar di bidangnya. Pada masa ini, di laman web ini, anda boleh mendapatkan nasihat dalam 50 bidang: alergis, ahli anestesi-resuscitator, venereologist, gastroenterologist, hematologist, genetikis, ginekologi, homeopati, ahli dermatologi, pakar sakit pediatrik, pakar neurologi pediatrik, ahli urologi pediatrik, pakar bedah endokrin pediatrik, pakar bedah endokrin pediatrik, pakar penyakit berjangkit, pakar kardiologi, ahli kosmetik, ahli terapi pertuturan, pakar THT, pakar mamologi, peguam perubatan, ahli narkologi, pakar neuropatologi, pakar bedah saraf, ahli nefrologi, pakar pemakanan, ahli onkologi, ahli onkologi, traumatologi ortopedik, pakar oftologi, pakar pediatrik, pakar bedah plastik, pakar rheumatologi, psikologi, ahli radiologi, ahli seks-andrologi, doktor gigi, ahli trikologi, ahli urologi, ahli farmasi, phytotherapist, phlebologist, pakar bedah, ahli endokrinologi.

Kami menjawab 96.67% soalan.

Fenilalanin

Phenylalanine (phenylalanine) adalah asid amino yang merupakan pendahulu tirosin, serta neurotransmitter utama: dopamin, adrenalin, norepinefrin. Asid amino ini diserap dengan makanan kaya protein seperti daging, ikan, produk tenusu dan kacang-kacangan. Atau dalam bentuk makanan tambahan.

Sebagai makanan tambahan, ia terdapat dalam tiga bentuk:

 • L-Phenylalanine. Ia adalah bentuk asid amino yang terdapat dalam makanan yang tinggi protein. Ini meningkatkan mood, motivasi dan meningkatkan ingatan.
 • D-Phenylalanine. Ini adalah bentuk "L" sintetik. Mempunyai kesan analgesik.
 • DL-Phenylalanine. Gabungan bentuk L dan D. Juga dipanggil DLPA. Menggabungkan sifat bermanfaat mereka: antidepresan, motivator, analgesik, nootropik.
 1. Di mana untuk membeli Phenylalanine
 2. Bagaimanakah ia berfungsi
 3. Ciri-ciri yang bermanfaat
 4. Meningkatkan memori kerja
 5. Meningkatkan perhatian
 6. Membantu masalah kemurungan
 7. Khasiat bermanfaat lain
 8. Kesan sampingan fenilalanin
 9. Di manakah fenilalanin dijumpai
 10. Arahan penggunaan
 11. Kesimpulannya

Di mana untuk membeli Phenylalanine

Anda boleh membeli menggunakan pautan di bawah di kedai dalam talian iHerb:

Bagaimanakah ia berfungsi

Apabila fenilalanin diserap ke dalam tubuh, ia diserap melalui usus, kemudian diproses oleh hati dan dilepaskan ke aliran darah. Kemudian melintasi membran antara darah dan sistem saraf pusat (penghalang darah-otak) dan memasuki otak.

L-Phenylalanine adalah pendahulu kepada asid amino lain, L-Tyrosine. Yang terakhir ini ditukar menjadi Levodopa (L-DOPA), tetapi sudah diubah menjadi dopamin, adrenalin dan norepinefrin. Lebih jauh dengan teratur.

Dopamine, adrenalin, dan norepinefrin adalah neurotransmitter. Mereka menghantar mesej antara sel saraf. Mesej tidak dalam bentuk teks, tetapi dalam bentuk tindakan, perasaan, keinginan, dll. Bilangan neurotransmitter menentukan bagaimana perasaan kita, seberapa cepat dan pintarnya kita, dan secara amnya, sama ada kita bahagia dengan hidup kita.

Jadi dopamin. Keseimbangan yang tepat memberi kita mood yang baik, dan kekurangannya menyebabkan hilangnya motivasi dan ingatan. Dan bukan sahaja. Kekurangan dopamin dikaitkan dengan satu gangguan neurodegeneratif, penyakit Parkinson (PD). Ia adalah kekurangan dopamin yang kuat yang menyebabkan gegaran, kekejangan otot dan kemurungan - gejala utama PD..

Bagaimana dengan adrenalin dan norepinefrin? Adrenalin memberi kita lonjakan tenaga dan kekuatan dalam situasi tertekan. Tetapi norepinefrin berfungsi berbeza. Ia meningkatkan kewaspadaan, ingatan dan fungsi kognitif.

Masalahnya ialah kedua-dua adrenalin dan norepinefrin dibuat dari dopamin. Oleh itu, kekurangan dopamin menyebabkan kekurangan 2 yang lain. Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengekalkan keseimbangan hormon dan neurotransmitter yang betul dalam badan - semuanya saling berkaitan..

Sebentar tadi, kami memeriksa mekanisme tindakan L-Phenylalanine, dan bagaimana dengan yang lain?

D-Phenylalanine, versi sintetik bentuk "L", berfungsi dengan sangat berbeza. Ia melambatkan tindakan dua enzim: enkephalinase dan endorphinase. Kedua-dua enzim ini memecah endorfin, dan dengan melambatkannya, mereka mengurangkan kesakitan. Oleh itu kesan menghilangkan rasa sakit. [R]

Bagi yang terakhir, DL-Phenylalanine, ia menggabungkan sifat-sifat bermanfaat dari dua bentuk tersebut. Untuk ini mereka mencintainya. Namun, tidak seperti bentuk "D", ia tetap membentuk dopamin. Baiklah, maka anda sendiri tahu.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Meningkatkan memori kerja

Memori kerja kita serupa dengan memori utama komputer. Sebaik sahaja anda memulakan kerja mental, otak memperuntukkan ruang kerja untuknya. Sama seperti di komputer atau telefon, memori diperuntukkan untuk aplikasi.

Semasa anda sibuk dengan tugas ini, otak menyimpan dan memproses semua maklumat yang diperlukan. Tetapi jika ingatan tidak mencukupi, kecerdasan, produktiviti, kreativiti, dan juga keseronokan dalam pekerjaan yang dilakukan akan berkurang..

Di manakah jalan keluar? Di sinilah fenilalanin masuk..

Intinya adalah bahawa fenilalanin adalah pendahulu tirosin. Ini, seterusnya, adalah pendahulu dopamin dan norepinefrin. Para saintis mendapati bahawa tirosin mempunyai kesan penampan pada fungsi memori dan kognitif. Ini bermakna lebih mudah untuk menyimpan dan bekerja dengan maklumat apa pun.

Dapat disimpulkan bahawa fenilalanin dapat berguna ketika ada beban kerja yang berat di tempat kerja atau sebelum peperiksaan..

Meningkatkan perhatian

Pada masa bahaya atau tekanan, otak kita tidak tidur. Ini menghantar isyarat ke kelenjar adrenal untuk melepaskan adrenalin dan norepinefrin. Adrenalin akan memberi kekuatan dan kepantasan tindak balas. Dan norepinefrin bertanggungjawab untuk perhatian dan kecerdasan.

Agar tidak "tumpul" dalam situasi kritikal, anda perlu menyimpan semua bahan yang diperlukan. Selain itu, tekanan berterusan mengurangkan bekalan adrenalin dan norepinefrin di otak. Kekurangan ini menyebabkan keletihan, mudah marah dan penurunan mental..

Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mengekalkan bekalan bahan makanan fenilalanin yang mencukupi. [R]

Membantu masalah kemurungan

Depresi adalah penyakit mental yang pada awalnya dicirikan oleh gangguan mood: kesedihan, kemurungan dan ketidakupayaan untuk menikmati apa sahaja (seks, komunikasi, perjalanan). Kemudian datangnya hilangnya tidur dan selera makan, atau sebaliknya - mengantuk dan muram. Kebolehan mental menurun, dan seseorang mula mengasingkan diri dari masyarakat.

Terdapat banyak sebab: masalah dalam hubungan dengan ibu bapa, kematian orang yang disayangi, kehilangan pekerjaan, kecacatan, alkohol atau ketagihan dadah, dll..

Tetapi apa hubungannya dengan fenilalanin??

Kami telah menyebutkan bahawa kekurangan dopamin menyebabkan kehilangan mood, dan kekurangannya menyebabkan penyakit Parkinson, kemurungan. Dan fenilalanin meningkatkan neurotransmitter ini. Di sinilah dia sangat berguna.

Sekarang untuk meneliti. Sudah pada tahun 1977, satu kajian telah dijalankan. Kami membawa 20 orang dengan kemurungan. Dan mereka memberi mereka DL-Phenylalanine pada dos 72-200 mg / hari. Semua ini berlangsung selama 20 hari. Sehingga semuanya adil, tiga kaedah digunakan sekaligus untuk mendokumentasikan semua perubahan psikopatologi, neurologi dan lain-lain:

Baiklah, untuk memastikan semuanya, saintis telah menjemput psikiatri yang berpengalaman.

Pada akhir kajian, 12 orang dapat keluar dari hospital dan dihantar pulang. Semuanya baik. Empat mempunyai reaksi antidepresan ringan atau sederhana. Yang mana juga bagus - bandingkan harga antidepresan dan ubat kita. Tetapi empat yang tersisa sama sekali tidak memberi kesan. Nampaknya intoleransi individu, tetapi ini tidak pasti.

Dalam kajian 1979 yang lain, penyelidik membandingkan DL-Phenylalanine dan Imipramine. Imipramine adalah salah satu antidepresan yang paling awal dan kuat. Kami membawa 40 orang dengan kemurungan. Dibahagi kepada dua kumpulan yang sama masing-masing 20 dan diberikan sama ada DL-Phenylalanine (150-200 mg / hari) atau Imipramine (150-200 mg / hari).

Apa intinya? 27 pesakit (14-Imipramine, 13-Phenylalanine) menyelesaikan kajian selama 30 hari. Tidak ada perbezaan statistik antara kedua-dua kumpulan. Walaupun Imipramine berjaya dengan masalah kegelisahan dan tidur pada awal dan pertengahan kajian, perbezaannya tidak signifikan pada akhir kajian. Dapat disimpulkan bahawa fenilalanin berkesan sebagai ubat antidepresan.

Khasiat bermanfaat lain

 • Membantu Merawat Vitiligo.
 • Melegakan gejala pengambilan alkohol.
 • Memperbaiki Simptom ADHD.

Kesan sampingan fenilalanin

Walaupun fenilalanin bermanfaat dan penting untuk tubuh manusia, ia boleh berbahaya dalam dos tinggi. Pastikan untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan dan mengambil kira risiko dan langkah berjaga-jaga berikut:

 • Meningkatkan tekanan darah.
 • Mimpi ngeri.
 • Jangan mengambil dengan fenilketonuria. Phenylketonuria (PKU) adalah keadaan di mana tubuh menyimpan fenilalanin terlalu banyak. Yang membawa kepada akibat yang serius dan bahkan membawa maut. Ini adalah salah satu sebab mengapa wanita hamil tidak boleh menggunakan makanan tambahan ini. Oleh kerana terdapat risiko mengembangkan PKU pada anak.
 • Menghambat Levodopa (L-DOPA). Levodopa adalah ubat yang dapat membantu memerangi penyakit Parkinson dengan meningkatkan tahap L-dopa dalam badan. Phenylalanine boleh memberi kesan buruk kepada penyerapan atau tindakan levodopa. Oleh itu, ubat-ubatan ini tidak boleh diambil bersama..

Di manakah fenilalanin dijumpai

 • Kacang soya.
 • Daging tanpa lemak (daging lembu dan domba).
 • Ayam dan ayam belanda.
 • Ikan dan makanan laut.
 • Telur.
 • Susu.
 • Kacang.
 • Bijirin penuh.

Arahan penggunaan

Dos phenylalanine harian yang disyorkan ialah 500 mg. Sebilangan besar kapsul terdapat dalam dos ini.

Paling baik diambil satu jam sebelum makan untuk memaksimumkan penyerapan. Penambahan vitamin B6 dan C juga membantu penyerapan cepat.

Kesimpulannya

Phenylalanine telah menunjukkan kesan yang bermanfaat pada orang yang sihat. Oleh itu, lebih baik memeriksa kesihatan anda dengan doktor pakar sebelum mengambil makanan tambahan. Pilihan lain ialah meningkatkan jumlah fenilalanin dalam makanan..

Fenilalanin

Phenylalanine tergolong dalam kumpulan asid amino penting. Ini adalah blok bangunan untuk pengeluaran protein seperti insulin, papain, dan melanin. Di samping itu, ia mendorong penghapusan produk metabolik oleh hati dan buah pinggang. Ia juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan fungsi sekretori pankreas..

Makanan kaya fenilalanin:

Ciri umum fenilalanin

Phenylalanine adalah asid amino aromatik yang merupakan sebahagian daripada protein, dan juga terdapat dalam badan dalam bentuk bebas. Dari fenilalanin, tubuh membentuk tirosin asid amino baru yang sangat penting.

Bagi manusia, fenilalanin adalah asid amino penting, kerana ia tidak dihasilkan oleh tubuh sendiri, tetapi dibekalkan kepada tubuh bersama dengan makanan. Asid amino ini mempunyai 2 bentuk utama - L dan D.

Bentuk L adalah yang paling biasa. Ia adalah sebahagian daripada protein tubuh manusia. Bentuk D adalah analgesik yang sangat baik. Terdapat juga bentuk LD campuran dengan sifat gabungan. Bentuk LD kadang-kadang ditetapkan sebagai makanan tambahan untuk PMS.

Keperluan harian untuk fenilalanin

 • sehingga 2 bulan, fenilalanin diperlukan dalam jumlah 60 mg / kg;
 • sehingga 6 bulan - 55mg / kg;
 • sehingga 1 tahun - 45-35 mg / kg;
 • sehingga 1.5 tahun - 40-30mg / kg;
 • bawah 3 tahun - 30-25 mg / kg;
 • di bawah umur 6 tahun - 20 mg / kg;
 • lebih dari 6 tahun untuk kanak-kanak dan orang dewasa - 12 mg / kg.

Keperluan untuk fenilalanin meningkat:

 • dengan sindrom keletihan kronik (CFS);
 • kemurungan;
 • alkoholisme dan bentuk ketagihan lain;
 • sindrom ketegangan pramenstruasi (PMS);
 • migrain;
 • vitiligo;
 • pada usia bayi dan prasekolah;
 • dengan mabuk badan;
 • dengan fungsi sekresi pankreas yang tidak mencukupi.

Keperluan untuk fenilalanin menurun:

 • dengan luka organik sistem saraf pusat;
 • dengan kegagalan jantung kronik;
 • dengan fenilketonuria;
 • dengan penyakit radiasi;
 • semasa kehamilan;
 • diabetes;
 • tekanan darah tinggi.

Penyerapan fenilalanin

Pada orang yang sihat, fenilalanin diserap dengan baik. Semasa makan makanan yang kaya dengan fenilalanin, anda harus berhati-hati dengan orang-orang yang mempunyai gangguan keturunan metabolisme asid amino, yang disebut fenilketonuria.

Akibat penyakit ini, fenilalanin tidak dapat menukar menjadi tirosin, yang mempunyai kesan negatif pada keseluruhan sistem saraf dan otak secara khusus. Pada masa yang sama, demensia fenilalanin berkembang, atau penyakit Felling.

Nasib baik, phenylketonuria adalah penyakit keturunan yang dapat diatasi. Ini dicapai dengan bantuan diet khas dan rawatan khas yang ditetapkan oleh doktor..

Sifat phenylalanine yang berguna dan kesannya pada badan:

Sekali dalam tubuh kita, fenilalanin dapat membantu bukan hanya dalam penghasilan protein, tetapi juga dalam sejumlah penyakit. Ia baik untuk sindrom keletihan kronik. Memberi pemulihan semangat dan kejernihan pemikiran yang cepat, menguatkan ingatan. Bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Maksudnya, dengan kandungannya yang mencukupi di dalam badan, kepekaan terhadap kesakitan dikurangkan dengan ketara..

Membantu memulihkan pigmentasi kulit yang normal. Ia digunakan untuk gangguan perhatian, dan juga untuk hiperaktif. Dalam keadaan tertentu, ia diubah menjadi asam amino tirosin, yang seterusnya menjadi asas kepada dua neurotransmitter: dopamin dan norepinefrin. Terima kasih kepada mereka, ingatan bertambah baik, keinginan seksual meningkat, dan kemampuan belajar meningkat..

Selain itu, phenylalanine adalah bahan permulaan untuk sintesis phenylethylamine (bahan yang bertanggungjawab untuk perasaan cinta), serta epinefrin, yang meningkatkan mood.

Phenylalanine juga digunakan untuk mengurangkan selera makan dan mengurangkan keinginan untuk kafein. Ia digunakan untuk migrain, kekejangan otot di lengan dan kaki, sakit pasca operasi, artritis reumatoid, neuralgia, sindrom kesakitan dan penyakit Parkinson.

Interaksi dengan unsur lain

Sekali di dalam badan kita, fenilalanin berinteraksi dengan sebatian seperti air, enzim pencernaan dan asid amino lain. Akibatnya, tirosin, norepinefrin dan feniletilamina terbentuk. Di samping itu, fenilalanin dapat berinteraksi dengan lemak.

Tanda-tanda kekurangan fenilalanin dalam badan:

 • kelemahan ingatan;
 • Penyakit Parkinson;
 • keadaan kemurungan;
 • sakit kronik;
 • kehilangan jisim otot dan penurunan berat badan yang dramatik;
 • perubahan warna rambut.

Tanda-tanda kelebihan fenilalanin di dalam badan:

 • keterlaluan sistem saraf;
 • penurunan ingatan;
 • gangguan keseluruhan sistem saraf.

Faktor-faktor yang mempengaruhi kandungan fenilalanin dalam badan:

Pengambilan makanan secara sistematik yang mengandungi fenilalanin dan ketiadaan penyakit Penurunan keturunan adalah dua faktor utama yang memainkan peranan utama dalam membekalkan tubuh dengan asid amino ini..

Phenylalanine untuk kecantikan dan kesihatan

Phenylalanine juga disebut asam amino mood yang baik. Dan orang yang mempunyai mood yang baik selalu menarik pandangan orang lain, menjadi sangat menarik. Selain itu, beberapa orang menggunakan fenilalanin untuk mengurangkan keinginan makanan yang tidak sihat dan menjadi lebih langsing..

Jumlah fenilalanin yang mencukupi dalam tubuh memberi rambut warna yang kaya. Dan dengan menghentikan penggunaan kopi secara berkala, dan menggantinya dengan produk yang mengandung fenilalanin, anda dapat meningkatkan warna kulit dan menguatkan kesihatan anda..

Nilai fenilalanin untuk tubuh manusia - nilai dan khasiat pemakanan

Phenylalanine adalah asid amino penting untuk tubuh kita dan kita dapat menemuinya dalam banyak makanan yang disertakan dengan diet harian kita. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pengambilan tambahan makanan tambahan dengan fenilalanin diperlukan..

Apa itu Phenylalanine

Phenylalanine adalah asid amino penting, yang bermaksud bahawa tubuh kita tidak dapat mensintesisnya sendiri, tetapi hanya dapat memperolehnya dari luar. Walau bagaimanapun, ia sangat meluas di banyak makanan, termasuk daging, ikan, telur, kekacang, biji-bijian, buah-buahan kering..

Asid amino ini penting untuk penghasilan hormon tertentu seperti tirosin dan melanin. Tirosin adalah pendahulu bagi banyak neurotransmitter seperti epinefrin, norepinefrin, dan dopamin yang mengatur kesejahteraan emosi.

Melanin adalah pigmen yang mewarnai kulit dan melindungi dari kesan kerosakan cahaya matahari.

Sifat fenilalanin

Sebagai pendahulu tirosin, fenilalanin cenderung menyebabkan rasa kenyang. Oleh itu, ia sering digunakan - di bawah pengawasan ketat doktor - pada individu yang gemuk atau berlebihan berat badan untuk mengurangkan rasa lapar.

Dos terapeutik berkisar antara 350 mg hingga 2,25 g sehari untuk DL-phenylalanine dan 500 mg hingga 1,5 g untuk L-phenylalanine, bergantung pada resipi.

Asid amino ini juga terbukti efektif dalam rawatan vitiligo kerana kemampuannya mengatur sintesis melanin, dan dalam rawatan kemurungan, menjadi pendahulu neurohormon yang mengatur sistem saraf pusat..

Sekarang mari kita lihat dalam kes apa fenilalanin digunakan:

 • Untuk membuat anda berasa kenyang: pada individu yang gemuk, fenilalanin membantu memanjangkan rasa kenyang.
 • Rawatan vitiligo: Vitiligo adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh melanosit yang tidak berfungsi, mengakibatkan bintik-bintik lebih terang atau lebih gelap pada kulit.
 • Rawatan kemurungan: fenilalanin adalah asas untuk sintesis neurotransmitter seperti dopamin, adrenalin dan norepinefrin.

Jenis-jenis fenilalanin

Makanan tambahan fenilalanin boleh didapati di kaunter tanpa preskripsi. Walaupun selalu disarankan untuk berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakannya untuk menentukan dos yang betul.

Terdapat jenis fenilalanin berikut:

 • L-fenilalanin: Ini adalah bentuk semula jadi asid amino klasik. Ia terlibat dalam sintesis neurotransmitter dalam sistem saraf pusat, jadi kekurangannya dapat menyebabkan gangguan memori dan keletihan..
 • D-fenilalanin: Bentuk asid amino yang disintesis di makmal, digunakan jika terdapat kekurangan bentuk semula jadi, untuk memerangi gangguan sistem saraf pusat. Juga mempunyai kesan antidepresan, kerana mempromosikan sintesis neurotransmitter.
 • DL-fenilalanin: Bentuk ini adalah campuran dari dua yang sebelumnya dan menunjukkan hasil yang baik dalam rawatan vitiligo. Menyokong rasa kenyang jangka panjang pada individu yang gemuk.

Phenylalanine dalam makanan

Asid amino ini sangat meluas dalam makanan manusia biasa. Ia boleh didapati dalam makanan haiwan dan tumbuhan. Ini memastikan kita mendapat cukup asid amino setiap hari..

Contoh kandungan fenilalanin dalam makanan biasa termasuk:

Jumlah fenilalanin setiap 100 gram produk
Daging babi pinggang1.24
Pinggang betis1.26
Turki1.22
Potongan daging babi1.14
Dada ayam1.23
Kaki kambing1.15
Pinggang domba1.02
Daging domba0.88
Ramping ham0.96
Ikan Pedang0.99
Bass laut0.97
Cod hake0.69
Tuna0.91
Salmon0.77
Telur ayam0.68
Kacang kuda1.03
Kacang1.15
Lentil1.38
Kacang0.23
Parmesan1.92
Emmental1.43
Mozzarella0.52
Jagung0.46
Minyak1.33

Kesan sampingan fenilalanin - kekurangan dan pengumpulan

Kepentingan asid amino ini untuk fungsi tubuh yang betul dinyatakan dalam gangguan metabolik dengan kekurangannya, antara yang paling biasa adalah:

Pengumpulan fenilalanin dalam tubuh adalah asas penyakit serius seperti fenilketonuria. Subjek yang menderita gangguan ini tidak dapat mengasimilasi asid amino dengan betul, kerana mereka tidak mempunyai enzim tertentu (fenilalanin hidroksilase), oleh itu fenilalanin terkumpul di dalam badan.

Walaupun terdapat sifat bermanfaat dari asam amino ini, perlu diperhatikan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi fenilalanin mempunyai kontraindikasi penting, terutamanya jika diambil dalam dos yang salah:

 • Hipertensi: Pada individu hipertensi, fenilalanin berlebihan menyebabkan peningkatan tekanan darah.
 • Skizofrenia: Phenylalanine, yang bertindak pada sistem saraf pusat, boleh memburukkan lagi gejala pada pesakit skizofrenia.
 • Masalah mental: mungkin berlaku kerana overdosis asid amino, kerana ini menyebabkan ketidakseimbangan dalam pengeluaran neurotransmitter pada tahap sistem saraf pusat.
 • Interaksi Dadah: Phenylalanine boleh mengganggu tindakan beberapa ubat, seperti antipsikotik dan ubat antihipertensi.
 • Sakit kepala, loya, gastritis: Suplemen fenilalanin boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, mual dan pedih ulu hati.

Phenylalanine dan kehamilan

Bagi wanita hamil yang tidak mempunyai penyakit yang berkaitan dengan gangguan metabolik fenilalanin, tidak ada petunjuk khusus untuk asid amino ini. Diet yang normal dan seimbang sudah mencukupi.

Apakah keseimbangan fenilalanin yang betul

Kami telah melihat bahawa fenilalanin adalah asid amino penting yang terlibat dalam banyak proses asas dalam badan kita. Oleh itu, ia mesti selalu ada dalam makanan kita.!

Walau bagaimanapun, makanan tambahan fenilalanin hanya boleh diambil apabila terdapat keperluan sebenar dan apabila tidak mustahil untuk menyediakan asid amino dari makanan.!

Phenylalanine: sifat dan kegunaan bermanfaat

Phenylalanine adalah sebatian asid amino yang tidak tergantikan, pengambilan hariannya diperlukan untuk fungsi otak yang normal, mengekalkan mood yang baik, dan mengurangkan rasa sakit. Artikel kami mengandungi semua maklumat yang diperlukan mengenai sifat bermanfaat dan bahaya bahan tersebut, tanda-tanda kekurangan dan overdosis, petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan..

 1. maklumat am
 2. Sifat kimia
 3. Peranan biologi dalam badan
 4. Kadar harian
 5. Phenylalanine dalam makanan
 6. Tanda-tanda kekurangan asid amino
 7. Simptom berlebihan
 8. Penggunaan asid amino
 9. Kontraindikasi
 10. Ulasan
 11. Tempat membeli ubat

maklumat am

Phenylalanine (L-phenylalanine) adalah nutrien penting yang tergolong dalam kelas asid amino alpha aromatik. Huraian pertama bahan tersebut muncul pada tahun 1879, ketika para saintis Jerman mengasingkannya dari sumber tumbuhan. Sebatian sintetik itu diperoleh pada tahun 1882, tetapi ketika itu mereka belum mengetahui tentang pentingnya asid amino untuk tubuh manusia. Kajian terperinci mengenai sifat farmakologi bahan tersebut jatuh pada abad XX, dan pada tahun 1961 fenilalanin pertama kali disintesis oleh kejuruteraan genetik.

Sifat kimia

Nama kimia bahan tersebut adalah asid 2-amino-3-phenylpropionic. Dalam bentuk tulennya, ia adalah kristal tanpa warna yang cepat hancur apabila dipanaskan. Asid amino larut dengan baik di dalam air, berinteraksi lemah dengan alkohol.

Foto - Formula struktur fenilalanin

Bahan ini mempunyai 3 isomer optik:

 • L-fenilalanin (semula jadi);
 • D-phenylalanine (sintetik);
 • DL-phenylalanine (campuran racemik kedua-dua isomer).

Peranan biologi dalam badan

Setelah memasuki tubuh manusia, fenilalanin mengalami sejumlah transformasi. Jalan metabolik utama fenilalanin adalah hidroksilasi dengan adanya enzim untuk membentuk L-tirosin. Juga, bahan kimia tersebut terurai kepada asid organik yang terlibat dalam sintesis glukosa. Apabila diambil secara berlebihan, sebatian itu berbahaya kerana diubah menjadi acetoacetate dan meningkatkan tahap badan keton dalam darah.

 1. Membantu masalah kemurungan. Asid amino meningkatkan kepekatan endorfin semula jadi di otak, sehingga meningkatkan mood seseorang.
 2. Mengurangkan kesakitan. Asid amino sintetik D-phenylalanine meningkatkan kandungan enkephalins dan endorfin, yang mempunyai kesan analgesik yang kuat.
 3. Meringankan gejala pengambilan alkohol. Di Kroasia, kajian telah dilakukan untuk membuktikan fungsi asid amino dalam mengurangkan manifestasi negatif ketergantungan alkohol.
 4. Meningkatkan ingatan dan perhatian. Bahan dalam proses metabolisme diubah menjadi dopamin, yang mempercepat transmisi isyarat dalam sinapsis saraf, merangsang pembentukan sambungan neuron baru.
 5. Menormalkan metabolisme. Makanan tambahan asid amino sangat bermanfaat bagi atlet kerana mempercepat metabolisme, membakar lemak berlebihan, dan membantu mendapatkan jisim otot.

Menarik! Kajian oleh saintis Sepanyol telah mendedahkan faedah phenylalanine asid amino dalam rawatan vitiligo - kira-kira 75% pesakit melihat peningkatan yang ketara selepas kursus 6 bulan.

Kadar harian

Bagi orang dewasa rata-rata, cukup untuk mendapatkan 2 hingga 4 g fenilalanin sehari. Bagi atlet dan orang yang terlibat dalam kerja keras fizikal, jumlah ini meningkat beberapa kali. Tidak ada cadangan berasingan untuk bayi, pelajar sekolah, wanita hamil atau menyusui.

Untuk menentukan kandungan fenilalanin asid amino penting dalam badan, terdapat analisis makmal - kromatografi cecair kimia. Untuk penyelidikan, darah vena diambil. Biasanya, dalam tubuh orang dewasa, kepekatan zat adalah 0,6-2,5 mg / dl. Pada wanita hamil, tahap fenilalanin menurun, petunjuk pada kanak-kanak berbeza bergantung pada usia. Melebihi nilai standard adalah berbahaya dan mungkin menunjukkan perkembangan penyakit serius..

Phenylalanine dalam makanan

Sumber semula jadi asid amino adalah makanan protein tinggi yang berasal dari tumbuhan dan haiwan. Tetapi kandungan zat di dalamnya bergantung pada rawatan haba..

Jadual - Berapa banyak fenilalanin dalam makanan

NamaJumlah asid amino, mg setiap 100 g
Parmesan1922
Soya1696
Kaviar merah1640
Kacang tanah1343
Keju keras1200
Kacang1130
Brynza1030
Badam990
Salmon merah jambu960
Keju kotej rendah lemak930
Daging (daging lembu, ayam belanda)800
Telur ayam630

Tanda-tanda kekurangan asid amino

Kekurangan nutrien diperhatikan ketika diet protein rendah yang tidak seimbang diperhatikan, serta gangguan pencernaan. Phenylalanine asid amino tidak disintesis dalam badan, oleh itu manifestasi hipovitaminosis yang tidak menyenangkan berkembang dengan cepat.

Petunjuk defisit utama:

 • gangguan saraf, kemurungan;
 • penurunan prestasi mental;
 • kemerosotan rambut, kuku dan kulit;
 • penurunan berat badan yang tidak masuk akal, kehilangan jisim otot;
 • gangguan kelenjar tiroid dan adrenal.

Dengan kekurangan fenilalanin yang ketara, doktor mengesyorkan mengambil suplemen makanan yang mengandungi formula asid amino struktur yang sangat aktif. Ubat-ubatan tersebut dengan cepat mengisi tahap fenilalanin dan menghilangkan akibat kekurangan vitamin yang tidak diingini.

Sumber Naturals, DL-Phenylalanine Amino Acid Supplement (DLPA), 750 mg, 60 Tablet

DL-Phenylalanine, juga dikenali sebagai DLPA, mengandungi pelbagai bentuk phenylalanine asid amino penting.

Bentuk L adalah bahan semula jadi yang biasa terdapat dalam makanan berprotein tinggi. L-phenylalanine juga dianggap dapat membantu meningkatkan mood bahan kimia di otak seperti dopamin dan norepinefrin.

Bentuk D asid amino ini dibuat secara sintetik. D-phenylalanine dianggap menghalang enzim yang memecah endorfin - pendeknya - melambatkan kepuasan hidup.

DL-Phenylalanine (DLPA) diserap melalui usus, dengan mudah melintasi penghalang darah-otak dan menembusi ke dalam sistem saraf - tidak perlu menunggu pengumpulan - kesan - perasaan tenang aktif - berlaku 15 minit selepas pengingesan.

Baik untuk perubahan mood PMS.

Seperti semua asid amino, lebih baik mengambil DL-phenylalanine semasa perut kosong kira-kira sejam sebelum makan. Sebaiknya jangan makan makanan protein selama satu atau dua jam selepas pengambilan, kerana ia boleh mengganggu penyerapan yang betul..

Saya telah lama membaca mengenai suplemen ini, tetapi tidak memperhatikan perbezaan antara bentuk L dan DL..

Selama beberapa bulan saya minum L-phenylalanine - ia menyegarkan, meningkatkan mood saya, tetapi tidak begitu WOW, dan saya dengan cepat berhenti minum ubat dengan kesan "Saya tidak merasakan apa-apa, tetapi saya percaya ia berguna".

Saya sebut pil itu hampir ajaib - ia membantu anda untuk tidak menyimpang dari jalan yang diinginkan. Menghilangkan kegelisahan, menambah mood yang baik.

Saya telah lama mencari kesan ini - saya banyak minum - GABU, L-Theanine, tryptophan, 5-htp, SAMe - dari pengeluar yang berbeza dan dalam dos yang berbeza - bagus, tetapi ada yang hilang.

DL-phenylalanine sangat sesuai. Saya minum 1 tablet pada waktu pagi dan menjalani hidup - dengan tenang tetapi produktif.

Dalam dos yang lebih rendah, kesannya tidak dirasakan begitu - saya mencubanya - saya memecahkan pil jika saya merancang sehari tanpa prestasi.

Menurut saintis, ia tidak ketagihan - saya akan periksa.

Anda tidak boleh minum semasa mengandung (termasuk mungkin), menyusu. Diharamkan untuk penghidap PKU. Tidak boleh digabungkan dengan antidepresan. Sangat berhati-hati - dengan tekanan tinggi - ada pilihan untuk minum selepas makan - tetapi adakah akal ketika itu.

Saya berterima kasih kepada inna-sharfik dan avosurt, di mana LJ saya membaca mengenai suplemen ini.

Catatan saya di komuniti mengenai makanan tambahan untuk mood dan prestasi yang baik:

L-PHENYLALANINE

 • Sifat farmakologi
 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kaedah permohonan
 • Kontraindikasi
 • Kesan sampingan
 • Permohonan semasa mengandung dan menyusui
 • Interaksi dengan ubat lain
 • Keadaan simpanan
 • Komposisi
 • Selain itu

L-Phenylalanine - ubat untuk mengatasi kekurangan kekurangan fenilalanin asid amino penting.

Sifat farmakologi

Phenylalanine terlibat dalam banyak proses biokimia dalam badan. Ini adalah bahagian penting dalam proses metabolisme yang normal. Ubat ini meningkatkan nada badan dan menormalkan selera makan.

L-Phenylalanine terdapat dalam banyak protein dan merupakan asid amino penting. Bahan aktif ubat dengan cepat diubah menjadi tirosin dan merangsang sintesis hormon.

Mengambil bahagian dalam pembentukan neurotransmitter dan endorfin - dopamin, adrenalin dan norepinefrin. Oleh itu, dia bertanggungjawab untuk keadaan ingatan dan mood. Phenylalanine membentuk phenylethylamine, yang dipercayai bertanggungjawab terhadap perasaan cinta.

L-Phenylalanine meningkatkan kecerdasan, kejelasan dan ketajaman berfikir, meningkatkan daya ingatan dan kemampuan belajar.

L-Phenylalanine mempunyai kesan antidepresan: meningkatkan mood dan nada, memulihkan perasaan selesa mental, mengembalikan pandangan dunia yang optimis. Membolehkan anda berjaya mengatasi kerengsaan dan kegelisahan. Menahan selera makan.

L-Phenylalanine mengatur kelenjar tiroid kerana mengambil bahagian dalam pembentukan hormon tiroksin. Mengambil bahagian dalam pengaturan warna kulit semula jadi melalui pembentukan pigmen melanin.

Petunjuk untuk digunakan

Disarankan untuk menstabilkan molekul protein, menormalkan fungsi otak semasa tempoh tekanan meningkat, untuk meningkatkan daya ingatan dan kemampuan belajar.

 • Penyakit kelenjar tiroid.
 • Kesakitan kronik dan akut (dengan artritis, migrain, sawan, neuralgia, sakit selepas pembedahan).
 • Vitiligo (bersama dengan 5-НТР). Mengembalikan pigmentasi kulit yang normal.
 • Penyakit Parkinson. Mengurangkan keparahan gejala - kemurungan, gangguan pertuturan, kekejangan anggota badan.
 • Sindrom keletihan kronik.
 • Kemurungan.
 • Obesiti.
 • Gangguan perhatian dan / atau hiperaktif.
 • Ketagihan alkohol dan ketagihan dadah.

Kaedah permohonan

Ubat ini digunakan satu kapsul 2-3 kali sehari. Ini mesti dilakukan 30-40 minit sebelum makan..

Kontraindikasi

Jangan gunakan bersamaan dengan perencat MAO. Phenylketonuria dan intoleransi individu terhadap komponen.

Hipersensitiviti, kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.

Kesan sampingan

Dalam kes yang jarang berlaku, kelemahan dan pening mungkin muncul..

Permohonan semasa mengandung dan menyusui

Cadangan FDA - Kategori C. Kontraindikasi pada kehamilan dan penyusuan.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan bersamaan dengan perencat MAO bukan selektif dan selektif jenis A dan B adalah kontraindikasi.

Sesuai dengan ubat antiparkinsonia lain, antidepresan: imizine, moclobemide.

Keadaan simpanan

Simpan di tempat yang sejuk dan kering di luar jangkauan kanak-kanak.

Komposisi

 • Kalsium
 • L-Phenylalanine

Selain itu

Memandu dan bekerja dengan mesin bergerak tidak digalakkan semasa rawatan.

Phenylalanine semasa kehamilan

Phenylketonuria (PKU) adalah penyakit metabolik di mana penukaran (hidroksilasi) fenilalanin menjadi tirosin terganggu akibat penurunan aktivitas enzim fenilalanin hidroksilase. Penyakit ini, yang ditemui oleh Foiling (1934), boleh menyebabkan keterbelakangan mental dan gejala kerosakan otak yang lain (contohnya, kejang, peningkatan kegembiraan, gangguan tingkah laku, peningkatan refleks tendon dalam).
Di antara perubahan biokimia yang dikesan, kepentingan utama adalah peningkatan kepekatan metabolit fenilalanin dan fenol sekunder (contohnya, fenil piruvat, fenilasetat) dalam darah dan air kencing.

Pemeriksaan bayi yang baru lahir untuk fenilketonuria, yang dimulai pada tahun 1960, menunjukkan heterogenitas penyakit ini. Selain PKU "klasik", di mana kepekatan fenilalanin dalam darah biasanya melebihi 200 mg / l, didapati pesakit dengan hiperfenilalaninemia kurang jelas. Pesakit di mana hiperphenylalaninemia selalu tidak melebihi 120 mg / l tidak mempunyai gejala patologi, sedangkan dengan kandungan phenylalanine darah 120-200 mg / l (kadang-kadang kes seperti itu disebut "atipikal" PKU) menjadi keterbelakangan mental.

Sebagai tambahan kepada kecacatan primer yang disebutkan di atas, pada pesakit dengan hiperfenilalaninemia, pelanggaran sintesis kofaktor pteridine enzim ini kadang-kadang dijumpai, yang kedua menyebabkan hidroksilasi fenilalanin, tirosin dan triptofan yang tidak mencukupi. Dua asid amino terakhir adalah pendahulu neurotransmitter otak. Pesakit seperti itu, yang merangkumi sekitar 1% daripada jumlah bayi baru lahir dengan hiperphenylalaninemia, dicirikan oleh gangguan neurologi progresif yang teruk, kadang-kadang membawa maut pada usia 4-6 tahun. Tidak ada kaedah yang berkesan untuk merawat pesakit dengan sintesis pteridin yang terganggu.

Diet yang rendah phenylalanine, ketika digunakan di awal usia, dapat membantu menghindari pergeseran biokimia dan mencegah keterbelakangan mental dan akibat neurologi lain dari fenilketonuria. Berkat pemeriksaan bayi baru lahir yang rutin, kini terdapat ribuan kanak-kanak dan remaja dengan PKU yang telah menjalani rawatan sedemikian dan telah mencapai tahap perkembangan intelektual yang normal..

Oleh kerana PKU adalah gangguan resesif autosom, kira-kira separuh daripada individu ini adalah wanita dan berpotensi menjadi calon sindrom PKU ibu..

Masalah PKU ibu pertama kali diperhatikan pada tahun 1957, ketika Dent mencatat keterbelakangan mental yang mendalam pada semua keturunan seorang wanita dengan PKU. Selepas itu, Marby et al. menggambarkan beberapa ibu dengan PKU, yang anaknya terencat akal, walaupun ketiadaan PKU [Marby et al., Denniston].

1 Keturunan dengan PKU atau hiperphenylalaninemia dikecualikan daripada analisis.
2 IQ

Bukti yang paling meyakinkan bahawa janin mengalami kerosakan semasa hamil di PKU pada ibu semasa mengandung adalah keluarga yang dikaji oleh Mabry et al., Di mana seorang ibu dengan PKU mempunyai 3 orang kanak-kanak terencat akal yang tidak menderita PKU; salah seorang anak perempuannya kemudian mempunyai 3 anak yang normal dari seorang lelaki yang mengalami masalah mental tanpa PKU. Bukti biokimia hubungan antara PKU ibu dan kerosakan otak janin disampaikan oleh Menkes dan Aeberhard, yang mendapati kelainan lipid otak pada keturunan bukan PKU seorang wanita dengan PKU serupa dengan yang terdapat pada pesakit PKU. Data tersebut menunjukkan bahawa kerosakan janin disebabkan oleh pendedahan pranatal terhadap kepekatan fenilalanin dan / atau metabolitnya yang tinggi dari tubuh ibu..

Sindrom PKU ibu kini menjadi komplikasi kehamilan yang terkenal. Beberapa ulasan telah diterbitkan mengenai topik ini [Mabry et al., Mac-Cready, Levy, Hansen, Mabry]. Yang paling terkini dan paling luas adalah ulasan oleh Lenke, Levy. Ini merangkumi data mengenai 524 kehamilan pada 155 ibu dengan PKU atau hiperphenylalaninemia satu darjah atau yang lain. Pembaca yang ingin mendapatkan maklumat yang lebih terperinci boleh merujuk kepada ulasan yang disenaraikan. Manifestasi klinikal utama pada keturunan wanita bukan PKU dengan PKU termasuk: keterbelakangan mental, mikrosefali, kecacatan jantung kongenital, dan berat lahir rendah.

Pada usia yang lebih tua, gangguan neurologi seperti sawan atau kelumpuhan spastik mungkin muncul [Mabry]. Wanita dengan PKU mengalami peningkatan kadar pengguguran spontan.

Sekiranya kepekatan fenilalanin dalam darah ibu mencapai 200 mg / l (1.2 μmol / ml) atau lebih tinggi dan perkumuhan metabolit fenol patologi meningkat (air kencing bertindak balas positif dengan ferik klorida), otak keturunannya biasanya terjejas. Apabila kepekatan fenilalanin dalam darah ibu berkisar antara 160 hingga 190 mg / l (1,0-1,1 μmol / ml), sukar untuk meramalkan nasib janin. Kira-kira 3/4 keturunan wanita tersebut mengalami keterbelakangan mental dan sekitar 2/3 menderita mikrosefali. Kemungkinan pendedahan janin jauh lebih sedikit apabila tahap fenilalanin darah ibu adalah antara 110 dan 150 mg / L; dalam kes tersebut, risiko mungkin tidak melebihi yang diharapkan pada kepekatan yang lebih rendah (100 mg / L ke bawah) fenilalanin pada ibu.

1 Rujukan terpilih boleh didapati dalam ulasan oleh Lenke, Levy. Keturunan dengan PKU (2 kes) tidak termasuk dalam analisis.
2 Purata dan spread; n - bilangan kes.
3 Semua mati pada usia dini.
4 Termasuk 1 kelahiran mati.

Kecacatan jantung kongenital juga bergantung pada tahap hiperalaninemia ibu, tetapi jarang berlaku. Kecacatan ini sering kali besar dan boleh menyebabkan kematian dalam tempoh neonatal. Nampaknya tidak ada maksiat yang menguasai. Kerosakan kerangka, saluran gastrointestinal, mata, limpa dan paru-paru [Mabry] jarang dijelaskan, tetapi tidak boleh dikatakan biasa. Mungkin pengecualiannya adalah atresia esofagus [Lenke, Levy]. Berbeza dengan apa yang diharapkan, sebilangan besar keturunan menderita PKU atau hiperphenylalaninemia yang kurang teruk [Lenke, Levy], tetapi masih harus dilihat apakah ini adalah peningkatan frekuensi yang benar atau hasil dari bias pemilihan..

Perlu ditekankan bahawa sebahagian besar maklumat diperoleh melalui penyelidikan retrospektif. Nilai-nilai fenilalanin darah yang dilaporkan pada wanita-wanita ini diperoleh pada saat kajian dan mungkin tidak menggambarkan status metabolik mereka semasa kehamilan. Angka yang dikutip juga diperoleh dengan pelbagai kaedah analisis, beberapa di antaranya mungkin lebih tepat secara kuantitatif daripada yang lain. Oleh itu, korelasi yang dilaporkan antara tahap darah dan kesan pada janin mungkin tidak sepenuhnya tepat, terutama berkaitan dengan kepekatan fenilalanin darah ibu antara 100 hingga 200 mg / L..

Rawatan dengan diet fenilalanin rendah dilakukan pada 30 kehamilan; dalam kebanyakan kes, ini adalah wanita dengan tahap fenilalanin darah 200 mg / l dan lebih tinggi sebelum rawatan. Secara umum, kepekatan darah fenilalanin selama rawatan dipertahankan dalam lingkungan antara 40 hingga 120 mg / L, tetapi kadang-kadang menurun menjadi kurang dari 10 mg / L atau meningkat menjadi 160 mg / L. Data yang berkaitan dengan kehamilan ini diringkaskan dalam jadual. 2 dan diberikan bergantung pada usia kehamilan dari mana rawatan bermula. Dalam 80% kes, rawatan bermula pada trimester kehamilan 1 atau 2. Jelas bahawa rawatan yang dimulakan pada trimester pertama memberikan hasil yang lebih baik mengenai perkembangan mental keturunan daripada ketika rawatan dilakukan pada kehamilan nanti..

Namun, walaupun memulakan rawatan pada trimester pertama, tidak ada kesan positif yang jelas dari segi mengurangkan kekerapan kecacatan mikrosefali dan kongenital jantung. Adalah mengecewakan bahawa 4 daripada 11 anak-anak dari ibu-ibu ini meninggal kerana cacat jantung kongenital [Bush et al., Buist et al., Smith et al., Bovier-Lapierre et al.]. Di samping itu, hasil rawatan selama kehamilan tidak dapat diramalkan berdasarkan tahap kontrol biokimia saja, seperti yang diukur oleh tahap fenilalanin ibu yang ditentukan secara berkala. Daripada 2 wanita hamil yang dilayan dengan baik, satu berakhir dengan bayi normal [Farquhar] dan yang lain dengan bayi yang meninggal pada hari ke-17 hidup kerana cacat jantung yang teruk [Smith et al.].

Ada kemungkinan bahawa penyelesaiannya adalah dengan memulakan rawatan sebelum pembuahan, kanak-kanak dari 2 kehamilan meneruskan latar belakang rawatan sedemikian, seolah-olah normal [Nielsen et al., Bush et al.], Walaupun kehamilan ketiga berakhir pada kelahiran anak dengan mikrosefali sempadan; 1Qnya pada usia 5.5 adalah 80 dan dia tidak mempunyai penyakit jantung kongenital [R. Warner, komunikasi peribadi]. Namun, berdasarkan sampel yang begitu kecil, mustahil untuk membuat kesimpulan mengenai keberkesanan rawatan tersebut..

Ada yang mencadangkan agar wanita dengan PKU harus dinasihatkan untuk tidak melahirkan anak [Perry et al.]. Bagaimanapun, jika seorang wanita dengan PKU ingin mempunyai anak, lebih baik dia merancang kehamilan. Ini akan membolehkan anda memulakan rawatan walaupun sebelum pembuahan, atau sekurang-kurangnya pada awal trimester pertama. Semua gadis dan wanita remaja dengan PKU secara amnya, serta keluarga mereka, harus dimaklumkan sepenuhnya mengenai risiko ibu terhadap janin dan tentang kejayaan (atau kurang berjaya) rawatan, sehingga mereka dapat membuat keputusan yang tepat mengenai kehamilan [ Komrower et al.]. Maklumat ini harus dikaji setiap tahun untuk memastikan maklumat terkini; ia harus dibekalkan oleh pusat-pusat yang mengkhususkan diri dalam PKU dan penyakit keturunan.

Tidak mungkin semua wanita yang mengandung anak dengan PKU dapat dikira. Sebilangan daripada mereka akan dilahirkan bahkan sebelum pengenalan saringan PKU yang baru lahir. Sebilangan besar wanita ini akan terencat akal dan oleh itu kemungkinan didiagnosis berdasarkan ujian tertentu, tetapi ada yang mempunyai kecerdasan normal tidak dapat didiagnosis [Perry et al.]. Di samping itu, majoriti gadis dengan PKU yang menjalani diet semasa kecil tidak lagi memerlukan rawatan diet khas pada masa kanak-kanak pertengahan atau lebih tua dan akan memasuki anak dengan makanan biasa. Oleh kerana mengabaikan kemungkinan akibat PKU pada ibu, keengganan untuk kembali ke diet yang sukar atau untuk sebab lain, wanita seperti itu mungkin tidak menarik perhatian pada kenyataan bahawa mereka menderita PKU..

Untuk memastikan pengesanan PKU pada wanita usia subur, disarankan untuk menggunakan pendaftaran awam [Smith, Wolf] dan menggunakan pemeriksaan rutin.

Tidak ada konsensus mengenai waktu penyaringan. Beberapa program pemeriksaan darah pranatal sedang dijalankan [Buist et al., J. S. Stevenson, komunikasi peribadi] dan berkesan dalam mengenal pasti hiperphenylalaninemia. Walau bagaimanapun, pemilihan seperti itu tidak akan membenarkan memulakan rawatan lebih awal daripada trimester kedua. Begitu juga, ujian urin pranatal yang rutin menggunakan besi besi juga akan memberikan diagnosis yang agak lewat pada kehamilan. Ketahui apakah pemeriksaan pra-perkahwinan atau lain-lain boleh dilakukan dalam praktik.

Phenylalanine: apa itu, faedah dan bahaya, produk

Phenylalanine adalah asid amino yang terdapat dalam banyak makanan dan digunakan oleh badan anda untuk membuat protein dan molekul penting lain. Ia telah dikaji mengenai kesannya terhadap kemurungan, kesakitan, dan keadaan kulit. Artikel ini menggariskan semua yang perlu anda ketahui mengenai fenilalanin, termasuk faedahnya, potensi bahaya, dan makanan apa yang dikandungnya..

Apa itu Phenylalanine?

Phenylalanine adalah asid amino yang merupakan blok protein dalam badan anda.

Molekul ini wujud dalam dua bentuk: L-phenylalanine dan D-phenylalanine. Mereka hampir sama, tetapi mempunyai struktur molekul yang sedikit berbeza (1).

Bentuk L terdapat dalam makanan dan digunakan untuk membuat protein di dalam tubuh anda, sedangkan bentuk-D dapat disintesis untuk penggunaan perubatan (2, 3).

Tubuh anda tidak dapat menghasilkan L-Phenylalanine yang mencukupi dengan sendirinya, sebab itulah ia dianggap sebagai asid amino penting yang mesti diperoleh dari diet anda (4).

Phenylalanine terdapat dalam berbagai jenis makanan, baik sumber tumbuhan maupun haiwan (5).

Sebagai tambahan kepada peranannya dalam pengeluaran protein, fenilalanin digunakan untuk membuat molekul penting lain dalam tubuh anda, beberapa di antaranya menghantar isyarat antara bahagian tubuh anda yang berbeza.

Phenylalanine telah dikaji sebagai ubat untuk beberapa keadaan, termasuk keadaan kulit, kemurungan, dan kesakitan (3).

Walau bagaimanapun, boleh membahayakan orang dengan keadaan genetik yang disebut fenilketonuria (7).

Phenylalanine adalah asid amino penting yang digunakan untuk membuat protein dan molekul isyarat. Ia telah dikaji sebagai ubat untuk beberapa penyakit, tetapi berbahaya bagi pengidap fenilketonuria..

Kelebihan fenilalanin untuk tubuh manusia

Phenylalanine penting untuk fungsi normal seluruh badan anda dan mungkin bermanfaat untuk keadaan tertentu. Inilah sebabnya mengapa fenilalanin baik untuk tubuh manusia:

Penting untuk fungsi normal badan anda.

Tubuh anda memerlukan fenilalanin dan asid amino lain untuk membuat protein.

Banyak protein penting terdapat di otak, darah, otot, organ dalaman dan hampir di mana-mana di badan anda..

Terlebih lagi, fenilalanin sangat penting untuk pengeluaran molekul lain, termasuk (3):

 • Tirosin: Asid amino ini dibuat terus dari fenilalanin. Ia boleh digunakan untuk membuat protein baru atau menukar ke molekul lain dalam senarai ini (8, 9).
 • Adrenalin dan Norepinefrin: Ketika menghadapi tekanan, molekul-molekul ini sangat penting untuk tindak balas pertarungan atau penerbangan badan anda (10).
 • Dopamine: Molekul ini terlibat dalam perasaan senang di otak anda dan juga membentuk kenangan dan kemahiran belajar (6).

Masalah dengan fungsi normal molekul ini boleh menyebabkan kesan negatif terhadap kesihatan (9, 11).

Oleh kerana fenilalanin digunakan untuk membuat molekul-molekul ini di dalam badan anda, ia dikaji sebagai ubat yang berpotensi untuk keadaan tertentu, termasuk kemurungan (9).

Fenilalanin dapat ditukar menjadi asam amino tirosin, yang kemudian digunakan untuk menghasilkan molekul isyarat penting. Molekul-molekul ini terlibat dalam aspek fungsi normal tubuh anda, termasuk mood dan tindak balas tekanan anda..

Mungkin berguna untuk keadaan tertentu

Beberapa kajian telah melihat apakah fenilalanin mungkin bermanfaat dalam merawat keadaan tertentu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia berkesan dalam merawat vitiligo, keadaan kulit yang menyebabkan perubahan warna dan cela (12).

Kajian lain melaporkan bahawa pengambilan suplemen fenilalanin bersamaan dengan pendedahan cahaya ultraviolet (UV) dapat meningkatkan pigmentasi kulit pada orang dengan keadaan ini (13, 14).

Phenylalanine dapat digunakan untuk membuat molekul dopamin. Kekurangan dopamin di otak dikaitkan dengan beberapa bentuk kemurungan (6, 15).

Satu kajian kecil pada 12 orang menunjukkan kemungkinan manfaat campuran bentuk D dan L dari asid amino ini dalam rawatan kemurungan, dengan 2/3 pesakit menunjukkan peningkatan (16).

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit sokongan fenilalanin untuk kemurungan, dan kebanyakan kajian tidak menemui faedah yang jelas (17, 18, 19).

Sebagai tambahan kepada vitiligo dan kemurungan, fenilalanin telah dikaji untuk kemungkinan kesan pada:

 • Sakit: Bentuk D-phenylalanine boleh menyumbang kepada tahap penghilang rasa sakit, walaupun hasil penyelidikan bertentangan (2, 20, 21, 22).
 • Sindrom Pengeluaran Alkohol: Sebilangan kecil kajian menunjukkan bahawa asid amino ini, bersama dengan asid amino lain, dapat membantu melegakan gejala pengambilan alkohol (23).
 • Penyakit Parkinson: Bukti yang sangat terhad menunjukkan bahawa fenilalanin mungkin berguna dalam rawatan penyakit Parkinson, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan (24).
 • ADHD: Kajian pada masa ini tidak menunjukkan faedah asid amino ini dalam rawatan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) (25, 26).

Phenylalanine dapat membantu dalam merawat keadaan kulit yang disebut vitiligo. Bukti tidak memberikan sokongan yang kuat terhadap keberkesanan asid amino ini dalam menangani keadaan lain, walaupun terdapat penyelidikan berkualiti tinggi yang terhad.

Bahaya fenilalanin: kesan sampingan dan kontraindikasi

Phenylalanine terdapat dalam banyak makanan yang mengandungi protein dan diluluskan oleh FDA (27).

Jumlah asid amino ini yang terdapat dalam makanan tidak boleh membahayakan orang yang sihat.

Lebih-lebih lagi, pada dos 50-100 mg per kg berat badan, kesan sampingan lemah atau tidak ada sepenuhnya (9, 13).

Walau bagaimanapun, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengelakkan pengambilan makanan tambahan fenilalanin..

Orang dengan gangguan metabolisme asid amino yang disebut fenilketonuria tidak dapat memproses fenilalanin dengan betul. Kepekatan fenilalanin dalam darah mereka boleh menjadi sekitar 400 kali lebih tinggi daripada kepekatan tanpa fenilketonuria (3, 7).

Kepekatan yang sangat berbahaya ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan perkembangan mental yang terganggu, serta masalah dengan pengangkutan asid amino lain ke otak (7, 28).

Oleh kerana keadaannya yang teruk, bayi biasanya diperiksa PKU sejurus selepas kelahiran..

Individu dengan fenilketonuria ditunjukkan diet rendah protein khas, yang biasanya harus dipatuhi seumur hidup (7).

Phenylalanine dianggap selamat dalam jumlah yang terdapat dalam makanan biasa. Walau bagaimanapun, orang dengan fenilketonuria tidak dapat memetabolismekan asid amino ini dan mesti meminimumkan pengambilannya kerana akibat kesihatan yang serius..

Makanan apa yang mengandungi fenilalanin

Banyak produk tumbuhan dan haiwan mengandungi fenilalanin.

Makanan kedelai adalah beberapa sumber tumbuhan terbaik dari asam amino ini, serta beberapa biji dan kacang, termasuk kacang soya dan biji labu (5).

Makanan tambahan protein soya dapat memberikan kira-kira 2.5 gram fenilalanin setiap hidangan 200 kalori (5, 29).

Di antara makanan haiwan, telur, makanan laut, dan beberapa daging adalah sumber yang baik, menyediakan hingga 2 hingga 3 gram untuk setiap 200 kalori (5, 29).

Secara keseluruhan, anda mungkin tidak perlu memilih makanan yang mengandung fenilalanin dengan sengaja..

Makan pelbagai makanan kaya protein sepanjang hari akan membantu anda mendapatkan jumlah fenilalanin yang betul bersama dengan asid amino penting yang lain.

Banyak makanan, termasuk produk kedelai, telur, makanan laut, dan daging, mengandungi fenilalanin. Makan pelbagai makanan kaya protein setiap hari akan memberi anda semua asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda, termasuk fenilalanin..

Ringkaskan

 • Phenylalanine adalah asid amino penting yang terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan.
 • Asid amino ini mungkin berguna dalam merawat vitiligo, tetapi penyelidikan mengenai kesannya terhadap kemurungan, kesakitan, atau keadaan lain adalah terhad..
 • Ia dianggap selamat, tetapi orang dengan fenilketonuria boleh mengalami kesan sampingan yang berbahaya.

Adakah artikel ini membantu anda? Kongsikan kepada orang lain!